Top Banner
Lehké sýry GURMÁN VŠE O SKVĚLÉM JÍDLE, PITÍ A SPECIALITÁCH CELÉHO SVĚTA Speciál o PIVU ! Oslaďte si život… Med a cukrovinky… ČERVEN / 2010 Velké téma GRILOVÁNÍ - super recepty! Velké téma GRILOVÁNÍ - super recepty!
70

Gurmán - FlyUp.cz, červen 2010

Mar 12, 2016

Download

Documents

Gurmán - FlyUp.cz, červen 2010
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
  • Lehk sry

    GURMNV E O S K V L M J D L E , P I T A S P E C I A L I T C H C E L H O S V T A

    Specil o PIVU!

    Oslate si ivot Med a cukrovinky ERVEN / 2010

    Velk tma GRILOVN- super recepty!

    Velk tma GRILOVN- super recepty!

  • GURMN | obsah

    3 | OBSAH

    Co najdete v tto rubrice:

    Foto: archiv firem, archiv

    4. Co je novho

    6. Recept msce

    7. Tipy a novinky

    9. Velk tma GRILOVN Recepty na maso, ryby i zeleninu

    24. Kam zajt na to sprvn pivo a gril

    27. SPECIL O PIVU Pro mme rdi pivo Pivn recepty ROZHOVOR se Stanislavem BERNARDem

    41. K ltu pat erstv sry

    45. Mam seznn koktejly

    49. ROZHOVOR s cukrem Tomem Draskm

    59. Ve o MEDu

    63. Peljeack vna

    66. Hvzdn chu s pvabnou Luckou Kkovou

    52. Recept na desert BABA

    53. Bramborovho noky Andrea Accordiho

    55. Humr - jasn delikatesa

  • 4 | TIPY A NOVINKY

    Jak jsme se doetli na www.wineofczechrepublic.cz, 10. - 11. ervence se v Kobyl kon Evropsk pohr vinaskch oblast v ptanque. Jak u z nzvu vyplv, bude se hrt ptanque a ochutnvat vna dovezen reprezentanty jednotlivch vinaskch oblast a mstnch vina, kte ve veernch hodinch otevou sv sklepy. Vna se budou tak hodnotit a vtz si odnese hodnotnou mezinrodn cenu. Soute ptanque se bude astnit na dvanct zahraninch tm a za eskou republiku se mete astnit i Vy. Cel akce bude doplnna folklornmi pedstavenmi. Kontaktn e-mail: [email protected].

    GURMN | tipy a novinky

    Skladujte vno na stn Originln drk vn, kter vm me uetit spoustu msta, nebo poslouit jako vhodn drek, nabz www.black-blum.com. Elegantn kousek, kter udr a osm lahv, je vyroben z brouenho nerezu a je dodvn vetn instalanho materilu. Rozmr 55 x 4,5 x 8 cm.

    Evropsk pohr vinaskch oblast v ptanque

    Upete si vlastn chlb! Skvl zbava pro vs i vae dti. Pokud chcete upci chleba, je teba vymltit obil cepy, vyistit od plev, umlt na starovkm kamennm mlnku mouku a pak si z n na ohni upct placky jako ped tisciletmi - to dti miluj nejvce. Vlastnorun vroba chleba je provzena ukzkami a vklad o tom, jak se v bhu tiscilet mnili zpsoby, kter lovk pouval k tomu, aby si udlal pro ns dnes nco tak samozejmho, jako je chlb. Vyzkoute si i pouit starodvnho ruchadla bratranc Veverkovch. Vce najdete na http://dejtonej.cz/darek/vlastnorucni-vyroba-chleba. Dobrou chu!

    Minijapan Had keMte-li rdi aj a originln psluenstv k nmu, mrknte na www.darjeeling.cz do autorsk dlny keramika Petra Novka. Autor o sob k, e aj pije dle, ne to z hlny a pi vrob krsnch kousk hled hranice mezi pirozenou nedokonalost wabi a emeslnou zrunost. Zda se mu to da a zda se tref do vaeho vkusu, mete posoudit sami. Kad kousek m svou dui a nabdka je prbn doplovna. Nm nyn padl do oka Minijapan Had ke, kter podte za 950 K.

  • 5 | TIPY A NOVINKY

    GURMN | tipy a novinky

    Mte rdi podn kus masa? Chcete poznat tajemstv ppravy avnatho steaku? Naute se pipravit steak medium, rare nebo well done jako ve steak house. Poznejte ratatoulle! Vait a ochutnvat mete ve kole vaen Ola Kala, www.olakala.cz. Nau vs upravit jehn maso, tajemstv ppravy avnatch steak, zapkat (gratinovat) bramborov lupnky, svtov znmou ratatouille a vytvoit domc zmrzlinu. ek vs i ochutnvka likru Chambord.

    Obal na bann do kad kabelkyBanny se mohou v tace i batohu snadno otlait a rozmakat. Proti tomu vs spolehliv ochrn nov designov obal na bann, kter pro znaku Chiquita navrhlo belgick designrsk studio David Dos Santos. Chiquisafe svm tvarem pipomn kvt. Pod jeho zelenav lstky snadno umstte bann jakkoliv velikosti a tvaru. Je z prun gumy, kter se tvaru bannu snadno pizpsob, a velmi lehk, take se hod i do dtskho batohu. Bann ochrn ped jakmkoliv mechanickm pokozenm. Je snadn na drbu (d se mt i v myce), lehk a odoln proti nrazu a sehnat ho mete za 245 K na www.naoko.cz.

    Vno a pivo v jednomMte rdi klidn popjen vnka, ale stejn tak si s chut dopejete dobe vychlazen pivko? Dky sklenici na pivo a vno v jednom Winestein si mete bez vitek dopvat oboj tm souasn.Sklenice z dvojitho skla uvni ukrv kehkou skleniku na vno, pitom navenek m drsn design podnho pllitru. Na kad party budete nepehldnuteln! Sklenici s rozmry 15,5 x 13 x 8,5 cm si mete podit na www.figurka.cz za 555 K.

    Vyhrajte odborn vinask zjezd do Portugalska!Nakupte na Global Wines do 15. 8. 2010 minimln 36 lahv vna z vinastv Real Companhia Velha v jedn objednvce, polete svj tip na soutn otzku a vyhrajte jednu z hodnotnch cen: dva tydenn odborn vinask zjezdy pro jednu osobu do vinastv Real Companhia Velha v Portugalsku, portsk vna zn. Royal Oporto a drkov poukazy. Podrobnosti najdete na www.global-wines.cz/soutez.

  • GURMN | recept msce

    6 | KUEC PRSKA DILIMB

    Kuec prska DilimbIngredience (pro 4 osoby)

    400gkuecchprsek 810liekbalsamica 810liekrozputnhomedu 810liekNescafItaliano olivovolej sl pep

    Gratinovan brambory

    6brambor 2mkksry sl 200mlmlka

    Pprava jdla

    Nejprvesipipravmemarindunamaso.Kolikpltkmasa,tolikliekbalsamica,meduakvy.Kuecprskanakrjmenastejnvelkkousky(zuvedenhomnostvjichpipravmeosmadeset)alehcenaklepeme.Pltkymasapomaememarindouanechmetyiadvacethodinuleet.

    Druhdenzanemevaenppravougratinovanchbrambor.Oloupanbramborynakrjmenastejntenkpltky.Pipravmesisrovouomku:svamemlko,nakrjmedonjmkksradokonalerozmchme,abyvomcenebylyhrudky.Dopekkunalijemeolivovolejapikryjemeceldnovrstvoubrambor.Zalijemesrovouomkouaznovuklademepltkybrambor.Pokraujeme,dokudmmesuroviny.Pakpekekpikryjemealobalemapeemevevyhttroub35a40minut.Mezitmsevrhnemenamaso.Uleelpltkyopeemezprudkanaolivovmoleji.Memejeigrilovat.

    Opeenmasodvmenatalaknmuservrujemegratinovanbrambory.

    Text:KuchakaKva,putovnzatajemstvmkvovchspecialit,Foto:JanPerovsk/www.jorgezorro.cz

  • Den otevench sklep Voln pondl 5. ervence vyzv k hezkmu vletu. V Moravsk nov vsi podaj tradin vinaskou akci s ochutnvkou ve sklepnch ulikch Vmol a Zti. Ve zan v deset hodin dopoledne a kon dle zjmu astnk kolem est hodiny veer. Tit se mete na cimblovou kapelu i dobr vci k sndku. Vstupn 300 K (sklenika, katalog a bloky ke konzumaci vna). Vce najdete na www.vinarimnves.cz.

    7 | TIPY A NOVINKY

    GURMN | tipy a novinky

    Francouzsk kvalita u vs domaI vy si mete nleite uvat dobrho pit a jdla jako Francouzi. Sta kliknout na www.fdf.cz, kde najdete prav rj ovoce, zeleninu, houby, sry, bylinky, uzeniny, vna a gastro doplky pmo z francouzsk trnice. Ze sr zde najdete kravsk, koz, ov, buvol, z hub celoron shitake, hlivu, ampiony, v sezon pak liky, hiby, ryzce, stroky, smre a pro ty nejnronj i erstv lane. Z gurmnskch doplk nechyb napklad chlb Poilane, katanov pyr nebo kavir z jesetera.

    Country Life spustil bio e-shopCountry Life, pedn tuzemsk obchodnk s biopotravinami, spustil novou firemn webovou prezentaci a internetov obchod zamen na biopotraviny, zdravou vivu, prodn kosmetiku a ekologick istic prostedky. Pednost internetovho obchodu je pedevm mnostv podrobnost o produktech, recept a dalch informac z oblasti zdrav vivy a zdravho ivotnho stylu. Bio e-shop najdete na adrese www.countrylife.cz/bio-e-shop. Sortiment internetovho obchodu zahrnuje trvanliv biopotraviny tuzemskho i zahraninho pvodu, doplnn o produkty zdrav vivy. Velkou st sortimentu tvo tak ekologick istic prostedky a prodn kosmetika.

    Recyklovan sklenn miskyOivte svj stl s tmito sklennmi barevnmi miskami. Jsou vyrobeny ve panlsku ze stoprocentnho recyklovanho skla. V prmru maj 18 cm, na vku 4 cm. Barvy si mete nakombinovat podle svho vkusu. Mrknte na www.biomelifestyle.com.

    erstv ryby na v stl i gril Nelehkou dostupnost erstvch produkt nejen z pmoskch zemse sna zmnit internetov obchod www.cerstveryby.cz. Vznikl na zklad desetilet praxe v oboru prodeje a kontroly kvality erstvch chlazench ryb a moskch specialit dovench ze vech kout celho svta do eskch obchod a velkoobchod. Najdete zde ryby sladkovodn i mosk, plody a dary moe. Zveejovan lnky i speciln akce vm mohou pomoci s vbrem, stejn jako recepty.

  • Gurmn v Pai Pokud sprvn zitkov cestoval tou po tom, aby se pi cest do Pae tak dobe najedl, neme si pt lepho spolenka ne tuto okouzlujc, vldnou a autoritativn publikaci Alexandra Lobrana. Po mnoha letech prvn nov komplexn prvodce po opravdu dobrch restauracch msta na Sein. Autor se dl o svj osobn vbr 102 nejlepch restaurant, z nich kad vylil ve vstinch, vtipnch a ivch popisech. Jsou nepostradateln pro nalezen vynikajcho jdla i poitkem pro ten. Lobrano pedstavuje nejnadanj mlad fkuchae, nejtulnj bistra, cenov nejvhodnj monost se dobe najst vetn tch restaurac s haute cuisine, kter za utracen penze skuten stoj a tajn msta, kter Paan miluj nejvce, spolen s informacemi o nejlahodnjch jdlech, prosted, klientele a historii kad restaurace. Za 499 K najdete na www.slovart.cz.

    8 | TIPY A NOVINKY

    GURMN | tipy a novinky

    Prodn zmrzlinu si vychutnte i doma na gaui Legendrn zmrzlina Ben & Jerrys je k dostn nejen ve sv vlastn poboce na Vclavskm nmst, ale tak ve vybranch obchodech v Praze a Brn v novm 500 ml balen uren pro konzumaci doma. Prmiovou zmrzlinu mete koupit ve variantch: Chocolate Fudge Brownie, Cookie Dough, Phish Food, Cherry Garcia, Chunky Monkey a Strawberry Cheescake. Spolenost tmto krokem rovn poukazuje na skutenost, e jej vrobky jsou vyrbny pouze s pouitm trvale udritelnch zdroj a Fairtrade surovin t nejvy kvality. Na www.benandjerry.cz najdete nejen ve o promylen vrob zmrzliny Ben & Jerrys, ale tak seznam obchod a zbavn hry.

    Pro vrobky Fair trade do KauflanduV obchodnch domech Kaufland nyn zkaznci najdou celou adu vrobk prodvanch pod znakou Fair Trade. Spolenost se tak zaadila mezi obchodn etzce a dal firmy, kterm nen

    lhostejn situace tm 1,5 milionu pstitel, zemdlskch pracovnk, ale tak emeslnk v 58 zemch Afriky, Asie a Latinsk Ameriky. Vce hledejte na www.kaufland.cz.

    Kapuno ze strakeKvovar Mukka Express je jedin pstroj, se kterm si dokete udlat bhem ty minut tak krmov kapuno, jak dostanete jen v tch nejlepch italskch kavrnch. Pokud mte radji caf lat, sta pepnout tlatko na kvovaru do druh polohy... Koupit ho mete na www.dokuchyne.cz, kde se podailo obnovit dovoz kvovar tto znaky do R.

    Zdrav vaen s titanovm ndobmPokud uvaujete o koupi novho ndobi, podvejte se na www.proguss.cz. Tento obchod nabzme vysoce kvalitn titanov ndob od jedinho vrobce v esk republice. Extrmn siln dno obrbn specilnmi diamantovmi nstroji zajiuje optimln schopnost zahvn. Vechny hrnce a pnve jsou potaeny nepilnavou povrchovou keramickou vrstvou s pms titanu. To umouje pipravovat potraviny bez pouit tuku a oleje, ani by ztratily vu a chu. Skvl nejen pro diete! Podit si mete napklad sadu: titanovou pnev litou PRO 243, tyhrann pek PRO 268 a dv sklenn poklice. Mete je pout pro vaen na vech typech spork krom induknch.

  • GURMN | grilovn

    9 | GRILOVN

    Asi nejastj forma grilovn je na grilu s de-vnm uhlm. Jeho obsluha je jednoduch a po-izovac cena je tak pjemn (samozejm mete zakoupit levn nebo naopak dra - znakov grily). Tento druh gril se pouv vhradn na zahradch, ppadn nejve po-loench terasch, protoe asto unik kou, kter vznik skapvnm tuku i vody na uhl, m vznik pra a kou. Co se tk paliva, mete si vybrat mezi uhlm a briketami. Rozdl urit poznte. Uhl samo o sob ho rychleji a snadnji se zapaluje, brikety oproti tomu se roztpj dle, ale tak dle vydr. Mete tak vybrat sprvn palivo, dle pipravovanho pokrmu

    (rychl grilovn, nebo pomalej). Samozejm ve lze regulovat pomoc samotnho grilu, nebo formy grilovn pokrmu (alobal atd.). Sa- motn podpal by nejlpe ml probhat bez um- lch podpalova a jinch holavch ltek. Pi-pravte si noviny, devn tsky a na vytvoen ohnek nasypte mal mnostv uhl nebo briket tak, aby jste ohe neuhasili. Doporuuje se na hav jdro uhl nahromadit ostatn uhl, obas prohodit a rozfoukat. Doclte tak rychlejho a stejnomrnho nahaven. Jakmi- le nemte pstup ke devu, jste nuceni sh-nout po nkterm z pevnch nebo tekutch podpalova.

    Grilovn je jedno z nejoblbenjch forem tepeln pravy pokrm, kdy se spojuje pprava jdla a pjemn posezen s pteli. Dky irokmu vbru gril mete grilovat skoro vude a rznou formou. Kad si najde ten svj styl. Jedni si nedok pedstavit grilovat jinak, ne na devnm uhl (grilovan pokrmy dostanou specifickou chu a vni) a naopak jin zase vol zdravj formu na lvovch nebo elektrickch grilech.

    Grilovn

  • GURMN | grilovn

    10 | GRILOVN

    Po grilech na devn uhl nebo brikety se nej- astji vol plynov, elektrick, vodn grily, nes-mme opomenout ani lvov kameny, kter provaj v poslednch dobch boom a nejen na zahradch, ale i v domcnostech. Vhoda tchto gril je, e je mete vyuvat v interirech i exterirech. Neobtuj zpachem. Na elektric-kch grilech nedochz k dnmu spalovn a tm pdem se d tato forma povaovat za nejzdravj. Stejn princip mete hledat i u l-vovch kamen, ale i u vodnho grilu.Co potebujete ke grilovn? Urit si pipravte grilovan klet a jin kuchysk nin, vhodn na oteven ohe (abyste je rem nepokodili). Zde doporuujeme neetit, protoe nkter levn pomcky maj tendenci se ohbat, pat-n v nich uchopte pokrm, dokonce se nkdy rozpadaj a me dojt a k popleninm v p-pad zachraovn veee. Urit mjte po ruce lhev s vodou, kdyby se vm neplnovan uhl rozhoelo a hrozilo by splen pokrmu, nkdy sta piklopit poklop, jestli ho gril m.

    Zatenci si to jist proij. Zkuen kuchai ji vd jak pesn regulovat teplotu, rychlost hoen pomoc samotnho grilu a grilovn. Neopomete odkldac plochu, kam budete pokldat ogrilovan pokrmy, ppadn pomcky pro grilovn. Po grilovn nsleduje oista grilu (samozejm po vychladnut). V ppad elektrickch gril je to snadnj, dnen grily maj vtinou teflonovou pravu, kde se vm minimln pokrmy pipeou. Oproti tomu grily na devn uhl bojuj s piplenmi potravinami na mce, na kter se speou. Je nkolik zpsob jak tuto vrstvu tuku s popelem odstranit. Mete rot namoit, nebo navlhit (nechat odmet) a pot snadno omt houbikou, nebo si poite speciln kovov kart, dky nmu spleniny okrbete a dle rot doistte. Po nkolika grilovnch zjistte, zda mte kvalitn vrobek i nikoliv. Me se toti stt, e po obou formch itn rotu vm zane korodovat (pravideln namen ve vod, nebo odstrann nerezov vrstvy dky itn kartem).

  • GURMN | grilovn

    11 | GRILOVN

    1 Ped grilovnm se ujistte, e neme dojt k razu, poplen dt, domcch zvat, nebo jin osoby. Gril umstte pokud mono stranou. S ohledem na udlost, kterou gri-lovn je, nemete uhldat pobhajc dti a zvata, kdy se pln vnujete grilovn a nebo kolektivu.

    2 Pipravte si grilovac a servrovac pomcky. Vyhnte se tak zdenmu pobhn a po-kikovn U se to pl!

    3 Pokrmy pipraven pro grilovn pineste a ve chvli, kdy je gril rozplen tak, e mete zat se samotnm grilovnm.

    4 Pokrmy dn propete. Dejte si pozor abyste je naopak nevysuili. Tak plen i syrov steak zrove nen to prav oechov.

    5 V dnm ppad nepouvejte stejn ndo-b pro ppravu masa a pro upeen (asto se tak dje, kdy pinesete maso na jednom tali a na ten sam pak dvte upeen). Hygiena plat i pro grilovn!

    6 Pokud mono nekonzumujte splen potra-viny a snate se zabrnit velkmu niku tuku do uhl. Vznikaj tak kodliv ltky, kter nej-sou zdrav prospn.

    7 Nevystavujte pipraven pokrmy ke grilovn na pm slunce, pedevm marindy, majonzy atd. Dejte je do stnu, nebo pineste a v ppad servrovn jdel.

    8 Po grilovn pokud mono gril piklopte poklopem tak, aby se uhlky udusily. Pokud nemte poklop, umstte gril na viditeln msto kde nehroz ne- bezpe poplen, ppadn vzniku ohn z pe-skoen jiskry, nebo odltnutho kusu uhl.

    9 Nezapomete gril dn vyistit, oistit a ulo-it. Nkter grily podlhaj povtrnostnm vli-vm a dve koroduj.

    10 Grilovn si maximln uvejte. Jak jinak ne s pteli a blzkmi lidmi. Je to obad. Proto si vychutnejte kadou chvilku, relaxujte, pochut-nvejte si a ppadn otevete lahviku dob-rho vna.

    Zante grilovat trochu jinak a ochutnejte vysoce kvalitn BBQ a chilli omky, kter jinde v R neseenete.www.chilliparadise.cz

    VptmsleFlyUPusebudemevnovatgrilm, jejichdruhm,aletakzahradnmgrilmaotevenmohnitm,kter jsou spe architektonickmprvkem zahradynebominimln zajmavm,nevednmkouskem.NenechtesiujtvrubriceBYDLENI!

    DESATERO RAD pro sprvn grilovn

    Foto: archiv

  • GURMN | grilovn

    12 | GRILUJEME MASO

    Grilujeme masoBn plat, e pro grilovn jsou ideln ten-k porce masa, jakmi jsou steaky, filety z vy-kostnch kuecch stehnek, pltky vepov krkoviky. V tomto receptu vm vak ukeme, e se daj grilovat i cel porce vepovch eber, velk kue i dokonce jehn kta a i u nich lze doshnout kupav kriky a avnatho

    masa. prava je samozejm jin, protoe pokud bychom velk kusy grilovali stejnm zpsobem jako men, byly by ogrilovan a hotov pouze na povrchu, avak uvnit syrov. Velk kusy masa musme ped zvrenou pravou na grilu upct v troub, a to pomalu, aby se maso pli nezabarvilo, pouze uvnit dostaten propeklo.

  • GURMN | grilovn

    13 | GRILUJEME MASO

    Postup

    Troubu pedehejte na 160 C a pipravte si gril. Stlute cel koen, pidejte nasekan bylinky, pomeranovou kru a esnek, promchejte, pidejte zbvajc ingredience a opt peliv smchejte dohromady. Marindu vmasrujte do masa, zejmna do pipravench zez, maso pak pete v pedeht troub: 20 minut kue, 1 hodiny ebra, 1 hodiny jehn.

    Pot maso umstte na mku grilu nebo na otiv roe, bhem grilovn asto otejte, potrejte vou z peke, ve kterm jste maso pedpkali (k tomu mete pout zbyl stonky rozmarnu(!), dostanete tak do masa jet vce vn a chuti z bylinky). A bude mt maso kupavou kriku, nechte ho chvli odpoinout. Nsledn krjejte a podvejte podle chuti s vypeenou vou a grilovanou zeleninou.

    Ingredience pro est osob:Maso1 kue cca 2 kg (nejlpe cel vykostn, co pro vs udl v eznk, nebo alespo zbaven ptee, tak aby lo cel zplotit, pak je nutn udlat na nkolika mstech hlubok zezy do stehna a ke kosti)vepov ebra vcelku cca 2 kg1 jehn kta s kost cca 3 kg (po cel dlce udlme do kty zezy o zhruba stejn hloubce 5 cm)

    Domc barbecue marinda (mnostv sta na kad z ve uvedench druh mas, budete-li pipravovat vechny druhy masa najednou, pak mnostv marindy ztrojnsobte)mosk slerstv mlet ern pep1 ajov lika drcenho mskho kmnu (pro-dv nap. Marks & Spencers)2 lce semnek fenyklu5 ks hebku4 suen chilli papriky4 ajov liky uzen papriky (prodv nap. Marks & Spencers)svazek erstvho tyminu (pouze lstky bez stonk) a erstvho rozmarnu (lstky bez stonk, drobn nasekan) 10 ks bobkovho listu1 palice esneku (oloupat a drobn nasekat i prolisovat)nastrouhan kra a va z 1 pomerane6 lic balsamicovho octa8 lic olivovho oleje150 ml keupu (nap. Heinz)

    Maso v domc barbecue marind

  • Co vme o pouitch koench

    GURMN | grilovn

    15 | GRILUJEME MASO

    Mosk slVyrb se odpaovnm mosk vody bu pirozen i umle. V moi je pr tolik soli, e by pokryla zemsk povrch do vky 30 m.

    ern pepKrl koen je jednm z nejstarch a nejoblbe-njch koen na svt. Pepovnk Piper Nigrum je vcelet popnav rostlina pvodem z malabarskho pobe Indie, kde se pr stle jet pstuje nejlep pep. Nejlpe roste kolem rovnku: dnes se pstuje tak v Thajsku, tropick Africe, na ostrovech jinch mo a v Brazlii. Rozliujeme nkolik druh pepe:

    bl, rov, zelen, seunsk i dlouh. Pep ern se zsk suenm zelench bobul na slunci a rohoch, a jsou scvrkl a ern, nkolikrt denn se pehrabuj.

    KmnJe jednm z nejstarch kuchyskch koen na svt, semena jsou doloena ve zbytcch jdla z mezolitu asi ped 5000 lety. Hojn se pstuje v Evrop, ale hlavn v Nizozem. Rostlina kvete kad dva roky, plodem jsou dvojnaky. Pomh proti nadmn a podporuje trven. Ve starovku se pouval jako tonikum pleti pro bled dvky.

  • GURMN | grilovn

    16 | GRILUJEME MASO

    FenyklJmno pochz z latinskho foenum, co je vraz pro vonn seno. Od nepamti se vilo, e fenykl je lkem na vechno a e m moc uinit lidi mladmi, silnmi a zdravmi. Dnes pomh zejmna pi bolestech u, zub, astma a revma. Zastavuje kytn a kael a zlepuje zrak. Povauje se dokonce za dobr prostedek k hubnut. Hojn se pstuje v Indii a v Argentin, roste v cel Evrop, severn Africe, Japonsku a v USA.

    HebekJmno hebek je pr odvozeno od fran-couzskho slova clou, kter znamen hebk, co je vhodn popis vzhledu tohoto koen. Obyvatel Moluk zasazovali strom hebku na oslavu narozen dtte. nt hodnosti ho mli za povinnost pi nvtv csae cucat, aby mli sv dech, dnes se vtaek z hebkovho oleje pouv v zubnch pastch a kloktadlech. Krom toho se pouv k len plynatosti, kolik, patnho zavn a aluden nevolnosti.

    Chilli paprikyChilli je nejoblbenj koenm v cel historii: zmnilo dve fdn kuchyni vude, kde bylo pouito. Pouv ho v irokm mtku latinsko-americk, asijsk, africk, karibsk a nkter mstn exotick kuchyn. Pochz z Mexika. Krytof Kolumbus, kter ptral v Novm svt po pepi, piel na tyto plody, kter shledal

    jet plivjmi ne pep. Chilli je bohat na vitamn C, podporuje chu k jdlu a pocen, kter ochlazuje tlo hlavn v horkm poas. Tento chladc inek zpsobuje tak pocit klidu a blaha. Pokud jste to s chilli pehnali a pl vs cel sta, napijte se mlka nebo jogurtu, ale ne vody ani piva.

    PaprikaJde o jemn prek vyroben z druh papriky, kter pvodn pinesli do Maarska Turci. Jdro a semena se odstran, pak se duina usu a umele na prek s vraznou ervenou barvou. Paprika je mrn a pliv, vdy se podvejte na etiketu, kde je uveden stupe jej plivosti. Maai ji pijali jako sv nrodn koen, ale pat tak do panlsk a portugalsk kuchyn.

    Bobkov listVe starm m byly z vavnovch list spltny koruny, kter nosili csaov a hrdinov na znamen velk cti, dle povry tak vavn chrnil ped derem blesku. Vavnov strom pochz z Mal Asie. Ten prav se nesm zamovat za teov vavn, kter m jedovat listy, ani za karibsk vavn, jeho listy se pouvaj k vrob vavnovho rumu. Vavn m diure-tick vlastnosti a podporuje zavn i chu k jdlu. Kyselina z list odhn moly, vetn tch potravinovch, posta pr list voln umstit do potravinov skn.

  • Grilujeme ryby a mosk plody

    GURMN | grilovn

    17 | GRILUJEME RYBY A MOSK PLODY

    Na grilovn ryb vdy volte devn uhl i odpadov devo (samozejm bez jakchkoli chemikli v podob impregnac i ntr apod.) a na podpal v dnm ppad nepouvejte ja-kkoli chemick podpalovae, lh, petrolej i naftu. Grilovac mku nejprve nechte rozplit a pot ji potete olejem, aby se steaky z ryby nelepily a pebyten olej neskapval a dmil. Jednotliv kusy pokldejte na rozplen gril ve chvli, kdy uhl hne, nikdy ji neklate na gril s pmm ohnm.

    Grilovat mete vechny druhy ryb, nejidelnji ty tunj, jako napklad makrelu. Pout mete ale i su typy ryb, napklad lososa nebo tiku, steak z tuka, moskho asa, tresku i steak z lososa. Lehce je potete olejem, posypte erstvmi nasekanmi bylinkami (hladkolistou petrel, tyminem, rozmarnem, losos si zase dobe rozum s koprem) a tsn ped umstnm na mku grilu je pokapejte citrnovou i limetkovou vou.

  • REKLAMA

    www.artemia.cz

  • GURMN | grilovn

    19 | GRILUJEME RYBY A MOSK PLODY

    Ryby nemuste porcovat, upravovat mete i cel ryby, nejenom steaky, filety i podkovy. Grilujete-li cel ryby, udlejte na kadou stranu kusu nkolik zez, do nich vmasrujte koen i marindu. Nikdy ale ryby ped grilovnm nesolte, jejich maso by se pli vysuilo! Tak je pli neotejte, jsou toti kehk. Pout ale mete uzavrateln ko na grilovn ryb.

    Oblbte si i peen ryb v alobalu nebo pecm papru. Do tohoto vloenou rybu umstte na mku grilu, nebo pmo na hav uhlky (doba peen se pohybuje od 45 do 60 minut). Nebojte se, e se spl, ryba zstane avnat a voav.

    Vnitek balku ale vdy dkladn vymate olejem, aby se ke z ryby nepichytila.

    Tak mosk plody jsou vhodn pro pravu grilovn. Tyg krevety mete grilovat pmo vtjejich skopkch, e jsou hotov, poznte snadno podle jejich zrovn. Podvejte je nejlpe se studenou omkou z nasekan duiny rajat, olivovho oleje, ervench a zelench chilli papriek a erven cibule. Vynikajc jsou na grilu t ocasy z humra i mule (nap. mule Sv. Jakuba). Ty pak mete servrovat s majonzou s kapkou limetkov vy a lc nasekanch kapar a erstvm ernm pepem.

    Barbecue omku uvedenou na pedchozch stranch u grilovn masa mete pout i na mosk plody, konkrtn na chutn krevety, na kterch marinda vytvo sladkou, hutnou a troku lepivou marindu a krustu, po kter se zkrtka utluete!

    12 pejl (je nutn je namoit alespo na pr minut do studen vody, aby se na grilu nesplily)36 ks krevet (bez hlav, stvek i slupek, prodv Makro, mnohem lep ne mraen krevety jsou erstv, prce s jejich istnm se vyplat)va ze dvou limet (nebo citrn)

    Marinda1 lce barbecue omky (viz. Grilujeme maso)3 lce medu 5 lic tmav sojov omky2 lce olivovho oleje

    PostupKrevety pokropte vou z limetek a nechte je pt minut marinovat, pot vytvote sms z medu, sojov omky, barbecue omky z pedchozho receptu a olivovho oleje, pelijte je a promchejte tak, aby byly pokryt marindou. Pak vyndejte. Krevety postupn napchejte na pejliky, potete olejem a dejte na gril na zhruba pt a sedm minut. Uprosted doby grilovn je obrate, hotov krevetov pzy nejlpe poznte podle rov barvy krevet. Podvejte s erstvm saltem a esnekovou majonzou.

    Makrely nechte cel, vetn hlav, do bok kad ryby umstte asi ti zezy, do nich vetete rostlinn olej. Do binho otvoru kad ryby umstte sntku erstvho tyminu a rozmarnu a grilujte kadou stranu pt minut. Podvejte pokapan olivovm olejem a vou z erstvho citronu.

    Tyg krevety na griluGrilovan makrely

  • Grilujeme zeleninu

    GURMN | grilovn

    20 | GRILUJEME ZELENINU

    Grilovn zeleniny je pomrn jednoduchou zleitost a vhodn jsou rzn druhy: bram-bory, rajata, cibule, fazolov i hrkov lusky, kedlubny, papriky, kukuice, cukety, lilky, patisony, mlad cibulky se stonkem i celery. Pprava je rznorod. Grilovat mete tenk pltky zeleniny poten zlehka olivovm i rostlinnm olejem s trochou erstvho pepe a soli (se sol vdy opatrn, protoe me vythnout hodn vody a zpsobila by vysuen

    nebo piplen), nebo cel kusy, jako napklad kukuin klasy. Ty se daj pipravit i se slupkou a podvat s okem erstvho msla. Dle lze zeleninu potrat rznmi ochucenmi marindami nebo balit do alobalu a grilovat pmo na mce i na havch uhlcch. Grilovan zelenina pot nejen vegetariny, ale je dokonalou plohou i k jinm grilovanm pochoutkm, zejmna masu.

  • Marindy pro grilovanou zeleninu

    Pprava zeleniny: Lilky, cukety, papriky, pa-tisony pokrjme na pltky irok zhruba ti centimetry, pltky lilk ped grilovnm posolme a nechme 10 minut vypotit. Pot je osume paprovou utrkou. Lusky nechme vcelku. Rajata rozkrojme napl a marindou je potrme jen na stran ezu. Kad z marind posta na asi 40 dkg zeleniny.

    Grilovan cibuleervenou cibuli oloupejte a naznte nahoe do ke. Do takto pipraven dutinky vsypte hrubou moskou sl, erstv mlet pep, vlote nkolik sntek erstvho rozmarnu a oek msla. Pot pevn zabalte do alobalu a polote na hav uhlky. Pete asi 30 minut. Pokud bude cibule na povrchu ern, nic se nedje, slupku sloupnte. Chutn skvle samotn, avak dopluje t grilovan masa i ryby dle pedchozch recept.

    Grilovan bramboryBrambory mete grilovat vcelku, zabalen do alobalu s trochou soli a msla, a to zhruba 50 a 60 minut na havch uhlcch. Lze je vak t krjet na tenk pltky a grilovat jako chipsy poten olivovm olejem a posypan moskou sol. Nebo je mete nakrjet na cca 4 cm pltky, kter potete sms drcenho esneku s er-stvm koprem a pci asi 25 minut v kapse z alobalu. Poslednch pt minut kapsu otevete a povrch brambor posypte strouhanm srem. Alobal nechte oteven. Podvejte s kopekem zakysan smetany.

    Speciln tip FlyUP.cz Hlva stin na grilu 500 g hlvy stin50 ml blho suchho vnaerstv petrelka (nebo bazalka)slerstv mlet barevn pepolivov olej

    Z oleje, vna, soli a jemn pokrjen petrelky (nebo bazalky) pipravte marindu, do kter nalote oitnou hlvu zbavenou noiek. Nechte 1 hodinu marinovat a pak grilujte asi 8 - 10 minut. Na talch dochute erstv mletm pepem, ppadn osolte.

    Pikantn pomeranov s koriandrem2 polvkov lce olivovho oleje1 polvkov lce pomeranov vy1 polvkov lce pomeranov marmeldy1 polvkov lce nasekanho erstvho kori-andru (kdo nem rd jeho vraznou chu, m- e pout jinou oblbenou bylinku, nap. hladko-listou petrelku i tymin)1 ajov lika vloek ze suench chilli papriek

    Asijsk2 polvkov lce svtl sojov omky (pro-dv nap. Tesco i Marks & Spencers)2 polvkov lce rovho octa2 polvkov lce strouhanho erstvho zzvoru (zzvor oloupeme a strouhme na jemnm struhadle, kter pekryjeme potravinskou foli, tak zskme pyr a vyhneme se dlouhm vlknm zzvorov duiny)1 ajov lika sezamovho oleje

    Bourbonov s hndm cukrem2 polvkov lce tmav sojov omky2 polvkov lce bourbonu1 polvkov lce tmavho cukru1 ajov lika cayennskho pepe

    Citronov s esnekem1 polvkov lce olivovho oleje2 polvkov lce citronov vy1 lce strouhan citronov kry1 ajov lika drcenho esnekusl a pep

    Javorov sirup s wasabi2 polvkov lce javorovho sirupu2 polvkov lce olivovho oleje1 ajov lika wasabi

    GURMN | grilovn

    21 | GRILUJEME ZELENINUText: Gabriela Smetkov, Markta Balvanov

    Foto: archiv, www.toprecepty.cz

  • GURMN | TIP restaurant

    22 | ZELEN ZAHRADA - LETN OZA V CENTRU PRAHY

    Nejen e vstoupte do svta plnho klidu a po-hody, ale v originlnm prosted si pochutnte na specialitch pednch eskch fkucha nsk restaurace z Vodikovy ulice. A je pln jedno, jestli budete mt na sob oblek diplomata, nebo pohodov triko a kraasy.

    Usadit se mete v samotn restauraci, v zimn zahrad s velkm krbem (a otevratelnou skle-nnou stnou) nebo pmo pod irm nebem - co je nyn v lt tm pravm balzmem na dui. Rozjmn vm zpjemn i pohled do jezrka s jesetery, elvikami a koi kapry. K dispozici je pohodov obsluha, kter vm doporu menu podle toho, na co mte chu.

    Jdelnek nabz spoustu dobrot a specialit. Zat mete napklad nkterm z nskch pedkrm Slepic s pikantn omkou, Kachnmi prsy pikantnmi, ernmi vejci song-hua, Vepovm jazykem po pekingsku nebo Kuetem na pome-ranch.

    A u jste v Praze na vlet, nebo byste ve svm volnu rdi vyrazili nkam se svou polovikou i pteli, zavtejte do restaurace Zelen zahrada na praskch Vinohradech.

    Zelen zahradaletn oza v centru Prahy

  • GURMN | TIP restaurant

    23 | ZELEN ZAHRADA - LETN OZA V CENTRU PRAHY

    Npojov lstek vs nezklame nabdkou teplch a studench alko i nealko npoj. A vinn list pjemn pekvap napklad Hibernal bio vnem s pvlastkem pozdn sbr 2008 od Vlastimila Peiny nebo Mot & Chandon Brut Imperial za vce ne pijatelnou cenu. Ideln pro veer ve dvou nebo soukromou party! Tu restaurace Zelen zahrada nabz i s otevenm grilovnm, podle pn samozejm tak s barmanskou show, hosteskami, kvtinovou dekorac, DJ, pozvnkami nebo teba psanm kaligrafikem.

    Chutnat vm bude i Hovz tatarsk biftek, Porovan tmav treska se zeleninkou a pomeranovou redukc nebo uei-u ou.

    Na www.zelena-zahrada.eu najdete podrobn kontakty vetn menu a fotografi restaurace.Zelen zahrada Otevrac doba: milovskho 12 nedle - tvrtek 11.00 - 23.30 120 00 Praha 2 ptek - sobota 11.00 01.00Telefon : +420 222 518 159 E-mail : [email protected]

    Hovz biftek uei-u ouPorovan treska

    A jako sladk teka se vm na jazyku rozplyne okoldov fondn s vanilkovou zmrzlinou a ovocem.

    Text: Libna NovFoto: archiv restaurace

  • GURMN | pivn specil

    25 | JAK VZNIK TEKUT ZLATO

    Vichni vme, e pivo je nejoblbenj esk npoj, kterho v pomru na osobu vypijeme nejvce na svt. Co ve se mus stt jet pedtm, ne jm uhasme ze?

    Jak vznik TEKUT ZLATO

    Jak vznik TEKUT ZLATO

  • GURMN | pivn specil

    26 | JAK VZNIK TEKUT ZLATO

    Pivo je slab alkoholick npoj mrn sycen oxidem uhliitm, vyroben zpravidla z jenho sladu, chmele a vody lihovm kvaenm. ekov a man znali pivo dokonce dve ne vno, ale povaovali ho za mncenn npoj. Prvn psemn doklady o pivovarnictv na naem zem jsou z 11. stolet. Zatkem 19. stolet zaalo nae pivovarnictv v dsledku pokrokovch nzor eskch sldk vznamn ovlivovat rozvoj tohoto oboru prakticky na celm svt. Dokumentuje to skutenost, e dnes se kvalitn slad nazv eskm nebo plzeskm a dobe chmelen piva s pslunm zem maj v nzvu pvlastek plzesk v etnch zem svta. Svtoznm Pilsner Urquell a Budvar si dnes meme vychutnat tm kdekoli na zemkouli.

    Kvalitn voda je pro vrobu piva dleitj, ne si mon myslte vdy tvo 80 -90 % jeho hmotnosti. Mus bt ir, bezbarv, bez ruivch pchut a pach. Nesm bt pli tvrd a nesm obsahovat vt mnostv eleza a siiitan. Naopak men mnostv NaCl psob pzniv na zaokrouhlen chuti, zejmna u tmavch piv.Chmel se podl rozhodujcm zpsobem na chuti a vni piva. Krom toho, e udluje pivu typickou nahoklou chu a pispv k tvorb charakteristickho aroma, m celou adu dalch z technologickho hlediska velmi dleitch vlastnost. Sloky chmele ovlivuj pnivost, psob baktericidn (konzervan) a podl se na koloidn stabilit piva. Chmelov hlvky itice jsou sami kvty chmele evropskho (Humulus lupus) z eledi konopovitch. Pstovn je u ns soustedno do t oblast ti tvrtiny chmele se vypstuje na atecku, zbytek v steck a trick oblasti. Chmel se po sklizni su, aby nezplesnivl, pokud se nepouv v podob itic, tak se i mele a granuluje.Hlavn surovinou pro vrobu sladu je jemen, a to jemen jarn dvouad nc hkujc (Hordeum vulhare sub. distichum). Ne se

    z obilek jemene stane kvalitn slad, mus projt nkolika technologickmi etapami. Prvn z nich je men, bhem nho se zv obsah vody v obilkch, m se zabezpe optimln prbh klen a enzymovch reakc. Nsleduje vlastn klen, kter m za kol aktivovat ptomn enzymy a doshnout poadovanho stupn rozlutn zrna (hlub rozlutn je douc u tmavch slad). Dochz k tpen blkovin a krobu na jednodu rozpustn ltky. Klen se peru nsledujc etapou, tzv. hvozdnm zelenho sladu postupn se zvyuje teplota a sniuje obsah vody sladu. Vedle jenho sladu se vyrb i slad penin, kter se pouv k vrob tzv. blch piv oblbench zejmna v Nmecku. K vrob tmavch a netradinch piv se pouvaj speciln slady. Slady karamelov jsou charakteristick vysokm obsahem aromatickch a barevnch sloek a pouvaj se k vrob tmavch piv. Slady barevn se vyrbj na praich a pouvaj se k vrob piv bavorskho typu. Slady melanoidov se pidvaj do tmavch piv. Na rozdl od karamelovch a barevnch slad se zde dociluje vy barvy, charakteristick vn a chuti nikoliv zvenou teplotou, ale intenzivnjm prbhem karbonyl-aminovch reakc, kterho se doshne zapaenm sladu. Za zmnku stoj i tzv. slady nakuovan, kter se pouvaj pro vrobu whisky.

    Voda je pro dobr pivo velice dleit!

  • GURMN | pivn specil

    27 | JAK VZNIK TEKUT ZLATO

    Jak se vyrb Vroba piva je pomrn sloit proces, sestvajc z nkolika fz, nad kterm dohl sldek danho pivovaru. V prvn fzi je nutn rozrotovat slad, m dochz k rozdrcen jench zrn na optimln podl jemnch a hrubch stic. Na kvalit rotu zvis prbh varnho procesu, vtek extraktu a vsledn kvalita piva. Pi nadmrnm rozdrcen se do extraktu vyluhuj nedouc ltky z pluch, kter ovlivuj nepzniv chu a barvu piva. Nsleduj dv zce provzan fze vystrn a rmutovn. Clem vystrn je dokonal smchn serotovanho sladu s nlevem vody a clem rmutovn je optimln roztpen a peveden extraktu do roztoku. Laicky eeno se krob ptomn ve skladu tp na jednodu cukry, kter pechzej do roztoku. Tento proces se dje ve varnch, kde jsou umstny varn ndoby z mdi nebo nerez oceli. Obvykle je vystrac k umstna na pernu, zatmco rmutovac kotel se nachz pod rovn podlahy. Pro svtl piva se vol vystrka id 5-6 hl vody na metrk sladu, u tmavch piv je hust cca 4-5 hl vody na 100kg sladu. Doba vystrn je asi 30 minut. Pi rmutovn se vystrka nkolikrt pomalu zaheje a nsledn pova. Je to podstatn del ne vystrn a trv 5 6 hodin. Dal etapou je scezovn a vyslazovn mlta, kter probh ve scezovac kdi umstn na pernu. Rmut se mus do scezovac kdi peerpat rychle bhem 1 1,5 hod, pot se sladinka nech asi 30 minut odpoinout. Za tuto dobu se sedimentac nerozpustnch sloek sladu vytvo filtran vrstva o vce 30 cm. Pak nsleduje podren, tj. stdav otvrn zavrn kohout, piem

    se oddluje sladinka od mlta. Stk-li sladinka pli pomalu, spust se kypidlo a filtran vrstva se prozne do hloubky 10 cm. V ppad velmi patnho stkn se mus mlto prokopat, nechat usadit a znovu podret.

    Pod scezovac kdi je umstn mladinkov kotel - chmelovar, kde se mladina va 90 100 minut, m se inaktivuje innost enzym a povaenm s chmelem se hok ltky vyluhuj do piva. Chmel se pidv zpravidla na tikrt, protoe chmelov silice jsou siln tkav s vodn prou, posledn dvka chmele se pidv 30 minut ped ukonenm varu, aby pivo podrelo alespo slabou chmelovou vni. Mladina m mt jiskru, tj. mus bt dokonale ir. Ve uvedenmi postupy se zskv mladina, kterou je ped vlastnm kvaenm nutno zchladit na zkvasnou teplotu 4 7 C. Clem hlavnho kvaen je nepln prokvaen cukr za tvorby etanolu, CO2 a vedlejch produkt. Klasick stacionrn kvaen probh v kvasnch ndobch, tzv. spilkch. Mladina se u ns zakvauje kvasinkami spodnho kvaen (Sacharomyces uvarum). Tyto kvasinky tvo pnu kvasinkami velmi chudou, protoe bhem kvaen sedimentuj velmi snadno ke dnu. Kvas se za nich teplot, styk s kvascm mdiem je mn dokonal a proto kvas pomaleji. Vznikajc CO2 se projevuje vznikem kvasn deky (pny), co podmiuje vznik tzv. krouk, jejich mnostv a pravidelnost jsou pznakem zdravho a normln probhajcho kvaen. Kvaen probh v tchto fzch: zapraovn (za 12 24hod), bl krouky (za 3 dny), vysok hnd krouky (trv 3 dny) a propadn deky. Vsledkem je mlad pivo.

    To nejlep z prody je PIVO

  • GURMN | pivn specil

    28 | JAK VZNIK TEKUT ZLATO Text: Markta Balvanov | Foto: archiv

    probh v leckch ndobch. Doba leen u svtlch piv je zpravidla ti tdny, u lek 55 70 dn a u specilnch piv me trvat a 4 msce. Zral pivo se pasteruje a st do sud, lahv, plechovek a tank. Trendem je nrst malospotebitelskho balen na kor sud a tank. Na Zpad je nejrozenjm obalem plechovka, u ns je vak pivai asto odmtna kvli dajn kovov pchuti piva. Pivo se m skladovat za podmnek, pi nich jakostn nejmn trp. Nesn nhl zmny teploty a pm slunen svtlo, snadno pijm ciz pachy a znehodnocuje se ztrtou CO2. Optimln teplota skladovn je 7 10 C. Se sudovm pivem by se ped narenm nemlo hbat a mlo by se dotoit tent den.Obsah alkoholu zvis na typu piva a na stupni prokvaen. Svtl piva obsahuj 2,7 3,1 %, leky 3,5 4 %, tmav piva obsahuj obecn mn alkoholu. Z vitamn jsou v pivu ptomny zejmna vitamny skupiny B, tm zcela chyb

    vitamny rozpustn v tucch a vitamn C. I kdy obliba piva je zpsobena jeho organoleptickmi vlastnostmi a schopnost hasit ze, nen zanedbateln ani jeho vivn hodnota, piem vznamnou vlastnost extraktovch ltek piva je jejich vysok stravitelnost (95%). Vyuiteln energie se pohybuje u 10 vepnch piv od 1450 1700 kJ, u 12 lek od 1700 1900 kJ a u specilnch piv pesahuje 2000 kJ. Vjem hok chuti vyvolv zvenou sekreci trvicch v a tm i chu k pijmn potravy. CO2 m povzbuzujc inky na nervovou soustavu, co in pivo osvujcm npojem.Postupem asu se vyhranily dva hlavn typy piv piva spodn a svrchn kvaen. Teritoriem spodn kvaench piv jsou stty stedn Evropy. Typickm znakem je bohat pna. Svrchn kvaen piva pochzej z anglickch ostrov a zpadn Evropy (Nmecko, Francie, Belgie), odkud se rozily do zaocenskch oblast. Tato piva jsou tm nepnc a zpravidla maj vy obsah alkoholu.

    Dokvaovn a zrn piva

  • esk republika je charakteristick milovnky piva, kter m v naich podmnkch dlouholetou tradici. Obecn je pivo povaovno za jeden ze symbol esk republiky a pro zajmavost je oznaen esk pivo od roku 2008 chrnno jako zempisn oznaen. Zrove se zde ve

    svtovm mtku trhaj rekordy v spoteb tohoto lahodn hokho moku. S tm tak souvis mnostv pivovar a jejich pikov vrobky, kter jsou zrove vvoznm artiklem. Nalezneme zde na esk pomry giganty, ale samozejm i mnostv mench a rodinnch pivovar.

    Vlastnkem nejvt pivovarsk skupiny v esk republice i ve stedn Evrop je jihoafrick spolenost SABMiller. Jedn se o druhou nejvt pivovarnickou spolenost na svt. Provozuje zde pivovary v Plzni (znaky Pilsner Urquel, Gambrinus), v Noovicch (Radegast) a Velkch Popovicch (Velkopopovick kozel). Tyto podniky ovldaj vce ne polovinu eskho trhu a jejich pivo se vyv do tm 50 zem celho svta (Slovensko, Nmecko, Polsko, USA, Velk Britnie atd.). Nejastji napodobovan pivo na svt je prv to plzesk. Plzesk Prazdroj byl zaloen roku 1842 a jeho poten snahou bylo konkurovat tmavm nmeckm lekm. Nvrhem novho manskho pivovaru byl poven architekt Martin Stelzer, kter si z Bavorska pozval sldka Josefa Grolla. Ten ale namsto tmavho leku vyvinul ir svtl lek, jeho prvn vrka byla uvaena 5. jna 1842. Sldek Josef Groll tedy

    pedznamenal drhu tohoto pivovaru, jeho przran svtl pivo se sladovou a chmelovou pchut zhy zskalo obrovskou pze a jeho slva se rozila za hranice Rakouska Uherska. Od t doby se mu zaalo kat plzesk. Od roku 1989 pivovar podstoupil rozshlou modernizaci, kter se ale snaila zachovat co nejvrnji pvodn chu a aroma piva. A pestoe velk mnostv devnch ndob nahradila nerezov ocel, stle se k vrob piva pouvaj moravsk jemen, ateck chmel a nejkvalitnj kmen kvasinek. Pivovar Gambrinus byl zaloen skupinou finann silnch podnikatel vetn Emila kody roku 1869. Roku 1958 byl jeho samostatn zvod Gambrinus zruen a byl slouen se zvodem Prazdroj. Zatmco Prazdroj je nejvhlasnj svtovou znakou, pivo Gambrinus je znmj na eskm trhu a Gambrinus 10% je nejprodvanjm pivem na domcm trhu.

    KTER PIVO nm chutn nejvce?

    Plzesk Prazdroj, a. s.

    GURMN | pivn specil

    29 | KTER PIVO NM CHUTN NEJVCE

  • GURMN | pivn specil

    30 | KTER PIVO NM CHUTN NEJVCE

    Gambrinus Destka

    typ: plzeskobsah alkoholu: 4,1% obj.kvaen: spodn

    Toto oblben svtl pivo je vhodn pro kadodenn pleitost a uhaen zn. Je charakteristick vrazn sladovm aroma a chmelovou chut. M slabou plnost a hok such doznvn.

    Velkopopovick Kozel ern

    typ: lekobsah alkoholu: 5% obj.kvaen: spodn

    U tohoto tmavho piva mete rozeznat nepatrn sladov aroma s ovocnm ndechem a sladovou chu s nuancemi praen. M slabou a stedn plnost trochu such doznvn.

    Pilsner Urquell

    typ: plzeskobsah alkoholu: 4,4% obj.kvaen: spodn

    Jedn se o svtl pivo s kvtinovm a chmelovm aroma a se stedn plnost. Nejprve na pate rozeznte chu sladu i chmele, ale nakonec zde pevldne chmelov chu, po kter nastupuje hok doznvn. Pilsner Urqull sm jako jedin nst oznaen prav plzesk.

    Plzesk Prazdroj kadoron uskuteuje festival Lto v Prazdroji, kter zahrnuje 8 koncert na ndvo pivovaru kad tvrtek od 19:30 bhem przdninovch msc. Kad koncert je zamen na odlin hudebn nr a vstup je ji tradin zdarma. Na tento festival zrove navazuje oslava plzeskch piv Pilsner Fest bhem 27. 28. srpna.

    Vechny informace o pivovaru, jednotlivch znakch a monostech pro nvtvnky zskte na: http://www.prazdroj.cz/

  • Text: Jan Vesel | Foto: archiv

    Jedn se o druhho nejvtho vrobce piva v esk republice s 15% podlem a zahrnuje pivovary: Staropramen v Praze na Smchov (hlavn znaky Staropramen, Brank) a ostravsk Ostravar (Ostravar). Firma je lenem nejvt svtov pivovarsk skupiny Anheuser-Busch InBev.Pivovar Staropramen vznikl roku 1869 a v souasn dob pedstavuje modern pivovar s novm zazenm, ale tradinmi varnmi postupy. Pivovar Brank zaloen roku 1898 je aktivn a modern podnik. Nap. jako prvn v esk republice instaloval horizontln kvasn ndre. Je zajmavost, e pvodnm autorem vtvarnho pojednn znaky Brank byl Mikol Ale. Vychzel z dobovho znaku eskch sladovnk. Symbolem krlovsk pzn je zde patron sladovnk sv. Vclav, dvojice andl byla k pvodnmu znaku pidna.

    Staropramen Svtl

    typ: lekobsah alkoholu: 4, 0% obj.kvaen: spodn

    Svtl Staropramen je zlatav lek s nasldlou chut na chmelov hokm pozad.

    Staropramen Grant

    typ: lekobsah alkoholu: 4,8% obj.kvaen: spodn

    Tento polotmav lek byl poprv uvaen ji v roce 1884 a zkladem jeho tradin receptury je tzv. sypn, pi nm dochz k mchn svtlch a specilnch slad. To mu dodv jeho charakteristickou grantovou barvu, jemn hokou chu a chmelovou vni.

    Brank

    typ: svtl vepn pivoobsah alkoholu: 4,2% obj.kvaen: spodn

    Brank je pivo s osvujc chut, pirozenm zem a istou chmelovou vn. Vyznauje se slabou a stedn plnost a hokm doznvnm.

    GURMN | pivn specil

    31 | KTER PIVO NM CHUTN NEJVCE

    Pivovary Staropramen, a. s.

    Je zajmavost, e v roce 2009 bylo pmo v arelu pivovaru Staropramen oteveno kolc stedisko prvn pivovarsk koly. Clem koly je zvit teoretick a praktick poznatky o pivu jak na stran obchodnch zstupc spolenosti, tak u zkaznk a spotebitel. Stedisko je vybaven dle aktulnch gastronomickch trend a obsahuje ti nezvisl epovac bary, prosklen sklep a potebn modern technologie.

    Informace o ostatnch znakch, jednotlivch pro-duktech a adresy znakovch restaurac naleznete na strnkch: http://www.pivovary-staropramen.cz/

  • Nizozemsk skupina Heineken ovldla v esk republice ti velk pivovarnick spolenosti, m se ad na tet msto v tuzemsk produkci piva. Spad sem brnnsk pivovar Starobrno, Krlovsk pivovar Kruovice a skupina pivovar Drink Union (pvovary v Krsnm a Velkm Bezn, v Lounech a Kutn Hoe).Pivovar Starobrno byl uveden do provozu roku 1872. Je zajmavost, e pivo se v Brn vailo i dve, ale jeho vroba byla vyhrazena pouze mnichm.

    Skupina Heineken Starobrno Lek

    typ: svtl lekobsah alkoholu: 5,0% obj.kvaen: spodn

    Tento svtl prmiov lek jantarov barvy se stedn plnost m sladov aroma, kter lze ale objevit i v chuti v podob hokosladkho doznvn.

    Kruovice ern

    typ: lekobsah alkoholu: 3,8% obj.kvaen: spodn

    Jedn se tradin vrobek s vce ne 100letou histori, jeho vroba nebyla nikdy peruena. Vyznauje se plnost, vraznou karamelovou chut a jemnou chmelovou hokost. Dlouhodob je nejoceovanjm ernm pivem a v roce 2009 bylo v mezinrodn souti World best beer v Anglii zvoleno jako nejlep tmav pivo na svt.

    Starobrno ezk

    typ: polotmav vepn pivoobsah alkoholu: 4,0% obj.kvaen: spodn

    Vrobce uvd, e toto polotmav pivo je ureno pro milovnky vjimench zitk. Snoub v sob jemnou hokost chmele s ulechtilm tnem karamelovho sladu. Vykazuje jemn sladov aroma.

    Staroesk Malvaz

    typ: polotmav specilobsah alkoholu: 5,6% obj.kvaen: spodn

    Tento typ piva byl vdy vyrbn k vznamnch pleitostech. Jedn se o 13 specil, jeho zkladem je technologick postup vroby silnho leku za pouit pikovch surovin. Jeho chu je velmi siln a vrazn a vyznauje se sametovou hokost.

    33 | KTER PIVO NM CHUTN NEJVCE32 | KTER PIVO NM CHUTN NEJVCE

    Krlovsk pivovar Kruovice distribuuje znaku, kter pat mezi nejstar pivn znaky v esk republice, jej vroba se zachovala do souasnosti. Koeny znaky Kruovice sahaj ped rok 1581. K tomuto datu existuje prvn dochovan dokument o ji existujcm pivovary. Zrove je to jedin znaka, kter byla ve vlastnictv krlovsk koruny. Roku 1583 ji zakoupil esk krl a msk csa Rudolf II. S kvalitou piva souvis lokace pivovaru ve vyhlen ateck chmelov oblasti a pouvn kivokltsk vody.

    GURMN | pivn specil

  • Bud Super Strong

    typ: lekobsah alkoholu: 7,2% obj.kvaen: spodn

    Jedn se o siln 16% pivo, pi jeho vrob je kladen draz na dlouh leen. Vyznauje se bohatou hustou pnou a jeho hokost je velmi jemn a nevtrav.

    Budjovick Budvar, svtl lek

    typ: lekobsah alkoholu: 5% obj.kvaen: spodn

    Tento svtl lek se vyrb s pouitm eskho a moravskho jemene, ateckho chmele a pramenit vody s nzkm obsahem sodku. Vyznauje se stedn plnost, nasldlou chut s chmelovm pozadm. Ta pechz v hokosladk doznvn. Ve srovnn s plzeskm pivem je plnj, vce slad a mn hok.

    Pivovar Budjovick Budvar, kter je nrodnm podnikem, je znm po celm svt dky originlnmu leku Budweiser Budvar (Budjovick Budvar). Pivo s nzvem Budweiser je nejprodvanjm na svte, ale vtina pochz od pivovaru Anheuser-Busch v USA. Uvn jmna Budweiser je ji od potku 20. stolet diskutabiln a problematick. V letech 1911 a 1939 dolo k uzaven dvou dohod, je omezovaly ob strany v pouvn danho nzvu. V nkolika evropskch zemch nesm Anheuser-Busch oznaovat sv piva jako Budweiser, nbr pouze Bud. Zatmco Budjovick Budvar exportuje svj lek do USA pod obchodnm nzvem Czechvar. Stle se ale vedou soudn spory mezi obma spolenostmi. Budjovick Budvar m zaregistrovno na 380 ochrannch znmek ve vce ne 100 zemch svta. V souasn dob svj lek vyv do vce ne 60 zem svta pti svtadl a pat tak k nejspnjm reprezentantm esk republiky v zahrani (spolen s Pilsner Urquell).

    Budjovick Budvar, n. p.

    Celou nabdku produkt, informace o vzniku piva a historii pivovaru i o znakovch restauracch naleznete na: http://www.budvar.cz/

    GURMN | pivn specil

    33 | KTER PIVO NM CHUTN NEJVCE

    Tradin Slavnosti Krlovskho pivovaruDal novinkou letonho roku (k dostn je od kvtna) je Kruovick Destka, kter byla vyvinuta na zklad przkumu spotebitel. Kruovit sldci si pak dali zleet na tom, aby chutnala jako v dobch, kdy se tila velik oblib. Vzniklo tak vrazn pivo s plnou chut a hustou krmovou pnou. Jej nvrat mete oslavit nap. v rmci tradinch slavnost, kter se uskuten 19.6. v Kruovickm pivovaru.

    Budou zde 2 hudebn scny, ochutnvka kruovickch piv a bohat doprovodn program (soute, ohostroj atd.). Brny pivovaru se nvtvnkm otevou od 12 do 24 hodin, vstup je zdarma.

    Podrobnosti a dal informace o spolenosti a produktech naleznete na: http://www.heinekenceskarepu-blika.cz

  • GURMN | rozhovor

    Stanislav BERNARD: Jsme zajmavm a voavm koenm trhu

    40 | ROZHOVOR SE STANISLAVEM BERNARDEM

    Pivovar v Humpolci m ve svm ele vskutku nepehld-nutelnou osobnost. Stanislava Bernarda, kter stl v roce 1991 u ruiny bvalho pivovaru a spolu se svmi spole-nky ho dokzal zrekonstruovat, obnovit v nm vrobu, proslavit u ns a postupn i v zahrani znaku nepasteri-zovanho piva Bernard, dt vanc svtu svou tv a nahlas a jasn kat vci, kter by prost mly bt normln, ale ne vdy jsou. V rozhovoru, kter by mohl trvat hodiny, jsme se dotkli nkolika aktulnch tmat.

    Nkte lid vm zvid to, co vm spadlo z nebe, ale lid, kte znaj fakta, obdivuj realizaci va vize, za kterou jste si tehdy el a kterou spn zhmotujete dodnes...Za tch nkolik let jsem se pesvdil, e nco zrealizovat je jen detail, to um dnes kdekdo. Ale klov je mt sprvn lidi, mt smr a rem-n kulturu. Sdlen hodnoty. Ty jsme spolen vymleli s naimi lidmi. A vzniklo z toho pln jednoduch patero. Jet, ne bylo na svt, jsme se rzn dohadovali, nerozumli si v nkterch detailech, oddlen se mezi sebou zbyten dostvala do stetu... Patero zn: Otevenost, dvra, spoluprce, zodpovdnost a pozitivita. Kad to slovo tam zapad jako, s prominutm, zadek do gat. Kdy tam jedno z nich bude chybt nebo se bude poruovat, nhle to zane skpat. Z vkladu je to jasn. Pokud k sob nebudeme oteven a nebu-deme si kat pravdu, tak kolem sebe budeme chodit a kad budeme dlat nco jinho. Pokud ve rm nevldne atmosfra dvry, jak se v n lid mohou ctit...? Spoluprce je tak hodn dleit, najednou se lid z rznch oblast mnohem vce chpou. Zodpovdnost je podmnka, protoe kdy j to udlm patn, nikdo to po m nesprav. A poziti-vita, o t vbec nemusm mluvit. Teba kdy vybrme prodavaky do naich znakovch prodejen, pozitivita je jednm z hlavnch poadavk. Mete tam mt krasavici inteligentn a nikdo k n nebude chodit, kdy bude kysel.

  • GURMN | rozhovor

    41 | ROZHOVOR SE STANISLAVEM BERNARDEM

  • Myslte si, e mte dobr odhad na lidi?Vm, e mm dobr odhad, kter se mi v minulosti nkolikrt osvdil. Ale dnes u samozejm mme HR oddlen, kter zamstnance vybr. Pesto, kdy mme njakou volnou pozici, uvaujeme nejdve o lidech z vlastnch ad. Za prv maj ance vyrst, za druh znaj rmu a lidi v n, co je vhoda.

    Tm se na to, co bude

    Nemohu se nezeptat: Volby jsou za nmi, co kte na vsledek?Po nkolika letech se trochu tm na to, co bude. U jsem se v tto republice zanal dusit... Kdy jsem vidl Paroubka a tu jeho smeku, tak jsem se na to odmtal dvat. Vbec netvrdm, e na stran pravicov nen spousta vc, kter je teba vyistit. Pesto nov vlda bude mt obrovskou anci nco zlepit, ale jen za pedpokladu, e politici daj jas-n signl, e skuten zanou dlat drazn kro-ky, kter povedou proti korupci a omezen jejich imunity. Pokud tyto signly budou dostaten zeteln, lid budou ochotni zkousnout nepopu-lrn reformy. Vlda potebuje vizi a tu dt jasn formulovanou lidem.

    Vy jste svoji vizi jasn vyjdil kampan Studenti, pojte volit.To nebyla vize, ale zcela jednoduch npad. Po-d jsem pemlel, jak mlad vyprovokovat k vol-bm, aby tady nezddili snden krm. Dumal jsem a dumal, a mi brnknul hlavou npad a zjis-til, e je to prost: Pojme jim dt pivo. Zjem byl obrovsk a jet nyn mi chod spousta dkovnch a pozitivnch email nejen od student, ale i te-ba od lid dchodovho vku! Jen jednou za as se objev njak negativn.

    Jste pozitivnj i pi pohledu na ponn Evropsk unie?Evropsk unie jde cestou, kde my u jsme byli. Ces-tou plnovanho socialismu. Nem anci efektivn fungovat a u vbec ne konkurovat Asii a tmto bouliv se rozvjejcm ekonomikm, kde vldne naprosto nekompromisn kapitalismus, kde se v-bec s nim nemazl. V Bruselu nyn nedlaj pepla-cen byrokrati nic jinho, ne e vymlej jednu bl-bost za druhou. Je to takov bval Rada vzjemn hospodsk pomoci na kolekch.

    M anci fungovat smyslupln?Ano, ale pouze kdyby cel proces byl zen eko-nomikou. Ale oni si mysl, e jsou chytej ne trh, a to je ta nejvt chyba. A degenerace lid, obrov-sk zpohodlnn a ztrta zkladnch instinkt vede k tomu, e Evropa se pro m stv obrovskou hroz-bou. Dovedu si dokonce pedstavit, e to neustoj a bouchne dal bublina a vyvol dal svtovou krizi. Pokud u ns vznikne vlda se 118 kesly, kter se doke domluvit a bude mt jednotnou vizi, tak me zat dlat kroky, kter nebudou tak zvisl na bruselsk administrativ a za tyi roky meme Evrop zat ukazovat zda. Dky za to, e mme korunu a ne euro. Ale krom na mny potebu-jeme bt vkonnj a silnj, ne vtina Evropy a musme se vrtit k podstatnm trnm principm.

    Po vestce pichz vie

    Co novho pro ns chystte v leton sezon?Nyn poprv stme vie, co je druh z ady nealkoholickch npo-j na bzi sladu. V tomto smru ns inspirovali nai belgit partnei, protoe v jejich zemi jsou ovocn piva bn. My jsme ale zaali d-lat nealkoholickou verzi, protoe u ns jsou ei v t alkoholick pece jen velmi konzervativn. Vm, e by si navc tento npoj zaslouil pln odlinou lahev, ale na druh stran nm stejn lahev jako u al-koholickho piva pomohla otevt dvee. Lid u byli zvykl, e to je BERNARD. Trh ho pijal velmi dob-e a myslm, e m dal obrovsk potencil rstu. Prvnm byla vest-ka, kter je velmi populrn. Vie je trochu jin chuti, protoe nen kombinovan s jantarovm, ale se svtlm nealkopivem.

    Budete tuto adu nadle roziovat?Urit ano. Dalm pirozenm krokem se jev ud-lat lehce alkoholick verze tchto chut. Ne tk, aby si npoj zachoval svest a lehkost a ml ko-lem 3,5 procent alkoholu, podobn jako njak leh pivo. Protoe jsme u dvee pooteveli, mys-lm, e trh to bude schopen pijmout. Samozejm

    GURMN | rozhovor

    42 | ROZHOVOR SE STANISLAVEM BERNARDEM

  • tyto npoje zatm testujeme z pohledu trvanlivos-ti, ze zatku jsme v nm mli dv ka, kte-r se dvaj do nealko npoj, jedno ko, to hor, jsme ji odstranili. Clov tam samozejm nechcenme dn. Musme prokzat, e umme dlouhodobou trvanlivost, protoe export vyadu-je minimln est msc. U te garantujeme ti msce a pomrn rychle se na est msc dosta-neme. V zahrani je velk trn potencil.

    Jak se da pivu Bernard v zahrani nyn?Exportovat jsme zaali se vstupem do unie, nejvt- objem spoteby mme na Slovensku, zavedeni na trhu jsme i vdsku, Norsku, Anglii, Polsku, Rusku a v ad dalch evropskch zem. Najdete ns i v Austrlii a jednme s americkm expor-trem. Na pomrn mal pivovar jsme v hodn sttech, je vidt, e nae pivo lid berou, i kdy pat v zahrani k tm dram.

    Ochutnvte konkurenn piva?Piju rzn piva, kdy jezdm po Evrop. A neustle se pesvduji o tom, e cesta, kterou jsme zvolili, je sprvn. Mme leck tanky, kter vtina pi-vovar ru a zizuje vertikln. Ty pouvme tak, ale pouze na hlavn kvaen. Vybudovali jsme nov oddlen leckch tank... Pivo prochz mikro-ltrac, ne pasterizac. Cesta to je drah, po vech strnkch nronj, ale pivo, kter na jeho konci vyjde, je o hodn chuov zajmavj.

    V krizi musme bt vidt

    Jak si vedete ve svtov krizi, tolik diskutovanm tmatu poslednch dvou let?My jsme mli extrmn krizi prvnch deset let exis-tence. Kvli tomu, e jsme koupili ruinu za pti-nsobek etn hodnoty, vechno platili z vru s roky kolem deseti procent a tak dle. Jsem pro-to pesvden o tom, e vm, co je skuten krize. Nynj krizi jsme nepoctili. Pedloni jsme rostli o 20 procent, loni se rst zpomalil na 9 procent, a to byl celosvtov nejkrizovj rok. Letos bylo v dubnu i kvtnu patn poas, tak jsme byli me-ziron minus jedno procento a od oteplen let-me nahoru... erven je asi plus 20 procent.

    Pro si vedete tak dobe?N trn podl nen tak velk, aby s nmi krize zacloumala. Jsme zajmavm voavm koenm trhu, dlme krom standardnch produkt retro patentn lahve. Nstrojem proti krizi je, e mus-me bt vidt, musme bt slyet, a pokud mono co nejpozitivnji. A nejlpe se sebeironi, vtipem. Dlat si ze sebe strandu, to lid chpou. Protoe se asto setkvaj s opakem, s nabubelmi hlu-pky... Nedl mi problm si sm ze sebe dlat legraci, protoe mm pirozen sebevdom na to, abych si to mohl dovolit.

    GURMN | rozhovor

    43 | ROZHOVOR SE STANISLAVEM BERNARDEM

  • Je pravdou, e reklamy s va potaov upravenou hlavou pat k velmi diskutova-nm poinm, kterm se lid rdi zasmj. Jak npad vznikl?Njakou dobu za mnou chodili lid z na reklam-ky, se kterou jsme spolupracovali, kte kali: Poj dlat reklamu. J jsem to odmtal, protoe jsem si v t dob pedstavoval, e bych musel nkde kat, e nae rma je nejlep. Ale pak pili s IS-TOU HLAVOU. Nejdve jsem se pln zhrozil...! Kdo by se nezhrozil, kdyby vidl svoji vlastn ka-rikaturu se piatma uima... Ale pak se mi to rozleelo a ekl jsem si, e fr je to asn... Dali jsme to nejen na billboardy, ale i na etikety a dnes se tm jednoznan odliujeme. A zkaznk ns dky tomu pozn.

    O em vem vypovd znaka Bernard?ekli jsme si, e vybudujeme kultovn znaku piva, aby si ns nepletli s jinmi, aby vichni vdli, e Bernard je zajmav, kvalitn znaka piva s nzo-rem. Se zetelnm nzorem. A se silnm pb-hem, kter se vyvj.

    Sledujete smr, pbhy konkurence?Z posledn doby mohu uvst Birell, kter m obrov-skou vhodu, e je u ns spoustu let. Nyn zahjil reklamn kampa, kterou k: Chut v ne ostat-n. To by m docela zajmalo, koho tm ostatn mysl. To je jednoznan neetick a nabubel rekla-ma. Jsem pesvden, e chut toto pivo kdykoliv porazme naimi nealky s istou hlavou. V Prazdroji si asi mysl, e kdy zddili skvlou znaku a nejvt trn podl, mohou tvrdit, co chtj. To nen pravda.

    Vize, to je moje

    Za sv piva i iny jste dostal adu ocenn, kterho si vte nejvce?Osobn si moc vm ceny Brand manaer roku 2000. Ve nle tto ankety, ve kter rozhodovalo hlasovn 150 lid z marketingu, reklamy apod., se ns selo pt nalist - zstupce kodovky, Aholdu, Radio Mobilu a Fernet Stocku. Kad jsme mli osm minut na prezentaci svho pstupu k tvorb znaky. J zskal, tum, 72 hlas. Podailo se mi porazit ob giganty se znmmi znakami, a proto si toho moc vm. Jinak si samozejm cenm novinsk ankety

    GURMN | rozhovor

    44 | ROZHOVOR SE STANISLAVEM BERNARDEM

    Nae pivo - esk pivo. Posledn dva roky jsme kon-ili druz za Prazdrojem, take na dal cl je jasn J. Jinak ale ocenn a vhry nepeceuji, vdy bude rozhodovat ZKAZNK. Mme anci uspt u lid, kter zaujmeme a ochutnaj ns bez pedsudk.

    Kde se ve vs vzal obchodn talent?Nemyslm si, e bych ml obchodn um. Nejsem obchodnk. Spe mm njak pehled, doufm, e zdrav selsk rozum a myslm, e jsem siln v marketingu a v oblasti PR, reklamy, vymlen novch smr. Zbr mm samozejm ir, ale v tomto se ctm opravdu doma. Bav m vymlet nov vci, ne jt v ad.

    Je Rodinn pivovar Bernard opravdu rodinn?Z rodin ns spolenk tu pracuje kopa lid, bratr spolenka je f drby, jeho manelka fo-v kontroly kvality, jeho dal brcha st sudy, moje manelka dl editelku lidskch zdroj atd. Pojem rodinn tedy nen jen formln. Napklad syn m vysokou ekonomickou v Praze a se svmi dvma kamardy piel k nm do rmy. Dnes dl mho zstupce a fuje obchodu, jeden kamard je ekonomick a druh marketingov editel. Na tech klovch pozicch jsou tedy ti mlad chlapi, kte pikov vystudovali VE, maj npady, akti-vitu, loajalitu, velmi rd si s nimi zajdu na pivo, je s nimi sranda. Na druhou stranu se na n doku absolutn spolehnout.

  • GURMN | rozhovor

    45 | ROZHOVOR SE STANISLAVEM BERNARDEM

    Jak je nyn vae role ve rm?Vymlet vize, dvat smr, dlat strategick roz-hodnut a udrovat dobrou nladu. Protoe lid ct, zda m lovk dobrou nladu, nebo depresi. Mval jsem dost tk obdob, kdy jsem se ctil vyhoel, ale to je pry. Role lovka nahoe je udrovat sm sebe ve zdrav form, dvat vemu smr a penet to na lidi. Oni u se s tm dok poprat, jsou to pro n vzvy.

    Je pro vs vzva tvorba novho npoje? Zastujete se ochutnvek pi mchn?Samozejm, nov produkty zkoume, mch Pepa Vvra a ladn je dost obtn. Napklad u nealka se sice neopiju, ale nen jednoduch udr-et si smr chuti. Je to, jako kdy dlte nlev na salt a musm sladit sladkou chu s tou kyselou a slanou tak, aby to bylo pomrov pesn vyla-dn a salt perfektn. U piva to nen o moc jin, zvlt u nealko npoj je to velmi podobn.

    Pivo m makovat a prospvat

    Krsn jste mi nahrl na dal otzku, jste gurmn?Urit ano.

    Vate?Va hlavn manelka, a to skvle, i kdy nen lo-vkem, kter by se kuchtnm dramaticky bavil. J mm rd maso a je zajmav, e ob dti se bl spe k vegetarinsk strav. Vm, e kvalitn vaen chce kvalitn suroviny. Ingredience z kamardovy biofarmy, nebo erstv, dobe pipraven ryby, i - nedej boe - divok, hmm, to je fantazie...

    Pesto, co dokete ukuchtit?Kdy jsem se tm bavil, udlal jsem nu, gul nebo ryby... asto jdeme na veei k ptelm. Mm kamardku, kter se vaenm skuten bav a um to skvle. ije sten v Nmecku, a kdy piveze prav chest, tak to je lahdka! Miluju obyejn spaen chest a brambory na loupaku, k tomu holandskou omku a kvalitn such vno nepotebuji nic vce.

    D se vait s vam pivem?Jasn, nae piva se hod k vaen. Napklad gu-l jsem podlval nam pivem a bylo to vborn. Na webu recepty zatm nemme, ale budeme na tom pracovat. Rdi bychom propojili nae pivo s gastronomi.

    Mte rd sladk?Sladk, pro ne. Napklad kvalitn okoldu... Obecn u sladkho plat jedna vc, a u jde o cuk-ry, kroby nebo obilniny, e maj jednu zrdnou vlastnost: pokud se ihned nespl, transformuj se na tuk. To, e lovk tloustne, je nepjemn, ale mnohem vt nepjemnost je usazovn ko-lem orgn a hlavn v tepnch. Snam se s cukry a sladkm nakldat promylen, prbn je spa-lovat. Kdybych to nedlal, zakldal bych si na problm. Proto jm sladk hlavn ped sportem.

    Tloustnut je problmem cel na planety...A Svtov zdravotnick organizace to chce ve eit formou zkaz, pkaz a nesmysl, dokon-ce vrobu piva zaadila do stejn kategorie jako vrobce leglnch lehkch drog. Je vidt, e ti lid neuvauj. Napklad vinastv tam nezaadila, i kdy vna maj dvakrt a tikrt vt obsah al-koholu ne pivo. Lep cesta je vysvtlenm, aby lid rozumli, jak funguje metabolismus, e kdy se naj takhle, stane se to a to... A pak, kad by ml jet pihldnout ke svmu typu, intuitivn si najt svoji parketu.

    Mlo by i pivo patit k npojm, kter si vychutnme a nelijeme do sebe hlava nehlava?Pro ns je rozhodn lep, abychom mli gurm-ny, lidi, kterm pivo bude skuten chutnat. L-kai prokzali, e pravideln pit piva v rozumnch pimench dvkch je mnohem zdravj ne absolutn abstinence. Alkohol je dmonizovan, protoe je velmi nvykovou drogou a ad lidem zniil ivot. Rozhodn nepodporujeme situace, kdy si nkdo sedne a vypije na mst patnct piv. Chceme mt co nejvce lid, kte pivo budou po-uvat k tomu, aby jim makovalo a zrove pro-spvalo.

  • Stanislav Bernard se narodil jako syn uitel v roce 1955 v Opav a mld strvil v Hji ve Slezsku. 26. jna 1991 se spolu s Josefem Vvrou a Rudolfem mejkalem pustil do oiven humpoleckho pi-vovaru, vybudovanho v 16. stolet. Z pivovaru a piv znaky Bernard velmi rychle vybudoval znmou prmiovou znaku v R, kter jde m dl vce na odbyt i v zahrani. V roce 1993 zaloil esk svaz ma-lch nezvislch pivovar, kde do roku 1999 psobil jako prezident. O rok pozdji byl vyhlen Pivovarskou osobnost stolet a tak zskal prestin ocenn Brand manager roku 2000. Dnes je spolumajitelem a generlnm editelem Rodinnho pivovaru Bernard. Pracuje v nm tak jeho manelka a syn, dcera je spn zahradn architektka.V roce 2008 se ve volbch do Sentu uchzel o sentorsk keslo za volebn obvod slo 15. Myslel jsem si, e mi to ustel hlavu. To vdom, do eho by lovk ml vlzt... Do sentu se sice nedostal, ale lid na nj vzpomnaj jako na toho, kdo vzal kolo, objdl kraj a oteven s nimi debatoval v hospdkch. Letos se krtce ped erv-novmi volbami zapsal do povdom kampan Studenti, pojte volit. Studenti stednch kol, uili a vysokch kol zaslali do pivovaru est-n prohlen, e pjdou k volbm, a za to dostali sudy nebo bedny s pivem, mohli si zvolit i verzi s nealkoholickm pivem. I dky drcm, kte se k akci sami pihlsili, se v rekordn krtkm ase rozdalo 4 445 beden a 515 sud nepasterizovanho piva Bernard. irok veejnost vnm znaku Bernard ve spojen se slogany Svt se zblznil, drte se!, Nejlep ernoch je Bernard z Humpol-ce nebo Bernard s istou hlavou. Nemn znm je i magazn Vlastn cestou. Hlava Stanislava Bernarda se potaov upraven do rznch vtipnch kol objevuje prakticky ve vech reklamnch kampanch, na lahvch s pivem i ztkch.

    Pivovarsk medailnek

    Ing. Stanislava Bernarda

    GURMN | rozhovor

    46 | ROZHOVOR SE STANISLAVEM BERNARDEM

  • GURMN | rozhovor

    47 | ROZHOVOR SE STANISLAVEM BERNARDEM

    Pojme se bavit

    Vce najdete na www.bernard-fest.cz.

    Text: Libna Nov, Foto: Zdenk Mikulek,www.bernard.cz

    ekli si v pivovaru Bernard a vznikl Ber-nard Fest, kter se letos pod ji 16. rokem. A podle slov Stanislava Bernarda hned na dva dny, protoe ten druh den bvaj nejlep verky. Letos vznikne dokonce i druh, alternativn scna. A do bu-doucna urit nebude posledn. Majitel humpoleckho pivovaru by rd, aby msto festivalem dchalo.

    Tit se mete na 6. - 7. srpna 2010, kdy na nmst v Humpolci vystoup:

    16:00 - Tom Klus 18:00 - Sto zvat 20:00 - Miro birka 22:00 - Krytof 23:30 - Kyvadlo

    10:00 - Vysoinka 12:00 - Ivan Mldek 14:00 - Monkey Business 16:00 - Turbo 18:00 - Keks 20:00 - Son Caliente 22:00 - Ohostroj 22:15 - No Name 23:45 - UDG

    Na druh scn:14:30 - po prvodu mstem Barrel Battery (Praha) 16:00 - JazzPilgrim (Pelhimov) 18:00 - Skalci (Humpolec) 20:00 - Boule (esk Budjovice) 22:00 - Ptrai

    V PTEK

    V SOBOTU

  • GURMN | pivn specil

    35 | TAK TROCHU JIN PIVA

    Byly Vm ve zkratce pedstaveny tyi nejvt tuzemsk pivovarn spolenosti, ale jak jsem se ji zmnila na zatku, jsme nrodem milovnk piva. Proto zde nalezneme nepebern mnostv mench pivovar s odlinou nabdkou produkt. Kad si tak me pijt na sv. Napklad pivovar Modr hvzda v Dobanech je typick tm, e va nefiltrovan pivo. Pije se jako iv a je epovno v prodnm stavu bez pasterizace. V souasn dob pivovar nabz pivo svtl 10%, svtl lek 12%, tmav specil 14%, polotmav specil 16%, svtl specil 17%, speciln ochucen piva i pivn plenku. http://www.modra-hvezda.cz

    Za horkho poas je nejlepm osvenm prv dobe vychlazen pivo. S tm tak souvis nejrznj pivn oslavy a festivaly, kter kulminuj uprosted letnch msc. V nejblich dnech se mete zastnit tchto akc:

    Pokud ale mte chu na opravdovou zmnu, mli byste vyzkouet piva z nabdky praskho Pivovarskho domu. Setkte se zde s vrobou peninho piva, kter je populrn pedevm v Nmecku a Rakousku. Jedn se o svrchn kvaen pivo vyroben z jenho a peninho sladu. Pvodn bylo typicky esk a to od ranho stedovku a tm do konce 19. st., kdy zaalo bt v oblib spodn kvaen pivo plzeskho typu. Tento typ piva se podv s pltkem citronu. Dalmi specialitami jsou pak ochucen piva. V nabdce je napklad pivo viov (podv se s kompotovou vin), kvov (je zdobeno kvovmi zrnky), bannov, kopivov i borvkov.http://www.gastroinfo.cz/

    19. 6.14. MS v koulen pivnch sud 2010 V rmci Chodskch slavnost se uskuten Mistrovstv svta v koulen pivnch sud na 600 metr na ndvo pivovaru Chodovar. Zrove se mete astnit prohldky pivovarskho provozu. Kulturn program je pipraven od 10,00. Podrobnosti naleznete na strnkch pivovaru Chodovar: http://www.chodovar.cz/id437cz-14-ms-v-kouleni-pivnich-sudu-2010.htm

    19. 6.3. ronk Pivnch slavnost ve ZbirozeSlavnosti se uskuten od10,00 do 22,00 na nmst ve Zbiroze. Pipraven je hudebn program, soute pro dospl i pro dti, zajmav nabdka piv od pivovar a rzn speciality k pivu. Vstup je zdarma.

    Tak trochu JIN PIVA

  • 37 | VAME S PIVEM

    GURMN | pivn specil

    36 | TAK TROCHU JIN PIVA

    23. 6. 26. 6. 1. Brnnsk pivn festival Vedle ochutnvek znmch piv se mete tit i na speciality z minipivovar z esk republiky a zahrani a atmosfru Vm zde zpjemn hudebn program, soute i mdn pehldky.http://produkcenaklic.webnode.cz/otazky-a-odpovedi/

    26. 6. Pivn slavnosti Den KonrdaPivn slavnosti budou zahjeny ve 13,00 a are-lu pivovaru Konrd, Liberec Vratislavice. Program je pipraven pro celou rodinu a tit se mete nap. na disciplnu hod sudem i na losovn o atraktivn ceny. http://www.pivo-konrad.cz/

    26. 6.Den otevench sklep XVII. v Manskm pivovaru v Police Od 13.00 budou probhat komentovan prohldky vrobnch provoz (varva, spilka a sklep) pivovaru Polika, Pipraven je hudebn produkce, soute a oberstven. Vstupn je dobrovoln ve prospch Domova na zmku Bystr.

    4. 7. 5. 7.Pivn slavnosti Vilmov U Golova JenkovaPivn slavnosti se uskuten v rmci Vilmov-skho kulturnho lta. Pipraven je pestr pro-gram zahrnujc rockovou hudebn produkci, pivn soute, jarmark a soute. Chybt nebude ani bohat nabdka partnerskch pivovar.http://www.pivnislavnost.cz/

    Text: Linda WinklerovFoto: archiv firem

  • GURMN | pivn specil

    37 | VAME S PIVEM

    Pokud pivem nechcete jen zapjet, ale i zajdat, mete vyzkouet nkter z nsledujcch recept.

    SROV PASTA NA TOPINKY S PIVEM

    350 g tvrdho sra (Primtor)1 dcl svtlho piva2 lce mslatrochu pliv paprikylce polotun hoice

    Nejprve nechme rozpustit mslo a vmchme do n najemno nakrjen sr. Jakmile se sr zane rozpoutt podlijeme jej pivem. Za stlho mchn nechme sms rozpustit, ale nesm se zat vait. Pidme papriku a hoici. Podvme na topinkch, kter meme ozdobit pltkem rajete. Topinky samozejm zapjme pivem!

    KOZLKOVA CHILLI POLVKA

    45 ml oleje2 cibule1 strouek esnekukmn, mlet paprika, erstv umlet pep1 erven chilli paprika200 g mletho hovzho masa800 g rajat loupanch850 g vvaru zeleninovho nebo kuecho85 g rajatovho protlaku5 g oregana suenho1 bobkov list200 ml piva Kozel Premium115 g vaench ervench fazol115 g vaen cizrny

    V kastrolu rozehejeme olej. Cibuli a esnek os-mahneme dosklovita. Pidme kmn, mletou papriku a chilli papriku a ve 30 sekund mchme. Pot pilijeme vvar, pihodme rajata, bobkov list, pep a zalijeme Kozlem. Promchme a zvol-na povame 30 minut. Podle poteby dolijeme vodu. Na zvr pidme fazole a cizrnu. Nakonec pidme oregano, pivedeme do varu, krtce povame a polvka je hotov.

    SMAEN OVOCE

    125 ml svtlho Velkopopovickho Kozla 1004 jablka nebo hruky a vestky1 citron nebo pomeran1 vejce, 80 g cukru krupice, 125 g hladk mouky4 lce moukovho cukru, 2 liky mlet skoice2 liky mletho kokosu, fritovac tuk

    Jablka oloupeme a odstranme jdince, rozkrojme na koleka a pokapeme citrnovou vou. V m-se ulehme do pny vejce s cukrem. Postupn vmchvme pivo, mouku, citrnovou nebo pomeranovou kru a kokos a je hmota hust. Tstko nechme odleet asi 10 minut, ovoce postupn obalme v pivnm tstku, vkldme do horkho tuku a smame dozlatova. Smaen kousky obalme v cukru se skoic. Meme podvat s vanilkovm krmem nebo zmrzlinou a se lehakou Mlask!

    Inspirovat pi vaen se mete i na www.kozel.cz:VNON JABLEN TRDL PAN Z POPOVIC 0,25 l piva Kozel ernnakrouhan oloupan jablka zbaven jader500 g mouky, 1 ztuen tukposekan vlask oechyrozinky (nejlpe nakldan v rumu)mlet skoice, pskov cukr.

    Tuk nastrouhme a nechme zmknout, pidme mouku a l piva... Tuk nastrouhme a nechme zmknout, pidme mouku a l piva. Z tchto surovin zpracujeme tsto, kter nechme asi hodiny odpoinout v lednici. Pak jej rozdlme na dva stejn dly a z kadho rozvlme na pomouenm vlu tenkou placku. Tu posypeme vrstvou jablek a dochutme cukrem, skoic, rozinkami a oechy. Opatrn zavineme, aby se tsto nepotrhalo, a pendme na plech. Pot poteme rozlehanm vajkem. Peeme dozlatova pi teplot 170C (horkovzdun trouba 150C). Upeen trdl sypeme moukovm cukrem.

    Text: Linda Winklerov, Libna NovFoto: archiv

    Vame s pivem

  • Pidejte se k nm jet dnes!

    nov esko-anglick asopis k ivotnmu stylu

    ZDRA V KRSA ENERGIE VITALITA CESTOVN IVOTN STYLLIFESTYLEHEALTH BEAUTY ENERGY VITALITY TRA VEL

    www.wellnessbook.eu

    www.wellnessbook.eu

    Wellness je pojem sdruujc cokoliv, co se tk ivotnho stylu, nen ivotnm stylem, je pouze jeho soust bez rozdlu socilnch skupin. Kad m sv wellness v nem jinm, aneb jak se u ns k: Nkdo m rd holky, jin zase vdolky.

    a new czech-english magazine about lifestyle

    Join us today!

    Wellness is a notion cover-ing anything concerning the lifestyle, it is not a lifestyle, it is just it, social class notwith-standing. Every mans well-ness is different, or as we say: One mans pleasure.

  • Stj rovn, kdy s tebou mluvm!

    Vchova jako emen? Dejte pednost pozitivnmu rodiovstv!Vychovvejte sv dt lskypln, moude a bez tlesnch trest.Vce na www.nasedite.cz

    Nadace Nae dt

    Podpote Nadaci Nae dt formou drcovsk SMS ve tvaru DMS NASEDITEna telefonn slo 87 777. Cena DMS je 30 K, Nadace Nae dt obdr 27 K.Vce informac najdete na www.darcovskasms.cz. Slubu DMS zajiuje Frum drc.

    Pro Nadaci Nae dt pipravili Beans, s. r. o., Fotobanka ALLPHOTO a MindShare. Dkujeme vem partnerm tohoto projektu.

  • GURMN | mchme

    45 | LETN KOKTEJLY

    FESTIVAL

    2 cl Becherovka 2 cl Havana Club 2 cl Amaretto 2 cl citronov vy 15 cl ananasovho dusu led koktejlov tee ananas

    Do ejkru vlote kostky ledu a uvede-n ingredience. Dkladn proejkruj-te a scete do pe-dem pipravenho skla s ledem. Ozdobte a podvejte.

    50 cl rajatov vy 30 cl pomerano-vho dusu 7 cl vy z citronu 2 stedn velk cibule 1,5 liky soli 3 - 4 liky tabasca nebo 2 pliv chilli papriky

    SANGRITA RED MOON

    Vechny suroviny dejte do mixru a na maximum dob-e rozmixujte. Ped podvnm nechte cca 2 hodiny vychladit. Pokud sangritu chcete s alkoholem, mete ji popjet s tequilou, nebo naopak kalek tequily zapjet sklenkou sangrity.

    4 cl Becherovka 15 cl rybzov dus 5 cl soda pltek citronu nebo pomerane led

    Smchejte Becherovku a rybzov dus, nalijte na ledov kostky a dolijte sodou. Ozdobte pltkem citronu nebo pomerane.

    mandlovo ananasov

    hoko sladk

    KOKTEJLYNEJEN PRO LETN VEERY Ke grilovn i jinm pleitostem mete tak volit koktejly dle chuti nebo alkoholu, kter zrovna mte doma. Zde jsou recepty pro vai inspiraci.

    OZA

    4 cl Becherovka 1 limetka 12 liky hndho ttinovho cukru 1 lci erstvch mtovch lstk 2 cl likru Monin Lime led

    Do skla vlote roz-krjenou limetu a hnd cukr. Rozdr-te drttkem, nadv-kujte drcen led a zalijte Becherovkou. Zastknte limeto-vou krou a podvejte.

    sladko kysel

    BENITO

    4 cl Becherovka 8 cl grepovho dusu 5 cl sody 1 cl grenadiny pltek grepu led

    Vechny ingredience dejte do shakeru, dosypte ledem a protepte 10 15 vtein. Pak pelijte do sklenice naplnn ledem, dolijte sodou. Nakonec ozdobte pltkem grapefruitu.

    nasldl s nznakem hokosti

    Ostr specialita I PRO IDIE!

    49 | LETN KOKTEJLY

  • GURMN | mchme

    46 | LETN KOKTEJLY

    6 cl Havana Club Aejo Blanco 1 limeta erstv maliny 2 likyttinovho cukru lstky mty peprn sodov voda

    RASPBERRY MOJITO PIA COLADA HEMINGWAY SPECIAL

    Do sklenice vlote nakrjenou limetku, pidejte ttinov cukr, erstvou mtu a maliny a ve rozmakejte palikou nebo lc. Pidejte drcen led po okraj sklenice, zalijte rumem a dolijte sodou. Do npoje vlote dv brka a promchejte.

    6 cl Havana Club Aejo Blanco 2 cl kokosovho sirupu 4 cl smetany 10 cl ananasovho dusu

    Do ejkru nasypte led a vlijte vechny tekut ingredience. Ve dkladn prote-pejte. Obsah vetn ledu vlijte do skleni-ce. Seznte klnek erstvho ananasu i se slupkou, pi-pravte si koktejlovou tee, sepnte je prtkem a ozdobte sklenici. Ananas muste naznout.

    TIP: Pia Coladu mete pipravovat i v mixeru a bez sme-tany, kter v pvodn receptue nen.

    4 cl Havana Club Aejo Blanco 2 cl limetov vy 12 cl grapefruito-vho dusu 2 cl maraschina

    Do ejkru vlote kostkov led a ve uveden ingredience. Dkladn proejkruj-te a scete do pe-dem pipravenho skla. Ozdobte a podvejte.

    5 cl Beefeater 24 1 dcl tonic erstv limetka citron pomeran

    TRIPLE CITRUS SHIFTING SANDS NEGRONI

    Je to snadn: pmo do sklenice na kostky ledu nalijte gin a tonic. Dolate pomeranem, limet-kou a citronem - ve nakrjen na tenk koleka.

    5 cl Beefeater 1,5 cl Maraschino 3 cl erstvho grepovho dusu 1,5 cl erstv citronov vy 0,5 cl cukrovho sirupu stik sodov vody

    Ve krom sodovky vlote do ejkru a dkladn protepte spolu s kostkami ledu. Koktejl nalijte do sklenice (pouv se typ rocks), doplte zstikem sodov vody a dozdobte pltkem grapefruitu.

    2 cl Seagrams Extra Dry Gin 2 cl Campari 2 cl Martini Rosso msek pomerane

    Do skla vlote kostkov led a ingredience, promchejte mchac likou a ozdobte.

    nasldl s malinami smetanovo sladk lehce kysel

    osvujc kyselo nasldl hoko sladk

    50 | LETN KOKTEJLY

  • GURMN | mchme

    47 | LETN KOKTEJLY

    4 cl Absolut vodka 2 cl sladkho sirupu 1 cl citronov vy 2 pltky manga

    Text: Jan Vesel, Foto: Jan Becher Pernod Ricard, Absolutdrinks.cz, Beefeater.cz, Havanaclub.cz, Becherovka.cz

    MANGO DELIGHT ABSOLUT BLUE BELL WHITE RUSSIAN

    Naplte mixr drcenm ledem. Pidejte vechny ingredience. Rozmixujte a nalijte do vychlazen sklenice na vno.

    4 cl Absolut vodka 4 stiky limetkov vy 2 cl Blue Curacao

    Naplte mchac sklenici kostkami ledu. Pidejte vechny ingredience. Podn protepte a nalijte do vychla-zen koktejlov sklenice.

    4 cl Absolut vodka 3 cl kvovho likru 3 cl smetany

    Do mchac sklenice dejte vodku a kvov likr. Ve zamchejte a scete do vychla-zen koktejlov skle-nice. Smetanu spolu s drcenm ledem rozmixujte a pes barovou liku navrstvte na hladinu npoje.

    1/4 najemno nakrjenho jablka Braeburn (nebo mal sladk kupav jablko) 35 ml Chivas Regal 12 12 ml javorovho sirupu - spodn st 35 ml odmrky 3 velk sntky mty 125 ml suchho motu (Aspel cider) sntka mty na ozdobu

    CHIVAS Scottish Pomme CHIVAS Dandy - Lion CHIVAS Rekindled Limelite

    Naplte velk tumbler do poloviny ledem, pidejte Chivas a javorov si-rup, dle na msky nakrjen jablko a mtu (lstky ped-tm jemn promakejte v ruce). Doplte ledem, pidejte mot a dobe promchejte. Podvejte se sntkou mty poloen vedle slmky.

    50 ml Chivas Regal 10 ml pampe-likovho a lopu-chovho sirupu 4 kvov zrnka nerafinovan (surov) cukr

    Nahejte koakovku s whiskou, cukrem a kvovmi zrny nad teplou vodou. Zapal-te whisku a otejte sklenkou, aby vech-ny psady zmkly a rozpustily se cca 30 vtein. Mezitm ve sklenici typu old fashioned rozm-chejte sirup s ledem. Nalijte hoc npoj pes led a podvejte.

    25 ml Chivas 10 ml merukov brandy 2 barov liky pomeranov zavaeniny erstv limeta

    Nakrjejte limetu na mal kousky a rozdrte ji v pod-stavci bostonskho ejkru. Pidejte zava-eninu a brandy a promchejte. Ohejte Chivas a pi-dejte k limet. Nalijte do bostonskho ejkru a promchejte. Dvakrt scete do tumbleru a podvej-te.Ozdobte spirlou z pomeranov kry.

    ovocno sladk kyselo sladk smetanovo kvov

    s erstvm jablkem s kvovou pchut pro studen veery

    51 | LETN KOKTEJLY

  • GURMN | rozhovor

    52 | TOM DRASK: IJU SVJ SLADK SEN

    Tom Drask: iju svj sladk sen

    Kde se vzala vae chu do cukrskho emesla?

    Nejvce m ovlivnila maminka, kter moc rda va a pee. Ona sama mi dala hodn zkladnch rad, kter jsem se nedozvdl ani ve kole a vy-uvm je dote. Nejdve m sice lkala kuchyn, ale kucha jsem bt nechtl, tak jsem zkusil cukre a bav m to dodnes.

    Navc se vm da. To se nepovede kadmu.

    Ml jsem tst na lidi, kte mi pomohli se propracovat. Na doporuen kamard jsem v roce 1993 nastoupil do hotelu Renaissance a strvil tam deset let. Seznmil jsem se na-pklad se Zdekem Pohlreichem, kter m jako prvn navnadil, abych piel na nynj msto a budoval kariru. Byl tak jednm z prvnch, kdo mi vysvtlil vznam Michelinu v gastronomii.

    Cestoval jste tak po svt, nebo rozvjel sv umn hlavn doma?

    Byl jsem na zahraninch stch. Ale jinak jsem konzervativn patriot, kdy nkam nastoupm, jsem tam dlouho. Navc, co zde nastoupil fkucha Andrea Accordi, mj vznam se snil, kad den dostvm novou inspiraci a um se. Jeho vliv je obrovsk, pinesl spoustu npad a z jeho hlavy vznik 99 % produkce. Kdy s nm spolu- pracuju, ctm, e ten lovk se pro svoji profesi doslova narodil.

    Jakou povahu mus mt dobr cukr?

    Myslm, e cukri jsou tak trochu plagitoi. Mus vyuvat vc kolem sebe, mus se uit, poznvat nov materily, bt mlsn, nedret dietu. Nesm mu chybt trplivost, jaksi talent, kreativita a fantazie.

    fcukr Tom Drask (39) ji sedm let psob v ptihvzdikovm hotelu Four Seasons. Dl to, k emu m vztah odmalika. Bav ho vymlet nov vci a dvat se kolem sebe otevenma oima.

    Tom Drask: iju svj sladk sen

  • GURMN | rozhovor

    53 | TOM DRASK: IJU SVJ SLADK SEN

    Pekrny maj co zlepovat Podvejme se do eskch pekren, jak jsou?

    Pekaina v echch, je to otzka kvality. Zda je zkaznk ochoten zaplatit rozumn penz za kvalitn peivo. Ano, je otzkou, co je to rozumn penz.Mm za sebou pounou zkuenost, kdy jsem byl na semini spolenosti, kter sem ped lety chtla dovet lskov oky, suen ovoce a dal vci, o kterch se nm tedy jen zdlo. Mla tak celozrnn smsi pro pekae. Na mst byly dva tbory, na jedn stran pekai a lid, kte vyrbj, a na druh dodavatel ingredienc. Vznikla tam hav diskuze, v n si dodavatel stovali, e kdy pijedou s njakou rozumnou nabdkou, nejsou esk pekrny schopny ji zaplatit. Nemluvm o hotelch, kter maj dostatek penz a bohatou klientelu. Ale o pekrnch pro irokou veejnost. Jeden z nich popisoval situaci, kdy pivezl z Nmecka krmnou sms pro ptky a jedna pekrna mu ekla, e nevezmou ani tu, protoe je moc drah.

    Na druhou stranu funguje i tlak peka sm-rem k dodavatelm, potamo vrobcm.

    Ano, tlak na firmy je obrovsk, protoe prodejce zad vrobci napklad: chceme mt chleba, kter v kilogram, bude mt takovou a takovou barvu, mus vydret tak a tak dlouho, mus stt tolik a tolik a pizpsobte tomu vrobu. Myslm si, e to nen dobe. A je to bh na dlouho tra.

    Podle eho by si tedy ml kupujc vybrat peivo?

    Mus hledat, je to jako se vm. Kvalitn peivo se urit odraz na cen. Dal bych si pozor na pekrny, kde maj rohlk za 90 hal. Kdy bude stt teba ptikorunu, je to o nem jinm. Pak vm mus chutnat a vy sami vidte, co s vmi udl.

  • GURMN | rozhovor

    54 | TOM DRASK: IJU SVJ SLADK SEN

    Sladk, to je zbavaPeete i vate doma pro svou rodinu?

    Rd bych pekl, ale nemm na to absolutn as. S vaenm je to jet jinak, tam narm na konkurenci v podob manelky. J nevam a kdy ano, tak musm opatrn jen kdy nen doma... (smch)

    Co vm jako cukri udl opravdu radost?

    Spousta drobnost, napklad kdy udlm nco hezkho z karamelu, nebo kdy m napadne njak kombinace chut...

    Je oblast, ve kter byste rd nco objevil?

    Drobnosti objevuju stle, ale nco zsadnho se snad u objevit ned. Pomrn dost krt se mi stalo, e jsem na nco piel, ml jsem z toho radost, ale pak jsem zjistil, e to nkde nkdo dl. To vte, e jsem byl jeitn a vdl jsem, e jsem to vymyslel, ale...

    Kdy nabrte inspiraci?

    Nejastji v okamicch, kdy se uvolnm, sou-stedm, dvm na vci z rznch hl. Nkdy si myslm, e u nic nepijde a pak jedu tramvaj a ...ejhle, je to tady! Kdy pak dlo tvom, se zjmem sleduju, jak se moje pedstava li od skutenosti.

    S m velmi rd pracujete?

    S okoldou. Pprava se vdy odvj z mch znalost a zkuenost, nikdy ale nevte, m vs pekvap a proto mm z n obrovsk respekt.

    Jak si sladk dopt co nejzdravji?

    Ve velk me nm sladk samozejm kod. Ale napklad posledn trendy ns inspiruj v pou-vn bezlepkov mouky. Kdy s n lovk um, tak je to fajn, protoe tlo tolik nezatuje. Je ale dleit se s n nauit pracovat a neoekvat, e bude mt stejnou chu.

    Pak je tak dleit, jak ingredience pouvme. I doma pi peen bychom si podle monost m- li kupovat co nejlep ingredience a urit jed-nou za as, klidn za rok i pt let, jt do lep restaurace a ochutnat skuten kvalitn vci a te- ba se jimi inspirovat pi peen doma. Pokud si koupme dra ingredience, je lep zat s n-m jednoduchm a pli nekombinovat.

    Neomrzela vs nkdy chu na sladk?

    Jet ne. A kdy se pejm sladkho, jdu si dt nkam nco slanho a vrtm se zpt. Jen s tou kondic to zan bt sloitj... (smch)

    Co si nejvce pejete do budoucna?

    Aby mi to fungovalo jako dote, abych byl schopn se pod nco uit a mt z toho radost. Z profese i sv rodiny. Abych ve okolo ustl. Mj sen se mi napluje tm, e vytvom nco dobrho a lid okolo jsou spokojen. Jestli to tak potrv, tak budu dle t svj sen.

  • Vaflov tsto

    100 g hladk mouky100 g msla50 g cukru mouka50 g madlov mouky

    Zadlme tsto, kter vyvlme na 1 - 2 mm. Vykrajujeme koleka v prmru cca 8 cm a peeme pi 160 C po dobu 8 - 10 minut dozlatova.Omyjeme jahody, zbavme je stopky a zazneme do roviny. pikou nahoru je naskldme na upe-en koleko do tvaru pyramidy.

    Mrn pokapeme medem a ozdobme kvtem le-vandule.

    Meme podvat s okoldovou omkou:

    250g mlka125g smetany na lehn (33%)70g cukru

    Ve svame, pidme 200 g oblben 70 % oko-ldy a rozmixujeme. Dobrou chu!

    GURMN | recept

    55 | TOM DRASK: IJU SVJ SLADK SEN

    Jahodov pyramida

    S jahodami pracuju moc rd, k Tom Drask a prozrazuje jednoduch tip pro letn mlsn.

  • GURMN | recept

    56 | TOM DRASK: IJU SVJ SLADK SEN Text: Libna NovFoto: Ondej Nachtigall

    A jet jeden recept od Tome Draskho.Zvltn desert, jmenuje se Baba. Italov, Francouzi a Polci se dohaduj, vlastn je. Jde o druh kynutho tsta, kter se nam do rumu. Tento smr mm moc rd a pochutnvm si na nm. Je to tak jednoduch, a je to sloit, protoe je dleit dodret postup. Pprava je sice dlouh, ale tsta se d udlat hodn a schovat ho teba do mrazku. Pak u jen sta uvait si hork sirup, ochutit ho citronem, pomeranem, vanilkou, mtou, medukou nebo mkoliv, co mte doma, zvolit si

    alkohol, kter ale nen nutn, pak ve ponoit do sirupu, chvli pokat, a nabobtn a mte desert hotov. Mete pidat jakkoliv ovoce, zmrzlinu apod.

    Zajmavost: Baba vznikla omylem pi kuchtn jednoho lechtice, ktermu se moc nedailo a po njak dob usilovn ppravy neikovn shodil vci ze stolu. Sladk se pitom nalilo na to, co ml hotovo. lechtic to ochutnal a pak u jen vymlel, jak nov desert vylepit.

    Tsto na babu33,7g cukru2,5 vajec19 g drod210 g hladk mouky75g vychlazenho msla

    Cukr, vejce a drod vymchejte do pny (ne me-tlou, lpe listem).Pomalu pisypte hladkou mouku. Zvyte rychlost, mchejte do hladk elastick konzistence, dokud se tsto nebude lepit na stny ndoby.Pidejte sl a rychle mchejte.Postupn pidejte vychlazen mslo, mchejte dokud tsto nen hladk.Pikryjte foli a nechte vykynout do dvojnsobnho objemu, pak znovu promchejte.Vymate dkladn men formiky (mohou bt mini hrneky) mslem (ne tekutm).

    Naplte formiku do jej tetiny a nechte vykynout, dokud nen forma pln.Pete pi 170 C cca 10 minut do zabarven vrku Baby. Vyndejte z formiky na plech a dopkejte do stejnomrn barvy pi 150 C.

    Sirup l vody 200 g cukrukra z 1 pomerane kra z jednoho citronu lika vanilkov esence zrnka z 1 lusku vanilky Ve dohromady svate, nechte vychladnout na 60 C, pidejte 50 g Luxardo rumu (nebo jinho ru-mu). Babu namote do teplho sirupu na 20 minut. Mete ozdobit zmrzlinou, ovocem, kompotem, po-meranovou kandovanou krou apod.

    Baba

  • GURMN | recept

    57 | CHU ITLIE PODLE FKUCHAE ANDREA ACCORDIHO

    Mistr Andrea Accordi inspiruje svm kuchaskch umnm cel svt. Restauraci hotelu Fours Seasons obohatil i o nsledujc recept, kter si pivezl ze sv rodn Itlie. Pprava je jednoduch a chu jedna bse!

    500 g brambor s ervenou slupkou1 loutek, sl80 g hladk mouky 0080 g parmaznu

    Brambory (nikdy nepouvejte rann) pete na hrub soli v troub pi 150 C po dobu jedn hodiny. Jet hork oloupejte a nastrouhejte (pro-pasrujte) a ihned pidejte loutky, mouku, parmazn, sl a velmi rychle zamchejte. Tsto upravte do tvaru vleku, rozkrjejte na zhruba 12 g kousky. Ty pak v dlanch vyvlejte do tvaru kuliky a pomoc vidliky vytvote tvar noku.Noky jemn vlote do vrouc osolen vody a va-te po dobu 2 - 3 minut, dokud nevyplavou na povrch. Uvaen vlote do pipraven omky.

    Omka20 cl extra panenskho olivovho oleje1 ervenou cibuli tropea nakrjenou na velmi tenk pltky 100 gr slaniny Guancialepr kapek balsamikovho octa 150 gr rajat Pendolo, oloupanch a nakr-jench, 3 nakrjen lstky bazalky nastrouhan parmazn

    Rozehejte na pnvi olivov olej, pidejte cibuli a vate velmi pomalu 20 minut cibule by nemla zmnit barvu. Pidejte slaninu a vate dalch 5 minut. Pidejte ocet, rajata a bazalku. Do hotov omky vlote noky alias gnocchi, posypte parmaznem a promchejte.Nakonec mete jet posypat kupavou slaninou, ervenou cibulkou a bazalkou.

    Text: Libna NovFoto: Hotel Four Seasons

    Chu Itlie podle fkuchae ANDREA ACCORDIHO

    Domc bramborov gnocchi (pro 4 osoby)

  • GURMN | med

    59 | MED - ELIXR, KTER CHUTN

    Vyuvme ho po stalet jako nedlnou soust kuchyn i lidov medicny. Pro je tak oblben?

    Med - elixr, kter chutnMed je z velk sti sms vody a dvou jednoduchch cukr: fruktzy a glukzy. m je przranj, tm vy je obsah fruktzy. Pokud ho skladujeme dostaten dlouho, tm vdy zkrystalizuje. Rozpustit se d pozvolnm zahtm, ani by ztratil na sv kvalit.

    Chu a kvalita medu se odvj stejn jako u vna na poas v danm roce. Zle tedy na ronku, mstu sbru, ron dob odbru, nadmosk vce umstn l a pslun vegetace - a hlavn na peliv prci velae.

    V kadm ppad se doporuuje kupovat med pouze u zkuenho velae. esko m toti pro vrobu medu v porovnn s jinmi zemmi mnohem psnj normy. Bute obezetn pi nkupu medu v obchodech, zvlt u toho z dovozu. Pi kontrole toti inspektoi zjistili, e asi dv tetiny importovanho medu v na-ich obchodech obsahuj nepovolen ltky nebo stopov zbytky antibiotik.

    A jak med vbec vznik? innost vel dlnic rodu Apis (vela