Top Banner
* FORME FARMACEUTICE
58

Forme Farmaceutice 1

Apr 13, 2016

Download

Documents

pelin

FORME
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Forme Farmaceutice 1

*FORME FARMACEUTICE

Page 2: Forme Farmaceutice 1

FORME FARMACEUTICE (FF) Medicamentul= o substanta sau asociatie de substante utilizata pentru profilaxia, tratamentul sau diagnosticul bolilor.

FF– forma concreta sub care se gaseste un medicament in farmacie. FF este alcatuita din substanta activa (medicamentoasa) si excipienti. Excipientii– substante inerte dpdv terapeutic care ajuta la formarea masei FF.

Page 3: Forme Farmaceutice 1

Proprietatile excipientilor

1. nu trebuie sa interactioneze cu substantele active 2. nu trebuie sa modifice proprietatile substantelor active

Dupa rolul indeplinit exista mai multe tipuri de excipienti:

a. diluanti – se folosesc cand cantitatea de medicament din FF este mica: caolin, amidon, zahar, lactoza

b. stabilizanti– protejeaza substanta medicamentoasa de actiunea factorilor de mediu

c. aglutinanti / adezivi– asigura coeziunea particulelor de substanta activa: amidon, glucoza, gelatina, etc.

Page 4: Forme Farmaceutice 1

d. dezagreganti – determina desfacerea preparatelor medicamentoase atunci cand acestea se afla in apa sau in lichidul gastro-intestinal: acidul citric si bicarbonatul de Na in contact cu apa determina formarea de CO2 care dezintegreaza FF. e. colorantif. aromatizanti / edulcoranti (indulcitori)– inlatura mirosul si gustul neplacut; edulcorantii sunt foarte utilizati si in industria alimentara mai ales pentru produsele de tip “light” (fara aport caloric) : E951 – aspartam (aspartil-fenilalanina=sursa de fenilalanina – nu se administreaza la cei cu fenilcetonurie); * fenilcetonuria = deficit de enzima care transforma fenilalanina in lizina => se produce fenilcetona care se elimina urinar (in cantitate mare, fenilcetona determina retardare mintala).

Page 5: Forme Farmaceutice 1

g. conservanti – benzoat de sodiu (E211) – inhiba fermentatia anaerobica a glucozei; in asociere cu ac.ascorbic (vitamina C) duce la formare de benzen (cancerigen). De asemenea in cantitate mare determina hiperactivitate neuronala.

E952 – ciclamatul de sodiu (interzis in SUA); E954 – zaharina (benzosulfimida) (interzisa in Canada deoarece se pare ca creste riscul de cancer de vezica urinara si cancer gastric)

Page 6: Forme Farmaceutice 1

CLASIFICAREA FORMELOR MEDICAMENTOASE I. Forme medicamentoase solide: pulberi, capsule, comprimate, granule, supozitoare, creioane.II. Forme medicamentoase semisolide (moi): unguente, sapunuri medicinale, plasturi.III. Forme medicamentoase lichide: 1. Forme medicamentoase apoase nezaharate: solutii, suspensii. 2. Forme medicamentoase apoase zaharate: siropuri, potiuni. 3. Forme medicamentoase ce folosesc ca vehicul alcool etilic si alti solventi polari: solutii alcoolice, vinuri medicinale, oteturi medicinale.4. Forme medicamentoase uleioase: uleiuri medicamentoase, preparate uleioase injectabile.IV. Solutii extractive si extracte: solutii extractive apoase, tincturi, extracte fluide, moi si uscate.V. Forme medicamentoase gazoase : aerosoli.  

 

Page 7: Forme Farmaceutice 1

FORME FARMACEUTICE SOLIDE

Sunt de mai multe tipuri:

1. pulberi care la randul lor pot fi: nedivizate si divizate 2. capsule 3. comprimate, pilule, granule 4. supozitoare 5. creioane

Page 8: Forme Farmaceutice 1

PULBERILE= FF solide obtinute prin divizarea fina a uneia sau mai multor substante medicamentoase solide. Pot fi preparate magistrale, oficinale sau industriale. Se obtin prin mojararea substantei medicamentoase urmata de trecere printr-o sita. În Farmacopeea Română sunt prevăzute 9 tipuri de site.Avantajele pulberilor: - se prepara usor - permit realizarea unui amestec omogen a doua sau mai multe substante medicamentoase - se dizolva repede iar solutiile obtinute asigura o suprafata mare de contact a medicamentului cu mucoasa digestiva - asigura o absorbtie mai rapida a substantei active comparativ cu comprimatele.

Page 9: Forme Farmaceutice 1

Dezavantajele pulberilor: - sunt dificil de conservat datorita suprafetei mari de contact cu mediul extern - solutiile preparate din pulberi pot avea gust neplacut sau pot fi iritante local - substantele higroscopice nu pot fi administrate sub forma de pulbere - dozaj inexact pentru pulberile nedivizate.

Page 10: Forme Farmaceutice 1

Clasificarea pulberilora. dupa compozitie: - simple – contin o singura substanta medicamentoasa (ex. Smecta) - compuse – contin mai multe substante medicamentoase (Fervex - paracetamol 500 mg + maleat de feniramina 25 mg + vit. C 200 mg)b. dupa origine - sintetice (ex.Viusid- Arginina 2g, glicina 1g, glucozamina 2g, acid malic 2g, sulfat de zinc 0.015mg, vitamina C 60mg, vitamina B6 180mcg, vitamina B5 6mg, Vitamina B12 1mcg, vitamina B9 200 mcg, acid glicirhizinic 100mg ( lemn dulce ), metilparaben sodic 10mg, acesulfam de potasiu 10.44 mg, extract de lamaie 2g, ulei de menta 100 mg miere 2.5g, apa distilata) - naturale – de origine vegetala, animala sau minerala(ex. Pulberea de frunze de digitalis).

Page 11: Forme Farmaceutice 1

c. dupa modul de prescriere - nedivizate – toata cantitatea de pulbere se elibereaza intr-un singur ambalaj (punga/borcan) – sunt preparate magistrale, oficinale sau industriale (Ex.Baneocin -bacitracin zinc: 250 UI, Sulfat de neomicina: 5000 UI (5 mg) - divizate– substanta medicamentoasa sub forma de pulbere este impartita in doze ambalate in pachete sau plicuri din hartie cerata sau siliconata; un plic contine doza pentru o administrare; sunt preparate industriale avand avantajul unui dozaj foarte exact al substantei medicamentoase. Ex.Smecta - diosmectita, Biotics-Lactobacillus acidophilus si Bifidobacterium bifidum

Page 12: Forme Farmaceutice 1

d. dupa calea de administrare - pulberi pentru uz intern– se administreaza pe cale orala dupa dizolvare in apa (ex.Flamexin, Dona) - pulberi pentru uz extern – aplicatii pe tegumente sau mucoase = pudre – se folosesc in tratamentul bolilor dermatologice putand avea actiune antimicrobiana, dezinfectanta, adsorbanta / absorbanta, sicativa (de uscare). • adsorbant– proprietatea unei substante de a fixa

pe suprafata sa alte substante; • absorbant– proprietatea unui corp de a fixa in

toata masa sa diferite lichide.

Page 13: Forme Farmaceutice 1

Forme medicamentoase solide cu administrate parenterala

1. Pulbere uscata, ambalata in flacoane si destinata prepararii “ex tempore” de suspensii sau solutii injectabile.

Trebuie sa se amestece cu solventul sau agentul suspendat uniform, in 20 secunde, la o usoara agitare. Ca solvent se foloseste apa distilata, solutie cloruro-sodica 0,9% si alti solventi.

Unele medicamente necesita solventi sau suspendati speciali, care se livreaza impreuna cu medicamentul (ex. Hemisuccinat sodic de prednisolone, pulbere sterile, este livrat cu solvent special).

Page 14: Forme Farmaceutice 1

2. Produsele liofilizate pentru solutie injectabila. Liofilizarea este modalitatea cea mai avantajoasa de conditionare si administrare a unor produse instabile sub forma de solutie (extracte de organe, seruri, vaccinuri, antibiotice, preparate de sange, unele anestezice). Deoarece pentru deshidratarea produselor se foloseste actiunea concomitenta a vidului si a temperaturii de 750C.

Produsele capata stabilitate mare (pot fi conservate maim ult de 2 ani) si se dizolva rapid datorita structurii poroase ce favorizeaza suprafata mare de contact cu solventul (ex. pulbere liofilizata, in flacoane, pentru prepararea de solutii injectabile).

Page 15: Forme Farmaceutice 1

CAPSULELE–invelisuri ce contin substanta medicamentoasa in stare solida sau lichida, destinate administrarii interne si care se inghit o data cu medicamentul pe care il contin. In tubul digestiv aceste invelisuri se dezintegreaza sub actiunea HCl si a enzimelor digestive si elibereaza substanta medicamentoasa. Avantajele capsulelor: - inlatura gustul neplacut al substantei medicamentoase - pot dirija absorbtia medicamentului in functie de locul unde se dezintegreaza – stomac sau intestin - dozaj exact pentru capsulele=preparate industriale. Dezavantajele capsulelor: - efectul se instaleaza mai lent comparativ cu cel al pulberilor – se adauga timpul necesar dizolvarii/ dezintegrarii capsulei.

Page 16: Forme Farmaceutice 1

Tipuri de capsule:a. capsule amilacee– cașete – sunt invelisuri din amidon ce au forma de cilindri plati cu diametre putin diferite si care se inchid prin suprapunere si usoara apasare. Au diametrul de 1-2 cm, inaltime ~ 1 cm si pot contine intre 0.25 – 3 grame de substanta medicamentoasa in functie de greutatea specifica a pulberii. Sunt preparate magistrale destinate administrarii pe cale orala.In cașete se introduc doar substante medicamentoase sub forma de pulberi. Datorita continutului de amidon, peretele cașetelor este poros si permeabil pentru aer si umiditate astfel incat in casete nu se pot introduce lichide sau substante higroscopice (ex.casete cu albastru de metil)

Dezavantaje: 1. dozajul aproximativ (sunt preparate magistrale) 2. sunt greu de administrat (dimensiuni mari si dezintegrare rapida in contact cu saliva).

Page 17: Forme Farmaceutice 1

b. capsule gelatinoase

Capsule operculate Perle( Dulcolax- bisacodil)

Page 18: Forme Farmaceutice 1

Sunt invelisuri din gelatina si glicerol. Sunt preparate industriale si pot contine substanta medicamentoasa sub forma de pulbere, substante semisolide,lichide. Dupa aspect capsulele gelatinoase se impart in: - capsule operculate– 2 cilindri alungiti care se inchid prin suprapunere si usoara apasare; cei 2 cilindri au de obicei culori diferite pentru a permite identificarea medicamentului. Ex. antibiotice – ampicilina (rosu cu galben, amoxicilina (alb cu rosu), eritromicina (rosu cu negru), oxacilina (alb cualbastru). -sunt sisteme terapeutice multicompartimentaleşi multifazice; asigură o cedare controlată a substantei active;- permit asocierea unor substante farmaceutice incompatibile dinpunct de vedere farmaceutico-tehnologic;- perle– invelisuri continue de forma sferica. Ex. perle cu vitamina E, ulei de peste, Dulcolax (laxativ)

Page 19: Forme Farmaceutice 1

c.capsule enterosolubile - se obţin prin formolizarea sau cheratinizarea celor gelatinoase. – invelisuri din gelatina formolizata rezistenta la actiunea HCl si care se dizolva doar in intestinul subtire sub actiunea enzimelor intestinale – se folosesc pentru substantele medicamentoase inactivate de HCl (ex. VITAMINA C 600 ENTERO ). - spansule– capsule ce contin substanta medicamentoasa sub

forma de granule din care unele sunt solubile in sucul gastric iar celelalte in sucul intestinal; aceasta FF se foloseste cand se urmareste o absorbtie prelungita a substantei medicamentoase rezultatul fiind un efect de durata mai lunga.Ex. Nitroretard spansule)

!!! Capsulele nu se desfac pentru impartirea dozei

Page 20: Forme Farmaceutice 1

COMPRIMATE SI GRANULE

Sunt FF solide obtinute prin modelarea si presarea uneia sau mai multor substante medicamentoase, acoperite sau nu de un invelis exterior. COMPRIMATELE – FF solide obtinute prin comprimarea substantei medicamentoase in stare de pulbere, ca atare sau asociata cu excipienti. Caracteristici: - au aspect foarte variabil: discuri plate sau bombate cu diametrul intre 3-15 mm, triunghiuri, cilindri turtiti - sunt albe sau de diferite culori. - pe suprafata lor se pot imprima diferite semne pentru identificare sau santuri pentru fragmentare in 2 sau 4 parti egale

Page 21: Forme Farmaceutice 1

- cele din pulberi vegetale sau cele cu actiune prelungita pot prezenta pigmentari sau particule diferit colorate dar omogen repartizate. - sunt preparate industriale deci vor avea un dozaj exact - au o suprafata mica de contact cu mediul extern => au o stabilitate indelungata - sunt usor manipulabile si transportabile - sunt foarte ieftine comparativ cu FF injectabil - asigura o complianta crescuta la tratament( administrare facila)

Page 22: Forme Farmaceutice 1

Dezavantaje:sunt dificil de administrat la copii iar absorbtia substantei active depinde de viteza de dezagregare/dizolvare a comprimatului. Tipuri de comprimate: - drajeuri - comprimate filmate - comprimate cu actiune prelungita - comprimate efervescente - comprimate bucale - Comprimate subcutanate- Comprimate pentru uz extern- comprimate sublinguale - comprimate vaginale.

Page 23: Forme Farmaceutice 1

1. Drajeurile Sunt comprimate supuse procesului de drajeificare =acoperirea cu un invelis de gelatina si zahar. Drajeurile enterosolubile sunt acoperite cu un strat de gelatina formolizata, gluten si celuloza. Caracteristici: au diferite forme si culori, sunt lucioase, au gust dulce, se administreaza foarte usor si functie solutia de drajeificare utilizata permit dirijarea absorbtiei substantei medicamentoase. Ex. triferment, Colebil, Nurofen.

Page 24: Forme Farmaceutice 1

2. Comprimatele filmateSunt comprimate acoperite de film format din gelatina formolizata sau diferiti polimeri, pigmenti si substante plastifiante, film ce are rolul de a dirija absorbtia substantei medicamentoase. De obicei acest film minimalizeaza dezintegrarea comprimatului la nivelul stomacului.3. Comprimate cu actiune prelungitaPe langa posibilitatea de retardare chimica (prelungirea actiunii prin modificarea structurii chimice a substantei active), exista posibilitatea retardarii galenice, prin conditionarea conceputa special in acest scop. Aceste comprimate din pulbere activa, amestecata cu excipienti, cedeaza substanta activa lent, constant, actiunea sa putand fi de 10 – 12 – 24 ore (ex. notromint retard-comprimate “depozit” cu nitroglicerina). Asigura o eliberare controlata a substantei.Exista comprimate cu eliberare prelungita alcatuite din multiple straturi care se dizolva succesiv asigurand o eliberare lenta a substantei active si o actiune prelungita.

Page 25: Forme Farmaceutice 1

4. Comprimate efervescente Sunt FF solide alcatuite din substanta medicamentoasa dispersata in amestecuri efervescente, de obicei acid citric si bicarbonat de sodiu, care in contact cu apa elibereaza CO2 caredezintegreaza comprimatul. Permit obtinerea rapida a unei solutii apoase care asigura o absorbtie mai rapida a substantei active. Se prefera pentru administrarea medicamentelor la copii. Ex. – complexe vitaminice.

Page 26: Forme Farmaceutice 1

5. Comprimate bucaleSunt plate cu margini rotunjite, dulci si aromatizate. Sunt de 2 tipuri: - comprimate pentru supt (TROCHISTI)– se dizolva lent in contact cu secretia salivara;de obicei contin substante medicamentoase cu efect local – dezinfectante, antibiotice - Faringosept - comprimate masticabile– se mesteca si apoi se inghit; contin substante cu efect sistemic: Dicarbocalm (antiacid), Montelukast (antiasmatic).

Page 27: Forme Farmaceutice 1

6. Comprimate sublingualeAu dimensiuni mici si margini rotunjite. Se folosesc pentru un efect sistemic rapid si pentru evitarea fenomenului de prim pasaj hepatic. Ex. nitroglicerina. 7. Comprimate subcutanateSe mai numesc pelete sau tablete hipodermice. Au forma de disc, cilindru sau sfera si se aplica sub piele printr-o incizie efectuata de medic. Au dimensiuni mici, se prepara aseptic si se pastreaza in tuburi sterile. Realizeaza forme de depozit/retard – eliberand lent substanta activa – timp de cateva saptamani. Ex. preparate hormonale- dietilstilbestrol.

Page 28: Forme Farmaceutice 1

8. Comprimate pentru uz externContin substante antiseptice si se folosesc pentru prepararea de solutii ce se aplica la nivelul tegumentului sau mucoaselor. Ex. cloramina9. Comprimate vaginaleAu forma ovoida si se administreaza cu ajutorul unui aplicator special. Pot contine antiseptice, antimicotice sau preparate hormonale. Ex. Canesten (clotrimazol – antimicotic).

Page 29: Forme Farmaceutice 1

GRANULELE Sunt FF solide destinate administrarii interne. Au forme variabile fiind reprezentate de fragmente vermiculare, cilindrice sau sferice constituite din substanta medicamentoasa, zahar si aromatizanti. Sunt preferate pentru administrarea medicamentelor la copii. Se pot utiliza granule efervescente ce contin acid citric si bicarbonat de sodiu. Se dizolva in apa inainte de administrare.( Ex. Fluimucil granule- acetilcisteina, URICOL, granule efervescente - (hexamina) 500 mg, citrat de piperazina 190 mg )

Page 30: Forme Farmaceutice 1

SUPOZITOARELE Sunt FF solide destinate administrarii externe (pe mucoase) – rectal, vaginal sau uretral. Contin substanta activa inglobata in excipienti care au proprietatea de a fi in stare solida la temperatura camerei si in stare lichida la temperatura corpului: butir cacao sau grasimi sintetice neutre.

1. Supozitoarele rectale – au forma cilindro-conica (torpila). Se folosesc pentru actiune locala (laxativa, antihemoroidala) sau sistemica (evitarea partiala a fenomenului de prim pasaj hepatic).

Absorbtia este relativ lenta. Ex. Supozitoare cu antiinflamatoare nesteroidiene pentru efect sistemic (diclofenac, indometacin, etc); pentru efect laxativ – supozitoare cu bisacodil.

Page 32: Forme Farmaceutice 1

FORME FARMACEUTICE SEMISOLIDE (MOI)

1. UNGUENTELE– FF de consistenta moale destinate aplicarii pe tegumente sau mucoase in scop terapeutic sau de protectie. Sunt alcatuite din excipienti (baze de unguent) +/- substanta medicamentoasa.

Bazele de unguent sunt de 3 tipuri: 1. liposolubile – grasimi animale sau vegetale, hidrocarburi; cele naturale se utilizeaza mai putin deoarece se altereaza mai repede decat hidrocarburile (vaselina, parafina, etc.) 2. hidrosolubile – excipienti miscibili cu apa cu care formeaza geluri coloidale: polietilenglicolii si coloizii natural/ sintetici hidrofili: amidon, pectine, argile. 3. siliconate (pe baza de silicon)– formeaza o pelicula cu proprietati hidrofobe si protectoare fata de diferite substante hidrosolubile.

Page 33: Forme Farmaceutice 1

Tipuri de unguente1. Unguente propriu-zise (pomezi) – contin baze liposolubile

ce formeaza un strat protector care cedeaza lent substanta medicamentoasa. Au efect emolient fiind utile in dermatoze, aplicatii pe tegumente uscate si scuamoase.

2. Unguentele de tip emulsie – creme– contin mai mult de 10% apa si sunt alcatuite dintr-o baza grasoasa, o baza apoasa si emulgatori. Functie de baza predominanta emulsiile pot fi de tip U/A sau A/U. Cremele favorizeaza patrunderea substantei medicamentoase in tegument deoarece se amesteca cu grasimile de pe suprafata pe care le emulsioneaza iar apa inmoaie epidermul. Se utilizeaza in dermatite pruriginoase, dermatoze cronice / subacute si in cosmetica deoarece patrund foarte repede in piele.

Page 34: Forme Farmaceutice 1

3. Unguente de tip suspensie– paste – contin mai mult de 25% pulberi reprezentate in general de talc sau oxid de zinc. Au efect protector, sicativ (de uscare) si calmant. Favorizeaza uscarea leziunilor exsudative. Alte FF semisolide 4. Gelurile– contin excipienti hidrosolubili, au aspect de mase gelatinoase capabile sa-si pastreze forma( Calgel-clorhidrat de lignocaina, Fastum gel- ketoprofen))

Page 35: Forme Farmaceutice 1

Alte FF semisolide 2. SAPUNURI MEDICINALE- contin saruri ale acizilor grasi si substanta medicamentoasa. Servesc pentru uz extern (ex: sapun cu sulf).3. EMPLASTRE (PLASTURI)a. adezivi– se folosesc pentru acoperirea leziunilor sau pentru fixarea pansamentelor b. medicamentosi – contin substanta medicamentoasa – se mai numesc plasturi adezivi pentru absorbtie transdermica. Dupa aplicare pe tegument, plasturele va elibera lent substanta medicamentoasa cu efect sistemic. Ex. Plasturi (patch-uri) cu nitroglicerina, Fentanyl-analgezic opioid) Nu supradozare !!

Page 36: Forme Farmaceutice 1

III. FORMELE MEDICAMENTOASE LICHIDE   1. Forme medicamentoase apoase nezaharate: solutii, suspensii. 2. Forme medicamentoase apoase zaharate: siropuri, potiuni. 3. Forme medicamentoase ce folosesc ca vehicul alcool etilic si alti solventi polari: solutii alcoolice, vinuri medicinale, oteturi medicinale. 4. Forme medicamentoase uleioase: uleiuri medicamentoase, preparate uleioase injectabile. 

Page 38: Forme Farmaceutice 1

1.Solutiile injectabile au grad de puritate ridicat, sterile, apirogene. Se folosesc drept solventi apa distilata sau bidistilata, uleiuri vegetale, solventi sintetici. Solutiile uleioase se injecteaza numai intramuscular, niciodata intravenos. Solutiile pentru administrare intramusculara sau subcutanata trebuie sa fie cat mai izotone (presiunea osmotica egala cu cea a plasmei, cu pH de 7,3). Calea intravenoasa permite administrarea de solutii usor alcaline si hipertone (care i.m. sau s.c. pot produce edeme, reactii inflamatoare, necroze). Solutiile injectabile sunt disponibile in fiole, flacoane sau seringi preumplute, inscriptionate cu date despre cantitatea de substanta activa, concentratia, cantitatea totala de solutie( Eprex-eritropoietina - hormon raspunzator de diferentierea si de proliferarea globulelor rosii,Fraxiparina-anticoagulant din grupa heparinelor )

Page 39: Forme Farmaceutice 1

2.Perfuziile reprezinta solutii sterile, apirogene, administrate intravenos, de la 100ml pana la cativa litri. Sunt disponibile in flacoane sau pungi de plastic, se utilizeaza pentru reechilibrare hidroelectrolitica, pentru vehicularea unor substante sau medicamente, in scop nutritiv atunci cand alimentarea normala nu este posibila. 3.Suspensiile sunt solutii medicamentoase care contin substante active, insolubile, foarte fin pulverizate, uniform dispersate in excipient(apa, alcool, glicoli).Ca agenti de dispersie se folosecsc mucilagii, gelatina, lapte degresat. Au consistenta fluida si gust placut, existand suspensii pentru uz intern si uz extern.

Page 40: Forme Farmaceutice 1

4.Suspensiile injectabile se prepara in conditii de asepsie, sunt solutii apoase sau uleioase ce contin substanta activa foarte fin pulverizata (cu dimensiuni de 10 microni) care se agita inante de injectare (1-2 minute pentru aparitia unui aspect omogen fara reziduuri). Exista sub aceasta forma suspensii de microcristale cu solubilitate mica in tesuturi si efect retard (insulinele semilente sau lente). (Diprophos- betametazonă 5 mg sub formă de dipropionat de betametazonă 6,43 mg, betametazonă 2 mg sub formă de fosfat sodic de betametazonă 2,63 mg şi excipienţi)

Page 42: Forme Farmaceutice 1

6. Solutiile oftalmice (colire) au ca vehicul apa distilata si sterilizata, la un pH cat mai apropiat de de cel al secretiei lacrimale, neiritante, limpezi, fara impuritati.

Page 43: Forme Farmaceutice 1

7.Solutiile pentru tratamentul local al cavitatii bucofaringiene. Gargarismele (apele de gura) sunt forme medicamentoase lichide care dupa intrebuintare se expulzeaza fara a fi inghitite; pot fi sub forma concentrata si se dilueaza in momentul utilizarii sau sunt gata pregatite pentru folosire. Dusurile bucofaringiene sunt solutii apoase introduse in cavitatea bucala in jet sub presiune, cu ajutorul unui dispozitiv adecvat (para de cauciuc, seringa, canula in legatura cu un irigator).Colutoriile sunt lichide de consistenta vascoasa care sunt destinate badijonarii cavitatiii bucale, gingiilor si faringelui formand un invelis protector pe suprafata mucoasei (ex: glicerina boraxata, Citrolin-Cetrimid 25 mg Clorihidrat de lidocaina 3 mg)

Page 44: Forme Farmaceutice 1

8.Solutii pentru cavitatea nazala (picaturile nazale) sunt solutii apoase, uleioase, suspensii, emulsii cu rol antiinfectios, antiseptic, anestezic, vasoconstrictor, antialergic, antiinflamator. Solutia izotona de clorura de sodiu permite miscarea normala a cililor si nu provoaca vasodilatatie (ex: Rinofug, solutie apoasa de nafazolina 0,1%, Bixtonim-continand efedrina , nafazolina 100 mg, hidrocortizon 20 mg,Vybrocil - decongestionant nazal (fenilefrină) şi un antihistaminic (maleat de dimentinden), alcoolul, glicerolul si glicolul se folosesc in concentratii de maxim 10%, peste care apare senzatia de durere si efect caustic. Se administreaza cu picuratorul.

Page 45: Forme Farmaceutice 1

9.Solutii pentru ureche(spalaturi auriculare) sunt solutii, emulsii sau suspensii ce se folosesc pentru tratamentul local, excipientul fiind apa sau uleiul vegetal, glicerolul, glicolii. Solutiile uleioase impiedica drenarea supuratiilor auriculare si sunt contraindicate in otitele supurate.Se administreaza cu picuratorul.(Otocalm-100 ml picături auriculare soluţie conţin 6,25 g fenazonă şi excipienţi:acid benzoic, benzoat de sodiu, metabisulfit de sodiu, glicerină)

Page 46: Forme Farmaceutice 1

10.Clismele sunt solutii apoase sau uleioase administrate in scop diagnostic (clismele baritate) sau terapeutic (pt. administrarea de medicamente). Clismele se administreaza cu irigatorul, atat clismele medicamentoase cat si cele diagnostice fiind administrate intotdeauna dupa o clisma evacuatorie. Clisma evacuatorie se realizeaza cu apa fiarta si racita (36grade), in care se pot dizolva glicerol 10%, sapun 4% sau mucilagiu 20%, intr-un volum de 500 – 1500ml. Clisma medicamentoasa are un volum de 100-150 ml.

Page 47: Forme Farmaceutice 1

2. Forme medicamentoase apoase zaharate: siropuri, potiuni. Siropurile farmaceutice sunt solutii concentrate de zahar care contin substante medicamentoase destinate administrarii interne. Concentratia in zahar trebuie sa fie minim 40% (sau 2/3 zahar si 1/3 apa). Deoarece, datorita vascozitatii crescute exista riscul sedimentarii substantelor active, se recomanda agitarea siropurilor inainte de folosire. Datorita compozitiei, sunt contraindicate la pacienti cu diabet zaharat sau cu tulburari gastrointestinale.

Page 48: Forme Farmaceutice 1

Potiunile sunt forme medicamentoase moderat zaharate destinate administrarii interne, obtinute prin dizolvarea substantelor active in excipient, care este intotdeauna apa distilata. Se prescriu pentru 2-3zile si se administreaza cu lingura sau lingurita. Pot contine sirop in proportie de 20% (pentru corectarea gustului), mucilagiu 20% (pentru protectia tractului gastrointestinal) sau nipagin 0,05% (pentru conservare, cand sunt prescrise pentru un numar mai mare de zile, deoarece zaharul diluat din consistenta potiunilor este un mediu nutritiv favorabil dezvoltarii microorganismelor).

Page 49: Forme Farmaceutice 1

3. Forme medicamentoase ce folosesc ca vehicul alcool etilic si alti solventi polari: solutii alcoolice, vinuri medicinale, oteturi medicinale Solutiile alcoolice (spirturile medicinale) sunt solutii alcoolice medicamentoase ce contin uleiuri volatile sau substante solubile in alcool etilic (spirt pentru uz intern sau extern). Ca actiuni locale, alcoolul etilic este iritant, astringent, caustic, actiunea locala avand efect revulsiv, antipruriginos, necrozant, dezinfectant. Vinurile medicinale sunt forme farmaceutice care folosesc drept solvent vinul alb care trebuie sa aiba un continut in alcool de 12-16g%. Un procent de alcool mai mic determina alterarea rapida a vinului medicinal, nemaifiind corespunzator ca vehicul pentru medicamente(ex: vinul tonic – preparat tipizat).Se agita inainte de intrebuintare. Oteturile medicinale sunt forme farmaceutice care folosesc ca solvent otetul (solutie apoasa de acid acetic 6-9%) in care este dizolvata substanta activa. Oteturile aromatice contin uleiuri volatile. Se administreaza sub forma de frectii, cu actiune revulsiva.

Page 50: Forme Farmaceutice 1

4. Forme medicamentoase uleioase: uleiuri medicamentoase, preparate uleioase injectabile. Uleiurile medicamentoase sunt forme medicamentoase ce folosesc ca vehicul un ulei de origine vegetala (uleiul de floarea soarelui, de arahide, masline, migdale, soia), de origine animala (uleiul de peste) sau de origine minerala (uleiul de parafina sau parafina lichida) folosite uzual in unguente. Unele uleiuri au proprietati farmaceutice proprii: purgative (uleiul de ricin si uleiul de in), sursa de vitamine liposolubile A ,D si acizi grasi nesaturati (uleiul de peste).

Page 51: Forme Farmaceutice 1

Preparatele uleioase injectabile (solutii si suspensii injectabile intramuscular) constituie forme de depozit sau retard, elibereaza lent substanta activa pe masura dizolvarii in mediul apos. Este contraindicata administrarea intravenoasa, deoarece pot provoca embolii periculoase. Perfuziile intravenoase cu lipide se administreaza rareori datorita riscului de aparitie a unor embolii grasoase.

Page 52: Forme Farmaceutice 1

IV. SOLUTII EXTRACTIVE SI EXTRACTE IV.1. Solutii extractive Reprezinta forme farmaceutice lichide obtinute prin extragerea cu ajutorul unui solvent a unor substante din produse vegetale. In functie de solventul folosit solutiile extractive pot fi apoase (hidrolate), alcoolice (tincturi) sau uleioase. Solutiile extractive apoase sunt reprezentate de macerate, infuzii si decocturi.

Page 53: Forme Farmaceutice 1

Maceratele se obtin prin amestecarea unui produs vegetal, uscat si maruntit cu cantitatea necesara de solvent mentinut la temperatura camerei o anumita perioada de timp. Apoi se filtreaza solutia extractiva de reziduu, astfel se evita alterarea principiilor active sensibile la caldura. Solventii uzual folositi sunt apa sau alcoolul si maceratele astfel obtinute folosesc la prepararea altor forma medicamentoase (infuzii, decocturi).

Page 54: Forme Farmaceutice 1

Infuziile se obtin din tesuturi vegetale moi (frunze, flori) prin procedeul de infuzare. Tesutul maruntit se macereaza timp de 5 minute cu trei parti din apa necesara prepararii infuziei, restul de apa este clocotita si se adauga peste amestec dupa trecerea timpului de macerare. Amestecul se mentine in baia de apa la fierbere timp de 5 minute apoi se lasa 30 minute la temperatura camerei dupa care se filtreaza. Se administreaza cu lingura sau lingurita, se prepara pentru 1-2 zile.

Page 55: Forme Farmaceutice 1

Decocturile se prepara asemanator infuziilor, cu diferenta ca principiile active sunt partile dure ale plantelor (radacina, tulpina), mentinerea in baia de apa la fierbere dureaza 30 minute, iar filtrarea se face din solutia fierbinte. De asemenea se administreaza cu lingura sau lingurita, se prepara pentru 1-2 zile. Solutiile extractive alcoolice sunt reprezentate de tincturi. Tincturile se obtin prin macerarea sau dizolvarea drogului in alcool 70% (10-20% substanta activa, restul solvent). Se administreaza sub forma de picaturi sau se adauga la alte forme medicamentoase. Au valabilitate de 1-3 ani . 

Page 56: Forme Farmaceutice 1

V. FORME MEDICAMENTOASE GAZOASE  Aerosolii sunt sisteme disperse heterogene care au ca mediu de dispersie un gaz, iar ca faza dispersata particule solide sau lichide de dimensiuni coloidale. Sunt caracterizate de dimensiuni foarte mici (pulberi micronizate), omogene si stabile. Dupa calea de administrare si scopul terapeutic urmarit sunt aerosoli inhalatori (depunerea particulelor lichide sau solide la diferite nivele ale arborelui respirator este conditionata de dimensiunile acestora) si aerosoli pentru uz extern ( aplicati pe piele si mucoase)-Oximed-clorhidrat de oxitetraciclina 0,255 mg, hidrocortizona 0,085 g .

Page 57: Forme Farmaceutice 1

Excipientii solutiilor pentru aerosoli pot fi apa, alcoolul, amestecul hidroalcoolic, glicerina sau gliceroli. Prin intermediul unui dispozitiv special (numit atomizor) solutia este dispersata in aer sub forma de picaturi fine (5 microni) pana la nivelul alveolelor unde se depun (ex: Ventolin spray). Mai nou, pulberile micronizate sunt repartizate in doze unitare sub forma de capsule operculate sau rotadiscuri, a caror administrare presupune folosirea unui dispozitiv de inhalare orala (turboinhaler).