Top Banner
Det handler om rettferdighet 10. – 12. april KIRKENS NøDHJELPS FASTEAKSJON 2011 Det er ikke rettferdig at over én milliard mennesker fortsatt lever i ekstrem fattigdom. Sammen kan vi kjempe for en fremtid uten fattigdom.
8

Informasjonsbrosjyre - Kirkens Nødhjelps fasteaksjon 2011

Mar 11, 2016

Download

Documents

Informasjonsbrosjyren gir en kort presentasjon av Kirkens Nødhjelps fasteaksjon 2011.
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Informasjonsbrosjyre - Kirkens Nødhjelps fasteaksjon 2011

Det handler om rettferdighet

10. – 12. aprilKirKens nødhjelps fasteaKsjon 2011

det er ikke rettferdig at over én milliard mennesker fortsatt lever i ekstrem fattigdom. sammen kan vi kjempe for en fremtid uten fattigdom.

Page 2: Informasjonsbrosjyre - Kirkens Nødhjelps fasteaksjon 2011

over én milliard mennesker lever fremdeles i ekstrem fattigdom. Urettferdighet tar menneskeliv hver dag.

Det er ikke tilstrekkelig at folk så vidt har nok til å eksistere. Alle mennesker har rett til å ha et levebrød, slik at man kan klare seg på egen arbeidsinnsats. Vi må kjempe mot at verdens økonomiske ressurser fremdeles går fra sør til nord, og for at jordens ressurser fordeles slik at fattigdom avskaffes.

Det er ikke rettferdig at tilfeldige og historiske faktorer har gitt en liten andel av verdens befolkning kontroll over mesteparten av jordens ressurser, mens én av fem mennesker i verden lever i så dyp fattigdom at de ikke har råd til å spise seg mette.

Kampen mot fattigdom og for økonomisk rettferdighet må kjempes i enkeltmenneskers liv, og i systemer og strukturer slik at jordens rikdom kommer alle til del.

Bonden Stanslaus har investert i en vannpumpe. Han dyrker grønnsaker som …

Av og til tar Mrs Nzala turen innom klesbutikken til Leahs tante, Joyce. Der kjøper hun stoff så hun kan sy klær til barnebarna.

«overcoming poverty is not a gesture of charity. it is an act of justice» Nelson Mandela

Det handler omrettferdighet

Page 3: Informasjonsbrosjyre - Kirkens Nødhjelps fasteaksjon 2011

… til blant annet Trezia, som lager mat og driver kafé rett ved torget.

Av og til tar Mrs Nzala turen innom klesbutikken til Leahs tante, Joyce. Der kjøper hun stoff så hun kan sy klær til barnebarna.

... moren til Yohana kjøper – og selger videre fra sin grønnsaksbod på torget …

Et stykke unna ligger en annen kafé, med verdens beste chapati som Mrs Nzala lager.

Med små lån fra Vicoba-gruppene kan innbyggerne i landsbyen chunya i tanzania gjøre små investeringer for å finne en vei ut av fattigdommen. sammen skaper de verdier i landsbyen de bor i og sammen bygger de kunnskap og tro på at en fremtid uten fattigdom er mulig.

Page 4: Informasjonsbrosjyre - Kirkens Nødhjelps fasteaksjon 2011

VICOBA (Village community banks) er spare- og lånegrupper hvor medlemmene sparer små beløp og kan ta opp lån for å investere i en bedre fremtid.

deltakerne eier selv banken, og renter på lånene som tas opp kommer alle eierne til gode fremfor at utenforstående bankeiere tjener penger på overskuddet. slik går overskuddet fra prosjektet tilbake til lokalsamfunnene som en del av bekjempelsen av fattigdom.

Gjennom lokale partnere i tanzania støtter Kirkens nødhjelp i dag over 1000 Vicoba-grupper med bankbokser, bøker til føring av transaksjoner og grundig opplæring og oppfølging.

VICOBAspare- og lånegrupper

TrEziA KAYoMBo (30) løper mellom

kjøkkenet og de enkle kafébordene.

Hun tar imot bestilling, betaling,

lager mat, passer barn. Hun

jobber fra fem om morgenen til

ti om kvelden, har tre egne barn

og forsørger i tillegg en søster,

hennes barn og et tantebarn som har

mistet moren sin.

- Jeg er så stolt over det jeg har

fått til! Det at jeg fikk låne

penger gjennom VicoBA-gruppa til

å utvide kafeen, har gitt meg flere kunder og økt

inntekt. Nå har vi det vi trenger, også penger til å

betale skole for alle barna. Det handler om å sette

seg mål og å tro på at man kan lykkes - for så å gå

skritt for skritt i riktig retning. Hvem er det som

bestemmer hvor grensene går for hva jeg kan få til?

Trezia slår ut med armene og trekker pusten før hun

fortsetter:

- Det er jeg, det!

- Neste mål er å få lagt inn elektrisitet slik at jeg

kan kjøpe et kjøleskap og selge kald brus. Det vil

jeg tjene på, sier hun med et stort smil.

Page 5: Informasjonsbrosjyre - Kirkens Nødhjelps fasteaksjon 2011

Kirkens Nødhjelp og Changemaker utfordrer deg til å utfordre norske politikere til å jobbe med årsakene til urettferdighet. I 2011 har aksjonens underskriftskampanje fokus på skattesnusk og urettferdige skatteregler: Mennesker i fattige land mister helsetilbud og skolegang fordi internasjonale selskaper snyter på skatten. Inntekter som kunnekommet landets innbyggere til gode, gjemmes unna i skatte- paradiser. Gjennom kampanjen ber vi finansministeren forsikre oss om at ingen norske selskaper snyter på skatten i fattige land.

Gå inn på www.kirkensnødhjelp.no/aksjonen og gi din signatur for en rettferdig verden

En signatur for rettferdighet

til tross for økonomisk vekst i tanzania er det fortsatt en lang vei å gå for å bekjempe fattigdommen. inntektene fra naturressursene kommer ikke de fattigste til gode.

Tanzania er Afrikas tredje største produsent av gull, men mindre enn 10 prosent av gullets verdi blir igjen i landet. Årsaken er lave skattesatser og regler som gjør det lett for internasjonale gruveselskaper å trikse med tall. Kontrakter er hemmelige, og det er vanskelig å få innsyn.

Kirkens Nødhjelps partnere jobber for mer åpenhet og kunnskap rundt inntekter fra gullgruvene i Tanzania, for høyere skatt og med å støtte utsatte lokalsamfunn. Målet er at ressurser skal komme landets befolkning til gode, slik at utvikling kan skje og en fremtid uten fattigdom blir mulig.

Ved å gå med bøsse under Kirkens Nødhjelps fasteaksjon kan du blant annet bidra til at kvinner som Trezia får mulighet til å investere i en fremtid uten fattigdom.

Page 6: Informasjonsbrosjyre - Kirkens Nødhjelps fasteaksjon 2011

Slik jobber Kirkens Nødhjelp:

Kirkens Nødhjelp arbeider for å skape utvikling gjennom å støtte lokale partnere i deres lokalsamfunn, som for eksempel: VicobA-grupper for økonomisk rettferdighet i Tanzania Flomsikre hus for tilpasning til klimaendringer i Vietnam opplæring av kvinnelige solenergiingeniører for å øke kvinners deltakelse i lokalsamfunn i Afghanistan Latriner for kvinner som tiltak mot kjønnsbasert vold i Somalia

Kirkens Nødhjelp arbeider for å bekjempe årsaker til urettferdighet ved å påvirke holdninger og beslutninger hos lokale og internasjonale myndigheter og selskaper. Dette gjelder også norske myndigheter, ved kampanjer som for eksempel: cliMate jUstice: Til klimatoppmøtet i København 2009 hadde Kirkens Nødhjelp med seg 35 000 underskrifter med krav om en rettferdig klimaavtale. Arbeidet med å presse Stortinget i retning av et klimaforlik som inkluderer klimatilpasning i fattige land fortsetter.

Kirkens Nødhjelp arbeider for å redde og beskytte liv i katastrofesituasjoner, som blant annet ved:Flomkatastrofen i Pakistan (2010) hvor vi har bidratt med rent vann, mat, helsetjenester, telt, tepper og annet utstyr Jordskjelvet i Haiti (2010) hvor vi blant annet har bidratt med rent vann, latriner, bekjempelse av kolera og psykososialt arbeid

Langsiktig bistand

Beslutningspåvirkning

Nødhjelp i katastrofer

Page 7: Informasjonsbrosjyre - Kirkens Nødhjelps fasteaksjon 2011

Gi til bøssebærerne når de kommer ring 820 44 088 og gi 200 krsend sMs <Kn100> til 2090 og gi 100 krGi online på www.kirkensnødhjelp.no/aksjonenbruk kontonummer 1594.22.87493 og merk innbetalingen «Kirkens nødhjelps fasteaksjon»

Eksempler på hva pengene går til:200 kroner kan gi 25 personer i Haiti rent vann i ett døgn.250 kroner i uken er nok til å drive en ny VICOBA-gruppe i oppstartsfasen.

Det er menigheter lokalt som står for gjennomføringen av Kirkens Nødhjelps fasteaksjon. Vi vil utfordre deg til å bli med som bøssebærer. Vi trenger flere som kan gå med bøsse. Kontakt din lokale menighet eller Kirkens Nødhjelp sentralt hvis du er usikker på hvor du kan melde deg.

KoNtaKt KIrKeNs NøDhjelp:telefon: 22 09 27 00. e-post: [email protected]

En gave forrettferdighet

En gåturfor rettferdighet

10. – 12. aprilKirKens nødhjelps fasteaKsjon 2011

det er ikke rettferdig at over én milliard mennesker fortsatt lever i ekstrem fattigdom. sammen kan vi kjempe for en fremtid uten fattigdom. takk for at du er med i arbeidet for en rettferdig verden.

Page 8: Informasjonsbrosjyre - Kirkens Nødhjelps fasteaksjon 2011

www.kirkensnødhjelp.no e-post: [email protected] telefon: 22 09 27 00 Fax: 22 09 27 20postadresse: postboks 7100 st. olavs plass, 0130 osloKontonummer: 1594.22.87493

rettferdig verden!Sammen for en

Kirkens Nødhjelps fasteaksjon har som mål å samle inn penger til dem som trenger det mest, og å forandre årsaker til nød gjennom beslutningspåvirkning. Den er en av Norges

største dør-til-dør-aksjoner, og har vært arrangert siden 1967.

Pengene som samles inn går til Kirkens Nødhjelps arbeid over hele verden.

støtt KirKens nødhjelps fasteaKsjonGivertelefon 820 44 088 (200,-)SMS <KN100> til 2090 (100,-)Kontonummer 1594.22.87493

foto: Fra Tanzania: Greg Rødland buick. bøssebærere: iver Gjendem. Side 6: REUTERS/Adrees Latif, Greg Rødland buick, Laurie MacGregor trykk: GrøsetTM