Top Banner

of 34

Dezvoltarea Competentelor Cheie Citit Scris Pe Clase

Oct 30, 2015

Download

Documents

popa gabriela

scris
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
  • DEZVOLTAREA COMPETENELOR CHEIE CITIT-SCRIS PRIN DISCIPLINELE DE STUDIU DIN NVMNTUL PRIMAR

  • Capul copilului nu este un vas pe care s-l umpli, ci o fclie pe care s-o aprinzi astfel nct, mai trziu, s lumineze cu lumin proprie. Plutarh

  • Formarea i dezvoltarea competenelor de citire la elevi constituie o activitate important a procesului nvrii la clasele primare. n clasele I i a II a elevii nva s citeasc, iar in clasele a III a i a IV a citesc pentru a nva, citirea devenind un instrument de nvare i o tehnic a muncii cu cartea. ntreaga evoluie a elevilor, att n coal ct i n via, depinde de msura n care cititul, devine un mijloc de informaie i de autoinstruire.

  • COMPETENE-CHEIE EUROPENE VIZATE PRIN STUDIUL DISCIPLINEI

    Competene n matematic i competene de baz n tiine i tehnologie;Comunicare n limba matern;Competene digitale;A nva s nvei;Competene sociale i civice;Spirit de iniiativ i antreprenoriat;Competene de a nva pe tot parcursul vieii.

  • NEVOIInterventia asupra curriculumului scolar;Schimbari in metodologia evaluarii;Marirea timpului alocat citit-scrisului;Utilizarea materialelor didactice pe nivele;Formarea cadrelor didactice;Suport pentru imbunatatireademersului didactic.

  • Specificul curriculum-ului actual const n mutaia fundamental propus de ctre programa colar - noul model comunicativ - funcional - care vizeaz, n primul rnd, modalitile de structurare a competenelor de comunicare. Conform acestui model, comunicarea este un domeniu complex care nglobeaz procesele de receptare a mesajului oral i a celui scris (citirea/lectura"), precum i cele de exprimare oral, respectiv de exprimare scris".

  • Obiectivul central al studierii limbii i literaturii romne n nvmntul primar l constituie dezvoltarea competenelor elementare de comunicare oral i scris ale copiilor, precum i familiarizarea acestora cu texte literare i nonliterare, semnificative din punctul de vedere al vrstei cuprinse ntre 6/7 - 10/11 ani".

  • Elevul trebuie nvat s citeasc orice, nu s citeasc manualul de citire! Cu ajutorul manualului de limba romn elevul intr n lumea citit-scrisului; cu ajutorul citit-scrisului din celelalte manuale strbate, cutreier, nelege i are acces n lumea cunoaterii. Intrarea trebuie s fie urmat de o ieire, nu de o rtcire!

  • Citirea curent se realizeaz atunci cnd elevii pronu clar cuvintele . Citirea cursiv trebuie s se dezvolte o dat cu corectitudinea, expresivitatea i caracterul contient al citirii. Viteza se dezvolt paralel cu capacitatea de nelegere, pe baz de exerciii, ajungnd ca viteza normal a citirii s corespund cu ritmul vorbirii lor. n vederea asigurrii caracterului contient al citirii, elevii trebuie s redea corect coninutul textului parcurs. Citirea expresiv i ajut pe elevi n nelegerea celor citite, intonaia i accentul avnd rol important n redarea mesajului textului.

  • Se pot folosi urmtoarele tipuri de exerciii la clasele mici:Citirea mpreun: elevul citete mpreun cu nvtorul;2. Citirea n cor: se citete rar o parte din lecie, avnd influen n realizarea just a intonaiei.Citirea n perechi: citesc doi elevi cu capaciti diferite, avnd rol n diminuarea inhibiiei.4. Citirea ecou: un elev citete, iar altul l secondeaz; unul citete iar ecoul este grupul, echipa; un grup de elevi citete, iar ecoul este alt grup.5. Citirea alternativ: se citete o propoziie cu voce tare, iar alta n gnd; se citesc cu voce tare cuvintele care ncep cu o consoan i n gnd cele care ncep cu o vocal.

  • 6. Citirea ntrziat: elevul citete n gnd i apoi cu voce tare; elevul citete de dou ori, prin repetare.7. Citirea ortoepic: variant a citirii silabisite; fiecare silab se citete de dou ori (lrgete orizontul de citire, dezvolt precizia elevilor n succedarea silabelor n cuvinte). 8. Citirea consecutiv: un elev care citete mai lent citete dup un elev care citete cursiv i invers.9. Citirea prin excludere: textul se citete cu voce tare, se exclud cuvinte la alegere, cuvinte care ncep cu o vocal, primul sau ultimul cuvnt din propoziie, se exclud cuvintele dupa virgul sau unele pri de vorbire.10. Citirea continu: nvtorul citete o parte din text, iar un elev preia de unde a rmas.

  • Citirea n tafet: nvtorul citete prima propoziie sau un alineat, dup care solicit un elev s citeasc mai departe. 12. Vntorul de greeli: un elev citete pn greete, iar apoi citete alt elev.13. Citirea de semnalare a greelilor: un elev citete iar ceilali semnaleaz cnd greete.14. Citirea n lan: fiecare citete cte o propoziie, pe rnd. 15. Citirea pe roluri: ca i citirea dialogurilor , imprim un ritm normal, cerut de coninutul textului. 16. Citirea jocurilor de cuvinte: sunt citite la nceput rar, apoi din ce n ce mai repede, n cor i individual.

  • Citirea n oapt: elevul citete fr rezonana treptelor vocale.Citirea n gnd: se citete un alineat i se formuleaz o ntrebare legat de coninut.Citirea selectiv: se selecteaz din text un enun care descrie un obiect sau un personaj.Lanul cuvintelor: se citete un cuvnt, iar elevii subliniaz cuvintele care ncep cu litera cu care s-a terminat cuvntul precedent. Se citete o propoziie i se subliniaz n propoziia urmtoare orice cuvnt ncepe cu litera de la nceputu lultimului cuvnt citit anterior.Bucheelele: se scrie pe tabl un cuvnt, iar elevii caut n text cuvintele care ncep cu fiecare liter din cuvntul respectiv.

  • CITITUL IN CLASA I/ a II-a Sub aspect metodic, nvarea cititului la clasa I parcurge ctevasecvene obligatorii:Insuirea imaginii vizuale a unor semne vizuale a unor semne i simboluri;Recunoaterea literelor;Educarea percepiei vizuale prin care se asigur reinerea i fixarea literelor;Asocierea fiecrui semn grafic (liter) cu un fenomen (sunet);Formarea cmpului vizual de o silab - citirea pe silabe (urmat de citirea integral a cuvntului);Formarea cmpului vizual de un cuvnt; pronunarea corect a unui cuvnt nseamn citirea corect;Inelegerea sensului cuvntului citit - citirea contient.

  • Scrisul Invtorul trebuie s aib permanent n vedere urmtoarele aspecte:

    Poziia corect a corpului, a caietului, a instrumentului de scris;Asigurarea spaiului necesar de scris (trebuie strns alfabetarul, abecedarul, celelalte materiale ajuttoare); In cazul transcrierii, elevul trebuie nvat cum i unde se aaz textul tiprit, cum e dispus caietul, n aa fel nct s se asigure condiii optime de scris. Sunt obligatorii pauzele de relaxare a minii, exerciiile de educare a motricitii; Imbinarea momentelor de scriere cu cele de comunicare verbal.

  • Sunt interzise sanciunile de tipul:

    Ai greit, scrie nc de trei ori!"; Copiaz de n ori propoziia!"; Scrie de 15 ori cuvntul x desprit n silabe!";Ai greit, rupe foaia!"; Transcrie de dou ori poezia!" etc.

  • TIPURI DE EXERCITII CLASA I

    METODA CADRANELOR

    Coloreaza lietrele pe care le cunosti:II. TRANSCRIE PE SPATIU DE MAI JOS LITERELE DESCOPERITE(SI MICI)III. UNESTE SILABELE PENTRU A OBTINE CUVINTE:CITESTECE AI OBTINUT!ca rarnu cuma meNi remo riiIV.DESENEAZA SI TU LITERE VESELE:

  • Metoda cubuluiI. Descrie cuvntul ,,cocor.II Compar cuvintele ,,cocor si ,,cocorIII Analizeaz cuvntul ,,cocorIV Asociaza( silabe) V Aplic: transcrie cuvntul ,,cocor si alcatuieste cu el o propozitie.VI Argumenteaz: ce poti spune despre cuvantul ,,cocor?

  • Jocul cuvintelor amestecate

    Plicul I Nicu are un canar .Plicul II Ica are un cocor .Plicul III Nanu e cu Onu . Plicul IV E ora unu ?

  • Sacul lui Mos CraciunPe sac sunt scrise mai multe silabe. Elevii cauta silabe si formeaza cu ele cuvinte pe care le transcriu pe un spatiu liniat

  • REBUS

    auriu mureraeroerariuemire

  • Cuvinte taiateCuvintele sunt taiate in doua . Jumatatea de sus este lipita pe o foaie. Elevii vor alege partea potrivit de jos a fiecrui cuvnt i o vor lipi pentru al reconstitui dup forma grafic, dup care l vor scrie ntreg cu litere de mn. cucManu

  • Realizeaz corespondena: silabe sau cuvinte scrise cu litere de tipar n coresponden cu cele scrise cu litere de mn: Ma mamama amam Umaau mamaAma auUma Ama

    Cuvinte bolnave.Acestea sunt scrise cu ajutorul alfabetarului. Elevii trebuie sa gaseasca Greseala si sa argumenteze scrierea lor corecta.AmamUU mAma uma aM aU au UMa

  • CLSA a II-a Limba si literaturab romana:Abilitatea de a exprima si interpreta ganduri ,sentimente si fapte atat oral cat si in scris se poate realiza prin :ascultarea unor fragmente din operele literare studiate in interpretarea unor actori ; ascultarea unor cantece adecvate temei propuse ;prezentarea orala a solutiilor la problemele puse in discutie;citirea corecta ,constienta si expresiva a unor texte;scrierea unor cuvinte ,propozitii si texte de mica intindere;folosirea ciorchinelui in prezentarea unor insusiri.

  • Matematica:Folosirea operatiilor matematice de baza ( adunarea si scaderea cu trecere peste ordinin concentrul 0-100) pentru efectuareacalculului mental si scris in vederea rezolvariiunor probleme prin:- metoda RAI , in efectuarea calculului oral ;jocul didactic in calculul scris;rezolvarea problemelor si compinerea de noi problema prin munca in echipa.

  • AJUTAI-L PE MO CRCIUNRezolvnd corect l ajutai pe Mo Crciun s pun cadourile n sac i s le duc la copii.

    1_______

    2_______

    3_______

    4_______

    5_______

    6_______

    Afla numarul cu 8 mai mic decat 25.

    54 16 =

    Dac ntr-o cutie sunt 8 creioane si se mai pun inca 5, cte creioane vor fi n total? 24 + 7 =

  • Matematica clasa a III-a / a IV-a COMPETENE GENERALE

    1. Cunoaterea i utilizarea conceptelor specifice matematicii;2. Dezvoltarea capacitilor de explorare/ investigare i rezolvare de probleme;3. Formarea i dezvoltarea capacitii de a comunica utiliznd limbajul matematic;4. Dezvoltarea interesului i a motivaiei pentru studiul i aplicarea matematicii n contexte variate;

  • Competenele generale i specifice care sunt formate n nvmntul primar, prin procesul educaional centrat pe matematic, au la baz i promoveaz urmtoarele valori i atitudini:

    Manifestarea curiozitii i a imaginaiei n crearea i rezolvarea de probleme;Manifestarea tenacitii, a perseverenei i a capacitii de concentrare;Dezvoltarea unei gndiri deschise, creative i a unui spirit de obiectivitate i imparialitate;Dezvoltarea independenei n gndire i aciuneManifestarea iniiativei i a disponibilitii de a aborda sarcini variate;Dezvoltarea simului estetic i critic, a capacitii de a aprecia rigoarea, ordinea i elegana n arhitectura rezolvrii unei probleme sau a construirii unei teorii;Formarea obinuinei de a recurge la concepte i metode matematice n abordarea unor situaii cotidiene sau pentru rezolvarea unor probleme practice;Formarea motivaiei pentru studierea matematicii ca domeniu relevant pentru viaa social i profesional.

  • Clasa a III-a Exercitii de transcriere caligarafica;Exercitii de completare a unui text lacunar;Dezlegarea unui aritmogrif;Exercitii de citire a unui text si rezolvarea deexercitii pe baza acestuia.

  • FI DE LUCRU

    I. Completai rebusul:Luna care urmeaz este................. ANe aduce daruri n cizmulie Mo...................Mo.............cu plete dalbeUrare: La muli ....... Cad fulgii de.......... B

  • Clasa a IV-aExecitii de completare a unui text lacunar;Exercitii de ordonare a versurilor poeziei;Formarea de cuvinte cu ajutorul silabelor date; Formarea unei propozitii cu ajutorul cuvintelor gasite;Ordonarea pieselor de puzzle;Ghicitori

  • Noile legiLa fiecare final de ciclu curricular sunt evaluate competenele dobndite dup urmtoarele reguli: La finalul nvmntului precolar se face evaluarea competenelorcognitive, emoionale i sociale i se stabilesc planurile de intervenieremedial. La finalul clasei a II-a se evalueaz, la nivelul fiecrei coli, msuran care elevii au dobndit scrisul-cititul i matematica i se stabilescplanurile individualizate de nvare pe care nvtorii le pun naplicare pn n clasa a IV-a. Se creeaz portofoliul de educaie alelevului i se face un raport detaliat ctre prini. La finalul clasei a IV-a, pe un eantion reprezentativ se realizeaz oevaluare din partea Ministerului Educaiei pentru a diagnosticaperformanele nvmntului primar, prin probe similare testelorinternaionale curente.

  • Realizator, Prof. Stan Rodica