Top Banner
«∆ημιουργική γραφή» πρόταση για διδακτική δοκι μή Στάμου Ευαγγελία, Φιλόλογος
12

dimiourgiki grafi

Apr 11, 2015

Download

Documents

estamou
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: dimiourgiki grafi

«∆ηµιουργική γραφή»πρόταση

για διδακτική δοκιµή

Στάµου Ευαγγελία, Φιλόλογος

Page 2: dimiourgiki grafi

Παρουσιάζοντας το θεωρητικό πλαίσιο τουµαθήµατος της Λογοτεχνίας επισηµάναµε τα εξής:

Η Λογοτεχνία, έκφραση κατεξοχήν αισθητική, θαµπορούσε να διεγείρει τη φαντασία και τηδηµιουργικότητα των µαθητών.

Η µέθοδος της «ελεγχόµενης ανάγνωσης» κατά τηδιδακτική πράξη, καθιστά το µαθητή παθητικόδέκτη της µιας και µοναδικής «ορθής» ερµηνείαςτου κειµένου.

Σε µία ευρύτερη αντίληψη η ανάγνωση είναι µίαυποκειµενική λειτουργία, µε βάση τη θεωρία τηςαναγνωστικής ανταπόκρισης και της αισθητικής τηςπρόσληψης.

Page 3: dimiourgiki grafi

Μπορούµε να βοηθήσουµε τους µαθητέςµας να αναδείξουν τον παιγνιώδηχαρακτήρα της λογοτεχνίαςπαροτρύνοντάς τα να κάνουν:αντικαταστάσεις λέξεων στοσυνταγµατικό ή τον παραδειγµατικόάξονακαταστροφή και επανασυναρµολόγηση τηςδοµής του κειµένουχρωµατισµό λέξεων και πολλά άλλα.

η λογοτεχνία είναι ένα lego πουκατασκευάζεται µε οικεία υλικά

Page 4: dimiourgiki grafi

Καταργούµε τηγραµµική σειρά τηςανάγνωσης τουκειµένου καιπροτείνουµε στουςµαθητές ναδιαλέξουν µόνοιτους τηνπαράγραφο στηνοποία θα πάνεκάθε φορά, στηριζόµενοι στηνπαρακάτω λογική.

Ενστερνιζόµενοι λοιπόντην αντίληψη ότι τακείµενα δεν αποτελούν«τη φυλακή ενός καιµόνο νοήµατος»,διαλέγουµε ένα πεζόλογοτεχνικό κείµενο πουνα ανταποκρίνεται στοστόχο µας καιδοκιµάζουµε να κάνουνετο εξής:

Page 5: dimiourgiki grafi

Έστω ότι το κείµενο είναι µιαπαράσταση µε εικοσιτέσσεριςσκηνές-δράσεις, Α, Β, Γ, ∆... πουόλες εκτυλίσσονται ταυτόχρονα, ενώοι µαθητές αποτελούν τους θεατές, α, β, γ..., οι οποίοι έχουν τηδυνατότητα να επιλέγουν κάθε φοράποια σκηνή θα παρακολουθούν, κινούµενοι στο χώρο.

(η ιδέα βασίστηκε στο κείµενο του Απόστολου∆οξιάδη «Η αφήγηση ως γνώση και ηπερίπτωση της βιογραφίας»)

Page 6: dimiourgiki grafi

στον εννοιολογικό χάρτη που δίνεταιαποτυπώνεται σχηµατικά το κείµενο και η

θέση των µαθητών-θεατών

Page 7: dimiourgiki grafi

Αυτό που συµβαίνει στην πράξη είναι ότιο κάθε θεατής-µαθητής (Βάσω, Αντώνης, Γιώργος) χαράσσει τη δική τουαναγνωστική διαδροµή και δηµιουργεί τηδική του ιστορία, «γραµµικοποιώντας»κατά βούληση.

Βάσω: π.χ. ΦΖΨΧ∆ΛΙΞΚΥΩΝΒ………

Γιώργος: π.χ. ΕΒΙΞΟΩΝΜΩΣ………

Αντώνης: π.χ. ΝΜΩΣΨΚΤΡΛΙΟ………

Page 8: dimiourgiki grafi

Στόχος µας είναι, ο κάθεµαθητής, αξιοποιώντας τονεπεξεργαστή κειµένου, ναπαρουσιάσει το τελικό προϊόν τηςδικής του αναγνωστικής εκδοχής, µε τη µορφή ενός θεατρικούέργου ενδεχοµένως. Έτσι, δενθα έχουµε απλή παράθεσηπαραγράφων αλλά µια µοναδικήγια τον κάθε µαθητή ιστορία.

Page 9: dimiourgiki grafi

Ασκούµε τους µαθητές στουςµηχανισµούς της ανάγνωσης. «Ένας έµπειρος αναγνώστης δενδιαβάζει µηχανικά αλλά επιλέγεισυνειδητά, ανάλογα µε το σκοπό τηςανάγνωσης, ευέλικτες αναγνωστικέςστρατηγικές που τον βοηθούν ναοικοδοµήσει το νοηµατικό περιεχόµενοτου γραπτού του λόγου»(Η.Γ.Ματσαγγούρας, Στρατηγικές∆ιδασκαλίας.

Τι κερδίζουµε;

Page 10: dimiourgiki grafi

Τι κερδίζουµε;Με τη διαδικασία της ανάγνωσηςκινητοποιούµε και τη διαδικασία τηςσκέψης των µαθητών. Τους εξηγούµεπώς µπορούν να προσεγγίσουν τοκείµενο και ποια στοιχεία και πού νααναζητήσουν πριν ή κατά τηνανάγνωση. Π.χ. περιδιαβάζουν τοκείµενο προσέχοντας τίτλους, υπότιτλους, βοηθητικά σχήµατα κλπ. Πρόκειται για µεταγνωστική δεξιότηταπου βοηθάει σηµαντικά στην κατανόησηενός κειµένου.

Page 11: dimiourgiki grafi

Τι κερδίζουµε; Ο κάθε µαθητής εκπαιδεύεται εκτός από τορόλο του αναγνώστη και στο ρόλο τουσυγγραφέα, αναπλάθοντας δηµιουργικά καιδραµατοποιώντας το κείµενο.

Εξηγούµε ότι για τη δηµιουργική ανάπλαση τουκειµένου ο καθένας δεν θα βασιστεί µόνο σταστοιχεία του κειµένου αλλά θα τα συνδέσει καιµε προσωπικές του εµπειρίες. «Χωρίς τιςπροσωπικές εµπειρίες, τα περισσότερα κείµεναγίνονται ακατανόητα, διότι, όπως είχεεπισηµάνει ο Λούθηρος «όποιος δεν κατανοεί ταπράγµατα δεν µπορεί να βγάλει νόηµα από τιςλέξεις» (Η.Γ. Ματσαγγούρας, Στρατηγικές∆ιδασκαλίας).

Page 12: dimiourgiki grafi

Ευπρόσδεκτα τα σχόλια και οι παρατηρήσεις -υποδείξεις σας για βελτίωση και εµπλουτισµό τηςπρότασης.

Επέκταση της πρότασης (πιο ενδιαφέρουσα): Φροντίζουµε το κείµενο που θα επιλέξουµε ναανήκει σε λογοτέχνη που βρίσκεται εν ζωή.

Παροτρύνουµε τους µαθητές να επικοινωνήσουνµαζί του µε τη βοήθεια του ηλεκτρονικούταχυδροµείου και να του αποστείλουν τα δικά τουςκείµενα για να τα διαβάσει και να τα σχολιάσει.

Επιτυγχάνουµε έτσι την επαφή των µαθητών µεσύγχρονους λογοτέχνες.

∆ηµοσιεύουµε τα κείµενα των µαθητών στο blogτου σχολείου.