Top Banner
PRAHA Úterý, 14. prosince 2010 Č. 241 , www.metro.cz Min. -7 0 Max. -3 0 Světový objev Čechů Vědci odhalili ta- jemství krve Na- pomůže vzniku no- vého typu léků na srdce (strana 3) Méně se bereme Populační boom mi- nulých let končí. Nová čísla statisti- ků včera také odha- lila, že klesá počet svateb. (strana 2) Nerozumíme financím Češi si nepročítají smlouvy, když si be- rou půjčky. Mnohdy jim totiž nerozumí nebo jsou pro ně dlouhé. Přesto je podepisují. (strana 7) AP Svátek slaví: Lýdie Lékaři odcházejí, na řadě je Motol V Praze včera začali odboráři lanařit lékaře k hromadným výpovědím Pěti fakultním nemocnicím hrozí odchody desítek specialistů (strana 4) Uvnitř čísla Svoboda mezi šéfy Pražská ODS volila své vedení (strana 2) Pokuta hokeji Tři miliony (strana 19) Muž se dvěma šavlemi zadržoval dvě desítky dětí. Venku zatím panovaly obavy. Více na straně 6 Šok ve Francii. Školka plná rukojmích ZDRAVÉ VÁNOCE JAK PŘEŽÍT OBLÍBENÉ SVÁTKY BEZ KOLIKY RADY A TIPY (strany 13 a 14) inzerce
20

deník METRO 14.12.2010

Mar 18, 2016

Download

Documents

METRO ČR a.s.

deník METRO ze dne 14.12.2010
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: deník METRO 14.12.2010

PRAHAÚterý, 14. prosince 2010Č. 241 , www.metro.cz

Min. -70

Max. -30

SvětovýobjevČechů

Vědci odhalili ta-jemství krve Na-pomůže vzniku no-vého typu léků nasrdce (strana 3)

Méně seberemePopulační boom mi-nulých let končí.Nová čísla statisti-ků včera také odha-lila, že klesá početsvateb. (strana 2)

NerozumímefinancímČeši si nepročítajísmlouvy, když si be-rou půjčky. Mnohdyjim totiž nerozumínebo jsou pro nědlouhé. Přesto jepodepisují. (strana 7)

AP

Svátek slaví: Lýdie

Lékaři odcházejí,na řadě je Motol

V Praze včera začali odboráři lanařit lékaře k hromadným výpovědímPěti fakultním nemocnicím hrozí odchody desítek specialistů (strana 4)

Uvnitř čísla

Svoboda mezi šéfyPražská ODS volilasvé vedení (strana 2)

Pokuta hokejiTři miliony (strana 19)

Muž se dvěma šavlemi zadržoval dvě desítky dětí. Venku zatím panovaly obavy. Více na straně 6

Šok ve Francii. Školka plná rukojmích

ZDRAVÉ VÁNOCEJAK PŘEŽÍT OBLÍBENÉSVÁTKY BEZ KOLIKYRADY A TIPY (strany 13 a 14)

inzerce

Page 2: deník METRO 14.12.2010

www.metro.czÚTERÝ, 14. PROSINCE 2010

02 www.metro.czÚTERÝ, 14. PROSINCE 2010

19sport

Nečas: Policii by mělšéfovat Koutný ze Zlína

Novým policejním prezidentem byse podle serveru Aktuálně.cz mohlstát šéf policie Zlínského kraje Bed-řich Koutný. Jeho jméno jako mož-ného nástupce Oldřicha Martinůnavrhl ministru vnitra RadkuJohnovi sám premiér Petr Nečas.

Martinů, který byl vyzván k rezig-naci, bude situaci řešit zítra.

Spoření? Do 40 let věku

Národní ekonomická rada vlády(NERV) včera doporučila vládě, abyv rámci důchodové reformy zaved-la nový spořící pilíř. Lidé, kterýmbude v době startu důchodové re-formy méně než 40 let, by si měličást odvodu na důchodové pojiště-ní (3 procentní body) povinně uklá-dat do fondů. ČTK

Nový pražský primátor BohuslavSvoboda má po včerejšku význam-nou funkci i ve straně. Včera ho ko-legové zvolili prvním místopředse-dou pražské organizace ODS. Před-sedou byl podle očekávání zvolendosavadní šéf pražské sekce, posla-nec Boris Šťastný. Šťastný ani Svo-boda neměli protikandidáty.

Čtyřicetiletý Šťastný pražskou or-

ganizaci vede od června, tehdy na-hradil bývalého primátora PavlaBéma.

Dalšími místopředsedy se stalibývalí náměstci primátora RudolfBlažek a Pavel Klega, starosta Pra-hy 6 a poslanec Tomáš Chalupaa nový primátorův náměstek JosefNosek. Nové vedení má mandát nadva roky. ČTK

Počet obyvatel České republiky seza letošních devět měsíců zvýšilo necelých 20 tisíc, na konci zářítak v zemi žilo 10,527 milionu lidí.Nejnovější demografické údaje vče-ra zveřejnil Český statistický úřad.Podle něj ale skončilo období vyššíporodnosti. Proti stejnému obdobíloňského roku se totiž narodilo o1500 dětí méně. Na nové mini-mum klesl také počet uzavřenýchmanželství.

Na nárůstu obyvatelstva semimo jiné podílelo to, že počet na-rozených převýšil počet zemře-lých. Do země se také přistěhovalovíce lidí, než kolik se z ní odstěho-valo.

Od ledna do září se u nás narodi-lo 88 700 dětí, tedy o 1500 méněnež ve stejném období loňskéhoroku. Růst porodnosti se zastaviluž loni a statistici nečekají, že byv nejbližší době nastal obrat k lepší-mu. Naproti tomu za devět letoš-ních měsíců zemřelo 78 400 lidí,což je oproti loňsku o 1600 méně.

Manželství uzavřelo v lednu ažzáří 39 tisíc párů, což je v porovná-ní s minulým rokem o 2600 méně.„Jde o historicky nejnižší počet zacelou dobu sledování a ani atraktiv-ní datum 10. 10. 2010 zřejmě úby-tek nenahradí,“ uvedli statistici.Nejvíce sňatků podle nich novo-manželé již tradičně uzavřeliv červnu, červenci a srpnu. Počettěch, kteří se v uvedeném obdobírozvedli, se v porovnání s loňskemtéměř nezměnil. RAB a ČTK

Zprávystručně

Svoboda získal vlivi v pražské ODS

Děkujeme za důvěru

Jsme tadyjiž 17 letpro Vás

• Od založení CENTRAL GROUP jsmeúspěšně dokončili již 113 lokalit s více než8 000 novými byty, domy a parcelami.

• Na daních jsme státu zaplatili již 1,2 miliardy korun.Za to se například dají postavit čtyři nové základníškoly nebo velká okresní nemocnice.

• CENTRAL GROUP je největším rezidenčnímdeveloperem v ČR. Nemá žádné bankovní úvěrya je to stabilní a dlouhodobě zisková firma. Významnéprostředky společnost věnuje na charitativní činnost– například Nadačnímu fondu pro zdraví dětí.

• V letošním roce jsme zvýšili prodeje a do nabídkyzařadili 24 nových lokalit a etap s více než1 000 novými byty, domy a parcelami. V příštím rocepro Vás připravujeme mnoho dalších nových lokalit.

• Pro maximální bezpečnost může každý klient CENTRALGROUP využít notářskou úschovu nebo bankovnígaranci na veškeré uhrazené finanční prostředky.

PF 2011

Kolik nás jepočet obyvatel v milionech

09/2

010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

10,2

10,510,527

Do manželstvíse už nehrneme

Přibylo dvacet tisíc obyvatel Populačníboom několika posledních let ale už končí

Hokejová extraliga včeramohla utržit další velkouránu. Po odečtu bodů třemtýmům, mezi nimiž byla iMladá Boleslav, hrozilo prá-vě tomuto klubu vyloučeníze soutěže.

Valná hromada Asociaceprofesionálních klubů led-ního hokeje však včera Mla-dou Boleslav nevyloučila.„Pro variantu vyloučení ne-byl z těch, kteří hlasovali,nikdo,“ řekl ředitel soutěžeStanislav Šulc.

Středočeši ale musí za svéchyby zaplatit rekordní po-kutu. Tři miliony korun ješ-tě v historii soutěže nikdoneplatil. Boleslav na to mápřes čtyři měsíce.

„Z výše jsem trochu zdr-cen, je hodně vysoká. Tajnějsem doufal, že by se mohlapohybovat kolem milionukorun. Tahle částka je dosthraniční. Kdyby byla vyšší,tak by bylo daleko obtížněj-ší se s tím srovnat,“ uvedl ře-ditel Mladé Boleslavi VáclavHořejší.

Klub byl oficiálně potres-tán za poškozování zájmů adobrého jména soutěže. Ne-uvedl totiž ve zprávě šest fi-nančních závazků. MladéBoleslavi pomohlo, že jejízástupci změnili chování asami přiznali chybu. Navícse hokejové hnutí podle vše-ho nechtělo s kauzou do-stat k soudu. RB a ČTK

„Pokuta je hodněvysoká. Tajně jsemdoufal, že by semohla pohybovatkolem milionukorun.“

VÁCLAV HOŘEJŠÍ, ŘEDITEL KLUBU

Štybar stále neví

Přestup české cyklokroso-vé hvězdy Zdeňka Štybaraz týmu Telenet-Fidea doQuick Stepu zatím stálenení hotový. Podle belgic-kých médií se o aktuálnězraněného mistra světapřetahují manažeři oboustájí.

Vašíček je třetí

Český hokejový útočník Jo-sef Vašíček z Jaroslavle sedíky rekordnímu zápisupěti asistencí v jednom zá-pase KHL posunul před re-prezentační pauzou proChannel One Cup v Mosk-vě na třetí místo v tabulceproduktivity.

Vládne Manchester

V anglické Premier Leaguesvedl včera v noci souboj oprvní místo v tabulce lon-dýnský Arsenal a Manches-ter United. Rosického Arse-nal prohrál 0:1. RB, ČTK

Sparťanským fotbalistůmzbývají poslední dva dny dokonce podzimní sezony. Za-tímco většina jejich prvoli-gových rivalů už má za se-bou část dovolené, český mi-

str je v plné přípravě na zít-řejší závěrečný duel základ-ní skupiny Evropské ligy pro-ti CSKA Moskva. Postup dovyřazovací části už ale majíLetenští zajištěný. ČTK

ČTK – IGOR ŠEFR

Basketbalisté Nymburka siv dnešním utkání Evropské-ho poháru ULEB na palubov-ce Sevilly nesmí dovolit po-rážku, pokud chtějí dál mys-let na postup ze základnískupiny soutěže mezi elitníšestnáctku týmů. Nezdar byje připravil o naděje. ČTK

Vytvořil rekord

Bývalý anglický fot-balový brankář David Seaman se zapsal do Guinnessovy knihy rekordů jako člověk, který dokázal chytit míč padající z největší výšky, a to ze 105 metrů. O re-kord se dělí s velšským ragbistou Gavinem Hen-sonem, kterému se po-dařilo chytit míč hned vzápětí. Míč byl shozen z jeřábu používaného při výstavbě stadionu Wembley v Londýně.

RESTAURANTY PRAVĚK A DOBA KAMENNÁROZDÁVAJÍ DÁREČKY, PŘIJĎTE SI PRO NĚ!Restaurant Pravěk Doba Kamenná, Sokolská 60, Praha 2, tel. 224 941 938Jeskynní restaurant Pravěk, Nezamyslova 10, Praha 2, tel. 224 936 272Jeskynní restaurant Pravěk, Na Bělidle 40, Praha 5, tel. 257 326 908

www.pravek.cz

DOBA KAMENNÁ PRAVĚK Na BělidlePRAVĚK Nezamyslova

PRAVĚK Nezamyslova PRAVĚK Na BělidleDOBA KAMENNÁ

sleva z celého účtuPlatnost od 1. 1. do 31. 3. 2011Slevu nelze slučovat s jakoukoli jinou slevovou

či bonusovou akcí

sleva z celého účtuPlatnost od 1. 1. do 31. 3. 2011Slevu nelze slučovat s jakoukoli jinou slevovou

či bonusovou akcí

sleva z celého účtuPlatnost od 1. 1. do 31. 3. 2011Slevu nelze slučovat s jakoukoli jinou slevovou

či bonusovou akcí

sleva z celého účtuPlatnost od 1. 1. do 31. 3. 2011Každou neděli a pondělí

Slevu nelze slučovat s jakoukoli jinou slevovouči bonusovou akcí

sleva z celého účtuPlatnost od 1. 1. do 31. 3. 2011Každou neděli a pondělí

Slevu nelze slučovat s jakoukoli jinou slevovouči bonusovou akcí

sleva z celého účtuPlatnost od 1. 1. do 31. 3. 2011Každou neděli a pondělí

Slevu nelze slučovat s jakoukoli jinou slevovouči bonusovou akcí

inzerce

Zprávystručně

Poslední utkánítohoto roku

Nesmí prohrát

Mladá Boleslavv lize zůstává

Ostatní extraligové kluby se za Středočechypostavily Ti ale zaplatí třímilionovou pokutu

sport

Page 3: deník METRO 14.12.2010

www.metro.czÚTERÝ, 14. PROSINCE 2010

18 english page www.metro.czÚTERÝ, 14. PROSINCE 2010

03domov

Přelomový objev učinili věd-ci z pražského Ústavu hema-tologie a krevní transfuze.„Je to objev, který může pře-psat učebnice,“ oznámilvčera ředitel ústavu MarekTrněný.

Českým vědcům se jakoprvním na světě podařilopopsat mechanismus, kterýpomáhá vysvětlit vliv hladi-ny krevní bílkoviny na sr-deční a cévní onemocnění.„Náš výzkum tak otevírácestu pro vývoj novýchléků, které zabrání vznikukrevních sraženin v těle člo-věka tam, kde nemají být,“vysvětlil přednosta výzkum-ného úseku ústavu Jan E.

Dyr. Význam objevu je o tovětší, že nemoci srdce a cévjsou příčinou úmrtí vícenež poloviny obyvatel v roz-vinutých zemích.

Kromě vědců z výzkum-ného úseku Ústavu hemato-logie a krevní transfuze sena objevu podíleli i výzkum-níci z Akademie věd.

Své závěry předložili Češisvětovým odborníkům nakonferencích v Rotterda-mu, Amsterodamu a Říměa jejich poznatky publiko-val i světový hematologickýčasopis Blood.

ČTK – PETR ERET

Čeští vědci prokázali, žekrevní bílkovina(fibrinogen), která jenezbytná pro správnésrážení krve, sepůsobením enzymu přisrážení krve mění jinak,než jak se doposudpopisovalo.Podařilo se jim popsatmechanismus, kterýpomáhá vysvětlit vlivhladiny této krevníbílkoviny na srdečnía cévní onemocnění. Tyjsou přitom v Českunejčastější příčinouúmrtí.

Konečně poklepaliPo sedmiletém úsilí včera poklepem na základní ká-men v kampusu Západočeské univerzity v Plzni naBorech začala stavba nového Ústavu umění a desig-nu. Továrna na umění, jak vyučující i studenti novoubudovu nazývají, přijde asi na 200 milionů korun.

MAGDAHETTNEROVÁ[email protected]

GARANCE SPOKOJENOSTI

Mezinárodně respektovaný doplněk stravy.Poznatky publikovány ve studii: Hessling et al.,The Journal of Rheumatology 2002; 29:1708-12.

Zapomeňte na vše, co jste dosud o kloubních preparátech slyšeli. Rozdíl poznáte nikoliv po měsících, ale již po dnech.

Celadrin™ doporučuje jako jediný přípravek na klouby a svaly Mezinárodní federace spor-tovního lékařství (FIMS), tato organizace existuje téměř 100 let pod záštitou Mezinárodníhoolympijského výboru. FIMS je nezávislá a pokud něco doporučí, tak to musí být výjimečné.

My po Vašich ohlasech tvrdíme, že je Celadrin™ nejlepším přípravkem ve svém segmentu na trhu!

Do lékáren dodává Barny’s, člen skupiny PHARMACHEML A B O R A T O R I E S

Doplněk stravy

www.bolest-kloubu.cz

Aby pohyb byl příjemný!

inzerce

Součástí akce byl i průvod animátorů.

Co vědci zjistili

Čeští vědci udělalisvětový objev

Výzkum byl zaměřený na srážlivost krve Odhaliltajemství, které umožní vývoj nových léků na srdce

Ústav pro designéry. Otevřou ho v září 2012

“Michael,” a year and a halfafter his death, is MichaelJackson’s first posthumousalbum. A lineup of guestslike Lenny Kravitz, Akonand 50 Cent — along with su-perstar producers such asTeddy Riley and Tricky Ste-wart — have all been tappedto contribute to the 10-songCD. But even with that heal-thy dose of star power, can aMichael Jackson album begood without the star of theshow?

A work in progress at thetime of the superstar’s dea-th, the project has not beenwithout controversy. Overse-en by the Jackson estate,“Michael” takes tracks thatwere in various states ofcompletion and puts themin the hands of Jackson’s col-laborators to finish.will.i.am of the Black Eyed

Peas has said that finishingthe project without Jacksonis “disrespectful.”

A Michael Jackson albumwithout his input could be adisaster for his legions offans eagerly awaiting theCD, especially since theKing of Pop was known forhis attention to detail. Butthere are some who are opti-mistic.

“It’s not like they found abunch of old records and de-cided to put out an album tomake money. These aresongs he was involvedwith,” explains Pup Dawg,the music director at JAMN94.5, a popular radio stationin Boston.

The real question will be:Does it live up to Jackson’sother work? Some withinthe industry are still skepti-cal. But many fans won’t

care, and their curiosity willdrive them to the store — atroubled Michael Jackson al-bum is better than none atall, to them. “The song withLenny Kravitz is a Michael re-cord. That just feels like a Mi-chael Jackson record,” saysGeespin, assistant program

director for New York’sPower 105.1 radio station.

“Truth is, I’d rather hearmusic from the biggest andbest artists than not hear it.It’s still Michael. It’s still thebiggest artist of all time.Would you rather not hearit?” G. VALENTINO BALL

The new CD featuresa slew of guest stars,including:

Akon. Their duet, “HoldMy Hand,” was the firstsingle to debut. Afterwill.i.am complainedabout the song’srelease, Akon told thepress, “These recordswould have come outwhether he was alive ordead.”50 Cent. It’s hard toimagine Jackson and 50Cent hanging out, butapparently, they had aconnection: Accordingto 50 Cent rival TheGame, Michael calledhim once in hopes ofending the feud byrecording a three-waytrack.

COURTESY OF EPIC RECORDS

Vocabulary

Friends

The cover features idealized versions of the King of Pop.

Does ‘Michael’ haveenough Michael?

His controversial new albumis compiled of unfinished tracks

await očekávatbunch hromadacontribute přispětcomplain stěžovat sidisrespectful neuctivýdose dávka, porceeagerly dychtivěinput vkladslew spousta

Page 4: deník METRO 14.12.2010

www.metro.czÚTERÝ, 14. PROSINCE 2010

04 praha

Desítky lékařů by mohlyodejít z pěti pražských fa-kultních nemocnic.

Odhadují to lékařští odbo-ráři, kteří včera v metropoliodstartovali svou kampaňDěkujeme, odcházíme. Sesvou speciálně upravenousanitkou, s níž už projelivšemi kraji v republice, sevčera odpoledne zastavilive Fakultní Thomayerověnemocnici v Krči, kde s léka-ři diskutovali v nemocničníjídelně. Zároveň tu sbírali ijejich výpovědi, které za-čnou advokáti Lékařskéhoodborového klubu rozesílatnemocnicím 27. prosince.

„Nemáme ponětí, koliknašich lékařů se k akci při-dá a výpověď podá,“ řeklavčera mluvčí nemocniceMartina Štanclová. Nemoc-nice se proto nemůže na je-jich odchod ani připravit.

„Zda to chod nemocnicenějak ovlivní, se ukáže ažpodle toho, kolik lékařů a zjakých oborů výpověďpodá,“ vysvětlila mluvčí.

Ve stejné nejistotě jsou idesítky nemocnic po celé re-publice. Dnes se odborářivydají do nemocnice v Mo-tole a ve svých návštěváchnemocnic v Praze budou po-kračovat až do pátku.

Výpověď zvažuje v součas-né době asi čtvrtina ze 16 ti-síc nemocničních lékařů pocelé republice. Důvodemjsou jejich nízké platy. Mi-nistr zdravotnictví Leoš He-ger věří, že většina jich na-konec v nemocnicích zůsta-ne. Pokud by odešly dva ažtři tisíce lékařů, péči o paci-enty by to podle něj neovliv-nilo. Tolik jich v nemocni-cích chybí i během dovole-ných. Pokud by jich všakodešlo více a z oborů, jakoje chirurgie či anesteziolo-gie, nemocnice by muselyněkterá oddělení zavřít.

Výzva Děkujeme,odcházíme má za cílupozornit hromadnýmodchodem lékařůz českých nemocnic nasituaci, která v nichvládne.Kromě dlouhodobéhopodfinancování českéhozdravotnictví poukazujíi na špatný systémvzdělávánía v neposlední řaděi na nízké platy lékařů.Ti mají v průměru 50tisíc korun za prácis přesčasy a službami,žádají 70 tisíc korunbez přesčasů.

MAGDAHETTNEROVÁ[email protected]

Milovníci in-line bruslí semohou těšit na další místona projížďku. Radnice čtr-nácté městské části totižplánuje vybudovat novouin-line dráhu, která propojíČerný Most s Dolními Počer-nicemi.

Dráha podle plánů pove-de také nově zrekonstruova-

ným parkem U Čeňku, kte-rý se v brzké době proměník nepoznání. „Zatím jsemve své funkci pár dní, takževám nic bližšího k rekon-strukci neřeknu. S promě-nou parku však počítám,“řekl včera deníku Metronový starosta čtrnácté měst-ské části Radek Vondra.

Park, který svým návštěv-níkům doposud nabízel jenposezení na lavičce či pro-cházku, má podle plánů stá-vajících studií získat zcelanovou tvář. Mimo koncert-ního amfiteátru či dětské-ho hřiště zde radnice vybu-duje víceúčelové plochypro pořádání jarmarků.U zdejšího rybníku Mari-ňák pak bude plovárna s pí-sečnou pláží. Součástí se sta-ne také okrasný sad.

Obnova parku U Čeňkuvšak není jedinou změnou,kterou nové vedení radniceplánuje. Chce v nejbližšídobě například zatočit takés ilegálními noclehárnamina svém území či zajistit do-statek míst v mateřskýchškolkách. Řešením má být ibudování nových mikroško-lek. ADAM VÁCHAL

MAFA – MARTIN ADAMEC

Co chtějí

Na bruslích nověaž na Černý Most

S touto sanitkou objíždí celou zemi.

Co se u vás změní?Dnes o Praze 14

Smyčkové koberce v šíři 5m v akci za 79,-Kč /m2

MagCube

Dárek,který potěší anikdy neomrzí.

Nakupujte na

nebo na adrese:NC ComputersNikoly Tesly 10Praha 6

www.nc.cz

inzerce

Lékaři odchází,dnes z Motola

Odboráři začali včera v Praze s náborem lékařůpro hromadnou výpověď Zatím byli v Krči

Kancelář řádkové inzerce: Na Florenci 19, 110 00 Praha 1po-čt 800-1800, pá 800-1700

tel.: 225 065 177, 178, fax: 225 066 653servis

��������������� ��� �� � ��

��� ��� ��������� ��������������� �� �����! ���� � �����

���"��� ���"!�����# $%& ��' '$&

������� � � ��� � ����� ������ ������� ����������

��� ��! !"���� "# $�"%%%&'(�)*+,-)&./

����� � ���� ��������� � ��� �� ���

���� ��� ��� ��������� ����� ��� �

Žehlička na vráskyvánoční dárek pro ženy

www.evapeckova.netstranky.czTel: 724 541 726

���������� �������� ��� ���� �� ��� ����� ����

������ � ����� ��� ������ � ����������� !"# $%% &!&� � ��'(�)� *+* +", --+

���������� �� ������ ������� ����������

����� ���� ���������� �����

���� � ������� ������������� ����

��� ������� � ��������� ������� ����

��� �������� �!���"�#��������� �������� ���"����#�� � ���������

$����% $��� &'��� (������� )����� ���"���

*��������� +,+--���. /01 203 422 213 563 643���������� �

������ ��� �� �� ��� �� � ������ ��� �������

��� �������

�� ��� ��� ���������� ���

����� ���������� ����

��� ���� ��� ��� � ��������������

� �� ��� ��� ���

������ ��� ���� �� � ��� �� ����

Ještě dnes peníze !Novinka !!!

DNES ŽÁDOST,DNES VÝPLATA !bez dol. příjmu-bez registru.Denně Tel.: 774 852 309

VÁNOČNÍ PŮJČKYsnadno dostupné půjčkyi pro klienty v registrech,neplatíte žádné poplatky,bez zástav a bez ručitelů!!!

5 - 600. 000 KčVYPLACENÍ DO 24 HOD

731 278 941

JEŠTĚ DNES5 - 700 tis. Kč

Dnes zavoláte, stačí OP.A dnes máte

finance k dispozici.

NOVINKA - 774 852 286774 628 145

AZYL

���

���

��

���

��

������ �� � ��

���� �� ����� ������ ��� ����

V Hotelu ��� �������

���� �����������

� ��!"#��$%

�����&�'

�() (�* ��#

SEZNAMKA GRANDMacešková 20, 106 00 Praha 10OSOBNĚ: objednávky po-pá, 8-12hna tel.: 602 551 111, 602 561 111Vše na počkání, seznamka V.I.P.POŠTOU NEBO PŘES SMS: Zašlete

na 602 571 111 SMS ve tvaru: M*JMENO*PRIJMENI*ULICE*

CISLODOMU*MISTO BYDLISTE*PSCPoštou obdržíte dotazník

a informace.www.videoseznamka.cz

RYCHLÉ PŮJČKYI NA SMĚNKU

200tis. za 2412/měs. p.a. od 7, 86%nevoláte na 900..

t.: 731 129 560, 607 771 744www.smenkovepujcky.cz

Page 5: deník METRO 14.12.2010

www.metro.czÚTERÝ, 14. PROSINCE 2010

16 zdraví

pro modely Škoda Fabia 1,2; 1,4 a 1,6– s použitím šekové knížky 1 097 Kč– běžná cena 1 371 Kč

pro modely Škoda Octavia Tour 1,4 a 1,6– s použitím šekové knížky 1 100 Kč– běžná cena 1 375 Kč

Bližší informace Vám poskytne Váš servisní poradce.

NAPŘÍKLAD VÝMĚNAPŘEDNÍCH BRZDOVÝCHDESTIČEK BEZ SIGNALIZACEOPOTŘEBENÍ

Váš autorizovaný servisní partner Škoda:

AUTOTRIO PRAHA s.r.o.Vzpoury 3143 00 Praha 4Tel.: 244 400 056www.autotriopraha.cz

ŠkodaService®

ŠkodaOriginální díly®

DOBRÝ SERVISPOTĚŠÍ I CENOU

SIMPLY CLEVER

Rakovina tlustého střevaPříznaky: Časná stadia

nemají žádné příznaky. Tapokročilejší se mohou proje-vit anémií, únavou nebo po-ruchami střevní pasáže: bo-lestmi břicha, zástavou stoli-ce a plynů. Úbytek hmotnos-ti, nechutenství, nucení nazvracení, škytavka, střídavéprůjmy a nutkání na stolici.

Prevence: Správná živo-tospráva a jednoduchý test,

který zjistí i mikroskopickéstopy krve ve stolici. Vyšet-ření zajistí praktický lékař.

Rakovina plicPříčiny: Nejčastější příči-

nou je kouření.Příznaky: Do poslední

fáze vývoje choroby zůstá-vá většinou bez obtíží. Pakse objevuje chronický ka-šel, úbytek na váze. Duš-nost, bolesti na hrudi, vy-

kašlávání krve, paličkovitéprsty, chrapot nebo horeč-ka. Příznaky jsou obecné adlouhodobé, pokud se jed-ná o rakovinu, pak u osmde-sáti procent bývá již v po-kročilém stadiu.

Nádory prsuKarcinom prsu je nejčas-

těji se vyskytující se nádoru žen. Objevuje se ale i umužů, i když výjimečně.

Příčiny: za rizikové fakto-ry lze označit rodinnou zá-těž, chronickou mastopatii(zánět mléčné žlázy), kouře-ní, obezitu, hormonální fak-tory, svou roli hraje i vyššívěk.

Příznaky: primární ná-dor se navenek nemusí vů-bec projevovat. Podezřeléje zvětšení prsu, vtaženíkůže, změny kontury, vpá-čení nebo výtok z bradavky.

Nejčastějším příznakem to-hoto onemocnění je pohma-tový nález zatvrdlinyv prsu. Důležité je samovy-šetřování a screening (ma-mograf pro ženy od 45 letzdarma, díky němuž lze zjis-tit nádory včasně, ještě v kli-nicky nezjistitelném sta-diu.

V jakém věku hrozí rakovinanejčastěji?

Muži15 – 35 let: krev a uzliny(leukemie), varlata, mozek20 – 80 let: kůže40 – 60 let: jícen, žaludek (až80 let a více), ledviny (až 80 leta více)45 – 75 let: plíce, tlusté střevoa konečník

60 – 80 let: prostata

Ženy15 – 20 let: mozek, krev a uzliny(až 30 let), kůže (až 80 a více)20 – 50 let: děložní hrdlo30 – 65 let: vaječníky, prs (až 80let a více)45 – 80 let: tlusté střevoa konečník50 – 75 let: plíce, děložní tělo60 – 80 let a více: ledviny, jícena žaludek

„I v případě rakoviny děložníhočípku platí, že se dá tomuto one-mocnění předejít prevencí,“ říkálékař Vladimír Mulač.

Koho může postihnout rakovinaděložního čípku?Celé spektrum žen od téměř dět-ského věku až do věku vyššího.

Jaké jsou příznaky?To je právě ta zvláštnost, přízna-kem této velice závažné chorobyje něco, co nemusí žena zazname-nat. Zpočátku se může objevit jen

nepravidelné slabé špinění nebokrvácení po pohlavním styku.Žena si toho fakticky nemusí všim-nout.

Jak se můžeme bránit – kdy semáme nechat očkovat?Optimální věk na očkování je 9 až14 let, ještě před zahájením sexuál-ního života, protože viry, proti kte-rým to očkování je, se přenášejí vý-hradně sexuálním stykem.

Pořad Zdraví vysíláme každou neděliv 15.40 hodin na Rádiu Impuls.

JANAŠTEFANOVÁwww.metro.cz

Věkové kategorie

Léčíte se z vážných onemocnění? Zkusili jste už Gesavit?

� Čistě přírodní biopreparát bez vedlejších účinků.

� Klinické testování prokazuje vysokou účinnost.

GESAVIT je účinným preparátem, který díky svým vlastnostem dosáhl velkého uznání mezi lékaři a pacienty jako velmi účinný prostředek v léčbě onkologických onemocnění nebo jako preparát s velmi silným pozitivním působením na široké spektrum jiných onemocnění.

� Prokazatelně zamezuje růstu nádoru a významně posiluje protinádorovou imunitu.

� Detoxikuje organismus, což se projevuje především v lepší snášenlivosti chemoterapeutické či radiotera- peutické léčby, a to:

� potlačením projevů nevolnosti, zvracení, hematologické toxicity

� zlepšením tělesné kondice, chuti k jídlu i spánku� normalizací klinických a biochemických obrazů krve� podporou správné funkce imunitního systému� zlepšením funkce jater a ledvin

� Posiluje antiinfekční imunitu při zánětlivých, virových a bakteriálních onemocněních.

Více informací na www.gesavit.cz. Přípravek GESAVIT lze objednat či zakoupit ve všechlékárnách a na stránkách www.gesavit.cz

ÚČINNOST PR

OKÁZANA NA

74%

inzerce

Impulspro Metro

Nejčastější druhy rakoviny

Page 6: deník METRO 14.12.2010

www.metro.czÚTERÝ, 14. PROSINCE 2010

06 svět www.metro.czÚTERÝ, 14. PROSINCE 2010

15

1 Santa Klausové dobývají svět. V jihokorejskémSoulu se za ně převlékli poštovní doručovateléa společně vyjeli ze svého ústředí rozdávat dár-ky chudým.

2 Ne všude na světě v těchto dnech odhazují lidéčerstvě napadaný sníh. Třebas v novozéland-ském Aucklandu dozrávají jahody. Poptávka ponich se během vánočních svátků prudce zvedá.

3 Ke svátkům patří i koncerty. Na snímku vystu-puje James Mercer se skupinou Broken Bells navelkém festivalu KROQ Almost Acoustic Christ-mas 2010 v kalifornském Universal City.

4 Rodina amerického prezidenta Baracka Obamyse zúčastnila natáčení vánoční show. Přivítalyji děti převlečené za elfy. Minulý čtvrtek Oba-ma rozsvítil národní vánoční strom.

5 Mnoho lidí v hlavním městě Guatemaly navští-vilo včera místní baziliku, aby se společně sesvými blízkými vyfotilo s Pannou Marií Guada-lupskou. Ani zde nechyběl Santa Klaus.

Stalinův vnuk: Můjděda za nic nemůže

Vnuk komunistického diktá-tora Josifa Stalina JevgenijDžugašvili zažaloval u nej-vyššího soudu ruský parla-ment o sto milionů rublů(skoro 62 milionů korun) za

údajné pošpinění Stalinovycti. Poslanci totiž oficiálněpřiznali, že Stalin stál za po-střílením Poláků u Katyně.

„Belgie selhalaa nemá budoucnost“

Za experiment, který nevy-šel, označil včera společnýstát Vlámů a Valonů politikBart De Wever. Ten vede stra-nu, která před půl rokem vy-hrála předčasné volby. Vládu

se ale sestavit nepodařilo.Podle Wevera nemá země bu-doucnost. ČTK

Slováci se možnávrátí ke koruně

Ze Slovenska zaznívá kritikaspolečné evropské měny.Předseda parlamentu RichardSulík řekl, že by se zeměměla připravit na renesancislovenské koruny. iDNES.cz

Adventní časv obrazech

V Paříži bude od soboty vy-staveno a poté nabídnutov aukci 700 dosud nezveřej-něných stylizovaných foto-grafií Michaela Jacksona,který loni náhle zemřel. Sé-rii snímků pořídil v roce1999 a dosud držel v tajnos-ti Francouz Arno Bani.

Fotografie například uka-zují Jacksona s krátkými vla-sy a v postoji smutnéhoklauna s modře namalova-ným jedním okem. SámJackson prý tyto fotky zbož-ňoval. ČTK

Dvě desítky dětí v mateřskéškole v Besançonu na výcho-dě Francie si místo dne plné-ho bezstarostného hraníprožily hrůzné chvíle. Mla-dý muž vyzbrojený dvěmašavlemi je včera držel větši-nu dne v zajetí i s jejich uči-telkou. Během dne je po-stupně všechny propustil.Elitní policejní jednotka,která na místě zasahovala,ho pak zadržela. Děti i uči-telka jsou zřejmě v pořád-ku.

Sedmnáctiletý mladíkpronikl do školky Char-les-Fourier v problémovéčtvrti La Planoise asi v půldeváté. „Byl ozbrojen a pro-hlásil, že něco chce, aniž to

blíže upřesnil,“ řekl staros-ta Besançonu. Během dopo-ledne většinu dětí propus-til. Když nakonec do školkyvstoupila policie, chtěl prýzbraň, aby se mohl zabít.

Podle rozhlasu France

Info je o mladém muži zná-mo, že trpí depresemi a léčíse na psychiatrii. Motivjeho činu zatím není jasný.Celé drama trvalo asi čtyřihodiny.

„Dozvěděla jsem se o tomv práci, jsem hodně vyděše-ná, protože můj syn Yous-sef je určitě vevnitř,“ řeklaagentuře AFP Lazahre benAtmaneová, netrpělivě pře-šlapující před školou. Pozdě-ji našla svého synka v jednéze skupinek propuštěnýchdětí. Tyto skupinky policis-té odváděli do sousednístřední školy. Kolem bez-pečnostního kordonu u ško-ly se shromáždilo asi pade-sát lidí. RAB a ČTK

ČTK

1

4

2

5

3

AP – AHN YOUNG-JOONGETTY – SANDRA MU

GETTY – KARL WALTERAP – MANUEL BALCE CENETA

AP – RODRIGO ABD

Maniak ve školce

Mateřskou školu na východě Francie děsil muž se šavlemi.

Besançon

Jackson, jak ho neznáte

Arno Bani měl fotografie dlouho schované v šuplíku.

Zprávystručně

Muž s šavlemi drželve školce rukojmí

Vyšinutý mladý Francouz kolem sebe mával zbraníUčitelku a dvacet dětí držel jako rukojmí Policii

se podařilo ho dopadnout Děti i žena jsou v pořádkuPětašedesátiletý Miloš Zaho-ral nebyl celý život vážně ne-mocný. Až před rokem za-čal mít zažívací potíže. Zvra-cel, měl potíže s vylučová-ním, posléze začal hubnout.Musel ihned na operaci.Tam se vše ukázalo – nádorna tlustém střevě a tak vel-ký, že se nedal vyndat. Pohistologickém vyšetření sepotvrdilo, že je zhoubný.Pan Miloš měl před sebouzhruba dva měsíce života.

Rakovina tlustého střevapatří mezi nejčastější dru-hy zhoubných nádorů. Kaž-dý rok se nově objeví na7500 nových případů.

Co se týče mužů a žen,druhy zhoubných nádorůse liší. Zatímco ženy nejčas-těji trpí na rakovinu prsu,muži na karcinom plic. Do-hromady ale obě pohlavídrží „prim“ právě v rakovi-ně tlustého střeva. „Češijsou v Evropě první ve vý-skytu nádorů ledvin, obje-vuje se až dva tisíce novýchpřípadů ročně. Proč tomu

tak je, zatím nevíme,“ říkáprofesor Luboš Petruželka,přednosta Onkologické kli-niky Všeobecné fakultní ne-mocnice a 1. LF UK. Rizikovzniku nádorového one-mocnění stoupá se zvyšují-cím se věkem. Významnýnárůst je pak zaznamená-ván od padesáti let věku.„Zhoubné nádory se vysky-tují i v mladších věkových

skupinách, například rako-vina děložního čípku nebovarlat,“ dodává Petruželka.

Léčba není jednoduchá,ale v mnoha případechúspěšná. „Rozhodující provyléčení je záchyt v časnémstadiu,“ říká odborník.

V čem léčba spočívá? Zá-kladem je chirurgický vý-kon (úplné odstranění nádo-ru), další možností je likvi-dace ozářením nádorovéholožiska. „Typickou vlastnos-tí nádorů je agresivní šířenído dalších orgánů, takzva-né metastázování, které jemožné ovlivnit podávánímléků, jež se aplikují do krev-ního řečiště. Jedná se o léč-bu cytostatiky a antihormo-ny,“ vysvětluje Luboš Petru-želka. Novou možností jetakzvaná cílená biologickáléčba spočívající v podáváníléků, které přímo zasahujíklíčové struktury v nádoro-vých buňkách.

Mezi nejčastějšínádorová onemocněníu žen patří:

rakovina kůže, prsu,dělohy a tlustého střeva

K říjnu roku 2010 byloregistrováno téměř:

sedm tisíc novýchpřípadů nádorovéhoonemocnění prsupřibližně tisíczhoubných nádorůděložního čípku

JANAŠTEFANOVÁwww.metro.cz

Ženy

www.b17.cz

Objednávky na dobírku u výrobce:TEREZIA COMPANYTel./Fax: +420 261 221 277e-mail: [email protected]

u u výrobce:ýrobý b

Asijský národ Hunza, který žije na pomezí pákistánsko-indických hra-nic, se dožívá vysokého věku. Tento kmen žije v  naprostém souladu s přírodou a  jeho členové se dožívají v pohodě a zdraví více než 100 let. Ženy ve věku 50 až 60 let mají nádherně vyhlazenou a pevnou pleť a běžně vypadají Hunzové mladší o 25 let! Při hlubším zkoumání jejich života se zjistilo, že na rakovinu v tomto národě nikdo neumírá. Hun-zové také netrpěli tak běžnými onemocněními jako jsou vysoký krevní tlak, artritída, cukrovka, tuberkulóza, jaterní a žlučníkové potíže, zácpa

a  senná rýma. Jejich hlavní částí jídelníčku přitom jsou meruňky, ale ještě více než samotné ovoce si cení Hunzové

jader z pecek meruněk, kde se právě vy-skytuje vitamin B17. Vědci jsou přesvědčeni,

že dlouhověkost a idelání zdraví těchto lidí jsou způsobené příjmem vitaminu B17.

a ale ješ

jadsky

že dzpůso

aj

Objednávky na dobírkuu u

Účinné látky: VITAMIN B17 – LAETRILobsažený v meruňkových jádrech

BETAGLUKANobsažený v hlívě ústřičné a reishi

AKCE 3+1 ZDARMA

e mail: [email protected]

AKCE 3 1 ZDARMA

AAŽÁDEJTE V LÉKÁRNÁCH

Doplněk stravy

Po zaslání tohoto kupónu na adresu: TEREZIA COMPANY, Na Veselí 26, 140 00 Praha 4, ČR dostanete k nákupu 3 ks B17 APRICARC 1ks navíc ZDARMA.Nabídka platí do 31. 12. 2010.Cena 1 ks B17 APRICARC je 315 Kč + poštovné.Při objednávce nad 1000 Kč je poštovné ZDARMA.

100 % přírodní přípravek příznivě působí:� na zvýšení obranyschopnosti organizmu� na hladinu cukru a tuku v krvi, krevní tlak� pružnost a průchodnost cév, srážlivost krve

KUPÓN č.7KUK628

VITAMÍN B17STREDOM ZÁUJMUONKOLOGICKÉHOVÝSKUMU

www.probiotika.cz

Pharma Agency s.r.o., Zelený pruh 1091 – Praha 4, tel.: 296 781 305, www.pharmaagency.cz

Infants DophilusObsahuje 6 probiotických kultur a 500 milionů živých bakterií v 1g. Pro užívání batolat a dětí v ranném věku je v práškové formě. ObsahujeBifidobakterium Infantis, nejdůležitější mikroorganismus v tlustémstřevě batolete. Působí proti průjmům, posiluje imunitní systém, obnovuje střevní mikroflóru při léčbě antibiotiky.

Adults DophilusSedm vybraných kmenů bakterií mléčného kvašení určených dospělým

pro optimální složení střevní mikroflóry. V přípravku Adults Dophilus jsou využity specifické kmeny bakterií tak, aby v optimální kombinaci

a množství, garantovaly dospělému člověku maximální účinek, při nastolení rovnováhy zažívacího traktu a posílení imunitního systému.

Každá kapsle v době výroby garantuje 2 miliardy živých bakterií.Přípravek je vhodný při léčbě antibiotiky, léčbě a prevenci průjmů

a pro prevenci některých trávicích nebo zažívacích obtíží.

inzerce

Zhoubné nádory:vede tlusté střevo

Ženy trpí nejvíce na rakovinu prsu Muži nakarcinom plic Obě pohlaví dohromady sužujenejvíce rakovina tlustého střeva a konečníku

Page 7: deník METRO 14.12.2010

www.metro.czÚTERÝ, 14. PROSINCE 2010

14 zdraví www.metro.czÚTERÝ, 14. PROSINCE 2010

07finance

Neznáme základní finančnípojmy a nečteme smlouvy,které podepisujeme. Tojsou jen některá zjištění,která vyplynula z výzkumuo finanční gramotnosti do-spělé populace, který pro-vedla Česká národní banka.V něm čeští spotřebitelédost pohořeli.

„Nečekal jsem to nijak rů-žové, ale že budou výsledkytak úděsné, mě překvapi-lo,“ uvedl ministr financíMiroslav Kalousek.

„Téměř dvě třetiny lidínečtou smlouvy, které pode-pisují a zavazují se v nichk dlouhodobým platbám.Nejsou si tak vůbec vědomimožných likvidačních dů-sledků pro sebe a svou rodi-nu,“ dodal Kalousek.

Pokud už si lidé smlouvupřečtou, tak často nerozu-mí pojmům, které v ní vidí,ale ani pak nepožádají ban-kéře o jejich vysvětlení.

Ačkoliv tak stát nařizujev souvislosti s ochranou spo-třebitelů různá pravidla,často se zcela míjí účinkem.

Přitom podle Kalouskanemůže existovat svobod-ný a spravedlivý finančnítrh bez spotřebitelů, kteříznají svá práva. ROMANABARBOŘÍKOVÁ A ČTK

Za vytunelováníH-Systemu vězení

Za účast na miliardovémpodvodu mají jít bývalí vr-cholní představitelé vytune-lované společnosti H-SystemJaroslav Vítek a Jaroslav Eli-áš každý na devět let a Ladi-slav Tůma na osm let do vě-zení. Rozhodl o tom včeraMěstský soud v Praze. V kau-ze H-System přišlo podle sou-dů nejméně 1095 lidí o mini-málně 980 milionů korun.

Objednat si lzei kumpána pro pití

Ten, kdo si myslí, že pít sámnení to pravé nebo ho jehodosavadní kumpáni z večír-ků už nudí, by se měl vydatna Ukrajinu. Tam si lze ob-

jednat společníka pro pitku.U jisté agentury z Dněprope-trovska večer se společní-kem vyjde na 150 hřiven (asi360 korun). „Zákazník aletaké musí zaplatit jeho útra-tu,“ napsal na svých interne-tových stránkách kyjevskýdeník Segodňa.

Vraťte se, klienti,volá Maďarsko

Maďarský parlament schvá-lil zásadní změnu důchodo-vého systému, která výrazněoklešťuje možnosti investicdo soukromých penzijníchfondů. Nová opatření majípřinutit tři miliony klientůsoukromých penzijních fon-dů, jimž chodí povinné odvo-dy z mezd, vrátit se do státní-ho systému. Vláda chce po-mocí příspěvků zákazníkůsoukromých fondů zabezpe-čit budoucnost státního fon-du a pokrýt jeho prohlubují-cí se deficit. ČTK

Z měření ČNB takévyplynulo:

43 procent dotazovanýchpotvrdilo, že některýmpasážím smlouvy zcelanerozumí. Přesto celápolovina z nich smlouvupodepsala.Jen šestina lidí ví, coznamená RPSN (ročníprocentní sazbanákladů).Na otázky odpovídalotisíc respondentů.

Kurz korunyDolar 18,79Euro 25,15Libra 29,83

Pohonné hmotyNatural 32,69Nafta 31,83

Burzy a akciePraha 1,44%

26Tolik tisíc nových letadelbude podle odhadů spo-lečnosti Airbus potřebav následujících dvaceti le-tech. Proti předchozí pro-gnóze se zvýšil odhado 900 strojů.

Kurzy

Měření

NOVÝ BEZPLATNÝ ČASOPIS PRO MODERNÍ ŽENU

[email protected].: +420 775 852 540

V distribuci od 29.11. kosmetické a kadeřnické salony, nákupní a obchodní centra, kliniky, ordinace, laserová studia a gyncentra, vybrané lékárny, kulturní a wellness centra, prodejny zdravé výživy apod.

Nechte se svést dokonalou elegancí. Nová Mazda6se Vám p�edstavuje ve 420 kombinacích provedeníkarosérie a jejích barev. Nyní máte volnou cestuk realizaci svých p�edstav. Vyberte si sv�j vlastní sm�r. K

ombino

vaná

spot

�eba

4,4—1

1,2l/10

0km

,emiseCO

2138—1

88g/

km.

Nab

ídka

platív

sítipa

rticipujícíchpr

odejc�

do30.

11.2

010.

Nab

ídka

zimních

pneu

matik

zdar

maplatíp

ouze

p�i

nanc

ován

íMaz

daFina

nce.

M{zd{ 6

Bonus...................... 100 000 K�Cena od..................469 900 K�

Zdarma zimní pneumatiky

100%

ele

gancE

420 sv�

dnýchin

spirací

Pod�bradská 54, 190 00 Praha 9tel.: 603 814 614, www.autozeman.czAUTO ZEMAN s. r. o.

inzerce

ZprávystručněFinancím

nerozumímePodle průzkumu národní banky

se máme ještě co učit Takébychom měli víc číst smlouvy

Přejídání se, nově nabyté ki-logramy a následné diety –to jsou hrozby vánočních se-tkání s přáteli, podniko-vých večírků a novoročníchoslav.

V Česku přibere průměr-ně každý člověk během vá-nočních svátků dva až tři ki-logramy. Přibrat ale nemusí-te ani deko.

„Vánoční svátky nemuse-jí nezbytně znamenat ná-růst hmotnosti. Patří k nimi občasné stravovací pro-hřešky. Každý z nás se ně-kdy přejí nebo si dá něco ne-zdravého – například sma-žené pokrmy, uzeninynebo sladkosti. Důležité ale

je, aby se to nestalo pravi-dlem po celý rok,“ říká Ka-rolína Hlavatá, dietoložkaz Endokrinologického ústa-vu v Praze.

„Jednoduchou prevencípřípadných kilogramů na-víc je udržování rovnováhymezi příjmem a výdejemenergie po celý rok. Ti, kte-ří si dají závazek, že budouhubnout, výrazně posílí svéšance na úspěch, pokud ved-le úpravy stravovacích zvyk-lostí zvýší i pohybovou akti-vitu,“ dodává Karolína Hla-vatá.

Vyměňte buráky zagranátové jablko či jinéexotické ovoce.Brambůrky nahraďtezeleninovými lupínkynebo sušeným masemJerky.Nakrájejte na kostičkyochuceného Smackeranebo Shmackyho.Místo cukroví mlsejteplněné sušené švestky čimeruňky.Místo tvrdého alkoholupopíjejte vinný střiknebo víno s dietnímtonikem či červené vínos dietní kolou.

Nejvíce se energetickyna smaženém kaprupodílí tuk, který dosebe kapr nasaje přismažení.

Rybu smažte v nádobíse silným ocelovýmdnem, nejlépe pak

v horkovzdušné troubě,kde ji stačí jemně potříttukem pomocímašlovačky.Při pečení použijte fóliiNo-stick, jež umožňujesmažení zcela bez tuku.Připravte si hrnecs vařící vodoua osmaženou porci doní ihned na zlomekvteřiny ponořte.Kapr na chuti nicneztratí a budetepřekvapeni, kolik tukuve vařící vodě zůstane.Vysajte část tukuz kapra ubrouskemZdroj: ww.istob.cz

JANAŠTEFANOVÁwww.metro.cz

inzerce

U televize

Během Vánoc lidé přiberouprůměrně dva až tři kilogramy

Nebudete-li se přecpávat a vyhnete se nezdravým potravinám, nemusíte přibrat anideko Když už jste se jednou rozhodli hubnout, neodkládejte to až na období po Vánocích

Kapr bez oleje

Page 8: deník METRO 14.12.2010

www.metro.czÚTERÝ, 14. PROSINCE 2010

08 kultura www.metro.czÚTERÝ, 14. PROSINCE 2010

13zdraví

Projekt DJ Food je s NinjaTune spjatý už od začátkulabelu v roce 1990. Proslulpředevším výtečnými mixo-vanými kompilacemi JazzBrakes series. DJ Food akaStrictly Kev začal s DJová-ním a současně „VJováním“před dvěma lety. Jeho deva-desátiminutové hudební(s největší pravděpodobnos-tí i video) vystoupení, jež sekoná zítra v Paláci Akropo-lis, bude retrospektivoudvaceti let Ninja Tune.

Začal jste nahrávat na labe-lu Ninja Tune......a stále v tom pokračuju.

Co je podle vás pro tuhleznačku příznačné?Ten label se nejdřív uvedlmixem jazzu, funku a hiphopu, čemuž se pak začalov 90. letech říkat trip hop.Ale brzy překročil takhleúzké vymezení, což mnohézmátlo. Dnes vyrostl v je-

den z největších nezávis-lých labelů a na poli elektro-nické hudby funguje jakosynonymum kvality.

Je projekt DJ Food jen váš,nebo na něm pracuje víclidí? O tom se vždycky hod-ně debatovalo...Teď jsem to já a každý,

s kým chci spolupracovat.

Vyzkoušel jste si dost žán-rů, co vás zajímá teď?Elektronika, rock, heavy be-ats, soundtrackové elemen-ty, mluvené slovo... Uvnitřkaždé desky chci vytvořitnové světy.

Co teď posloucháte? Líbí sevám současné elektronic-ké žánry a projekty jakoFuck Buttons?Pár nových věcí se mi líbí.Elektroničtí umělci od am-bientu přes dubstep až podrum’n’bass. Ale co se miopravdu moc líbí, je staršíanalogový zvuk namixova-ný s hudbou 60. a 70. let arůznými podivnostmi. OFuck Buttons se moc nezají-mám. Upřímně, většina no-vých rockových kapel jeprostě příšerná.

Němec uvedeHeart Beat ve 3D

Ve čtvrtek bude mít v praž-ském kině Atlas premiéruprvní český hraný celove-černí film natočený v systé-mu 3D pod názvem HeartBeat 3D. Režíroval ho JanNěmec a v hlavní roli se ob-jeví Jan Budař.

Letopisy Narnieovládly kina v USA

Třetí díl Letopisů Narnies podtitulem Plavba Jitřní-ho poutníka se stal největ-ším víkendovým hitemv severoamerických ki-nech. ČTK

Mesiáš v kostelesv. Šimona a Judy

Collegium 1704 & Collegi-um Vocale 1704 připravilyna poslední den letošníhoroku od 16 hodin v kostelesv. Šimona a Judy koncert,na němž zazní nejproslu-lejší dílo G. F. Händela Me-siáš. Jako sólisté vystoupíHana Blažíková, MarkétaCukrová, Eric Stoklossa aMarián Krejčík. MET

MUSICREMEDY�

BENJAMINSLAVÍKMagazín Živel

Události

Muži v naději

Indy poprvé sólověZnámý tuzemský rapper Indy, polovina úspěšného dua Indy & Wich, vydal své první sólové album. Na projektu KMBL s ním překvapivě spolupracoval Rae, známější jako Radek Tomášek, bubeník poprockové kapely Clou. Mezi hosty alba jsou osvědčená jména české i slovenské hiphopové scény, jako například Orion, Vladimir 518, La4, Vec, Zverina, James Cole či Kato.

Jiří Vejdělek začne po Že-nách v pokušení natáčet komedii Muži v naději. V hlavních rolích se ob-jeví Jiří Macháček, Bolek Polívka či Simona Stašo-vá. Režisér, scenárista a producent ji začne natá-čet 8. ledna. S premiérou počítá v září 2011.

Zprávystručně

DJ Food aka Strictly Kev

kultura

www.clubmetro.cz

Nejste-li členem Clubu Metro, zaregistrujte se ZDARMA na www.clubmetro.cz, kde najdetekompletní přehled členských akcí.

http://free.avg.com/monkeybusiness

Club Metro vás zve na výjimečný vánoční koncert skupinyMonkey Business v pražské Lucerně 15. 12. 2010. Podrobnějšíinformace o vstupenkách naleznete na internetové adresehttp://free.avg.com/monkeybusiness.

www.clubmetro.cz

Odpovědi do soutěže můžete zasílat dnes od 11.00 hod. do 24.00 hodin.Své odpovědi zasílejte ve tvaru METROmezeraAneboBneboCmezeraJMENOPRIJMENI ULICE CP MESTO PSC na tel. číslo 900 11 07. Vyhrává každá 15. SMSse správnou odpovědí až do vyčerpání zásob. Cena jedné SMS je 7 Kč včetněDPH. Službu provozuje Expansion Group, technicky zajišťuje ATS. Pravidlasoutěže najdete na www.clubmetro.cz

Nejste-li členem Clubu Metro, zaregistrujte se ZDARMA na www.clubmetro.cz, kde najdetekompletní přehled členských akcí.

ZÍSKEJTE DVĚ Z DESETI VOLNÝCH VSTUPENEK NA FILM TRON LEGACY DO KINA IMAX 3D!SOUTĚŽNÍ OTÁZKAKolik čtverečních metrů má největší filmové plátno v České republice, tedy plátno v kině IMAX?a) 500 m2

b) 400 m2

c) 450 m2

Nápovědu naleznete na www.imaxpraha.cz

inzerce

DJ Food: Chci tvořitnové světy v hudbě

Britský label Ninja Tune slaví 20. narozeninyDo Prahy přijede zahrávat a „VJovat“ DJ Food

Donutit se o Vánocích k ja-kýmkoli pohybovým aktivi-tám je velice těžké, ale ještětěžší je dodržovat v tomtoobdobí správné stravovacínávyky. Odolat pokušenípřejídat se sladkostmi, vá-nočním cukrovím i smaže-ným kaprem či obloženýmichlebíčky je pro řadu lidí ne-překonatelný problém. Ně-kdy to ale může skončit ažnemocnicí.

„Dobré jídlo k Vánocůmneodmyslitelně patří, alenesmí se stát prioritou. Pod-le výzkumů se ukazuje, ževětšina české dospělé popu-lace přibere během Vánocdvě až tři kila, někteří bohu-

žel i víc,“ potvrzuje dietolož-ka Karolína Hlavatá z pro-jektu Žijzdravě.cz.

Jak tedy zabránit žluční-kovému záchvatu a násled-ným nesnesitelným boles-tem? Zpravidla je potřebavyvarovat se tuku, úpravě

smažením i alkoholu. Rybase dá připravit na páře nebov troubě bez přidání tuku,majolku v bramborovém sa-látu nahradit bílým jogur-tem, eventuálně ji „dochu-tit“ lžičkou majonézy light.A alkohol raději nepijte vů-bec nebo jen lehký střik.

Další praktické rady jsou:vařte z kvalitních a čerst-vých potravin. Nekupujtevýrobky, jako jsou majoné-zové saláty nebo uzeniny,do zásob a dlouho je neskla-dujte. Pokrmy dostatečnětepelně upravujte a také ctě-te zásadu, že syrové nemajípřijít do kontaktu s vařený-mi. JANA ŠTEFANOVÁ

Před Vánoci sepozvánky na večírky jenkupí. Účast na nich jespolečensky pozitivní,avšak pro zdravý životto není úplně to pravé.

Zpravidla vás čekajíbohaté tabule z ne přílišzdravých pochutin ataké moc alkoholu.Raději zvolte zeleninua pijte bílé víno nebostřik.Vyvarujte se hlavněchipsů a sladkých oříšků.Odolejte ale i jinýmkalorickým bombám.

PROFIMEDIA.CZ

www.metro.cz

Večírky

Majolka, nebo jogurt?

ULTRAZVUKOVÁ LIPOSUKCEneinvazivní redukce tuku a tvarování postavy ultrazvukovou kavitací 3. generace + přístrojová lymfomasáž ZDARMA!

za cenu1500 Kč 3600 Kčnabídka platí od 23. 7. do 31. 12. 2010 (volejte včas, omezená kapacita)

•jedná se o převratnou metodu v oblasti formování postavy.

•během jednoho sezení cca 45 min je zmenšení obvodu až 5 cm.

•výsledky jsou trvalé. Ošetření je velmi příjemná relaxace.

•bez omezení následných aktivit.

VÝPLNĚ VRÁSEK kyselinou hyaluronovou

•špičkový francouzský materiál

•dlouhodobá trvanlivost až 1 rok

•odstranění i velmi hlubokých vrásek!

•bez bolesti a následné

rekonvalescence•týž den možno jít do společnosti

za cenu od2500 Kč

NAŠE STUDIO DÁLE NABÍZÍ TYTO SLUŽBY

•Trvalá epilace oblast obličeje...............................250-500 Kč

•Odstranění žilek z celého obličeje ........................300-500 Kč

(bez stroupků a jizev přístrojem z USA SkinLine, druhý den možno použít make-up)

•Odstranění bradaviček (3-20 ks)..........................300-800 Kč

(bez šití a jizev)

•Laserová terapie (léčba akné) 1 návštěva.......... ...........50 Kč

•Laserová terapie (léčba vrásek) gel. maska............... ..100 Kč

•Klasická masáž + přístrojová 30 min....................... ...180 Kč

•Ultrazvuková liposukce 60 min.................................1500 Kč

•Lymfatická přístrojová masáž 20 min..........................150 Kč

•Aplikace naušnic nastřelením (1 pár + aplikace)...........400 Kč

•Chemický peeling (AHA kyseliny)...............................500 Kč

(pigmentace, stárnoucí pleť, jizvy po akné, trudovitá pleť)

•Permanentní make-up (obočí)..................................3000 Kč

•Permanentní make-up (rty + probarvení)..................3000 Kč

•Permanentní make-up (oční linky)............................1500 Kč

(trvanlivost 4-6 let)

studio

POŘÁDA PROTIVRÁSKOVOU AKCI

Ošetření nejmodernějšími přístroji na vysoké úrovni zanejnižší ceny řeší tyto problémy:

VRÁSKY • JIZVY PO AKNÉ • NADMĚRNĚOTEVŘENÉ PÓRY • PIGMENTOVÉ SKVRNY •

STAŘECKÉ PIHY • LÉČBA AKNÉ •HYDRATACE PLETI

Jedno ošetření obsahuje:1. odlíčení2. úprava obočí (dle přání klientky)3. mikrodermabraze unikátním přístrojem GentlePeel, který pomocímikrokrystalů pod vakuem provede nejdokonalejší hluboké vyčištěnípleti

4. zklidňující maska s kaolinem5. gelová maska s mořským kolagenem aplikovaná laserem6. zažehlení retinolu ceramidůa kyseliny hyaluronové pomocíultrazvuku (ultrazvukovámezoterapie)7. krém

Dále nabízíme veškeré kosmetické službyDepilace voskem, barvení řas a obočí, klasická kosmetika atd.

OŠETŘENÍ PROVÁDÍ TÝM ZKUŠENÝCHKOSMETIČEK A MASÉRPORADENSKÁ SLUŽBA ZDARMA (salon je pouze pro ženy)

Na Vaši návštěvu se těší:studioMEDELA DERMA, Bratří Dohalských 138, Praha 9 – Vysočany (naproti Vysočanské radnici, stanice metra Vysočanská)

tel.: 283 923 186,mob.: 605 035 519, 731 574 724, www.medeladerma.cz

běžně 1700Kč nyní pouze 500Kč

inzerce

Aby Vánoce neskončilyžlučníkovou kolikou

Chcete-li si svátky opravdu užít, měli byste se vyvarovat předevšímtuku a alkoholu Zkuste nahradit v salátu majolku bílým jogurtem

plus

Page 9: deník METRO 14.12.2010

www.metro.czÚTERÝ, 14. PROSINCE 2010

12 servis inze

rce

ZdeněkHájek53 let,

nezaměstnanýV Janáčkově

divadle na opeřeNabucco.

PavlínaMakulová

37 let,ošetřovatelkaByl to koncert

rockové skupinyKabát.

EvaGottwaldová

63 let,důchodkyněUž je to tak

dávno, že si tonepamatuji.

Jak to hezky klape...Krizi nám konečně vyřešínaše vláda škrty a podob-nými fintami. V Prazemáme demokraticky zvo-lenou radnici, jak si větši-na přála. Předvánoční ho-rečka je v plném tempu.

Bezdomovci a jiní chudá-ci dostali zdarma dobrouradu, jak se chránit předmrazem. Ani bohatí se ne-musí bát, o nic prý nepři-jdou. Jen jedna starší panív metru mě opravila, že

růžolící tváře nemá štěs-tím, ale prý má zmrzlouhubu. V každém případěvšude radost. Pokud jsouvýjimky, stačí, když upus-tí od nemoderního život-ního stylu. V. HEJCMAN, Praha

DNESMin. -7/Max. -3

Zataženo až oblačno, navětšině území sněžení.Nejnižší noční teploty-6 až -10 stupňů Celsia,v místech se zmenšenouoblačností kolem -15stupňů Celsia.

ZÍTRAMin. -8/Max. -4

SNÍH VESKIAREÁLECH

Herlíkovice: 50 cmŠachty – Vysoké nad Ji-zerou: 50 cmKamenec – Jablonecnad Jizerou: 45 cmKašperské Hory: 50 cmKozinec: 25 cm

POZÍTŘÍMin. -9/Max. -5

Komiks

Vladimir Putin si zazpí-val na charitativní akciv Petrohradě BlueberryHill. A kdo mu tleskal?

SudokuHoroskop

Máte partnerské nebo

ASTROLOŽKA KAMILA!Tel.: 906 706 607www.astrohled.cz

Široká nabídkaASTROLOŽEK!Vybírejte na bezplatném

TOUŽÍTE O OCÍCH PO USMÍŘENÍ? Pomohu

blízkým! Kartářka Alice! T

Beran 21/3–20/4Slunce ve Střelci bude mít velký vliv na muže, kteří mají ambi-ciózní nápady. Nyní na ně bude

více na tel.: 906 706 607

Býk 21/4–21/5Tušíte, že odmítnutím milence nebo milenky si můžete mnohé zavařit. Nenecháte se však ni-kým manipulovat.

více na tel.: 906 706 607

Blíženci 22/5–21/6Otázky kolem rodinného dě-dictví, případně jiného majetku

-zvykle zodpovědnou osobu.

více na tel.: 906 706 607

Rak 22/6–22/7Příliš vysokými nároky odradíte svého ctitele, který se vám ze začátku hodně věnoval. Nyní bude chladnější.

více na tel.: 906 706 607

Lev 23/7–22/8Akceschopnost Lvů bude dnes nepřekonatelná. Budete oprav-

nápadům někdo přidá.více na tel.: 906 706 607

Panna 23/8–22/9Panny dlouho čekaly na svůj

že teď konečně nastal jejich čas. Buďte nad věcí.

více na tel.: 906 706 607

Ryby 21/2–20/3Budete mít pocit, že se váš nad-řízený musel zbláznit. Najednou po vás bude chtít práci hodnou dvou lidí.

více na tel.: 906 706 607

Vodnář 21/1–20/2

nakousnout téma společného podnikání. Je třeba držet se jas-

více na tel.: 906 706 607

Kozoroh 22/12–20/1-

legy za jejich nepřesnou práci. Máte pocit, že byste si mohli vše dělat sami.

více na tel.: 906 706 607

Střelec 23/11–21/12Snažte se na pracovišti věnovat své práci. Nikoho zbytečně ne-kritizujte, nemuselo by se vám to vyplatit.

více na tel.: 906 706 607

Štír 24/10–22/11Budete mít pocit, že vám vaše okolí dnes příliš nepřeje. Nejra-ději byste všem řekli, co si mys-líte. Zadržte!

více na tel.: 906 706 607

Váhy 23/9–23/10Dnešní den bude pro mnoho lidí náročný. Proto je lepší věno-

pracovišti.více na tel.: 906 706 607

inzerce

Na jaké kulturní akcijste byli naposledy?

Řešení z minulého čísla

Anketa

[email protected] a www.facebook.com/denikmetroV dopisu uveďte jméno a adresu. Metro si vyhrazuje právo editovatdopisy. Vzkazy zasílejte přes SMS ve tvaru METRO VZKAZ na číslo9001106. Cena SMS je 6 Kč včetně DPH. Zajišťuje Expansion Group a.s.

Více na METRO.CZ

Vydává METRO Česká Republika, a. s., se sídlem Praha 1, Na Florenci 19, 110 00, IČ 250 90 593. Tel.: 225 065 111. E-mail: [email protected]; web: www.metro.cz.Redakce, e-mail: [email protected]. Šéfredaktor: Josef Rubeš. Zástupci šéfredaktora: Jan David a Jan P. Štěpánek. Tištěný náklad ověřuje ABC ČR, člen IF ABC.Obchodní oddělení, e-mail: [email protected], [email protected], Brno, tel.: 516 202 521. Tisk: mafraprint – Praha a Olomouc • Evidenční číslo MK ČR E 16400,ISSN 1211 - 7811. Distribuci zajišťuje Mediaservis s. r. o., distribuci v ČD Grand princ. Vychází denně v pracovních dnech.

Metrotube i anketu najdete také na www.facebook.com/denikmetro

Dopisya vzkazy

PočasíMetrotube

Page 10: deník METRO 14.12.2010

www.metro.czÚTERÝ, 14. PROSINCE 2010

11servis��� ��� ���� � �� � ����� ��� ������� ������ ��������� ��� � ��� � ����� ���� ���� � �!������ ������ "#$�

����� � ����� � ������ ������� ������ � ������ �������� ������ �� %&'�� � ��� ���� ������ �(� ��� ������� ������ �����(�)*� � &&+ ��������,� � -� ���. ������ � �� �*� /�0�*�� �� $�����,�� ������

� ����� � ���������� ��� �� ��! ���"#

�������� ��"���� 1��(�� �.���, #�������*�� "2�� �. ��3 �3 4��� 5 ��2����� ��*� 6� �� ( 7���(

�������� �� � ������ � ����� ����� ��!" �#� $%&#'( �)*+, -�./+0 1�23��+,45 6�7&�8 49:�+,�� ;<=�: >?@A

��� �� �� ��infolinka

www.dpp.cz

��� �������� � ��� ���� ��� ��� � ����������������� ��� �� ������� ������� � ��� ����� ������ �� ������� � ���� �� � �� � �������!

���

!��

"#$

%

1 Poetický latinskýnázev Zea maysoznačuje:a) pšenicib) kukuřicic) len

2 Kazimír III. Velikýbyl polský král vestoletí:a) 14.b) 15.c) 16.

3 Poslední dubnovánoc jefilipojakubská,ale také:a) Valkýřinab) Valpuržinac) Vampýřina

4 SpoluautorkakomiksuČtyřlístek LjubaŠtíplová senarodila před:a) 60 letyb) 70 letyc) 80 lety

5 Slavný americkýšpionážní letounměl označení:a) B-42b) U-2c) UB 40

Stránky novin se plní zprávami o vyzrazení taj-ných informací z šuplat americké diplomacie.Jedni nemohou tvůrcům WikiLeaks přijít na jmé-no, jiní si naopak mnou ruce nad tím, že diplo-macie USA dostala takovouhle ránu pod pás.Stará pravda říká: Když se vám zpráva nelíbí, za-

střelte toho, kdo ji přinesl. A tak se pořádá hon na WikiLe-aks a ve vřavě štvanice se zapomene, co všechno se za voli-čovy peníze, za jeho zády a v jeho jménu koná.Je dobré, když se důvěrná diplomatická jednání nezveřej-ňují. Stejně dobré však je, když diplomaté při jednáníchmyslí na to, že skrze svou vládu jsou i nadále odpovědnísvým voličům.

ČT1 ČT2 NOVA NOVA CINEMA PRIMA ÓČKO

15:35 Věda je detektivka16:00 Tykadlo16:15 Zpívánky16:20 Pat a Mat se vrací (8)16:30 Kouzelná školka17:00 AZ-kvíz17:30 Chalupa je hra17:55 Předpověď počasí18:00 Události v regionech18:25 Černé ovce18:45 Večerníček19:00 Události19:35 Branky, body, vteřiny20:00 StarDance IV

...kolem dokola

20:05 Magie kouzla zbavená (3/3)Zábavný pořad

20:50 Tak neváhej a toč!Smějte se s námi!

21:15 Deník doktorky (16)Ano, já chci. Ale kdo chce mě?

22:05 Krotitelédluhů III (14/16)

22:35 Annin dům (1/2)Film It. (2004)

00:15 Dokážete víc

15:45 Filmy z Václaváku (11)16:05 Svět zázraků: Zvířecí

kameramané (8/13)16:30 Výjimečná architektu-

ra: Londýn17:20 Bílá místa17:35 Vítejte v Tate galerii

(13/15)17:40 Do ticha hraj mi dál18:00 Klíč18:30 Babylon18:55 Zprávy v českém

znakovém jazyce19:05 Game Page19:30 Adult English Zone (22)

20:00 PašaGangsterka Fr./It. Režie G. Lautner

21:25 Cesta zpět po spálených mostech

22:00 KontextyNetradičnípohledy, analýzy

22:50 Evropský manuál23:10 Q23:40 V pět odpoledne01:25 Na cestě

po Lanzarote

12:45 Superman IV (9)13:40 Co mám

na tobě ráda IV (5)14:10 Hvězdná brána:

Atlantida IV (8)15:05 Kobra 11 IX (15)16:05 Beze stopy (11)17:00 Odpolední Televizní

noviny, Sportovní noviny, Počasí

17:35 Dr. House IV (12)18:30 Ulice (1897)

Původní seriál ČR19:30 Televizní noviny,

Sportovní noviny

20:00 Ordinace v růžové zahradě 2 (236)Šťastní a veselí

21:15 KriminálkaNew York V (4)

22:10 11222:45 Zákon a pořádek:

Útvar pro zvláštní oběti X (8)

23:35 Námořní policieKomedie USA (1994).

01:30 KriminálkaMiami V (4)

12:50 Painkiller Jane (20)13:45 Teleshopping14:05 Walker,

Texas Ranger II (2)15:00 Stefanie IV (16)

Seriál N (1998)16:00 Ulice (159)16:45 Painkiller Jane (21)17:40 Walker,

Texas Ranger II (3)Seriál USA (1994-95)

18:35 Hvězdnábrána VI (10)

19:30 Ženatýse závazky (39)

20:00 Za plotemAnim. komedieUSA (2006)

21:35 MiláčekFilm USA (2005)

23:10 Hollywoodské novinky

23:20 Bujné fantazie (16)Erot. seriál Fr. (2007)

23:50 Stefanie IV (16)Seriál N (1998)

00:45 Zorro:Meč a růže (94)

12:30 M.A.S.H. (125, 126)13:25 Will & Grace IV (24)13:50 Policejní divize (21)14:45 JAG X (4)

Nový vítr. Krimiseriál USA (1995-2005)

15:35 Julie Lescautová III (5)Past na policajta

17:40 Minuty regionu17:50 Fakta Barbory Tachecí18:00 Prostřeno!18:55 Zprávy TV Prima;

Krimi zprávy19:35 Sport TV Prima19:50 VIP zprávy

20:00 Nikdo není dokonalýVelký návratJiřího Krampola

21:20 Ano, šéfe!Jsme tu proto, abyste v hospodách nejedli blafy!

22:25 Myšlenkyzločince V (10)

23:25 Na doživotí II (14)Tvář, která lže

00:20 Kriminálka KolínKarneval smrti

11:00 AkceleraceKlipy pro dobrou náladu

11:30 T-music dance11:45 Jízda

Klipy na odpoledne15:00 DJ divák

Klipy na přání16:30 Jízda

Klipy na odpoledne17:00 Inbox18:00 Jízda20:00 Cz & Sk

České a slovenské klipy

21:00 Hitzone 90’sNejvětší hity 90. let

22:00 Hitzone 80’sNejvětší hity 80. let + SMS chat

23:00 Love zoneHodina plná lásky + SMS chat

00:00 Hip hopdon’t stopRap & hip hop +SMS chat

01:00 Dojezd

Magie... Paša Ordinace... Za plotem Nikdo není... Hitzone 90‘s

Své návrhy zasílejte prostřednic-tvím SMS ve tvaru METRO BUB

jméno město a váš text na číslo 9001106. Délka SMS je max. 160 znaků včetně povinného formátu. Cena jedné SMS: 6 Kč

Napadá vás vtipný popisek?

GETTY, VĚRA SOVOVÁ

Napište bublinu a reagujte

na sloupek na:

www.facebook.com/denikmetro

Technicky zajišťuje Expansion Group,

a.s. a ATS, Infolinka: 776 999 199,

[email protected].

„Já nedělám Zagorku, já jsem

Zagorka!“

VLASTA STAŠKOVÁ

Napište svou bublinu

Ře

šen

ízm

inu

la:1

-c,2

-b,3

-c,4

-a,5

-c.V

ýhe

rce

zFa

ceb

oo

ku

:Jan

Tho

mas

.Zn

áte

sprá

vné

od

po

věd

idn

ešn

ího

kviz

u?

Sou

těžt

en

aw

ww

.fac

ebo

ok.

com

Sloupek

JanStarýfotograf žijící v USA

KVÍZ

Na co sezapomíná

Page 11: deník METRO 14.12.2010

www.metro.czÚTERÝ, 14. PROSINCE 2010

11servis��� ��� ���� � �� � ����� ��� ������� ������ ��������� ��� � ��� � ����� ���� ���� � �!������ ������ "#$�

����� � ����� � ������ ������� ������ � ������ �������� ������ �� %&'�� � ��� ���� ������ �(� ��� ������� ������ �����(�)*� � &&+ ��������,� � -� ���. ������ � �� �*� /�0�*�� �� $�����,�� ������

� ����� � ���������� ��� �� ��! ���"#

�������� ��"���� 1��(�� �.���, #�������*�� "2�� �. ��3 �3 4��� 5 ��2����� ��*� 6� �� ( 7���(

�������� �� � ������ � ����� ����� ��!" �#� $%&#'( �)*+, -�./+0 1�23��+,45 6�7&�8 49:�+,�� ;<=�: >?@A

��� �� �� ��infolinka

www.dpp.cz

��� �������� � ��� ���� ��� ��� � ����������������� ��� �� ������� ������� � ��� ����� ������ �� ������� � ���� �� � �� � �������!

���

!��

"#$

%

1 Poetický latinskýnázev Zea maysoznačuje:a) pšenicib) kukuřicic) len

2 Kazimír III. Velikýbyl polský král vestoletí:a) 14.b) 15.c) 16.

3 Poslední dubnovánoc jefilipojakubská,ale také:a) Valkýřinab) Valpuržinac) Vampýřina

4 SpoluautorkakomiksuČtyřlístek LjubaŠtíplová senarodila před:a) 60 letyb) 70 letyc) 80 lety

5 Slavný americkýšpionážní letounměl označení:a) B-42b) U-2c) UB 40

Stránky novin se plní zprávami o vyzrazení taj-ných informací z šuplat americké diplomacie.Jedni nemohou tvůrcům WikiLeaks přijít na jmé-no, jiní si naopak mnou ruce nad tím, že diplo-macie USA dostala takovouhle ránu pod pás.Stará pravda říká: Když se vám zpráva nelíbí, za-

střelte toho, kdo ji přinesl. A tak se pořádá hon na WikiLe-aks a ve vřavě štvanice se zapomene, co všechno se za voli-čovy peníze, za jeho zády a v jeho jménu koná.Je dobré, když se důvěrná diplomatická jednání nezveřej-ňují. Stejně dobré však je, když diplomaté při jednáníchmyslí na to, že skrze svou vládu jsou i nadále odpovědnísvým voličům.

ČT1 ČT2 NOVA NOVA CINEMA PRIMA ÓČKO

15:35 Věda je detektivka16:00 Tykadlo16:15 Zpívánky16:20 Pat a Mat se vrací (8)16:30 Kouzelná školka17:00 AZ-kvíz17:30 Chalupa je hra17:55 Předpověď počasí18:00 Události v regionech18:25 Černé ovce18:45 Večerníček19:00 Události19:35 Branky, body, vteřiny20:00 StarDance IV

...kolem dokola

20:05 Magie kouzla zbavená (3/3)Zábavný pořad

20:50 Tak neváhej a toč!Smějte se s námi!

21:15 Deník doktorky (16)Ano, já chci. Ale kdo chce mě?

22:05 Krotitelédluhů III (14/16)

22:35 Annin dům (1/2)Film It. (2004)

00:15 Dokážete víc

15:45 Filmy z Václaváku (11)16:05 Svět zázraků: Zvířecí

kameramané (8/13)16:30 Výjimečná architektu-

ra: Londýn17:20 Bílá místa17:35 Vítejte v Tate galerii

(13/15)17:40 Do ticha hraj mi dál18:00 Klíč18:30 Babylon18:55 Zprávy v českém

znakovém jazyce19:05 Game Page19:30 Adult English Zone (22)

20:00 PašaGangsterka Fr./It. Režie G. Lautner

21:25 Cesta zpět po spálených mostech

22:00 KontextyNetradičnípohledy, analýzy

22:50 Evropský manuál23:10 Q23:40 V pět odpoledne01:25 Na cestě

po Lanzarote

12:45 Superman IV (9)13:40 Co mám

na tobě ráda IV (5)14:10 Hvězdná brána:

Atlantida IV (8)15:05 Kobra 11 IX (15)16:05 Beze stopy (11)17:00 Odpolední Televizní

noviny, Sportovní noviny, Počasí

17:35 Dr. House IV (12)18:30 Ulice (1897)

Původní seriál ČR19:30 Televizní noviny,

Sportovní noviny

20:00 Ordinace v růžové zahradě 2 (236)Šťastní a veselí

21:15 KriminálkaNew York V (4)

22:10 11222:45 Zákon a pořádek:

Útvar pro zvláštní oběti X (8)

23:35 Námořní policieKomedie USA (1994).

01:30 KriminálkaMiami V (4)

12:50 Painkiller Jane (20)13:45 Teleshopping14:05 Walker,

Texas Ranger II (2)15:00 Stefanie IV (16)

Seriál N (1998)16:00 Ulice (159)16:45 Painkiller Jane (21)17:40 Walker,

Texas Ranger II (3)Seriál USA (1994-95)

18:35 Hvězdnábrána VI (10)

19:30 Ženatýse závazky (39)

20:00 Za plotemAnim. komedieUSA (2006)

21:35 MiláčekFilm USA (2005)

23:10 Hollywoodské novinky

23:20 Bujné fantazie (16)Erot. seriál Fr. (2007)

23:50 Stefanie IV (16)Seriál N (1998)

00:45 Zorro:Meč a růže (94)

12:30 M.A.S.H. (125, 126)13:25 Will & Grace IV (24)13:50 Policejní divize (21)14:45 JAG X (4)

Nový vítr. Krimiseriál USA (1995-2005)

15:35 Julie Lescautová III (5)Past na policajta

17:40 Minuty regionu17:50 Fakta Barbory Tachecí18:00 Prostřeno!18:55 Zprávy TV Prima;

Krimi zprávy19:35 Sport TV Prima19:50 VIP zprávy

20:00 Nikdo není dokonalýVelký návratJiřího Krampola

21:20 Ano, šéfe!Jsme tu proto, abyste v hospodách nejedli blafy!

22:25 Myšlenkyzločince V (10)

23:25 Na doživotí II (14)Tvář, která lže

00:20 Kriminálka KolínKarneval smrti

11:00 AkceleraceKlipy pro dobrou náladu

11:30 T-music dance11:45 Jízda

Klipy na odpoledne15:00 DJ divák

Klipy na přání16:30 Jízda

Klipy na odpoledne17:00 Inbox18:00 Jízda20:00 Cz & Sk

České a slovenské klipy

21:00 Hitzone 90’sNejvětší hity 90. let

22:00 Hitzone 80’sNejvětší hity 80. let + SMS chat

23:00 Love zoneHodina plná lásky + SMS chat

00:00 Hip hopdon’t stopRap & hip hop +SMS chat

01:00 Dojezd

Magie... Paša Ordinace... Za plotem Nikdo není... Hitzone 90‘s

Své návrhy zasílejte prostřednic-tvím SMS ve tvaru METRO BUB

jméno město a váš text na číslo 9001106. Délka SMS je max. 160 znaků včetně povinného formátu. Cena jedné SMS: 6 Kč

Napadá vás vtipný popisek?

GETTY, VĚRA SOVOVÁ

Napište bublinu a reagujte

na sloupek na:

www.facebook.com/denikmetro

Technicky zajišťuje Expansion Group,

a.s. a ATS, Infolinka: 776 999 199,

[email protected].

„Já nedělám Zagorku, já jsem

Zagorka!“

VLASTA STAŠKOVÁ

Napište svou bublinu

Ře

šen

ízm

inu

la:1

-c,2

-b,3

-c,4

-a,5

-c.V

ýhe

rce

zFa

ceb

oo

ku

:Jan

Tho

mas

.Zn

áte

sprá

vné

od

po

věd

idn

ešn

ího

kviz

u?

Sou

těžt

en

aw

ww

.fac

ebo

ok.

com

Sloupek

JanStarýfotograf žijící v USA

KVÍZ

Na co sezapomíná

Page 12: deník METRO 14.12.2010

www.metro.czÚTERÝ, 14. PROSINCE 2010

12 servis inze

rce

ZdeněkHájek53 let,

nezaměstnanýV Janáčkově

divadle na opeřeNabucco.

PavlínaMakulová

37 let,ošetřovatelkaByl to koncert

rockové skupinyKabát.

EvaGottwaldová

63 let,důchodkyněUž je to tak

dávno, že si tonepamatuji.

Jak to hezky klape...Krizi nám konečně vyřešínaše vláda škrty a podob-nými fintami. V Prazemáme demokraticky zvo-lenou radnici, jak si větši-na přála. Předvánoční ho-rečka je v plném tempu.

Bezdomovci a jiní chudá-ci dostali zdarma dobrouradu, jak se chránit předmrazem. Ani bohatí se ne-musí bát, o nic prý nepři-jdou. Jen jedna starší panív metru mě opravila, že

růžolící tváře nemá štěs-tím, ale prý má zmrzlouhubu. V každém případěvšude radost. Pokud jsouvýjimky, stačí, když upus-tí od nemoderního život-ního stylu. V. HEJCMAN, Praha

DNESMin. -7/Max. -3

Zataženo až oblačno, navětšině území sněžení.Nejnižší noční teploty-6 až -10 stupňů Celsia,v místech se zmenšenouoblačností kolem -15stupňů Celsia.

ZÍTRAMin. -8/Max. -4

SNÍH VESKIAREÁLECH

Herlíkovice: 50 cmŠachty – Vysoké nad Ji-zerou: 50 cmKamenec – Jablonecnad Jizerou: 45 cmKašperské Hory: 50 cmKozinec: 25 cm

POZÍTŘÍMin. -9/Max. -5

Komiks

Vladimir Putin si zazpí-val na charitativní akciv Petrohradě BlueberryHill. A kdo mu tleskal?

SudokuHoroskop

Máte partnerské nebo

ASTROLOŽKA KAMILA!Tel.: 906 706 607www.astrohled.cz

Široká nabídkaASTROLOŽEK!Vybírejte na bezplatném

TOUŽÍTE O OCÍCH PO USMÍŘENÍ? Pomohu

blízkým! Kartářka Alice! T

Beran 21/3–20/4Slunce ve Střelci bude mít velký vliv na muže, kteří mají ambi-ciózní nápady. Nyní na ně bude

více na tel.: 906 706 607

Býk 21/4–21/5Tušíte, že odmítnutím milence nebo milenky si můžete mnohé zavařit. Nenecháte se však ni-kým manipulovat.

více na tel.: 906 706 607

Blíženci 22/5–21/6Otázky kolem rodinného dě-dictví, případně jiného majetku

-zvykle zodpovědnou osobu.

více na tel.: 906 706 607

Rak 22/6–22/7Příliš vysokými nároky odradíte svého ctitele, který se vám ze začátku hodně věnoval. Nyní bude chladnější.

více na tel.: 906 706 607

Lev 23/7–22/8Akceschopnost Lvů bude dnes nepřekonatelná. Budete oprav-

nápadům někdo přidá.více na tel.: 906 706 607

Panna 23/8–22/9Panny dlouho čekaly na svůj

že teď konečně nastal jejich čas. Buďte nad věcí.

více na tel.: 906 706 607

Ryby 21/2–20/3Budete mít pocit, že se váš nad-řízený musel zbláznit. Najednou po vás bude chtít práci hodnou dvou lidí.

více na tel.: 906 706 607

Vodnář 21/1–20/2

nakousnout téma společného podnikání. Je třeba držet se jas-

více na tel.: 906 706 607

Kozoroh 22/12–20/1-

legy za jejich nepřesnou práci. Máte pocit, že byste si mohli vše dělat sami.

více na tel.: 906 706 607

Střelec 23/11–21/12Snažte se na pracovišti věnovat své práci. Nikoho zbytečně ne-kritizujte, nemuselo by se vám to vyplatit.

více na tel.: 906 706 607

Štír 24/10–22/11Budete mít pocit, že vám vaše okolí dnes příliš nepřeje. Nejra-ději byste všem řekli, co si mys-líte. Zadržte!

více na tel.: 906 706 607

Váhy 23/9–23/10Dnešní den bude pro mnoho lidí náročný. Proto je lepší věno-

pracovišti.více na tel.: 906 706 607

inzerce

Na jaké kulturní akcijste byli naposledy?

Řešení z minulého čísla

Anketa

[email protected] a www.facebook.com/denikmetroV dopisu uveďte jméno a adresu. Metro si vyhrazuje právo editovatdopisy. Vzkazy zasílejte přes SMS ve tvaru METRO VZKAZ na číslo9001106. Cena SMS je 6 Kč včetně DPH. Zajišťuje Expansion Group a.s.

Více na METRO.CZ

Vydává METRO Česká Republika, a. s., se sídlem Praha 1, Na Florenci 19, 110 00, IČ 250 90 593. Tel.: 225 065 111. E-mail: [email protected]; web: www.metro.cz.Redakce, e-mail: [email protected]. Šéfredaktor: Josef Rubeš. Zástupci šéfredaktora: Jan David a Jan P. Štěpánek. Tištěný náklad ověřuje ABC ČR, člen IF ABC.Obchodní oddělení, e-mail: [email protected], [email protected], Brno, tel.: 516 202 521. Tisk: mafraprint – Praha a Olomouc • Evidenční číslo MK ČR E 16400,ISSN 1211 - 7811. Distribuci zajišťuje Mediaservis s. r. o., distribuci v ČD Grand princ. Vychází denně v pracovních dnech.

Metrotube i anketu najdete také na www.facebook.com/denikmetro

Dopisya vzkazy

PočasíMetrotube

Page 13: deník METRO 14.12.2010

www.metro.czÚTERÝ, 14. PROSINCE 2010

08 kultura www.metro.czÚTERÝ, 14. PROSINCE 2010

13zdraví

Projekt DJ Food je s NinjaTune spjatý už od začátkulabelu v roce 1990. Proslulpředevším výtečnými mixo-vanými kompilacemi JazzBrakes series. DJ Food akaStrictly Kev začal s DJová-ním a současně „VJováním“před dvěma lety. Jeho deva-desátiminutové hudební(s největší pravděpodobnos-tí i video) vystoupení, jež sekoná zítra v Paláci Akropo-lis, bude retrospektivoudvaceti let Ninja Tune.

Začal jste nahrávat na labe-lu Ninja Tune......a stále v tom pokračuju.

Co je podle vás pro tuhleznačku příznačné?Ten label se nejdřív uvedlmixem jazzu, funku a hiphopu, čemuž se pak začalov 90. letech říkat trip hop.Ale brzy překročil takhleúzké vymezení, což mnohézmátlo. Dnes vyrostl v je-

den z největších nezávis-lých labelů a na poli elektro-nické hudby funguje jakosynonymum kvality.

Je projekt DJ Food jen váš,nebo na něm pracuje víclidí? O tom se vždycky hod-ně debatovalo...Teď jsem to já a každý,

s kým chci spolupracovat.

Vyzkoušel jste si dost žán-rů, co vás zajímá teď?Elektronika, rock, heavy be-ats, soundtrackové elemen-ty, mluvené slovo... Uvnitřkaždé desky chci vytvořitnové světy.

Co teď posloucháte? Líbí sevám současné elektronic-ké žánry a projekty jakoFuck Buttons?Pár nových věcí se mi líbí.Elektroničtí umělci od am-bientu přes dubstep až podrum’n’bass. Ale co se miopravdu moc líbí, je staršíanalogový zvuk namixova-ný s hudbou 60. a 70. let arůznými podivnostmi. OFuck Buttons se moc nezají-mám. Upřímně, většina no-vých rockových kapel jeprostě příšerná.

Němec uvedeHeart Beat ve 3D

Ve čtvrtek bude mít v praž-ském kině Atlas premiéruprvní český hraný celove-černí film natočený v systé-mu 3D pod názvem HeartBeat 3D. Režíroval ho JanNěmec a v hlavní roli se ob-jeví Jan Budař.

Letopisy Narnieovládly kina v USA

Třetí díl Letopisů Narnies podtitulem Plavba Jitřní-ho poutníka se stal největ-ším víkendovým hitemv severoamerických ki-nech. ČTK

Mesiáš v kostelesv. Šimona a Judy

Collegium 1704 & Collegi-um Vocale 1704 připravilyna poslední den letošníhoroku od 16 hodin v kostelesv. Šimona a Judy koncert,na němž zazní nejproslu-lejší dílo G. F. Händela Me-siáš. Jako sólisté vystoupíHana Blažíková, MarkétaCukrová, Eric Stoklossa aMarián Krejčík. MET

MUSICREMEDY�

BENJAMINSLAVÍKMagazín Živel

Události

Muži v naději

Indy poprvé sólověZnámý tuzemský rapper Indy, polovina úspěšného dua Indy & Wich, vydal své první sólové album. Na projektu KMBL s ním překvapivě spolupracoval Rae, známější jako Radek Tomášek, bubeník poprockové kapely Clou. Mezi hosty alba jsou osvědčená jména české i slovenské hiphopové scény, jako například Orion, Vladimir 518, La4, Vec, Zverina, James Cole či Kato.

Jiří Vejdělek začne po Že-nách v pokušení natáčet komedii Muži v naději. V hlavních rolích se ob-jeví Jiří Macháček, Bolek Polívka či Simona Stašo-vá. Režisér, scenárista a producent ji začne natá-čet 8. ledna. S premiérou počítá v září 2011.

Zprávystručně

DJ Food aka Strictly Kev

kultura

www.clubmetro.cz

Nejste-li členem Clubu Metro, zaregistrujte se ZDARMA na www.clubmetro.cz, kde najdetekompletní přehled členských akcí.

http://free.avg.com/monkeybusiness

Club Metro vás zve na výjimečný vánoční koncert skupinyMonkey Business v pražské Lucerně 15. 12. 2010. Podrobnějšíinformace o vstupenkách naleznete na internetové adresehttp://free.avg.com/monkeybusiness.

www.clubmetro.cz

Odpovědi do soutěže můžete zasílat dnes od 11.00 hod. do 24.00 hodin.Své odpovědi zasílejte ve tvaru METROmezeraAneboBneboCmezeraJMENOPRIJMENI ULICE CP MESTO PSC na tel. číslo 900 11 07. Vyhrává každá 15. SMSse správnou odpovědí až do vyčerpání zásob. Cena jedné SMS je 7 Kč včetněDPH. Službu provozuje Expansion Group, technicky zajišťuje ATS. Pravidlasoutěže najdete na www.clubmetro.cz

Nejste-li členem Clubu Metro, zaregistrujte se ZDARMA na www.clubmetro.cz, kde najdetekompletní přehled členských akcí.

ZÍSKEJTE DVĚ Z DESETI VOLNÝCH VSTUPENEK NA FILM TRON LEGACY DO KINA IMAX 3D!SOUTĚŽNÍ OTÁZKAKolik čtverečních metrů má největší filmové plátno v České republice, tedy plátno v kině IMAX?a) 500 m2

b) 400 m2

c) 450 m2

Nápovědu naleznete na www.imaxpraha.cz

inzerce

DJ Food: Chci tvořitnové světy v hudbě

Britský label Ninja Tune slaví 20. narozeninyDo Prahy přijede zahrávat a „VJovat“ DJ Food

Donutit se o Vánocích k ja-kýmkoli pohybovým aktivi-tám je velice těžké, ale ještětěžší je dodržovat v tomtoobdobí správné stravovacínávyky. Odolat pokušenípřejídat se sladkostmi, vá-nočním cukrovím i smaže-ným kaprem či obloženýmichlebíčky je pro řadu lidí ne-překonatelný problém. Ně-kdy to ale může skončit ažnemocnicí.

„Dobré jídlo k Vánocůmneodmyslitelně patří, alenesmí se stát prioritou. Pod-le výzkumů se ukazuje, ževětšina české dospělé popu-lace přibere během Vánocdvě až tři kila, někteří bohu-

žel i víc,“ potvrzuje dietolož-ka Karolína Hlavatá z pro-jektu Žijzdravě.cz.

Jak tedy zabránit žluční-kovému záchvatu a násled-ným nesnesitelným boles-tem? Zpravidla je potřebavyvarovat se tuku, úpravě

smažením i alkoholu. Rybase dá připravit na páře nebov troubě bez přidání tuku,majolku v bramborovém sa-látu nahradit bílým jogur-tem, eventuálně ji „dochu-tit“ lžičkou majonézy light.A alkohol raději nepijte vů-bec nebo jen lehký střik.

Další praktické rady jsou:vařte z kvalitních a čerst-vých potravin. Nekupujtevýrobky, jako jsou majoné-zové saláty nebo uzeniny,do zásob a dlouho je neskla-dujte. Pokrmy dostatečnětepelně upravujte a také ctě-te zásadu, že syrové nemajípřijít do kontaktu s vařený-mi. JANA ŠTEFANOVÁ

Před Vánoci sepozvánky na večírky jenkupí. Účast na nich jespolečensky pozitivní,avšak pro zdravý životto není úplně to pravé.

Zpravidla vás čekajíbohaté tabule z ne přílišzdravých pochutin ataké moc alkoholu.Raději zvolte zeleninua pijte bílé víno nebostřik.Vyvarujte se hlavněchipsů a sladkých oříšků.Odolejte ale i jinýmkalorickým bombám.

PROFIMEDIA.CZ

www.metro.cz

Večírky

Majolka, nebo jogurt?

ULTRAZVUKOVÁ LIPOSUKCEneinvazivní redukce tuku a tvarování postavy ultrazvukovou kavitací 3. generace + přístrojová lymfomasáž ZDARMA!

za cenu1500 Kč 3600 Kčnabídka platí od 23. 7. do 31. 12. 2010 (volejte včas, omezená kapacita)

•jedná se o převratnou metodu v oblasti formování postavy.

•během jednoho sezení cca 45 min je zmenšení obvodu až 5 cm.

•výsledky jsou trvalé. Ošetření je velmi příjemná relaxace.

•bez omezení následných aktivit.

VÝPLNĚ VRÁSEK kyselinou hyaluronovou

•špičkový francouzský materiál

•dlouhodobá trvanlivost až 1 rok

•odstranění i velmi hlubokých vrásek!

•bez bolesti a následné

rekonvalescence•týž den možno jít do společnosti

za cenu od2500 Kč

NAŠE STUDIO DÁLE NABÍZÍ TYTO SLUŽBY

•Trvalá epilace oblast obličeje...............................250-500 Kč

•Odstranění žilek z celého obličeje ........................300-500 Kč

(bez stroupků a jizev přístrojem z USA SkinLine, druhý den možno použít make-up)

•Odstranění bradaviček (3-20 ks)..........................300-800 Kč

(bez šití a jizev)

•Laserová terapie (léčba akné) 1 návštěva.......... ...........50 Kč

•Laserová terapie (léčba vrásek) gel. maska............... ..100 Kč

•Klasická masáž + přístrojová 30 min....................... ...180 Kč

•Ultrazvuková liposukce 60 min.................................1500 Kč

•Lymfatická přístrojová masáž 20 min..........................150 Kč

•Aplikace naušnic nastřelením (1 pár + aplikace)...........400 Kč

•Chemický peeling (AHA kyseliny)...............................500 Kč

(pigmentace, stárnoucí pleť, jizvy po akné, trudovitá pleť)

•Permanentní make-up (obočí)..................................3000 Kč

•Permanentní make-up (rty + probarvení)..................3000 Kč

•Permanentní make-up (oční linky)............................1500 Kč

(trvanlivost 4-6 let)

studio

POŘÁDA PROTIVRÁSKOVOU AKCI

Ošetření nejmodernějšími přístroji na vysoké úrovni zanejnižší ceny řeší tyto problémy:

VRÁSKY • JIZVY PO AKNÉ • NADMĚRNĚOTEVŘENÉ PÓRY • PIGMENTOVÉ SKVRNY •

STAŘECKÉ PIHY • LÉČBA AKNÉ •HYDRATACE PLETI

Jedno ošetření obsahuje:1. odlíčení2. úprava obočí (dle přání klientky)3. mikrodermabraze unikátním přístrojem GentlePeel, který pomocímikrokrystalů pod vakuem provede nejdokonalejší hluboké vyčištěnípleti

4. zklidňující maska s kaolinem5. gelová maska s mořským kolagenem aplikovaná laserem6. zažehlení retinolu ceramidůa kyseliny hyaluronové pomocíultrazvuku (ultrazvukovámezoterapie)7. krém

Dále nabízíme veškeré kosmetické službyDepilace voskem, barvení řas a obočí, klasická kosmetika atd.

OŠETŘENÍ PROVÁDÍ TÝM ZKUŠENÝCHKOSMETIČEK A MASÉRPORADENSKÁ SLUŽBA ZDARMA (salon je pouze pro ženy)

Na Vaši návštěvu se těší:studioMEDELA DERMA, Bratří Dohalských 138, Praha 9 – Vysočany (naproti Vysočanské radnici, stanice metra Vysočanská)

tel.: 283 923 186,mob.: 605 035 519, 731 574 724, www.medeladerma.cz

běžně 1700Kč nyní pouze 500Kč

inzerce

Aby Vánoce neskončilyžlučníkovou kolikou

Chcete-li si svátky opravdu užít, měli byste se vyvarovat předevšímtuku a alkoholu Zkuste nahradit v salátu majolku bílým jogurtem

plus

Page 14: deník METRO 14.12.2010

www.metro.czÚTERÝ, 14. PROSINCE 2010

14 zdraví www.metro.czÚTERÝ, 14. PROSINCE 2010

07finance

Neznáme základní finančnípojmy a nečteme smlouvy,které podepisujeme. Tojsou jen některá zjištění,která vyplynula z výzkumuo finanční gramotnosti do-spělé populace, který pro-vedla Česká národní banka.V něm čeští spotřebitelédost pohořeli.

„Nečekal jsem to nijak rů-žové, ale že budou výsledkytak úděsné, mě překvapi-lo,“ uvedl ministr financíMiroslav Kalousek.

„Téměř dvě třetiny lidínečtou smlouvy, které pode-pisují a zavazují se v nichk dlouhodobým platbám.Nejsou si tak vůbec vědomimožných likvidačních dů-sledků pro sebe a svou rodi-nu,“ dodal Kalousek.

Pokud už si lidé smlouvupřečtou, tak často nerozu-mí pojmům, které v ní vidí,ale ani pak nepožádají ban-kéře o jejich vysvětlení.

Ačkoliv tak stát nařizujev souvislosti s ochranou spo-třebitelů různá pravidla,často se zcela míjí účinkem.

Přitom podle Kalouskanemůže existovat svobod-ný a spravedlivý finančnítrh bez spotřebitelů, kteříznají svá práva. ROMANABARBOŘÍKOVÁ A ČTK

Za vytunelováníH-Systemu vězení

Za účast na miliardovémpodvodu mají jít bývalí vr-cholní představitelé vytune-lované společnosti H-SystemJaroslav Vítek a Jaroslav Eli-áš každý na devět let a Ladi-slav Tůma na osm let do vě-zení. Rozhodl o tom včeraMěstský soud v Praze. V kau-ze H-System přišlo podle sou-dů nejméně 1095 lidí o mini-málně 980 milionů korun.

Objednat si lzei kumpána pro pití

Ten, kdo si myslí, že pít sámnení to pravé nebo ho jehodosavadní kumpáni z večír-ků už nudí, by se měl vydatna Ukrajinu. Tam si lze ob-

jednat společníka pro pitku.U jisté agentury z Dněprope-trovska večer se společní-kem vyjde na 150 hřiven (asi360 korun). „Zákazník aletaké musí zaplatit jeho útra-tu,“ napsal na svých interne-tových stránkách kyjevskýdeník Segodňa.

Vraťte se, klienti,volá Maďarsko

Maďarský parlament schvá-lil zásadní změnu důchodo-vého systému, která výrazněoklešťuje možnosti investicdo soukromých penzijníchfondů. Nová opatření majípřinutit tři miliony klientůsoukromých penzijních fon-dů, jimž chodí povinné odvo-dy z mezd, vrátit se do státní-ho systému. Vláda chce po-mocí příspěvků zákazníkůsoukromých fondů zabezpe-čit budoucnost státního fon-du a pokrýt jeho prohlubují-cí se deficit. ČTK

Z měření ČNB takévyplynulo:

43 procent dotazovanýchpotvrdilo, že některýmpasážím smlouvy zcelanerozumí. Přesto celápolovina z nich smlouvupodepsala.Jen šestina lidí ví, coznamená RPSN (ročníprocentní sazbanákladů).Na otázky odpovídalotisíc respondentů.

Kurz korunyDolar 18,79Euro 25,15Libra 29,83

Pohonné hmotyNatural 32,69Nafta 31,83

Burzy a akciePraha 1,44%

26Tolik tisíc nových letadelbude podle odhadů spo-lečnosti Airbus potřebav následujících dvaceti le-tech. Proti předchozí pro-gnóze se zvýšil odhado 900 strojů.

Kurzy

Měření

NOVÝ BEZPLATNÝ ČASOPIS PRO MODERNÍ ŽENU

[email protected].: +420 775 852 540

V distribuci od 29.11. kosmetické a kadeřnické salony, nákupní a obchodní centra, kliniky, ordinace, laserová studia a gyncentra, vybrané lékárny, kulturní a wellness centra, prodejny zdravé výživy apod.

Nechte se svést dokonalou elegancí. Nová Mazda6se Vám p�edstavuje ve 420 kombinacích provedeníkarosérie a jejích barev. Nyní máte volnou cestuk realizaci svých p�edstav. Vyberte si sv�j vlastní sm�r. K

ombino

vaná

spot

�eba

4,4—1

1,2l/10

0km

,emiseCO

2138—1

88g/

km.

Nab

ídka

platív

sítipa

rticipujícíchpr

odejc�

do30.

11.2

010.

Nab

ídka

zimních

pneu

matik

zdar

maplatíp

ouze

p�i

nanc

ován

íMaz

daFina

nce.

M{zd{ 6

Bonus...................... 100 000 K�Cena od..................469 900 K�

Zdarma zimní pneumatiky

100%

ele

gancE

420 sv�

dnýchin

spirací

Pod�bradská 54, 190 00 Praha 9tel.: 603 814 614, www.autozeman.czAUTO ZEMAN s. r. o.

inzerce

ZprávystručněFinancím

nerozumímePodle průzkumu národní banky

se máme ještě co učit Takébychom měli víc číst smlouvy

Přejídání se, nově nabyté ki-logramy a následné diety –to jsou hrozby vánočních se-tkání s přáteli, podniko-vých večírků a novoročníchoslav.

V Česku přibere průměr-ně každý člověk během vá-nočních svátků dva až tři ki-logramy. Přibrat ale nemusí-te ani deko.

„Vánoční svátky nemuse-jí nezbytně znamenat ná-růst hmotnosti. Patří k nimi občasné stravovací pro-hřešky. Každý z nás se ně-kdy přejí nebo si dá něco ne-zdravého – například sma-žené pokrmy, uzeninynebo sladkosti. Důležité ale

je, aby se to nestalo pravi-dlem po celý rok,“ říká Ka-rolína Hlavatá, dietoložkaz Endokrinologického ústa-vu v Praze.

„Jednoduchou prevencípřípadných kilogramů na-víc je udržování rovnováhymezi příjmem a výdejemenergie po celý rok. Ti, kte-ří si dají závazek, že budouhubnout, výrazně posílí svéšance na úspěch, pokud ved-le úpravy stravovacích zvyk-lostí zvýší i pohybovou akti-vitu,“ dodává Karolína Hla-vatá.

Vyměňte buráky zagranátové jablko či jinéexotické ovoce.Brambůrky nahraďtezeleninovými lupínkynebo sušeným masemJerky.Nakrájejte na kostičkyochuceného Smackeranebo Shmackyho.Místo cukroví mlsejteplněné sušené švestky čimeruňky.Místo tvrdého alkoholupopíjejte vinný střiknebo víno s dietnímtonikem či červené vínos dietní kolou.

Nejvíce se energetickyna smaženém kaprupodílí tuk, který dosebe kapr nasaje přismažení.

Rybu smažte v nádobíse silným ocelovýmdnem, nejlépe pak

v horkovzdušné troubě,kde ji stačí jemně potříttukem pomocímašlovačky.Při pečení použijte fóliiNo-stick, jež umožňujesmažení zcela bez tuku.Připravte si hrnecs vařící vodoua osmaženou porci doní ihned na zlomekvteřiny ponořte.Kapr na chuti nicneztratí a budetepřekvapeni, kolik tukuve vařící vodě zůstane.Vysajte část tukuz kapra ubrouskemZdroj: ww.istob.cz

JANAŠTEFANOVÁwww.metro.cz

inzerce

U televize

Během Vánoc lidé přiberouprůměrně dva až tři kilogramy

Nebudete-li se přecpávat a vyhnete se nezdravým potravinám, nemusíte přibrat anideko Když už jste se jednou rozhodli hubnout, neodkládejte to až na období po Vánocích

Kapr bez oleje

Page 15: deník METRO 14.12.2010

www.metro.czÚTERÝ, 14. PROSINCE 2010

06 svět www.metro.czÚTERÝ, 14. PROSINCE 2010

15

1 Santa Klausové dobývají svět. V jihokorejskémSoulu se za ně převlékli poštovní doručovateléa společně vyjeli ze svého ústředí rozdávat dár-ky chudým.

2 Ne všude na světě v těchto dnech odhazují lidéčerstvě napadaný sníh. Třebas v novozéland-ském Aucklandu dozrávají jahody. Poptávka ponich se během vánočních svátků prudce zvedá.

3 Ke svátkům patří i koncerty. Na snímku vystu-puje James Mercer se skupinou Broken Bells navelkém festivalu KROQ Almost Acoustic Christ-mas 2010 v kalifornském Universal City.

4 Rodina amerického prezidenta Baracka Obamyse zúčastnila natáčení vánoční show. Přivítalyji děti převlečené za elfy. Minulý čtvrtek Oba-ma rozsvítil národní vánoční strom.

5 Mnoho lidí v hlavním městě Guatemaly navští-vilo včera místní baziliku, aby se společně sesvými blízkými vyfotilo s Pannou Marií Guada-lupskou. Ani zde nechyběl Santa Klaus.

Stalinův vnuk: Můjděda za nic nemůže

Vnuk komunistického diktá-tora Josifa Stalina JevgenijDžugašvili zažaloval u nej-vyššího soudu ruský parla-ment o sto milionů rublů(skoro 62 milionů korun) za

údajné pošpinění Stalinovycti. Poslanci totiž oficiálněpřiznali, že Stalin stál za po-střílením Poláků u Katyně.

„Belgie selhalaa nemá budoucnost“

Za experiment, který nevy-šel, označil včera společnýstát Vlámů a Valonů politikBart De Wever. Ten vede stra-nu, která před půl rokem vy-hrála předčasné volby. Vládu

se ale sestavit nepodařilo.Podle Wevera nemá země bu-doucnost. ČTK

Slováci se možnávrátí ke koruně

Ze Slovenska zaznívá kritikaspolečné evropské měny.Předseda parlamentu RichardSulík řekl, že by se zeměměla připravit na renesancislovenské koruny. iDNES.cz

Adventní časv obrazech

V Paříži bude od soboty vy-staveno a poté nabídnutov aukci 700 dosud nezveřej-něných stylizovaných foto-grafií Michaela Jacksona,který loni náhle zemřel. Sé-rii snímků pořídil v roce1999 a dosud držel v tajnos-ti Francouz Arno Bani.

Fotografie například uka-zují Jacksona s krátkými vla-sy a v postoji smutnéhoklauna s modře namalova-ným jedním okem. SámJackson prý tyto fotky zbož-ňoval. ČTK

Dvě desítky dětí v mateřskéškole v Besançonu na výcho-dě Francie si místo dne plné-ho bezstarostného hraníprožily hrůzné chvíle. Mla-dý muž vyzbrojený dvěmašavlemi je včera držel větši-nu dne v zajetí i s jejich uči-telkou. Během dne je po-stupně všechny propustil.Elitní policejní jednotka,která na místě zasahovala,ho pak zadržela. Děti i uči-telka jsou zřejmě v pořád-ku.

Sedmnáctiletý mladíkpronikl do školky Char-les-Fourier v problémovéčtvrti La Planoise asi v půldeváté. „Byl ozbrojen a pro-hlásil, že něco chce, aniž to

blíže upřesnil,“ řekl staros-ta Besançonu. Během dopo-ledne většinu dětí propus-til. Když nakonec do školkyvstoupila policie, chtěl prýzbraň, aby se mohl zabít.

Podle rozhlasu France

Info je o mladém muži zná-mo, že trpí depresemi a léčíse na psychiatrii. Motivjeho činu zatím není jasný.Celé drama trvalo asi čtyřihodiny.

„Dozvěděla jsem se o tomv práci, jsem hodně vyděše-ná, protože můj syn Yous-sef je určitě vevnitř,“ řeklaagentuře AFP Lazahre benAtmaneová, netrpělivě pře-šlapující před školou. Pozdě-ji našla svého synka v jednéze skupinek propuštěnýchdětí. Tyto skupinky policis-té odváděli do sousednístřední školy. Kolem bez-pečnostního kordonu u ško-ly se shromáždilo asi pade-sát lidí. RAB a ČTK

ČTK

1

4

2

5

3

AP – AHN YOUNG-JOONGETTY – SANDRA MU

GETTY – KARL WALTERAP – MANUEL BALCE CENETA

AP – RODRIGO ABD

Maniak ve školce

Mateřskou školu na východě Francie děsil muž se šavlemi.

Besançon

Jackson, jak ho neznáte

Arno Bani měl fotografie dlouho schované v šuplíku.

Zprávystručně

Muž s šavlemi drželve školce rukojmí

Vyšinutý mladý Francouz kolem sebe mával zbraníUčitelku a dvacet dětí držel jako rukojmí Policii

se podařilo ho dopadnout Děti i žena jsou v pořádkuPětašedesátiletý Miloš Zaho-ral nebyl celý život vážně ne-mocný. Až před rokem za-čal mít zažívací potíže. Zvra-cel, měl potíže s vylučová-ním, posléze začal hubnout.Musel ihned na operaci.Tam se vše ukázalo – nádorna tlustém střevě a tak vel-ký, že se nedal vyndat. Pohistologickém vyšetření sepotvrdilo, že je zhoubný.Pan Miloš měl před sebouzhruba dva měsíce života.

Rakovina tlustého střevapatří mezi nejčastější dru-hy zhoubných nádorů. Kaž-dý rok se nově objeví na7500 nových případů.

Co se týče mužů a žen,druhy zhoubných nádorůse liší. Zatímco ženy nejčas-těji trpí na rakovinu prsu,muži na karcinom plic. Do-hromady ale obě pohlavídrží „prim“ právě v rakovi-ně tlustého střeva. „Češijsou v Evropě první ve vý-skytu nádorů ledvin, obje-vuje se až dva tisíce novýchpřípadů ročně. Proč tomu

tak je, zatím nevíme,“ říkáprofesor Luboš Petruželka,přednosta Onkologické kli-niky Všeobecné fakultní ne-mocnice a 1. LF UK. Rizikovzniku nádorového one-mocnění stoupá se zvyšují-cím se věkem. Významnýnárůst je pak zaznamená-ván od padesáti let věku.„Zhoubné nádory se vysky-tují i v mladších věkových

skupinách, například rako-vina děložního čípku nebovarlat,“ dodává Petruželka.

Léčba není jednoduchá,ale v mnoha případechúspěšná. „Rozhodující provyléčení je záchyt v časnémstadiu,“ říká odborník.

V čem léčba spočívá? Zá-kladem je chirurgický vý-kon (úplné odstranění nádo-ru), další možností je likvi-dace ozářením nádorovéholožiska. „Typickou vlastnos-tí nádorů je agresivní šířenído dalších orgánů, takzva-né metastázování, které jemožné ovlivnit podávánímléků, jež se aplikují do krev-ního řečiště. Jedná se o léč-bu cytostatiky a antihormo-ny,“ vysvětluje Luboš Petru-želka. Novou možností jetakzvaná cílená biologickáléčba spočívající v podáváníléků, které přímo zasahujíklíčové struktury v nádoro-vých buňkách.

Mezi nejčastějšínádorová onemocněníu žen patří:

rakovina kůže, prsu,dělohy a tlustého střeva

K říjnu roku 2010 byloregistrováno téměř:

sedm tisíc novýchpřípadů nádorovéhoonemocnění prsupřibližně tisíczhoubných nádorůděložního čípku

JANAŠTEFANOVÁwww.metro.cz

Ženy

www.b17.cz

Objednávky na dobírku u výrobce:TEREZIA COMPANYTel./Fax: +420 261 221 277e-mail: [email protected]

u u výrobce:ýrobý b

Asijský národ Hunza, který žije na pomezí pákistánsko-indických hra-nic, se dožívá vysokého věku. Tento kmen žije v  naprostém souladu s přírodou a  jeho členové se dožívají v pohodě a zdraví více než 100 let. Ženy ve věku 50 až 60 let mají nádherně vyhlazenou a pevnou pleť a běžně vypadají Hunzové mladší o 25 let! Při hlubším zkoumání jejich života se zjistilo, že na rakovinu v tomto národě nikdo neumírá. Hun-zové také netrpěli tak běžnými onemocněními jako jsou vysoký krevní tlak, artritída, cukrovka, tuberkulóza, jaterní a žlučníkové potíže, zácpa

a  senná rýma. Jejich hlavní částí jídelníčku přitom jsou meruňky, ale ještě více než samotné ovoce si cení Hunzové

jader z pecek meruněk, kde se právě vy-skytuje vitamin B17. Vědci jsou přesvědčeni,

že dlouhověkost a idelání zdraví těchto lidí jsou způsobené příjmem vitaminu B17.

a ale ješ

jadsky

že dzpůso

aj

Objednávky na dobírkuu u

Účinné látky: VITAMIN B17 – LAETRILobsažený v meruňkových jádrech

BETAGLUKANobsažený v hlívě ústřičné a reishi

AKCE 3+1 ZDARMA

e mail: [email protected]

AKCE 3 1 ZDARMA

AAŽÁDEJTE V LÉKÁRNÁCH

Doplněk stravy

Po zaslání tohoto kupónu na adresu: TEREZIA COMPANY, Na Veselí 26, 140 00 Praha 4, ČR dostanete k nákupu 3 ks B17 APRICARC 1ks navíc ZDARMA.Nabídka platí do 31. 12. 2010.Cena 1 ks B17 APRICARC je 315 Kč + poštovné.Při objednávce nad 1000 Kč je poštovné ZDARMA.

100 % přírodní přípravek příznivě působí:� na zvýšení obranyschopnosti organizmu� na hladinu cukru a tuku v krvi, krevní tlak� pružnost a průchodnost cév, srážlivost krve

KUPÓN č.7KUK628

VITAMÍN B17STREDOM ZÁUJMUONKOLOGICKÉHOVÝSKUMU

www.probiotika.cz

Pharma Agency s.r.o., Zelený pruh 1091 – Praha 4, tel.: 296 781 305, www.pharmaagency.cz

Infants DophilusObsahuje 6 probiotických kultur a 500 milionů živých bakterií v 1g. Pro užívání batolat a dětí v ranném věku je v práškové formě. ObsahujeBifidobakterium Infantis, nejdůležitější mikroorganismus v tlustémstřevě batolete. Působí proti průjmům, posiluje imunitní systém, obnovuje střevní mikroflóru při léčbě antibiotiky.

Adults DophilusSedm vybraných kmenů bakterií mléčného kvašení určených dospělým

pro optimální složení střevní mikroflóry. V přípravku Adults Dophilus jsou využity specifické kmeny bakterií tak, aby v optimální kombinaci

a množství, garantovaly dospělému člověku maximální účinek, při nastolení rovnováhy zažívacího traktu a posílení imunitního systému.

Každá kapsle v době výroby garantuje 2 miliardy živých bakterií.Přípravek je vhodný při léčbě antibiotiky, léčbě a prevenci průjmů

a pro prevenci některých trávicích nebo zažívacích obtíží.

inzerce

Zhoubné nádory:vede tlusté střevo

Ženy trpí nejvíce na rakovinu prsu Muži nakarcinom plic Obě pohlaví dohromady sužujenejvíce rakovina tlustého střeva a konečníku

Page 16: deník METRO 14.12.2010

www.metro.czÚTERÝ, 14. PROSINCE 2010

16 zdraví

pro modely Škoda Fabia 1,2; 1,4 a 1,6– s použitím šekové knížky 1 097 Kč– běžná cena 1 371 Kč

pro modely Škoda Octavia Tour 1,4 a 1,6– s použitím šekové knížky 1 100 Kč– běžná cena 1 375 Kč

Bližší informace Vám poskytne Váš servisní poradce.

NAPŘÍKLAD VÝMĚNAPŘEDNÍCH BRZDOVÝCHDESTIČEK BEZ SIGNALIZACEOPOTŘEBENÍ

Váš autorizovaný servisní partner Škoda:

AUTOTRIO PRAHA s.r.o.Vzpoury 3143 00 Praha 4Tel.: 244 400 056www.autotriopraha.cz

ŠkodaService®

ŠkodaOriginální díly®

DOBRÝ SERVISPOTĚŠÍ I CENOU

SIMPLY CLEVER

Rakovina tlustého střevaPříznaky: Časná stadia

nemají žádné příznaky. Tapokročilejší se mohou proje-vit anémií, únavou nebo po-ruchami střevní pasáže: bo-lestmi břicha, zástavou stoli-ce a plynů. Úbytek hmotnos-ti, nechutenství, nucení nazvracení, škytavka, střídavéprůjmy a nutkání na stolici.

Prevence: Správná živo-tospráva a jednoduchý test,

který zjistí i mikroskopickéstopy krve ve stolici. Vyšet-ření zajistí praktický lékař.

Rakovina plicPříčiny: Nejčastější příči-

nou je kouření.Příznaky: Do poslední

fáze vývoje choroby zůstá-vá většinou bez obtíží. Pakse objevuje chronický ka-šel, úbytek na váze. Duš-nost, bolesti na hrudi, vy-

kašlávání krve, paličkovitéprsty, chrapot nebo horeč-ka. Příznaky jsou obecné adlouhodobé, pokud se jed-ná o rakovinu, pak u osmde-sáti procent bývá již v po-kročilém stadiu.

Nádory prsuKarcinom prsu je nejčas-

těji se vyskytující se nádoru žen. Objevuje se ale i umužů, i když výjimečně.

Příčiny: za rizikové fakto-ry lze označit rodinnou zá-těž, chronickou mastopatii(zánět mléčné žlázy), kouře-ní, obezitu, hormonální fak-tory, svou roli hraje i vyššívěk.

Příznaky: primární ná-dor se navenek nemusí vů-bec projevovat. Podezřeléje zvětšení prsu, vtaženíkůže, změny kontury, vpá-čení nebo výtok z bradavky.

Nejčastějším příznakem to-hoto onemocnění je pohma-tový nález zatvrdlinyv prsu. Důležité je samovy-šetřování a screening (ma-mograf pro ženy od 45 letzdarma, díky němuž lze zjis-tit nádory včasně, ještě v kli-nicky nezjistitelném sta-diu.

V jakém věku hrozí rakovinanejčastěji?

Muži15 – 35 let: krev a uzliny(leukemie), varlata, mozek20 – 80 let: kůže40 – 60 let: jícen, žaludek (až80 let a více), ledviny (až 80 leta více)45 – 75 let: plíce, tlusté střevoa konečník

60 – 80 let: prostata

Ženy15 – 20 let: mozek, krev a uzliny(až 30 let), kůže (až 80 a více)20 – 50 let: děložní hrdlo30 – 65 let: vaječníky, prs (až 80let a více)45 – 80 let: tlusté střevoa konečník50 – 75 let: plíce, děložní tělo60 – 80 let a více: ledviny, jícena žaludek

„I v případě rakoviny děložníhočípku platí, že se dá tomuto one-mocnění předejít prevencí,“ říkálékař Vladimír Mulač.

Koho může postihnout rakovinaděložního čípku?Celé spektrum žen od téměř dět-ského věku až do věku vyššího.

Jaké jsou příznaky?To je právě ta zvláštnost, přízna-kem této velice závažné chorobyje něco, co nemusí žena zazname-nat. Zpočátku se může objevit jen

nepravidelné slabé špinění nebokrvácení po pohlavním styku.Žena si toho fakticky nemusí všim-nout.

Jak se můžeme bránit – kdy semáme nechat očkovat?Optimální věk na očkování je 9 až14 let, ještě před zahájením sexuál-ního života, protože viry, proti kte-rým to očkování je, se přenášejí vý-hradně sexuálním stykem.

Pořad Zdraví vysíláme každou neděliv 15.40 hodin na Rádiu Impuls.

JANAŠTEFANOVÁwww.metro.cz

Věkové kategorie

Léčíte se z vážných onemocnění? Zkusili jste už Gesavit?

� Čistě přírodní biopreparát bez vedlejších účinků.

� Klinické testování prokazuje vysokou účinnost.

GESAVIT je účinným preparátem, který díky svým vlastnostem dosáhl velkého uznání mezi lékaři a pacienty jako velmi účinný prostředek v léčbě onkologických onemocnění nebo jako preparát s velmi silným pozitivním působením na široké spektrum jiných onemocnění.

� Prokazatelně zamezuje růstu nádoru a významně posiluje protinádorovou imunitu.

� Detoxikuje organismus, což se projevuje především v lepší snášenlivosti chemoterapeutické či radiotera- peutické léčby, a to:

� potlačením projevů nevolnosti, zvracení, hematologické toxicity

� zlepšením tělesné kondice, chuti k jídlu i spánku� normalizací klinických a biochemických obrazů krve� podporou správné funkce imunitního systému� zlepšením funkce jater a ledvin

� Posiluje antiinfekční imunitu při zánětlivých, virových a bakteriálních onemocněních.

Více informací na www.gesavit.cz. Přípravek GESAVIT lze objednat či zakoupit ve všechlékárnách a na stránkách www.gesavit.cz

ÚČINNOST PR

OKÁZANA NA

74%

inzerce

Impulspro Metro

Nejčastější druhy rakoviny

Page 17: deník METRO 14.12.2010

www.metro.czÚTERÝ, 14. PROSINCE 2010

04 praha

Desítky lékařů by mohlyodejít z pěti pražských fa-kultních nemocnic.

Odhadují to lékařští odbo-ráři, kteří včera v metropoliodstartovali svou kampaňDěkujeme, odcházíme. Sesvou speciálně upravenousanitkou, s níž už projelivšemi kraji v republice, sevčera odpoledne zastavilive Fakultní Thomayerověnemocnici v Krči, kde s léka-ři diskutovali v nemocničníjídelně. Zároveň tu sbírali ijejich výpovědi, které za-čnou advokáti Lékařskéhoodborového klubu rozesílatnemocnicím 27. prosince.

„Nemáme ponětí, koliknašich lékařů se k akci při-dá a výpověď podá,“ řeklavčera mluvčí nemocniceMartina Štanclová. Nemoc-nice se proto nemůže na je-jich odchod ani připravit.

„Zda to chod nemocnicenějak ovlivní, se ukáže ažpodle toho, kolik lékařů a zjakých oborů výpověďpodá,“ vysvětlila mluvčí.

Ve stejné nejistotě jsou idesítky nemocnic po celé re-publice. Dnes se odborářivydají do nemocnice v Mo-tole a ve svých návštěváchnemocnic v Praze budou po-kračovat až do pátku.

Výpověď zvažuje v součas-né době asi čtvrtina ze 16 ti-síc nemocničních lékařů pocelé republice. Důvodemjsou jejich nízké platy. Mi-nistr zdravotnictví Leoš He-ger věří, že většina jich na-konec v nemocnicích zůsta-ne. Pokud by odešly dva ažtři tisíce lékařů, péči o paci-enty by to podle něj neovliv-nilo. Tolik jich v nemocni-cích chybí i během dovole-ných. Pokud by jich všakodešlo více a z oborů, jakoje chirurgie či anesteziolo-gie, nemocnice by muselyněkterá oddělení zavřít.

Výzva Děkujeme,odcházíme má za cílupozornit hromadnýmodchodem lékařůz českých nemocnic nasituaci, která v nichvládne.Kromě dlouhodobéhopodfinancování českéhozdravotnictví poukazujíi na špatný systémvzdělávánía v neposlední řaděi na nízké platy lékařů.Ti mají v průměru 50tisíc korun za prácis přesčasy a službami,žádají 70 tisíc korunbez přesčasů.

MAGDAHETTNEROVÁ[email protected]

Milovníci in-line bruslí semohou těšit na další místona projížďku. Radnice čtr-nácté městské části totižplánuje vybudovat novouin-line dráhu, která propojíČerný Most s Dolními Počer-nicemi.

Dráha podle plánů pove-de také nově zrekonstruova-

ným parkem U Čeňku, kte-rý se v brzké době proměník nepoznání. „Zatím jsemve své funkci pár dní, takževám nic bližšího k rekon-strukci neřeknu. S promě-nou parku však počítám,“řekl včera deníku Metronový starosta čtrnácté měst-ské části Radek Vondra.

Park, který svým návštěv-níkům doposud nabízel jenposezení na lavičce či pro-cházku, má podle plánů stá-vajících studií získat zcelanovou tvář. Mimo koncert-ního amfiteátru či dětské-ho hřiště zde radnice vybu-duje víceúčelové plochypro pořádání jarmarků.U zdejšího rybníku Mari-ňák pak bude plovárna s pí-sečnou pláží. Součástí se sta-ne také okrasný sad.

Obnova parku U Čeňkuvšak není jedinou změnou,kterou nové vedení radniceplánuje. Chce v nejbližšídobě například zatočit takés ilegálními noclehárnamina svém území či zajistit do-statek míst v mateřskýchškolkách. Řešením má být ibudování nových mikroško-lek. ADAM VÁCHAL

MAFA – MARTIN ADAMEC

Co chtějí

Na bruslích nověaž na Černý Most

S touto sanitkou objíždí celou zemi.

Co se u vás změní?Dnes o Praze 14

Smyčkové koberce v šíři 5m v akci za 79,-Kč /m2

MagCube

Dárek,který potěší anikdy neomrzí.

Nakupujte na

nebo na adrese:NC ComputersNikoly Tesly 10Praha 6

www.nc.cz

inzerce

Lékaři odchází,dnes z Motola

Odboráři začali včera v Praze s náborem lékařůpro hromadnou výpověď Zatím byli v Krči

Kancelář řádkové inzerce: Na Florenci 19, 110 00 Praha 1po-čt 800-1800, pá 800-1700

tel.: 225 065 177, 178, fax: 225 066 653servis

��������������� ��� �� � ��

��� ��� ��������� ��������������� �� �����! ���� � �����

���"��� ���"!�����# $%& ��' '$&

������� � � ��� � ����� ������ ������� ����������

��� ��! !"���� "# $�"%%%&'(�)*+,-)&./

����� � ���� ��������� � ��� �� ���

���� ��� ��� ��������� ����� ��� �

Žehlička na vráskyvánoční dárek pro ženy

www.evapeckova.netstranky.czTel: 724 541 726

���������� �������� ��� ���� �� ��� ����� ����

������ � ����� ��� ������ � ����������� !"# $%% &!&� � ��'(�)� *+* +", --+

���������� �� ������ ������� ����������

����� ���� ���������� �����

���� � ������� ������������� ����

��� ������� � ��������� ������� ����

��� �������� �!���"�#��������� �������� ���"����#�� � ���������

$����% $��� &'��� (������� )����� ���"���

*��������� +,+--���. /01 203 422 213 563 643���������� �

������ ��� �� �� ��� �� � ������ ��� �������

��� �������

�� ��� ��� ���������� ���

����� ���������� ����

��� ���� ��� ��� � ��������������

� �� ��� ��� ���

������ ��� ���� �� � ��� �� ����

Ještě dnes peníze !Novinka !!!

DNES ŽÁDOST,DNES VÝPLATA !bez dol. příjmu-bez registru.Denně Tel.: 774 852 309

VÁNOČNÍ PŮJČKYsnadno dostupné půjčkyi pro klienty v registrech,neplatíte žádné poplatky,bez zástav a bez ručitelů!!!

5 - 600. 000 KčVYPLACENÍ DO 24 HOD

731 278 941

JEŠTĚ DNES5 - 700 tis. Kč

Dnes zavoláte, stačí OP.A dnes máte

finance k dispozici.

NOVINKA - 774 852 286774 628 145

AZYL

���

���

��

���

��

������ �� � ��

���� �� ����� ������ ��� ����

V Hotelu ��� �������

���� �����������

� ��!"#��$%

�����&�'

�() (�* ��#

SEZNAMKA GRANDMacešková 20, 106 00 Praha 10OSOBNĚ: objednávky po-pá, 8-12hna tel.: 602 551 111, 602 561 111Vše na počkání, seznamka V.I.P.POŠTOU NEBO PŘES SMS: Zašlete

na 602 571 111 SMS ve tvaru: M*JMENO*PRIJMENI*ULICE*

CISLODOMU*MISTO BYDLISTE*PSCPoštou obdržíte dotazník

a informace.www.videoseznamka.cz

RYCHLÉ PŮJČKYI NA SMĚNKU

200tis. za 2412/měs. p.a. od 7, 86%nevoláte na 900..

t.: 731 129 560, 607 771 744www.smenkovepujcky.cz

Page 18: deník METRO 14.12.2010

www.metro.czÚTERÝ, 14. PROSINCE 2010

18 english page www.metro.czÚTERÝ, 14. PROSINCE 2010

03domov

Přelomový objev učinili věd-ci z pražského Ústavu hema-tologie a krevní transfuze.„Je to objev, který může pře-psat učebnice,“ oznámilvčera ředitel ústavu MarekTrněný.

Českým vědcům se jakoprvním na světě podařilopopsat mechanismus, kterýpomáhá vysvětlit vliv hladi-ny krevní bílkoviny na sr-deční a cévní onemocnění.„Náš výzkum tak otevírácestu pro vývoj novýchléků, které zabrání vznikukrevních sraženin v těle člo-věka tam, kde nemají být,“vysvětlil přednosta výzkum-ného úseku ústavu Jan E.

Dyr. Význam objevu je o tovětší, že nemoci srdce a cévjsou příčinou úmrtí vícenež poloviny obyvatel v roz-vinutých zemích.

Kromě vědců z výzkum-ného úseku Ústavu hemato-logie a krevní transfuze sena objevu podíleli i výzkum-níci z Akademie věd.

Své závěry předložili Češisvětovým odborníkům nakonferencích v Rotterda-mu, Amsterodamu a Říměa jejich poznatky publiko-val i světový hematologickýčasopis Blood.

ČTK – PETR ERET

Čeští vědci prokázali, žekrevní bílkovina(fibrinogen), která jenezbytná pro správnésrážení krve, sepůsobením enzymu přisrážení krve mění jinak,než jak se doposudpopisovalo.Podařilo se jim popsatmechanismus, kterýpomáhá vysvětlit vlivhladiny této krevníbílkoviny na srdečnía cévní onemocnění. Tyjsou přitom v Českunejčastější příčinouúmrtí.

Konečně poklepaliPo sedmiletém úsilí včera poklepem na základní ká-men v kampusu Západočeské univerzity v Plzni naBorech začala stavba nového Ústavu umění a desig-nu. Továrna na umění, jak vyučující i studenti novoubudovu nazývají, přijde asi na 200 milionů korun.

MAGDAHETTNEROVÁ[email protected]

GARANCE SPOKOJENOSTI

Mezinárodně respektovaný doplněk stravy.Poznatky publikovány ve studii: Hessling et al.,The Journal of Rheumatology 2002; 29:1708-12.

Zapomeňte na vše, co jste dosud o kloubních preparátech slyšeli. Rozdíl poznáte nikoliv po měsících, ale již po dnech.

Celadrin™ doporučuje jako jediný přípravek na klouby a svaly Mezinárodní federace spor-tovního lékařství (FIMS), tato organizace existuje téměř 100 let pod záštitou Mezinárodníhoolympijského výboru. FIMS je nezávislá a pokud něco doporučí, tak to musí být výjimečné.

My po Vašich ohlasech tvrdíme, že je Celadrin™ nejlepším přípravkem ve svém segmentu na trhu!

Do lékáren dodává Barny’s, člen skupiny PHARMACHEML A B O R A T O R I E S

Doplněk stravy

www.bolest-kloubu.cz

Aby pohyb byl příjemný!

inzerce

Součástí akce byl i průvod animátorů.

Co vědci zjistili

Čeští vědci udělalisvětový objev

Výzkum byl zaměřený na srážlivost krve Odhaliltajemství, které umožní vývoj nových léků na srdce

Ústav pro designéry. Otevřou ho v září 2012

“Michael,” a year and a halfafter his death, is MichaelJackson’s first posthumousalbum. A lineup of guestslike Lenny Kravitz, Akonand 50 Cent — along with su-perstar producers such asTeddy Riley and Tricky Ste-wart — have all been tappedto contribute to the 10-songCD. But even with that heal-thy dose of star power, can aMichael Jackson album begood without the star of theshow?

A work in progress at thetime of the superstar’s dea-th, the project has not beenwithout controversy. Overse-en by the Jackson estate,“Michael” takes tracks thatwere in various states ofcompletion and puts themin the hands of Jackson’s col-laborators to finish.will.i.am of the Black Eyed

Peas has said that finishingthe project without Jacksonis “disrespectful.”

A Michael Jackson albumwithout his input could be adisaster for his legions offans eagerly awaiting theCD, especially since theKing of Pop was known forhis attention to detail. Butthere are some who are opti-mistic.

“It’s not like they found abunch of old records and de-cided to put out an album tomake money. These aresongs he was involvedwith,” explains Pup Dawg,the music director at JAMN94.5, a popular radio stationin Boston.

The real question will be:Does it live up to Jackson’sother work? Some withinthe industry are still skepti-cal. But many fans won’t

care, and their curiosity willdrive them to the store — atroubled Michael Jackson al-bum is better than none atall, to them. “The song withLenny Kravitz is a Michael re-cord. That just feels like a Mi-chael Jackson record,” saysGeespin, assistant program

director for New York’sPower 105.1 radio station.

“Truth is, I’d rather hearmusic from the biggest andbest artists than not hear it.It’s still Michael. It’s still thebiggest artist of all time.Would you rather not hearit?” G. VALENTINO BALL

The new CD featuresa slew of guest stars,including:

Akon. Their duet, “HoldMy Hand,” was the firstsingle to debut. Afterwill.i.am complainedabout the song’srelease, Akon told thepress, “These recordswould have come outwhether he was alive ordead.”50 Cent. It’s hard toimagine Jackson and 50Cent hanging out, butapparently, they had aconnection: Accordingto 50 Cent rival TheGame, Michael calledhim once in hopes ofending the feud byrecording a three-waytrack.

COURTESY OF EPIC RECORDS

Vocabulary

Friends

The cover features idealized versions of the King of Pop.

Does ‘Michael’ haveenough Michael?

His controversial new albumis compiled of unfinished tracks

await očekávatbunch hromadacontribute přispětcomplain stěžovat sidisrespectful neuctivýdose dávka, porceeagerly dychtivěinput vkladslew spousta

Page 19: deník METRO 14.12.2010

www.metro.czÚTERÝ, 14. PROSINCE 2010

02 www.metro.czÚTERÝ, 14. PROSINCE 2010

19sport

Nečas: Policii by mělšéfovat Koutný ze Zlína

Novým policejním prezidentem byse podle serveru Aktuálně.cz mohlstát šéf policie Zlínského kraje Bed-řich Koutný. Jeho jméno jako mož-ného nástupce Oldřicha Martinůnavrhl ministru vnitra RadkuJohnovi sám premiér Petr Nečas.

Martinů, který byl vyzván k rezig-naci, bude situaci řešit zítra.

Spoření? Do 40 let věku

Národní ekonomická rada vlády(NERV) včera doporučila vládě, abyv rámci důchodové reformy zaved-la nový spořící pilíř. Lidé, kterýmbude v době startu důchodové re-formy méně než 40 let, by si měličást odvodu na důchodové pojiště-ní (3 procentní body) povinně uklá-dat do fondů. ČTK

Nový pražský primátor BohuslavSvoboda má po včerejšku význam-nou funkci i ve straně. Včera ho ko-legové zvolili prvním místopředse-dou pražské organizace ODS. Před-sedou byl podle očekávání zvolendosavadní šéf pražské sekce, posla-nec Boris Šťastný. Šťastný ani Svo-boda neměli protikandidáty.

Čtyřicetiletý Šťastný pražskou or-

ganizaci vede od června, tehdy na-hradil bývalého primátora PavlaBéma.

Dalšími místopředsedy se stalibývalí náměstci primátora RudolfBlažek a Pavel Klega, starosta Pra-hy 6 a poslanec Tomáš Chalupaa nový primátorův náměstek JosefNosek. Nové vedení má mandát nadva roky. ČTK

Počet obyvatel České republiky seza letošních devět měsíců zvýšilo necelých 20 tisíc, na konci zářítak v zemi žilo 10,527 milionu lidí.Nejnovější demografické údaje vče-ra zveřejnil Český statistický úřad.Podle něj ale skončilo období vyššíporodnosti. Proti stejnému obdobíloňského roku se totiž narodilo o1500 dětí méně. Na nové mini-mum klesl také počet uzavřenýchmanželství.

Na nárůstu obyvatelstva semimo jiné podílelo to, že počet na-rozených převýšil počet zemře-lých. Do země se také přistěhovalovíce lidí, než kolik se z ní odstěho-valo.

Od ledna do září se u nás narodi-lo 88 700 dětí, tedy o 1500 méněnež ve stejném období loňskéhoroku. Růst porodnosti se zastaviluž loni a statistici nečekají, že byv nejbližší době nastal obrat k lepší-mu. Naproti tomu za devět letoš-ních měsíců zemřelo 78 400 lidí,což je oproti loňsku o 1600 méně.

Manželství uzavřelo v lednu ažzáří 39 tisíc párů, což je v porovná-ní s minulým rokem o 2600 méně.„Jde o historicky nejnižší počet zacelou dobu sledování a ani atraktiv-ní datum 10. 10. 2010 zřejmě úby-tek nenahradí,“ uvedli statistici.Nejvíce sňatků podle nich novo-manželé již tradičně uzavřeliv červnu, červenci a srpnu. Počettěch, kteří se v uvedeném obdobírozvedli, se v porovnání s loňskemtéměř nezměnil. RAB a ČTK

Zprávystručně

Svoboda získal vlivi v pražské ODS

Děkujeme za důvěru

Jsme tadyjiž 17 letpro Vás

• Od založení CENTRAL GROUP jsmeúspěšně dokončili již 113 lokalit s více než8 000 novými byty, domy a parcelami.

• Na daních jsme státu zaplatili již 1,2 miliardy korun.Za to se například dají postavit čtyři nové základníškoly nebo velká okresní nemocnice.

• CENTRAL GROUP je největším rezidenčnímdeveloperem v ČR. Nemá žádné bankovní úvěrya je to stabilní a dlouhodobě zisková firma. Významnéprostředky společnost věnuje na charitativní činnost– například Nadačnímu fondu pro zdraví dětí.

• V letošním roce jsme zvýšili prodeje a do nabídkyzařadili 24 nových lokalit a etap s více než1 000 novými byty, domy a parcelami. V příštím rocepro Vás připravujeme mnoho dalších nových lokalit.

• Pro maximální bezpečnost může každý klient CENTRALGROUP využít notářskou úschovu nebo bankovnígaranci na veškeré uhrazené finanční prostředky.

PF 2011

Kolik nás jepočet obyvatel v milionech

09/2

010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

10,2

10,510,527

Do manželstvíse už nehrneme

Přibylo dvacet tisíc obyvatel Populačníboom několika posledních let ale už končí

Hokejová extraliga včeramohla utržit další velkouránu. Po odečtu bodů třemtýmům, mezi nimiž byla iMladá Boleslav, hrozilo prá-vě tomuto klubu vyloučeníze soutěže.

Valná hromada Asociaceprofesionálních klubů led-ního hokeje však včera Mla-dou Boleslav nevyloučila.„Pro variantu vyloučení ne-byl z těch, kteří hlasovali,nikdo,“ řekl ředitel soutěžeStanislav Šulc.

Středočeši ale musí za svéchyby zaplatit rekordní po-kutu. Tři miliony korun ješ-tě v historii soutěže nikdoneplatil. Boleslav na to mápřes čtyři měsíce.

„Z výše jsem trochu zdr-cen, je hodně vysoká. Tajnějsem doufal, že by se mohlapohybovat kolem milionukorun. Tahle částka je dosthraniční. Kdyby byla vyšší,tak by bylo daleko obtížněj-ší se s tím srovnat,“ uvedl ře-ditel Mladé Boleslavi VáclavHořejší.

Klub byl oficiálně potres-tán za poškozování zájmů adobrého jména soutěže. Ne-uvedl totiž ve zprávě šest fi-nančních závazků. MladéBoleslavi pomohlo, že jejízástupci změnili chování asami přiznali chybu. Navícse hokejové hnutí podle vše-ho nechtělo s kauzou do-stat k soudu. RB a ČTK

„Pokuta je hodněvysoká. Tajně jsemdoufal, že by semohla pohybovatkolem milionukorun.“

VÁCLAV HOŘEJŠÍ, ŘEDITEL KLUBU

Štybar stále neví

Přestup české cyklokroso-vé hvězdy Zdeňka Štybaraz týmu Telenet-Fidea doQuick Stepu zatím stálenení hotový. Podle belgic-kých médií se o aktuálnězraněného mistra světapřetahují manažeři oboustájí.

Vašíček je třetí

Český hokejový útočník Jo-sef Vašíček z Jaroslavle sedíky rekordnímu zápisupěti asistencí v jednom zá-pase KHL posunul před re-prezentační pauzou proChannel One Cup v Mosk-vě na třetí místo v tabulceproduktivity.

Vládne Manchester

V anglické Premier Leaguesvedl včera v noci souboj oprvní místo v tabulce lon-dýnský Arsenal a Manches-ter United. Rosického Arse-nal prohrál 0:1. RB, ČTK

Sparťanským fotbalistůmzbývají poslední dva dny dokonce podzimní sezony. Za-tímco většina jejich prvoli-gových rivalů už má za se-bou část dovolené, český mi-

str je v plné přípravě na zít-řejší závěrečný duel základ-ní skupiny Evropské ligy pro-ti CSKA Moskva. Postup dovyřazovací části už ale majíLetenští zajištěný. ČTK

ČTK – IGOR ŠEFR

Basketbalisté Nymburka siv dnešním utkání Evropské-ho poháru ULEB na palubov-ce Sevilly nesmí dovolit po-rážku, pokud chtějí dál mys-let na postup ze základnískupiny soutěže mezi elitníšestnáctku týmů. Nezdar byje připravil o naděje. ČTK

Vytvořil rekord

Bývalý anglický fot-balový brankář David Seaman se zapsal do Guinnessovy knihy rekordů jako člověk, který dokázal chytit míč padající z největší výšky, a to ze 105 metrů. O re-kord se dělí s velšským ragbistou Gavinem Hen-sonem, kterému se po-dařilo chytit míč hned vzápětí. Míč byl shozen z jeřábu používaného při výstavbě stadionu Wembley v Londýně.

RESTAURANTY PRAVĚK A DOBA KAMENNÁROZDÁVAJÍ DÁREČKY, PŘIJĎTE SI PRO NĚ!Restaurant Pravěk Doba Kamenná, Sokolská 60, Praha 2, tel. 224 941 938Jeskynní restaurant Pravěk, Nezamyslova 10, Praha 2, tel. 224 936 272Jeskynní restaurant Pravěk, Na Bělidle 40, Praha 5, tel. 257 326 908

www.pravek.cz

DOBA KAMENNÁ PRAVĚK Na BělidlePRAVĚK Nezamyslova

PRAVĚK Nezamyslova PRAVĚK Na BělidleDOBA KAMENNÁ

sleva z celého účtuPlatnost od 1. 1. do 31. 3. 2011Slevu nelze slučovat s jakoukoli jinou slevovou

či bonusovou akcí

sleva z celého účtuPlatnost od 1. 1. do 31. 3. 2011Slevu nelze slučovat s jakoukoli jinou slevovou

či bonusovou akcí

sleva z celého účtuPlatnost od 1. 1. do 31. 3. 2011Slevu nelze slučovat s jakoukoli jinou slevovou

či bonusovou akcí

sleva z celého účtuPlatnost od 1. 1. do 31. 3. 2011Každou neděli a pondělí

Slevu nelze slučovat s jakoukoli jinou slevovouči bonusovou akcí

sleva z celého účtuPlatnost od 1. 1. do 31. 3. 2011Každou neděli a pondělí

Slevu nelze slučovat s jakoukoli jinou slevovouči bonusovou akcí

sleva z celého účtuPlatnost od 1. 1. do 31. 3. 2011Každou neděli a pondělí

Slevu nelze slučovat s jakoukoli jinou slevovouči bonusovou akcí

inzerce

Zprávystručně

Poslední utkánítohoto roku

Nesmí prohrát

Mladá Boleslavv lize zůstává

Ostatní extraligové kluby se za Středočechypostavily Ti ale zaplatí třímilionovou pokutu

sport

Page 20: deník METRO 14.12.2010

PRAHAÚterý, 14. prosince 2010Č. 241 , www.metro.cz

Min. -70

Max. -30

SvětovýobjevČechů

Vědci odhalili ta-jemství krve Na-pomůže vzniku no-vého typu léků nasrdce (strana 3)

Méně seberemePopulační boom mi-nulých let končí.Nová čísla statisti-ků včera také odha-lila, že klesá početsvateb. (strana 2)

NerozumímefinancímČeši si nepročítajísmlouvy, když si be-rou půjčky. Mnohdyjim totiž nerozumínebo jsou pro nědlouhé. Přesto jepodepisují. (strana 7)

AP

Svátek slaví: Lýdie

Lékaři odcházejí,na řadě je Motol

V Praze včera začali odboráři lanařit lékaře k hromadným výpovědímPěti fakultním nemocnicím hrozí odchody desítek specialistů (strana 4)

Uvnitř čísla

Svoboda mezi šéfyPražská ODS volilasvé vedení (strana 2)

Pokuta hokejiTři miliony (strana 19)

Muž se dvěma šavlemi zadržoval dvě desítky dětí. Venku zatím panovaly obavy. Více na straně 6

Šok ve Francii. Školka plná rukojmích

ZDRAVÉ VÁNOCEJAK PŘEŽÍT OBLÍBENÉSVÁTKY BEZ KOLIKYRADY A TIPY (strany 13 a 14)

inzerce