Top Banner
Mikä kukoistava kotihoito hanke on? Kukoistava kotihoito -hanke on osa hallituksen I&O kärkihanketta, jossa kehitetään ikäihmisten ja omais- hoidon ”Toimiva kotihoito” –kokonaisuutta. Hank- keen taustalla on väestön ikääntymisestä johtuva palvelutarpeen kasvu ja sen aiheuttamat taloudelli- set paineet. Ikäihmisten määrän on ennustettu lähes kaksinkertaistuvan vuoteen 2040 mennessä, työikäi- sen väestön määrän pysyessä nykytasolla. Kukoistava kotihoito hanke saa Sosiaali- ja ter- veysministeriöltä tukea 2,5 miljoonaa euroa, hank- keen kokonaisbudjetti on 3,4 miljoonaa euroa, jossa on mukana kuntien ja yritysten omarahoitus- osuudet. Hanke on alkanut 1.10.2016 ja kestää 31.10.2018 asti. Kasvavien talouspaineiden lisäksi myös henkilöstön saatavuus heikkenee. Hankkeen tavoitteena on tu- kea ikääntyneiden kotona pärjäämistä laadukkaiden, riittävien ja oikea-aikaisten kotihoidon palvelujen tur- vin sekä samalla mahdollistaa mahdollisimman tur- vallinen, arvokas ja omaehtoinen ikääntyminen. Keski-Suomessa valmistaudutaan tulevaan SOTE-uudistukseen määrittämällä kotiin vietävien palvelujen palvelulupaus sekä yhdenmukaista- malla palvelukriteereitä. Samalla kehitetään ikäih- misten palvelukokonaisuutta yhdenmukaisten ja vaikuttavien toimintamallien kautta. Tarkoitus ja tavoitteet: Tavoitteena on, että vuonna 2019 kotihoidolla on koko Keski-Suomen maakunnassa yhteinen palvelulupaus, yhteiset palvelukriteerit ja toi- mintamallit. ikäihmiset asuvat turvallisesti ja arvokkaasti ko- tona, henkilöstö voi hyvin ja kustannusten kas- vua hillitään. yhdenvertaiset, vaikuttavat, asiakaslähtöiset ja laadukkaat kotona pärjäämistä tukevat palvelut sekä kustannustehokas palvelutuotanto ja su- juvat prosessit. Hankekokoonpano ja yhteistyökumppanit Hankekokoonpanossa ovat mukana kaikki Keski-Suo- men kunnat sekä Keski-Suomen sairaanhoitopiiri, Keski-Suomen Pelastuslaitos, JYTE (Jyväskylän yh- teistoiminta-alueen terveyskeskus), Keski-Suomen seututerveyskeskus sekä muut Keski-Suomen tervey- denhuollon toimijat. Yrityksistä ja yhdistyksistä mu- kana ovat Med Group Oy, Jämsän Terveys Oy, Lää- kehoidon turva Oy, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Oy sekä Keski-Suomen Muistiyhdistys ry. Hankkeen asiantuntijatukena toimii Nordic Healthcare Group (NHG). NHG:n asiantuntijat ovat vahvasti mu- kana muun muassa toimintamallien kehittämisessä ja tiedolla johtamisen käyttöönotossa.
4

hanke on? Tarkoitus ja tavoitteetHanke on alkanut 1.10.2016 ja kestää 31.10.2018 asti. Kasvavien talouspaineiden lisäksi myös henkilöstön saatavuus heikkenee. Hankkeen tavoitteena

Aug 22, 2020

Download

Documents

dariahiddleston
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: hanke on? Tarkoitus ja tavoitteetHanke on alkanut 1.10.2016 ja kestää 31.10.2018 asti. Kasvavien talouspaineiden lisäksi myös henkilöstön saatavuus heikkenee. Hankkeen tavoitteena

Mikä kukoistava kotihoito –hanke on? Kukoistava kotihoito -hanke on osa hallituksen I&O kärkihanketta, jossa kehitetään ikäihmisten ja omais-hoidon ”Toimiva kotihoito” –kokonaisuutta. Hank-keen taustalla on väestön ikääntymisestä johtuva palvelutarpeen kasvu ja sen aiheuttamat taloudelli-set paineet. Ikäihmisten määrän on ennustettu lähes kaksinkertaistuvan vuoteen 2040 mennessä, työikäi-sen väestön määrän pysyessä nykytasolla.

Kukoistava kotihoito –hanke saa Sosiaali- ja ter-veysministeriöltä tukea 2,5 miljoonaa euroa, hank-keen kokonaisbudjetti on 3,4 miljoonaa euroa, jossa on mukana kuntien ja yritysten omarahoitus-osuudet. Hanke on alkanut 1.10.2016 ja kestää 31.10.2018 asti. Kasvavien talouspaineiden lisäksi myös henkilöstön saatavuus heikkenee. Hankkeen tavoitteena on tu-kea ikääntyneiden kotona pärjäämistä laadukkaiden, riittävien ja oikea-aikaisten kotihoidon palvelujen tur-vin sekä samalla mahdollistaa mahdollisimman tur-vallinen, arvokas ja omaehtoinen ikääntyminen.

Keski-Suomessa valmistaudutaan tulevaan SOTE-uudistukseen määrittämällä kotiin vietävien palvelujen palvelulupaus sekä yhdenmukaista-malla palvelukriteereitä. Samalla kehitetään ikäih-misten palvelukokonaisuutta yhdenmukaisten ja vaikuttavien toimintamallien kautta.

Tarkoitus ja tavoitteet: Tavoitteena on, että vuonna 2019 kotihoidolla on

koko Keski-Suomen maakunnassa yhteinen palvelulupaus, yhteiset palvelukriteerit ja toi-mintamallit.

ikäihmiset asuvat turvallisesti ja arvokkaasti ko-tona, henkilöstö voi hyvin ja kustannusten kas-vua hillitään.

yhdenvertaiset, vaikuttavat, asiakaslähtöiset ja laadukkaat kotona pärjäämistä tukevat palvelut sekä kustannustehokas palvelutuotanto ja su-juvat prosessit.

Hankekokoonpano ja yhteistyökumppanit Hankekokoonpanossa ovat mukana kaikki Keski-Suo-men kunnat sekä Keski-Suomen sairaanhoitopiiri, Keski-Suomen Pelastuslaitos, JYTE (Jyväskylän yh-teistoiminta-alueen terveyskeskus), Keski-Suomen seututerveyskeskus sekä muut Keski-Suomen tervey-denhuollon toimijat. Yrityksistä ja yhdistyksistä mu-kana ovat Med Group Oy, Jämsän Terveys Oy, Lää-kehoidon turva Oy, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Oy sekä Keski-Suomen Muistiyhdistys ry. Hankkeen asiantuntijatukena toimii Nordic Healthcare Group (NHG). NHG:n asiantuntijat ovat vahvasti mu-kana muun muassa toimintamallien kehittämisessä ja tiedolla johtamisen käyttöönotossa.

Page 2: hanke on? Tarkoitus ja tavoitteetHanke on alkanut 1.10.2016 ja kestää 31.10.2018 asti. Kasvavien talouspaineiden lisäksi myös henkilöstön saatavuus heikkenee. Hankkeen tavoitteena

Hankkeessa kehittämiskokonaisuudet on ja-ettu neljään eri osa-alueeseen:

Muutosagentin kuulumiset: Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa eli I&O kärkihankkeessa jokaiseen maakuntaan on nimetty oma I&O muutos-agentti. Itse aloitin Keski-Suomen agenttina viime vuoden lopulla. Muutosagentin vastuulla on huolehtia, että sote- ja maakuntauudistuksessa iäkkäiden yhteen sovitettu palvelukokonaisuus rakentuu ja juurtuu ikääntyvien kannalta parhaalla mahdollisella tavalla. Iäkkäiden palvelukokonaisuuteen kuuluu hyvin keskeisesti myös kuntien hyvinvointia ja terveyttä edistävät toi-met. I&O kärkihankkeen keskeiset tavoitteet ovat:

1. lisätä mahdollisimman terveen ja toimintaky-kyisen ikääntymisen turvaavia palveluja sekä monialaista kuntoutusta.

2. kehittää iäkkäiden ihmisten kotiin annetta-vien palvelujen määrää ja sisältöä

3. juurruttaa omais- ja perhehoitajien jaksa-mista tukevia käytäntöjä

Muutosagenttina teen tiivistä yhteistyötä Kukoistava kotihoito- hankkeen kanssa. Omassa tehtävässäni kuitenkin keskityn mm. omaishoitoon (palkkioiden, myöntämisperusteiden ja käytäntöjen yhtenäistämi-nen on aloitettu), ympärivuorokautisen hoidon pal-veluihin, tukipalveluihin ja asiakasohjaukseen. Li-säksi haluan edistää ikäystävällisten kuntien kehitty-mistä ja rohkaista ikääntyviä omaehtoiseen varautu-miseen.

Pidetään yhteyttä

Tuija Koivisto [email protected]

Page 3: hanke on? Tarkoitus ja tavoitteetHanke on alkanut 1.10.2016 ja kestää 31.10.2018 asti. Kasvavien talouspaineiden lisäksi myös henkilöstön saatavuus heikkenee. Hankkeen tavoitteena

Kehittämistyö hankkeessa Asiakkaan osallistuminen palvelulupauksen mää-rittelyyn: Keväällä 2017 tehty kuntalaiskysely, muistiasiakkaiden kysely sekä kotihoidon asiakaskysely. Niiden pohjalta asiakasarvon määrittely palvelulupaukseen; mitä on hyvä kotihoito ja mikä tukee ikäihmisen kotona pärjää-mistä.

Kuntalaiskyselystä poimittua: ”Hyvä kotihoito on ratkaisukeskeistä, kuntouttavaa, motivoivaa, yksilöllistä, asiakaslähtöistä. Asiakas kuul-laan ja hän tulee kuulluksi, omaisiin pidetään yhteyttä. Asiakkaan tilanne huomioidaan ja seurataan kokonais-valtaisesti. Asiakkaasta välitetään ja hänet tunnetaan ihmisenä.”

Neuvonnan ja asiakasohjauksen kehittäminen Keski-Suomen maakuntaan on tavoitteena saada yhte-näinen neuvonnan ja asiakasohjauksen malli, palvelu-tarpeen selvittämisen malli, yhtenäiset toimintakyvyn arviointimenetelmät sekä maakunnalliset kotihoidon palveluiden myöntämisperusteet.

Keskitetyn neuvonnan tavoitetila:

Keskitetyn asiakasohjauksen tavoitetila:

Ikääntyneiden kotona kuntoutumisen tuke-minen arkikuntoutuksen keinoin Ikääntyneiden asiakkaiden toimintakyvyn ja kotona asumisen mahdollisuuksien tukemiseksi kotihoi-dossa on pilotoitavana uusia toimintamalleja. Kuntouttava arviointijakso on kohdennettu uusille kotihoidon asiakkaille, joiden palvelutarvetta arvioi-daan moniammatillisesti ja monialaisesti jakson ai-kana. Tavoitteena on, että asiakas pärjäisi jakson jälkeen edelleen ilman säännöllisen kotihoidon pal-veluja tai vaihtoehtoisesti pienempien palvelujen turvin. Tehostetun kotikuntoutuksen jakso on kotona tai kodinomaisessa ympäristössä asuvalle asiakkaalle järjestettävä intensiivinen kuntoutusjakso. Asiakas on jo ennestään kotihoidon palvelujen piirissä ja hä-nen toimintakykynsä on tilapäisesti alentunut esim. sairaalajakson jälkeen. Jakson aikana tuetaan asi-akkaan heikentynyttä toimintakykyä ja parannetaan kotona asumisen mahdollisuuksia. Arkikuntoutus toteutuu molemmissa toimintamal-leissa kotihoidon ja kuntoutuksen työntekijöiden tii-viissä yhteistyössä. Kuntoutuksen työntekijät oh-jaavat kotihoidon työntekijöitä asiakkaan asettamien toimintakykyä tukevien tavoitteiden saavuttami-sessa.

Kyselyjen ja muita hankkeen tuloksia voi lukea: http://www.ks2020.fi/uudistuksen-karkihankkeet/ko-tihoito/materiaalit/tulokset/

Asiakas tulee kuulluksi ja saa yhden nume-ron kautta ja matalan kynnyksen periaat-

teella ajantasaista tietoa oikea-aikaisesti ja ratkaisukeskeisesti yksilöllisten tarpeidensa ja toiveidensa pohjalta osaavalta henkilös-

töltä.

Asiakas tulee kuulluksi ja hän osallistuu aktii-visesti yhdessä omaistensa kanssa moniam-matilliseen ja ratkaisukeskeiseen palvelutar-

peensa selvittämiseen. Sen tavoitteena on tu-kea asiakkaan omia voimavaroja, toimintaky-kyä ja tavoitteita. Palveluiden myöntämispe-rusteet ja toimintakyvyn arviointimenetelmät

ovat yhtenäiset, ja asiakasohjauksen toiminta on tasalaatuista, tasa-arvoista ja kustannuste-

hokasta koko maakunnassa.

Page 4: hanke on? Tarkoitus ja tavoitteetHanke on alkanut 1.10.2016 ja kestää 31.10.2018 asti. Kasvavien talouspaineiden lisäksi myös henkilöstön saatavuus heikkenee. Hankkeen tavoitteena

Kukoistava kotihoito –hankkeen hanketiimi

Kuvassa vasemmalta Suvi Manninen, Eeva-Liisa Saarman, Heidi Taskinen, Eija Janhunen ja Anne-Mari Hakala (kuva: Pirjo Ala-Hynnilä)

Seuraa meitä Facebookissa: Kukoistava kotihoito –hanke Twitterissä: #kuko #ikiomat #ks2020 Verkossa: www.ks2020.fi/kotihoito