Top Banner
Mødestedet for geografisk information • Marts 2016 • Nr. 172 Droner monitorerer trafikken side 10
20

Geoforum 172 - Marts 2016

Jul 26, 2016

Download

Documents

geoforum

 
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Geoforum 172 - Marts 2016

Mødestedet for geografisk information • Marts 2016 • Nr. 172

Droner monitorerer trafikkenside 10

Page 2: Geoforum 172 - Marts 2016

Geoforum DanmarkKalvebod Brygge 311560 København VTlf. 38 86 10 [email protected]

Ansvarshavende redaktørRikke Schielder [email protected]

GrafikerMette [email protected]

GEOFORUMISSN 1602-4435Medlemsblad for Geoforum Danmark, der er en ideel forening, som på landsplan arbejder for at fremme den samfundsmæssige nytte af geografisk information.

ForsideDroner anvendes til at monitorere trafikken og afhælpe kødannelse i rundkørslen i Randers.

TrykkeriKLS Grafisk Hus A/SOplag: 1.600

Kommende numreDeadlineNr. 173 10. marts 2016Nr. 174 15. april 2016Nr. 175 13. maj 2016

Annoncer i bladetSe annoncepriser påwww.geoforum.dk/annonce

Kort Nyt

Frivilligt arbejde med MaNge udFor­driNger

Vil du være med til at lave arrangementer, udvikle kurser og i det hele taget være med til at gøre en forskel i geodatabranchen? Og vil du være en del af et stort frivilligt netværk i Geoforum? Så kom og vær med, vi har altid brug for stærke frivillige kræfter.

Kort Nyt

DDL-fOrmanD takker afefter ni år i spidsen og 18 år i bestyrelsen i Den danske Landinspektørforening har Henning elmstrøm givet stafetten videre. Det gjorde han til stående applaus fra 300 deltagere på foreningens generalforsamling på Hotel nyborg Strand den 5. februar 2016. manden, som fremover skal gå forrest, er torben Hjulsager. torben Juulsager er partner i landinspektørvirksomheden Geopartner Landin-spektører a/S og har siden 2009 været formand for Praktise rende Landinspektø-rers forening, PLf.

DAnmArKS HøjDe­moDeL i ny, LAnDSDæK­KenDe oG frit tiLGæn­GeLiG uDGAveen ny og forbedret udgave af Danmarks Højdemodel (DHm) har siden slutningen af januar ligget klar. Det er særligt opløsning og nøjagtighed, der er forbedret i forhold til Højdemodellen fra 2007, hvilket betyder bedre anvendelsesmuligheder for brugeren. foreløbig er det gennem kortforsyningens services, distributionen af højdemodellen foregår, men det er planen, at det i løbet af 2016 skal ske fra Datafordeleren.

internAtionAL Geo DAtA ­inSpirAtion2016 byder på flere spændende internationale konferencer og workshops.

Du kan se et udvalg af dem i Geoforums mødelkalender på hjemmesiden:http://geoforum.dk/kurser­og­arrangementer/

ArtiKeL i GeoforumGår du med en spændende idé til en artikel til næste nummer af Geoforum? Vi vil meget gerne have dine input, enten som en artikel eller som en idé, vi på redaktionen kan arbejde videre med.

Geoforum udkommer i begyndel­sen af måneden, ti gange om året. Du er altid velkommen til at ringe eller skrive til sekretariatet, [email protected].

Vi glæder os til at høre fra dig!

Page 3: Geoforum 172 - Marts 2016

leder

... Sådan indleder Sebastian sin ”Måske ku’ vi” fra 1976. en sang der handler om at afprøve noget nyt, om at forsøge at finde fælles værdier og derigennem blive rigere.

i tråd med Geoforums arbejde med at turde have en holdning til de vinde, der blæser i det politiske land­skab, er det selvsagt, at Geoforum har brug for fora og netværk til trykprøvning af idéer og høringsforslag. Her trækker bestyrelsen på de uundværlige frivillige kræfter i rådgivende udvalg, virksomhedsnetværket, forsynings­netværket og leverandørnetværket.

Bestyrelsen påbegyndte sidste år arbejdet med et lignende netværk for kommuner. Netværket skulle understøtte vidensdeling kommunerne imellem, bistå Geoforums arrangementsudvalg, kompetenceudvalg og bestyrelse samt give kommunerne muligheder for at indgå interessesamarbejder. Da forum for samar­bejde på geodata­ og kortområdet (foSAKo) barslede med mange af de samme tanker og senere på året igang s atte arbejdet med en strategi, der skulle understøtte dette, var det naturligt at indstille arbejdet med netværket og lade kommunerne, via foSAKo, selv skabe denne platform for samarbejde.

foSAKo er en undergruppe under Kommunalteknisk Chefforenings faggruppe for digital forvaltning. formålet med dette forum er at danne netværk mellem de kommunale geodata­samarbejder: Geonord, Geomidt, Sydkort, Geo fyn, GeoSjælland og HrKS (Hovedstadsregi­onens kortsamarbejde) samt arbejde for at styrke kommunerne på kort­ og geodataområdet. Dertil kommer

foSAKo´s koordinerende rolle som bindeled mellem de kommunale kortsamarbejder, Kommunernes Lands ­forening (KL) og Kommunalteknisk Chefforening (KtC).

Strategien for foSAKo ligger nu klar og er godkendt af KTC’s faggruppe for digital forvaltning, og resultatet er spændende og visionært. et af punkterne i strategien er, at foSAKo ønsker at være kommunikator. Det var derfor med stor glæde, at bestyrelsen i januar kunne invitere repræsentanter fra foSAKo’s forretningsudvalg til dialog ­ for måske ku’ vi finde noget at bruge hinanden til.

Det er særligt omkring kommunikation, at foSAKo og Geoforum ser muligheder for at indgå et samarbejde. Geoforum får mulighed for at kommunikere direkte med kommunale medlemmer, og det vil således være muligt for Geoforums bestyrelse at trykprøve idéer og holdninger direkte hos kommunerne. Arrangementsudvalget vil få mulighed for at målrette arrangementer til de kommunale medlemmer – man kunne fx forestille sig et virksomheds­besøg til uAS testcentret i odense, hvor kommunerne kunne få demonstration af anvendelsesmuligheder for droner i kommunerne. Kompetenceudvalget vil få mulighed for at koordinere og tilpasse kursusudbuddet i forhold til det, kommunerne efterspørger.

en god dialog har altså ført til, at et samarbejde har set dagens lys, et samarbejde som, vi mener, både foSAKo og Geoforum kan få udbytte af. Bestyrelsen hilser samarbejdet med foSAKo velkommen, vi glæder os til at prøve hinanden af og måske sammen bestige bjerge, nå højere op politisk og tættere på vores kommunale medlemmer.

Af KAren freDeriKSen, beStyreLSeSmeDLem

Kort Nyt 2

Leder 3

Hvad er det med de kort? 4

Politisk besøg i geodata-virksomhed 8

Droner monitorerer trafikken 10

Mødekalenderen 13

Udpluk af arrangementer 14 Nyt fra virksomhederne 15

Måske ku’ vi bestige bjerge…

Page 4: Geoforum 172 - Marts 2016

4 geoforum • marts 2016

>>

?????????????????????

HvaD er Det MeD De Dér kort?

Illustration: Udsnit af Johannes Mejers Danmarkskort

Af HAnS rAvnKjær LArSen, GeoKommuniKAtør

Når nu kort er blevet mere og mere kedelige siden dengang, der var søslanger, søfarende og #s… i margin af dem og til nu, hvor vi slet og ret taler om databaser og x,y,andsowhat … Hvad er så forklarin­gen på, at de stadig kan optage os i timer, de dér kort? for vi kender det jo godt: vi kan bruge timer og atter timer på at udforske kort, uanset at vi aldrig når rundt i alle de afkroge af landskabet, som kortene viser. Og ikke nok med at vi gør det én gang, vi skal ofte lige besøge kortet én gang til. Hvorfor? Kan vi ikke huske, hvad vi ser første gang? Har vi virkelig brug for at kende alle detaljerne for at vide, om den ene by nu også er større end den anden eller for at overveje, om det vil tage to eller to og en halv time at gå en tur i bjergene? Hånden på hjertet: Ville vi undvære kortene?

Kort i radioenen tirsdag eftermiddag i januar gjorde tre muskete­rer fra den danske ’geodata­menighed’ et gævt forsøg på at forklare, hvad der ligger bag interessen. Morten Lind, manden der om nogen ved mere om danske adresser end nogen andre; Lars Brodersen, manden der har hele to doktorgrader i geokom­munikation, og undertegnede, en ydmyg udøver af disciplinen geokommunikation, var blevet inviteret til

en times radiosamtale om kartografi og ’det dér geokommunikation’ af Knud Romer. Det blev til en samtale, som på ingen måde nåede i mål – hvis ’i mål’ vel at mærke er at få sagt det hele. Men som ikke desto mindre afsøgte forskellige årsager til, at kort bliver ved med at drage og fascinere os.

i udgangspunktet er kort intet mindre end verden en miniature; det er en rejse fra det sted, man befinder sig, til de steder og de historier, man gerne vil opleve. Rejsen begynder i det indre, men fortsætter – forhåbentlig – i den ydre verden.

Selv om vi i dag i praksis ofte arbejder med geodata, taler vi videre om kort. Hvorfor? fordi kort er så oplagt et samtaleinstrument. Kort er fantastisk til at danne overblik og rammesætte forhold ved vores fælles, fysiske verden. Blot skal vi være opmærksom­me på, at der altid er en vinkel på kortet: Kort er ikke, og har aldrig været, neutrale eller objektive.

Kort i historienDerfor var det naivt af kartografen johannes mejer (1606 ­ 1674) at tro, at verden (eller Danmark) kunne beskrives per se, uden at det ville vække reaktioner, baseret på forudanelser og fordomme hos kongen,

KommeNtar

Page 5: Geoforum 172 - Marts 2016

Illustration: Udsnit af Johannes Mejers Danmarkskort

MOBILE MAPPING

Intelligent løsning til vejadministrationMåling i billeder, tematiske overlays, GIS-integration, skilteregistrering

10,2 m

7,8 m

3,1 m

2,1 m

Page 6: Geoforum 172 - Marts 2016

6 geoforum • marts 2016

Ledig stilling som landinspektør inden for matrikel- og ejendomsdannelse på Færøerne

Umhvørvisstovan, Postbox 2048FO-160 Argir, Færøerne, e-mail: [email protected]

Umhvørvisstovan – den færøske matrikel-styrelse – har brug for en god, solid og erfaren landinspektør, der skal indgå i det daglige matrikulære sagsarbejde, men som også kan deltage i en fortsat udvikling af den digitale forvaltning inden for matrikel- og ejendomsdannelse på Færøerne.

Matrikel- og ejendomsdannelse på Færøerne er en offentlig opgave, der varetages af Umhvørvisstovan, en sammensat institution på miljø-, energi- og landskabsområdet, der også omfatter tinglysning og kortlægning. Vi er ca. 50 medarbejdere.

Matriklen er udpeget som en væsentlig del af grunddataprogrammet i forbindelse med en digitaliseringsstrategi, der skal gennemføres for hele den færøske offentlige forvaltning frem mod 2020. Det forventes, at du bliver en aktiv deltager i dette ambitiøse udviklingsprogram.

Vi tilbyder dig et spændende arbejde med både tekniske, juridiske og forvaltnings-mæssige udfordringer. Du får mulighed for at kombinere arbejdet med feltarbejde, både i bebyggede områder og ude i naturen.

Kunne du tænke dig et anderledes og spændende job, så er muligheden her. Du skal være uddannet landinspektør, helst have erfaring fra matrikulær sagsbehandling og både være i stand til at arbejde selvstændigt og i team. Og så skal du være klar til et udfordrende job i anderledes omgivelser her ude i Nordatlanten.

Løn og ansættelsesforhold er iflg. overens-komst mellem det færøske finansministe-rium (Fíggjarmálaráðið) og relevant fag-forening.

Ønsker du yderligere oplysninger, er du velkommen til at kontakte direktør Petur Nielsen, +298 234310 ([email protected]) eller afdelingsleder Ronnie Thomassen +298 234380 ([email protected]).

Vi ser frem til at modtage din ansøgning vedlagt dit CV, eksamensbevis m.m. inden den 30. marts 2016.

frederik den 3. Kongen blev, fortalte Knud romer om i programmet, rasende over at se sit rige udstillet som en forkølet mandsling med nathue. Men var det altså reelt kongen eller kartografen, der misforstod kortet?

Heller ikke adresser er objektive. når virksomheder kan, eller føler de kan, vælger de ofte den adresse, som har det bedste ’schwung’. Selv postnummeret har de fleste en holdning til – virksomheder har truet med fraflytning for at få det rette nummer nederst på kuverten (indrømmet, det er en historie fra dengang der stadig var en mening med at sende fysisk post), og et godt husnummer taler til os.

Så kort og geodata taler med, når vi taler om dem. Det skal vi i branchen huske, og derfor skal vi også træne ikke mindst politikere og deres nærmeste rådgivere og embedsmænd (m/k) i at læse kort. Dermed hænger kort og geokommunikation så fint sammen.

Vi varmer op i studiet hos knud romer: morten Lind, Lars Brodersen og Hans ravnkjær Larsen.

Vil du høre mere?Udsendelsen romerriget (sendt lørdag d. 6. februar 2016) på Radio 24syv kan høres eller genhøres som podcast herfra: http://www.radio24syv.dk/programmer/romerriget/.

Page 7: Geoforum 172 - Marts 2016

KLIMAPLANER GRØNNE OMRÅDER PARK KVALITETSPLANER MOBIL REGISTRERING ON-SITE ASSET MANAGEMENT SYSTEM

KOMMUNEPLANER LOKALPLANER AFFALDSPLANER VANDPLANER CMS CBMANAGER KLIMAPLANER GRØNNE OMRÅDER

SKOLEGIS GIV ET PRAJ HENVENDELSER SYSTEMER AFFALD INDUSTRIAFFALD STORSKRALD RENOWEB FORURENET JORD

BYGNINGS DRIFT- OG VEDLIGEHOLD BUTLER FORVALTNINGSLØSNINGER DRIFTWEB SELVBETJENING

ON-SITE ASSET MANAGEMENT VEJFORVALTNING RÅDEN OVER VEJ GRAVETILLADELSER ROSY

DRIFT- OG VEDLIGEHOLD BUTLER PARK FORVALTNINGSLØSNINGER DRIFTWEB SELVBETJENING BØLGE 3 BORGERINFO GIS STRATEGI

WEBGIS PLATFORM GIS SPATIAL SUITE KOMMUNEPLANER LOKALPLANER AFFALDSPLANER VANDPLANER CMS CBMANAGER

RUTEPLANLÆGNING DATA LEDNINGSINFO LERMAILER WPS SERVICES WEBGIS PLATFORM GIS SPATIAL SUITE

VEJFORVALTNING ROSY GRAVETILLADELSER

Y SPATIAL SUITE WEBGIS PLATFORMATO AFFALD RENOWEB INDUSTRIAFFALD STORSKRAL

Swecos GIS- og IT-systemer hænger sammen!Det sikrer effektiv drift og optimal udnyttelse af ressourcerSe mulighederne på www.sweco.dk/it

Page 8: Geoforum 172 - Marts 2016

Politisk besøg i geodata-virksomhed

af ULLa KroNborg mazzoLi, VicePræsideNt i geoforUm

Besøget var kommet i stand som en opfølgning på Geoforums forretningsudvalgs møde med karin Gaardsted i 2015, hvor blandt andet den nye digitaliseringsstrategi, kompetenceudfordringer for branchen og rammevilkår for den private sektor blev drøftet.

Direktør i Septima, Bo Overgaard, tog imod karin Gaardsted og viste rundt i Septimas lokaler, mens han fortalte om firmaets historie og opgaver. I de bløde møbler blev der vist eksempler på, hvad geodata kan bruges til, og særligt hvordan de frie grunddata kan skabe nye forretningsmuligheder.

Jesper Høi Skovdal fra Geoforums sekretariat og vicepræsident, Ulla kronborg mazzoli, deltog også i besøget og i den efterfølgende samtale med karin Gaardsted. Der blev talt om de mange mulig-heder, geodata kan skabe og de udfordringer og barrierer, der stadig skal arbejdes med for at skabe vækst og værdi af blandt andre grunddata.

karin Gaardsted opfordrede Geoforum til at komme med konkrete bud på, hvilke politiske dagsordener foreningen gerne vil løfte og var særligt interesseret i perspektiverne for flere frie data i Danmark.

Fredag den 5. februar 2016 besøgte næstformanden for Folketingets energi-, Forsynings- og klimaudvalg og It-ordfører for Social-demokraterne, karin Gaardsted, konsulentvirksomheden Septima.

8 geofoRUM • MaRts 2016

Page 9: Geoforum 172 - Marts 2016

geoforum • marts 2016 9

© 2015 Hexagon AB and/or its subsidiaries and affiliates. All rights reserved. FIND OS HER:

THIS IS YOUR OPPORTUNITY TO CHANGE THE GAME.

Deltag og vind $100.000 USD!

med Hexagon Geospatial

IGNITE

IGNITE er mere end en konkurrence. Det er din mulighed for at ændre verden ved at skabe en innovativ Hexagon Smart M.App!®

Tilmeld din M.App og få chancen for at vinde den helt store gevinst!

Den danske kick-off afholdes den 7. april på IT-Universitetet i København i samarbejde med

ITU ETHOS Lab

hexagongeospatial.com/ignite

Støttet af Hexagon Geospatial Partners:

Page 10: Geoforum 172 - Marts 2016

10 geoforum • marts 2016

Kødannelse i rundkørsel i Randersi randers er der store problemer med kødannelse ien af byens centrale rundkørsler, og i forhold til atkunne udarbejde en god løsning på problemet erdroner blevet anvendt til at skaffe et godt overblikover problemets omfang og årsag, se forsiden.

Rundkørslen blev overvåget i to timer i myldretiden om morgenen og igen om eftermiddagen i juni 2015. Optagelserne skete i en højde af cirka 60 meter og i fuld HD, hvilket gav gode optagelser, hvor selv små detaljer var synlige. Højden var fastlagt ud fra ønsket om god kvalitet i optagelsen samt sikkerhedshensyn. Desuden var valget truffet ud fra den betragtning, at optagelse fra denne højde også ville dække en tilsluttende broforbindelse mod syd, som kunne have indflydelse på trafikstrømmen i rundkørslen.

Analyse af optagelserne viste, at en række betingel­ser hver for sig bidrog til kødannelsen i rundkørslen. Og det var også meget tydeligt, at kødannelsen i rundkørslen betød trafikale problemer for de

Det tager altid tid at finde ud af, hvad ny teknologi kan anvendes til. Droner er ingen undtagelse. Ud over opmåling er dronerne ved at vise deres værd i forhold andre opgaver, blandt andet i trafikverdenen.

Droner MonItorerer traFIkken

Af rené LunD HAnSen, CiviLinGeniør, CoWi

Nye udfordringer kalder på nye løsninger. Dette gælder for de stigende mængder trafik på de danske veje. Da det som udgangspunkt er en bekostelig affære at give sig til at udvide eller bygge helt nye veje, er det ønskeligt at arbejde med optimering af det eksisterende vejnet i første omgang. Dette arbejde kræver omfattende og detaljerede data og analyser i forhold til at kunne udpege konkret, hvor og hvorfor problemerne opstår.

Anvendelse af droner til monitering af trafikken har mange fordele i forhold til at observere situationen fra jorden. for det første kan dronerne observere mange veje og indviklede trafikstrømme i én obser­vation. videofilen vil desuden have den fordel, at der er dokumentation for trafiktællingerne til eventuelt senere behov. Det har vist sig, at det gode overblik desuden har den fordel, at det er muligt at iagttage billister eller trafikstrømme, der kører uhensigtsmæs­sig på en given vejstrækning, og som der derfor kan sættes ind overfor i vejens fremtidige udformning. Dette gives der et eksempel på i det følgende. >>

Page 11: Geoforum 172 - Marts 2016

geoforum • marts 2016 11

>>

Droner MonItorerer traFIkken

omkringlæggende veje, hvorfor resultatet samlet set var et sammenbrud i trafikafviklingen igennem byen.Ved at benytte dronen er det muligt at foretage en optælling af de aktuelle trafikmængder, ligesom det er muligt at udarbejde en såkaldt oD­matrix, som angiver, hvor bilister kommer fra, og hvor de kører hen. Disse oplysninger ville med ”traditionelle” metoder kræve fx tællinger i hvert ben suppleret med fx en manuel nummerskrivningsanalyse med de usikkerheder, der er behæftet herved. Anvendel­sen af dronevideo giver desuden mulighed for en exceptionel dokumentation af de indsamlede data samt mulighed for at benytte disse igen og igen.

på baggrund af de indsamlede erfaringer fra droneoptagelserne kan vi bruge vores viden om trafikplanlægning til at designe en løsning, der kan imødegå de dokumenterede problemstillinger.

Analyse af vognbaneskift på motorvejenet andet eksempel er et pilotprojekt fra vejdirektora­tet, som handler om at udskifte nødsporet med et

parallelspor på udvalgte strækninger. Tanken er, at nødsporet i stedet bliver omdannet til en kombineret lang til­ og frakørselsrampe. Det er altså meningen, at bilister, der kører ind på motorvejen, skal forlade dette ekstra spor tidligt i forløbet, medmindre de skal forlade motorvejen igen ved den næste frakørsel.

Til evalueringen af pilotprojektet blev dronen igen valgt som metode til dataindsamling.

Optagelserne blev foretaget i juni 2015 i en højde af cirka 65 meter. Højden er bestemt ud fra de lovgiv­ningsmæssige krav til droner samt ønsket om at kunne dække ca. 500 meter motorvejsstrækning i én optagelse. Dette er indtil nu den længste strækning, CoWi har arbejdet med til at optage og analysere. i optagelserne er det tydeligt at se trafikkens afvikling og observere, hvorvidt bilisterne forlod det ekstra spor tidligt i vejforløbet som planlagt.

Denne type observationer ville ikke kunne være foretaget fra jorden eller bil, dels på grund af den

Page 12: Geoforum 172 - Marts 2016

12 Geoforum • mArtS 2016

lange strækning dels på grund af selve flowet i trafikstrømmen på stedet.

Nuværende udfordringer Selvom anvendelsen af droner i forbindelse med trafikplanlægning umiddelbart rummer mange fordele, er der også udfordringer. i Danmark er lovgivningen striks i forhold til droneflyvning. Det er blandt andet forbudt at komme tættere end 150 meter på større offentlige veje samt befolkede områder, medmindre man har en særskilt dispensation. Selv med denne dispensation må certificerede piloter ikke flyve tættere på veje end 50 meter. Dette udgør en begrænsning i forhold til trafikanalyser i byer.

en anden udfordring i dag er af mere teknisk karakter. Den drone, CoWi har anvendt til ovenstå­ende optagelser, vejer lidt under 7 kg. Det er nødvendigt i forhold til optagelsernes stabilitet at anvende denne type drone. Dronens vægt betyder et ret højt energiforbrug, og batteriet tillader kun ca. 20 minutters flyvetid, hvilket ikke er nok til at gennemføre de ønskede analyser. Alternativet til batteriet er at bruge en fast kabelforbindelse. Kablets vægt betyder, at dronen kun kan flyve i en maksimal højde af 65­70 meter.

Hvad vil fremtiden bringe?i CoWi er vi sikre på, at anvendelse af droner vil stige dramatisk i de kommende år. Det er også forvente­ligt, at konkurrencen på området vil stige, hvorfor dronerne må blive billigere og bedre med tiden.

i forhold til trafikplanlægning har vi i dag opnået

Motorvej e45, lige udenfor Kolding. Videooptagelse med drone tillod registrering af forventet samt uhensigtsmæssig anvendelse af en ekstra udlagt kørebane.

Figur 1. Regler for privat flyvning med droner. Kan fraviges, hvis særskilt tilladelse indhentes.

gode og brugbare løsninger i forhold til drone­anvendelse, dog vil det voksende behov for anvendelse af data samt ønsket om en stadig effektivisering betyde, at der til stadighed sker udvikling inden for området.

Vejen frem er i den grad anført af brugen af droner.

Page 13: Geoforum 172 - Marts 2016

MødeKaleNder

DATO EMNE STED

3. mar. Demografiske data Korsør

15. mar. gIs platform, del 1 - Design odense

13. apr. trafik i tårnet København

21. apr. generalforsamling i geoforum København

21. apr. geodataprisen København

28. apr. strategi med gis Køge

11. maj crowd sourcing og gis Kolding

7.-8. juni grundlæggende gIs, modul 1 middelfart

13geofoRUM • MaRts 2016

Page 14: Geoforum 172 - Marts 2016

14 Geoforum • mArtS 2016

UdplUK af arraNgeMeNter

mener du, at gis kan og bør have en større rolle i din organisation? mangler der ledelsesmæssig opbakning til gIs? er du usikker på, hvordan gis kan komme yderligere i spil som digitaliserings værktøj? er organisationen i tvivl om, hvorledes forretningen opnår

bedst nytte af de åbne grund data? Hvis du svarer ja til bare et af spørgsmålene, kan det være hensigtsm æssigt at lave et strate-gisk arbejde med gis for at sikre, at gIs får den rigtige priori tering og strategiske fokus både på kort og lang sigt.

Stedcomwell Køge strandstrandvejen 1114600 Køge

se programmet og tilmeld dig på: www.geoforum.dk

Strategi med GiStorsdag den 28. april kl. 09:00 - 17:00

komPetence

øst

I trafiktårnet Øst arbejder Københavns Kommune og Vejdirek-toratet bl.a. med its (intelligente transport systemer), realtidsmålin-ger og traficmanagementsystemer for at sikre fremkommeligheden for cykler, biler, busser og gående.

Hør hvordan kort og data er en central del af dette arbejde – og få et unikt kig ind i kontrolrummet.

Stedtrafiktårnet ØstCarsten Niebuhrs gade 49 1577 København V

se programmet og tilmeld dig på: www.geoforum.dk

trafik i tårnetonsdag den 13. april kl. 14:30 - 16:30

komPetence

Hvordan ”designer” man en informationsarkitektur, som ved sin implementering kan udgøre en robust platform (sDI) for effektivt at kunne arbejde i sit gis?

gis er en del af al den information, som vi omgiver os med i det daglige. dette til trods er det langt fra al brug af information, som understøttes af gis.

gennem dialog, præsentation og udveksling af erfaringer vil vi på kurset udforme et produkt som i sin form kunne minde rigtigt meget om en kravspecifikation, som vi kender den fra diverse udbud. dette er ikke noget tilfælde, når målet er at udforme og designe en perfekt gis platform.

StedKmdNiels Bohrs allé 1855220 odense sØ

se programmet og tilmeld dig på: www.geoforum.dk

GiS platform del 1 ­ Designtirsdag den 15. marts kl. 09:00 - 17:00

14 geofoRUM • MaRts 2016

Page 15: Geoforum 172 - Marts 2016

geoforum • marts 2016 15

Nyt fra virKsoMhederNe

trafikkortet – en smart city­løsning der virker

Den nye klassifikation er klar

WebGiS til mapGuide ver. 3.0

Som planlagt gik vejdirektoratets trafikkort i luften den 8/12 2015. Nu få måneder efter, viser høje besøgstal, at brugerne har taget kortet til sig. At løsningen vækker begejstring, kan også ses i en artikel i ingeniøren den 22/1 2016, hvor trafikkortet fremhæves som et godt eksempel på en danske smart city­løsning, der virker.

trafikkortets information er målrettet tre brugergrupper. personbili­ster, erhvervschauffører og cyklister – som kan finde opdateret data om alt fra advarsler, vejarbejde og vindhastighed til glatføre, saltning og snerydning. tidligere var denne information spredt over flere kort, hvilket gjorde det vanskeligt at finde den relevante trafikinfo. Men kortets succes skal nok også tilskrives den høje brugervenlig­hed. Det er nemt og hurtigt at tjekke kortet i farten via mobil, tablet og pc.

Atkins har udviklet webkortet i samarbejde med vejdirektoratet, og vi arbejder fremadrettet med videreudvikling, vedligehold og drift. besøg trafikkortet på www.vejdirektoratet.dk.

Kontaktperson: jan jørgensenTelefon: 52519110email: [email protected]: www.atkins.dk

Den årlige opdatering af conzoom® er nu klar. Se de nye data i din løsning efter den 21. marts. Du kan læse den nye klassifikation online på geomatic.dk eller bestille et fysisk eksemplar på geomatic.dk/bestil­bog.

geomatic på strategi-seminarGeomatic drager afsted på strategiseminar om aftenen den 8. marts. vi holder derfor lukket den 9.­11. marts.

Kontaktperson: jeanette mayland olsenTelefon: 26622330email: [email protected]: www.geomatic.dk

WebGiS får et markant løft, da vi er i gang med en opgradering til MapGuide ver. 3.0, som vil være klar i 2. halvår 2016.

på baggrund af det netop afholdte brugermøde vil også mange nyheder og forbedringer blive implementeret i den nye version, og nogle er allerede klar nu:

Cognito opslag: e&m opSLAG kan nu håndtere Cognito databasen fra KmD både til WebGiS og mapinfo. Det er muligt direkte i kortet at slå op på ejendomme, foretage avancerede søgninger, lave høringslister, beboerlister og virksomhedslister etc.

Geomatic opslag: Det er nu muligt at foretage et WmS opslag i Geomatic databasen og derved få vist de forskellige variable, som tematiserede firkanter i et givet kortvindue fx indkomstfordelingen i en kommune osv.

AWS adressesøgning: ny kraftfuld adressesøgefunktion direkte i AWS gør det nemmere at finde ønskede adresser også på tværs af kommunegrænserne. Når adressen er fundet zoomes automatisk ned til adressen i WebGiS.

Kontaktperson: Hans bennTelefon: 4816 6707email: [email protected]: www.geograf.dk

Geoforum • mArtS 2016 15

powerCivil for Denmark Geopartner har indgået samarbejde med Bentley omkring en kampagne på powerCivil for Denmark i vinteren 2016.bentleys powerCivil for Denmark giver ingeniører, entreprenører, kommuner mv. alle de nødvendige værktøjer til at designe infrastruk­turprojekter på en effektiv måde. powercivil indeholder microStation, inroads, & bentley map i en bundle til en reduceret pris, og man får herved adgang til konstruk tions­ og projekteringsværktøjer samt GiS funktionalitet.Vi tilbyder et komplet setup med dansk standard, programmer til at hente tekniske kort og ortofoto samt søge på adresser, så løsningen er klar til brug.

Geopartner kan også tilbyde at afholde kurser i brugen af den samlede pakke.Står du og har interesse i powercivil for Denmark, er du meget velkommen til at kontakte Geopartner.

Læs mere på vores hjemmeside http://www.geopartner.dk/

Kontaktperson: jan olsenTelefon: 23215783email: [email protected]: http://www.geopartner.dk/ydelser/bentleycad/powercivil­for­denmark.aspx

Page 16: Geoforum 172 - Marts 2016

Nyt fra virKsoMhederNe

16 Geoforum • mArtS 2016

LifA GiS•it bygger på stærke relationerVi hjælper vores kunder til at få succes med deres forretning ved at tilføre ny viden, værktøjer og inspiration. Som kunde hos LifA er du i gode hænder og har adgang til LifA’s dygtige specialister, som er parate til at sparre med dig. LifA er altid klar til en snak med dig ­ grib chancen så snart lejligheden byder sig.

Du har mulighed for at træffe os til en uformel snak:• D. 2. marts: Dansk intergraph brugergruppe, årlige

brugerkonference , Vejle• D. 16.­17. marts: Dansk it, offentlig digitalisering, Århus

Kurser hos LifA GiS•it:• D. 2. marts: Kursus i dataforståelse, odense• D. 16. marts: Kursus i inroads, odense• D. 31. marts: Kursus i ejdexplorer, odense

Du kan finde mere information samt læse om andre spændende kursustilbud på LifA’s hjemmeside. vi skræddersyer også kurser til et bestemt behov.

Kontakt os hvis du er nysgerrig efter at vide mere.

Kontaktperson: Lars KlindtTelefon: 63136800email: [email protected]: www.lifa.dk

Den Danske esri bruger­konference tager form

fra Ledelsesinformation til visualisering

Hvorfor betale hvis du kan få det gratis?

udover esri og informi GiS kan du møde en række spændende udstillere på Den Danske esri brugerkonference 10.­11. maj i Korsør.

udstillerne er med til at gøre konferencen til et af de vigtigste steder at være i år, hvis du vil vide mere om GiS, esri, mobilitet, Smart City, Safe Communities, geodata mm.

Du kan møde powel, LifA, Septima, Leica, Spatineo og esri bruger­klub.

powel er medarrangør af konferencen og sørger for et varieret spor rettet mod forsyningsbranchen.

Se det foreløbige program og tilmeld dig på vores hjemmeside.

Du kan også stadig nå at tilmelde dig esri user Conference i San Diego fra d. 27. juni til 1. juli.

bemærk i øvrigt at der ikke er en europæisk esri brugerkonference i år, så kom til Korsør eller San Diego i stedet for.

Kontaktperson: rune HomannTelefon: 39965900email: [email protected]: www.informi.dk

i KmD samler vi vores kræfter for at skabe et bedre beslutningsgrund­lag i kommunerne. Ved visualisering af ledelsesinformationer danner vi rammer for en bedre forståelse af data og dermed et bedre beslutningsgrundlag både strategisk og i den daglige forvaltning.

Samarbejdet omhandler data fra bl.a. børn & unge, beskæftigelse, samt ældre­ & omsorgsområdet. vores fokus er på de ledelsesinfor­mationer, hvor geografisk visualisering kan give en bedre forståelse for de enkelte data. Det er fx i cases som placeringen af institutioner ift. beskæftigelse. Det kan også være lokalisering af elever, der ikke færdiggør afgangseksamen – findes der områder, der er særligt belastet? en anden sammenhæng, der også kan udforskes geografisk, er udgifterne pr. elev, resultatet af afgangsprøver osv.

Vi håber på, at dette nye tiltag kan være medvirkende til udbredelse af geodata på tværs af den kommunale forvaltning. Lad os endelig høre, hvis du er inspireret!

Kontaktperson: birgitte jensenTelefon: 44603974email: [email protected]: www.kmd.dk

Vi har en vision: Borgere i hele Danmark skal kunne sende praj til deres kommune med én landsdækkende app. Men så skal alle kommuner i hele Danmark også på lige fod kunne modtage og behandle de praj, der kommer ind. Derfor er det gratis for alle kommuner at modtage og behandle praj fra Hexagons Giv et praj­app via en online­administrati­onsportal.Kommunen kan supplere med en indlejret Giv et praj­løsning på deres website – stadig helt gratis.for borgerne er Giv et praj en direkte kanal til kommunen, som er lige ved hånden og nem at bruge. for kommunen er prajene vigtig info, der kan hjælpe med at planlægge og prioritere vedligeholdelse af infrastruk­tur og offentlige områder.Giv et praj bruges også af forsyninger til praj om fx gadelys og elskabe. Derudover findes app’en i en pro­version til registreringsopgaver internt i organisationen. i pro­udgaven kan man nemt opsætte sine egne registreringskategorier m.v.Læs mere om Giv et praj til offentlig og intern brug på www.givetpraj.dk

Kontaktperson: Rikke CarlsenTelefon: 52141592email: [email protected]: www.HexagonSafetyinfrastructure.com

Page 17: Geoforum 172 - Marts 2016

Geoforum • mArtS 2016 17

Nye ansigter hos Orbicon informatik

Gode grunddata på vej

Kontrakt om hydrologisk tilpasningslag

Hos orbicon informatik er året startet godt med ansættelse af både en ny GiS­konsulent og en ny it­konsulent.

Anders vittrup er fra starten af året ny mand på kontoret i viby. Anders vittrup kommer fra midttrafik, hvor han blandt andet har arbejdet med programmering af Rejseplanen.

på orbicon informatiks kontor i roskilde er morten Kristoffer Hansen ligeledes et nyt ansigt. morten Kristoffer Hansen er open Source specialist og kommer fra en stilling som projektleder hos økonomi­styrelsen.

Kontaktperson: teresa plejdrupTelefon: 24795348email: [email protected]: www.orbiconinformatik.dk

Den 1. marts inviterer Digitaliseringsstyrelsen til ‘Gode Grunddata på vej’ ­ et arrangement, der skal informere om de forandringer og muligheder, som følger med de forbedrede grunddata. Bo Overgaard fra Septima skal til arrangementet fortælle om, hvordan virksomheder kan skabe værdi med grunddata.

mitspildevand.dk nomineret til Digitaliseringsprisen 2016når Digitaliseringsprisen 2016 uddeles på konferencen ‘offentlig Digitalisering 2016’ til marts, er egedal Kommunes vision om at skabe en borgerrettet spildevandsplan med i opløbet. et stærkt samarbejde mellem operate, Septima og egedal Kommune har bragt mitspildevand.dk ind som en ud af tre finalister i kategorien ‘effektiviseringsprisen.’

svensk forhandlerSeptima har indgået distributøraftale med Cartesia GiS Ab, der er ledende leverandør af geospatiale ydelser på det svenske marked. Aftalen betyder, at Cartesia nu sælger og markedsfører produkter fra Septima, herunder Septima Search og Septima Widget.

Kontaktperson: Bo OvergaardTelefon: 91326940email: [email protected]: www.septima.dk

nirAS har vundet det internationale udbud om ajourføring af det hydrologiske tilpasningslag til Danmarks Højdemodel (DHm) i 0,4 meter grid.nirAS skal revidere det eksisterende tilpasningslag fra 2013 til den ’gamle’ højdemodel i 1,6 meter grid og foretage de nødvendige justeringer og suppleringer (Ca. 200.000), så de passer til den nye nationale højdemodel.nirAS leverer endvidere to nye versioner af de hydrologiske højdemodeller: ”Rain” til modellering af ekstreme regnhændelser og ”Searise” til modellering af oversvømmelser fra hav.

projektet er opdelt i en række delleverancer, hvor odsherred er pilotområde og efterfølgende kommer Syd­ og vestsjælland, fyn, hele jylland og nordsjælland.nirAS producerede også tilpasningslaget til den gamle højdemodel i 2013 og ser den nye kontrakt med energi­, forsynings­ og Klima­ministeriet som en understregning af, at virksomhedens særlige kompetencer er vigtige for at sikre en høj kvalitet i datagrundlaget til arbejdet med klimatilpasning.

Kontaktperson: jesper rye rasmussenTelefon: 23991488email: [email protected]: www.niras.dk

Automatisk udlevering af led­ningsoplysningerVi har nu udvidet vores LerMailservice med en ny funktionalitet.Det kan være både besværligt og dyrt at sikre, at alle gravefore­spørgsler bliver besvaret inden for lovens krav på 5 dage – også under ferie og sygdom. Sweco tilbyder at løse opgaven og sørge for, at alle graveforespørgsler fra Ler bliver besvaret hurtigt, samtidig med at der leveres både pDf­ledningstegninger og digitale lednings­oplysninger. Sweco tilbyder at drive løsningen, således at der sikres:• Hurtig besvarelse af alle Ler forespørgsler• udlevering af pDf­tegninger i de formater entreprenøren ønsker

(A4 – A0)• udlevering af oversigtstegning• udlevering af digitale ledningsoplysninger(CAD/GiS)• udlevering af signaturforklaring og evt. graveanvisning• Database med fuld historik, så det er muligt at fremfinde gamle

graveforespørgsler og deres besvarelse• overvågning af løsningen

Løsningen er interessant både for fjernvarmeselskaber, vandværker, kommuner, boligselskaber og antenneforeninger.

Kontaktperson: niels bo Wille­jørgensenTelefon: 43486085email: nilsbo.wille­[email protected]: www.sweco.dk

Page 18: Geoforum 172 - Marts 2016

VI KOMMER HELE VEJEN RUNDT MED COWI GADEFOTOCOWI Gadefoto er 360° panoramabilleder, der optages fra bil eller scooter eller båd. Du bestemmer hvad, der skal fotograferes og hvornår.

COWI GADEFOTO GIVER BL.A. DOKUMENTATION FOR › veje og stiers tilstand og udstyr › adgangsforhold › bebyggelse i byer og på landet

www.cowi.dk/gadefoto

Vil du ha’ en nyhed med i geoforum?Har du et mellemstort eller stort medlemsskab af GEOFORUM, så gør brug af denne sektion til at fortælle om nyheder fra din virksomhed.

Det kan være et nyt produkt, en ny kontrakt, en ny medarbej-der, ny...

Blot det er en nyhed, er den velkommen!

Hvis du vil have en på min del se, når vi nærmer os deadline, så skriv til sekretariatet på [email protected]

Send nyheden via: http://geoforum.dk/udgivelser/indsend-virksomhedsnyhed/

Nyt fra virKsoMhederNe

18 geoFoRum • maRts 2016

ændrede egenskaber på vejdirektoratets WmS/WfSvejdirektoratet offentliggjorde for to år siden data om vejbyggelinjer, adgange og adgangsbegrænsning for statens veje.

Disse distribueres som WmS og WfS services og har været brugt med succes ved nogle kommuner, landinspektører, arkitekter og lednings ­ejere.

Da Vejdirektoratet ønsker, at disse data skal bringes længere ud end til de professionelle brugere, har det været nødvendigt at revidere egenskabsdata, så de er lettere forståelige for borgere/grundejere. ved offentliggørelse til ikke professionelle brugere er det vigtigt at få forklaret betydningen af data på en så let forståelig måde som muligt.

Dokumentation af de nye tilknyttede egenskabsdata findes på adressen: http://ts.vejdirektoratet.dk/Sitepages/naboretsdata.aspx

Kontaktperson: Carsten Henning bitschTelefon: 72442626email: [email protected]: www.vejdirektoratet.dk

Når der dukker en faktura op fra Geoforum i løbet af marts, så tilbyder vi en nem måde at betale på. Hvis du tilmelder dig Betalingsservice, så sparer du nemlig arbejdet med at betale via din bank eller netbank. Når du har et medlemsnummer, som fås i forbindelse med den første opkrævning eller ved henvendelse til sekretariatet, kan du tilmelde dig betalingsservice på: http://www.geoforum.dk/Betalingsservice

på siden er der en udførlig forklaring på, hvordan man gør. Husk at du skal betale din faktura manuelt, indtil aftalen med Betalingsservice fremgår af din betalingsservice ­oversigt.

kontingentbetaling til geoforum

Har du fået ny adresse, ny kontaktperson eller nyt eaN-nr.?Meld en eventuel adresseændring ind til sekretariatet – og gerne hurtigst muligt. Dette gælder også, hvis i i virksomheden har fået en ny kontaktperson, eller hvis i fået nyt eAn­nr. Hvis du sender os en mail herom på ­[email protected] senest den 10. marts 2016, så kan vi nå at få det med, inden opkrævningen udsendes.

Udmeldelse af geoforumHvis du ønsker at melde dig ud af Geoforum i løbet af året, så gælder udmeldelsen fra årsskiftet 2016/2017, jf. vores regler se: http://www.geoforum.dk/udmeldelse

Har du spørgsmål, så kan du altid kontakte sekretariatet: [email protected].

/ Sekretariatet

Page 19: Geoforum 172 - Marts 2016

VI KOMMER HELE VEJEN RUNDT MED COWI GADEFOTOCOWI Gadefoto er 360° panoramabilleder, der optages fra bil eller scooter eller båd. Du bestemmer hvad, der skal fotograferes og hvornår.

COWI GADEFOTO GIVER BL.A. DOKUMENTATION FOR › veje og stiers tilstand og udstyr › adgangsforhold › bebyggelse i byer og på landet

www.cowi.dk/gadefoto

Page 20: Geoforum 172 - Marts 2016

Husk at sætte din stemme til Geodataprisen 2016 på Brugstedet.dk og vær med til at afgøre, hvem der i år skal løbe af med publikumsprisen.

sæt også allerede nu kryds i kalenderen den 21. april, hvor den store kåringsfest finder sted.

Læs mere og tilmeld dig på Geoforum.dk