Top Banner

of 26

Dr. Constit 2

Mar 11, 2016

Download

Documents

mihai marian

Dr. Constit 2
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript

Drept Constitutional si Institutii Politice

Bianca Selejan-Guan

Drept constituional i instituii politice

DREPT CONSTITUIONAL I INSTITUII POLITICE II

Suport de curs pentru nvmntul la distan

Sibiu, 2005

Capitolul 1 - Puterea de stat

1. Noiunea puterii de stat

Dei noiunile de putere politic i putere de stat sunt uneori folosite ca sinonime, desemnnd unicul factor general de comand social, ele nu trebuie totui confundate. Astfel, puterea politic poate desemna, pe de-o parte, puterea poporului sau, pe de alt parte, puterea partidelor sau a altor formaiuni politice, n vreme ce componenta politic a puterii de stat se reflect asupra unor trsturi ale organelor care o exercit. n doctrin s-a subliniat c sintagma putere politic desemneaz puterea poporului (naiunii), concept cu un coninut mai larg dect cel de putere de stat, care reprezint partea instituionalizat a puterii politice, cele dou aflndu-se ntr-o relaie de la ntreg la parte (Ioan Muraru, Simina Tnsescu). n aceeai ordine de idei, un alt autor arta c puterea de stat reprezint forma oficialmente recunoscut a puterii politice, forma public sub care se organizeaz i funcioneaz aceast putere (Ion Deleanu).

Aadar, puterea de stat este o form a puterii politice, ale crei trsturi se regsesc n puterile statului, dar trsturile puterii de stat nu se regsesc n totalitate n ansamblul puterii politice.

2. Originea i trsturile puterii de stat

2.1. Suveranitatea puterii de stat

Suveranitatea este unul dintre cele mai controversate subiecte ale doctrinei dreptului constituional.

Ca atribut al statului, suveranitatea reprezint dreptul acestuia de a decide liber n treburile sale interne i externe. n acest sens, suveranitatea apare ca fiind cea mai important trstur a puterii de stat, n cele dou dimensiuni ale sale: suveranitatea intern sau supremaia i suveranitatea extern sau independena.

Supremaia este acea trstur a puterii de stat de a fi superioar celorllate puteri sociale constituite n interiorul acelui stat. Supremaia se manifest prin capacitatea puterii de stat de a reglementa relaiile sociale prin norme juridice obligatorii n societatea organizat n stat.

Independena desemneaz dreptul deplin, exclusiv i nelimitat, dect prin ordinea juridic internaional, al puterii de stat de a decide n toate problemele interne i externe, fr amestecul sau consrtngerea exercitate de o alt putere statal sau suprastatal.

2.2. Teorii privind legitimitatea puterii de stat

1. Teoriile teocratice: puterea este legitim pentru c este de origine divin; o variant a teoriei suveranitii de drept divin este teoria dreptului divin providenial, originar n doctrina Sfntului Pavel i dezvoltat de Toma de Aquino.

2. Secolul al XVIII-lea - teoriile democratice: puterea nu i afl originea n divinitate, ci n ceteni. Acum s-au dezvoltat teoria suveranitii populare i teoria suveranitii naionale.

- Teoria suveranitii populare (Rousseau): suveranitatea statului rezid n popor i reprezint, aadar, suma prilor sau cotelor egale de suveranitate ale fiecrui individ.

- Teoria suveranitii naionale: suveranitatea nu aparine poporului ca sum de indivizi, ci naiunii ca i colectivitate global, care o exercit prin reprezentani. Aceast concepie se regsete n Declaraia francez a drepturilor omului i ceteanului de la 1789 i n Constituia revoluionar francez din 1791:

Aadar, remarcm strnsa legtur dintre sensurile noiunii de suveranitate, care se ntreptrund, fr ns a se confunda. Suveranitatea este, aadar, cea mai important trstur a puterii de stat, iar titularul su este poporul. Constituia Romniei a preluat acest principiu prin art. 2 alin. 1: Suveranitatea naional aparine poporului romn, care o exercit prin organele sale reprezentativce, constituite prin alegeri libere, periodice i corecte, precum i prin referendum.

2.3. Trsturile puterii de stat

Puterea de stat, privit ca posibilitate de a exprima i realiza voina poporului, se caracterizeaz printr-o serie de trsturi generale: caracterul de putere de constrngere, caracterul social, caracterul oficial i organizat.

3. Modurile de exercitare a puterii de stat n regimurile democratice

Exercitarea puterii de stat nu are loc ntr-un mod unitar. Teoriile suveranitii populare i suveranitii naionale au dat natere unor moduri diferite de exercitare democratic a puterii.

3.1. Moduri de exercitare a puterii rezultate din teoria suveranitii populare: democraia direct i democraia semi-direct

3.2. Regimul reprezentativ: mod de exercitare a puterii rezultat din teoria suveranitii naionale 4. Principiul separaiei puterilor n stat

Principiul separaiei i echilibrului puterilor n stat reprezint unul din cele mai faimoase fundamente ale constituionalismului modern i, n acelai timp, una din cele mai controversate teme din sfera dreptului public n general.

4.1. Apariia teoriei clasice a separaiei puterilor

1. John Locke, n lucrarea sa Essay on Civil Government (1690), a fost primul care a enunat principiul separaiei puterilor, pornind de la ideea c nu trebuie acordate aceluiai individ sau grup de indivizi toate puterile.

2. Cea mai cunoscut versiune a teoriei separaiei puterilor rmne, ns, legat de numele francezului Montesquieu i de lucrarea sa LEsprit des lois (1748): ncredinarea ntregii puteri aceluiai individ sau organ duce la abuz de putere n detrimentul libertii individului: Atunci cnd puterea legislativ i puterea executiv sunt reunite n aceeai persoan sau corp de alei, nu mai exist libertate, deoarece se poate nate teama c acelai monarh sau acelai senat va face legi tiranice pentru a le executa n mod tiranic. De aceea, pentru ca s nu existe posibilitatea de a se abuza de putere, trebuie ca, prin rnduiala statornicit, puterea s fie nfrnat de putere.

Montesquieu distinge cele trei puteri devenite astzi clasice: puterea legislativ (sau puterea de a face legi, de a le modifica i abroga), puterea executiv (sau puterea de a aplica legile) i puterea judectoreasc (sau puterea de a pedepsi criminalii sau de a judeca litigiile ntre particulari). Pe ultima dintre acestea, Montesquieu o ndeprteaz ns din analizele sale ulterioare, considernd-o aproape nul.

4.2. Critica i evoluia teoriei clasice a separaiei puterilor

Teoria clasic a separaiei puterilor a fost repede preluat de primele constituii scrise i declaraii de drepturi de la sfritul secolului al XVIII-lea. Ea a fost dezvoltat i adaptat cu precdere n secolul al XIX-lea, n funcie de necesitile aplicrii sale practice. Se afirm chiar c ea a fost preluat de constituiile revoluionare ntr-o form total diferit de cea elaborat de Montesquieu: n timp ce Montesquieu nelegea principiul de o manier supl, revoluionarii i-au dat o interpretare rigid. (G. Burdeau) sau c pur i simplu, de-a lungul timpului, expresia iniial i-a schimbat total sensul. Teoria nu a fost ferit de critici i chiar de negri ale necesitii sale practice. Astfel, de exemplu, unii au contestat separaia puterilor pentru c ar contraveni caracterului indivizibil al suveranitii. Alii au obiectat c separaia puterilor poate duce la paralizia activitilor statului.

4.3. Clasificarea regimurilor constituionale contemporane dup criteriul separaiei puterilor

- regimuri bazate pe confuziunea puterilor

- regimuri bazate pe separaia puterilor

- regimuri bazate pe separaia rigid a puterilor

- regimuri bazate pe separaia supl a puterilor

Regimurile de confuziune a puterilor presupun ca ntreaga putere s fie reunit n minile unui individ sau organ. Sunt cunoscute dou astfel de regimuri: regimul dictatorial i guvernmntul de adunare.

Regimurile bazate pe separaia puterilor se subclasific, la rndul lor, n regimuri de separaie rigid, respectiv supl, a puterilor. Separaia puterilor este rigid atunci cnd accentul se pune, n funcionarea sistemului, pe independena reciproc a legislativului i executivului i pe controlul reciproc al acestora i supl atunci cnd accentul se pune pe colaborarea legislativului cu executivul. Aplicarea unei separaii rigide a dat natere regimului prezidenial, iar a celei suple, regimului parlamentar.

4.4. Consacrarea principiului separaiei puterilor n Constituia Romniei din 1991

Principiul separaiei puterilor nu a fost consacrat n mod explicit n textul iniial al Constituiei Romniei din 1991. Absena consacrrii exprese a fost suplinit, ns, prin substana textului constituional, iar doctrina a semnalat factorii care demonstrau existena consacrrii implicite a separaiei puterilor:

- reglementarea n Constituie a celor trei puteri sau funcii clasice ale statului: Parlamentul, Preedintele i Guvernul, autoritatea judectoreasc;

- din punct de vedere formal, i ordinea reglementrii acestor puteri era cea clasic: puterea legislativ, executiv i judectoreasc;

- sub aspectul modului de aplicare a separaiei puterilor, doctrina a remarcat preeminena puterii legislative, precum i mijloacele de interaciune pentru crearea unui echilibru al legislativului cu executivul.

Aadar, se poate spune c reglementrile constituionale din 1991 reflectau, ca i cele ale multor state democratice, consacrarea implicit a principiului separaiei puterilor, marcat, ns, de evoluiile menionate anterior. De asemenea, principiul separaiei puterilor, dei nu aprea expres n Constituie, a fost deseori invocat de Curtea Constituional n argumentarea deciziilor sale, fiind considerat ca fcnd parte de drept din norma constituional de referin.

Consacrarea explicit a principiului separaiei puterilor a intervenit odat cu revizuirea Constituiei Romniei din anul 2003. Astfel, art. 1 al Constituiei a fost completat cu alin. 4, care statueaz c: Statul se organizeaz potrivit principiului separaiei i echilibrului puterilor legislativ, executiv i judectoreasc n cadrul democraiei constituionale.

Remarcm utilizarea, alturi de termenul clasic consacrat de separaie a puterilor i a noiunii moderne de echilibru al puterilor, potrivit cu evoluiile doctrinare i constituionale din acest domeniu. De asemenea, remarcm c legiuitorul constituant a preferat s menin termenul de puteri n locul celui de funcii, mai apropiat de realitatea constituional. Desigur, este vorba despre o reglementare de principiu, cu valoare de coordonat fundamental a statului i a autoritilor sale.

BIBLIOGRAFIE MINIMAL OBLIGATORIE:

Bianca SELEJAN-GUAN, Drept constituional i instituii politice. Vol. II. Editura Universitii Lucian Blaga, Sibiu, 2005NTREBRI I CERINE PENTRU AUTOEVALUARE:

1. Descriei fenomenul puterii n societate. ncadrai puterea politic n rndul puterilor sociale.

2. Definii i caracterizai puterea de stat.

3. Sensurile noiunii de suveranitate.

4. Teoriile despre suveranitate.

5. Originile teoriei separaiei puterilor.

6. Cum a evoluat teoria separaiei puterilor?

7. Cum este consacrat separaia puterilor n Constituia Romniei?Capitolul 2 - Trsturile statului romn contemporan

Constituia Romniei caracterizeaz, n articolul 1, statul romn ca fiind un stat naional, suveran i independent, unitar i indivizibil, stat de drept, democratic i social. Aceste trsturi sunt eseniale pentru definirea sa n cadrul democraiei constituionale (Mihai Constantinescu).

1. Romnia stat naional

Caracterul naional al statului romn exprim unitatea naiunii ca baz a statului, conntinuitatea i coeziunea acesteia, ca rezultat al unui proces istoric ndelungat i marcat de importante etape n lupta poporului romn pentru unitate naional: formarea statului unitar romn ca urmare a unirii principatelor Moldovei i rii Romneti la 1859 i formarea statului naional unitar romn prin unirea Basarabiei, Bucovinei i Transilvaniei cu Romnia, la 1 decembrie 1918.

2. Romnia stat suveran i independent

Suveranitatea: observm c, interpretnd sistemativ art. 1 alin. 1 i art. 2 ale Constituiei, termenul este folosit n dou sensuri diferite: acela de trstur a statului i acela de putere de stat. De aceea, n doctrin s-a discutat, n legtur cu acest ultim sens, apartenena reglementrii constituionale romneti la una din cele dou mari teorii ale suveranitii suveranitatea popular i suveranitatea naional. Reglementarea romneasc potrivit creia titularul suveranitii o exercit n primul rnd prin organele sale reprezentative se fundamenteaz pe teoria suveranitii naionale, cu unele elemente preluate din teoria suveranitii populare i anume exercitarea direct a suveranitii prin referendum.

3. Romnia stat unitar i indivizibil

Caracterul unitar al statului romn clarific forma structurii de stat a acestuia, deci implic o dimensiune teritorial. Romnia prezint, aadar, toate caracteristicile generale deja analizate ale structurii unitare a statului: o singur formaiune statal, o singur constituie, un singur sistem de organe centrale, o singur cetenie. Caracterul indivizibil al statului depete componenta sa teritorial, n sensul c toate elementele statului au acest caracter: statul nu poate fi divizat, total sau parial, iar subdiviziunile existente au un caracter pur administrativ.

4. Romnia stat de drept

Conceptul de stat de drept este unul relativ recent i nelegerea lui presupune o abordare interdisciplinar: sociologic, politologic, filosofic, juridic. ntr-o definiie simpl, statul de drept apare ca statul limitat prin drept, opus statului absolutist, n care guvernanii nu sunt obligai s respecte normele juridice.

n versiunea doctrinar englez privind statul de drept, ntlnim celebra sintagm rule of law (domnia legii), care exprim ideea c statul se supune domniei dreptului, aprut, ntr-o prim etap, ca reacie la puterea absolut a monarhului (aa-numita prerogativ regal, care permitea monarhului s se opun oricrui act adoptat de parlament i s se sustrag oricrui control).

Doctrina francez privind statul de drept a aprut, n principalele sale elemente ideologice, odat cu perioada revoluionar, dar s-a dezvoltat ca atare abia ncepnd cu sfritul sec. al XIX-lea. Prima consacrare a ideilor ce trimit la conceptul de stat de drept n frana este Declaraia drepturilor omului i ceteanului de la 1789. Aici apar ideile principale ale conceptului: supremaia asupra statului a drepturilor individuale naturale, inalienabile i sacre, consacrarea unei ierarhii de norme n care supremaia este deinut de separaia puterilor i de garantarea drepturilor i libertilor.

Expresia astzi consacrat cvasiunanim n lumea occidental stat de drept se datoreaz doctrinei germane a lui Rechtstaat. Termenul a fost la nceput utilizat de adversarii monarhiei absolute i abia la jumtatea sec. al XIX-lea apare pentru prima dat n doctrina juridic, la Robert von Mohl, care concepe statul ca Rechtstaat n sens de stat al exercitrii, n limitele legii, a forei publice i de limitare legal ct mai strict a sarcinilor statale n scopul protejrii individului.Astzi, Legea fundamental a Germaniei consacr ca puncte de plecare n fundamentarea statului de drept: demnitatea intangibil a fiinei umane (art. 1 alin. 1), faptul c drepturile fundamentale leag puterea legislativ, executiv i judectoreasc (art. 1 alin. 3), precum i superioritatea ordinii constituionale - puterea legislativ este legat de ordinea constituional, iar puterile executiv i judectoreasc de lege i drept (art. 20 alin. 3). De asemenea, art. 20 alin. 2 al legii fundamentale realizeaz legtura dintre statul subordonat dreptului i titularul suveranitii poporul.

Trsturile generale ale statului de drept sunt:

a) proclamarea principiului legalitii;

b) proclamarea supremaiei Constituiei (n sistemele constituionale bazate pe o constituie scris);

c) proclamarea i garantarea drepturilor i libertilor fundamentale ale individului;

d) aplicarea principiului separaiei i echilibrului puterilor n stat ca difereniere a funciilor statului i a organelor care le ndeplinesc;

e) afirmarea i realizarea principiului accesului liber la justiie i al independenei justiiei;

f) instituirea unui sistem de control al legalitii i constituionalitii actelor autoritilor publice (controlul jurisdicional al administraiei publice, controlul constituionalitii legilor) ;

g) instituirea i exercitarea unor forme alternative de control asupra administraiei la iniiativa cetenilor (instituia Ombudsmanului).

5. Romnia stat democratic i social

Valorizarea statului de drept nu ar putea avea loc n absena caracteristicilor unui regim politic democratic. Astfel, cele dou concepte stat de drept i democraie apar astzi strns legate ntre ele, avnd i elemente comune.

Trsturile statului democratic sunt:

a) proclamarea suveranitii poporului i a exercitrii acesteia fie direct, fie prin organele sale reprezentative;

b) proclamarea principiului pluralismului politic;

c) desemnarea organelor reprezentative ale poporului prin alegeri libere, periodice i corecte, ntr-un climat marcat de existena pluralismului, toleranei i respectului reciproc;

d) proclamarea i garantarea drepturilor i libertilor fundamentale ale cetenilor; dintre acestea, un rol important ntr-un stat democratic l au libertile de opinie - libertatea contiinei, libertatea de exprimare, dreptul la informare, libertatea ntrunirilor, dreptul de asociere precum i drepturile exclusiv politice;

e) afirmarea principiului egalitii tuturor n faa legii;

f) afirmarea i realizarea principiului accesului liber la justiie i al independenei justiiei;

g) instituirea unui sistem de control al legalitii i constituionalitii actelor autoritilor publice (controlul jurisdicional al administraiei publice, controlul constituionalitii legilor).

Reglementrile constituionale i legale din Romnia cuprind i ele toate aceste elemente caracteristice unui regim politic democratic.

Conceptul de stat social este unul recent n teoria i practica constituional contemporan. Statul social se opune statului liberal pur, neintervenionist n activitatea social-economic. n cadrul statului social, sunt specifice msurile de intervenie a statului n economie i n protecia social a unor categorii de persoane.

Caracterul social al statului romn transpare att prin prevederile Constituiei: art. 32, 34, 41 etc. privind drepturile social-economice; art. 135 - economia; art. 136 proprietatea; art. 141 - Consiliul Economic i Social, ct i prin vasta legislaie economic i social, care este supus procesului de adaptare la acquis-ul comunitar, n cadrul procesului de integrare n Uniunea European.

BIBLIOGRAFIE MINIMAL OBLIGATORIE:

Bianca SELEJAN-GUAN, Drept constituional i instituii politice. Vol. II. Editura Universitii Lucian Blaga, Sibiu, 2005

Constituia Romniei, republicat n Monitorul Oficial al Romniei, partea I, nr. 767 din 31.10.2003NTREBRI I CERINE PENTRU AUTOEVALUARE:

1. Care sunt deosebirile ntre doctrinele englez, francez i german cu privire la statul de drept?

2. Argumentai de ce Romnia este un stat de drept.

3. Ce este democraia?

4. Care sunt trsturile statului democratic?

5. Ce este statul social?

Capitolul 3 - Partidele politice

1. Apariia partidelor politice. Noiunea de partid politic

De la momentul apariiei lor, rolul partidelor politice a suferit o evoluie spectaculoas, n special dup cel de-al doilea rzboi mondial, ajungndu-se ca astzi partidele s fie considerate ca jucnd un rol esenial ntr-o democraie real (Comisia European de la Veneia pentru Democraie prin Drept) sau ca avnd un rol primordial pentru funcionarea unui regim democratic (Curtea European a Drepturilor Omului, cauza Refah Partisi c/ Turciei, 2003).

Definiie: partidele politice sunt asociaii libere ale cetenilor al cror scop este definirea i exprimarea voinei politice a cetenilor, respectnd ordinea constituional democratic a statului i avnd vocaia i capacitatea guvernrii.

2. Statutul juridic al partidelor politice

2.1. Constituionalizarea partidelor politice

Doctrina clasic a remarcat patru atitudini ale dreptului fa de partidele politice: ostilitatea, ignorarea, recunoaterea i incorporarea (Hans Triepel). n regimurile politice democratice contemporane, relevante sunt ultimele dou cazuri: recunoaterea partidelor politice i incorporarea lor n textele constituionale.

2.2. Funciile partidelor politice

a) funcia de reprezentare

b) funcia de mediere

c) funcia electoral

d) funcia guvernamental2.3. Partidele politice i libertatea de asociere. Limitri ale partidelor politice

Statutul partidelor politice n democraiile contemporane se caracterizeaz prin dou mari trsturi: libertatea i egalitatea. Libertatea se manifest att n formarea, ct i n activitatea partidelor politice, n limitele stabilite de ordinea constituional democratic. Egalitatea partidelor semnific mai mult egalitatea anselor acestora n competiia pentru putere, bineneles subsumat reglementrilor referitoare la sistemul electoral.

Forme de limitare a existenei i activitii partidelor politice:

- obligaia nregistrrii partidelor politice

- reglementri privind denumirea sau emblema partidului; numrul membrilor sau durata funcionrii efective; publicarea, sub sanciunea amenzii, a resurselor financiare ale partidului; formalitile necesare nregistrrii

- restricii ale partidelor care fie mpiedic formarea lor (msuri cu caracter preventiv), fie duc la desfiinarea acestora (msuri cu caracter represiv).

Motive care pot duce la dizolvarea partidelor:

- partidele care, prin scopurile sau comportamentul membrilor lor, pot aduce atingere ordinii constituionale democratice;

- partidele care militeaz mpotriva independenei sau integritii teritoriale a statului;

- partidele care au scopuri imorale sau criminale;

- partidele ale cror scopuri pun n pericol drepturile i libertile fundamentale;

- partidele extremiste fasciste, rasiste sau chiar comuniste;

- partidele care ndeamn la discriminare, ur sau violen.

Principiul libertii partidelor politice implic i neamestecul sau amestecul restrns al statului n structura i organizarea intern a partidelor.

3. Partidele politice n ordinea constituional a Romniei

4.1. Scurt istoric

Forme incipiente de grupare politic similar partidelor au aprut nc din perioada Regulamentelor Organice, n Principatele romne Moldova i ara Romneasc. n perioada revoluiei din 1848, ntlnim denumirea de partid aplicat gruprilor revoluionare (M. Koglniceanu, Dorinele partidei naionale n Moldova, 1848), iar la 1857, se vorbea deja, n Comisia de supraveghere a alegerilor pentru divanurile ad hoc, de existena a dou partide cel conservator i cel naional. Partidele politice moderne au luat natere, n Romnia, abia dup 1860, iar la 1866 curentele i gruprile politice erau deja bine definite i au continuat s se dezvolte n ntreaga perioad democratic a Romniei moderne, adic on n anul 1938. La 1875 ia natere oficial Partidul Liberal (ulterior denumit Partidul Naional Liberal), iar la 1880 Partidul Conservator, dei ambele aveau deja o istorie de 10-15 ani. Anul 1938 a nsemnat primul pas spre desfiinarea regimului bazat pe pluralismul politic: regele Carol al II-lea a suspendat funcionarea partidelor politice. Acestea au reaprut dup 23 august 1944, ns doar pentru scurt timp. n 1947, Romnia a intrat n umbra regimului totalitar, antidemocratic, al partidului unic (partidul comunist).

Dup evenimentele din decembrie 1989, democratizarea Romniei a nsemnat o adevrat explozie a partidelor politice, fireasc n contextul reafirmrii pluralismului politic. 4.2. Legislaia actual privind partidele politice n Romnia

Partidele politice sunt reglementate, n Romnia, att de Constituie (art. 8, art. 40, art. 146 lit. k)), ct i de o serie de legi organice: Legea nr. 14/2003 privind partidele politice, Legea nr. 43/2003 privind finanarea partidelor politice, Legile electorale.

Constituia Romniei stabilete, n art. 8, principiile organizrii i funcionrii partidelor politice n Romnia.

Art. 40 conine i posibilele limitri ale dreptului de asociere, cu privire special asupra partidelor politice.

Legea partidelor politice - Legea nr. 14/2003 ofer o reglementare detaliat a tuturor aspectelor care in de nfiinarea i funcionarea partidelor politice, n timp ce finanarea acestora face obiectul unei legi organice separate Legea nr. 43/2003.

Articolul 1 al Legii nr. 14/2003 definete partidele politice ca fiind asociaii cu caracter politic ale cetenilor romni cu drept de vot, care particip n mod liber la formarea i exercitarea voinei lor politice, ndeplinind o misiune public garantat de Constituie. Sub aspectul naturii juridice, partidele politice sunt calificate de lege ca fiind persoane juridice de drept public.

Legea enumer i principalele funcii ale partidelor politice: promovarea valorilor i intereselor naionale, a pluralismului politic, contribuia la formarea opiniei publice, participarea cu candidai n alegeri i la constituirea unor autoriti publci i stimuleaz participarea cetenilor la scrutinuri, potrivit legii. Sub aspectul interdiciilor, legea trimite att la art. 40 din Constituie, ct i la art. 30 alin. 7, potrivit cruia n exercitarea libertii de exprimare sunt interzise defimarea rii sau a naiunii, ndemnul la rzboi de agresiune, la ur naional, rasial, de clas sau religioas, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violen public, precum i manifestrile obscene, contrare bunelor moravuri. De asemenea, potrivit art. 3 alin. 4 din lege, partidele politice nu pot organiza activiti militare sau paramilitare i nici alte activiti interzise de lege.

Organizarea partidelor politice are la baz statutul i programul politic propriu al acestora. Art. 10 al legii stabilete elementele de coninut ale statutului unui partid: denumirea integral i denumirea prescurtat; descrierea semnului permanent; semnul permanent sub form grafic alb-negru i color, n anex; sediul central; meniunea expres c urmrete numai obiective politice; drepturile i ndatoririle membrilor; sanciunile disciplinare i procedurile prin care acestea pot fi aplicate membrilor; procedura de alegere a organelor executive i competenele acestora; competena adunrii generale a membrilor sau a delegailor acestora; organele mputernicite s prezinte candidaturi n alegerile locale, parlamentare i prezideniale; organul competent s propun reorganizarea partidului sau s decid asocierea ntr-o alian politic ori n alte forme de asociere; condiiile n care i nceteaz activitatea; modul de administrare a patrimoniului i sursele de finanare, stabilite n condiiile legii; organul care reprezint partidul n relaiile cu autoritile publice i teri. De asemenea, legea cuprinde reguli privind organele de conducere ale partidelor, soluionarea diferendelor dintre membrii unui partid etc.

- procedura de nregistrare a partidelor politice

- reguli privind modificarea statutului, a programului politic al partidului

- reguli privind asocierea partidelor, precum i privind reorganizarea partidelor.

- reguli privind ncetarea activitii partidelor politice. Finanarea partidelor politice este reglementat de Legea nr. 43/2003. Principalele forme de finanare: cotizaii ale membrilor, donaii i legate, venituri provenite din activiti proprii, subvenii de la bugetul de stat. Legea stabilete scutirea de impozite i taxe a acestor venituri, precum i plafoane pentru unele categorii devenituri, cum sunt donaiile.

Partidele politice nu pot accepta donaii sau servicii prestate cu titlu gratuit de o autoritate sau instituie public, de la o regie autonom, de la o companie naional, societate comercial sau societate bancar cu capital integral sau majoritar de stat i nici donaii n bani din partea unui sindicat.

n concluzie, subliniem rolul esenial pe care l joac partidele politice n cadrul democraiei constituionale din Romnia. Prin funciile lor specifice, partidele contribuie la formarea i exprimarea voinei politice a cetenilor, precum i la realizarea raporturilor de guvernare.

BIBLIOGRAFIE MINIMAL OBLIGATORIE:

Bianca SELEJAN-GUAN, Drept constituional i instituii politice. Vol. II. Editura Universitii Lucian Blaga, Sibiu, 2005

Constituia Romniei, republicat n Monitorul Oficial al Romniei, partea I, nr. 767 din 31.10.2003

Legea nr. 14/2003 Legea partidelor politice, publicat n Monitorul Oficial al Romniei, partea I, nr. 25 din 17.01.2003

Legea nr. 43/2003 privind finanarea activitii partidelor politice i a campaniilor electorale, publicat n Monitorul Oficial al Romniei, partea I, nr. 54 din 30.01.2003NTREBRI I CERINE PENTRU AUTOEVALUARE:

1. Definii i caracterizai partidele politice.

2. Enumerai i explicai funciile partidelor politice

3. Limitele asocierii n partide politice

4. Condiiile nregistrrii partidelor politice n Romnia.

5. Reguli privind asocierea i reorganizarea partidelor.

6. Sintetizai, pe baza argumentelor prezentate n curs, rolul partidelor politice n ordinea constituional a Romniei.Capitolul 4 - Sistemul electoral

1. Noiunea de sistem electoral

Noiunea de sistem electoral desemneaz acea instituie a dreptului constituional format din ansamblul normelor juridice care reglementeaz relaiile sociale ce apar n sfera desemnrii reprezentanilor poporului. Aceste norme, denumite i norme electorale, stabilesc drepturile electorale ale cetenilor, condiiile i garaniile exercitrii acestor drepturi, modul de scrutin, etapele organizrii i desfurrii alegerilor, precum i stabilirea rezultatelor alegerilor i atribuirea mandatelor.

Sediul materiei pentru sistemul electoral romnesc actual este format din prevederile constituionale (art. 36, art. 37, art. 38, art. 62, art. 81, art. 120 i art. 122), ale Legii nr. 373/2004 privind alegerea Camerei Deputailor i Senatului, ale Legii nr. 370/2004 privind alegerea Preedintelui Romniei i ale Legii nr. 67/2004 privind alegerea autoritilor administraiei publice locale.

2. Drepturile electorale

Drepturile electorale fac parte din categoria drepturilor exclusiv politice. Ele aparin n exclusivitate cetenilor unui stat i, prin exercitarea lor, acetia particip la guvernare, desemnnd organele reprezentative ale poporului.

Exist dou categorii de drepturi electorale: cele prevzute de Constituie i cele prevzute de legile electorale. Cele prevzute n Constituie sunt drepturile electorale fundamentale - dreptul de a alege i dreptul de a fi ales. Dintre celelalte drepturi electorale, prevzute de lege, amintim: dreptul de a verifica nscrierea n listele electorale, dreptul de a face ntmpinri mpotriva omisiunilor, a nscrierilor greite i a oricror erori, dreptul de a contesta candidaturile .a.

2.1. Dreptul de a alege

Dreptul de a alege este reglementat de art. 36 din Constituia Romniei sub denumirea dreptul de vot, iar n art. 62 alin. 1 i 81 alin.1, sunt enumerate caracteristicile votului: universal, egal, direct, secret i liber exprimat.

Universalitatea votului a reprezentat, pentru mult vreme de la afirmarea chiar a principiilor democraiei, un ideal social-politic. Aceasta, deoarece, dei afirmat, universalitatea s-a aplicat trziu n realitate, ca rezultat al unor ndelungate i vehemente revendicri. Votul universal a fost i mai este opus votului selectiv, care apare sub dou aspecte: votul cenzitar i votul capacitar.

- votul cenzitar se caracterizeaz prin unele condiii impuse cetenilor pentru a-i putea exercita dreptul de vot.

- votul capacitar presupune un anumit grad de instrucie al alegtorului.

Articolul 36 al Constituiei Romniei, impune urmtoarele condiii pentru exercitarea dreptului de vot universal:

- cetenia romn;

- vrsta de 18 ani;

- deplintatea facultilor mintale;

- aptitudinea moral de a vota (exceptndu-se, pe acest criteriu, persoanele condamnate, prin hotrre judectoreasc definitiv, la pierderea drepturilor electorale).

Egalitatea votului presupune ca fiecare cetean s aib dreptul la un singur vot pentru alegerea aceleiai autoriti publice. Aceast trstur a votului implic nlturarea unor tehnici i procedee electorale de limitare sau deturnare a acestui deziderat, care s-au practicat n unele sisteme constituionale, precum geografia electoral, colegiile electorale, votul plural sau votul multiplu. (Ioan Muraru).

Votul direct presupune exprimarea direct, personal, a dreptului de vot i nu prin reprezentani sau delegai.

Votul secret reprezint posibilitatea cetenilor de a-i exprima opiunea electoral fr ca aceasta s fie cunoscut de alte persoane.

Votul liber exprimat reprezint posibilitatea cetenilor de a i exercita sau nu dreptul de vot, iar n cazul participrii la vot, de a-i manifesta opiunea n mod liber.

2.2. Dreptul de a fi ales

Dreptul de a fi ales reprezint posibilitatea acordat ceteanului de a candida i de a fi ales ntr-unul din organele reprezentative.

Constituia Romniei reglementeaz acest drept n art. 37. Au dreptul de a fi alese persoanele care au drept de vot i care ndeplinesc o serie de condiii prevzute de art. 37. Aceste condiii sunt:

a) s ndeplineasc condiiile prevzute n art. 16 alin. 3 al Constituiei, adic s aib cetenia romn i domiciliul n ar;

b) potrivit art. 37 alin. 2, s fi mplinit o anumit vrst minim, care difer n funcie de organul sau funcia pentru care candideaz: 23 de ani pentru a fi ales n Camera Deputailor, 33 de ani pentru a fi ales n Senat i 35 de ani pentru a fi ales n funcia de Preedinte al Romniei.

c) s nu fac parte din categoriile de persoane crora le este interzis asocierea n partide politice potrivit art. 40 alin. 3 din Constituie: judectorii Curii Constituionale, avocaii poporului, magistraii, membrii activi ai armatei, poliitii i alte categorii de funcionari publici stabilite prin lege organic.Prin revizuirea din 2003, textul Constituiei Romniei a fost completat, n perspectiva integrrii n Uniunea European, cu dreptul cetenilor romni de a alege i de a fi alei n Parlamentul European. 3. Clasificarea sistemelor electorale i a modurilor de scrutin

Noiunea de scrutin este definit ca modalitatea n care alegtorii desemneaz deputaii, senatorii, consilierii etc.

3.1. Sistemul majoritar

n cadrul sistemului majoritar, sunt alei candidaii care obin cel mai mare numr de voturi. n cadrul sistemului majoritar, dup modul de propunere a candidailor de ctre partide, ntlnim mai multe tipuri de scrutin: scrutin uninominal, plurinominal i scrutin de list, iar dup numrul de tururi electorale distingem ntre scrutin majoritar cu unul sau dou tururi.

3.2. Sistemul reprezentrii proporionale

Este cel mai frecvent utilizat mod de scrutin, datorit avantajelor pe care le prezint. Acest sistem const n atribuirea mandatelor proporional cu numrul de voturi obinute de fiecare candidat sau list de candidai. n cadrul acestui sistem, este specific varianta scrutinului de list, cu subcategoriile sale cu liste blocate, liste deschise, vot preferenial .a. Aplicarea sistemului reprezentrii proporionale are ca efect atribuirea mandatelor prin raportare la un coeficient electoral determinat n funcie de mecanismul de atribuire a mandatelor ales. Repartizarea astfel realizat se face n etape, nefiind posibil atribuirea mandatelor dup o singur operaiune, datorit resturilor electorale care rmn n urma primei diviziuni. Dup metoda aplicat pentru a distribui aceste resturi, sistemul reprezentrii proporionale cunoate urmtoarele variante de atribuire a mandatelor: reprezentarea proporional apropiat, sistemul DHondt i reprezentarea proporional integral.

3.3. Sisteme mixte

Sistemele mixte rezult din combinarea sistemului majoritar cu cel al reprezentrii proporionale. ntlnim dou astfel de sisteme: sistemul nrudirilor i sistemul german al buletinului dublu.

3.4. Categorii de scrutin

Scrutinul uninominal presupune desemnarea unui singur candidat al fiecrui partid, ntr-o circumscripie electoral. n aplicarea unui scrutin uninominal, delimitarea circumscripiilor electorale se face n aa fel nct acestea s aib un numr aproximativ egal de locuitori, iar teritoriul rii este mprit n attea circumscripii cte mandate exist n competiia electoral.

n cadrul scrutinului de list, alegtorul i exprim, prin vot, opiunea pentru o list de candidai propus de fiecare partid. Acest tip de scrutin nu presupune o decupare special a circumscripiilor electorale, ci ele se identific, de regul, cu unitile administrativ-teritoriale.

La rndul su, scrutinul de list are dou variante: listele blocate i listele deschise cu subvariantele: votul preferenial i panaajul.

4. Organizarea i desfurarea alegerilor(4.1. Circumscripiile electorale, listele electorale i crile de alegtor

Organizarea alegerilor are ca punct de plecare momentul stabilirii datei alegerilor. Potrivit art. 7 alin. 1 din Legea nr. 373/2004, data alegerilor se stabilete i se aduce la cunotin public de ctre Guvern cu cel puin 45 de zile nainte de ziua votrii i pn la mplinirea a 5 zile de la data la care ncepe s curg termenul prevzut la art. 63 alin. 2 din Constituie. textul constituional menionat prevede c alegerile pentru Camera Deputailor i Senat se desfoar n cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului. Acelai termen de 45 de zile este stabilit i de Legea nr. 370/2004 (art. 4 alin.1) pentru alegerile prezideniale. De asemenea, ambele legi prevd c alegerile au loc ntr-o singur zi, care poate fi numai duminica.

Potrivit art. 3 alin. 1 din Legea 373, deputaii i senatorii se aleg n circumscripii electorale pe baz de scrutin de list, potrivit principiului reprezentrii proporionale, precum i pe baz de candidaturi independente.

Se vor studia, pe baza Legii electorale i a cursului tiprit:

- circumscripiile electorale

- listele electorale

- crile de alegtor

- Autoritatea Electoral Permanent

- Birourile electorale

- Seciile de votare. Buletinele de vot, semnele electorale i tampilele electorale

- Candidaturile- Campania electoral- Desfurarea votrii5. Stabilirea rezultatelor alegerilor i atribuirea mandatelor

5.1. Stabilirea rezultatelor alegerilor se face n mai multe etape: la nivelul seciilor de votare, la nivelul circumscripiei i la nivelul ntregii ri.5.2. Atribuirea mandatelor

- atribuirea mandatelor la nivelul circumscripiilor electorale;- atribuirea resturilor la nivelul Biroului Electoral Central.

- atribuirea mandatului de Preedinte al Romniei.

6. Alte prevederi ale legii electorale

121. Alegerile pariale se organizeaz n situaia n care se anuleaz alegerile ntr-o circumscripie electoral, precum i n cazul n care mandatul de deputat sau de senator devenit vacant nu poate fi ocupat de supleant.

122. Anularea alegerilor poate interveni n cazurile prevzute de lege. Pentru alegerile parlamentare, Biroul Electoral Central poate anula alegerile pentru fraud electoral.

NTREBRI I CERINE PENTRU AUTOEVALUARE:

1. Deosebirea dintre alegere i votare

2. n ce condiii vor avea cetenii romni dreptul de a alege i de a fi alei n Parlamentul European?

3. Avantajele i dezavantajele sistemului de scrutin majoritar

4. Avantajele i dezavantajele sistemului reprezentrii proporionale

5. Avantajele i dezavantajele scrutinului uninominal

6. Avantajele i dezavantajele scrutinului de list

7. Etapele organizrii i desfurrii alegerilor n Romnia

8. Care este scopul Autoritii Electorale Permanente?

9. n ce caz se pot anula alegerile?

10. Ce este frauda electoral?

BIBLIOGRAFIE MINIMAL OBLIGATORIE:

Bianca SELEJAN-GUAN, Drept constituional i instituii politice. Vol. II. Editura Universitii Lucian Blaga, Sibiu, 2005

Constituia Romniei, republicat n Monitorul Oficial al Romniei, partea I, nr. 767 din 31.10.2003

Legea nr. 373/2004 privind alegerea Camerei Deputailor i Senatului, publicat n M.Of. nr. 887 /29.09.2004

Legea nr. 370/2004 privind alegerea Preedintelui Romniei, publicat n M.Of. nr. 887 /29.09.2004

Legea nr. 67/2004 privind alegerea autoritilor administraiei publice locale, publicat n M.Of. nr. 271/29.05.2004Capitolul 5 - Parlamentul

1. Scurt istoric al Parlamentului. Definiia Parlamentului

Parlamentul apare, n mod tradiional, caracterizat ca fiind organul reprezentativ al poporului, adunarea reprezentativ, dar i puterea legislativ sau organul legislativ. Aceste determinri ale Parlamentului provin din aplicarea teoriei suveranitii naionale, respectiv a separaiei puterilor.

Parlamentele contemporane i regsesc originile n parlamentul britanic, care dateaz, ntr-o form incipient, din secolul al XIII-lea. Strmoul parlamentelor de astzi este Marele Consiliu, nfiinat, n Anglia, dup cucerirea normand (iniial, s-a numit curia major i era alctuit din vasalii direci ai Coroanei). Dup acordarea Magnei Carta (1215), Marele Consiliu a constituit una din limitrile puterii regale. Trebuie precizat c acest corp era alctuit din reprezentani ai nobilimii. n 1265, componena sa s-a lrgit, fiind alctuit din pairi ai regatului, dar i din cavaleri i oreni. Din sec. al XIII-lea dateaz, de fapt, i denumirea de parlament, mai precis din 1295, cnd a fost convocat aa-numitul Model Parliament, sub domnia regelui Eduard I. Acest termen nu s-a impus, ns, n uzul general, n detrimentul mai vechilor termeni consiliu i curie, dect n sec. al XIV-lea. Tot din acest veac dateaz i separarea celor dou camere ale parlamentului englez la 1332 apare meniunea oficial a unei adunri a cavalerilor i orenilor, separat de lorzi i clerici.

Astzi, termenul parlament desemneaz organul colegial, desemnat n mod democratic, cu caracter reprezentativ, asociat produciei de norme generale i abstracte (legi formale) i abilitat s controleze alte organe (Louis Favoreu .a.) sau, ntr-o definiie de dicionar, organul de guvernare prin deliberare, compus din una sau dou camere n faa crora executivul este responsabil (Pierre Avril i Jean Gicquel).

n Romnia, adunrile legislative au evoluat de la componena i desemnarea specifice adunrilor de stri (cum ar fi, de exemplu, Adunarea Electiv din epoca Regulamentelor Organice) la parlament n sensul modern al termenului, de adunare desemnat prin procedee democratice (alegeri) i nvestiti n principal cu adoptarea legilor. Prima astfel de adunare este cea prevzut de Convenia de la Paris (1858). Ea a fost urmat de primul parlament bicameral instituit prin Statutul Dezvolttor al Conveniei de la Paris - i de parlamentele create de Constituiile din 1866 i 1923. Tradiia bicameral inaugurat de Cuza a luat sfrit odat cu constituiile epocii comuniste, care instituiau un parlament unicameral i a fost reluat de Constituia din 1991.

2. Funciile parlamentului

a) funcia legislativ;

b) stabilirea direciilor principale ale activitii social-economice, culturale, statale i juridice;

c) alegerea, formarea, avizarea formrii, numirea sau revocarea unor autoriti statale;

d) controlul parlamentar;

e) conducerea n politica extern;

f) organizarea i funcionarea proprie.

2.1. Funcia legislativ

Funcia legislativ a constituit i constituie i astzi funcia definitorie a parlamentului, parte a funciei sale de autoritate deliberativ, de conducere. Constituia Romniei, n art. 61 alin. 1, confirm importana funciei legislative a Parlamentului: Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului romn i unica autoritate legiuitoare a rii. Vom observa, deci, c exercitarea funciei legislative de ctre parlament este, de fapt, rezultatul raportului de reprezentare a poporului de ctre acesta, de exercitare a suveranitii naionale n numele titularului ei - poporul.

n exercitarea funciei sale legislative, Parlamentul adopt trei categorii de legi: legi constituionale, legi organice i legi ordinare. Sfera acestora este determinat, parial, de art. 73 al Constituiei.

Legile constituionale sunt cele de revizuire a Constituiei i sunt adoptate dup o procedur distinct, ce a fost deja examinat.

Legile organice sunt legi de o importan deosebit n cadrul sistemului normativ-juridic i statal. Art. 73 alin. 3 enumer o parte din domeniile rezervate de Constitui legilor organice.

Legile ordinare sunt acele legi care se adopt n toate celelalte domenii ale vieii sociale.

2.2. Funcia de stabilire a direciilor i politicilor publice, interne i externe

Aceast funcie a parlamentului este i ea derivat din exercitarea de ctre acesta a suveranitii naionale. 2.3. Funcia de alegere, formare, avizare, numire sau revocare a unor autoriti

Aceast funcie a aprut pentru a consolida poziia dominant a Parlamentului fa de celelalte autoriti publice, n cadrul regimului parlamentar. Chiar i n regimurile prezideniale (ca de exemplu, n SUA), parlamentul are competena de a-i da avizul sau acordul privind numirea n nalte funcii de ctre preedintele rii (n SUA, de pild, este vorba de numirea n funcia de ambasador, consul sau de judector al Curii Supreme, numire supus validrii Senatului SUA).

2.4. Funcia de control

Controlul parlamentar este una din cele mai importante funcii ale parlamentelor contemporane. Acest control a fost calificat, n doctrin, ca fiind necesar i deplin i cu manifestare difereniat, n funcie de natura organului sau activitii controlate.

Funcia de control a parlamentului se exercit printr-o diversitate de forme i mijloace, potrivit prevederilor constituionale n materie. Remarcm, n primul rnd, c acest control se exercit cu precdere asupra activitii executive i asupra administraiei publice, fie direct de ctre parlament, fie indirect, prin intermediul ombudsman-ului. 2.5. Funcia de conducere n politica extern

Aceast funcie a parlamentului se realizeaz prin ndeplinirea, de ctre acesta, a unor atribuii constituionale n domeniul politicii externe a statului:

- ratificarea i denunarea tratatelor internaionale;

- declararea strii de rzboi;

- suspendarea sau ncetarea ostilitilor militare.

2.6. Atribuii ale Parlamentului n legtur cu organizarea sa intern i cu funcionarea sa

Aceste atribuii formeaz o funcie de reglementare a activitii proprii a parlamentului i sunt urmtoarele:

validarea sau anularea alegerii parlamentarilor;

adoptarea regulamentelor de organizare i funcionare;

alegerea organelor interne ale camerelor;

stabilirea bugetului propriu;

atribuii privind statutul deputailor i senatorilor.

3. Structura Parlamentului

Din punctul de vedere al structurii, parlamentele contemporane sunt de dou feluri: monocamerale i bicamerale. Monocameralismul predomin n statele Europei de Nord, dar ntlnim astfel de parlamente i n Grecia i Portugalia. Majoritatea statelor europene, ns, au optat pentru parlamente bicamerale.

Bicameralismul este soluia structural fireasc pentru statele federale, unde exist principiul dublei legitimiti a parlamentului democratic i cea decurgnd din reprezentarea statelor componente. n aceste state, a doua camer reprezint statele componente, avnd o aa-numit legitimitate concurent legitimitii democratice pure a primei camere.

Din punct de vedere istoric, bicameralismul este justificat de dou motive: asigurarea unei garanii a reprezentrii aristocraiei (pornind de la modelul britanic al Camerei Lorzilor) i caracterul federal al statului.

Bicameralismul este de dou feluri: inegalitar i egalitar.Bicameralismul inegalitar presupune existena unor diferene notabile ntre cele dou camere. n acest sistem, condiia legitimitii se subordoneaz celei a diferenierii: de multe ori, modul de desemnare a membrilor celei de-a doua camere difer substanial fa de prima camer.Dintre argumentele formulate n cadrul dezbaterilor din Adunarea Constituant n favoarea structurii bicamerale a parlamentului, Ioan Muraru i Mihai Constantinescu rein:

- necesitatea de a se evita dictatul Parlamentului;

- o lege analizat de mai multe persoane, constituite n dou Camere diferite, d o garanie n plus;

- asigurarea unor garanii suplimentare pentru aplicarea principiilor democratice i eliminarea unor greeli n activitatea uneia sau alteia din Camere etc.

Legiuitorul constituant din 1991 a optat pentru varianta unui bicameralism cvasi-egalitar, care a generat numeroase critici n literatura de specialitate.Datorit acestor critici, tezele revizuirii Constituiei au inclus i modificri importante privind competena Camerelor, n mod special n procedura de legiferare, care s justifice meninerea structurii bicamerale. Asupra acestor diferenieri vom reveni n cadrul analizei procesului de legiferare.

4. Organizarea i funcionarea parlamentului

4.1. Organizarea intern a Parlamentului

Principiul care guverneaz organizarea parlamentului este cel al autonomiei Camerelor, expresie a independenei parlamentarilor n exercitarea mandatului lor. Aceast autonomie se manifest sub urmtoarele aspecte: autonomia regulamentar n organizarea i funcionarea Camerelor; autonomia financiar a Camerelor, potrivit unui buget propriu; structura politic specific a fiecrei Camere; organele proprii de lucru ale fiecre Camere.

Organizarea intern a Parlamentului Romniei cuprinde, potrivit art. 64 din Constituie: birourile permanente, grupurile parlamentare i comisiile parlamentare. Constituia stabilete principiile generale ale acestor formaiuni, iar reglementrile de detaliu sunt stabilite de regulamentele celor dou camere.

Se vor studia, pe baza cursului i/sau a regulamentelor Camerelor:

- Birourile permanente

- Grupurile parlamentare

- Comisiile parlamentare

Funcionarea Parlamentului

Mandatul sau legislatura Parlamentului reprezint perioada de timp pentru care a fost ales parlamentul sau camerele. Sesiunile Parlamentului sunt perioadele de timp din cursul unui an, n care Camerele i desfoar activitatea. Sesiunile Parlamentului Romniei sunt de dou feluri: ordinare i extraordinare. Sesiunile ordinare sunt cele prevzute expres de Constituie pentru ntrunirea obinuit a Camerelor.

edinele Camerelor sunt formele de desfurare a activitii curente a Camerelor, n plen. edinele pot fi separate i comune. Art. 65 alin. 2 al Constituiei enumer situaiile n care Camerele se ntrunesc n edine comune.

5. Statutul deputailor i senatorilor

Caracterul mandatului deputailor i senatorilor. Mandatul parlamentar a fost definit ca o funcie public cu care membrii Camerelor parlamentare sunt nvestii prin alegere, funcie al crei coninut este determinat prin Constituie i n virtutea creia fiecare parlamentar, reprezentnd naiunea, concur la exerciiul suveranitii naionale.n doctrin (Ioan Muraru, Mihai Constantinescu) au fost identificate urmtoarele trsturi ale mandatului parlamentar:

a) generalitatea

b) independena

c) irevocabilitateaLimitele mandatului parlamentarilor sunt determinate de Constituie. Astfel, conform art. 70, deputaii i senatorii intr n exerciiul mandatului la data ntrunirii legale a Camerei din care fac parte, sub condiia validrii alegerii i a depunerii jurmntului. Mandatul parlamentar nceteaz la data ntrunirii legale a Camerelor nou alese sau n caz de demisie, de pierdere a drepturilor electorale, de incompatibilitate sau de deces.

Statutul deputailor i senatorilor, n exercitarea mandatului lor, formeaz coninutul acestui mandat, adic drepturile i obligaiile acestora, consacrate de Constituie i de regulamentele Camerelor. Doctrina a clasificat drepturile parlamentarilor dup mai multe criterii. O prim clasificare ine seama de criteriul naturii dreptului, n drepturi politice i drepturi patrimoniale. Dup coninutul lor, drepturile i obligaiile parlamentarilor pot fi: drepturi i ndatoriri care privesc organizarea intern a Camerelor i drepturi i ndatoriri ce in de raportul de reprezentare i de responsabilitatea fa de alegtori. Dup modul de reglementare, exist drepturi i obligaii ale parlamentarilor reglementate de Constituie i, respectiv, de legi i regulamente. Unele drepturi se exercit individual, iar altele n colectiv, fie sub forma grupurilor parlamentare, fie sub forma unui anumit numr de deputai sau senatori.

Protecia mandatului deputailor i senatorilor se realizeaz prin incompatibiliti, imuniti i drepturi i alte faciliti patrimoniale. Protecia mandatului parlamentar este recunoscut ca necesar, pornind de la rolul parlamentului ca organ reprezentativ suprem al poporului: realizarea eficient a mandatului implic independena parlamentarului contra oricror presiuni exterioare (Ioan Muraru, Mihai Constantinescu).

Incompatibilitile ntre calitatea de parlamentar i alte funcii publice sunt prevzute de Constituie. Articolul 71 alin.1 al Constituiei impune o prim incompatibilitate: cea dintre calitatea de deputat i cea de senator. De asemenea, calitatea de deputat deu de senator este incompatibil cu exercitarea oricrei funcii publice de autoritate, cu excepia celei de membru al Guvernului.

Un alt mod de protecie a mandatului parlamentar este consacrarea imunitii parlamentare. Imunitatea parlamentar este destinat a proteja parlamentarul fa de eventualele presiuni sau abuzuri ce s-ar putea exercita mpotriva sa, pentru opiniile exprimate n timpul mandatului.

Rspunderea i sanciunile aplicabile deputailor i senatorilor sunt prevzute de regulamentele Camerelor, pentru nclcarea obligaiilor lor constituionale, legale i regulamentare. Astfel, potrivit art. 203 din regulamentul Camerei Deputailor, abaterile de la regulament atrag urmtoarele sanciuni:

a) avertismentul;

b) chemarea la ordine;

c) retragerea cuvntului;

d) eliminarea din sala de edine;

e) interzicerea participrii la lucrrile Camerei pe timp de maximum 15 zile;

f) excluderea temporar.

Sanciunile prevzute la lit. a), b), c) i d) se aplic de ctre preedintele Camerei, iar cele prevzute la lit. e) i f), de ctre Camer, la propunerea preedintelui. Pentru aplicarea sanciunilor prevzute la lit. e) i f) cazul se va trimite Comisiei juridice, de disciplin i imuniti, care va prezenta un raport asupra cercetrii efectuate.

Regulamentul Senatului cuprinde un set diferit de sanciuni, prevzute de art. 192: a) avertisment; b) chemarea la ordine; c) retragerea cuvntului; d) ndeprtarea din sal pe durata edinei;

e) interzicerea de a participa la lucrrile Senatului pe o perioad de maximum 30 de zile calendaristice.

6. Actele Parlamentului

n exercitarea funciilor sale, Parlamentul adopt o serie de acte, care constituie manifestri de voin ale acestuia n scopul de a produce anumite efecte. Natura acestor acte difer, dup scopul n care sunt adoptate. Astfel, exist acte juridice i acte politice ale Parlamentului. Din prima categorie, potrivit art. 67 al Constituiei, fac parte legile, hotrrile i moiunile, iar din a doua categorie fac parte declaraiile politice, mesajele, rezoluiile, apelurile etc.

La rndul lor, actele juridice se pot clasifica n acte cu caracter normativ i acte cu caracter individual. Din prima categorie fac parte, de regul, legile, regulamentele Camerelor i unele hotrri, iar din a doua categorie, unele hotrri i moiunile. Exist, ns, ca excepie, i legi fr caracter normativ, dei acestea nu sunt nominalizate expres n Constituie. 6.1. Legea ca act juridic al Parlamentului. Legiferarea

6.1.1. Definiia i clasificarea legii ca act juridic al Parlamentului

Legea este actul juridic adoptat de parlament, dup o procedur prestabilit prin Constituie i care cuprinde norme juridice ce reglementeaz, cu caracter de generalitate, relaiile sociale cele mai importante.

n unele constituii, se face referire expres la domeniul rezervat legii, care cuprinde, de regul, cele mai importante relaii sociale.

Constituia Romniei clasific legile n legi constituionale, legi organice i legi ordinare.

6.1.2. Procedura legislativ

Procedura legislativ sau de elaborare a legii este o procedur complex, care implic participarea mai multor autoriti, precum i, uneori, a cetenilor. Procedura legislativ este stabilit de Constituie, iar rolul determinant n cadrul ei aparine, n mod firesc, Parlamentului, ca unic autoritate legiuitoare a rii.

Procedura legislativ comport mai multe etape:

a) iniiativa legislativ;

b) sesizarea Camerei competente, potrivit Constituiei;

c) examinarea i avizarea proiectului de lege de ctre comisiile de specialitate ale Camerelor;

d) includerea proiectului de lege pe ordinea de zi a Camerelor;

e) dezbaterea proiectului de lege n plenul fiecrei Camere;

f) votarea proiectului de lege n fiecare Camer;

g) medierea (doar n cazul legilor constituionale);

h) semnarea legii de ctre preedinii Camerelor;

i) promulgarea legii de ctre Preedintele Romniei;

j) publicarea legii;

k) aprobarea legii prin referendum (doar n cazul legilor constituionale).

n afara acestor etape ale procedurii legislative propriu-zise, se cuvin menionate i etapele prealabile acesteia, respectiv documentarea n vederea elaborrii proiectului de lege sau a propunerii legislative i fundamentarea acestora pe baza documentrii efectuate. Aceste etape preliminare implic doar pe autorul proiectului sau propunerii legislative.

6.2. Hotrrile Parlamentului

Hotrrile sunt acte juridice adoptate de parlament, nominalizate de Constituie n art. 67. Hotrrile pot avea caracter normativ i nenormativ. Criteriile clasice de delimitare a legilor de hotrri sunt cel material i cel formal: coninutul actului i procedura de adoptare. Normele cuprinse n hotrri au o for juridic inferioar legilor, iar sub aspectul procedurii, exist o serie de diferene importante: nu sunt aplicabile regulile privind iniiativa i avizarea, iar hotrrile pot fi adoptate de o singur Camer.

O categorie aparte de hotrri ale parlamentului o reprezint regulamentele parlamentare. 6.3. Moiunile Parlamentului

Moiunile sunt acte juridice cu caracter individual, prin care Camerele sau parlamentul n ntregul su i exprim opinia cu privire la un anumit aspect din activitatea executivului, n cadrul funciei de control parlamentar. n sistemul constituional romnesc, moiunile sunt de dou feluri: simple i de cenzur.

NTREBRI I CERINE PENTRU AUTOEVALUARE:

1. Istoricul parlamentelor

2. Argumente pro- i contra- bicameralismului

3. Definii legea i artai care sunt criteriile care stau la baza acestei definiii

4. Exist legi fr caracter normativ?

5. Categorii de acte ale Parlamentului.

6. Ce este mandatul reprezentativ?

7. Care sunt principalele drepturi i obligaii ale parlamentarilor?

8. Protecia mandatului parlamentar.

9. Elemente noi n procedura de legiferare, dup revizuirea constituional din 2003.

10. Hotrrile i moiunile parlamentului.

BIBLIOGRAFIE MINIMAL OBLIGATORIE:

Bianca SELEJAN-GUAN, Drept constituional i instituii politice. Vol. II. Editura Universitii Lucian Blaga, Sibiu, 2005

Constituia Romniei, republicat n Monitorul Oficial al Romniei, partea I, nr. 767 din 31.10.2003Capitolul 6 - Puterea executiv repere constituionale

1. Consideraii generale

n conformitate cu prevederile Constituiei Romniei, autoritile publice care se circumscriu n sfera puterii executive sau executivului (n sens larg) realizeaz, cu prioritate, funcia executiv a statului romn. Aceste autoriti publice care formeaz executivul (n nelesul su larg) sunt Preedintele, Guvernul, administraia public central de specialitate i administraia public local.

Departajarea pe care o face Constituia ntre Preedinte i Guvern, pe de o parte, i administraia public, pe de alt parte, nu vrea s sugereze c Preedintele sau Guvernul se gsesc n afara administraiei publice. Dimpotriv, Preedintele Romniei are clare atribuii administrative, iar Guvernul exercit conducerea general a administraiei publice.

2. Structura executivului i a administraiei publice potrivit Constituiei Romniei

n regimurile constituionale contemporane, ntlnim dou categorii de structuri ale executivului: executiv monist i executiv dualist.

Exeutivul monist se caracterizeaz prin faptul c puterea executiv este condus de o singur autoritate statal, unipersonal sau colegial.

Executivul dualist apare n regimurile parlamentare i mixte (semi-parlamentare ori semi-prezideniale). n acest sistem, puterea executiv se exercit de un organ unipersonal, pe de-o parte, care ndeplinete funcia de ef al statului i de un organ colegial Guvernul pe de alt parte, care exercit conducerea general a administraiei publice. eful Guvernului ndeplinete funcia de ef al executivului.

Constituia Romniei consacr o structur dualist (bicefal) a executivului, format din Preedintele Romniei i Guvern. La rndul su, Guvernul este alctuit din prim-ministru, minitri i ali membri stabilii prin lege organic.

La rndul su, administraia public se mparte n administraia public central i administraia public local.

Administraia public central este format din ministere, alte organe de specialitate subordonate Guvernului i autoriti administrative autonome (Consiliul Suprem de Aprare a rii, serviciile de informaii, serviciile publice de radio i televiziune, Consiliul Naional al Audiovizualului, Consiliul Naional de Evaluare Academic i Acreditare, Banca Naional .a.).

Administraia public local se ntemeiaz, potrivit art. 120 din Constituie, pe principiile descentralizrii, autonomiei locale i deconcentrrii serviciilor publice. Administraia local cuprinde, aadar, autoritile prin care se realizeaz autonomia local (consiliile locale i primarii, potrivit art. 121 al Constituiei), autoritile de coordonare a activitii consiliilor comunale i oreneti (consiliile judeene, potrivit art. 122 din Constituie) i autoriti care exercit conducerea serviciilor publice deconcentrate i tutela administrativ la nivel local (prefecii, potrivit art. 123 din Constituie).

3. Raporturile Parlamentului cu Guvernul potrivit Constituiei Romniei

Analiza autoritilor executive i a raporturilor dintre executiv i administraia public fac n principal obiectul tiinei dreptului administrativ. Din punctul de vedere al dreptului constituional, intereseaz analiza relaiei dintre puterile statului, cu precdere dintre puterea legislativ i cea executiv, respectuv raporturile dintre Parlament i Guvern. Aceste raporturi s empart n mai multe categorii: raporturi care reflect rolul legislativului n formarea executivului i raporturi care reflect funcia de control al legislativului asupra executivului.

Se vor studia, pe baza cursului tiprit i a Constituiei:

- rolul Parlamentului n formarea Guvernului

- delegarea legislativ

- moiunea de cenzur - angajarea rspunderii GuvernuluiBIBLIOGRAFIE MINIMAL OBLIGATORIE:

Bianca SELEJAN-GUAN, Drept constituional i instituii politice. Vol. II. Editura Universitii Lucian Blaga, Sibiu, 2005

Constituia Romniei, republicat n Monitorul Oficial al Romniei, partea I, nr. 767 din 31.10.2003

Capitolul 7 - Preedintele Romniei

1. Consideraii generale despre instituia efului de stat i poziia acesteia n regimurile constituionale contemporane

Instituia efului de stat este una din cele mai vechi instituii politico-juridice. Astzi, aceast instituie cunoate o mare diversitate, att sub aspectul denumirii i modului de desemnare, ct i sub cel al rolului i atribuiilor n cadrul sistemului constituional. n sistemele constituionale moderne, marcate de rolul crescnd al Parlamentului, instituia efului de stat a trebuit poziia n mecanismul separaiei puterilor i s-i gseasc echilibrul fa de legislativ, dei, n doctrin, se vorbete tot mai mult de o slbire a instituiei efului de stat n majoritatea democraiilor europene contemporane (C. Grewe, H. Ruiz-Fabri).

Rolul i locul efului de stat difer n regimurile constituionale contemporane: a se studia, pe baza cursului, rolul efului de stat n regimurile parlamentare, prezideniale i semi-prezideniale.

2. Rolul i atribuiile Preedintelui Romniei

Articolul 80 din Constituie sintetizeaz rolul Preedintelui Romniei n ordinea constituional:

a) Preedintele Romniei reprezint statul romn, exercitnd, aadar, funcia de reprezentare;

b) Preedintele Romniei este garantul independenei naionale, al unitii i al integritii teritoriale a rii, exercitnd aa-numita funcie de aprare a efului statului;

c) Preedintele Romniei vegheaz la respectarea Constituiei i la buna funcionare a autoritilor publice, n acest scop exercitnd funcia de mediere ntre puterile statului, precum i ntre stat i societate.

d) Preedintele Romniei este comandantul forelor armate i ndeplinete funcia de preedinte al Consiliului Suprem de aprare a rii (art. 92 alin. 1 din Constituie).

211. n ndeplinirea rolului su constituional, Preedintele exercit o serie de atribuii, care pot fi clasificate n mai multe categorii, dup criteriul obiectului sau coninutului lor (Ioan Muraru):

1) atribuii privind legiferarea;

2) atribuii privind organizarea i funcionarea puterilor publice;

3) atribuii privind formarea unor autoriti publice;

4) atribuii n domeniul aprrii;

5) atribuii n domeniul politicii externe;

6) alte atribuii.

ntr-o alt clasificare, aparinnd prof. Tudor Drganu, criteriul utilizat este cel al modului de exercitare a atribuiilor de ctre Preedinte: atribuii exercitate de Preedinte fr concursul altor autoriti; atribuii exercitate de Preedinte cu concursul altor autoriti.

3. Alegerea Preedintelui Romniei

Desemnarea efului de stat este criteriul esenial care distinge marile forme de guvernmnt: monarhia i republica. Astfel, n cadrul monarhiilor, eful statului este desemnat prin

aplicarea principiului ereditii i mai rar prin alegere; n cadrul republicilor, eful statului este desemnat prin mai multe metode: direct, de ctre popor (n Frana, Finlanda, Irlanda, Islanda, Portugalia, Romnia); indirect, de ctre parlament (n Elveia, Grecia, Israel); indirect, de ctre un colegiu electoral (n SUA, Germania, Italia).

n Romnia, Preedintele este ales prin vot universal, egal, direct, secret i liber exprimat, potrivit legii electorale. Modul de scrutin folosit pentru alegerea Preedintelui Romniei este cel majoritar, cu dou tururi. Astfel, dac un candidat obine la primul tur de scrutin majoritatea de voturi a alegtorilor nscrii n listele electorale, va fi declarat ales n funcia de Preedinte. Dac nici unul dintre candidai nu obine aceast majoritate, se va organiza al doilea tur de scrutin, la care particip doar primii doi candidai, n ordinea descresctoare a numrului de voturi obinute la primul tur. n urma celui de-al doilea tur de scrutin, va fi declarat ales candidatul care obine cel mai mare numr de voturi. Alegerea n funcia de Preedinte al Romniei este validat de Curtea Constituional.

Se vor studia, pe baza Constituiei i a cursului tiprit:

- mandatul Preedintelui

- vacana funciei

- rspunderea Preedintelui

- actele Preedintelui Romniei

BIBLIOGRAFIE MINIMAL OBLIGATORIE:

Bianca SELEJAN-GUAN, Drept constituional i instituii politice. Vol. II. Editura Universitii Lucian Blaga, Sibiu, 2005

Constituia Romniei, republicat n Monitorul Oficial al Romniei, partea I, nr. 767 din 31.10.2003

NTREBRI I CERINE PENTRU AUTOEVALUARE:

1. Care este rolul efului statului n regimul parlamentar?

2. Care este rolul efului statului n regimul prezidenial?

3. Care este rolul efului statului n regimul semi-prezidenial?

4. Care este rolul efului statului n sistemul constituional romnesc?

5. Rspunderea Preedintelui Romniei.

6. Imunitatea Preedintelui Romniei.

7. Actele Preedintelui Romniei.

Capitolul 8 - Autoritatea judectoreasc repere constituionale

1. Puterea judectoreasc i autoritatea judetoreasc

Conceptul de putere judectoreasc se regsete, alturi de puterea legislativ i cea executiv, n formularea teoriei separaiei puterilor dat de Montesquieu i a fost preluat ca atare de constituiile sfritului de secol XVIII (Constituia SUA, n art. 3, statueaz c puterea judectoreasc va fi exercitat de o Curte Suprem i de celelalte instane).

Pentru nelegerea problematicii autoritii judectoreti n aspectele sale constituionale, sunt necesare cteva explicaii terminologice cu privire la noiunile de: justiie, jurisdicie, jurispruden.

2. Principiile constituionale ale autoritii judectoreti

2.1. Principiul legalitii

Principiul legalitii este consacrat, n materie de justiie, de art. 124 alin.1 al Constituiei: Justiia se nfptuiete n numele legii. Aceasta nseamn c activitatea jurisdicional este subordonat dreptului, sub dou mari aspecte: legalitatea instanelor judectoreti i legalitatea infraciunilor i pedepselor.

2.2. Principiul independenei i imparialitii judectorilor i instanelor judectoreti

Acest principiu apare consacrat n alin. 2 i 3 ale art. 124 din Constituie: (2) Justiia este unic, imparial i egal pentru toi. (3) Judectorii sunt independeni i se supun numai legii. Acest principiu reflect, n primul rnd, o aplicare a principiului general al egalitii n drepturi a cetenilor: justiia este unic, imparial i egal.

Reglementrile constituionale i legale cuprind i o serie de garanii ale independeei justiiei: inamovibilitatea, modul de recrutare i avansare.

2.3. Folosirea limbii oficiale i a limbii materne n justiie

Potrivit art. 128 al Constituiei, procedura judiciar se desfoar n limba oficial a statului, adic n limba romn. Cetenii romni aparinnd minoritilor naionale au dreptul s se exprime n limba matern n faa instanelor de judecat, n condiiile legii organice.

2.4. Principiul procesului echitabil

Dreptul la un proces echitabil este unul din cele mai importante drepturi individuale ntr-un stat de drept (a se vedea vol. I al acestei lucrri, p. 178). El impune o serie de reguli generale aplicabile activitii jurisdicionale: dreptul la aprare, respectarea prezumiei de nevinovie, accesul la justiie, publicitatea procedurii etc. Aceste principii constituie i principii fundamentale ale dreptului procesual penal i civil.

3. Organizarea sistemului judiciar

Vom reda foarte schematic reperele constituionale ale organizrii judectoreti, detaliile acestei materii fcnd obiectul unei discipline distincte din planul de nvmnt. Sistemul organelor judectoreti este format din: judectorii, tribunale, curi de apel, nalta Curte de Casaie i Justiie. Alturi de acestea, n nfptuirea actului de justiie sau n organizarea sistemului mai sunt implicate i alte autoriti care, mpreun cu instanele judectoreti, formeaz Autoritatea judectoreasc: Ministerul Public i Consiliul Superior al Magistraturii.

3.1. Instanele judectoreti

Potrivit art. 126 din Constituie, instanele judectoreti sunt nalta Curte de Casaie i Justiie i celelalte instane judectoreti stabilite de lege. Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciar stabilete urmtoarele categorii de instane judectoreti: nalta Curte de Casaie i Justiie, curi de apel, tribunale, tribunale specializate, judectorii. Tribunalele specializate sunt: tribunale pentru minori i familie, tribunale de munc i asigurri sociale; tribunale comerciale; tribunale administrativ-fiscale.

Competena acestor instane este stabilit de lege.

3.2. Ministerul Public

Articolele 131 i 132 ale Constituiei stabilesc rolul Ministerului Public i statutul procurorilor, iar Legea nr. 304/2004 i Legea nr. 303/2004 detaliaz regulile n aceast materie.

Ministerul Public cuprinde procurorii, constituii n parchete. Acetia intr i ei n categoria magistrailor. Parchetele funcioneaz pe lng instanele de judecat, conduc i supravegheaz activitatea de cercetare penal a poliiei judiciare, n condiiile legii.

Rolul Ministerului Public este de a reprezenta, n activitatea judiciar, interesele generale ale societii i de a apra ordinea de drept, precum i drepturile i libertile cetenilor.

Principiile care guverneaz activitatea procurorilor sunt: principiul legalitii, al imparialitii i al controlului ierarhic. Procurorii i desfoar activitatea sub autoritatea ministrului justiiei.

3.3. Consiliul Superior al Magistraturii

Consiliul Superior al Magistraturii este reprezentantul autoritii judectoreti i garantul independenei justiiei (art. 1 alin.1 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii). Consiliul Superior al Magistraturii este o autoritate independent care se supune, n activitatea sa, numai legii. Principalele funcii ale acestei autoriti sunt: de a propune Preedintelui Romniei numirea n funcie a judectorilor i procurorilor, cu excepia celor stagiari; de a fi instana disciplinar pentru judectori i procurori, potrivit procedurii stabilite de legea sa organic.

4. Raporturile autoritii judectoreti cu legislativul i executivul

Raporturile autoritii judectoreti cu legislativul pot fi astfel sintetizate:

- Parlamentul stabilete, prin lege, organizarea judiciar i statutul magistrailor, competena i procedura dup care instanele judectoreti i Ministerul Public i desfoar activitatea;

- justiia poate interveni n activitatea legislativ prin intermediul controlului constituionalitii legilor: fie direct, atunci cnd competena acestui control aparine judectorilor, fie indirect, cnd instanele judectoreti sunt doar asociate controlului constituionalitii legilor exercitat de Curtea Constituional.

Raporturile autoritii judectoreti cu executivul in, n primul rnd, de faptul c magistraii sunt numii n funcie de ctre Preedintele Romniei. n al doilea rnd, legalitatea actelor administrative este supus controlului jurisdicional, care reprezint o component esenial a statului de drept.

BIBLIOGRAFIE MINIMAL OBLIGATORIE:

Bianca SELEJAN-GUAN, Drept constituional i instituii politice. Vol. II. Editura Universitii Lucian Blaga, Sibiu, 2005

Constituia Romniei, republicat n Monitorul Oficial al Romniei, partea I, nr. 767 din 31.10.2003

NTREBRI I CERINE PENTRU AUTOEVALUARE:

1. Ce se nelege prin putere judectoreasc? Dar prin autoritate judectoreasc?2. Definii termenii de justiie i jurisdicie.

3. Ministerul Public.

4. Raporturile autoritii judectoreti cu executivul.

5. Care este sistemul autoritilor judectoreti n Romnia?

Pentru un istoric detaliat al partidelor politice n Romnia, a se vedea D.Vesma, Fenomenul guvernrii. Editura Burg, Sibiu, 2003, pp.171-175.

Publicate n Monitorul Oficial al Romniei, partea I, nr. 887/29.09.2004

Publicat n Monitorul Oficial al Romniei, partea I, nr. 271/29.05.2004

( Problematica organizrii i desfurrii alegerilor, ca i cea a stabilirii rezultatelor alegerilor va fi analizat din perspectiva legilor privind alegerile parlamentare i prezideniale, cu precizarea c regulile stabilite de aceast lege se regsesc, cu modificrile cerute de situaia diferit, i n cazul alegerilor locale.

426