Top Banner
PRAHA Středa, 29. září 2010 Č. 189 , www.metro.cz Svátek slaví: Michal Min. 8 0 Max. 12 0 MAFA – RADEK CIHLA Důtka za čtení Facebooku Studenti četli na- dávky na svou uči- telku Škola to po- važuje za zneužití internetu Všichni mají ředitelskou důtku (strana 3) Roden hraje v seriálu Karel Roden ztvární hlavní roli v novém seriálu Terapie od HBO. (strana 12) Bezmoc. Povodeň zase udeřila Sotva se někteří vzpamatovali ze srpnových záplav, přitekla jim domů zase velká voda Evakuace na Frýdlantsku Záplavy hrozí i dnes (strana 2) TEST NOVÝCH IPODŮ NOVINKY U APPLU (strana 9) Uvnitř čísla MISE TOMA CRUISE NATÁČÍ V PRAZE (strana 11) Pražský arcibiskup Dominik Duka (uprostřed) s lebkou sv. Václava na poutní mši ve Staré Boleslavi Svatý Václav. Češi si připomněli svého patrona Pro kočky s chutí do života! Dobrodružství Cattuse Kitekattuse Ty si víš vždycky rady. inzerce inzerce Každý den blíž přírodě s pramenitou vodou Rajec čtěte na straně 9 inzerce
28

deník METRO 29.9.2010

Mar 26, 2016

Download

Documents

METRO ČR a.s.

deník METRO ze dne 29.9.2010
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: deník METRO 29.9.2010

PRAHAStředa, 29. září 2010Č. 189 , www.metro.cz

Svátek slaví: MichalMin. 80

Max. 120

MAFA – RADEK CIHLA

Důtkaza čteníFacebooku

Studenti četli na-dávky na svou uči-telku Škola to po-važuje za zneužitíinternetu Všichnimají ředitelskoudůtku (strana 3)

Roden hrajev seriáluKarel Roden ztvárníhlavní roli v novémseriálu Terapie odHBO. (strana 12)

Bezmoc. Povodeňzase udeřila

Sotva se někteří vzpamatovali ze srpnových záplav, přitekla jim domůzase velká voda Evakuace na Frýdlantsku Záplavy hrozí i dnes (strana 2)

TEST NOVÝCH IPODŮNOVINKY U APPLU (strana 9)

Uvnitř čísla

MISE TOMA CRUISENATÁČÍ V PRAZE (strana 11)

Pražský arcibiskup Dominik Duka (uprostřed) s lebkou sv. Václava na poutní mši ve Staré Boleslavi

Svatý Václav. Češi si připomněli svého patrona

Pro kočky s chutí do života!

Dobrodružství Cattuse Kitekattuse

Ty si víš vždycky rady.

inzerce

inzerce

Každý den blíž přírodě s pramenitou vodou Rajecčtěte na straně 9

inzerce

Záru

ka

3 ro

ky

AEZ Yacht

DEZENT M

ENZO H

tt cht cht chtDEZENT L dark

DEZENT J

DEZENT A

DEZENT RB

Objednejte si kola u některého z našich 2 000 obchodních partnerů v ČR např.:Všechny pobočky BestDrive, Chára Sport, Pneu Plus, GPD, AD Partner, Pneu Šafránek, Carena, Storex FST, Jopeco, APM Automotive, Pneu Holeček, Temposervis, Pneu Kajgr, Pneu Kafka, Pneu Autoland, Pneu V. Máca, K.A.L.T. Pneu, J. Drnec Pneuservis, TASY, Pneu OK5, Automont CSW, Auto Combi, Urban Pneu, ABI tuning, Schindler, K&K Pneu, OK-Kart servis - TP, Pneu Svatoš - Zruč u PM, R. Horák - Slušovice, Pneucentrum - KV a PM, Proxima CZ, Pneu Hnídek - Jabl./Nisou, Pneu Bouška - Roudnice/Lab., Pneumatico International - Brno, Pneu Max - LB, Pneu Červený - PHA, Pneu Truněček - Nové Město/Metují, Pneucentrum J. Horák - Brno, Pneu Tolar - PM, František Bárta - OP, Europneu CZ - HK, Auto RS - PA, Pneu Dvořák - ČB, Pneu Kuthan - HK, Dongres Pneu - Žatec, Josef Trojan - PHA, Pneu Autoland - DC, Zdeněk Makar - SO, Pneunova - Prostějov, Auto Zrucký - PHA, Auto-Pneu Bicom - LB, Pneu Drbout - PA, Sibom - Přerov, Pneu Rudná - OV, Pneucentrum N&N - OL, Pneuservis Stískala - FM, Pneuservis Hanzelka - NJ, Neubauer Jan - Humpolec, Brzdy CZ - ČL, Pneuservis U Kopeckých - Valmez, Obnova J a K - Slaný, AZ Pneu - Opava, Pneuok-shop - Hlučín, Pneu Hrabal - Kroměříž, Auto Bárta - Opava, Pneucentrum Matěj - Bludov, Schneer, Pneuservis BP - Hranice, Autocentrum Karviná

... a s homologací pro ČRR

Page 2: deník METRO 29.9.2010

www.metro.czSTŘEDA, 29. ZÁŘÍ 2010

02

Česko zase sužuje déšť a vel-ké přeháňky. Už třetí den.A podle předpovědí to hnedtak lepší nebude.

I dnes hrozí, že se někte-ré řeky vylijí z koryt a přinu-tí lidi opustit domovy, takjako se to stalo v pondělí tře-ba ve Višňové na Frýdlant-sku. V tomto kraji záplavaodřízla obyvatele od světauž počátkem srpna.

Včera meteorologové ří-kali, že situace zatím nenítak vážná jako při povod-

ních počátkem srpna, alepočasí a řeky mají Čechytrápit i dnes. V Jizerskýchhorách včera totiž stále pr-šelo, a tak se některé tokymají zvedat.

Podle předpovědi má býtdnes oblačno až zataženo,místy přeháňky. Na horácha na severovýchodě územímá pršet více. Ve vysokýchpolohách už mohou lidé do-konce čekat sníh. Nejvyššídenní teploty budou dosa-hovat 12 stupňů. HOP

Kvůli hrozbě záplavzrušili ve Frýdlantubenefici, jejíž výtěžekměl paradoxně pomociškolám poškozenýmsrpnovou povodní.Pojišťovny registrujív souvislosti s vytrvalýmidešti desítky novýchpojistných událostí.Škody jdou do milionů,ale nedosahují úrovněze srpnových záplav.

Žádná odborná literatura,nic o ekonomii a ani o glo-bálním oteplování. Novákniha prezidenta VáclavaKlause je tentokrát určenaširoké veřejnosti. Reflektu-je totiž jeho postřehy a zá-žitky z nespočetných cest

po celém světě za posled-ních sedmnáct let.

Knihu nazvanou prostě„Zápisky z cest“ prezidentpředstaví osobně dnesv 16 hodin v pražském Palá-ci knih Luxor na Václav-ském náměstí.

V knize mapuje nevšednízvyklosti a obyčeje různýchzemí a poodhaluje zákulisísvětové politiky.

Čtenáři se tak napříkladdozvědí, že ve Washingto-nu pijí campari z plastové-ho kelímku. NEK

MAFA – ONDŘEJ LITTERA

Klaus jako cestovatel

Co se stalo

Rozvodněná Cidlina zaplavila okolí Nového Bydžova.

Voda už zasehrozí Česku

Už zase několik dní prší a voda dělá potíže Podlepředpovědi to brzy neskončí Řeky se mají zvedat

Page 3: deník METRO 29.9.2010

www.metro.czSTŘEDA, 29. ZÁŘÍ 2010

03domov

ČTK – RENÉ VOLFÍK

Škoda v KV Areněje za 20 milionů

Pondělní požár v podzem-ních garážích karlovarskémultifunkční KV Arenyzpůsobil škodu předběžněodhadnutou na 20 milionůkorun. Požár nijak nenaru-šil průběh mistrovstvísvěta basketbalistek. Vče-rejší zápasy proběhly nor-málně.

Lesní vrah sepodřezal v cele

Takzvaný lesní vrah ViktorKalivoda spáchal v nedělive věznici Valdice na Jičín-sku sebevraždu. Byl údajněna cele sám a podřezal se.Třiatřicetiletý Kalivodav roce 2005 zastřelil na les-ní cestě u Nedvědice na Br-něnsku starší manželskýpár. O tři dny později naKladensku opět v lese za-vraždil legálně drženouzbraní čtyřiačtyřicetileté-ho muže. Dostal doživotnítrest. ČTKRADEK

BABIČKAwww.metro.cz

Skauti sjeli tři jezyZávod nazvaný Napříč Prahou – přes tři jezy, při kte-rém zaplnily řeku lodě vodních skautů i veřejnosti,se uskutečnil včera na Vltavě. Někteří účastníci sezachytávali na pilířích Karlova mostu.

Vyhledávat si na internetuinformace o své učitelce senevyplatilo deseti studen-tům. Členství ve skupině,která na Facebooku kritizo-vala a vulgárně napadalajednu z jejich vyučujících,skončilo pro studenty gym-názia v Tišnově na Brněn-sku důtkou. Skupinu na sítipřitom založili už studentiz předchozího působištěučitelky, brněnského sou-kromého gymnázia Globe.

„Bylo mi jasné, že nedě-lám něco úplně správného,ale vůbec mě nenapadlo, žeje to až takové proviněníproti školnímu řádu. Přidaljsem se tam, abych zjistilo nové profesorce nějaké in-formace, protože se tamo ní psalo jen negativně,“říká jeden ze studentů.

Přestože tišnovští studen-

ti do diskuse na Facebookunijak nepřispívali, dostalivšichni ředitelskou důtku.„Už samotné šíření infor-mací o takové skupině jepovažováno za zneužití in-ternetu. To je klasifikovánojako závažné porušení škol-ního řádu, za které můžebýt udělena ředitelská důt-ka, ale i vyloučení ze ško-ly,“ říká zástupkyně ředite-le Blanka Dračková. Té senelíbily vulgarismy, kterése v diskusi objevily, a pře-devším skutečnost, že si ob-sah diskuse mohl kdokolivpřečíst. Skupina byla veřej-ná.

Nyní už skupina na Face-booku není, její zakladate-lé ji zrušili.

Pod Karlovým mostem bylo včera těsno.

Zprávystručně

Závod skautů. Akce na Vltavě

Smyčkové koberce v šíři 5m v akci za 79,-Kč /m2

PRIMÁTOR,

KTERÉMU VĚŘÍM

Bohuslav SvobodaPetr Nečas

inzerce

Důtka zaFacebook

Studenti si četli na internetunadávky na učitelku Mají důtky

Page 4: deník METRO 29.9.2010

www.metro.czSTŘEDA, 29. ZÁŘÍ 2010

04 praha

Jděte na zabijačkudo Holešovic

Již tuto sobotu můžete vyra-zit do holešovické tržnice nastaročeské vepřové hody. Or-ganizátoři slibují atmosférupravé české zabijačky. Milov-níky vepřového čeká pro-gram s ukázkou řeznické auzenářské výroby, udírnoua prodejem zabijačkovýchpochoutek. Vepřové hody sekonají na hlavním náměstítržnice v sobotu od osmiráno do dvou odpoledne.

Senioři získajíslevu na plyn

Občané od 65 let nebo držite-lé průkazu ZTP/P, kteří jsounebo se stanou zákazníky

Pražské plynárenské, majímožnost získat slevu z cenyzemního plynu. A to ve výši65 korun na MWh (asi 0,70Kč/m3). Podmínkou je uzavře-ní smlouvy na dva roky, pokteré bude možné slevu čer-pat. Slevu lze vyřídit od 1. říj-na do 31. prosince 2010 takéna všech pražských poboč-kách České pošty.

Linky 17 a 25 budoumít dva vozy

Od prvního října budou posí-leny tramvajové linky 17a 25 – na obou linkách bu-dou totiž v pracovní dny vy-pravovány dvouvozové sou-pravy po celý den. Linka 25bude také od 1. října díkyukončení výluky mezi Praš-ným mostem a VozovnouStřešovice vedena opět přesstanici metra Hradčanská,proto se očekává zvýšení její-ho využití. JOS Proč Fejk opouští USA

MAFA – LUKÁŠ BÍBAObrovský zájem lidí vzbudi-la včera pozvánka do roze-stavěného tunelu Blanka.Návštěvníci do něj vstupo-vali z Letné a mohli projíttřemi trasami. Ta nejschůd-nější byla i pro vozíčkářenebo rodiče s kočárky. Nej-delší trasou, která měřila3,5 kilometru, se lidé dosta-li až do Troje. Na této cestěbyla označena i dvě místave Stromovce, kde se Blan-ka během stavby propadla.Občas museli lidé použít iochranné helmy. JOS

„Ne, ředitelem newyorskéČeské národní budovya Českého centra už nechcibýt,“ oznámil bývalý úspěš-ný šéf trojské zoo Petr Fejk.Za jeho rozhodnutím opus-tit post v USA prý stojí nedo-statek kompetencí a malá

vůle ke změnám. Fejk řekl,že nenalezl společnou řeč spražským vedením Čes-kých center. „Od května (toznamená od nástupu méprogramové náměstkyně)jsem neměl kompetenceovlivňovat rozpočet, perso-

nální obsazení ani programČeského centra, ač jsem byljeho ředitelem,“ uvedl Fejk.

Svého rozhodnutí vydatse do New Yorku prý Fejknelituje. Žádné konkrétníplány ani nabídky na dalšípráci zatím nemá. ČTK

SPECIALISTA NA LYŽOVÁNÍ VE FRANCOUZSKÝCH ALPÁCH

ZIMA 2010/2011- kompletní nabídka

nejznámějších středisek ve Francii- dvě novinky pro sezónu 2011 !!

- skvělé ceny při kompletních službáchOD 4.500,- KČ/OS.

VČETNĚ DOPRAVY I SKIPASU !!!-------------------------------------------------VÝRAZNÉ SLEVY DO 1.10.2010-------------------------------------------------

Katalogy zasíláme zdarma!Cestovní kancelář CEKARE, Antala Staška 22, Praha 4

Tel: 222 232 494-5, fax: 222 230 844,e-mail: [email protected], www.cekare.cz

OBCHOD STAROŽITNOSTMIVÝKUP ZA HOTOVÉ – AUKČNÍ PRODEJ

PRAHA 4, MICHELSKÁ 12A� ���� ���� �� �� �������� � ���� � ������ VEŠKERÉ OBRAZY, ������� � ������ ������� ������!���� ������ �����"� MINCE ������� !�� ����� #��� !� ��"� BANKOVKY� VEŠKERÉPOHLEDNICE, BODÁKY� UNIFORMY, ŠAVLE� VYZNAMENÁNÍ� VÁNOČNÍ OZDOBY, BETLÉM �� ��� ��$"� HOUSLE �� !���� ������"%KAPESNÍ I NÁRAMKOVÉ HODINKY �!� !������ ����$� � !��� ��" � �����# � NÁBYTEK� �% &'()� !�� ��#����� ��# !����� znalecké posudky, ocenění po telefonu zdarma� ���� ����� ��� �� �� ������� � ��� ����� ����� ���������� ���� � ������ ���� �!������� � ���� � �� ��� ����� ������ ���� �"��� ����

Tel.: 602 229 348, 777 001 333E-mail: [email protected]

Od 1. 10. 2010 snižujemepro domácnosti a živnostníky,využívající zemní plyn pouze k vaření, ceny plynu o 2 %,pro ostatní zákazníky o 1 %.

Od 1. 10. 2010 mohou zákazníciz řad domácností s rokem narození1945 a méně nebo držitelé průkazuZTP/P získat slevu 65 Kč na MWh (cca 0,70 Kč/m3) na 2 roky při uzavření smlouvy na toto období. Slevu bude možné vyřídit na všech pražských pobočkách České pošty.

Více informací získátev obchodních kancelářích,

na www.ppas.cz,nebo telefonních číslech:

800 246 810 – informaceo slevách pro seniory

a držitele průkazu ZTP/P,840 555 333 – informace

o produktech a službáchPražské plynárenské.

Zlevňujeme plyn o 1–7 %

Další dobrý důvod, proč být s námi

Mnoho návštěvníků přišlo s dětmi.

Blanka trhla rekordNa stavbu tunelu se včera přišlo podívat šestnáct

a půl tisíce lidí Venku se stály dlouhé fronty

������� �� � ���� � � ����� � ��������

��� ��� ��� ������������� �����

inzerce

Zprávystručně

������ ���� � � � ���� ��

���������� ���� �������� ������ ����

�� ������� �� ���� ��������� ��������� ���� ������������ �����

���!"#$!�% �& $!'!��( ')!*% +# ,�$��-.' /"�,0

� ��� ����1 ���23� �� ��� �������#*!/",! �&,4&/5 �&,�67."8 �95 �:&'& ;

��� ��! "��� #"$ $%$ �!!� &&&'�����������(��')�

Page 5: deník METRO 29.9.2010

www.metro.czSTŘEDA, 29. ZÁŘÍ 2010

05praha

V částech těchto ulicmohou cyklisté jezditi v protisměru.

Haštalská P1Kosárkovo nábřeží P1Králodvorská P1Maiselova P1Myslíkova P1nábřeží L. Svobody P1nám. Curierových P1Revoluční P1Říční P1Kateřinská P2Korunní P2Na Vrstvách P4Nádražní P5Strakonická P5Štefánikova P5Čistovická P6K Vinicím P6Morstadtova P6Nový lesík P6Parléřova P6Pelléova P6U Boroviček P6Velvarská P6Ortenovo náměstí P7Ovenecká P7Ke Klubovně P13U Jankovky Praha P16

Cykloobousměrka. Hroznéslovo, ale dobrý nápad. Veměstě jich je už třiatřiceta další budou přibývat.

Pokud to dovoluje znač-ka, cyklisté mohou vjet dojednosměrky i v protismě-ru. Někde jim pomůžezvláštní pruh, někdy mo-hou jet po kolejích tramva-je, jindy musí jen dát pozorna protijedoucí auta.

Nápad pustit cyklisty dojednosměrek se zrodil užv devadesátých letech, ma-sově je magistrát rozšiřujeaž v posledních letech. Doroku 2005 jich bylo v Prazejen čtrnáct. „A další budoupřibývat, už máme některéulice vytipované,“ řekl Met-ru Tomáš Cach z magistrát-ní komise pro cyklistiku v

Praze. O jaké jde? „Bylo byhloupé, aby se to starostovédozvěděli dřív z Metra nežod nás,“ dodal. Mohlo byvšak jít o Spálenou, Opleta-lovu nebo Dejvickou ulici.

Jak se v cykloobousměr-kách jezdí? Zajeli jsme doulice Na vrstvách pod Kavčí-mi horami. Městské kolo sedo úzkého cyklopruhu ve-šlo, ale protijedoucí auta dosvého ne. Podobnou situacizažil bruslař (na snímku).Blíží se k autu, to mu na po-slední chvíli uhýbá. Nebez-pečnou situaci mají na viněšpatně parkující dodávky.Potvrzuje se, že při jízdě tě-mito zkratkami je na prv-ním místě ostražitost, aťmáte svůj vlastní pruh,nebo ne. PETR HOLEČEK

METRO – PETR HOLEČEK

Jedu v protisměruV Praze přibudou další ulice, kterými budou cyklisté jezdit

i v protisměru Vyzkoušeli jsme jednu, co funguje už dnes

Sem můžete

Srazí se? Auto na poslední chvíli uhýbá.

virtuálníčesko-slovenský

VELETRH

www.dnyprace.czpráce

4. - 10. 10.

2010hlavní partner

inzerce

Page 6: deník METRO 29.9.2010

www.metro.czSTŘEDA, 29. ZÁŘÍ 2010

06 svět www.metro.czSTŘEDA, 29. ZÁŘÍ 2010

23

ČTK – JOERG SARBACH

Letiště zkouší skenerNa mezinárodním letišti v Hamburku včera začalitestovat tělesné skenery. Německo o jejich zavede-ní uvažuje, italská vláda naopak před pár dny ozná-mila, že tělesné skenery stáhne. Kontroly jsou prýpříliš zdlouhavé a nejsou dokonalé.

Panují obavy, že o život při-šly stovky spících lidí. Prud-ké deště v horách uvolnilypůdu okolo Santa Maria Tla-huitoltepec, města s devíti ti-síci obyvateli, jež leží v chu-dé oblasti asi čtyři hodiny jíz-dy od hlavního města mexic-kého státu Oaxaca. „Hodněprší a bylo nám řečeno, že sesesula asi 200 metrů široká

část kopce,“ uvedl místní gu-vernér Ulises Ruiz.

Podle guvernéra Ruize,který uvedl, že bylo zavale-no 100 až 300 domů, mohlopři sesuvu o život přijít pětset až tisíc lidí. Celostátní listExcélsior počet obětí odhadlna tisíc. Záchranné týmy sepotýkají se špatným stavemsilnic po deštích. ČTK

Odbor ochrany prostředí Magistrátu hl. m. Prahy informuje

občany, že provedl zjišťovací řízení podle § 7 zákona č. 100/2001

Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, v platném znění, a

stanovil, že tento záměr nebude posuzován podle cit. zákona.

Občané se mohou seznámit se závěrem zjišťovacího řízení

na OOP MHMP (Jungmannova 35/29, Praha 1, místnost č. 428,

tel. 236 004 322) do 12. 10. 2010. Závěr zjišťovacího řízení je

též zveřejněn na internetu na adrese http://www.cenia.cz/eia v

Informačním systému EIA pod kódem PHA731.

Výstavba hromadných garáží, ul. Hlavní, Praha 4,k. ú. Záběhlice

Odbor ochrany prostředí Magistrátu hlavního města Prahy

informuje občany, že obdržel oznámení zpracované dle zákona č.

100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, v platném

znění. Občané se mohou seznámit s obsahem oznámení na

OOP MHMP (Jungmannova 35/29, Praha 1, místnost č. 428,

tel. 236 005 911) do 11. 10. 2010. Oznámení je též zveřejněno

na internetu na adrese http://www.cenia.cz/eia v Informačním

systému EIA pod kódem PHA743. Písemná vyjádření k tomuto

oznámení je možné zasílat na OOP MHMP do 11. 10. 2010.

Oznámení obsahuje posouzení vlivu stavby na životní prostředí

výše uvedeného záměru.

Obytný soubor Na Beránku, Praha 12, k. ú. Modřany

Odbor ochrany prostředí Magistrátu hl. m. Prahy informujeobčany, že vydal stanovisko podle § 10 zákona č. 100/2001Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, v platném znění,a stanovil, že tento záměr je přijatelný z hlediska vlivů na

životní prostředí s tím, že podmínky uvedené ve stanoviskubudou respektovány v následujících stupních projektové přípravystavby a zahrnuty jako podmínky návazných správních řízení.Občané se mohou seznámit se stanoviskem na OOP MHMP(Praha 1, Jungmannova 35/29, místnost č. 428, tel. 236 004 278).do 11. 10. 2010. Stanovisko je též zveřejněno na internetu naadrese http://www.cenia.cz/eia v Informačním systému EIA pod

kódem PHA583.

Silnice II/243 - Obchvat Březiněvsi

Odbor ochrany prostředí Magistrátu hlavního města Prahy

informuje občany, že obdržel oznámení zpracované dle zákona č.

100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, v platném

znění. Občané se mohou seznámit s obsahem oznámení na

OOP MHMP (Jungmannova 35/29, Praha 1, místnost č. 428,

tel. 236 004 443) do 11. 10. 2010. Oznámení je též zveřejněno

na internetu na adrese http://www.cenia.cz/eia v Informačním

systému EIA pod kódem PHA744. Písemná vyjádření k tomuto

oznámení je možné zasílat na OOP MHMP do 11. 10. 2010.

Oznámení obsahuje posouzení vlivu stavby na životní prostředí

výše uvedeného záměru.

TELEHOUSE – servisní středisko operátorů,Praha 6, k.ú. Dejvice

Ruský prezident DmitrijMedveděv včera odvolalmocného moskevského sta-rostu Jurije Lužkova pro„ztrátu důvěry“. Prozatím-ním starostou jmenovalLužkovova zástupce Vladi-mira Resina. Starosta se do-stal do otevřeného sporu shlavou státu a Kreml dal na-jevo, že Lužkova po osmnác-ti letech v čele metropolepropouští v nemilosti. Pre-miér Vladimir Putin ozna-čil prezidentovo rozhodnu-tí za správné. ČTK

Korejská strana práce, kterávládne Severní Koreji, nasvém včerejším sjezdu potvr-dila Kim Čong-ila jako svéhovůdce. Strana se sešla poprvépo 30 letech. Pozorovatelé seshodují, že nejdůležitějšízprávou není stvrzení Kimo-va vedení, nýbrž jmenováníKimova nejmladšího synaKim Čong-una generálem ar-mády. To je předpoklad ktomu, aby Kim Čong-unmohl otce nahradit ve vede-ní země – takové předání seúdajně kvůli horšícímu sezdravotnímu stavu KimČong-ila připravuje. ČTK

Testovat se bude půl roku.Odbor ochrany prostředí Magistrátu hlavního města Prahy

informuje občany, že obdržel oznámení zpracované dle zákona č.

100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, v platném

znění. Občané se mohou seznámit s obsahem oznámení na

OOP MHMP (Jungmannova 35/29, Praha 1, místnost č. 428,

tel. 236 005 911) do 11. 10. 2010. Oznámení je též zveřejněno

na internetu na adrese http://www.cenia.cz/eia v Informačním

systému EIA pod kódem PHA745. Písemná vyjádření k tomuto

oznámení je možné zasílat na OOP MHMP do 11. 10. 2010.

Oznámení obsahuje posouzení vlivu stavby na životní prostředí

výše uvedeného záměru. Jedná se o dva bytové domy.

Výhledy Barrandov, Praha 5, k. ú. Hlubočepy

inzerce

MedveděvodvolalLužkova

Sjezd dalKimovidůvěru

Sesuv pohřbilstovky lidí

Sesuvy půdy v Mexiku zavalilyvčera brzy ráno až tři stovky domů

Skener. Nová technika

AKCE KUŘE

TRVALE NÍZKÉ CENY� VEPŘOVÁ KRKOVICE 115,-/KG

� VEPŘOVÁ KÝTA 99,-/KG

� VEPŘOVÁ PLEC 89,-/KG

� VEPŘOVÝ VÝŘEZ 52,-/KG

� HOVĚZÍ ZADNÍ 179,-/KG

� HOVĚZÍ ROŠTĚNÁ 199,-/KG

� HOVĚZÍ PŘEDNÍ 146,-/KG

� HOVĚZÍ HRUBOZRNÉ 59,-/KG

SLUNEČNÍ NÁMĚSTÍ 2588/15PRAHA 13, HŮRKAtel.: 777 007 362otev. dobaPo-Pá 9 - 20 hod.

39,90,-

/KG

v termínu od 21.9. do 8.10.

Hokejisté vicemistra z Vít-kovic vyhráli v dohrávce pá-tého kola Tipsport extraligyna ledě Slavie 2:1 a po tře-tím vítězství za sebou se po-sunuli na třetí místo. Praža-né naopak neuspěli potřetíza sebou a zůstávají jede-náctí. Jejich kouč VladimírRůžička ve svém jubilejní500. zápase na lavičce v zá-

kladní části nejvyšší soutě-že neoslavil 283. vítězství,které by jej posunulo naprvní místo před Aloise Ha-damczika.

Repríza semifinále minu-lé sezony byla speciální protrio letních posil Slaviez Vítkovic Kuboše, Krenže-loka a Štefanku, kteří se aleneprosadili. ČTK

AP – MASSIMO PINCA

8zápasů v základních skupi-nách E, F, G a H měla včerana programu fotbalováLiga mistrů. Skončily těmi-to výsledky: AS Řím–Kluž2:1, Basilej–Bayern Mni-chov 1:2, Spartak Moskva–Žilina 3:0, Chelsea–Olym-pique Marseille 2:0, AJ Au-xerre–Real Madrid 0:1,Ajax Amsterodam–AC Mi-lán 1:1, Braga–Šachtar Do-něck 0:3, Partizan Běle-hrad–Arsenal Londýn 1:3

2:2remizovali čeští šachistév 7. kole olympiády s Indií,v jejíž sestavě v ChantyMansijsku chybí mistr svě-ta Višvánathán Ánand.Tým po první remíze zůstaljednadvacátý, vedou Ukra-jinci. České ženy hladce po-razily Srí Lanku 4:0 a posu-nuly se na 37. místo.

1

Volejbalistépřekvapili

Branky: 10. Tomica– 16. Svačina, 17. MalíkDiváci: 3236

Jen dva týmy dokázaly veflorbalové extralize mužůzískat ve dvou kolech plnýpočet bodů.

V čele tabulky je díky lep-šímu skóre tým FBC Ostra-va, který ve 2. kole přehrálpražskou Spartu 9:4.

Těsně v závěsu se držístřešovický Tatran, které-mu k výhře znovu pomohlaaž veleúspěšná třetí třetina.Před ní totiž Pražané pro-hrávali s Bulldogs Brno 0:2,ale čtyřgólová smršť jim při-nesla tříbodový zisk. SIM

Čeští volejbalisté zaskočili na mistrovství světa v Itálii favorizované Bulha-ry a do druhé fáze šampionátu postoupili ze druhé příčky. Nad obhájcibronzových medailí v Turíně vybojovali cenné vítězství 3:1 a od zítřka bu-dou hrát o postup do elitní dvanáctky s dalšími dvěma soupeři: v Anconěnejprve s olympijskými vítězi z USA a poté s překvapením z Kamerunu.

VítkoviceSteel

ČTK – MICHAL KRUMPHANZL

Nečekaný dárek dostal ponedělní výhře 4:2 nad Cagli-ari v italské lize záložník Fe-lipe Melo z Juventusu. Roz-hodčí Christian Brighi mudal podepsanou žlutou kar-tu s věnováním.

Sudí na kartu napsal:„Hodnému bratrovi Felipe-ho Mela, s úctou Christian

Brighi“. Narážel tak na mi-nulou sezonu, ve kterése brazilskému záložní-kovi nedařilo, dostávalzbytečné karty a od ital-ských médií si svýmchováním vysloužilpřezdívku DoktorJekyll a pan Hyde.

Do nového ročníku

italské Serie A všakMelo nastoupiljako vyměněný.

V dosud odehra-ných duelech do-

stal jen tři žluté karty,zatímco v minulé sezo-ně mu jich rozhodčídali deset a přidali i dvě

červené. ČTK

SlaviaPraha

Bez ztráty pouzeOstrava a Tatran

Petr Pláteník smečuje přes blok bulharského soupeře.

Volejbalové MS. Češi postupují jako druzí Zprávyv číslech

2

Slávisté svého trenérapři jubileu nepotěšili

Vítkovický Huna (v modrém) Kopřivu nepřekonal.

Žlutá karta jako dárek

Page 7: deník METRO 29.9.2010

22 sport www.metro.czSTŘEDA, 29. ZÁŘÍ 2010

07svět

USA se omluvily zapřevrácenou vlajku

Vláda USA se Filipínámomluvila za diplomatickéfaux pas, kterého se dopus-tila, když před setkánímprezidentů Baracka Oba-my a Benigna Aquina vise-la v New Yorku filipínskávlajka vzhůru nohama.Na Filipínách přitom obrá-cení vlajky znamená, že ná-rod je ve válce.

Lví trus pomáhá

Izraelští vojáci našli dobrýzpůsob, jak předcházet fa-lešným poplachům, kterévyvolávala na severní hra-nici různá zvířata. Kolempohraničního elektronické-ho plotu pohazují lví trus,který zvířata zahání. ČTK

Nad budoucností, kteráčeká jeho malého syna vzemi sužované boji a násil-nostmi, se včera afghánskýprezident Hamíd Karzáí roz-plakal při projevu přímopřenášeném televizí. Mír-vais Karzáí, kterému budouv lednu čtyři roky, budepodle svého otce nucenopustit Afghánistán a státse cizincem, nebude-li vzemi opět nastolen mír.

„Naše děti nemohou cho-dit do školy kvůli vý-buchům, sebevražednýmatentátům a bombardová-ní,“ uvedl Karzáí v projevuk učitelům, činitelům minis-terstva školství a několikavelvyslancům. Prezidento-vo vystoupení mělo za cílpodpořit vzdělávání v zemi,jejíž obyvatelstvo je z 80 pro-cent negramotné a kde přikaždodenním násilí umírajícivilisté, zejména děti.

„Nechci, aby se můj synstal cizincem. Nechci, abyMírvais...“ přerušil Karzáísvůj projev, když nemohldéle zadržet vzlyky. „Chci,aby chodil do školy tady,přísahám před bohem,jsem znepokojen, jsem zne-pokojen. Chci, aby šel doškoly v Kábulu, aby vyrostltady, aby se stal, s boží po-

mocí, doktorem,“ pokračo-val se slzami v očích. Roz-plakal také několik žen ze

svého doprovodu. Afghá-nistán se v posledních le-tech potýká se stoupající vl-

nou násilí, za nímž stojí po-vstalecké hnutí Taliban.Jeho útočníci obvykle zabí-

její civilisty, tělesné stráž-ce a příslušníky bezpeč-nostních sil. ČTK

Zprávystručně

inzerce

Prezident se rozplakal při projevu

Také podruhé sidojel pro prvenství

Dva starty, dvě suverénnívítězství Zdeňka Štybara– tak začala domácí cyklo-krosová sezona, v níž úřa-dující mistr světa ze stájeTelenet Fidea předčilvšechny své soupeře veStříbře i včera v Lounech.

V Macau ani set

Český tenista Tomáš Ber-dych prohrál na exhibiciv Macau oba zápasy. Fina-lista Wimbledonu nejdřívev nedělním klání nestačilna Rusa Nikolaje Davyděn-ka a v souboji na jeden setprohrál 2:6, v duelu o třetímísto pak podlehl 6:7 Davi-du Ferrerovi ze Španělska.

Hřídel byl odvolán

Fotbalová Příbram budemít nového kouče. Šéf klu-bu Jaroslav Starka kvůli vý-sledkům odvolal MartinaHřídela, jenž tým vedl odzačátku sezony. Nástupcebude znám zítra. ČTK

77

Nejvíce bodů: Valdemoro-vá 25, Lyttleová 18 – Víteč-ková 16, Ferančíková 13

ČTK – IGOR ŠEFR

České basketbalistky se ce-lou první čtvrtinu včerejší-ho duelu proti Španělkámještě vezly na vlně euforie,na kterou je dostala ponděl-ní vysoká osmifinálová vý-hra nad Koreou 96:65.

Soupeř, který zatím našampionátu neztratil anibod, se sice postupně dostá-val více do hry, ale ještě nazačátku čtvrté čtvrtiny drže-

ly Češky naději na úspěšnývýsledek. Nezvládnutá po-slední část hry a drtivý finišŠpanělek se však podepsalypod prohru 57:77.

Tým kouče Lubora Blaž-ka hraje dnes s Brazílií a vý-hra mu zajistí postup dočtvrtfinále z třetího místav osmifinálové skupině.O prvenství budou hrát Špa-nělky s Ruskem. SIM

�Španělsko

inzerce

DÍTĚ A VITAMÍN DZdárný tělesný i duševní vývoj

dítěte školního věku úzce souvisí

s jeho tělesnou zásobou vitamí-

nu D. Studie provedené nedáv-

no americkými vědci potvrdily

především dvě skutečnosti. Děti

s nadprůměrnou až vysokou hla-

dinou vitamínu D v krvi zameš-

kaly z důvodu sezónních infekcí

o 18 až 50 procent hodin školní

docházky méně než děti s pod-

průměrnou hladinou vitamínu D.

Navíc děti se zvýšenou hladinou

vitamínuDvykázaly lepší výsled-

ky ve výuce než děti s nedostat-

kem vitamínu.

Závěry těchto studií nejsou nijak

objevné, protože významvitamínu

D pro optimální fungování imunit-

ního systému i mozkové činnosti

je již nějakou dobu potvrzen.

Udržovatvysokouhladinuvitamí-

nuD v těle je možné jen s pomocí

doplňku stravy. Vita D3 Plus je

jediným doplňkem stravy, který

tělu dítěte i dospělého dodá dosta-

tek tohoto důležitého vitamínu.

Vita D3 Plus je k dostání v lékár-

nách Dr. Max i dalších lékárnách,

lze jej objednat na dobírku na

infolince 221 674 221 nebo na

www.bwy.cz.

Zprávystručně

57

Na Španělky české basketbalistky nestačily.

Po radosti s Koreoušpanělská sprcha

V pondělí české basketbalistky smetly Asiatky, denpoté už úspěšné nebyly Dnes od 18 hodin s Brazílií

sport

Českárepublika

Page 8: deník METRO 29.9.2010

www.metro.czSTŘEDA, 29. ZÁŘÍ 2010

08 finance www.metro.czSTŘEDA, 29. ZÁŘÍ 2010

21děti

Největší solární loďpluje kolem světa

Největší solární loď na svě-tě o víkendu vyplula z Mo-naka na cestu kolem světa.Katamarán Turanor Planet-Solar, poháněný výhradněenergií získanou ze slunce,by měl za 140 dnů urazitasi 40 tisíc kilometrů, nežse vrátí do Monte Carla.Hlavním vědeckým úko-lem plavby je prozkoumatmožnosti využití obnovitel-ných zdrojů energie.

Kola z půjčovenv Londýně nemizí

Pouhých pět kol ukradlizloději za dva měsíce pro-vozu samoobslužných půj-čoven bicyklů v ulicích Lon-dýna, tedy mnohem méněnež v jiných velkoměstech.Londýnská radnice to přičí-tá nejen poctivosti Londý-ňanů, ale také bezpečnost-ním opatřením. V centruLondýna funguje 400 samo-obslužných půjčoven s šes-ti tisíci koly. ČTK

Kurz korunyDolar 18,23Euro 24,57Libra 28,89

Pohonné hmotyNatural 31,27Nafta 30,33

Burzy a akciePraha 0,44%

182Na tolik miliard korun

vzrostly loni administrativ-

ní výdaje institucí EU.

Stávka leteckých dispečerůvčera od 14.00 zastavila pro-voz na bruselském letišti.Stávka, která by měla trvatzhruba 24 hodin, postihla iněkolik letů z Prahy, jež pro-vozují společnosti ČSA a

Brussels Airlines. Zatím při-tom není vůbec jasné, pročse belgičtí letečtí dispečeřirozhodli stávkovat. Svoje po-žadavky teprve hodlají zve-řejnit. Belgické letiště nicmé-ně již zrušilo zhruba padesát

letů a provoz se nejspíš zasta-vil i na letišti v nedalekémCharleroi, které využívajínízkonákladové aerolinie.

České aerolinie podlemluvčí Hany Hejskové zru-šily oba odpolední lety z Pra-

hy do Bruselu. Zrušeny bylyi zpáteční lety.

Zrušení letů do Charleroioznámil také Ryanair, kterýna toto letiště létá napří-klad i z Bratislavy. Akce Bel-gocontrolu předcházela tak-

zvanému evropskému dniakce, který na dnešek vyhlá-sily evropské odborové or-ganizace. Ty očekávají ma-nifestace namířené protiúsporným opatřením něko-lika evropských vlád. ČTK

Evropská komise chce, abytelevize prodávané v Evrop-ské unii na sobě povinněnesly písemné označení

energetické spotřeby. Po-dobné označování pomocípísemné stupnice od A (nej-víc úsporné) po G (nejméně

úsporné) už platí pro jinépřístroje, jako jsou napří-klad pračky, myčky nádobínebo lednice. ČTK

inzerce

Mobilní webopět zrychlil

Zprávystručně

Kurzy ZATOČTE SE SVOU BANKOUPojďte spořit k náms ročním výnosem až

5,95 %Vklady jsou 100% pojištěny do 50 000 eur.

WPB Capital, spořitelní družstvoPalác Edison, Jeruzalémská 1321/2, Praha 1

800 345 345www.wpb.cz

inzerce

Připojení k internetu pro-střednictvím mobilních sítív srpnu zrychlilo až o 29procent. Největší nárůst za-znamenala síť U:fon. Pevnésítě zaznamenaly růst maxi-málně o 13 procent. Vyplý-vá to z měření DSL.cz. ČTK

Brusel ochromila letištní stávka

Jak moc žere televize?

PROFIMEDIA.CZ„Žijeme v ponuré době,o tom není sporu.“ Tak začí-ná upoutávka nového dílusérie o mladém čarodějnic-kém učni Harrym Pottero-vi. V českých kinech se prv-ní část dvojdílného filmupodle závěrečné knihy Har-ry Potter a Relikvie smrti ob-jeví 18. listopadu. Upoutáv-ku na něj představila filmo-vá studia Warner Bros. mi-nulý týden.

Harry v ní v jedné chvílistojí znásobený do nejmé-ně šesti dalších Harryů.Dvojníci mu mají pomocivyhrát souboj s další fiktiv-ní postavou příběhu, lor-dem Voldemortem, který

nyní ovládá ministerstvokouzel. Do boje s ním sek Harrymu přidají jeho přá-telé Hermiona Grangerováa Ron Weasley. Jak Volde-mortova moc roste, poutomezi třemi žáky bradavickéškoly kouzel je vystavenozátěži a Ron a Harry se do-stávají do ostrých sporů.Trailer neprozradí, zda zů-stanou přáteli a v boji, poněmž „může žít jen jeden“,lorda Voldemorta porazí.

Filmy o čaroději HarrymPotterovi na celém světě vy-dělaly miliardy dolarů. Natrailer k nejnovějšímu díluse můžete podívat i na met-ro.cz. ČTK

Za Arabelou se můžete vy-pravit na středočeský zá-mek Loučeň. Výstava kostý-mů známého výtvarníkaa návrháře Theodora Piště-ka, které nosili herci v popu-lárním televizním seriálu,začne tento víkend na zám-ku Loučeň. Sobotní verni-sáž putovní výstavy se stanesoučástí zámecké slavnostinazvané Pohádkové králov-ství princezny Arabely.„Akce zaměřené předevšímna děti se zúčastní i Dag-mar Patrasová, která v seriá-lu ztvárnila princeznu Xe-nii,“ řekl manažer zámkuJiří Senohrábek. Na výstavěnebude chybět většina kos-týmů a rekvizit, které hercipři natáčení seriálu používa-li. K trhákům expozice bu-dou určitě patřit šaty Arabe-ly a Xenie. ČTK

Harry Potter to nevzdává.

Arabelato rozbalína Loučeni

inzerce

Tahle doba je ponurá,hlásí nový Harry Potter

Nový film o slavném čaroději bude ve 3D Již nyní je k viděníupoutávka k snímku Do českých kin dorazí v půlce listopadu

Page 9: deník METRO 29.9.2010

www.metro.czSTŘEDA, 29. ZÁŘÍ 2010

20 job www.metro.czSTŘEDA, 29. ZÁŘÍ 2010

09finance

ČTK – HANA BRUSOVÁ

Jediným iPodem, který App-le znovu ponechal beze změ-ny, je ten klasický velký. Na-konec se tak s ním jeho fa-noušci budou muset zřejmědefinitivně rozloučit. Protuto chvíli ale nadále zůstá-vá v nabídce. Pojďme se alekonečně podívat na vymaz-lené novinky z Cupertina.

Nejmenším a zároveň nej-levnějším zástupcem roduje skromný shuffle. Apple sev nové generaci vrátil kestaršímu osvědčenému de-signu a sám uznal, že příliš-ná miniaturizace bez vyma-kaného ovládání není k niče-mu. Kapacita 2 GB a 15 ho-din přehrávání hudby jsoujediné dva technické údaje,které musíte znát. Klipsnana upevnění je samozřej-

mostí, ovládání standardněpříjemné, a z normálu takshuffle vybočuje jen atrak-tivní funkcí VoiceOver, kte-rá na požádání přečte jmé-no písně, interpreta i stav ba-terie. Jednoduché, šikovné.

Populární nano prošel ur-čitě nejdramatičtější promě-nou. Je o polovinu menší, do-stal rovněž klips, který pře-hrávač předurčuje k použitípři sportu, a zmenšený 1,5"dotekový displej s rozliše-

ním 240x240 bodů je jehohlavním ovládacím prvkem.I když nano bohužel ztratilmožnost natáčet i přehrávatvidea, jeho nový koncept senám rychle zalíbil.

Přehrávač je úžasně lehkýa skladný. Skoro by si zaslou-žil název „shuffle touch“.Jeho ovládací prostředí při-pomíná OS iPhonu, ale jdejen o vizuální podobu. Zabu-dované rádio a krokoměrfungují na jedničku a úžas-ná je i možnost dvěma prs-ty pootočit orientaci disple-je podle toho, jak přehrá-vač máte uchycen. Pokudnavíc k nanu připojíte slu-chátka s mikrofonem, sta-ne se z něj rázem i diktafon.iPod nano má kapacitu 8nebo 16 GB.

Poslední novinkou je vlaj-ková loď iPodů – dotekovýtouch s kapacitou 8, 32 a 64GB. Více než kdy dřív jej lzezjednodušeně popsat jakoiPhone bez telefonu. Vylep-šený model totiž dostal ně-které vnitřnosti z iPhonu 4,ale hlavně jeho úžasně ost-rý a detailní displej Retina srozlišením 960x640 bodů.Díky dvojici čoček lze navícnyní touch využít nejenjako fotoaparát a kameru,ale také k videohovorům Fa-ceTime, jež představil prv-ně právě iPhone 4. Ve všechostatních směrech se jednáo derivát známého mobiluusazený v menším těle.

JIŘÍ[email protected]

Poláci sledují státní dluhPolákům od včerejška veřejný dluh jejich země roste přímo předočima. Neobvyklé počítadlo v centru Varšavy spustil bývalý mi-nistr financí a „otec“ ekonomických reforem ze začátku 90. letLeszek Balcerowicz. Státní dluh se v Polsku zvyšuje každou minu-tu o sto tisíc zlotých, tedy přibližně 619 500 korun.

Tak jak nám to dnes sype?

iPod shuffl e

iPod nano

od 1500 Kč

od 4300 Kč

od 5200 KčiPod touch

Hudební novinky od Applu

Je k dispozici v pěti barvách. Ovládáním se chytře vrátilo generaci zpět.

Prošel zásadníminiaturizací,dostal menšídotykový displeja klips na uchycení.

Vlajková loď se chlubí displejemz iPhonu 4,kamerkoua videohovory.

Testovali jsme nové iPodyApple před pár týdny omladil téměř celou produktovou řadu svých hudebních přehrávačůNovinky jsme si vyzkoušeli a zalíbily se nám Z pestré nabídky si vybere opravdu každý

Dluh. Jako na dlani

RAJECKÁ DOLINA – MÍSTO, KDE LIŠKY DÁVAJÍ DOBROU NOCRajecká dolina, umístěná v chráněné krajině Malé Fatry, si dodnes uchováváneposkvrněný panenský ráz s nádhernou přírodou plnou barev a vůní,s nezapomenutelným panoramatem vrcholu Kľak.

Lidé se zde po staletí snažili žít s přírodou v symbióze a dodnes se tentovztah nijak nezměnil – místní příroda představuje jedinečný ekosystém,který si obyvatelé střeží jako diamant. Zdroje dřeva, hub, bylin a velkémnožství vzácných rostlin i živočichů představují jen malý zlomek toho,co v sobě tento kousek země skrývá. Není ničím neobvyklým narazit zdena opatrné srnky, majestátní jeleny, rozdováděné veverky či další vzácnéobyvatele této oblasti.

Rajecká dolina nabízí také ideální podmínky pro aktivní oddech, kterépotěší nadšené i rekreační turisty. A komu by to bylo málo, přírodnítermální prameny zaručeně uspokojí i ty nejnáročnější!

Vzácný pramen z čisté přírody

Rajecká dolina je známá nejen termálními prameny, ale i přirozenýmvzácným zdrojem pramenité vody. Nízce mineralizovaná pramenitá vodaRajec obsahuje jen 300 mg minerálů v jednom litru a dodává tělu vyváženémnožství potřebných látek, například vápník a hořčík. Panensky čistápříroda ji navíc obdarovala jedinečnou osvěžující chutí. Svým složenímRajec jednostranně nezatěžuje organizmus vysokým obsahem minerálů,a je tak přirozenou volbou pro pitný režim, jehož základem jsou nízce mine-ralizované vody s obsahem minerálů v rozmezí 150–400 mg v jednom litru.

Každý den blíž přírodě s pramenitou vodou Rajec

inzerce

Jiřina Hošková si splnilasen a stala se letuškou.Když ji v ČSA nevzali, ne-vzdala se a rozhodla se zku-sit to na Dálném východěu aerolinek, které jsoumezi lidmi z branže považo-vány za nejlepší a nejnároč-nější na světě. A vzali ji.

„Musíš umět naprostoperfektně anglicky, ale

taky si tě přeměří, jestlimáš správné míry,“ říká Jiři-na, která absolvovala šesttýdnů velmi náročného vý-cviku. „Je to neuvěřitelnádřina. Musela jsem se nau-čit vše o bezpečnosti na pa-lubě, první pomoc a samo-zřejmě servis. Učili nás, jakpřežít v poušti, na mořinebo v džungli. Doufám, že

to nebudu nikdy potřebo-vat,“ říká. Každý rok si aero-linka své letušky měřía váží. Dbá se na to, aby sipokud možno udržovalykonstantní váhu i fyzicképroporce. „Musím si dávatpozor. Jídla podávaná na pa-lubě nejím,“ dodává.

Výhodou práce u velkýchaerolinek je, že se podívátedo celého světa a ne jen na-příklad po Evropě. „Někdyse probudím v hotelovémpokoji a pět minut nevím,kde jsem. Jestli jsem domav Čechách, nebo v Thajsku.To je strašný pocit samoty.Ale pak si vzpomenu, žejsem na Mauritiu, a užiju si

dva dny na pláži,“ vysvět-luje Jiřina, která žije napříččasovými pásmy. Když přile-tí do Austrálie ve dvě ráno,sama má už osm, dá si sní-dani a kouká na spící měs-to. „Lety na západ jsouzvláštním způsobem lepší.V Americe je o dvanáct ho-din víc a je to v pohodě.Ale když se pak vra-cím, nevím, kolikje hodin ani co jeza den.“

I když lé-táte poc e l é ms v ě t ě ,váš pracovní domov je tam,kde sídlí vaše aerolinky.Domů se dostanete jednouza dva nebo tři měsíce.

„Proč bych jezdila častěji,když tam budu zbytek živo-ta? To radši přivezu rodiče aužijeme si dovolenou ně-kde jinde,“ vysvětluje Jiři-

na, proč jí vzdálenost domo-va nevadí. Pro někoho, kdomá strach z létání, je tako-vá práce naprosto nepřed-stavitelná. „Pádu letadla senebojím. Je větší pravděpo-dobnost, že mě srazí auto,“říká Jiřina a dodává, žestrach měla jen jednou, a tokdyž letěla poprvé přes se-verní pól. JAN JARVIS

Bezpečnostní agentura přijme pracovníky na pozice

STRÁŽNÝ�Á� V UNIFORMĚZKUŠENÝ DETEKTIV �OBSLUHA CCTV�STRÁŽNÝ � RECEPČNÍ �VHODNÉ PRO INVAL. DŮCHODCE�Požadujeme: zkušenosti v oboru, seriózní vystupování, příjemný vzhled, zodpovědnost, trestní bezúhonnost, dobrý zdravotní stav.

Nabízíme: odpovídající platové zařazení, možnost profesního růstu, práci ve stabilním kolektivu. Nutné doložit: výpis z RT, OP, fotografii, kartičku zdrav. pojišťovny.

mobil: + 420 724 621 822 (Praha a střední Čechy)Po – Pá 8.00 – 16.00 hod.

inzerce

„Často nevím, kde jsem“Každý den na jiném konci světa Samota i splněný sen Pětadvacetiletá dívka z Prahy

si splnila svůj dětský sen a stala se letuškou „Je to hrozná dřina,“ říká deníku Metro

Skočte s námi do světa podnikání!

VEDOUCÍPRODEJNY POTRAVIN

DÁLE OČEKÁVÁME:přátelské a profesionální vystupovánízkušenost v oblasti potravin nebo gastroznalost práce na PCzodpovědný a aktivní přístup

Přidejte se k nám!Bližší informace naleznete na:

http://izabka.jobs.cz/

…máte obchodního ducha

a máte rád(a) výzvy?…dokážete vést svůj tým?

… znáte potřeby zákazníků?… máte chuť vést svou prodejnu?

���� ���� �� ������ ������ ��������������� ������� �������� ��� ���!� "

���� ���� �� ������ ������ �[email protected]

Page 10: deník METRO 29.9.2010

www.metro.czSTŘEDA, 29. ZÁŘÍ 2010

10 téma www.metro.czSTŘEDA, 29. ZÁŘÍ 2010

19servis

„Pryč s narkomany a bezdo-movci,“ znělo jedno z heselsociálních demokratů zeSmíchova. Pražská ODSchce zase bezdomovcům po-stavit tábor, kterému se jižpřezdívá „ghetto“.

Vypadá to, že je na ulicinemá nikdo rád. Sami sitoho jsou vědomi a přizná-vají, že si za svou pověst mo-hou sami. Jaký je život bez-domovců? Vydejte se nasondu s Metrem.

Třiačtyřicetiletý Jirka jebezdomovcem teprve dvaměsíce. Za tu dobu se už na-učil, jak to na ulici chodí. Jítolik, na co si vyžebrá. Kaž-dou noc nedobrovolně usí-ná pod širým nebem.

„Důležité je se na noc ně-kam schovat, aby vás nena-šli měšťáci. Jak vás viděj ně-kde spát, dokážou být pěk-ně nepříjemní. A když je člo-věk třeba drzej, ještě odnich dostane. Stává se taky,že vás naložej do auta a od-vezou za město, kde vás vy-saděj a vy pak musíte šlapat

zpět,“ říká Jiří. Na otázku,zda-li by se Jiří šel ukrýt doplánovaného tábora probezdomovce, s odpovědí ne-váhá. „Ani náhodou. To jeproti svobodě. Policajti užse nám teď vysmívaj, že náspřejde sranda, až nás tamzavřou. Slyšel jsem taky, žeto ghetto nebudeme moctopustit,“ říká Jirka, který zá-roveň přiznává, že si bezdo-movci za svou špatnou po-věst mohou sami, a to hlav-ně kvůli svým opilým kole-gům. To může potvrdit ibezdomovec Mirek z Masa-rykova nádraží. „Já setěmhle skupinkám bezdo-movců raději vyhýbáma jedu na vlastní pěst,“ říkáMirek.

Rozpory mezi bezdomov-ci jsou podle nich samot-ných horší, než si lidé mys-lí. „Třeba tady na Hlaváku.Sotva si lehnete na zem, užza váma běží cikán a snažíse vás okrást,“ říká jeden zbezdomovců z Hlavního ná-draží. A jak to mají s prací?

„Je obtížné si práci sehnat.Musím vystačit s tím, co sivyžebrám. Za den tak 80 ko-run,“ říká Jiří.

Naopak někteří bezdo-movci si práci dovedou se-hnat lépe. „Pořád chodímna nějaké brigády, není pro-blém něco sehnat,“ dodáváMirek.

3500tolik bezdomovcůse přibližně pohybujepo hlavním městě.

Nejpravděpodobnějšímmístem, kde by mohlvyrůst tábor probezdomovce, jepozemek u malešickéspalovny v blízkostiPrůmyslové ulice.Druhou variantou jsoupozemky v uliciStříbrského na JižnímMěstě. Tato oblast jevšak hustě obydlená.Poslední varianta jeúzemí v blízkostiďáblické skládky. T

ak jsme s kolegou rozmlouvali s bezdomovci naHlavním a Masarykově nádraží. Nemohli jsme sinevšimnout nedůvěry, která mezi nimi vládla. Ne

k nám, to je samozřejmost, ale k bezdomovcům jako tako-vým. Navzájem se okrádají, podvádí a hlavně nováčci simusí dát pozor. Bezdomovec Miroslav (na obrázku) námdal užitečnou radu: „Držte se od nich raději dál!“

NemajídomovDo kampaně se ale hodí

ADAM VÁCHALPETR MAŠÍNwww.metro.cz

„Měšťáci se námvysmívají. Prý náspřejde sranda,až nás zavřou donového tábora.“JIŘÍ, PRAŽSKÝ BEZDOMOVEC

Strany před komunálními volbami slibují, že hlavní město zbaví bezdomovců Ti seobávají krušných časů Deník Metro vyrazil na místa, kde se lidé bez domova scházejí,aby zjistil, jak žijí Svěřili se, jak s nimi jedná policie i co se na ulici proslýchá

Ghetto

2x METRO – PETR MAŠÍN

„Radši se nám dále vyhýbejte“

�������

Činoherní klubAdresa: Ve Smečkách 594/2619.30 M. Krleža – Léda

Dejvické divadloAdresa: Zelená 1084/15a19.30 J. Buchan,A. Hitchcock – 39 stupňů

Divadlo ABCAdresa: Vodičkova 2819.00 W. Shakespeare –Král Lear

Divadlo KomedieAdresa: Jungmannova 120.00 J. Havlíček, D. Jařab –Petrolejové lampy

Divadlo naVinohradechAdresa: náměstí Míru 719.00 F. Schiller – MarieStuartovna

Divadlo podPalmovkouAdresa: Zenklova 3419.00 A. Procházka –Ještě jednou,profesore

Divadlo Spejblaa HurvínkaAdresa: Dejvická 3810.00 M. Klásek –Hurvínkovo dobrodružství

Divadlo v CeletnéAdresa: Celetná 1719.00 F. M. Dostojevskij –Běsi

Divadlov ŘeznickéAdresa: Řeznická 1719.30 L. Dobrovoda – Jamalkáč

Studio YpsilonAdresa: Spálená 1619.30 A. Jarry, J. Havelkaa kol. – Nadsamec Jarry

Švandovo divadloAdresa: Štefánikova 5719.00 D. Šiktanc,K. Glogrová, A. Rut –Pohřební slavnost

KINA

AtlasAdresa: Sokolovská 1

18.00 Bobule, 18.00 Románpro muže, 20.00 Bokovka:Viewegh-film-víno, 20.30Román pro ženy

Bio OkoAdresa: Františka Křížka 1518.00 Sama v Africe, 20.30Muži, kteří nenávidí ženy

EvaldAdresa: Národní 2817.00 Román pro muže,19.00, 21.00 Submarino

FrancouzskýinstitutAdresa: Štěpánská 3519.00 Útěk

LucernaAdresa: Vodičkova 3616.45, 18.45 Román promuže, 20.45 Submarino

MatAdresa: Karlovo nám. 1918.00 Agora, 20.30 Muži,kteří nenávidí ženy

Palace CinemasSlovanský důmAdresa: Na Příkopě 2212.00, 14.00 Sammyhodobrodružství 3D, 12.05,14.30, 17.15, 19.40, 22.10

Kajínek, 12.10, 14.25, 21.30(K)lamač srdcí, 12.20,14.35, 16.45, 19.00 Dál nežse zdálo, 12.50, 13.50,15.00, 16.00, 17.15, 18.15,19.30, 20.30, 21.40 Románpro muže, 12.50, 15.10,17.30 Tajemství mumie,13.30 Let's Dance 3D,13.40, 16.30, 19.20, 22.15Karate Kid, 14.00, 17.00,20.00 Počátek, 16.00, 18.10,20.20, 22.30 Resident Evil:Afterlife 3D, 19.50, 22.2022 výstřelů

SvětozorAdresa: Vodičkova 4113.00 Největší z Čechů,13.15 Květ pouště, 15.15Pouta, 15.45, 18.30 Užívejsi, co to jde, 18.15 SingleMan, 20.30 Seriózní muž,20.45 Filmové pásmo:Carstensz – Sedmá hora

�����

BalbínovapoetickáhospůdkaAdresa: Balbínova 323/620.00 Radim Hladík & BlueEfect – Unplugged

Hudební klubPalmovka

Adresa: Pod Hájkem 2204/120.00 Yo Yo Band

KC VltavskáAdresa: Bubenská 120.00 Radůza

Kostel sv. MichaelAdresa: Michelská 2721.00 Rabbi Darkside & 3rdParty (USA)

Lucerna Music BarAdresa: Vodičkova 3620.00 3. Pražský Ethno Fest

Madona Music BarAdresa: Na Lysině 1220.00 Mojito mánie

MalostranskábesedaAdresa: Malostranské nám. 2117.00 Magic Opera AriasAnd Virtuoso Piano, 20.30Potlach – Pacifik

PrdelAdresa: Žitná 4, Praha 221.00 Latino Prdel

RC KainAdresa: Husitská 106/120.30 Kaar + Dying Behind+ Repulse

Finance - nabídkaPŮJČÍME Vám bez poplatku! Volej-•

te ZDARMA na tel.: 800 220 202PŮJČKY 50-300 tis. Kč. Bez volá-•

ní na linky 900, bez poplatku pře-dem. VOLEJTE 222 264 420.

PŮJČKA pro VÁS! Schválíme do•30 minut, peníze do 24 h., pištesms: jméno, příjmení, rod. č., tel.,měs. příjem, výdaje, výše půjčky.SMS na 605458282

Půjčky bez ručitele, úroky od•5% pro zaměstnance, OSVČ bezpoplatku. Hypotéky a kreditní karty.Tel.: 725141063 Po-Pá 9-18 h.

Akční nové půjčky. Nová pří-•ležitost pro každého i problémovéklienty a OSVČ. Např. 100 000 spl.1898Kč/72měs. Registr nerozho-duje. Tel. 723 906 432

Půjčky od přímého poskytovate-•le! Registry neřešíme! I bez proka-zování příjmů! Např. 200.000 od2.412/měs.! RPSN od 11%! Tel.:720 669 440, 722 005 195

Půjčky BEZ POPLATKŮ. Nastavím•variantu podle Vašich příjmů. Měsíč-ní splátky. Spl. 18-48 m. Žádná pla-cená linka. www.prijemne-penize.cz,Iva 605165825

Rychlé půjčky od přímého inves-•tora, výsledek znáte do 60 minut.Tel.: 773 217 513

Půjčky zaměstancům, důchod-•cům, živnostníkům. ŽÁDNÉ POPLAT-KY! Žádné volání na 900...Vyří-zení do 2 dnů. Volejte kdykoliv.604857650, www.pujcime-vam.cz

SOLIDNÍ PŮJČKA bez poplat-•ku a volání na 900...Od 30.000Kč do 5,000.000 Kč. Nízký úrok.Neváhejte nám zavolat!? Tel:773901364

Seznámení

Pro nezadané a jednotlivce: láz-•ně T. Teplice 16.-21.10., Silvestrv Luhačovicích 30.-2.1. Info: AgHarmonie 602779579

Pronájmy - poptávka

HLEDÁM pro zaměstnance BYTY•k PRONÁJMU v Praze, právní serviszajištěn. Děkuji. Tel.: 274 78 44 28

Hledáme pronájem bytu v Praze•a okolí pro 2 osoby - nekuřáci bezzvířat, cena nájmu do 10.000 Kčvčetně poplatků. T: 220806245,605845088

Nemovitosti - poptávkaPLATBA V HOTOVOSTI ihned za•

Vaší nemovitost v Praze a oko-lí. Právní servis zajištěn. Rychléa seriózní jednání. Prosím, volejtenebo SMS na 777805053

Ihned vykoupíme Váš byt, rodin-•ný dům, činž. dům, pozemek. Hoto-vost do 3 dnů. Vyřešíme cokoli –privatizaci, právní vadu, dluhy,exekuce. T: 777603019

Koupíme ČINŽOVNÍ DŮM v Pra-•ze, garantujeme stejnou cenu,jakou měl před krizí. Volejte222 714 438, 602 689 813!

Byty - nabídkaByty 1+kk až 4+1 k TRVALÉMU•

BYDLENÍ v Praze v cenách 200 až500.000,-Kč u soukromých majitelůHledáme a nabízíme. www.jurda.cz,604219721, 603418248.

Koupim byt nebo RD kdekoliv•v Praze a okolí v jakémkoliv stavu.RK nevolat. Tel.: 774 254 625

Byty - poptávka

Pro zaměstnance předních zahr.•firem neustále hledáme byty k pro-deji i pronájmu. Tel. 739500578

VYKOUPÍM družstevní byt či•nemovitost za Vaši cenu, ZAPLA-TÍM dluhy, zajistím bydlení. Penízebez úvěru. Záloha až 100.000,-Kčdo 48 hod. 739 571 734

Koupím byt kdekoliv v Praze,•dám okamžitou zálohu, platbahotově, právní záležitosti vyřídím.Stav nerozhoduje. RK nevolat. tel.234095720, 720539665

ZÁLOHA IHNED! Koupím byt•v Praze v jakémkoliv stavu nebo RDv Praze a okolí do 8mil. Právní ser-vis nebo exekuce zařídím. RK nevo-lat. Tel.: 722 181 264

PENÍZE IHNED za družstevní byt•nebo byt v osobním vlastn. v Prazedo 10 mil. Kč. Právní servis ZDAR-MA a to i v případě exekuce. Děku-ji. Tel: 777212134

PLATÍM HOTOVĚ za byt v Praze.•Rychlé a seriózní jednání, právníservis zajištěn. Prosím, volejte,možno i sms. Tel: 602 204 244

Hobby - poptávka

Sběratel koupí staré perské•koberce, obrazy a ostatní starožit-nosti. tel.: 602 218 721

Koupím starožitný nábytek,•hodiny, obrazy, šavle. Platba hoto-vě. Tel. 777 886 860, email:[email protected]

Ostatní

VÝKUP ZLATA-Okamžitá hotovost•za Vaše zlato, zlomky a zubní zla-to. Solidní ceny, přístup. Praha 1,ul. 28 Října 13. Tel: 224 224 664,224 215 443

Kancelář řádkové inzerce: Na Florenci 19, 110 00 Praha 1po-čt 800-1800, pá 800-1700

tel.: 225 065 177, 178, fax: 225 066 653servis

���������� �� ������� ����������

������ �!���"�# ��$��%����&��'�(�& ����'�)�

*+,-++.+++ /�&�'��(0(1& �� �&23���4�&���)'5�6&�& .�7(61�

-89 :;: 98<

�������� ��� ���� ������ �

�� ���������� ��!"�#��$�%&�� �'�(�)*+#�,

-"& ��.�#"*/��$ ��'���0� )�� �/1���1" $ �$ 23

�� 455 #��( �.

678 984 75:

������� � � ���������

��� ���������� �������� !�"�#�"$ � "��%���$

�&'���#� � (#��&!����#� � ��������%

)*+ �,�-./��000

12( 343 �2

������ ��� �� �� ��� �� � ������ ��� �������

��� �������

�� ��� ��� ���������� ���

����� ���������� ����

��� ���� ��� ��� � ��������������

� �� ��� ��� ���

������ ��� ���� �� � ��� �� ����

SEZNAMKA GRANDMacešková 20, 106 00 Praha 10OSOBNĚ: objednávky po-pá, 8-12hna tel.: 602 551 111, 602 561 111Vše na počkání, seznamka V.I.P.POŠTOU NEBO PŘES SMS: Zašlete

na 602 571 111 SMS ve tvaru: M*JMENO*PRIJMENI*ULICE*

CISLODOMU*MISTO BYDLISTE*PSCPoštou obdržíte dotazník

a informace.www.videoseznamka.cz

Dokončení ze strany 18

Page 11: deník METRO 29.9.2010

www.metro.czSTŘEDA, 29. ZÁŘÍ 2010

11kultura

Minulý týden si TomCruise v Praze mapovalmísta, kde by film mohlvznikat. Navštívil tak

Hlavní a Vršovickénádraží. Zašel i dobývalé čističkyodpadních vodv pražské Bubenči.

Na Hlavním nádraží sehollywoodská hvězdazastavila ve Fantověkavárně.V prostoru Vršovickéhonádraží chodil herecpřímo po kolejích mezistarými vagony.V bubenečské čistírněse vydal do podzemníchprostor.Svou dopolední jízdupo Praze ukončil vareálu barrandovskýchateliérů.Navštívil i Pražský hrad.

Nejpozději za tři dny se vhlavním městě Česka rozje-de natáčení čtvrtého dílu fil-mu Mission: Impossible 4.Potvrdila to již také herco-va mluvčí Lee Muldoonová:„Ano, první plný natáčecíden je o víkendu.“ HerecTom Cruise je opět i produ-centem snímku.

V zatím posledním, tře-tím dílu, který vydělal 395milionů dolarů (asi čtyři mi-liardy korun) si vedle Crui-se zahrála například KeriRusselová. Jeho protivní-kem byl jako bezohlednýobchodník se zbraněmi Phi-lip Seymour Hoffman, drži-

tel Oscara za snímek Capo-te. Režisérem „trojky“ bylJ. J. Abrams.

To, že se další díl známé-ho filmu, v němž Cruise hra-je tajného agenta EthanaHunta, natáčí opět v Česku,zřejmě podpořil nový vlád-ní plán pobídek.

Filmaři chtějí v Česku zaprojekt Mission: Impossible4 utratit 176 milionů ko-run. Pokud vynaložené pe-níze úřadům doloží, Českojim část vrátí zpátky. Podlenového pravidla může jít ažo pětinu. Do kin by se sní-mek měl dostat v květnupříštího roku. ČTK

Tom Cruise začne v Prazenatáčet už o víkendu

Cruise natáčí v Praze Mission:Impossible 4 Kde všude? �

www.metro.cz

kultura

Váš klíč je na www.panelreko.cz tel. 800 11 22 78

PANELREKO s. r. o.Křejpského 1523, Praha 4 – metro Opatov

REKONSTRUKCE BYTU

My víme, jak to má být...

9 let na trhu Více než 1100 realizacíBytové studio na 250 m2 Originální návrhy řešení

BYTOVÁJÁDRA

inzerce

Kde všude byl

Práce - nabídka

Švýc. obch. spol. hledá komuni-•kativní spoluprac. pro prodej a psa-ní objednáv. kanc. Praha-10, P-5.Tel.: 602474410

Hledáme 3 spolehlivé obchod-•níky pro kancelář v centru Prahy.Tel.: 773666125

Přijmeme SŠ, VŠ na pozice Asi-•stent prodeje a Obchodník. Tel.:602333736

Nabízíme zajímavou práci na HPČ•i VPČ. Praha. Tel.: 602 474 413

Zajímavá práce v obch. kanc. na•Praze 10. Možno i brigádně. Tel.:604118714

Nabízím práci v obch. kan-•celáři. Zaškolíme. Kladno Tel.:774749722

Přijmeme ženy na DPČ na odoled-•ní úklid, od 15:30 hod. Praha - Dol-ní Měcholupy. Tel.: 602 667 670

Firma ZEPTER - HOME CARE při-•jme spolupracovníka do nově ote-vřené prodejní kanceláře v Praze 5.Tel.: 724125891

BRIGÁDY pro každého-zálohy•50% vyplácíme 2. den. Doplňovánízboží, práce ve skladech, poklad-ní. 284083300, 777335756,www.creditczech.cz

Nevíte co s volným časem? Chce-•te si u nás vydělat? Rádi telefonu-jete? Právě VÁM je určena nabíd-ka na dlouhodobou spolupráciv callcentru na P5. Budete pracovatna zajímavých projektech na pozicitelefonní operátor. Nástup ihned,zaškolení, bonusy. 724567151,[email protected]

Firma v Praze přijme na venkov-•ní a přímý prodej 16 prodavačů/ektextilu. Nástup ihned. Výplata den-ně 1650 Kč. Tel.: 274 77 36 10

Až 5000 Kč MĚSÍČNĚ NAVÍC!•Poskytněte Vaše auto, plot či důmjako reklamní plochu pro firmy z celéČR. Volejte ihned 270 005 066 Po-Pá, 7-19:00 hod.

Mezinárodní společnost hledá•do svého obchodního týmu kole-gu pro péči o klienty. Nabízímezázemí silné společnosti, bezplat-né zaškolení, kariérní růst, nad-standardní ohodnocení. V případězájmu zašlete životopis na [email protected].

Nabízíme práci v administrativě.•Schůzky na tel.: 777 550 443

KOSMETIČKU, KADEŘNICI, kož-•ního lékaře, ortopeda přijme navýuku školící zařízení na Praze1. Životopis zašlete na e-mail:[email protected]

AUTODOPRAVA HOD-P10 přijme•ŘIDIČE nákladních vozidel na vnitros-tátní přepravu s praxí sk. C, E. Nástupmožný ihned. [email protected],605 202 650

Přijmeme muže i ženy na stán-•kový prodej do obch. center. HPP,VPP, brigáda i důchodci. Plat min.1000 Kč/den. Tel.: 732 725 179,PO-PÁ, 9-17 hod.

NOVINKA 2011-Pozor startuje-•me! AXA Représentants zakládásíť reprezentantů a manažerů proČeskou republiku. Vysoké finanč-ní ohodnocení, stabilita nadná-rodní společnosti. Buďte s námina startu. Info: 731 133 333a 732 350 191.

Přijmeme brigádníky do skladu,•tiskáren, na doplňování zboží...Dále hledáme pokladní, skladní-ky s oprávněním VZV a mnoho dal-ších... Tel.: 602 491 081

Hľadáme slovensky hovoria-•cich operátorov na predaj po tele-fóne. Plat až 100,-Kč/hod + pro-vízie. V prípade záujmu volajte:724 738 278

Chcete si přivydělat nebo hledáte•stálé zaměstnání? Máte zkušenos-ti s telemarketingem? Hledáme bri-gádníky na aktivní telemarketing.Tel: 724738278

Přijmeme schopné zaměstnance•s ČID a PID na funkci - strážný, naobjekty v Praze. Tel.: 737 225 555,241 741 470

Přijmeme několik pracovníků•do pozic řidič-manipulant a řidič-obchodní zástupce. Nástup ihned.Tel.: 272 656 672

Nemáte ukončenou školu ani•maturitu, stačí dobré nasazenía řidičské oprávnění sk. B. Plat24.000 Kč+osobní ohodnocení.Tel.: 222 310 432

BA přijme muže i ženy na vol-•né pozice strážný. Místo praco-viště Kutná Hora! Plat od 53 Kč/hod. Volejte na 725010100 nebo246082385

Obchodně zprostředkovatelská•společnost nabízí práci v kancelá-ři. Zaškolíme. Praha a okolí. Tel.:776 522 784

Přijmeme lidi ve věku od 18•až X let na stánkový prodej doOC, možnost HPP, VPP, brigádai důchodce, mzda min. 100 Kč/den.T:607104342 (od 9-16:00 h.)

Agentura domácí zdrav. péče při-•jme dvě zdravotní sestry s registra-cí. Tel.: 737 416 089

ZŠ v Praze 10-Hostivaři při-•jme ihned kvalifikovanou vycho-vatelku ŠD. Tel.: 274016253,274862488, 603436284, e-mail:[email protected]

Přijmeme ženy s gastronimic-•kých oborů do obchodního odděle-ní. Výdělek 30-35.000 Kč, zaško-lení, kariéra. Nutno domluvit os.pohovor na tel: 221 490 913

A.S. přijme pracovníka výstup-•ní kontroly. Vhodné pro uchaze-če z Prahy 5. Čistý RT. Nabízímenáborový přísp. 5000 Kč, mzdu65 Kč/h, odměny. T:224109445

Úklidová firma přijme zaměst-•nankyně na úklid domu seniorů naHájích. Pracovní doba 8:00-16:00hod. Tel.: 724 354 887

Hledáme spolupracovníky z řad•studentů ze SŠ i VŠ, komunika-tivost, flexibilita, plat 100 Kč/hod., výplata denně na ruku. Tel.:602342485

Volná místa pro asistenty a asi-•stentky prodeje do OC Praha. 80-100 Kč/hod + bonusy, HPP i bri-gádně. Požadujeme příjemnévystupování. Tel.: 605 727 081

Až 10.000 Kč měsíčně navíc si•můžete přivydělat prací v domác-nostech, hlídáním dětí či řeme-slnou činností. Volejte ihned!777 723 986

Oděvní firma přijme švadlenu•sériové dámské konfekce. Praxev oboru nutná. Informace na tel.602 979 788.

NABÍZÍME BRIGÁDU v OC a pro-•dejnách ČR (ZTP, MD, nezaměst-naným, studentům). Očekávámeslušné jednání, zodpovědnost,výpis z TR. Kontakt: 737 833 503

BA přijme pracovníky do mla-•dého kolektivu na pozici STRÁŽ-NÝ v obchodě. Nástup možný ih-ned - pracoviště Praha. Tel.:725 783 551

Perspektivní výdělečná činnost,•HPP i přivýdělek, více možností,dle schopností a vzdělání, profes-ní růst, doživotní renta. Termínypohovorů 737487036

VYDĚLEJTE SI 120-200 KČ/H,•směnný provoz, možná flexibil-ní prac. doba! Call centrum na Pra-ze 3 hledá CZ i SK tel. OPERÁTO-RY na aktiv. linku, prodej výrobkůstávajícím spokojeným zákazní-kům, 2-směnný provoz, atraktiv-ní platové podmínky, další zajíma-vé benefity, kontakt: 246 007 710,[email protected].

Úklid večerní a víkendový v kuchy-•ni i na brigádu. Vhodné pro studen-ty nebo paní z ČR na MD. Praha 6,Libocká 15. T: 731 471 825.

Pomocnou sílu do kuchyně. Při-•jmeme pečlivou a spolehlivou paní,nekuřačku z ČR na HPP. Praha 6,Libocká 15. Tel.: 731 471 825.

Nabízíme pev. prac. dobu Po-•Pá: 8-15 nebo 13-21 h., práce napoboč. banky a obch. cent. Mla-dý kol., zaškolení bankou, plat:20000 Kč+odměny, 722503430

Velkoobchod s nápoji hledá spo-•lupracovníky, kteří chtějí vydělávatpeníze tím, že pijí nealko nápoje.tel.: 257 930 172

Vzdělávání - Kurzy nabíd.

KURZY ÚČETNICTVÍ a DANÍ –•podvojné, mzdové, daňová evidence- večerní rekvalifikační kurzy, zahá-jení 20.9.2010, www.prekos.cz, T:604201522

Chcete získat práci? ÚČET-•NÍ KURZY, akredit. MŠMT, v cen-tru od 18/10/2010. Nabídkazaměstnání. Tel.: 220921440,www.ucetnikurzy.cz

MATURITA! SSOŠ Profes otevře•ve šk. r. 10/11 3leté dálk. nást.stud. pro abs. 3let. učeb. oborů.www.skolaprofes.cz t 241440857,603423715, 603481654

VÝTVARNÉ KURZY studijní kres-•ba a sochařský atelier v KK Poštov-ka, Zahradníčkova 2, Pha 5, lektorB. Proksová ak. soch. Volná místaPO a ÚT. 731189871

KVALIFIKAČNÍ KURZ - Pracov-•ník v sociálních službách, Prahaod 6.10.2010. Výuka v odpoled-ních hodinách. www.ivex.cz, tel.:603 767 703, 602 226 090

Služby - nabídkaSoukromá PEČOVATELKA nabízí•

SENIORŮM v Praze pečovatelskouslužbu, vč. zdravotních masáží,pedikúry, manikúry. Výpis TR mám.Cena dohodou. 773 133 980

Finance - nabídkaObčanské půjčky: 50-200 tis.•

Kč. Nízké splátky, bez poplat-ku předem, i pro klienty v regist-rech, OSVČ a ženy na MD. Tel:491 619 888

Kancelář řádkové inzerce: Na Florenci 19, 110 00 Praha 1po-čt 800-1800, pá 800-1700

tel.: 225 065 177, 178, fax: 225 066 653servis

�������� ����� �� ��� ������ �� ������� �� ��� ���� � ������������ ����� �����

�����

�� ��

����

���

�������� ������ �������� �����!" �# $�%���& %'�()*�����

Nad Libeňským nádražím 283, Praha 9 • Vysočany

TEL.: 266 311 671, 777 666 616

����

Auto - Moto - nabídka

Cestování - nabídka

LÁZNĚ LIBVERDAPrima pobyt I

již od 7.490 Kč/2 os.7-denní pobyt se stravováním -

bufet a 3 procedurami: 1x masáž lávovými kameny část.,

1x oxygenoterapie, 1x koupel Silvestrovský týden28.12.2010 - 2.1.2011 za 5.915 Kč.

ubytování, polopenze-bufet, 3x taneční večer + silvestrovská

oslava, novoroční oběd a 2 procedury

Rádi Vám zašleme ceník domů zdarma!

tel.: 482 368 100 - 102 mobil: 731 957 326

e-mail.: [email protected],www.lazne-libverda.cz

LÁZNĚ LIBVERDA, a.s., č.p. 82 Hejnice 463 62

�������� � ��� ����� �� ����� �������

����� �����!�"�� #�"��$ ! �� ��%&!�!� '() �') *�+ , (') '-* ()�

������� ��� ����� ������ ������ �������� ������� ������ ���� � ������

Pro zajištění ostrahy objektů v Praze a okolí (administrativní budovy, hotely, obchodní centra)

přijmeme pracovníky na pozice

HELPFULGUARDOD 11.000-Kč/měs.

DO 16.300,-Kč/měs.

OFFICERGUARDOD 10.000 – Kč/měs . DO 15.000,-Kč/měs.

POŽADUJEME TRESTNÍ BEZÚHONNOST,

FYZICKOU ZDATNOST, ZNALOST AJ, NJ VÝHODOU,

SPOLEHLIVOST, ZNALOST PRÁCE NA PC

NABÍZÍME STRAVENKY, VÝPLATA MZDY

TÝDNĚ, FINANČNÍ ODMĚNY, JISTOTU STÁLÉHO

ZAMĚSTNÁNÍ, ZAJIŠTĚNÍ UBYTOVÁNÍ

HOTELOVÉHO TYPU (za 4.200 ,-Kč/měs.)

V PŘÍPADĚ ZÁJMU VOLEJTE

ZDARMA LINKU 800 100 187WWW.SSI.CZ

S T Ě H O V Á N ÍM.H.S. PRAHA

Martin Hudeček Stěhování 24h,. SO +NE + svátky bez příplatků, ČR , EUstěhování bytů, kanceláří, domů, trezorů, strojů, pián

a těžkých břemen do 300 tun, balení montáž a demontáž nábytkupojištění do 5 milionů Kč

[email protected] Telefon : 736 202 032w w w . s t e h o v a n i - m h s . c z

LEVNĚ

������� � � ��� � ����� ������ ������� ����������

��� ��! ��� "� !#" �!�$$$%&'�()*+,(%-.

• STĚHOVÁNÍ ••VYKLÍZENÍ•NEPOTŘEBNÝCH VĚCÍ •BOURÁNÍ •KDYKOLIV, KAMKOLIV I SO A NE

Fa NĚMEC 603 538 314, 603 583 806

sleva sleva

markýzy od 4290,-Kč !!

z ceny zakázkyna plastová a eurookna

15%z ceny montážehliníkových žaluzií

���������� �������� ��� ���� �� ��� ����� ����

������ � ����� ��� ������ � ����������� !"# $%% &!&� � ��'(�)� *+* +", --+

���������� �� ������ ������� ����������

ŽALUZIE, ROLETY���� ������� ��� ��� ���� ������ � ����� ������� ����!�� !�"#�$ �� �%& �"'

���(")���� ��*� +�"�!�"#� $���

Kurzy angličtiny za 400kč/měsic!Od 14:30 do 17:15.

Min. 16 hodin. Učí rodilí mluvčí/budoucí učitelé.

www.twp.cz 283 893 [email protected] Worldwide

����� ���� ���������� �����

���� � ������� ������������� ����

��� ������� � ��������� ������� ����

��� �������� �!���"�#��������� �������� ���"����#�� � ���������

$����% $��� &'��� (������� )����� ���"���

*��������� +,+--���. /01 203 422 213 563 643���������� �

Pokračování na straně 19

Page 12: deník METRO 29.9.2010

www.metro.czSTŘEDA, 29. ZÁŘÍ 2010

12 kultura www.metro.czSTŘEDA, 29. ZÁŘÍ 2010

17servis

Herec Karel Roden, režiséřiPetr Zelenka a Marek Naj-brt. Tyto tři významné

muže české kinematografienyní spojuje nový projekt –seriál Terapie, který jako vů-

bec první hraný seriál vesvé produkci natočí českápobočka televize HBO. Prv-

ní klapka padla v barran-dovských ateliérech v pon-dělí. Na obrazovkách by se

měl první díl objevit na pod-zim příštího roku.

Nový seriál bude českouverzí světově známé sérienazvané In Treatment s Ga-brielem Byrnem v hlavníroli psychiatra, za kterým

přicházejí svérázní pacien-ti. Seriál vychází z předlohyizraelského autora HagajeLeviho nazvané Be Tipul.

Kromě Zelenky a Najbrtascénáře některých epizodnapsali Iva Klestilová, BenTuček a Robert Geisler. Seri-ál pro českou HBO znamenározšíření domácí produkce;zatím zde vytvořila show Nastojáka, dokumenty z cykluBez cenzury či snímkyNebe, peklo Davida Čálka acelovečerní debut JaroslavaFuita Dvojka. ČTK

Nový seriál české HBObude mít 45 asipůlhodinových dílů.Americkou sériiověnčenou řadouprestižních cen již dříveodvysílala Českátelevize pod názvemV odborné péči.

MAFA – RADEK CIHLA

Hřebejk uvedesvůj film v USAv listopadu

inzerce

Zajímavosti

Karel Roden si zahraje v seriálu

Roden ve filmu Lidice

Film Jana Hřebejka Kawasa-kiho růže, který se bude zaČesko ucházet o nominacina Oscara za nejlepší zahra-niční film, bude mít v USApremiéru na konci listopa-du. Stane se tak v newyor-ském kině Film Forum, kte-ré se zaměřuje na nezávis-lou produkci. Přítomnost vamerické distribuci se obec-ně považuje v předoscaro-vém klání za výhodu, je pro-stě na film vidět. ČTK

E. Krupková60 let, důchodceZ českých filmůtrilogie Slunce,

seno. A dálefilm Nástrahyvelkoměsta.

A. Schneer-berger48 let,

velitel četyPodle mě by Os-cara zasloužil Po-slední samuraj.

A. Švejdová29 let, manažer

S nominacíHřebejkova fil-mu Kawasakihorůže plně sou-

hlasím.

Více si zahrajte nawww.metro.cz

ODS kupčí s údajiOd listopadu se bohuželpřestanou prodávat před-platní kupony MHD abude povinné přejít naOpencard. Tuto kartuvšak nemám a ani ji ne-chci. Dosavadní systém

kuponů vyhovoval nejenmně a nebyl důvod jej mě-nit. Pražská ODS se všakrozhodla fungující systémzbourat a nahradit jej zby-tečným a hlavně nesku-tečně předraženým pro-

jektem Opencard. Tentotunel veřejných financímagistrát nyní zkouší do-datečně zalepit tím, že za-mýšlí obchodovat s osob-ními údaji majitelů karet.

ONDŘEJ DUSÍK

DNESMin. 8/ Max. 12

Oblačno až zataženo,místy přeháňky nebo ob-časný déšť, na horách ana severovýchodě územísrážky četnější. V polo-hách nad 1300 m srážkysmíšené nebo sněhové.

ZÍTRAMin. 9/ Max. 13

BIO 1Mírná zátěž

Stupeň zátěže umožňujeběžný denní režim bezomezení, pouze s přihléd-nutím k aktuálnímuzdravotnímu stavu.Teplotní rekord: 27,1Rok výskytu: 1869

POZÍTŘÍMin. 10/ Max. 14

Komiks

Ukázku nových „tem-ných časů“ HarryhoPottera můžete vidětna našem webu.

SudokuHoroskop

Máte partnerské nebo

Zavolejte mi i vy!ASTROLOŽKA KAMILA!Tel.: 906 706 607www.astrohled.cz

VOLEJTE ZDARMA!

zkušených KARTÁŘEK! T

PŘESTALI JSTE VĚŘITNA LÁSKU? Spolu ji dokážeme najít, zavolejte mi! Astroložka Karina

Beran 21/3–20/4Budete mít pochopení s neroz-hodnými jedinci a pomůžete jim vytřídit si myšlenky. Dokážete být empatičtí.

více na tel.: 906 706 607

Býk 21/4–21/5Dnešní milostný zážitek ve vás zanechá výborné vzpomínky. Ještě dlouho si to pak budete přehrávat v hlavě.

více na tel.: 906 706 607

Blíženci 22/5–21/6Nebudete mít problém splnit úkol, který vám zadá šéf. Víte, že však potřebujete také pomoc svých kolegů.

více na tel.: 906 706 607

Rak 22/6–22/7Podaří se vám zaujmout oso-bu, která si vás doposud příliš nevšímala. Můžete být na sebe skutečně pyšní.

více na tel.: 906 706 607

Lev 23/7–22/8Mezi kamarády budete velice populární. Dostanete několik pozvání na setkání. Nemůžete se však roztrhnout.

více na tel.: 906 706 607

Panna 23/8–22/9Nezadaní, dnešní den je jako stvořený k tomu, abyste vyzna-li své city osobám, ke kterým cítíte něco víc.

více na tel.: 906 706 607

Ryby 21/2–20/3Nebudete důvěřovat práci no-vého kolegy. Nejraději byste udělali vše sami, ale na to ne-máte čas ani energii.

více na tel.: 906 706 607

Vodnář 21/1–20/2Nebudete mít problém s nava-zováním nových vztahů. Nao-pak, půjde to velmi snadno. Pře-mýšlejte o budoucnosti.

více na tel.: 906 706 607

Kozoroh 22/12–20/1Partner vás bude něčím hodně štvát. Na vás je, abyste se nene-chali vytočit. Pokuste se udržet nad věcí.

více na tel.: 906 706 607

Střelec 23/11–21/12Můžete se spolehnout na to, že nový vztah vám dlouho vydrží. Snažte si uchovat náboj, který přináší začátky.

více na tel.: 906 706 607

Štír 24/10–22/11Připravte se, že se v práci neza-stavíte. Budete plnit úkoly i za kolegu, který je nemocný nebo na dovolené.

více na tel.: 906 706 607

Váhy 23/9–23/10Atmosféra na pracovišti bude neobvykle příjemná. Budete si užívat spontánních vtípků. Dobře se pobavíte.

více na tel.: 906 706 607

inzerce

Který film by si podle vászasloužil Oscara?

Řešení z minulého čísla

Anketa

[email protected] a www.facebook.com/denikmetroV dopisu uveďte jméno a adresu. Metro si vyhrazuje právo editovatdopisy. Vzkazy zasílejte přes SMS ve tvaru METRO VZKAZ na číslo

9001106. Cena SMS je 6 Kč včetně DPH. Zajišťuje Expansion Group a.s.

Vydává METRO Česká Republika, a. s., se sídlem Praha 1, Na Florenci 19, 110 00, IČ 250 90 593. Tel.: 225 065 111. E-mail: [email protected]; web: www.metro.cz.Redakce, e-mail: [email protected]. Šéfredaktor: Josef Rubeš. Zástupci šéfredaktora: Jan David a Jan P. Štěpánek. Tištěný náklad ověřuje ABC ČR, člen IF ABC.Obchodní oddělení, e-mail: [email protected], [email protected], Brno, tel.: 516 202 521. Tisk: mafraprint – Praha a Olomouc • Evidenční číslo MK ČR E 16400,ISSN 1211 - 7811. Distribuci zajišťuje Mediaservis s. r. o., distribuci v ČD Grand princ. Vychází denně v pracovních dnech.

Více na METRO.CZ

Metrotube i anketu najdete také na www.facebook.com/denikmetro

Dopisya vzkazy

PočasíMetrotube

Page 13: deník METRO 29.9.2010

www.metro.czSTŘEDA, 29. ZÁŘÍ 2010

16 servis www.metro.czSTŘEDA, 29. ZÁŘÍ 2010

13

V pondělí v osm hodin večerstartuje rockový svátek. Sko-ro zaplněná O2 arena netrpě-livě čeká po čtyřech letechna návrat velkých Guns N'Roses v rámci turné k desceChinese Democracy. Krátcepo osmé na pódium vlétnekanadská metalová předka-pela Danko Jones. Asi jenmálokdo ještě tuší, jak pře-svědčivě sám Axl dostojí po-věsti největšího rockovéholoudala, který není schopenpřijít na jediný koncert včas.

Sami Danko Jones zřejměnejsou špatnou kapelou,ale O2 arena je pro ně evi-dentně až příliš velká. Pocelý večer tak předváděli ne-mastný neslaný výkon pra-videlně prokládaný více čiméně trapnými pokusy oskandování a vytleskávání.To vše byl ale ve skutečnos-ti jen nepříliš rafinovanýzdržovací manévr. Běžnápůlhodinka s předkapelouse nakonec protáhla na ne-únosnou hodinu a čtvrt.

A pak... Nic. Guns N' Ro-ses nikde. Naivní víra, žekoncert odstartuje v desetvečer, vzala rychle za své.Ve tři čtvrtě na jedenáct po-řadatel oznamuje, že„Gáni“ určitě přijedou. Urči-tě, asi do hodiny, nikdoneví přesně kdy. Mají alebýt v Česku, což je vzhle-dem ke klepům, které kolu-jí po hale, vlastně ještě dob-rá zpráva. Část diváků se do-máhá vrácení vstupného sesmíšenými úspěchy. Část

lidí pod pódiem se vzdávádlouho hájených míst a od-chází si „odfrknout“, dalšísi posedávají na plochu a za-bíjejí nekonečnou nudu.

Po jedenácté náhle showzačíná, ačkoli většina lidí jeještě venku. Část hledištěse usadí až po odehrání prv-ních dvou pecek – titulníhosinglu z alba Chinese De-mocracy a notoricky známévypalovačky Welcome to

the Jungle. Pokud člověk po-mine prapodivnou parodiina Slashe, který kapele citel-ně chybí, některé zvukovénedostatky a Axlovo neustá-lé odbíhání z pódia, Guns N'Roses s úspěchem dělají, comohou, aby fanouškům vy-nahradili šílené čekání.

Vizuálně je koncert potě-chou pro oko, s postupemčasu si přijde obecenstvo nasvé i hudebně. Paradise City,Live and Let Die i NovemberRain, který zahraje na pianosám Axl, zní skvěle. Před dru-hou akce končí. Hodně sluš-nou show ale opět předemznehodnotil sám Axl svýmpřístupem ve stylu: „Já jsemhvězda, vy moji psi a přijetpozdě je podle mě rokenrol.“

JIŘÍ[email protected]

GETTY

Axl Rose

Guns N' Roses opětv Praze. A opět pozdě

Rockový svátek v O2 areně se pod taktovkou AxlaRose málem změnil ve frašku Faux pas si vyžehlil

10%SLEVU

na veškerý metrový textil lze

uplatnit na základě tohoto inzerátu.

Akce platí od 29. 9. do 30. 11. 2010.

Módní a kvalitní látky levnějinekoupíte!

PODŠÍVKOVINA 19,-100% polyester; š. 150 cm; tm. modrá

HALENKOVINA 29,-100% polyester; š. 140 cm; krešovaný vzhled, různé barvy

PODZIMNÍ KOSTÝMOVKA 29,-100% polyester; š. 145 cm; béžový, šedý, antracitový melír

HALENKOVINA 59,-100% polyester; š. 140 cm; výběr podzimních vzorů

SATÉN 59,-100% polyester; š. 150 cm; velký výběr barev

ŠIFON 69,-100% polyester; š. 140 cm; módní vzory a barvy

VÁNOČNÍ METRÁŽ 79,-100% polyester; š. 150 cm; vhodné k dekoračním účelům

KRAJKA 89,-polyester / elastan; š. 130 cm; pastelové módní barvy

KOSTÝMOVÉ LÁTKY od 99,-vlna / polyester; š. 150 cm; různé vzory a barvy

BROKÁT 99,-polyester / lurex; š. 150 cm; vytkávaný žakárový vzor

Nabídka platí do vyprodání zásob.

3xv Praze

Haškova 10, Praha 7 – Letná, tel./fax: 233 376 536Košická 27, Praha 10 – Vršovice, tel.: 271 740 541Sázavská 34, Praha 2 – Vinohrady, tel.: 222 510 625Po-pá: 9.00–18.00 h., So: 9.00–12.30 [email protected], www.levnelatky.cz

LÁTKYON-LINE

WWW.DUMLATEK.CZNA

Látky Bytový textil Galanterie

7. 10. 2010 Liberec Tipsport Aréna 9. 10. 2010 Karlovy Vary Aréna

12. 10. 2010 Brno hala Vodova 14. 10. 2010 Praha Tesla Aréna18. 10. 2010 Ostrava �EZ aréna27. 10. 2010 Pardubice �EZ aréna

CHINASKI TOUR 2010

N O V É A L B U Mobsahuje hity �Spá�� a ��atna�

Vychází i v limitované edici s bonusovým DVD a dárkem!

foto

cTomášNosil

WWW.CHINASKI.CZWWW.T-MUSIC.CZ

inzerce

1 Úspěšný románPíseň oBernadettěnapsal:a) Franz Werfelb) R. M. Rilkec) Max Brod

2 Severní Korealetos oslavila odsvého vzniku:a) 52 letb) 62 letc) 72 let

3 Musset,Chesterton,Durych, Mauroisjsou jména:a) lékařůb) spisovatelůc) fyziků

4 Britské muzeumv Londýně bylozaloženo roku:a) 1653b) 1753c) 1853

5 Patronemcelníků, účetních,finančníků abankéřů je svatý:a) Petrb) Tomášc) Matouš

Na náměstí Svobody v Brně primátor slavnost-ně odhalil nové hodiny za 12 milionů. Protigustu žádný dišputát, někomu se obří čer-ný, k nebi trčící falický symbol může líbit.Problém je, že z hodin nejde poznat čas.„Prosím vás,“ ohradil se primátor, „každý

dnes u sebe má hodinky nebo mobil.“ S podobně ne-ochvějnou logikou by mohlo Brno zavést tramvajovou lin-ku, jejíž vozy by jezdily se zavřenými dveřmi, a primátorby na to řekl: „Vždyť má dnes každý auto!“ Nebo otevřítknihovnu bez knih a čtenáře odbýt slovy: „Každý si dnesmůže knihu koupit.“ Myslel jsem, že je Kocourkov fiktivníměsto, a ono leží na Moravě. Více na www.martindanes.com

ČT1 ČT2 NOVA NOVA CINEMA PRIMA ÓČKO

14:15 Dotek anděla (28/35)15:05 Partnerské ladění15:45 Čarodějnice školou

povinné (13/26)16:10 Moudronos16:30 Kouzelná školka17:00 AZ-kvíz17:30 Pod pokličkou17:55 Předpověď počasí18:00 Události v regionech18:25 Černé ovce18:40 Živé srdce Evropy:

Hrušeň v polích18:45 Večerníček19:00 Události

20:00 Pošta pro tebeNečekaná setkání, usmíření po letech

21:00 Příběhy slavných – Josef BláhaBožský Bosňák

21:55 Na stopě22:20 Milenky (4/6)

Seriál VB (2007)23:15 Byl to můj bratr (1/2)

Krimifilm It. (2007)01:00 Doktorka

Quinnová II (6/27)

17:05 Medicína pro 21. století17:20 PORT17:50 Přidej se18:05 Nedej se18:30 Hledám práci18:55 Zprávy v českém

znakovém jazyce19:05 Sabotáž19:30 Adult English Zone

(5/26)

20:00 Ta naše povaha českáLid versusnárodní parky

20:30 KrálovnaAlžběta (1/2)Film VB (2005).Režie T. Hooper

22:15 Dokumentární klub: Nevítaní

23:55 Berlín, Alexandrovo náměstí (14/14)Závěr seriálu N

01:50 Partnerské ladění

12:35 Superman II (1)13:35 Co mám

na tobě ráda (21)14:05 Hvězdná brána:

Atlantida (16)15:00 Kobra 11 VI (11)16:00 Námořní vyšetřovací

služba III (21)17:00 Odpolední Televizní

noviny, Sportovní noviny, Počasí

17:30 Dr. House II (8)18:30 Ulice (1843)19:30 Televizní noviny,

Sportovní noviny

20:00 Dokonalý svět (5)Musíš se víc snažit. Seriál ČR (2010)

21:20 Dr. House VI (10)Wilson

22:15 Život na vlásku (1)Dokumentární seriál

22:50 Stíny mrtvých Thriller USA/Izr./N

00:55 Smallville VII (13)Sedmá řada sci-fi seriálu USA (2007)

01:40 Novashopping

12:45 Pobřežní hlídka VII (1)13:35 Teleshopping13:55 Zorro: Meč a růže (51)

Telenovela USA/Kolum. (2006)

14:55 Stefanie II (25)Seriál N (1996)

15:55 Pobřežní hlídka VII (2)16:50 Ulice (118)17:35 Hvězdná brána IV (11)18:30 Vražedná čísla II (14)

Krimiseriál USA19:25 Láska, s.r.o. (8)19:50 Hollywoodské

novinky

20:00 Vyšší zájemThriller USA (1996)

22:15 Chytrá holkaKomedie USA (2008)

23:45 Hollywoodské novinkyPodívejte se, co právě dělají největší herecké hvězdy

23:55 Playmate roku... (7)Seriál

00:30 Stefanie II (25)Seriál N (1996)

12:35 M.A.S.H. (34)13:05 Will & Grace II (19)13:35 Closer III (14)14:35 JAG VII (23)

V cizí zemi15:30 Big Ben III (5)

www.vražda.de. Krimiseriál N (2000)

17:40 Minuty regionu17:50 Fakta Barbory Tachecí18:00 Prostřeno!18:55 Zprávy TV Prima;

Krimi zprávy19:35 Sport TV Prima19:50 VIP zprávy

20:00 Cesty domů (4)Mám ho ráda

21:20 TOP STAR magazínMahulena Bočanováa hvězdy, o kterých chcete vědět víc

22:25 Castle na zabití (4)Za vším hledej ženu

23:25 Hledá se tátaa máma

00:30 KriminálkaKolín III (12)

01:30 Volejte Věštce

10:00 Inbox11:00 Akcelerace12:00 Jízda

Klipy na odpoledne15:00 DJ divák

Klipy na přání16:30 Jízda

Klipy na odpoledne17:00 Inbox

Talk show, reportáže, tipy

18:00 Jízda20:00 Cz & Sk

České a slovenské klipy

21:00 Hitzone 90‘sNejvětšíhity 90. let

22:00 Hitzone millenniumNejvětší hity nového milénia + SMS chat

23:00 Love zoneHodina plná lásky + SMS chat

00:00 DancingTaneční hudba +SMS chat

01:00 Dojezd

Pošta pro... Ta naše... Dokonalý... Vyšší zájem Cesty domů Hitzone 90 s

Své návrhy zasílejte prostřednic-tvím SMS ve tvaru METRO BUB

jméno město a váš text na číslo 9001106. Délka SMS je max. 160 znaků včetně povinného formátu. Cena jedné SMS: 6 Kč

Napadá vás vtipný popisek?

2x GETTY

Napište bublinu a reagujte

na sloupek na:

www.facebook.com/denikmetro

Technicky zajišťuje Expansion Group,

a.s. a ATS, Infolinka: 776 999 199,

[email protected].

„Vyslechněte zprávu o stavu

republiky.“

WELCH, PRAHA

Napište svou bublinu

Ře

šen

ízm

inu

la:1

–a,2

–c,3

–b,4

–c,5

–a.V

ýhe

rce

zFa

ceb

oo

ku

:To

nek

Ho

rňáč

ek.

Znát

esp

rávn

éo

dp

ově

did

neš

níh

okv

izu

?So

utě

žte

na

ww

w.f

aceb

oo

k.co

m

Sloupek

MartinDanešspisovatel a politolog

KVÍZ

Primátorůvciferník

Page 14: deník METRO 29.9.2010

www.metro.czSTŘEDA, 29. ZÁŘÍ 2010

15

Noční odjezdy tramvajových linek z centrální přestupní zastávky Lazarská

* Neplatí v noci z pátku na sobotu a ze soboty na neděli.

WW

W.D

PP.C

Z

Podruhé110 výletů s Dopravním podnikemW

WW

.DPP

.CZ

10%výletů navícaktualizované vydání obsahuje dalších 11 výletů, na které se můžete vydat

Bestseller roku 2008

První vydání 110 výletů s Dopravní podnikem se setkalo s ohlasem čtenářů a bylo zcela vyprodáno, a tak jsme pro vás připravili druhé vydání. Kromě původních aktualizovaných výletů jsme připojili 11 výletů nových.

• Ze šanonu lze jednotlivé výlety vyjmout a vzít s sebou na cestu samostatně

• Každý výlet obsahuje mapu, dopravní spojení a GPS souřadnice

• Systém ikon jednoduše rozlišuje náročnost a typ výletu

• Výlety jsou barevně rozděleny do tří skupin dle vzdálenosti od centra Prahy

• Kniha také obsahuje slevové kupony na vstupydo jednotlivých památek v hodnotě více než 400 Kč

V prodeji v Infocentrech Dopravního podniku: Muzeum, Nádraží Holešovice, Anděl,Magistrát hl. m. Prahy – Jungmanova ulice

Maloobchodní cena: 330 Kč

Nový umělecký šéf Švando-va divadla Dodo Gombár se„Smíchovu“ upsal na čtyřiroky. V rámci nich plánujetaké zformovat nový umě-lecký soubor, zavádí řadunovinek, natáčí film Smí-chov pláče, Brooklyn spí.„Původně to měl být krátko-metrážní film, ale nakonecz něj bude celovečerní sní-mek,“ prozradil Metru.

Začal jste formovat novýsoubor, do kterého již při-šli herci Filip Čapka neboZuzana Onufráková. Jakchcete, aby nakonec novýsoubor vypadal?Herce, které jste jmenoval,jsem již oslovil já. A osloviljsem je na základě osobnízkušenosti, lidské napoje-nosti. Domnívám se, že po-vinností každého novéhovedení je podívat se na věcinekompromisně. My na tonejsme v našich slovan-ských zeměpisných šířkáchzvyklí, nejsem zastáncemsetrvačnosti a falešného so-ciálního cítění. Byl bych rád,aby soubor Švandova diva-dla byl zformovaný tak, žeza každého člověka budumoci dát ruku do ohně.

Omladit soubor tedy neníprioritou Doda Gombára?Já bych o žádném omlazová-ní nemluvil, spíše o emoč-ním propojení. Vzájemnéotevřenosti, sladění myšle-ní, estetiky, vkusu, humoru.

Již tato sezona nazvaná Dru-hý břeh je plná novinek. Naco tedy diváky pozvete?Nejbližší novinkou je HydePark, která má dnes premié-

ru. Jedná se o miniinscena-ce, které budeme uvádět veStudiu, každý měsíc jednu.Diváci budou svědky osob-ních výpovědí, postojů pře-kračujících konvence. Mělaby to být laboratoř, kde sitvůrci budou moci dovolitvelká rizika, omyly. Je tomožnost svobodně se vykři-čet. Z těchto deseti počinůby se měly vybrat dva až tři,které se v následující sezo-ně zrealizují jako klasickávečerní představení. Jaké tobudou, o tom rozhodnousvou interakcí sami diváci.

První premiérou bude Mer-lin od Tankreda Dorsta.Bude to poprvé, kdy jej di-váci uvidí v nezkrácené po-době, byť ve dvou inscena-cích, první v říjnu (Zroze-ní), druhou před Vánocemi(Grál)...Ano, jsem plný očekávání.Na jevišti bude 28 lidí, po-souváme hru do 80. let. Do-mnívám se, že je nyní tensprávný čas se prostřednic-tvím této možnosti zamys-

let, kam lidstvo směřuje. Za-myslet se nad tím, zda ještěvěříme v nějakou vyšší moca sílu, nebo jsme už podleh-li tlaku a hluku současnosti.

Natáčíte i krátkometrážnífilm Smíchov pláče, Brook-lyn spí. O čem bude?Chtěli jsme vyzvat herce kněčemu novému. Všichnise do toho vrhli s elánem anakonec z toho bude celove-černí film. Hlavní postavoufilmu je divadelní soubor.Zvlášť tři jeho členové. V di-vadle se zkouší ČechovůvRacek. Může to být souborjakéhokoli divadla se svýmibolestmi, realitou. Otevírá-me dveře tam, kam z pozicepublika není vidět. Za příbě-hy fiktivních postav se skrý-vají dráždivé krásné i smut-né příběhy lidí, kteří ty po-stavy hrají. O tom by tenfilm měl být, snad nahlíží-me do kuchyně divadla a od-halujeme herce jako lidi.

V letošní sezoně semohou diváci těšit napremiéry celkem čtyřinscenací.

Tankred Dorst – MERLINPremiéra: Zrození –16. 10., Grál – 11. 12.Mariusz Szczygieł –GOTTLANDPremiéra: 19. 3.František Hrubín –KŘIŠŤÁLOVÁ NOC, 21. 5.Bertolt Brecht – BAAL,Premiéra: 11. 6.

ONDŘ[email protected]

PATRIK BORECKÝ

18 letZKU

ŠENOSTÍ

EXARPA

LINEA

Obkladové desky 122 x 244 cm v provedeníjako obkladačky - vhodnější než keramika.Cena obložení koupelny již od 29 tis. Kč.

spol. s r.o.V Olšinách 61, P-10 (“M” Strašnická)

pondělí 8.30 - 18.00; úterý - pátek 8.30 - 16.30

tel.: 274 810 848, 274 784 002

inzerce

Premiéry

Dodo Gombár

www.mip.cz

Odbavíme vaše sny

Reklama na letišti Praha – Ruzyně

Hyde Park v divadleŠvandovo divadlo má nového uměleckého šéfaPřivádí do divadla nové tváře Zavádí novinky

Page 15: deník METRO 29.9.2010

www.metro.czSTŘEDA, 29. ZÁŘÍ 2010

15

Noční odjezdy tramvajových linek z centrální přestupní zastávky Lazarská

* Neplatí v noci z pátku na sobotu a ze soboty na neděli.

WW

W.D

PP.C

Z

Podruhé110 výletů s Dopravním podnikemW

WW

.DPP

.CZ

10%výletů navícaktualizované vydání obsahuje dalších 11 výletů, na které se můžete vydat

Bestseller roku 2008

První vydání 110 výletů s Dopravní podnikem se setkalo s ohlasem čtenářů a bylo zcela vyprodáno, a tak jsme pro vás připravili druhé vydání. Kromě původních aktualizovaných výletů jsme připojili 11 výletů nových.

• Ze šanonu lze jednotlivé výlety vyjmout a vzít s sebou na cestu samostatně

• Každý výlet obsahuje mapu, dopravní spojení a GPS souřadnice

• Systém ikon jednoduše rozlišuje náročnost a typ výletu

• Výlety jsou barevně rozděleny do tří skupin dle vzdálenosti od centra Prahy

• Kniha také obsahuje slevové kupony na vstupydo jednotlivých památek v hodnotě více než 400 Kč

V prodeji v Infocentrech Dopravního podniku: Muzeum, Nádraží Holešovice, Anděl,Magistrát hl. m. Prahy – Jungmanova ulice

Maloobchodní cena: 330 Kč

Nový umělecký šéf Švando-va divadla Dodo Gombár se„Smíchovu“ upsal na čtyřiroky. V rámci nich plánujetaké zformovat nový umě-lecký soubor, zavádí řadunovinek, natáčí film Smí-chov pláče, Brooklyn spí.„Původně to měl být krátko-metrážní film, ale nakonecz něj bude celovečerní sní-mek,“ prozradil Metru.

Začal jste formovat novýsoubor, do kterého již při-šli herci Filip Čapka neboZuzana Onufráková. Jakchcete, aby nakonec novýsoubor vypadal?Herce, které jste jmenoval,jsem již oslovil já. A osloviljsem je na základě osobnízkušenosti, lidské napoje-nosti. Domnívám se, že po-vinností každého novéhovedení je podívat se na věcinekompromisně. My na tonejsme v našich slovan-ských zeměpisných šířkáchzvyklí, nejsem zastáncemsetrvačnosti a falešného so-ciálního cítění. Byl bych rád,aby soubor Švandova diva-dla byl zformovaný tak, žeza každého člověka budumoci dát ruku do ohně.

Omladit soubor tedy neníprioritou Doda Gombára?Já bych o žádném omlazová-ní nemluvil, spíše o emoč-ním propojení. Vzájemnéotevřenosti, sladění myšle-ní, estetiky, vkusu, humoru.

Již tato sezona nazvaná Dru-hý břeh je plná novinek. Naco tedy diváky pozvete?Nejbližší novinkou je HydePark, která má dnes premié-

ru. Jedná se o miniinscena-ce, které budeme uvádět veStudiu, každý měsíc jednu.Diváci budou svědky osob-ních výpovědí, postojů pře-kračujících konvence. Mělaby to být laboratoř, kde sitvůrci budou moci dovolitvelká rizika, omyly. Je tomožnost svobodně se vykři-čet. Z těchto deseti počinůby se měly vybrat dva až tři,které se v následující sezo-ně zrealizují jako klasickávečerní představení. Jaké tobudou, o tom rozhodnousvou interakcí sami diváci.

První premiérou bude Mer-lin od Tankreda Dorsta.Bude to poprvé, kdy jej di-váci uvidí v nezkrácené po-době, byť ve dvou inscena-cích, první v říjnu (Zroze-ní), druhou před Vánocemi(Grál)...Ano, jsem plný očekávání.Na jevišti bude 28 lidí, po-souváme hru do 80. let. Do-mnívám se, že je nyní tensprávný čas se prostřednic-tvím této možnosti zamys-

let, kam lidstvo směřuje. Za-myslet se nad tím, zda ještěvěříme v nějakou vyšší moca sílu, nebo jsme už podleh-li tlaku a hluku současnosti.

Natáčíte i krátkometrážnífilm Smíchov pláče, Brook-lyn spí. O čem bude?Chtěli jsme vyzvat herce kněčemu novému. Všichnise do toho vrhli s elánem anakonec z toho bude celove-černí film. Hlavní postavoufilmu je divadelní soubor.Zvlášť tři jeho členové. V di-vadle se zkouší ČechovůvRacek. Může to být souborjakéhokoli divadla se svýmibolestmi, realitou. Otevírá-me dveře tam, kam z pozicepublika není vidět. Za příbě-hy fiktivních postav se skrý-vají dráždivé krásné i smut-né příběhy lidí, kteří ty po-stavy hrají. O tom by tenfilm měl být, snad nahlíží-me do kuchyně divadla a od-halujeme herce jako lidi.

V letošní sezoně semohou diváci těšit napremiéry celkem čtyřinscenací.

Tankred Dorst – MERLINPremiéra: Zrození –16. 10., Grál – 11. 12.Mariusz Szczygieł –GOTTLANDPremiéra: 19. 3.František Hrubín –KŘIŠŤÁLOVÁ NOC, 21. 5.Bertolt Brecht – BAAL,Premiéra: 11. 6.

ONDŘ[email protected]

PATRIK BORECKÝ

18 letZKU

ŠENOSTÍ

EXARPA

LINEA

Obkladové desky 122 x 244 cm v provedeníjako obkladačky - vhodnější než keramika.Cena obložení koupelny již od 29 tis. Kč.

spol. s r.o.V Olšinách 61, P-10 (“M” Strašnická)

pondělí 8.30 - 18.00; úterý - pátek 8.30 - 16.30

tel.: 274 810 848, 274 784 002

inzerce

Premiéry

Dodo Gombár

www.mip.cz

Odbavíme vaše sny

Reklama na letišti Praha – Ruzyně

Hyde Park v divadleŠvandovo divadlo má nového uměleckého šéfaPřivádí do divadla nové tváře Zavádí novinky

Page 16: deník METRO 29.9.2010

www.metro.czSTŘEDA, 29. ZÁŘÍ 2010

16 servis www.metro.czSTŘEDA, 29. ZÁŘÍ 2010

13

V pondělí v osm hodin večerstartuje rockový svátek. Sko-ro zaplněná O2 arena netrpě-livě čeká po čtyřech letechna návrat velkých Guns N'Roses v rámci turné k desceChinese Democracy. Krátcepo osmé na pódium vlétnekanadská metalová předka-pela Danko Jones. Asi jenmálokdo ještě tuší, jak pře-svědčivě sám Axl dostojí po-věsti největšího rockovéholoudala, který není schopenpřijít na jediný koncert včas.

Sami Danko Jones zřejměnejsou špatnou kapelou,ale O2 arena je pro ně evi-dentně až příliš velká. Pocelý večer tak předváděli ne-mastný neslaný výkon pra-videlně prokládaný více čiméně trapnými pokusy oskandování a vytleskávání.To vše byl ale ve skutečnos-ti jen nepříliš rafinovanýzdržovací manévr. Běžnápůlhodinka s předkapelouse nakonec protáhla na ne-únosnou hodinu a čtvrt.

A pak... Nic. Guns N' Ro-ses nikde. Naivní víra, žekoncert odstartuje v desetvečer, vzala rychle za své.Ve tři čtvrtě na jedenáct po-řadatel oznamuje, že„Gáni“ určitě přijedou. Urči-tě, asi do hodiny, nikdoneví přesně kdy. Mají alebýt v Česku, což je vzhle-dem ke klepům, které kolu-jí po hale, vlastně ještě dob-rá zpráva. Část diváků se do-máhá vrácení vstupného sesmíšenými úspěchy. Část

lidí pod pódiem se vzdávádlouho hájených míst a od-chází si „odfrknout“, dalšísi posedávají na plochu a za-bíjejí nekonečnou nudu.

Po jedenácté náhle showzačíná, ačkoli většina lidí jeještě venku. Část hledištěse usadí až po odehrání prv-ních dvou pecek – titulníhosinglu z alba Chinese De-mocracy a notoricky známévypalovačky Welcome to

the Jungle. Pokud člověk po-mine prapodivnou parodiina Slashe, který kapele citel-ně chybí, některé zvukovénedostatky a Axlovo neustá-lé odbíhání z pódia, Guns N'Roses s úspěchem dělají, comohou, aby fanouškům vy-nahradili šílené čekání.

Vizuálně je koncert potě-chou pro oko, s postupemčasu si přijde obecenstvo nasvé i hudebně. Paradise City,Live and Let Die i NovemberRain, který zahraje na pianosám Axl, zní skvěle. Před dru-hou akce končí. Hodně sluš-nou show ale opět předemznehodnotil sám Axl svýmpřístupem ve stylu: „Já jsemhvězda, vy moji psi a přijetpozdě je podle mě rokenrol.“

JIŘÍ[email protected]

GETTY

Axl Rose

Guns N' Roses opětv Praze. A opět pozdě

Rockový svátek v O2 areně se pod taktovkou AxlaRose málem změnil ve frašku Faux pas si vyžehlil

10%SLEVU

na veškerý metrový textil lze

uplatnit na základě tohoto inzerátu.

Akce platí od 29. 9. do 30. 11. 2010.

Módní a kvalitní látky levnějinekoupíte!

PODŠÍVKOVINA 19,-100% polyester; š. 150 cm; tm. modrá

HALENKOVINA 29,-100% polyester; š. 140 cm; krešovaný vzhled, různé barvy

PODZIMNÍ KOSTÝMOVKA 29,-100% polyester; š. 145 cm; béžový, šedý, antracitový melír

HALENKOVINA 59,-100% polyester; š. 140 cm; výběr podzimních vzorů

SATÉN 59,-100% polyester; š. 150 cm; velký výběr barev

ŠIFON 69,-100% polyester; š. 140 cm; módní vzory a barvy

VÁNOČNÍ METRÁŽ 79,-100% polyester; š. 150 cm; vhodné k dekoračním účelům

KRAJKA 89,-polyester / elastan; š. 130 cm; pastelové módní barvy

KOSTÝMOVÉ LÁTKY od 99,-vlna / polyester; š. 150 cm; různé vzory a barvy

BROKÁT 99,-polyester / lurex; š. 150 cm; vytkávaný žakárový vzor

Nabídka platí do vyprodání zásob.

3xv Praze

Haškova 10, Praha 7 – Letná, tel./fax: 233 376 536Košická 27, Praha 10 – Vršovice, tel.: 271 740 541Sázavská 34, Praha 2 – Vinohrady, tel.: 222 510 625Po-pá: 9.00–18.00 h., So: 9.00–12.30 [email protected], www.levnelatky.cz

LÁTKYON-LINE

WWW.DUMLATEK.CZNA

Látky Bytový textil Galanterie

7. 10. 2010 Liberec Tipsport Aréna 9. 10. 2010 Karlovy Vary Aréna

12. 10. 2010 Brno hala Vodova 14. 10. 2010 Praha Tesla Aréna18. 10. 2010 Ostrava �EZ aréna27. 10. 2010 Pardubice �EZ aréna

CHINASKI TOUR 2010

N O V É A L B U Mobsahuje hity �Spá�� a ��atna�

Vychází i v limitované edici s bonusovým DVD a dárkem!

foto

cTomášNosil

WWW.CHINASKI.CZWWW.T-MUSIC.CZ

inzerce

1 Úspěšný románPíseň oBernadettěnapsal:a) Franz Werfelb) R. M. Rilkec) Max Brod

2 Severní Korealetos oslavila odsvého vzniku:a) 52 letb) 62 letc) 72 let

3 Musset,Chesterton,Durych, Mauroisjsou jména:a) lékařůb) spisovatelůc) fyziků

4 Britské muzeumv Londýně bylozaloženo roku:a) 1653b) 1753c) 1853

5 Patronemcelníků, účetních,finančníků abankéřů je svatý:a) Petrb) Tomášc) Matouš

Na náměstí Svobody v Brně primátor slavnost-ně odhalil nové hodiny za 12 milionů. Protigustu žádný dišputát, někomu se obří čer-ný, k nebi trčící falický symbol může líbit.Problém je, že z hodin nejde poznat čas.„Prosím vás,“ ohradil se primátor, „každý

dnes u sebe má hodinky nebo mobil.“ S podobně ne-ochvějnou logikou by mohlo Brno zavést tramvajovou lin-ku, jejíž vozy by jezdily se zavřenými dveřmi, a primátorby na to řekl: „Vždyť má dnes každý auto!“ Nebo otevřítknihovnu bez knih a čtenáře odbýt slovy: „Každý si dnesmůže knihu koupit.“ Myslel jsem, že je Kocourkov fiktivníměsto, a ono leží na Moravě. Více na www.martindanes.com

ČT1 ČT2 NOVA NOVA CINEMA PRIMA ÓČKO

14:15 Dotek anděla (28/35)15:05 Partnerské ladění15:45 Čarodějnice školou

povinné (13/26)16:10 Moudronos16:30 Kouzelná školka17:00 AZ-kvíz17:30 Pod pokličkou17:55 Předpověď počasí18:00 Události v regionech18:25 Černé ovce18:40 Živé srdce Evropy:

Hrušeň v polích18:45 Večerníček19:00 Události

20:00 Pošta pro tebeNečekaná setkání, usmíření po letech

21:00 Příběhy slavných – Josef BláhaBožský Bosňák

21:55 Na stopě22:20 Milenky (4/6)

Seriál VB (2007)23:15 Byl to můj bratr (1/2)

Krimifilm It. (2007)01:00 Doktorka

Quinnová II (6/27)

17:05 Medicína pro 21. století17:20 PORT17:50 Přidej se18:05 Nedej se18:30 Hledám práci18:55 Zprávy v českém

znakovém jazyce19:05 Sabotáž19:30 Adult English Zone

(5/26)

20:00 Ta naše povaha českáLid versusnárodní parky

20:30 KrálovnaAlžběta (1/2)Film VB (2005).Režie T. Hooper

22:15 Dokumentární klub: Nevítaní

23:55 Berlín, Alexandrovo náměstí (14/14)Závěr seriálu N

01:50 Partnerské ladění

12:35 Superman II (1)13:35 Co mám

na tobě ráda (21)14:05 Hvězdná brána:

Atlantida (16)15:00 Kobra 11 VI (11)16:00 Námořní vyšetřovací

služba III (21)17:00 Odpolední Televizní

noviny, Sportovní noviny, Počasí

17:30 Dr. House II (8)18:30 Ulice (1843)19:30 Televizní noviny,

Sportovní noviny

20:00 Dokonalý svět (5)Musíš se víc snažit. Seriál ČR (2010)

21:20 Dr. House VI (10)Wilson

22:15 Život na vlásku (1)Dokumentární seriál

22:50 Stíny mrtvých Thriller USA/Izr./N

00:55 Smallville VII (13)Sedmá řada sci-fi seriálu USA (2007)

01:40 Novashopping

12:45 Pobřežní hlídka VII (1)13:35 Teleshopping13:55 Zorro: Meč a růže (51)

Telenovela USA/Kolum. (2006)

14:55 Stefanie II (25)Seriál N (1996)

15:55 Pobřežní hlídka VII (2)16:50 Ulice (118)17:35 Hvězdná brána IV (11)18:30 Vražedná čísla II (14)

Krimiseriál USA19:25 Láska, s.r.o. (8)19:50 Hollywoodské

novinky

20:00 Vyšší zájemThriller USA (1996)

22:15 Chytrá holkaKomedie USA (2008)

23:45 Hollywoodské novinkyPodívejte se, co právě dělají největší herecké hvězdy

23:55 Playmate roku... (7)Seriál

00:30 Stefanie II (25)Seriál N (1996)

12:35 M.A.S.H. (34)13:05 Will & Grace II (19)13:35 Closer III (14)14:35 JAG VII (23)

V cizí zemi15:30 Big Ben III (5)

www.vražda.de. Krimiseriál N (2000)

17:40 Minuty regionu17:50 Fakta Barbory Tachecí18:00 Prostřeno!18:55 Zprávy TV Prima;

Krimi zprávy19:35 Sport TV Prima19:50 VIP zprávy

20:00 Cesty domů (4)Mám ho ráda

21:20 TOP STAR magazínMahulena Bočanováa hvězdy, o kterých chcete vědět víc

22:25 Castle na zabití (4)Za vším hledej ženu

23:25 Hledá se tátaa máma

00:30 KriminálkaKolín III (12)

01:30 Volejte Věštce

10:00 Inbox11:00 Akcelerace12:00 Jízda

Klipy na odpoledne15:00 DJ divák

Klipy na přání16:30 Jízda

Klipy na odpoledne17:00 Inbox

Talk show, reportáže, tipy

18:00 Jízda20:00 Cz & Sk

České a slovenské klipy

21:00 Hitzone 90‘sNejvětšíhity 90. let

22:00 Hitzone millenniumNejvětší hity nového milénia + SMS chat

23:00 Love zoneHodina plná lásky + SMS chat

00:00 DancingTaneční hudba +SMS chat

01:00 Dojezd

Pošta pro... Ta naše... Dokonalý... Vyšší zájem Cesty domů Hitzone 90 s

Své návrhy zasílejte prostřednic-tvím SMS ve tvaru METRO BUB

jméno město a váš text na číslo 9001106. Délka SMS je max. 160 znaků včetně povinného formátu. Cena jedné SMS: 6 Kč

Napadá vás vtipný popisek?

2x GETTY

Napište bublinu a reagujte

na sloupek na:

www.facebook.com/denikmetro

Technicky zajišťuje Expansion Group,

a.s. a ATS, Infolinka: 776 999 199,

[email protected].

„Vyslechněte zprávu o stavu

republiky.“

WELCH, PRAHA

Napište svou bublinu

Ře

šen

ízm

inu

la:1

–a,2

–c,3

–b,4

–c,5

–a.V

ýhe

rce

zFa

ceb

oo

ku

:To

nek

Ho

rňáč

ek.

Znát

esp

rávn

éo

dp

ově

did

neš

níh

okv

izu

?So

utě

žte

na

ww

w.f

aceb

oo

k.co

m

Sloupek

MartinDanešspisovatel a politolog

KVÍZ

Primátorůvciferník

Page 17: deník METRO 29.9.2010

www.metro.czSTŘEDA, 29. ZÁŘÍ 2010

12 kultura www.metro.czSTŘEDA, 29. ZÁŘÍ 2010

17servis

Herec Karel Roden, režiséřiPetr Zelenka a Marek Naj-brt. Tyto tři významné

muže české kinematografienyní spojuje nový projekt –seriál Terapie, který jako vů-

bec první hraný seriál vesvé produkci natočí českápobočka televize HBO. Prv-

ní klapka padla v barran-dovských ateliérech v pon-dělí. Na obrazovkách by se

měl první díl objevit na pod-zim příštího roku.

Nový seriál bude českouverzí světově známé sérienazvané In Treatment s Ga-brielem Byrnem v hlavníroli psychiatra, za kterým

přicházejí svérázní pacien-ti. Seriál vychází z předlohyizraelského autora HagajeLeviho nazvané Be Tipul.

Kromě Zelenky a Najbrtascénáře některých epizodnapsali Iva Klestilová, BenTuček a Robert Geisler. Seri-ál pro českou HBO znamenározšíření domácí produkce;zatím zde vytvořila show Nastojáka, dokumenty z cykluBez cenzury či snímkyNebe, peklo Davida Čálka acelovečerní debut JaroslavaFuita Dvojka. ČTK

Nový seriál české HBObude mít 45 asipůlhodinových dílů.Americkou sériiověnčenou řadouprestižních cen již dříveodvysílala Českátelevize pod názvemV odborné péči.

MAFA – RADEK CIHLA

Hřebejk uvedesvůj film v USAv listopadu

inzerce

Zajímavosti

Karel Roden si zahraje v seriálu

Roden ve filmu Lidice

Film Jana Hřebejka Kawasa-kiho růže, který se bude zaČesko ucházet o nominacina Oscara za nejlepší zahra-niční film, bude mít v USApremiéru na konci listopa-du. Stane se tak v newyor-ském kině Film Forum, kte-ré se zaměřuje na nezávis-lou produkci. Přítomnost vamerické distribuci se obec-ně považuje v předoscaro-vém klání za výhodu, je pro-stě na film vidět. ČTK

E. Krupková60 let, důchodceZ českých filmůtrilogie Slunce,

seno. A dálefilm Nástrahyvelkoměsta.

A. Schneer-berger48 let,

velitel četyPodle mě by Os-cara zasloužil Po-slední samuraj.

A. Švejdová29 let, manažer

S nominacíHřebejkova fil-mu Kawasakihorůže plně sou-

hlasím.

Více si zahrajte nawww.metro.cz

ODS kupčí s údajiOd listopadu se bohuželpřestanou prodávat před-platní kupony MHD abude povinné přejít naOpencard. Tuto kartuvšak nemám a ani ji ne-chci. Dosavadní systém

kuponů vyhovoval nejenmně a nebyl důvod jej mě-nit. Pražská ODS se všakrozhodla fungující systémzbourat a nahradit jej zby-tečným a hlavně nesku-tečně předraženým pro-

jektem Opencard. Tentotunel veřejných financímagistrát nyní zkouší do-datečně zalepit tím, že za-mýšlí obchodovat s osob-ními údaji majitelů karet.

ONDŘEJ DUSÍK

DNESMin. 8/ Max. 12

Oblačno až zataženo,místy přeháňky nebo ob-časný déšť, na horách ana severovýchodě územísrážky četnější. V polo-hách nad 1300 m srážkysmíšené nebo sněhové.

ZÍTRAMin. 9/ Max. 13

BIO 1Mírná zátěž

Stupeň zátěže umožňujeběžný denní režim bezomezení, pouze s přihléd-nutím k aktuálnímuzdravotnímu stavu.Teplotní rekord: 27,1Rok výskytu: 1869

POZÍTŘÍMin. 10/ Max. 14

Komiks

Ukázku nových „tem-ných časů“ HarryhoPottera můžete vidětna našem webu.

SudokuHoroskop

Máte partnerské nebo

Zavolejte mi i vy!ASTROLOŽKA KAMILA!Tel.: 906 706 607www.astrohled.cz

VOLEJTE ZDARMA!

zkušených KARTÁŘEK! T

PŘESTALI JSTE VĚŘITNA LÁSKU? Spolu ji dokážeme najít, zavolejte mi! Astroložka Karina

Beran 21/3–20/4Budete mít pochopení s neroz-hodnými jedinci a pomůžete jim vytřídit si myšlenky. Dokážete být empatičtí.

více na tel.: 906 706 607

Býk 21/4–21/5Dnešní milostný zážitek ve vás zanechá výborné vzpomínky. Ještě dlouho si to pak budete přehrávat v hlavě.

více na tel.: 906 706 607

Blíženci 22/5–21/6Nebudete mít problém splnit úkol, který vám zadá šéf. Víte, že však potřebujete také pomoc svých kolegů.

více na tel.: 906 706 607

Rak 22/6–22/7Podaří se vám zaujmout oso-bu, která si vás doposud příliš nevšímala. Můžete být na sebe skutečně pyšní.

více na tel.: 906 706 607

Lev 23/7–22/8Mezi kamarády budete velice populární. Dostanete několik pozvání na setkání. Nemůžete se však roztrhnout.

více na tel.: 906 706 607

Panna 23/8–22/9Nezadaní, dnešní den je jako stvořený k tomu, abyste vyzna-li své city osobám, ke kterým cítíte něco víc.

více na tel.: 906 706 607

Ryby 21/2–20/3Nebudete důvěřovat práci no-vého kolegy. Nejraději byste udělali vše sami, ale na to ne-máte čas ani energii.

více na tel.: 906 706 607

Vodnář 21/1–20/2Nebudete mít problém s nava-zováním nových vztahů. Nao-pak, půjde to velmi snadno. Pře-mýšlejte o budoucnosti.

více na tel.: 906 706 607

Kozoroh 22/12–20/1Partner vás bude něčím hodně štvát. Na vás je, abyste se nene-chali vytočit. Pokuste se udržet nad věcí.

více na tel.: 906 706 607

Střelec 23/11–21/12Můžete se spolehnout na to, že nový vztah vám dlouho vydrží. Snažte si uchovat náboj, který přináší začátky.

více na tel.: 906 706 607

Štír 24/10–22/11Připravte se, že se v práci neza-stavíte. Budete plnit úkoly i za kolegu, který je nemocný nebo na dovolené.

více na tel.: 906 706 607

Váhy 23/9–23/10Atmosféra na pracovišti bude neobvykle příjemná. Budete si užívat spontánních vtípků. Dobře se pobavíte.

více na tel.: 906 706 607

inzerce

Který film by si podle vászasloužil Oscara?

Řešení z minulého čísla

Anketa

[email protected] a www.facebook.com/denikmetroV dopisu uveďte jméno a adresu. Metro si vyhrazuje právo editovatdopisy. Vzkazy zasílejte přes SMS ve tvaru METRO VZKAZ na číslo

9001106. Cena SMS je 6 Kč včetně DPH. Zajišťuje Expansion Group a.s.

Vydává METRO Česká Republika, a. s., se sídlem Praha 1, Na Florenci 19, 110 00, IČ 250 90 593. Tel.: 225 065 111. E-mail: [email protected]; web: www.metro.cz.Redakce, e-mail: [email protected]. Šéfredaktor: Josef Rubeš. Zástupci šéfredaktora: Jan David a Jan P. Štěpánek. Tištěný náklad ověřuje ABC ČR, člen IF ABC.Obchodní oddělení, e-mail: [email protected], [email protected], Brno, tel.: 516 202 521. Tisk: mafraprint – Praha a Olomouc • Evidenční číslo MK ČR E 16400,ISSN 1211 - 7811. Distribuci zajišťuje Mediaservis s. r. o., distribuci v ČD Grand princ. Vychází denně v pracovních dnech.

Více na METRO.CZ

Metrotube i anketu najdete také na www.facebook.com/denikmetro

Dopisya vzkazy

PočasíMetrotube

Page 18: deník METRO 29.9.2010

www.metro.czSTŘEDA, 29. ZÁŘÍ 2010

11kultura

Minulý týden si TomCruise v Praze mapovalmísta, kde by film mohlvznikat. Navštívil tak

Hlavní a Vršovickénádraží. Zašel i dobývalé čističkyodpadních vodv pražské Bubenči.

Na Hlavním nádraží sehollywoodská hvězdazastavila ve Fantověkavárně.V prostoru Vršovickéhonádraží chodil herecpřímo po kolejích mezistarými vagony.V bubenečské čistírněse vydal do podzemníchprostor.Svou dopolední jízdupo Praze ukončil vareálu barrandovskýchateliérů.Navštívil i Pražský hrad.

Nejpozději za tři dny se vhlavním městě Česka rozje-de natáčení čtvrtého dílu fil-mu Mission: Impossible 4.Potvrdila to již také herco-va mluvčí Lee Muldoonová:„Ano, první plný natáčecíden je o víkendu.“ HerecTom Cruise je opět i produ-centem snímku.

V zatím posledním, tře-tím dílu, který vydělal 395milionů dolarů (asi čtyři mi-liardy korun) si vedle Crui-se zahrála například KeriRusselová. Jeho protivní-kem byl jako bezohlednýobchodník se zbraněmi Phi-lip Seymour Hoffman, drži-

tel Oscara za snímek Capo-te. Režisérem „trojky“ bylJ. J. Abrams.

To, že se další díl známé-ho filmu, v němž Cruise hra-je tajného agenta EthanaHunta, natáčí opět v Česku,zřejmě podpořil nový vlád-ní plán pobídek.

Filmaři chtějí v Česku zaprojekt Mission: Impossible4 utratit 176 milionů ko-run. Pokud vynaložené pe-níze úřadům doloží, Českojim část vrátí zpátky. Podlenového pravidla může jít ažo pětinu. Do kin by se sní-mek měl dostat v květnupříštího roku. ČTK

Tom Cruise začne v Prazenatáčet už o víkendu

Cruise natáčí v Praze Mission:Impossible 4 Kde všude? �

www.metro.cz

kultura

Váš klíč je na www.panelreko.cz tel. 800 11 22 78

PANELREKO s. r. o.Křejpského 1523, Praha 4 – metro Opatov

REKONSTRUKCE BYTU

My víme, jak to má být...

9 let na trhu Více než 1100 realizacíBytové studio na 250 m2 Originální návrhy řešení

BYTOVÁJÁDRA

inzerce

Kde všude byl

Práce - nabídka

Švýc. obch. spol. hledá komuni-•kativní spoluprac. pro prodej a psa-ní objednáv. kanc. Praha-10, P-5.Tel.: 602474410

Hledáme 3 spolehlivé obchod-•níky pro kancelář v centru Prahy.Tel.: 773666125

Přijmeme SŠ, VŠ na pozice Asi-•stent prodeje a Obchodník. Tel.:602333736

Nabízíme zajímavou práci na HPČ•i VPČ. Praha. Tel.: 602 474 413

Zajímavá práce v obch. kanc. na•Praze 10. Možno i brigádně. Tel.:604118714

Nabízím práci v obch. kan-•celáři. Zaškolíme. Kladno Tel.:774749722

Přijmeme ženy na DPČ na odoled-•ní úklid, od 15:30 hod. Praha - Dol-ní Měcholupy. Tel.: 602 667 670

Firma ZEPTER - HOME CARE při-•jme spolupracovníka do nově ote-vřené prodejní kanceláře v Praze 5.Tel.: 724125891

BRIGÁDY pro každého-zálohy•50% vyplácíme 2. den. Doplňovánízboží, práce ve skladech, poklad-ní. 284083300, 777335756,www.creditczech.cz

Nevíte co s volným časem? Chce-•te si u nás vydělat? Rádi telefonu-jete? Právě VÁM je určena nabíd-ka na dlouhodobou spolupráciv callcentru na P5. Budete pracovatna zajímavých projektech na pozicitelefonní operátor. Nástup ihned,zaškolení, bonusy. 724567151,[email protected]

Firma v Praze přijme na venkov-•ní a přímý prodej 16 prodavačů/ektextilu. Nástup ihned. Výplata den-ně 1650 Kč. Tel.: 274 77 36 10

Až 5000 Kč MĚSÍČNĚ NAVÍC!•Poskytněte Vaše auto, plot či důmjako reklamní plochu pro firmy z celéČR. Volejte ihned 270 005 066 Po-Pá, 7-19:00 hod.

Mezinárodní společnost hledá•do svého obchodního týmu kole-gu pro péči o klienty. Nabízímezázemí silné společnosti, bezplat-né zaškolení, kariérní růst, nad-standardní ohodnocení. V případězájmu zašlete životopis na [email protected].

Nabízíme práci v administrativě.•Schůzky na tel.: 777 550 443

KOSMETIČKU, KADEŘNICI, kož-•ního lékaře, ortopeda přijme navýuku školící zařízení na Praze1. Životopis zašlete na e-mail:[email protected]

AUTODOPRAVA HOD-P10 přijme•ŘIDIČE nákladních vozidel na vnitros-tátní přepravu s praxí sk. C, E. Nástupmožný ihned. [email protected],605 202 650

Přijmeme muže i ženy na stán-•kový prodej do obch. center. HPP,VPP, brigáda i důchodci. Plat min.1000 Kč/den. Tel.: 732 725 179,PO-PÁ, 9-17 hod.

NOVINKA 2011-Pozor startuje-•me! AXA Représentants zakládásíť reprezentantů a manažerů proČeskou republiku. Vysoké finanč-ní ohodnocení, stabilita nadná-rodní společnosti. Buďte s námina startu. Info: 731 133 333a 732 350 191.

Přijmeme brigádníky do skladu,•tiskáren, na doplňování zboží...Dále hledáme pokladní, skladní-ky s oprávněním VZV a mnoho dal-ších... Tel.: 602 491 081

Hľadáme slovensky hovoria-•cich operátorov na predaj po tele-fóne. Plat až 100,-Kč/hod + pro-vízie. V prípade záujmu volajte:724 738 278

Chcete si přivydělat nebo hledáte•stálé zaměstnání? Máte zkušenos-ti s telemarketingem? Hledáme bri-gádníky na aktivní telemarketing.Tel: 724738278

Přijmeme schopné zaměstnance•s ČID a PID na funkci - strážný, naobjekty v Praze. Tel.: 737 225 555,241 741 470

Přijmeme několik pracovníků•do pozic řidič-manipulant a řidič-obchodní zástupce. Nástup ihned.Tel.: 272 656 672

Nemáte ukončenou školu ani•maturitu, stačí dobré nasazenía řidičské oprávnění sk. B. Plat24.000 Kč+osobní ohodnocení.Tel.: 222 310 432

BA přijme muže i ženy na vol-•né pozice strážný. Místo praco-viště Kutná Hora! Plat od 53 Kč/hod. Volejte na 725010100 nebo246082385

Obchodně zprostředkovatelská•společnost nabízí práci v kancelá-ři. Zaškolíme. Praha a okolí. Tel.:776 522 784

Přijmeme lidi ve věku od 18•až X let na stánkový prodej doOC, možnost HPP, VPP, brigádai důchodce, mzda min. 100 Kč/den.T:607104342 (od 9-16:00 h.)

Agentura domácí zdrav. péče při-•jme dvě zdravotní sestry s registra-cí. Tel.: 737 416 089

ZŠ v Praze 10-Hostivaři při-•jme ihned kvalifikovanou vycho-vatelku ŠD. Tel.: 274016253,274862488, 603436284, e-mail:[email protected]

Přijmeme ženy s gastronimic-•kých oborů do obchodního odděle-ní. Výdělek 30-35.000 Kč, zaško-lení, kariéra. Nutno domluvit os.pohovor na tel: 221 490 913

A.S. přijme pracovníka výstup-•ní kontroly. Vhodné pro uchaze-če z Prahy 5. Čistý RT. Nabízímenáborový přísp. 5000 Kč, mzdu65 Kč/h, odměny. T:224109445

Úklidová firma přijme zaměst-•nankyně na úklid domu seniorů naHájích. Pracovní doba 8:00-16:00hod. Tel.: 724 354 887

Hledáme spolupracovníky z řad•studentů ze SŠ i VŠ, komunika-tivost, flexibilita, plat 100 Kč/hod., výplata denně na ruku. Tel.:602342485

Volná místa pro asistenty a asi-•stentky prodeje do OC Praha. 80-100 Kč/hod + bonusy, HPP i bri-gádně. Požadujeme příjemnévystupování. Tel.: 605 727 081

Až 10.000 Kč měsíčně navíc si•můžete přivydělat prací v domác-nostech, hlídáním dětí či řeme-slnou činností. Volejte ihned!777 723 986

Oděvní firma přijme švadlenu•sériové dámské konfekce. Praxev oboru nutná. Informace na tel.602 979 788.

NABÍZÍME BRIGÁDU v OC a pro-•dejnách ČR (ZTP, MD, nezaměst-naným, studentům). Očekávámeslušné jednání, zodpovědnost,výpis z TR. Kontakt: 737 833 503

BA přijme pracovníky do mla-•dého kolektivu na pozici STRÁŽ-NÝ v obchodě. Nástup možný ih-ned - pracoviště Praha. Tel.:725 783 551

Perspektivní výdělečná činnost,•HPP i přivýdělek, více možností,dle schopností a vzdělání, profes-ní růst, doživotní renta. Termínypohovorů 737487036

VYDĚLEJTE SI 120-200 KČ/H,•směnný provoz, možná flexibil-ní prac. doba! Call centrum na Pra-ze 3 hledá CZ i SK tel. OPERÁTO-RY na aktiv. linku, prodej výrobkůstávajícím spokojeným zákazní-kům, 2-směnný provoz, atraktiv-ní platové podmínky, další zajíma-vé benefity, kontakt: 246 007 710,[email protected].

Úklid večerní a víkendový v kuchy-•ni i na brigádu. Vhodné pro studen-ty nebo paní z ČR na MD. Praha 6,Libocká 15. T: 731 471 825.

Pomocnou sílu do kuchyně. Při-•jmeme pečlivou a spolehlivou paní,nekuřačku z ČR na HPP. Praha 6,Libocká 15. Tel.: 731 471 825.

Nabízíme pev. prac. dobu Po-•Pá: 8-15 nebo 13-21 h., práce napoboč. banky a obch. cent. Mla-dý kol., zaškolení bankou, plat:20000 Kč+odměny, 722503430

Velkoobchod s nápoji hledá spo-•lupracovníky, kteří chtějí vydělávatpeníze tím, že pijí nealko nápoje.tel.: 257 930 172

Vzdělávání - Kurzy nabíd.

KURZY ÚČETNICTVÍ a DANÍ –•podvojné, mzdové, daňová evidence- večerní rekvalifikační kurzy, zahá-jení 20.9.2010, www.prekos.cz, T:604201522

Chcete získat práci? ÚČET-•NÍ KURZY, akredit. MŠMT, v cen-tru od 18/10/2010. Nabídkazaměstnání. Tel.: 220921440,www.ucetnikurzy.cz

MATURITA! SSOŠ Profes otevře•ve šk. r. 10/11 3leté dálk. nást.stud. pro abs. 3let. učeb. oborů.www.skolaprofes.cz t 241440857,603423715, 603481654

VÝTVARNÉ KURZY studijní kres-•ba a sochařský atelier v KK Poštov-ka, Zahradníčkova 2, Pha 5, lektorB. Proksová ak. soch. Volná místaPO a ÚT. 731189871

KVALIFIKAČNÍ KURZ - Pracov-•ník v sociálních službách, Prahaod 6.10.2010. Výuka v odpoled-ních hodinách. www.ivex.cz, tel.:603 767 703, 602 226 090

Služby - nabídkaSoukromá PEČOVATELKA nabízí•

SENIORŮM v Praze pečovatelskouslužbu, vč. zdravotních masáží,pedikúry, manikúry. Výpis TR mám.Cena dohodou. 773 133 980

Finance - nabídkaObčanské půjčky: 50-200 tis.•

Kč. Nízké splátky, bez poplat-ku předem, i pro klienty v regist-rech, OSVČ a ženy na MD. Tel:491 619 888

Kancelář řádkové inzerce: Na Florenci 19, 110 00 Praha 1po-čt 800-1800, pá 800-1700

tel.: 225 065 177, 178, fax: 225 066 653servis

�������� ����� �� ��� ������ �� ������� �� ��� ���� � ������������ ����� �����

�������

����

��

���

�������� ������ �������� �����!" �# $�%���& %'�()*�����

Nad Libeňským nádražím 283, Praha 9 • Vysočany

TEL.: 266 311 671, 777 666 616

����

Auto - Moto - nabídka

Cestování - nabídka

LÁZNĚ LIBVERDAPrima pobyt I

již od 7.490 Kč/2 os.7-denní pobyt se stravováním -

bufet a 3 procedurami: 1x masáž lávovými kameny část.,

1x oxygenoterapie, 1x koupel Silvestrovský týden28.12.2010 - 2.1.2011 za 5.915 Kč.

ubytování, polopenze-bufet, 3x taneční večer + silvestrovská

oslava, novoroční oběd a 2 procedury

Rádi Vám zašleme ceník domů zdarma!

tel.: 482 368 100 - 102 mobil: 731 957 326

e-mail.: [email protected],www.lazne-libverda.cz

LÁZNĚ LIBVERDA, a.s., č.p. 82 Hejnice 463 62

�������� � ��� ����� �� ����� �������

����� �����!�"�� #�"��$ ! �� ��%&!�!� '() �') *�+ , (') '-* ()�

������� ��� ����� ������ ������ �������� ������� ������ ���� � ������

Pro zajištění ostrahy objektů v Praze a okolí (administrativní budovy, hotely, obchodní centra)

přijmeme pracovníky na pozice

HELPFULGUARDOD 11.000-Kč/měs.

DO 16.300,-Kč/měs.

OFFICERGUARDOD 10.000 – Kč/měs . DO 15.000,-Kč/měs.

POŽADUJEME TRESTNÍ BEZÚHONNOST,

FYZICKOU ZDATNOST, ZNALOST AJ, NJ VÝHODOU,

SPOLEHLIVOST, ZNALOST PRÁCE NA PC

NABÍZÍME STRAVENKY, VÝPLATA MZDY

TÝDNĚ, FINANČNÍ ODMĚNY, JISTOTU STÁLÉHO

ZAMĚSTNÁNÍ, ZAJIŠTĚNÍ UBYTOVÁNÍ

HOTELOVÉHO TYPU (za 4.200 ,-Kč/měs.)

V PŘÍPADĚ ZÁJMU VOLEJTE

ZDARMA LINKU 800 100 187WWW.SSI.CZ

S T Ě H O V Á N ÍM.H.S. PRAHA

Martin Hudeček Stěhování 24h,. SO +NE + svátky bez příplatků, ČR , EUstěhování bytů, kanceláří, domů, trezorů, strojů, pián

a těžkých břemen do 300 tun, balení montáž a demontáž nábytkupojištění do 5 milionů Kč

[email protected] Telefon : 736 202 032w w w . s t e h o v a n i - m h s . c z

LEVNĚ

������� � � ��� � ����� ������ ������� ����������

��� ��! ��� "� !#" �!�$$$%&'�()*+,(%-.

• STĚHOVÁNÍ ••VYKLÍZENÍ•NEPOTŘEBNÝCH VĚCÍ •BOURÁNÍ •KDYKOLIV, KAMKOLIV I SO A NE

Fa NĚMEC 603 538 314, 603 583 806

sleva sleva

markýzy od 4290,-Kč !!

z ceny zakázkyna plastová a eurookna

15%z ceny montážehliníkových žaluzií

���������� �������� ��� ���� �� ��� ����� ����

������ � ����� ��� ������ � ����������� !"# $%% &!&� � ��'(�)� *+* +", --+

���������� �� ������ ������� ����������

ŽALUZIE, ROLETY���� ������� ��� ��� ���� ������ � ����� ������� ����!�� !�"#�$ �� �%& �"'

���(")���� ��*� +�"�!�"#� $���

Kurzy angličtiny za 400kč/měsic!Od 14:30 do 17:15.

Min. 16 hodin. Učí rodilí mluvčí/budoucí učitelé.

www.twp.cz 283 893 [email protected] Worldwide

����� ���� ���������� �����

���� � ������� ������������� ����

��� ������� � ��������� ������� ����

��� �������� �!���"�#��������� �������� ���"����#�� � ���������

$����% $��� &'��� (������� )����� ���"���

*��������� +,+--���. /01 203 422 213 563 643���������� �

Pokračování na straně 19

Page 19: deník METRO 29.9.2010

www.metro.czSTŘEDA, 29. ZÁŘÍ 2010

10 téma www.metro.czSTŘEDA, 29. ZÁŘÍ 2010

19servis

„Pryč s narkomany a bezdo-movci,“ znělo jedno z heselsociálních demokratů zeSmíchova. Pražská ODSchce zase bezdomovcům po-stavit tábor, kterému se jižpřezdívá „ghetto“.

Vypadá to, že je na ulicinemá nikdo rád. Sami sitoho jsou vědomi a přizná-vají, že si za svou pověst mo-hou sami. Jaký je život bez-domovců? Vydejte se nasondu s Metrem.

Třiačtyřicetiletý Jirka jebezdomovcem teprve dvaměsíce. Za tu dobu se už na-učil, jak to na ulici chodí. Jítolik, na co si vyžebrá. Kaž-dou noc nedobrovolně usí-ná pod širým nebem.

„Důležité je se na noc ně-kam schovat, aby vás nena-šli měšťáci. Jak vás viděj ně-kde spát, dokážou být pěk-ně nepříjemní. A když je člo-věk třeba drzej, ještě odnich dostane. Stává se taky,že vás naložej do auta a od-vezou za město, kde vás vy-saděj a vy pak musíte šlapat

zpět,“ říká Jiří. Na otázku,zda-li by se Jiří šel ukrýt doplánovaného tábora probezdomovce, s odpovědí ne-váhá. „Ani náhodou. To jeproti svobodě. Policajti užse nám teď vysmívaj, že náspřejde sranda, až nás tamzavřou. Slyšel jsem taky, žeto ghetto nebudeme moctopustit,“ říká Jirka, který zá-roveň přiznává, že si bezdo-movci za svou špatnou po-věst mohou sami, a to hlav-ně kvůli svým opilým kole-gům. To může potvrdit ibezdomovec Mirek z Masa-rykova nádraží. „Já setěmhle skupinkám bezdo-movců raději vyhýbáma jedu na vlastní pěst,“ říkáMirek.

Rozpory mezi bezdomov-ci jsou podle nich samot-ných horší, než si lidé mys-lí. „Třeba tady na Hlaváku.Sotva si lehnete na zem, užza váma běží cikán a snažíse vás okrást,“ říká jeden zbezdomovců z Hlavního ná-draží. A jak to mají s prací?

„Je obtížné si práci sehnat.Musím vystačit s tím, co sivyžebrám. Za den tak 80 ko-run,“ říká Jiří.

Naopak někteří bezdo-movci si práci dovedou se-hnat lépe. „Pořád chodímna nějaké brigády, není pro-blém něco sehnat,“ dodáváMirek.

3500tolik bezdomovcůse přibližně pohybujepo hlavním městě.

Nejpravděpodobnějšímmístem, kde by mohlvyrůst tábor probezdomovce, jepozemek u malešickéspalovny v blízkostiPrůmyslové ulice.Druhou variantou jsoupozemky v uliciStříbrského na JižnímMěstě. Tato oblast jevšak hustě obydlená.Poslední varianta jeúzemí v blízkostiďáblické skládky. T

ak jsme s kolegou rozmlouvali s bezdomovci naHlavním a Masarykově nádraží. Nemohli jsme sinevšimnout nedůvěry, která mezi nimi vládla. Ne

k nám, to je samozřejmost, ale k bezdomovcům jako tako-vým. Navzájem se okrádají, podvádí a hlavně nováčci simusí dát pozor. Bezdomovec Miroslav (na obrázku) námdal užitečnou radu: „Držte se od nich raději dál!“

NemajídomovDo kampaně se ale hodí

ADAM VÁCHALPETR MAŠÍNwww.metro.cz

„Měšťáci se námvysmívají. Prý náspřejde sranda,až nás zavřou donového tábora.“JIŘÍ, PRAŽSKÝ BEZDOMOVEC

Strany před komunálními volbami slibují, že hlavní město zbaví bezdomovců Ti seobávají krušných časů Deník Metro vyrazil na místa, kde se lidé bez domova scházejí,aby zjistil, jak žijí Svěřili se, jak s nimi jedná policie i co se na ulici proslýchá

Ghetto

2x METRO – PETR MAŠÍN

„Radši se nám dále vyhýbejte“

�������

Činoherní klubAdresa: Ve Smečkách 594/2619.30 M. Krleža – Léda

Dejvické divadloAdresa: Zelená 1084/15a19.30 J. Buchan,A. Hitchcock – 39 stupňů

Divadlo ABCAdresa: Vodičkova 2819.00 W. Shakespeare –Král Lear

Divadlo KomedieAdresa: Jungmannova 120.00 J. Havlíček, D. Jařab –Petrolejové lampy

Divadlo naVinohradechAdresa: náměstí Míru 719.00 F. Schiller – MarieStuartovna

Divadlo podPalmovkouAdresa: Zenklova 3419.00 A. Procházka –Ještě jednou,profesore

Divadlo Spejblaa HurvínkaAdresa: Dejvická 3810.00 M. Klásek –Hurvínkovo dobrodružství

Divadlo v CeletnéAdresa: Celetná 1719.00 F. M. Dostojevskij –Běsi

Divadlov ŘeznickéAdresa: Řeznická 1719.30 L. Dobrovoda – Jamalkáč

Studio YpsilonAdresa: Spálená 1619.30 A. Jarry, J. Havelkaa kol. – Nadsamec Jarry

Švandovo divadloAdresa: Štefánikova 5719.00 D. Šiktanc,K. Glogrová, A. Rut –Pohřební slavnost

KINA

AtlasAdresa: Sokolovská 1

18.00 Bobule, 18.00 Románpro muže, 20.00 Bokovka:Viewegh-film-víno, 20.30Román pro ženy

Bio OkoAdresa: Františka Křížka 1518.00 Sama v Africe, 20.30Muži, kteří nenávidí ženy

EvaldAdresa: Národní 2817.00 Román pro muže,19.00, 21.00 Submarino

FrancouzskýinstitutAdresa: Štěpánská 3519.00 Útěk

LucernaAdresa: Vodičkova 3616.45, 18.45 Román promuže, 20.45 Submarino

MatAdresa: Karlovo nám. 1918.00 Agora, 20.30 Muži,kteří nenávidí ženy

Palace CinemasSlovanský důmAdresa: Na Příkopě 2212.00, 14.00 Sammyhodobrodružství 3D, 12.05,14.30, 17.15, 19.40, 22.10

Kajínek, 12.10, 14.25, 21.30(K)lamač srdcí, 12.20,14.35, 16.45, 19.00 Dál nežse zdálo, 12.50, 13.50,15.00, 16.00, 17.15, 18.15,19.30, 20.30, 21.40 Románpro muže, 12.50, 15.10,17.30 Tajemství mumie,13.30 Let's Dance 3D,13.40, 16.30, 19.20, 22.15Karate Kid, 14.00, 17.00,20.00 Počátek, 16.00, 18.10,20.20, 22.30 Resident Evil:Afterlife 3D, 19.50, 22.2022 výstřelů

SvětozorAdresa: Vodičkova 4113.00 Největší z Čechů,13.15 Květ pouště, 15.15Pouta, 15.45, 18.30 Užívejsi, co to jde, 18.15 SingleMan, 20.30 Seriózní muž,20.45 Filmové pásmo:Carstensz – Sedmá hora

�����

BalbínovapoetickáhospůdkaAdresa: Balbínova 323/620.00 Radim Hladík & BlueEfect – Unplugged

Hudební klubPalmovka

Adresa: Pod Hájkem 2204/120.00 Yo Yo Band

KC VltavskáAdresa: Bubenská 120.00 Radůza

Kostel sv. MichaelAdresa: Michelská 2721.00 Rabbi Darkside & 3rdParty (USA)

Lucerna Music BarAdresa: Vodičkova 3620.00 3. Pražský Ethno Fest

Madona Music BarAdresa: Na Lysině 1220.00 Mojito mánie

MalostranskábesedaAdresa: Malostranské nám. 2117.00 Magic Opera AriasAnd Virtuoso Piano, 20.30Potlach – Pacifik

PrdelAdresa: Žitná 4, Praha 221.00 Latino Prdel

RC KainAdresa: Husitská 106/120.30 Kaar + Dying Behind+ Repulse

Finance - nabídkaPŮJČÍME Vám bez poplatku! Volej-•

te ZDARMA na tel.: 800 220 202PŮJČKY 50-300 tis. Kč. Bez volá-•

ní na linky 900, bez poplatku pře-dem. VOLEJTE 222 264 420.

PŮJČKA pro VÁS! Schválíme do•30 minut, peníze do 24 h., pištesms: jméno, příjmení, rod. č., tel.,měs. příjem, výdaje, výše půjčky.SMS na 605458282

Půjčky bez ručitele, úroky od•5% pro zaměstnance, OSVČ bezpoplatku. Hypotéky a kreditní karty.Tel.: 725141063 Po-Pá 9-18 h.

Akční nové půjčky. Nová pří-•ležitost pro každého i problémovéklienty a OSVČ. Např. 100 000 spl.1898Kč/72měs. Registr nerozho-duje. Tel. 723 906 432

Půjčky od přímého poskytovate-•le! Registry neřešíme! I bez proka-zování příjmů! Např. 200.000 od2.412/měs.! RPSN od 11%! Tel.:720 669 440, 722 005 195

Půjčky BEZ POPLATKŮ. Nastavím•variantu podle Vašich příjmů. Měsíč-ní splátky. Spl. 18-48 m. Žádná pla-cená linka. www.prijemne-penize.cz,Iva 605165825

Rychlé půjčky od přímého inves-•tora, výsledek znáte do 60 minut.Tel.: 773 217 513

Půjčky zaměstancům, důchod-•cům, živnostníkům. ŽÁDNÉ POPLAT-KY! Žádné volání na 900...Vyří-zení do 2 dnů. Volejte kdykoliv.604857650, www.pujcime-vam.cz

SOLIDNÍ PŮJČKA bez poplat-•ku a volání na 900...Od 30.000Kč do 5,000.000 Kč. Nízký úrok.Neváhejte nám zavolat!? Tel:773901364

Seznámení

Pro nezadané a jednotlivce: láz-•ně T. Teplice 16.-21.10., Silvestrv Luhačovicích 30.-2.1. Info: AgHarmonie 602779579

Pronájmy - poptávka

HLEDÁM pro zaměstnance BYTY•k PRONÁJMU v Praze, právní serviszajištěn. Děkuji. Tel.: 274 78 44 28

Hledáme pronájem bytu v Praze•a okolí pro 2 osoby - nekuřáci bezzvířat, cena nájmu do 10.000 Kčvčetně poplatků. T: 220806245,605845088

Nemovitosti - poptávkaPLATBA V HOTOVOSTI ihned za•

Vaší nemovitost v Praze a oko-lí. Právní servis zajištěn. Rychléa seriózní jednání. Prosím, volejtenebo SMS na 777805053

Ihned vykoupíme Váš byt, rodin-•ný dům, činž. dům, pozemek. Hoto-vost do 3 dnů. Vyřešíme cokoli –privatizaci, právní vadu, dluhy,exekuce. T: 777603019

Koupíme ČINŽOVNÍ DŮM v Pra-•ze, garantujeme stejnou cenu,jakou měl před krizí. Volejte222 714 438, 602 689 813!

Byty - nabídkaByty 1+kk až 4+1 k TRVALÉMU•

BYDLENÍ v Praze v cenách 200 až500.000,-Kč u soukromých majitelůHledáme a nabízíme. www.jurda.cz,604219721, 603418248.

Koupim byt nebo RD kdekoliv•v Praze a okolí v jakémkoliv stavu.RK nevolat. Tel.: 774 254 625

Byty - poptávka

Pro zaměstnance předních zahr.•firem neustále hledáme byty k pro-deji i pronájmu. Tel. 739500578

VYKOUPÍM družstevní byt či•nemovitost za Vaši cenu, ZAPLA-TÍM dluhy, zajistím bydlení. Penízebez úvěru. Záloha až 100.000,-Kčdo 48 hod. 739 571 734

Koupím byt kdekoliv v Praze,•dám okamžitou zálohu, platbahotově, právní záležitosti vyřídím.Stav nerozhoduje. RK nevolat. tel.234095720, 720539665

ZÁLOHA IHNED! Koupím byt•v Praze v jakémkoliv stavu nebo RDv Praze a okolí do 8mil. Právní ser-vis nebo exekuce zařídím. RK nevo-lat. Tel.: 722 181 264

PENÍZE IHNED za družstevní byt•nebo byt v osobním vlastn. v Prazedo 10 mil. Kč. Právní servis ZDAR-MA a to i v případě exekuce. Děku-ji. Tel: 777212134

PLATÍM HOTOVĚ za byt v Praze.•Rychlé a seriózní jednání, právníservis zajištěn. Prosím, volejte,možno i sms. Tel: 602 204 244

Hobby - poptávka

Sběratel koupí staré perské•koberce, obrazy a ostatní starožit-nosti. tel.: 602 218 721

Koupím starožitný nábytek,•hodiny, obrazy, šavle. Platba hoto-vě. Tel. 777 886 860, email:[email protected]

Ostatní

VÝKUP ZLATA-Okamžitá hotovost•za Vaše zlato, zlomky a zubní zla-to. Solidní ceny, přístup. Praha 1,ul. 28 Října 13. Tel: 224 224 664,224 215 443

Kancelář řádkové inzerce: Na Florenci 19, 110 00 Praha 1po-čt 800-1800, pá 800-1700

tel.: 225 065 177, 178, fax: 225 066 653servis

���������� �� ������� ����������

������ �!���"�# ��$��%����&��'�(�& ����'�)�

*+,-++.+++ /�&�'��(0(1& �� �&23���4�&���)'5�6&�& .�7(61�

-89 :;: 98<

�������� ��� ���� ������ �

�� ���������� ��!"�#��$�%&�� �'�(�)*+#�,

-"& ��.�#"*/��$ ��'���0� )�� �/1���1" $ �$ 23

�� 455 #��( �.

678 984 75:

������� � � ���������

��� ���������� �������� !�"�#�"$ � "��%���$

�&'���#� � (#��&!����#� � ��������%

)*+ �,�-./��000

12( 343 �2

������ ��� �� �� ��� �� � ������ ��� �������

��� �������

�� ��� ��� ���������� ���

����� ���������� ����

��� ���� ��� ��� � ��������������

� �� ��� ��� ���

������ ��� ���� �� � ��� �� ����

SEZNAMKA GRANDMacešková 20, 106 00 Praha 10OSOBNĚ: objednávky po-pá, 8-12hna tel.: 602 551 111, 602 561 111Vše na počkání, seznamka V.I.P.POŠTOU NEBO PŘES SMS: Zašlete

na 602 571 111 SMS ve tvaru: M*JMENO*PRIJMENI*ULICE*

CISLODOMU*MISTO BYDLISTE*PSCPoštou obdržíte dotazník

a informace.www.videoseznamka.cz

Dokončení ze strany 18

Page 20: deník METRO 29.9.2010

www.metro.czSTŘEDA, 29. ZÁŘÍ 2010

20 job www.metro.czSTŘEDA, 29. ZÁŘÍ 2010

09finance

ČTK – HANA BRUSOVÁ

Jediným iPodem, který App-le znovu ponechal beze změ-ny, je ten klasický velký. Na-konec se tak s ním jeho fa-noušci budou muset zřejmědefinitivně rozloučit. Protuto chvíli ale nadále zůstá-vá v nabídce. Pojďme se alekonečně podívat na vymaz-lené novinky z Cupertina.

Nejmenším a zároveň nej-levnějším zástupcem roduje skromný shuffle. Apple sev nové generaci vrátil kestaršímu osvědčenému de-signu a sám uznal, že příliš-ná miniaturizace bez vyma-kaného ovládání není k niče-mu. Kapacita 2 GB a 15 ho-din přehrávání hudby jsoujediné dva technické údaje,které musíte znát. Klipsnana upevnění je samozřej-

mostí, ovládání standardněpříjemné, a z normálu takshuffle vybočuje jen atrak-tivní funkcí VoiceOver, kte-rá na požádání přečte jmé-no písně, interpreta i stav ba-terie. Jednoduché, šikovné.

Populární nano prošel ur-čitě nejdramatičtější promě-nou. Je o polovinu menší, do-stal rovněž klips, který pře-hrávač předurčuje k použitípři sportu, a zmenšený 1,5"dotekový displej s rozliše-

ním 240x240 bodů je jehohlavním ovládacím prvkem.I když nano bohužel ztratilmožnost natáčet i přehrávatvidea, jeho nový koncept senám rychle zalíbil.

Přehrávač je úžasně lehkýa skladný. Skoro by si zaslou-žil název „shuffle touch“.Jeho ovládací prostředí při-pomíná OS iPhonu, ale jdejen o vizuální podobu. Zabu-dované rádio a krokoměrfungují na jedničku a úžas-ná je i možnost dvěma prs-ty pootočit orientaci disple-je podle toho, jak přehrá-vač máte uchycen. Pokudnavíc k nanu připojíte slu-chátka s mikrofonem, sta-ne se z něj rázem i diktafon.iPod nano má kapacitu 8nebo 16 GB.

Poslední novinkou je vlaj-ková loď iPodů – dotekovýtouch s kapacitou 8, 32 a 64GB. Více než kdy dřív jej lzezjednodušeně popsat jakoiPhone bez telefonu. Vylep-šený model totiž dostal ně-které vnitřnosti z iPhonu 4,ale hlavně jeho úžasně ost-rý a detailní displej Retina srozlišením 960x640 bodů.Díky dvojici čoček lze navícnyní touch využít nejenjako fotoaparát a kameru,ale také k videohovorům Fa-ceTime, jež představil prv-ně právě iPhone 4. Ve všechostatních směrech se jednáo derivát známého mobiluusazený v menším těle.

JIŘÍ[email protected]

Poláci sledují státní dluhPolákům od včerejška veřejný dluh jejich země roste přímo předočima. Neobvyklé počítadlo v centru Varšavy spustil bývalý mi-nistr financí a „otec“ ekonomických reforem ze začátku 90. letLeszek Balcerowicz. Státní dluh se v Polsku zvyšuje každou minu-tu o sto tisíc zlotých, tedy přibližně 619 500 korun.

Tak jak nám to dnes sype?

iPod shuffl e

iPod nano

od 1500 Kč

od 4300 Kč

od 5200 KčiPod touch

Hudební novinky od Applu

Je k dispozici v pěti barvách. Ovládáním se chytře vrátilo generaci zpět.

Prošel zásadníminiaturizací,dostal menšídotykový displeja klips na uchycení.

Vlajková loď se chlubí displejemz iPhonu 4,kamerkoua videohovory.

Testovali jsme nové iPodyApple před pár týdny omladil téměř celou produktovou řadu svých hudebních přehrávačůNovinky jsme si vyzkoušeli a zalíbily se nám Z pestré nabídky si vybere opravdu každý

Dluh. Jako na dlani

RAJECKÁ DOLINA – MÍSTO, KDE LIŠKY DÁVAJÍ DOBROU NOCRajecká dolina, umístěná v chráněné krajině Malé Fatry, si dodnes uchováváneposkvrněný panenský ráz s nádhernou přírodou plnou barev a vůní,s nezapomenutelným panoramatem vrcholu Kľak.

Lidé se zde po staletí snažili žít s přírodou v symbióze a dodnes se tentovztah nijak nezměnil – místní příroda představuje jedinečný ekosystém,který si obyvatelé střeží jako diamant. Zdroje dřeva, hub, bylin a velkémnožství vzácných rostlin i živočichů představují jen malý zlomek toho,co v sobě tento kousek země skrývá. Není ničím neobvyklým narazit zdena opatrné srnky, majestátní jeleny, rozdováděné veverky či další vzácnéobyvatele této oblasti.

Rajecká dolina nabízí také ideální podmínky pro aktivní oddech, kterépotěší nadšené i rekreační turisty. A komu by to bylo málo, přírodnítermální prameny zaručeně uspokojí i ty nejnáročnější!

Vzácný pramen z čisté přírody

Rajecká dolina je známá nejen termálními prameny, ale i přirozenýmvzácným zdrojem pramenité vody. Nízce mineralizovaná pramenitá vodaRajec obsahuje jen 300 mg minerálů v jednom litru a dodává tělu vyváženémnožství potřebných látek, například vápník a hořčík. Panensky čistápříroda ji navíc obdarovala jedinečnou osvěžující chutí. Svým složenímRajec jednostranně nezatěžuje organizmus vysokým obsahem minerálů,a je tak přirozenou volbou pro pitný režim, jehož základem jsou nízce mine-ralizované vody s obsahem minerálů v rozmezí 150–400 mg v jednom litru.

Každý den blíž přírodě s pramenitou vodou Rajec

inzerce

Jiřina Hošková si splnilasen a stala se letuškou.Když ji v ČSA nevzali, ne-vzdala se a rozhodla se zku-sit to na Dálném východěu aerolinek, které jsoumezi lidmi z branže považo-vány za nejlepší a nejnároč-nější na světě. A vzali ji.

„Musíš umět naprostoperfektně anglicky, ale

taky si tě přeměří, jestlimáš správné míry,“ říká Jiři-na, která absolvovala šesttýdnů velmi náročného vý-cviku. „Je to neuvěřitelnádřina. Musela jsem se nau-čit vše o bezpečnosti na pa-lubě, první pomoc a samo-zřejmě servis. Učili nás, jakpřežít v poušti, na mořinebo v džungli. Doufám, že

to nebudu nikdy potřebo-vat,“ říká. Každý rok si aero-linka své letušky měřía váží. Dbá se na to, aby sipokud možno udržovalykonstantní váhu i fyzicképroporce. „Musím si dávatpozor. Jídla podávaná na pa-lubě nejím,“ dodává.

Výhodou práce u velkýchaerolinek je, že se podívátedo celého světa a ne jen na-příklad po Evropě. „Někdyse probudím v hotelovémpokoji a pět minut nevím,kde jsem. Jestli jsem domav Čechách, nebo v Thajsku.To je strašný pocit samoty.Ale pak si vzpomenu, žejsem na Mauritiu, a užiju si

dva dny na pláži,“ vysvět-luje Jiřina, která žije napříččasovými pásmy. Když přile-tí do Austrálie ve dvě ráno,sama má už osm, dá si sní-dani a kouká na spící měs-to. „Lety na západ jsouzvláštním způsobem lepší.V Americe je o dvanáct ho-din víc a je to v pohodě.Ale když se pak vra-cím, nevím, kolikje hodin ani co jeza den.“

I když lé-táte poc e l é ms v ě t ě ,váš pracovní domov je tam,kde sídlí vaše aerolinky.Domů se dostanete jednouza dva nebo tři měsíce.

„Proč bych jezdila častěji,když tam budu zbytek živo-ta? To radši přivezu rodiče aužijeme si dovolenou ně-kde jinde,“ vysvětluje Jiři-

na, proč jí vzdálenost domo-va nevadí. Pro někoho, kdomá strach z létání, je tako-vá práce naprosto nepřed-stavitelná. „Pádu letadla senebojím. Je větší pravděpo-dobnost, že mě srazí auto,“říká Jiřina a dodává, žestrach měla jen jednou, a tokdyž letěla poprvé přes se-verní pól. JAN JARVIS

Bezpečnostní agentura přijme pracovníky na pozice

STRÁŽNÝ�Á� V UNIFORMĚZKUŠENÝ DETEKTIV �OBSLUHA CCTV�STRÁŽNÝ � RECEPČNÍ �VHODNÉ PRO INVAL. DŮCHODCE�Požadujeme: zkušenosti v oboru, seriózní vystupování, příjemný vzhled, zodpovědnost, trestní bezúhonnost, dobrý zdravotní stav.

Nabízíme: odpovídající platové zařazení, možnost profesního růstu, práci ve stabilním kolektivu. Nutné doložit: výpis z RT, OP, fotografii, kartičku zdrav. pojišťovny.

mobil: + 420 724 621 822 (Praha a střední Čechy)Po – Pá 8.00 – 16.00 hod.

inzerce

„Často nevím, kde jsem“Každý den na jiném konci světa Samota i splněný sen Pětadvacetiletá dívka z Prahy

si splnila svůj dětský sen a stala se letuškou „Je to hrozná dřina,“ říká deníku Metro

Skočte s námi do světa podnikání!

VEDOUCÍPRODEJNY POTRAVIN

DÁLE OČEKÁVÁME:přátelské a profesionální vystupovánízkušenost v oblasti potravin nebo gastroznalost práce na PCzodpovědný a aktivní přístup

Přidejte se k nám!Bližší informace naleznete na:

http://izabka.jobs.cz/

…máte obchodního ducha

a máte rád(a) výzvy?…dokážete vést svůj tým?

… znáte potřeby zákazníků?… máte chuť vést svou prodejnu?

���� ���� �� ������ ������ ��������������� ������� �������� ��� ���!� "

���� ���� �� ������ ������ �[email protected]

Page 21: deník METRO 29.9.2010

www.metro.czSTŘEDA, 29. ZÁŘÍ 2010

08 finance www.metro.czSTŘEDA, 29. ZÁŘÍ 2010

21děti

Největší solární loďpluje kolem světa

Největší solární loď na svě-tě o víkendu vyplula z Mo-naka na cestu kolem světa.Katamarán Turanor Planet-Solar, poháněný výhradněenergií získanou ze slunce,by měl za 140 dnů urazitasi 40 tisíc kilometrů, nežse vrátí do Monte Carla.Hlavním vědeckým úko-lem plavby je prozkoumatmožnosti využití obnovitel-ných zdrojů energie.

Kola z půjčovenv Londýně nemizí

Pouhých pět kol ukradlizloději za dva měsíce pro-vozu samoobslužných půj-čoven bicyklů v ulicích Lon-dýna, tedy mnohem méněnež v jiných velkoměstech.Londýnská radnice to přičí-tá nejen poctivosti Londý-ňanů, ale také bezpečnost-ním opatřením. V centruLondýna funguje 400 samo-obslužných půjčoven s šes-ti tisíci koly. ČTK

Kurz korunyDolar 18,23Euro 24,57Libra 28,89

Pohonné hmotyNatural 31,27Nafta 30,33

Burzy a akciePraha 0,44%

182Na tolik miliard korun

vzrostly loni administrativ-

ní výdaje institucí EU.

Stávka leteckých dispečerůvčera od 14.00 zastavila pro-voz na bruselském letišti.Stávka, která by měla trvatzhruba 24 hodin, postihla iněkolik letů z Prahy, jež pro-vozují společnosti ČSA a

Brussels Airlines. Zatím při-tom není vůbec jasné, pročse belgičtí letečtí dispečeřirozhodli stávkovat. Svoje po-žadavky teprve hodlají zve-řejnit. Belgické letiště nicmé-ně již zrušilo zhruba padesát

letů a provoz se nejspíš zasta-vil i na letišti v nedalekémCharleroi, které využívajínízkonákladové aerolinie.

České aerolinie podlemluvčí Hany Hejskové zru-šily oba odpolední lety z Pra-

hy do Bruselu. Zrušeny bylyi zpáteční lety.

Zrušení letů do Charleroioznámil také Ryanair, kterýna toto letiště létá napří-klad i z Bratislavy. Akce Bel-gocontrolu předcházela tak-

zvanému evropskému dniakce, který na dnešek vyhlá-sily evropské odborové or-ganizace. Ty očekávají ma-nifestace namířené protiúsporným opatřením něko-lika evropských vlád. ČTK

Evropská komise chce, abytelevize prodávané v Evrop-ské unii na sobě povinněnesly písemné označení

energetické spotřeby. Po-dobné označování pomocípísemné stupnice od A (nej-víc úsporné) po G (nejméně

úsporné) už platí pro jinépřístroje, jako jsou napří-klad pračky, myčky nádobínebo lednice. ČTK

inzerce

Mobilní webopět zrychlil

Zprávystručně

Kurzy ZATOČTE SE SVOU BANKOUPojďte spořit k náms ročním výnosem až

5,95 %Vklady jsou 100% pojištěny do 50 000 eur.

WPB Capital, spořitelní družstvoPalác Edison, Jeruzalémská 1321/2, Praha 1

800 345 345www.wpb.cz

inzerce

Připojení k internetu pro-střednictvím mobilních sítív srpnu zrychlilo až o 29procent. Největší nárůst za-znamenala síť U:fon. Pevnésítě zaznamenaly růst maxi-málně o 13 procent. Vyplý-vá to z měření DSL.cz. ČTK

Brusel ochromila letištní stávka

Jak moc žere televize?

PROFIMEDIA.CZ„Žijeme v ponuré době,o tom není sporu.“ Tak začí-ná upoutávka nového dílusérie o mladém čarodějnic-kém učni Harrym Pottero-vi. V českých kinech se prv-ní část dvojdílného filmupodle závěrečné knihy Har-ry Potter a Relikvie smrti ob-jeví 18. listopadu. Upoutáv-ku na něj představila filmo-vá studia Warner Bros. mi-nulý týden.

Harry v ní v jedné chvílistojí znásobený do nejmé-ně šesti dalších Harryů.Dvojníci mu mají pomocivyhrát souboj s další fiktiv-ní postavou příběhu, lor-dem Voldemortem, který

nyní ovládá ministerstvokouzel. Do boje s ním sek Harrymu přidají jeho přá-telé Hermiona Grangerováa Ron Weasley. Jak Volde-mortova moc roste, poutomezi třemi žáky bradavickéškoly kouzel je vystavenozátěži a Ron a Harry se do-stávají do ostrých sporů.Trailer neprozradí, zda zů-stanou přáteli a v boji, poněmž „může žít jen jeden“,lorda Voldemorta porazí.

Filmy o čaroději HarrymPotterovi na celém světě vy-dělaly miliardy dolarů. Natrailer k nejnovějšímu díluse můžete podívat i na met-ro.cz. ČTK

Za Arabelou se můžete vy-pravit na středočeský zá-mek Loučeň. Výstava kostý-mů známého výtvarníkaa návrháře Theodora Piště-ka, které nosili herci v popu-lárním televizním seriálu,začne tento víkend na zám-ku Loučeň. Sobotní verni-sáž putovní výstavy se stanesoučástí zámecké slavnostinazvané Pohádkové králov-ství princezny Arabely.„Akce zaměřené předevšímna děti se zúčastní i Dag-mar Patrasová, která v seriá-lu ztvárnila princeznu Xe-nii,“ řekl manažer zámkuJiří Senohrábek. Na výstavěnebude chybět většina kos-týmů a rekvizit, které hercipři natáčení seriálu používa-li. K trhákům expozice bu-dou určitě patřit šaty Arabe-ly a Xenie. ČTK

Harry Potter to nevzdává.

Arabelato rozbalína Loučeni

inzerce

Tahle doba je ponurá,hlásí nový Harry Potter

Nový film o slavném čaroději bude ve 3D Již nyní je k viděníupoutávka k snímku Do českých kin dorazí v půlce listopadu

Page 22: deník METRO 29.9.2010

22 sport www.metro.czSTŘEDA, 29. ZÁŘÍ 2010

07svět

USA se omluvily zapřevrácenou vlajku

Vláda USA se Filipínámomluvila za diplomatickéfaux pas, kterého se dopus-tila, když před setkánímprezidentů Baracka Oba-my a Benigna Aquina vise-la v New Yorku filipínskávlajka vzhůru nohama.Na Filipínách přitom obrá-cení vlajky znamená, že ná-rod je ve válce.

Lví trus pomáhá

Izraelští vojáci našli dobrýzpůsob, jak předcházet fa-lešným poplachům, kterévyvolávala na severní hra-nici různá zvířata. Kolempohraničního elektronické-ho plotu pohazují lví trus,který zvířata zahání. ČTK

Nad budoucností, kteráčeká jeho malého syna vzemi sužované boji a násil-nostmi, se včera afghánskýprezident Hamíd Karzáí roz-plakal při projevu přímopřenášeném televizí. Mír-vais Karzáí, kterému budouv lednu čtyři roky, budepodle svého otce nucenopustit Afghánistán a státse cizincem, nebude-li vzemi opět nastolen mír.

„Naše děti nemohou cho-dit do školy kvůli vý-buchům, sebevražednýmatentátům a bombardová-ní,“ uvedl Karzáí v projevuk učitelům, činitelům minis-terstva školství a několikavelvyslancům. Prezidento-vo vystoupení mělo za cílpodpořit vzdělávání v zemi,jejíž obyvatelstvo je z 80 pro-cent negramotné a kde přikaždodenním násilí umírajícivilisté, zejména děti.

„Nechci, aby se můj synstal cizincem. Nechci, abyMírvais...“ přerušil Karzáísvůj projev, když nemohldéle zadržet vzlyky. „Chci,aby chodil do školy tady,přísahám před bohem,jsem znepokojen, jsem zne-pokojen. Chci, aby šel doškoly v Kábulu, aby vyrostltady, aby se stal, s boží po-

mocí, doktorem,“ pokračo-val se slzami v očích. Roz-plakal také několik žen ze

svého doprovodu. Afghá-nistán se v posledních le-tech potýká se stoupající vl-

nou násilí, za nímž stojí po-vstalecké hnutí Taliban.Jeho útočníci obvykle zabí-

její civilisty, tělesné stráž-ce a příslušníky bezpeč-nostních sil. ČTK

Zprávystručně

inzerce

Prezident se rozplakal při projevu

Také podruhé sidojel pro prvenství

Dva starty, dvě suverénnívítězství Zdeňka Štybara– tak začala domácí cyklo-krosová sezona, v níž úřa-dující mistr světa ze stájeTelenet Fidea předčilvšechny své soupeře veStříbře i včera v Lounech.

V Macau ani set

Český tenista Tomáš Ber-dych prohrál na exhibiciv Macau oba zápasy. Fina-lista Wimbledonu nejdřívev nedělním klání nestačilna Rusa Nikolaje Davyděn-ka a v souboji na jeden setprohrál 2:6, v duelu o třetímísto pak podlehl 6:7 Davi-du Ferrerovi ze Španělska.

Hřídel byl odvolán

Fotbalová Příbram budemít nového kouče. Šéf klu-bu Jaroslav Starka kvůli vý-sledkům odvolal MartinaHřídela, jenž tým vedl odzačátku sezony. Nástupcebude znám zítra. ČTK

77

Nejvíce bodů: Valdemoro-vá 25, Lyttleová 18 – Víteč-ková 16, Ferančíková 13

ČTK – IGOR ŠEFR

České basketbalistky se ce-lou první čtvrtinu včerejší-ho duelu proti Španělkámještě vezly na vlně euforie,na kterou je dostala ponděl-ní vysoká osmifinálová vý-hra nad Koreou 96:65.

Soupeř, který zatím našampionátu neztratil anibod, se sice postupně dostá-val více do hry, ale ještě nazačátku čtvrté čtvrtiny drže-

ly Češky naději na úspěšnývýsledek. Nezvládnutá po-slední část hry a drtivý finišŠpanělek se však podepsalypod prohru 57:77.

Tým kouče Lubora Blaž-ka hraje dnes s Brazílií a vý-hra mu zajistí postup dočtvrtfinále z třetího místav osmifinálové skupině.O prvenství budou hrát Špa-nělky s Ruskem. SIM

�Španělsko

inzerce

DÍTĚ A VITAMÍN DZdárný tělesný i duševní vývoj

dítěte školního věku úzce souvisí

s jeho tělesnou zásobou vitamí-

nu D. Studie provedené nedáv-

no americkými vědci potvrdily

především dvě skutečnosti. Děti

s nadprůměrnou až vysokou hla-

dinou vitamínu D v krvi zameš-

kaly z důvodu sezónních infekcí

o 18 až 50 procent hodin školní

docházky méně než děti s pod-

průměrnou hladinou vitamínu D.

Navíc děti se zvýšenou hladinou

vitamínuDvykázaly lepší výsled-

ky ve výuce než děti s nedostat-

kem vitamínu.

Závěry těchto studií nejsou nijak

objevné, protože významvitamínu

D pro optimální fungování imunit-

ního systému i mozkové činnosti

je již nějakou dobu potvrzen.

Udržovatvysokouhladinuvitamí-

nuD v těle je možné jen s pomocí

doplňku stravy. Vita D3 Plus je

jediným doplňkem stravy, který

tělu dítěte i dospělého dodá dosta-

tek tohoto důležitého vitamínu.

Vita D3 Plus je k dostání v lékár-

nách Dr. Max i dalších lékárnách,

lze jej objednat na dobírku na

infolince 221 674 221 nebo na

www.bwy.cz.

Zprávystručně

57

Na Španělky české basketbalistky nestačily.

Po radosti s Koreoušpanělská sprcha

V pondělí české basketbalistky smetly Asiatky, denpoté už úspěšné nebyly Dnes od 18 hodin s Brazílií

sport

Českárepublika

Page 23: deník METRO 29.9.2010

www.metro.czSTŘEDA, 29. ZÁŘÍ 2010

06 svět www.metro.czSTŘEDA, 29. ZÁŘÍ 2010

23

ČTK – JOERG SARBACH

Letiště zkouší skenerNa mezinárodním letišti v Hamburku včera začalitestovat tělesné skenery. Německo o jejich zavede-ní uvažuje, italská vláda naopak před pár dny ozná-mila, že tělesné skenery stáhne. Kontroly jsou prýpříliš zdlouhavé a nejsou dokonalé.

Panují obavy, že o život při-šly stovky spících lidí. Prud-ké deště v horách uvolnilypůdu okolo Santa Maria Tla-huitoltepec, města s devíti ti-síci obyvateli, jež leží v chu-dé oblasti asi čtyři hodiny jíz-dy od hlavního města mexic-kého státu Oaxaca. „Hodněprší a bylo nám řečeno, že sesesula asi 200 metrů široká

část kopce,“ uvedl místní gu-vernér Ulises Ruiz.

Podle guvernéra Ruize,který uvedl, že bylo zavale-no 100 až 300 domů, mohlopři sesuvu o život přijít pětset až tisíc lidí. Celostátní listExcélsior počet obětí odhadlna tisíc. Záchranné týmy sepotýkají se špatným stavemsilnic po deštích. ČTK

Odbor ochrany prostředí Magistrátu hl. m. Prahy informuje

občany, že provedl zjišťovací řízení podle § 7 zákona č. 100/2001

Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, v platném znění, a

stanovil, že tento záměr nebude posuzován podle cit. zákona.

Občané se mohou seznámit se závěrem zjišťovacího řízení

na OOP MHMP (Jungmannova 35/29, Praha 1, místnost č. 428,

tel. 236 004 322) do 12. 10. 2010. Závěr zjišťovacího řízení je

též zveřejněn na internetu na adrese http://www.cenia.cz/eia v

Informačním systému EIA pod kódem PHA731.

Výstavba hromadných garáží, ul. Hlavní, Praha 4,k. ú. Záběhlice

Odbor ochrany prostředí Magistrátu hlavního města Prahy

informuje občany, že obdržel oznámení zpracované dle zákona č.

100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, v platném

znění. Občané se mohou seznámit s obsahem oznámení na

OOP MHMP (Jungmannova 35/29, Praha 1, místnost č. 428,

tel. 236 005 911) do 11. 10. 2010. Oznámení je též zveřejněno

na internetu na adrese http://www.cenia.cz/eia v Informačním

systému EIA pod kódem PHA743. Písemná vyjádření k tomuto

oznámení je možné zasílat na OOP MHMP do 11. 10. 2010.

Oznámení obsahuje posouzení vlivu stavby na životní prostředí

výše uvedeného záměru.

Obytný soubor Na Beránku, Praha 12, k. ú. Modřany

Odbor ochrany prostředí Magistrátu hl. m. Prahy informujeobčany, že vydal stanovisko podle § 10 zákona č. 100/2001Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, v platném znění,a stanovil, že tento záměr je přijatelný z hlediska vlivů na

životní prostředí s tím, že podmínky uvedené ve stanoviskubudou respektovány v následujících stupních projektové přípravystavby a zahrnuty jako podmínky návazných správních řízení.Občané se mohou seznámit se stanoviskem na OOP MHMP(Praha 1, Jungmannova 35/29, místnost č. 428, tel. 236 004 278).do 11. 10. 2010. Stanovisko je též zveřejněno na internetu naadrese http://www.cenia.cz/eia v Informačním systému EIA pod

kódem PHA583.

Silnice II/243 - Obchvat Březiněvsi

Odbor ochrany prostředí Magistrátu hlavního města Prahy

informuje občany, že obdržel oznámení zpracované dle zákona č.

100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, v platném

znění. Občané se mohou seznámit s obsahem oznámení na

OOP MHMP (Jungmannova 35/29, Praha 1, místnost č. 428,

tel. 236 004 443) do 11. 10. 2010. Oznámení je též zveřejněno

na internetu na adrese http://www.cenia.cz/eia v Informačním

systému EIA pod kódem PHA744. Písemná vyjádření k tomuto

oznámení je možné zasílat na OOP MHMP do 11. 10. 2010.

Oznámení obsahuje posouzení vlivu stavby na životní prostředí

výše uvedeného záměru.

TELEHOUSE – servisní středisko operátorů,Praha 6, k.ú. Dejvice

Ruský prezident DmitrijMedveděv včera odvolalmocného moskevského sta-rostu Jurije Lužkova pro„ztrátu důvěry“. Prozatím-ním starostou jmenovalLužkovova zástupce Vladi-mira Resina. Starosta se do-stal do otevřeného sporu shlavou státu a Kreml dal na-jevo, že Lužkova po osmnác-ti letech v čele metropolepropouští v nemilosti. Pre-miér Vladimir Putin ozna-čil prezidentovo rozhodnu-tí za správné. ČTK

Korejská strana práce, kterávládne Severní Koreji, nasvém včerejším sjezdu potvr-dila Kim Čong-ila jako svéhovůdce. Strana se sešla poprvépo 30 letech. Pozorovatelé seshodují, že nejdůležitějšízprávou není stvrzení Kimo-va vedení, nýbrž jmenováníKimova nejmladšího synaKim Čong-una generálem ar-mády. To je předpoklad ktomu, aby Kim Čong-unmohl otce nahradit ve vede-ní země – takové předání seúdajně kvůli horšícímu sezdravotnímu stavu KimČong-ila připravuje. ČTK

Testovat se bude půl roku.Odbor ochrany prostředí Magistrátu hlavního města Prahy

informuje občany, že obdržel oznámení zpracované dle zákona č.

100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, v platném

znění. Občané se mohou seznámit s obsahem oznámení na

OOP MHMP (Jungmannova 35/29, Praha 1, místnost č. 428,

tel. 236 005 911) do 11. 10. 2010. Oznámení je též zveřejněno

na internetu na adrese http://www.cenia.cz/eia v Informačním

systému EIA pod kódem PHA745. Písemná vyjádření k tomuto

oznámení je možné zasílat na OOP MHMP do 11. 10. 2010.

Oznámení obsahuje posouzení vlivu stavby na životní prostředí

výše uvedeného záměru. Jedná se o dva bytové domy.

Výhledy Barrandov, Praha 5, k. ú. Hlubočepy

inzerce

MedveděvodvolalLužkova

Sjezd dalKimovidůvěru

Sesuv pohřbilstovky lidí

Sesuvy půdy v Mexiku zavalilyvčera brzy ráno až tři stovky domů

Skener. Nová technika

AKCE KUŘE

TRVALE NÍZKÉ CENY� VEPŘOVÁ KRKOVICE 115,-/KG

� VEPŘOVÁ KÝTA 99,-/KG

� VEPŘOVÁ PLEC 89,-/KG

� VEPŘOVÝ VÝŘEZ 52,-/KG

� HOVĚZÍ ZADNÍ 179,-/KG

� HOVĚZÍ ROŠTĚNÁ 199,-/KG

� HOVĚZÍ PŘEDNÍ 146,-/KG

� HOVĚZÍ HRUBOZRNÉ 59,-/KG

SLUNEČNÍ NÁMĚSTÍ 2588/15PRAHA 13, HŮRKAtel.: 777 007 362otev. dobaPo-Pá 9 - 20 hod.

39,90,-

/KG

v termínu od 21.9. do 8.10.

Hokejisté vicemistra z Vít-kovic vyhráli v dohrávce pá-tého kola Tipsport extraligyna ledě Slavie 2:1 a po tře-tím vítězství za sebou se po-sunuli na třetí místo. Praža-né naopak neuspěli potřetíza sebou a zůstávají jede-náctí. Jejich kouč VladimírRůžička ve svém jubilejní500. zápase na lavičce v zá-

kladní části nejvyšší soutě-že neoslavil 283. vítězství,které by jej posunulo naprvní místo před Aloise Ha-damczika.

Repríza semifinále minu-lé sezony byla speciální protrio letních posil Slaviez Vítkovic Kuboše, Krenže-loka a Štefanku, kteří se aleneprosadili. ČTK

AP – MASSIMO PINCA

8zápasů v základních skupi-nách E, F, G a H měla včerana programu fotbalováLiga mistrů. Skončily těmi-to výsledky: AS Řím–Kluž2:1, Basilej–Bayern Mni-chov 1:2, Spartak Moskva–Žilina 3:0, Chelsea–Olym-pique Marseille 2:0, AJ Au-xerre–Real Madrid 0:1,Ajax Amsterodam–AC Mi-lán 1:1, Braga–Šachtar Do-něck 0:3, Partizan Běle-hrad–Arsenal Londýn 1:3

2:2remizovali čeští šachistév 7. kole olympiády s Indií,v jejíž sestavě v ChantyMansijsku chybí mistr svě-ta Višvánathán Ánand.Tým po první remíze zůstaljednadvacátý, vedou Ukra-jinci. České ženy hladce po-razily Srí Lanku 4:0 a posu-nuly se na 37. místo.

1

Volejbalistépřekvapili

Branky: 10. Tomica– 16. Svačina, 17. MalíkDiváci: 3236

Jen dva týmy dokázaly veflorbalové extralize mužůzískat ve dvou kolech plnýpočet bodů.

V čele tabulky je díky lep-šímu skóre tým FBC Ostra-va, který ve 2. kole přehrálpražskou Spartu 9:4.

Těsně v závěsu se držístřešovický Tatran, které-mu k výhře znovu pomohlaaž veleúspěšná třetí třetina.Před ní totiž Pražané pro-hrávali s Bulldogs Brno 0:2,ale čtyřgólová smršť jim při-nesla tříbodový zisk. SIM

Čeští volejbalisté zaskočili na mistrovství světa v Itálii favorizované Bulha-ry a do druhé fáze šampionátu postoupili ze druhé příčky. Nad obhájcibronzových medailí v Turíně vybojovali cenné vítězství 3:1 a od zítřka bu-dou hrát o postup do elitní dvanáctky s dalšími dvěma soupeři: v Anconěnejprve s olympijskými vítězi z USA a poté s překvapením z Kamerunu.

VítkoviceSteel

ČTK – MICHAL KRUMPHANZL

Nečekaný dárek dostal ponedělní výhře 4:2 nad Cagli-ari v italské lize záložník Fe-lipe Melo z Juventusu. Roz-hodčí Christian Brighi mudal podepsanou žlutou kar-tu s věnováním.

Sudí na kartu napsal:„Hodnému bratrovi Felipe-ho Mela, s úctou Christian

Brighi“. Narážel tak na mi-nulou sezonu, ve kterése brazilskému záložní-kovi nedařilo, dostávalzbytečné karty a od ital-ských médií si svýmchováním vysloužilpřezdívku DoktorJekyll a pan Hyde.

Do nového ročníku

italské Serie A všakMelo nastoupiljako vyměněný.

V dosud odehra-ných duelech do-

stal jen tři žluté karty,zatímco v minulé sezo-ně mu jich rozhodčídali deset a přidali i dvě

červené. ČTK

SlaviaPraha

Bez ztráty pouzeOstrava a Tatran

Petr Pláteník smečuje přes blok bulharského soupeře.

Volejbalové MS. Češi postupují jako druzí Zprávyv číslech

2

Slávisté svého trenérapři jubileu nepotěšili

Vítkovický Huna (v modrém) Kopřivu nepřekonal.

Žlutá karta jako dárek

Page 24: deník METRO 29.9.2010

PRAHAStředa,29.září2010Č.189,www.metro.cz

Svátekslaví:MichalMin.8

0

Max.120

MAFA–RADEKCIHLA

DůtkazačteníFacebooku Studentičetlina-dávkynasvouuči-telkuŠkolatopo-važujezazneužitíinternetuVšichnimajíředitelskoudůtku(strana3)

RodenhrajevseriáluKarelRodenztvárníhlavnírolivnovémseriáluTerapieodHBO.(strana12)

Bezmoc.Povodeňzaseudeřila Sotvaseněkteřívzpamatovalizesrpnovýchzáplav,přiteklajimdomůzasevelkávodaEvakuacenaFrýdlantskuZáplavyhrozíidnes(strana2)

TESTNOVÝCHIPODŮNOVINKYUAPPLU(strana9)

Uvnitřčísla

MISETOMACRUISENATÁČÍVPRAZE(strana11)

PražskýarcibiskupDominikDuka(uprostřed)slebkousv.VáclavanapoutnímšiveStaréBoleslavi

SvatýVáclav.Češisipřipomnělisvéhopatrona

Pro kočky s chutí do života!

Dobrodružství Cattuse Kitekattuse

Ty si víš vždycky rady.

inzerce

inzerce

Každý den blíž přírodě s pramenitou vodou Rajec čtěte na straně 9

inzerceZáruka

3 roky AEZ Yacht

DEZENT M

ENZO H

ttchtchtcht DEZENT L dark

DEZENT J

DEZENT A

DEZENT RB

Objednejte si kola u některého z našich 2 000 obchodních partnerů v ČR např.:Všechny pobočky BestDrive, Chára Sport, Pneu Plus, GPD, AD Partner, Pneu Šafránek, Carena, Storex FST, Jopeco, APM Automotive, Pneu Holeček, Temposervis, Pneu Kajgr, Pneu Kafka, Pneu Autoland, Pneu V. Máca, K.A.L.T. Pneu, J. Drnec Pneuservis, TASY, Pneu OK5, Automont CSW, Auto Combi, Urban Pneu, ABI tuning, Schindler, K&K Pneu, OK-Kart servis - TP, Pneu Svatoš - Zruč u PM, R. Horák - Slušovice, Pneucentrum - KV a PM, Proxima CZ, Pneu Hnídek - Jabl./Nisou, Pneu Bouška - Roudnice/Lab., Pneumatico International - Brno, Pneu Max - LB, Pneu Červený - PHA, Pneu Truněček - Nové Město/Metují, Pneucentrum J. Horák - Brno, Pneu Tolar - PM, František Bárta - OP, Europneu CZ - HK, Auto RS - PA, Pneu Dvořák - ČB, Pneu Kuthan - HK, Dongres Pneu - Žatec, Josef Trojan - PHA, Pneu Autoland - DC, Zdeněk Makar - SO, Pneunova - Prostějov, Auto Zrucký - PHA, Auto-Pneu Bicom - LB, Pneu Drbout - PA, Sibom - Přerov, Pneu Rudná - OV, Pneucentrum N&N - OL, Pneuservis Stískala - FM, Pneuservis Hanzelka - NJ, Neubauer Jan - Humpolec, Brzdy CZ - ČL, Pneuservis U Kopeckých - Valmez, Obnova J a K - Slaný, AZ Pneu - Opava, Pneuok-shop - Hlučín, Pneu Hrabal - Kroměříž, Auto Bárta - Opava, Pneucentrum Matěj - Bludov, Schneer, Pneuservis BP - Hranice, Autocentrum Karviná

... a s homologací pro ČRR

Page 25: deník METRO 29.9.2010

www.metro.czSTŘEDA,29.ZÁŘÍ2010

02

Českozasesužujedéšťavel-képřeháňky.Užtřetíden.Apodlepředpovědítohnedtaklepšínebude.

Idneshrozí,žeseněkte-réřekyvylijízkorytapřinu-tílidiopustitdomovy,takjakosetostalovpondělítře-baveVišňovénaFrýdlant-sku.Vtomtokrajizáplavaodřízlaobyvateleodsvětaužpočátkemsrpna.

Včerameteorologovéří-kali,žesituacezatímnenítakvážnájakopřipovod-

níchpočátkemsrpna,alepočasíařekymajíČechytrápitidnes.VJizerskýchhoráchvčeratotižstálepr-šelo,atakseněkterétokymajízvedat.

Podlepředpovědimábýtdnesoblačnoažzataženo,místypřeháňky.Nahoráchanaseverovýchoděúzemímápršetvíce.Vevysokýchpoloháchužmohoulidédo-koncečekatsníh.Nejvyššídenníteplotybudoudosa-hovat12stupňů.HOP

KvůlihrozbězáplavzrušiliveFrýdlantubenefici,jejížvýtěžekmělparadoxněpomociškolámpoškozenýmsrpnovoupovodní.Pojišťovnyregistrujívsouvislostisvytrvalýmideštidesítkynovýchpojistnýchudálostí.Škodyjdoudomilionů,alenedosahujíúrovnězesrpnovýchzáplav.

Žádnáodbornáliteratura,nicoekonomiiaanioglo-bálnímoteplování.NováknihaprezidentaVáclavaKlausejetentokráturčenaširokéveřejnosti.Reflektu-jetotižjehopostřehyazá-žitkyznespočetnýchcest

pocelémsvětězaposled-níchsedmnáctlet.

Knihunazvanouprostě„Zápiskyzcest“prezidentpředstavíosobnědnesv16hodinvpražskémPalá-ciknihLuxornaVáclav-skémnáměstí.

Vknizemapujenevšednízvyklostiaobyčejerůznýchzemíapoodhalujezákulisísvětovépolitiky.

Čtenářisetaknapříkladdozvědí,ževeWashingto-nupijícamparizplastové-hokelímku.NEK

MAFA–ONDŘEJLITTERA

Klausjakocestovatel

Cosestalo

RozvodněnáCidlinazaplavilaokolíNovéhoBydžova.

VodaužzasehrozíČesku UžzaseněkolikdnípršíavodadělápotížePodlepředpověditobrzyneskončíŘekysemajízvedat

Page 26: deník METRO 29.9.2010

www.metro.czSTŘEDA,29.ZÁŘÍ2010

03domov

ČTK–RENÉVOLFÍK

ŠkodavKVArenějeza20milionů

Pondělnípožárvpodzem-níchgarážíchkarlovarskémultifunkčníKVArenyzpůsobilškodupředběžněodhadnutouna20milionůkorun.Požárnijaknenaru-šilprůběhmistrovstvísvětabasketbalistek.Vče-rejšízápasyproběhlynor-málně.

Lesnívrahsepodřezalvcele

TakzvanýlesnívrahViktorKalivodaspáchalvnedělivevězniciValdicenaJičín-skusebevraždu.Bylúdajněnacelesámapodřezalse.TřiatřicetiletýKalivodavroce2005zastřelilnales-nícestěuNedvědicenaBr-něnskustaršímanželskýpár.OtřidnypozdějinaKladenskuopětvleseza-vraždillegálnědrženouzbraníčtyřiačtyřicetileté-homuže.Dostaldoživotnítrest.ČTK RADEK

BABIČKA www.metro.cz

SkautisjelitřijezyZávodnazvanýNapříčPrahou–přestřijezy,přikte-rémzaplnilyřekuloděvodníchskautůiveřejnosti,seuskutečnilvčeranaVltavě.NěkteříúčastnícisezachytávalinapilíříchKarlovamostu.

Vyhledávatsinainternetuinformaceosvéučitelcesenevyplatilodesetistuden-tům.Členstvíveskupině,kteránaFacebookukritizo-valaavulgárněnapadalajednuzjejichvyučujících,skončiloprostudentygym-náziavTišnověnaBrněn-skudůtkou.Skupinunasítipřitomzaložiliužstudentizpředchozíhopůsobištěučitelky,brněnskéhosou-kroméhogymnáziaGlobe.

„Bylomijasné,ženedě-lámněcoúplněsprávného,alevůbecměnenapadlo,žejetoažtakovéproviněníprotiškolnímuřádu.Přidaljsemsetam,abychzjistilonovéprofesorcenějakéin-formace,protožesetamonípsalojennegativně,“říkájedenzestudentů.

Přestožetišnovštístuden-

tidodiskusenaFacebookunijaknepřispívali,dostalivšichniředitelskoudůtku.„Užsamotnéšířeníinfor-macíotakovéskupinějepovažovánozazneužitíin-ternetu.Tojeklasifikovánojakozávažnéporušeníškol-níhořádu,zakterémůžebýtudělenaředitelskádůt-ka,aleivyloučenízeško-ly,“říkázástupkyněředite-leBlankaDračková.Tésenelíbilyvulgarismy,kterésevdiskusiobjevily,apře-devšímskutečnost,žesiob-sahdiskusemohlkdokolivpřečíst.Skupinabylaveřej-ná.

NyníužskupinanaFace-bookunení,jejízakladate-léjizrušili.

PodKarlovýmmostembylovčeratěsno.

Zprávystručně

Závodskautů.AkcenaVltavě

Smyčkové koberce v šíři 5m v akci za 79,-Kč/m2

PRIMÁTOR,

KTERÉMU VĚŘÍM

Bohuslav SvobodaPetr Nečas

inzerce

DůtkazaFacebook StudentisičetlinainternetunadávkynaučitelkuMajídůtky

Page 27: deník METRO 29.9.2010

www.metro.czSTŘEDA,29.ZÁŘÍ2010

04praha

JdětenazabijačkudoHolešovic

Jižtutosobotumůžetevyra-zitdoholešovickétržnicenastaročeskévepřovéhody.Or-ganizátořislibujíatmosférupravéčeskézabijačky.Milov-níkyvepřovéhočekápro-gramsukázkouřeznickéauzenářskévýroby,udírnouaprodejemzabijačkovýchpochoutek.Vepřovéhodysekonajínahlavnímnáměstítržnicevsobotuodosmiránododvouodpoledne.

Seniořizískajíslevunaplyn

Občanéod65letnebodržite-léprůkazuZTP/P,kteříjsounebosestanouzákazníky

Pražsképlynárenské,majímožnostzískatslevuzcenyzemníhoplynu.Atovevýši65korunnaMWh(asi0,70Kč/m

3).Podmínkoujeuzavře-

nísmlouvynadvaroky,pokterébudemožnéslevučer-pat.Slevulzevyříditod1.říj-nado31.prosince2010takénavšechpražskýchpoboč-káchČesképošty.

Linky17a25budoumítdvavozy

Odprvníhoříjnabudouposí-lenytramvajovélinky17a25–naoboulinkáchbu-doutotižvpracovnídnyvy-pravoványdvouvozovésou-pravypocelýden.Linka25budetakéod1.říjnadíkyukončenívýlukymeziPraš-nýmmostemaVozovnouStřešovicevedenaopětpřesstanicimetraHradčanská,protoseočekávázvýšeníjejí-hovyužití.JOS

PročFejkopouštíUSA

MAFA–LUKÁŠBÍBAObrovskýzájemlidívzbudi-lavčerapozvánkadoroze-stavěnéhotuneluBlanka.Návštěvnícidonějvstupo-valizLetnéamohliprojíttřemitrasami.Tanejschůd-nějšíbylaiprovozíčkářeneborodičeskočárky.Nej-delšítrasou,kteráměřila3,5kilometru,selidédosta-liaždoTroje.NatétocestěbylaoznačenaidvěmístaveStromovce,kdeseBlan-kaběhemstavbypropadla.Občasmuselilidépoužítiochrannéhelmy.JOS

„Ne,ředitelemnewyorskéČeskénárodníbudovyaČeskéhocentraužnechcibýt,“oznámilbývalýúspěš-nýšéftrojskézooPetrFejk.Zajehorozhodnutímopus-titpostvUSAprýstojínedo-statekkompetencíamalá

vůlekezměnám.Fejkřekl,ženenalezlspolečnouřečspražskýmvedenímČes-kýchcenter.„Odkvětna(toznamenáodnástupuméprogramovénáměstkyně)jsemnemělkompetenceovlivňovatrozpočet,perso-

nálníobsazeníaniprogramČeskéhocentra,ačjsembyljehoředitelem,“uvedlFejk.

SvéhorozhodnutívydatsedoNewYorkuprýFejknelituje.Žádnékonkrétníplányaninabídkynadalšíprácizatímnemá.ČTK

SPECIALISTA NA LYŽOVÁNÍ VE FRANCOUZSKÝCH ALPÁCH

ZIMA 2010/2011- kompletní nabídka

nejznámějších středisek ve Francii- dvě novinky pro sezónu 2011 !!

- skvělé ceny při kompletních službáchOD 4.500,-KČ/OS.

VČETNĚ DOPRAVYISKIPASU !!! -------------------------------------------------VÝRAZNÉ SLEVY DO 1.10.2010 -------------------------------------------------

Katalogy zasíláme zdarma!Cestovní kancelář CEKARE, Antala Staška 22, Praha 4

Tel: 222 232 494-5, fax: 222 230 844,e-mail: [email protected], www.cekare.cz

OBCHOD STAROŽITNOSTMIVÝKUP ZA HOTOVÉ – AUKČNÍ PRODEJ

PRAHA 4, MICHELSKÁ 12A� ���� ���� �� �� �������� � ���� � ������ VEŠKERÉ OBRAZY, ������� � ������ ������� ������!���� ������ �����"� MINCE ������� !�� ����� #��� !� ��"� BANKOVKY� VEŠKERÉPOHLEDNICE, BODÁKY� UNIFORMY,ŠAVLE� VYZNAMENÁNÍ� VÁNOČNÍ OZDOBY,BETLÉM �� ��� ��$"� HOUSLE �� !���� ������"%KAPESNÍ I NÁRAMKOVÉ HODINKY �!� !������ ����$� � !��� ��" � �����# � NÁBYTEK� �% &'()� !�� ��#����� ��# !����� znalecké posudky, ocenění po telefonu zdarma� ���� ����� ��� �� �� ������� � ��� ����� ����� ���������� ���� � ������ ���� �!������� � ���� � �� ��� ����� ������ ���� �"��� ����

Tel.: 602 229 348, 777 001 333E-mail: [email protected]

Od 1. 10. 2010 snižujemepro domácnosti a živnostníky,využívající zemní plyn pouze k vaření, ceny plynu o 2 %,pro ostatní zákazníky o 1 %.

Od 1. 10. 2010 mohou zákazníciz řad domácností s rokem narození1945 a méně nebo držitelé průkazuZTP/P získat slevu 65 Kč na MWh (cca 0,70 Kč/m3) na 2 roky při uzavření smlouvy na toto období. Slevu bude možné vyřídit na všech pražských pobočkách České pošty.

Více informací získátev obchodních kancelářích,

na www.ppas.cz,nebo telefonních číslech:

800 246 810 – informaceo slevách pro seniory

a držitele průkazu ZTP/P,840 555 333 – informace

o produktech a službáchPražské plynárenské.

Zlevňujeme plyn o 1–7 %

Další dobrý důvod, proč být s námi

Mnohonávštěvníkůpřišlosdětmi.

Blankatrhlarekord NastavbutunelusevčerapřišlopodívatšestnáctapůltisícelidíVenkusestálydlouhéfronty

������ � �� � ���� � � ����� � ��������

��� ��� ���������������� �����

inzerce

Zprávystručně������ ���� � � � ���� ��

�������������� �������� ������ ����

�� ������� �� ���� ��������� ��������� ���� ������������ �����

���! "#$!�% �& $!'!��( ')!*% +# ,�$��-.' /"�,0

� ��� ����1 ���23� �� ��� �������#*!/",! �&,4&/5 �&,�67."8 �95 �:&'& ;

��� ��! "��� #"$ $%$ �!!� &&&'�����������(��')�

Page 28: deník METRO 29.9.2010

www.metro.czSTŘEDA,29.ZÁŘÍ2010

05praha

Včástechtěchtoulicmohoucyklistéjezditivprotisměru.

HaštalskáP1KosárkovonábřežíP1KrálodvorskáP1MaiselovaP1MyslíkovaP1nábřežíL.SvobodyP1nám.CurierovýchP1RevolučníP1ŘíčníP1KateřinskáP2KorunníP2NaVrstváchP4NádražníP5StrakonickáP5ŠtefánikovaP5ČistovickáP6KVinicímP6MorstadtovaP6NovýlesíkP6ParléřovaP6PelléovaP6UBorovičekP6VelvarskáP6OrtenovonáměstíP7OveneckáP7KeKlubovněP13UJankovkyPrahaP16

Cykloobousměrka.Hroznéslovo,aledobrýnápad.Veměstějichjeužtřiatřicetadalšíbudoupřibývat.

Pokudtodovolujeznač-ka,cyklistémohouvjetdojednosměrkyivprotismě-ru.Někdejimpomůžezvláštnípruh,někdymo-houjetpokolejíchtramva-je,jindymusíjendátpozornaprotijedoucíauta.

Nápadpustitcyklistydojednosměreksezrodilužvdevadesátýchletech,ma-sovějemagistrátrozšiřujeažvposledníchletech.Doroku2005jichbylovPrazejenčtrnáct.„Adalšíbudoupřibývat,užmámeněkteréulicevytipované,“řeklMet-ruTomášCachzmagistrát-níkomiseprocyklistikuv

Praze.Ojakéjde?„Bylobyhloupé,abysetostarostovédozvědělidřívzMetranežodnás,“dodal.MohlobyvšakjítoSpálenou,Opleta-lovuneboDejvickouulici.

Jaksevcykloobousměr-káchjezdí?ZajelijsmedouliceNavrstváchpodKavčí-mihorami.Městskékolosedoúzkéhocyklopruhuve-šlo,aleprotijedoucíautadosvéhone.Podobnousituacizažilbruslař(nasnímku).Blížísekautu,tomunapo-sledníchvíliuhýbá.Nebez-pečnousituacimajínaviněšpatněparkujícídodávky.Potvrzujese,žepřijízdětě-mitozkratkamijenaprv-nímmístěostražitost,aťmátesvůjvlastnípruh,nebone.PETRHOLEČEK

METRO–PETRHOLEČEK

Jeduvprotisměru VPrazepřibudoudalšíulice,kterýmibudoucyklistéjezditivprotisměruVyzkoušelijsmejednu,cofungujeuždnes

Semmůžete

Srazíse?Autonaposledníchvíliuhýbá.

virtuálníčesko-slovenský

VELETRH

www.dnyprace.czpráce

4.-10.10.

2010hlavní partner

inzerce