Top Banner

of 283

istoria doctrinelor sociologice

Oct 17, 2015

Download

Documents

siloxy
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
  • 1

    CUVNT NAINTE Dei perspectiva istoric i asociaz, n mod firesc, reperele cronologice, o istorie

    a gndirii, doctrinelor i metodologiei cercetrii sociologice nu mai poate opera dect parial cu acest criteriu, din mai multe cauze.

    n primul rnd pentru faptul c nu tot ceea ce s-a publicat n numele sociologiei sau n zonele adiacente acesteia mai rezist, peste timp, la severul examen al calitii tiinifice, impus de epistemologia contemporan. De aceea, unii autori obscuri, afirmai mimetic n raza de semnificaie a unor curente, nu-i mai pot gsi locul ntr-o istorie a sociologiei redactat din raiuni i cu finaliti didactice. La acetia ne-am raportat selectiv, reinnd doar contribuiile care fie mai pot avea relevan pentru sociologia modern, fie constituie elemente remarcabile pentru biografia sociologiei ca tiin. Dac lum, deci, ca sistem de referin autorii, subliniem c am reinut numai ideile cu valoare de patrimoniu pe care evoluia gndirii sociologice le-a validat: creaiile conceptuale, inovaiile conceptuale i categoriale, metodele de analiz a socialului care au contribuit la stimularea cercetrii fundamentale i aplicative, resemantizarea unor concepte ori reuitele n elaborarea unor diagnoze care au avut impact semnificativ asupra restructurrii orizonturilor teoretico-metodologice ale doctrinelor cu larg audien la momentele respective.

    Pe de alt parte, exigenele specifice unui curs universitar ne-au amplificat imperativul selectrii stocului de informaii pe care prelegerile l pot conine.

    n consecin, din raiuni metodice, am optat pentru o istorie a doctrinelor sociologice care s-au dovedit a fi repere de importan cardinal n evoluia sociologiei de la nceputurile sale pn n cel mai imediat prezent; cu excepia experienelor aflate n curs i care nu s-au constituit, nc, ntr-un corpus unitar i coerent de enunuri valide tiinific. n acest context,dat fiind aspiraia de obiectivitate a sociologiei nc de la apariia sa, prima parte a cursului grupeaz orientrile cu nuane explicit sau implicit sociologistice ca exerciii de desprindere a sociologiei de haloul metafizic care i-a fost arondat n condiiile naterii sale la modul epistemic.

    Diversitatea acestora se raporteaz la o sfer de echivalene care le poate asigura o unitate implicit: aspiraie spre macrosociologie i tendina de realizare a unor sisteme explicative care s vizeze ntreaga societate ca sistem social global.

    Aceast etap, preponderent doctrinar, din timpul interior al maturizrii semantice a sistemului de concepte i categorii proprii demersului sociologic, noi o considerm ca fiind etapa clasic a sociologiei, numit de unii reprezentani ai genului i pure sau teoretice. Este, n fapt, perioada modern. Sub raport epistemic ea se ncheie odat cu publicarea de ctre E. Durkheim a lucrrii Les regles de la methode sociologiques(1895) care a orientat cercetarea spre aspecte concrete ale realitii sociale, fondnd direciile metodologiei, ale metodelor i tehnicilor de cercetare, care se vor dezvolta ulterior n strns legtur cu exigenele de ansamblu ale evoluiei spaiului social global.

  • 2

    Reacia fa de dezvoltare, preponderent teoretic, la limita riscului de a se distana semnificativ de ritmurile i proporiile reale ale evoluiei sistemului social, s-a concretizat n orientarea empirist pe care noi o abordm n registru comparativ dintre tradiiile europene i preocuprile de profil americane.

    Empirismul, prin proliferarea tehnicilor de culegere a datelor, a antrenat acelai risc pe care l-a generat i sociologismul: dizolvarea individului n social. Dac n orientrile sociologiste subiectivitatea a fost n mod programatic exclus din orizontul generalizrilor teoretice, rezervndu-ise o poziie subaltern fa de acestea, empirismul a condus la obturarea adevratului rol al individului n creaia social prin subordonarea lui estimrilor statistice i tehnicilor matematice de culegere i interpretare a datelor. Punctul culminant l-a atins transformarea individului din surs de inovaie social n simpl cifr statistic!

    n sensul reconcilierii exclusivismelor programatice dintre sociologia pur-teoretic i sociologia empiric de teren. Max Weber constituie punctul de plecare al unui postmodernism (avant la lettre) n dezvoltarea sociologiei. Noi l considerm ca ntemeietor al sociologiei interpretative pe coordonatele creia va evolua sociologia fenomenologic, interacionalismul simbolic, etnometodologia i chiar sociobiologia.

    n ultima parte sunt grupate orientrile sociologice care-i propun recuperarea subiectivitii i introducerea ei, ca fapt de tiin, ntr-o ordine a umanului.

    Istoria sociologiei romneti nu face parte din curs (cu excepia lui D. Gusti), deoarece i-am rezervat, n complementaritate, o tratare simultan n cadrul orelor de aplicaii i lucrri de seminarii. Cu aceleai scopuri, bibliografia care nu a mai putut fi prezentat pe larg n prelegeri, este citat pentru a se constitui ntr-un instrument operativ de regsire, n timp util, a informaiei aferente curentelor sociologice sintetizate i articulate n prezentul curs.

    Pornind de la premisele enunate i oprindu-ne(att ct, din raiuni didactice este posibil) asupra reperelor tematice exponenial reprezentative, am considerat c este legitim sub raport tiinific s avem ca obiectiv reconstituirea timpului interior al sociologiei plecnd de la secvenele definitorii pentru maturizarea sa conceptual i metodologic, nu de la timpul (obiectiv, cronologic) al societii i nici de la timpul (subiectiv) al sociologilor, n mod fatal marcai de o existen (fizic) episodic, efemer la scara eternitii. De aceea, am cules, cu precdere, frma de perenitate care ne determin s recunoatem c nu mai putem face sociologie fr a ne raporta la sistemul de referin pe care-l constituie creatorii de coli de reflexie sociologic i de metode, tehnici i procedee de cercetare care nu mai sunt, nc, valide pn n cel mai imediat prezent.

    Fr a subestima cele trei criterii de clasificare a doctrinelor sociologice: a) centrarea demersului sociologic pe creaia conceptual; b) centrarea pe problematica metodologiei de cercetare concret; c) Implicarea nemijlocit a sociologiei n optimizarea structurilor sociale, noi le

    considerm doar posibile capitole ale unei istorii globale ce ateapt nc a fi scrise.

    n concepia noastr, o astfel de istorie universal a sociologiei ar trebui s cuprind: 1) istoria doctrinelor sociologice europene i americane: 2) istoria doctrinelor

  • 3

    sociologice orientale i extrem orientale; 3) istoria sociologiei romneti; 4) geneza i dinamica epistemic a metodologiei cercetrii sociologiei. Din acest vast program prezenta lucrare reprezint doar prima parte.

    Ct privete marxismul, noi nu l-am inclus din certe raiuni metodice: marxismul i neomarxismul nu aparin sociologiei, ci doar economiei, filozofiei, politologiei unde trebuie studiate n registrul comparativ. Ca om care a studiat marxismul, care a parcurs i o consistent literatur marxist i marxologic, autorul consider c att marxismul ct i ncercrile de dezvoltare a acestuia nu pot fi asimilate n sistemul conceptual al sociologiei ca disciplin de studiu, instituie i profesie. Faptul c situaia clasei muncitoare din Anglia a fost citat ca prima lucrare de sociologie dup opinia noastr, se datoreaz unei superficialiti n raportarea la textul marxist propriu-zis.

    Dup cum se tie, o cercetare de teren, cum pretinde a fi cea invocat anterior, trebuie s aib la baz un eantion reprezentativ care s cuprind ntreg universul anchetei . Situaia n spe nu se bazeaz pe un eantion reprezentativ, materialul fiind rezultatul unor simple culegeri de date din raiuni pur propagandistice pentru a justifica efectele sociale ale polarizrii progresive a societii engleze de atunci. Ea nu reflect, deci, ntreaga clas muncitoare, ci reprezint interes numai pentru susinerea unor premise pe care se-ntemeia micarea muncitoreasc aflat, la acea vreme, ntr-o form incipient de organizare.

    ntr-o ediie viitoare, vom include i cteva aspecte ale ncercrilor marxismului de a fi singura sociologie tiinific i cteva categorii care pot fi inserate n sistemul conceptual al sociologiei cu riscul glazurrii ideologice a demersului, n ncercrile de evaluare a sensului micrii istorice ireversibile.

    Formulm aceste rezerve deoarece sociologiei i revine rolul de a pune diagnosticul social al tuturor transformrilor n curs: ea este, prin urmare, eminamente sincronic. Marxismul este eminamente diacronic i animat de aspiraii mesianice. Din experiena practic a doctrinei filosofico-economice i politice noi cunoatem toate secvenele ca subieci participani direci la acest experiment social de proporii zonale n timpul creia sociologiei i s-a interzis dreptul la exprimare sub etichetarea ei ca pseudo-tiin burghez.

    n concluzie: nu este de competena sociologiei, ci a altor tiine social-umaniste de a studia i acest capitol al tiinelor sociale i al practicii social-istorice. Ateptm, deci, cu interes studiile de istorie a economiei, filosofiei, politologiei, propagandei etc., pe care numai specialitii acestor domenii le pot introduce n circuitul tiinific de profil.

    Att perspectiva, ct i maniera de abordare, beneficiaz de asumarea libertilor oferite de principiul autonomiei universitare materializate ntr-o opiune metodic personal. Cu responsabilitate integral asumat, consider c modesta noastr reuit nu poate fi dect o opiune metodic n orientarea lecturilor i aprofundarea studiului sociologiei n primul rnd de ctre studenii de la secia de profil crora le mulumesc pentru sugestiile constructive, pe care le-au avansat, cu maturitate i ncrctur ideatic.

    Cu sperana c (i) prin acest curs vom contribui la multiplicarea dialogurilor, eminamente tiinifice, promovate de prestigioasa Universitate timiorean cu celelalte universiti din ar, mulumim anticipat celor care vor avea rgazul (alii dect studenii) s parcurg prelegerile i s ne ofere sugestii pentru o alt viitoare ediie. Pentru

  • 4

    sprijinul primit la prezenta ediie mulumim Catedrei de profil, referenilor din alte centre universitare i prestigioasei Edituri didactice i pedagogice care a susinut cu generozitate lansarea lucrrii n circuitul tiinific de specialitate.

    AUTORUL

  • 5

    PRECURSORI, IZVOARE, ELEMENTE DE SOCIOLOGIE I GNDIRE SOCIOLOGIC

    N FILOSOFIA SOCIAL I FILOSOFIA ISTORIEI DIN ANTICHITATE PN N MOMENTUL CONSTITUIRII

    SOCIOLOGIEI CA DISCIPLIN AUTONOM tiinele - att ale naturii, ct i cele ale societii s-au constituit i exist, ca atare, n calitate de

    laturi funcionale ale cunoaterii. Acumularea de informaie a determinat, progresiv, lrgirea sferei de cuprindere a programelor analitice cu noi discipline de studiu, diversificarea limbajelor reflectndu-se ntr-o diversificare epistemologic, corespunztoare. Totui, nivelul tiinific al cunoaterii este o faz relativ recent n evoluia spiritualitii, mult vreme cunoaterea fiind grevat de cunoaterea comun, adic tributar speculaiilor, subiectivitii i spontaneitii.

    n aceste circumstane, decantarea teoretic a cunoaterii sociale a cumulat o particularitate foarte important: problematica uman a fost preluat de ctre alte tiine, datorit lipsei de maturitate categorial, conceptual i metodologic a tiinelor social-umaniste.

    Istoria sociologiei este, de fapt, istoria acestei relaii n spaiul creia filosofia social i filosofia istoriei constituie zonele n care pot fi descoperii precursorii cei mai importani ai sociologiei.

    n ceea ce ne privete, ne propunem s prezentm succesiunea principalelor curente i doctrine sociologice care au fost validate de gndirea i practica cercetrii sociologice de la apariia sociologiei pn n cel mai imediat prezent. Accentele, uneori polemice, trebuie nelese ca tot attea ncercri de a sugera cmpuri problematice de reflexie pentru viitorii sociologi.

    Filosofia istoriei, ca ramur relativ specializat a reflexiei filosofice a tuturor marilor gnditori de la care au rmas doctrine nchegate, sau numai teme cu ncrctur uman, respectiv seturi de idei viznd condiia uman privit la confluena dintre natur i cultur. Diversitatea doctrinar are, totui, multe aspecte similare: aprecieri privind economia, raporturile dintre individ i societate, geneza puterii i metodele de guvernare, rolul idealului n viaa practic a individului, morala. n ordine cronologic, citm lucrrile Statul i legile i Republica aparinnd lui Platon (427-347 .e.n) i Etica Nicomahic a lui Aristotel (385-322 .e.n) n care se definesc pentru prima dat caracteristicile omului ca fiin social. n lucrarea Constituia atenienilor Aristotel merge i mai departe cu analiza, propunndu-i s explice natura sau esena vieii sociale reale. La captul acestui demers explicativ, n care folosete i date concrete prin care caut s probeze aprecierile speculative, propune noiunea de entelehie, care ar constitui esena socialului i care ar conferi acestuia distincie fa de celelalte domenii ale realitii.

    La Aristotel realitatea social reprezint patru niveluri de structurare: 1) Philia: corespunde sociabilitii din sociologia contemporan i definea modul n care

    individul fcea uz n comportamentul su de valorile polisului; 2) Coinoma: cuprindea raza de aciune i arealul valoric pe care l ocupau grupurile particulare; 3) Politeia: denumit i coinoma politike, definea domeniul de instituionalizare a valorilor care

    vertebrau grupurile particulare n cadrul comunitii etnice-sociale globale. n acest sens statul era identificat cu societatea global care cuprindea pe toi indivizii, fie ei ceteni sau nu;

    4) Nomos: era conceptul cu care Aristotel definea ansamblul regulilor de conduit, adic echivalentul a ceea ce sociologia modern numete modele de comportament legitimate la nivelul unui spaiu social concret determinat. Tot n spaiul semantic al acestui concept mai intrau i obiceiurile, practicile, moravurile, dreptul, morala respectiv, echivalentul controlurilor sociale din societatea contemporan. Nomosul era, aadar, legea care trasa cadrul normativ propriu polisului garantnd coerena civismului i calitatea acestuia. Intuiiile sociologice ale lui Aristotel demonstreaz i deschiderile acesteia la nivelul spaiului social global.

  • 6

    Hobbes, Thomas (1588 1679), tributar gndirii mecaniciste specifice vremii sale, a elaborat o concepie despre viaa social prin prisma metodelor geometriei i matematicii. n filosofia social, Thomas Hobbes a plecat de la ipoteza conform creia starea natural a societii (anterioar statului) este marcat de anarhie, concuren, agresiune i individualism (homo homini lupus). Statul este rezultat al contractului social pe care oamenii l realizeaz ca instrument de instituire i promovare a pcii sociale, care pune capt rzboiului tuturor contra tuturor (bellum omnium contra omnes). Indiferent sub ce form s-ar instituionaliza, statul rmne o putere totalitar care impune pacea social prin limitarea formelor de exprimare civic a individului: integrarea social necesit renunri individuale.

    Spinoza (Benedict) Baruch (1632 1677) poate fi considerat ca precursor al sociologiei ndeosebi prin lucrarea Etica demonstrat n mod geometric, centrat pe noiunea de libertate. Ca fidel continuator al raionalismului cartezian, Spinoza consider c libertatea const n nelegerea necesitii: nelegnd interdependena universal a lucrurilor i fenomenelor, omul poate s stpneasc eficient n egal msur natura exterioar, material, ct i natura interioar, moral. Regsindu-i echilibrul interior prin ecranarea pasiunilor, omul urc, progresiv, cte o treapt a libertii (prin nelegere), treapta suprem a libertii fiind nelegerea faptului c omul este o parte comun cu natura i eternitatea, etap denumit amor Dei intellectualis (iubirea intelectual a lui Dumnezeu).

    Secolul al XVII-lea a marcat contribuii numeroase i valoroase n sfera sugestiilor tematice cu coninut sociologic. Cristoph Cellarius (1634 1707), de exemplu, periodiznd istoria omenirii n: historia antiqua, historia medii aevi, historia nova, a contribuit la acreditarea ideii de raionalitate aferent evoluiei omenirii: dincolo de fruntariile cronologice ale generaiilor, societatea se ndreapt n sensul unui plus de raionalitate i ordine. Ideea aceasta va fi relevat n 1681 de Bossuet n Discours sur lHistoire universelle n care este definit pentru prima dat progresul ca sens al tuturor transformrilor ce au loc n spaiul social. Acest sens al progresului excede, ns, opiunile valorice ale oamenilor: el este controlat de Dumnezeu nsui ca autor al Creaiei, cu care se identific Umanitatea.

    Giovanni Battista (Giambattista) Vico (1668 1784), unul din ntemeietorii istoriei, n lucrarea Principi duna scienza nuova, considernd istoria ca rezultat al activitii oamenilor, a descoperit legile care guverneaz dezvoltarea istoric. Ca fondator al teoriei ciclul istoric, Vico a argumentat evoluia natural (fr intervenia Divinitii) a societii pe baza unei legi universale n conformitate cu care toate popoarele lumii trec, periodic, prin trei (cicluri) stadii de dezvoltare: 1) vrsta zeilor, n care puterea o dein preoii i se manifest concret, n mentalul colectiv de tip religios; 2) vrsta eroilor caracteristic apariiei statului prin laicizarea ealonului decizional ca urmare a instituionalizrii unor proiecte de dezvoltare n funcie de interesele aristocraiei; este vorba de statul aristocratic; 3) vrsta oamenilor definete stadiul maturitii civice caracteristice statului democratic care deschide era raiunii. Dup parcurgerea integral a acestui stadiu, urmeaz o faz de decaden, la captul creia ciclul se reia.

    Secolul al XVIII-lea aduce nc o contribuie important la multiplicarea izvoarelor sociologiei prin LEsprit de lois (1748), lucrare care l-a afirmat n circuitul tiinific al vremii sale pe Montesquieu, Charles Louis de Secondat (1689 1755). Convins c fora motrice a dezvoltrii sociale ar fi legislaia a preconizat separarea puterilor n stat ca premis pentru raionalizarea relaiilor sociale prin asigurarea egalitii tuturor cetenilor n faa legii. nlocuirea domniei oamenilor cu domnia imparial a legii este singura soluie pentru cultivarea bunelor moravuri n toate segmentele societii. n concepia sa, moravurile i legislaia fiecrui popor sunt determinate de factori geografici (clim, sol, poziie geografic, etc.); aceast idee argumentat din perspectiva juridic i etic l plaseaz pe Montesquieu printre fondatorii determinismului geografic i poate fi considerat, n acelai timp, i ca un precursor al temei lui Georg Simmel referitoare la spaiul social.

    Idei deosebit de valoroase a avansat Montesquieu n ceea ce privete natura guvernrii i a genezei sociale a legilor. Ca instrumente ale guvernrii, legile exprim raporturi necesare care deriv din natura lucrurilor. Ca manifestare practic a unor necesiti obiective de via comunitar, legile reprezint tendine generale, nu se limiteaz la situaii particulare, dar le asigur acestora protecia normativ corespunztoare. Cu Montesquieu se ncheie seria precursorilor gndirii sociologice doctrinare, dar spiritul general poate fi considerat ca o contribuie nemijlocit sociologic, deoarece el reprezint, n ordine istoric, prima contribuie la interpretarea societii ntr-o viziune integratoare.

  • 7

    Turget, Anne Robert Jaques (1727 1781) dei economist prin formaie, ca om politic i-a fcut cunoscute ideile referitoare la progresul mondial n mediile intelectuale ale Sorbonei. n lucrarea Reflecii asupra formrii i distribuiei bogiilor este dezvoltat teza progresului istoric nentrerupt al tuturor domeniilor societii, ca urmare a unei relaii de condiionare strns ntre viaa material i viaa tiinific, artistic, moral a ntregii societi.

    Voltaire (Francois-Marie Arouet), (1694 1778) este revendicat ca surs de constituire (i) a sociologiei, pentru concepia despre filosofia istoriei bazat pe ideea dezvoltrii progresive a societii. Disociindu-se de dualismul cartezian i de teoria ideilor nscute, Voltaire a adus cele mai convingtoare argumente din secolul su n scopul cercetrii naturii cu mijloace experimentale. Aceeai deschidere ctre real a nregistrat-o i n negarea fanatismului, a prejudecilor, a privilegiilor, considerate surse ineriale n dezvoltarea liber a personalitii umane ca premis pentru creterea moralitii n viaa ntregii societi.

    Leibniz, Gottfried Wilhelm (1646 1716) ntemeiator al iluminismului german, ca savant cu preocupri enciplopedice, are un valoros aport i la apariia sociologiei prin definirea societii ca un macrocosmos cu grupri multiple, unele echivalente ntre ele, dar dispuse n spaiul social n ierarhii variabile. n controversele care se vehiculau n epoc, Leibniz a intervenit pentru a nltura prejudecata conform creia societatea global ar fi identic cu statul. De altfel, Nettelbladt cel mai fidel discipol al su a opus regimen societatis (totalitatea activitilor sociale, n primul rnd activitile cu coninut economic) i regimen civitattis (totalitatea grupurilor de baz care se ierarhizeaz, progresiv, culminnd cu statul). Lui i datorm distincia, nc insuficient explicat, dintre societatea civil (burgerliche Gesellscahft) i stat. Primul care a definit, n termeni care rezist i astzi, specificul dintre societatea civil i stat, acea prim distincie a fost fcut de A.I.Schlozer.

    Pe baza acestei distincii, Fichte, Johann Gotlieb (1762 1814) a avansat ideea posibilitii dispariiei statului dizolvat n societate ca urmare a generalizrii, la nivelul tuturor segmentelor de opinie, a normelor morale promovate de cultura i civilizaia specifice pturilor sociale superioare. Krause (1781 1842) a completat aceast distincie fcut de Sclotzer cu diferena dintre grupurile de fond i grupurile cu scopuri limitate, din care face parte i statul.

    Hegel, Georg Wilhelm Friedrich (1770 1831), cel mai important reprezentant al filosofiei clasice germane, n sfera preocuprilor sale enciclopedice a formulat aprecieri cu inciden sociologic prin aplicarea sistemului complex al categoriilor logico-filosofice la studiul vieii sociale. n acest sens este recunoscut ca fondator al dialecticii conceput de Hengel ca paradigm n explicarea dezvoltrii ntregii lumi spirituale, materiale i sociale. n concepia sa actul dialectic ncepe de la o abstracie nedeterminat (teza) care prin alteritate se transform n natura (antiteza) i se ncheie cu depirea contradiciei dintre natur i ideie (sinteza) la nivelul abstraciei finale mbogit cu ncrctura uman acumulat de parcurgerea celor trei stadii. Pe aceste repere explicative, Hegel a descoperit i formulat principiile dialecticii: unitatea i lupta contrariilor, trecerea cantitii n calitate i negarea ca sens al dezvoltrii i ca semn al progresului. Istoria universal apare, n opera lui Hegel, ca un proces logic i progresiv rezultat al autodezvoltrii. n plan logic toate sistemele de gndire se succed urmnd, implacabil, n sens progresiv, aducnd un plus de progres i adevr. Comparndu-i sistemul cu toate care l-au precedat, Hegel ajunge la concluzia c sistemul su, ca depire a contradiciilor, este ntruchiparea adevrului absolut. Pe plan social, aceast depire a contradiciei ar corespunde, dup Hegel, apariiei monarhice prusace ca realizare practic a spiritului absolut. Procesul dezvoltrii istorice se mplinete, de fiecare dat, cu mpcarea contrariilor, iar antiteza dintre familie i societatea civil este depit prin apariia statului. Explicaiile pertinente privind rolul muncii n geneza spaiului social, a raportului dintre cunoatere i practic, ntregesc setul de contribuii hegeliene la crearea climatului spiritual care va favoriza apariia sociologiei. Dei de mai mic importan, mai semnalm prezena n operele fiziocrailor1 a ideilor privind preponderena societii economice asupra statului, iar in ceea ce privete filosofia social, ea conine aprecieri cu privire la economie, la raporturile dintre individ i societate, moral, valori, regimuri politice, idealuri, natura societii i specificul metodelor de guvernare.

    Tot n Europa, n Anglia, A. Ferguson (1732 1816) a lansat n circuitul tiinific o istorie a societii civile, lucrare aprut n 1767.

  • 8

    Contextul social are o anumit semnificaie ndeosebi n ceea ce privete vocaia iniial care i-a fost arondat sociologiei.

    Constituindu-se ca tiin n spaiul socio-cultural al Franei, este firesc s relevm cteva repere ale transformrilor social-politice cu impact asupra mentalului colectiv i asupra micrii de idei anterioare lui A. Comte, Ctitorul unanim acceptat al fundamentelor sociologiei, creia i-a atribuit acest nume individualiznd-o n contextul tiinelor existente n vremea sa. Bineneles, nu putem face abstracie de faptul c Frana cumula, pe atunci, prerogativele unui adevrat laborator al transformrilor pentru ntreaga Europ. Remarcm, n acest context, faptul c aplicarea n practic a rezultatelorprimei revoluii tiinifico-tehnice a antrenat o modificare a rangului de prestigiu a celor dou clase social rivale: nobilimea feudal, deintoare a tuturor prghiilor puterii, dar n declin economic ireversibil, i burghezia, noua clas social n irezistibila ascensiune economic, dar nedeinnd, nc, nici o poziie n ealonul puterii. Aspiraia, nedisimulat, a burgheziei, de a modifica raportul de fore, dincolo de obinuita retoric reformist avea nevoie i de o platform teoretic suficient de matur i coerent elaborat care s confirme legitimitatea reformrii structurilor sociale. Nevoia unui echilibru social ntre attea tendine divergente care traversau secolul al XIX lea, bulversat de industrialism i opiuni valorice exclusiviste, era obiectiv la scara societii, dar tot aa resimit i la nivelul subiectivitii reflexive a intelectualitii. De aceea, este eminamente fals ipoteza apariiei sociologiei ca rezultat al "devotamentului fa de tiin a unor personaliti. n replic, suntem convini c ne aflm n aria adevrului, n acelai timp tiinific i logic (la scara evoluiei ireversibile a societii umane) afirmnd c dac A. Comte nu ar fi redactat proiectul epistemologic al sociologiei, aceast fiic spiritual a Franei s-ar fi nscut, poate, sub autoritatea altei paterniti; Europa avea nevoie de sociologie n aceeai msur n care are nevoie comunitatea mondial de sociologie ca principal instrument de diagnostic al controversabilelor transformri care anticipeaz profilul societal i structural al mileniului al III-lea. Prin rentoarcerea Bourbonilor pe tronul Franei (21 martie 1814), ca urmare a victoriei celei de a asea coaliii mpotriva lui Napoleon, tensiunile sociale din interior s-au amplificat ntruct momentul era resimit ca tentativ de restaurare a opresiunii politice i clericale. Aa se explic posibilitatea de revenire a lui Napoleon (21 martie 1815) susinut de francezi (cu excepia aristocraiei i a clerului) ncheiat, totui, cu cea de a aptea coaliie internaional mpotriva sa, care-i va grbi sfritul prin nfrngerea de la Waterloo (18 iunie 1815), fapt care a avut drept urmare propagarea tensiunilor sociale din interiorul Franei, dincolo de fruntarii, n ntreaga Europ. Restauraia, prin discriminarea economic generat de repunerea n drepturi a vechii nobilimi revenite n ar, i prin discriminarea politic exercitat sub forma privrii de dreptul la vot al burgheziei, au creat o criz de ncredere fa de restauraie materializat ntr-o criz de autoritate a vechilor structuri sociale ale aristocraiei. ncercrile teoretice, de factur metafizic (filosofia social, filosofia istoriei), intrate, deja, ntr-un crach explicativ impuneau i ele un nou corpus de principii teoretico-metodologice n masur s pun un diagnostic realist problemelor multiplu condiionate ale vieii comunitare att la nivel naional, ct i la nivel continental. Noul porpus de principii trabuia s asigure nu numai cadrul conceptual corespunztor explicrii cauzelor, ci i metodele eficiente necesare realizrii practice a scopurilor de emancipare social i naional, tot mai intens nutrite n spaiul social francez. n aceste condiii, sociologia nici nu putea s nu fie o expresie teoretic a necesitii obiective de reform social. Vocaia reformatoare i critic a sociologiei nu a fost, de aceea, o expresie programatic a unei individualiti, fie ea chiar i A. Comte, ci decantarea teoretic a unei necesiti obiective inerente micrii istorice ireversibile. Ca seismograf al tendinelor latente i manifeste ale spaiului social sociologia va cumula i alte valene, pe care vom ncerca s le descifrm n succinta retrospectiv pe care i-o propune istoria gndirii sociologice de la nceputuri pn n cel mai imediat prezent.

  • 9

    Bibliografie: 1. Aristotel: Metafizica, Fizica, Despre suflet, Organon, Politica, Poetica, Etica Nicomatic; 2. Platon: Republica; 3. Hobbes, Thomas: Leviathan sau materia, forma i puterea unui stat eclesiastic i civil (1650); 4. Spinoza, Baruch (Benedict): Etica demonstrat n mod geometric (finalizat n 1675, dar publicat postum, iar

    n traducere romneasc n 1929); 5. Vico, Giovanni Battista (Giambatista): Principiile unei tiine noi despre natura comun a naiunilor (1725); 6. Montesquieu, Charles Louis de Secondat: Consideraii asupra cauzelor grandorii i decadenei romanilor

    (1734, traducere n romnete 1830); Spiritul legilor (1748, traducere n romnete 1858, 1970); Apariii mai recente:

    Oeuvres Completes, ed. Par Edouard Laboulaxe, Paris, Garnier Freres, 7 vol. 1875-1879 Oeuvres Completes, texte presente et adnote par Roger Caillois, Biblioteque de la Pleiade, Paris,

    Gallimard, t.I, 1949; J.Starobinski: Montesqieu par lui-meme, Paris, Le Seuille, 1957; LEsprit des lois, texte establi et presente par Jean Brethe de la Gressaye, Paris, Les Belles-Lettres, 4

    tomes, 1950-1961; Congres Montesquieu de Bordeaux, 1955, actes du Congres Montesquieu, reuni a Bordeaux du 23 aug

    26 mai 1955 pour commemoree la mort de Montesquieu, Bordeaux, Delmes, 1956; Despre Montesquieu:

    J.H.Laski: The rise of European Liberalism, An Essay in Interpretation, London, Allen&Umwin, 1936; Leroy, Maxime: Histoire des idees sociales en France, I. De Montesquieu a Robespierre, Paris,

    Gallimard, 1946; Kingsley, Martin: French Liberal Thought in the Eighteenth Century, London, Turnstile Press, 1954; Meinecke, Friedrich: Die Enstehung des Historismus, Munchen, Berlin, R. Oldemburg, 2 vol, 1936; C.E. Vangham: Studies in the History of Political Philosophy before and after Rousseau, ed. By A.G.

    Little, Manchester University Press, 2 vol, 1939 L.Althousser: Montesquieu, la politique et lhistoire, Paris, PUF, 1959; P.Barriere: Un grand provincial: Charles-Louis de Secondat, baron de la Brede e de Montesquieu,

    Bordeaux, Delmas, 1946; J.Dedieu: Montesquieu, lhomme et loeuvre, Paris, Boivin, 1943; E.Durkheim: Montesquieu et Rousseau precurseurs de la sociologie, Paris, M.Riviere, 1953; Ch.Eisermann: LEsprit des lois et la separation des pouvoires, in Melanges Carre de Malberg, Paris,

    1933; Sorrel: Montesquieu, Paris, Hachette, 1887;

    7. Turget, Anne Robert Jaques: Reflecii asupra formrii i distribuiei bogiilor (1766); 1. 8 .Voltaire, Francois-Marie Arouet: Scrisori filosofice (1734); Tratat despre toleran (1763); Dicionar

    filosofic (1764); 8. Leibnitz, Gotfried Wilhelm: De arte combinatoria (1666); Noi eseuri asupra intelectului uman (1704, editat n

    1765); Teodiceea (1710)Monadologia (1714, editat postum n 1720); 9. Fichte, Johann Gottlieb: Bazele teoriei tiinei (1794); Despre menirea omului (1800); Cuvntri ctre naiunea

    german (1807-1808); 10. Hegel, Georg Wilhelm Friederich: Fenomenologia spiritului (1807, traducere n romnete 1965);

    tiina logicii (1812-1816, traducere n romnete 1966); Enciclopedia tiinelor filosofice (1817, traducere n romnete 1962); Principiile filosofiei dreptului sau elemente de drept natural i de tiin a statului (1821, traducere n romnete 1969); Prelegeri de istorie a filosofiei (1805-1830, traducere n romnete 1963-1964); Filosofia istoriei (1822-1831 traducere n romnete 1969); Prelegeri de filosofia religiei (1832, traducere n romnete 1969).

  • 10

    POZITIVISMUL SOCIOLOGIC DISCONTINUITATE EPISTEMIC RADICAL N ABORDAREA

    FENOMENALITII SOCIALE Ca orientare sociologic, pozitivismul sociologic se afirm n contextul apariiei economiei de tip

    industrial care, valorificnd rezultatele descoperirilor tiinifice i tehnice, a creat motivaii puternice pentru gndirea liber, creatoare i a promovat premise pentru o nou situare a omului n spaiul social global. Abordarea contemplativ i evaluarea abstract a evoluiei sociale se dovedeau a fi depite de imperativul noului tip de progres social generat de fenomenul industrial.

    Saint-Simon preconizase trecerea la un nou tip de societate printr-o micare violent iniiat de cei marginalizai; o societate n care progresul s aib consecine benefice pentru toate categoriile de ceteni.

    Dac n epoca industrial, ordinea se bazase pe ierarhiile impuse de religia catolic, iar progresul viza cu precdere aspectul moral, progresul rapid impus de ritmurile industrializrii cerea regndirea ntregii problematici a genezei i dinamicii spaiului social global. Mobilitatea structurilor sociale moderne trebuia articulat att cu exigenele progresului, ct i cu nevoia ordinii sociale de tip nou.

    Ca rspuns la aceste exigene obiective, Auguste Comte (1798 1857) a creat sistemul categorial cruia i-a arondat i importante obiective de reform social. n acest sens, el este fondatorul pozitivismului sociologic, dar i al sociologiei (ca tiin), termen pe care l-a folosit pentru prima dat n volumul al IV-lea al Cursului de filozofie pozitiv aprut n anul 1839-1840. n volumul al VI-lea (1842), termenul de fizic social nu mai apare, fiind integral nlocuit cu cel de sociologie considerat ca tiin social general alturi de matematic, fizic, chimie, biologie, astronomie. Pe baza principiului generalizrii descrescnde i al complexitii crescnde, A. Comte clasific tiinele astfel: Matematica, Astronomia, Fizica, Chimia, Biologia, Sociologia. Rezult c sociologia este tiina cea mai complex, deoarece dincolo de coninutul su tiinific propriu-zis, mai conine i finalitatea uman, indic, deci, i sensul progresului pentru om a tuturor domeniilor realitii obiective.

    n concepia sa, Umanitatea este guvernat de legea celor trei stri: starea teologic, metafizic, i starea pozitiv. Starea pozitiv presupune desprirea n egal msur de speculaiile gndirii religioase, de abstraciile metafizicii, ct i de coloratura subiectiv pe care o favorizeaz psihologia n evaluarea fenomenelor sociale. Aceast lichidare a psihologiei, criticat de exegeii operei sale, avea ca scop asigurarea caracterului riguros al noii tiine a sociologiei propus de A. Comte ca tiin cu cea mai mare complexitate problematic.

    Obiectul sociologiei l constituie, deci, ltre social sau le Grande tre prin care A. Comte nelege Umanitatea, adic toi oamenii de la nceputul speciei umane, pn n prezent. Individul izolat este o abstracie scolastic, numai specia este o realitate, cunoaterea individului nefiind posibil dect prin definirea cadrului general, material, spiritual i valoric n care devine posibil personalitatea individului i afirmarea sa ca individualitate creatoare.

    Ca disciplin de studiu, sociologia cuprinde dou ramuri: a) STATICA SOCIAL: studiaz geneza societii i structura instituional a sa, de la familie, la

    biseric i stat acestea fiind considerate principalele instane de socializare pentru individ. Prin analogie, statica social este un fel de anatomie a societii. Finalizarea explicativ a acestei ramuri vizeaz descoperirea condiiilor constante ale existenei societii, respectiv: echilibrul social, ordinea social. "Statica social" este expus n lecia a 50-a, din volumul VI de Filosofie pozitiv, n contextul definirii sociabilitii fiinei umane i a modului n care este satisfcut aceast nevoie de sociabilitate. Dotat cu o sociabilitate esenialmente spontan, care explic nclinaia spre viaa n comun, urcnd pe treptele civilizaiei omul i afirm tot mai pregnant interese egoiste care pun n discuie interesul general pe care se bazeaz existena societii. Din acest paradox al dezvoltrii sociale izvorsc dou tendine: una conservatoare, alimentat de egoism, i alta orientat spre legimitarea unor forme specifice de inovaie, alimentat de creterea altruismului ca urmare a educaiei religioase i a ridicrii nivelului general de

  • 11

    cultur prin aportul tiinelor pozitive (experimentale). Exemplul tipic al acestor tendine l constituie familia, n care se reflect toate categoriile de relaii proprii organismului social: autoritatea prinilor d putere tradiiei, iar sursa principal a disciplinei sociale o constituie autoritatea patern. n acest sens, societatea trebuie considerat ca un grup de familii, nu ca sum de indivizi,deoarece familia este cea mai stabil unitate social ea bazndu-se pe diviziune natural a funciilor sociale ale oamenilor. Diviziune social a muncii pe care se-ntemeiaz cooperarea social, arat faptul c organizarea social eficient este posibil numai prin valorificarea diversitilor individuale. Dar tocmai din aceast cauz ordinea social rmne artificial i mult mai vulnerabil dect cea familial. Accentuarea specializrii, ca urmare a diviziunii muncii, necesit coordonarea general a tuturor tipurilor de activitate, necesitate creia i corespunde procesul de guvernare. Legea sociologic a guvernrii este formulat de A. Comte, astfel: "Diversele feluri de operaiuni particulare se plaseaz n mod firesc sub conducerea nentrerupt a celor de grad de generalitate imediat superior. Inegalitatea social fiind generat de diversitatea gradelor de generalitate a ideilor care orienteaz activitatea social, evitarea conflictelor este posibil tot prin aportul ideilor, ndeosebi a celor referitoare la interesul general: acestea pot reliefa diversitatea real pe care se sprijin o unitate social autentic i longeviv.

    b) DINAMICA SOCIAL: are ca obiectiv de studiu evoluia spiritual a omenirii n vederea descoperirii legilor dezvoltrii sociale i a criteriilor progresului. Legea social a supremaiei puterii practice este o aplicaie a celei mai generale legi a ordinii naturale: fenomenele cele mai nobile sunt subordonate fenomenelor celor mai grosolane preponderena social a forei materiale, departe de a constitui o anomalie deplorabil, este la fel de normal ca i dominarea ordinii sociale de ctre cea organic i a acesteia de ctre ordinea anorganic. Cnd modalitatea modern va accepta normalitatea preponderenei sociale a forei materiale, fatalitatea legii va putea s devin o surs incompatibil a dezvoltrii intelectuale i a perfecionrii morale1.

    Spre deosebire de Saint-Simon, care considera c orice regim social este aplicarea practic a unui sistem filosofic, A. Comte consider c regimul social este o emergen a condiiilor materiale i spirituale ale ntregului sistem social global. Regimul de funcionare a sistemului este o creaie uman, dar numai prin integrarea tuturor componentelor vieii sociale devine funcional i eficient. De aceea, studierea regimurilor sociale dezvluie dinamica real a structurilor sociale, a intereselor i a motivaiilor individuale i comunicare. Deviza sub care trebuie explorat spaiul social este: Iubirea ca principiu, ordinea ca baz i progresul ca el. Dinamica social este prezent ca teorie general a progresului natural al omenirii n cea de a 51-a lecie a Cursului de Filosofie pozitiv. Cauza fundamental a progresului o constituie perfecionarea nentrerupt a forelor intelectuale care genereaz intensificarea i amplificarea interdependenelor din spaiul social. Ca urmare, ideile sunt cele care au legimitate s conduc societatea, iar deintorii acestora trebuie s fie recunoscui ca o clas cu autoritate i funciuni specifice celor trei stri: Toate feluritele noastre speculaii sunt neaprat supuse fie la individ, fie la specie, s treac succesiv prin trei stri diferite, pe care denumirile obinuite de teologie, metafizic i pozitiv le vor putea ndestul califica De la nceput indispensabi, n toate privinele, cea dinti stare trebuie s fie socotit numai ca provizorie i trectoare; cea de a doua, care nu-i, n realitate, dect o modificare dizolvant, nu comport vreodat dect o destinare trectoare, spre a se ajunge treptat la o a treia; tocmai ntr-aceasta, singura deplin normal, const sub orice raport, regimul definitiv al raiunii umane33. n faza teologic puterea speculativ o deineau preoii, iar puterea activ militarii. n faza metafizic, filozofii aveau prerogativele culturale ale puterii speculative, n timp ce oamenii legii (magistraii) deineau puterea activ. n faza pozitiv specific societilor moderne, savanii se manifest n sfera speculativ (teoretic), n timp ce adevrata putere activ o reprezint cei care aplic tiina n practic, denumii de A. Comte cu numele de industriali. Acetia, prin aportul lor la ridicarea gradului de civilizaie, contribuie la relevarea importanei educaiei intelectuale n viaa societii, ceea ce are ca efect polarizarea interesului social ctre tiin, i ctre modalitile de aplicare practic a ei. n consecin, cooperarea tot mai accentuat n viaa social favorizeaz afirmarea solidaritii sociale n sensul meninerii valorilor care orienteaz interesul general. Aplicarea valorilor tiinei la nivelul tuturor 2 A. Comte: Systeme de politique positive on traite de sociologie instituant la religion de lhumanite vol.2, Paris, Libraires des corps des Pent et chausses et de Mines, 1852, p. 274 - 275 3 A. Comte: Discurs asupra spiritului pozitiv. Ordine i progres, Iai, 1913, p. 28

  • 12

    structurilor sociale constituie momentul de triumf al libertii spirituale ca resurs nelimitat pentru progresul natural al omenirii.

    n concepia lui A. Comte, sociologia nu trebuie confundat cu un proiect al noii societi, ci trebuie neleas ca o platform teoretic de investigare calificat a tendinelor de evoluie i de nnoire social. Progresul social fiind ireversibil, cunoaterea condiiilor n care se realizeaz i accelerarea ritmurilor dezvoltrii sociale reprezint nu o problem teoretico-filosofic, ci una practic. Implicarea sociologiei n practica de reconstrucie i reform social indic finalitatea spiritului pozitiv: spiritul pozitiv este o etap distinct n evoluia umanitii i se caracterizeaz prin orientarea gndirii spre real, spre utilitate i spre rigoare tiinific. Distanndu-se de dogmatism, el face posibil relativismul axiologic i dezvoltarea liber, inovativ, a spaiului social, prin subordonarea afectivitii de ctre raiune. Raiunea este aceea care face posibil tiina, iar prin intermediul cunoaterii tiinifice societatea poate fi organizat eficient prin folosirea metodelor pozitive: observaie, experiment, comparaie. Pe baza sintezei superioare a cunoaterii operat de sociologie oamenii pot cunoate tendinele reale de evoluie social i se implic responsabil n redimensionarea structurilor sociale n funcie de ritmurile cerute de modernizarea permanent a societii. Implicarea oamenilor, dincolo de aspectele raionale, presupune i motivaii corespunztoare. n acest sens, dac n contextul strii teologice motivaia se realizeaz prin religie, aceasta capacitndu-i pe oameni dincolo de sensul social i uman al aciunii lor, n epoca modern motivaia este de natur profan.

    Dac acceptm faptul c fiecrei etape de dezvoltare a societii umane i-au corespuns tehnici sociale specifice de legitimare a comportamentelor, atunci apare clar c primele structuri organizate n plan social s-au bazat pe tehnica magiei structurile fiind susinute de tehnicile sociale ale ritualurilor teologice, iar n faza industrialismului tehnicile sociale aflate n ascensiune au fost cele ale tiinei. Aceste noi tehnici sociale permit angajarea cercetrii sociale n rezolvarea problemelor, fapt care-l arat pe A. Comte ca precursor al ingineriei sociale, profesie cunoscut, ca atare, de abia n prezent. Cercetarea tiinific trebuie orientat spre transformarea spaiului social prin educaia moral, aceasta fiind prima secven ntr-un proces ce se ndreapt spre o cretere economic generalizat ca urmare a asimilrii organice a rezultatelor tiinei i tehnicii. Eficiena preliminar a acestui proces nu este, ns, posibil dect prin subordonarea creterii economice unei sociocraii prin care A. Comte nelegea cadrul normativ capabil s motiveze o participare general la viaa social pe baza unui umanism al ntrajutorrii i altruismului reciproc ntre grupurile i clasele sociale. O teorie sociologic asupra finalitii practice a tiinei poate asigura ncrederea social i bunstarea colectiv ca rezultat al corelaiei optime ntre aspectele statice cu cele dinamice ale creterii economice. Acest lucru este posibil ntruct sociologia este tiina dintre faptele disparate ale societii care construiete unitatea limbajului claselor i gruprilor sociale.

    Cunoaterea tiinific, proprie spiritului pozitiv, face posibil integrarea teoriei cu practica, istoria umanitii fiind o istorie a succesiunii faptelor reale, nu a abstraciilor asociate condiiei umane. Ca embleme culturale ale societii, tiinele i pot valorifica ntreaga lor for transformatoare numai prin aportul sociologiei care confer finalitate uman i motivaie practic aciunii umane normate de raiune, fcnd corecia efectelor negative ale tehnostructurii.

    Discipolii lui A. Comte au constituit dou micri diferite: 1. micare lui Paul Lafitte (1823 1893) grupa pe cei mai consecveni adepi ai gndirii

    comtiste care nu admitea nici o modificare a doctrinei originale a lui A. Comte. Ei pledau pentru dezvoltare i o sistematizare a setului de idei iniiale;

    2. micarea condus de E. Littre (1801 1881) dei accepta fondul general al concepiei comtiste, respingea premisele religioase i argumentele de natur netiinific n abordarea socialului. Lund atitudine fa de excluderea psihologiei din rndul tiinelor socio-umane, E. Littre a creat un curent de opinie care a avut ca finalitate nceputul unei orientri psihologice care va marca dezvoltarea viitoare a sociologiei.

    J. St. Mill, ca reprezentant marcant al pozitivismului sociologic, introduce, ncepnd cu anul 1842 termenul de sociologie n circuitul tiinific din Anglia, afirmndu-se ca un fervent propagator al ideilor comtiste, n confruntare cu doctrina organicismului promovat de H. Spencer. Premisa de la care a plecat St. Mill este urmtoarea: adevrata putere activ n societate o reprezint ideile, n msura n care acestea

  • 13

    se constituie n ghid al activitii practice de generare a progresului social general. Acceptnd legea celor trei stri i separarea obiectivului epistemic al sociologiei ntr-un domeniu al staticii, respectiv al dinamicii sociale, J. St. Mill reliefeaz mai mult legile de co-prezen i cele de succesiune, disociindu-se de accepiunea comtian a raportului dintre acestea i comportamentul uman. Mai mult, a propus chiar o nou disciplin, numit etologie: tiina care determin tipul de caracter produs n conformitate cu legile psihologice generale, de ctre orice set de circumstane, fizice i morale44. n consecin, recunoate statutul epistemic al psihologiei studiul deviaiilor comportamentului uman de la standardele universale ale naturii umane, care nu pune n discuie (cum credea A. Comte) existena sociologiei, creia i rezerv prerogativele studierii indivizilor n grupuri umane prin referire la legile generale ale societii. Spre deosebire de psihologie care are un caracter inductiv, sociologia este o tiin deductiv. Pentru a se supune criteriului tiinificului, adic acela al verificabilitii i testrii rezultatelor, ea trebuie s aspire spre metode inductive, eventual s adapteze metodele tiinelor naturii la stadiul societii, i atunci va deveni tiin comparabil ca prestigiu cu toate celelalte, recunoscute deja, ca atare.

    Deprtndu-se critic de ipoteza lui homo oeconomicus (Pantaleone), considerat o simpl i irelevant ficiune epistemologic, J. St. Mill consider c omul, ca obiect de studiu al sociologiei, nu poate fi redus la un agent raional economic, ntruct aciunea specific uman comport o determinare mult mai complex i o condiionare multipl. ntre componentele aciunii umane exist i o condiionare multipl. ntre componentele aciunii umane o reea dens de corespondene, al cror studiu relev existena legilor de coresponden sau de co-prezen din societate. Aceste legi reflect generalitatea naturii umane, n raport cu care aciunile umane concrete sunt derivaii n sensul c ele conin i ceea ce este contingent n mprejurrile existenei nemijlocite n care identitatea de comportament este exclus. Din aceast cauz, legile aciunii au un caracter statistic. Pe de alt parte, existena social a individului necesit studiul probabilistic, bazat pe legea numerelor mari, a aciunii, studiu care i revine sociologiei ca tiin social bazat pe o logic specific. Aceast logic este dezvoltat pe larg, n cartea a VII-a din SYSTEM OF LOGIC. Consecina este urmtoarea: sociologia nu mai este o tiin general, ci o tiin social complementar economiei, psihologiei, politicii i etologiei, legile sale trebuind s treac acelai examen de validare logico-empiric sau inductiv. Propoziiile cu coninut sociologic trebuie considerate tiinific numai dup ce au trecut prin canoanele procedurii dovezii pe baza metodei variaiilor concomitente propuse de autor. Logica sociologiei propus de J. St. Mill, chiar dac nu s-a impus n sociologie, a deschis un cmp problematic care va fi atacat de reprezentanii Cercului de la Viena (pozitivismul logic sau empirismul logic), iar n cel mai imediat prezent de R. Boudon.

    Printre alte teze care-i menin, nc, valoarea tiinific i azi, mai amintim: civilizaia este o realitate multiplu condiionat, n care variabila etnic este totdeauna important, ns odat cu creterea nivelului de civilizaie scade, treptat, importana individului. Totui, numai n acest nou mediu individul poate beneficia de maximum de moralitate, bunstare i siguran individual. Individului i revine sarcina de a lupta mpotriva riscului de subordonare a personalitii sale, tendinele dominatoare ale masei, consolidate ca putere de pres, reclam, mass-media i alte prghii de influenare psihologic a comportamentelor sociale ale indivizilor.

    P. Barth, ca principal critic, consider c limita principal a lui A. Comte const n subordonarea spiritului fa de industrie, n loc s pledeze pentru dominaia acestuia fa de social.

    ELEMENTE DE METODOLOGIE Ca metodologie, pozitivismul nu mai are un sens univoc i unitar n literatura de profil, iar n afara

    acestui perimetru are asociate i unele nuane peiorative. n filosofie, de exemplu, pozitivismul logic promovat n jurul lui Moritz Sclick, este cunoscut ca produs al Cercului de la Viena, care s-a constituit sub influena empiro-criticismului lui E. Mach. n prezent, pozitivismul logic mai este cunoscut i sub numele de neopozitivism i cumuleaz i lucrrile lui B. Russel asupra fundamentelor logice ale 4 J. St. Mill: A System of Logic, Rationative and Inductive, vol. 2, London, Longmans, 1856, p. 452

  • 14

    matematicii, Tractatus logico-philosophicus al lui Ludwig Wittgenstein, dezvoltat ulterior de R. Carnap, C. Neurath, Ph. Frank, H. Reichenbach, .a., prin lucrri devenite refereniale n analiza logic a limbajului; mai puin n sociologie.

    Ca principal reprezentant al filosofiei neopozitiviste a tiinelor sociale, E. Nagel a impus, n anii 60 o metodologie de origine pozitivist n cercetarea social, plecnd de la precizarea urmtoarelor norme pe care ar trebui s le satisfac cunoaterea tiinific: 1) s organizeze sau s clasifice evidenele factuale pe baza unui set de principii explicative; 2) aceast organizare i clasificare s aib un caracter sistematic i s fie complet; 3) s fie constant, adic s evite conflictele dintre judeci introducnd o explicare sistematic a faptelor, asigurndu-se de condiiile i consecinele evenimentelor, punnd n eviden relaiile dintre propoziii; 4) s fie precis determinat, adic s poat permite pe de o parte predicabilitatea, iar pe de alt parte, falsificabilitatea; 5) s neglijeze pe ct posibil valorile imediate ale lucrurilor pentru a putea deveni abstract; 6) s poat fi controlat i criticat. Dorind s fie ct mai convingtor n ceea ce privete demnitatea epistemic a sociologiei, E. Nagel consider c toate cele patru tipuri de explicaii: 1) deductiv; 2) probabilistic; 3) funcional sau teleologic; 4) genetic, sunt perfect valabile i n sociologie, cu precizarea c explicaiei sociologice i este mai proprie explicaia teleologic sau funcional. Acestea se-ntmpl deoarece n cunoaterea social legile ei experimentale au un caracter preponderent statistic, iar termenii pe care i utilizeaz sunt, nc, precari sub raport semantic: Pe scurt, termenii folosii de cercetarea social empiric posed frecvent o conotaie indeterminat; ei codific mai puine distincii rafinate i detaliate dect o fac termenii prin care sunt exprimate legile tiinifice naturale, i itemii subsumai lor sunt, n consecin, mult mai departe de a fi omogeni dect n tiinele naturale5. Din aceast cauz, generalizrile statistice rmn, pe moment, principala form de explicaie sociologic i rezerva de cretere a pertinenei tiinifice a categoriilor sociologice. Tot n aceast direcie a pledat i H. L. Zetterberg, convins c formalizarea complet a teoriei sociologice ar permite transcrierea termenilor teoretici n termeni pozitivi observaionali fcnd posibil chiar o axiomatizare a sociologiei. Acest aspect a fost amendat critic cu argumente greu de trecut cu vederea de ctre un reprezentant6 actual al reconstruciei paradigme sociologice de care ne vom ocupa n ultima parte a cursului nostru.

    Conform unor exegei7 regula filosofic principal a analizei desfurate de neopozitivism este aa-numita regul a fenomenalismului, care accentueaz fundamentul experienial al oricrei cunoateri viabile sau valide. n felul acesta, prin asertarea unicitii experienei ca baz a oricrei cunoateri, neopozitivismul se opune filosofiei clasice realiste (realismul: universalia sunt realia) i tuturor concepiilor metafizice neopozitivismul elimin judecile de valoare sau normative, pornind de la presupoziia c datorit lipsei lor de coninut sau de consisten empiric nu pot deveni propoziii valide, adic supuse testrii experieniale.

    Cu referire la destinul actual al pozitivismului, A. Giddins8 subliniaz faptul c pozitivismul sociologic nu este reductibil la cel filosofic: "unele din problemele ridicate de diferite direcii concurente sau convergente ale gndirii pozitiviste din filosofie nu sunt, totui, relevante ca atare pentru problemele puse n analiza sociologic. Dac "pozitivismul" a nsemnat ceva oarecum diferit pentru filosofi i sociologi, aceasta se datoreaz n parte faptului c introducerea presupoziiilor pozitiviste n sociologie creaz o serie de dificulti specifice, care nu pot fi rezolvate la nivelul cercetrii filosofice generalizate.

    Pozitivismul sociologic a condus la instituirea unei practici metodologice obiective orientate de urmtoarele principii metodologice.

    1) metodele, tehnicile, procedeele care i-au dovedit valabilitatea n tiinele naturii pot fi luate more geometrice pentru a fi utilizate i n cercetarea social. Sociologia poate deveni tiin numai urmnd modelele de cercetare specifice tiinelor naturii;

    2) faptele i fenomenele sociale care-i propun s le explice, ntre experiena social existent i reconstrucia teoretic a acestei experiene nu exist o relaie de derivare sau de comunicare direct, ci 5 E. Nagel: The Structure of Science. Problems in the Logicof Scientific Explanation, London, Routledge and K. Paul, 1961, p. 506 6 P. Naville: Notes sur O. Neurath, H. Zettergerg et Lempirisme proposionel, n Epistemologie sociologique, nr. 15-16, 1973, p. 4 7 Vlsceanu, L.: Metodologia cercetrii sociologice, Editura tiinific i enciclopedic, Bucureti, 1982, p. 43 8 A. Giddins (ed): Pozitivism and sociology, london, Heinemann, 1974, 9.3.

  • 15

    fiecare i are propria existen independent. n calitate de analist obiectiv, cercettorul social trebuie s-i pstreze totala neutralitate prin neimplicarea personal n fenomenul studiat. Ipoteza de cercetare, urmeaz a fi verificat pe baza faptelor independente recoltate prin cercetarea de teren; apoi, prin generalizri empirice, cercettorul cumuleaz prerogativele formulrii legilor sociale care vor contribui la raionalizarea experienei sociale;

    1. metoda fiind, n viziunea pozitivismului sociologic, un instrument de explorare a spaiului social, cunoaterea sociologic are un caracter tehnic, instrumental, n sensul c tinde s conduc la o inginerie social. Componenele sociologiei se restrng, n exclusivitate, asupra mijloacelor, sfera scopurilor i excede prerogativele teoretice-metodologice. Raionalitatea practicii sociale pe care i-o propune sociologia vizeaz aspectul tehnic, nu pe cel normativ, deoarece cunoaterea sociologic poate deveni tiinific numai dac rmne neutr sub aspect axiologic;

    2. n cercetarea fenomenelor sociale, dimensiunea lor istoric nu prezint importan, atitudinea pozitivist n cercetare presupunnd abordarea sincronic, static, a obiectelor de studiu.

    Dup deceniul al XX-lea, pozitivismul sociologic a luat forma operaionismului, iniiat de George A. Lundberg, care i-a propus s ofere o explicaie pertinent pentru necesitatea trecerii de la pozitivismul clasic la forma contemporan a practicii sociologice obiective: datorit curioaselor asociaii care se fac n legtur cu termenul de pozitivism am preferat ntotdeauna s caracterizez punctul meu de vedere ca fiind cel al tiinelor naturii, n loc s risc o identificare a acestuia cu vreuna din colile filosofice tradiionale, printre care se situeaz i pozitivismul, cel puin de la A. Comte ncoace9. Trebuie fcut precizarea c G. A. Lundberg a plecat, n ntemeierea operaionalismului fizicist fundat de fizicianul Peroz W. Bridgman, conform cruia: esena unei explicaii const n reducerea unei situaii la elementele cu care suntem att de familiarizai ntruct le acceptm ca atare, iar curiozitatea odat cu aceasta ni se odihnete 10.

    Dincolo de mprumuturile teoretice sau metodologice, operaionalismul lui G. A. Lundberg a contribuit la cristalizarea unei probleme fundamentale pentru sociologie: formularea de propoziii testabile prin raportare la realitatea social empiric11.

    Spre deosebire de empirism (i el tot o variant a pozitivismului sociologic), operaionalismul promovat de G. A. Lundberg i ntemeiaz legitimitatea pe modelul teologic de baz, specific societii moderne n care relaiile sociale se caracterizeaz prin instrumentalitate, fapt demonstrat n lucrarea Poate tiina s ne salveze?12: Dezvoltarea noastr tehnologic i metodele noastre de comunicare au rezultat dintr-o interdependen fundamental care domin vieile noastre. Aceast stare de lucru cere s organizm relaiile noastre sociale n acord cu modelul tehnologic de baz, mai curnd dect invers. Iar modelul tehnologic de baz se sprijin, fr ndoial, pe tiina naturii. Pe aceast baz mai curnd dect pe vreo presupus superioritate absolut ori intrisec a tiinei ca o filozofie a vieii, cred c putem trage urmtoarea concluzie: n epoca noastr i n cteva secole care vor urma de bine sau de ru, tiinele, fie ele fizice sau sociale, vor fi n tot mai mare msur punctul de referin acceptat pentru validitatea (adevrul), tuturor formelor de cunoatere. Elaborarea instrumentelor i metodelor de observaie i msurare a socialului a contribuit la depirea limbajului difuz prin operaii concrete de msurare a problemelor sociale, exemplu: n locul controverselor despre natura inteligenei, teste de msurarea inteligenei. Operaionalizarea conceptelor, ca secven indispensabil a cercetrii practice, de teren, impune traducerea lor n dimensiuni, variabile i indicatori, dar dobndesc valoare epistemologic numai prin elaborarea unui sistem coerent al conceptelor operaionale. Pentru raelizarea acestui sistem este necesar conferirea unui caracter axiomatic ntregii teorii sociologice, obiectiv care numai n viitor va fi realizat, prezentul formulndu-l ca deziderat.

    n prezent, dezvoltarea analizei operaionale constituie forma cea mai actual a neopozitivismului sociologic i contribuie eficient la perfecionarea tehnicilor i a procedeelor de colectare, prelucrare i 9 G. A. Lundberg: The natural science trend in sociology, n The American Journal of Sociology, vol. LXI, 3, 1955, p. 191 10 P. W. Bridgman: The logic of modern physics, New-York, Mac Millan, 1927, p. 37 11 Vlsceanu, L: Op. Cit., p. 49 12 G. A. Lundberg: Can Science Save Us?, n Reading in General Sociology, Boston, H. Miflin Companz, 1964, p. 12

  • 16

    msurare a datelor cercetrii concrete, de teren. Cercetrile empirice pot beneficia de aportul operaionalismului la dezvoltarea practicii sociologice.

    Deschiderea pozitivismului i neopozitivismului spre cercetarea empiric nu trebuie confundat cu empirismul, care este un curent sociologic diferit i pe care-l vom analiza ntr-unul din capitolele urmtoare.

  • 17

    REPERE BIBLIOGRAFICE AUGUST COMTE (1798 1857): Nscut la Montpellier, n 1798 unde, dup terminarea studiilor liceale ncepe coala Politehnic i este

    exclus n 1815. A nceput studii de matematic pe care nu le-a finalizat, apoi medicin la Montpellier, fr s finalizeze nici acest tip de studii, pentru ca ulterior s vin la Paris ca secretar al lui Saint-Simon, ce care se disociaz n 1824, pentru ca n 1826 s nceap redactarea doctrinei personale cunoscut sub numele de pozitivism, activitate ntrerupt temporar din motive de sntate, pentru a fi reluat n 1828. ntre timp, ncepnd cu 1826, pred cursul de "Filosofie pozitiv la care va asista Humboldt, Hippolyte, Carnot, Charles Fourier, Esquirol (medic). Primul curs de Filosofie pozitiv apare n 1830. ntre 1831 1848 a predat un curs liber de astronomie. n 1848 fondeaz Societatea pozitivist, care grupa discipolii i unde se preda i un curs de Istoria umanitii. Din 1845 concepia sa relev o orientare spre misticism, vorbind de Le Grand Etre, religia umanitii, prin care ncearc o corectare a orientrii spre real prin organizarea societii pe principiile tiinei.

    Opere principale: Cours de philosophie positive (1839 1842); Discours sur lesprit positif (1844); Calendrier positiviste (1849); Le Systeme de politique (1852 1854); Catechisme positiviste (1852); Appel aux conservateurs (1855); Synthese subjective (1856).

    Bibliografie: 1. A.Comte: Cours de philosophie positive, 5-e edition, identique al la premiere, 6 vol. Paris, Schleicher, Freres

    editurs, 1907/1908; 2. A.Comte: discours sur lesprit positiv, edite par H. Guihier, in Oeuvres chiosies, Paris, Aubier, 1943 ou cell

    10/18, Paris, Union Generale dEditions, 1963; 3. A.Comte: Oeuvres chiosies, avec une introduction par H. Gouhier, Paris, Aubier, 1943. Ce recueil contient les

    deux premiers lecons du Cours de philosophie positive, la preface personnelle qui ouvre le tome IV du Cours et le Discours sur lesprit positif;

    4. A.Comte: Sociologie, textes chiosis par J. Laubier, Paris, PUF, 1957; 5. M.Leroy: Histoire des idees sociales en France, Paris, Gallimard, t.II, De Babeuf a Toqueville, 1950, t.III,

    DAuguste Comte a P.J.Prodhon, 1954; 6. J.Delvale: Reflexions sur la pensee comtienne, Paris, Alcan, 1932; 7. P.Ducasse: Essai sur les origines intuitives du positivisme, Paris, Alcan, 1939; 8. R.P.Gruber: A.Comte, fondateur du positivisme, Paris, 1892; 9. J.Lacroix: La sociologie dAuguste Comte, Paris, PUF, 1956; 10. F.S. Marvin: Comte, the Fondateur of Sociology, London, Chapman&Hall, 1936; 11. J.S. Hill: A. Comte and positivism. An arbor, University of Michigan, Press, 1961; 12. A.Comte: Oeuvres chiosies, Paris, Aubier, 1943; 13. A.Comte: Cours de philosophie positive et astronomique et la philosophie de la physique, Paris, Alfred Costes,

    1924; 14. A.Comte: Cours de philosophie positive, Paris, 1908, VIII, La partie dogmatique de la philosophie sociale; 15. A.Comte: Cours de philosophie positive, Tom V-eme, Paris, 1908, La partie historique de la philosophie sociale; 16. O.Neurath: Empiricism and Sociology, edited by M.Neurath and R.S.Cohen, Dordrecht Boston, D.Reidel

    Publishing Company, 1973; 17. A.Giddens: Pozitivism and Its Critics, in T.Bottmore and R.Nisbet (ed) A.History of Sociological Analysis,

    London, Henemenn, 1979; 18. A.Comte: La philosophie positive, Resume par E.Rigolage, I, Paris, Ernest Flamarion, XVII, 193 pagini; 19. A.Comte: La philosophie positive, tom 3, Sociologie, Paris, Ernest Flamarion, XIII, 305 pagini; 20. A.Comte: Sociologie, Tom4, Temps modernes, PUF; 21. A.Comte: Plan der Wissenschaftlichten Arbaiten, die fur eine Reform der Gesellschaft, notwending sind,

    Munchen, C.Hauser, Verlag, 1973; 22. A.Comte: La science sociale, Paris, Gallimard, 1972; 23. Claudian Alexandru: Originea social a filosofiei lui A. Comte, Bucureti, 1936; 24. Sudeeanu, Constantin: Inttroducere n sociologia lui A. Comte, Arad, 1925; 25. Uta, Mihail: La lois de trois etats dans la philosophie dAuguste Comte, Paris, 1928; 26. J.Galtung: Methodology and Ideology. Essays, in Methodology vol.1. Copenhagen, C.Eylers, 1977; 27. P.Lazarsfeld: Philosophie des scenoes sociales, Paris, Gallimard, 1970.

  • 18

    TEORII ALE EVOLUIONISMULUI SOCIOLOGIC Ca prim soluie, declarat preponderent tiinific n interpretarea realitii sociale, pozitivismul a

    fost urmat, n ordine istoric, de organicism. ntemeietorul acestei orientri a fost H. Spencer, care a lansat n circuitul tiinific analogia dintre mediul social i organismul biologic; aceast tez va domina gndirea social a ntregului secol al XIX-lea.

    Interpretnd societatea ca o prelungire a lumii organice H. Spencer, prin perspectiva integratoare deschis n abordarea socialului, este autorul primei tipologii sociale i fondator al curentului cunoscut n sociologie sub numele de evoluionism organicist.

    Ca variant (n multe privine) a pozitivismului sociologic organicismul evoluionist al lui H. Spencer definete geneza i rolul legilor care guverneaz evoluia social plecnd nu de la aspectele spirituale, ci de la datele concrete oferite de antropologie, biologie, istorie, moral, psihologie si cosmologie. Pe baza acestui material faptic a formulat principiul conform cruia toate fenomenele sunt un rezultat al micrii i transformrii materiei aflate sub impactul a dou tendine diametral opuse: tendina de omogenizare i cea de eterogenizare. Dezvoltarea presupune transformarea omogenului n eterogen, proces valabil n toate domeniile Existenei. Legea fundamental a ntregii Existenei este evoluia, care vizeaz integrarea unor elemente disparate ntr-o unitate funcional; complexitatea dezvoltrii comport, ns, i momente episodice de involuie i de stagnare, caracterizate prin disoluie.

    Ca parte component a Universului, societatea se subordoneaz acelorai principii de funcionare care explic att existena indivizilor, ct i a colectivitilor. Societatea este treapta cea mai complex de existen a organismului viu, ntre care se pot stabili 5 tipuri de analogii: 1) att corpul animal, ct i organismul social sunt rezultatul cumulrii progresive, a unor componente de ordin material i funcional, avnd ca efect creterea dimensiunilor i a complexitii lor; 2) Evoluia, prin diferenierea treptat a indivizilor, impune necesitatea unei structuri care s fac posibil integrarea prilor componente ntr-un tot funcional; 3) Ca i funciile corpului biologic, cele ale corpului social se difereniaz, evolund ctre specializri foarte riguroase pe baza crora se alctuiesc corpuri profesionale distincte. Ele prefigureaz apariia claselor sociale; 4) Organismul social, ca i cel biologic, are o via mai mare dect a celulelor care l compun: Frana, de exemplu a existat i acum cteva sute de ani, dar compus din alte elemente dect cele de azi; 5) i organismul social i cel animal prezint dou tipuri de corelaii:corelaii funcionale ntre pri i corelaii ntre toate acestea i structura general a organismului, care impune unele cerine funcionale globale. n acest sens, la nivelul societii, tendina proprie fiecrui individ de a se dezvolta, pentru a nu limita cadrul de afirmare a celorlali, necesit un echilibru de structur prin corelarea funciunilor diferite i complementare la nivelul ansamblului funional. Societatea nu se reduce la suma indivizilor, ci la totalitatea tipurilor de interdependene care confer permanen i eficien relaiilor dintre indivizi, similare cu relaiile energetice dintre esuturile unui organism.

    Din punct de vedere structural, societatea uman a parcurs dou faze distincte: 1) faza militar: caracterizat prin promovarea unor constrngeri instituionale n scopul

    realizrii coeziunii sociale. Unitatea social, profund dependent de condiiile mediului, este un rezultat al colaborrii obligatorii n aceast perioad i presupune subordonarea necondiionat a indivizilor fa de voina conductorilor. Conformismul este modelul comportamental al tipului militar n care socializarea se realizeaz prin preluarea mecanic a valorilor sociale de ctre fiecare membru al colectivitii sociale. Solidaritatea de grup are o motivaie supraindividual i se relizeaz prin metode coercitive; de aceea are o finalitate conservatoare.

    Faza (tipul) de societate militar este exemplificat prin invocarea preocuprilor de polarizare a tuturor activitilor n raport cu o mentalitate cazon devenit coextensiv spaiului social din: Sparta, Egipt, Rusi, Peru. Structura social din aceste societi definea mprirea populaiei n militari (rzboinici) i ptura social care asigur subzistena (muncitori, meteugari, agricultori, sclavi). Aceast dihotomie, valabil la nivelul structurii sociale, se regsete la nivelul economic sub forma tipului latifundiar de proprietate, iar la nivel organizaional sub forma legitimrilor instituionale care asigur

  • 19

    obediena ntregii societi fa de autoritatea unui stat centralizat. Instrumentul principal prin care se exercit i se conserv autoritatea central l constituie controlul social total: acesta distribuie i redistribuie n permanen statusurile sociale n scopul meninerii distanelor sociale, a inegalitilor sociale, care pot asigura o evoluie a mentalitilor sociale dominante: conformismul, acceptarea, rutina, loialitatea. n acest mod se poate cultiva convingerea c toate condiiile prezente sunt naturale i lipsite de alternativ. Inocularea unei astfel de mentaliti a condus, ns, la descurajarea iniiativei prin excesiva dependen fa de autoritatea n exerciiu i la un curent de opinie profund defavorabil fa de inovaie, inclusiv fa de inovaia organizatoric.

    2) faza industrial a societii a promovat tipul industrial ca reprezentant al unor opiuni valorice, fundamental diferite. Diversificarea activitilor cu caracter economic, implicnd din ce n ce mai mult iniiativele individuale i capacitatea de creaie a acestora a antrenat deplasarea accentului de la structurile de grup la autoritatea indivizilor. Societatea industrial este, astfel, o societate descentralizatn care autoritatea este mai difuz, iar cooperarea dintre indivizi are un caracter voluntar. ntarirea rolului iniiativelor particulare a fcut posibil apariia unei structuri profesional-organizatorice n msur s coordoneze activitile economico-industriale fr s se mai subordoneze intereselor exclusive ale statului. n aceast faz, rolul statului este acela de a-I garanta ceteanului drepturile i libertile sale fundamentale. Plednd pentru restrngerea atribuiilor statului i creterea gamei libertilor individuale. H. Spencer consider c statul exist n profitul indivizilor. Ca faz superioar de evoluie a societii umane, societatea industrial nu se poate dispensa de structurile fazei militare, datorit ameninrilor exterioare. De aceea, atta timp ct exist ameninarea rzboiului, un minim de constrngeri sunt necesare i n societatea industrial pentru a-i asigura protecie normativ n vederea funcionrii ei eficiente. Dispariia total a rzboiului ar face posibil anihilarea oricrei tendine conservatoare, de ntoarcere la o societate bazat pe constrngere.

    Fcnd referire la cultura vremii sale, H. Spencer, n ordine cronologic, d exemplul societilor sensibile fa de problematica industrializrii (Atena, oraele hanseatice, Olanda, SUA, Anglia), n care coordonarea de ctre o for centralizat a fost nlocuit printr-o autoritate de tip nou care-i realizeaz obiectivele prin cooperare. n acest mod, explic H. Spencer, controlul centralizat poate fi substituit cu mai mult eficien prin autoreglare i descentralizare, varietatea credinelor permind constituirea unor organizaii voluntare n care ierarhiile sociale sunt constituite nu pe baza statului motenit, ci a meritului, ceea ce de-abia n 1958 M. Joung va considera legitim prin formula meritocraiei13. n societatea industrial (cea a viitorului) ca dominant este recunoscut doar autoritatea productiv, nu cea constrngtoare, adic relaiile de cooperare (partnership), afirmarea i finalizarea convingerilor individuale, tendina inovaiei i mobilitatea social. Modelul societii industriale propuse de H. Spencer este cel al Angliei victoriene, la care poate accede fiecare societate prin raportarea la modelul englez de dezvoltare social. Acest unic model de dezvoltare social trebuie s polarizeze eforturile tuturor societilor care doresc s se sincronizeze cu proporiile i ritmurile evoluiei spre modernitate, pe care H. Spencer o identific, n mod neechivoc, cu modelul englezesc de dezvoltare.

    Depind sfera problematicii sociologiei, h. Spencer face i unele recomandri liberalismului vremii sale: Funcia liberalismului n trecut era de a pune o limit puterii regilor. Rostul adevrului liberalism n viitor va fi de a pune o limit puterii Parlamentului.

    n rezumat, H. Spencer prin formula pozitivism-evoluionist a tiinei sociale intenioneaz o orientare a cercetrii sociale spre un demers metodic, urcnd de la cauzele apropiate la cauzele ndeprtate i cobornd de la efectele prime la cele secundare i teriare14. n acest context, fundamentele tiinei sociale se constituie prin analogie metodologic cu celelalte tiine, deja legitime din punct de vedere al criteriilor epistemologice n vigoare. Ca referenial epistemologic se propune biologia, care ne conduce la ideea conform creia societatea este un agregat uman complex ale crui proprieti sunt o sintez (nu o sum) a proprietilor prilor. Societatea reprezint o calitate organizatoric distinct fa

    13 M. Young: The rise of meritocracz, London, Penguin, 1979 14 H. Spencer: Introduction a la science sociale, Paris, F. Alcan, 1891, p. 22

  • 20

    de o simpl nsumare a prilor. Ipoteza acestei concepii o constituie omologia structural ntre toate componentele cosmosului, n raport cu care societatea reprezint o form concret de manifestare.

    Analogia metodologic se poate rezuma n urmtorele aspecte: 1) procesul generator de schimbare l constituie creterea, progresiv, a masei, respectiv a celor ocupai nemijlocit n activiti sociale; 2) schimbarea eficient se realizeaz prin diferenierea natural a prilor i complicarea structurilor care impune recunoaterea unor noi funciuni, respectiv antreneaz o specializare funcional crescnd; 3) interdependena se relev ca singura variant de relaionare a prilor rezultate din diferenierile structurale generate de evoluie, cu noile exigene funcionale promovate de sensul dezvoltrii ireversibile; 4) cel mai important element n rentabilizarea raportului dintre structurile organizatorice i sistemul social global l constituie constana funciilor care asigur echilibrul dinamic al ntregului spaiu social.

    Consecinele considerrii principiilor sociologice ca fcnd parte din aceeai clas valoric cu principiile tiinei biologice, coreleaz cu nite dificulti generale, dup cum urmeaz: 1) variabilitatea uman reclam cercetarea raporturilor dintre proprietile umane i proprietile enviromentale, exigen care este compatibil numai cu prerogativele epistemico-metodologice ale sociologiei. Raportarea la reperele praxiologice ale situaiei confer cunoaterii sociologice un caracter de relativitate; 2) necesitatea debarasrii cercettorului social de habitudinile de gndire din studiul fenomenelor mai simple, pentru a atinge acea indiferen linitit pe care o abordeaz cercettorii din fizic sau chimie; 3) depirea riscului epistemologic pe care-l reprezint apartenena sociologului la propriul obiect de studiu (societatea): aparinnd unei naiuni, unui grup social, unei rase, el nu se poate feri de prejudeci, interes personal atunci cnd este un tip mediocru, iar cnd este un tip excepional, nu reuete dect imperfect15.

    n afara acestora, H. Spencer mai enumer i alte dificulti cu caracter special: alctuirea social e aa de compact nct nu poi lucra asupra unei pri fr s atingi mai mult sau mai puin toate celelalte pri ( ) nu exist nici un fenomen care s nu-i aib originea n fenomenele vieii omeneti individuale16. Aceste elemente pledeaz pentru renunarea la analizele de tip cauz-efect, n favoarea generalizrilor statistice, care i-au dovedit pertinena tiinific n cercetrile sociale unde se lucreaz cu o uniformitate aproximativ generat de faptul c societatea este o realitate superorganizat. Superorganizarea, n concepia lui H. Spencer, este o limit natural a creterii organice i a agregrii sociale: Oamenii nu se ridic la starea de agregat social, dect cu condiia de a se crea ntre ei inegaliti sociale n ceea ce privete autoritatea, precum i aciunea unui organism care face supunerea obligatorie17. Dincolo de aceast limit apare o situaie conflictual ntre cele doumari paliere ale realitii sociale organizate: palierul coordonator i cel coordonat. Caracteristic societii 2industriale, aceast stare conflictual (contradicie) relev existena, la nivelul coordonator a unui sistem operaional operativ (executiv) i a unuia regulativ care cuprinde dimensiunile: organizaionale, administrative, juridice, ecleziastice. Legea fundamental a naturii fiind adaptarea, ea se manifest i n viaa social, cu precizarea c adaptarea social este produsul unui proces cu un pronunat coninut psihologic, fapt care explic diferenierea spaiului social ntr-un corp social i un corp politic. n plan practic, aceste dou corpuri au instituionalizat dou principale forme adaptive la fenomenalitatea social: coordonarea i cooperarea. Comparndu-le pe criteriul eficienei sociale (funcionale), H. Spencer consider c la progresul social cooperarea a contribuit mult mai mult dect coordonarea. Alternana dintre coordonare i cooperare n viaa social concret demonstreaz faptul c evoluia social este stadial, are ca sens progresul social, se realizeaz prin trecerea de la o omogenitate indefinit i incoerent, la o eterogenitate definit i coerent.

    O variant a organicismului o constituie darwinismul social care a mers mai departe cu analogia societate organism biologic, introducnd n explicarea vieii sociale legi proprii biologiei. Astfel, lupta pentru existen de exemplu, sau lupta interspecific i intraspecific aplicate la spaiul social au condus la depirea orizontului de legitimitate epistemic a sociologiei. De aceea, ne rezumm doar la a aminti pe reprezentanii si cei mai importani: E. A. Lange, O. Ammon, L. Woltman 15 H. Spencer: Introduction a la science sociale, Paris, F. Alcan, 1891, p. 75-78 16 H. Spencer: Individ contra statului (trad.), Bucureti, Cultura Naional, 1924, p. 88-104 17 Idem op. Cit., p. 64

  • 21

    (Germania), L. Gumplovicz, G. Ratzenhofer (Austria), G. Vacher de Lapioge (Frana), W. G. Summer (SUA), M. Vaccaro (Italia).

    Alfred Espinas a propus o variant a organicismului bazat pe extrapolarea mecanic a caracteristicilorexistenei animale asupra vieii sociale vorbind de societi animale. Diferena dintre viaa social i convieuirea animal este una de grad, ambele fiind susceptibile de o clasificare pe trei niveluri de complexitate: 1) societi de nutriie; 2) societi de reproducere; 3) societi ale vieii de relaie. Fiecare nivel superior valorific funciunile nivelului care l precedeaz: societatea de realaiune e totdeauna grefat pe societate de reproducere care, la rndul ei, e grefat pe cea de nutriie. Societatea uman se intemeiaz pe patrimoniul de idei, prin prisma crora toate celelalte funciuni pot fi inute sub control, ea devenind, n final un organism de idei.

    Cu valoare istoric, gndirea lui A. Espinas a oferit cteva sugestii pentru formularea premiselor neoevoluionismului.

    Spre deosebire de pozitivism, preocupat cu precdere de descifrarea naturii societii, evoluionismul sociologic i-a orientat interesul epistemic asupra destinului societii umane. Obiectivul principal al evoluionitilor nu era de a explica ceea ce realmente s-a mtmplat, ci ceea ce s-ar fi putut ntmpla dac procesul s-ar fi desfurat netulburat. Nu explicarea faptelor istorice individuale i nici studiul societilor particulare sau al grupurilor culturale. n consecin, pentru cei mai muli evoluioniti, naiunea nu exista (cel mult recunoteau prejudecile naionale), iar categoria de baz era pentru ei, ca i pentru filozofii din epoca raiunii, omenirea18. Concepnd societatea ca un organism natural evoluia se relev a fi un substitut al istoriei, n plan ideologic oscilnd ntre conservarea ordinii sociale i o concepie reformist liberal cu accente social-democrate.

    Avvd n vedere principalele funcii epistemologice ale evoluionismului, mai remarcm dou categorii de caracteristici:

    A. Caracteristici generale 1) resemantizarea categoriilor i reformularea principiilor sale n funcie de descoperirile din

    tiinele naturii; 2) antropologismul este evident n tentativa sociologilor evoluioniti de a deriva o concepie

    despre societate dintr-o teorie a naturii umane; 3) analiza sociologic de tip evoluionist este empiric, sub acest aspect apropiindu-se de

    pozitivism, de care, totui, se deosebete prin aspiraia de a elabora o teorie a schimbrii sociale;

    4) spre deosebire de pozitivism, care asist asupra coninutului pozitiv i al mecanismelor transformrilor sociale, evoluionismul este preponderent orientat spre descifrarea sensului istoric al consecinelor schimbrii sociale generale i ireversibile;

    B. Caracteristici speciale 1) construirea demersului teoretico-metodologic pe baza principiului unitii materiale a lumii,

    care legitimeaz reducerea legitilor biologice la legile i regularitile din viaa social; 2) postularea unei naturi umane care demonstreaz faptul c evoluia social este un proces unic

    n cadrul creia exist, ns, diferene sub aspectul formelor de manifestare. Denumite, cu un concept generic, variabilitatea social, aceste diferene se constituie ca diviziuni i subdiviziuni n cadrul aceleiai naturi umane. Stadiul patologic al acestor diviziuni l constituie argumentele antropologico-resiste i determinist-geografice;

    3) reducerea cauzelor schimbrii la explicarea mecanismelor acesteia evaluate prin prisma raporturilor dintre structuri i funciile specifice fiecrei secvene a evoluiei.

    Spre deosebire de concepiile evoluioniste clasice n care sensul schimbrii este liniar i progresist ndreptat spre modelul englez luat ca standard, concepiile neoevoluioniste iau ca punct de plecare premisa dezvoltrii policentrice. Potrivit acesteia, exist nu numai forme diferite de dezvoltare social, ci i viteze diferite de evoluie n cadrul aceluiai stadiu de dezvoltare.

    Dup primul rzboi mondial, evoluionismul ca paradigm sociologic a cedat mai nti n faa funcionalismului antropologic al lui B. Malinovski, a antropologiei culturale difuzioniste americane, dar

    18 J. Szacki: Histories of Sociological Thought, London, Aldwich Press, 1979, p. 208

  • 22

    ca forme de reconstrucie a evoluionismului: n prezent, exist n tiinele sociale, inclusiv n sociologia funcionalist, o renviere a evoluionismului la scar mare. Ceea ce distinge noul evoluionism de cel vechi este contiina divergenelor n privina dezvoltrii i a radiaiei adaptrii, pe care evoluionitii secolului XIX-lea n-au putut s-o trezeasc19.

    Ca rezultat al apropierii dintre evoluionism, dup 1964 funcionalismul sociologic a devenit evoluionism funcionalist, unii exegei avansnd teza existenei unei varieti de abordri neoevoluioniste: noul evoluionism care se nate n America intenioneaz s fac aceste abordri variate relevante una fa de cealalt, s sintetizeze contribuiile lor pozitive i s depeasc dificultile unei abordri utiliznd punctul de vedere al celeilalte20.

    Cea mai recent variant din punct de vedere al istoriei gndirii sociologice, a evoluionismului sociologic o constituie neoevoluionismul probabilistic al lui G. L. Lenski. Preocupat de descifrarea mecanismelor grupale i sociale ale schimbrii, G. Lenski i-a dedicat cea mai mare parte a cercetrilor gsirii unui referenial conceptual i metodologic pentru construirea unei sociologii a schimbrii i conflictului.

    Plecnd de la premisa c Schimbarea i conflictele sociale, adic fenomenele cele mai presante ale anilor notri21 trebuie s dein prioritatea preocuprilor sociologice, G. Lenski consider c dac termenul de Regin a tiinelor pare prea pretenios, atunci cel de integrator al tiinelor sociale trebuie s-l acceptm ca fiind, cu siguran, meritat de sociologie. Unitatea cunoaterii sociale, din ce n ce mai imperativ reclamat de practicienii decideni din diverse sectoare ale spaiului social, este necesar din cauza naturii analoage a multor aspecte ale evoluiei organice i ale evoluiei socio-culturale; noua teorie sintetic conine multe ipoteze sugestive pentru sociologie. Mai mult dect att, ea furnizeaz un model care ilustreaz cum constatrile dispersate i neorganizate ale tiinelor sociale pot fi asamblate intr-un cadru teoretic de referin. Astfel, dac acceptm postulatul unitii eseniale a naturii, recunoscnd c societile umane sunt o parte a lumii naturale i c evoluia socio-cultural este o extensie a evoluiei organice, atunci urmeaz c teoria societilor umane i a evoluiei lor trebuie legat, eventual, cu teoria biologic de baz22. Definind societile umane moduri de adaptare prin intermediul crora anumite tipuri de organisme i-au sporit ansele de multiplicare i supravieuire23 pe baza succesului reproductiv, evoluia este analizat prin prisma a patru categorii: continuitate, inovaie, extincie i evoluie propriu-zis; dac nevoile specific umane sunt derivate n raport cu cele biologice, legile evoluiei afecteaz n egal msur natura i societatea. n aceast perspectiv, unitatea de baz a sociologiei evoluioniste nu mai trebuie s-o constituie societatea, ci populaia, iar sursele de schimbare la nivelul populaiilor sunt altele: limbajul, tehnologia, organizarea social, ideologiile. n spaiul social contemporan, locul privilegiat l deine tehnologia, deoarece inovaia tehnic are aceeai importan, prin efectele sale, cu mutaia genetic. Prin analogie, difuziunea inovaiei genetice este denumit cu termenul hibridare biologic, pe baza creia devine posibil selecia intersocietal. Rezultatul acestei selecii este extincia socio-cultural prin care sociologul american nelege distrugerea societilor prin rzboi ca o evoluie cel puin probabil. Ca argument n sprijinul acestei teze se aduce afirmaia conform creia rzboiul a definit normalitatea social ntruct, la scara evoluiei, maximizarea adaptrii a fost rezultatul fuziunii inter-societale i nu al fuziunii intra-societale. n acest context devine evident faptul c teoria evoluionist a conflictului social al lui G. Lenski este n fond, o reluare, n ali termeni, a teoriei lui L. Gomplowicz. Singurul proces evolutiv nelimitat, n concepia lui G. Lenski, l reprezint dezvoltarea tehnologic n raport cu care organizarea societal i structurile sociale sunt analizate ca variabile dependente. Pentru K. E. Boulding24 modelul evoluionar const esenialmente ntr-un proces de creare, de apariie de noi specii i selecia constant a speciilor prin procesul de mutaie spre o succesiune 19 R.A. Nisbet: Social Change and History. Aspects of the Western Theory Development, New York, Univ. Press, 1969, p. 236 20 S. N. Eisenstadt: Social Change and Development in Readings in Social Evolution and development, London, Pergamon Press, 1970, p. 181 21 G. Lenski: Human Societies, A. Macro Level Introduction to Sociology, New York, McGraw Hill, 1970, p. 24 22 G. Lenski: op. cit. p. 48-49 23 G. Lenski: op. cit. p. 9 24 K. E. Boulding: A Primer on Social Dynamics. History as Dialectics and Development, New York, The Free Press, 1970, p. 19

  • 23

    de stri ale echilibrului ecologic. Particularizat la evoluia social acest model face posibil distincia ntre procese sociale dialectice i procese sociale non-dialectice. Dac primele sunt generate de structuri conflictuale de grup, cele din urm sunt continui, cumulative i evolutive: n cadrul evoluiei sociale exist procese dialectice, dar ele sunt temporare i neimportante, fiindc se produc ca urmare a impactului schimbrilor mici i seleciei micilor mutaii sociale. Prin urmare, n cea mai mare parte, marile schimbri sociale sunt non-conflictuale25. Disociindu-se, parial, de G. Lenski, acest autor o face cu scopul de a propune un model sociologic al dezvoltrii integrate ecodinamice care s fie perceput ca o alternativ la marxism, n calitatea acestuia de teorie social general26.

    ntruct proieciile ideologice att ale evoluionismului clasic, ct i ale diverselor variante de neoevoluionism exced competenele sociologiei, ne rezumm la aceast succint trecere n revist a celor mai importante teze ale curentului care a fcut obiectul acestei prelegeri. Nu nainte de a mai aminti concluzia unui reputat exeget al acestui curent de reflexie sociologic: Teoria evoluionist est