Top Banner
Román nyelv emelt szint — írásbeli vizsga 0621 I. Olvasott szöveg értése Azonosító jel: ROMÁN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. november 3. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. november 3.
32

I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA

Feb 04, 2022

Download

Documents

dariahiddleston
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA

Román nyelv emelt szint — írásbeli vizsga 0621 I. Olvasott szöveg értése

Azonosító jel:

ROMÁN NYELV

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

2006. november 3. 8:00

I. Olvasott szöveg értése

Időtartam: 70 perc

Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

ÉR

ET

TS

ÉG

I V

IZS

GA

● 2

00

6.

no

vem

ber

3.

Page 2: I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA

írásbeli vizsga, I. vizsgarész 2 / 8 2006. november 3. 0621

Román nyelv — emelt szint Azonosító jel:

1. Citiţi cu atenţie textul de mai jos, apoi completaţi propoziţiile, scriind după numere literele potrivite.

Delta Dunării Acolo unde 1. ............. se reped zgomotoase peste ţărmul românesc şi unde apele dulci ale Dunării se pierd înghiţite 2. ............, se ţese sub ochii noştri cel mai tânăr pământ al ţării: Delta Dunării. Şi astăzi Delta creşte şi înaintează în mare odată cu mâlul pe care Dunărea îl adună în lunga sa călătorie 3. ............ Delta Dunării este o neîntreruptă rostogolire de ape, 4. ............, pământuri plutitoare şi ostroave, întinderi nesfârşite de stuf şi păduri, gâze 5. ............ şi vulturi care trăiesc sute de ani. Ea este un adevărat paradis la răsăritul de soare. 6. ............ lunecă lin pe canalurile ei, printre nuferi albi, iar stuful se înclină graţios sub adierea vântului de parcă i-ar da pescarului bineţe. Din când în când, pescarul trebuie să se aplece pentru 7. ............ pe sub crengile sălciilor, care se înclină împreună cu răchitele şi plopii formând adevărate bolţi de verdeaţă. Şi prin tot acest paradis mişună nenumărate vieţuitoare. Delta Dunării hrăneşte 8. ............ şi peste 300 de neamuri de păsări. Cocostârcii, lopătarii, gâsca şi raţa sălbatică, lebăda sunt doar câteva din mulţimea păsărilor de aici. Printre cele mai de preţ podoabe 9. ............ pelicanii: ei se hrănesc numai cu peşte şi aripile lor întinse ating lungimea de 3 metri. Mistreţii ating în Deltă câteodată chiar greutatea de 300 de kilograme. Comorile Deltei sunt folosite în întregime 10. ............ apelor, împădurirea ostroavelor, dezvoltarea creşterii peştilor, prăsirea animalelor şi a păsărilor, recoltarea miilor de hectare de stuf. Delta Dunării posedă cel mai însemnat masiv stuficol din lume. Şlepurile transportă stuful recoltat în Deltă până la Brăila, unde a fost construită 11. ............. Din stuf se obţin produse superioare: hârtie, carton, celofan etc. Cine vizitează o dată Delta Dunării rămâne cu amintiri de neuitat.

A – şi-l depune la vărsare. B – o mare fabrică de hârtie din stuf. C – peste 60 de neamuri de peşti D – a trece E – Bărcile pescarilor F – valurile înspumate ale Mării Negre

G – de adâncurile mării H – o înşiruire de lacuri I – ale Deltei J– prin stăpânirea K– care trăiesc o singură zi

11 puncte

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9 10. 11.

Page 3: I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA

írásbeli vizsga, I. vizsgarész 3 / 8 2006. november 3. 0621

Román nyelv — emelt szint Azonosító jel:

2. Citiţi textul de mai jos, apoi răspundeţi la întrebări. Gheorghe Pănculescu şi Turnul Eiffel Puţini sunt cei care ştiu că simbolul Parisului, Turnul Eiffel, a fost realizat după o tehnologie descoperită de inginerul român Gheorghe Pănculescu. După ce a absolvit cursurile Politehnicii din Zürich, inginerul Pănculescu ajunge să lucreze în cadrul Companiei Eiffel la recomandarea marelui poet Vasile Alecsandri. În 1878, Pănculescu revine în ţară pentru a construi calea ferată Bucureşti – Predeal. În acea perioadă, inginerul inventează un sistem de îmbinare a traverselor de cale ferată, care avea să revoluţioneze construcţiile metalice. Astfel, datorită metodei de montare a şinei pe traverse în afara spaţiului căii ferate, Pănculescu a reuşit să termine lucrarea concesionată în mai puţin de un an, deşi termenul era de aproape cinci ani. Impresionat de proiectul inginerului român, Alexandre Gustave Eiffel se deplasează special la Vălenii de Munte pentru a-l întâlni pe Pănculescu, cel care avea să devină inspectorul general al Căilor Ferate Române. Eiffel a vrut să vadă tehnologia folosită de acesta la montarea căii ferate. În 1879, în casa unde se află acum Muzeul "Nicolae Iorga", francezul a fost găzduit de Pănculescu şi a fost impresionat de geniul românului. Aici, Eiffel i-a vorbit gazdei despre proiectul său, înălţarea unui turn ieşit din comun, la Paris, pentru Expoziţia Universală din 1889. Împreună au discutat despre adaptarea tehnicii la construcţia turnului, folosind subansamble metalice, confecţionate la sol şi asamblate după aceea, pe măsură ce se înalţă lucrarea. Profesorul Eugen Stănescu de la Muzeul de Istorie şi Arheologie s-a numărat printre puţinii cercetători ai acestui inedit episod. A călătorit în Franţa anume pentru a studia cât de cunoscut este aportul inginerului român la ridicarea simbolului oraşului luminii. Studiind documentele acelor vremuri, profesorul a găsit un studiu intitulat "Comunication sur les travaux de la tour de 300 m", datat în 1887, în care celebrul inginer Alexandre Gustave Eiffel precizează că turnul, care îi poartă numele, nu s-ar fi putut construi dacă nu ar fi aflat de tehnica inovatoare folosită de inginerul român Gheorghe Pănculescu la construcţia tronsonului de cale ferată Bucureşti – Predeal. Din păcate, numele românului este mult mai cunoscut în Franţa decât în ţara unde s-a născut. Doar la insistenţele profesorului Stănescu, o şcoală generală din Vălenii de Munte poartă, de la începutul acestui an, numele inginerului Pănculescu.

12. De ce amintim numele lui Gheorghe Pănculescu în legătură cu simbolul Parisului?

_____________________________________________________________________

13. Cum a reuşit să ajungă în Compania Eiffel?

_____________________________________________________________________

14. Pentru ce revine Pănculescu în ţară?

_____________________________________________________________________

Page 4: I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA

írásbeli vizsga, I. vizsgarész 4 / 8 2006. november 3. 0621

Román nyelv — emelt szint Azonosító jel:

15. De ce a reuşit să termine inginerul într-un an lucrarea concesionată?

________________________________________________________________________

16. De ce s-a deplasat la Vălenii de Munte Alexandre Gustave Eiffel?

________________________________________________________________________

17. Unde a fost găzduit Eiffel?

________________________________________________________________________

18. La ce proiect a lucrat Eiffel, şi cu ce ocazie?

________________________________________________________________________

19. Despre ce au discutat cei doi ingineri?

________________________________________________________________________

20. Cine şi unde a cercetat aportul inginerului român în ridicarea turnului?

________________________________________________________________________

21. Ce a descoperit profesorul?

________________________________________________________________________

22. La ce a insistat profesorul Stănescu?

________________________________________________________________________

11 puncte

12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22.

Page 5: I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA

írásbeli vizsga, I. vizsgarész 5 / 8 2006. november 3. 0621

Román nyelv — emelt szint Azonosító jel:

3. Citiţi textul de mai jos, apoi scrieţi după fiecare afirmaţie dacă este adevărată (A) sau falsă (F). Cafeaua noastră zilnică Legenda cafelei provine din secolul al nouălea î.Hr. şi spune că păstorul de capre etiopian Khaldi a observat că după consumul frunzelor şi fructelor unei anumite tufe, caprele sale au devenit agitate şi nu-şi găseau liniştea nici măcar în timpul nopţii. Curios fiind, a gustat şi el din fructe şi a constatat şi la sine efectul stimulent. Cafeaua cu efectul său stimulent a fost folosită pentru prima dată în mănăstirile Etiopiei de la începutul creştinismului, pentru diminuarea oboselii în timpul ceremoniilor religioase de lungă durată. Primele informaţii scrise, foarte vagi, despre cafea se găsesc în izvoare arabe datate din anul 1000 î.Hr. Prepararea cafelei la acea dată timpurie rămâne cu desăvârşire necunoscută, ceea ce este valabil şi pentru descoperirea prăjirii şi efectul minunat al acesteia asupra gustului. Prima cultivare sistematică a cafelei în grădinile terasă din Yemen s-a făcut în secolul al XV-lea de către arabi. La acea dată, a fost adusă deja de comercianţi prin portul Mocha, în multe ţări din Orientul Apropiat şi Mijlociu. Pe la mijlocul secolului al XVII-lea, comercianţii veneţieni au cunoscut cafeaua şi efectul ei miraculos, în călătoriile lor comerciale, introducînd obiceiul consumului de cafea şi în patria lor. Prima cafenea din Europa a fost înfiinţată în 1645 la Veneţia. În decursul următorilor 50 de ani, cafeaua s-a răspîndit în toate oraşele mari din Europa şi s-a bucurat de o mare trecere în saloanele elegante ale nobilimii. Pentru satisfacerea cerinţei rapid crescânde de cafea, în coloniile de la tropice ale puterilor coloniale europene au fost căutate zone de cultivare, iar cultura accelerată sistematic. În prezent, Brazilia asigură 80 % din produsul mondial de cafea. În zilele noastre se consumă mai multe tipuri de cafea. Espresso este o compoziţie de cafea realizată prin introducerea aburului prin cafeaua normală, la o anumită presiune. Americana este o compoziţie ca cea de espresso, dar făcută într-o ceaşcă de apă fierbinte. Cappucino este o băutură preparată prin amestecarea unei compoziţii de espresso cu părţi egale de lapte şi de frişcă. Doppio este o compoziţie realizată prin amestecarea a două linguriţe de cafea espresso cu apă. Latte se realizează amestecând o parte cappucino cu două părţi lapte fierbinte. 23. Cafeaua a fost descoperită în Egipt de către un păstor. _______ 24. Cafeaua a fost folosită prima dată în mănăstirile din Etiopia. ________ 25. Despre cafea putem afla informaţii în izvoarele arabe. ______ 26. Cafeaua a fost cultivată sistematic în grădinile terase din Veneţia. ________ 27. Multe decenii încă cafeaua n-a fost cunoscută în Europa. ________ 28. Comercianţii veneţieni au introdus consumul de cafea şi în patria lor. ________ 29. Prima cafenea a fost înfiinţată la Paris. _________ 30. Din produsul mondial de cafea cea mai mare parte o asigură Brazilia. ________

8 puncte

23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30.

Page 6: I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA

írásbeli vizsga, I. vizsgarész 6 / 8 2006. november 3. 0621

Román nyelv — emelt szint Azonosító jel:

Page 7: I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA

írásbeli vizsga, I. vizsgarész 7 / 8 2006. november 3. 0621

Román nyelv — emelt szint Azonosító jel:

Page 8: I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA

írásbeli vizsga, I. vizsgarész 8 / 8 2006. november 3. 0621

Román nyelv — emelt szint Azonosító jel:

maximális pontszám

elért pontszám

1. feladat 11 2. feladat 11 I. Olvasott szöveg értése 3. feladat 8

ÖSSZESEN 30 javító tanár

Dátum: ...................................... __________________________________________________________________________

pontszáma

programba beírt

pontszám I. Olvasott szöveg értése

javító tanár jegyző Dátum: ...................................... Dátum: ................................. Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a II. írásbeli vizsgarész megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga az I. vizsgarész teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a II. vizsga-résszel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő!

Page 9: I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA

Román nyelv emelt szint — írásbeli vizsga 0621 II. Nyelvhelyesség

Azonosító jel:

ROMÁN NYELV

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

2006. november 3. 8:00

II. Nyelvhelyesség

Időtartam: 50 perc

Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

ÉR

ET

TS

ÉG

I V

IZS

GA

● 2

00

6.

no

vem

ber

3.

Page 10: I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA

írásbeli vizsga, II. vizsgarész 2 / 8 2006. november 3. 0621

Román nyelv — emelt szint Azonosító jel:

1. Completaţi textul de mai jos cu forma potrivită a cuvintelor din paranteze.

Sărbătorirea lui Mihai Eminescu

An de an, în luna ianuarie îl sărbătorim pe 1. (mare)............................. poet român Mihai Eminescu. În Ungaria, acest "Luceafăr" al 2. (literatură română) ............................. este sărbătorit în mod special, în două localităţi: în comuna Apateu şi în capitala Ungariei, la Budapesta, în ambele părţi 3. (a se afla) .................................. câte un bust al poetului. Dar, alături de sărbătorile de comemorare desfăşurate în Ungaria, în diferite părţi ale 4. (lume) ............................... românii 5. (a-şi aminti) ................................... de marele poet prin numeroase acţiuni. La 14 ianuarie 2005 a avut loc la Roma, Italia, prima întâlnire pe anul 2005 a Academiei din România, întâlnirea fiind dedicată 6. (mare) ................................... poet naţional Mihai Eminescu. La aceasta au avut loc conferinţe şi discuţii pe tema 7. (viaţa) .................................. şi carierei eminesciene, susţinute de profesori de la diferite universităţi. La Islamabad, Pakistan, a avut loc lansarea unor timbre omagiale dedicate 8. (mari) ...................................... poeţi Mihai Eminescu şi a poetului naţional al 9. (Pakistan) ........................................, Allama Iqbal, fiind inaugurat şi un monument al celor doi poeţi. Această apariţie a timbrelor s-a bucurat de mare succes atât în Pakistan, cât şi în România. La lansarea festivă desfăşurată în marea sală a Colegiului Poştelor din Islamabad 10. (a participa) ................................ numeroşi ambasadori, precum şi mulţi oficiali pakistanezi şi români, alături de care 11. (a se afla) .................................... scriitori şi artişti. Comunitatea românilor din Offenbach, Germania, a organizat, la 15 ianuarie, o serată literară, dedicată poeţilor Mihai Eminescu şi Nichita Stănescu. Tot în ziua de 15 ianuarie a avut loc lansarea primului volum în facsimil al "Caietelor" eminesciene de către Academia Română. Evenimentul s-a desfăşurat la sediul 12. (instituţie culturală) ...................................... din Bucureşti, fiind coordonat de preşedintele acestuia, Eugen Simion. Volumul face parte dintr-o colecţie de 23 de volume, apărute sub egida 13. (Editura Enciclopedică) ....................................................... .

13 puncte

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

9. 10. 11. 12. 13.

Page 11: I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA

írásbeli vizsga, II. vizsgarész 3 / 8 2006. november 3. 0621

Román nyelv — emelt szint Azonosító jel:

2. Completaţi textul de mai jos cu următoarele prepoziţii: la, cu, de, prin, pentru, fără din, pentru, pe, în, conform, în, în faţa,. Curtea Constituţională din România a decis că legea prin care fostul suveran al României, Mihai I de Hohenzolern, primea despăgubiri 14. ...................... valoare de 30 de milioane 15. ......................... bunurile confiscate este neconstituţională – informează RGN-Press. 16. .................... magistraţilor de la Curtea Constituţională, legea încalcă principiul separaţiei puterilor în stat, principiul egalităţii cetăţenilor 17. ...................... legii şi autorităţilor publice 18 .......................... discriminări şi principiul accesului liber 19. ........................... justiţie. 20. ............................ toate acestea, regele va putea să primească în natură proprietăţile confiscate 21. ........................ regimul comunist. Astfel, castelele Peleş, Pelişor şi Foişor, precum şi colecţiile, obiectele şi celelalte bunuri mobile aflate în inventarul acestora ar putea să se întoarcă în patrimoniul Casei Regale. Statul român va negocia, ulterior, cu fostul suveran, intrarea în patrimoniul statului român a Castelului Peleş. 22. ..................... legea declarată neconstituţională de către Curtea Constituţionlă, Regele Mihai I ar fi urmat să primească despăgubiri în valoare de 30 de milioane de euro, în tranşe egale timp de trei ani, 23. ...................... castelele Peleş, Pelişor şi Foişor, ca şi pentru obiectele şi colecţiile 24. ..................... inventarul acestora. De asemenea, suveranul trebuia să primească înapoi Vila Cavalerilor din Sinaia şi primea dreptul de a folosi 25. ................... perioada întregii vieţi Palatul Elisabeta, gratuit. Avocatul familiei regale, Adrian Vasiliu, a arătat că va solicita, mai departe, restituirea în natură a fiecărui bun confiscat de regimul comunist, 26. ..................... baza legii 10/2001 privind retrocedarea imobilelor naţionalizate.

13 puncte

14. 15. 16. 17. 18. 19.

20. 21. 22. 23. 24. 25 26.

Page 12: I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA

írásbeli vizsga, II. vizsgarész 4 / 8 2006. november 3. 0621

Román nyelv — emelt szint Azonosító jel:

3. Puneţi verbele din paranteză la gerunziu. Modelul este indicat cu 0.

• Primul testament găsit, şi cunoscut, este cel al egipteanului Uah, 0 (a data) datând din anul 2548 î.Hr..

• 1355 de sculpturi, 2880 de obiecte de ceramică şi tapiţerii, covoare, cărţi de artă, obiecte 27. (a aparţine) ................................. artei negre şi precolumbiene, totul evaluat, la acea dată, la spectaculoasa sumă de 1.252.673.200 de franci, plus vila California de la Cannes, Castelul Boisgelup şi Castelul Vauvenargues, cu 1000 de hectare.

• Testamentul cel mai cunoscut este, fără îndoială, cel al suedezului Alfred Nobel, inventatorul dinamitei, 28. (a constitui) ..................................... cu cea mai mare parte a averii sale (32,5 milioane coroane suedeze la valoarea de la sfârşitul secolului XIX) fondul pentru decernarea premiilor Nobel. Investiţi în acţiuni sigure şi în bonuri de tezaur, banii n-au încetat să se înmulţească, un singur premiu 29. (a se ridica)................................... în prezent la peste 200.000 de dolari.

Un bogătaş american a făcut senzaţie, 30. (a înscrie) .................................. în testament pe toţi duşmanii săi, cu obligaţia ca respectivii beneficiari să participe la masa de comemorare pe acoperişul casei defunctului.

4 puncte

27. 28. 29. 30. Total:

Page 13: I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA

írásbeli vizsga, II. vizsgarész 5 / 8 2006. november 3. 0621

Román nyelv — emelt szint Azonosító jel:

Page 14: I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA

írásbeli vizsga, II. vizsgarész 6 / 8 2006. november 3. 0621

Román nyelv — emelt szint Azonosító jel:

Page 15: I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA

írásbeli vizsga, II. vizsgarész 7 / 8 2006. november 3. 0621

Román nyelv — emelt szint Azonosító jel:

Page 16: I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA

írásbeli vizsga, II. vizsgarész 8 / 8 2006. november 3. 0621

Román nyelv — emelt szint Azonosító jel:

maximális pontszám

elért pontszám

1. feladat 13 2. feladat 13 II. Nyelvhelyesség

3. feladat 4 ÖSSZESEN 30

javító tanár

Dátum: ...................................... __________________________________________________________________________

pontszáma

programba beírt

pontszám I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség

javító tanár jegyző Dátum: ...................................... Dátum: ................................. Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a III. írásbeli vizsgarész megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a II. vizsgarész teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a III. vizsga-résszel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő!

Page 17: I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA

Román nyelv emelt szint — írásbeli vizsga 0621 III. Hallott szöveg értése

Azonosító jel:

ROMÁN NYELV

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

2006. november 3. 8:00

III. Hallott szöveg értése

Időtartam: 30 perc

Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

ÉR

ET

TS

ÉG

I V

IZS

GA

● 2

00

6.

no

vem

ber

3.

Page 18: I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA

írásbeli vizsga, III. vizsgarész 2 / 8 2006. november 3. 0621

Román nyelv — emelt szint Azonosító jel:

Dragi candidaţi, urmează proba înţelegerii textului oral. •Proba se compune din 4 texte pe care le veţi asculta de două ori. •Textele se introduc şi se termină cu un semnal muzical, apoi urmează definirea temelor. •Vă stă la dispoziţie aproximativ un minut să citiţi temele. •Apoi veţi asculta textul pentru prima dată. •Din nou vă stă la dispoziţie un minut să studiaţi şi să rezolvaţi temele. •După aceea veţi asculta textul încă o dată. •La sfârşit veţi avea încă un minut să vă verificaţi răspusurile. •Această probă a examenului durează 30 de minute. •Spor la lucru! 1. Veţi asculta un text despre Victor Babeş. Înainte de a asculta textul, citiţi afirmaţiile de mai jos. După ce aţi ascultat încă o dată textul, scrieţi în dreptul fiecărei afirmaţii dacă este adevărată (A) sau falsă (F). 1. La Bucureşti a avut loc dezvelirea unei plăci comemorative Victor Babeş. ______ 2. Victor Babeş a studiat la Budapesta şi la Viena. ______ 3. Babeş părăseşte în 1887 facultatea de medicină din Budapesta, pentru a se stabili la Bucureşti. ______ 4. Activitatea lui Babeş a influenţat puternic şi dezvoltarea medicinei veterinare. ______ 5. Victor Babeş a studiat cauzele bolilor cu extindere în masă, arătând şi rădăcinile sociale ale acestora. ______

5 puncte

1. 2. 3. 4. 5.

Page 19: I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA

írásbeli vizsga, III. vizsgarész 3 / 8 2006. november 3. 0621

Román nyelv — emelt szint Azonosító jel:

2. Veţi asculta un text despre căutarea Noilor 7 Minuni ale Lumii. Înainte de a asculta textul, citiţi întrebările de mai jos. După ce aţi ascultat încă o dată textul, răspundeţi la întrebări. 6. Câte propuneri a înaintat organizaţia? ........................................................................................................................................... 7. Care obiective au fost incluse pe listă?(Denumiţi două.) ........................................................................................................................................... 8. Când vor fi anunţate cele şapte obiective câştigătoare? ........................................................................................................................................... 9. Când au fost alese Cele 7 Minuni ale Lumii Antice? ........................................................................................................................................... 10. Care sunt condiţiile de îndeplinit pentru a fi incluse în noua listă "minunile" moderne? .......................................................................................................................................... 11. La ce va folosi sondajul făcut de Fundaţia "Noilor 7 Minuni ale Lumii"? ..........................................................................................................................................

6 puncte

6. 7. 8. 9. 10. 11.

Page 20: I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA

írásbeli vizsga, III. vizsgarész 4 / 8 2006. november 3. 0621

Román nyelv — emelt szint Azonosító jel:

3. Veţi asculta un interviu. Înainte de a asculta interviul, citiţi temele de mai jos. După ce aţi ascultat încă o dată textul, rezolvaţi temele. Modelul este indicat cu 0. 0 Concertul din Budapesta al Quartetului Bălănescu a avut loc, 12. Da. După "Luminitza" am căutat în mod mai evident 13. Avea cântece din diferite regiuni ale ţării, 14. Am sperat că prin acest album pot să fac 15. Aşa văd că există un moment bun acum, 16. Am vrut ca atunci când prezentăm pe viu acest material, A. Maria Tănase, nefiind fizic cu noi, printr-un fel de magie, să aducem spiritul ei pe scenă. B. pentru că tinerii sunt deschişi la muzica din toată lumea. C. mai cunoscută vocea Mariei Tănase. D. în cursul lunii ianuarie, la Palatul Artelor. E. material tradiţional din folclorul românesc. F. dar a reuşit să-şi pună amprenta pe orice melodie.

5 puncte

D

12. 13. 14. 15. 16.

Page 21: I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA

írásbeli vizsga, III. vizsgarész 5 / 8 2006. november 3. 0621

Román nyelv — emelt szint Azonosító jel:

4. Veţi asculta un text despre Kenia. Înainte de a asculta textul, citiţi propoziţiile neterminate de mai jos. După ce aţi audiat încă o dată textul, completaţi propoziţiile. 17. Savane îndepărtate, fiare sălbatice, peisaje măreţe – un concediu pe coasta de est a

Africii este ................................................................................................................... .

18. Se spune despre Kenia că ar fi ..................................................................................... .

19. Şi într-adevăr, cine se duce o dată acolo, rămâne încredinţat că a intrat .......................

...................................................................................................................................... .

20. Aici, unde veţi descoperi minunate plaje .....................................................................

21. În partea de sud, protejate de reciful de corali şi udate de apele oceanului plajele

Diasni şi Tiwi vă "promit" ............................................................................................

22. Nu aveţi voie să părăsiţi Kenia fără să vă bucuraţi de experienţa .............................

23. Cele două parcuri formează una dintre cele mai ............................................................ .

24. La nord de cele două parcuri naţionale se află metropola Nairobi, (cu cca. 2 milioane

de locuitori), situată la ................................................................................................... .

25. La cca. 100 km la nord de Nakaru se află lacul cu acelaşi nume, care este un adevărat

paradis al păsărilor, şi unde puteţi admira exemplare superbe ........................................

....................................................... .

9 puncte

17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. Total:

Page 22: I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA

írásbeli vizsga, III. vizsgarész 6 / 8 2006. november 3. 0621

Román nyelv — emelt szint Azonosító jel:

Page 23: I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA

írásbeli vizsga, III. vizsgarész 7 / 8 2006. november 3. 0621

Román nyelv — emelt szint Azonosító jel:

Page 24: I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA

írásbeli vizsga, III. vizsgarész 8 / 8 2006. november 3. 0621

Román nyelv — emelt szint Azonosító jel:

maximális pontszám

elért pontszám

1. feladat 5 2. feladat 6 3. feladat 5 III. Hallott szöveg értése

4. feladat 9 Dolgozatpont összesen 25

Vizsgapont összesen 30 javító tanár

Dátum: ...................................... __________________________________________________________________________

pontszáma

programba beírt

pontszám I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése

javító tanár jegyző Dátum: ...................................... Dátum: ................................. Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a IV. írásbeli vizsgarész megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a III. vizsgarész teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a IV. vizsga-résszel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő!

Page 25: I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA

Román nyelv emelt szint — írásbeli vizsga 0621 IV. Íráskészség

Azonosító jel:

ROMÁN NYELV

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

2006. november 3. 8:00

IV. Íráskészség

Időtartam: 90 perc

Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

ÉR

ET

TS

ÉG

I V

IZS

GA

● 2

00

6.

no

vem

ber

3.

Page 26: I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA

írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 2 / 8 2006. november 3. 0621

Román nyelv — emelt szint Azonosító jel:

1. Vă numiţi Viorica/Viorel Gurzău şi sunteţi liceană /licean în clasa a 12-a. Aţi participat la o tabără de pregătire pentru examenul de bacalaureat la istorie, în Capitală, între15 şi 21 aprilie 2006.

Redactaţi o scrisoare de aproximativ 100-150 de cuvinte. Adresaţi-o prietenei/prietenului dumneavoastră din Budapesta. Scrieţi-vă impresiile pe care le-aţi trăit cu acest prilej.

Atenţie la: formula de adresare, de încheiere, alineate, data precisă, aranjarea estetică a textului în pagină.

10 puncte

Page 27: I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA

írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 3 / 8 2006. november 3. 0621

Román nyelv — emelt szint Azonosító jel:

2. Redactaţi o compunere (200-250 de cuvinte), alegând tema a) sau b).

a) O excursie de neuitat

data excursiei, împrejurările ei, cu cine aţi călătorit, locuri pe unde aţi trecut, programe, ce v-a plăcut cel mai mult. Atenţie la:

introducere, cuprins şi încheiere,

alineate, aranjarea estetică în pagină a textului.

b) Scrieţi prietenului/prietenei dumneavoastră o scrisoare în care îi faceţi cunoscut că familia dumneavoastră decurând v-aţi mutat din Budapesta într-un oraş din provincie. Descrieţi zona şi locuinţa în care vă mutaţi.

Atenţie la:

formula de adresare şi de încheiere, alineate, data precisă, aranjarea estetică a textului în pagină.

20 puncte

Page 28: I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA

írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 4 / 8 2006. november 3. 0621

Román nyelv — emelt szint Azonosító jel:

Page 29: I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA

írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 5 / 8 2006. november 3. 0621

Román nyelv — emelt szint Azonosító jel:

Page 30: I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA

írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 6 / 8 2006. november 3. 0621

Román nyelv — emelt szint Azonosító jel:

Page 31: I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA

írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 7 / 8 2006. november 3. 0621

Román nyelv — emelt szint Azonosító jel:

Page 32: I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA

írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 8 / 8 2006. november 3. 0621

Román nyelv — emelt szint Azonosító jel:

maximális pontszám

elért pontszám

1. feladat 10 IV. Íráskészség 2. feladat 20 ÖSSZESEN 30

javító tanár

Dátum: ...................................... __________________________________________________________________________

pontszáma

programba beírt

pontszám I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése IV. Íráskészség

javító tanár jegyző Dátum: ...................................... Dátum: .................................