Top Banner
PRAHA Středa, 8. prosince 2010 Č. 237 , www.metro.cz Svátek slaví: Květoslava Min. 0 0 Max. 4 0 ČTK – LIBOR ZAVORAL Konec mávání na pražské autobusy Zastávek na znamení přibude Na řidiče už nemusíte mávat Teď zabrzdí, když jen na zastávce stojíte Vzniknou nové noční linky (strana 4) „Stávka!“ zní dnes po Česku Dnešní stávky stát- ních zaměstnanců se zúčastní 100 ti- síc lidí Buďte při- praveni na kompli- kace Stávka bude celodenní (strana 3) Propouštění nekončí Firmy chtějí víc lidí vyhodit než nabrat. Nový průzkum. (strana 7) Dobří hráči musí dorůst Český fotbal prochá- zí generační obmě- nou. Co na to říkají legendy? (strana 8) To je nejdelší lanovka bez sloupů Muž v žertovném obleku vystupuje z lanovky. Včera byl první, kdo se v její zbrusu nové kabině nechal v Ústí nad Labem vyvézt na zámeček Větruše. Slavnostní otevření odhalilo nejdelší lanovku bez podpěrných sloupů v Česku. Lanovka stála zhruba 80 milionů korun, většinu zaplatila Evrop- ská unie. Provozovatelem je Dopravní podnik města Ústí nad Labem, platí zde běžné jízdné MHD. Trasa mezi Větruší a střechou obchodního centra je dlouhá 330 metrů a dvě kabiny ji kyvadlově zvládnou za dvě minuty. SNÍŽÍME TI PLAT TAK JÁ TO TEDY BERU, ŠÉFE (strana 16) Uvnitř čísla Malý krok pro člověka, ale velký pro Ústí. inzerce První jízda. Unikátní ústecká lanovka EWAN NEVÍ MCGREGOR SE BOJÍ TRAINSPOTTINGU 2 BUDE TOČIT? (strana 11) inzerce
20

deník METRO 8.12.2010

Mar 17, 2016

Download

Documents

METRO ČR a.s.

deník METRO ze dne 8.12.2010
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: deník METRO 8.12.2010

PRAHAStředa, 8. prosince 2010Č. 237 , www.metro.cz

Svátek slaví: KvětoslavaMin. 00

Max. 40

ČTK – LIBOR ZAVORAL

Konec mávání napražské autobusy

Zastávek na znamení přibude Na řidiče už nemusíte mávat Teďzabrzdí, když jen na zastávce stojíte Vzniknou nové noční linky (strana 4)

„Stávka!“zní dnespo Česku

Dnešní stávky stát-ních zaměstnancůse zúčastní 100 ti-síc lidí Buďte při-praveni na kompli-kace Stávka budecelodenní (strana 3)

PropouštěnínekončíFirmy chtějí víclidí vyhodit než

nabrat. Novýprůzkum.

(strana 7)

Dobří hráčimusí dorůstČeský fotbal prochá-zí generační obmě-nou. Co nato říkajílegendy?(strana 8)To je nejdelší

lanovka bezsloupů

Muž v žertovném obleku vystupuje z lanovky. Včera byl první, kdo se v jejízbrusu nové kabině nechal v Ústí nad Labem vyvézt na zámeček Větruše.Slavnostní otevření odhalilo nejdelší lanovku bez podpěrných sloupův Česku. Lanovka stála zhruba 80 milionů korun, většinu zaplatila Evrop-ská unie. Provozovatelem je Dopravní podnik města Ústí nad Labem, platízde běžné jízdné MHD. Trasa mezi Větruší a střechou obchodního centraje dlouhá 330 metrů a dvě kabiny ji kyvadlově zvládnou za dvě minuty.

SNÍŽÍME TI PLATTAK JÁ TO TEDY

BERU, ŠÉFE (strana 16)

Uvnitř čísla

Malý krok pro člověka, ale velký pro Ústí.

inzerce

První jízda. Unikátní ústecká lanovka

EWAN NEVÍMCGREGOR SE BOJÍTRAINSPOTTINGU 2BUDE TOČIT? (strana 11)

inzerce

pro modelyŠkoda Fabia 1,2; 1,4 a 1,6– s použitím šekové knížky 1 097 Kč– běžná cena 1 371 Kč

pro modelyŠkoda Octavia Tour 1,4 a 1,6– s použitím šekové knížky 1 100 Kč– běžná cena 1 375 Kč

Bližší informace Vám poskytne Váš servisní poradce.

NAPŘÍKLAD VÝMĚNAPŘEDNÍCH BRZDOVÝCHDESTIČEK BEZ SIGNALIZACEOPOTŘEBENÍ

Váš autorizovaný servisní partner Škoda:

AUTOTRIO PRAHA s.r.o.Vzpoury 3143 00 Praha 4Tel.: 244 400 056www.autotriopraha.cz

ŠkodaService®

ŠkodaOriginální díly®

DOBRÝ SERVISPOTĚŠÍ I CENOU

SIMPLY CLEVER

Page 2: deník METRO 8.12.2010

www.metro.czSTŘEDA, 8. PROSINCE 2010

02 www.metro.czSTŘEDA, 8. PROSINCE 2010

19

Zatímco jeho kolegové veFinsku nebo Japonsku mo-hou bouchat šampus, českýministr školství Josef Dobešmusí spolknout pěkně hoř-kou pilulku. Podle průzku-mu Organizace pro hospo-dářskou spolupráci a rozvojprováděného každé tři rokya zkoumajícího znalosti pat-náctiletých žáků dopadliprávě ti čeští špatně.

„Česko klesá nejrychlejize všech zemí OECD,“ mu-sel Dobeš připustit. Ve srov-nání s vrstevníky z 64 dal-ších zemí se Češi nejvíc

zhoršili v matematice, takév přírodních vědách se řadík průměru. Dokonce jenpodprůměrné jsou už jejichčtenářské dovednosti.

„V rozmezí devíti let se ra-pidně zmenšil počet žáků,kteří uvedli, že si čtou den-ně nějakou dobu pro ra-dost,“ stojí třeba ve zprávě.Že porozumění textu jeopravdu problém, potvrzu-je také ředitel úpické školyLány Petr Kalousek.

„Je to o pozornosti, o vní-mání. Na děti dnes působívíc médií, jako je Facebook,

a musí toho hrozně mocstihnout,“ řekl Kalousek.

Za prachbídnými výsled-ky vidí ministerstvo tyto dů-vody: chybějící dlouhodobávzdělávací koncepce, nezá-jem rodičů o vzdělávánísvých potomků a také níz-ké ohodnocení učitelů.Zlepšení by podle ministraDobeše měly přinést srovná-vací testy pro žáky v 5. a 9.třídě nebo i snížení počtuškol.

Průzkumu se zúčastnilo7500 patnáctiletýchžáků z 290 českých škol.Studie zjistila několikznepokojujících věcí.

Škola není místem, kamby žáci rádi chodili.Více než polovina všechžáků se ve škole nudí.Třetina žáků do školynechce chodit vůbec.Nejvíce se zhoršilyznalosti u chlapců.

ČTK – MICHAL KAMARYT

TOMÁŠ[email protected]

Tající sníh shazují do řekySníh z centra Prahy byl včera svážen na náplavku u nemocnice Na Františku,odkud ho bagr shazoval rovnou do řeky Vltavy. Metropoli po masivním sněže-ní zasáhla včera během dne obleva.

Žáci se nudí

Sníh by mohl opět ochromit město, je lepší se ho zbavit.

Úroveň vzdělání klesá

V aktuálním průzkumu se opět potvrdilo, že se čeští žáci dlouhodobě zhoršují. V tabulce vidíte, jaké příčky obsadili v jednotlivých v letech.

PŘEDMĚTROK

2003 2006 2009

24. 26. 27. 13. 16. 22. 9. 15. 19.

čtení

matematika

přírodní vědy

zdroj: OECD

Kalamita. Bagry v akci

Ostuda! Školáci zasvětem zaostávají

Mezinárodní průzkum odhalil nevalné dovednostipatnáctiletých Čechů Největší problém je čtení

ČTK – MICHAL KRUMPHANZL

Omluva za příkaz

Vedení stáje formule 1 Re-nault se omluvilo trojná-sobnému mistru světa Nel-sonu Piquetovi a jeho syno-vi za zinscenovanou neho-du při předloňské Velkéceně Singapuru a rozhodlose zaplatit jim odškodnéza urážku na cti. Nelson Pi-quet mladší tehdy dostalpříkazem, že má havaro-vat, což pomohlo k vítěz-ství jeho týmovému kole-govi Fernandu Alonsovi.

82:91podlehli basketbalistéNymburka v Evropskémpoháru ULEB domácímuHapoelu Jeruzalém a veskupině mají bilanci dvouvýher a dvou porážek.

Senzace na úvod

ME v házené žen v Dánskua Norsku včera začalo pře-kvapivou porážkou světo-vých šampionek z Ruska22:24 od Černé Hory. Tahraje finálový turnaj popr-vé v historii. Na senzaci topřitom dlouho nevypadalo,protože favorit vyhrál o pětgólů poločas a ve 38. minu-tě ještě vedl 18:12. ČTK

Řád pro ČáslavskouSedminásobná olympijská vítězka Věra Čáslavskávčera převzala vysoké japonské vyznamenání Řádvycházejícího slunce. Zlaté paprsky s nákrční stu-hou někdejší sportovní gymnastce předal japonskývelvyslanec v České republice Čikahito Harada jakoprojev přínosu ke kulturním vztahům a k rozvojivzájemného pochopení mezi oběma zeměmi.

Slavný americký boxerMike Tyson byl nominovándo Síně slávy. Kontroverzní44letý sportovec se po boksvých nejslavnějších před-chůdců zařadí při slavnost-

ním uvedení 12. června2011. Dvojnásobný profesio-nální mistr světa v těžkéváze má ještě před tím vesvém programu březnovounávštěvu Prahy. ČTK

Včera skončily boje večtyřech základních sku-pinách Ligy mistrů.

Výsledky: Brémy–In-ter Milán 3:0, Benfica–Schal-ke 1:2, Enschede–Totten-

ham 3:3, Lyon–Hapoel2:2, Manchester United-–Valencie 1:1, Bursas-por–Gl. Rangers 1:1, Ko-

daň–Panathinaikos 3:1, Bar-celona–Kazaň 2:0 SIM

Florbalisté Eston-ska skončili na mis-trovství světa v Hel-sinkách druzí v základnískupině C a ve čtvrtfinále seutkají dnes v 19.30 s Čes-

kem. Švédové bu-dou hrát o semifi-nále zítra s Nor-

skem. Domácí Finové nara-zí dnes na Lotyšsko a Švýca-ři se utkají s Ruskem. ČTK

Osmašedesátiletá Čáslavská poděkovala japonsky.

VÁ N O Č N Í S L E V Y A Ž 1 2 3 0 0 0 KČ *

I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I

Chevrolet – kombinovaná spotřeba 5,1–11,5 l/100 km, kombinované emise CO2 119–275 g/km. *Nabídka platí do 31. 12. 2010. *Cena pouze v připadě financování přes Chevrolet Finance.

AUTOCENTRUM DOJÁČEK, S.R.O.

Vánoční sleva až 123 000 Kč*. V Autocentru Dojáček k vozu navíc obdržíte věrnostníkartu se slevou 3 % na náhradní díly a doplňky. Užívejte si také prodlouženou 5letou záruku na všechny vozy Chevrolet. www.dojacek.cz

Přípotoční 10a, 101 00 Praha 10,tel.:267 216 501,267 216 [email protected]

Cruze LS plus

již od 264 320 Kč

Spark komfort

již od 136 219 Kč

5LETZ á r u k aNEBO 120.000 KM

Zprávystručně

Nejprve do Prahy,pak do Síně slávy

Fotbalista Pospěchs Kodaní postupuje

O semifinále hrajíČeši proti Estonsku

Slavná gymnastka. Oceněna Japonci

Smyčkové koberce v šíři 5m v akci za 79,-Kč /m2

OÁZA KLIDU A POHODY NEDALEKO PRAHY

Lázně Mšené, a. s. • Lázeňská 62 • 411 19 Mšené-láznětel.: +420 416 866 007 • e-mail: [email protected]

* Cena zahrnuje ubytování, stravování (plná penze) a uvedené procedury.

Další nabídku lázeňských pobytů naleznete na www.msene.cz

LEDOVÁ ČOKOLÁDATermín pobytu: 28. 1. - 30. 1. 2011Relaxační procedury:• 1x čokoládový zábal dolních končetin• 1x čokoládová olejová koupel• 1x čokoládová masáž zad • 1x saunaCENA POBYTU JIŽ OD 2.570,- Kč/OS.*

inzerce

Page 3: deník METRO 8.12.2010

18 sport www.metro.czSTŘEDA, 8. PROSINCE 2010

03domov

Praha má velký problém.Podle rozhodnutí Nejvyšší-ho soudu musí do roka zti-šit okolí jednoho z nejvytí-ženějších silničních tahů –ulice 5. května, která je sou-částí severojižní magistrá-ly. Včera o tom informovalyHospodářské noviny.

Soud tak dal za pravduvíce než třem tisícům Praža-nů, kteří se s hlavním měs-tem o ticho soudili. DeníkMetro se zeptal odborníků,jak silnici ztišit. Ulice 5.května v úseku mezi ulice-mi Michelská a Vyskočilovav Praze 4 totiž hlučí až o 18decibelů víc, než kolik jí po-voluje limit.

„Doufáme, že magistrátvyhoví našim požadavkůma zastaví projekty, které bysem přivedly ještě víc aut,“řekla včera organizátorka

žaloby a zastupitelka zaStranu zelených v Praze 4Alžběta Rejchrtová. „Městoby se také mělo zabývat cel-kovým zklidněním magist-rály,“ řekla.

K tomu však podle odbor-níků dojde, až bude dokon-čen městský okruh. „Odve-de auta z centra města,“ vy-světlil včera Petr Moos z Do-pravní fakulty ČVUT. Další-mi nápady jsou zahloubitmagistrálu do země, vybudo-vat nad ní skleněný tunel,snížit zde rychlost a omezitpočet jízdních pruhů.

„Tato opatření se všakmusí udělat společně. Kaž-dé zvlášť nepomůže,“ upo-zornil Miroslav Patrik zesdružení Děti Země.

4 Vybudování okruhuPro: sníží se počet autProti: soud chce, abyse magistrála ztišila doroka, dokončeníokruhu je plánovánoaž na rok 2012

5 Vyměnit lidem oknaPro: obyvatele nebudehluk tolik trápitProti: pořízenítrojitých větratelnýchoken je drahé, neřešíse tím doprava anizplodiny

1 Snížit rychlost, omezitpruhyPro: provoz bude tiššíProti: zkomplikuje sedoprava, vzniknoukolony, zvýší se emise

2 Zakopat magistrálupod zemPro: hluk a zplodiny sesníží na minimum,okolí bude bezpečnějšíProti: výstavba přijdena miliardy korun

3 Vyměnit povrch silnicePro: snížila by sehlučnost, nemusela byse omezovat rychlostdopravyProti: materiálje moc drahýa nepoužívá se aniv zahraničí, výměnapovrchu povedek omezení dopravy

MAGDAHETTNEROVÁ[email protected]

sleva 20 až 50 % na všeprodej CD, DVD

•25 CD Antologie česképopulárníhudby'65- '89 1999,-.........................999,-• 1 CD Lucie Bílá: Bílé vánoce 389,-.........................331,-• 1 CD Hegerová: Mlýnské kolo v srdci mém 399,-..........................319,-• 8 CD Šimek & Grossmann: Povídky 499,-.........................249,-• 10 CD Pohádky pro děti 399,-.........................199,-

-50%-15%-20%-50%-50%

PALLADIUM - metro „B” - nám. republiky - 20 metrů od vchodu z vestibulu metra

inzerce

Zemědělcizrušili blokáduna dálniciLidé vyhráli ticho

Nejvyšší soud rozhodl, že Prahamusí do roka ztišit magistrálu Jak to vyřešit

Dnešní stávky zaměstnan-ců státní a veřejné správy sepodle odborů zúčastní nasto tisíc lidí. Dalších sto ti-síc ji má podpořit. Stávkabude celodenní. Její koneca počátek se bude řídit pra-covní dobou na jednotli-vých pracovištích. Na de-monstracích, které se kona-jí ve 21 městech, očekávajíodbory účast čtyřiceti tisíclidí. Zaznělo to včera na tis-kové konferenci Českomo-ravské konfederace odboro-vých svazů.

Zemědělští odboráři na-konec upustili od plánova-né blokády některého z dál-ničních tahů do Prahy. Dení-ku Právo to včera potvrdilpředseda odborového svazupracovníků zemědělstvía výživy Bohumír Dufek.

Podle premiéra Petra Ne-čase hrají odbory spolu s le-vicovou opozicí politickouhru, která by mohla destabi-lizovat zemi. RAB

Hokejová Sparta se pomaluzačíná zvedat. Po tragickésérii porážek vyhrála podru-hé za sebou, tentokrát zdo-lala těsně Plzeň a posunulase díky tomu právě před nina jedenácté místo. Ve 29.kole extraligy uspěli i dalšíoutsideři.

Poslední Mladá Boleslavudolala vedoucí Třinec, ač-koli s ním ještě půl minutypřed koncem třetí třetinyprohrávala a hrála v oslabe-ní. O vítězství rozhodl v sa-mostatných nájezdech Los-kot. Stejně uspělo předpo-slední Kladno proti Zlínu.

Pardubice naopak před-vedly, jak přijít o vyhranýzápas. Úřadující mistři ved-li po první třetině nad Karlo-vými Vary jednoznačně 3:0a zdálo se, že je rozhodnu-to. Jenže Západočeši před-vedli obrat a vyhráli v pro-dloužení.

Slavia porazila České Bu-dějovice díky povedenémuzávěru, v němž třikrát skó-rovala, Kometa v pohodě do-kráčela k vítězství nad Litví-novem. Duel mezi Vítkovi-cemi a Libercem se přede-hrával 23. listopadu a Ostra-vané vyhráli 5:4. iDNES.cz

ČTK – RADEK PETRÁŠEK�Včerejší výsledkySparta vyhrála

podruhé v řaděVe 29. kole hokejové extraligy se dařilo i dalším týmům, které nebyly

favorizovány Mistr z Pardubic předvedl, jak lze ztratit vyhraný zápas

www.metro.cz Zraněného Pabišku odvážejí mladoboleslavští hráči z ledu.

více na www.protext.cz

Přímá cesta vaší tiskové zprávy

k tisícům uživatelů zpravodajského servisu ČTK

VAŠI TISKOVOU ZPRÁVU DORUČÍME DO 4 HODIN TĚM, ...

� TISK

� TELEVIZE

� ROZHLAS

� INTERNET

� BANKY

� OBCHODNÍCI

� INVESTOŘI

� PR AGENTURY

� PARLAMENT

� SAMOSPRÁVA

� MINISTERSTVA

KTEŘÍ OVLIVŇUJÍ VEŘEJNÉ MÍNĚNÍ

BEZ NICHŽ SE NEOBEJDE VÁŠ BUSINESS

KTEŘÍ TVOŘÍ ZÁKONY A NORMY

inzerce

sport

Kladno–Zlín 3:2n

Ml. Boleslav–Třinec 3:2n

Sparta–Plzeň 4:3

Kometa–Litvínov 4:1

Pardubice–K. Vary 3:4p

Slavia–Č. Budějovice 4:1

Page 4: deník METRO 8.12.2010

www.metro.czSTŘEDA, 8. PROSINCE 2010

04 praha www.metro.czSTŘEDA, 8. PROSINCE 2010

17děti

Od 12. prosince sezmění trasy a jízdnířády některých nočníchautobusů, které jezdído okrajových částímetropole. Přibudoui nové spoje.

502 jede nově přeszastávku Luka naŘeporyjské náměstí504 je nově vedena přeszastávky Ryšánka,Antala Staškaa PoliklinikaBudějovická506 jevedenav novétraseStrašnická– PoliklinikaZahradní

Město – Opatov – Háje –Křeslice – NádražíUhříněves509 jede na traseFlorenc – Ohrada –Sídliště Malešice – DolníMěcholupy – DubečU linky 606 je zavedenprovoz i ve směru doPrahy609 jede nově na traseStrašnická – Kostelecnad Černými lesyNové linky:514: Sídliště Ďáblice –

Květnová –Ďáblice515:Hradčanská –

Hanspaulka –Nebušice516: Újezd nadLesy –Klánovice608 Kobylisy –

Odolena Voda

Od ledna si již nebudete mu-set lámat hlavu, jestli vás ři-dič autobusu zpozoroval,když mu máváte na zastáv-ce na znamení. Podle no-vých pravidel vám totižmusí zastavit, ať už máváte,nebo ne. „Od ledna se měnípravidla. Řidič musí zastavitpokaždé, když na zastávceněkdo stojí,“ vysvětluje Fi-lip Drápal, mluvčí společ-nosti Ropid, která organizu-je Pražskou integrovanoudopravu.

Nikoho tak začátkem no-vého roku nezaskočí anifakt, že počet zastávek naznamení v hlavním městěse rapidně zvýší. „V Prazebude zhruba o 150 zastávekna znamení více. V mimo-

pražských pásmech jich při-bude asi stovka,“ informujeDrápal, podle kterého vyššípočet zastávek na znamenípřinese plynulejší dopravu,v zimních časech pak zame-zí úniku tepla z autobusu.

Od Nového roku budoutaké zrušeny dočasné zastáv-ky na znamení, které jsouomezeny časem. „Těchto za-stávek zůstane po celé Pra-ze zhruba deset, což je zane-dbatelné číslo,“ říká Drápal.

Pro cestující v autobususe pravidla nadále nemění.Pokud chtějí na zastávce naznamení vystoupit, musí nato řidiče upozornit.

ADAMVÁ[email protected]

„Nemávejte, zastavíme“Na zastávce na znamení již na

řidiče autobusu nebudete musetmávat Zastavit musí sám od sebe

inzerceNoční linky

Stále populárnější tanečnídisciplínou se u českýchdětí stává step. Prosazují se iv mezinárodní konkurenci,z mistrovství světa si každo-ročně vozí zlaté medailev různých kategoriích.„Děti mu však musí věnovatskoro všechen svůj čas a jeto velká oběť od rodičů,“řekl prezident Českomorav-ského stepařského svazu achoreograf Tomáš Slavíček.

Step však není pro každé-ho. „Dítě musí slyšet muzi-ku, musí ho to bavit a hlav-ně mít rodiče, kteří jsouochotni do toho dát všech-no. Nejen finance, ale i čas,“vysvětlil Slavíček, jehož dět-ští svěřenci před týdnem při-vezli zlatou medaili v kate-gorii duo z mistrovství světave stepu v Německu. Češi sezde prosadili v konkurencitanečníků z tradičníchstepařských velmocí, jaký-mi jsou USA a Kanada, i ev-ropských zemí, Jihoafrickérepubliky či Japonska. „Užspoustu let nás berou jakorovnocenné soupeře, vždyťse každým rokem vracímese zlatou medailí,“ prohlásilSlavíček.

Jedenáctiletý Adam Vojto-vič a jeho o rok mladší part-nerka Terezka Švejdová

svou vítěznou choreografiitrénovali třikrát týdně podvou hodinách od ledna. Jižv červnu s ní zvítězili na mis-trovství republiky i Evropy.

Špičkoví stepaři se nasvou kariéru mohou začítpřipravovat už od tří let.

Vlastním tréninkům stepuu nejmenších dětí předchá-zí dvouletá hudební a taneč-ní příprava.

„Je důležitá, protože dneš-ní generace dětí není zvykláposlouchat muziku. Dělájim problém už jen vytles-kat základní rytmy,“ řeklanovinářům Andrea Mysli-večková, v jejímž pražskémstudiu dvojice malých šam-pionů trénuje.

Kromě tanečních a muzi-kálních schopností adeptina umění stepaře potřebujíale i kvalitní a drahé kostý-my a speciální boty. ČTK

Ukázky uměnítanečního studia, jehožčleny jsou mladí mistřisvěta, mohou lidézhlédnout v neděli v sáleVzlet v Praze 10.

RESTAURANTY PRAVĚK A DOBA KAMENNÁROZDÁVAJÍ DÁREČKY, PŘIJĎTE SI PRO NĚ!Restaurant Pravěk Doba Kamenná, Sokolská 60, Praha 2, tel. 224 941 938Jeskynní restaurant Pravěk, Nezamyslova 10, Praha 2, tel. 224 936 272Jeskynní restaurant Pravěk, Na Bělidle 40, Praha 5, tel. 257 326 908

www.pravek.cz

DOBA KAMENNÁ PRAVĚK Na BělidlePRAVĚK Nezamyslova

PRAVĚK Nezamyslova PRAVĚK Na BělidleDOBA KAMENNÁ

sleva z celého účtuPlatnost od 1. 1. do 31. 3. 2011Slevu nelze slučovat s jakoukoli jinou slevovou

či bonusovou akcí

sleva z celého účtuPlatnost od 1. 1. do 31. 3. 2011Slevu nelze slučovat s jakoukoli jinou slevovou

či bonusovou akcí

sleva z celého účtuPlatnost od 1. 1. do 31. 3. 2011Slevu nelze slučovat s jakoukoli jinou slevovou

či bonusovou akcí

sleva z celého účtuPlatnost od 1. 1. do 31. 3. 2011Každou neděli a pondělí

Slevu nelze slučovat s jakoukoli jinou slevovouči bonusovou akcí

sleva z celého účtuPlatnost od 1. 1. do 31. 3. 2011Každou neděli a pondělí

Slevu nelze slučovat s jakoukoli jinou slevovouči bonusovou akcí

sleva z celého účtuPlatnost od 1. 1. do 31. 3. 2011Každou neděli a pondělí

Slevu nelze slučovat s jakoukoli jinou slevovouči bonusovou akcí

����� ���

��������

��

���

��

Budeme se na Vás těšit v naší restauraci! V případě Vašeho zájmu se dostavte na nejbližší KFC restauraci, kde získáte bližší informace.

Nabízíme:• stabilitu silného a stále se rozvíjejícího zaměstnavatele• práci v mladém a přátelském kolektivu• profesní rozvoj• stabilní finanční příjem, vzrůstající již po prvním měsíci

v zaměstnání v závislosti na vašem pracovním výkonu• zaměstnanecké benefity

Požadujeme:• úplné SŠ, nebo úplné odborné vzdělání• aktivní přístup k zákazníkům a orientaci na prodej• spolupráci v rámci týmu a plnění týmových cílů• zodpovědnost, časovou flexibilitu, komunikační schopnosti• praxe z restauračního provozu vítána

Pridejte se k nám!

PRO NASE RESTAURACE KFC V PRAZEHLEDÁME NOVÉ CLENY TYMU.

inzerce

Podle britských vědců jsoujedináčci o 25 až 30 procentvíce ohroženi obezitou nežděti, které žijí v rodině spo-lečně s jedním či dvěma sou-rozenci. Vyplývá to aspoňze včera zveřejněné studie,o které referoval server Tele-graph.co.uk.

Autoři studie se domníva-jí, že důvodem může být to,

že jedináčci jsou domaméně aktivní. V některýchpřípadech za to mohou i pří-liš starostliví rodiče, kteří je-dináčky nadměrně hýčkajía vykrmují. „Rodinné pro-středí se zdá být významněj-ším faktorem při výskytudětské obezity než samotnéchování dětí,“ citoval serverz uveřejněné studie. ČTK

ČTK – VLADIMÍR MELUZÍN

Děti si oblíbilytančení stepu

Ve více než dvou desítkách tanečních klubů sestepu věnuje několik stovek dětí Sklízejí úspěchy

Jedináčci jsou víceohroženi obezitou

Kam na step

Devatenáctiletá Eva Musilová stepuje od šesti let.

Page 5: deník METRO 8.12.2010

www.metro.czSTŘEDA, 8. PROSINCE 2010

16 job www.metro.czSTŘEDA, 8. PROSINCE 2010

05praha

Bazén v Gutovce se opět ote-vře. Slíbila to radnice Prahy10, která chce v areálu sou-časně zbudovat i fitness cent-rum a prostory pro squash.

„Setkal jsem se již se zá-stupci občanského sdruženíÚtulných Strašnic, chci sespolečně s nimi seznámitpřímo na místě s jejich názo-ry, výhradami i návrhy. Dal-ší rozvoj Gutovky je možnýjen na základě preferencí na-šich obyvatel,“ připomínánově zvolený starosta MilanRichter, který chce zlepšit

osobní přístup radnice prá-vě k místním sdružením.

Mimo Gutovky radniceplánuje také výstavbu parko-vacího domu ve Francouz-ské ulici. Za ten městskáčást zaplatí 300 milionů ko-run. „Hledáme možnosti fi-nancování z jiných zdrojů.S Prahou 2 máme podepsá-no memorandum o spolu-práci a budeme se snažiti o spolufinancování,“ říkáRichter.

V brzké době pak radniceplánuje dokončení rekon-strukce Vršovického zámeč-ku a revitalizace Strašnické-

ho parku. V ulicích desátéměstské části budou mimojiné posíleny hlídky policis-

tů. V Zahradním Městě sepak místní mohou těšit nanové farmářské tržiště.

Navýšen bude také početmíst v místních mateř-ských školách. První na

řadu přijde školka v Magni-togorské ulici ve Vršovi-cích. ADAM VÁCHAL

V Dlouhé ulici v pasáži ve-doucí do stejnojmennéhodivadla se včera kvůli sně-hu propadla plexisklová vý-plň a dopadla poblíž dětí,které procházely kolem.„Padající deska děti přímonezasáhla, záchranáři jepřesto převezli do nemocni-ce,“ sdělil policejní mluvčíTomáš Hulan. Děti měly jenlehká zranění.

Podle ředitelky Divadlav Dlouhé Daniely Šálkovévýplň a sníh s ledem spadlyna děti, které byly na dopo-ledním představení. Pozdě-ji uvedla, že majitel objektujiž odklízí ze stropu pasáželed a sníh. ČTK

������� ��� �� � �� �� �� �� ���� � ����� ���� ����

��� ����� �������

NABÍDKA

Zdaleka nejlep������ ����� ��

��������� �������!��" �����#$100g

18,90

9,90

144,-

118,90

149,90

89,90

6,90

2,90

Fernet Stock 40 %- Fernet Stock

������ �� �

�%���" ��&�$ �$' � ( �)*$��

Tesco�������� �������

�����

899,-

499,-

�!" #$ �

/ 1 den

8,90

Tesco&���Trvanliv�'���������'1 l

(��� )��* +�,����*' +

��� + ( �$,,

& ����� kolekce

���� ��!-.$ �)� +��� + ( ��$/�

�!" #$ �

/ 1 den

-57 % -47 % -17 %

-44 %-40 %SUPERCENA

inzerce

Sníh shodilna dětiplexisklo

Bude se v Gutovce opět plavat?

Co se u vás změní?Dnes o Praze 10

Snížení platu se za poslednírok dotklo 44 procent účast-níků ankety, která se usku-tečnila na pracovním portá-lu OnlinePráce. Zúčastnilose jí 2100 osob. Dalším 13procentům se sice plat ne-snížil, klesla ale jeho fixníčást a vzrostla pohyblivásložka. Snížení platu se nao-pak vůbec nedotklo 43 pro-cent lidí.

„Firmy v první řadě na za-čátku krize krátily nejdřívebenefity a nadstandardnívýhody. Až teprve s přetrvá-vající špatnou ekonomic-kou situací se odhodlaly sa-

hat zaměstnancům i na zá-kladní platy,“ komentujevýsledky ankety manažer-ka zákaznického servisuOnlinePráce Lea Kozáková.

Firmy i zaměstnanci sipodle ní dobře uvědomujínegativní dopady krize, pro-to jsou obě strany a zejmé-na zaměstnanci ochotnějšíke kompromisům. Zaměst-nanci tak raději přistupujína snížení platu, kterémůže být jenom dočasné čivázané na hospodářské vý-sledky firmy, než aby bylipropuštěni.

Strach ze ztráty zaměst-nání je totiž poměrně silnýa i nadále přetrvává, lidéjsou tak ke snižování platůochotnější, dodala Kozáko-vá. ČTK

28tolik procent respon-dentů přiznalo více neždesetiprocentní sníženísvého platu. Do deseti-procentní hranice bylsnížen plat 16 procen-tům respondentů.

Finance - nabídkaObčanské půjčky: 50-200 tis.•

Kč. Nízké splátky, bez poplat-ku předem, i pro klienty v regist-rech, OSVČ a ženy na MD. Tel:491 619 888

Půjčky od přímého poskytovate-•le! Registry neřešíme! I bez proka-zování příjmů! Např. 250.000 od3.516/měs.! RPSN od 11%! Tel.:720 669 440, 722 005 195

Akce. Snadné půjčky. Posled-•ní příležitost pro každého i pro-blémové klienty a OSVČ. Např.100 000 spl. 1898Kč/72měs. Re-gistr nerozhoduje. Tel.723906432

PŮJČÍME Vám bez poplatku! Volejte•ZDARMA na tel.: 800 220 202

rychlejší řešení. Půjčky bez po-•platku předem. Prosíme pouze se-riózně. Tel. 725087730, onlineformulář www.vyplataexekuce.cz

NEBANKOVNÍ PŮJČKY pro všech-•ny, rychlé jednání, bez řešení Va-šich příjmů. Nehledáme v registru.Volejte 739804184

Úvěry na privatizace, hypotéky,•půjčky, kreditky od 4,59%. Tel.:725 141 063 Po-Pá 9-18 h.

Hrozí Vám exekuce? Máme•nejVÁNOČNÍ PŮJČKA !!! Rych-lé vyřízení bez volaní na 900..777 796 757

Seznámení

Hobby - poptávka

Koupím německé vojenské vě-•ci z 2. sv. války: maskáče, přil-by, dýky, vysílačky, pilotní kukly,kombinézy, přístroje z letadel, atd.tel.: 602 385 958

Koupím housle, violončelo, vio-•lu a kontrabas v jakémkoliv stavu,platba hotově. Tel.: 603 958 005

Sb• ěratel koupí staré perské ko-berce, obrazy a ostatní starožitnos-ti. tel.: 602 218 721

Pronájmy - nabídkaExklusivně nabízíme k pronájmu•

zařízené byty v Praze 6, 2+1, lod-žie 13000 Kč vč. popl. 3+1, 2x lod-žie, nepr. pokoje, 20000 Kč vč. po-pl. Tel: 602854028

Pro 2 bezdět. osoby nabíz. hez-•kou velkou zaříz. garsonku-23 m2

s přísl., ú. top. za 11.000,-/měs.vč. všeho, Pha 9 - ve vile v zahr.Tel.: 773125615

Pronájmy - poptávkaFIRMA SHÁNÍ kancelářské•

a obchodní prostory v Praze. Tel.:274 78 44 09

HLEDÁM pro zaměstnance BY-•TY k PRONÁJMU v Praze, práv-ní servis zajištěn. Děkuji. Tel.:274 78 44 28

Hledáme pronájem bytu pro 2•osoby, gars. do 9.000 Kč nebo2+kk do 11.000 Kč včetně po-platků. Česká národnost. Tel.:220806245, 605845088

Byty - poptávka

PENÍZE IHNED za družstevní byt•nebo byt v osobním vlastn. v Prazedo 10 mil. Kč. Právní servis ZDAR-MA a to i v případě exekuce. Děku-ji. Tel: 777212134

KOUPÍM NÁJEMNÍ slouvu s regu-•lovaným nájmem kdekoliv v Prazeza odstupné. Předem děkuji za na-bídky na tel. 723 282 711

Koupím byt kdekoliv v Praze,•dám okamžitou zálohu, platbahotově, právní záležitosti vyřídím.Stav nerozhoduje. RK nevolat. tel.234095720, 720539665

Koupím byt v Praze v dobré do-•stupnosti metra, OV, DV. Pla-tím hotově. RK nevolat! Tel.:776 763 531

Koupím byt nebo dům v Praze•a okolí, nabízím hotovost, rych-lé a čestné jednání, případní ná-jemníci, či horší stav nevadí.T: 605212222

Právník hledá DR/OV byt•v Praze. RK prosím nevolat. Tel.602 21 96 21

Koupím byt nebo dům v Praze•i s dluhem, před rek., půjčím naprivatizaci, zajistím náhradní ubyt.nebo nechám v bytě dožít. RK ne!Tel.: 773615192

OKAMŽITÁ HOTOVOST za Váš•byt v Praze a okolí. Bez provizea RK. Právní servis ZDARMA. Rych-lé a seriózní jednání, prosím, volej-te nebo SMS na 777805053

Vybav. domácnosti popt.Solidní ceny za Váš STAROŽIT-•

NÝ NÁBYTEK, SKLO, PORCELÁN,OBRAZY nabízí velká pražská pro-vozovna. Oceníme i dle fotografií.tel.: 603478873

OstatníVÝKUP ZLATA-Okamžitá hotovost•

za Vaše zlato, zlomky a zubní zla-to. Solidní ceny, přístup. Praha 1,ul. 28 Října 13. Tel: 224 224 664,224 215 443

ZLATO, STŘÍBRO. Koupíme ihned•hotově v jekékoliv formě i množ-ství - šperky, zlomky, zuby, příbory,atd. Solidní jednání a cena. Antik -nám. Bratří. Synků 1, Praha 4. Tel.:605 759 162, stačí sms s nabíd-kou, zavoláme zpět.

AZYL

���

���

��

���

��

������ �� � ��

���� �� ����� ������ ��� ����

V Hotelu ��� �������

���� �����������

� ��!"#��$%

�����&�'

�() (�* ��#

SEZNAMKA GRANDMacešková 20, 106 00 Praha 10OSOBNĚ: objednávky po-pá, 8-12hna tel.: 602 551 111, 602 561 111Vše na počkání, seznamka V.I.P.POŠTOU NEBO PŘES SMS: Zašlete

na 602 571 111 SMS ve tvaru: M*JMENO*PRIJMENI*ULICE*

CISLODOMU*MISTO BYDLISTE*PSCPoštou obdržíte dotazník

a informace.www.videoseznamka.cz

Kancelář řádkové inzerce: Na Florenci 19, 110 00 Praha 1po-čt 800-1800, pá 800-1700

tel.: 225 065 177, 178, fax: 225 066 653servisDokončení ze strany XX

������ ��� �� �� ��� �� � ������ ��� �������

��� �������

�� ��� ��� ���������� ���

����� ���������� ����

��� ���� ��� ��� � ��������������

� �� ��� ��� ���

������ ��� ���� �� � ��� �� ����

RYCHLÉ PŮJČKYI NA SMĚNKU

200tis. za 2412/měs. p.a. od 7, 86%nevoláte na 900..

t.: 731 129 560, 607 771 744www.smenkovepujcky.cz

Ještě dnes peníze !Novinka !!!

DNES ŽÁDOST,DNES VÝPLATA !bez dol. příjmu-bez registru.Denně Tel.: 774 852 309

JEŠTĚ DNES5 - 700 tis. Kč

Dnes zavoláte, stačí OP.A dnes máte

finance k dispozici.

NOVINKA - 774 852 286774 628 145

������� �� �������� ���� � � ���

��� ���������� ������� ����� �������������� ���� � ��

��� ��� ���

PŘEDNÍ PROFESIONÁLKA VYLOŽÍ VÁŠ SEN.

SEN VÁM UKÁŽE CESTU K ÚSPĚCHU I TO, CO VÁS OHROŽUJE.VOLEJTE : 725 550 091

přijme pro bankovní sektorPRACOVNÍKY OSTRAHY SE ZBRANÍ

podmínky přijetí � ������ ��� � ������ � �

� ����� ��� ���� �� � � ����� �����

� ����� ������ ������ ����

PRAHA�!� �"# � �����$����"% � ���$��

inzerce

Lidé přistupují nasnižování platů

Pracovní portál OnlinePráce provedl průzkummezi zaměstnanci Většině z nich se snížil plat

Page 6: deník METRO 8.12.2010

www.metro.czSTŘEDA, 8. PROSINCE 2010

06 svět

Pro jedny je Julian Assangehrdina a bojovník proti zvů-li světových státníků, projiné virtuální terorista, kte-rý dost kontroverzně budu-je vlastní vlivné impérium.Včera sám přišel na londýn-skou policejní stanici, kdebyl zadržen na základě me-zinárodního zatykače. VeŠvédsku Australan čelí obvi-nění ze sexuálních deliktů.

Sám Assange tvrdí, že jenevinný a veškerá obviněnídává do spojitosti se zveřej-ňováním důvěrných americ-kých dokumentů serveremWikiLeaks. Soud nicméněnevyhověl jeho žádosti opropuštění na kauci a uvalilna něj vazbu až do dalšíhoslyšení, které je naplánová-no na 14. prosince.

Assange, jenž se v posled-ní době skrýval a údajně jemu usilováno o život, sechce vydání do Švédska brá-nit. Rozhodnutí ale můžepadnout až za několik měsí-ců. Mluvčí WikiLeaks Kris-tinn Hrafnsson označil za-tčení Assange za útok nasvobodu tisku. JBS

Prosinec 2006Vytvořen portálWikiLeaks.Leden 2007Portálu se podařiloshromáždit už víc nežmilion dokumentů.Duben 2010WikiLeaks zveřejňujeprvní velmi kontroverznímateriál – video z roku2007. Americký vrtulníkv něm zastřelí novináře.Srpen 2010Assange byl ve Švédskuobviněn ze znásilnění asexuálního obtěžování.Listopad 2010Na Assange byl vydánmezinárodní zatykač.

39Tolik let je problematic-ké hvězdě internetovéžurnalistiky. Má za se-bou minulost počítačo-vého hackera. Odmítátvrzení, že je jediným za-kladatelem WikiLeaks.

AP – KIRSTY WIGGLESWORTH

SLEVY AŽ 50%NA KOLAA DOPLŇKY

6.—10.12. 2010*SLEVA PLATÍ NA VYBRANÉ ZBOŽÍ A DO VYPRODÁNÍ ZÁSOB

VRŠOVICKÁ 466 PRAHA 10(NAPROTI KOH-I-NOORU)WWW.PEKSPORT.CZ

Assange měl před soudem řadu příznivců.

Pan WikiLeaks ve vězeníJulian Assange je ve vazbě Britský soud bude rozhodovat o jeho vydání do ŠvédskaTo může trvat až několik měsíců WikiLeaks chce ale i dále zveřejňovat tajné depeše

Jak šel čas

Kancelář řádkové inzerce: Na Florenci 19, 110 00 Praha 1po-čt 800-1800, pá 800-1700

tel.: 225 065 177, 178, fax: 225 066 653servis

�������� ����� �� ��� ������ �� ������� �� ��� ���� � ������������ ����� �����

�����

�� ��

����

���

�������� ������ �������� �����!" �# $�%���& %'�()*�����

Nad Libeňským nádražím 283, Praha 9 • Vysočany

TEL.: 266 311 671, 777 666 616

����2011

i:

PRACOVNÍ POZICEUNIFORMOVANÉ OSTRAHYOBCHODNÍHO DOMU

Nabízíme zaměstnanecké bonusy,hodinovámzda od 70,- Kč na hodinu.Požadujeme čistý TR, příjemnývzhled, slušné vystupování,komunikativnost, poctivosta ochotu učit se novým věcem.

Zaučíme, vyškolíme.Tel.: 266 106 666, gsm: 724 187 386

www.primm.cz

Přijmeme

ASISTENTKU ŘEDITELEPožadujeme: praxe min. 1 rok, ŘP B,

výborná znalost MS Office, znalost CJ,

výborné komunikační a organizační

dovednosti.

Místo působení P7.

CV posílejte na [email protected].

Úklidová firma s 20-ti letou historií přijme

OBJEKTOVOU VEDOUCÍs praxí min. 2 roky.

Požadujeme: aktivní řidič, místopobytu Praha, nejlépe P4, znalost

MS Office, časová flexibilita.Volejte na 777 723 471.

Vysokoškolská menzana Praze 2 přijme

kuchařkuNástup ihned.

Inf. 224 918 973.

S T Ě H O V Á N ÍM.H.S. PRAHA

Martin Hudeček Stěhování 24h,. SO +NE + svátky bez příplatků, ČR , EUstěhování bytů, kanceláří, domů, trezorů, strojů, pián

a těžkých břemen do 300 tun, balení montáž a demontáž nábytkupojištění do 5 milionů Kč

[email protected] Telefon : 736 202 032w w w . s t e h o v a n i - m h s . c z

LEVNĚ

��������������� ��� �� � ��

��� ��� ��������� ��������������� �� �����! ���� � �����

���"��� ���"!�����# $%& ��' '$&

������� � � ��� � ����� ������ ������� ����������

�� ��� ���!�� ��� �"�###$%&�'()*+'$,-

VÝKUP ZLATAOkamžitá hotovost

za Vaše zlaté šperky,zlomkové a zubní zlato.

Solidní ceny, přístup.

ul.28.října 13, Praha 1, MůstekTel: 224 224 664

Shazování sněhu ze střech

horolezeckou technikou,klempířství,

tesařství,pokrývačství, výškové práce

Tel.: 774 949 349

OŠD Habrová, Praha 3přijme do nepřetržitého

provozu (krátký-dlouhý týden)1 SAMOSTATNOU

A 1 POMOCNOU KUCHAŘKU.Informace p. Pekařová,tel. 739 518 479

���������� �������� ��� ���� �� ��� ����� ����

������ � ����� ��� ������ � ����������� !"# $%% &!&� � ��'(�)� *+* +", --+

���������� �� ������ ������� ����������

ŽALUZIE, ROLETY���� ������� ��� ��� ���� ������ � ����� ������� ����!�� !�"#�$ �� �%& �"'

���(")���� ��*� +�"�!�"#� $���

PaN servis s.r.o. přijme pracovníky

na sněhovou pohotovost

Požadujeme: bydliště Praha 5 Smíchov

(nebo blízké okolí), časovou flexibilitu, fyzickou zdatnost.

Fixní odměna + mzda za vykonanou práci.

Vhodné jako brigáda! Nábor: 9.12.2010

od 13.00 - 15.00 hod na adrese: PaN servis,

Žirovnická 3124/1, Praha 10 (Záběhlice).

Případné dotazy na tel.: 603566062 od 13.00 - 15.00 hod.

Page 7: deník METRO 8.12.2010

www.metro.czSTŘEDA, 8. PROSINCE 2010

14 servis www.metro.czSTŘEDA, 8. PROSINCE 2010

07finance

Čistý index trhu prácemá být v příštím čtvrtletípět procent v minusu.Čtyři procenta firem ze750 dotazovaných chcetotiž nabírat, 9 procentpropouštět a 82 procentzměny neplánuje.Průzkum pro posledníčtvrtletí 2010 ukázalčistý index -2 procenta.Zatímco 8 procent firemplánovalo zaměstnacepropouštět, 6 procentjich chtělo pracovní sílynabírat.Sahají firmy lidem naplaty? Čtěte výsledkyprůzkumu na straně 16.

Kurz korunyDolar 18,75Euro 25,06Libra 29,59

Pohonné hmotyNatural 31,67Nafta 30,87

Burzy a akciePraha 0,01%

90Tolik dolarů stojí barelropy. Cena se drží kolemdvouletého maxima.

Miliardy bankovekjsou neplatné

USA kvůli chybě při tiskuzadržely miliardu novýchstodolarovek. Teď jsou ulo-žené v trezoru, zatím seneví, jak zmetky oddělit.Ručně by to trvalo 30 let.

Odměny jsou jenvýjimečně

Vánoční odměny nebo13. platy nabízí podle prů-zkumu iDNES.cz jen málofirem. Pracovníky spíše mo-tivují a vyplácejí bonusy zaosobní nasazení. HOP

Vývoj na pracovním trhuv příštím čtvrtletí příliš dů-vodů k optimismu nezavdá-vá. Podle Indexu trhu prácespolečnosti Manpower je to-tiž o pět procent více firem,kde se chtějí zaměstnancůzbavovat, než těch, jež bu-dou nabírat nové.

Vyhlídky, které včera spo-lečnost zveřejnila, jsou do-konce ještě o něco horšínež výhled pro posledníčtvrtletí letošního roku.

„Zaměstnavatelé ve větši-ně sektorů jsou nadále vel-mi opatrní při nabírání no-vých zaměstnanců,“ říká ge-nerální ředitelka agenturyManpower Jaroslava Rezle-rová. Žádné změny ve sta-

vech zaměstnanců nehodláprovádět 82 procent zaměst-navatelů. Nadějí jsou takjen čtyři procenta firem,kde nové zaměstnance hle-dají: většinou podnikají vprůmyslu. „Díky rostoucímnáborům ve zpracovatel-ském průmyslu by neza-městnanost opětovně růstneměla,“ dodala Rezlerová.

Výsledek průzkumu ne-překvapuje ani analytiky.„Je to v souladu s celkovýmvývojem ekonomiky, kteráse z krize zotavuje, ale ni-kterak závratným tempem.Tudíž ani na trhu práce ne-čekám změny,“ konstato-val Ondřej Moravanskýz Cyrrusu. TOMÁŠ BELICA

KurzyZprávystručně

Horší vyhlídky

��� �� ����� ������

���� ���� �����

� ����

� ��� � ��

� ������ � ���

� ��� �������

Rychlá úleva

Originální forma

Do nosu i do úst

�� ����� ��� �� �� � �� ���� � �� ���

Chytře si poradí s rýmou i bolestí v krku!

Anti

bio

tikum

bez re

ceptu

inzerce

Firmy: Propouštěníještě neskončilo

Podle průzkumu se budou podniky v novém rocezaměstnanců spíše zbavovat než nabírat novéM. Tomáš

26 let, policistaDotkne se mě.

Zúčastním se jí,ale jako bezpeč-nostní složka za-jišťující pořádek.

R. Novák41 let, prac. IT

Nedotkne se mě,stávkovat nepů-jdu, ale s poža-davky stávkují-cích souhlasím.

A. Sobotová19 let, student

Stávkovatnebudu, ale

nebudu moci jítve škole na

oběd.

Kdyby byly rybyKdyby byly volby právěv těchto dnech nebo vednech příštích, určitě byse nedělo to, co se posled-ních pár dnů stalo již zvy-kem. Brodíme se sněhem,břečkou, brodíme se všu-

de. Každé ráno cestou doškolky zažíváme doslovapeklo, jak se snažíme do-stat neshrabanými chod-níky na místo určení azpět. Nejedná se jen o ved-lejší chodníky nebo silni-

ce, ale o chodníky hlav-ních ulic. Kdyby volby ješ-tě nebyly, chodili by-chom po čistých chodní-cích. Naši páni starostovéby se totiž báli o svá korýt-ka. KAMILA, Praha 8

DNESMin. 0/ Max. 4

Zataženo až oblačno, ml-havo, na většině územíobčas déšť. Na severozá-padě a severu srážky sně-hové, během dne pře-chodně dešťové. Místymrznoucí srážky.

ZÍTRAMin. -3/ Max. 1

BIO 2Střední zátěž

Rizikové skupiny by seměly vyvarovat zvýšenéfyzické a psychické zátě-že a věnovat pozornostzdravotnímu stavu.Teplotní rekord: 13,4Rok výskytu: 1914

POZÍTŘÍMin. -4/ Max. 0

Komiks

V pátek vystoupív pražském DivadleArcha americkáskupina MGMT.

SudokuHoroskop

Máte partnerské nebo

ASTROLOŽKA KAMILA!Tel.: 906 706 607www.astrohled.cz

ZAVOLEJTE ZDARMA

osobní KARTÁŘKU!

CHCETE SI ZAJISTITÚSPĚŠNOU KARIÉRU?

-speritě! Astroložka Kari-

Beran 21/3–20/4

Nechce se vám nic. Potřebujete dovolenou.

více na tel.: 906 706 607

Býk 21/4–21/5Ponoříte se do práce, která je pro vás velice důležitá, takže

-bližšího okolí.

více na tel.: 906 706 607

Blíženci 22/5–21/6Na své práci si dáte tentokrát

šéfa. Nechte si od něj poradit, co dělat dál.

více na tel.: 906 706 607

Rak 22/6–22/7Dnešní den je pro Raky ideálním dnem pro partnerské rozhovory

-

více na tel.: 906 706 607

Lev 23/7–22/8Nezadaní budou mít potíže

-nerem. Především se nemohou vyznat ze svých citů.

více na tel.: 906 706 607

Panna 23/8–22/9

zabezpečení. Znamená to, že

nebo vyhrát.více na tel.: 906 706 607

Ryby 21/2–20/3Při práci budete brát ohledy na kolegy, kteří to vůbec nemají jednoduché. Nechcete jim přece šlapat na paty.

více na tel.: 906 706 607

Vodnář 21/1–20/2-

plánovali volnější režim, na-konec ho strávíte povinnostmi

více na tel.: 906 706 607

Kozoroh 22/12–20/1Zapletete se do milostného troj-úhelníku. Nebude to pro vás jednoduchá cesta ke štěstí, ale ono to přijde.

více na tel.: 906 706 607

Střelec 23/11–21/12Střelci, kteří si ještě nesáhli na

-sažení cíle.

více na tel.: 906 706 607

Štír 24/10–22/11Venuše ve Štíru na vás nebu-

dělat škarohlídy, což se nemusí líbit partnerovi.

více na tel.: 906 706 607

Váhy 23/9–23/10Zapracujete na výběru nového vybavení do domácnosti. Je to celkem složité, protože chcete co nejvíc ušetřit.

více na tel.: 906 706 607

inzerce

Dotkne se vás nějakým způsobemstávka odborů?

Řešení z minulého čísla

Anketa

[email protected] a www.facebook.com/denikmetroV dopisu uveďte jméno a adresu. Metro si vyhrazuje právo editovatdopisy. Vzkazy zasílejte přes SMS ve tvaru METRO VZKAZ na číslo9001106. Cena SMS je 6 Kč včetně DPH. Zajišťuje Expansion Group a.s.

Vydává METRO Česká Republika, a. s., se sídlem Praha 1, Na Florenci 19, 110 00, IČ 250 90 593. Tel.: 225 065 111. E-mail: [email protected]; web: www.metro.cz.Redakce, e-mail: [email protected]. Šéfredaktor: Josef Rubeš. Zástupci šéfredaktora: Jan David a Jan P. Štěpánek. Tištěný náklad ověřuje ABC ČR, člen IF ABC.Obchodní oddělení, e-mail: [email protected], [email protected], Brno, tel.: 516 202 521. Tisk: mafraprint – Praha a Olomouc • Evidenční číslo MK ČR E 16400,ISSN 1211 - 7811. Distribuci zajišťuje Mediaservis s. r. o., distribuci v ČD Grand princ. Vychází denně v pracovních dnech.

Více na METRO.CZ

Metrotube i anketu najdete také na www.facebook.com/denikmetro

Dopisya vzkazy

PočasíMetrotube

Page 8: deník METRO 8.12.2010

www.metro.czSTŘEDA, 8. PROSINCE 2010

08 téma www.metro.czSTŘEDA, 8. PROSINCE 2010

13

OBMĚNAGENERACÍ„Na úroveň, na jakéjsme byli před několi-ka lety, se zase hnedtak nedostaneme,“myslí si Ladislav Vízek.

Jaké jsou příčinytoho, že je nyní Českoaž ve třetí desítce žeb-říčku FIFA?To je úplně jednodu-ché. Procházíme teďgenerační obměnou,kdy velmi úspěšná ge-nerace s Nedvědem,Kollerem, Poborským,Šmicerem skončila aje velmi těžké je na-hradit. Teď bude zále-žet hlavně na mla-dých, na tom, jacínám vyrostou.Kdy by se podle vásmohla situace zlep-šit?My fanoušci bychomchtěli, aby to bylo conejdřív, trenér MichalBílek asi hned zítra.Ale je to hrozně těžké.

BUĎMETRPĚLIVÍ

Současné problémy čes-kého fotbalu jsou pod-le Antonína Panenkydány i úrovní domácíligy.

Co je podle vás třebaudělat, aby se českýfotbal opět vyhouplna vyšší příčky světo-vého žebříčku?Důležitá je práce s mlá-deží. Je to ale dlouhodo-bá záležitost a fotbalo-ví odborníci a fanoušcinejspíš nebudou mít tr-pělivost, aby čekali. Na-víc není dobře, že námmladí kluci vylítnoudo zahraničí už takbrzo.Kdy by se mohla situa-ce zlepšit?Mým přáním je, aby tobylo co nejdřív, ale rea-listicky je to podle měotázka jedné generace,než se toho dočkáme.Talenti tady jsou, alemusí na sobě pracovat.

Také nostalgicky vzpomíná-te na doby, kdy čeští fotba-listé poráželi mnohé svésoupeře a česká vlaječka seobjevovala na horních příč-kách žebříčku mezinárodnífotbalové federace FIFA?

Asi byste se měli smířits tím, že nyní nás budou ně-jakou dobu těšit předevšímtyto vzpomínky. Zejménapokud jde o postavení v me-zinárodním žebříčku, kterýurčuje pořadí států podle vý-sledků jejich reprezentací.

„Ta kvalita teď u násnení. Musíme být trpěliví,než zase dorostou dobří hrá-či. Ani potom ale nepůjde-

me hned na úroveň, na jakéjsme byli,“ říká k tomu in-ternacionál Ladislav Vízek.

Podle výsledků reprezen-tace do 21 let z poslednídoby by se mohlo zdát, žebudoucnost alespoň narůžo-vělá je.

„V téhle kategorii jsou tikluci konkurenceschopní amyslím, že minimálně takčtyři pět z nich se může bě-hem jednoho nebo dvouroků uchytit v áčku jako stá-lí hráči. Takže ta nadějetady určitě je,“ míní trenérlvíčat Jakub Dovalil.

Ovšem úspěchy mladíkůuž tady byly i v minulosti,

do seniorské reprezentacese ale příliš nepromítly.

„Přechod do seniorské ka-tegorie se nám opravdumoc nedaří. Jistě se na tompodepisují i odchody hráčůdo zahraničních klubů, vekterých se pak někteří ne-prosadí,“ vysvětluje šéf čes-kého fotbalu Ivan Hašek.

A do koho bychom mohlivkládat naděje? Několikrátse už prosadil Tomáš Necid,šanci mají podle Dovalila iMarek Suchý, Milan Černý,Tomáš Pekhart, ale i další.

Dobří hráčimusí dorůst

Český fotbal nyní prochází generační obměnouNa velké úspěchy si tak budeme muset počkat

ROMANABARBOŘÍKOVÁ[email protected]

MAFA – MICHAL ŠULA

Rozhovor

Cílem českého fotbalu jenyní vychovat novou gene-raci hráčů, kteří budoupředvádět podobně skvělévýkony jako Nedvěd a spol.U mladých fotbalistů se alenyní zápasí s jedním vel-kým problémem. Tím jsou

předčasné odchody do za-hraničí.

„Lepší ale pro ně je vy-zkoušet si českou ligu. Toznamená, aby tady vydrželialespoň do 21 let, odehrálitady třeba čtyři sezony, dalinějaký gól. To je pro ně dob-

rá průprava,“ říká trenér re-prezentace do jednadvacetilet Jakub Dovalil.

Pokud už jdou do zahrani-čí dříve, měli by si podle nějvybrat takový klub, kde bu-dou mít možnost sportovní-ho růstu. RB

Rozhovor

ČR v žebříčku FIFA

prosinec umístění1994 ................... 34.

1995 ................... 14.

1996 ..................... 5.

1997 ..................... 3.

1998 ..................... 8.

1999 ..................... 2.

2000 ..................... 5.

2001 ................... 14.

2002 ................... 15.

2003 ..................... 6.

2004 ..................... 4.

2005 ..................... 2.

2006 ................... 10.

2007 ..................... 6.

2008 ................... 11.

2009 ................... 25.

Antonín Panenka

Jednou z nadějí českého národního týmu je útočník CSKA Moskva Tomáš Necid.

Žebříček FIFA

k 17. listopadu 2010

1. Španělsko

2. Nizozemsko

3. Brazílie

4. Německo

5. Argentina

6. Anglie

7. Uruguay

8. Portugalsko

9. Chorvatsko

10. Egypt

31. Česko

_

Ladislav Vízek

Mladí kluci by si mělivyzkoušet českou ligu

�������

A Studio RubínAdresa: Malostranské nám. 919.30 Kauza Salome

Činoherní klubAdresa: Ve Smečkách 594/2619.30 Hrdina západu

Divadlo ABCAdresa: Vodičkova 699/2819.00 Konečně šťastná?

Divadlo KolowratAdresa: Ovocný trh 579/619.00 Historický monolog(Zpověď prezidenta EmilaHáchy)

Divadlo KomedieAdresa: Jungmannova 15/120.00 Spiknutí

Divadlo Na PrádleAdresa: Besední 487/319.30 Let číslo 321

Divadlo naVinohradechAdresa: nám. Míru 1450/719.00 Jistě, pane ministře

Divadlo podPalmovkouAdresa: Zenklova 566/3419.30 Návrat panaLeguena aneb Víkend vevýtahu

Divadlo Spejblaa HurvínkaAdresa: Dejvická 919/3810.00 Hurvínkův Mikuláš,19.00 Spejblovo hudebnízmatiné

Divadlo v CeletnéAdresa: Celetná 595/1719.30 Cyrano

Divadlo v DlouhéAdresa: Dlouhá 727/3919.00 Dáváme děťátkuklystýr

RoxyAdresa: Dlouhá 731/3320.00 Teritorium

KINA

AeroAdresa: Biskupcova 1733/3118.00 Na mamuta!, 10.00Mimina, 20.30Filmjukebox – Ježíš jenormální!

AtlasAdresa: Sokolovská 371/117.30 Tacho, 20.00 HarryPotter a Relikvie smrti – 1.,18.00 Habermannův mlýn,20.30 Domů na Vánoce

Bio OkoAdresa: Františka Křížka 1518.00 Holešovický filmovýadvent – Single Man, 20.00

Večer iShorts – FAMU vs.FAMO III., 4 filmy 2 školy1 akce

EvaldAdresa: Národní 60/2817.00 Domů na Vánoce,19.00 Domů na Vánoce,21.00 Na mamuta!

FrancouzskýinstitutAdresa: Štěpánská 644/3516.30 Iluzionista, 19.00Muž ve stínu

Kino LucernaAdresa: Vodičkova 704/3620.45 Machete, 16.45Poznáš muže svých snů

�����

Balbínova poetickáhospůdkaAdresa: Balbínova 323/620.00 Jiří Schmitzer

Hudební klubPalmovkaAdresa: Pod Hájkem 2204/120.00 P. Kadlček & Diana Es

Lucerna Music BarAdresa: Vodičkova 704/3621.00 Mig 21

Rock CaféAdresa: Národní 116/2020.00 Longital (SR) křest CD

inzerce

Page 9: deník METRO 8.12.2010

www.metro.czSTŘEDA, 8. PROSINCE 2010

12 servis www.metro.czSTŘEDA, 8. PROSINCE 2010

09green

1Jeden ze sedmi stoveksmrčků s certifikátempřírodě blízkého obhos-podařování lesa si kou-pil ministr Pavel Drobil.

Mezinárodní certifikátForest StewardshipCouncil (FSC) SprávaKRNAP získala v červenciloňského roku.Jedním z principůšetrného hospodařenív lesích jsou i takzvanévýchovné zásahy,ze kterých prodávanéstromky pocházejí.

AP – ESTEBAN FELIX

V diskusích o klimatu nynípozvedají hlas i malá IndkaSuprija Bhadakvádová a dal-ší sběrači odpadků a utkáva-jí se s hráči z velkých korpo-rací ve válce o světové sklád-ky. Goliášem, proti němužse stavějí, jsou společnosti,které po světě budují spalov-ny, aby v nich pálily odpadyze zavážky – materiál, díkyněmuž sběrači přežívají.

Mnohé projekty spalovenjsou podporovány soukro-mými fondy, jež vznikly nazákladě dohody OSN o kli-matu a boji proti jeho změ-

ně. Na aktuální výroční kon-ferenci OSN o klimatu v me-xickém Cancúnu cestovalaBhadakvádová 18 tisíc kilo-metrů. Doma v indickémPune „nechala“ šest tisíc or-ganizovaných sběračů od-padků, aby si udržela pří-stup k odpadkům, jež jsounyní zaváženy, ale mají býtspalovány.

Bez své skládky by se mu-seli za obživou vydávat dokomunity vzdálené 20 kilo-metrů, kde by sbírali odpadchozením od dveří ke dve-řím. „Chceme si nadále za-jišťovat živobytí bez zasaho-vání velkých společností,“říká Bhadakvádová.

Její spojenci upozorňují,že na celém světě si na živo-bytí vydělává takto na 50milionů lidí. A chudí re-cyklátoři mají na své straněi ekology. Spalovny totižprodukují řadu toxickýchznečišťujících látek. ČTK

Desítky menších i většíchsmrčků z Krkonoš si včeraPražané koupili u minister-stva životního prostředí,kde prodává stromky z prů-řezů Správa Krkonošskéhonárodního parku. Proč jsouk prodeji jen smrčky, vyplý-vá ze snahy parku zvýšitrůznorodost krkonošskýchlesů. Jedličky v lese zůstáva-jí, do prodeje jdou pouzestromky, které se správěparku nehodí.

„Když hustý mladý lesprořežeme, tak stromky,které v lese zůstanou, získa-jí více místa, zesílí a celý lespak bude mnohem stabil-nější,“ uvedl ředitel SprávyKRNAP Jan Hřebačka s tím,že lidé tak nemusejí mítobavu, že by koupí vánoční-ho stromku přispívali k po-škozování lesa. ČTK

ČTK – MICHAL KAMARYT

„Máme právo naodpad, jenž můžebýt recyklován.“SUPRIJA BHADAKVÁDOVÁ

Sběrač odpadků prohledává skládku v Nikaragui.

Sběrači odpadků zamířilize skládek na konferenci

Šplhala po horách odpadků, prohrabávala se plechovým odpadem Tehdy třináctiletéSuprije Bhadakvádové ovšem nepřišla na mysl záchrana planety, ale hlavně své rodiny

Prodávají stromky, které nechtějí

Strom s pečetí

1 Jihoamerickářeka Paraná jedlouhá zhruba:a) 2350 kmb) 3350 kmc) 4350 km

2 Režisér Ján Roháčse narodil roku1932 u:a) Lipt. Mikulášeb) Prievidzec) Prahy

3 Mezinárodní denuvědomění sihluku se slaví odroku:a) 1976b) 1986c) 1996

4 Mezi neslyšícíhudebníkynepatřil:a) Smetanab) Bachc) Beethoven

5 Příběh okriminální dvojiciBonnie a Clyde zroku 1967 získal:a) 2 Oscaryb) 3 Oscaryc) 4 Oscary

Začal advent. V souvislosti s ním slyšíme hlavnětermín adventní trhy. Ty stačily zabrat všechnyvětší volné plochy v centru Prahy i jinde. Ad-vent, na rozdíl od dávno zprofanovaných Vá-noc, není žádná legrace. Církevní svátek počát-ku liturgického roku tradičně provází čtyřiceti-

denní půst. Půsty ale vyšly z módy a vystřídalo je rozjímá-ní. Co společného s půstem či rozjímáním mají vyšňoře-né pouliční stánky s klobásami, perníky, svařáky a všelija-kými cetkami, tedy bohapustý konzum? Pěstují v násvlastně takový Pavlovův reflex: podobně jako pes slintá,když spatří salám, mají Češi dostat chuť nakupovat, usly-ší-li slovo advent. Více na www.martindanes.com

ČT1 ČT2 NOVA NOVA CINEMA PRIMA ÓČKO

15:10 Partnerské ladění15:50 Čarodějnice školou

povinné (23/26)16:15 Tak to vidím já (4/7)16:30 Kouzelná školka17:00 AZ-kvíz17:30 Pod pokličkou17:55 Předpověď počasí18:00 Události v regionech18:25 Černé ovce18:40 Králíkova čítanka (4)18:45 Večerníček19:00 Události20:00 StarDance IV

...kolem dokola

20:05 Pošta pro tebeNečekaná setkání, usmíření po letech

21:05 Příběhy slavných –Luděk KopřivaMalý Velký Muž

22:00 Na stopě22:25 Milenky III (2/4)

Závěrečná řada seriálu VB (2010)

23:25 Jak se vede,sousede?

00:10 Letecké katastrofy III

14:45 Pomáhejme si15:05 Chcete mě?15:20 Přísně tajné (2/3)16:05 Jak to viděl

středověk (1/4)17:05 Medicína pro 21. století17:20 PORT17:50 Přidej se18:05 Nedej se18:30 Hledám práci18:55 Zprávy v českém

znakovém jazyce19:05 Sabotáž19:30 Adult English

Zone (21/26)

20:00 Ta naše povaha českáVšichni jsme onio-maniaci. Chorobná nákupní horečka nás může přivéstaž do blázince

20:30 Liga mistrů UEFAPřímý přenos

23:50 Už tady nežijemeFilm USA (2004). Proč chceme něco, co mít nemůžeme?

01:30 Krásný ztráty

12:45 Superman IV (5)13:40 Co mám

na tobě ráda IV (1)14:10 Hvězdná brána:

Atlantida IV (4)15:05 Kobra 11 IX (11)16:05 Beze stopy (7)17:00 Odpolední Televizní

noviny, Sportovní noviny, Počasí

17:35 Dr. House IV (8)18:30 Ulice (1893)

Původní seriál ČR19:30 Televizní noviny,

Sportovní noviny

20:00 Dokonalý svět (15)Kde tikají hodiny. Seriál ČR (2010)

21:15 Dr. House VI (20)Volba. Šestá řada seriálu USA (2009)

22:15 Útěk z AbsolomuSci-fi film USA (1994

00:30 KriminálkaMiami V (1/24)Krimiseriál USA

01:15 Novashopping01:35 Mr. GS

12:00 Hvězdná brána VI (6)12:50 Painkiller Jane (17)13:35 Teleshopping14:00 Walker,

Texas Ranger (27)14:55 Stefanie IV (13)

Seriál N (1998)15:55 Ulice (156)16:40 Painkiller Jane (18)17:35 Walker,

Texas Ranger (28)Seriál USA (1993-94)

18:35 Hvězdná brána VI (7)19:30 Ženatý

se závazky (33)

20:00 JádroSci-fi thrillerVB/USA (2003)

22:35 Supersvůdníci 2Komedie USA (2002)

00:15 Hollywoodské novinky

00:25 Bujné fantazie (14)Erot. film Fr. (2007)

00:55 Stefanie IV (13)Seriál N (1998)

01:50 Zorro:Meč a růže (91)

12:35 M.A.S.H. (116)13:05 Will & Grace IV (20)13:35 Policejní divize (17)

Svědkyně pod vlivem. Krimiseriál USA (2001)

14:40 JAG IX (23)15:30 Julie Lescautová III (1)17:40 Minuty regionu17:50 Fakta Barbory Tachecí18:00 Prostřeno!18:55 Zprávy TV Prima;

Krimi zprávy19:35 Sport TV Prima19:50 VIP zprávy

20:00 Cesty domů (24)Martin. Rodinný seriál TV Prima

21:20 TOP STAR magazínMahulena Bočanová a hvězdy, o kterých chcete vědět víc

22:25 Castle na zabití II (4)Nekonečná identita. Krimiseriál USA

23:25 Hledá se táta a máma00:30 Kriminálka

Kolín V (13)

10:00 InboxTalk show, reportáže, tipy

11:00 Akcelerace12:00 Jízda

Klipy na odpoledne15:00 DJ divák

Klipy na přání16:30 T-music dance16:45 Jízda

Klipy na odpoledne17:00 Inbox

Talk show, reportáže, tipy

18:00 Jízda

20:00 Cz & SkČeské a slovenské klipy

21:00 Hitzone 90’sNejvětší hity 90. let

22:00 Hitzone millenniumNejvětší hity nového milénia + SMS chat

23:00 Love zoneHodina plná lásky

00:00 DancingTaneční hudba

01:00 Dojezd

Pošta pro... Ta naše... Dokonalý... Jádro Cesty domů Cz & Sk

Metro Photo Challenge

Každodenní cestování, jelet24, Česká republika

Je čas ukázat světu, kdo má nejlepší fotografy!Vyberte vaši nejoblíbenější fotku v každé kategorii a hlasujte pro ni.

Hlasujte od 26. 11. 2010 do 6. 12. 2010,a vyhrajte tak atraktivní ceny od partnerů českého kola.

Více informací na www.metro.cz

Ře

šen

ízm

inu

la:1

-c,2

-a,3

-b,4

-c,5

-b.V

ýhe

rce

zFa

ceb

oo

ku

:Blá

ňa

Hra

dílk

ová

.Zn

áte

sprá

vné

od

po

věd

idn

ešn

ího

kviz

u?

Sou

těžt

en

aw

ww

.fac

ebo

ok.

com

Sloupek

MartinDanešspisovatel a politolog

KVÍZ

Obchodníadvent

Page 10: deník METRO 8.12.2010

10 kultura www.metro.czSTŘEDA, 8. PROSINCE 2010

11

Tomáš Hájíček, známý jakostrejda Tomáš, si vedle svédomovské kapely Kruci-pűsku střihl roli ve filmuBastardi, natočil sólovoudesku a vyšla mu kniha ma-pující čtvrtstoletí jeho půso-bení v tuzemských hudeb-ních vodách. V tradičnímpředvánočním rozhovorupro deník Metro jsme pro-brali všechno.

Pětadvacet let je už notnádávka času. Znáš svoje nej-horší a nejlepší?Samozřejmě že znám. Tonejlepší je v retrospektivníknize „…arybařekla“, nej-horší si nechám pro sebe.

Tvůj sólový projekt Kocourv troubě se dá oproti poči-nům Krucipűsku označit

jako umírněná deska…Tak já jsem chtěl konečnějednou udělat hezkou des-ku s více nástroji. Sice mitam jedna věc ujela, ale touž dalo to téma (smích). Pří-prava trvala měsíc a půl,

kdy jsem si vše nahrál vy-jma trubek. Na živé vystou-pení mám hudebníky.

Je Krucipűsk stále tvouhlavní doménou?Určitě. Vedle toho dělámpouze to, co mě baví. V sou-časné době připravujemenovou desku k 20. výročí za-ložení kapely. Měla by vyjítpříští podzim a rozhodně ktomu bude mnoho dalšíhoa zase všechno bude úplnějinak. Nazval bych to rarit-ně zajímavou záležitostí.

Jsi rád, kam se kapela do-stala?Myslím si, že v Česku už dálnemůžeme. Nyní se rýsujenějaké Německo, ale uvidí-me, jak to dopadne.

Udělala ti česká společ-nost něčím radost? Zapůso-bil Krucipűsk svými texty?Jsem rád, že na koncerty

chodí inteligentní lidi. Tose týká i sólového projektu.Všichni tam přišli s tím, ženikdo netušil, o co jde... cozase ten Hájíček udělal. Měljsem radost, že je to baví.

Jak je to vlastně s ženamipo koncertech?Veselý, je to veselý. Ať tamjsou. Je jich dost. Ale my užsvý máme (smích).

9. 12. Praha – PalácAkropolis11. 12. Jablonec –WOKO (+ TXHX Bigband)20. 12. Ústí n. Labem –Music Pub Doma(+ TXHX Bigband)21. 12. Č. Budějovice –Martys (+ TXHX Bigband)

JANČERNÝ[email protected]

F I L M E X P O R T H O M E V I D E O � Z Á R U K A K V A L I T N Í P O D Í V A N É

F I L M E X P O R T H O M E V I D E O s . r . o . l K a p l i c k á 1 4 , 1 4 0 0 0 P r a h a 4 l t e l . a f a x : + 4 2 0 2 6 1 2 1 3 6 6 4 l v i d e o @ f i l m e x p o r t . c z l w w w . f i l m e x p o r t . c z

Každé úterý a pátek český film

Egypt 2Egypt 1Hledání ztraceného symbolu

Hej-Rup!

Bůh vs. Satan: Poslední bitva

Čtyři dokumenty od Dis-covery v jednomobalu vám přinesouzajímavé informaceo egyptské kultuřea pradávnýchtajemstvích.

Speciální kolekce3 DVD, která vám prozradí vše, co vás o Egyptězajímá.

Vydejte se na jedinečné dobrodruž-ství protkané tajnýmišiframi, stavbamii symboly zmiňovaný-mi v Brownově knizeZtracený symbol.

Armagedon. Poslední boj mezi Bohem a Satanem, dobrem a zlem. Jak bude tato bitva vypadat?

332 min.Od 10. 12.

290 min.Od 7. 12.

88 min.Od 8. 12.

�× Vánoční speciál 1Císařův pekař –Pekařův císařPrincezna se zlatou hvězdouPytlákova schovanka

Od 7. 12.

�× Vánoční speciál 2Pyšná princeznaStrakonický dudákLegenda o lásce/Labakan

Od 10. 12.

87 min.Od 6. 12.

Každé pondělí a středu dokumentHl dá í

V novinových stáncích jen za 99 Kč!

Kolekce� DVD149 Kč

Poslední šancevýprodej DVD za 49 Kč!

Kolekce� DVD149 Kč

Kolekce� DVD149 Kč

KPoprvé na DVD149 Kč

Jedna z diváckynejoblíbenějšíchkomediís Voskovcema Werichem

Od 8. 12.

inzerce

A strejda Hájíček řekl…Lídr Krucipűsku vydal knihu,

hrál ve filmu a natočil sólovku

www.metro.cz

ARCHIV

„Jsem rád, že nakoncerty chodí

inteligentní lidi.To se týká i sólo-vého projektu.“

Krucipűsk live

kultura

Feng-yün Songmaluje hlasem

V Česku žijící čínská zpě-vačka Feng-yün Song vyda-la nové album nazvanéMalba hlasem – Nezpívám.Obsahuje deset autorskyupravených původních pís-ní, jejichž společným hu-debním motivem je step –na Sibiři, v Ujgursku, v zá-padní Číně, Tibetu a Mon-golsku.

Mexiko v Oku

Bio Oko bude hostit v pá-tek a sobotu festival mexic-kého filmu MexFilmFest.Přehlídka se koná u příleži-tosti letošního výročí 200let nezávislosti Mexika avýročí sto let mexické revo-luce. Součástí programujsou osvědčené filmy i čers-tvé novinky. OTZ

Před pár měsíci mluvil Dan-ny Boyle o tom, že by navá-zal na svůj katastrofickýfilm 28 dní poté pokračová-ním s názvem 28 měsícůpoté. V nedávném rozhovo-ru pro Moviefone sepak režisér nechalslyšet, že se chystájít ještě hlouběji dominulosti a oprášitsvůj velký hitTrainspotting.

Stejně jako sepůvodní film in-spiroval stejno-jmennou kni-hou Irvina Wel-

she, tak i pokračování budevycházet ze spisovatelovyknihy Porno, která se ode-hrává o deset let později.Ale i sám Boyle teď přizná-vá, že to není tak silný mate-riál jako Trainspotting. Nadruhou stranu ale tvrdí, žeuž s knihou hodně pracova-li a do natáčení se pustí,

jakmile přijde tensprávný oka-

mžik.To herec

Ewan McGre-gor (vpravo),který ztvár-

nil v Trainspot-

tingu hlavní roli, poslal po-čátkem tohoto roku fanouš-kům filmu vzkaz, že se ne-chce pouštět do pokračová-ní, které by nedosáhlo úrov-ně původního filmu.

Těžko říct, zda nakonecpřeváží McGregorovaskepse, nebo trochuchtěné Boyleovo nad-šení. Na jeho adresu

lze teď směřovatotázku: Proč sepouští do něče-ho, o čem nenízcela přesvěd-čen? ALEŠMEČÍŘ

Hvězdy mohouzpět na webZprávy

stručněZpěvačka Alicia Keys, LadyGaga, Justin Timberlake adalší hvězdy ukončí svůj in-ternetový půst, k němuž sedobrovolně upsaly na koncilistopadu v rámci charitativ-ní akce. Celebrity se zapoji-ly do kampaně Obětujemedigitální život a na síť se za-vázaly vrátit až poté, co sevybere milion dolarů pro na-daci Keep a Child Alive napomoc Africe. Cíle se sice do-sáhlo, ovšem trvalo to déle,než se čekalo. ČTK

inzerce

Chystá se dalšíTrainspotting

Boyle uvažuje o tom, že natočí pokračování svéhokultovního filmu McGregor je ale opačného názoru

Page 11: deník METRO 8.12.2010

10 kultura www.metro.czSTŘEDA, 8. PROSINCE 2010

11

Tomáš Hájíček, známý jakostrejda Tomáš, si vedle svédomovské kapely Kruci-pűsku střihl roli ve filmuBastardi, natočil sólovoudesku a vyšla mu kniha ma-pující čtvrtstoletí jeho půso-bení v tuzemských hudeb-ních vodách. V tradičnímpředvánočním rozhovorupro deník Metro jsme pro-brali všechno.

Pětadvacet let je už notnádávka času. Znáš svoje nej-horší a nejlepší?Samozřejmě že znám. Tonejlepší je v retrospektivníknize „…arybařekla“, nej-horší si nechám pro sebe.

Tvůj sólový projekt Kocourv troubě se dá oproti poči-nům Krucipűsku označit

jako umírněná deska…Tak já jsem chtěl konečnějednou udělat hezkou des-ku s více nástroji. Sice mitam jedna věc ujela, ale touž dalo to téma (smích). Pří-prava trvala měsíc a půl,

kdy jsem si vše nahrál vy-jma trubek. Na živé vystou-pení mám hudebníky.

Je Krucipűsk stále tvouhlavní doménou?Určitě. Vedle toho dělámpouze to, co mě baví. V sou-časné době připravujemenovou desku k 20. výročí za-ložení kapely. Měla by vyjítpříští podzim a rozhodně ktomu bude mnoho dalšíhoa zase všechno bude úplnějinak. Nazval bych to rarit-ně zajímavou záležitostí.

Jsi rád, kam se kapela do-stala?Myslím si, že v Česku už dálnemůžeme. Nyní se rýsujenějaké Německo, ale uvidí-me, jak to dopadne.

Udělala ti česká společ-nost něčím radost? Zapůso-bil Krucipűsk svými texty?Jsem rád, že na koncerty

chodí inteligentní lidi. Tose týká i sólového projektu.Všichni tam přišli s tím, ženikdo netušil, o co jde... cozase ten Hájíček udělal. Měljsem radost, že je to baví.

Jak je to vlastně s ženamipo koncertech?Veselý, je to veselý. Ať tamjsou. Je jich dost. Ale my užsvý máme (smích).

9. 12. Praha – PalácAkropolis11. 12. Jablonec –WOKO (+ TXHX Bigband)20. 12. Ústí n. Labem –Music Pub Doma(+ TXHX Bigband)21. 12. Č. Budějovice –Martys (+ TXHX Bigband)

JANČERNÝ[email protected]

F I L M E X P O R T H O M E V I D E O � Z Á R U K A K V A L I T N Í P O D Í V A N É

F I L M E X P O R T H O M E V I D E O s . r . o . l K a p l i c k á 1 4 , 1 4 0 0 0 P r a h a 4 l t e l . a f a x : + 4 2 0 2 6 1 2 1 3 6 6 4 l v i d e o @ f i l m e x p o r t . c z l w w w . f i l m e x p o r t . c z

Každé úterý a pátek český film

Egypt 2Egypt 1Hledání ztraceného symbolu

Hej-Rup!

Bůh vs. Satan: Poslední bitva

Čtyři dokumenty od Dis-covery v jednomobalu vám přinesouzajímavé informaceo egyptské kultuřea pradávnýchtajemstvích.

Speciální kolekce3 DVD, která vám prozradí vše, co vás o Egyptězajímá.

Vydejte se na jedinečné dobrodruž-ství protkané tajnýmišiframi, stavbamii symboly zmiňovaný-mi v Brownově knizeZtracený symbol.

Armagedon. Poslední boj mezi Bohem a Satanem, dobrem a zlem. Jak bude tato bitva vypadat?

332 min.Od 10. 12.

290 min.Od 7. 12.

88 min.Od 8. 12.

�× Vánoční speciál 1Císařův pekař –Pekařův císařPrincezna se zlatou hvězdouPytlákova schovanka

Od 7. 12.

�× Vánoční speciál 2Pyšná princeznaStrakonický dudákLegenda o lásce/Labakan

Od 10. 12.

87 min.Od 6. 12.

Každé pondělí a středu dokumentHl dá í

V novinových stáncích jen za 99 Kč!

Kolekce� DVD149 Kč

Poslední šancevýprodej DVD za 49 Kč!

Kolekce� DVD149 Kč

Kolekce� DVD149 Kč

KPoprvé na DVD149 Kč

Jedna z diváckynejoblíbenějšíchkomediís Voskovcema Werichem

Od 8. 12.

inzerce

A strejda Hájíček řekl…Lídr Krucipűsku vydal knihu,

hrál ve filmu a natočil sólovku

www.metro.cz

ARCHIV

„Jsem rád, že nakoncerty chodí

inteligentní lidi.To se týká i sólo-vého projektu.“

Krucipűsk live

kultura

Feng-yün Songmaluje hlasem

V Česku žijící čínská zpě-vačka Feng-yün Song vyda-la nové album nazvanéMalba hlasem – Nezpívám.Obsahuje deset autorskyupravených původních pís-ní, jejichž společným hu-debním motivem je step –na Sibiři, v Ujgursku, v zá-padní Číně, Tibetu a Mon-golsku.

Mexiko v Oku

Bio Oko bude hostit v pá-tek a sobotu festival mexic-kého filmu MexFilmFest.Přehlídka se koná u příleži-tosti letošního výročí 200let nezávislosti Mexika avýročí sto let mexické revo-luce. Součástí programujsou osvědčené filmy i čers-tvé novinky. OTZ

Před pár měsíci mluvil Dan-ny Boyle o tom, že by navá-zal na svůj katastrofickýfilm 28 dní poté pokračová-ním s názvem 28 měsícůpoté. V nedávném rozhovo-ru pro Moviefone sepak režisér nechalslyšet, že se chystájít ještě hlouběji dominulosti a oprášitsvůj velký hitTrainspotting.

Stejně jako sepůvodní film in-spiroval stejno-jmennou kni-hou Irvina Wel-

she, tak i pokračování budevycházet ze spisovatelovyknihy Porno, která se ode-hrává o deset let později.Ale i sám Boyle teď přizná-vá, že to není tak silný mate-riál jako Trainspotting. Nadruhou stranu ale tvrdí, žeuž s knihou hodně pracova-li a do natáčení se pustí,

jakmile přijde tensprávný oka-

mžik.To herec

Ewan McGre-gor (vpravo),který ztvár-

nil v Trainspot-

tingu hlavní roli, poslal po-čátkem tohoto roku fanouš-kům filmu vzkaz, že se ne-chce pouštět do pokračová-ní, které by nedosáhlo úrov-ně původního filmu.

Těžko říct, zda nakonecpřeváží McGregorovaskepse, nebo trochuchtěné Boyleovo nad-šení. Na jeho adresu

lze teď směřovatotázku: Proč sepouští do něče-ho, o čem nenízcela přesvěd-čen? ALEŠMEČÍŘ

Hvězdy mohouzpět na webZprávy

stručněZpěvačka Alicia Keys, LadyGaga, Justin Timberlake adalší hvězdy ukončí svůj in-ternetový půst, k němuž sedobrovolně upsaly na koncilistopadu v rámci charitativ-ní akce. Celebrity se zapoji-ly do kampaně Obětujemedigitální život a na síť se za-vázaly vrátit až poté, co sevybere milion dolarů pro na-daci Keep a Child Alive napomoc Africe. Cíle se sice do-sáhlo, ovšem trvalo to déle,než se čekalo. ČTK

inzerce

Chystá se dalšíTrainspotting

Boyle uvažuje o tom, že natočí pokračování svéhokultovního filmu McGregor je ale opačného názoru

Page 12: deník METRO 8.12.2010

www.metro.czSTŘEDA, 8. PROSINCE 2010

12 servis www.metro.czSTŘEDA, 8. PROSINCE 2010

09green

1Jeden ze sedmi stoveksmrčků s certifikátempřírodě blízkého obhos-podařování lesa si kou-pil ministr Pavel Drobil.

Mezinárodní certifikátForest StewardshipCouncil (FSC) SprávaKRNAP získala v červenciloňského roku.Jedním z principůšetrného hospodařenív lesích jsou i takzvanévýchovné zásahy,ze kterých prodávanéstromky pocházejí.

AP – ESTEBAN FELIX

V diskusích o klimatu nynípozvedají hlas i malá IndkaSuprija Bhadakvádová a dal-ší sběrači odpadků a utkáva-jí se s hráči z velkých korpo-rací ve válce o světové sklád-ky. Goliášem, proti němužse stavějí, jsou společnosti,které po světě budují spalov-ny, aby v nich pálily odpadyze zavážky – materiál, díkyněmuž sběrači přežívají.

Mnohé projekty spalovenjsou podporovány soukro-mými fondy, jež vznikly nazákladě dohody OSN o kli-matu a boji proti jeho změ-

ně. Na aktuální výroční kon-ferenci OSN o klimatu v me-xickém Cancúnu cestovalaBhadakvádová 18 tisíc kilo-metrů. Doma v indickémPune „nechala“ šest tisíc or-ganizovaných sběračů od-padků, aby si udržela pří-stup k odpadkům, jež jsounyní zaváženy, ale mají býtspalovány.

Bez své skládky by se mu-seli za obživou vydávat dokomunity vzdálené 20 kilo-metrů, kde by sbírali odpadchozením od dveří ke dve-řím. „Chceme si nadále za-jišťovat živobytí bez zasaho-vání velkých společností,“říká Bhadakvádová.

Její spojenci upozorňují,že na celém světě si na živo-bytí vydělává takto na 50milionů lidí. A chudí re-cyklátoři mají na své straněi ekology. Spalovny totižprodukují řadu toxickýchznečišťujících látek. ČTK

Desítky menších i většíchsmrčků z Krkonoš si včeraPražané koupili u minister-stva životního prostředí,kde prodává stromky z prů-řezů Správa Krkonošskéhonárodního parku. Proč jsouk prodeji jen smrčky, vyplý-vá ze snahy parku zvýšitrůznorodost krkonošskýchlesů. Jedličky v lese zůstáva-jí, do prodeje jdou pouzestromky, které se správěparku nehodí.

„Když hustý mladý lesprořežeme, tak stromky,které v lese zůstanou, získa-jí více místa, zesílí a celý lespak bude mnohem stabil-nější,“ uvedl ředitel SprávyKRNAP Jan Hřebačka s tím,že lidé tak nemusejí mítobavu, že by koupí vánoční-ho stromku přispívali k po-škozování lesa. ČTK

ČTK – MICHAL KAMARYT

„Máme právo naodpad, jenž můžebýt recyklován.“SUPRIJA BHADAKVÁDOVÁ

Sběrač odpadků prohledává skládku v Nikaragui.

Sběrači odpadků zamířilize skládek na konferenci

Šplhala po horách odpadků, prohrabávala se plechovým odpadem Tehdy třináctiletéSuprije Bhadakvádové ovšem nepřišla na mysl záchrana planety, ale hlavně své rodiny

Prodávají stromky, které nechtějí

Strom s pečetí

1 Jihoamerickářeka Paraná jedlouhá zhruba:a) 2350 kmb) 3350 kmc) 4350 km

2 Režisér Ján Roháčse narodil roku1932 u:a) Lipt. Mikulášeb) Prievidzec) Prahy

3 Mezinárodní denuvědomění sihluku se slaví odroku:a) 1976b) 1986c) 1996

4 Mezi neslyšícíhudebníkynepatřil:a) Smetanab) Bachc) Beethoven

5 Příběh okriminální dvojiciBonnie a Clyde zroku 1967 získal:a) 2 Oscaryb) 3 Oscaryc) 4 Oscary

Začal advent. V souvislosti s ním slyšíme hlavnětermín adventní trhy. Ty stačily zabrat všechnyvětší volné plochy v centru Prahy i jinde. Ad-vent, na rozdíl od dávno zprofanovaných Vá-noc, není žádná legrace. Církevní svátek počát-ku liturgického roku tradičně provází čtyřiceti-

denní půst. Půsty ale vyšly z módy a vystřídalo je rozjímá-ní. Co společného s půstem či rozjímáním mají vyšňoře-né pouliční stánky s klobásami, perníky, svařáky a všelija-kými cetkami, tedy bohapustý konzum? Pěstují v násvlastně takový Pavlovův reflex: podobně jako pes slintá,když spatří salám, mají Češi dostat chuť nakupovat, usly-ší-li slovo advent. Více na www.martindanes.com

ČT1 ČT2 NOVA NOVA CINEMA PRIMA ÓČKO

15:10 Partnerské ladění15:50 Čarodějnice školou

povinné (23/26)16:15 Tak to vidím já (4/7)16:30 Kouzelná školka17:00 AZ-kvíz17:30 Pod pokličkou17:55 Předpověď počasí18:00 Události v regionech18:25 Černé ovce18:40 Králíkova čítanka (4)18:45 Večerníček19:00 Události20:00 StarDance IV

...kolem dokola

20:05 Pošta pro tebeNečekaná setkání, usmíření po letech

21:05 Příběhy slavných –Luděk KopřivaMalý Velký Muž

22:00 Na stopě22:25 Milenky III (2/4)

Závěrečná řada seriálu VB (2010)

23:25 Jak se vede,sousede?

00:10 Letecké katastrofy III

14:45 Pomáhejme si15:05 Chcete mě?15:20 Přísně tajné (2/3)16:05 Jak to viděl

středověk (1/4)17:05 Medicína pro 21. století17:20 PORT17:50 Přidej se18:05 Nedej se18:30 Hledám práci18:55 Zprávy v českém

znakovém jazyce19:05 Sabotáž19:30 Adult English

Zone (21/26)

20:00 Ta naše povaha českáVšichni jsme onio-maniaci. Chorobná nákupní horečka nás může přivéstaž do blázince

20:30 Liga mistrů UEFAPřímý přenos

23:50 Už tady nežijemeFilm USA (2004). Proč chceme něco, co mít nemůžeme?

01:30 Krásný ztráty

12:45 Superman IV (5)13:40 Co mám

na tobě ráda IV (1)14:10 Hvězdná brána:

Atlantida IV (4)15:05 Kobra 11 IX (11)16:05 Beze stopy (7)17:00 Odpolední Televizní

noviny, Sportovní noviny, Počasí

17:35 Dr. House IV (8)18:30 Ulice (1893)

Původní seriál ČR19:30 Televizní noviny,

Sportovní noviny

20:00 Dokonalý svět (15)Kde tikají hodiny. Seriál ČR (2010)

21:15 Dr. House VI (20)Volba. Šestá řada seriálu USA (2009)

22:15 Útěk z AbsolomuSci-fi film USA (1994

00:30 KriminálkaMiami V (1/24)Krimiseriál USA

01:15 Novashopping01:35 Mr. GS

12:00 Hvězdná brána VI (6)12:50 Painkiller Jane (17)13:35 Teleshopping14:00 Walker,

Texas Ranger (27)14:55 Stefanie IV (13)

Seriál N (1998)15:55 Ulice (156)16:40 Painkiller Jane (18)17:35 Walker,

Texas Ranger (28)Seriál USA (1993-94)

18:35 Hvězdná brána VI (7)19:30 Ženatý

se závazky (33)

20:00 JádroSci-fi thrillerVB/USA (2003)

22:35 Supersvůdníci 2Komedie USA (2002)

00:15 Hollywoodské novinky

00:25 Bujné fantazie (14)Erot. film Fr. (2007)

00:55 Stefanie IV (13)Seriál N (1998)

01:50 Zorro:Meč a růže (91)

12:35 M.A.S.H. (116)13:05 Will & Grace IV (20)13:35 Policejní divize (17)

Svědkyně pod vlivem. Krimiseriál USA (2001)

14:40 JAG IX (23)15:30 Julie Lescautová III (1)17:40 Minuty regionu17:50 Fakta Barbory Tachecí18:00 Prostřeno!18:55 Zprávy TV Prima;

Krimi zprávy19:35 Sport TV Prima19:50 VIP zprávy

20:00 Cesty domů (24)Martin. Rodinný seriál TV Prima

21:20 TOP STAR magazínMahulena Bočanová a hvězdy, o kterých chcete vědět víc

22:25 Castle na zabití II (4)Nekonečná identita. Krimiseriál USA

23:25 Hledá se táta a máma00:30 Kriminálka

Kolín V (13)

10:00 InboxTalk show, reportáže, tipy

11:00 Akcelerace12:00 Jízda

Klipy na odpoledne15:00 DJ divák

Klipy na přání16:30 T-music dance16:45 Jízda

Klipy na odpoledne17:00 Inbox

Talk show, reportáže, tipy

18:00 Jízda

20:00 Cz & SkČeské a slovenské klipy

21:00 Hitzone 90’sNejvětší hity 90. let

22:00 Hitzone millenniumNejvětší hity nového milénia + SMS chat

23:00 Love zoneHodina plná lásky

00:00 DancingTaneční hudba

01:00 Dojezd

Pošta pro... Ta naše... Dokonalý... Jádro Cesty domů Cz & Sk

Metro Photo Challenge

Každodenní cestování, jelet24, Česká republika

Je čas ukázat světu, kdo má nejlepší fotografy!Vyberte vaši nejoblíbenější fotku v každé kategorii a hlasujte pro ni.

Hlasujte od 26. 11. 2010 do 6. 12. 2010,a vyhrajte tak atraktivní ceny od partnerů českého kola.

Více informací na www.metro.cz

Ře

šen

ízm

inu

la:1

-c,2

-a,3

-b,4

-c,5

-b.V

ýhe

rce

zFa

ceb

oo

ku

:Blá

ňa

Hra

dílk

ová

.Zn

áte

sprá

vné

od

po

věd

idn

ešn

ího

kviz

u?

Sou

těžt

en

aw

ww

.fac

ebo

ok.

com

Sloupek

MartinDanešspisovatel a politolog

KVÍZ

Obchodníadvent

Page 13: deník METRO 8.12.2010

www.metro.czSTŘEDA, 8. PROSINCE 2010

08 téma www.metro.czSTŘEDA, 8. PROSINCE 2010

13

OBMĚNAGENERACÍ„Na úroveň, na jakéjsme byli před několi-ka lety, se zase hnedtak nedostaneme,“myslí si Ladislav Vízek.

Jaké jsou příčinytoho, že je nyní Českoaž ve třetí desítce žeb-říčku FIFA?To je úplně jednodu-ché. Procházíme teďgenerační obměnou,kdy velmi úspěšná ge-nerace s Nedvědem,Kollerem, Poborským,Šmicerem skončila aje velmi těžké je na-hradit. Teď bude zále-žet hlavně na mla-dých, na tom, jacínám vyrostou.Kdy by se podle vásmohla situace zlep-šit?My fanoušci bychomchtěli, aby to bylo conejdřív, trenér MichalBílek asi hned zítra.Ale je to hrozně těžké.

BUĎMETRPĚLIVÍ

Současné problémy čes-kého fotbalu jsou pod-le Antonína Panenkydány i úrovní domácíligy.

Co je podle vás třebaudělat, aby se českýfotbal opět vyhouplna vyšší příčky světo-vého žebříčku?Důležitá je práce s mlá-deží. Je to ale dlouhodo-bá záležitost a fotbalo-ví odborníci a fanoušcinejspíš nebudou mít tr-pělivost, aby čekali. Na-víc není dobře, že námmladí kluci vylítnoudo zahraničí už takbrzo.Kdy by se mohla situa-ce zlepšit?Mým přáním je, aby tobylo co nejdřív, ale rea-listicky je to podle měotázka jedné generace,než se toho dočkáme.Talenti tady jsou, alemusí na sobě pracovat.

Také nostalgicky vzpomíná-te na doby, kdy čeští fotba-listé poráželi mnohé svésoupeře a česká vlaječka seobjevovala na horních příč-kách žebříčku mezinárodnífotbalové federace FIFA?

Asi byste se měli smířits tím, že nyní nás budou ně-jakou dobu těšit předevšímtyto vzpomínky. Zejménapokud jde o postavení v me-zinárodním žebříčku, kterýurčuje pořadí států podle vý-sledků jejich reprezentací.

„Ta kvalita teď u násnení. Musíme být trpěliví,než zase dorostou dobří hrá-či. Ani potom ale nepůjde-

me hned na úroveň, na jakéjsme byli,“ říká k tomu in-ternacionál Ladislav Vízek.

Podle výsledků reprezen-tace do 21 let z poslednídoby by se mohlo zdát, žebudoucnost alespoň narůžo-vělá je.

„V téhle kategorii jsou tikluci konkurenceschopní amyslím, že minimálně takčtyři pět z nich se může bě-hem jednoho nebo dvouroků uchytit v áčku jako stá-lí hráči. Takže ta nadějetady určitě je,“ míní trenérlvíčat Jakub Dovalil.

Ovšem úspěchy mladíkůuž tady byly i v minulosti,

do seniorské reprezentacese ale příliš nepromítly.

„Přechod do seniorské ka-tegorie se nám opravdumoc nedaří. Jistě se na tompodepisují i odchody hráčůdo zahraničních klubů, vekterých se pak někteří ne-prosadí,“ vysvětluje šéf čes-kého fotbalu Ivan Hašek.

A do koho bychom mohlivkládat naděje? Několikrátse už prosadil Tomáš Necid,šanci mají podle Dovalila iMarek Suchý, Milan Černý,Tomáš Pekhart, ale i další.

Dobří hráčimusí dorůst

Český fotbal nyní prochází generační obměnouNa velké úspěchy si tak budeme muset počkat

ROMANABARBOŘÍKOVÁ[email protected]

MAFA – MICHAL ŠULA

Rozhovor

Cílem českého fotbalu jenyní vychovat novou gene-raci hráčů, kteří budoupředvádět podobně skvělévýkony jako Nedvěd a spol.U mladých fotbalistů se alenyní zápasí s jedním vel-kým problémem. Tím jsou

předčasné odchody do za-hraničí.

„Lepší ale pro ně je vy-zkoušet si českou ligu. Toznamená, aby tady vydrželialespoň do 21 let, odehrálitady třeba čtyři sezony, dalinějaký gól. To je pro ně dob-

rá průprava,“ říká trenér re-prezentace do jednadvacetilet Jakub Dovalil.

Pokud už jdou do zahrani-čí dříve, měli by si podle nějvybrat takový klub, kde bu-dou mít možnost sportovní-ho růstu. RB

Rozhovor

ČR v žebříčku FIFA

prosinec umístění1994 ................... 34.

1995 ................... 14.

1996 ..................... 5.

1997 ..................... 3.

1998 ..................... 8.

1999 ..................... 2.

2000 ..................... 5.

2001 ................... 14.

2002 ................... 15.

2003 ..................... 6.

2004 ..................... 4.

2005 ..................... 2.

2006 ................... 10.

2007 ..................... 6.

2008 ................... 11.

2009 ................... 25.

Antonín Panenka

Jednou z nadějí českého národního týmu je útočník CSKA Moskva Tomáš Necid.

Žebříček FIFA

k 17. listopadu 2010

1. Španělsko

2. Nizozemsko

3. Brazílie

4. Německo

5. Argentina

6. Anglie

7. Uruguay

8. Portugalsko

9. Chorvatsko

10. Egypt

31. Česko

_

Ladislav Vízek

Mladí kluci by si mělivyzkoušet českou ligu

�������

A Studio RubínAdresa: Malostranské nám. 919.30 Kauza Salome

Činoherní klubAdresa: Ve Smečkách 594/2619.30 Hrdina západu

Divadlo ABCAdresa: Vodičkova 699/2819.00 Konečně šťastná?

Divadlo KolowratAdresa: Ovocný trh 579/619.00 Historický monolog(Zpověď prezidenta EmilaHáchy)

Divadlo KomedieAdresa: Jungmannova 15/120.00 Spiknutí

Divadlo Na PrádleAdresa: Besední 487/319.30 Let číslo 321

Divadlo naVinohradechAdresa: nám. Míru 1450/719.00 Jistě, pane ministře

Divadlo podPalmovkouAdresa: Zenklova 566/3419.30 Návrat panaLeguena aneb Víkend vevýtahu

Divadlo Spejblaa HurvínkaAdresa: Dejvická 919/3810.00 Hurvínkův Mikuláš,19.00 Spejblovo hudebnízmatiné

Divadlo v CeletnéAdresa: Celetná 595/1719.30 Cyrano

Divadlo v DlouhéAdresa: Dlouhá 727/3919.00 Dáváme děťátkuklystýr

RoxyAdresa: Dlouhá 731/3320.00 Teritorium

KINA

AeroAdresa: Biskupcova 1733/3118.00 Na mamuta!, 10.00Mimina, 20.30Filmjukebox – Ježíš jenormální!

AtlasAdresa: Sokolovská 371/117.30 Tacho, 20.00 HarryPotter a Relikvie smrti – 1.,18.00 Habermannův mlýn,20.30 Domů na Vánoce

Bio OkoAdresa: Františka Křížka 1518.00 Holešovický filmovýadvent – Single Man, 20.00

Večer iShorts – FAMU vs.FAMO III., 4 filmy 2 školy1 akce

EvaldAdresa: Národní 60/2817.00 Domů na Vánoce,19.00 Domů na Vánoce,21.00 Na mamuta!

FrancouzskýinstitutAdresa: Štěpánská 644/3516.30 Iluzionista, 19.00Muž ve stínu

Kino LucernaAdresa: Vodičkova 704/3620.45 Machete, 16.45Poznáš muže svých snů

�����

Balbínova poetickáhospůdkaAdresa: Balbínova 323/620.00 Jiří Schmitzer

Hudební klubPalmovkaAdresa: Pod Hájkem 2204/120.00 P. Kadlček & Diana Es

Lucerna Music BarAdresa: Vodičkova 704/3621.00 Mig 21

Rock CaféAdresa: Národní 116/2020.00 Longital (SR) křest CD

inzerce

Page 14: deník METRO 8.12.2010

www.metro.czSTŘEDA, 8. PROSINCE 2010

14 servis www.metro.czSTŘEDA, 8. PROSINCE 2010

07finance

Čistý index trhu prácemá být v příštím čtvrtletípět procent v minusu.Čtyři procenta firem ze750 dotazovaných chcetotiž nabírat, 9 procentpropouštět a 82 procentzměny neplánuje.Průzkum pro posledníčtvrtletí 2010 ukázalčistý index -2 procenta.Zatímco 8 procent firemplánovalo zaměstnacepropouštět, 6 procentjich chtělo pracovní sílynabírat.Sahají firmy lidem naplaty? Čtěte výsledkyprůzkumu na straně 16.

Kurz korunyDolar 18,75Euro 25,06Libra 29,59

Pohonné hmotyNatural 31,67Nafta 30,87

Burzy a akciePraha 0,01%

90Tolik dolarů stojí barelropy. Cena se drží kolemdvouletého maxima.

Miliardy bankovekjsou neplatné

USA kvůli chybě při tiskuzadržely miliardu novýchstodolarovek. Teď jsou ulo-žené v trezoru, zatím seneví, jak zmetky oddělit.Ručně by to trvalo 30 let.

Odměny jsou jenvýjimečně

Vánoční odměny nebo13. platy nabízí podle prů-zkumu iDNES.cz jen málofirem. Pracovníky spíše mo-tivují a vyplácejí bonusy zaosobní nasazení. HOP

Vývoj na pracovním trhuv příštím čtvrtletí příliš dů-vodů k optimismu nezavdá-vá. Podle Indexu trhu prácespolečnosti Manpower je to-tiž o pět procent více firem,kde se chtějí zaměstnancůzbavovat, než těch, jež bu-dou nabírat nové.

Vyhlídky, které včera spo-lečnost zveřejnila, jsou do-konce ještě o něco horšínež výhled pro posledníčtvrtletí letošního roku.

„Zaměstnavatelé ve větši-ně sektorů jsou nadále vel-mi opatrní při nabírání no-vých zaměstnanců,“ říká ge-nerální ředitelka agenturyManpower Jaroslava Rezle-rová. Žádné změny ve sta-

vech zaměstnanců nehodláprovádět 82 procent zaměst-navatelů. Nadějí jsou takjen čtyři procenta firem,kde nové zaměstnance hle-dají: většinou podnikají vprůmyslu. „Díky rostoucímnáborům ve zpracovatel-ském průmyslu by neza-městnanost opětovně růstneměla,“ dodala Rezlerová.

Výsledek průzkumu ne-překvapuje ani analytiky.„Je to v souladu s celkovýmvývojem ekonomiky, kteráse z krize zotavuje, ale ni-kterak závratným tempem.Tudíž ani na trhu práce ne-čekám změny,“ konstato-val Ondřej Moravanskýz Cyrrusu. TOMÁŠ BELICA

KurzyZprávystručně

Horší vyhlídky

��� �� ����� ������

���� ���� �����

� ����

� ��� � ��

� ������ � ���

� ��� �������

Rychlá úleva

Originální forma

Do nosu i do úst

�� ����� ��� �� �� � �� ���� � �� ���

Chytře si poradí s rýmou i bolestí v krku!

Anti

bio

tikum

bez re

ceptu

inzerce

Firmy: Propouštěníještě neskončilo

Podle průzkumu se budou podniky v novém rocezaměstnanců spíše zbavovat než nabírat novéM. Tomáš

26 let, policistaDotkne se mě.

Zúčastním se jí,ale jako bezpeč-nostní složka za-jišťující pořádek.

R. Novák41 let, prac. IT

Nedotkne se mě,stávkovat nepů-jdu, ale s poža-davky stávkují-cích souhlasím.

A. Sobotová19 let, student

Stávkovatnebudu, ale

nebudu moci jítve škole na

oběd.

Kdyby byly rybyKdyby byly volby právěv těchto dnech nebo vednech příštích, určitě byse nedělo to, co se posled-ních pár dnů stalo již zvy-kem. Brodíme se sněhem,břečkou, brodíme se všu-

de. Každé ráno cestou doškolky zažíváme doslovapeklo, jak se snažíme do-stat neshrabanými chod-níky na místo určení azpět. Nejedná se jen o ved-lejší chodníky nebo silni-

ce, ale o chodníky hlav-ních ulic. Kdyby volby ješ-tě nebyly, chodili by-chom po čistých chodní-cích. Naši páni starostovéby se totiž báli o svá korýt-ka. KAMILA, Praha 8

DNESMin. 0/ Max. 4

Zataženo až oblačno, ml-havo, na většině územíobčas déšť. Na severozá-padě a severu srážky sně-hové, během dne pře-chodně dešťové. Místymrznoucí srážky.

ZÍTRAMin. -3/ Max. 1

BIO 2Střední zátěž

Rizikové skupiny by seměly vyvarovat zvýšenéfyzické a psychické zátě-že a věnovat pozornostzdravotnímu stavu.Teplotní rekord: 13,4Rok výskytu: 1914

POZÍTŘÍMin. -4/ Max. 0

Komiks

V pátek vystoupív pražském DivadleArcha americkáskupina MGMT.

SudokuHoroskop

Máte partnerské nebo

ASTROLOŽKA KAMILA!Tel.: 906 706 607www.astrohled.cz

ZAVOLEJTE ZDARMA

osobní KARTÁŘKU!

CHCETE SI ZAJISTITÚSPĚŠNOU KARIÉRU?

-speritě! Astroložka Kari-

Beran 21/3–20/4

Nechce se vám nic. Potřebujete dovolenou.

více na tel.: 906 706 607

Býk 21/4–21/5Ponoříte se do práce, která je pro vás velice důležitá, takže

-bližšího okolí.

více na tel.: 906 706 607

Blíženci 22/5–21/6Na své práci si dáte tentokrát

šéfa. Nechte si od něj poradit, co dělat dál.

více na tel.: 906 706 607

Rak 22/6–22/7Dnešní den je pro Raky ideálním dnem pro partnerské rozhovory

-

více na tel.: 906 706 607

Lev 23/7–22/8Nezadaní budou mít potíže

-nerem. Především se nemohou vyznat ze svých citů.

více na tel.: 906 706 607

Panna 23/8–22/9

zabezpečení. Znamená to, že

nebo vyhrát.více na tel.: 906 706 607

Ryby 21/2–20/3Při práci budete brát ohledy na kolegy, kteří to vůbec nemají jednoduché. Nechcete jim přece šlapat na paty.

více na tel.: 906 706 607

Vodnář 21/1–20/2-

plánovali volnější režim, na-konec ho strávíte povinnostmi

více na tel.: 906 706 607

Kozoroh 22/12–20/1Zapletete se do milostného troj-úhelníku. Nebude to pro vás jednoduchá cesta ke štěstí, ale ono to přijde.

více na tel.: 906 706 607

Střelec 23/11–21/12Střelci, kteří si ještě nesáhli na

-sažení cíle.

více na tel.: 906 706 607

Štír 24/10–22/11Venuše ve Štíru na vás nebu-

dělat škarohlídy, což se nemusí líbit partnerovi.

více na tel.: 906 706 607

Váhy 23/9–23/10Zapracujete na výběru nového vybavení do domácnosti. Je to celkem složité, protože chcete co nejvíc ušetřit.

více na tel.: 906 706 607

inzerce

Dotkne se vás nějakým způsobemstávka odborů?

Řešení z minulého čísla

Anketa

[email protected] a www.facebook.com/denikmetroV dopisu uveďte jméno a adresu. Metro si vyhrazuje právo editovatdopisy. Vzkazy zasílejte přes SMS ve tvaru METRO VZKAZ na číslo9001106. Cena SMS je 6 Kč včetně DPH. Zajišťuje Expansion Group a.s.

Vydává METRO Česká Republika, a. s., se sídlem Praha 1, Na Florenci 19, 110 00, IČ 250 90 593. Tel.: 225 065 111. E-mail: [email protected]; web: www.metro.cz.Redakce, e-mail: [email protected]. Šéfredaktor: Josef Rubeš. Zástupci šéfredaktora: Jan David a Jan P. Štěpánek. Tištěný náklad ověřuje ABC ČR, člen IF ABC.Obchodní oddělení, e-mail: [email protected], [email protected], Brno, tel.: 516 202 521. Tisk: mafraprint – Praha a Olomouc • Evidenční číslo MK ČR E 16400,ISSN 1211 - 7811. Distribuci zajišťuje Mediaservis s. r. o., distribuci v ČD Grand princ. Vychází denně v pracovních dnech.

Více na METRO.CZ

Metrotube i anketu najdete také na www.facebook.com/denikmetro

Dopisya vzkazy

PočasíMetrotube

Page 15: deník METRO 8.12.2010

www.metro.czSTŘEDA, 8. PROSINCE 2010

06 svět

Pro jedny je Julian Assangehrdina a bojovník proti zvů-li světových státníků, projiné virtuální terorista, kte-rý dost kontroverzně budu-je vlastní vlivné impérium.Včera sám přišel na londýn-skou policejní stanici, kdebyl zadržen na základě me-zinárodního zatykače. VeŠvédsku Australan čelí obvi-nění ze sexuálních deliktů.

Sám Assange tvrdí, že jenevinný a veškerá obviněnídává do spojitosti se zveřej-ňováním důvěrných americ-kých dokumentů serveremWikiLeaks. Soud nicméněnevyhověl jeho žádosti opropuštění na kauci a uvalilna něj vazbu až do dalšíhoslyšení, které je naplánová-no na 14. prosince.

Assange, jenž se v posled-ní době skrýval a údajně jemu usilováno o život, sechce vydání do Švédska brá-nit. Rozhodnutí ale můžepadnout až za několik měsí-ců. Mluvčí WikiLeaks Kris-tinn Hrafnsson označil za-tčení Assange za útok nasvobodu tisku. JBS

Prosinec 2006Vytvořen portálWikiLeaks.Leden 2007Portálu se podařiloshromáždit už víc nežmilion dokumentů.Duben 2010WikiLeaks zveřejňujeprvní velmi kontroverznímateriál – video z roku2007. Americký vrtulníkv něm zastřelí novináře.Srpen 2010Assange byl ve Švédskuobviněn ze znásilnění asexuálního obtěžování.Listopad 2010Na Assange byl vydánmezinárodní zatykač.

39Tolik let je problematic-ké hvězdě internetovéžurnalistiky. Má za se-bou minulost počítačo-vého hackera. Odmítátvrzení, že je jediným za-kladatelem WikiLeaks.

AP – KIRSTY WIGGLESWORTH

SLEVY AŽ 50%NA KOLAA DOPLŇKY

6.—10.12. 2010*SLEVA PLATÍ NA VYBRANÉ ZBOŽÍ A DO VYPRODÁNÍ ZÁSOB

VRŠOVICKÁ 466 PRAHA 10(NAPROTI KOH-I-NOORU)WWW.PEKSPORT.CZ

Assange měl před soudem řadu příznivců.

Pan WikiLeaks ve vězeníJulian Assange je ve vazbě Britský soud bude rozhodovat o jeho vydání do ŠvédskaTo může trvat až několik měsíců WikiLeaks chce ale i dále zveřejňovat tajné depeše

Jak šel čas

Kancelář řádkové inzerce: Na Florenci 19, 110 00 Praha 1po-čt 800-1800, pá 800-1700

tel.: 225 065 177, 178, fax: 225 066 653servis

�������� ����� �� ��� ������ �� ������� �� ��� ���� � ������������ ����� �����

�������

����

��

���

�������� ������ �������� �����!" �# $�%���& %'�()*�����

Nad Libeňským nádražím 283, Praha 9 • Vysočany

TEL.: 266 311 671, 777 666 616

����2011

i:

PRACOVNÍ POZICEUNIFORMOVANÉ OSTRAHYOBCHODNÍHO DOMU

Nabízíme zaměstnanecké bonusy,hodinovámzda od 70,- Kč na hodinu.Požadujeme čistý TR, příjemnývzhled, slušné vystupování,komunikativnost, poctivosta ochotu učit se novým věcem.

Zaučíme, vyškolíme.Tel.: 266 106 666, gsm: 724 187 386

www.primm.cz

Přijmeme

ASISTENTKU ŘEDITELEPožadujeme: praxe min. 1 rok, ŘP B,

výborná znalost MS Office, znalost CJ,

výborné komunikační a organizační

dovednosti.

Místo působení P7.

CV posílejte na [email protected].

Úklidová firma s 20-ti letou historií přijme

OBJEKTOVOU VEDOUCÍs praxí min. 2 roky.

Požadujeme: aktivní řidič, místopobytu Praha, nejlépe P4, znalost

MS Office, časová flexibilita.Volejte na 777 723 471.

Vysokoškolská menzana Praze 2 přijme

kuchařkuNástup ihned.

Inf. 224 918 973.

S T Ě H O V Á N ÍM.H.S. PRAHA

Martin Hudeček Stěhování 24h,. SO +NE + svátky bez příplatků, ČR , EUstěhování bytů, kanceláří, domů, trezorů, strojů, pián

a těžkých břemen do 300 tun, balení montáž a demontáž nábytkupojištění do 5 milionů Kč

[email protected] Telefon : 736 202 032w w w . s t e h o v a n i - m h s . c z

LEVNĚ

��������������� ��� �� � ��

��� ��� ��������� ��������������� �� �����! ���� � �����

���"��� ���"!�����# $%& ��' '$&

������� � � ��� � ����� ������ ������� ����������

�� ��� ���!�� ��� �"�###$%&�'()*+'$,-

VÝKUP ZLATAOkamžitá hotovost

za Vaše zlaté šperky,zlomkové a zubní zlato.

Solidní ceny, přístup.

ul.28.října 13, Praha 1, MůstekTel: 224 224 664

Shazování sněhu ze střech

horolezeckou technikou,klempířství,

tesařství,pokrývačství, výškové práce

Tel.: 774 949 349

OŠD Habrová, Praha 3přijme do nepřetržitého

provozu (krátký-dlouhý týden)1 SAMOSTATNOU

A 1 POMOCNOU KUCHAŘKU.Informace p. Pekařová,tel. 739 518 479

���������� �������� ��� ���� �� ��� ����� ����

������ � ����� ��� ������ � ����������� !"# $%% &!&� � ��'(�)� *+* +", --+

���������� �� ������ ������� ����������

ŽALUZIE, ROLETY���� ������� ��� ��� ���� ������ � ����� ������� ����!�� !�"#�$ �� �%& �"'

���(")���� ��*� +�"�!�"#� $���

PaN servis s.r.o. přijme pracovníky

na sněhovou pohotovost

Požadujeme: bydliště Praha 5 Smíchov

(nebo blízké okolí), časovou flexibilitu, fyzickou zdatnost.

Fixní odměna + mzda za vykonanou práci.

Vhodné jako brigáda! Nábor: 9.12.2010

od 13.00 - 15.00 hod na adrese: PaN servis,

Žirovnická 3124/1, Praha 10 (Záběhlice).

Případné dotazy na tel.: 603566062 od 13.00 - 15.00 hod.

Page 16: deník METRO 8.12.2010

www.metro.czSTŘEDA, 8. PROSINCE 2010

16 job www.metro.czSTŘEDA, 8. PROSINCE 2010

05praha

Bazén v Gutovce se opět ote-vře. Slíbila to radnice Prahy10, která chce v areálu sou-časně zbudovat i fitness cent-rum a prostory pro squash.

„Setkal jsem se již se zá-stupci občanského sdruženíÚtulných Strašnic, chci sespolečně s nimi seznámitpřímo na místě s jejich názo-ry, výhradami i návrhy. Dal-ší rozvoj Gutovky je možnýjen na základě preferencí na-šich obyvatel,“ připomínánově zvolený starosta MilanRichter, který chce zlepšit

osobní přístup radnice prá-vě k místním sdružením.

Mimo Gutovky radniceplánuje také výstavbu parko-vacího domu ve Francouz-ské ulici. Za ten městskáčást zaplatí 300 milionů ko-run. „Hledáme možnosti fi-nancování z jiných zdrojů.S Prahou 2 máme podepsá-no memorandum o spolu-práci a budeme se snažiti o spolufinancování,“ říkáRichter.

V brzké době pak radniceplánuje dokončení rekon-strukce Vršovického zámeč-ku a revitalizace Strašnické-

ho parku. V ulicích desátéměstské části budou mimojiné posíleny hlídky policis-

tů. V Zahradním Městě sepak místní mohou těšit nanové farmářské tržiště.

Navýšen bude také početmíst v místních mateř-ských školách. První na

řadu přijde školka v Magni-togorské ulici ve Vršovi-cích. ADAM VÁCHAL

V Dlouhé ulici v pasáži ve-doucí do stejnojmennéhodivadla se včera kvůli sně-hu propadla plexisklová vý-plň a dopadla poblíž dětí,které procházely kolem.„Padající deska děti přímonezasáhla, záchranáři jepřesto převezli do nemocni-ce,“ sdělil policejní mluvčíTomáš Hulan. Děti měly jenlehká zranění.

Podle ředitelky Divadlav Dlouhé Daniely Šálkovévýplň a sníh s ledem spadlyna děti, které byly na dopo-ledním představení. Pozdě-ji uvedla, že majitel objektujiž odklízí ze stropu pasáželed a sníh. ČTK

������� ��� �� � �� �� �� �� ���� � ����� ���� ����

��� ����� �������

NABÍDKA

Zdaleka nejlep������ ����� ��

��������� �������!��" �����#$100g

18,90

9,90

144,-

118,90

149,90

89,90

6,90

2,90

Fernet Stock 40 %- Fernet Stock

������ �� �

�%���" ��&�$ �$' � ( �)*$��

Tesco�������� �������

�����

899,-

499,-

�!" #$ �

/ 1 den

8,90

Tesco&���Trvanliv�'���������'1 l

(��� )��* +�,����*' +

��� + ( �$,,

& ����� kolekce

���� ��!-.$ �)� +��� + ( ��$/�

�!" #$ �

/ 1 den

-57 % -47 % -17 %

-44 %-40 %SUPERCENA

inzerce

Sníh shodilna dětiplexisklo

Bude se v Gutovce opět plavat?

Co se u vás změní?Dnes o Praze 10

Snížení platu se za poslednírok dotklo 44 procent účast-níků ankety, která se usku-tečnila na pracovním portá-lu OnlinePráce. Zúčastnilose jí 2100 osob. Dalším 13procentům se sice plat ne-snížil, klesla ale jeho fixníčást a vzrostla pohyblivásložka. Snížení platu se nao-pak vůbec nedotklo 43 pro-cent lidí.

„Firmy v první řadě na za-čátku krize krátily nejdřívebenefity a nadstandardnívýhody. Až teprve s přetrvá-vající špatnou ekonomic-kou situací se odhodlaly sa-

hat zaměstnancům i na zá-kladní platy,“ komentujevýsledky ankety manažer-ka zákaznického servisuOnlinePráce Lea Kozáková.

Firmy i zaměstnanci sipodle ní dobře uvědomujínegativní dopady krize, pro-to jsou obě strany a zejmé-na zaměstnanci ochotnějšíke kompromisům. Zaměst-nanci tak raději přistupujína snížení platu, kterémůže být jenom dočasné čivázané na hospodářské vý-sledky firmy, než aby bylipropuštěni.

Strach ze ztráty zaměst-nání je totiž poměrně silnýa i nadále přetrvává, lidéjsou tak ke snižování platůochotnější, dodala Kozáko-vá. ČTK

28tolik procent respon-dentů přiznalo více neždesetiprocentní sníženísvého platu. Do deseti-procentní hranice bylsnížen plat 16 procen-tům respondentů.

Finance - nabídkaObčanské půjčky: 50-200 tis.•

Kč. Nízké splátky, bez poplat-ku předem, i pro klienty v regist-rech, OSVČ a ženy na MD. Tel:491 619 888

Půjčky od přímého poskytovate-•le! Registry neřešíme! I bez proka-zování příjmů! Např. 250.000 od3.516/měs.! RPSN od 11%! Tel.:720 669 440, 722 005 195

Akce. Snadné půjčky. Posled-•ní příležitost pro každého i pro-blémové klienty a OSVČ. Např.100 000 spl. 1898Kč/72měs. Re-gistr nerozhoduje. Tel.723906432

PŮJČÍME Vám bez poplatku! Volejte•ZDARMA na tel.: 800 220 202

rychlejší řešení. Půjčky bez po-•platku předem. Prosíme pouze se-riózně. Tel. 725087730, onlineformulář www.vyplataexekuce.cz

NEBANKOVNÍ PŮJČKY pro všech-•ny, rychlé jednání, bez řešení Va-šich příjmů. Nehledáme v registru.Volejte 739804184

Úvěry na privatizace, hypotéky,•půjčky, kreditky od 4,59%. Tel.:725 141 063 Po-Pá 9-18 h.

Hrozí Vám exekuce? Máme•nejVÁNOČNÍ PŮJČKA !!! Rych-lé vyřízení bez volaní na 900..777 796 757

Seznámení

Hobby - poptávka

Koupím německé vojenské vě-•ci z 2. sv. války: maskáče, přil-by, dýky, vysílačky, pilotní kukly,kombinézy, přístroje z letadel, atd.tel.: 602 385 958

Koupím housle, violončelo, vio-•lu a kontrabas v jakémkoliv stavu,platba hotově. Tel.: 603 958 005

Sb• ěratel koupí staré perské ko-berce, obrazy a ostatní starožitnos-ti. tel.: 602 218 721

Pronájmy - nabídkaExklusivně nabízíme k pronájmu•

zařízené byty v Praze 6, 2+1, lod-žie 13000 Kč vč. popl. 3+1, 2x lod-žie, nepr. pokoje, 20000 Kč vč. po-pl. Tel: 602854028

Pro 2 bezdět. osoby nabíz. hez-•kou velkou zaříz. garsonku-23 m2

s přísl., ú. top. za 11.000,-/měs.vč. všeho, Pha 9 - ve vile v zahr.Tel.: 773125615

Pronájmy - poptávkaFIRMA SHÁNÍ kancelářské•

a obchodní prostory v Praze. Tel.:274 78 44 09

HLEDÁM pro zaměstnance BY-•TY k PRONÁJMU v Praze, práv-ní servis zajištěn. Děkuji. Tel.:274 78 44 28

Hledáme pronájem bytu pro 2•osoby, gars. do 9.000 Kč nebo2+kk do 11.000 Kč včetně po-platků. Česká národnost. Tel.:220806245, 605845088

Byty - poptávka

PENÍZE IHNED za družstevní byt•nebo byt v osobním vlastn. v Prazedo 10 mil. Kč. Právní servis ZDAR-MA a to i v případě exekuce. Děku-ji. Tel: 777212134

KOUPÍM NÁJEMNÍ slouvu s regu-•lovaným nájmem kdekoliv v Prazeza odstupné. Předem děkuji za na-bídky na tel. 723 282 711

Koupím byt kdekoliv v Praze,•dám okamžitou zálohu, platbahotově, právní záležitosti vyřídím.Stav nerozhoduje. RK nevolat. tel.234095720, 720539665

Koupím byt v Praze v dobré do-•stupnosti metra, OV, DV. Pla-tím hotově. RK nevolat! Tel.:776 763 531

Koupím byt nebo dům v Praze•a okolí, nabízím hotovost, rych-lé a čestné jednání, případní ná-jemníci, či horší stav nevadí.T: 605212222

Právník hledá DR/OV byt•v Praze. RK prosím nevolat. Tel.602 21 96 21

Koupím byt nebo dům v Praze•i s dluhem, před rek., půjčím naprivatizaci, zajistím náhradní ubyt.nebo nechám v bytě dožít. RK ne!Tel.: 773615192

OKAMŽITÁ HOTOVOST za Váš•byt v Praze a okolí. Bez provizea RK. Právní servis ZDARMA. Rych-lé a seriózní jednání, prosím, volej-te nebo SMS na 777805053

Vybav. domácnosti popt.Solidní ceny za Váš STAROŽIT-•

NÝ NÁBYTEK, SKLO, PORCELÁN,OBRAZY nabízí velká pražská pro-vozovna. Oceníme i dle fotografií.tel.: 603478873

OstatníVÝKUP ZLATA-Okamžitá hotovost•

za Vaše zlato, zlomky a zubní zla-to. Solidní ceny, přístup. Praha 1,ul. 28 Října 13. Tel: 224 224 664,224 215 443

ZLATO, STŘÍBRO. Koupíme ihned•hotově v jekékoliv formě i množ-ství - šperky, zlomky, zuby, příbory,atd. Solidní jednání a cena. Antik -nám. Bratří. Synků 1, Praha 4. Tel.:605 759 162, stačí sms s nabíd-kou, zavoláme zpět.

AZYL

���

���

��

���

��

������ �� � ��

���� �� ����� ������ ��� ����

V Hotelu ��� �������

���� �����������

� ��!"#��$%

�����&�'

�() (�* ��#

SEZNAMKA GRANDMacešková 20, 106 00 Praha 10OSOBNĚ: objednávky po-pá, 8-12hna tel.: 602 551 111, 602 561 111Vše na počkání, seznamka V.I.P.POŠTOU NEBO PŘES SMS: Zašlete

na 602 571 111 SMS ve tvaru: M*JMENO*PRIJMENI*ULICE*

CISLODOMU*MISTO BYDLISTE*PSCPoštou obdržíte dotazník

a informace.www.videoseznamka.cz

Kancelář řádkové inzerce: Na Florenci 19, 110 00 Praha 1po-čt 800-1800, pá 800-1700

tel.: 225 065 177, 178, fax: 225 066 653servisDokončení ze strany XX

������ ��� �� �� ��� �� � ������ ��� �������

��� �������

�� ��� ��� ���������� ���

����� ���������� ����

��� ���� ��� ��� � ��������������

� �� ��� ��� ���

������ ��� ���� �� � ��� �� ����

RYCHLÉ PŮJČKYI NA SMĚNKU

200tis. za 2412/měs. p.a. od 7, 86%nevoláte na 900..

t.: 731 129 560, 607 771 744www.smenkovepujcky.cz

Ještě dnes peníze !Novinka !!!

DNES ŽÁDOST,DNES VÝPLATA !bez dol. příjmu-bez registru.Denně Tel.: 774 852 309

JEŠTĚ DNES5 - 700 tis. Kč

Dnes zavoláte, stačí OP.A dnes máte

finance k dispozici.

NOVINKA - 774 852 286774 628 145

������� �� �������� ���� � � ���

��� ���������� ������� ����� �������������� ���� � ��

��� ��� ���

PŘEDNÍ PROFESIONÁLKA VYLOŽÍ VÁŠ SEN.

SEN VÁM UKÁŽE CESTU K ÚSPĚCHU I TO, CO VÁS OHROŽUJE.VOLEJTE : 725 550 091

přijme pro bankovní sektorPRACOVNÍKY OSTRAHY SE ZBRANÍ

podmínky přijetí � ������ ��� � ������ � �

� ����� ��� ���� �� � � ����� �����

� ����� ������ ������ ����

PRAHA�!� �"# � �����$����"% � ���$��

inzerce

Lidé přistupují nasnižování platů

Pracovní portál OnlinePráce provedl průzkummezi zaměstnanci Většině z nich se snížil plat

Page 17: deník METRO 8.12.2010

www.metro.czSTŘEDA, 8. PROSINCE 2010

04 praha www.metro.czSTŘEDA, 8. PROSINCE 2010

17děti

Od 12. prosince sezmění trasy a jízdnířády některých nočníchautobusů, které jezdído okrajových částímetropole. Přibudoui nové spoje.

502 jede nově přeszastávku Luka naŘeporyjské náměstí504 je nově vedena přeszastávky Ryšánka,Antala Staškaa PoliklinikaBudějovická506 jevedenav novétraseStrašnická– PoliklinikaZahradní

Město – Opatov – Háje –Křeslice – NádražíUhříněves509 jede na traseFlorenc – Ohrada –Sídliště Malešice – DolníMěcholupy – DubečU linky 606 je zavedenprovoz i ve směru doPrahy609 jede nově na traseStrašnická – Kostelecnad Černými lesyNové linky:514: Sídliště Ďáblice –

Květnová –Ďáblice515:Hradčanská –

Hanspaulka –Nebušice516: Újezd nadLesy –Klánovice608 Kobylisy –

Odolena Voda

Od ledna si již nebudete mu-set lámat hlavu, jestli vás ři-dič autobusu zpozoroval,když mu máváte na zastáv-ce na znamení. Podle no-vých pravidel vám totižmusí zastavit, ať už máváte,nebo ne. „Od ledna se měnípravidla. Řidič musí zastavitpokaždé, když na zastávceněkdo stojí,“ vysvětluje Fi-lip Drápal, mluvčí společ-nosti Ropid, která organizu-je Pražskou integrovanoudopravu.

Nikoho tak začátkem no-vého roku nezaskočí anifakt, že počet zastávek naznamení v hlavním městěse rapidně zvýší. „V Prazebude zhruba o 150 zastávekna znamení více. V mimo-

pražských pásmech jich při-bude asi stovka,“ informujeDrápal, podle kterého vyššípočet zastávek na znamenípřinese plynulejší dopravu,v zimních časech pak zame-zí úniku tepla z autobusu.

Od Nového roku budoutaké zrušeny dočasné zastáv-ky na znamení, které jsouomezeny časem. „Těchto za-stávek zůstane po celé Pra-ze zhruba deset, což je zane-dbatelné číslo,“ říká Drápal.

Pro cestující v autobususe pravidla nadále nemění.Pokud chtějí na zastávce naznamení vystoupit, musí nato řidiče upozornit.

ADAMVÁ[email protected]

„Nemávejte, zastavíme“Na zastávce na znamení již na

řidiče autobusu nebudete musetmávat Zastavit musí sám od sebe

inzerceNoční linky

Stále populárnější tanečnídisciplínou se u českýchdětí stává step. Prosazují se iv mezinárodní konkurenci,z mistrovství světa si každo-ročně vozí zlaté medailev různých kategoriích.„Děti mu však musí věnovatskoro všechen svůj čas a jeto velká oběť od rodičů,“řekl prezident Českomorav-ského stepařského svazu achoreograf Tomáš Slavíček.

Step však není pro každé-ho. „Dítě musí slyšet muzi-ku, musí ho to bavit a hlav-ně mít rodiče, kteří jsouochotni do toho dát všech-no. Nejen finance, ale i čas,“vysvětlil Slavíček, jehož dět-ští svěřenci před týdnem při-vezli zlatou medaili v kate-gorii duo z mistrovství světave stepu v Německu. Češi sezde prosadili v konkurencitanečníků z tradičníchstepařských velmocí, jaký-mi jsou USA a Kanada, i ev-ropských zemí, Jihoafrickérepubliky či Japonska. „Užspoustu let nás berou jakorovnocenné soupeře, vždyťse každým rokem vracímese zlatou medailí,“ prohlásilSlavíček.

Jedenáctiletý Adam Vojto-vič a jeho o rok mladší part-nerka Terezka Švejdová

svou vítěznou choreografiitrénovali třikrát týdně podvou hodinách od ledna. Jižv červnu s ní zvítězili na mis-trovství republiky i Evropy.

Špičkoví stepaři se nasvou kariéru mohou začítpřipravovat už od tří let.

Vlastním tréninkům stepuu nejmenších dětí předchá-zí dvouletá hudební a taneč-ní příprava.

„Je důležitá, protože dneš-ní generace dětí není zvykláposlouchat muziku. Dělájim problém už jen vytles-kat základní rytmy,“ řeklanovinářům Andrea Mysli-večková, v jejímž pražskémstudiu dvojice malých šam-pionů trénuje.

Kromě tanečních a muzi-kálních schopností adeptina umění stepaře potřebujíale i kvalitní a drahé kostý-my a speciální boty. ČTK

Ukázky uměnítanečního studia, jehožčleny jsou mladí mistřisvěta, mohou lidézhlédnout v neděli v sáleVzlet v Praze 10.

RESTAURANTY PRAVĚK A DOBA KAMENNÁROZDÁVAJÍ DÁREČKY, PŘIJĎTE SI PRO NĚ!Restaurant Pravěk Doba Kamenná, Sokolská 60, Praha 2, tel. 224 941 938Jeskynní restaurant Pravěk, Nezamyslova 10, Praha 2, tel. 224 936 272Jeskynní restaurant Pravěk, Na Bělidle 40, Praha 5, tel. 257 326 908

www.pravek.cz

DOBA KAMENNÁ PRAVĚK Na BělidlePRAVĚK Nezamyslova

PRAVĚK Nezamyslova PRAVĚK Na BělidleDOBA KAMENNÁ

sleva z celého účtuPlatnost od 1. 1. do 31. 3. 2011Slevu nelze slučovat s jakoukoli jinou slevovou

či bonusovou akcí

sleva z celého účtuPlatnost od 1. 1. do 31. 3. 2011Slevu nelze slučovat s jakoukoli jinou slevovou

či bonusovou akcí

sleva z celého účtuPlatnost od 1. 1. do 31. 3. 2011Slevu nelze slučovat s jakoukoli jinou slevovou

či bonusovou akcí

sleva z celého účtuPlatnost od 1. 1. do 31. 3. 2011Každou neděli a pondělí

Slevu nelze slučovat s jakoukoli jinou slevovouči bonusovou akcí

sleva z celého účtuPlatnost od 1. 1. do 31. 3. 2011Každou neděli a pondělí

Slevu nelze slučovat s jakoukoli jinou slevovouči bonusovou akcí

sleva z celého účtuPlatnost od 1. 1. do 31. 3. 2011Každou neděli a pondělí

Slevu nelze slučovat s jakoukoli jinou slevovouči bonusovou akcí

����� ���

��������

��

���

��

Budeme se na Vás těšit v naší restauraci! V případě Vašeho zájmu se dostavte na nejbližší KFC restauraci, kde získáte bližší informace.

Nabízíme:• stabilitu silného a stále se rozvíjejícího zaměstnavatele• práci v mladém a přátelském kolektivu• profesní rozvoj• stabilní finanční příjem, vzrůstající již po prvním měsíci

v zaměstnání v závislosti na vašem pracovním výkonu• zaměstnanecké benefity

Požadujeme:• úplné SŠ, nebo úplné odborné vzdělání• aktivní přístup k zákazníkům a orientaci na prodej• spolupráci v rámci týmu a plnění týmových cílů• zodpovědnost, časovou flexibilitu, komunikační schopnosti• praxe z restauračního provozu vítána

Pridejte se k nám!

PRO NASE RESTAURACE KFC V PRAZEHLEDÁME NOVÉ CLENY TYMU.

inzerce

Podle britských vědců jsoujedináčci o 25 až 30 procentvíce ohroženi obezitou nežděti, které žijí v rodině spo-lečně s jedním či dvěma sou-rozenci. Vyplývá to aspoňze včera zveřejněné studie,o které referoval server Tele-graph.co.uk.

Autoři studie se domníva-jí, že důvodem může být to,

že jedináčci jsou domaméně aktivní. V některýchpřípadech za to mohou i pří-liš starostliví rodiče, kteří je-dináčky nadměrně hýčkajía vykrmují. „Rodinné pro-středí se zdá být významněj-ším faktorem při výskytudětské obezity než samotnéchování dětí,“ citoval serverz uveřejněné studie. ČTK

ČTK – VLADIMÍR MELUZÍN

Děti si oblíbilytančení stepu

Ve více než dvou desítkách tanečních klubů sestepu věnuje několik stovek dětí Sklízejí úspěchy

Jedináčci jsou víceohroženi obezitou

Kam na step

Devatenáctiletá Eva Musilová stepuje od šesti let.

Page 18: deník METRO 8.12.2010

18 sport www.metro.czSTŘEDA, 8. PROSINCE 2010

03domov

Praha má velký problém.Podle rozhodnutí Nejvyšší-ho soudu musí do roka zti-šit okolí jednoho z nejvytí-ženějších silničních tahů –ulice 5. května, která je sou-částí severojižní magistrá-ly. Včera o tom informovalyHospodářské noviny.

Soud tak dal za pravduvíce než třem tisícům Praža-nů, kteří se s hlavním měs-tem o ticho soudili. DeníkMetro se zeptal odborníků,jak silnici ztišit. Ulice 5.května v úseku mezi ulice-mi Michelská a Vyskočilovav Praze 4 totiž hlučí až o 18decibelů víc, než kolik jí po-voluje limit.

„Doufáme, že magistrátvyhoví našim požadavkůma zastaví projekty, které bysem přivedly ještě víc aut,“řekla včera organizátorka

žaloby a zastupitelka zaStranu zelených v Praze 4Alžběta Rejchrtová. „Městoby se také mělo zabývat cel-kovým zklidněním magist-rály,“ řekla.

K tomu však podle odbor-níků dojde, až bude dokon-čen městský okruh. „Odve-de auta z centra města,“ vy-světlil včera Petr Moos z Do-pravní fakulty ČVUT. Další-mi nápady jsou zahloubitmagistrálu do země, vybudo-vat nad ní skleněný tunel,snížit zde rychlost a omezitpočet jízdních pruhů.

„Tato opatření se všakmusí udělat společně. Kaž-dé zvlášť nepomůže,“ upo-zornil Miroslav Patrik zesdružení Děti Země.

4 Vybudování okruhuPro: sníží se počet autProti: soud chce, abyse magistrála ztišila doroka, dokončeníokruhu je plánovánoaž na rok 2012

5 Vyměnit lidem oknaPro: obyvatele nebudehluk tolik trápitProti: pořízenítrojitých větratelnýchoken je drahé, neřešíse tím doprava anizplodiny

1 Snížit rychlost, omezitpruhyPro: provoz bude tiššíProti: zkomplikuje sedoprava, vzniknoukolony, zvýší se emise

2 Zakopat magistrálupod zemPro: hluk a zplodiny sesníží na minimum,okolí bude bezpečnějšíProti: výstavba přijdena miliardy korun

3 Vyměnit povrch silnicePro: snížila by sehlučnost, nemusela byse omezovat rychlostdopravyProti: materiálje moc drahýa nepoužívá se aniv zahraničí, výměnapovrchu povedek omezení dopravy

MAGDAHETTNEROVÁ[email protected]

sleva 20 až 50 % na všeprodej CD, DVD

•25 CD Antologie česképopulárníhudby'65- '89 1999,-.........................999,-• 1 CD Lucie Bílá: Bílé vánoce 389,-.........................331,-• 1 CD Hegerová: Mlýnské kolo v srdci mém 399,-..........................319,-• 8 CD Šimek & Grossmann: Povídky 499,-.........................249,-• 10 CD Pohádky pro děti 399,-.........................199,-

-50%-15%-20%-50%-50%

PALLADIUM - metro „B” - nám. republiky - 20 metrů od vchodu z vestibulu metra

inzerce

Zemědělcizrušili blokáduna dálniciLidé vyhráli ticho

Nejvyšší soud rozhodl, že Prahamusí do roka ztišit magistrálu Jak to vyřešit

Dnešní stávky zaměstnan-ců státní a veřejné správy sepodle odborů zúčastní nasto tisíc lidí. Dalších sto ti-síc ji má podpořit. Stávkabude celodenní. Její koneca počátek se bude řídit pra-covní dobou na jednotli-vých pracovištích. Na de-monstracích, které se kona-jí ve 21 městech, očekávajíodbory účast čtyřiceti tisíclidí. Zaznělo to včera na tis-kové konferenci Českomo-ravské konfederace odboro-vých svazů.

Zemědělští odboráři na-konec upustili od plánova-né blokády některého z dál-ničních tahů do Prahy. Dení-ku Právo to včera potvrdilpředseda odborového svazupracovníků zemědělstvía výživy Bohumír Dufek.

Podle premiéra Petra Ne-čase hrají odbory spolu s le-vicovou opozicí politickouhru, která by mohla destabi-lizovat zemi. RAB

Hokejová Sparta se pomaluzačíná zvedat. Po tragickésérii porážek vyhrála podru-hé za sebou, tentokrát zdo-lala těsně Plzeň a posunulase díky tomu právě před nina jedenácté místo. Ve 29.kole extraligy uspěli i dalšíoutsideři.

Poslední Mladá Boleslavudolala vedoucí Třinec, ač-koli s ním ještě půl minutypřed koncem třetí třetinyprohrávala a hrála v oslabe-ní. O vítězství rozhodl v sa-mostatných nájezdech Los-kot. Stejně uspělo předpo-slední Kladno proti Zlínu.

Pardubice naopak před-vedly, jak přijít o vyhranýzápas. Úřadující mistři ved-li po první třetině nad Karlo-vými Vary jednoznačně 3:0a zdálo se, že je rozhodnu-to. Jenže Západočeši před-vedli obrat a vyhráli v pro-dloužení.

Slavia porazila České Bu-dějovice díky povedenémuzávěru, v němž třikrát skó-rovala, Kometa v pohodě do-kráčela k vítězství nad Litví-novem. Duel mezi Vítkovi-cemi a Libercem se přede-hrával 23. listopadu a Ostra-vané vyhráli 5:4. iDNES.cz

ČTK – RADEK PETRÁŠEK�Včerejší výsledkySparta vyhrála

podruhé v řaděVe 29. kole hokejové extraligy se dařilo i dalším týmům, které nebyly

favorizovány Mistr z Pardubic předvedl, jak lze ztratit vyhraný zápas

www.metro.cz Zraněného Pabišku odvážejí mladoboleslavští hráči z ledu.

více na www.protext.cz

Přímá cesta vaší tiskové zprávy

k tisícům uživatelů zpravodajského servisu ČTK

VAŠI TISKOVOU ZPRÁVU DORUČÍME DO 4 HODIN TĚM, ...

� TISK

� TELEVIZE

� ROZHLAS

� INTERNET

� BANKY

� OBCHODNÍCI

� INVESTOŘI

� PR AGENTURY

� PARLAMENT

� SAMOSPRÁVA

� MINISTERSTVA

KTEŘÍ OVLIVŇUJÍ VEŘEJNÉ MÍNĚNÍ

BEZ NICHŽ SE NEOBEJDE VÁŠ BUSINESS

KTEŘÍ TVOŘÍ ZÁKONY A NORMY

inzerce

sport

Kladno–Zlín 3:2n

Ml. Boleslav–Třinec 3:2n

Sparta–Plzeň 4:3

Kometa–Litvínov 4:1

Pardubice–K. Vary 3:4p

Slavia–Č. Budějovice 4:1

Page 19: deník METRO 8.12.2010

www.metro.czSTŘEDA, 8. PROSINCE 2010

02 www.metro.czSTŘEDA, 8. PROSINCE 2010

19

Zatímco jeho kolegové veFinsku nebo Japonsku mo-hou bouchat šampus, českýministr školství Josef Dobešmusí spolknout pěkně hoř-kou pilulku. Podle průzku-mu Organizace pro hospo-dářskou spolupráci a rozvojprováděného každé tři rokya zkoumajícího znalosti pat-náctiletých žáků dopadliprávě ti čeští špatně.

„Česko klesá nejrychlejize všech zemí OECD,“ mu-sel Dobeš připustit. Ve srov-nání s vrstevníky z 64 dal-ších zemí se Češi nejvíc

zhoršili v matematice, takév přírodních vědách se řadík průměru. Dokonce jenpodprůměrné jsou už jejichčtenářské dovednosti.

„V rozmezí devíti let se ra-pidně zmenšil počet žáků,kteří uvedli, že si čtou den-ně nějakou dobu pro ra-dost,“ stojí třeba ve zprávě.Že porozumění textu jeopravdu problém, potvrzu-je také ředitel úpické školyLány Petr Kalousek.

„Je to o pozornosti, o vní-mání. Na děti dnes působívíc médií, jako je Facebook,

a musí toho hrozně mocstihnout,“ řekl Kalousek.

Za prachbídnými výsled-ky vidí ministerstvo tyto dů-vody: chybějící dlouhodobávzdělávací koncepce, nezá-jem rodičů o vzdělávánísvých potomků a také níz-ké ohodnocení učitelů.Zlepšení by podle ministraDobeše měly přinést srovná-vací testy pro žáky v 5. a 9.třídě nebo i snížení počtuškol.

Průzkumu se zúčastnilo7500 patnáctiletýchžáků z 290 českých škol.Studie zjistila několikznepokojujících věcí.

Škola není místem, kamby žáci rádi chodili.Více než polovina všechžáků se ve škole nudí.Třetina žáků do školynechce chodit vůbec.Nejvíce se zhoršilyznalosti u chlapců.

ČTK – MICHAL KAMARYT

TOMÁŠ[email protected]

Tající sníh shazují do řekySníh z centra Prahy byl včera svážen na náplavku u nemocnice Na Františku,odkud ho bagr shazoval rovnou do řeky Vltavy. Metropoli po masivním sněže-ní zasáhla včera během dne obleva.

Žáci se nudí

Sníh by mohl opět ochromit město, je lepší se ho zbavit.

Úroveň vzdělání klesá

V aktuálním průzkumu se opět potvrdilo, že se čeští žáci dlouhodobě zhoršují. V tabulce vidíte, jaké příčky obsadili v jednotlivých v letech.

PŘEDMĚTROK

2003 2006 2009

24. 26. 27. 13. 16. 22. 9. 15. 19.

čtení

matematika

přírodní vědy

zdroj: OECD

Kalamita. Bagry v akci

Ostuda! Školáci zasvětem zaostávají

Mezinárodní průzkum odhalil nevalné dovednostipatnáctiletých Čechů Největší problém je čtení

ČTK – MICHAL KRUMPHANZL

Omluva za příkaz

Vedení stáje formule 1 Re-nault se omluvilo trojná-sobnému mistru světa Nel-sonu Piquetovi a jeho syno-vi za zinscenovanou neho-du při předloňské Velkéceně Singapuru a rozhodlose zaplatit jim odškodnéza urážku na cti. Nelson Pi-quet mladší tehdy dostalpříkazem, že má havaro-vat, což pomohlo k vítěz-ství jeho týmovému kole-govi Fernandu Alonsovi.

82:91podlehli basketbalistéNymburka v Evropskémpoháru ULEB domácímuHapoelu Jeruzalém a veskupině mají bilanci dvouvýher a dvou porážek.

Senzace na úvod

ME v házené žen v Dánskua Norsku včera začalo pře-kvapivou porážkou světo-vých šampionek z Ruska22:24 od Černé Hory. Tahraje finálový turnaj popr-vé v historii. Na senzaci topřitom dlouho nevypadalo,protože favorit vyhrál o pětgólů poločas a ve 38. minu-tě ještě vedl 18:12. ČTK

Řád pro ČáslavskouSedminásobná olympijská vítězka Věra Čáslavskávčera převzala vysoké japonské vyznamenání Řádvycházejícího slunce. Zlaté paprsky s nákrční stu-hou někdejší sportovní gymnastce předal japonskývelvyslanec v České republice Čikahito Harada jakoprojev přínosu ke kulturním vztahům a k rozvojivzájemného pochopení mezi oběma zeměmi.

Slavný americký boxerMike Tyson byl nominovándo Síně slávy. Kontroverzní44letý sportovec se po boksvých nejslavnějších před-chůdců zařadí při slavnost-

ním uvedení 12. června2011. Dvojnásobný profesio-nální mistr světa v těžkéváze má ještě před tím vesvém programu březnovounávštěvu Prahy. ČTK

Včera skončily boje večtyřech základních sku-pinách Ligy mistrů.

Výsledky: Brémy–In-ter Milán 3:0, Benfica–Schal-ke 1:2, Enschede–Totten-

ham 3:3, Lyon–Hapoel2:2, Manchester United-–Valencie 1:1, Bursas-por–Gl. Rangers 1:1, Ko-

daň–Panathinaikos 3:1, Bar-celona–Kazaň 2:0 SIM

Florbalisté Eston-ska skončili na mis-trovství světa v Hel-sinkách druzí v základnískupině C a ve čtvrtfinále seutkají dnes v 19.30 s Čes-

kem. Švédové bu-dou hrát o semifi-nále zítra s Nor-

skem. Domácí Finové nara-zí dnes na Lotyšsko a Švýca-ři se utkají s Ruskem. ČTK

Osmašedesátiletá Čáslavská poděkovala japonsky.

VÁ N O Č N Í S L E V Y A Ž 1 2 3 0 0 0 KČ *

I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I

Chevrolet – kombinovaná spotřeba 5,1–11,5 l/100 km, kombinované emise CO2 119–275 g/km. *Nabídka platí do 31. 12. 2010. *Cena pouze v připadě financování přes Chevrolet Finance.

AUTOCENTRUM DOJÁČEK, S.R.O.

Vánoční sleva až 123 000 Kč*. V Autocentru Dojáček k vozu navíc obdržíte věrnostníkartu se slevou 3 % na náhradní díly a doplňky. Užívejte si také prodlouženou 5letou záruku na všechny vozy Chevrolet. www.dojacek.cz

Přípotoční 10a, 101 00 Praha 10,tel.:267 216 501,267 216 [email protected]

Cruze LS plus

již od 264 320 Kč

Spark komfort

již od 136 219 Kč

5LETZ á r u k aNEBO 120.000 KM

Zprávystručně

Nejprve do Prahy,pak do Síně slávy

Fotbalista Pospěchs Kodaní postupuje

O semifinále hrajíČeši proti Estonsku

Slavná gymnastka. Oceněna Japonci

Smyčkové koberce v šíři 5m v akci za 79,-Kč /m2

OÁZA KLIDU A POHODY NEDALEKO PRAHY

Lázně Mšené, a. s. • Lázeňská 62 • 411 19 Mšené-láznětel.: +420 416 866 007 • e-mail: [email protected]

* Cena zahrnuje ubytování, stravování (plná penze) a uvedené procedury.

Další nabídku lázeňských pobytů naleznete na www.msene.cz

LEDOVÁ ČOKOLÁDATermín pobytu: 28. 1. - 30. 1. 2011Relaxační procedury:• 1x čokoládový zábal dolních končetin• 1x čokoládová olejová koupel• 1x čokoládová masáž zad • 1x saunaCENA POBYTU JIŽ OD 2.570,- Kč/OS.*

inzerce

Page 20: deník METRO 8.12.2010

PRAHAStředa, 8. prosince 2010Č. 237 , www.metro.cz

Svátek slaví: KvětoslavaMin. 00

Max. 40

ČTK – LIBOR ZAVORAL

Konec mávání napražské autobusy

Zastávek na znamení přibude Na řidiče už nemusíte mávat Teďzabrzdí, když jen na zastávce stojíte Vzniknou nové noční linky (strana 4)

„Stávka!“zní dnespo Česku

Dnešní stávky stát-ních zaměstnancůse zúčastní 100 ti-síc lidí Buďte při-praveni na kompli-kace Stávka budecelodenní (strana 3)

PropouštěnínekončíFirmy chtějí víclidí vyhodit než

nabrat. Novýprůzkum.

(strana 7)

Dobří hráčimusí dorůstČeský fotbal prochá-zí generační obmě-nou. Co nato říkajílegendy?(strana 8)To je nejdelší

lanovka bezsloupů

Muž v žertovném obleku vystupuje z lanovky. Včera byl první, kdo se v jejízbrusu nové kabině nechal v Ústí nad Labem vyvézt na zámeček Větruše.Slavnostní otevření odhalilo nejdelší lanovku bez podpěrných sloupův Česku. Lanovka stála zhruba 80 milionů korun, většinu zaplatila Evrop-ská unie. Provozovatelem je Dopravní podnik města Ústí nad Labem, platízde běžné jízdné MHD. Trasa mezi Větruší a střechou obchodního centraje dlouhá 330 metrů a dvě kabiny ji kyvadlově zvládnou za dvě minuty.

SNÍŽÍME TI PLATTAK JÁ TO TEDY

BERU, ŠÉFE (strana 16)

Uvnitř čísla

Malý krok pro člověka, ale velký pro Ústí.

inzerce

První jízda. Unikátní ústecká lanovka

EWAN NEVÍMCGREGOR SE BOJÍTRAINSPOTTINGU 2BUDE TOČIT? (strana 11)

inzerce

pro modelyŠkoda Fabia 1,2; 1,4 a 1,6– s použitím šekové knížky 1 097 Kč– běžná cena 1 371 Kč

pro modelyŠkoda Octavia Tour 1,4 a 1,6– s použitím šekové knížky 1 100 Kč– běžná cena 1 375 Kč

Bližší informace Vám poskytne Váš servisní poradce.

NAPŘÍKLAD VÝMĚNAPŘEDNÍCH BRZDOVÝCHDESTIČEK BEZ SIGNALIZACEOPOTŘEBENÍ

Váš autorizovaný servisní partner Škoda:

AUTOTRIO PRAHA s.r.o.Vzpoury 3143 00 Praha 4Tel.: 244 400 056www.autotriopraha.cz

ŠkodaService®

ŠkodaOriginální díly®

DOBRÝ SERVISPOTĚŠÍ I CENOU

SIMPLY CLEVER