Top Banner
De Digitale Nieuwegeiner Wekelijkse kleine selectie van nieuws in PDF-uitgave van pen.nl De 28-jarige man die ervan wordt verdacht in Maastricht de Nieuwegeinse studente Rianne Brouwer te hebben vermoord, blijft voorlopig in de Nederlandse cel zitten. Het voorarrest van de Belg is met twee weken verlengd. De Nieuwegeinse Rianne Brouwer (27 jaar), is vrijdag 30 mei j.l. in Maastricht vermoord. Zij is door messteken om het leven gebracht. Meer informatie: http://goo.gl/wWbo4Y Voorarrest moordenaar Nieuwegeinse verlengd Nieuwegeiner is verdachte serieverkrachter Utrecht Jaargang 18 Vrijdag 18 juli 2014 De serieverkrachter sloeg voor het eerst toe in 1995. In de nacht van woensdag op donderdag heeft de po- litie huiszoeking gedaan bij de ver- dachte thuis. Inmiddels zijn 20 recher- cheurs op de zaak gezet. De aange- houden man beroept zich op zijn zwijgrecht. Hij verkrachtte zes vrou- wen en deed meer dan tien pogingen tot verkrachting. Tuns wist al die tijd uit handen van justitie te blijven. Tuns werkte als magazijn medewerker bij B/ E Aerospace in Nieuwegein en eerder bij De Utrechtse Bazaar. Gerard Tuns werd begin dit jaar aan- gehouden voor de diefstal van een lokfiets die de politie opzettelijk had geplaatst in de binnenstad van Nieu- wegein om fietsendieven te betrappen. Vanwege dit feit moest hij DNA materi- aal afstaan. Het RFI vond toen een match. Tuns beroept zich op zijn zwijgrecht. De verdachte woonde in de binnen- stad aan de Weerdstede boven winkelcentrum Cityplaza. (Meer info: http://goo.gl/alJiYu) De man die woensdagnacht j.l. is aangehouden in de zaak van de Utrechtse serieverkrachter is de 51-jarige Nieuwegeiner Gerard Tuns (foto).
5

De Digitale Nieuwegeiner van 18 juli 2014

Apr 01, 2016

Download

Documents

 
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: De Digitale Nieuwegeiner van 18 juli 2014

DeDigitaleNieuwegeinerWekelijkse kleine selectie van nieuws in PDF-uitgave van pen.nl

De 28-jarige man die ervan wordt verdacht inMaastricht de Nieuwegeinse studente RianneBrouwer te hebben vermoord, blijft voorlopigin de Nederlandse cel zitten. Het voorarrestvan de Belg is met twee weken verlengd.

De Nieuwegeinse Rianne Brouwer (27 jaar),is vrijdag 30 mei j.l. in Maastricht vermoord.Zij is door messteken om het leven gebracht.

Meer informatie: http://goo.gl/wWbo4Y

Voorarrest moordenaarNieuwegeinse verlengd

Nieuwegeiner is verdachteserieverkrachter Utrecht

Jaargang 18 Vrijdag 18 juli 2014

De serieverkrachter sloeg voor heteerst toe in 1995. In de nacht vanwoensdag op donderdag heeft de po-litie huiszoeking gedaan bij de ver-dachte thuis. Inmiddels zijn 20 recher-cheurs op de zaak gezet. De aange-houden man beroept zich op zijnzwijgrecht. Hij verkrachtte zes vrou-wen en deed meer dan tien pogingentot verkrachting. Tuns wist al die tijd uithanden van justitie te blijven. Tunswerkte als magazijn medewerker bij B/E Aerospace in Nieuwegein en eerderbij De Utrechtse Bazaar.

Gerard Tuns werd begin dit jaar aan-gehouden voor de diefstal van eenlokfiets die de politie opzettelijk hadgeplaatst in de binnenstad van Nieu-wegein om fietsendieven te betrappen.Vanwege dit feit moest hij DNA materi-aal afstaan. Het RFI vond toen eenmatch. Tuns beroept zich op zijnzwijgrecht.

De verdachte woonde in de binnen-stad aan de Weerdstede bovenwinkelcentrum Cityplaza.

(Meer info: http://goo.gl/alJiYu)

De man die woensdagnacht j.l. is aangehouden in de zaak van deUtrechtse serieverkrachter is de 51-jarige Nieuwegeiner GerardTuns (foto).

Page 2: De Digitale Nieuwegeiner van 18 juli 2014

KortjesDe Katholieke PlattelandsJongeren uit Jutphaas houdenzaterdag 19 en zondag 20 julialweer haar 7e feestweekend.Iedereen is welkom.(Info: http://goo.gl/wkN9Ik)

De vriendschappelijke wedstrijdtussen JSV en FC Utrecht iszaterdag 12 juli j.l. eenvoudiggewonnen door FC Utrecht. Opeen volgepakt Sportpark Gale-cop werd het 0-5 voor deEredivisionist. Voor aanvangvan de wedstrijd werd nog degoudenschoen uitgereikt .(Foto's: http://goo.gl/ze5VTI)

Deze zomer wordt er weer ge-werkt aan de vernieuwing vande trambaan tussen Utrecht enIJsselstein. In verband daarmeerijden er van 20 juli tot en met 31augustus geen trams maar bus-sen op dit traject.(Info: http://goo.gl/YHeQ0T)

Op zaterdag 16 augustus wordtalweer de 5e editie van hetjaarlijkse Jobzz Darts Toernooigehouden. Ook dit keer isniemand minder dan Co Stompéweer van de partij. Hij zal opdeze dag Darts demonstratiesgeven. Het totale prijzengeldbedraagt ! 1.300,-.(Schrijf in: http://goo.gl/SSs8jA)

Colofon:De Digitale Stad NieuwegeinTel: [email protected]: www.pen.nlAdverteren: 06-46139696

Afgelopen zaterdag werd er drukgeklust op bouwspeeltuin Jeugd-land. Aan de Helmkruid waren viergroepjes kinderen enthousiastbezig om hun Pieremachochel tebouwen voor de Pieremachochel-tocht op 13 september in Vreeswijk(Meer info: http://goo.gl/Rhyhwh)

De gemeente bereid zich samenmet betrokkenen voor op eenandere manier van werken alsgevolg van de extra taken die degemeente krijgt op gebied vanjeugdhulp, zorg en werk. Een uit-werking hiervan is het socialewijkteam.(Meer op: http://goo.gl/4bV6Dd)

Alle straten, lanen, driften, pleinenen wat dies meer zij, vastgelegdvolgens een vast stramien: terhoogte van het pand met huisnum-mer 1, midden op de weg, fietspadof trottoir de straat in gefotogra-feerd. Daarbij bepaalt het straatna-menregister van de Gemeentegids2010 de alfabetische volgorde indeze rubriek. Deze week deDintherseschans in Fokkesteeg.(Zie: http://goo.gl/7S8Z9f)

Iedere week verschijnt er in éénvan de plaatselijke weekkrantjeshet gemeentenieuws. Hierin vindtu het nieuws van uw gemeente.Veel wisten het al, maar vanafwoensdagmorgen vroeg zijn dezepagina’s ook te lezen op deDigitale Stad Nieuwegein.(Zie: http://goo.gl/A4kMSd)

Nieuws uit de wijk

Lodewijk, Thomas en Quinty van het RTL4 programma‘Eigen Huis & Tuin’ kunnen uitstekend met een hamer,snoeischaar of kwast overweg. Maar hoe zit dat met deNieuwegeiners.

Op 4 augustus aanstaande kun je bewijzen dat je jemannetje of vrouwtje staat bij een klus in en om het huis.Dan zijn Lodewijk, Thomas en Quinty aanwezig voor eenselectie- en opnamedag bij de Praxis in Nieuwegein. Deopnames duren van 08.00 uur tot 18.00 uur.(Meld je aan op: http://goo.gl/fDA6NF)

Zeer rustig gelegen in fraaiewoonomgeving “Doorslag”omgeven door veel groen.Vanuit dit gezellige 3- kamerappartement op de bovenstewoonlaag heeft u een schit-terend uitzicht.

Bouwjaar 1980 en goed on-derhouden. Het woonopper-vlak bedraagt ca. 67m2,inhoud ca. 190m3.

De berging bevindt zich inde onderbouw. Een afgeslo-ten entree geeft toegang totde bovenste woonlaag.

Vraagprijs ! 149.950,- k.k.

Reinerie GarantiemakelaarsBoogstede 13431 HH Nieuwegein

(Zie: http://goo.gl/rSjBFR)

Woning van de week:Barmsijs 22 in Nieuwegein

Eigen Huis & Tuin

Page 3: De Digitale Nieuwegeiner van 18 juli 2014

,,'Portret van de week'Op De Digitale Stad Nieuwegein hebbenwe wekelijks een portret van een opmer-kelijk persoon. Met de camera in deaanslag lopen we door Nieuwegein. Ge-fascineerd in personen proberen we metde camera, opvallende, opmerkelijkepersonen vast te leggen. Wie is de man,vrouw of kind die daar zit, loopt, fietst,werkt ligt of speelt? Deze week LauraHulzebos.

Arend Bloemink: 'Op een prachtige zo-merse vrijdagmiddag heb ik een af-spraak met Laura Hulzebos. Laura isrecentelijk in het nieuws gekomen alssinger/songwriter. Reden genoeg omhaar eens te bezoeken.'

Het portret op: http://goo.gl/E2QQ2p

Jan met de petMeedenken'Na een lang WK, we zijn toch maar derdegeworden en dat bedoel ik positief, komen weweer terug in de realiteit. De laatste raads-vergadering voor het zomerreces was er eenmet erg veel verschillende onderwerpen. Watdacht u van het kinderpardon? Ik vind diteigenlijk geen onderwerp voor een lokaalbestuur. In de column leg ik het u uit.'

(Lees de column op: http://goo.gl/JTdXTK)

Wat vindt u mooi aan Nieuwegein? Wat vindtu belangrijk voor Nieuwegein? Waar hecht uwaarde aan in Nieuwegein? Wat mist u inNieuwegein? Waar ziet u mogelijkheden enfuncties voor cultuur in Nieuwegein? Waar-aan kunt u zelf ook bijdragen als het omcultuur in Nieuwegein gaat.

Over deze vragen en meer wil de gemeenteNieuwegein graag in gesprek komen met be-trokken Nieuwegeiners. Zij nodigt daaromiedereen uit om met hun een nieuwe visie opCultuur & Maatschappij voor Nieuwegeinvorm te geven. Er worden in september driesessies gehouden. Uw ideeen en plannenworden verwerkt in de nieuwe cultuurnota2014-2015.

(Meer info: http://goo.gl/mIJHTG)

Page 4: De Digitale Nieuwegeiner van 18 juli 2014

Bij MOvactor zijn weer enkelebewonersinitiatieven binnengekomen. Zo is er een High Teaop zaterdag 26 juli aanstaande.Dit initiatief vindt plaats in Buurt-plein Batau aan de Dukatenburg1. Jessica Young geeft de work-shop.(Info op: http://goo.gl/HTbePB)

Tijdens zijn omzwervingen dooren om Nieuwegein heeft deNieuwegeiner Arend Bloemink(1946) vrijwel altijd zijn camerabij zich. Zijn camera is als hetware een verlengstuk van zijnogen.

Arend Bloemink: 'Wandelendlangs de Diepenbrocklaan vielhet me enige tijd geleden op datde plantenperken voorzien wa-

ren van een nieuwe, nog heeljonge en dus kleine, beplanting.Deze week werd ik verrast doorde veelheid, de diversiteit aanplantensoorten. Hier is heel dui-delijk met een visie aangeplant,waarbij er voor gezorgd is dat eráltijd meerdere planten in bloeistaan. Wát een verrassing!'

(Foto's: http://goo.gl/D4lOke)

Het waterschap gaat in week 29en 30 (vanaf maandag 14 juli)een aantal watergangen in degemeente Nieuwegein bagge-ren. Na de bouwvakvakantievolgen nog een aantal water-gangen in de Provincie. De wa-tergangen die gebaggerd gaanworden zijn belangrijk voor deaan- en afvoer van water in datgebied. Hierdoor is het niet ver-

antwoord om het baggerenlanger uit te stellen.

De te baggeren watergangenmoeten zorgen voor een goedeaan- en afvoer van water in depolder. Een dikke laag baggerop de bodem, belemmert dezefunctie. Een ondiepe watergangkan minder water afvoeren. Bijhevige regenval kan dit totoverstromingen leiden.

Boeken vakantieserviceHalverwege de vakantie aan eenSpaanse costa de biebboekenmoeten verlengen? Daar zit nie-mand op te wachten. Daarom iser nu de vakantieservice van bi-bliotheek De tweede verdieping.Hiermee kunt u boeken zes inplaats van drie weken lenen. Opdie manier heeft u voor het in-pakken van de koffer de tijd omeen aantal leuke boeken uit tekiezen. En na thuiskomst hoeft uzich ook niet direct naar debibliotheek te haasten om allesop tijd in te leveren.

De kosten voor de vakantie-service bedragen ! 1,50 perpas. U kunt de service bij éénvan onze medewerkers in debibliotheek aanvragen.

Nieuwegeinse auteursProeven van een Nieuwegeinseauteur? Dat kan sinds kort in debibliotheek. Kom langs en laat uverrassen door de pennenvruch-ten van uw medeburgers.

Van jeugdboeken waarin eentomaat naar Italië reist totinformatieve boeken over hetopvoeden van honden; van

persoonlijke reisverslagen totoerspannende thrillers… Het ismaar een kleine greep uit hetrijke aanbod van tientallenauteurs. U vindt het allemaal ophet Nieuwegeinplein. Grasduinlekker door de boeken en maak

uw keuze. Nieuwegein beschiktover meer talent dan u denkt.Tijdens de 'Week van het Schrij-ven' op 11 september kunt upersoonlijk kennismaken met deNieuwegeinse auteurs. thrillers,de andere luisterboeken … Ze

De zomervakantie staat voor de deur. Relaxen zonder het continuegebliep van smartphone of computer. Ga dit jaar een keer offlinemet een boek en kom in de bibliotheek lekker onthaasten. In onzemindful huiskamer heeft dit keer plaatsgenomen: de NieuwegeinerJeroen Kramer. Zijn zomerleestip is ‘Het orakel van de maan’ vanFrédéric Lenoir. Lenoir, een filosoof en godsdienstwetenschapper,verpakt zijn kennis over de wereldreligies in superspannenderomans. ‘Echt een aanrader.

Vakantieboeken Top-10De zomervakantie staat weervoor de deur. Maar welke boekenmooet u meenemen naar hetstrand of de bergen?

Elke week staat er op de websitevan de vivliotheek De tweedeverdieping een vakantie Top-10.De ene keer tippen de medewer-kers van de bibliotheek thrillers,de andere luisterboeken ...... Zestarten deze week met tienboeken voor YoungAdults (15+).

Deze week op De Tweede Verdieping

Page 5: De Digitale Nieuwegeiner van 18 juli 2014

,,,,,

De Digitale Nieuwegeiner is een wekelijkse uitgave van Publics Eye Nieuwegeinen verschijnt elke vrijdag. Hoofdredactie: Martin Reijmerink (www.pen.nl)

Visueel concept: Arend Bloemink (www.oopsfotos.nl)Archief nieuwsbrieven: http://www.pen.nl/info/nieuwsbrieven-archief

Op donderdag 10 juli vergaderde de ge-meenteraad eerst voor de laatste keervoor het reces. Allereest over de voorstel-len, waar de gemeenteraad op 26 juni nietaan was toegekomen. Zo stemde de raadals-nog in met de begroting- en/ of reke-ningstukken van diverse gemeenschap-pelijke regelingen en de benoemingendaarin.

Bij de kwartaalwijziging van de gemeente-lijk begroting nam de gemeenteraad una-niem de motie van de VSP aan. Hierdoorwordt bij dit soort rapportages voortaaneen directe relatie gelegd met het vastge-stelde beleid, beleidsafwijkingen en te wij-zigen budget en de actuele gecorrigeerdebegrotingssaldi, zowel voor het lopendejaar als in meerjarenperspectief.

Vervolgens kwam de jaarrekening 2013aan bod. Na een inhoudelijke besprekingin twee termijnen, stelde de raad -met destem van Stadspartij Núwegein tegen- dejaarrekening 2013 vast. In dezelfde ver-houding werd ingestemd met het voorstelinzake de reactie op het accountantsver-slag over de jaarrekening. De herziene ex-ploitatieberekeningen van het grondbedrijfwerden vastgesteld met de stemmen vanieders Belang en Stadspartij Núwegeintegen. Twee moties van de VSP werdeningetrokken: één over de afwijkingen in derekening ten opzichte van de gewijzigdebegroting wordt mogelijk voor een com-missievergadering geagendeerd; de anderwerd ingetrokken op basis van een mede-

deling van de wethouder. Daarna werd deVoorjaarsnota 2014 behandeld, waarinenerzijds voorstellen ten aanzien van delopende begroting worden gedaan enanderzijds kaders worden benoemd voor2015 en verder. Hierbij werden tweeamendementen (wijzigingsvoorstellen)ingediend in de vorm van een alternatieveVoorjaarsnota door het CDA, de ChristenUnie en de VSP, die echter alleen steunvan de indieners kregen en daarmeewerden verworpen. De voorjaarsnota zelfwerd aangenomen met de stemmen vande VVD, SP, D66, PvdA en GroenLinksvóór. Van de drie ingediende moties wer-den er twee (één over de app “Buitenbeter” en de ander over energiebesparing/CO2-reductie Openbare Verlichting) inge-trokken op basis van toezeggingen van hetcollege. Een motie van de VSP over in-huur van derden kreeg alleen steun van deindieners en werd verworpen.

De overige voorstellen op de agenda kre-gen unaniem steun en een motie van hetCDA, D66, CU, GL, Stadspartij Núwegein,SP en PvdA over het Kinderpardon, werdaangenomen waarbij de VVD tegenstem-de.

In Museum Warsenhoeck werden opwoensdag 16 juli 2014 tijdens een kortefeestelijke bijeenkomst zeven eeuwen-oude kostbare rouwborden uit de RaboKunstcollectie geschonken aan de His-torische Kring Nieuwegein. Voor de in-woners van Nieuwegein wordt eenspeciale expositie voorbereid.(Meer op: http://goo.gl/Lb7LGw)

Historische rouwbordenterug in Nieuwegein

Verdachten straatroofaangehouden

Raad met recesIn de maand augustus zijn er vanwege het zo-merreces van de gemeenteraad geen raads-informatiebijeenkomsten en commissievergade-ringen. Ook de gemeenteraad vergadert niet.Hierbij het verslag van de laatste vergadering.

De politie heeft in het onderzoek naar deberoving van een 14-jarige Utrechter aande Harmonielaan op 28 januari dit jaar, eentweede aanhouding verricht. Het gaat omeen 15-jarige jongen uit Utrecht. Hij werddinsdag 15 juli in zijn woning aangehou-den. Eerder werd al een 18-jarige ver-dachte opgepakt voor deze straatroof.

(Meer: http://goo.gl/g1bh4h)

De Creadagen, een hobbybeurs voorcreatieve hobbyisten, komt naar Nieu-wegein. Van 5 tot en met 7 september2014 kunnen de hobbyisten hun hartophalen in de Home Boxx. Op de beursbieden een groot aantal standhoudersdiverse hobbymaterialen aan tegen descherpste prijzen.(Het programma: http://goo.gl/Y8bpZx)

Creadagen naarNieuwegein

De bijen van de kinderboerderij in hetNatuurkwartier in Nieuwegein hebbenweer hard gewerkt. Alle honingratenzaten vol, dus was het woensdag 16 julij.l. tijd om de honing eruit te halen.Onze videograaf Henk van Montfoortwas ter plekke en maakte er een video-verslag van.(De video: http://goo.gl/OoLVBv)

Video: Honingslingerenin het Natuurkwartier

Meer strips van Kim: http://goo.gl/PSH52l