Top Banner
84

eCampus'Mag / Sayı 9

Mar 12, 2016

Download

Documents

Eskişehir'in İlk ve Tek Öğrenci Dergisi
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: eCampus'Mag / Sayı 9
Page 2: eCampus'Mag / Sayı 9
Page 3: eCampus'Mag / Sayı 9
Page 4: eCampus'Mag / Sayı 9
Page 5: eCampus'Mag / Sayı 9
Page 6: eCampus'Mag / Sayı 9

Barış AYDOĞDU Genel Yayın Yönetmeni

Farkında mısınız bileme-yiz ama öğrencinin olduğu

yerlerde neredeyse her alanda büyük bir hareketlilik var. Et-kinlikler, konferanslar, defileler, yürüyüşler, protestolar, yarışma-lar ve dahası… Sadece bunlarla da sınırlı değil, büyük işletmeler-den tutun da, yepyeni konsept-leri ile yine öğrenciye hizmet sunmak adına hayata geçirilen birçok girişim de sürekli olarak bu hareketliliğin bir parçası.

İşte tam da bu noktada öğrenci hayatının her açısının ne ka-dar da değerli olduğunu anlatmak adına hazırlanan eCampus’ Dergisi, öğrenci olmanın ayrıcalıklarını, güzelliklerini ve öğren-ciye dair ne varsa hepsinden biraz da olsa bahsetmek amacıy-la yayınlanmaktadır. Sıklıkla yayın amacımızdan bahsettiğimiz bu sayfada, yine bu konuyu gündeme getirmemizin nedeni ise oldukça basit; öğrenci hayatı her anıyla dopdolu ve her an dile getirilmeye değer.

Bir yılı aşkın süredir Eskişehir’den öğrenci manzaralarını aktar-dığımız bunun yanı sıra öğrenciye olan bakış açısını farklılaştır-maya çalıştığımız bir değer yaratma mücadelesi veriyoruz. Bu mücadeleyi sadece yaptığımız yayın ile değil, hayatımızın her alanında lanse etmeye özen gösteriyoruz.

Elbette bu değer yaratma çalışmalarımız esnasında hatalar da yapıyoruz ancak biliyoruz ki bize doğru yolu gösteren şey de bu irili ufaklı hatalar. Ve yine biliyoruz ki, asıl hata yapmadı-ğımızı düşündüğümüz zamanlarda bir yerlerde büyük hatalar yapıyoruzdur. Kısacası, başlarda hataların bir gün hiç yapılma-yacağına inanırken, anlıyoruz ki yaptığımız hatalardır bizi en doğrusuna ulaştıran. Yine de hedeflerimizi her yeni başlangıç-ta sıfır hataya ayarlayıp yola çıkıyoruz ve her yeni başlangıçta yepyeni hatalar yapıyoruz.

Yukarıda bahsettiklerimizi, elinize aldığınız derginin içerisinde-ki hatalarımızı görmezden gelmeniz için değil, bundan sonraki sayıları elinize aldığınızda o hataları bir daha görmeyeceğini-zi belirtmek adına kaleme aldık. Bizler var olan bir algıyı, sıra dışı bir anlatımla yeniden yaratmaya çalışıyoruz ve yukarıdan inme, basmakalıp bir sistemi uygulamak yerine, sürekli yeni fi-kirler ortaya koyan yeni konseptler deniyoruz. Bu süreçteki tek kaynağımız ise yaptığımız hatalarımız.

Bir gün sizlere öğrenci hayatının en mükemmel hâlini sun-mak dileğiyle…

w w w . e c a m p u s m a g . c o m

GENEL YAYIN YÖNETMENİBarış AYDOĞDU

EDİTÖRCansu BALCI

DİZGİ & TASARIMİsmail Hakkı YENER

GÖRSEL YÖNETMENŞahan ŞEF

KREATİF DİREKTÖR Zafer Burak AYDOĞDU

İMTİYAZ SAHİBİ VE SORUMLU YAZI İŞLERİ YÖNETMENİ Çağın BOZKURT

BÖLÜMLER EDİTÖRÜ Volkan ÖVEN

ETKİNLİK KOORDİNATÖRÜYusuf Can CATKER

REDAKSİYONMine DURUKAN

WEB YÖNETİMİOzidi MANTA

FOTOĞRAFLARMehmet Arif BOZAN

Ünal USTA Tugse ENKH

HABER BİRİMİSimge AŞKAN Buket ŞAĞAN

Fatma TULUNOĞLU

SOSYAL MEDYA Bilâl KIR

REKLAM BİRİMİ KOORDİNATÖRÜ Barış AYDOĞDU

0507 715 64 92 • [email protected]

KATKIDA BULUNANLARTarık KAYMAK, Prof. Dr. Ufuk AYDIN, Mustafa Kadir GÜNER,

Doç. Dr. Mehmet BAŞAR, Semih ÖZKAN, Bünyamin EGE, Doç. Dr. Serap BENLİGİRAY, Caner KÖFTER, Deniz DEMİR, Nazmi HAYAT, Halil GÜNGÖR, İpek Buket KAMİŞ, Özkan

AKAR, Berrin YEŞERTENER

İLETİŞİMeCampus’ Dergisi

T: 0222 230 38 32 / F: 0222 234 43 [email protected]

YÖNETİM YERİCumhuriye Mahallesi, Tersel Sokak, Ata Apartmanı, 2/14

Eskişehir / TÜRKİYE

YAYIN TÜRÜYerel Süreli Yayın

BASKIKarmen Matbaa ve Basım San. Tic. Ltd. Şti.

Litros Yolu 2. Matbaacılar Sitesi 2NB3Topkapı / İstanbul

ECAMPUS’ Dergi Basım – Yayın yasalarına uygun olarak hazırlanmaktadır. Dergide yayımlanan yazı, fotoğraf, röportaj, haber ve konuların her hakkı saklıdır.Dergide yer alan ilanların sorumluluğu ilan sahiplerine, basılan fotoğrafların sorumluluğu fotoğrafçılara aittir. İzinsiz, kaynak gösterilerek dahi alıntı yapılamaz.

ECAMPUS’ Dergisi projesi sahipleri adına proje yürütücüsü Mıknatıs Production firmasıdır.

Page 7: eCampus'Mag / Sayı 9
Page 8: eCampus'Mag / Sayı 9

14 CAMPUS FASHION

20 KÜLTÜR BAŞKENTİ

iÇiNDEKiLER

36 MEZUN OLUNCA

N’OLCAKSIN?

30 ONUR

BAYRAMOĞLU

42 KARİYER

50 AVRUPA

ÖĞRENCİLERİ FORMU

68 SİNEMA

Page 9: eCampus'Mag / Sayı 9

46 AIESEC

iÇiNDEKiLER

24 KURBAN

22 POPÜLER KÜLTÜRE BİR BAŞKALDIRI ESKİŞEHİR

44 TIP FAKÜLTESİ

54 PARIS

Page 10: eCampus'Mag / Sayı 9

Küçüklüğümüzden itibaren sıklıkla duyduğumuz ve etkinliklerine şahit olduğumuz TEMA, hem yaptığı ça-lışmalar hem de bünyesinde barındırdığı 400 binden fazla üyesiyle bugün, insanlarda ağaç ve toprak bilinci oluşturmaya tüm hızıyla devam ediyor. eCampus’ ailesi olarak TEMA Vakfı Eskişehir gönüllülerine yaptı-ğımız ziyarette, Eskişehir TEMA temsilcisi Dr. Halil Güngör şöyle cevap veriyor TEMA’nın amacı hakkında sorduğumuz soruya; “İnsanların doğduğu yerde doymasını istiyoruz.”

TEMA Nedir?Açılımı; Türkiye Erezyonla Mücadele ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı olan TEMA, 11 Eylül 1992 yılında Sayın Hayrettin Karaca ve Sayın Nihat Gökyiğit başta olmak üzere 30 iş adamının desteğiyle kurulmuştur. Gö-nüllülük esasına dayanan politikasıyla TEMA, sürdürülebilir yaşam ilkesi ile doğal varlıkların korunmasında, ülkenin ve dünyanın geleceğinde söz sahibi olan, topraktan gelen toplumsal barışı sağlayan bilinçli bireyler yetiştirebilen bir sivil toplum kuruluşu olma vizyonuna sahiptir. TEMA, insanoğlunun doğaya açmış olduğu savaşa karşı, tabiat ananın yanında saf tutan bir barış elçisi olma misyonunu içerisinde barındırır. Her türlü kirlilik, doğal afet, çoraklık ve çölleşme ile mücadele eder. Su ve diğer doğal kaynakların korunmasında öncü bir konumda bulunan TEMA, bu bağlamda oldukça etkili bir görev üstlenmektedir.

Bu Zamana Kadar Yapılan Çalışmalar TEMA’nın başlıca çalışmaları arasında, Adalet Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ile İçişleri Bakan-lığı başta olmak üzere, toprak ve ağaç bilincini oluşturmak üzere birçok kurum ve kuruluşta seminerler ve eğitimler dü-zenlemektedir. Bunun dışında, başlattığı yasa çalışmaları ile Türkiye’nin çevresel sorumluluğu için dönüm noktası niteli-ğinde olan Mera Kanunu ve Toprak Kanunu’nun yasallaşma-sı konusunda çalışmalar yürütmüştür.

Hepimizin aşina olduğu ağaçlandırma çalışmaları, yine TEMA Vakfı öncülüğünde gerçekleştirilmiş ve gerçekleştiril-meye devam etmektedir. Halen 150 bin hektar alanda kırsal kalkınma ve ağaçlandırma projesi başta olmak üzere 100’e yakın projenin yürütücülüğünü üstlenmektedir. Çevre ve Or-man Bakanlığı ile birlikte yürüttüğü 10 milyar Meşe Toprakla Buluşuyor kampanyası, 1 milyon hektar alanda sağlıklı meşe ormanları oluşturmayı hedeflemektedir. Bu kampanya, ağaç sevdalılarının orman içerisinde buldukları meşe palamutla-rını, TEMA ağaçlandırma merkezlerine götürmesiyle oluş-turulmuş ve Türkiye Erezyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı, doğadan geleni yine doğaya bırakmaya gönüllü olmuştur. TEMA’nın yurt içinde yaptığı projeler hakkında detaylı bilgi için; www.tema.org.tr adresi-ni ziyaret edebilir, Eskişehir’de bulunan etkinliklerin takibini de gerçekleştirebilirsiniz.

Nasıl Gönüllü Olurum?Türkiye genelindeki teşkilatlanması; ilköğretim çağına kadar Yavru Tema, üniversite ve lise öğrencilerince faaliyet gösteren Genç Tema ve Mezun Tema şek-linde örgütlenmiştir. 25 yaş altı için ¨5, 25 yaş üstü için ¨20 bağışta bulunarak siz de TEMA ailesine katılabilirsiniz.

Eskişehir TEMAEskişehir’de bulunan TEMA Vakfı, kendisi-ne gönül vermiş 12 bini aşkın gönüllüsü ve yol gösterici, ağaç ve doğa hayranı kadrosuyla Türkiye’nin en etkin şubelerin-den birisi olarak faaliyet göstermektedir. Siz de TEMA Vakfı’na gönüllü olmak ve doğa için bir adım atmak istiyorsanız, Paşa Mahallesi Fırın Sokak Numara: 8/1 Odunpazarı - Eskişehir’de bulunan Es-kişehir TEMA’yı ziyaret edebilir, ömrünü doğaya adamış sıcakkanlı bu insanların arasında kendinize yer bulabilirsiniz.

Page 11: eCampus'Mag / Sayı 9
Page 12: eCampus'Mag / Sayı 9

HABER 12

Page 13: eCampus'Mag / Sayı 9
Page 14: eCampus'Mag / Sayı 9

HABER 14

Page 15: eCampus'Mag / Sayı 9
Page 16: eCampus'Mag / Sayı 9

HANDE DURAN

MODAEDİTÖRÜ

CAMPUSFASHiON

Pınar TOPSAKAL Eğitim Fakültesi - Resim İş

Bol kesimli sezon kabanı; crop bluzu, panto-lon uyumu; bot ve çanta gibi tamamlayıcıları ve saç stiliyle karakteristik bütünlük sağlamış.

FASHION 16

Page 17: eCampus'Mag / Sayı 9
Page 18: eCampus'Mag / Sayı 9

MIKNATIS

Büşra YILDIRIM İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi - İşletme

Deri kollu asker yeşili parka sezon parçaların-dan... Bot ve çanta seçimi ise genel görünümü itibariyle oldukça uyumlu.

Tayfun CENGİZ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi - İç Mimarlık

Kruvaze kaban ve dar paça jean birbirini renk ve oran olarak desteklemiş. Bot, atkı ve çanta-daki renk seçimi ise oldukça başarılı...

FASHION 18

Page 19: eCampus'Mag / Sayı 9

MIKNATIS

Page 20: eCampus'Mag / Sayı 9

HAYAL

Yağmur OĞUZ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi - Moda Tasarımı

Şık gömlek ve jean ikilisinin dışında ilk göze çarpan imite kürk kaban. Yüz tipine uygun gözlük seçimi ve diğer aksesuar seçimleri ise şık bir görüntüyü beraberinde getirmiş.

Ayber YILDIRIM Güzel Sanatlar Fakültesi - Heykel

Çok yakın renk değerlerine sahip kaban ve pantolon seçimine, kapüşonlu oduncu göm-leği hareket kazandırmış. Kaban ve gömlek sınırı ise oran açısından oldukça başarılı...

FASHION 20

Page 21: eCampus'Mag / Sayı 9

HAYAL

Page 22: eCampus'Mag / Sayı 9

TÜRK DÜNYASI KÜLTÜR BAŞKENTİ’NDEN

Eskişehir, Türk Dünyası Kültür Başkenti Etkinlikleri kapsamında oldukça hareketli bir etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Esnaf ve tüketiciyi buluşturarak, ekonomiyi canlandırmayı hedefleyen Alışveriş Günleri Etkinliği ile katılımcılara birçok hediye ve promosyon imkanı sunuluyor. Türk Dünyası Kültür Başkenti Alış Veriş Günleri logosunu gördüğünüz herhangi bir mağazadan yapacağınız 50 Türk Lirası ve üzeri alışverişlerde, Eskişehir’in birçok noktasında oluşturulacak olan çekiliş kuponu noktalarında, fiş ibrazı karşılığı, 20 Mart günü Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Kapanış Töreni’nde yapılacak olan büyük çekilişe 1 adet katılım hakkı kazanılıyor.

8-16 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek olan “Alış Veriş Günleri” etkinliğinin tanıtım toplantısında konuşan Vali Tuna, etkinlik ile ilgili olarak; “Şehrimizin en canlı noktalarından biri olan Hamamyolu Caddesi’nde ve Vilayet Meydanı’nda “Alışveriş Günleri” boyunca stantlar açılacaktır. Bu etkinlikte “alışveriş” kavramının kültür sanat boyutu da yer alacaktır. Açılış töreninde Türkiye’yi Türkvizyon’da temsil eden Manevra grubu konser verecektir. Tıpkı onların şarkılarında da vurguladıkları gibi ‘Sen, Ben, Biz Hepimiz’ yine Türk Dünyası’nın kalbinde tek nefeste, tek yürekte bir arada olacağız. 40’ın üzerinde gösteriler, eğlenceler, sosyal medya etkinlikleri ile bir festival havasında gerçekleşecek Alışveriş Günleri’nde alışveriş kuponu dağıtımı ve çekilişi yapılacaktır.” dedi.

Sürpriz hediyelerin ve promosyonların olacağı Alışveriş Günleri kapsamında gerçekleşecek çekiliş ile; 4 adet Otomobil, 3 adet Motosiklet, 10 adet Dizüstü bilgisayar, 20 adet Bisiklet, 10 adet Buzdolabı, 10 adet Çamaşır Makinesi, 10 adet Fırın, 10 adet Bulaşık Makinesi, 10 adet 102 Ekran Led TV, 26 kişiye Check-up, 26 çifte 3 Günlük Yurtdışı Kültür Gezisi, 26 çifte 5 Günlük Yurtiçi Kültür Gezisi, 100 adet Takım Elbise, 100 adet Nevresim Takımı, 100 kişiye ¨100’lik Gıda Alışveriş Kuponu, 100 kişiye Eskişehir Spor Kombine Bileti yeni sahipleriyle buluşacak.

Geçtiğimiz günlerde, Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti Etkinlikleri kapsamında düzenlenen Turkuaz Film Günleri etkinliği, Türkçe Konuşan Filmler başlığı altında gerçekleştirildi. Türk Dünyası ülkelerinin unu-tulmaz filmlerinin Türkçe versiyonlarının izleyici ile buluştuğu etkinliğin açılışına, Türk Dünyası ülkelerinin ünlü yönetmen ve oyuncularının da içerisinde bulun-duğu yaklaşık 200 kişi katıldı.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kongre Merkezi’nde düzenlenen etkinliğin galası, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna’nın açılış konuşması ile start aldı. Galada izleyicilerle buluşan Kazakistan Sinemasının başyapıtı olarak bilinen milli kahraman, yazar ve siyasetçi “Mus-tafa Şokay” filmi, etkinliğin başlangıç filmi olarak su-nuldu. 4 gün süren etkinlik ile Türk Dünyası ülkelerinin sinema kültürleri yakından tanınmış oldu.

Galaya katılan ünlü isimler arasında; Kazakistan’dan “Şokay” filminin yönetmeni Satibaldi Narimbetov, Türkmenistan’dan “Mankurt” filminin de arasında oldu-ğu çok sayıda filmin yönetmeni Hocakulu Narlıyev ile ünlü Türkmen aktris Maya Aymedova; Kırgızistan’dan yönetmenler, Askarbek Kuruşbekov ve Bulutbek Şem-siyev; Yakutistan’dan yapımcı Bergen Parnikov ile yö-netmen Sardana Savvina; Tataristan’dan senarist Man-sur Gilyazov ile yönetmen Marat Devletov; Çin Uygur Özerk Bölgesi’nden yönetmen Firdevsi Azizi ve yerli yönetmen Mesut Uçakan, aktör Eşref Kolçak, yapım-cı İsrafil Kuralay, yönetmen Mehmet Güleryüz, sinema yazarları Burçak Evren, Coşkun Çokyiğit, Elif Tunca ve Murat Tolga Şen yer aldı.

Etkinlik çerçevesinde, “Türk Dünyası Sineması” ve ünlü Kırgız yönetmenin ismiyle “Tolomuş Okoyev Sinema-sı” başlıklı iki panel ile “Senaryo Hikâyeleri” ve “Makyaj Atölyesi” başlıklı iki atölye çalışması da düzenlendi. Yoğun ilgi gören Turkuaz Film Günleri Etkinliği, 27 Şu-bat Perşembe günü sona erdi.

ESKİŞEHİR’DE ALIŞVERİŞ ŞENLİĞİ

TURKUAZ SİNEMA GÜNLERİ

AKTÜEL 22

Page 23: eCampus'Mag / Sayı 9
Page 24: eCampus'Mag / Sayı 9

Popüler kültür kolaycıdır.Araştırma yapmaz, derine inmez. İstanbul, Ankara, haydi bi-lemediniz İzmir’de ne varsa ülkenin kültürünün, yaşam biçiminin, eğitiminin, sporu-nun buralarda yaşandığını varsayar.

Popüler kültürün ögeleri bu şehirlerde oluşur; başka şehirlerde yer yerinden oyna-sa, sıradışı, hatta olağanüstü şeyler de olsa fark etmez. Çünkü popüler kültüre göre ya-şam büyük şehirlerden ibarettir ve gerisi te-ferruattır. Popüler kültüre göre deprem riski İstanbul’u tehdit ediyorsa risktir; kar yağışı İstanbul’da yoğun olacaksa korkutucudur, takım İstanbul takımıysa şampiyonluk ada-yıdır. Geçenlerde Eses’in birmaçının başlama vuruşundan önce saygı duruşu vardı. Trafik kazasında yaşamını yitiren bir futbolcu anı-sınaydı saygı duruşu. Ve Eses bando saygı duruşu marşını canlı olarak çaldı. Evet Türki-ye’nin popüler kültürünün üretildiği yerlerde olduğu gibi kayıttan değil; canlı. Statta her-kes dinledi birkaç kendini bilmezin dışında.

Bu ses aslında popüler kültüre bir başkaldı-rı idi, Eses bandonun kendisi gibi. Diyordu ki: “bak popüler kültür ben buradayım, ben farklıyım”

Zorla giriyordu popüler kültürün gündemine… Bando çalarken Eskişehir’in popüler kültüre ne çok başkaldıran bir şehir olduğu aklıma geldi. Mesela Eskişehirspor’un kendisi de böy-le bir başkaldırı değil miydi? Yılların popüler takımlarına başkaldırmamış mıydı? Zorla gün-deme girmiş, popüler kültürün ezberini boz-mamış mıydı?

Sonra aklıma Kent Konseyi geldi. Kentte sö-zünü söyleyecek ne kadar birey ya da kuru-luş varsa davetliydi. Yeni stat nereye yapılsın, politikacılardan beklentiler, demiryolunun yeraltına alınması… Doğrudan demokrasinin örneğiydi Konsey…

Anadolu Üniversitesi mesela. O da bir başkal-dırı değil mi? Popüler kültüre göre “Eğitim İs-tanbul, Ankara ve İzmir’de verilir, taşrada eği-tim mi? Açıköğretim mi? Televizyondan yayın mı? Bunu mutlaka İstanbul’daki bir üniversite yapmalı…”

AKTÜEL 24

Page 25: eCampus'Mag / Sayı 9

Anadolu Üniversitesi bu söyleme ilk başkaldırıdır. Hocasıyla, yaygın altyapısıyla popüler kültürün ezberini bozmuştur Anado-lu Üniversitesi. Anadolu’da da kaliteli eğitim yapılabileceğini, tüm dünyaya eğitim hizmeti sunulabileceğini göstermiş, popüler kültüre başkaldırmıştır. Sivil Havacılık Yüksekokulu da öyledir, İletişim Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi de, Hukuk Fakültesi de…

Yılmaz Hoca örneği de farklı değildir. Bu şeh-rin, muhalif olmasına rağmen Yılmaz Hoca’yı seçmesi bir başkaldırı değilmidir? Popüler kültür güçlüden yanadır, popüler olandan ya-nadır. Popüler kültür iktidar muhalifi olanı pek sevmez. Ama Eskişehir farklıdır, sessiz, şid-detsiz, medenice cevap verir popüler kültüre.

Yaşanılır olmasıyla başkaldırıdır Eskişehir. Sanatın içine tükürüldüğü bir ülkede inadına heykelleriyle güzel, operasıyla zengin, parkla-rıyla keyifli, tiyatrolarıyla gururludur. Popüler kültürün, “Sanat İstanbul, Ankara ya da İz-mir’de yapılır” klişesine bir başkaldırıdır Es-kişehir.

Burada da sanatvardır, burada da sanatçı vardır diye haykırır popüler kültüre. Zorla gi-rer gündemine ve ezberini değiştirir popüler kültürün.

Yayasına yürüyecek yol bırakmayıp kalbini araç yollarına, ruhunu lüks otomobillere tes-lim eden popüler kültüre inat, şehrin merke-zini yayalara açan; yetmedi, onlara yürüyüş ve bisiklet yolları sunan şehirdir Eskişehir. Odunpazarı gibi yok olmaya yüz tutmuş bir semti Dünya Kültür Mirası listesine sokan, endüstriyel markalara karşı halkına tertemiz kalabak suyu içirenlerin şehridir burası.

Bir başkaldırıdır Eskişehir; popüler kültüre karşı ve popüler kültürün ezberini bozan… Prof. Dr. Ufuk AYDIN AÜ Hukuk Fakültesi Dekanı (21.03.2011)

AKTÜEL 25

Page 26: eCampus'Mag / Sayı 9

RÖPORTAJ 26

Page 27: eCampus'Mag / Sayı 9

Röportaj: Cansu BALCI Fotoğraf: Şahan ŞEF

RÖPORTAJ 27

Page 28: eCampus'Mag / Sayı 9

Geçmişte, oldukça zor şartlarda albüm çıkarmayı başarmışsınız. Tabiri caizse tırnaklarınızla kazıyarak geldiniz bugünlere. O zamanlardan biraz bahseder misiniz? Kurban grubunu kurmaya ve albüm çıkarma-ya nasıl karar verdiniz?

Aslında albüm çıkarma maceramız grubun kurulmasın-dan çok daha sonralara dayanıyor. Albüm çıkarmadan önce zaten farklı gruplar halinde barlarda sahne alıyor-duk. O zamanlar yapılan ve halen yapılmaya de-vam edilen Roxy Müzik Yarışma-sı’na katılmaya karar verdik. Bu yarışmaya katıla-bilmemiz için bir topluluk, bir grup haline gelmemiz gerekiyordu. Eki-bimizi topladık ve yarışmaya katıldık. Bizim için biraz zorlu bir süreç oldu çünkü yarışmanın yeni başladığı bir dönemdi. Yarışma-nın ikinci senesinde katıldık ve bu yarışmanın bizim için önemi büyüktü. Çünkü bu yarışma o zamanlar oldukça popülerdi ve yarışmayla birlikte hem piyasaya girme şansımız artacaktı hem de kendimizi tanıtma fırsatı bulmuş olacaktık. Bu üzerimizde çok yoğun olmasa da bir baskı kurdu. Fakat şu anda buradayız ve halimizden memnunuz.

Müzikle ilk tanışmanız nasıl oldu?

Bu sorunun cevabı oldukça uzun aslında, çünkü hepi-mizin müzikle tanışma hikâyesini anlatmak sayfalar sü-rer. Fakat ortak bir paydada birleştirmek adına müzikle tanışmamız, müzikle haşır neşir oluşumuzun çocukluk günlerimize dayandığını söylersek yanlış olmaz sanıyo-rum.

Grubun ismine gelirsek neden Kurban?

O zamanlar üzerinde çok fazla düşünüp karar verdiği-miz bir isim olmadı Kurban. Birkaç isim alternatifi ara-sından karar verdik. Bizim dikkat ettiğimiz nokta hem Türkçe olması hem de akılda kalıcı, insanların unutma-yacakları bir isim olmasıydı. Daha iyi bir seçeneğimiz yoktu aslında. Zaten o zamanlar bir rock grubunun piyasaya girmesi ve tutunması çok zordu. Bu nedenle sanıyorum çok fazla üzerinde düşünmedik ismin. İsim rock grubunu da çağrıştırmadığı için bizleri türkücü zannedip arayan çok oldu. Her bu işe yeni başlayan in-sanlar gibi biz de bu piyasanın içerisinde kurban oluruz

diye düşünmüştük o zamanlar. Aynı zamanda dikkati-mizi çeken bir diğer nokta, “Kurban” kelimesinin hiçbir dilde tam olarak karşılığının olmaması… Nedeninin ve nasılının bilinmemesi ve çok fazla anlamının olması ismi seçmemizde bir diğer etkendi.

Türkiye’de genel yapı itibariyle cover parçaların sevi-lip benimsenmesi çok zor bir iş. Cover parçalarınızda-ki bu başarınızı neye bağlıyorsunuz?

Biz aslında kolay tutar diye düşünerek yap-mıştık. Bence cover parçaların sevilip be-nimsenmesi, sıfırdan yazılan bir şarkının benimsenmesinden çok daha kolay. Bu za-mana kadar piyasada yükselmiş ve bir şekil-de piyasadan sıyrılmış gruplara bakarsanız,

hepsinin bir cover albümünün bulunduğunu görürsü-nüz. Fakat bizim cover albüm yapma sebebimiz elbette ki bu değildi. Biz bu şarkıları, albümden önce çıktığımız barlarda çalıyorduk. Bir kısım dinleyicimiz zaten bizim tarzımızı benimsemişti fakat asıl sebep üzerinde uz-manlaştığımız daha doğrusu önceden bildiğimiz bir iş yapmaktı.

Az önce bahsettiğim gibi cover albüm bir grubun par-lamasına yardımcı olur. Fakat bizde tam tersi bir durum yaşandı. Çünkü coverlediğimiz şarkıların telifleri bize sıkıntı yaşattı. Özellikle albüm çıktıktan sonra rahmetli Barış Manço’nun sevenleri bize tavır aldılar. O durumu da açıklamak istiyorum. Cover albümüzde yer alan “Sarı Çizmeli Mehmet Ağa” isimli şarkıda, “Barış söy-ler kendi bir ders alır mı?” kısmını “Deniz söyler ken-di bir ders alır mı?” olarak seslendirdik. Bu durum çok fazla tepki topladı. Şarkıyı seslendirmeden öne Sayın Lale Manço’dan izin aldık. Hukuksuz iş yapmadık ama buna rağmen eleştiri aldık. Onların savunması da şu şekilde: Şarkının dizesini değiştirmemiz değil de Ba-rış Manço’nun mahlasını değiştirmiş olmamızın sorun yarattığı söylendi. Ortada kötü bir niyet yoktu ama radyoyu açtığımızda Barış Manço sevenlerinin bizlere küfrettiğini duyuyorduk. En başında plak şirketiyle gö-rüştüğümüzde böyle bir durumun bizlere sıkıntı yara-tabileceğinden hiç kimse bahsetmedi. Şarkıyı dinlediler ve “Deniz’i Barış yapın.” diye bir şey söylemediler. Biz de sorun yaratmayacağını düşündük başından uyarıl-madığımız için. Biz o zamanlar öyle genç ve toyduk ki, mahlasın ne olduğunun ve değiştirilmesinin sorun ya-ratacağının farkında değildik.

“İsim rock grubunu da çağrıştırmadığı için

bizleri türkücü zannedip arayan çok oldu.”

RÖPORTAJ 28

Page 29: eCampus'Mag / Sayı 9

2005 yılında dağılan Kurban grubunun tekrar bir ara-ya geldiğini görmek hayranlarınızı oldukça memnun etti. Grubun dağılma ve bir araya gelme sürecini biz-lere anlatır mısınız?

Açıkçası bu çok sevdiğimiz bir hikâye değil takdir eder-siniz ki. Üzerimizde oluşan baskı sebebiyle grup içe-risinde birtakım tatsız olaylar yaşandı. Zaten çok da uzun sürmedi 1,5 sene sonra tekrar bir araya geldik.

Alternatif rock ın Türkiye deki ilk temsilcilerinden-siniz. Sizlerden ilham alan günümüz alternatif rock grupları hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

Bir şeylere sebep olmuş olabiliriz ve bu bizi çok gurur-landırır. Hala daha inanamıyoruz. Biz albüm çalışmala-rına başladığımızda yıl 1997’ydi. O zamanki ortamla şu anki ortam arasındaki farka inanmak mümkün değil za-ten. Dediğim gibi bir şeylere sebep olmuş olduğumu-zu biz de görüyoruz, hissediyoruz. Fakat sebep olmuş olduğumuz şeyin şu anda korkunç bir sona doğru iler-lediğini ve manipule edildiğini görmek bizi üzüyor. İn-sanların müzik yapmasıydı bizim istediğimiz şey fakat şu anda sağda solda müzik yapan insanlar gerçekten çok rahatsız edici. Bununla beraber, Nirvana, Ramms-tein gibi büyük rock gruplarının ortaya çıkışından önce, yaklaşık olarak 1987-1991 arasında büyük bir boşluk yaşandı müzik dünyasında. İnsanlar ne dinleyeceklerini bilmiyorlardı fakat bu grupların ortaya çıkışıyla boşluk dolduruldu. Şu anki müzik piyasasını da öyle değerlen-dirmek gerektiğini düşünüyorum. Büyük bir keşfe gebe olduğuna inanmak istiyorum müzik sektörünün.

Şarkılarınızı ya-zarken sosyal mesaj kaygısı ta-şıyor musunuz? Ya da şarkılarını-zın belli bir hikâ-yesi oluyor mu?

Zaman zaman bir hikâyeden ilham alarak hareket ettiğimiz oluyor fakat bazen de bir ilham geliveriyor ve bunun üzerine

şarkılar oluşturup söylemeye başlıyoruz. Sokakta gör-düğümüz adamdan etkilenip de bir şey yazıp söyleye-biliyoruz, içimizden birinin sevgilisiyle olan problemi ya da güzel anıları da ilham kaynağı olabiliyor o kişi için.

Son albümümüz olan “Sahip”ten bahsedecek olursak orada sosyal mesaj kaygısı taşıyoruz. Sosyal mesaj kay-gısı da değil aslında. Ülkemizin ve dünyanın durumunu, yaşanan gelişmeleri kendi dünyamızla birleştirerek an-latıyoruz. Yaşanan gelişmelerin bu denli can sıkıcı ol-ması bizlerin keyifli müzik yapmasını ve neşeli şarkılar üretmesini de engelliyor. İçerisinde bulunduğumuz ve bulunacağımız durum hepimizi etkiliyor, bizleri, bizle-rin müzik yapmasını engelleyecek şeyler yaşanıyor ve buna kayıtsız kalmaktansa, evet biz buyuz demek ve insanlara duyarlılığımızı göstermek istiyoruz. Hiçbir şey olmamış gibi davranmak diye bir durum en azından bi-zim için söz konusu olamaz. Taşıdığımız bir kaygı yok ama yaşanan olaylara da kayıtsız kalamıyoruz maale-sef. Ortalıkta boş boş gezen şarkıcılardan ve insanlar-dan bir farkımız olması adına bu tür işler yapıyoruz.

Yakınlarda bir albüm hazırlığı var mı, yeni projeler ve konserler?

Olacak elbette ki. Hepimizin hayatı şu sıralar biraz çal-kantılı. Fakat bu durumu toparlayıp en kısa zamanda harekete geçeceğimize inanıyorum. Hiçbir şey sürekli yüksek titremiyor sonuçta. Son olarak da söylemek iste-diğim bir şey var. Sanırım hayatımızda ilk kez insanların ihtiyacı olan bir şeye yöneleceğiz. Çünkü bizim de buna ihtiyacımız var. Yani etrafınıza baktığınızda sizi çok bu-

n a l t a n ş e y l e r oluyorsa, buna se-bep olan ş ey l e r i n yerine ge-çebilecek olan ne görüyor-sanız onu y a p m a k ist iyoruz aslında.

RÖPORTAJ 29

Page 30: eCampus'Mag / Sayı 9

Günümüzde, bilmeyenin iş hayatında ikinci sınıf vatandaş muamelesi gördüğü, globalleşen dünyanın yegâne ortak dili haline gelmiş durumda İngilizce. Özellikle özel sektörde çalışmak isteyenler için, yalnızca grammar bilgisine sahip olmak maalesef ki yeterli değil. Speaking ve writing konularının da ileri seviyelerde olması gere-kiyor. Peki, neden bu kadar zorunluluk halini almış durumda ve neden İngilizce öğrenmeliyiz? My English Kurum Müdür’ü Reha Durucasu’ya sorduk.

Eskişehir’de İngilizce eğitimi hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

Eskişehir İngilizce eğitimi konusunda gerçekten de büyük bir pazar. Üniversite öğrencilerinin ve bilinçli velilerinin önemsediği bir eğitim olduğunu söyleye-bilirim. İlkokul, ortaokul, lise, üniversite öğrencileri ve meslek sahibi kişilerin bu konuya ciddi bir ilgi duydukları ortadadır.

İş hayatında İngilizce için ne söylemek istersiniz?

Öğrencilerin gelecekte iyi bir işe sahip olabilmele-ri için, o işe talip diğer adaylar arasından seçilebilir hale gelmesi gerekmektedir. Bunun için de adayın fark yaratması şarttır. İngilizce bilen bir aday bu far-kı yaratmayı başarmış demektir. Şöyle bir Türkiye gerçeği vardır. Her sene üniversite mezunu öğrenci kadar kişi İngilizce öğrenmiyor, dolayısıyla her ge-çen sene İngilizce bilmeyen üniversite mezunu sayısı artıyor. Bu da İngilizce bilmenin her geçen sene işe alımlarda önemini ne kadar koruduğunu gösteriyor.

My English’te sadece İngilizce eğitim veriliyor, bu doğru mu?

Kesinlikle. Birçok dilden ziyade bir dile odaklana-rak o dilin her türlü içeriğine detaylı hâkim olan bir kurumuz. Bu sayede öğrencilerimize, onların aklına gelebilecek ya da gelemeyecek her türlü konuda rehberlik edebiliyoruz.

Günümüzde birçok insan artık İngilizcenin de yet-mediğini başka birkaç yabancı dili de bilmek gerek-tiğini söylüyor, bu konudaki görüşünüz nedir?

Benim şahsi fikrim, insanların önce İngilizce öğren-mesi gerektiği. Bu lafı söyleyen birçok insan henüz İngilizce konuşmayı bilmiyor. Ayrıca İngilizcenin dışında öğrenilen ekstra bir ikinci dil, spesifik işler dışında (Çin ile ithalat-ihracat yapan firma vb.) İngi-lizcenin yarattığı etkiyi yaratmıyor.

Neden İngilizce Öğrenmeliyim?

KARİYER 30

Page 31: eCampus'Mag / Sayı 9

Boğaziçi Üniversitesi ile olan bağınız nedir?

Boğaziçi Üniversitesi ile kuruluşumuzdan beri süre gelen protokolümüz doğrultusun-da kendilerinden eğitim konusunda destek alıyoruz. Öğretmen alımı, kaynak seçimi vb. konularda Boğaziçi Üniversitesi’nin yöner-gelerini benimsiyoruz. Bunun sonucunda da C1 eğitimini tamamlayan öğrencilerimize yine Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri tarafında Eskişehir’de yapılan sınav ile Bo-ğaziçi Üniversitesi yabancı dil sertifikası ve-riyoruz. Ayrıca böyle bir sertifikayı Boğaziçi Üniversitesi ve My English dışında veren bir kurum yok.

My English’te Genel İngilizce programının çok popüler olduğunu duyuyoruz, bunu neye bağlıyorsunuz?

Öyle demeyin sınav İngilizcesinde de büyük bir ivme yakaladık :)

Öncelikle genel İngilizce eğitiminin Avru-pa Dilleri Ortak Çerçeve Sınıflandırılması (CEFR) temel alınarak A1 den başlayarak C1 seviyesinin sonuna kadar verildiğini belirt-mek isterim. C2 adı altında bir eğitimi aldı-ğını iddia eden bir öğrenci ise yanılır, çünkü C2 eğitim verebilecek bir kaynak mevcut değildir. O seviyedeki bir eğitimi de ancak İngilizce öğretmenleri alabilir.

Genel İngilizce eğitimindeki başarı öğrenciyi 7/24 İngilizce ile haşır neşir etmekten geçi-yor. Öğrenciler her hafta belirli günlerde sı-nıf öğretmenleriyle dersler alıyorlar. Bunun yanı sıra öğrenciler kulüp aktivitelerine de katılmak zorundalar. Kulüp aktivitelerinde hem yerli hem de yabancı öğretmenlerle her bir seviye için haftada ortalama 25 adet ders yer alıyor. Ayrıca öğrencilere My Eng-lish’e gelmediği zamanlarda yine İngilizceye yönelik çalışma yapmaları adına The Pro-ject Umbrella adı altında bir online sistem sunuyoruz. Tüm bu 3 bileşeni bir araya ge-tirdiğimizde öğrenciye 7/24 eğitim sunmuş oluyoruz.

Konuşma kulüpleriniz de var değil mi?

Konuşma kulüpleri, kulüp aktivitelerinizden sadece bir tanesi. Bunun yanı sıra okuma, konuşma, dinleme, yazma, dilbilgisi, kelime hazinesi, müzik, video, telaffuz, insan kay-

nakları, pazarlama, iş İngilizcesi gibi birçok kulüp aktivitemiz yer almaktadır

Türkiye çapında bu genişlikte bir kulüp akti-vite programı olan bir dil okulunu daha mev-cut olmadığı konusunda da iddialıyız. Ayrıca konuşma kulüplerimizde ana dili İngilizce olmayan bir öğretmen asla ders veremez. Bu öğretmen mutlaka ve mutlaka Amerikalı, İngiliz, Avustralyalı ya da Kanadalı olmalıdır.

Peki ya sınav İngilizcesindeki ivme ne dü-zeyde?

İngilizceye yönelik her türlü sınava öğrenci-lerimizi hazırlayabilecek ve onların başarılı olmalarını sağlayacak nitelikte olduğumuzu rahatlıkla söyleyebilirim. YDS’de uzun soluk-lu programlar ile öğrencilere gerekli sınav altyapısını sunup, etkin denemelerle gerçek sınav puanına yakın puanlar almalarını sağ-lıyoruz. TOEFL da ise zaten TOEFL IBT sınav merkezi olmamızdan ötürü öğrencilerimize hem sınıf hem de laboratuvar ortamında sı-nav stratejilerini öğretiyoruz. LYS-5 lise öğ-rencilerimiz ile bizim geleceğimiz oldukları için her biri ile kendi çocuğumuz gibi ilgile-nip, İngilizcenin yanı sıra YGS’de ihtiyaç du-yacakları Türkçe, matematik, sosyal bilgiler vb. dersler konusunda da destek sağlıyoruz. Ayrıca üniversitelerinde hazırlık okuyup, he-nüz başarılı olamamış öğrencilere hazırlık atlama eğitimi veriyoruz. Bu programı her bir üniversite özelinde şekillendirmek de mümkün. IELTS sınavına hazırlık programı-mız ise ÖSYM’nin bu sınavı eşdeğer kabul etmemesine rağmen başarıyla devam et-mektedir.

Bir eğitimci olarak, yabancı dil sınavlarına hazırlanan arkadaşlarımız için tavsiyeleriniz nelerdir?

Öncelikle şunu söylemeliyim. Genel İngiliz-ce ‘de belirli bir seviyeye gelemeyen hiçbir öğrenci sınav İngilizcesinde başarılı olamaz. Şöyle örnekleyeyim: bir yabancıyı ülkesin-den alıp ÖSYS soktuğunuzu varsayalım. Adam daha cümlenin öğelerini bilmeden nasıl dilbilgisi sorularını yapacak? Son olarak da şunu eklemeliyim. Her şey öğrencide bi-tiyor. Biz en iyi kaynakları, online sistemleri, öğretmenleri vb. destekleri öğrencilerimize sunsak dahi, öğrenci gerekli ilgiyi ve devamı göstermediği sürece başarılı olamaz.

KARİYER 31

Page 32: eCampus'Mag / Sayı 9

RÖPORTAJ 32

Page 33: eCampus'Mag / Sayı 9

Eskişehir’den başlayarak Türkiye’nin birçok ünlü futbol kulübünde forma giyen ve en sonunda yuva-sına geri dönerek Eskişehirspor formasıyla ter döken Onur Bayramoğlu’na, futbol hayatı ve Eskişe-hir’e kazandırdığı yeni yatırımı ile yarattığı değeri sorduk. İşte Eskişehir’in ve Eskişehirspor’un genç yıldızı Onur Bayramoğlu röportajından sayfalara taşıdığımız başlıklar…

Öncelikle seni tanımayanlar ya da daha yakından tanımak isteyenler için Onur Bayramoğlu’ndan ve futbol hayatından biraz bahseder misin?

1990 Eskişehir doğumluyum. Futbola 7 yaşında, okula başladığım dönemin yazında adım attım. İlk ve orta öğrenimimi, Melahat Ünügür İlköğretim Okulun’da, lise öğrenimimi Fatih Anadolu Lisesi’nde tamamladım. Liseden mezun olduğum 2008 sene-sinde DSİ Bent Spor’dan Bozüyükspor’a transfer ol-dum. Ayrıca Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümünü kazandım. 1 sene sonra Beşiktaş’a transfer oldum. 2,5 sene Beşiktaş’ta oynadım. Transfer olduktan sonra sakatlığıma önceden yanlış teşhis konulduğu-nu öğrendim. İlk senem sakatlığı atlatmakla geçti. Sanırım birçoğunuz pubis sakatlığını duymuşsunuz-dur. Bu sırada ÖSS’ye tekrar girip Bahçeşehir Üni-versitesi’ne kaydımı aldırdım. Ayrıca Açık Öğretim’e yazıldım. Schuster’in gelmesiyle güzel imkânlar bul-mama rağmen şans bir türlü benden yana olmamış-tı. Çok sakatlık yaşadım ama yaşadığım bu sorunlar bana her açıdan eksiklerimi görme imkânı vermişti. Şike olaylarının patlak verdiği dönemde Tayfur Hoca sürekli oynamam için kiralık oynamamı istemişti. Es-kişehirspor’dan başka bir yere gitmek istemediğimi söylemiştim. Ve o akşam, o sıralar Eskişehirspor’un başında bulunan Bülent Uygun ile telefonda görüş-tük. Görüşmeden sonra yüzyüze daha iyi konuşa-bileceğimizi düşünerek gece babamla Eskişehir’e geldik. Sabah çok güzel bir güne uyanacağımı dü-şünürken televizyonu açtığımda dün görüştüğüm neredeyse herkesi elinde kelepçelerle görmüştüm. BJK kamp kadrosunda da değildim. Tamamen boş-lukta kalmıştım.

O yaz tamamen kendi imkânlarımla çalıştım. Bu im-kânları bana sağlayan Güven Sevil hocama da bu-radan şükranlarımı sunuyorum. Ligin başlamasıyla birlikte tekrar BJK ile idmanlara çıkmaya başladım. Devre arası Gençlerbirliği’ne transfer oldum. 1 sene Ankara’da kaldım. Sonrasında kısa bir İzmir mace-ram da oldu.

Bir Eskişehirli olarak üç büyük şehirde(Beşiktaş – Gençlerbirliği – Karşıyaka) forma giydin. Son olarak doğduğun şehrin formasını taşıyorsun. Muhtemelen tüm bu kariyerin çocukluk hayalindi ancak doğdu-ğun şehrin formasını giymek nasıl bir duygu?

Dediğiniz gibi çocukluk hayalimi yaşıyorum. Sanırım futbolun endüstriyel olmamasını dileyen herkesin de hayali budur. Eskişehir’de futbol-para bütünleş-mesine karşı durmuş, küstürülmüş ama hala Eskişe-hirsporlu olan, Eskişehirspor’a gönülden bağlı olan ve her türlü desteği veren çok güzel insanlar var. Sırf bu yüzden dahi Eskişehirli olmaktan gurur duyuyo-rum. Eskişehirli olmak çok güzel, Eskişehirspor’da oynamak da. Ama üzgünüm, burada forma giyme duygusunu tanımlayabilecek kadar iyi Türkçe bilmi-yorum.

Eskişehirspor’a transferin nasıl gerçekleşti?

Geçtiğimiz yaz Gençlerbirliğin’den ayrılma vakti benim için gelmişti. Nereye gidebilirim diye düşü-nürken, Mesut Hoşcan Eskişehirspor Kulübü Başkanı seçildi. “Eskişehir’in çocukları Eskişehirspor’da oy-nar.” dedi. Başkanımız onu söyledikten sonra bana başka bir seçenek kalmamıştı zaten.

RÖPORTAJ 33

Page 34: eCampus'Mag / Sayı 9

Eskişehirspor formasıyla ilk gölünü Sivasspor’a at-tın, o ilk golden sonra neler hissettin?

Bunu maçtan sonra da söylemiştim. Top çizgiyi geçtikten sonra belli bir bölümü gerçekten hatır-lamıyorum. Çok değişik bir histi. Uzun süredir bi-rikmiş bir duygu patlaması yaşadım. Maçtan sonra çok güzel mesajlar aldım. Destekleri için hepsine çok teşekkür ederim.

Eskişehirspor taraftarı hakkında neler söylemek is-tersin?

Birçoğu arkadaşım olmakla birlikte hepsinin Eskişe-hirspor için her şeylerini vereceğini biliyorum. Ayrı-ca Eskişehir’de tarihi bir tribün kültürü var. 2. Lig B kategorisindeyken ben de maçlara giderdim. Ama stada maç izlemeye gitmemeye çalışırdım çünkü

bir futbolcu olarak maçı izleyebilmem gerekirdi. Gittiğim maçlarda hep golleri kaçırdım.

Eskişehir’de, Eskişehirlilere güzel bir yatırım yapa-rak Subway markasını şehre taşıdın. Neden tercihi-ni Subway’den yana kullandın?

Eskişehir son yıllarda oldukça gelişen bir şehir ve birçok dünya markası şehrimize gelmeye başladı. Birçok yabancı öğrenci, değişim programlarında şehrimizi tercih ediyor. Birçok turist geliyor. Ayrıca burada okuyan birçok öğrenci de değişim prog-ramlarıyla yurtdışı deneyimi yaşıyor. Ayrıca sosyal medya ile bu markayı bilen çok sayıda insan var. Subway Dünya üzerinde en fazla şubesi bulunan ve en sağlıklı fastfood firması. Ben de yemekten keyif aldığım bir lezzeti Eskişehirlilerle buluşturmak iste-dim.

RÖPORTAJ 34

Page 35: eCampus'Mag / Sayı 9

Şehre kazandırdığın marka ile sen de artık genç girişimciler arasındaki yerini almış bulunuyorsun. Bu tarz bir işletme açmak sana neler hissettiriyor?

Geçtiğimiz birkaç senedir ne yatırım yapabilirim diye araştırıyordum. Biliyor-sunuz futbol belli bir yaşa kadar tam kapasiteyle oynanabilen bir oyun. Futbol bittikten sonrasını da düşünmek ve o zamana uygun bir yatırım yapmak bence her aklı başında futbolcunun yapması gereken bir iştir. Ben yapı itibariyle uzun süre oturup bekleyebilecek bir insan olmadığımdan. Farklı bir dala el atmak istedim.

Hem Eskişehirspor’daki kariyerin için, hem de diğer alanlarda gelecek planla-rın arasında neler var?

Eskişehirspor’da kalmak istiyorum. Kendi menfaatlerimi ve Eskişehirspor’un menfaatlerini bir tutup bir Eskişehirli olarak burada kaptanlık görevini üstlen-mek istiyorum. En büyük gelecek planım ise Eskişehirspor ile Lig Şampiyonlu-ğu yaşamak. Futboldan ayrı diğer planlarım ise çok net değil. Ben futboldan ayrılana kadar eğer güzel bir fırsat çıkarsa onu o zaman değerlendiririm.

Röportaj: Volkan ÖVEN

Fotoğraf: Ünal USTA

RÖPORTAJ 35

Page 36: eCampus'Mag / Sayı 9

Yeni Mezunların DİKKATİNE!

SOSYAL YAŞAM

İşverenlerin Dikkatini Çekmenin Püf Noktaları

Yaşamımızın en özgür ve en deli dolu kısmı maalesef ki sona eriyor. El bebek gül bebek yetiştiğimiz hayattan kendimizi kurtarıp ger-çek hayatla yüzleşmemizi sağla-yacak en temel faktör olan iş bul-ma zorunluluğu, mezuniyetimizin yaklaşması ile birlikte elzem bir hal alıyor. İş sahasına adım atacak olan on binlerce rakibimiz arasın-dan sıyrılmamızı sağlayacak olan temel şey ise elbette ki sahip oldu-ğumuz nitelikler.

İyi bir üniversiteden yüksek not or-talamalarıyla birlikte mezun olmuş olmak elbette ki bizlere artı puan kazandıracaktır fakat bunlar yeter-li değil. Hele ki iş bulmanın ve kendi alanında iş yapma-nın oldukça zor olduğu bir ülkede yaşıyor-sak…

Hemen karamsar bir tablo çizme-mize gerek yok. Size vereceğimiz ipuçları ile sektörde rakiplerinizden sıyrıl-manız mümkün. Dünya-ca ünlü ulusal ya da uluslar arası şirketlerin işe alımda dikkat ettikleri temel faktörlerin bilincin-de olmak sizlere artı puan kazan-dıracaktır.

Farklı Sektörlerde Tecrübe Sahibi Olmak

Üniversite öğrencisi olmak, lise öğrencisi olmaktan öte farklı sosyal çevreler arasında bulunma ve kendini geliştirme fırsa-tını sağlar. Okul harçlığınızı çıkarmak için bile olsa çalıştığınız ve emek harcadığınız her şey iş yaşamınızda sizi bir üst sıraya taşıyacaktır. Bölümünüz ne olursa olsun, farklı sektörleri de-neyimlemiş olmak size artı puan kazandırır. Bir kafede garson olarak çalışmak veya bir mağazada satış temsilcisi olarak ça-lışıyor olmak sizin takım çalışmasına yatkınlığınız ve iş bitirici özellikte olduğunuz mesajını verir işverene. Bu nedenle, maddi durumunuz ne olursa olsun yeni sosyal çevreler oluşturmak ve kendinizi geliştirip iş yaşamınıza hazırlamak adına, öğrencilik yaşamınız boyunca çalışabildiğiniz kadar çalışmanızı ve farklı sektörlerde tecrübe sahibi olmanızı tavsiye ediyoruz.

İngilizce ve Daha Fazlası

Çağımız iş dünyasının gerekliliklerinden en önemlisi, evrensel dil olma özelliği taşıyan İngilizce’ye hakim olabilmeyi gerek-tiriyor. Türk mantığı diye tabir ettiğimiz orta seviyede İngiliz-ce biliyor olma durumu, maalesef şirketler tarafından kabul görmüyor. Günümüz şartlarında, iyi derecede İngilizce biliyor olmak bile sizi rakiplerinizin önünde bir üst sıraya taşımada ye-

tersiz kalıyor. Artık şirketler işe alımlarında İngilizce-nin yanında ekstra bir yabancı dil bilenlere öncelik

tanıyorlar. Özellikle Türkiye’nin dış ticaretine ivme kazandıran ülkelerin dillerini konuşabili-yor olmak sizleri üst sıralara taşıyacaktır. Bu diller arasında; Mandarin (Çince), İspanyol-ca, Rusça ve Arapça öne çıkıyor. İngilizce-nizin yanı sıra bu dillerden herhangi birine hakimseniz, iş bulma konusunda en büyük engeli aşmışsınız demektir. Bilmiyorsanız da

öğrenmek için hiçbir zaman geç değil.

Ülkenizdeki Yasal Yönetmelik, Kanun ve Tüzük Bilgisine Sahip Olmak

Her geçen gün değişen ve gelişen mevzuatlara sahibiz. Bu yasal mevzuatlarla ilgilenmek, takip etmek ve bu mevzuatlara hakim olmak işvereniniz karşısında sizi güçlü kılar. Çalışmayı düşündüğünüz alanda öne çıkan ve değişen yönetmelikleri ta-kip edin, araştırın ve öğrenin. Bu konuda önünüze çıkan yazılı ve hatta sözlü mülakat sorularından bir veya birkaçını cevapla-yarak rakiplerinizi sollayabilirsiniz.

KARİYER 36

Page 37: eCampus'Mag / Sayı 9

paralar harcıyor. Bu sebeple, farklı düşünebilen, yara-tıcı ve yenilikçi bireyler diğer rakiplerinden bir adım

önde oluyor. Yaratıcılık elbette ki sonradan ka-zanılabilen bir yetenek değil fakat beyninizi

farklı düşünmeye sevk ederek, yenilikçi fikirler üretmeye zemin hazırlayabilirsi-niz.

Empati Kurabilme

Hem sosyal hem de iş yaşamınızın en önemli parçalarından birisi empati

kurmaktır. Kendini karşıdakinin yeri-ne koyup düşünme olarak tanımlanan

empati yeteneği, sizi hem iş hem arkadaş çevrenizde sevilen birisi haline getirmenin

yanı sıra, empati kurabilme yeteneği, müşteri-lerinizin ve rakiplerinizin isteklerini tahmin edebilme konusunda da oldukça faydalı olacaktır.

Piyasaya Hakim Olma

Bulunduğunuz piyasanın ihtiyaçlarına, sektörünüzün pazardaki durumuna hakim olabilmek, tıpkı yapboz parçalarını yerine oturtabilmek gibi, iş yaşamınızın te-mel taşlarını oluşturur. İş görüşmesine gitmeden önce mutlaka başvurduğunuz firmanın pazardaki durumu-nu ve nelere ihtiyacı olduğunu analiz edin.

Tüm bu yukarıda saydığımız maddeler, yapılan araş-tırmalarda işverenlerin en çok dikkat ettikleri konular olarak belirlenmiştir. Yapılacak olan mülakatlarda, sizde bu özelliklerin var olduğunu saptadıkları zaman tüm rakiplerinizi geride bırakarak iyi bir iş sahibi ol-manın haklı gururunu yaşayabilirsiniz. Kendinizi bu konularda geliştirmeniz ve eğitmeniz hem kişisel hem iş hem de sosyal yaşamınız açısından faydalı olacaktır.

Sosyal Yaşam

Şirketlerin en fazla dikkat ettikleri noktalardan birisi de elbette ki sosyal yaşam. Her za-man belirttiğimiz gibi üniversite oku-mak yalnızca ders çalışmaktan iba-ret değildir ve şirketler de bunun farkında. Kendinizi geliştirmek için attığınız her adım gözlerinden kaçmayacak ve size artı puan ka-zandıracaktır. Staj yapmış olmak, sosyal sorumluluk projelerinde yer almak, öğrenci kulüplerinde görev almış olmak, hem öğrencilik yaşamınızda kaliteli vakit geçirmeni-ze yardımcı olacak hem de sizi iş yaşa-mına hazırlayacaktır. Bunun dışında bir diğer önemli etken ise, yurt dışında eğitim almış olmak. Fırsatınız, zamanınız ve paranız varsa yurt dışına gitmek için daha fazla beklemeyin. Yurtdışında eğitim almış olmak hem sizin dilinizi geliştirecek-tir hem de bulunduğunuz ülke hakkında tecrübe ve vizyon sahibi olmanızı sağlayacaktır.

Teknomezun

Teknoloji her birimizin yaşamının bir parçası… İşve-renler için de bu böyle. Teknolojiye yatkın ve tek-nolojik gelişmelere açık olan mezunlar, diğerlerine göre daha avantajlı olarak görülüyor. Teknoçağa teknomezun gerek.

İnovatik Düşünen; Yenilikçi

İş dünyası, artık X kuşağının egemenliğinden kur-tularak Y kuşağının egemenliği altına giriyor. Bu se beple artık eski fikirler rafa kalkıyor ve tüm şirketler AR-GE ve İnovasyon birimlerine oldukça yüklü

KARİYER 37

Page 38: eCampus'Mag / Sayı 9

Sosyal Medya Uzmanı

Mezun Olunca N'olacaksin?

Redaktör

Editör

Proje Sorumlusu

Web Tasarımcı

Halkla İlişkiler Uzmanı

?

İletişim Tasarımı Ve Yönetimi

KARİYER 38

Page 39: eCampus'Mag / Sayı 9

İletişim Tasarımı Ve Yönetimiİletişim dediğin bir kara delik. Bireyler arasında, kitleler arasında, toplumlar arasında, karı-koca arasında; insanlar arasında bir kara delik. İlk insandan bu yana durmadan gelişen, değişen, çağların gidişatını yönlendiren canlı bir mekanizma. Yazılısından sözlüsüne, sosyal medyadakinden kurum içine kadar; reklamcılığı, sinemayı, gazeteciliği, iki sevgili arasındaki ilişkiyi yönlendiren her şey.

Dijital Marka

Uzmanı

Moderatör

Grafiker

Metin Yazarı

?İnsan

Kaynakları Uzmanı

Sosyal Medya Uzmanı

İletişim dediğin bir kara delik. Bireyler arasında, kitleler arasında, toplumlar arasında, karı-koca arasında; insanlar

arasında bir kara delik. İlk insandan bu yana durmadan gelişen, değişen, çağların gidişatını yönlendiren canlı bir mekanizma.

Yazılısından sözlüsüne, sosyal medyadakinden kurum içine kadar; reklamcılığı, sinemayı, gazeteciliği, iki sevgili arasındaki

ilişkiyi yönlendiren her şey.

KARİYER 39

Page 40: eCampus'Mag / Sayı 9

KARİYER 40

Page 41: eCampus'Mag / Sayı 9

İletişim Tasarımı ve Yönetimi Bölümü’ne gelince; 1982 yılın-da Anadolu Üniversitesi’nde Eğitim İletişimi ve Planlaması olarak kurulmuş bir bölüm. Yir-mi yıl boyunca bu isimle hiz-met verdi, 2001 yılında adı İle-tişim Bölümü oldu; 2011’de ise İletişim Tasarımı ve Yönetimi.

Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi’nin belki de en bahtsız bölümü. Ba-sın Yayın Bölümü öğrencileri gazeteci olacak. Halkla İliş-kiler ve Reklamcılık Bölümü öğrencileri reklamcı. Sinema ve Televizyon Bölümü öğren-cileri yönetmen, kameraman, senarist… İletişim Tasarımı ve Yönetimi Bölümü öğrencileri ne olacak? İşte anneannele-re anlatması en zor konu bu…

Mezun Olunca N’olacaksın?

Bu bölümden mezun olunca şu işleri yapabilirsin: Özel ve kamu kuruluşlarında yönetim kadrolarında, insan kaynakları yönetiminde, kurum içi iletişim yönetiminde, gazete ve dergi-lerde editör, moderatör, yazar ve tasarımcı olarak, reklam ve halkla ilişkiler uzmanı olarak, dijital marka uzmanı olarak,

web ve grafik tasarımcısı ola-rak çalışabilirsin.

İletişimi tasarlamak ve yönet-mek senin işin! Markanın ile-tişim stratejisini belirlemek, kurum içindeki ilişkileri yönet-mek, kitlelere seslenecek baş-kan adayını yönlendirmek de senin işin. Hafta sonu çalışanla-ra paintball turnuvası düzenle-yip, kurum için de motivasyo-nu artırmak da. Gündemi takip etmek zorundasın. Reklamın iyisinden anlaman gerek. Basın bülteni yazmayı bilmelisin. Si-nemanın iyisinden de anlama-lısın. Teknoloji yoldaşın. Bol bol kitap okuman gerek. İletişim trendlerini, sosyal medyayı da ezber etmelisin.

Bunların hepsi iyi bir iletişimci olmak için sahip olman gere-kenlerin yüzde altmışı. Geri kalan yüzde kırklık kısım ise sana doğuştan verilmiş olma-lı. Tüm bunlara sahip olduktan sonra; bölümüm İletişim Tasa-rımı ve Yönetimi dediğinde iki yıllık mı o bölüm diyenlere ise “hayır altı aylık” deme haddini biz şimdiden veriyoruz sana. Anneanneye anlatmak hala zor ama kabul ediyoruz.

KARİYER 41

Page 42: eCampus'Mag / Sayı 9

Ekonominin gelişmesi ile birlikte günümüzde küçük, büyük ve orta ölçekli işletmelerin sayısı her geçen gün artıyor. İşletmelerin artması ile birlikte bu işletmeleri yönetecek ve ileriye taşıyacak işletmecilere de ihtiyaç duyuluyor. Bir işletmenin muhasebe, pazarlama, tanıtım gibi faaliyetlerini yürüten işletmenin gelişiminden sorumlu olan kişi işlet-mecidir. Kısacası, müşteri veli nime-timizdir düşüncesi ile ticari düşünce yapısının milenyum çağdaki ismidir işletmecilik. Kamu veya özel sektö-rün her alanında bu işleri yürütecek bir işletmeci olmak zorundadır.

İşletme için en sağlıklı kararları vermekle görevli olan işletmeciler; işletmenin çevresi ile işletme sa-hibi ve çalışanlar arasında iletişimi sağlamakla görevlidirler. İşletmenin hangi ürün veya hizmeti, ne şekilde üretmesi halinde en üst düzeyde kar elde edeceği konusunda plan-lar yapar ve karar alır, işletmede çalışanların birbirleri ile ilişkilerini, işletmenin gelişmesini sağlayacak şekilde düzenler, işlerin teknik de-netimini sağlar, beklenen amaçlarla ulaşılan amaçlar arasındaki farklılık-ları belirler ve bu fatklılıkları giderici önlemler alır. Üretim ile satışların kısa dönem sonuçlarını gözden ge-çirerek aylık ve yıllık üretim ve satış raporunu hazırlar.

Eskinin esnaf mantalitesi ile olu-şan günümüz adıyla işletmeci, aynı anda birçok işi beraber yürütebilme ve gözlemleme yeteneğine sahip

olmalıdır. Piyasanın ve içinde bulu-nulan pazarın durumundan en ince ayrıntısına kadar haberdar olmalı, tüketici davranışlarının nasıl şekille-neceğine göre yıllık planlarını hazır-lamalıdır.

Bir işletmecide bulunması gereken niteliklerden en önemlisi; kişinin bir işi planlayabilme ve planı uygulaya-bilme yeteneğine sahip olmasıdır. İşletmenin kar marjını en üst düzeye taşıyarak tüm işletme fonksiyonları-nı bir arada yürütebilen kişi, başarılı bir işletmecidir.

İşletmeci olmak için üst düzeyde akademik yetenekten ziyade, fikir-lerini başkalarına aktarabilme ve in-sanları ikna edebilme gücüne, ileriyi görebilme ve fırsatları sezebilme yeteneğine sahip olunması gere-kir. Yüksek başarma güdüsü olan, yaratıcı, başkaları ile işbirliği içinde çalışabilen, matematik ve sosyal bi-limlere ilgili, sabırlı, anlayışlı, hoşgö-rülü, insan ihtiyaçlarına karşı duyar-lı, zamanı iyi kullanabilen kimseler, işletmecilik için biçilmiş kaftandır.

Sizi tanımayanlar ve daha yakından tanımak isteyenler için kendinizden kısaca bahseder misiniz?

Barış Baykal: 1981 yılı Balıkesir do-ğumluyum. Pazarlama yönetimi ve İşletme Bölümlerinden mezunum. Çok uzun yıllar boyunca Telekomü-nikasyon sektöründe satış ve kanal yöneticiliği yaptım. Yani kurumsal hayatı çok iyi bilirim. Bunun dışında

reklamcılık, yapımcılık, tv program-cılığı ve çizerlik gibi farklı işlerde de çalıştım. Bu kadar işte tecrübe kazanmam benim vizyonumu faz-lasıyla genişletti. Bu sayede olayla-ra farklı pencerelerden bakabiliyor, tedarikçilerimiz ve müşterilerimizle görüşürken zorlanmıyorum.

Tümer Baydan: 1981 Erzurum do-ğumluyum. Uzun yıllar ısıtma sektö-ründe teknikerlik ve satış müdürlü-ğü yaptım. İş nedeniyle Türkiye’nin büyük bir kısmına ziyaretler yaptım. Bu sayede Türkiye’mizin folklorik yapısını iyi gözlemleme şansına eriştim. Böylelikle insanlarla iletişim yeteneğim daha da artmış bulundu.

Sizce bir işletmecide bulunması ge-reken özellikler nelerdir?

Barış Baykal: Öncelikle bir işletmeci, ileri görüşlü yani vizyon sahibi ol-malı. Her zaman motivasyonu yük-sek olmalıdır. Enerjisi düşük kişiler ticaret ya da işletmecilik yapamaz. Özgüven de çok önemli çünkü kişi kendisine ve yeteneklerine ne kadar güvenirse o kadar risk alır.

Tümer Baydan: İletişim becerisi de çok önemlidir. Örneğin, biz restora-nımıza gelen her müşteri ile tek tek ilgileniyor ve onlardan feedback alı-yoruz. Aynı zamanda esnek ve rahat olmalıdır. Biz ortağımla bu konuda birbirimizi dengeliyoruz. Onun endişe ettiği konularda ben rahat davranabi-liyorum ve bu sayede problemi çöze-biliyoruz. Tabi bir de şans olacak. Yani Allah yürü ya kulum diyecek.

Tümer BAYDAN Barış BAYKAL

KARİYER 42

Page 43: eCampus'Mag / Sayı 9

Nasıl başarılı bir işletmeci olunur?

Tümer Baydan: Bana göre; işletmeci-likteki birinci kural, yaptığın işi severek yapmaktır. Müşteri ile aranızda oluşan güven çok önemlidir. Müşteriye kaliteli ve lezzetli hizmet sunarsanız mutlaka karşılığını alırsınız. Müşteri dükkân-dan içeri girdiği zaman o dükkânı bir ticarethane değil de kendini rahat hissedebildiği ve güvendiği bir ortam olarak görebiliyorsa o zaman başarı-lı bir işletmecisiniz demektir. Bunun dışında tabi ki iç müşterilerimizi de unutmamalıyız. Kendi personelinizi ve işletmenizin heyecanını, motivas-yonunu daima ilk günkü gibi tutmak da gerekir.

Barış Baykal: Bizim markamız hem kurumsal hem de samimi bir marka. Yani müşteri bize geldiğinde Türki-ye’nin her yerinde yediği kaliteyi ve standardı bulacağını biliyor ama bu-nun dışında samimi ve sıcak bir or-tamda güler yüz ve iyi hizmetle kendi-ni evinde gibi hissedeceğini de biliyor. Bunu sağlamak ve başarmak zor olsa da işyerinize geldiğinizde her gün ilk günkü gibi heyecanlı ve istekli olmalı, bunu da hem müşterilerinize hem de personelinize yansıtmalısınız.

Günümüz işletmecilik anlayışı hakkın-da ne düşünüyorsunuz?

Tümer Baydan: Özellikle Eskişehir için konuşacak olursak alternatiflerin çok olması sayesinde rekabetin de çoğal-ması sonucu işyerlerinin müşterilerine daha iyi hizmet vermek için yarışır du-rumda olması gerekirken ve bu duru-mun tabi ki müşterilerin lehine olması gerekirken, Eskişehir’de tam tersi bir durum ortaya çıkmış. Biz de normal hayatımızda birer müşteriyiz. Eskişe-hir gıda yönünden çok ucuz ve çeşitli ama ne yazık ki kaliteli ve lezzetli ürün satan yerler de azınlıkta. Sektörde-ki rakiplerimiz bu yönde kendilerini geliştirmek yerine alternatif arayışlar içerisine giriyorlar. Müşteriler için ka-feler ve restoranlar daha interaktif du-rumda ve ne yazık ki biz de bu oyunun içerisine girmiş bulunmaktayız. Lezze-timizden, kalitemizden ve iyi fiyat po-litikamızdan ödün vermeden müşte-

rilerimize burada geçirdikleri zamanı daha değerli ve hatırlanabilir kılmak için yeni oyun makineleri koymayı planlıyoruz. Sonuç olarak günümüz işletmeciliğinde özellikle Eskişehir’de rekabetin artması kaliteyi yükseltmesi gerekirken düşürmüş.

Bir genç girişimci olarak, Etiler Mar-maris ile bir araya geliş sürecinizden bahseder misiniz?

Barış Baykal: Eskişehir’e yerleşmeden önce İstanbul’da ikamet etmekteydik. Yaklaşık 6 ay süren bir pazar araştır-ması sonucu Eskişehir’de büfecilik sektöründe bir açık olduğu kanısına vardık.

Etiler Marmaris, Türkiye’nin en büyük ve borsaya açılmış tek yerli fastfood zinciri. Eskişehir ilimizde açılan 96. Şubesi ile gün geçtikçe daha da bü-yümektedir. İstanbul ve bizim için çok önemli olan lezzetine ve kalitesine gü-vendiğimiz bu markayı Eskişehir’deki tüketicilerle buluşturma kararı aldık. Hem genç girişimciler olmamız hem de yüksek motivasyonumuz sayesin-de bizlerin markamıza inandığımız gibi onlar da bize inandılar. Zaten Eskişehir bu anlamda doğru bir lo-kasyondu ve Etiler Marmaris de bunu biliyordu. Dolayısıyla bu konuda des-teklerini bizlerden eksik etmediler.

Genç bir girişimci olmanın sektör ba-zında avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Tümer Baydan: Tabi ki ilk önce genç girişimci olmanın gururunu yaşıyoruz. Şuan bizimle 12 personel arkadaşımız çalışmakta ve onlara ilham kaynağı olduğumuzu bilmek de bizleri motive ediyor. Onlarla ve müşterilerimizle çok rahat ve arkadaşça iletişim kurabilip onlar gibi düşünebiliyor bu sayede kendilerini arkadaş ortamında hisset-melerini sağlayabiliyoruz. Enerjimiz ve isteğimizin fazla olmasında genç ve yeni olmamızın etkisi tabi ki çok büyük. Bunun yanı sıra gerçekten far-kına vardık ki işletmede ve ticarette tecrübenin çok büyük önemi bulun-maktadır. Dezavantaj olarak sanırım en büyük eksiğimizin bu olduğunu düşünüyoruz. Bunu da eski çalıştığı-

mız işlerden kazandığımız tecrübe ve fikirlerle az da olsa kapatmaya çalışı-yoruz. Gerçekten işletmecilik parası olanın değil tecrübesi ve dinamizmi olan kişilerin işidir.

Girişimci doğulur mu yoksa girişimci olunur mu?

Barış Baykal: Ticaret tamamen deli işidir ve büyük cesaret gerektirir. Bi-zim ortağım ile dostluğumuz 20 yıl öncesine dayanmaktadır. İkimizde ça-lışmaya çok küçük yaşlarda başladık. Hatta yaptığımız ilk iş lise çağlarımız-da pazar yerinde beraber çorap sat-maktı. Çok zevk alarak ve iyi paralar kazanarak yaptığımız pazarcılık sa-yesinde küçük yaşta paranın değerini ve ticaretin önemini kavramış olduk. Zaten anladık ki bizim içimizde bir girişimcilik ruhu yatmaktaydı. Yıllarca beraber farklı işlerde çalıştıktan sonra artık doğru zamanın geldiğine inana-rak hizmet sektöründe doğru işletme ile yeniden ticaret hayatımıza geri dönmüş bulunmaktayız. Hatta keşke pazarcılığa devam etseymişiz diyoruz çünkü bizce girişimci olunmaz giri-şimci doğulur.

İşletmecilik düşünen arkadaşlarımıza tavsiyeleriniz nelerdir?

Öncelikle gerçekten çok iyi düşünme-leri ve iyi pazar araştırması yapmaları gerekmektedir. Türkiye’de ekonomi çok fazla değişken ve çalkantılı oldu-ğu için doğru zamanlama çok önemli. Bunun yanı sıra bütün hayatlarını bu işe adamaları gerektiğini bilmelerini isteriz. Yani bütün hayatınız, hayat ar-kadaşınız, eviniz ve dolayısıyla işiniz burası olacaktır. İşi ile evli olma deyimi sanırım tam anlamıyla bu olsa gerek.

Ayrıca, bu röportaj sayesinde ulaştığı-mız tüm eCampus’ dergisi okuyucula-rına da teşekkür ederiz.

Röportaj: Cansu BALCI Fotoğraf: Ünal USTA

KARİYER 43

Page 44: eCampus'Mag / Sayı 9

Özgeçmişimi HazırlarkenNelere Dikkat Etmeliyim? Özgeçmiş hazırlamak önemli bir iştir. Bu nedenle hazırlarken dikkat edilmesi gereken önemli husus-lar vardır. Bu yazımızda etkili bir özgeçmişin nasıl hazırlanacağı üzerinde duracağız. Ancak özgeçmi-şimizi hazırlamaya başlamadan önce bazı konuları araştırmalı ve belli kararları vermelisiniz.

Gerçekten ne istiyorum?

En başta yaşamınızın bundan sonrasını nasıl geçireceğiniz, nerede yaşamak istediğiniz ve iş ve özel yaşamınız konusundaki ihtiyaçlarınızın ve beklentilerinizin neler olduğu hakkında düşünün ve ka-fanızı netleştirin. Önce, düşünmeniz gereken şudur: Siz kimsiniz? Temel bilginiz, becerileriniz, ye-tenekleriniz ve potansiyeliniz hakkında bir bilginiz var mı? İnsan olarak üstün yanlarınız ya da zayıf noktalarınız hangileri? Bu soru bazılarınıza çok saçma gibi görünebilir. Ne yani, ben kendimi tanımı-yor muyum? Nasıl bir ortamda, kimlerle çalışmak istiyorum? Ne kadar ücret talep edeceğim? Bunu yaparak iş hayatından esas olarak ne beklediğinizi, neyi hedeflediğinizi de belirlemiş olacaksınız.

Birinin yukarıdaki soruları cevaplandırabilmesi için kendi kendisinin farkında olması gerekir. Bu iş için öz farkındalık gerekir. Bilişsel ve duyuşsal bir etkinlik olan öz farkındalık, duygusal zekânın da önemli bir niteliğidir. Etkili iletişim ve kişilerarası ilişkilerde de bir önkoşul olarak tanımlanan Öz farkındalık bir bireyin;

• Kendi kişilik yapısını algılaması,

• Güçlü ve zayıf yanlarının farkına varması,

• Duygularını, düşüncelerini ve inançlarını net bir biçimde ortaya koyması,

• Diğerlerine karşı empati geliştirme kapasitesini artırması,

• Stresli ya da baskı altında olduğu zamanları kısa sürede anlayıp, önlem alabilmesi,

• Diğerinin onu nasıl algıladığını bilmesi,

• Kendisinin diğerlerine karşı nasıl bir tavır takındığı ve hangi tepkileri verdiği hakkında fikir sahibi olması,

• Kendi yorumlarını değiştirmeyi ve diğerlerinin düşüncelerine inanmayı başarması,

• Düşünce süreçleriyle ilgili daha iyi tercihlerde bulunması ve bu sayede duygusal tepkiler vermekten ya da yıkıcı bir davranışta bulunmaktan kurtulması,

• “Nasıl olmak istediğini” keşfetmesi ve bunu gerçekleştirmek için dikkatini nereye odaklaması gerektiğini anlaması,

• Hayatta hangi yöne ilerleyeceği hakkında netlik kazanması ile ilgilidir.

KARİYER 44

Page 45: eCampus'Mag / Sayı 9

Kendisi açısından gerekli değerlemeleri yapmayan birinin kendini doğru bir yerde ko-numlandırması güçtür. Ayrıca uygun olmayan seçimleri nedeniyle hüsrana ve hayal kı-rıklığına uğramaları, mutsuz olmaları olasılığı yüksektir.

Başvuru yapacağım iş ve işletme hakkında yeterli bilgiye sahip miyim?

Özgeçmiş hazırlıyorsanız, bir iş başvurusu yapıyorsunuz demektir. Bunun için öncelik-le çeşitli şirketlerin web sitelerinde ya da danışmanlık firmalarının kariyer sayfalarını, gazetedeki iş ilanlarını titizlikle gözden geçirin. İş ilanlarını okurken konum unvanını, koşullarını ve sorumluluk tanımlarını işaretleyin ve özgeçmişinizi yazarken bu sözcükleri kullanın. Bu, özgeçmişinizin ilanın diline uygun olmasını sağlayacaktır.

Tek ve standart bir özgeçmiş yerine, başvurduğunuz işin özelliklerine göre şekillendiril-miş özgeçmişler hazırlamak daha yararlı olur. Çünkü özellikle spesifik olarak bir pozis-yona başvuru yapıyorsanız, özgeçmişiniz o işin gerekliliklerine göre hazır-lanmış olmalıdır. Bu nedenle başvurduğunuz işle ilgili olarak hangi beceri ve özelliklerin arandığını iyi belirleyin ve özgeçmişinizde bu yönlerinizi vurgulayın. Siz kendinize inanın, başkaları da size inanacaktır (Montaig-ne).

Son olarak, özgeçmişinizi doğru bir Türkçe ile hazırlamanız çok önemlidir. Özgeçmişiniz ne kadar dolu ve tatmin edici olursa olsun, yazımına gerekli özen gösterilmemişse, ciddiye alınmayacaktır. Bu nedenle özgeçmişinizin doğru bir Türkçe ile yazılmış olmasına; gramer ya da dizgi/baskı hatası olmamasına özel dikkat göstermelisiniz. Bunu garanti etmek için, özgeç-mişinizi hazırladıktan sonra birkaç kişiye okutun.

Bir özgeçmiş ne kadar iyi olursa, etkili bir ön yazı ile sunulursa daha çok dikkate alınır. Bu nedenle bir sonraki sayıda, ön yazı üzerinde duracağız.

Her şey gönlünüzce olsun.

CVDoç.Dr.Serap Benligiray

Anadolu Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü[email protected]

KARİYER 45

Page 46: eCampus'Mag / Sayı 9

Eskişehir’imizin güzide hastane-si, şehrimizin ilk ve tek Eğitim ve Araştırma hastanesi olma özelliği taşıyan, dertlerimizin dermanı, Es-kişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ni tanıtıyoruz bu sayımızda.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nin temeli, dönemin başbakanı Süleyman De-mirel tarafından atılmış olup Tıp Fakültesi Hastanesi, 1977 yılında Eskişehir Osmangazi Üniversite-si’ne bağlanmasıyla birlikte şu anki kimliğini kazanmıştır. Geride bırak-tığı 37 senede Eskişehir Osmanga-zi Üniversitesi Tıp Fakültesi Has-tanesi, sayısız hasta tedavi etmiş ve bölge içerisinde en fazla tercih edilen üniversite hastanelerinden birisi olmuştur. Daima kendini yeni-leyen ve teknolojiye kayıtsız kalma-dan emin adımlarla ilerleyen, güler yüzlü personeli ve araştırmalara istinaden yüksek oranlara ulaşan hasta memnuniyetiyle Türkiye’de sayılı üniversite hastanelerinden birisi haline gelmiştir.

Eskişehir Osmangazi Üniver-sitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, 947 yatak, 20 ameliyat odası, 2 adet anjiyo cihazı, diyaliz ünitesi, 15 hemodiyaliz cihazı, 4 adet portabl diyaliz tankı ile ismini telaffuz etmekte ve dahi yazmakta zorlanacağı-mız birçok teknoloji harika-sı cihaz ile günlük ortalama 1920 hastasına en üst düzey-de hizmet vermektedir. 560 öğretim üyesi, 598 hemşire, 1144 hastane personeli ile toplamda 2302 çalışana sa-hip bir hastane olan Tıp Fa-kültesi Hastanesi, Hipokrat ile iş birliği yapmışçasına her sene yüzlerce nitelikli tıp fa-kültesi öğrencisi yetiştirmeye ve mezun etmeye devam et-mektedir.

Verdiği eğitim ve hizmet kalitesiyle profesyonel alanlarda tam puan alan Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi polikliniklerinde tedavi olmak için önceden ran-devu alma zorunluluğu var. Elbette ki acil polikli-niği dışındaki tüm polikli-nikler için geçerli olan bu uygulamadan faydalana-bilmek için, 444 66 26 yı aramanız yeterli olacak-tır. Baştan uyarmamızda fayda var. Yoğunluktan dolayı istediğiniz gün ve saate randevu almanız için erken davranmanız gerekiyor.

REHBER 46

Page 47: eCampus'Mag / Sayı 9

REHBER 47

Page 48: eCampus'Mag / Sayı 9

Nedir bu AIESEC?

1948 yılında, öğrencilerin kendilerini geliştirip yetiştirebildikleri uluslar arası bir plat-form olarak kurulmuş olan AIESEC, günümüzde 110 ülkede faaliyet gösteren oldukça prestijli bir kurumdur. Üyelerine hem iş hem de staj imkânı sağlayan bu kurum, dün-yanın en büyük öğrenci organizasyonu olarak akıllarda yer etmiş, köklü bir kurum olma özelliği taşır. AIESEC Türkiye ise, AIESEC’in faaliyet gösterdiği 110 ülke arasında saygın bir yer edinmiş ve yurt dışına en fazla öğrenci gönderen şubelerden birisi olmuştur. Türkiye’deki kurulumu 1956 yılında gerçekleştirilen bu öğrenci topluluğu, darbe döneminde bile kapatılmamış olan iki kurumdan birisi olma özelliği taşımak-tadır (Kızılay ve AIESEC).

AIESEC Bana Ne Kazandırır?

Yaptığı etkinlikler ve öğrencilere kazandırdıkları bakımından birçok kulübe göre üs-tünlüğü bulun AIESEC Türkiye’nin öğrenciler için AIESEC Üyeliği, Global Citizen ve Global Talent adı verilen programları bulunmaktadır. AIESEC üyeliği ile öğrencilerin takım üyeliği ve takım liderliği tecrübesi kazanmaları, profesyonel öğrenme ve dina-mik girişimci ruha sahip olmak için gerekli potansiyeli edinmeleri hedeflenmektedir.

Tamamen gönüllülük esasına dayalı bir kurum olan AIESEC Türkiye, sosyal sorum-luluk bilincini geliştirmek ve geleceğin liderlerini yetiştirmek misyonuna dayanarak Global Citizen programı ile öğrencileri, dünyanın her yerinde yardıma ihtiyacı olanlar adına gerçekleştirilen projelerle buluşturarak öğrencilerin kendilerini geliştirme fırsa-tı yakalamasına yardımcı olur.

Bir diğer program olan Global Talent programı ile öğrencilerin ve yeni mezun gençle-rin kendi sektörlerinde gelişim tecrübesi kazanabilmesi ve eğitim hayatları boyunca karşılaştıkları teorik bilgileri pratiğe dökebilmesi için gerekli ortamı sağlar. Ayrıca, yurt dışında gerçekleştirilen bu program ile öğrenciler, yabancı dil becerilerini geliş-tirme fırsatını da yakalamış olur.

Nasıl AIESEC’li Olurum?

Bir çeşit mülakat sistemiyle ekip arkadaşlarını belirleyen AIESEC Eskişehir, gerçek-leştirdiği etkinlikler ve ulusal çapta düzenlediği projeler ile adından oldukça sık söz ettirmektedir. Yapılan İngilizce mülakatın ardından takım gönüllüleri AIESEC adına gelecekleri için yatırım ve planlama yapmaya başlarlar. Üniversite öğrenci kulüpleri mantığının sosyal gönüllü kavramından ziyade, elle tutulur somut bir şey elde etme hissi ile çalışan öğrenciler, yurt dışında çalışma fırsatı yakalar. AIESEC programları dâhilinde ülkemize, şehrimize gelen öğrencilere rehberlik etme ve bu sayede dillerini geliştirme fırsatı yakalayan üniversite öğrencileri, üniversite öğrencisi olmanın oku-maktan ibaret olmadığını kanıtlamış olurlar.

Detaylı bilgi için; www.aiesecturkey.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

REHBER 48

Page 49: eCampus'Mag / Sayı 9

REHBER 49

Page 50: eCampus'Mag / Sayı 9

Yabancı dil bilmenin kaçınılmaz olduğu bu dönemde, ingilizce öğren-mek için Türkiye’de yıllarımı harcadıktan sonra son çareyi İngiltere’ye

gitmekte buldum. Hangi şehre ve hangi okula gideceğim konu-sunda Global Vizyonun yönlendirmeleri ve kendi araştırma-

larımla Brighton St.Giles International'i seçtim. Ayni za-manda Ingiliz bir aile ile kalacaktım. Ingiltere'ye ve

kalacağım eve ulaşmak da tamamen sorunsuzdu benim için. St.Giles okul yonetimi ve ogretmen-leriyle ogrencinin kendini iyi hissetmesi icin ca-balayan bir okul. Brigthon'daki en iyi lokasyona sahip okuldu. Sertifikami aldigim gun gogsumu gererek gayet iyi "ingilizce konusabiliyorum" de-dirtecek kadar ilerlemisti.

Bu nedenle once onyargilarinizi ve korkularinizi yenin, bu surecin sizi bir sifir one gecirecegine inanin ve gercekten ingilizce ogrenmek istiyor-saniz-firsatiniz da varsa-ingiltereye gidin. Hem harika bir deneyim hem de en faydali egitim. Ih-tiyacim olan heryere kisa yuruyus mesafelerinde;

tüm unlu caddelerine,sahil kenarina,Brigthon'in tarihi olarak gormek isteyecegim heryere en fazla 10dakika yu-

ruyerek ulasiyordum. Tüm yardımları Global Vizyon ekibine çok teşekkür ederim.

Üniversiteyi bitirdikten sonra Aksaray’da bir fabrikada mü-hendis olarak çalışmaya başladım. Anadolu Lisesi’ni bitirmeme rağmen İngilizcemi pratik anlamda kuv-vetlendirecek hiçbir şey yapmamıştım. Global Vizyon Yurtdışı Danışmanlığı’nın önerilerini dikkate alarak se-çimimi Amerika yönünde kullandım ve hızlı bir şekilde işlemlerimi tamamladım ve 2 ay sonra New York’day-dım. New York gerçekten de mükemmel bir yermiş. Anlatmakla olacak bir yer değil, kesinlikle orada bulu-nup hiç karanlık yaşamayan bu muhteşem şehri görüp, caddede dolaşırken bir sürü farklı aksanı duymanız ve acıkınca da hemen bir köşe başında Hotdog yiyip gökdelenlerin arasında o şehri izlemeniz lazım. Hafta sonları Central Park’a gidip o kadar kalabalığa rağmen parka girdiğiniz anda sizi saran sessizliğe bürünüp doğayla baş başa olmanız lazım… Sonuç olarak 4 aylık gittiğim New York’da hem dilimi geliştirdim, hem de New York’u baştan aşağı gezdim. Bir hafta sonu Washington’a da uğ-radım. Emeği geçen tüm Global Vizyon ekibine çok teşekkür ederim…

REHBER 50

Page 51: eCampus'Mag / Sayı 9

Yurtdışında eğitim görmek, insana çok değişik bakış açıları ve deneyimler kazandırıyor. Viyana gibi kültürel anlamda çok önemli bir şehirde bulunmanın ayrıcalığını her an yaşıyorsu-nuz. Kendi içinde rahat bir şehir olmasının yanında, yaşam kalitesi yönünde de oldukça önemli bir şehir. Çevre ülkelere yakınlığı sayesinde kısa bir sürede 3 farklı ülke gezme fır-satı buldum(Bratislava, Budapeşte ve Prag). Klasik müzik konserinden operaya kadar her türlü sosyal aktivitenin ve çeşitliliğin bulunduğu bir yer. Çok farklı etnik kökenden insanlarla tanıştım. Bu da iletişim açısından gayet faydalı bir durum. Şimdiye kadar yaşadıklarımı ve gördüklerimi Eskişehir Global Vizyon Ofisi çalışanlarına borçluyum, onların sayesinde şu an iyi bir ülkede faydalı bir eğitim almaktayım. Herkese tavsiye ederim.

2010 yılında Sabancı Üniversitesi Mekatronik mühendisliğinden mezun oldum. Mühendislik üzerine daha fazla yoğunlaşmadan önce, kariyerim-deki farklı seçenekleri gözden geçirmek istedim. Daha sonra ise İngiltere’de MBA yapmaya karar verdim. Bu kararımdan sonraki süreçte Eskişehir Global Vizyon ekibi olarak Ayşe-gül Hanım ve Veli Bey bana çok yardımcı oldular. Şu an ise Londra’da Brunel Üniversitesinde MBA yapmaktayım. Brunel Üniversitesini araştırmam ve buraya kabul almam ise Global Vizyonun yardımıyla oldu. Yüksek lisans için deneyimli bir şekilde başvuracağınız üniversitelerin seçilmesinden tu-tun, üniversitelere başvurulması, başvuruların koordine edilmesi, gerekli evraklar, ielts-toefl ya da diğer sınavlar, vize süreci, uçak bileti ve hatta üniversiteye yerleştik-ten sonra bile size yardımcı oluyorlar ve işinizi olduk-ça kolaylaştırıyorlar. Bir örnek olarak IELTS sınavı için ortalamada 6,5 almama rağmen yazım kısmından 5,5 aldığım için IELTS sınavına bir daha girmem gerekiyordu. IELTS’in başvuru süreci, sonuçlarının açıklanması uzun sür-düğünden benim okula başlamam gecikebilirdi. Ayşegül Ha-nım bana IELTS sınavı yerine geçen ancak sonuçları daha çabuk açıklanan PTE(Pearson Academic Testi)’yi önerdi ve diğer işlemler için zamanlamam çok daha rahat oldu. Klasik bir vize başvuru süre-cinde bile, evraklar birbirine karışıp işler ters gidebiliyorken kendi adıma yüksek lisans için Global Vizyonda tecrübeli insanlardan yardım aldım ve bunu herkese öneririm. Aklınızda soru işaretleri varsa ve nereden başvurabile-ceğinizi bilmiyorsanız bile, Global Vizyon Ofisine kesinlikle uğramalısınız…

REHBER 51

Page 52: eCampus'Mag / Sayı 9

AVRUPA ÖĞRENCİLERİ FORUMU

GÜZ DÖNEMİ KAPANIŞ PARTİSİ

AEGEE Eskişehir ekibi, 2013-2014 Öğretim Yılının Güz Döneminin kapanmasıyla yoğun geçen bir dönemin yorgunluğunu, Dönem Sonu Kapanış Partisi adını verdikleri etkinlik ile attı. Yoğun bir katılımın gerçekleştiği et-kinliğe, yeni ve eski AEGEE üyeleri katıldı. Üyelerin birbirleriyle kaynaşmasının amaç-landığı etkinlik ile AEGEE Eskişehir üyeleri, keyifli anlar yaşadı. 5 AEGEE Eskişehir üyesinin Erasmus Deği-şim Programı ile farklı Avrupa ülkelerine gi-deceğinin kesinleşmesiyle bu parti, bir veda partisine dönüştü. AEGEE Eskişehir üyeleri-nin Erasmus Maceralarının yer aldığı bir slayt gösteriminin de yapıldığı gecede, katılımcılar kahkaha dolu bir gece geçirdi.

AEGEE

ETKİNLİK 52

Page 53: eCampus'Mag / Sayı 9

Association des Etats Généraux des Etudiants de l’Europe

Nasıl okunacağı, öğrenci kitleleri arasında büyük tartışma yaratan AEGEE(ayce, eyci, eycey, a:je), Avrupa’da 200’den fazla üniversite şehrinde lokalleri bulunan Avrupa’nın en büyük disiplinler arası öğrenci kulübü olma özelliği taşıyor. Her yıl 200 den fazla etkinliğin düzenlendiği bu kulüp katılım-cılarına; Yaz veya Kış Üniversiteleri, her konuda konferanslar, tematik etkinlikler, yerel tatiller; çevre, halkla ilişkiler, reklamcılık, politika, insan hakları, telekomünikasyon ve daha birçok konuda düzenle-diği kurslar ile kişisel gelişim yönünde katkı sağlamayı hedefler. AEGEE Eskişehir ailesine katılmanız için, 18-35 yaşları arasında, üniversite öğrencisi, mezunu veya akademik personeli olmanız ve AE-GEE - Eskişehir’in Anadolu Üniversitesi Öğrenci Merkezi’ndeki ofisine uğramanız yeterli olacaktır.

ETKİNLİK 53

Page 54: eCampus'Mag / Sayı 9

REHBER 54

Page 55: eCampus'Mag / Sayı 9
Page 56: eCampus'Mag / Sayı 9

PAR SSEYAHAT 56

Page 57: eCampus'Mag / Sayı 9

PAR S

Adını Galya halklarından olan Parisii’lerden alan, moda ve lüksün dünya başkenti konumundaki Ville Lumière (Işık Şehir)

Paris

KORHAN TEKİNAnadolu Üniversitesi / Hava Trafik Kontrol

SEYAHAT 57

Page 58: eCampus'Mag / Sayı 9

Nasıl Gidilir?

Her zaman olduğu gibi ilk olarak bir Schengen vize-sine sahip isek, Türkiye’den direkt uçuşlar ile Paris’e gidebiliyoruz. Kent iki büyük havaalanına sahip; İkinci Dünya Savaşı’nın Fransa’da en bilinen isimlerinden bi-risi olan Charles de Gaulle’ ün adını taşıyan havaalanı ve Orly Havaalanı. Yaklaşık 3 saat 40 dakika süren bu yolculukta THY’nin ve Air France’ ın yanı sıra, Paris’te bulunan diğer havalimanlarına giden ve daha uygun ücretli havayollarının kullandığı, aktarmalı uçuşları da tercih edebilirsiniz.

Biz uygun bütçeli uçuşları tercih edenlerin çoğun-lukta olduğunu düşünerek, uçuşunuzu Beauvais Ha-vaalanı’nda noktaladığınızı varsayarak, bu noktadan merkeze nasıl gidebileceğiniz hakkında bir iki şey dile getirmek isteriz. Gideceğiniz yere ve zamana göre değişiklik göstermekle birlikte, Paris’in en merkezi noktasına bir taksiyle giderseniz, €100 - €150 ara-sı bir ücret ödeme ihtimaliniz yüksek. Ancak zaten uygun yollu bir havayolunu tercih ettiyseniz, Paris’e ulaşmak size bu kadar pahalıya patlamaz. Bu yüzden havayolu şirketinizin otobüslerini tercih etmek sizi büyük bir hüzünden kurtaracaktır.

Ancak Paris’e Avrupa’nın başka bir kentinden seyahat edeceksek, bu noktada devreye otobüs ve tren yol-culukları giriyor. Eurolines oldukça popüler bir otobüs firması ve Avrupa’nın her yerinden Paris’e sizi ulaştı-rıyor. Bu yolculuk esnasında dikkat edilmesi gereken nokta ise, Fransa’ya girdiğinizde neredeyse sizin işi-nize yarayacak tüm tabelalarda Fransızca bir şeyler yazıyor olması durumu. Ayrıca otobüs yolculukları bizdeki gibi bol molalı değil. Son olarak ise eşyala-rınızı bagajlarda kaybetme ihtimaliniz oldukça yük-sek. Eğer yolculuk için tercihimiz trenden yana ise, Fransız ulusal tren yolu şirketi SNCF tercih edilebilir. Bu hızlı tren yolculuğu otobüse göre daha konforlu ve hızlı olacaktır ama ücret konusunda biraz daha pahalı olduğunu unutmayın. Size bizden bir ipucu; tren biletleri Türkiye’deki gibi sabit değil. Ne kadar erken alırsanız o kadar ucuz bulabilirsiniz. 2-3 ay ön-cesinden 25€ olan bilet fiyatlarının son anda 130€-140€ olabileceğini unutmayın.

SEYAHAT 58

Page 59: eCampus'Mag / Sayı 9

Konaklama

Her gün on binlerce turiste ev sahipliği yapan Paris, kalacak yer konusun-da nerdeyse sonsuz seçeneklere sahip. Sadece yer bulmak konusunda sı-kıntılar yaşayabilirsiniz ki bu da biraz erken alınan önlemlerle çözülecektir. Bütçeniz için uygun seçenekleri kısa bir araştırmadan sonra rahatlıkla bu-labilirsiniz. Önceden planlı olarak seyahat ediyorsanız zaten bir problem çıkmayacaktır. Eğer yaz aylarında Paris’teyseniz, oteller en yüksek fiyatlar-dan konuklarını ağırlıyor. Zaten oteller genel olarak tercih listenizdeki pa-halı seçenekler olacaktır. Bazı otellerde ise size değişik gelebilecek başka alternatifler de mevcut. Çift kişilik uygun otel odaları gecelik 60 ile 90 Euro arasında bir fiyat aralığına sahipken 4, 6 veya 8 kişilik odalarda fiyatlar 25 ile 50 Euro arasında değişiyor. Hatta odadaki yatak sayısı 10’a ulaştığında fiyat 20 Euro’ya kadar düşüyor.

Hostellerde de fiyat politikası aşağı yukarı aynı. Kişi başı 10 Euro‘dan başla-yan fiyatlarla ister çift kişilik, isterseniz de daha fazla yatak seçenekli yerler bulmanız mümkün. Bu konuda küçük bir uyarı yapmak gerekirse, en önem-li etkenlerin başında metroya olan yakınlık geliyor. Metroya yakınsanız, ka-lacağınız yerin merkezden biraz uzakta olması sizin için bir şeyi değiştirme-yecektir. Tercihiniz bu tarz yerlerden yana kullanmak kârlı olabilir. Tabi daha kârlı bir seçenek daha var. Eyfel Kulesi’nin tam karşısında yer alan Champs de Mars Parkı’nda sabahlamak. Her dakika etrafınızda güvenlik görevlileri-nin olduğu, aynı zamanda etrafınızda sizin gibi birçoklarının da bulunduğu bu alanda kendiniz için güzel bir bank bulup, eşyalarınızı da bir şekilde güvence altına aldıktan sonra, hafif bir uykuya dalabilirsiniz.

Yemek Kültürü

Paris’teki yemek kültüründen bahsetmeden önce değinmek istediğimiz nokta, çok popüler alanlarda yer alan mekânları tercih etmemeniz yönün-de olacaktır. Şöyle ki; bu tarz alanlarda, yiyeceğiniz her şey oldukça paha-lı olacaktır ve hizmet noktasında beklentilerinizin altında kalma ihtimalleri yüksektir. Fransız mutfağına özgü tatları arıyorsanız daha küçük ve salaş dükkânları seçmenizde fayda var ve Fransızlar da buna inanıyor. Çok lüks ve pahalı mekânlara bir öğrenci olarak gitmek gerçekten zor olacağı için oraları düşünmeden diğer mekânlara geçmenizi öneririz. Fransız mutfağının gerçek lezzetlerini buralarda daha ekonomik şekilde tadabilirsiniz. Çoğu menünün içinde bir şişe şarap ve üç çeşit yemek bulunur ve bu yüzden uygun olanların bile bazen fiyatları €30’ ya kadar çıkabilir. Bu yüzden bu durumu göz ardı etmeyiniz. Ayrıca kahvaltı ile ilgili büyük ve güzel hayaller kurmayınız, çünkü gerçekten bir fincan kahve, kurabiye ve kruvasan(croissant) ile geçiştirilen bir öğün konumunda. Öğle yemekleri için de hafif atıştırmalıkları tercih edi-yorlar ancak akşam yemekleri bambaşka olabiliyor.

Dikkatli Olmalısınız!Diğer birçok şehir gibi Paris’te de yankesicilere ve hırsızlara dikkat etme-lisiniz. Zaten her yerde ol-duğu gibi siz her zaman yankesici ve hırsızlara karşı tedbirli olabilirsiniz ancak biz yine de uyar-mış olalım. Sadece hır-sız ve yankesiciler değil, dünyanın önde gelen bü-yük şehirlerinde yaşanan akıl almaz oyunlarla do-landırılıp, üzülebilirsiniz. Toplu taşımada(özellikle metroda) çok dikkatli ol-makta fayda var. Trafik çilesinden kurtul-manın tek yolu ise yürü-meyi göze almak. Çünkü Paris çok gelişmiş ama bir o kadar da karmaşık bir metro ağına sahip. Bir metro durağından yeral-tına indikten sonra birkaç aktarma yaparak şehrin istediğiniz noktasından yeryüzüne çıkabilirsiniz. Bunun için kendinize ve gideceğiniz yere en ya-kın metro istasyonlarını gösteren bir şehir haritası edinmeniz yeterli. Ancak aktarma yapmak (peron değiştirmek) için met-ro istasyonlarında uzun süre yürümek hatta farklı katlara çıkıp inmek gere-kebiliyor. Yani büyük ke-sişim noktaları bazen 2-3 katlı tren raylarına sahip. Metro biletleri ise oldukça uygun, çoklu metro bilet-lerinden (10’lu olan 13.5 euro civarında) almanız avantajlı olacaktır.

SEYAHAT 59

Page 60: eCampus'Mag / Sayı 9

NERELERE GİTMELİ?Paris’e gitmek planlarınız arasında yer alıyorsa, zaten gezip görmek istediğiniz yerleri çoktan belirlemişsinizdir ancak bizler bir de gitmeyi daha plan aşamasında tutan-lar için listeleyelim istedik. İlk olarak “nereleri görmeli?” sorusundan yola çıkarak diyoruz kİ; Versay Sara-yı’na gitmelisiniz. Kral Louis XVI tarafından bir av alanı olan bölgeye kurdurulan saray, Fransa’da monarşinin simgesi halindedir. Paris’ten sadece 20 kilometre kadar uzakta olan bu muazzam yapı, 1789 Fransız İhtilali’ne kadar yönetim merkezi olma özelliğini taşıyor. 17. ve 18. Yüzyıl mimari özelliklerini taşıyan bina, I. Dünya Savaşı’nı sonlandıran anlaşmalardan birine de 1919 yılında ev sa-hipliği yapar. Bugün içerisinde Fransa Tarih Müze-si’ni de bulundurmaktadır. Hafta içi girişlerin €20, hafta sonu €25 olduğu bu muazzam yapıda tüm gün kendinizi geçmişte hissedebilirsiniz. Versay sarayına şehir merke-zinden geçen C5 tren hattı ile Versailles-Château durağında inerek yaklaşık 30 dakikada ulaşabilirsiniz.

Bir gününüzü komple Versay Sarayı’na ayırdıysanız, bir başka gününüzü de Louvre Müzesi’nde geçirebi-lirsiniz (en azından müze severler için böyle olabilir). Louvre Müzesi Fransa’nın en büyük müzesi olma özel-liği taşır. 19. Yüzyıl’dan, Orta Çağ’a dek birçok esere ev sahipliği yapar. İçerisinde sadece Fransa’dan değil tüm dünyadan izler taşır. Dünyanın bütün kıtalarının tarihsel geçmişinin izlerinden, Mona Lisa portresine kadar birçok değerli eseri, €12‘luk bir ücretle görme imkânı bulabilirsiniz. Ufak bir ipucu; eğer Avrupa Bir-liği üyesi ülkelerde öğrenci iseniz (Erasmus öğrencisi vs.) Paris’deki bütün müzelere ücretsiz girme hakkı-nız olduğunu unutmayın.

SEYAHAT 60

Page 61: eCampus'Mag / Sayı 9

Daha gidecek o kadar çok yer var ki, biz son olarak bir-kaç tanesinden daha kısaca bahsedelim diyoruz ve Pa-ris’ten yaklaşık 30 kilometre uzakta olan Disneyland’a gitmenizi tavsiye ediyoruz. Yeryüzündeki en ünlü tema parklarının başında gelen Disneyland, Amerika’dan sonra açılmış ilk parktır. İçerisinde Walt Disney Studi-os’a ait bir park daha bulunan bu alanda çok eğlene-ceğiniz kesin. Bu gezinize ek olarak dünyanın en ünlü caddelerinden birisi olan Şanzelize Caddesi’nde bir tur atabilirsiniz. Yaklaşık 3 kilometre uzunluğunda olan bu caddeye metro aracılığıyla kolayca ulaşabilirsiniz. Cad-denin sonundaki Arc de Triomphe ile fotoğraf çekinme-yi unutmayın.

“Neleri yapmalıyız?” sorusuna ise vereceğimiz ilk ce-vap, Paris denilince akıllara gelen ilk yapı olan Eyfel Kulesi’ne çıkmanız yönünde olacaktır. Ancak herkes ilk olarak buraya hücum ettiği için, kuleye giriş esnasında uzun kuyruklarda bekleyebilirsiniz. Bu noktada “Paris Pass” kartı, Paris’te bu tarz popüler noktalara girişini-zi hızlandıracaktır. Bu kart ile bir çok müzede indirim imkanı bulurken, şehir içi ulaşımdan ücretsiz yararlana-bilirsiniz. Eyfel Kulesi’nden etrafı iyice izledikten son-ra, Seine Irmağı üzerinde yapılan bot turuna katılabilir, Moulin Rouge gösterisini izleyebilirsiniz. Dünyanın en ünlü dansçılarını izlemek için birçok ziyaretçinin mutlaka uğradığı bu gösteriler, gezinize ayrı bir renk katacaktır.

SEYAHAT 61

Page 62: eCampus'Mag / Sayı 9

FASHION 62

Page 63: eCampus'Mag / Sayı 9
Page 64: eCampus'Mag / Sayı 9

THETURBULANCEOF

FASHION III

Moda, kuşkusuz onu takip eden, etmeyen herkes için bir anlam ifade eder. Karşınızdaki insanı etkilemenin en bilindik yoludur giyinmek. Alışveriş

merkezlerini ziyaret eden, dergi karıştıran ve internete giren herkes, kendisini bir anda bu moda paradoksunun içerisinde bulur. Modanın bu olmazsa olmaz

yapısı, peşinden milyonları sürükleyişi ve etki alanının bu denli şaşırtıcı boyutlara ulaşması bizleri modanın genç isimleriyle buluşturdu.

Bu sayımızda, Anadolu Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Moda Tasarım Bölümüdördüncü sınıf öğrencileri ile modanın bu cezbedici etkisinin

tasarımlarına nasıl yansıdığını konuştuk.

FASHION 64

Page 65: eCampus'Mag / Sayı 9

Anadolu Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Moda Tasarımı Bölümü

Moda tasarımcısı olmaya ne zaman karar verdiniz?

Aslında tam da moda tasarımcısı demeyelim. Tasarımcı olma yolundaki parkurda yürüyorum dersek daha doğru olur. Hayatımdaki bu süreç uzun zaman önce başladı. Tasarımcı olma adı altında değil ama giyim adı altında uğraşmak istiyordum. Bu kararımı da lise hayatıma başlamadan önce aldım ve giyim üzerine eğitim veren bir liseye gittim. Lise eğitimimin ardından üniversite eğitimimle de kendimi tasarım alanında geliştirme sürecine girdim.

Tasarımlarınızda nelerden ilham alırsınız?

Tasarım yaparken her şeyden ilham alabiliyorum aslında. Aklınıza gelebilecek her şey bir ilham kaynağı olabiliyor. Bir yerden sonra bunun eğitimini alıyoruz bir nevi. Bir konu ya da bir obje fark etmiyor. Sadece seçtiğim kalıbın içine giriyorum. O kalıp üzerinde3 kafa yoruyor ve o kalıbın nitelik ve niceliklerini anlamaya çalışıyorum. Bende yarattığı duyguları ortaya çıkarıyorum ve bulduğum bu ayrıntıları sezon trendleriyle birleştirerek tasarımlarımı ortaya çıkarıyorum.

Tasarımlarınız neyi yansıtıyor ve kimlere hitap ediyor?

Yaptığım tasarımlar ilham aldığım konudan ve benden, kişiliğimden bir şeyler yansıtıyor. Sonuçta tasarım yaparken bir şeylerden esinleniyor olmama rağmen yaptığım tasarımlarda kendimden mutlaka bir parça buluyorum. Küçük bir formülle anlatacak olursam; ilham + ben= TASARIM diye bilirim.Kimlere hitap ediyorum? Aslında kendimi şu ya da bu kefeye koymuyorum. Tasarımlarımı yaparken; kime, toplumun hangi kesimine hitap etmesini istiyorsam ona göre bir hedef kitlesi belirleyip tasarımlarımı o çerçeve de yapıyorum. Kendimi toplumun bir parçasına endekslemiyorum.

Tasarım yapmaya başladıktan sonra hayatınızda neler değişti?

Çok şey değişti diyebilirim. Açıkçası alışveriş yapma alışkanlığım kayboldu. Önceden alışveriş yapmak için mağazalara gider, olan seçeneklerden beğendiğim şeyleri alırdım. Ama şimdi ya gittiğim mağazalarda daha seçici oluyorum ya da mağazaya gidip ürün bakmak yerine kumaşçılara gidip beğendiğim kumaşlardan neler yapabilirim diye düşünüyorum.

THETURBULANCEOF

FASHION III

Gamze CEYLAN

FASHION 65

Page 66: eCampus'Mag / Sayı 9

Erhan ATABEK

Anadolu Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi

Moda Tasarımı Bölümü

Moda tasarımcısı olmaya nasıl karar verdiniz?

Moda ve tasarım ülkemizde son yıllarda çok duyduğumuz kelimelerden. Özellikle, insanların ortaya çıkarılan,

tasarlanan ilginç ve sıra dışı ürünlerden etkilendiklerini fark ettikten sonra “Bunu ben de yapabilirim.” dedim. Her

kesimden insanın tasarım ya da icatlara karşı duyduğu özel ilgi ve istek bende ilginç bir şeyler ortaya koyabileceğim

hissini uyandırdı. Bu nedenle elimden gelenin en iyisini yapmak ve en güzel hizmeti sunmak için tasarımcı olmaya

karar verdim.

Tasarımlarınızda nelerden ilham alırsınız?

Her zaman sadelikte saklı olan güzelliğe inanırım. Bu yüzden tasarımlarımda sade çizgiler kullanmayı tercih

ediyorum. En büyük ilham kaynağım ise doğadır. İlham dolu yapısı ve hiçbir şeyin aşırıya kaçmamış oluşu beni doğaya

yöneltir. Günümüzde pek çok buluş, icat ve tasarım da doğadan ilham alınarak tasarlanmıştır.

Tasarımlarınız neyi yansıtıyor ve kimlere hitap ediyor?

Elegan ve zarif kişilere hitap eden bir tarzım olduğuna inanıyorum. Tasarımlarımda klasik öğelere yer veririm. Sadeliğe vurgu yaparım. Sadeliğin içerisinde yer alan

güzellik bana kalırsa şatafatlı olan objelerde yok. Sadelik kendine güvenin ölçütüdür. Bu nedenledir ki kendine

güvenen ve yaşamaktan zevk alan herkes tasarımlarımda kendini bulabilir diye düşünüyorum.

Tasarım yapmaya başladıktan sonra hayatınızda neler değişti?

Tasarım artık hayatımızda her alanda görmeye başladığımız bir kavram. Tasarım işlevsel ve insan hayatını kolaylaştırmak

hedef alınarak yapılıyorsa tasarım süreci de keyifli oluyor. Tasarım ortaya çıkartırken hayata daha farklı bakmayı

öğreniyorsunuz. İhtiyaçlara, zevklere, işlevselliğe yönelik düşüncelerle algılama ufkunuz değişiyor. Tasarımlar ortaya

çıkardıktan sonra ve bu süreçte, baktığım her şeyi farklı algılamaya başladım. Galiba en büyük fark bu…

FASHION 66

Page 67: eCampus'Mag / Sayı 9

Anadolu Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Moda Tasarımı Bölümü

Moda tasarımcısı olmaya nasıl karar verdiniz?

Küçük bir defter, renkli kalemler ve hayal gücüm ile küçük yaşlarda çizdiğim elbiseler o zamanlar sadece oynadığım eğlenceli oyunların bir parçasıydı. Büyüdüğümde bunu mesleğim haline getirmeye ve bu alanda kendimi ifade etmek istediğime karar verdim. Çocukluk hayalimi üniversitede moda tasarımı eğitimi almaya taşıyarak moda tasarımcısı olma yolunda güzel bir adım attım.

Tasarımlarınızda nelerden ilham alırsınız?

Tasarım sürecinde beni etkileyen her şey ilham kaynağım olabilir. Bu süreçte çevremde olan herhangi bir eşya, sosyal yaşantımda sözü edilen bir konu, somut ya da soyut her şey bana ilham verebiliyor. Dikkatimi çeken bir objenin şekli, bir çiçeğin kıvrımı, hoşuma giden bir kumaş ya da o an yansıtmak istediğim bir duygu tasarımlarımın ilham kaynağıdır.

Tasarımlarınız neyi yansıtıyor ve kimlere hitap ediyor?

Tasarımlarım sadeliğin detaylarında gizlenmiş şıklığı yansıtıyor. Sade bir kumaşı, küçük detaylarla hareketlendirip onu boğmadan ve aşırıya kaçmadan şekillendiriyorum. Tasarım yaparken abartıdan uzak giyinmeyi seven fakat ufak dokunuşlarla kişiliklerini ve tarzlarını yansıtmak isteyen bayanları hayal ediyorum. Ve böylece ortaya zarif detayların sade çizgilerle bütünleştiği tasarımlar çıkıyor.

Tasarım yapmaya başladıktan sonra hayatınızda neler değişti?

Tasarım yapmak bir farkındalık yaratıyor. Bir nevi algıda seçicilik de diyebiliriz. Kendimi tasarımlarıma öylesine kaptırıyorum ki o anda ya da sonrasında çevremde gördüğüm herhangi bir objeyi nasıl kullanabilirim diye düşünmeye başlıyorum. Ben tasarım yapmaya başladıktan sonra çevremdeki her eşyanın, materyalin bir değeri olduğunu fark ettim ve onları tasarımlarımda kullanabileceğim bir malzeme olarak değerlendirmeye başladım.

Selin KAĞITCI

FASHION 67

Page 68: eCampus'Mag / Sayı 9

Mihraç ZAYIF

Anadolu Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi

Moda Tasarımı Bölümü

Moda tasarımcısı olmaya nasıl karar verdiniz?

Kendimi bildim bileli ailemin sayesinde kumaşların, kalıpların içinde var oldum. Bir nevi aileden aileye geçen

bir yetenek gibiydi. Kumaşlara baktığımda her zaman tasarım yapma isteği duydum. Tasarımlarımın başkaları

tarafından beğenilip giyilecek olması bana büyük bir haz verdi. Sonunda bu duygularıma cevap vermeye ve Moda

Tasarımı alanına yönelmeye karar verdim.

Tasarımlarınızda nelerden ilham alırsınız?

Öncelikle biraz tasarım sürecinden bahsetmek istiyorum. Kağıtların başında oturup ilham perisi

beklemekle maalesef ki ilham gelmiyor. Beyniniz bu süreçte çevresinde görüp duyduğu her detayı, tasarım için harmanlayıp size sunuyor. Ben de bunun farkında

olarak tasarım sürecimde olabildiğince çevremi izleyip dinlemeye ve gözlem yapmaya gayret ederim. Bazen

gördüğüm küçük bir görüntü, duyduğum bir diyalog bile ilham perimin gelmesine yardımcı oluyor.

Tasarımlarınız neyi yansıtıyor ve kimlere hitap ediyor?

Belli bir hedef kitlem olduğunu düşünmüyorum. Fakat tasarımlarımda ben nasıl kendimi buluyorsam, müşteri

kitlemin de aynı şekilde hissedeceğini düşünerek tasarlıyorum. Ana temam ne olursa olsun şıklıktır.

Aynaya baktığı zaman kendisini mutlu hissetmek isteyen, abartıdan uzak ve frapan kadınların, tasarımlarımda

kendilerini bulacaklarına inanıyorum.

Tasarım yapmaya başladıktan sonra hayatımızda neler değişti?

Tasarım benim hayatımın bir parçası durumunda. Bir şeylere ortaya çıkarabildiğimi gördükten sonra, hayata

bakış açım bile değişti. Hayal gücüm gelişti, ufkum açıldı ve farklı düşünebilme özelliği kazandım. Bunu yalnızca tasarımlarımda değil kendi sosyal yaşamımda da sıkça kullanır oldum. Kısacası tasarım bütün benliğimi keyif

verici bir şekilde değiştirdi diyebilirim.

FASHION 68

Page 69: eCampus'Mag / Sayı 9

Anadolu Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Moda Tasarımı Bölümü

Moda Tasarımcısı Olmaya Nasıl Karar Verdiniz?

Moda tasarımcısı olmak, farklı düşünebilme ve farklı koordinasyonları bir araya getirebilme olarak tanımlanabilir. Yaratıcılığın bir bileşimi olan tasarım benim için farklı düşünebilme kabiliyetimi fark etmemle başladı. Tasarımcı olarak farklı bir kimliğe bürünmekten ziyade, farklılıklar ortaya koyabilme isteğimin ortaya çıkmasıyla birlikte, bana uygun olan mesleğin moda tasarımcılığı olduğuna karar verdim.

Tasarımlarınız Neyi Yansıtıyor ve Kimlere Hitap Ediyor?

Tasarımlarımda en çok dikkat ettiğim nokta, fonksiyonelliktir. Bir parçanın birden fazla kullanımı olması, benim gözümde o parçayı kullanışlı kılar. Bu nedenle de tasarımlarımda tekdüzelikten kurtulup, insanları çok yönlü düşünüp giyinebilme noktasına taşımayı hedeflerim. Bunu daha farklı açıklamak gerekirse, insanları “Gördüm, aldım, giydim” mantalitesinden kurtarıp, “Buldum, aldım, giydim” mantığına sokabilmektir. Bir başka deyişle tasarımlarımın, ihtiyacı olanı kendi kafasında yaratan ve çok yönlü düşünebilen her bireye hitap ettiğini söyleyebilirim.

Tasarımlarınızda Nelerden İlham Alıyorsunuz?

Bir tasarımcının ciddi anlamda kendi kişisel gelişimine önem vermesi gerekir. Tabir-i caizse kendini bulabilmelidir ki tasarımlarını oluşturabilsin. Bu bağlamda bana göre en önemli nokta kişinin yaşadığı coğrafya ve kültürdür. Toplumsal birikim ve bilgi birikiminin yoğunluğu ve bileşimi benim tasarımlarıma hayat veren noktadır.

Tasarım Yapmaya Başladıktan Sonra Hayatınızda Neler Değişti?

Kendimden büyük bir beklentim var. Aldığım eğitim ve yeteneklerim doğrultusunda, moda tasarımı okumak ve kumaşlara hayat verebiliyor olmak beni çok mutlu ediyor. Ayrıca kendime olan beklentimi; şimdiki kimliğim ile gelecekteki kimliğim arasında oluşacak olan farklılıkları merak etmemi sağlıyor. Kısacası tasarım yapmak bakış açımı derinleştirdi ve merak duygumu daha yoğun bir şekilde yaşamama sebep oldu.

Meltem TUNCER

FASHION 69

Page 70: eCampus'Mag / Sayı 9

S. Leone ve C. Eastwood belkide sinema tarihinin en ilginç ortaklığına imza attı. Sadece üç filmde birlikte çalıştılar ama efsanevi ortaklılar listemize girmeyi başardılar. Bu ikiliyi farklı kılan Sergio Leone ‘nin İtalyanca Clint Eastwood’ un ise ingilizce biliyor olmasıydı. Birbirlerinin dediklerini hiç anlamadılar belki ama sonuç olarak “dolar üçlemesi” ile bu ikili tarihe geçti.

S İ N E M A N I N

O R T A K L A R I

Sinemada ortaklıklar hep ilgimizi çek-miştir. Yönetmenler bazen bir oyuncu-ya o kadar bağlanabilirler ki 7-8 defa bile aynı projede yer alabilirler. Akıl-lara tabii ki ilk olarak S. Leone ve C. Eastwood örneği geliyor. İşte biz de bu tarz diğer ortaklıkları sizler için derle-dik. Hangi yönetmen, hangi oyuncuy-la, kaç defa çalıştı?

Dile kolay tam 7 filmde birlikte olsalar da bunun sonu gelmeyecekmiş gibi görünen ortaklık. Öyle ki Tim Burton denildikten sonra akla gelen ilk şey oldu Johnny Depp. Makas Eller, Charlie’nin Çikolata Fabrikası, Ed Wood en akılda kalanları olsa da ikilinin başarısının diğer ortaklıkların başarısı kadar verimli olamaması hem düşündürücü hem de üzücü bir vaziyet.

TIM BURTON & JOHNNY DEPP

SERGIO LEONE & CLINT EASTWOOD

AKTÜEL 70

Page 71: eCampus'Mag / Sayı 9

Bir oyuncuya birçok projede yer vermesiyle tanınan Hitchcock’ ın herşeye rağmen yine de bir favori oyuncusu vardı o da Amerikalı sinemaseverlerin en tatlı hatırası olan James Stewart’dı. Stewart, Frank Capra ile anılsa da Vertigo, Rear Window ve iki harikulade filme daha Hitchcock ile imza atmış adını sinema tarihine altın harflerle yazdırmıştır.

ALFRED HITCHCOCK & JIMMY STEWART

QUENTIN TARANTINO & SAMUEL L. JACKSON

Öncelikle şunu söylemeliyiz, bu ortaklığı yazmadan evvel Quentin Tarantino & Quentin Taran-tino ortaklığını düşünmedik değil ancak Samuel Jackson’ ın onca performansını çöpe atamaz-dık. Sanki Tarantino ona rol teklif ettiğinde başka bir boyutta oyunculuk sergileyen oyuncu, kendisine verilen en küçük rolde bile devleşmeyi başarıyor. Tıpkı “Django Unchained” filminde ol-duğu gibi karede 2 saniye bile görünse fark yaratmayı başarıyor. Tarantino’nun onun için çok fark-lı olduğunu söylüyor Samuel Jackson. Pulp Fiction, Django, Kill Bill 2 ikilinin unutulmaz filmleri...

SERGIO LEONE & CLINT EASTWOOD

AKTÜEL 71

Page 72: eCampus'Mag / Sayı 9

VSAl Pacino Robert De NiroİLK NEREDE GÖRDÜK ?

Al Pacino sinemalara hızlı giriş yapan oyun-culardan biri. Godfather ile ilk kez tanınan oyuncu daha önce sadece 2 filmde oynamıştı. Godfather ile Oscar adaylığı dahi bulunuyor.

ÜSTLENDİĞİ ROLLEROnu hep Godfather I, Godfather II, Scarface gibi ağır filmlerde gördük. Sert adam tiplemesini çok iyi canlandıran Al Pacino herkesin tarafın-dan hala ağır abi hareketleri ve karizmasıyla hatırlanır.

ÖNEMLİ PROJELERGodfather I, II, III, Dog Day Afternoon, Scarface, The Insider

BAŞARILAR & ÖDÜLLER8 kez aday olduğu Oscar’ı 1 kez kazanan oyun-cu sayısız aday olduğu Altın Küre’yi ise 4 kez kazanarak göz dolduran bir kariyeri gözler önüne sermiş durumda.

EN SON NEREDE GÖRDÜK?2012 Yapımı Eski Dostlar filminde boy gösteren usta oyuncu yaşlanmasına rağmen hala form-da olduğunu gösteriyor tüm sinemaseverlere. Ancak senaryo bu yıldız oyuncunun yanında oldukça sönük kalmış.

İLK NEREDE GÖRDÜK ?Scorsese’in Mean Streets filmine kadar 2. Sı-nıf Amerikan filmlerinde rol alan De Niro ilk kez Oscarlık performans sergilediği Godfather II’ deki performansı ile dikkatleri üzerine çek-mişti.

ÜSTLENDİĞİ ROLLERKariyerinin başlarında sert karakterli kişiliklere can verse de, Al Pacino’dan farklı olarak ka-riyerinin sonlarında çok daha yumuşak başlı karakterlerde de rol aldı hatta komedi filmle-rinde dahi boy gösterdi.

ÖNEMLİ PROJELERGodfather II, Taxi Driver, Raging Bull, The Deer Hunter, Once Upon a Time in America, Good-fellas, Silver Linings Playbook

BAŞARILAR & ÖDÜLLER7 defa aday olduğu Oscar ödülünü 2 kez ka-zanmayı başaran kurt aktör, 8 defa aday oldu-ğu Altın Küreyi 1 defa evine götürebildi.

EN SON NEREDE GÖRDÜK?De Niro’ yu kariyerinin son dönemlerinde, ilk günlerini aratmayan sert adam rolünde gö-rebildik. Meşhur American Hustle’da yine bir mafya tiplemesiyle karşımızdaydı efsanevi oyuncu.

41.0

10/8.5

10/8

10/6,5

10/8,5

10/8

10/9

10/9

44.0

10/8

10/9

10/9

10/9

10/9

AKTÜEL 72

Page 73: eCampus'Mag / Sayı 9

OSCAR’DAN AKILDA KALANLAR

Oscar ödül töreni 2 Mart gecesi yapılan görkemli bir organizasyonla sahiplerini bul-du. Geceye En İyi Yönetmen ödülü dâhil 7 Oscar kazanan “Gravity” damgasını vurdu. 10 Oscar adaylığı bulunan American Hustle ve törenden eli bir kez daha boş dönen Dicaprio ise gecenin ha-yal kırıklıkları oldu.

ABD’nin Los Angeles şehrinde da-ğıtılan ödüllerde En İyi Film ödü-lünü gerçek bir hikâyeden uyarla-nan “12 Yıllık Esaret” filmi alırken, En İyi Kadın oyuncu “Cate Blanc-hett” En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu “Jennifer Lawrence”, En iyi Erkek Oyuncu “Matthew McConaughey , ” En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu 30 Se-cond to Mars gru-bunun solisti “Ja-red Leto” seçildi.

Geceye asıl dam-gasını vuran ise Leonardo Dicap-rio’ nun elinin 4. Kez boş dönmüş ol-masıydı. Sosyal medyayı uzun süre çalkayan Dicap-rio, Twitter ve Facebook gibi sosyal paylaşım sitelerinde hem alay konusu oldu hem de hayranları tarafından teselli edildi. Ödülün açıklanması-nın ardından Leonardo Dicaprio’ nun gözlerinin dolmasına rağmen rol arkadaşını tebrik etmesi ise gö-rülmeye değerdi.

Akıllarda kalan bir başka olay ise su-nucu Ellen’ in “kim pizza yemek ister” sorusuna ünlü oyuncuların hep birlikte ilkokul talebesi tadında el kaldırması oldu. Daha sonra gelen pizzaları servis etmek ise Brad Pitt’ e düştü. Görünen o ki Angeli-na Jolie Brad Pitt’ e ev işleri konusun-da birkaç ders vermiş.

Ve tabii ki o meşhur o fotoğraf. Ne-redeyse piksel başına bir ünlünün düştüğü karede kimler yok ki. Bir milyonun üzerinde retweet alan fo-toğraf Twitter’da en çok rt alan twe-et rekorunu da kırmış oldu.

AKTÜEL 73

Page 74: eCampus'Mag / Sayı 9

Nazım Hikmet Ran. Romantik komünist. Roman-tik devrimci. Mavi gözlü bir dev. 20. yüzyılın

belki de en gözde şairi. 1902’de doğmuş, 1963’te ölmüş. 12 yıldan fazla cezaevlerinde kalmış, Türk vatandaşlığından çıkarılmış ama gönüllerden çıka-rılamamış, mezarı Moskova’da bir adam.

Hep aşık bir şair. Kendi ağzından aşk ile ilgili söy-ledikleri: Çok şükür aşığım. Bana öyle geliyor ki bir tek insana, yüz milyonlarca insana, bir tek ağaca, bütün ormana, tek bir düşünceye, bir çok düşün-ceye ve fikre aşık olmadan yaşamak, yaşamak de-ğildir.

İlk büyük aşkı Nüzhet. Bahçesinde ebruli, hanıme-li açan bir ev isteyen Nüzhet. Nazım’ın arkasından Moskova’ya giden ama O’nun hayatına ayak uy-duramayıp Türkiye’ye geri dönen ve bir profesörle evlenen Nüzhet. Hani “Mavi Gözlü Dev, Minnacık Kadın ve Hanımelleri” şiirinde zengin bir cüceyle evlendirilen, bahçesinde hanımelleri açan evinin dev gibi sevgilere mezar bile olamayacağı söyle-nen Nüzhet.

İkinci evliliği; Lena Yurçenko. Diş hekimi, başarı-lı Lena. Moskova’da tanıştılar ama Nazım Hikmet Türkiye’ye dönerken yanında götürmek istediği Le-na’ya vize alamadı.

Üçüncü evliliği Piraye. Sevgili/ Benden emin ol-man beni öyle bahtiyar, öyle mağrur kıldı ki/ Bin bir gece şehrimin altın kakmalı kapılarından/ Mu-zaffer girmiş bir eski kahraman gibi hissediyorum kendimi. Nazım Piraye’yi çok sevdi. Evlilik yaşamla-rının on üç yılını hapiste geçiren Nazım’ın karısına yazdığı mektuplar ile yıllar geçti ve Nazım Hikmet, Piraye ile evliyken, Münevver’e aşık oldu. Piraye’ye açık yüreklilikle anlattı durumu. Oysa ne güzel şey-

dir hatırlamak Piraye’yi, ne güzeldir O’na dair şey-ler yazmak. Nazım’ın deyimiyle, yeryüzünde hiçbir insan, hiçbir insana Nazım’ın Piraye’ye yaptığı kö-tülüğü yapmamıştır. Cezaevinde açlık grevi yapıp hastaneye kaldırılan Nazım Hikmet’i ziyarete gider Piraye. Münevver de çıkıp gelince hastaneye, Na-zım ile Piraye’nin son görüşmesi bu olur. Piraye bo-şandıkları 1951 yılında 1995 yılına kadar süren aşk acısını bir başına yaşamıştır.

Nazım’ın Piraye’den sonraki eşi Münevver. Nazım’ın tek çocuğu Mehmet Nazım’ın annesi. Nazım hapis-ten çıkınca evlendiler fakat Piraye ile aynı kaderi yaşadı Münevver de. Hapisten çıkınca Varşova’ya giden Nazım’ı ziyaret etmeye gittiğinde Vera Tul-yakova ile evlendiğini öğrendi. Vera’dan önce ev-lendiği doktoru Galina ise, Nazım Hikmet’in hiç şiir yazmadığı tek kadın. Nazım, ölene kadar saçları saman sarısı, kirpikleri mavi Vera ile evli kaldı.

Aşka aşık bir adam olan Nazım Hikmet, tüm ha-yatı boyunca kadınlar sevdi, kadınlar da onu. Bu kadar birbirinden farklı kadınla bu kadar çok aşk yaşamasa, bu şiirleri okuyamazdık herhalde. Pek çok okuyucusuna göre Nazım’a en aşık, O’nu en çok seven ve hak eden kadına, Piraye’ye yazdığı bir şiirle bitsin bu yazı da: Ne güzel şey hatırlamak seni/ ölüm ve zafer haberleri içinden/ hapiste/ ve yaşım kırkı geçmiş iken/ Ne güzel şey hatırlamak seni/ bir mavi kumaşın üstünde unutulmuş olan elin ve saçlarında/ vakur yumuşaklığı canımın içi İstanbul toprağının/ İçimde ikinci bir insan gibidir seni sevmek saadeti/ Parmakların ucunda kalan kokusu sardunya yaprağının/ güneşli bir rahatlık ve etin daveti/ kıpkızıl çizgilerle bölünmüş/ sıcak ve koyu bir karanlık.

AKTÜEL 74

Page 75: eCampus'Mag / Sayı 9

Nazım, heybesinde harfleri düğme gibi ta-şırdı. Sonra o düğmeleri birer birer dikerdi

kağıdına. “Şiir” denirdi adına ama kim derdi ki bu şiirler aklımızdan hiç çıkmayacak şarkıların da sözleri olacak. Nazım Hikmet benim için Cem Karaca’dır aslında. Ancak şarkılar Cem Karaca ile sınırlanacak kadar az değil. En sevdiğim ol-duğundan önce ondan başlayacağım.

Okuduğumda “Ne harika söz!” dediğim şu mıs-ralar var: “Yapraklarım ipek mendil gibi tiril tiril / Koparıver, gözlerinin, gülüm, yaşını sil.” Ceviz Ağacı, Cem Karaca’dan dinlenildiğinde “Yüz bin gözle seyrederim seni, İstanbul’u. / Yüz bin yü-rek gibi çarpar, çarpar yapraklarım.” mısralarıy-la vurur bence insanı. Gel gelelim bana soracak olursanız bir “Bence sen de şimdi herkes gibi-sin” vardır ki 1918’de (yani daha Nazım 16 yaşın-dayken -14 diyenler de var ama hesap tutmuyor doğum yılıyla karşılaştırınca) yazılmış bir şiirdir, Cem Karaca 1992’de -bence “Hiç derdi olmayan insanları bile üzeyim.” diyerek çıkardığı “Nerede Kalmıştık” albümünde şarkı olarak yer almıştır.

Nazım Hikmet, Karlıkayın Ormanında’nın da şa-iridir. Belki yalnızca şarkısını bilenlerdensinizdir. Sonra “Güneş topla benim için” de O’nundur. İkisi de Zülfü Livaneli’nin yorumladığı parçalar olarak kazındı hafızalara. “Seni düşünmek güzel şey” vardır bir de. Ezginin Günlüğü’nden dinle-yenler şöyle bir keyiflenir. Ne güzel müziktir o.

Nazım Hikmet şiirlerine albümler bile çıkarılan bir şair. Fuat Saka’nın iki albümü var Nazım şiir-lerinden. “Şarkılarda Nazım Hikmet” var bir de unutulmaması gereken. Suat Özönder’in beste-lediği Nazım Hikmet şiirlerinden oluşan bir al-bümdür bu da. Daha Fikret Kızılok, Grup Yorum, Yeni Türkü’nün bestelediği şiirler var. Kim bilir belki daha bestelenesi ne şiirleri var Nazım’ın? Zaman belki o bestekarları getirecektir bize, Nazım’ın düğmeler diktiği o kağıtlara birer nota da onlar konduracaktır. Dinleyeceksiniz biliyo-rum, keyifli dinlemeler efendim.

AKTÜEL 75

Page 76: eCampus'Mag / Sayı 9

Gerçekte spor bir “Yaşam Parçasıdır.” Sahip olduğumuz organizmanın hayat içerisindeki yolculuğunu daha kaliteli kılabilmek adına izlediğimiz yollardan sadece bir tanesi-dir spor. Kimimiz bunu daha sağlıklı ve zarif bir vücuda sahip olabilmek için yaparız, kimimiz ise gerçekten bir hayat biçimi haline getirip, tüm sağlık getirilerinin yanı sıra, kendimizi aşabilme ve hayatımızı kazanma aracı ola-rak kullanırız. Amaç ne olursa olsun, kişinin sahip olduğu organizmanın fizyolojik yeteneklerini kullandığı, bu iş için sorumlulukları dışında kalan zamanını programladığı, bi-rileri ile ya da yalnız keyif alarak yaptığı bir uğraştır spor. Dolayısıyla spor, kişinin hem fiziki hem de ruhsal gelişimi-ne katkıda bulunacaktır.

Vücudumuzun zindeliği, hareket kabiliyeti, sağlık durumu ile ilgili önemli etkileri olan sporun, aynı zamanda ruh dengemiz ve yaşam sevincimiz üzerinde de çok anlamlı pozitif etkileri söz konusudur. Düzenli spor yapan kişiler; daha geç yorulup daha çabuk dinlenirler, sağlıklıdırlar, hastalıklara karşı dirençleri yüksektir, hoş ve zarif bir gö-rünüşe sahiptirler, sosyal ve eğlencelidirler, kolay ve güçlü arkadaşlıklar kurabilirler. Ayrıca spor yapan kişilerin spor sırasında salgılanan endorfin hormonu sayesinde özgü-venleri yükselir ve daima hayata pozitif bakarlar.

Hareketsizliğin ve obezitenin geleceğimizi tehdit ettiği şu günlerde artık her birey hayatına bir şekilde sporu dâhil etmek mecburiyetindedir. Sporun her yaşta vazgeçilmez bir yaşam parçası olduğu bilinciyle herkesi spora davet ediyoruz.

Spor, bilinçli ve yaş gruplarının ihtiyaçlarına uygun bir şe-kilde yapılmalı, amaca yönelik düzenli ve progresif bir artış izlemelidir. Kurumumuz, üyeleri ile ortaklaşa bir çalışma programı hazırlayarak performans düzeyiniz ve ihtiyaçla-rınız ne olursa olsun, uygun antrenman programları üret-mekte ve sizleri spor hayatınız boyunca takip etmektedir. Kilo kaybı programları, Cardiovascular Programlar, Fiz-yo-therapy sonrası toparlanma antrenmanları, Kas grup-larına yönelik kuvvet ve direnç antrenmanları ile kişilerin mevcut performans durumunun saptanması ve üst düzey antrenman programları oluşturulması, Personal Training, Obezite tespiti ve ardından uygun antrenman programla-rı ve daha birçok performans ve antrenman ihtiyacınızda, sizlerin yanındayız.

HERKES İÇİN SPORSpor bir yaşam biçimi olmalı!

AKTÜEL 76

Page 77: eCampus'Mag / Sayı 9

Kalori yakmak için kullanılan bisikletlerden eliptik bisiklet ile başlaya-lım. Eliptik bisikletlerde kol hareketleri dâhil edilmezse genellikle sa-atte ortalama 600 kalori yakılır. Kol hareketleri genellikle bir zorlama olmadığından çokta önemli bir değişime neden olmaz. Ancak eliptik bisiklet-lerde diske belli bir hız verdiğinizde disk bu hızla daha az bir kuvvetle dön-meye devam eder. Bu yüzden siz de daha az kalori yakmaya başlarsınız.

Kendinizi salmadan, güzel ve enerjik bir koşuyla saatte ortalama 600-1200 kalori ara-sında yakabilirsiniz. Özellikle yakılan kaloriyi artırmak için zaman zaman eğim veril-melidir. Ancak sürekli nabzınızı kontrol etmelisiniz zira koşarken aşırı zorlanan kalbiniz durabilir, kriz geçirebilirsiniz. Zaten koşu bandını otomatik bir eğimli moda ayarlar-sanız nabzınıza göre hızı azaltıp artırabilir ve eğimi değiştirip nabzınızı düzenleyebilir.

Vücudumuzun, ilk yaşlarımızdan beri alışık olduğu şeylerden birisi yürümektir. Engebeli bir arazide temponuzu değiştirerek yürümek ve bu yürüme esnasında ara ara fitness hareketleri yapmak kalori yakmanız için gayet etkilidir ancak normal bir hızda koşu bandında yürümenin size pek bir getirisi olmaz. Vücu-dunuz zaten yürümede ustadır ve ustalıkla yaptığı bu işi en az kalori yakma düzeyine göre optimize eder. Bu optimizasyonu bozmazsanız emeğiniz boşa gi-diyor demektir. Ortalama bir hızda yürüyerek saatte 200-250 kalori yakabilirsiniz.

Cardio Bisikletleri

Koşu Bandı (Koşma Halinde)

Koşu Bandı (Yürüme Halinde)

Ersan ÖZDEN Sportifclub Fitness Supervisior

AKTÜEL 77

Page 78: eCampus'Mag / Sayı 9

BU AY NE YAPMALI?

İş’te Taktik III

Anadolu Üniversitesi İstatistik ve AR-GE Kulübü, sektörün önde gelen isim-leri ile katılımcılarını buluşturduğu İş’te Taktik etkinliğinin bu yıl 3. ayağını düzenlemeye hazırlanıyor. 14-15 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek olan etkinlik ile katılımcılar hem sektörü tanıyacak, hem de sertifika sahibi ola-caklar.

Düzenleyen: İST. & AR-GE Kulübü Yer: Salon 2003

Başlangıç: 14.03.2014 - 09:00 Bitiş: 15.03.2014 - 18:00

12. Amatör Caz Müzisyenleri Festivali

Anadolu Üniversitesi Sinema Kulübü tarafından, geleneksel bir kimliğe bü-ründürülen Amatör Caz Müzisyenleri Festivalinin 12. si Eskişehir Anadolu Üniversitesi Sinema Anadolu’da ger-çekleşecek. Caz severlerin her sene ol-duğu gibi bu yıl da merakla beklediği etkinliğin biletlerine, Anadolu Üniver-sitesi Sinema Anadolu’dan ulaşmak mümkün. 3 gün boyunca, sürecek etkinlik ile tutkunu olduğunuz tınıları, amatör caz severler tarafından dinle-me imkânı bulabilirsiniz.

Düzenleyen: AÜ Sinema Kulübü Yer: Sinema Anadolu

Başlangıç: 11.03.2014 - 12:00 Bitiş: 13.03.2014 - 07:00

FESTİVAL

SEMİNER

TİYATROAEGEE Proje Yazımı

& Yönetimi Eğitimi

Kulüp içi eğitimi olarak adlandırılan, AEGEE’nin gelenekselleşen Proje Ya-zımı ve Yönetimi eğitimi, 3 gün süre-cek olan bir çalışmayla, Mart ayı’nın son çeyreğinde gerçekleştirilecek. Kulüp üyelerinin AEGEE’yi tanıması ve takım çalışmalarına adapte ol-maları amacıyla oluşturulan eğitim, interaktif bir şekilde, Kongre Merkezi Kırmızı ve Mavi Salon’da yapılacak.

Düzenleyen: AEGEE

Yer: Kongre Merkezi Kırmızı Salon ve Mavi Salon

Başlangıç: 29.03.2014 - 09:00 Bitiş: 29.03.2014 - 19:00

Yeraltından Notlar

Rus ve Dünya Edebiyatının de-hası olarak nitelendirilen Dos-toyevski’nin unutulmaz eseri Yeraltından Notlar, Anadolu Üniversitesi öğrencileri tara-fından sahnelenecek. Oyunun konusuna gelirsek; oyun, kö-leliğin feshedildiği 1864 Rus-ya’sında yaşanan tüm siyasi çekişmelerden habersiz, ken-disini dışa kapatmış, asosyal bir adamın iç çatışmalarını ve yaşadığı hezeyanları monolog şeklinde anlatır.

Düzenleyen: Tiyatro Anadolu Yer: Salon 2003

Etkinlik Tarihi: 19.03.2014 Saat: 19:00

EĞİTİM

Sektör Buluşmaları ‘14

Anadolu Üniversitesi’nin en aktif kulüplerinden birisi olan Kariyer Kulübü, geleneksel hale gelmiş olan Sektör Bu-luşmaları etkinliği ile bu yıl da oldukça ses getirecek gibi görünüyor. Sektörün önde gelen isimlerini öğrenciler ile buluşturmayı hedefleyen Kariyer Kulübü, etkinlik sonrasında katılımcılara sertifika her sene olduğu gibi bu sene

de sertifika sunacak.

Düzenleyen: AÜ Kariyer Kulübü Yer: Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi

Başlangıç: 27.03.2014 - 09:00 Bitiş: 28.03.2014 - 18:00

KONFERANS

SİNEMAKhadak Suyun Rengi

Bagi ailesi ile Gobi çölünde çobanlık yapan bir kızdır. Göçebe bir yaşam süren kendisi ve minik ailesi ile birlikte, göçebelik yaptığı topraklardan sürgün edilir. Kendisininki gibi birçok göçebe ailenin de madenlerde ve hükümet işlerinde çalıştırılmak üzere gettoların eline teslim edildiğini görür. Tüm bunlar olurken ruhlar aleminde bulunan Bagi’nin aşkı Zozoya ve arkadaşları, reel dünyada yer almak için mücadele etmektedir. Sun-dance ve Venice film Festivalleri de dahil birçok alanda toplam 16 ödül kazanan film, Asya steplerinde yaşayan insanların dramını, modern dün-yayı eleştirel nitelikte ele almaktadır. 19 Mart tarihinde Anadolu Üniver-sitesi Kongre Merkezi Kırmızı Salon’da gösterilecek olan bu bol ödüllü filmi kaçırmamanızı öneririz.

Düzenleyen: Düşünce ve Hukuk Kulübü Yer: Kongre Merkezi Kırmızı Salon

Etkinlik Tarihi: 19.03.2014 Saat: 16:00

Kampüs’te Neler Oluyor?

REHBER 78

Page 79: eCampus'Mag / Sayı 9

Eskişehir’de Neler Oluyor? TİYATRO

Fehim Paşa Konağı

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları oyuncularının sahne-lediği, Fehim Paşa Konağı isimli oyun, rahmetli Turgut Özakman tara-fından kaleme alınmış. Konusuna gelirsek; Fehim Paşa Konağı, Osmanlı Devleti’nin kompleksli padişahı II. Abdülhamit’in burnunu beğenme-mesi dolayısıyla “burun” kelimesini yasakladığı, istibdat dönemi ve bu dönemin sağlam taşlarından Fehim Paşa’yı ve konağını konu alır. O dönemin en disiplinli isimlerinden olan Fehim Paşa, yakın dostunun oğ-lunu konağına alır ve işler artık bu konak sakinleri için eskisi gibi olmaz. Aşk, komedi, tarih ve daha fazlasını bulacağınız bu oyunu kaçırmama-nızı tavsiye ediyoruz. Öğrenci biletlerinin oldukça uygun fiyatlara sahip olduğunu unutmayın.

Yazan: Turgut Özakman Düzenleyen: EBB Şehir Tiyatroları Etkinlik Tarihi: 17.03.2014 - 20.00

Yer: EBB Opera Binası

Türk Dünyası Alışveriş Günleri

Eskişehirliler, önümüzdeki günlerde oldukça renkli bir etkinliğe şahit ola-cak. Türk Dünyası alış veriş günleri adı verilen etkinliğe katılabilmeniz için yapacağınız tek şey; alışveriş yapmak. Eskişehir’de bulunan küçük esnafı ta-nıtmak ve Eskişehir’in ticari piyasaları-nı hareketlendirmek amacıyla düzen-lenen etkinlik ile ayrıca, Türk Dünyası Alışveriş Günleri logosunu gördüğü-nüz mağazalardan yapacağınız her 50 Türk Lirası ve üzeri alışverişinizde, bir adet çekiliş kuponu kazanıyorsunuz.

Sürpriz hediyelerin ve promosyonların olacağı Alışveriş Günleri kapsamında gerçekleşecek çekiliş ile; 4 adet Oto-mobil, 3 adet Motosiklet, 10 adet Di-züstü bilgisayar, 20 adet Bisiklet, 10 adet Buzdolabı, 10 adet Çamaşır Ma-kinesi, 10 adet Fırın, 10 adet Bulaşık Makinesi, 10 adet 102 Ekran Led TV, 26 kişiye Check-up, 26 çifte 3 Gün-lük Yurtdışı Kültür Gezisi, 26 çifte 5 Günlük Yurtiçi Kültür Gezisi, 100 adet Takım Elbise, 100 adet Nevresim Takı-mı, 100 kişiye 100 TL’lik Gıda Alışve-riş Kuponu, 100 kişiye Eskişehir Spor Kombine Bileti yeni sahipleriyle bulu-şacak.

Düzenleyen: TDKB Ajansı Başlangıç: 8.03.2014

Bitiş: 16.03.2014 Çekiliş Tarihi: 21.03.2014

FESTİVAL

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası

Orkestra şefliğini Ender Sakpınar’ın gerçekleştireceği, Burak Basmacıoğlu (Klavsen) ‘nun solistliğini üstlendiği Senfoni dinletisi, her zaman olduğu gibi yine kulaklarınızın pasını silmek için Büyükşehir Belediyesi Sanat ve

Kültür Sarayı’nda düzenlenecek. Bu senfoninin ise diğerlerinden önemli bir farkı bulunuyor. Elde edilen gelirin tamamı LÖSEV’e bağışlanacak.

Düzenleyen: EBB Senfoni Orkestrası Yer: EBB Sanat ve Kültür Sarayı

Etkinlik Tarihi: 14.03.2014 Saat: 20.00

SENFONİ

YerLİ SİNEMANeed For Speed

Hız Tutkusu

Birçoğumuzun araba tutkunu olma-sının yegâne sebepleri arasında sa-yılabilecek olan NFS isimli oyundan uyarlanan filmin başrolünde,Aaron Paul yer alıyor. Eskişehir’de bulunan tüm sinemalarda, 14 Mart tarihinde vizyona girecek olan filmin konusuna gelirsek; hapisten çıktıktan hemen sonra ülkeler arası bir araba yarışına katılan sokak yarışçısının eski part-nerinden intikam alma çabası, Scott Waugh’ın yorumuyla hayat buluyor.

Yönetmen: Scott Waugh

Göseterim Tarihi: 14.03.2014 Tür: Aksiyon

Oyuncular: Aaron Paul, Dominiz Cooper, Imogen Poots

Soğuk

Aslında “Soğuk”, Aralık ayı viz-yonlarından aşina olduğumuz bir Uğur Yücel filmi. İlk göste-rimini Berlin Film Festivali’nde yapacak olan film, 21 Mart tari-hinde izlemeyenler ve yeniden izlemek isteyenler için tekrar vizyona giriyor. Fragmanı ol-dukça merak uyandıran film, Kars’ta bir gece kulübünde ça-lışan 3 kız kardeş ve onlardan birine kayıtsızca aşık olan genç bir demiryolu işçisinin yaşam-larından kesitler sunuyor.

Yönetmen: Uğur Yücel Göseterim Tarihi: 21.03.2014

Tür: Dram Oyuncular: Ezgi Molla, Ahmet Rıfat Şungar, Şebnem Bozoklu

YABANCI SİNEMA

BU AY NE YAPMALI?

REHBER 79

Page 80: eCampus'Mag / Sayı 9

6 Mart 1836 Samuel Colt ilk 34 kalibre altıpatlar (revolver)

silahının seri üretimine başladı.

1 MART 1912 İlk kez bir insan(Albert Berry)

paraşüt ile uçaktan atladı.

TARiHTE

Mart, Gregoryen Takvimi’ne göre yılın 3. ayı olup 31 gün çeker. Eski Roma’da Mart ayının adı, Roma Savaş Tanrısı “Martius” idi ve bu ayın savaşa

başlamak için şanslı bir zaman olduğu kabul edilirdi.

10 Mart 1876 Graham Bell yardımcısını yardıma çağırırken

farkında olmadan ilk telefon görüşmesini yaptı.

10 Mart 1919 Meksikalı devrimci lider Emiliano Zapata, Meksika

hükümeti tarafından öldürüldü.

AKTÜEL 80

Page 81: eCampus'Mag / Sayı 9

16 Mart 1988 Saddam Hüseyin’in emri ile Halepçe’de

zehirli gaz saldırısı başlatıldı.

5 Mart 1953 Sovyet lideri Stalin hayatını kaybetti.

1 MART 1978 Charlie Chaplin’in cesedi,

İsviçre’deki mezarından çalındı.

MART AYI

4 Mart 1882 İngiltere’de ilk elektrikli tramvay

hizmete girdi.

22 Mart 1945 Mısır, Suriye, Lübnan, Ürdün, Suudi Arabistan, Irak

ve Yemen, Kahire’de Arap Birliği’ni kurdular.

23 Mart 1956 Pakistan, ilk İslam cumhuriyeti olarak

tarih sahnesinde yer aldı.

AKTÜEL 81

Page 82: eCampus'Mag / Sayı 9
Page 83: eCampus'Mag / Sayı 9
Page 84: eCampus'Mag / Sayı 9