Top Banner

of 37

Educația economică

Oct 07, 2015

Download

Documents

Carolina Macari

Educația economică versus piețelor hîrtiilor de valoare, forţei de muncă și inflației. Bursa munci;
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript

Tema 10. Educaia economic versus pieelor hrtiilor de valoare, forei de munc i inflaiei. Bursa munci;

Tema 10. Educaia economic versus pieelor hrtiilor de valoare, forei de munc i inflaiei. Bursa munci;1. Rolul pieei capitalului i pieii hrtiilor de valoare n educaia economic. Aciunea i obligaiunea. Capitalul acionar i tipurile aciunilor. 2. Capitalul de mprumut i sursele lui. Creditul, funciile i formele lui. 3.Bncile, tipurile i funciile lor. Rolul bncii centrale n sistemul de bnci. 4. Piaa forei de munc. Formele omajului: omaj flotant, structural, tehnologic, ciclic, latent, speculativ, sezonier, stagnatRata omajului. Bursa muncii i fucile ei.5.Inflaia, esen, cauze, tipuri. Indicii i coeficienii msurrii inflaiei contemporane. 6.Educatia economica versus inflaiei i piaa forei de munc.

Piaa capitalului: include toate posibilitile de procurare a capitalului; adic pieele de credit i pieele de titluri de valoare negociabile.Prin piaa capitalului se asigur finanarea suplimentar a activitii economice, respectiv a capitalului, motiv din care piaa capitalului este denumit i piaa financiar.

Obiectul pieei capitalului l constituie activele financiare.Prin active n economia politic sunt cuprinse bunuri care au capacitatea s genereze fluxuri de venituri n viitor.Activele se grupeaz n dou categorii: 1) active fizice; 2) active financiare.

Activele fizice: includ: bunurile de capital fix (mijloacele de munc: utilaje, echipamente, cldiri etc.);b)suprafeele de teren, bunurile n stocuri i n rezerve;c)bunurile de folosin ndelungat, inclusiv locuinele.

Activele financiareActivele financiare reprezint: a)depozitele monetare i semimonetare;b)hrtiile de valoare pe termen scurt; c)hrtiile de valoare pe termen lung

Hrtiile de valoare se clasificDup orizontul de timp:a)hrtii de valoare pe termen scurt;b)hrtii de valoare pe termen lung.Hrtiile de valoare pe termen scurt sunt acelea care contribuie la finanri, plasamente pe perioade mai mici de un an (efectele de comer, bonurile de tezaur, certificatele de depozit. - obiectul pieei monetare).Hrtiile de valoare pe termen lung sunt acele active financiare ce contribuie la finanri, plasamente pe perioade ce depesc un an (aciunile i obligaiile. Ele sunt obiectul pieei capitalului financiar).

Hrtiile de valoare se clasific II.Dup forma venitului:hrtii de valoare cu venituri fixe: obligaii i aciuni privilegiate;hrtii de valoare cu venituri variabile: aciuni ordinare.

Aciunea este un titlu de valoare i de proprietate, Ea este purttoarea unor nsemne speciale: numele firmei suma pe care o reprezint (valoarea nominal), seria, data emiterii, etc. Posesorul ei are dreptul::- s primeasc o parte din profitul societii; - s participe la administrarea acesteia;- s participe prin vot la alegerea organelor de conducere; -s primeasc o parte din preul de vnzare n situaia cnd ea este lichidat;- s suporte o parte din pierderile firmei.

Dividendul un venit variabil n funcie de mrimea profitului total i de cota de participare la capital, nscris sub form de valoare nominal pe aciune.

Cursul aciunii raportul procentual dintre suma dividendului anual (d) i rata dobnzii (d):CA = d / d x 100 %,unde CA cursul aciunii; d dividendul anual; d' rata dobnzii.Cursul aciunii depinde de: mrimea dividendului;rata dobnzii;cerere i ofert;evoluia conjuncturii economice

Obligaia este o hrtie de valoare i titlu de credit. Este emis de autoriti centrale (stat) sau locale (municipii, judee) iar uneori de societi comerciale (firme). Ea prezint o form de mprumut. Creditorul este posesorul obligaiei, iar debitorul emitentul ei.

Emitentul se oblig ca pn la un anumit termen, numit scaden, s ramburseze suma luat cu mprumut i s plteasc posesorului ei, la anumite intervale (un an), o dobnd cert, indiferent de situaia economico-financiar, numit cuponul obligaieiObligaia nu dispune de valoare proprie, ci constituie o form a capitalului fictiv, dei ea se cumpr, se vinde i se pune gaj.

Deosebirile dintre hrtiile de valoare:obligaiile titluri de credit pe termen lung ; aciunile titluri de proprietate fr termen de valabilitate;obligaiile titluri de valoare cu venit fix; aciunile titluri de valoare cu venit variabil;obligaiile nu permite participe la conducerea societilor; aciunile confer formal acest drept;purttorii obligaiilor sunt creditorii societilor, iar acionarii coproprietari ai patrimoniului societilor; cursul aciunilor este determinat de dividende i de nivelul dobnzilor; cursul obligaiilor este influenat de mrimea venitului fix i de rata dobnzii.

Piaa capitalului (financiar) apare n dou forme:

Piaa primar vnzarea i cumprarea hrtiilor de valoare emise pe termen lung. Piaa secundar, sau bursa, i piaa hrtiilor de valoare are drept scop vnzarea i cumprarea titlurilor de valoare emise anterior, tranzacii care se efectueaz prin intermediari, ageni de schimb (brokeri sau curtieri).Tranzaciile cu hrtiile de valoare n cadrul pieei capitalului se realizeaz de trei instituii specializate: a) comisia hrtiilor de valoare; b) casele de brokeraj; c) bursa de valori.

Bursa de valori pia public (fictiv), care are ca scop ncheierea de tranzacii cu hrtii de valoare pe termen lung, emise anterior de autoritile publice i societile comerciale pe aciuni.Funciile Bursei de valori:plasarea economiilor (ntreprinderilor i populaiei) n hrtii de valoare i alimentarea pe aceast cale a ntreprinderilor cu capital;finanarea trezoreriei publice prin vnzarea titlurilor de credit.

Creditul: esena, tipologia i funciile luiCreditul cedarea temporar de ctre o persoan altei persoane a mijloacelor bneti, mrfurilor i altor valori pe un timp limitat, fixat dinainte, numit scaden, contra unei sume de bani dobnd

Relaiile de credit au urmtoarele trsturi:existena unui raport juridic contractual dintre creditor i debitor rambursarea creditului la o dat fixat, numit scaden;este nsoit de dobnd, concretizat n suma de bani pltit de debitor pentru creditul acordat;are o garanie real

Tipologia creditului Dup forma n care se acord:credit comercial (n schimbul unor instrumente de credit cambii);credit bancar mprumut bnesc dat de banc Dup forma de producie a debitorului:credit public acordat statului i instituiilor (societilor) de drept public;credit privat acordat persoanelor particulare, ntreprinderilor private.

Tipologia credituluiDup durata creditrii:credit pe termen scurt are scadena pn la un an credit pe termen mediu cu termenul trei cinci ani credit pe termen lung mai mult de cinci ani (pentru investiii capitale etc.).Dup destinaia final: credit de consum destinat achiziionrii unor bunuri de consum de utilizare ndelungat;credit de producie Etc criteri i forme

Banc

instituie care se ocup de concentrarea mijloacelor bneti disponibile i de punerea lor la dispoziia statului, ntreprinderilor i populaiei.

Funciile tradiionale ale bncilor:atragerea mijloacelor bneti temporar disponibile ale clienilor n conturile deschise acestora;acordarea de credite pentru diferite termene;efectuarea de viramente ntre conturile clienilor i de transferuri;emiterea de instrumente de credit i efectuarea de tranzacii cu asemenea instrumente;vnzarea-cumprarea de valut i alte operaiuni valutare.

Tipurile principale de bnci :I.Banca central II.Bnci comercialeIII. Banca de economiiIV.Banca de comer exteriorV.Bncile specializate cu competene internaionale VI.Trezoreria

Piaa forei de munc :reprezint un spaiu economic, unde se confrunt cererea cu oferta de munc, se negociaz angajarea lucrtorilor, mrimea salariului, condiiile de munc. Ea se prezint i ca un sistem al relaiilor i al tranzaciilor, care permite echilibrarea cererii i ofertei de for de munc.

Funciile pieei forei de munc: ofer posibilitatea satisfacerii nevoii de munc asigur alocarea eficient a resurselor de munc ale fiecrei ri concur la procesul de unire i combinare a forei de munc cu bunurile de producie;influeneaz formarea i repartizarea veniturilor;furnizeaz informaii pentru orientarea profesional; echilibreaz dinamica dintre cererea i oferta

Segmentarea pieei forei de muncdup forma de proprietate:piaa forei de munc a sectorului privat;piaa forei de munc a sectorului public;dup dimensiunile utilizatorilor de munc:piaa forei de munc a marilor firme;piaa forei de munc a micilor ntreprinderi;dup gradul de organizare a ofertei de munc:piaa nestructurat a salariailor liberi;piaa salariailor sindicalizai.

omajul :o stare negativ a economiei, concretizat ntr-un dezechilibru important al pieei muncii, prin care apare un excedent al ofertei forei de munc

Indicatorii omajului: I)Nivelul omajului se determin: a) absolut, prin numrul celor neocupai; b) relativ, prin rata omajului.Rata omajului este raportul procentual dintre numrul omerilor i populaia activ ori ocupat, sau dintre numrul omerilor i cel al salariailor.Rata omajului exprim ponderea persoanelor care caut loc de munc fa de totalul populaiei apte de munc

Formele omajului:1)Din punctul de vedere al intensitii:omaj total const n pierderea locului de munc i ncetarea total a activitii;omaj parial presupune diminuarea perioadei de munc, n special prin reducerea duratei sptmnii de lucru sub cea legal;c)omajul deghizat se refer la acele persoane care au o activitate aparent cu o productivitate mic.

Formele omajului:2)Conform originii omajului:omaj conjunctural sau ciclic ca rezultat al crizelor economice, n timpul fazelor de recensiune (criz);omaj structural condiionat de modificri n structura economii naionale (teritoriale, sociale, ale produciei etc.);omaj tehnologic drept consecin a nlocuirii tehnicii vechi cu tehnologii avansate, a centralizrii unor capitaluri i uniti economice;omaj sezonier n agricultur, construcii, lucrri publice;fricional corespunde perioadei necesare de trecere de la o munc la alta;omaj de discontinuitate persoanele care din motive obiective i ntrerup activitatea (motive familiale, maternitatea);

Formele omajului:omaj flotant lucrtorii care au pierdut lucrul temporar n legtur cu schimbarea locului de lucru sau de trai;omaj latent include lucrtorii din agricultur;omaj speculativ lucrtorii-omeri, care primesc indemnizaii de omaj, ns lucreaz n sfera serviciilor sau n comer;omaj stagnat lucrtorii care i-au pierdut calificarea i triesc pe contul lucrului ocazional;omaj imaginar persoanele care se ocup de gospodria auxiliar sau de educarea copiilor

Inflaia:reprezint creterea preurilor peste un anumit prag admisibil.Mrimea acestui prag admisibil este variabil n spaiu i timp

deosebim: 1) inflaie rampant sau trtoare cretere medie a preurilor cu 34 % anual;2) inflaie deschis sau moderat 510 % anual;3) inflaie rapid cu peste 10 % anual, ;4) inflaia galopant preurile sporesc cu peste 15 % anual;hiperinflaia cu 50-100-200...

Indicii i coeficienii msurrii inflaiei contemporane: indicele general al preurilor sau deflatorul PIB, PNB - raportarea PIB sau PNB, calculat n preurile perioadei curente, la acelai indicator, calculat n preurile perioadei de baz: indicele preurilor de consum -creterea medie ponderent a cheltuielilor pe care o familie de talie mijlocie (din mediul urban) le face pentru asigurarea mijloacelor de subzisten, n concordan cu nivelul i structura nevoilor sociale istoricete determinate.

Indicii i coeficienii msurrii inflaiei contemporane:indicele puterii de cumprare a banilor - raport procentual dintre puterea de cumprare a banilor n perioada curent i puterea de cumprare a banilor n perioada anterioar.

Tipurile inflaiei i cauzele ei:a)inflaia prin moned creterea excesiv a masei monetare n raport cu cantitatea de mrfuri existente pe pia;b)inflaia prin cerere existena unui dezechilibru durabil dintre cerere i ofert c)inflaia prin costuri generat de factorii care au impact asupra sporirii costurilor;d)inflaia structural datorit unor condiii de formare a preurilor pe anumite piee i sectoare ale economiei, care pot declana presiuni i procese inflaioniste.

Efectele inflaiei: 1) diminuarea puterii de cumprare a monedei;2) redistribuirea avuiilor existente i modificarea sensurilor folosirii lor;3) afectarea negativ a utilizrii resurselor economice de care dispune societatea;4) creterea inflaionist a preurilor, ce diminueaz nivelul de trai al salariailor, 5)antrenarea dezechilibrelor generale n economia naional;6) impactul asupra relaiilor economice externe;

Politicile antiinflaioniste: msuri antihiperinflaioniste i urmresc prevenirea, diminuarea i controlul inflaiei, precum i protecia subiecilor economici de creterea preurilor i diminuarea puterii de cumprare a banilor.Mijloacele de combatere a inflaiei se nscriu, de regul, pe traiectoria invers a cauzelor care au generat-o

ntrebri pentru rezumarea materiei 1 Ce este piaa capitalului i care este obiectul ei pentru piaa financiar i piaa monetar? 2. Ce nelegem prin hrtiile de valoare pe termin scurt i pe termin lung?3. Care sunt tipurile hrtiilor de valoare pe termin scurt i pe termin lung? 4. Prin ce se deosebete obligaiunea de aciune? 5. Cum se calculeaz cursul obligaiei i cursul aciunei?6. Ce este credit ul i care sunt funciile i tipurile de credit?. 7. Ce este banca i care este esena, tipurile i funciile lor? 8. Cum se determin rata somajului? 9. Care sunt indicatorii omajului? 10. Care sunt formele de omaj i prin ce ele se deosebesc?