Top Banner
EMOTICONS EMOTICONS
12

Emoticons & Netiquette

Oct 20, 2015

Download

Documents

Diana Bite

Prezentare POWERPOINT despre emoticoane si netiquette.
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Emoticons & Netiquette

EMOTICONSEMOTICONS

Page 2: Emoticons & Netiquette

Despre „etichetă" sau cum ne comportăm pe NetDespre „etichetă" sau cum ne comportăm pe Net

Când comunicam în reţea, nu trebuie să uităm că ne adresam unor persoane, deci se aplică aceleaşi reguli de etichetă ca şi în viaţa de zi cu zi.

Ne vom opri în mod special asupra poştei electronice. Personalizarea corespondenţei şi

introducerea unor efecte de expresivitate este posibilă şi în mesajul electronic prin cateva simboluri numite emoticons (simboluri emoţionale)

Page 3: Emoticons & Netiquette

Zâmbetul :-)Zâmbetul :-)Comunicarea electronică e lipsită de expresiile vizuale sau auditive care sa ne dea un indiciu asupra stării în care se afla interlocutorul.

Umorul nu este apreciat intotdeauna. În unele situaţii putând fi confundat cu sarcasmul, asa ca ar trebui să înştiintezi destinatarul mesajului despre tenta lui umoristică folosind o „faţa veselă" :-) sau chiar precizând la începutul mesajului ori în subiect că este vorba de o glumă.

Page 4: Emoticons & Netiquette

Grimasa :-(Grimasa :-(Unele organizaţii au adoptat o politică de a nu raspunde la mesajele „provocatoare" decat după 24 de ore, în timp ce altele au hotărât ca nici un mesaj negativ să nu fie trimis prin email.

Când citeşti un mesaj, eşti deja în faţa calculatorului şi, dacă un anumit pasaj te-a enervat, e foarte uşor să răspunzi imediat cu un mesaj agresiv, pe care sa-l regreţi ulterior. Dacă ţii neapărat să-ţi exprimi furia, trebuie să iei în consideratie că destinatarul nu poate sa îţi vadă faţa sau să îţi audă tonul vocii, aşa că poţi include în mesaj o „faţă tristă" :-( (trebuie privită orizontal). Totuşi, cel mai bine e să te calmezi şi să nu răspunzi imediat la mesaj.

Page 5: Emoticons & Netiquette

Alte simboluri emotionale:Alte simboluri emotionale:

Pe lângă simbolurile emoţionale, se mai folosesc şi acronimele — cel mai frecvent în limba engleză:

10x – ThanksCU - See You

NP - No Problemsi altele.

Page 6: Emoticons & Netiquette

Diversitatea emoticon-urilorDiversitatea emoticon-urilor În funcţie de serverul folosit si administrator, emoticon-urile sunt variază

prin cod de afişare şi grafică:

Yahoo! Messenger pune la dispoziţie următoarele emoticoane:

Page 7: Emoticons & Netiquette

în cazul Skype-ului întâlnim:

Page 8: Emoticons & Netiquette

dacă se comunică prin intermediul Windows Live Messenger putem alege dintre:

Page 9: Emoticons & Netiquette

RecomandăriRecomandări Copiere excesivă. Fiind atât de simplu să trimiţi o copie a unui mesaj către toţi cunoscuţii, interesaţi sau nu

de acel mesaj, trebuie să ai grijă cui îi adresezi mesajul. Este neplăcut ca, după o absenţă mai lungă sau mai scurtă, să fii obligat să parcurgi sute de mesaje, din care doar câteva te interesează.

Gunoi electronic. La fel cum primeşti în cutia postala mesaje nedorite, în general publicitare (în această categorie nu intră mesajele solicitate de tine), se pot primi astfel de mesaje şi pe e-mail. După cum nu doreşti ca aceste mesaje să îţi ocupe tot spaţiul din căsuţa poştală, trebuie să nu trimiţi astfel de mesaje către alte persoane.

Citirea frecventă a mesajelor. Este recomandabil să citesti cât mai des mesajele primite (cel puîin o dată pe zi). Dacă pleci pentru o perioadă mai lungă de timp şi nu ai posibilitatea de a verifica mesajele, poţi ruga pe altcineva să le verifice în locul tău, pentru a putea rezolva problemele urgente. Se consideră că o persoană care citeşte sau răpunde rar la mesajele primite are prea mult „gunoi electronic" în căsuţa poştală.

Liste de distribuţie lungi. Listele de distribuţie care sunt foarte lungi ar trebui evitate. Este adevărat că este uşor să trimiţi o informaţie către mai multe persoane, dar poşta electronică, ca şi poşta normală, ar trebui să fie folosită preponderent pentru comunicări individuale, nu pentru distribuţia în masă a informaţiei.

Inştiinţarea. Dacă în mesaj se formulează o cerere şi răspunsul nu poate fi dat foarte repede, este recomandabil să înştiinţezi expeditorul mesajului printr-un mesaj scurt, de genul „am primit cererea dvs. legată de... şi vă voi răspunde cât mai curand posibil". Răspunsuri eliptice. Trebuie să te asiguri că răspunsul tău este clar. Primirea unui mesaj de răspuns de genul „da", când s-au trimis mai multe întrebări la persoane diferite, este frustrantă. Se recomandă un răspuns complet, în care să se specifice şi problema la care se face referire.

Page 10: Emoticons & Netiquette

Lanţuri interminabile. Atunci când se poartă o discuţie între mai multe persoane, există tendinţa de a includeîn e-mail mesaje anterioare. Astfel, se formează o listă inter-minabilă de mesaje vechi, extrema opusă mesajelor eliptice. Totuşi, există situaţii care cer astfel de mesaje, aşa că e recomandabil să te gandeşti bine înainte de a forma un astfel de lanţ.

Intimitate. Fiind foarte uşor să copiezi, să retrimiţi sau să salvezi un mesaj, s-ar putea presupune că textul mesajelor este de interes public. Dar dacă mesajul este personal şi nu ai vrea să devină public, nu îl trimite prin e-mail. Trebuie să mai ştii că unele state consideră publice mesajele trimise prin e-mail, drept care sunt înregistrate şi pot fi folosite în justiţie.

Abrevierea. Dacă nu eşti sigur că o anumită abreviere va fi înţeleasă corect, este bine să o eviţi. În plus, trebuie să ştii că abrevierile se folosesc doar în mesaje adresate unor apropiaţi, şi nu unor persoane oficiale.

Situaţii de urgenţă. Nu folosi poşta electronică pentru a trimite mesaje urgente. Nu ai nici o garanţie că mesajul ajunge la destinaţie, că este citit sau că este citit de cine trebuie.

Semnătura. Dacă trimiţi mesajul către o listă de discuţii, numele tău nu va apărea la expeditor, fapt pentru care este recomandabil să incluzi în mesaj o semnatură care să conţină numele şi adresa ta de e-mail. Caractere speciale. Mesajele tale pot trece prin mai multe servere până la destinaţie. Există posibilitatea ca aceste servere să înlăture caracterele speciale pe care le-ai inclus în mesaj, cum ar fi textul subliniat, colorat, centrat în pagină etc. Rezultatul acestei acţiuni este apariţia unui mesaj care nu poate fi citit de destinatar, fapt pentru care ar fi bine să trimiţi numai text neformatat.

Page 11: Emoticons & Netiquette

Regimul juridic al site-urilor webRegimul juridic al site-urilor webOrice persoană fizică sau juridică poate înregistra nume de domenii, gratuit

sau contra unei taxe, în funcţie de categoria domeniului (de exemplu: domeniul ţară.ro se plăteşte). Registrul Roman de Domenii poate respinge solicitări de înregistrare, dacă formularul electronic nu este corect completat, datele din formular sunt false sau contradictorii, numele domeniului este necuviincios, ofensator, sau cu referire la persoane publice.

Activitatea desfăşurată printr-un site web este supusă prevederilor legale aplicabile mijloacelor de exprimare şi comunicare, în general, precum şi cadrului legislativ specific domeniului de activitate: comerţ, finanţe, divertisment etc.

Domenii si subdomenii din zona . ro

com.ro - activităţi comerciale store.ro - magazinefirm.ro - firme

org.ro - organizaţii sociale nonprofitinfo.ro - fumizori de informalarts.ro - activităţi artistice

Page 12: Emoticons & Netiquette

O prezentare de:

BERAR ARMINABÎTE DIANA VANESSA