Top Banner
16

grågåsen 4-2014

Nov 23, 2015

Download

Documents

Grågåsen 4 2014. Seniorudvalget DOF Kbh
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
  • En epoke er slut!

    I hele 11 r har Pamela og Finn vret de gstfrie vrtsfolk p godset ved Kirke Syv. Sson-afslutningen i juni mned har vret et af rets absolutte hjdepunkter, som vi alle har set frem til med glde og forventning. Men nu vil de ikke mere, hvilket er fuldt forsteligt. Trods mange hjlpende hnder ligger der et kmpestort arbejde bag rets fest. Rigtig mange tak fra os allesammen og gk gk gk.

    Nu m vi lgge hovederne i bld, for afslutningsfesterne skulle ndigt forsvinde. Kom frem med jeres ideer. Mske har du/I lyst til at danne en lille festkomit?

    Telefonnumre: Erik Larsen 60640293 Niels Mathiassen 44483387 Pamela Bartholomeusz 36705178 / 24824345 Poul Reib 41248864 Tage Stampe 45888290 Jan Nielsen 26652618 Jan Mollerup 39658767 - 40508487 Elsebeth Gludsted 43524868 Jesper Tendal 41680399

  • Seniorudvalget arrangerer rligt ca. 20 fugleture og 6 foredrag, fortrinsvis for DOFs ldre medlemmer. P vore ture har fuglene hjeste prioritet. Vi lgger ogs vgt p et godt socialt samvr og nyder i vrigt rets gang i naturen.

    Giv venligst besked om eventuel adressendring, og sfremt du ikke nsker bladet tilsendt til Bente K. Christensen: [email protected]

    HER KAN DU SKRIVE OM FUGLEOPLEVELSER, REJSER, TURFORSLAG, RIS/ROS O.M.A. KOM UD AF BUSKEN. VI HAR BRUG FOR DINE BIDRAG FOR AT SKABE VARIATION I BLADET!

    Vesterhavsturen 28/4 1/5.

    Dag 1. Frste stop var Knudshoved. Vi aftalte her, at fuglekonkurrencen skulle starte p Lillebltsbroen. Formiddagskaffen blev indtaget ved Harte vest for Kolding. Niels berettede her om Harteboringen i 1935, det frste spde forsg p olieudvinding i Danmark.

  • Sneum Diges var nste ml, hvor sen bd p ikke mindre end tre Rdhalsede gs, Sorthovedet mge, Dvrgmge, mange vadere, nder og gs, specielt store flokke af Bramgs. Peder Agger berettede om den meget sjldne Snabelfisk som findes i sen. Ved Esbjerg passerede vi den enorme skulptur Mennesker ved havet og bes den flotte og lyse Hjerting Kirke, hvor Robert Jacobsen havde stet for udsmykningen.

    Eftermiddagskaffen, med det sdvanlige Lomumba- indslag, blev nydt p Klvbakken, hvor vi fik det frste kig ud over Fils s. Den tidlige sommervarme var nu for alvor slet igennem, og alle nd solen. I Nrre Nebel blev den lokale Brugs lettet for flere flasker rdvin. Trtte efter en lang dag landede bussen p vandrehjemmet i Lnne, hvor vrelser og fortring var upklagelig. Vi stod selv for borddkning og opvask, men alle hjalp til og sikrede, at alt kom til at fungere.

    Dag 2. Dagen startede i tge, men solen kom hurtigt frem og sommervejret var tilbage. Listen var allerede oppe p 64 arter. Dagens frste ml var Fils og alle blev sat af p stsiden af sen og vandrede tvrs over dmningen, rigtig flot tur, hvor Atlingand, Prstekrave, Mudderklire, Ryler, Sorthalset Lappedykker og mange andre lod sig se og hre.

    Vel fremme ved Avlsgrden smagte de selvsmurte madder godt. Nste stop var det flotte fugletrn ved Petersholm, der ud over fugle, fremviste en meget aktiv Hermelin. Danmarks vestligste punkt Blvandshug med det enorme fyrtrn, som enkelte friske besteg, tog sig godt ud i sol og stort set vindstille og de fleste var ogs nede og smage p Vesterhavet.

  • Omrderne omkring Oksbl var prget af megen militraktivitet, men det s ud som om de implicerede tropper for det meste nd det flotte vejr. P vejen hjem besteg vi Blbjerg indlandsklit, 64m, Dks hjeste.

    Dag 3. Jan kunne berette at vi nu var oppe p 93 arter. Frste stop var Vrnengene hvor Dvrgfalk, Gul Vipstjert og meget aktive Brushaner kunne beskues fra bussen. Vi havde fet tilladelse til at kre helt ud p

    Tipperne ved fuglestationen hvor vi travede en tur i det usdvanlige trre landskab.

    P tilbagevejen fik vi en flot Vendehals siddende lnge p en pl. Det blev fejret og var i vrigt observation nr. 100. Herefter krte vi ad kystvejen og passerede mange flotte velholdte klitgrde og ved stranden i Hvide Sande kunne Suler og Sortnder iagttages. Frokosten blev indtaget ved Jger Peters hus ved vest Stadil fjord overvget af overflyvende Havrn.

    En kort spadseretur langs lhegnet til fugletrnet resulterede i 2 flyvende traner. Vi skimtede lige Danmarks eneste Whisky brnderi ved Stauning og nede til slut frem til pumpestation Nord ved Skjern Enge hvor Agerhns blev forspil til dagens absolutte hjdepunkt, intet mindre en 17 Pomeransfugle, der stille og roligt lod sig beskue p marken. Sidste stop var fugletrnet p vejen ved Lnborg, hvor vi s flere Skestorke, Vandrefalk og Blisgs.

  • Dag 4. Vi startede i den vestlige ende af Skjern- -deltaet ved Vesterby, hvor temperatur og vind nu var blevet mere normal for rstiden. Turen ud over Poldene i den friske morgenvind bd p mange sangere og sandelig om ikke ogs to flyvende Rrdrum lod sig se. Frokosten blev indtaget ved det flotte Naturcenter.

    I anledning af 1. maj reflekterede Ellen over fordelingen af verdens rigdomme og ressourcer og henviste til Zygmunt Baumans betragtninger. Nu blev det tid til at vende nsen hjemad og i bussen p vej over Fyn og Sjlland var der tid til at memorere over en srdeles vellykket tur med de mange hyggelige dage og aftener med snak, sang og smittende humr.

    Vort nye sanghfte fik sin debut p turen, men kan blive endnu bedre, s bare kom med nye input. Hele tre fdselsdage (Helle, Anny og Hanne) blev fejret p turen med sm skarpe, wienerbrd og hjemmelavet kage. Slutresultatet af konkurrencen blev 110 arter og gevinsten tilfaldt Else. En speciel tak til turlederne, ikke mindst Elsebeth, som med sit store kendskab til omrdet og opdaterede viden, bidrog til en srdeles vel tilrettelagt udflugt for Grgssene.

    Niels Mathiassen

    Gsefjeren

    S blev det min tur til at modtage gsefjeren. Min frste tanke var h nej jeg kan jo ikke huske noget som helst, og det jeg kan huske, er ikke interessant for andre at lse om. N, men jeg tog mig sammen, og prver nu at skrive til Grgsen, om hvordan det gik til, at jeg i dag er en grgs.

  • Interessen for fugle og natur startede nok allerede da jeg var barn, og min far viste mig de fugle, der kom i vores have i Trrd. Det var de mest almindelige havefugle, mejser, spurve, rdklk ( ja, det hed den alts da jeg var barn) og gik det hjt en flagsptte. Vi kunne sidde ved spisebordet og betragte fuglene p foderbrttet lige uden for vinduet i timevis. Det var herligt.

    I mange r var jeg spejder og kom p mange ture og lejre ude i naturen. Men det var nok frst som voksen, at jeg for alvor fik je for fuglene. Jeg begyndte at tage p dejlige rne og traneture til Sverige med Naturfredningsforeningen og DOF. I 1996 meldte jeg mig ind i DOF.

    En uge med DOF til land i 2001 blev for alvor et vendepunkt. Det var en fantastisk tur p mange mder og en kmpe oplevelse for mig. Det var efterr, og der var s mange fugle, at jeg tnkte, at jeg havde set flere fugle, end jeg ville komme til at se resten af mit liv. Det kom ikke til at passe. Det sjove var ogs, at med p den tur var Rita, Lean og Lisa, som jeg gens som grgs flere r senere.

    En anden tur, der blev betydningsfuld, var en tur til lsemagle Revle en sommerdag 2010. P den tur var vi 2 kvinder, der ikke havde teleskop, og vi gik og talte lidt sammen. Hun sagde, at hun egentlig altid gerne ville have haft et teleskop, men det var ikke blevet kbt, og nu var hun for gammel til at slbe det.

    Hun skulle have kbt det for 10 r siden. Da tnkte jeg, at det skulle ikke blive mig om 10 r. Samme sommer stoppede jeg p arbejde, og gik p efterln, s et teleskop var da en passende gave at give mig selv.

    Tilfldigvis s jeg en lille annonce i bladet Fugle og natur med et brugt teleskop til salg. Jeg ringede, og fik en aftale med en meget venlig herre om at komme og se og prve teleskopet.

    Da han hrte, at jeg lige var stoppet p mit arbejde, fortalte han om grgssene og sagde, at jeg ville blive glad for at tage med p grgsturene. Han mente bestemt, at det var noget for mig. Det fik han ret i. Jeg kbte teleskopet, det er jeg ogs glad for. Skrev jeg, at den venlige herre hedder Niels Paludan ?

    Siden er det blevet til mange dejlige ture med grgssene, bde en dags og flere dags. Lige fra frste tur, har jeg bare flt mig s velkommen, og taget godt imod. Det skal I have tak for alle sammen. Jeg glder mig til mange flere gode ture med bde fugle, venskab og godt humr. Susanne Paltorp

    Jeg giver Gsefjeren videre til Birthe Peters.

  • Fugle causeri

    Attale om personer er ikke nemt for tnk, om der er nogen man har glemt, men den enkelte er jo altid interessant og for fuglene en rigtig ideel gesandt

    Erik, leder Jan, Elsebeth, Asger og Susanne er ligesom fortroppen for det hele vil s gerne med os andre sin viden dele, med kikkerter og skoper de gennemsger nye marker og serverer os rigtig mange spndende fuglearter.

    Ingborg, Erik, Poul, Finn, Per og Grete ser vi desvrre ikke s meget mer, men alle 6 skal de s sandelig vide at ingen af os andre nsker at se dem lide, ville s gerne dem alle hjlpe, s det gavnet skal vide, at de alle strkt er savnet.

    S er der alle os almindelige andre der gerne med teten vandre, vi tropper troligt op til de gode arrangementer takker for spnding, venskab og fine traktementer, om det glder foredrag/fugleture i den danske natur s nyder vi det, og giver os alle en smart figur.

    Poeten Niels.

    Hyldest til de trofaste

    Nogle gr s stille med dren s ej vi tnker over deres gren, for de er slet ikke ude med snren har sit p det trre, hviler i sig selv for sren, men i virkeligheden stter de sine spor mens vi andre bare sidder der og glor, med at organisere og katalogisere, med at informere ud til flere og flere, Grgsen er landet bliver spontant lanceret, og helt unikt, telefonen bliver besvaret mere hjlp, man fr humret godt bevaret,

  • og s er der arbejdet med at kre sammen det er nok ikke altid bare fryd og gammen, men nr den rette str ved roret bliver der rigtig mange point scoret, s bde Pamela og Rita, begge vore kre af dem kan vi rigtig meget lre.

    hilsen fra poeten.

    Det var kattens! - en srgelig historie.

    Vores stre kom tidligt i r. Allerede i starten af februar kiggede de ind i kasserne. Dette gentog sig flere gange i marts og april. Men nej, de fandt benbart bedre steder og svigtede os helt.

    Midt i maj arriverede til gengld et par rdstjerter og bes de ledige boliger. Atter blev vores strekasser vurderet og kasseret! Derimod slog parret sig ned i naboens kasse, klos op ad vores have.

    I juni gldede vi os over hr. og fru rdstjerts ivrige fodring af ungerne i kassen. Sankthansaftensdag flj ungerne s ud, mske 4-5 stykker.

    MEN - og nu kommer det srgelige: Fra vinduet iagttog vi de voksne fugles ivrige forsg p at advare ungerne mod livets farer. Det gik ikke stille af! Og pludselig kom naboens kat (en anden nabo forsts) og snuppede i hvert fald to af ungerne.

  • Vi kunne ikke n at afvrge dramaet og fandt den ene unge skambidt mellem roserne, ikke til at redde!

    Siden har vi ikke set noget til rdstjertfamilien.

    Ill kill that cat!

    Lean og Rita

    Turen til Sanddobberne og Tiss 9/4 s dagen fr ud til at blive en vd omgang, men heldigvis drev en temmelig kraftig vind fra nordvest regnen til stsjlland og Sverige s vi slap med meget rde, vindblste kinder. Ved Sanddobberne ss flotte Klyder og Spover, talrige nder inkl. Sortand og Fljlsand. I det fjerne oven i kbet en flyvende Mallemuk. Dernst gik turen til Skarres med Stor Skallesluger, Vandrefalk og rugende Havrn. Frokosten blev indtaget ved Formidlingscenteret Fugledegrd med en formidabel udsigt over Tiss som i vrigt kvitterede med rets frste Landsvale. Et helt nybygget fugletrn, som nrmest er et sommerhus med havudsigt, var imponerende. Flasken var nste ml med bde Fjord-og Splitterner og mange nder. Et kort besg ved Frehuset ved Reers afsluttede en rigtig god og hyggelig dag med et udbytte p 72 arter. Niels M.

  • Turen til Vaserne 23/4 var begunstiget af fint solskin og brugbare temperaturer. 36 fremmdte tog den sdvanlige rute, der i r var rigtig smuk med nyudsprungne trer og buske overalt og alle slags forrsblomster i fuldt flor. Turens hovedattraktion, den lille flagsptte lod sig i frste omgang ikke se, men Pamela og en lille del af bagtroppen oplevede en fantastisk parringsleg og parring inden de nede frem til formiddagskaffen ved trnet.

    Hele grgsflokken vendte optimistisk om og foretog et usdvanligt stille 1 km tilbagetog, desvrre uden resultat. Resten af turen bd dog p nye rsfugle som munk, lvsanger og grdesanger. Frokosten blev en livlig affre i selskab med en flok glade og meget aktive skovbrnehave brn. Som afslutning smagte isen ved kiosken rigtig godt efter den efterhnden 8 km. lange tur

    Vejret p turen rundt Snders 14/5 afveg ikke meget fra de foregende 8 dages konstante regnbyger bortset fra, at det denne onsdag blev til n sammenhngende byge. Turen startede i trvejr men s kom regnen. 26 Grgs var modigt mdt op og nattergalen, de vrige sangere, gg, rrdrum og rrhg lod sig hre og se. Grshoppesangeren, som var hrt sndag, tav desvrre. 51 arter kom dog i kassen. Frokosten i det fri blev opgivet og hjemturen langs nordsiden af sen foregik i jvnt hjt tempo, hvor de hjemlige opvarmede stuer trak gevaldigt. Alle smilede dog til afsked og gldede sig over at de 6 km, vi havde tilbagelagt, nok var sundt for helbredet. NM

  • Den 28. maj gik turen til OM. Vi gjorde frst et stop i Borreby mose og ved en tur langs landevejen s vi mange nder, bl.a. ca 40 knarnder, skeand, atlingand osv. Og der var viber, klyder og kobbersnepper, nogle af dem med unger. S tog vi frgen fra Stigsns til Om og gik en tur rundt om Om s, hvor der var lappedykkere, grgs, mange svaler og enkelte sangfugle. I Loen, hvor vi plejer at spise, var der optaget, s vi gik ned til mosen. Mens vi spiste frokost s vi bl.a. rrhg og flyvende rrdrum. P hjemturen med frgen s vi et enkelt marsvin. Tilbage i Borreby mose fik vi kaffe og iagttog igen et sprudlende fugleliv. I alt nede vi 69 arter p denne varierede tur. (Erik)

    Skne den 11. juni 2014 Vi startede kl. 7 fra Ballerup med Erik fra Vallensbk som chauffr. Da vi havde samlet 3 deltagere op i Trnby var vi 38 Grgs, der var klar til at tage til Skne p en dag, hvor vejrudsigten lovede regn og risiko for torden. Vi startede med at kre mod Havgrdssen via Anderslv. Det smregnede hele vejen, s vi krte videre mod Bjrkeskrasen, hvor himlen s lysere ud. Ankommet hertil drak vi formiddagskaffe i let regnvejr, mens vi kiggede p en rdrygget tornskade. Bagefter gik vi en lille tur ned til sen. Her hrte vi nattergal og gg, men ellers var der ret tomt.

  • Nste stop var Krankesen. Det smregnede stadig, men vi kom i trvejr i fugletrnet. Herfra s vi sortterner, mange toppede lappedykkere, overflyvende gge og en rd glente, der sad i toppen af et tr tt p trnet. Desuden havde vi en siddende havrn p den modsatte side af sen. Den gav anledning til en del diskussioner. Der var flere der mente, at det var en rd glente, men havrnen var s venlig at flyve ud p sen og fange en fisk, og s sluttede diskussionen. Det var i vrigt dagens eneste havrn.

    Vi spiste frokost i shelteret ved Krankesen. Lisa gav en lille en, fordi hun havde haft rund fdselsdag. Det var lige, hvad vi trngte til.

    Fra Krankesen krte vi over Vombs enge. Der var ingen gs, men vi havde 2 hvide storke p rede og 2 der gik p en mark. Desuden var der flere rde glenter og ravne. Sidste stop var Nsbyholm, hvor vi frst holdt ved sen.. Der l en del andefugle og grgs i sen.

    Bagefter krte vi om p den anden side af godset, hvor vi holdt kaffepause i trvejr og Erik fra Vallensbk serverede lumumba. Turen gav 68 arter. Vi var tilbage i Ballerup ved 5 tiden. (E.G.)

    18. juni blev vores afslutning p forrsssonen en tur gennem Regnemark mose med efterflgende spisning og underholdning hos Pamela og Finn. P trods af det dejlige vejr gav det kun ca. 40 fuglearter p gturen, men det blev opvejet af en flot middag, kaffe og visesang som underholdning i haven. En dejlig eftermiddag. (Erik)

  • Foredrag: Alle foredrag afholdes i Vanlse Kulturhus, Frode Jacobsens Plads 4, 2720 Vanlse. Tt ved S-tog og Metro. Starttidspunkt kl. 11.30 Der serveres Kaffe/Te fra kl. 11.00

    Foredrag efterr 2014

    22. oktober 2014 :Tvillinger v/Klaus Malling Olsen Inden for fugleverdenen vrimler det med tvillinger, alts to arter, der ligner hinanden meget. KMO vil fokusere p flere af de hjemlige tvillinger og udrede hvordan vi kender dem, nr vi ser dem i felten. . Hav- og fjordterne er et klassisk tvillingepar, men ogs lommer, mger, rovfugle og smfugle rummer masser af muligheder. Regn med en koncentreret eftermiddag med utraditionelle kendetegn som supplement til felthndbgerne.

    12. november 2014 : Danmarks fugle v/ Tage Stampe og Grethe Wenzell Fra vinter til vinter. Lst og fast om fuglelivet i Danmark.

    10. december 2014 : Ghana v/ Alex Rosendal De fleste af vores afrikatrkkere er p kraftig tilbagegang. Vi ved ikke hvorfor og har derfor nsket at finde ud af, om problemet skal findes i Danmark, p trkruten eller i vinterkvarteret. DOF har derfor i de sidste 5 r foretaget monitering i Ghana. Alex Rosendal har fuldt projektet p tt hnd og vil fortlle om projektet. Alex har endvidere vret leder p en DOF- Travel tur til Ghana i 2013 og vil fortlle om turen, biotoperne og fuglene.

    Ture: Kontaktperson : Jan Chr. Mollerup. Tlf. 40508487 - Email: [email protected]

    Turledere: Elsebeth Gludsted - Jan Nielsen - Erik Larsen. Jesper Tendal

    Staunings ons. d. 30/07 kl. 08.00-13.00: Smtur P-pladsen ved Jersie Strandpark. Vi forventer mange vadere og smfugle.

    lsemagle Revle/Kge S. ons. d. 13/08 kl. 08.00-13.00: Smtur. Kiosken ved dmningen. Masser af vadefugle.

    Saltbkvig-Reers ons. d. 27/08 kl. 07.00/17.00: Bustur fra Ballerup Station (opsamling Roskilde) Vi hber p mange vadere og rovfugle. Indbetal kr. 230,00 p vores bankkonto

  • (reg.nr. 9541 konto 60072035) DOF Kbenhavn Seniorudvalget senest 01/08. Max 36 deltagere. Efter 14/08 kan du ringe til 40508487 og forhre dig om evt. restpladser.

    Falsterbo ons. d. 10/09 kl. 07.00-17.00: Bustur fra Ballerup Station (opsamling Trnby). Vi forventer stort rovfugletrk plus diverse vadere og gs. Indbetal kr. 250,00 p vores bankkonto (reg.nr. 9541 konto 60072035) DOF Kbenhavn Seniorudvalget senest 15/08. Max. 36 deltagere. Efter 25/08 kan du ringe til 40508487 og forhre dig om evt. restpladser.

    Gettern 16/9-18/9: Bustur fra Ballerup Station. Vi besger forskellige lokaliteter p Sveriges vestkyst og er 1 dag p Gettern. Vi bor p dobbeltvrelser p vandrerhjemmet Varberg Fstning. Max. 36 deltagere. Indbetal kr. 2250,00 p vores bankkonto (reg.nr. 9541 konto 60072035) DOF Kbenhavn Seniorudvalget senest 18/8. Prisen er incl. bus +2 overnatninger + 2 morgenmad+ 2 aftensmad. Frokoster som indtages i felten medbringer vi selv. Mulighed for enkeltvrelser mod en merpris p kr. 600,00.

    Lejodde/Borreby onsdag 1/10 kl. 7.00-17.00: Bustur fra Ballerup Station (opsamling Solrd). Vi forventer vadefugle, nder og rovfugletrk. Indbetal kr. 220,00 p vores bankonto (reg.nr. 9541 konto 60072035) DOF Kbenhavn Seniorudvalget senest 12/9. Max. 36 deltagere. Efter 19/9 kan du ringe til 40508487 og forhre dig om evt. restpladser.

    Prst Fed onsdag 15/10 kl. 7.00-17.00: Bustur fra Ballerup Station (opsamling Solrd) Vi hber p vadefugle, rovfugle og smfugle. Indbetal kr. 230,00 p vores bankkonto (reg.nr. 9541 konto 60072035) DOF Kbenhavn Seniorudvalget senest 26/9. Max. 36 deltagere. Efter 2/10 kan du ringe til 40508487 og forhre dig om evt. restpladser.

    Klydesen/Kongelunden onsdag 5/11 kl. 9.00-15.00: Tur i privatbiler fra Ballerup Station. Obligatorisk tilmelding til Pamela Bartholomeusz, som organiserer samkrsel tlf. 36705178 senest 22/10. Vi hber p vadefugle, nder og smfugle i skoven.

    Maderne/Avn onsdag 19/11 kl. 7.00-17.00: Bustur fra Ballerup Station (opsamling Solrd). Vi ser efter gs, nder, vadefugle og rovfugle. Indbetal kr. 225,00 p vores bankkonto (reg.nr. 9541 konto 60072035) DOF Kbenhavn Seniorudvalget senest 27/10. Max. 36 deltagere. Efter 3/11 kan du ringe til 40508487 og forhre dig om evt. restpladser.

    Betalinger for seniorture foregr udelukkende pr. bank (ved bankoverfrsel reg. nr. 9541) 60072035 DOF-Kbenhavn, Seniorudvalget, Vesterbrogade 138-140, 1620 Kbenhavn V.

    Eventuel framelding til endagsbusture m finde sted senest onsdag ugen fr turens afholdelse. Det indbetalte belb returneres, fratrukket et ekspeditionsgebyr p kr. 50.-/pers.

    BEMRK: VI SENDER INGEN BEKRFTELSE P ENDAGSBUSTURE. DU ER P LISTEN, HVIS IKKE DU HRER FRA OS. P FLERDAGSBUSTURE SENDER VI BEKRFTELSE P DIN TILMELDING

  • Redaktion: Poul Reib/E-mail: [email protected]

    Hjemmeside: http://picasaweb.google.dk/poul.reib

    Fotos: Vesterhavsturen (Mette Hold) Rdstjert (Rita Ploug) Sorthalset Lappedykker Pomeransfugl Splitterne Lvsanger Atlingand Sortterne Hvid stork (Poul Reib)

    Swarovski teleskop STS 80 HD, 45 gr. indblik, 30 x ww - med tilbehr (stativ, taske, rem) - slges. Pris: 11.000,- (nypris for teleskop alene 14.600,-) Henvendelse: tlf. 30894109, Ingborg Terne Jensen, Ballerup