Top Banner
KØBENHAVN | OKTOBER 2011 | 4 . ÅRGANG | NR. 4 Ejerforenings Nyt NYHEDER: Forsat liv i boligsalget SE SIDE 2 FOKUS: Energirigtig renovering SE SIDE 6 - 7 Læs flere nyheder på Ejerportal.dk Den 2. juli blev København og omegn ramt af et heftigt regn- skyl, der forårsagede vand i kældre og ejendomme. Møbler og papkasser flød i gigantiske vandmasser, hvilket medførte store skader. Et af de største problemer i forbindelse med skybruddet var risikoen for skimmelsvamp, og her tre må- neder efter er der fortsat risiko for, at boligejere vil støde på skimmelsvampen. Ekstrem høj risiko - Der er ekstrem høj risiko for skimmelsvamp, idet kældrene typisk indeholder organisk ma- terialer i form af tapet og par- ketgulve og lignende. Her gror skimmelsvampen rigtig godt. Den kan sætte sig i rigtig mange ejendomme, fordi skybruddet ramte hovedstadsområdet, der er et tæt befolket område, siger afdelingschef for Skimmelsane- ringsfirmaet KEH Skimmelrens A/S, Mads Ballegaard. Skimmelsvamp er ikke kun ska- deligt for de berørte kældre og ejendomme. Beboerne kan blive ramt af sygdom med risiko for at få et svækket helbred. Det er det værste scenarie, og typisk er symptomerne forkølelse, ho- vedpine og en ændring i ens så- kaldte sygdomshistorik. Det er blandt andet kloakvandet, der kan medføre en bakterieflora i ejendommene og derved være sundhedsfarligt. Christianshavns Ejendomsadministration 25 års erfaring inden for administration af alle ejendomstyper Vi påtager os alle opgaver i tilknytning til den daglige administration. Vi lægger stor vægt på personlig og individuel service. Telefon: 3296 9513 Web: www.bhelth.dk E-mail: [email protected] Efter sommerens skybrud i især hovedstadsområ- det er der stor risiko for, at de berørte ejendomme kan blive ramt af skimmelsvamp. Men også beboer- nes helbred kan komme i fare. Skybrud årsag til skimmelsvamp Behandl ejendommen, som den er tiltænkt. Anvend for eksempel ikke kælderrum til beboelse, hvis de ikke er tiltænkt det. Sørg for, at tagrender og kloakker virker efter hensigten og er i en forsvarlig stand. Sørg for den rigtige ventilation, så fugten kan komme ud. Især ældre bygninger skal være opmærksomme på, at ventilationen er i orden, hvilket også kan sænke varmeregningen. 1 2 3 3 RÅD TIL AT UNDGÅ SKIMMELSVAMP:
8

Ejerforenings Nyt oktober 2011

Mar 09, 2016

Download

Documents

Ejerforenings Nyt bliver sendt ud til cirka 5000 formænd i den danske ejerboligforeninger.
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Ejerforenings Nyt oktober 2011

KØBENHAVN | OKTOBER 2011 | 4. ÅRGANG | NR. 4

Ejerforenings Nyt

NYHEDER: Forsat liv i boligsalget

SE SIDE 2

FOKUS: Energirigtig renovering

SE SIDE 6-7

Læs flere nyheder på Ejerportal.dk

Den 2. juli blev København og omegn ramt af et heftigt regn-skyl, der forårsagede vand i kældre og ejendomme. Møbler og papkasser flød i gigantiske vandmasser, hvilket medførte store skader. Et af de største problemer i forbindelse med skybruddet var risikoen for skimmelsvamp, og her tre må-neder efter er der fortsat risiko for, at boligejere vil støde på skimmelsvampen.

Ekstrem høj risiko- Der er ekstrem høj risiko for skimmelsvamp, idet kældrene typisk indeholder organisk ma-terialer i form af tapet og par-ketgulve og lignende. Her gror skimmelsvampen rigtig godt.

Den kan sætte sig i rigtig mange ejendomme, fordi skybruddet ramte hovedstadsområdet, der er et tæt befolket område, siger afdelingschef for Skimmelsane-ringsfirmaet KEH Skimmelrens A/S, Mads Ballegaard.

Skimmelsvamp er ikke kun ska-deligt for de berørte kældre og ejendomme. Beboerne kan blive ramt af sygdom med risiko for at få et svækket helbred. Det er det værste scenarie, og typisk er symptomerne forkølelse, ho-vedpine og en ændring i ens så-kaldte sygdomshistorik. Det er blandt andet kloakvandet, der kan medføre en bakterieflora i ejendommene og derved være sundhedsfarligt.

Christianshavns Ejendomsadministration25 års erfaring inden for administration af alle ejendomstyper

Vi påtager os alle opgaver i tilknytning til den daglige administration.

Vi lægger stor vægt på personlig og individuel service.

Telefon: 3296 9513Web: www.bhelth.dkE-mail: [email protected]

Efter sommerens skybrud i især hovedstadsområ-det er der stor risiko for, at de berørte ejendomme kan blive ramt af skimmelsvamp. Men også beboer-nes helbred kan komme i fare.

Skybrud årsag til skimmelsvamp

Behandl ejendommen, som den er tiltænkt. Anvend for eksempel ikke kælderrum til beboelse, hvis de ikke er tiltænkt det.

Sørg for, at tagrender og kloakker virker efter hensigten og er i en forsvarlig stand.

Sørg for den rigtige ventilation, så fugten kan komme ud. Især ældre bygninger skal være opmærksomme på, at ventilationen er i orden, hvilket også kan sænke varmeregningen.

1

2

3

3 RÅD TIL AT UNDGÅ SKIMMELSVAMP:

Page 2: Ejerforenings Nyt oktober 2011

Læs flere nyheder på Andelsportal.dk

Danskerne er ikke stoppet med at købe boliger. Siden årsskiftet er der blandt andet solgt otte procent flere ejerlejligheder sam-menlignet med 2009, hvor den økonomiske krise buldrede på finansmarke-derne.

Selv om der aldrig har været så mange boliger til salg, som tilfældet er på nuværende tids-punkt, er der håb at hente for landets boligsælgere. Nye tal vi-ser, at der fra januar og frem til september er solgt lige så mange villaer som i 2009. Samtidig er salget af ejerlejligheder vok-set med otte procent, viser nye salgstal fra Nyboligs 230 butik-ker. Det skriver ugeavisen.dk.

- Selv om salget af boliger er på samme niveau som for to år si-den, der endte med et historisk lavt boligsalg, så er det forkert at hævde, at boligsalget er gået helt

i stå. Vi sælger fortsat boliger, og der er interesserede købere i markedet, siger ejendomsmæg-ler Erna Toft Christensen, Nybo-lig Rødding.

Købers markedDe positive tal kommer på et tidspunkt, der må siges at være

købers marked. Udbuddet af ejerboliger til salg har aldrig været større og renten er histo-risk lav, hvilket giver boligkø-berne lukrative muligheder for at presse prisen ned.

- Det er, set med ejendomsmæg-lerøjne, et rent købers marked. Det har, hvis vi ser på det over

de seneste fem-seks år, aldrig været billigere end nu at købe egen bolig. Udbuddet er rekord-stort og priserne på villaer og ejerlejligheder er faldet over hele landet og ligger i gennemsnit på samme niveau som i 2005.

Den næste rentetilpasning fin-der sted i oktober, hvor det for-ventes, at en F1-rente kommer til at koste omkring 1000 kro-ner pr. måned efter skat at låne 1. million kroner.

- Godt nok er der så tale om et af de såkaldte risikable lån, nem-lig et etårigt rentetilpasnings-lån uden afdrag, men for første-gangskøbere er det en rigtig god mulighed for at få tilbagebetalt et dyrt banklån meget hurtigt, forklarer Erna Toft Christensen.

Fortsat liv i boligsalget

RedaktionenMichael Müller (ansv.)

Ejerforenings Nyt udgives afAB Gruppen A/SKristen Bernikows Gade 41105 København K.

Telefon: 77 33 40 00E-mail: [email protected].

Oplag: 4600 ekspl.

2 Læs flere nyheder på Ejerportal.dk2

KØBENHAVN | OKTOBER 2011 | 4. ÅRGANG | NR. 4

Læs flere nyheder på Ejerportal.dkNyheder

Hvis den nye regering gi-ver en økonomisk gevinst til kommende boligejere, skal den ikke forvente, at boligejerne vil kickstarte privatforbruget.

Da VK-regeringen i 2004 sæn-kede skatten på arbejdsindkom-sten med ti milliarder kroner, satte det gang i et eksplosivt privatforbrug landet over. Fladskærme blev flået ned fra hylderne, og danskerne købte

blandt andet samtalekøkkener og biler i flæng. Noget tyder på, at det samme ikke vil ske, selv om en ny rød regering vil over-hælde boligejerne med tusinde kroner i håbet om, at det vil kickstarte en forbrugsfest, som tilfældet var i 2004. Pt. er den største udfordring på de finan-sielle markeder nemlig, at pri-vatforbruget er for lavt.

Væk med gældenNye tal fra ejendomsmægler-kæden EDC’s brugerpanel, hvor 84 procent er boligejere, viser, at størsteparten af de i alt 1300 adspurgte danskere foretrækker at afdrage på gælden frem for at prioritere en forøgelse af privat-forbruget. Det er til trods for, at den kommende boligpakke kan

udløse 10.000 kroner ekstra om måneden pr. boligejer.

- Det er overraskende, at selv om folk får så mange flere penge mellem hænderne, vil de hellere polstre sig end forbruge. Det vi-ser, at det ikke er realistisk, at privatforbruget trækker dansk økonomi i gang, siger Torben M. Andersen, der er økonomi-professor Århus universitet

Boligejere vil afdrage gæld frem for forbrug

Page 3: Ejerforenings Nyt oktober 2011

Læs flere nyheder på Ejerportal.dk 3

KØBENHAVN | OKTOBER 2011 | 4. ÅRGANG | NR. 4

Læs flere nyheder på Ejerportal.dkNyheder

De fleste boligejere prø-ver at spare på strøm-men. Det kan være med el-spareskinner, mere energivenlige el-apparater eller simpelthen ved oftere at slukke for lyset, men nu er det også muligt at spare penge ved at få strømmen leveret til en lavere pris.

Forbrugertjenesten Sparia har nemlig lavet en hjemmeside,

hvor man som almindelig el-for-bruger kan tilmelde sig. Dermed tilslutter man sig et netværk af el-kunder, som går sammen om at forhandle aftaler på plads med energiselskaberne om bil-ligere strøm. - Vi har fundet ud af, at ener-giselskaberne har gode mulig-heder for at give bedre priser på el, og potentialet er endnu større, så jo flere vi bliver, desto

bedre priser får vi, siger Morten Sinding fra Elforbundet.dk til Energihjem.dk.

Gratis besparelseDer findes ikke mange argumen-ter for at undlade at tilmelde sig fanerne hos Elforbundet.dk. Det er gratis at være med, og forbrugerjuristerne hos Sparia står for forhandlingerne med el-selskaberne. Det tager de in-

gen penge for, som tingene kører nu, men på sigt er det dog tæn-keligt, at de vil opkræve penge for administration. Dog ikke fra forbrugerne.

- Hvis vi kommer op på omkring de 10.000 el-kunder, som er gået sammen, så vil vi overveje at opkræve energiselskaberne et gebyr, så vi får dækket vores omkostninger, men Elforbun-det.dk er 100 procent gratis for forbrugeren, siger Morten Sin-ding, der understreger, at alle kan spare penge på at gå med i fællesskabet.

- Selvom man har et lille el-forbrug, så får man den samme procentmæssige besparelse som alle andre, der er med, og vi me-ner stadig, at der er mulighed for at få priserne 15-20 procent ned, hvis vi bliver flere, og så er der altså noget at spare for alle, siger Morten Sinding til Energi-hjem.dk.

Næste licitation forElforbundet.dk er 1. november.

Sådan får du billigere strøm

Fælleslån til ejerforeningerSkal ejendommen renoveres, fx have nyt tag eller måske nye altaner. Ring til os på 33 33 42 11 og aftal et møde.

BoligforeningerNordea ErhvervVesterbrogade 80900 København C

Page 4: Ejerforenings Nyt oktober 2011

KØBENHAVN | OKTOBER 2011 | 4. ÅRGANG | NR. 4

Læs flere nyheder på Andelsportal.dk2 Se flere videoer på hvtv.dk

Videotips: www.hvtv.dk

4

En administrator administrerer naturligvis ejendommen, og som jeg ser det, er der sådan set to hovedroller for en ejendoms-administrator. Den ene er, at han er rådgiver og den anden er, at han styrer den løbende drift i foreningen.

Hvis vi kigger på det, der handler om at styre den løbende drift, så drejer det sig om, at der skal opkræves noget husleje og no-get boligafgift. Desuden skal der betales nogle regninger, når de kommer ind.

Dernæst skal der besvares nogle henvendelser fra beboerne om-kring ejendommen, og der kan være forespørgsler fra mæglere i forbindelse med køb og salg.

Ekspert i videoen:Hans Christian Færch, boligadvokat ADVODAN

Alle boligejere står på et tids-punkt med et spørgsmål, de ikke kan få svar på. Det kan være om håndværk eller økonomi og ved-tægter, og ofte prøver de at finde svaret hos boligforeningens be-styrelse.

Det er dog ikke altid, bestyrel-sen formår at besvare beboerens spørgsmål, men nu kan begge parter få hjælp gennem hjem-mesiden HVTV.dk.

Redskab til bestyrelsenHVTV.dk vil give boligejere svar på ethvert spørgsmål, og svaret

leveres af en relevant fagmand i en kort og konkret video. Der ligger allerede mere end 250 vi-deosvar på hjemmesiden, men AB Gruppen A/S, der står bag både HVTV.dk og Ejerforenings Nyt, håber på hjælp fra bolig-foreningerne til at få alle tvivls-spørgsmål med.

- Vi producerer løbende flere vi-deosvar, som vi lægger op på si-den, men vi har brug for hjælp til at få formuleret alle de spørgs-mål, som boligejerne gerne vil have svar på. I den forbindelse kan bestyrelsesmedlemmerne i

boligforeninger sende de bebo-erspørgsmål, de ikke kan be-svare, videre til os, så skal vi nok finde svaret, siger Michael Mül-ler, der er kommunikationschef i AB Gruppen A/S.

Herunder kan du læse to eksem-pler på ekspertsvar på HVTV.dk

Et dørtelefonanlæg koster meget forskellige beløb, og der er in-gen øvre grænser. Men typisk siger man, at et anlæg starter ved omkring 1900 kroner pr. lejlighed, hvis det kan monteres på de eksisterende kabler.

Hvis der skal trækkes nye kabler vil prisen typisk ryge op på 2500-2800 kroner pr. lejlighed.

Ekspert i videoen: Gert Mejlshede, direktør Mejlshede Gruppen A/S

Hvad koster nye dørtelefoner?

Hvad laver en ejendomsadministrator?

Lad eksperter besvare dine spørgsmål

Se hele videoen på: www.hvtv.dk/video/622039

Se hele videoen på: www.hvtv.dk/video/880294

SEND DIT SPØRGSMÅL TIL [email protected]

Page 5: Ejerforenings Nyt oktober 2011

Hulmursisolering

Loftisolering

Isolering af Etageadskillelser

Isolering af krybekældre

Få et godt tilbud af din lokale Energivejleder, det betaler sig

er specialister i afrensning ogmaling af asbest- og fi bercementog betontage

afrensning, ekstra rengøring modalger- og mange farver at vælgeimellem

arbejder kun med miljøgodkendteprodukter

professionelt arbejde med5 års garanti

når du vil have et nytgammelt tag

Hulmurs-Isolering

Loft- Isolering

Isolering af Etage-Adskillelser

Isolering af krybekældre

Få et godt tilbud af din lokale EnergivejlederDet betaler sig

Dansk Tagrens ApS - Strædet 7 - DK-4241 VemmelevTlf.: 58 38 47 48 - Mob.: 21 94 39 75 - Fax.: 58 38 47 49

Fradrag påarbejdsløn

Tilskud tilenergiforbedrende

tiltag

Dansk Tagrens ApS - Strædet 7 - 4241 Vemmelev - Tlf.: 5838 4748 - Mob.: 2194 3975 - Fax.: 5838 4749

Er specialister i afrensning og maling af asbest,- fibercement og betontage

Afrensning, ekstra rengøring mod alger- og mange farver at vælge imellem

Arbejder kun med miljøgodkendte produkter

Professionelt arbejde med 5 års garanti

Når du vil have et nyt gammelt tag

Page 6: Ejerforenings Nyt oktober 2011

Gør boligen vinterklar

ABC FACAde APS– murerArBejde – SAndBlæSning – FACAderernovering– TømrerArBejdeAlle Former For iSolering- vinduer- døre

telefon: 26 28 88 34 email: [email protected]

KØBENHAVN | OKTOBER 2011 | 4. ÅRGANG | NR. 4

Læs flere nyheder på Andelsportal.dk2 Læs flere nyheder på Ejerportal.dk6

Fokusemne: Energirigtig renovering

Der findes ikke dårligt vejr, kun forkert påklædning. Sådan lyder en populær talemåde, som typisk kommer i spil, når en person brokker sig over vejret.

Der findes ikke kolde boliger, kun dår-lig isolering. Sådan kunne en anden talemåde lyde, for der er utrolig mange danske boliger, der kunne trænge til at blive isoleret bedre eller sagt på en anden måde: De kunne trænge til at blive iført den rigtige påklædning.

Hvis boligen er perfekt isoleret, vil var-men blive indenfor, hvor du som beboer har brug for den her i de kolde vintermå-neder, der venter forude. Derudover vil

en god isolering forbedre dit indeklima, så der ganske enkelt bliver sundere og rarere at opholde sig inde i stuerne.

Flere former for påklædningMen der er mange steder, du kan klæde din bolig bedre på. Et oplagt sted er for eksempel nye døre og vinduer. Der er stor forskel på, hvor godt døre og især vinduer holder på varmen, så med de rig-tige og moderne energiruder eller energi-vinduer vil du være nået et pænt stykke i den rigtige retning, og på den måde kan du langt nemmere holde varmen inden for boligens fire vægge.

Derudover kan langt de fleste boliger have gavn af ekstra isolering, og der er

mange forskellige områder i boligen, man kan isolere. Det kan være, at din fa-cade på huset trænger til at blive isoleret, det kan være isolering mellem etagead-skillelsen i en etageejendom eller det kan være en hulmursisolering i ydervæggene.

Flere typer produkterDer findes også flere forskellige produk-ter at isolere med, så hvis du ikke selv er ekspert på området, er det smarteste for dig at hive fat i en isolatør, som kan give dig gode råd til, hvor og hvordan det bedst kan betale sig at klæde din bolig på til vintermånederne. Der kan blandt produkter nævnes stenuld, papiruld eller træfiberisolering.

Page 7: Ejerforenings Nyt oktober 2011

Gør huset til en energimaskine

KØBENHAVN | OKTOBER 2011 | 4. ÅRGANG | NR. 4

Læs flere nyheder på Ejerportal.dk 7

Fokusemne: Energirigtig renovering

Når først huset er klædt på med god isolering, kan man som boligejer begynde at tænke skridtet videre.

Der er mange muligheder for at få grønnere el og varme i din bolig. Især for husejere kommer der flere og flere alternativer,

og har man pengene til at investere i den grønne energi i hjemmet, er der nu virkelig muligheder for at gøre sit hus til en mindre energifabrik.

3 GRØNNE MULIGHEDER:Her er tre grønne tiltag, du som husejer kan foretage.

De vil alle tre få dit hus til at producere energi.

Solceller har længe været et alternativ for boligejere, der gerne vil producere strøm, når solen skinner.

Det er nu blevet en ekstra god idé, da man med den så-kaldte nettomålerordning nu kan ’sælge’ den strøm, som man ikke selv bruger tilbage til energiselskabet. Dermed er der nu endnu bedre økonomi i solceller.

Dertil kommer så muligheden for selv at producere varme fra solen. Med et solvarmeanlæg kan du få solfangere placeret på taget af dit hus.

Inde i solfangerne befinder sig en væske, som lader sig op-varme af solens stråler og der-efter glider ned i huset, hvor den afgiver varmen, så tempe-raturen stiger i stuerne.

Flere og flere firmaer tilbyder nu vindmøller til husejere. Der-med kan man med sin egen lille vindmølle på taget eller i baghaven selv producere strøm fra de dejlige danske vindstød, som vælter ind over landet.

Kontakt en leverandør for at høre mere om regler omkring husstandsvindmøller.

STRØM FRA SOLEN

VARME FRA SOLEN

STRØM FRA VINDEN

Page 8: Ejerforenings Nyt oktober 2011

Derfor Altan.dk

1. Mange flotte modeller

2. Samlet projektstyring fra idé

til færdig altan

3. Egen ingeniørafdeling

4. Montage fra arbejdsplatform,

fri for stillads

5. Erfarne montørteams, der

klarer alt

6. Økonomisk tryghed,

AAA kreditværdig

7. 30 års garanti

8. Mange tilfredse kunder

Altan.dk klarer alt til sidste skrue …

Hos Altan.dk bestiller vi ikke andet end at sætte

smukke, funktionelle altaner op på etageejen-

domme. Vores altaner giver jeres bolig en helt ny

dimension og ejendomsværdien forøges.

Altan.dk har 17 års erfaring og monterer over

2000 altaner om året. Vi tager hånd om hele

processen fra inspiration over projektering og

sagsbehandling til montering og finish. Derefter

kan I i ro og mag sætte jer til rette og nyde det

nye udeliv under åben himmel, med vinden i

håret og solen i ansigtet.

Ring til os på 70 26 83 03 og få et uforpligtende

tilbud. I kan også besøge vores spændende

showroom eller se mere på altan.dk, hvor I kan

downloade vores brochure Altandrømme.

Skal vi ikke invitere altanmontørerne?

God idé, de var så flinke …