Top Banner
September 2014 flight mission Det är barnen som är de mest utsatta... Agneta Lillqvist Bennstam: "Utan MAF har vi inte en chans" Rädda barnen i Sydsudan Ebolautbrott i Kongo MAF flyger läkare och medicin KeA och Birgitta Arnlund Pionjärer inom MAF Sweden
12

Flight mission sept 2014

Apr 03, 2016

Download

Documents

MAF Sweden

 
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Flight mission sept 2014

Flight Mission Sept 2014 1

September 2014

C: 100 M: 57 Y: 0 K: 40

C: 5 M: 100 Y: 71 K: 22

C: 0 M: 1 Y: 0 K: 51

CMYK COLOURS

flight mission

Det är barnensom är de mest utsatta...

Agneta LillqvistBennstam:"Utan MAF har vi inte en chans"

Rädda barneni Sydsudan

Ebolautbrott i Kongo

MAF flyger läkare och medicin

KeA och Birgitta ArnlundPionjärer inom MAF Sweden

Page 2: Flight mission sept 2014

Flight Mission Sept 20142

n

MAF-uppdAtering AV ebolAepideMin MÅndAgen den 15 septeMber • MAF-uppdAtering AV ebolAepideMin MÅndAgen den 15 septeMber • MAF-uppdAtering AV ebolAepideMin MÅndAgen den 15 septeMber • MAF-uppdAtering AV ebolAepideMin MÅndAgen den 15 septeMber •

senegal

guinea

sierra leone

↖liberia

↖Land med eboLaepidemi Piloten Emil Kundig ska

leda etableringen av MAF:s flygoperationer i Liberia.

MAF står redo

2

På grund av ebolautbrottet, är det svårt och säga när vi kan fortsätta arbetet med att etablera MAF i Libe-ria. Vi har förberett oss för att sända personal till Liberia och vårt fokus är nu att göra de nödvändigaste förbe-redelserna utanför landets gränser.

Myndigheterna i Liberia har stängt sina kontor för att kunna hantera krisen. Därmed har processen med att få nödvändiga tillstånd till att etablera drift i landet stoppats upp, men det betyder inte att vi lägger planerna på is, tvärtom. Vi ser detta som en möjlighet att stärka våra fortsatta förberedelser.

Bygget av två nya hus till MAF-anställda är nästan färdigt och fort-sätter. En container med möbler och personliga ägodelar är på väg från Nederländerna.

Flyget som ska användas i Liberia till att börja med är en Cessna Caravan. Den kommer att lånas ut från MAF:s operationer i Öst-afrika. Just nu är den i Sydafrika för omlackering. Nästa månad flygs den upp till Uganda för en sista förberedelse och omregistrering.

En av MAF:s mest erfarna pilo-ter, Emil Kundig från Schweiz blir MAF -ansvarig i Liberia. Han och hustrun Margrit ska resa till Liberia så snart de kan. Emil kommenterar situationen så här:

– Vi skulle önska vi kunde resa dit redan nu. Besöket i Uganda var inte helt oplanerat då jag måste få mitt flygcertifikat godkänt med tanke på det nya flygplanet. Oavsett vad som händer känner vi att vi är

ledda i uppdraget och våra tankar och böner är med folket i Liberia och Västafrika, och vi hoppas att situationen snart ska vara under kontroll.

Vi fortsätter att följa utvecklingen i Liberia och har i samarbete med våra partners utvecklat en bered-skapsplan för MAF:s arbete i Afrika i områden där det förekommer ebolavirus.

Liberia

• Finns endast naturligt i Afrikaoch sprids från djur till människa.

Spridning

Symtom

• Smittar mellan människor viainfekterade kroppsvätskor såsomsaliv och blod.

• Inkubationstid*, 2–21 dagar. • Snabbt insjuk-nande, hög feber, huvudvärk och muskelsmärtor.

• Blödningar på huden och i inre organ.

GUINEA-BISSAU

ELFENBENS-KUSTEN

MALI

BENIN

TOGOGHANAN I G E R I A

BURKINAFASO

Områden med bekräftade och misstänkta fall

318 280 284151

52 31

315254

60 45

425

224

65 53 59 44143 128

264187 149

37 57 29

Bekräftade och misstänkta fallVarav döda

3 069

1976

Kongo-K

inshasa 1995

Kongo-K

inshasa 2007

Kongo-K

inshasa 2012

Kongo-K

inshasa 2014

Guinea, Lib

eria,

Sierra

Leon

e,Nigeri

a1976

Nuv. Syd

sudan 1994

Gab

on 1996

Gab

on

2001

–2002

Gab

on20

01–20

02

Kongo

2003

Kon

go

2000

Ugan

da

2007

Ugan

da

1 552

L I B E R I A

S I E R R AL E O N E

Freetown

G U I N E AEbolautbrottet i Västafrika

Källa: WHO, EU, CDC, Folkhälsomyndigheten, AFP *Tiden från smittotillfället till det att sjukdomen bryter ut TT Nyhetsbyrån

648430

1 026

4221 378

694

176

Monrovia

Conakry

Page 3: Flight mission sept 2014

Flight Mission Sept 2014 3

MAF-uppdAtering AV ebolAepideMin MÅndAgen den 15 septeMber • MAF-uppdAtering AV ebolAepideMin MÅndAgen den 15 septeMber • MAF-uppdAtering AV ebolAepideMin MÅndAgen den 15 septeMber • MAF-uppdAtering AV ebolAepideMin MÅndAgen den 15 septeMber •

nigeria

Kongo DrC↖

2 september 2014: maF flög läkare och hälsomaterial till boende-distriktet i Kongo drC för att betjämpa ebola.

3

sedan det blev bekräftat att ebola även finns i Kongo drC har piloter och flygplan varit beredda att hjälpa till. MAF har nu redan hunnit med ett par flygningar för olika läkarorgani-sationer som flugits in till distriktet Boende där utbrottet startade denna gång.

MAF-piloten Nick Frey berättar: ”Det finns ett litet flygfält i området som vi kunnat nå in till med sjuk-vårdspersonal, skyddsutrustning, kanyler, medicin och karantän- utrustning. MAF har även trans-porterat ut testprover till Kinshasa”

Den 26 augusti bekräftade hälso-departementet i Kongo att det skett ett utbrott av ebolaviruset i Equateur-provinsen, ca 765 km med flyg från MAF:s bas i Kinshasa. Nu rapporteras 70 misstänkta fall och 30 av dem har dött.

MAF har varit i tjänst i Kongo i mer än 50 år och har bistått vid ebolautbrotten 2007 och 1995, med transport av medicinsk personal, förnödenheter och utrustning. MAF har stor erfarenhet av detta arbete och erfarenhet att kontrol-lera riskerna.

- Under utbrottet i Kikwit 1995, flög vi en till två gånger om dagen i en hel månad, berättar MAF-pilot Tom Howard, som var stationerad i Vanga i Kongo DRC på den tiden.

- Vi hade med oss stövlar, ansiktsmasker, handskar, skydds-dräkter, mikroskop och flytande

Kongo drC

nitrogen för att frysa proverna som togs. Detta var i e-postens barn-dom, och MAF kopplade upp ett e-postsystem på sjukhuset, så att läkarna kunde kommunicera med omvärlden.

MAF har nu flyg i Kongo DRC som opererar från baser i Kinshasa, Lubumbashi, Bunia och Nyankunde.

Var gärna med och be för alla de människor i Afrika som är smittade eller på något sätt kommit i kon-takt med ebola, deras familjer och vänner, och sjukvårdsteamet som behandlar dem.

Page 4: Flight mission sept 2014

Flight Mission Sept 20144

MAF sweden | bAnKgiro 900-8913 | ring oss: o13 - 35 39 60 | www.MAF.se | epost: [email protected]

*

stort eNGAGeMANG FÖr KoNGo drC

Läkaren Agneta Lillqvist Bennstam har varit verksam i Kongo drC i 17 år. Nu hemma i sverige igen släpper hon inte taget utan följer sina kollegors arbete på distans, samt det omtalade ebolautbrottet nära de platser där hon själv var verksam.

Dåvarande Baptistsamfundet är namnet på en av medlemmarna i nuvarande Equmeniakyrkan. Sedan många år har man haft ett omfat-tande sjukvårdsengagemang i norra delen av Bandunduprovinsen i Kon-go DRC. Till stor glädje och tacksam-het från folket fortsätter det engage-manget inom nuvarande Equme-niakyrkan.

Det var i den norra delen av Bandunduprovinsen som Agneta gjorde sina fyra första år som sjuk-sköterska och missionär. Därefter åkte hon hem till Sverige för att vidareutbilda sig till läkare. Hon återvände med legitimation och jobbade på som läkare.

– Efter en tid fick jag en förfrågan från den kongolesiska staten om jag kunde ta ansvar för att i provinsen stärka det förebyggande arbetet att bekämpa sjukdomarna lepra och tuberkulos. Efter samtal och klar-tecken från mina uppdragsgivare satte vi igång.

Nya fall av lepra upptäcks även idag, berättar Agneta som ser stora för-delar för patienten om sjukdomen upptäcks i tid.

– Om vi kan påbörja behandling-en innan det gått för långt slipper man ifrån många svåra komplika-tioner.

Bandundu ligger ca 30 mil fågel-

Läkaren Agneta Lillqvist Bennstam om ebolautbrottet i Kongo drC

”Utan MAF har vi inte en chans”

vägen i nordostlig riktning från huvudstaden Kinshasa räknat.

– Utan MAF har vi inte en chans att bedriva sjukvård i detta område, det kan jag säga utan överdrift.

Under många år fanns det två piloter och tidvis också en mekani-ker från amerikanska MAF statione-rade på Semendua.

– För oss var det till en väldig hjälp när resan kunde börja och sluta här. Nu utgår flygningarna från Kinshasa cirka 1,5 timmes flygning från Semendua.

Det märks att tiden i Kongo har satt djupa spår hos Agneta. Hennes be-

skrivning av folket berättar om en stor portion av vänskap, värme, glädje och omsorg om varandra och om gästerna från utlandet.

– Jag har mycket av mitt hjärta kvar i det landet. Så gott som varje vecka har jag e-post och samtal via skype med mina tidigare kollegor och medarbetare. Så länge de ber mig om råd och jag får ta del i att planera kommande insatser känns det riktigt bra, skrattar Agneta som snabbt blir allvarlig igen när hon beskriver deras målmedvetna kamp mot lepra och tuberkulos.

Grannprovinsen Equateur med området Boende har nyligen fått

Några barn passar på att spexa lite under en flygplansvinge.

Page 5: Flight mission sept 2014

Flight Mission Sept 2014 5

MAF sweden | bAnKgiro 900-8913 | ring oss: o13 - 35 39 60 | www.MAF.se | epost: [email protected]

*

n

14000

ft

13000

ft

12000

ft

11000

ft

10000

ft

9000

ft

8000

ft

7000

ft

6000

ft

5000

ft

4000

ft

3000

ft

2000

ft

1000

ft

Läkaren Agneta Lillqvist Bennstam om ebolautbrottet i Kongo drC

”Utan MAF har vi inte en chans”

mångas uppmärksamhet genom det ebolautrott som konstaterats. Det är sjunde gången som denna prövning drabbat landet men Agneta är hoppfull.

– Jag minns ett av utbrotten 1995 när det uppdagades strax söder om oss. Då var jag i full verksamhet där ute. Min arbetsgivare ställde snabbt frågan hur jag såg på situationen och om jag bedömde att vi behövde åka hem. Mitt svar blev ett vänligt men bestämt nej. Det berodde på att områdena här är glesbefolkade och isolerade i sig och erfarenheten från tidigare utbrott hade givit kunskap om hur utbrottet skulle hanteras.

Agneta har lyssnat in vad kollegorna säger om det nu aktuella utbrottet. De är enligt henne ganska hoppfulla till att de även denna gång ska lyckas kapsla in oroshärden.

I hennes blogg

www.albloggbok.blogspot.se

där hon så gott som dagligen följer utvecklingen kan du också läsa mer.

Agneta återkommer till hjälpfly-gets betydelse och lyfter fram en av många insatser.

– Ett vaccinationsprojekt som tidigare Baptistsamfundet och numera Equmeniakyrkan bedri-ver i samarbete med Radiohjälpen och den statliga myndigheten som ansvarar för vaccination av barn i norra delen av Bandunduprovinsen är väldigt lyckosamt.

Fyra gånger per år följer en läka-re med på MAF:s rundflygning som riktar in sig på åtta huvud-områden runt hela norra delen av Bandunduprovinsen. Denna sats-ning innebär en vaccinationstäck-ning på över 90 procent. De vaccin

som ges skyddar och förebygger sjukdomar som mässlingen, polio tbc, difteri och stelkramp.

– Dessa höga siffror har man mig veterligen inte på någon annan plats i Kongo.

Vaccin är känsligt, bara fem tim-mar i värmen skulle göra det otjän-ligt.

– Det syns dessvärre inte på vac-cinet om det är verksamt eller inte, fortsätter Agneta.

En annan faktor som belyser områdenas behov av hjälp är den utbredda fattigdomen.

– Över 90 procent av befolkning-en lever på mindre än 1 dollar om dagen. Generellt för hela Kongo lig-ger motsvarande siffra på 62 pro-cent. Det är beklämmande att se att fattigdomen ser ut att öka, konsta-terar hon.

Ambitionen att hjälpa lever fortfaran-de stark. I samarbete med Equme-niakyrkan har ett nätverk bildats för att samordna hälsovårdsinsatser in-om de områden som Equmeniakyr-kan samarbetar med–Nedre Kongo och Bandunduprovinsen, Kongo Kinshasa och sen Kongo Brazzaville.

– Nu i oktober kommer den lokale samordnaren och dessutom min efterträdare Dr Baudouin Makuma till Sverige för att samtala med led-ningen här hemma. För mig och min make Gunnar är det så bety-delsefullt att göra det vi kan för värl-dens näst fattigaste befolkning.

En liten flicka övervann till slut sin rädsla och vågade hälsa på Agneta. Det var första gången hon såg en vit person!

Foto

n: g

un

na

r be

nn

sta

m

Page 6: Flight mission sept 2014

Flight Mission Sept 20146

Missionen som når långtFAMILJeN eKHoLM På PLAts I UGANdA

Nu startar uppgraderingenMartin, Mirjam och barnen anlände i början på augusti till Kampala i Uganda. Med bara en vecka till godo innan sko-lan drog igång blev det en intensiv start.

Första veckan ägnades åt besök och intervjuer med rektor och speciallärare på skolan. Detta för att de skulle kunna planera för extra stödundervisning i engelska. Skolans stödundervisning imponerar och efter nästan en månad har lärarna kommenterat hur bra det går för Jonatan och Elsiabeth att kom-ma in i språket igen.

För Samuels och Davids del blev det lite mer av en rivstart då deras kunska-per i engelska helt försvunnit under tiden i Sverige. David ville inte alls gå till skolan eftersom alla pratade engel-ska. Redan nu har han kommit igång så pass att han helst skulle vilja gå till förskolan varje dag istället för de tre dagar han brukar gå.

Mirjam har börjat vänja sig vid skolskjutsar och samarbetet med de andra MAF-familjerna som har barn på samma skola. Mycket tid går åt till att lirka sig fram i trafiken och att hitta rätt när man ska åka och handla. Lyckligtvis finns det mesta som de behöver i lokala butiker i närområdet.

Martin har börjat jobba i hanga-ren. Detta är en stor omställning inte bara för honom utan också för MAF Uganda då det inte funnits en avio-niktekniker på plats på många år. Först och främst är det nu dags för Martin att koncentrera sig på alla flygplan som ska uppgraderas till den nya digi-tala instrumenteringen. Den första ombyggnationen är redan igång efter att de för bara en vecka sedan fått luft-fartsmyndighetens tillstånd att utföra alltsammans i hangaren på Kajjansi flygfält, MAF:s eget flygfält strax utan-för Kampala .

För Martin blev ankomsten till Uganda en rivstart. Nu väntar flera MAF-flygplan på att i tur och ordning uppgra-deras med digital instrumentering.

Page 7: Flight mission sept 2014

Flight Mission Sept 2014 7

Antonov 124 fullastad med hjälp till dedrabbade i Irak

När nosen fälls upp och lastbryggan där bak fälls ner blir planet som ett stort rör. Lastning av containrar underlättas genom att använda den travers som planet är utrustat med i taket.

En Antonov 124 lastades på fyra timmar i början på september med bland annat 1000 tält avsedda för de nödlidande i Irak.

Arlanda, Landvetter och sturup i all ära men Örebro Airport är landets största regionala flygplats räknat efter fraktvolym.

När media i Sverige berättar om en större jordbävning eller översväm-ning så höjs beredskapen hos ”Myn-digheten för samhällsskydd och be-redskap” förkortad MSB. De i sin tur för en återkommande dialog med bl a Örebro Airport som är den flygplats de använder mest i samband med hjälptransporter till utlandet.

Mikael Smedberg flygplatschef i Örebro är både tacksam och stolt över uppdraget. Dessa dagar hand-lar det mycket om hjälpsändningar till Irak.

– När vi fått de första indikatio-nerna ser vi alltid över bemanning och utrustning. Vi gör allt vi kan för att en pålastning ska ske både snabbt och smidigt.

När det gäller prioritering av lasten sker lastningen utifrån ett nära sam-arbete med personal från MSB.

– Till Irak gick först två Hercules med cirka 15 procent av lasten. Nu

för en vecka sedan lastade vi det resterande i en Antonov 124 som fick med sig 108 ton, mestadels tält men även filtar och andra basvaror, minns Mikael.

Örebro ligger geografiskt bra till för MSB:s verksamhet.

– Hos oss här på flygplatsen har alla känslan att det är viktigt att ställa upp i krislägen. Vi tar ett kliv fram därför att vi vet att vi är med om något betydelsefullt.

Även om landningsbanan på 2600 meter som byggdes ut för att antal år sedan passar bra för ändamålen så finns det planer på mer.

– Vi hoppas på att komma igång med ytterligare en förlängning som allt som allt innebär en sträcka på 3100 meter, avslöjar Mikael som samtidigt berättar varför.

– Idag med full last och långa avstånd behövs en mellanlandning innan resan nått sitt mål. Med en startsträcka på 3100 meter så kan de stora planen som förutom Antonov också kan vara en Boing 747 både lasta och tanka fullt innan avresan.

n

Mikael Smedberg, vd och flygplatschef på Örebro Airport.

Foto: Dave Forney

Page 8: Flight mission sept 2014

Flight Mission Sept 20148

Missionen som når långteN LIVsGÄrNING soM FortsÄtter

Birgitta & KeA ArnlundAtt försöka beskriva den livsgärning som KeA och Birgitta Arnlund varit med och fortfarande är med om är långt ifrån enkelt. När en verksam-hetsperiod utomlands avslutats har den snabbt följts upp av en ny. Men det började i Zaire, alltså nuvarande Kongo drC.

När Birgitta och KeA träffades 1970 och berättade om sina livsdrömmar för varandra handlade det om musik på ena kanten och missionsflyg på den andra. KeA hade tagit sitt flyg-certifikat via Tekniska Högskolans flygklubb i Stockholm och Birgitta läste till musiklärare i Malmö.

– Nate Saints upplevelser i boken ”Junglepilot” och hans möte med Sydamerikas indianer hade väckt något i mig som jag ville fördjupa mig i, minns KeA.

– Jag berättade för KeA om mina planer som musiklärare samtidigt som jag insåg att en sådan knap-past passar in på missionsfältet, men jag ville vara öppen för Guds plan om det skulle betyda något annat, kontrar Birgitta.

Birgitta var bara 20 år och KeA 21 när tidningen Dagen i en artikel berät-tade om behovet av en musiklärare till skolan i Bukavu i Zaire.

– Jag skrev till Svensk Pingstmission (som det hette då) för att kolla vad som krävdes. Efter en månad kom ett brev från Zaire som berättade att jag var välkom-men som musiklärare. Dessutom var min pojkvän också välkom-men. Men vi gifte oss först och åkte en vecka därefter, avslöjar Birgitta.

– Bröllopet var på en lördag och vi satt på planet redan kommande lördag, inflikar KeA.

Det blev två mycket innehållsrika år som bara förstärkte känslan av att de var på rätt väg.

Birgitta klev in direkt i undervis-ningen och KeA fick förutom sitt jobb som lärare på skolan även ansvar av Pingstmissionen att bygga ett flygfält inne i djungeln på en plats som heter Ntoto. För att nå dit tog det först sex timmar med bil följt av två dagars vandring genom regnskogen.

– När vi kom fram började vi med befolkningens hjälp staka ut flygfäl-tet. Sen lät jag göra skottkärrehjul i metall som vi flög in till Ntoto med den amerikanske missionsflygaren Jack Spurlock. Vi släppte ned dem från luften och där på plats byggde byborna ihop skottkärror som sedan användes för att jämna ut marken.

När vi flera månader senare fått be-sked om att arbetet närmade sig sitt slut gick vi åter genom djungeln till missionsstationen för att se resul-tatet. Via kortvågsradion kunde vi

berätta för Jack att landningsbanan som var uthuggen i djungeln var tillräcklig bra för att landa på. Den gången hade han med sig cement i planet. Befolkningen började för-stå finessen med hjälpflyg som till Bukavu räknat bara var 35 minuter bort.

Många av eleverna på skolan i Bukavu har nu i vuxen ålder fått betydelsefulla uppdrag i samhället. Birgitta minns en av dem Dennis Mukwege, inte helt okänd för oss i Sverige.

När de kom hem 1974 återupptogs studierna och KeA passade på att även läsa franska.

En tryckeriepok väntade med en utveckling av familjeföretaget på Birgittas sida. Team Offset börja-de sin verksamhet i nya lokaler i Malmö. Efter examen fick Birgitta en tjänst på förskoleseminariet men den varade bara några månader, då det uppdagades att hon väntade tvillingar.

KeA, pilot och flygtekniker i Tchad byter cylinder på vår Turbo Cessna 206.

Page 9: Flight mission sept 2014

Flight Mission Sept 2014 9

n

Men flygintresset fanns där under ytan. På märkliga vägar fick de kon-takt med organisationen ”Wings for Christ” i Texas. Dit flyttade familjen 1978, som nu bestod av tre barn, för att KeA skulle få fortbilda sig till flygtekniker, pilot för kommersiellt flyg samt certifierad flyglärare för 2-motorigt plan. Under de två åren i Texas stod pingstförsamlingen i Malmö för familjens understöd.

Hemma igen fotsatte KeA på trycke-riet. I USA hade de fått tipset att kon-takta MAF England.

– Vi reste till England och gick introduktionskursen för kommande MAF-uppdrag, berättar Birgitta.

Där i England träffade de MAF:s initiativtagare Stuart King som de påpassligt nog bjöd in till Sverige.

–  Vi besökte dåvarande Dagenhuset där de intervjuade Stuart. Dagarna efter publicering blev vi fullständigt nerringda. Alla

ville veta vad detta nya med flyg handlade om. Med en av dem, Lars-Erik Wallhagen hade jag ett långt samtal som visade att vi inte var ensamma om att tycka att nu var det dags för Sverige att ta vara på intresset.

I maj 1982 samlades ett 70-tal intres-serade och senare samma år var MAF Sweden ett faktum. Samma sommar reste KeA och Birgitta ut för sitt första MAF-uppdrag i Tchad och även som svenska pionjärer inom MAF.

Läget var fortfarande spänt i Tchad som alldeles nyss genomgått ett inbördeskrig. Familjen Arnlunds fyra år här blev betydligt tuffare än mötet med det kongolesiska folket.

– Vi var hotade flera gånger och den stora hungersnöden som bröt ut 1985 satte oss verkligen på prov. Som mest var fyra MAF-plan sys-selsatta med att flyga ut säd till de kruttorra distrikten, minns Birgitta

som hade hand om radiokommu-nikation och bokföring.

Återigen visade det sig vad flyget betydde. Trots oroligheter iordning-ställde man soppstationer på flera platser. Barn, gamla och sjuka fick extra hjälp.

– Vi upplevde bönesvar både eko-nomiskt och praktiskt. Det var så påtagligt att Gud ledde arbetet och det var en fantastisk känsla att vara en del av något större. Det stärkte vår tro.

De kom hem från Tchad 1986 för att tre år senare åka ut till Kenya.

I Kenya var de ända fram till 1996. Hemma igen så började KeA flyga kommersiellt fram till 2009 då en ny epok i Loki i norra Kenya började. Det arbetet med byggandet av en grundskola har vi under de senas-te åren beskrivit på olika sätt, och vi kommer att följa projektet även framöver!

Flyguppdrag med Beech 99:an till Sudan för Franklin Grahams organisation. Markus Habetetsion är KeA:s co-pilot.

En alldeles nygift Birgitta Arnlund har precis satt ner sin fot på flygplatsen i Goma, Zaire på väg till Bukavu.

Birigitta sitter vid kortvågsradion i Tchad. Radion var en absolut nöd-vändig livlina men krävde ständig pas-sning.

Page 10: Flight mission sept 2014

Flight Mission Sept 201410

C: 100 M: 57 Y: 0 K: 40

C: 5 M: 100 Y: 71 K: 22

C: 0 M: 1 Y: 0 K: 51

CMYK COLOURS

en Huskvarnatill östra Kongo

Med handverktyget Coupcoup (klippaklippa) har åtta man un-der många år hållit gräset kort på MAF-basen på Nyankundes flyg-fält i Kongo DRC. Nu är, tack vare stöd från oss i MAF Sverige, en åk-gräsklippare av märket Huskvar-na på väg ut.

–Vi är så tacksamma över detta gensvar, säger Stig Jacobson, pappa till MAF-piloten David Ja-cobson.

Stig och hustrun Mirja åker nu i oktober ut för att under ett halvår hjälpa till med att fortsätta rusta några av boningshusen på basen.

UNIFIRE AB STÖDJERMAF

AVANCERADE VATTENKANONSYSTEMFÖR INDUSTRI, BRANDFÖRSVAR, SJÖFART OCH FLYGPLATSER M.M.

www.senate.se

www.drakecommunication.se

så gott som dagligen måste man klippa en liten bit av det 1,2 km långa flygfältet. det är viktigt att det hålls efter då flygfältet även servar det stora sjuhuset i Nyankunde.

Page 11: Flight mission sept 2014

Flight Mission Sept 2014 11

LedAre: LeIF LArssoN

En intensiv höst väntaross i MAF Sweden

Leif LarssonCEO MAF Sverige

Boka ditt MAF-möte med Erik redan nu!erik Bergman berättar och visar bilder och film från MAF:s arbete i världen. Erik (Ecke) sjunger och spelar lovsång och egna sånger från nya skivan. Boka nu för ett spännande och intressant möte för hela församlingen eller dagledigträffar.

ring 013-35 39 60 eller mejla [email protected]

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Vad är MAF? MAF - Mission Aviation Fellowship, är ett annorlunda flygbolag, vars uppdrag är att flyga lätta flygplan i utvecklingsländer, så att folk i avlägsna områden kan få den hjälp de behöver.

Sedan 1945 har våra plan målmedvetet, år efter år, dag efter dag, förmedlat hjälp och hopp till utsatta människor. Med vår kristna grundsyn som drivkraft blir vi dagligen påminda om den nytta och glädje våra plan förmedlar.

Var tredje minut startar eller landar ett MAF-plan någonstans i världen. Dessa flygningar möjliggör ett ytterst viktigt arbete som genomförs av många utvecklings-, hjälp-, och missionsorganisationer, lokala församlingar och andra nationella grupper. Medicin, sjuk-vårdsteam, ambulansflyg och katastrofhjälp når ut till många behövande.

Det är gåvor från enskilda personer som möjliggör dessa flygningar. I Sverige är MAF en registrerad välgörenhetsorganisation med ett 90-konto som kontrolleras av Svensk insamlingskontroll.

Flight MissionPosttidning

Sept 2014 – årgång 28

Tryck: Hallvigs i Morgongåva

MAF SverigeBox 553

721 10 Västerås

tel: 013-35 39 60e-post: [email protected]

Redaktion:Ansv. utg. Leif Larsson

Erik BergmanAnders Hällzon

www.maf.se

Bankgiro: 900-8913

Plusgiro: 90 08 91-3

Org Nr: 82 20 01-7506

C: 100 M: 57 Y: 0 K: 40

C: 5 M: 100 Y: 71 K: 22

C: 0 M: 1 Y: 0 K: 51

CMYK COLOURS

Jag är oerhört tacksam att vi i MAF kan få vara med och bekämpa ebo-lautbrottet i västra Afrika. När fat-tiga länder med en bräcklig sjukvård drabbas av en så svår epidemi då är det nödvändigt att vi i den välbär-gade delen av världen gör en insats.

Med våra små flygplan når vi ut till de mest avlägsna platserna i Kongo DRC med sjukvårdspersonal och den nödvändiga skyddsutrustning som krävs för att läkare och sjuk-vårdspersonal ska kunna göra en insats.

I denna månads Flight Mission är det en förmån att få stämma av vår insats i Kongo med en så erfaren lä-kare som Agneta Lillqvist Bennstam, med mångårig erfarenhet från hur vården fungerar i Kongo DRC och betydelsen av MAF.

Så fort myndigheterna tillåter kom-mer vi även att starta vår nya flyg-verksamhet i Liberia som är under uppbyggnad.

Ett varmt tack till KeA och Birgitta Arnlund för er fantastiska livsgär-ning i MAF. Jag är glad för att ni fort-sätter att resa till Kenya och se till att skolprojektet Emuriakin blir till den hjälp för barnen som är tänkt.

Andra stora glädjeämnen är att vi har sänt ut familjen Ekholm till Uganda för en ny period och att Rune och Maria Karlsson för-bereder sig för fullt för att under november resa till Bangladesh för fyra år. Rune ska flyga vårt amfi-bieplan och Maria ska ägna sig åt de fattigaste människorna i Dha-kas slum.

Det är en enorm förmån att få vara med i arbetet för de mest ut-satta människorna i världen.

Tack för att du vill vara med!

Page 12: Flight mission sept 2014

Flight Mission Sept 201412

HoPP = en jeepdunk

med flygbensin

Önska dig flygbensin till jul

Tänker du redan nu på allt du inte behöver och alla som kommer med frågan vad du önskar dig till jul?

Varför inte önska dig flygbensin?

1 jeepdunk = 20 liter flygbensin= ca 20 min. flygtid= 150 kronor

MAF:s

JulKampanj

Vill du hjälpa oss aTT ge juleVangelieT Vingar? då kan du önska dig flygbensin Till jul!

OBS!

Kommer i november