Top Banner
www.kosicednes.sk, facebook/kosicednes NAJVÄČŠÍ DENNÍK V NAŠOM MESTE piatok 24. jún 2016, číslo: 122 / ročník 3 PRÍLOHA TRENDY:DNES KRÁSA Čítajte už v dnešnom vydaní! Špeciálne vydanie Čítajte aj dnes! POČASIE DNES: Dnes bude malá oblačnosť. Vietor do 20 km/hod. 33 °C DEŇ 18 °C NOC ZÁŤAŽOVÝ STUPEŇ 3 MENINY: Dnes: Ján Zajtra: Olívia, Tadeáš FESTIVALOVÝ DENNÍK ART FILM FEST:DNES OFICIÁLNY FESTIVALOVÝ DENNÍK ART FILM FEST 2016 foto: Štefan Čaplovič KOŠICKÝ SPEVÁK sa sťažuje na EEI Tesne pod oknami Andyho Ďuricu na Štefá- nikovej ulici parkovacia spoločnosť inšta- luje nový automat. Spevák len nechápavo krúti hlavou... A. Ďurica VIAC NA STRANÁCH 2 - 3 foto: veja, archív ad
24

košice:dnes 24.6.2016

Aug 03, 2016

Download

Documents

kosice:dnes

Najväčší denník v meste Košice
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: košice:dnes 24.6.2016

www.kosicednes.sk, facebook/kosicednes NAJVÄČŠÍ DENNÍK V NAŠOM MESTE piatok 24. jún 2016, číslo: 122 / ročník 3

PRÍLOHA TRENDY:DNES KRÁSAČítajte už v dnešnom vydaní!

Špeciálne vydanieČítajte aj dnes!

POČASIE DNES:Dnes bude malá oblačnosť. Vietor do 20 km/hod. 33 °C

DEŇ

18 °CNOC ZÁŤAŽOVÝ

STUPEŇ 3MENINY:Dnes: JánZajtra: Olívia, Tadeáš

FESTIVALOVÝ DENNÍKART FILM FEST:DNES

strana 9 strana 9 strana 9

strany 4 - 5 strany 4 - 5 strany 4 - 5

OPAĽUJTE SA OPAĽUJTE SA OPAĽUJTE SA SPRÁVNESPRÁVNESPRÁVNE

AKO SA V LETE AKO SA V LETE AKO SA V LETE NAMAĽOVATNAMAĽOVATNAMAĽOVAT

KRÁSAKRÁSAKRÁSA

NAJBLIŽŠIANAJBLIŽŠIANAJBLIŽŠIAPRÍLOHAPRÍLOHAPRÍLOHA29. 7. 201629. 7. 201629. 7. 201629. 7. 201629. 7. 201629. 7. 2016

UŽITE UŽITE UŽITE SI LETOSI LETOSI LETO

trendytrendytrendytrendytrendytrendy::::::dnesdnesdnesdnesdnesdnes

OF IC IÁLNY FEST IVALOVÝ DENNÍK AR T F ILM FES T 2016

foto: Štefan Čaplovič

KOŠICKÝ SPEVÁK sa sťažuje na EEI

Tesne pod oknami Andyho Ďuricu na Štefá-nikovej ulici parkovacia spoločnosť inšta-luje nový automat. Spevák len nechápavo krúti hlavou...

A. Ďurica

VIAC NA STRANÁCH

2 - 3

foto: veja, archív ad

Page 2: košice:dnes 24.6.2016

02 TÉMA DŇA24. jún 2016

TIP PRE NÁSTipy očakávame na bezplatnej linke - 0800 300 010 e-mail: [email protected]

V ČÍSLE

Prepúšťanie v U. S. Steele 6 Výbor národnej rady pre hospodárstvo vypočuje ministra Petra Žigu.

Prasatá v bazénoch 9 Kto má privilégium kúpať sa na čéháčku pred jeho otvorením?

Český kráľ sarkastického humoru 10 - 11 Rozhovor s hercom Janom Krausom.

Prvá všeobecná nemocnica 12 Špitál aj pre najchudobnejších postavili v roku 1931.

Lepšie zhorieť, než vyhasnúť!

Kurt Cobain, zakladateľ skupiny Nirvana

VÝROK DŇA

MŇA VYVÁDZA KAŽDÚ CHVÍĽU NIEKTO Z MIERY, LEN SA TO SNAŽÍM NEDAŤ NAJAVOJan Kraus, herec

MYŠLIENKA NA DNES

ANDYHO ĎURICU vytočil postup EEINové automaty na predaj parkovacích lístkov inštalujú priamo na chodníku na Štefánikovej ulici. Spevák, ktorý tam býva, nechápavo krúti hlavou

Nový parkovací automat by bezpochyby zavadzal ľuďom idúcim po chodníku. Andy Ďurica nerozumie tomu, prečo by mal prístroj stáť pod jeho oknami. foto na dvojstrane: Veronika Janušková

Nové parkovacie auto-maty chystá firma EEI aj v centrálnej mestskej zóne. Príprava na ich osadenie sa už začala. Jeden z prístrojov však vytočil košického spe-váka Andyho Ďuricu, mal byť priamo pod jeho oknami.

Ľubo [email protected]

V stredu totiž bez toho, aby obyvateľom domu niekto niečo oznámil, začali robotníci kopať do chodníka dieru. Keď sa ich opýtal, prečo kopú, dozvedel sa, že tam má stáť nový parkovací automat firmy EEI.

„Má byť inštalovaný na chod-níku rovno pri múre, asi 10 cm od parapetnej dosky okien nášho bytu. Chodník je úzky, už teraz sa tam len tak-tak míňajú dvaja ľudia. Určite by takto umiestnený auto-mat prekážal imobilným občanom, ktorí sa pohybujú na invalidnom vozíku alebo mamičkám s kočík-mi. Nenapadá mi žiadne logické vysvetlenie, prečo by mal stáť prá-ve tu, keď môže byť podľa globál-nych štandardov umiestnený buď na okraji chodníka, na rohu ulice, alebo ideálne priamo pri parko-vacích miestach na druhej strane vozovky,“ povedal nám rozhorčený spevák. Dodal, že by z takto osade-

ného automatu mohol napríklad zlodej vniknúť priamo do izby jeho bytu.

Ďalej od oknaPodobný prípad sme našli na Šte-fánikovej aj pred domom číslo 56. Tam dokonca ešte stále funkčný starý automat stojí – v malom výklenku tesne pri stene tak, aby

nikomu nezavadzal. Pätka pripra-vená na nový automat je tiež bez akejkoľvek logiky posunutá o po-riadny kus do chodníka, ďalej od steny. Chodník je pritom úzky.

Sťažnosť speváka sme hneď po-sunuli spoločnosti EEI. Zareago-vala veľmi pružne, zakrátko sme dostali odpoveď.

„Celkovo začíname montovať

„Nie sme cyperská schránka“

Majiteľmi EEI sú podľa vyhlásenia firmy dve slovenské právnické oso-by uvedené v obchodnom registri. Tento fakt je podľa stanoviska spo-ločnosti celkom zrejmý a každým okamžite overiteľný. „Šírenie ne- právd o cyperskom pozadí nás výraz-

ne poškodzuje v očiach verejnosti. Takúto nepravdivú informáciu uvied-la aj verejnoprávna televízia. Už sme ju požiadali o nápravu s tým, že v opačnom prípade sa budeme musieť brániť súdnou cestou a sťažnosťou na televíznu radu,“ povedal výkonný riaditeľ EEI Ján Tomanovič.

Spoločnosť zároveň zdôraznila, že bude odteraz akékoľvek verejné označovanie firmy za „cyperskú“, alebo „cyperskú schránkovú“ pova-žovať za poškodenie dobrého mena a bude sa brániť súdnou cestou.

Prívlastok cyperská schránka získala EEI preto, že medzi maji-teľmi firmy sa v minulosti vysky-tovala cyperská firma so sídlom v Nikózii. Podľa údajov v obchod-nom registri tam figurovala ako spoločník od októbra 2009 do au-gusta 2010. (FER)

Parkovacia spoločnosť EEI sa dôrazne ohradzu-je voči všetkým verej-ným tvrdeniam, ktoré ju označujú za cyperskú schránkovú firmu.

BUDÚ SA BRÁNIŤ SÚDNOU CESTOU

Page 3: košice:dnes 24.6.2016

0324. jún 2016TÉMA DŇA

KULTÚR A21. október 201510

profesionálne a kvalitné služby | nové, komfortné a bezpečné autámožnosť platiť platobnou kartou | vernostné zľavy

www. .sk

0907 55 66 77 | 055/16 500

- profesionálne a kvalitné služby- nové, komfortné a bezpečné autá- možnosť platiť platobnou kartou- vernostné zľavy

www. .sk

0907 55 66 77 | 055/16 500

[email protected]

[email protected]

KD

16

00

09

2/5

0

KD

16

00

28

9/0

1

MESTO KOŠICE, TRIEDA SNP 48/A, 040 11 KOŠICE

Mesto Košice, zastúpené primátorom mesta MUDr. Richardom Rašim, PhD., MPH oznamuje,

v súlade so zákonom č. 138/1991 Zb. o majetku obcí,

zámer prenajať nehnuteľný majetok vo vlastníctve Mesta Košice.

Zoznam majetku určený na predaj a prenájom je uverejnený na úradnej tabuli a internetovej stránke mesta Košice www.kosice.sk.

Bližšie informácie môžete získať aj na oddelení právnom a majetkovom, referáte nakladania s majetkom Magistrátu mesta

Košice osobne alebo na telef. č. 055/6419115.Lehota na doručenie cenových ponúk záujemcov

je 11. 7. 2016 (pondelok).

ANDYHO ĎURICU vytočil postup EEINové automaty na predaj parkovacích lístkov inštalujú priamo na chodníku na Štefánikovej ulici. Spevák, ktorý tam býva, nechápavo krúti hlavou

Polaček vyzýva Rašiho odstúpiť od zmluvy s EEINezávislý poslanec košického mestského zastupiteľstva Jaroslav Polaček podal včera na podateľni magistrátu pod-net adresovaný primátorovi Richardovi Rašimu. Vyzýva ho, aby odstúpil od zmluvy s firmou EEI.

„Spoločnosť EEI už niekoľko dní, konkrétne od 14. júna, predáva parkovacie karty pre rezidentné zóny 1 - 10, žrebuje výhercov parkovacích kariet a pripravuje zmenu dopravného značenia. Uzne-senie o prenájme lokalít pre tieto zóny prijaté poslanca-mi 13. júna tohto roku ani nájomná zmluva z roku 2012 pre centrálnu mestskú časť však firmu na tieto činnosti neoprávňuje,“ tvrdí Polaček. Podľa neho až zverejnenie zmluvy by oprávňovalo EEI nakladať s majetkom mesta, to sa však stále neudialo. Preto sa aktuálne EEI, podľa Polačeka, predajom kariet neoprávnene obohacuje. Primátor by sa mal k tomuto podnetu vyjadriť dnes. (FER)

Nový parkovací automat by bezpochyby zavadzal ľuďom idúcim po chodníku. Andy Ďurica nerozumie tomu, prečo by mal prístroj stáť pod jeho oknami. foto na dvojstrane: Veronika Janušková

124 nových parkovacích automa-tov. Len v dvoch prípadoch sa vy-skytli sťažnosti. V obidvoch prípa-doch budú automaty posunuté na hranicu chodníka smerom k ceste a chodník bude uvedený do pôvod-ného stavu,“ dozvedeli sme sa od EEI.

Karol Wolf, ktorý za firmu ko-munikuje s médiami, pripomenul,

že v obidvoch prípadoch má EEI všetky potrebné povolenia od prís-lušných inštitúcií na montáž auto-matov na pôvodných miestach.

„Radi by sme tiež zdôraznili, že tieto moderné automaty nepo-trebujú elektrické napájanie a ich chod a prevádzka sú prakticky bez akéhokoľvek hluku,“ dodáva K. Wolf.

PRUŽNÁ REAKCIA EEI: POSUNIEME ICH!

J. Polaček.

Page 4: košice:dnes 24.6.2016

04 V MESTE24. jún 2016

Tu, v srdci Košíc, nájdete svoje vysnívané bývanie.V nových, moderných bytoch uprostred mestaa so vzácnou kultúrnou pamiatkou Mlynskej bašty uprostred zeleného parku vo vlastnom dvore.Práve tu sa začína váš príbeh o novom domove.

134 bytov v kvalitnom zhotovení. Bezproblémové parkovanie. Každý byt s balkónom alebo s terasou.

ZNÁME MIESTO,NOVÉ PRÍBEHY

UVÁDZACIE CENY DO

31. 8.

mlynskabasta.sk | 0902 707 221 developerpredajca

Mlynska_Basta_Inzercia_Kosice_Dnes_03.indd 1 13/06/16 14:57

KD

16

00

22

2/0

3

VYVOLENÍ sa už kúpali!Po včerajšej fotografii s ľuďmi, ktorí sa opaľovali na kúpalisku ČH, máme ďalší zaujímavý záberKúpalisko Červená hviez-da síce ešte nie je pre verejnosť otvorené, bude až 2. júla, no niektorí sa tam už minulú nedeľu kúpali.

Matej Š[email protected]

Čitateľ, ktorý nám poslal do re-dakcie fotografiu ľudí, ktorí sa opaľujú pri neotvorených bazé-noch na Červenej hviezde (uverej-nili sme ju vo včerajšom vydaní), nebol jediný. Ešte rukolapnejšie sa podarilo odhaliť návštevníkov zatvoreného kúpaliska ďalšiemu čitateľovi, ktorý zachytil, ako sa v bazénoch niekto kúpe.

„Informácie vášho čitateľa nie sú pravdivé. V areáli kúpaliska sa pohybuje iba personál, ktorý je zodpovedný za riadne odovzdanie

kúpaliska investorovi, technické skúšky a podobne,“ popísal nám ešte v stredu možné dianie na kú-palisku Miroslav Sambor z referátu styku s médiami Mesta Košice.

Po získaní novej fotografie sme sa opätovne pýtali M. Sambora, či sa mestu naďalej zdá, že naše infor-mácie o zvláštnych rekreantoch na Červenej hviezde sú nepravdivé.

Zároveň nás zaujímalo, či mesto začne aktívne skúmať, ktorí vyvo-lení mali prístup do bazéna, keď kúpalisko je oficiálne ešte zatvore-né. Do našej uzávierky však referát nestihol preveriť informácie, čo sa tam mohlo diať a kto mohol vodu v nových bazénoch testovať.

MESTO PREVERUJE, ČO SA TAM DIALO

Na zábere z nedele je jednoznačné, že ľudia sa v bazéne kúpali. foto: fb

Page 5: košice:dnes 24.6.2016

0524. jún 2016V MESTE

Najvacsia AKCIA

Tradičný slovenský výrobca nábytku

Otváracie hodiny: PO - PIA: 9:00 - 20:00, SO - NE: 9:00 - 20:00Infopult: 055 - 2850 764E-mail: [email protected]: Pri Prachárni 4/B - OC Cassovia, 040 11 Košice

Dom nábytku Decodom Košice

Platnosť akcie: 15. 6. - 14. 7. 2016

www.decodom.sk2014

SLOVAKIA

AWARDED

2015SLOVAKIA

AWARDED

na studentskÉ

a detské izby

aZ do

-30%

Najvacsia AKCIA

KD

16

00

23

9/0

3

Po včerajšej fotografii s ľuďmi, ktorí sa opaľovali na kúpalisku ČH, máme ďalší zaujímavý záber

PRVÉ KOLAPSY z horúčavyVčerajšie teploty v Košiciach sa vyšplhali nad 30 stupňov. Spô-sobili aj prvé kolapsy ľudí.

Viktória Hartmannová[email protected]

Ako uviedla hovorkyňa Univer-zitnej nemocnice L. Pasteura Ladislava Šustová, včera do tri-nástej hodiny v dôsledku dehy-dratácie ošetrili lekári trinástich ľudí. „Išlo prevažne o pacientov v seniorskom veku. Zdravotný stav dvoch z nich si vyžiadal hos-pitalizáciu.“

Podľa botanika Roberta Gre-goreka má dlhodobé teplo vý-razne negatívny vplyv aj na prí-rodu: „Ak rastlina v dôsledku sucha začne vysychať, je len otázkou času, kedy si to okrem nás všimnú i vošky, ktoré sa na nej usídlia.“ Vošky si toto počasie užívajú i z iného dô-vodu. „Lienky takéto horúčavy

tiež nezvládajú. Nie sú schopné byť aktívne ani v skorých ran-ných hodinách,“ dodal R. Gre-gorek.

Nádej pre KošičanovPitný režim počas dneška a zajtrajška Košičanom pomôže dodržiavať Východoslovenská

vodárenská spoločnosť. V spo-lupráci s mestom pre obyvate-ľov pripravila Vodný bar, ktorý nájdete medzi desiatou hodinou ráno a piatou poobede na Hlav-nej ulici pri súsoší Imacculata. Dostanete tu zadarmo nealko-holické nápoje z vody priamo z verejného vodovodu ochutené čerstvým ovocím či bylinkami. Na obyvateľov myslelo i mesto. Pracovníci Správy mestskej zele-ne včera nainštalovali na Hlavnej ulici takzvané „rosiče“, ktoré Ko-šičania poznajú už z minulého roka. K dispozícii budú počas celého leta od desiatej doobeda do šiestej večera.

Čaká nás tropický víkendPodľa meteorológa SHMÚ Štefana Dlhoša chladnejšie počasie nepríde ani cez víkend. „Čakajú nás teploty od 33 do 35 stupňov Celzia. Ne-vylučujeme však ani to, že tento víkend môžu padnúť prvé teplotné rekordy.“ Okrem horúcich dní nás čakajú i tropické noci, keď teplota neklesne pod 20 stupňov.

Na Hlavnej ulici sa ľudia môžu osviežovať pri fontánach alebo odvčera aj pod rosičmi. foto: Veronika Janušková

Page 6: košice:dnes 24.6.2016

Na mimoriadnu schôdzu výboru si jeho členovia zavolali ministra hos-podárstva Petra Žigu (Smer). Žia-dajú od neho informáciu o situá cii v U. S. Steele, jej strategických plánoch a stanovisko, či rušenie pracovných pozícií v mesačných intervaloch nie je v rozpore s Memorandom o po-rozumení medzi štátom a americkou korporáciou z roku 2013.

Oprávnená požiadavkaPredsedníčka hospodárskeho vý-boru Jana Kiššová (SaS) hovorí, že tento postup zvolili, pretože z U. S. Steelu odmietli prísť na jeho rokovanie v máji: „Zrejme zabudli na spoluprácu so štátom zakotvenú v memorande, závä-zok vlády poskytovať im pätnásť rokov významnú fi nančnú pod-poru a ďalšie povinnosti plynúce z memoranda, ktoré zakladajú oprávnenú požiadavku kontroly.“

U. S. Steel štvrtý mesiac po sebe pristúpil k organizačným zmenám v administratíve a ma-nažmente. Škrtá vždy po 29 pracovných miest, aby nešlo o hromadné prepúšťanie, ktorým je rozviazanie pracovného pomeru s 30 a viac zamestnancami.

Nízke ceny Spoločnosť opakuje, že me-morandum plní a musí znižo-vať náklady pre nízke ceny oce-le, ktoré stlačil masívny dovoz z Číny. V reakcii na pozvanie Kiššovej v máji napísala, že zás tupcovia firmy sa trikrát ročne stretávajú s predstaviteľ-mi vlády.

Rada odborov U. S. Steel Koši-ce upozorňuje, že košický podnik na rozdiel od stratového prvého štvrťroka už v apríli a máji začal dosahovať zisk. „Sme ďalej pre-svedčení, že efektívna štruktúra zamestnanosti má byť dosiahnu-tá prirodzeným úbytkom pracov-ných síl, ako sa k tomu U. S. Ste-el zaviazala v memorande,“ píše sa v prijatom uznesení.

06 V MESTE24. jún 2016

Oficiálny festivalový denník: Reklamní partneri:Hlavný festivalový dopravca:

6 KINOSÁLKunsthalle, Kulturpark,Kino Úsmev, Kino Slovan,Amfiteáter

150 FILMOVexkluzívne slovenské premiéry

SPRIEVODNÉAKCIEfestivalové reštaurácie, bary

FILMOVÉOSOBNOSTIdomáce a zahraničné

Oficiálni dodávatelia:Logistický partner festivalu: Oficiálny festivalový prepravca: Oficiálny festivalový hotel:

Festival sa koná pod záštitou predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica

Exkluzívne festivalové kino:

Organizátori: Spoluorganizátori: Festival finančne podporil: Hlavní reklamní partneri:Generálny reklamný partner:

Hlavní mediálni partneri: Mediálni partneri: Partneri:

Oficiálne autá festivalu:

KD

16

001

11

/31

PREPÚŠŤANIE V U. S. STEELE má vysvetľovať ministerVýbor národnej rady pre hospodárstvo v pondelok vypočuje Petra Žigu

Výbor Národnej rady SR pre hospodárstvo bude v pondelok rokovať o prepúšťaní v U. S. Steel Košice. Bez účasti zá-stupcov podniku.

Roman [email protected]

J. Kiššová hovorí, že po odmie-tavom stanovisku U.S.Steel ju situácia v podniku zaujíma ešte viac. foto: SITA

Page 7: košice:dnes 24.6.2016

0724. jún 2016INZERCIA

KD

16

00

05

9/1

4

0319. január 2016TÉMA DŇA

www.pozicovnajumperov.sk 3H MOBIL s. r. o. Moldavská cesta 28/A Košice

Tel. 0918 494 662 055/644 56 64

Citroen Jumper

Vytvorený pre prácu v najlepších podmienkach

www.pozicovnajumperov.sk, www.citroen.kosice.sk 3H MOBIL s. r. o., Moldavská cesta 28/A Košice

Tel. 0918 494 662 055/644 56 64

Citroën Jumper profesionálna kvalita

Predaj vozidiel CITROËN a požičovňa JUMPEROV

LETO košice:dnesVeľká letná súťažZapojte sa do súťaže o tri skvelé dovolen-ky od cestovnej kancelárie FERROTOUR!1. Súťažné kolo ukončené.2. Súťaž o letecký zájazd do GréckaSúťaž prebieha od 11. 7. do 15. 7. 20163. Súťaž o letecký zájazd do TureckaSúťaž prebieha od 8. 8. do 12. 8. 2016Bližšie informácie: www.kosicednes.sk

PodujatiaAj tento rok sa môžete tešiť na deň otvo-rených dverí nášho mediálneho domu. Počas leta na Vás čaká aj mnoho iných podujatí pre malých aj veľkých. Čitáreň Príďte si k nám prečítať noviny a pochut-nať si na bezplatnej kávičke priamo u nás v redakcii! Radi Vás privítame každý pracovný deň medzi 9.00 - 16.00 hod.

KD

16

00

277

/10

EŠTE STÁLE MÁTE MOŽNOSŤ

VYHRAŤ DOVOLENKU V GRÉCKU A TURECKU!POŠLITE NÁM ODPOVEĎ NA NAŠICH PÄŤ

OTÁZOK NA FACEBOOK, EMAILOM NA [email protected] ALEBO POŠTOU A

VYHRAJTE.

NAJBLIŽŠIU OTÁZKU ZVEREJNÍME

11. 7. 2016.

Page 8: košice:dnes 24.6.2016

08 V MESTE24. jún 2016 1711. január 2016INZERCIA

2711

6001

0-3

Priessnitz Mazanie na žily a cievy obsahuje unikátnu kombináciu rastlinných extraktov z plodu pagaštanu konského a z červených listov vinnej révy s priaznivými účinkami na žilový a lymfatický systém. Hlavnou účinnou zložkou sú prírodné látky aescin a flavonoidy.

Výživový doplnok s obsahom: Saw Palmetto má priaznivé účinky na prostatu, Saw Palmetto prispieva k zachovaniu prirodzeného fungovania močového ústrojenstva. Pŕhľava dvojdomá pomáha zachovať normálnu funkciu močového ústrojenstva Zinok pomáha zachovať normálnu hladinu testosterónu v krvi Zinok má priaznivé účinky na plodnosť a reprodukčnú schopnosť mužovCena od 2ks

Je určený na úľavu od bolesti, nazmiernenie zápalu a opuchu priviacerých bolestivých stavochpostihujúcich kĺby a svaly. Používasa u dospelých a dospievajúcich voveku 14 rokov a staršíchCena od 2ksPozorne si prečítajte poučenie o správnom používanílieku obsiahnuté v písomnej informácii pre používateľov lieku, ktorá je pribalená k lieku. Viac informácii na www.adce.sk

LADAVIL prípravky na pleťs koťnými alergiami sú ideálnouochranou pred slnkom pre všetkých, ktorí súnáchylní na alergické kožné reakcie spôsobenéslnkom alebo majú akné a mastnú pleť. Ľahkýhydrodispersion na vodnej báze neobsahuje žiadnetuky ani emulgátory, ktoré sú najčastejšímispúšťačmi najznámejšej formy slnečnej alergietzv. Malorka akné

Inovácia: Komplex kofein 3D. Pôsobi napríčiny vzniku celulitídy pre viditeľnévyhladenie povrchu kože. Dvojitý účinok obmedzujúci tuhnutie tkanív (salacia + brečtan) Odbúravanie tukov (kofeín + cekropia) Drenáž podporená fyziologickou masážou (brečtan)

Mimoriadna zľavana celý sortimentod AVÉNE!

NAŠA LEKÁREŇ JEOTVORENÁ kAŽDÝDEŇ V TÝŽDNIPO-PIA: 7:30 - 18:30SO: 8:00 - 15:30NE: 8:30 - 12:30

Okrem letákových akcií sme pre Vás v našej lekárni pripravili aj ďalšie špeciálne akcie. Tešíme sa na Vašu návštevu.

Priessnitz gél na žily a cievy 125 ml

Voltaren forte 2,32% gél 100 g

Ladival

Prostenal Forte 60 tbl.

Wallmark produkty s darčekom - FreshboxomMimoriadna zľava na celýsortiment od TEREZIA COMPANY!

Elancyl Slim Design 200ml

Naša akcia na Sunar Complex 2, 3, 4 pokračuje ďalej...

Terezia

Avéne

Zároveň pokračuje aj akcia na MobivenalMicro 100+20tbl. a Ocuvite Lutein Forte60 tbl. a OcuviteComplete 60 tbl.

MIMORIADNAAKCIA!4,25€

LEN ZA

9,95€LEN ZA

7,99€LEN ZA

ZĽAVY AŽ50%

10,90€LEN ZA

27,50€LEN ZA

9,95€LEN ZA

6,90€LEN ZA

Akcia platí do 30.6.2016

pre seniorov nad 60 rokoa pre deti do 15 rokov

ZĽAVY AŽ30%

ZĽAVY AŽ30-50%

2711

6001

0-3

Priessnitz Mazanie na žily a cievy obsahuje unikátnu kombináciu rastlinných extraktov z plodu pagaštanu konského a z červených listov vinnej révy s priaznivými účinkami na žilový a lymfatický systém. Hlavnou účinnou zložkou sú prírodné látky aescin a flavonoidy.

Výživový doplnok s obsahom: Saw Palmetto má priaznivé účinky na prostatu, Saw Palmetto prispieva k zachovaniu prirodzeného fungovania močového ústrojenstva. Pŕhľava dvojdomá pomáha zachovať normálnu funkciu močového ústrojenstva Zinok pomáha zachovať normálnu hladinu testosterónu v krvi Zinok má priaznivé účinky na plodnosť a reprodukčnú schopnosť mužovCena od 2ks

Je určený na úľavu od bolesti, nazmiernenie zápalu a opuchu priviacerých bolestivých stavochpostihujúcich kĺby a svaly. Používasa u dospelých a dospievajúcich voveku 14 rokov a staršíchCena od 2ksPozorne si prečítajte poučenie o správnom používanílieku obsiahnuté v písomnej informácii pre používateľov lieku, ktorá je pribalená k lieku. Viac informácii na www.adce.sk

LADAVIL prípravky na pleťs koťnými alergiami sú ideálnouochranou pred slnkom pre všetkých, ktorí súnáchylní na alergické kožné reakcie spôsobenéslnkom alebo majú akné a mastnú pleť. Ľahkýhydrodispersion na vodnej báze neobsahuje žiadnetuky ani emulgátory, ktoré sú najčastejšímispúšťačmi najznámejšej formy slnečnej alergietzv. Malorka akné

Inovácia: Komplex kofein 3D. Pôsobi napríčiny vzniku celulitídy pre viditeľnévyhladenie povrchu kože. Dvojitý účinok obmedzujúci tuhnutie tkanív (salacia + brečtan) Odbúravanie tukov (kofeín + cekropia) Drenáž podporená fyziologickou masážou (brečtan)

Mimoriadna zľavana celý sortimentod AVÉNE!

NAŠA LEKÁREŇ JEOTVORENÁ kAŽDÝDEŇ V TÝŽDNIPO-PIA: 7:30 - 18:30SO: 8:00 - 15:30NE: 8:30 - 12:30

Okrem letákových akcií sme pre Vás v našej lekárni pripravili aj ďalšie špeciálne akcie. Tešíme sa na Vašu návštevu.

Priessnitz gél na žily a cievy 125 ml

Voltaren forte 2,32% gél 100 g

Ladival

Prostenal Forte 60 tbl.

Wallmark produkty s darčekom - FreshboxomMimoriadna zľava na celýsortiment od TEREZIA COMPANY!

Elancyl Slim Design 200ml

Naša akcia na Sunar Complex 2, 3, 4 pokračuje ďalej...

Terezia

Avéne

Zároveň pokračuje aj akcia na MobivenalMicro 100+20tbl. a Ocuvite Lutein Forte60 tbl. a OcuviteComplete 60 tbl.

MIMORIADNAAKCIA!4,25€

LEN ZA

9,95€LEN ZA

7,99€LEN ZA

ZĽAVY AŽ50%

10,90€LEN ZA

27,50€LEN ZA

9,95€LEN ZA

6,90€LEN ZA

Akcia platí do 30.6.2016

pre seniorov nad 60 rokoa pre deti do 15 rokov

ZĽAVY AŽ30%

ZĽAVY AŽ30-50%

KD

16

00

26

0/0

3

Natočí Parker ĎALŠÍ FILM?Významný britský režisér preberie na Art Film Feste ocenenie Zlatá kamera

Filmár bude mať v Kulturparku verejnú prednášku. foto: archív af

Aj to bude možno jedna z otázok, ktorá odznie na dnešnej verejnej prednáške britského režiséra Ala-na Parkera – hosťa Art Film Festu v Košiciach. Uskutoční sa v Kul-turparku o 16. hodine.

Alan Parker je jedným z výz- namných britských režisérov. Za-čínal v reklamnej agentúre. Od pí-sania sa vďaka svojmu talentu do-stal až k režírovaniu reklamných spotov. Jeho filmovým debutom bol začiatkom 70. rokov scenár k filmu Warisa Husseina Melódia, (Melody). Na svojom konte má najvyššie filmárske ocenenia aj no-minácie na Oscara. Jeho režijným debutom je film Polnočný expres, ďalším je kultovým antirasistický

film Horiace Mississippi. Jeho zatiaľ posledná snímka je ame-rická dráma Život Davida Galea. Kráľovná Alžbeta II. ho povýšila do rytierskeho stavu a v roku 2013 mu udelila BAFTA cenu za celoži-votné dielo.

U nás sú známe aj jeho hu-dobné filmy Pink Floyd: The Wall alebo The Commitmens. Ďalším je adaptácia úspešné-ho muzikálu Evita, do ktorého obsadil Madonnu. Alan Parker priletel včera do Košíc. Okrem dnešného stretnutia s divákmi v Kulturparku bude hosťom zaj-trajšieho záverečného ceremoni-álu AFF v Kunsthalle. Z Košíc si odnesie Zlatú kameru. (MS)

Chytili dílerov pervitínuV rukách košickej polície skon-čili v priebehu ostatných dní dvaja muži, u ktorých našiel per-vitín. Oboch vyšetrovateľ obvinil zo zločinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných lá-tok, jedov a prekurzorov, ich dr-žania a obchodovania s nimi. Prvým úlovkom bol 26-ročný Erik z okresu Košice – okolie. Toho zastavila policajná hliadka na križovatke Werferovej a Mol-davskej. „Pri kontrole vydal po-licajtom dobrovoľne tri igelitové vrecúška s kryštalickou látkou.

Expertízne skúmanie potvrdi-lo, že išlo o pervitín, z ktorého by bolo možné pripraviť 95 ob-vyklých dávok drogy,“ informoval nás košický policajný hovorca Alexander Szabó.

Podstatne viac toho mal pri sebe 32-ročný Martin z Košíc. V dvoch zatavených striekačkách mal 8 gramov bielej kryštalickej látky. Ukázalo sa, že obsahovala vyše 72 percent metamfetamínu. Z tohto množstva by sa dalo vy-robiť až 555 obvyklých jednora-zových dávok drogy. (FER)

Page 9: košice:dnes 24.6.2016

KD

16

001

59

/20

košice:víkendŤAŽKO POVEDAŤ

Prasatá v bazénoch

Tie Košice, ktoré sú Európskym mestom športu a v ktorých práve beží prestížny filmový festival Art Film Fest. Na druhej strane po-zitívneho obrazu mesta sú úlety pri realizácii verejných investícií. Najočakávanejšou z nich v lete tohto roku je určite znovuotvorenie brán legendárneho kúpaliska Čer-vená hviezda.

Kým v priebehu týždňa sa pri dokončovaní kúpaliska, hygienic-kých kontrolách či technických skúškach potia v montérkach orwellovské rovné zvieratá, v nedeľu si kúpanie v neskolaudo-vaných, hygienicky neskontrolo-vaných a pre verejnosť neotvore-ných nových bazénoch užívajú rovnejšie zvieratá z Orwellovej

farmy - prasatá. Čo ale prasatá rozhodne nečakali, alebo aspoň nad tým nerozmýšľali, bola zrada od ostatných zvierat. Nahnevané zvieratá, ktoré mohli každý deň nad novučičkými bazénmi iba slintať, si cez voľnú nedeľu od-fotili prasatá, ktoré plávajú v ba-zénoch. Prasatá sa však nechcú priznať a spoločne zatĺkajú, kto-ré z nich by asi tak mohli mať vo voľný deň prístup k bazénom. Vraj sa tam kúpať nikto ani ne-mohol, pretože sa to nedá. Ba-zény nie sú ešte hotové. Teda na fotkách je nepravda...

Predstavme si teóriu, že lákadlo v podobe novučičkých bazénov plných vody by počas horúcej nedele mohlo zviesť rozhorúče-ného náhodného okoloidúceho, aby preliezol oplotenie a skočil si do bazéna jednu „nelegálnu“ rybičku. Lenže v prípade prasiat pri bazénoch na Červenej hviez-de to veľmi nejde. Ktorý zmyslov zbavený človek by si myslel, že niekto bude preliezať plot k bazé-nu a zároveň bude cez plot preha-dzovať detský kočík?

MATEJ ŠULC

Kým George Orwell písal román Zvieracia farma ešte počas druhej sveto-vej vojny, jeho prirovna-nie o tom, že síce „všet-ky zvieratá sú si rovné, ale niektoré sú si rovnej-šie“, sa dá uplatniť aj na Košice v júni 2016.

Takto si v nedeľu neznámi vyvolení plážovali na ešte pre verejnosť neotvorenom kúpalisku ČH. foto: Štefan Čaplovič

Page 10: košice:dnes 24.6.2016

10 KULTÚR A24. jún 2016

Je rozdiel medzi českým a slovenským publikom?

Mám odpozorované, že Čechom je bližšia irónia ako Slovákom. Tí sú zase úctivejší a emotívnejší. Viac sa smejú a tlieskajú. Česi zas až toľko netlieskajú, ale smejú sa na tej surovosti s chuťou. Či už v Čechách, alebo na Slovensku, niekde je publikum živšie, veselšie, inde chladnejšie. Ale ono chladnejšie nemusí vždy znamenať zlé.

A čo Košičania?Rád sem chodím. Myslím si,

že košické publikum už poznám. V Košiciach vždy žilo aj veľa Čechov. Je to dobré a príjemné mesto.

Poďme k vašej televíznej tal-kshow, ktorá je aj na Sloven-sku populárna. Hostia, ktorí si sadajú na vašu povestnú červenú sedačku, hovoria, že, je to ako vstúpiť na cudziu pôdu, nevedia, čo môžu od vás čakať, často sú strémova-ní. Mávate aj vy trému ?

Trému musíte mať, inak by ste neboli normálny. Je tam štyristo

ľudí, ktorí si zaplatili, a ja často neviem, čo tam bude. Keby som išiel na pľac pokojný, to by som bol úplný idiot.

Pôvodný červený gauč vydražili veľmi zaujímavou formou...

Vydražil sa za viac ako 200-ti-síc českých korún, suma išla na podporu športujúcim hendike-povaným deťom nadácie Emil, kde som členom správnej rady. Veľmi nás potešilo, že jeho od-

chod bol užitočný. Ten nový sme prenajali cez AirBnb, čo je taká nová moderná platforma. Výher-covia boli vylosovaní zo 600-tisíc ľudí a mohli si na ňom posedieť v zákulisí v divadle (úsmev)...

Ako sa dostala pohovka, vzbu-dzujúca niekedy až prehna-ný rešpekt vašich hostí, do vysielania?

Keď sme dávnejšie začínali, hovoril som, že by sme potrebovali krátku pohovku alebo tri kreslá.

Lenže to v Českej televízii nebolo, tam mali snáď len jednu stoličku či tak nejako... V tom niekto prišiel s informáciou, že na Prime vyha-dzujú gauč z reklamnej kampane, pretože je červený a už ho nepotre-bujú, nevedia kam s ním. Tak som povedal, nech ho privezú a keď ho priviezli, povedal som si, že je tak nevhodný, až je výborný. No a on sa stal určitým symbolom, ako som si s dovolením všimol, nielen programu, ale aj talk show... Ale ono to je popletené, nikdy symbolom nebol, celé to vzniklo len z nedostatku.

Kedysi ste sa vyjadrili, že nie ste amatér, preto na výber hostí máte profesionálov. Ak by ste si mohli vybrať hosťa sám, kto by to bol?

JAN KRAUS - ČESKÝ KRÁĽ sarkastického humoruOtvárací ceremoniál 24. ročníka Art Film Festu moderoval navonok nepriestreľný ironik, ktorého publikum doma i na Slovensku miluje a zároveň nenávidíPresne pred týždňom od-štartoval v našom meste veľký fi mový sviatok - Art Film Fest. Slávnost-ný otvárací ceremoniál zverili organizátori čes-kému hercovi, moderá-torovi, publicistovi a re-žisérovi Janovi Krausovi. Jeho talkshow v českej televízii Prima patrí k najsledovanejším relá-ciám u našich susedov. Vďaka inteligentnému, sarkastickému humoru a pohotovým reakciám je aj v Košiciach stále vítaným hosťom. Jan Kraus ochotne poskytol rozhovor pre košice:dnes a tv:naša.

MŇA VYVÁDZA KAŽDÚ CHVÍĽU NIEKTO Z MIERY, LEN SA TO SNAŽÍM NEDAŤ NAJAVOJan Kraus

Moderátor neváhal obliecť si na ceremoniál netradičný frak z dielne módnej návrhárky Idy Sandor. foto: sita

Andrea Tatarková[email protected]

Page 11: košice:dnes 24.6.2016

Mám naozaj človeka, ktorý mi vyberá hostí do show. Doká-že to len Simona Matásková, nikto iný. A je to na reláciách poznať. No, a koho by som si vybral? Z hľadiska pozitívnych sympatií, aby som mal pamiatku, by to bol určite Miloš Forman. Ten mi však už pred niekoľkými rokmi povedal, že to neprichá-dza do úvahy, nemá to rád a že mal zničený život od chvíle, keď mi to sľúbil... Predtým som mal z negatívneho hľadiska záujem o Usámu bin Ládina, ale keď to potom Američania vybavili - už ho nemám...

Myslíte si, že bude vaším hosťom niekedy Karel Gott?Myslím, že ten tam nebude, nemá na to odvahu. On je vý-

borný, máme sa radi, ale na toto nemá. Ja zas, naopak, neviem tak dobre spievať.

Svojich hostí privádzate často do rozpakov, priviedol niekto do rozpakov vás?

Mňa privádza do rozpakov každý druhý hosť, pretože ja

som v pozícii, že si nemôžem dovoliť na obrazovke mlčať, aj keď dnes som už vyznáva-čom toho, že môžeme mlčať spoločne... Som oveľa viac zodpovedný za to, ako večer dopadne než hosť, pretože hosť je hosť… Keď máte doma hosťa, vy ste zodpovedná za to, ako ho pohostíte, zabavíte, takže je to rovnaké. Čiže mňa vyvádza

každú chvíľu niekto z miery, len sa to snažím nedať najavo...

Považujú vás za tak trocha drzého moderátora. Myslíte si, že by publikum znieslo, ak by ste ešte trochu pritvrdili?

Ja sa chovám tak, ako mi je to prirodzené. Hovoríte, že som drzý, s tým by som tak čiastočne súhlasil. Pretože tu, v Čechách a na Slovensku, sú na moje gusto všetci príliš lokajskí, pokorní, také onuce. Už odmala mám v sebe element, že nebudem súčasťou toho pokoreného stáda. Bol som stále arogantný, ale čo je zaujímavé, ľudia sa na to radi pozerajú a na tých „dobrákov“ sa vyprdli.

V českom televíznom seriáli Atentát ste hrali prezidenta. Chceli by ste ním byť a čo by ste urobili ako prvé?

Najskôr k seriálu. Zaujal ma scenár, ktorý bol celkom dobrý a je tam veľa autentických uda-lostí, ktoré sa v Česku a možno aj v Československu stali. A je tam aj fi kcia. Keď sa seriál začal vysielať, tak v Mladej fronte Dnes vyšla recenzia, že Kraus hraje Klausa a že je to teda satira. Pritom je to triler, kde je vrážd pomerne dosť! Tá kritička sa na to asi ani nepozerá, lebo keď vidí mňa ako prezidenta, hneď vie, aký je to žáner. Takže na tom vidíte problém médií - tí, čo to takzvane hodnotia a recen-zujú, sú už na úrovni mudrcov. No a potom sú teoretici, kaza-telia, ktorí hovoria nejaké svoje poučky, ale tým neverte. No a keby som bol ja prezidentom, to by bola katastrofa - lebo by som začal tým, že by som vyhlásil stanné právo.

1124. jún 2016INZERCIA

JAN KRAUS - ČESKÝ KRÁĽ sarkastického humoruOtvárací ceremoniál 24. ročníka Art Film Festu moderoval navonok nepriestreľný ironik, ktorého publikum doma i na Slovensku miluje a zároveň nenávidí

Kto je Jan Kraus (15. august 1953, Praha)Narodil sa v Prahe v židovsko-českej rodine, jeho otec prežil holokaust. Začínal ako detský herec, ktorý predstavoval predovšetkým záporné postavy. Od tej doby hral vo viac ako 60 fi lmoch, z ktorých sú najznámejšie Dívka na košteti, Černí baroni, Copak je to za vojáka… V dospelosti sa okrem hereckej profesie presadil ako nekompromisný a pohotový moderátor televíznych talk show, momentálne v autorskom

programe Show Jana Krausa. (AT)

Jan Kraus (vpravo) si na pódiu i mimo neho veľmi dobre rozumie s prezidentom festivalu, her-com Milanom Lasicom, i s generálnym manažérom Rudolfom Biermannom. foto: Veronika Janušková

Page 12: košice:dnes 24.6.2016

12 POTULKY MESTOM24. jún 2016

PRVÁ všeobecná nemocnicaŠpitál aj pre najchudobnejších postavili vďaka zbierke, ktorú vyhlásil richtár Ján Fülöp

Starí Košičania túto budovu nenazvú inak, ako „šaleny dom“. Ľudový názov pre bývalú psychiatric-kú kliniku je živý dodnes, aj keď tam už roky sídli pobočka Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Tento objekt však pôvodne „šalenym domom“ nebol.

Milan [email protected]

Pozorovaním som zistil, že košickí revízori sa v električkách najčas-tejšie vyskytujú na úseku od že-lezničnej stanice po Námestie osloboditeľov. Vyrušujú tých, čo sa chcú nerušene dívať na budo-vu Všeobecnej zdravotnej poisťov-ne. Asi nevedia, že už-už patrila do zoznamu pamiatkovo chránených nehnuteľností, no keďže za so-cializmu sa na jej mieste chystali postaviť Krajský národný vý-bor, tak ju tam preventívne neza-radili. Ešte dobre, že ju kvôli tomu nezbúrali, lebo mesto by prišlo o originálnu stavbu, ktorá bola posta-vená ako prvá všeobecná nemocni-ca v Košiciach.

Celomestská zbierkaVšeobecná, to znamenalo, že prijí-mala všetkých, a teda najmä tých, ktorých nikde inde nechceli, čiže najúbohejších. Aby týmto Košice vyzerali ako humánne mesto, rich-tár Ján Fülöp, ktorý 21. septembra 1812 vyzval našich košických pred-kov, ale aj všetkých ostatných šľa-chetných ľudí, aby sa začali zbierať

na nemocnicu. Mesto šlo príkla-dom, bezplatne pridelilo stavebný materiál i pozemok hneď vedľa vtedajšej frekventovanej cesty z Prešova do Budapešti. 23. mája 1814 položili základný kameň, kto-rý slávnostne vysvätil prvý košický biskup Andrej Szabó.

Nadšenci zvládli zbierku mar-ketingovo veľmi dobre. Objavovali sa na každom mieste, kde sa zišlo viac ľudí.

Čiže v hostincoch, v kaviarňach, vo výpravovni poštových kočov, v kos-toloch, pri streľbách streleckého spolku, pri licitácii mestských dô-chodkov. Organizovali propagačné a podporné akadémie, divadelné predstavenia, plesy i ohňostroje, dvoma slovami povedané: benefi č-né akcie.

Z psychiatrie poisťovňaAj tak k základnému kameňu po-čas prvého desaťročia pribúdali ďalšie len veľmi pomaly. Až od r. 1824 sa začalo stavať a trvalo to ďalších sedem rokov. Preto bola veľká radosť Košičanov v r. 1831, keď nemocnica prijala svoj štatút, a ešte väčšia radosť prvých pacien-tov, ktorých prijala 1. novembra toho istého roku.

Vtedy bola táto

Sedemdesiate roky 20. storočia.

Pôvodná budova všeobecnej nemocnice z tridsiatych rokov 19. storočia. foto na strane: archív šč

PRVÝCH PACIENTOV PRIJALI 1. NOVEMBRA 1931

klasicistická budova ešte len jedno-poschodová, ale už o 40 rokov jej pridali ďalšie poschodie a takou zostala dodnes. Vnútri sa však za 1. Československej republiky zredu-koval počet jej oddelení na jedno - psychiatrickú kliniku. Po socializ-me bola vynovená a slúži zdravot-níctvu, síce už nie priamo, ale ad-ministratívne ako košická pobočka Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

Ak sa chcete dobovo prechádzať chodbami tejto budovy medzi dvo-ma vojnami, keď tu sídlil jeden z najprestížnejších psychiatrických ústavov v Československu, siahnite po pomerne novom románe Zuza-ny Mojžišovej Genius loci, ktorý vyšiel v roku 2013.

Page 13: košice:dnes 24.6.2016

1324. jún 2016INZERCIA

Maiko Sushi: JAPONSKÁ TRADÍCIA v centre Košíc Prichádza nové letné menu od šéfkuchára, ktorý patrí k slovenskej elite

Pred pár rokmi ešte celkom neznáma pochúťka. Dnes má konzumácia tejto špeciality množstvo fanúšikov aj v našom meste. Aj keď po celom Slovensku vzniká čoraz viac sushi barov, nie-kedy je najlepšie staviť na osvedčenú klasiku v našom meste.

Prichádza nové letné menu od šéfkuchára, ktorý patrí k slovenskej elite

Pred pár rokmi ešte celkom neznáma pochúťka. Dnes má konzumácia tejto špeciality množstvo fanúšikov aj v našom meste. Aj keď po celom Slovensku vzniká čoraz viac sushi barov, nie-kedy je najlepšie staviť na osvedčenú klasiku v našom meste.

Sushi môžete nájsť aj v centre Košíc v hoteli Double Tree by Hilton. Jedlo si môžete objednať a nechať doviezť, vychutnáte si tak gurmánsky zážitok v pohodlí domova.

,,Cieľom našej reštaurácie bolo priniesť chuť ázijskej kultúry v modernom prevedení na tanier. Sme hrdí, že naše sushi je pripra-

vované zo skutočne čerst-vých rýb, ktoré ocenia

aj tí najväčší gurmá-ni,“ vraví majiteľ-ka Eva Rezešová.

Pokrmy pri-pravujú pod

vedením šéfkuchára Lukáša Bodnára, ktorý sa príprave sushi venuje posledné štyri roky. Toh-to roku sa podľa odborných hodnotiteľov Gurmána na Slo-vensku dostal v súťaži Gurmán Awards medzi 20 najlepších ku-chárov. Čerstvé letné menu„Čerstvosť surovín je najdôle-žitejšia,“ prezradil nám Lukáš Bodnár.

V tomto duchu sa bude niesť, samozrejme, aj nové letné menu. Nájdete v ňom prirodzene aj iné jedlá ako sushi. Napríklad tro-chu netypickú surovinu, čierny koreň, ktorý sa bude podávať v kombinácii s mušľami sv. Ja-kuba a kumquatom. Delikatesa už na prečítanie.

Zaujíma vás, aké je obľúbené jedlo šéfkuchára? Sú to pirôž-ky Gyoza plnené lososom. Ak

sa aj vám zbiehajú slinky, neča-kajte a príďte ochutnať kúsok Ázie do centra Košíc. (TM)

Zdravá strava môže byť chutná a zároveň krásna na pohľad. Neveríte? Presved-čí vás o tom práve sushi. Jedlo, kto-ré spája exotické chute, vône, farby. Z čerst-vých surovín vznikajú po-krmy ako ume-lecké diela, za ktoré by sa nemusel hanbiť ani ten naj-lepší výtvarník. Ak máte náladu na skutočný gurmánsky zážitok, nečakajte a navštívte sushi bar.

Recept na dlhovekosť?Japonsko patrí ku krajinám s naj-vyšším priemerným vekom. Mno-hí odborníci na zdravú výživu pri-kladajú zásluhu strave. Nečudo, sushi je známe svojou výživovou hodnotou. Okrem varenej ryže s octom sa v ňom môžu nachádzať najrôznejšie kombinácie rýb, morských plodov a, samozrejme, surovej zeleniny. Tieto suroviny obsahujú množstvo zdraviu pros-pešných látok, ako napríklad jód, mastné kyseliny, ale i proteíny a minerály. Keďže v poslednej dobe sa ľudia začali viac pozerať na svoje zdravie, zvýšil sa aj záu-jem o sushi.

S top šéfkucháromŠtýlovú reštauráciu a zároveň aj sushi bar s názvom Maiko

Čierny koreň s mušľami sv. Jakuba a kumquatom.

Šéfkuchár Lukáš Bodnár.

Žlté karí s krevetami a mušľami sv. Jakuba.

KD

16

00

03

5/0

1

Page 14: košice:dnes 24.6.2016

14 KRÍŽOVK A24. jún 2016

Tajnička z 10. 6. 2016 znie: „...KEĎ SA TO PODA-RÍ, TAK PLATÍ DCÉRA A KEĎ NIE, TAK PLATÍ ZAŤ.“ Úspešnou riešiteľkou sa stala Alena BILÁKO-VÁ, ktorá získava hlavnú výhru v hodnote 50 eur. Pe-niaze zašleme poštovou poukážkou. Lístky na predsta-venie Bajadéra v Historickej budove Štátneho divadle Košice dňa 30. 6. 2016 o 19.00 hod. vyhráva Draho-

mír KUPEC. Lístky sú pripravené v pokladni ŠD Koši-ce. Každý lúštiteľ môže zaslať do žrebovania iba jedno riešenie! Vylúštenú tajničku s nalepeným kupónom poš- lite alebo doneste do redakcie košice:dnes, Hviezdosla-vova ul. 6, 040 01 Košice najneskôr do utorka 5. 7. 2016 do 12. hod. Z úspešných riešiteľov vyžrebujeme dvoch vý-hercov, z ktorých prvý vyhrá 50 eur a druhý knihu.

Viac krížoviek zadarmo na www.krizovkarsky-raj.sk

KUPÓN24. 6. 2016

Page 15: košice:dnes 24.6.2016

1524. jún 2016INZERCIA

KD

16

00

23

6/2

3

V čom vidíte najväčšiu výhodu Vitaboxu?

Najväčšími výhodami sú pravidelnosť, vyvážená strava a v neposlednom rade aj to, že sa nemusíte trápiť s nakupovaním potravín. Všetko vám dovezú, kdekoľvek si želáte.

Komu by ste odporučili Vita-box?

Každému, kto nemá čas variť si. Úplne ideálne je to pre zaneprázdnených ľudí a, samozrejme, pre ľudí, ktorí si nevedia ustrážiť hmotnosť. Tým-to spôsobom stravovania máte presne určené kalórie, ktoré za deň potrebujete prijať.

Do akej miery je dôležité zdravo sa stravovať a zároveň cvičiť tak, aby sme dosiahli ideálnu postavu?

Keď chce človek schudnúť alebo len spevniť si postavu, prvá vec, ktorú by mal zmeniť, je stra-va. Samozrejme, treba sa hýbať, ale bez stravy to buď nepôjde, alebo pôjde veľmi pomaly.

V čom spočíva podstata cvi-čenia crossfit?

Ide o tréningový program, kto-rého cieľom je všestranný rozvoj fyzických schopností človeka. Je to kombinácia funkčných cvikov, teda tých, ktoré vykonávame aj v bežnom živote, a tie sa neustále menia. Každý tréningový deň

Cvičte a jedzte zdravo S VITABOXOMZdravá strava spojená s cvičením crossfit robia zázraky. Neveríte? Skúste!

KLIENTI S UPRAVENOU STRAVOU DOSAHUJÚ ŽELANÉ VÝSLEDKY RÝCHLEJŠIE Maroš Kolcun, crossfit tréner

Vitabox prináša zdravú a vyváženú stravu priamo k vám domov. Nemusíte nakupovať, variť, stačí si len objednať. Ak však chcete mať ideálnu posta-vu, nestačí sa len zdravo stravovať, musíte sa aj hýbať. O správnej kombi-nácii pohybu a zdravého jedla sme sa rozprávali s Marošom Kolcunom, crossfit trénerom.

Crossfit môže robiť každý, bez ohľadu

na vek či pohlavie.

Cieľom crossfitu je všestran-ný rozvoj fyzických schopnos-tí človeka. archív: MK

je preto iný, to isté cvičenie sa nezopakuje dva dni po sebe. Crossfit môže robiť každý, bez ohľadu na vek, pohlavie alebo bez ohľadu na to, či má daný človek nejakú športovú minulosť alebo nie. Treba to skúsiť na vlastnej koži, nastaviť správnu intenzitu tréningov a cvikov a dostanete sa do toho.

Ako Vitabox napomáha schudnúť, prípadne spevniť postavu práve v kombinácii s cvičením crossfit?

Mám klientov, ktorí cvičia bez upravenej stravy a klientov, ktorí využívajú stravu z Vitaboxu. Samozrejme, klienti s upravenou stravou dosahujú želané výsledky

rýchlejšie. Nie som zástancom žiadnej diéty, Vitabox však nie je diéta, je to pestrá a vyvážená strava.

Prečo by ste vy ako crossfit tréner odporúčali stravovanie pomocou Vitaboxu? Odporú-čate to aj svojim klientom, s ktorými cvičíte?

Vitabox odporúčam, pretože je to dobrá cesta k tomu, aby si klienti zvykli pravidelne a hlavne zdravo sa stravovať. Mám klientky, ktoré chcú predovšet-kým schudnúť, preto im upravím stravu. Po čase však zistím, že nemajú čas alebo sa im nechce chystať si jedlo do práce.

Dokáže strava z Vitaboxu vy-vážiť množstvo energie, ktorú musíme vydať pri náročnej-šom cvičení crossfit?

Áno, dokáže. Pre tých, ktorí chcú iba schudnúť, stačí dodr-žiavať tento spôsob stravy, ale klientom, ktorí chcú nabrať sva-lovú hmotu, odporúčam popri tejto strave ešte nejaký proteín a podobné doplnky stravy.

Stravujete sa aj vy s Vitabo-xom? Ste s ním spokojný?

Nie pravidelne, ale keď som celý deň v telocvični, tak je to pre mňa ideálna možnosť. Pre-tože to mám pri sebe, hodím to do mikrovlnnej rúry a hneď môžem jesť.

(MD)

VitaFood, s. r. o,Rastislavova 100, 040 01 KošiceInfolinka: 0911 990 580 e-mail: [email protected]

Page 16: košice:dnes 24.6.2016

16 TIP NA VÍKEND24. jún 2016

KD

16

00

275

/03

POĎME DO SVETA: SVETI JURE (CHORVÁTSKO)

PIATOK 24. 6. 2016 EKODEŇ 2016 – piknik, 11.00, Hlavná ul. - Immaculata

Po stopách košických cyklotrás – športové podujatie, 18.00, Dolná Brána

Jazzový večer – jazz koncert, 19.00, Cathedral Caff e & Crepes

Nakrúcať, nakrúcať a nakrú-cať...- fi lmový večer, 19.00, HalmiCaff e

Moody w/Alex Serra – párty, 21.00, Tabačka KulturFabrik

The Void Trio – koncert, 21.00, Tabačka KulturFabrik

SOBOTA 25. 6. 2016 Ness city triathlon – športové podujatie, 11.00, Mestský park

Jánske ohne nad Šíravou – zábav-né podujatie, 11.00, Vinianske jazero

Statočný cínový vojačik – bábkové divadlo, 12.30, Kasárne Kulturpark

Hokusai Katsushika: Veľká vlna//DVA – detský výtvarný ate-liér, 13.30, Kasárne Kulturpark

Golf cup – športové podujatie, 14.00, Alejová 2

NEDEĽA 26. 6. 2016 Židovské Košice – historická pre-hliadka, 14.00, 15.30, synagóga na Puškinovej ul.

DVA: Veľká vlna – detský výtvar-ný ateliér, 15.30, Kunsthalle

Beer grill chill – nedeľný chillout, 17.00, Tabačka KulturFabrik

Medzi nami – predstavenie,18.00, Tabačka KulturFabrik

Láska z Khon Kaen – fi lm, 19.00, Tabačka KulturFabrik

ČO? KEDY? KDE?

Keď sa v Makarskej alebo Tučepi otočíte chrbtom k moru, uvidíte skalnú stenu, nad ktorou je Ná-rodný park Biokovo. Túto trasu vám dnes predstavíme. Výškový rozdiel nepretržitého stúpania od nuly pri mori k vrcholu vo výške 1762 m je v Európe unikátny. Ak

si k tomu pridáte vysoké teploty, tak už viete, prečo sa označuje táto túra za ťažkú. Na trase je je-diné miesto, kde si môžete dopl-niť „palivo“ - Vrata Biokova.

Takže nezabudnite, že potrebu-jete dobre skontrolovaný bicykel s bezchybnými brzdami, kondič-ku, natrénované jazdy v teple, štartovať ráno čo najskôr a dobrú zásobu tekutín.

Štart je z Podgory. Cesta stúpa striedavo na slnku a v tieni a za každou zákrutou vás čaká odme-na v podobe nových, krajších vý-hľadov na pobrežie a more pod vami. Keď konečne dosiahnete planiny Biokova, môžete si udeliť

odmenu v reštaurácii Vrata Bio-kova. Nasleduje stredný, menej stúpajúci úsek pod vrchol. Pokra-čovať budete náročnejšími ser-pentínami až na vrchol Sv. Jure.

Túra je technicky nenáročná, žiadne problémy s orientáciou. Návrat je, samozrejme, podstatne rýchlejší, ale radšej odporúčame opatrnosť. Vyčerpanie z nároč-ného stúpania a horúčav môže spôsobiť nepozornosť s vážnymi dôsledkami.

Ide leto a Slovač vyráža k moru. Poďte sa pozrieť na niektoré cyklistické lahôdky. Táto je v Chor-vátsku.

Pred Saltriou.

Stúpanie do sedla Duron. foto: šk

Štefan [email protected]

56 km, nastúpaných 1762 m, ťažká, 50 % málo frekventované cesty, 50 % šotolina

Podgora – Vrata Biokovo – Sveti Jure a späť

Page 17: košice:dnes 24.6.2016

1724. jún 2016INZERCIA

KD

16

001

32

/14

Page 18: košice:dnes 24.6.2016

PROGRAM

24. jún 2016 T V18

POZRITE SI V PIATOK A CEZ VÍKEND

SOBOTA ČT2 o 14.25 h

Traja mušketieriRomantický dobrodružný fi lm, SP, USA, Panama, GB, 1973

O čo by bolo chudobnejšie detstvo každého z nás, keby nepoznal verných priateľov na život a na smrť Athosa, Porthosa, Aramisa a d‘Ar-tagnana. Traja mušketieri rozprávajú príbeh o odvahe, cti, priateľstve, vernej láske, ale zároveň o zrade, intrigách a podlosti.

SOBOTA PRIMA o 12.50 h

Rodinka úžasnýchAnimovaný rodinný fi lm, USA, 2004

Bob Parr, známy ako Mr. Úžasný, býval jedným z naj-väčších svetových superhr-dinov a zachraňovanie sveta bolo jeho denným chlebom. Svoj superoblek musel zave-siť na klinec pred pätnástimi rokmi. Ale príde chvíľa, keď ho tajomný kontakt vyšle na vzdialený ostrov...

hodnotenie: 83 % hodnotenie: 82 %

zdroj: čsfd, internet

PIATOK18.00 Postrehy z mesta 18.15 Koktejl zo spoločnosti 18.25 Art Film Fest:dnes, no-vinky a informácie z festivalu 18.40 Študentské fi lmy

SOBOTA18.20 Stalo sa..., zostrih najaktuálnejších udalostí týždňa 18.20 Kokteil zo spoločnosti, repríza 18.40 Art Film Fest:dnes, súhrnné spravodajstvo týždňa O pozorovaní pozorovateľov…

PIATOK NOVA o 23.55 h

Kill Bill 2Akčný triler, USA, 2004

Svadobný obrad bývalej členky komanda, Čiernej Mamby, zmenil jej pomstychtivý ex-milenec Bill s bývalými kumpánmi v krvavý masaker. Tehotná nevesta však guľku vpálenú do hlavy prežila. Po štyroch rokoch strávených v kóme precitla a vydala sa na cestu pomsty...

PIATOK JOJ o 20.35 h

ArmageddonAkčný dobrodružný sci-fi triler, USA, 1998

Za osemnásť dní Zem prestane existovať, pretože sa zrazí s asteroidom vo veľkosti Texasu. Je bezpodmienečne nutné, čo najskôr pristáť na asteroide, hlboko pod jeho povrch zavŕtať silné jadrové nálože, odpáliť ich a potom sa iba modliť, aby to celé pomohlo. Zvládne to Bruce Willis?

NEDEĽANOVA o 14.55 h

hodnotenie: 85 %

Neporaziteľný súkrom-ný detektív Nick Carter prichádza do Prahy riešiť prípad, s ktorým si tamojší policajti nevedia dať rady.

Je vyzbrojený geniálnym mozgom a najnovšími pre-vratnými vynálezmi. Cestou z New Yorku hravo zvládne aj češtinu. Na mieste, hlav-

Adela ešte nevečeralaSci-fi kriminálna komédia, Československo, 1977

hodnotenie: 79 %

hodnotenie: 74 %

Page 19: košice:dnes 24.6.2016

PROGRAM PROGRAM

19T V 24. jún 2016

POZRITE SI V PIATOK A CEZ VÍKEND

NEDEĽA JOJ o 12.10 h

X-Men Origins: WolverineAkčný sci-fi triler, USA, Veľká Británia, 2009

Film je dejovo zasadený na samý začiatok ságy o známych mutantoch X-Menoch. Hugh Jackman sa vracia v role, ktorá z neho urobila fi lmovú hviezdu. Dej sa vracia k začiatkom Wolverinovej hrdinskej kariéry i tragickým udalostiam jeho života, z ktorých ho najviac po-znamená smrť osudovej lásky...

NEDEĽA FILM+ o 13.55 h

PhilomenaDráma, Veľká Británia, USA, Francúzsko, 2013

Pozoruhodná cesta dvoch veľmi odlišných ľudí za ta-jomstvom, ktoré bolo skryté pol storočia. Martin Sixmith je bývalý zahraničný koreš-pondent BBC, ktorý prišiel o prácu. Zhodou náhod sa mu do rúk dostáva možnosť odhaliť príbeh, ktorý by mohol byť jeho životnou

hodnotenie: 75 % hodnotenie: 73 %

NEDEĽA18.00 Simultánka, repríza, diskusia Petra Schutza 18.25 Filmová nedeľa: Love, r. Snje-žan Lalovič, Srbsko

NEDEĽA ČT2 o 21.45 h

Šakal Kriminálny triler, Veľká Británia, Francúzsko, 1973

Kultový politický triler nakrútený podľa románu Fredericka Forsytha vychádza zo skutočných udalostí okolo pokusu o atentát na francúzskeho prezidenta generála Charlesa de Gaullea. Film je klasikou svojho žánru a roku 1997 sa dočkal i remakeu.

SOBOTA ČT1 o 20.00 h

S tebou ma baví svetRodinná komédia, Československo, 1982

Každoročná pánska jazda troch otcov sa vplyvom razantného zásahu manže-liek stáva niečím ako materskou školou v zimnej prírode. Ukáže sa, že v istých situáciách sú otcovia lepšími mamami než samotné mamy, čo platí hlavne vtedy, keď tie nie sú v dohľade. Ich výchovné metódy sú veľmi svojrázne...

NEDEĽANOVA o 14.55 h

ne v malebných krčmičkách nad oroseným pohárom, však zisťuje, že v Čechách všetko chodí trochu inak než v Amerike. Podarí sa

mu prekaziť diabolské plány zločinného kniežaťa von Kratzmar a zachrániť kvet nevinnosti ľúbeznej Kvetušky?

Adela ešte nevečeralaSci-fi kriminálna komédia, Československo, 1977

hodnotenie: 85 %

hodnotenie: 82 %

TV TIP

NÁŠ

Page 20: košice:dnes 24.6.2016

MIX24. jún 201620

POČASIE

EV 5031/14 a ISSN 1339-7605Sídlo: Hviezdoslavova 6, 040 01 Košice, Tel.: 055/285 19 19, 285 19 91, Fax: 055/285 19 99; E-mail: offi [email protected]; www.kosicednes.sk; www.facebook. com/kosicednesTipy čitateľov: Bezplatná linka – 0800 300 010, e-mail: [email protected]: Šéfredaktor: Dušan Karolyi, e-mail: [email protected]; Zástupca šéfredaktora: Mikuláš Jesenský, e-mail: [email protected];

Kontakty na redakciu:[email protected]; Spravodajstvo – tel: 055/285 19 54, 285 19 55, e-mail: [email protected]; Servis - tel: 055/285 19 58, e-mail: [email protected]; Šport – tel: 055/285 19 52, e-mail: [email protected] a marketing: Obchod a inzercia: [email protected]; Lukáš Hraňo, generál-ny riaditeľ, tel: 055/285 19 10, e-mail: [email protected]; Alexandra Mihók-Kvietková, marketingový riaditeľ, tel: 055/285 19 10,

e-mail: [email protected]; Júlia Petrušová, asistentka obchodu a marketingu, tel: 055/285 19 91, e-mail: [email protected]; Distribúcia: [email protected]; Ľudmila Tóthová, manažér dis-tribúcie: tel: 055/285 19 30, e-mail: [email protected]; Riadková inzercia: inzercia@košicednes.sk; Martina Bušová, manažér inzercie, tel: 055/285 19 06, e-mail: [email protected]; Renáta Petrašková, vedúci manažér redakcie: tel: 055/285 19 19, e-mail:[email protected]č: mafraprint.

Vydavateľ: KRATKY GLOBAL: PUBLISHING, družstvo; sídlo: Protifašistických bojovníkov 11, Košice; IČO: 47 820 594; e-mail: offi [email protected]; Generálny riaditeľ: Lukáš Hraňo, tel: +421 917 925 854, e-mail: [email protected]; Marketingový riaditeľ: Alexandra Mihók-Kvietková, tel: 0905 634 657, e-mail: [email protected]; Chief Operations Offi cer: Lenka Bednarčíková,tel: 0917 969 019, email: offi [email protected]; KRATKY GLOBAL: PUBLISHING je členom skupiny KRATKY GLOBAL.

© KRATKY GLOBAL: PUBLISHING, družstvoAutorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Preberanie, šírenie, rozmnožovanie či iné použitie textov a ostatného obsahu košice:dnes akýmkoľvek spôsobom, je možné len s predchádzajúcim písomným súhlasom vydavateľa.Vydavateľ, ako oprávnený zástupca autorov článkov zverejnených v tomto vydaní košice:dnes si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na verejné rozširovanie rozmnoženiny týchto článkov podľa §33 ods.1 písm. a) a d) autorského zákona. Vychádza v pracovných dňoch.

POHREBY

VEREJNÝ CINTORÍNpiatok 24. 6. o 10.00 hod. Oto KOLLÁR, 75-ročný

DNES bude malá oblačnosť. Maximálna denná teplota 33 °C, v noci klesne na 18 °C. Fúkať bude vietor do 20 km/hod.

V SOBOTU očakávame malú oblačnosť. Denná teplota 33 °C, nočná teplota 19 °C. Fúkať bude vietor do 20 km/hod.

V NEDEĽU bude polooblačno. Najvyššia denná teplota do 31 °C, v noci klesne na 20 °C. Vietor do 20 km/hod.

nočné teploty

18 °C

záťažový stupeň

3

denné teploty

33 °CRECEPT

Osviežujúca čerešňová šťava

KINO

Košice33 °C

Žilina32 °C

Poprad30 °C

Prešov32 °C

Trenčín33 °C

Bratislava33 °C Nitra

33 °C

Zdroj: meteo.sk

Postup: Čerešne umyjeme a vykôstkujeme. V mixéri ich rozmixujeme a prepasírujeme cez sito. Čerešňovú šťavu podľa chuti osladíme javorovým sirupom. Ak ho nemáme, použijeme trstinový cukor alebo med. Doplníme o kolieska umytého bio citrónu a lístky čerstvej mäty. Dolejeme vodou asi do 1,5 l. Podávame vychladené.

Potrebujeme:500 g čerešníjavorový sirup

bio citrónčerstvú mätuvodu

Page 21: košice:dnes 24.6.2016

INZERCIA 24. jún 2016 21

Cena: 1,20 € / deň (do 100 znakov)Minimum uverejnení: 10 dníOsobne: Hviezdoslavova 6 (Nám. Maratónu mieru) Mailom: [email protected]: 0907 414 206

PRENÁJOM, PREDAJ A KÚPA NEHNUTEĽNOSTÍ

RIADKOVÁ INZERCIA

privyrábanie aj pre dôchodcov, 400 €/m.0902158492

KDR1600350

Prijmem vedúceho výroby do výrobnej prevádzky. 0905 328 267 PO-SO od 8.00 h.

KDR1600344

Prijmem pracovníka k hospodár-skym zvieratám. 0905 328 267 PO-SO od 8. h.

KDR1600354

Prijmeme čašníka/čku s praxou na TPP. Možnosť nástupu ihneď. 0905 973 318

KDR1600358

Hľadáme opatrovateľky do rakúskych rodín. Tel.: 0908 868 643

KDR1600324

Prijmeme pizziara s praxou na TPP. Možnosť nástupu ihneď. 0905 973 318

KDR1600359

Prijmem automechanika do au-to-pneu servisu v Košiciach. Nástup-ný plat 660 €. Tel.: 0908 564 898

KDR1600369

Školský internát Jedlíkova 11, Košice, príjme kuchárku. Všetky informácie na tel.č. 0907 184 593

KDR1600370

AUTO-MOTO - KÚPA Jazdené pneumatiky, plechové

disky a hliníkové disky - 0908 564 898

KDR1600365

AUTO-MOTO - PREDAJ Náhradných dielov na všetky typy

vozidiel - tel.: 0908 564 898, 0908 959 059, 0908 246 906

KDR1600366

Jazdené + nové pneumatiky, disky plechové a hliníkové + montáž. 0908 959 059, 0908 246 906

KDR1600367

PRENÁJOM - HĽADÁ Hľadám garsónku v KE.

0915 556 202KDR1600374

NEHNUTEĽNOSTI - PREDAJ Predám ornú pôdu. 0902166578

KDR1600378

RÔZNE - KÚPA Obrazy a známky. 0907225216

KDR1600229

Oceľ.alebo betónové rúry,aj mierne poškodené, priemer 50 cm a viac rôznych dĺžok. 0905328267 PO-SO od 8 h.

KDR1600376

RÔZNE - PREDAJ www.ionizatoryvody.sk: Zbavte sa

chorôb a alergií ionizovanou vodou! Hrnčiarska 8, Košice

KDR1600355

Predám nové liahne, viac na www.123nakup.eu. Tel.: 0907 181 800

KDR1600326

Bezlepkové, DIABETICKÉ a diétne zákusky z Maďarska. On-davská 3, KE. 0905 715 143

KDR1600331

Výroba domácich KNEDLÍ - kvalitné a čerstvé. Dominikánske nám. 8 a Fejova 1, stará sýpka. 0905247556

KDR1600334

Predám pascu na líšku. Tel.: 0907 181 800

KDR1600325

SLUŽBY

Pohreby-Čajková-NONSTOP-stále pracujem aj ako REČNÍČKA-055/6221715, 0905608970-www.pohrebycajkova.sk

KDR1600259

Rýchla pôžička od 200 do 600 €. 0911 983 877

KDR1600277

Ponúkam kosenie pozemkov, neudržiavaných plôch, rúbem ne-bezpečné, staré stromy, režem živé ploty, staviam suché múriky, robím údržbu okrasných záhrad. 0907 370 939

KDR1600288

Kamenárstvo Ramač - opravy a čistenie hrobov, dvíhanie starých hrobov atď. Žulové hrobky od 1000 € a pomníky 300 €. 0908 994 149

KDR1600306

Kompletná pohrebná služba POSOL. Ploské 149. Smútočné po-treby+kvetinárstvo a kamenárstvo. 0903285582

KDR1600375

Edita Gazsíková - HÁDES - poh-rebné služby - NONSTOP. 0915 916 935, 0907 250 828

KDR1600328

Dominus - pohrebná služba. Prija-

ky do potravín v KE v supermarke-toch KLAS. Tel.: 0905 790 983

KDR1600373

Ponúkame prácu v mladom dynamickom kolektíve v Prahe. Práca je pre mladých nezávis-lých ľudí ženy - mužov s chuťou pracovať ako osobný šofér, kde nie je podmienkou vlastniť auto. Podmienka je mať vodičský preukaz, základy AJ, plat: 1.200 EUR po odpracovaní 40 hodín týždenne. Hľadáme brigádnikov na prácu do barov, reštaurácii, záhradkách - komparzy. Volať: +420 725 48 22 51, e-mail: [email protected]

KDR1600345

Prijmem muža, aj dôchodcu na vonkajšie upratovanie v KE, aj toale-tárku. 0911 963 350

KDR1600377

Zámočník/zvárač CO2 Mzda 5-5,5 EUR/hod. + stravenky, Koši-ce-okolie, volajte 0918 692 982

KDR1600321

Práca aj pre dôchodcov a študen-tov nad 18 rokov, 600 € mesačne. Tel.: 0907162326

KDR1600327

Prijmeme kuchárov, čašníkov. LOKAL, Hlavná 80. 0915 764 388

KDR1600329

Nudíš sa, si bez práce? Alebo tvoja kamoška? Chceš vkladať do xls súboru titulky gramoplatní? To isté aj s knihami. Pomáhať s ukončením šperkov a návnad na ryby? Práca vyžaduje ženu, ktorá má dobrý zrak, je trpezlivá, dôkladná šikulka, a akceptuje 6 € na hodinu na ruku (6x8x21=1008 €) na mesiac. Ďalšie info cez: [email protected]. Po-nuka je vlastne platená dovolenka a unikátna možnosť pravdivo spoznať Štockholm. Letenky, ubytovanie a jedlo bez vína je zadarmo.

KDR1600333

Výrobné družstvo prijme šikovnú šičku a žehliarku k výrobe dámskych nohavíc. 0905 248 140

KDR1600337

Trvalá práca, voľná prac.doba, 800 €/m. Jednoduché

teľné ceny. Tel.: 0940 410 101KDR1600330

Výkup - oprava pokazených hodiniek. Hodinárstvo, OC Merkúr, 1 posch. 0903 503 973

KDR1600335

Výkup a predaj použitého nábytku, TV LCD,chladničky,elek-troniky,bicykle. Strojárenská 3, 055/6337709

KDR1600340

SLUŽBY VÁM - Údržba zelene a pozemkov. www.sluzbyvam.sk, 0911 399 933

KDR1600341

OPRAVA: diaľkové ovládače, videá, DVD, veže, rádiá, gramo-fóny, magnetofóny... Puškinova 8-0905366287

KDR1600349

Servis osobných a dodávkových vozidiel, MKT servis, ul. Dopravná za ručnou umyvárňou. 0908 564 898

KDR1600362

KRAJČÍRSTVO VIKA - Hlavná 83 vo dvore. Šitie a rýchla oprava bez príplatku.

KDR1600353

Zubná ambulancia ponúka bezbolestné ošetrenie chrupu, bez čakania, bezplatné parkovanie. Info: 0908 821 061,www.kosickazubar-ka.sk

KDR1600361

Geometria nápravy - Servis MKT - 0908 564 898

KDR1600363

PRACOVNÉ ODEVY, obuv, rukavice pre všetkých. Rooseveltova 24, KE od 9:00-17:00 hod. 0904296595

KDR1600351

Vyrovnávanie hliníkových diskov v MKT servise na Vodárenskej ulici - 0908 564 898, 0908 246 906

KDR1600364

Plnenie a čistenie autoklimatizá-cie. 0908 246 906, 0908 564 898

KDR1600368

Úvery od 5000 €, prefi nan-covanie starých dlhov, zníženie splátok. 0907 956 746

KDR1600371

ZAMESTNANIE - PONUKA Prijmeme predavačky - pokladníč-

Page 22: košice:dnes 24.6.2016

22 ŠPORT24. jún 2016

na psychiku hrať v baráži, kde je to o bytí alebo nebytí. Už keď sa mužstvu prestane dariť v sezóne, nasleduje strhávanie výplat, a to na pohode nikomu nepridá. Toto sa, verím, Košíc týkať nebude.

Tu je to tradične o najvyšších métach, klub hrá aj v Lige

majstrov.

Oceliari strávili v rámci letnej prípravy jeden týždeň aj na ľade Crow Arény. Zvyčajne si v polovi-ci júna korčule neobúvajú, teraz si to väčšina z hráčov vyskúšala po prvý raz. „Bolo to príjemné spes-trenie prípravy. Popri behaní, si-lových tréningoch je fajn spotiť sa na ľade. Hokej je asi jediný šport, ktorý nie je spätý so štandardným tréningom počas celého roka. Nie-kedy skončíte sezónu už v marci a potom idete na ľad až koncom júla a to je dosť dlhá pauza. Mys-lím si však, že časom sa dospeje k tomu, že hokejisti budú na ľade počas celého roka,“ povedal nám 31-ročný Radim Hruška.

Dobré staré korčuleRýchleho útočníka týždeň na korčuliach nebolel tak, ako jeho poniektorých spoluhráčov. „Naj-horšie sú prvé tréningy na kor-čuliach, kým si triesla či nohy

zvyknú, zvlášť členky trpia. A keď máte nové korčule, tak to zvyčajne parádne bolí. Ja som mal, našťastie, ešte staré z Mladej Boleslavy.“

Radim trénuje už niekoľko dní pod vedením trénera Rostislava Čadu. Je známe, že jeho dávky sú z pohľadu hráčov konské. „Posledné dve sezóny som sa pri-

pravoval sám. Teraz som zase v spoločnom tréningovom procese a musím povedať, že príprava je naozaj tvrdá. Ale neostáva iné, len zaťať zuby, v zime z tej driny budeme naisto ťažiť. Popravde, ešte som takú ťažkú prípravu v doterajšej kariére nemal, maká sa fakt intenzívne.“

Boj o záchranu nikomu neprajeRadim Hruška doteraz na titul nesiahol. V roku 2010 bol s Vít-kovicami vo finále, ale zlato z toho nebolo. V uplynulej sezóne hral s Mladou Boleslavou semi-finále. „Väčšina mojich sezón nebola spojená s najvyššími am-bíciami. Skôr som zažil boj o zá-chranu, play out či boj o postup do najvyššej súťaže. Je náročné

Hruška: TAKÚ ŤAŽKÚ prípravu som ešte nemalČeský hokejový útočník by k úspechu v HC Košice rád prispel gólmi

POPRI BEHANÍ, SILOVÝCH TRÉNINGOCH JE FAJN SPOTIŤ SA NA ĽADERadim Hruška, útočník HC Košice

Český hokejový útoč-ník Radim Hruška hral v extralige za Vsetín, Vítkovice, Brno, Karlove Vary a Mladú Boleslav. V najvyššej súťaži u na-šich západných susedov má odohraných takmer šesťsto zápasov. Nado-budnuté skúsenosti pri-šiel zúročiť do Košíc, stal sa jednou z letných posíl.

Tomáš Tó[email protected]

Radim Hruška (vľavo) pôsobil naposledy v Mladej Boleslavy. foto: bkboleslav.cz

Dovolenka na ValašskuDovolenkovať k moru ani na hory sa Radim Hruška nechystá. „Tri voľné júlové týždne strávim na Valašsku, posedíme s kamarátmi, zahráme si tenis, pôjdeme na bicykle do Beskýd, aj takto sa budem udržiavať v kondícii. Nacestoval som sa dosť, nikam ma to neťahá. Manželka s dcérou boli nie tak dávno na Kanárskych ostroch, takže more už mali. Po sezóne sme boli všetci spolu na lyžovačke v Zell am See, kde hrá už päť rokov hokej môj kamarát Petr Vala. Chodíme k nim na jar rok čo rok, na priateľskú návštevu spojíme s lyžovačkou na ľadovci.“ (TT)

Sme profesionáli, je na nás napl-niť ciele, ktoré nám vytýčia. Bu-dem rád, ak tímu pomôžem.“

Chce zúročiť skúsenostiHruška netají, že k úspechu by rád prispel gólmi, či v našej Lige alebo v Lige majstrov. „Mám už niečo odohrané aj v českej ex-tralige, nabral som skúsenosti a góly som dávať vedel. Tak by som to rád potvrdil aj tu,“ podotkol hokejista, ktorý už má skromnú skúsenosť s našou najvyššou sú-ťažou. V Skalici odohral pred de-siatimi rokmi jedenásť zápasov, v ktorých dal jeden gól, aby potom prestúpil do Vítkovíc.

Radim Hruška si počas víken-dov odskakoval domov do Vsetí-na. „Auto nechám v Košiciach, sadnem na vlak a za päť hodín som doma pri rodine. Počas sezóny už hore – dole cestovať nebudem, rád ešte viac spoznám pekné mesto. Rodina zatiaľ ostá-va vo Vsetíne, dcéra pôjde do prvej triedy, tak musíme prebrať stratégiu.“

Page 23: košice:dnes 24.6.2016

Krajina pod Tatrami bude v nede-ľu večer od 18. hodiny fandiť Ko-zákovcom s vierou, že sa postara-jú o prekvapenie šampionátu.

Zabojovať o postupPravý obranca Peter Pekarík momentálne rieši, s akou „ozdo-bou“ nastúpi na osemfinále, keďže proti Anglicku utrpel zra-nenie nosa. „Dosiahli sme veľký úspech, prebojovali sme sa do osemfinále ME. Je to niečo nád-herné. Chceme aj v tomto zápase odviesť maximum ako doteraz, potrápiť favorita a zabojovať o postup,“ vyhlásil P. Pekarík, kto-rý odohral celý prípravný súboj

proti Nemcom v Augsburgu. Slováci vtedy úradujúcich maj-strov sveta zaskočili a zvíťazili na ich pôde 3:1. „Jedna vec je, že to bol prípravný zápas, teraz ide o osemfinále ME. Sami sme sa však presvedčili, že dokážeme hrať aj proti veľkým mužstvám, či už Taliansku, Nemecku alebo naposledy Anglicku. Uhrali sme s

nimi veľmi dobré výsledky a aj do najbližšieho stretnutia pôjdeme s rešpektom, no bez strachu.“

Bude to lotériaStredopoliar Róbert Mak dohrá-val duel s Anglickom so zraneným stehenným svalom. Robí však všetko pre to, aby v nedeľu nastú-pil. „Teraz je to už o jednom zápa-

se. Nikdy neviete, čo sa môže stať - pôjde to do predĺženia, na penal-ty, bude to lotéria... V takýchto zá-pasoch musíme premeniť tú jednu alebo dve šance, ktoré si utvoríme, potom môžeme našich súperov zdolať. Pokoriť Nemecko na šam-pionáte by bolo niečo úžasné.“ Aj on sa na stretnutie s Nemcami teší: „Chalani s nimi odohrali prí-pravný zápas na ich pôde a zvíťa-zili 3:1, aj keď, samozrejme, vtedy to boli iní hráči než tí, ktorí sú tu. Myslím si však, že aj Nemci budú cítiť rešpekt.“ (sita, tt)

2324. jún 2016ŠPORT02 TÉMA DŇA19. január 2016

+421 918 888 [email protected]

Pekarík: S rešpektom, no BEZ STRACHUSlovenskí futbalisti nastúpia v nedeľňajšom osemfinále ME v Lille proti Nemcom

Slovenskí futbaloví reprezentanti si v osem-finále majstrovstiev Európy vo Francúzsku zmerajú v Lille sily s úradujúcimi majstrami sveta Nemcami.

POKORIŤ NEMECKO BY BOLO NIEČO ÚŽASNÉRóbert Mak, slovenský futbalový reprezentant

Peter Pekarík zaťal zuby a súboj

s Anglickom dohral aj so zlomeným nosom.

foto: sita

KD

16

00

03

8/2

5

Page 24: košice:dnes 24.6.2016

24 INZERCIA24. jún 2016

Motorové píly

Drviče a štiepkovačeVyžínače a krovinorezy Kosačky

Záhradné nožnice Fúkače a vysávačeM é íl

už od

149€už od

49€

už od

179€už od

99€už od

79€

už od

219€

www.stihl.sk

V prípade nákupu nad 20€ s DPH vám preplatíme 1-hodinové parkovné. Ponuka platí aj pri kúpe akciového tovaru.

Jarná akcia STIHL a VIKINGtrvá od 1. 3. 2016 do 30. 6. 2016

alebo do vypredania zásob.

JARNÁ AKCIA

Teraz môžete získať produkty značiek a v jarnej akcii za fantastické ceny. Výrobky značiek a sú obľúbené hlavne

vďaka svojej špičkovej kvalite, vysokej technologickej úrovni, nízkej spotrebe a dlhej životnosti. Či už ide o motorové píly, vyžínače, krovinorezy, kosačky,

alebo mnohé iné stroje z našej širokej ponuky, či zvolíte ako zdroj energie benzín, elektrinu zo siete, alebo akumulátor, vždy sú tieto výrobky maximálne

spoľahlivé a jednoduché na obsluhu a údržbu. Tieto vlastnosti vydržia strojom a� aj vďaka odbornému predaju a servisu.

Kompletný zoznam akciových produktov, noviniek a ďalšie podrobné informácie o�produktoch na www.stihl.sk.

Poštová 11, Košice � 055/62 24 256

KD

16

001

80

/16