Top Banner
Brancheblad udgivet af Dækbranchen s Fællesråd ISSN 1901-9068 86. Årgang November 2013 - NR. 9 Stigende politisk opbakning Side 4 Mere om TPMS Side 10 Kom med til Dækfirma til filmen Side 20 Udvidet vinter nummer 28 sider & FREESTYLESHOW
28

Dæk-Magasinet nr. 9 2013

Mar 23, 2016

Download

Documents

Dæk-Magasinet er Danmarks eneste specialmagasin for dækbranchen. Dæk-Magasinet har fokus på alt hvad der rører sig i dækbranchen både i ind- og udland; dæknyheder, miljø, regummiering, lovgivning, messer, teknik, sikkerhed og meget mere!
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Dæk-Magasinet nr. 9 2013

Brancheblad udgivet af Dækbranchens Fællesråd

ISSN 1901-9068 · 86. Årgang November 2013 - NR. 9

Stigende politisk opbakning Side 4

Mere om TPMS Side 10

Kom med til

Dækfirma til filmen Side 20

November 2013 - NR. 9November 2013 - NR. 9

Udvidet vinter nummer28 sider

Kom med til Kom med til

& FREESTYLESHOW

Page 2: Dæk-Magasinet nr. 9 2013

EXTREME WINTER PERFORMANCE

Wintrac xtreme S. WINTRAC XTREME S, DER SÆTTER NY STANDARD FOR SIKKERHED PÅ SNE, IS OG VÅDE OG TØRRE OVERFLADER, BLEV SKABT I PARTNERSKAB MED GIUGIARO DESIGN. ISPT (INTERNAL SIPE LOCKING TECHNOLOGY) SIKRER FREMRAGENDE VEJGREB OG STYREPRÆCISION. WINTRAC XTREME S: LÆKKERT DESIGN OG ET E KSTREMT HØJTYDENDE VINTERDÆK I ENHVER HENSEENDE.

W W W . V R E D E S T E I N . D K

id7_VSTEIN_2577962_002.indd 1 16-9-2013 17:02:04

Page 3: Dæk-Magasinet nr. 9 2013

Leder

Redaktion og annonceekspedition:Ansvarshavende redaktørVolker Nitz

DÆK-Magasinet udgives af:Dækbranchens Fællesråd Kirkevej 1-3 DK-2630 Taastrup

Telefon: +45 3963 9779 Telefax: +45 3963 9279

E-mail: [email protected]

Web: www.dbfr.dk

Produktion: Lora Grafi sk ApS, 5752 6332.

Eftertryk af bladets artikler er kun tilladt med kildeangivelse.

ISSN 1901-9068

Bliv abonnent på DÆK-Magasinet.

560,- om året! (incl. moms)

NAVN:

ADRESSE:

POSTNR: BY:

Sendes til fax 39 63 92 79 eller til Dækbranchen, Kirkevej 1-3, 2630 Taastrup.email: [email protected]

I dette nummerStigende politisk opbakning til vinterdæk 4

Kursuskrav udsat med ny bekendtgørelse 4

Vinterdæk om vinteren - sommerdæk om sommeren 7

Norge indfører lovkrav om vinterdæk på lastbiler 7

Bridgestone Potenza S007 valgt til ny Ferrari F12berlinetta 8

Se verdens bedste freestylekører i Herning 9

Klare fordele ved direkte TPMS 10

Nyt Firestone Maxi Traction Combine 12

Mercedes E-klassen og BMW 5-serien monteres med Hankook dæk fra fødslen 13

Load Calculator app til Android 14

Corghi har gennemgået stor opdatering 16

Dunlop klar med innovativt vinterdæk 17

Årsabonnement til halv pris + konkurrence 18

Super Dæk Service styrker strategien 19

Bridgestone’s og dets Firestone brand går sammen med DreamWorks Animation og Turbo fi lmen 20

SDS Albertslund åbner topmoderne drive-in værksted! 21

Gebyr på dæk - 2. kvartal 2013 22

Super Dæk Service Hjørring er Danmarks bedste SDS afdeling! 23

Goodyears højtydende vinterdæk - UltraGrip 8 Performance 24

Cyklister skal ses i mørket 25

Michelin lancerer nyt dæk til lette lastvogne 25

Pirelli Snowcontrol 3 - Vinterspecialist til kompaktklassen 26

Trelleborg viser bredeste sporvidde 26

Toyo Snowprox S943 er som skræddersyet til dansk vinterføre 27

Sidste mulighed for reklamations-behandling af dæk i Teknisk Service 27

Kære læser Du har sikkert straks bemærket, at denne

årets næstsidste udgave af Dæk-Magasi-net ligger lidt bedre i hånden end normalt.

Der var kommet så mange spændende ting ind ad postkassen siden sidst, som jeg syntes for-tjente at blive formidlet videre. Derfor besluttede jeg, at Dæk-Magasinet for første gang i hvert fald i nyere tid, skulle udkomme med et forøget sideantal til hele 28 sider. Så er der til dig som læser, lidt mere stof at hygge sig med i den mørke tid og for mig, en ny målsætning for fremtiden. For hvorfor begrænse sig til 20 sider, når der er indhold til meget mere!

Og udvikling er jo netop det der skal til, hvis der skal fl yttes noget. Nye tiltag skabes, både inden for egne rækker, men også i andre relaterede brancher. Der er ingen tvivl om, at der kæmpes en brav kamp på mange forskellige fronter, både for sin individuelle forretning, men også i branchemæssigt regi. Vi er godt i gang på fl ere områder, hvor frivillige ildsjæle i både bestyrelser og i arbejdsgrupper, stiller deres arbejdskraft og ekspertise til rådighed for branchen og jeg føler, at vi langsomt men sikkert, får mere og mere fat, så vi kan være med til at styre udviklingen frem for blot at løbe efter den.

Senest er det lykkedes, at være medvirkende til ændring af en bekendtgø-relse omhandlende assistance til havarerede køretøjer på motorvej, og så er vi faktisk i relation til Dækbranchens Miljøfond også kommet med i regeringens lovprogram for folketingsåret 2013/2014. Der foretages nogle ændringer i Miljø-bekyttelsesloven, og derfor vil der fremover være krav om digital indberetning til dækindsamlingsordningen for de virksomheder der indsamler udtjente dæk. Dette system er både udviklet og implementeret af Dækbranchens Fællesråds sekretariat. Et tydeligt bevis på, at også en lille brancheforening har indfl ydelse.

Jeg har derfor også troen på, at vores arbejde for synliggørelse af Dækbran-chen både via medier, via samarbejdet med politiet, politikere og andre branche-foreninger, samt de bidrag vi kan yde i de sammenhæng, er vigtige og nytter på den lange bane, selvom ting tager tid.

God fornøjelse med læsning af denne udvidede udgave af Dæk-Magasinet.

Med venlig hilsen Volker Nitz, Direktør & Ansvarshavende redaktør. n

Brancheblad

udgivet af Dækbranchens

Fællesråd

ISSN 1901-9068 · 86. Årgang

November 2013 - NR. 9

Stigende politisk opbakning Side 4

Mere om TPMS Side 10

Kom med til

Dækfirma til filmen Side 20

November 2013 - NR. 9November 2013 - NR. 9

Udvidet vinter nummer28 sider

Kom med til Kom med til

& FREESTYLESHOW

EXTREME WINTER PERFORMANCE

Wintrac xtreme S. WINTRAC XTREME S, DER SÆTTER NY STANDARD FOR SIKKERHED PÅ SNE, IS OG VÅDE OG TØRRE OVERFLADER, BLEV SKABT I PARTNERSKAB MED GIUGIARO DESIGN. ISPT (INTERNAL SIPE LOCKING TECHNOLOGY) SIKRER FREMRAGENDE VEJGREB OG STYREPRÆCISION. WINTRAC XTREME S: LÆKKERT DESIGN OG ET E KSTREMT HØJTYDENDE VINTERDÆK I ENHVER HENSEENDE.

W W W . V R E D E S T E I N . D K

id7_VSTEIN_2577962_002.indd 1 16-9-2013 17:02:04

Page 4: Dæk-Magasinet nr. 9 2013

Dæk Specialisternes Landsforening og en række andre organisationer har anket over den korte frist på den nye

uddannelse, som alle, der assisterer havare-rede køretøjer på motor- og motortrafikvej, skulle gennemgå for at leve op til den nye bekendtgørelse på området.

Dette har medført, at der i slutningen af oktober måned blev sendt en ændrings-bekendtgørelse i høring, hvor fristen for uddannelse blev foreslået udsat til 1. august 2014. Dette blev vedtaget til ikrafttrædelse den 31. oktober 2013. Endvidere er den tid-ligere vedtagne to dages uddannelse også nedsat til én dags varighed, hvilket betyder, at uddannelsen også små småt er ved at falde på plads.

På nuværende tidspunkt er uddannel-sesindholdet endnu ikke godkendt og som følge deraf heller ikke tilgængelig, men for-ventes blive udbudt som et AMU-godkendt kursus.

Netop nu begynder nattefrosten at bide sig fast, og så er det tid at finde vinterdækkene frem.

En af dem, der går ind for at køre på vin-terdæk, er Socialdemokraternes trafikpoliti-ske ordfører Rasmus Prehn: “Jeg synes, det er det eneste rigtige at køre på vinterdæk om vinteren. Det er bedst for trafiksikkerhe-den, og det medvirker også til at man ikke kører fast,” siger Rasmus Prehn, der beto-ner, at man har en kortere bremselængde, når man kører på vinterdæk frem for som-merdæk.

På spørgsmålet om man kan forestille sig, at regeringen en dag kommer med et lov-givningsinitiativ om, at man skal køre på vin-terdæk under vinterlige forhold, svarer Ras-mus Prehn: “Jeg tror ikke, det er urealistisk inden for få år at få sådan et forslag frem.”

Han var fremme med forslaget i påsken, hvor han mødte lidt modstand: “Det var ikke

helt så nemt, som jeg havde håbet på, men jeg tror, det begynder at hjælpe med den indsats, jeg har lagt for at overbevise mine kollegaer,” siger en optimistisk Rasmus Prehn.

Tidligere på efteråret var det formanden for Folketingets Retsudvalg, Karina Lorent-zen Dehnhardt fra SF, der gav sin opbakning til at køre på vinterdæk om vinteren.

Hos Dækimportørforeningen er forman-den Kenneth Saust tilfreds med den stigende politiske opbakning til vinterdækkene:

“Flere og flere politikere støtter aktivt op omkring brug af vinterdæk, og det er meget positivt. Med vinterdæk har man meget bedre vejgreb på sne og is, både ved igang-sætning og bremsning, og så kan man godt leve med en lidt længere bremselængde på tør vej,” mener Dækimportørernes første-mand.

Det er et tilbagevendende diskussions-

Kursuskrav udsat med ny bekendtgørelse

Stigende politisk opbakning til vinterdækRasmus Prehn fra Socialdemokraterne går varmt ind for vinterdæk i den kolde tid.

Målet med kurset, som har en gyldig-hed på 5 år efter endt uddannelse, vil være følgende:

Deltageren har kendskab til de grund-læggende bestemmelser vedrørende afmærkning i forbindelse med arbejde på havarerede køretøjer på motorvej og motor-trafikvej, som f.eks. sikkerhed, lovgivning og vejregler. Deltageren kan vurdere ulykkes-faktorer, der kan forekomme ved mangel-fuld afmærkning af reparationsarbejdet, og eliminere disse og dermed medvirke til at øge trafiksikkerheden. Deltageren kender procedurerne i forbindelse med arbejde på havarerede køretøjer på motorveje og motortrafikveje. Deltageren kan udføre kor-rekt afmærkning ved arbejde på havarerede motorkøretøjer på motorveje og motortra-fikveje. Deltageren kan arbejde praktisk med anvendelse af afspærringsvogn. n

punkt, om sommer- eller vinterdæk bremser bedst på våd vej.

“Jo lavere temperaturen er, jo mere vipper vægten til vinterdækkenes fordel, og det er det, der tæller, for det er ved de lave plusgrader og frostgrader, at man kan komme ud for ubehagelige overraskelser på morgenglatte veje, og så er det altså trygt at have vinterdæk på,” siger Kenneth Saust. n

“Det er det eneste rigtige at køre på vinterdæk om vinteren,” siger Social-demokraternes trafikpolitiske ordfører Rasmus Prehn.

4 · DÆK-Magasinet 9 · 2013

Page 5: Dæk-Magasinet nr. 9 2013
Page 6: Dæk-Magasinet nr. 9 2013

Heldigvis er der færre og færre der er i tvivl om, hvad der er det rigtige ”fodtøj” til årstiden, men desværre

er målsætningen om en lovgivning endnu ikke blevet opfyldt. Dækbranchens Fælles-råd arbejder dog stadig, med fl ere allierede i ryggen, for en lovgivning, men modstanden især hos embedsmændene er af uforklarlige årsager meget stærk. Det holder os dog ikke tilbage og arbejdet fortsætter. Senest har FDM, som også ønsker en vinterdæk lovgiv-ning, i forbindelse med årets store dæktest i FDM Motor gjort det klart, at Nyeste kol-lektion af vinterdæk er som skabt til den danske vinter med sne og sjap. Stadig større standarddæk understreger beho-vet for at skifte til dæk, der passer til årstiden.

Vi giver lige en opfriskning af de gode argumenter for, hvorfor det rigtige dækvalg er så vigtigt.

BremselængdeI et tillæg om vinterdæk i nummer 22/2013 af det anerkendte tyske fagmagasin Auto Motor und Sport oplyser bladet følgende bremselængder for vinterdæk og som-merdæk på snedækket vej fra 80 kilometer i timen: Vinterdæk: 70 meter / Sommerdæk: 112 meter.

Bremselængden med sommerdæk er med andre ord 60 procent længere på sne-dækket vej, end den er med vinterdæk.

Kilde: Auto, Motor und Sport.

Det helt rette dækvalg:Vinterdæk om vinterenFordi på snedækkede eller isglatte veje har sommerdæk:• 60 procent længere bremselængde • kun halvt så høj svinghastighed• kun en femtedel af vinterdækkets igang-

sætningskraftKilde: Auto, Motor und Sport.

Vinterdæk betyder ikke blot bedre igangsætning, bedre sideføringskraft og bedre bremseegenskaber på glat vej. Som en ekstra bonus oven i får man større køreglæde på de hvide veje.

Det gælder om at være godt klædt på i den kolde tid. Bilen skal have vinterdæk på og føreren varmt tøj og gode sko eller støvler.

Vinterdæk om vinteren - sommerdæk om sommeren

Gribeevne for sommerdæk og vinterdæk på våde og saltede vejeGrafen viser, at sommer-dæk har en betydeligt større gribeevne end vinterdæk på sommer-våde veje med tempera-tuer omkring 20°C. Når temperaturene falder til omkring 7°C, får vinter-dækkene imidlertid over-taget, og hele vejen ned til frysepunktet vokser vinterdækkets fordel. Når vejene er våde eller våde med salt på i området tæt ved frysepunktet, er vinterdæk temmelig overlegne i forhold til sommerdæk. Kilde: Goodyear.

Så mange bilister bryder sig ikke om, hvilke dæk de kører påDækimportør-Foreningen foretager flere gange om året optællinger af, hvilke dæk bilisterne kører på. Det sker altid på et tids-punkt, hvor selv de sidste burde have skif-tet til årstidens dæk, altså i månederne juni og december/januar. Og resultatet er ikke opmuntrende.• Mellem 15 og 20 procent af bilisterne kører

på forkerte dæk i forhold til årstiden. • Nærmere forklaret betyder det, at 15-20

procent kører på vinterdæk om somme-ren, og et lige så stort antal kører på som-merdæk om vinteren.

• Så på et hvert givet tidspunkt er der 15-20 procent, der har forkerte dæk på.

• Men samtidig betyder det også, at 30-40 procent af bilisterne ikke interesserer sig ret meget for hvilke dæk, de har på. De kører på det, der tilfældigvis sidder på bilen, og de skifter først, når gummiet er slidt ned.

• De 30-40 procent af bilisterne, der blot kører til dækkene er slidt ned, vil Dækim-

portørforeningen gerne i dialog med. For hvis de ændrede adfærd og skiftede dæk efter årstiden, ville de opnå en mere sik-ker kørsel med større fremkommelighed stort set uden merudgift. Man kan jo kun slide ét sæt dæk ad gangen. Derfor kan man lige så godt slide de rette dæk. At slide sine vinterdæk op om sommeren er for eksempel ikke hensigtsmæssigt. n

6 · DÆK-Magasinet 9 · 2013

Page 7: Dæk-Magasinet nr. 9 2013

Vi får din forretning til at rullewww.ndi.eu

BrørupTlf. 76 15 10 00

BornholmTlf. 76 15 15 00

HolstebroTlf. 76 15 12 00

OdenseTlf. 76 15 14 00

SjællandTlf. 76 15 16 00

AalborgTlf. 76 15 13 00

AarhusTlf. 76 15 17 00

115

517

13

HUSK!Bestil via

webshop helttil kl. 21.00

med levering næste dag

webshop helttil kl. 21.00

med levering næste dag

SKANDINAVIENS STØRSTEDÆKLEVERANDØR

NY FORBEDRET WEBSHOPNDI har det bredeste udvalg af dæk til hele branchen i webshoppen.

Hos vore norske naboer har regeringen vedtaget, at tunge køretøjer fremover skal have vinterdæk på samtlige hjul i perioden 15. november til 31. marts.

Kravet gælder på det trækkende køretøj (ikke trailer), dog ikke løftbare aksler. Såfremt der er vinterføre skær-pes kravet dog til hele vogntoget og uden hensyntagen til periodeafgrænsningen. Endvidere skal der altid medbringes kæder.

- Trafi kulykker om vinteren er ofte ensbetydende med tab af kontrol over køretøjet. Mødeulykker, hvor tunge køre-tøjer er involveret, har potentiale til at blive meget alvorlige, hedder det fra Sta-tens Vegvesen.

En analyse af ulykker fra 2006-2010 viser, at vogntog har fl ere ulykker om vin-teren end øvrige køretøjer. Der sker også fl ere vogntogulykker om vinteren på is og sne end for trafi kken under et.

Det tager længere tid at løse proble-mer med tunge køretøjer i vinterføre end problemer med lette køretøjer. Dette vil igen få samfundsøkonomiske konsekven-ser som følge af fremkommelighedspro-blemer for anden trafi k. Årsagerne til at tunge køretøjer kører galt i vinterføre er naturligvis sammensat af fl ere faktorer. Dæk kan imidlertid være en stor del af årsagen.

God standard på vinterdæk er ikke bare et spørgsmål om trafi ksikkerhed,

men kan også gøre sit for fremkomme-ligheden, hedder det.

Sammen med det nye krav om vinter-dæk er kravet til mønsterdybde hævet til 5 mm på hele vogntoget i vinterperioden.

Loven træder allerede i kraft fra den forestående vinter og gælder for lastbiler og busser med en totalvægt over 3.500 kg.

Flere udfordringer til danske lastbiler - 1 mm i skærende kontrastHeldigvis har langt de fl este vognmænd, som bevæger sig over landegrænserne, set lyset for længe siden, og deres biler er udstyret med de nødvendige dæk.

Men det står da i skærende kontrast, når den danske lovgivning kun foreskri-ver 1 mm mønsterdybde på lastbiler, der bevæger sig på de danske veje. Ikke underligt at vi i vintervejr ofte oplever lastbiler der sidder fast i sne og på glatte veje, selv i gaderne i indre by – og især på motorvejsramper, med store trafi kale gener til følge.

For snart tre år siden var der en høring omhandlende mere mønster-dybde på lastbildæk, og lovkrav om brug af vinterdæk på personbiler i Dan-mark – på samme måde som landene der omslutter os. Danmark står stadig tilbage som de eneste, der skøjter rundt uden krav om ordentlig mønsterdybde og vinterdæk. n

Norge indfører lovkrav om vinterdæk på lastbiler

Vinterdæk om vinteren - sommerdæk om sommeren

DÆK-Magasinet 9 · 2013 · 7

Page 8: Dæk-Magasinet nr. 9 2013

Bridgestone er stolte over at kunne præsentere endnu et samarbejde med Daimler, denne gang gælder det levering af dæk til velrenommerede Mercedes-Benz

Driving Events, der leverer alle køretekniske kurser samt events for Mercedes-Benz. Et bredt udvalg af dæk fra Bridgestone’s familier; Potenza, Turanza, Dueler og Blizzak, vil blive monteret på det fulde program af Mercedes-Benz biler, der anvendes i de 36 Mercedes-Benz Driving Events, der afholdes i 2013/2014.

Mercedes-Benz Driving Events har fokus på at lære en lang række sikre kørselsteknikker, fra katastrofeopbrems-ning til undvige- og højhastighedsmanøvrer, alt sammen for at imødegå stadigt mere udfordrende trafi ksituationer og vejforhold. Miljørigtige kørselsteknikker er også omfattet. Her lærer deltagerne at minimere brændstofforbruget ved at tilpasse deres kørselsadfærd. Og endelig, hvad er en dag med køreteknisk undervisning, uden en introduktion til motorsport ude på en ægte motorsportsbane? Merce-des-Benz Driving Events dækker hele spektret, afhængig af deltagernes færdigheder og interesser.

For at sikre maksimal sikkerhed på alle 22 steder hvor disse kurser afholdes – fra velkendte tyske motorsports-baner til frosne søer i Lapland – er Bridgestone valgt som eksklusiv dækleverandør til Mercedes-Benz Driving Events. Fremover vil alle de Mercedes-Benz biler, der anvendes, være monteret med nyeste Bridgestone teknologi, via de bedste dæk fra producentens sport (Potenza), touring (Tur-anza), SUV (Dueler) og vinter (Blizzak) familier. På samme tid bliver deltagerne også introduceret til Bridgestone’s avancerede MOExtended Run-Flat teknologi og de sikker-hedsmæssige fordele der følger med denne.

Med denne aftale kan Mercedes-Benz og Bridgestone nu byde på en spændende og adrenalin-ladet oplevelse, uden kompromis med sikkerheden.

Kurserne er tilgængelige for alle, uanset hvor I verden de kommer fra. Det fortløbende træningsformat sørger for at kursisterne opnår en langtidsholdbar læring, de kan have gavn af hele livet. n

Bridgestone og Mercedes-Benz gør kørsel til en oplevelse

Mercedes-Benz Driving Events vælger Bridgestone dæk

Bridgestone har udviklet et nyt supersportsdæk, Potenza S007, som originalmonteres på 2013 udgaven af Ferrari F12berlinetta. Potenza S007, i dimensionerne 255/35 ZR20 og 315/35ZR20, leve-

res allerede til Ferrari fabrikken i Maranello, Italien, siden maj 2013.Potenza S007 er udviklet til lynhurtige sportsbiler, der kræver eks-

treme niveauer af vejgreb for at matche de sporty køreegenskaber. Mønsteret er designet med meget stabile blokke, der giver fremra-gende styrerespons og vejgreb på tør vej. De brede blokke på dæk-kets udvendige side vil sammen med en særligt afstemt karkasse kon-struktion give maksimalt greb i sving, selv under de mest udfordrende belastninger. S007 vil blive monteret på F12berlinetta både i konven-tionelle samt Run-Flat versioner.

“Bridgestone er stolte over vores langvarige partnerskab med Fer-rari og over at blive udvalgt til at udvikle dæk til den højest ydende serieproducerede Ferrari gadebil nogensinde”, siger Edwin Van der Stad, Director Sales, Consumer Business Unit, Bridgestone Europe.

Den nye Ferrari F12berlinetta har bestemt været en udfordrende opgave for vores udviklingsafdeling. Den markerer en ny generation af 12-cylindrede Ferrari modeller, med præstationer på et hidtil ukendt niveau (0-200 km/t på 8,5 sekunder, topfart på over 340 km/t og en omgangstid på Fiorano-banen på 1 min og 23 sek.), en exceptionel ny motor, køregenskaber uden modstykke, innovativt design og aerody-namik.

Bridgestone-ingeniører udviklede Potenza S007 på basis af mate-rialer og teknologier udviklet gennem Bridgestone’s 14 sæsoner som offi ciel dækleverandør til FIA Formel 1. For at imødekomme Ferrari’s krav til forbedret brændstofforbrug, blev disse teknologier kombineret med Bridgestone’s avancerede viden om dæk på molekylært niveau, der gør det muligt at optimere blandingsforhold og reaktion mellem kulstof, silica og gummi, så rullemodstand, og dermed brændstoffor-brug, kan reduceres.

Bridgestone har udviklet dæk for Ferrari samt leveret dæk til ori-ginalmontering på Ferrari gadebiler siden Ferrari 348 i 1990. Mange af Ferrari’s topmodeller har været monteret med Bridgestone dæk. Bridgestone leverede også Potenza F1 dæk til Scuderia Ferrari Formel 1 teamet mellem 1999 og 2010 – en periode hvor Scuderia Ferrari vandt Formel 1 verdensmesterskabet for konstruktører otte gange samt titlen i kørernes verdensmesterskab 7 gange. n

Bridgestone Potenza S007 valgt til ny Ferrari F12berlinetta

8 · DÆK-Magasinet 9 · 2013

Page 9: Dæk-Magasinet nr. 9 2013

Tires - Engineered in Germany.

Vi sørger for dinfamilies sikkerhed.

www.conti.dk & contidk.mobi

Skift til Continental vinterdæk nu.

SINCE 1871

CO

NTIN

ENTAL – G

ERMAN ENGINEERING

TESTED FOR YOUR

SAFETY

“Testvinder 2013”

ADAC har kåret vores

ContiWinterContact TS 850

til vinterdæk testvinder 2013 i str.225/45 R17 H og 185/60 R15 T.

ADAC - 2013

Dækmagasinet_Conti_180x126.indd 1 21-10-2013 14:39:13

Se verdens bedste freestylekører i Herning Dæk-Magasinet inviterer til showet fredag d. 7/2 – Vi giver 50% rabat på billetprisen (begrænset antal).

Nutidens største vovehals på en motorcykel er australske Robbie Maddison. Den 7.-8. februar er han

stjernen på plakaten, når Herning Super-cross fejrer 20 års jubilæum i Jyske Bank Boxen.

Der har altid været tradition for et spek-takulært freestyle show til Supercross i Her-ning, og med Robbie Maddison har arrangø-rerne formået at overgå sig selv.

Australieren har samtlige verdensrekor-

der, der er værd at have på en motorcykel, og udover at være indehaver af en X-Games guldmedalje, har han også sprunget op på toppen af triumfbuen (i Las Vegas) for der-efter at køre ud over kanten og ned af en kæmpe rampe igen. Han har sprunget over Corinth kanalen i Grækenland, han har lavet backfl ip henover en åben Tower Bridge i Lon-don, og senest har Robbie Maddison modta-get en pris for sine motorcykelstunts i James Bond-fi lmen Skyfall.

Læs om jubilæumsarrangementet på http://supercrossherning.dk/

Køb billetterne til særpris for abonnen-ter for kun kr. 175,- pr. stk. – inden d. 21. november 2013 på Dækbranchens web-shop: webshop.dsl-tyres.dk

der, der er værd at have på en motorcykel, og udover at være indehaver af en X-Games guldmedalje, har han også sprunget op på

Læs om jubilæumsarrangementet på

Konkurrence:Deltag i lodtrækning om 2 billetter – læs mere på side 18

DÆK-Magasinet 9 · 2013 · 9

Page 10: Dæk-Magasinet nr. 9 2013

Klare fordele ved direkte TPMS”I nærmeste fremtid bliver det lige så naturligt at kunne se tryk og temperatur i dækket, som at se hvad der er af brændstof i tanken.” forlyder det fra Jesper Boe Jørgensen, CEO Rema TipTop, Danmark

TPMS betyder som bekendt ”Tyre Pressure Monitoring

System”. Der er grundlæggende 2 systemer i spil. Et indirekte system hvor der måles over ABS systemet. Dette system advarer ved mere end 20% tab af dæktryk eller ved tab af tryk ned til 1,5 bar. Det andet system som er i spil er væsentligt mere avanceret, her er tale om en direkte måling i hjulet, som vises i bilens display, så føreren af bilen har mulighed for at se det aktuelle dæktryk og temperaturen på alle 4 hjul.

HistorieI år 2000 advarer National Highway Traffi c Safety Administration (NHTSA) Ford, at der er problemer med specielt en SUV model fra Ford. Bilen har en overrepræsentation i uhelds statistikken. Det viser sig senere, at problemet var et teknisk misforhold mel-lem dækkene og køretøjet. Dækkene blev i fl ere tilfælde kørt varme og separerede,

med alvorlige uheld til følge. Sagen ender med, at en stor dækproducent indgår et for-lig med Ford på hele 240 mill. US-dollars, hvilket i dæk sammenhænge er den største erstatningssum i historien. Disse forhold var medvirkende til, at der blev sat fokus på at udstyre bilerne således, at føreren advares om tryk og temperatur i god tid, så lignende

ulykker fremtidigt kan undgås. Loven om TPMS med direkte måling blev i USA

indført i 2007. I EU er lignende lov indført på nye typegodken-delser fra 1. nov. 2012 og på alle ny registrerede biler fra 1.

november 2014.

Fordele for forbrugerenDet indirekte system advarer alene om tryk tab, hvorimod det direkte system altid viser det aktuelle tryk. Ikke mere ned på knæ for at kontrollere dæktryk, som jo bør tjekkes mindst en gang i måneden. På størstedelen af de nye biler der kommer i løbet af 2014, vil bilen kunne vise det aktuelle dæktryk. Besparelsen for forbrugeren er ret kontant: ”Et korrekt dæktryk sparer brændstof”. I dag viser statistikken, at op til 30% af bilisterne kører med for lidt luft i hjulene. Et skøn fra EU viser at der fremtidigt, hvert år, vil kunne spares op til 20 mill. liter brændstof og deraf unødig udledning af store mængder CO2, samt at dækkene vil kunne holde op til 25% længere. Fuldt overblik over dæktryk og temperatur gør også, at bilisten ved tryktab

i dækket kan få afhjulpet problemet, inden dækket havarerer. I nærmeste fremtid bliver det lige så naturligt at kunne se trykket og temperatur i dækket, som at se hvad der er af brændstof i tanken. P-sonar, BlueTooth, Håndfri telefon m.m. er i dag standardudstyr på selv små biler. TPMS vil i fremtiden være en hel naturlig del af udstyrspakken. Det skønnes at ca. 70 - 80% af bilproducenterne, vælger det direkte TPMS system, som en del af bilens elektroniske sikkerhedspakke.

EftermarkedetDirekte TPMS systemer virker ved måling fra en sensor i hjulet, der udsender et signal på 434 Mhz. Ønsker man et ekstra sæt hjul til bilen, må man forvente en øget omkostning på omkring 2.000 kr. Sensorerne holder til gengæld op til 10 år, men tjenes ind igen på bedre brændstoføkonomi og øget leve-tid på dækkene. Da systemet er en del af bilens sikkerhedsudstyr, kan det dog ikke fravælges.

Sens-It systemet fra Rema Tip Top arbejder med et programmerbart sensor-system, og kan således med en enkelt sen-sor erstatte op til 95 % af bilfabrikkernes anvendte sensorer. Denne type af ”hybrid sensor” kan også omprogrammeres såfremt man skifter bilen, men ønsker at beholde hjulene.

Med andre ord, eftermarkedet er også klar til de nye tider. n

10 · DÆK-Magasinet 9 · 2013

Page 11: Dæk-Magasinet nr. 9 2013

M A D E T O F E E L G O O D.

UltraGrip 8 Performance med 6% kortere bremselængde i sne*.Fremragende bremse- og køreegenskaber på våde og snedækkede veje. Oplev den nyeste version af vores prisvindende vinterdæk - med den innovative 3D-BIS Technology®. Lær mere på goodyear.dk

* Sammenlignet med gennemsnitsresultatet for tre førende konkurrenter på sne, målt af TÜV SÜD Automotive i marts 2012. Dækstørrelse: 225/45R17 94V; Testbil: Audi A3 1.8 TFSI Sportback; Sted: Ivalo (FIN), Mireval (FR); Rapportnr.: 76248182.

Kombination af 3 lamelteknolo-gier

: Fremragende manøvreevne i sne

Savformet ribbe i midten med va-rierende kantvinkler

: Bedre træk- og bremseevne på sne

CoolCushion-lag

: Lavere rullemodstand

Testvinder i Autobild-vinterdæktest #43 -2012

Made to get through winter roads.

GOO-1

00-0

0178-C

M A D E T O F E E L G O O D.

UltraGrip 8 Performance med 6% kortere bremselængde i sne*.Fremragende bremse- og køreegenskaber på våde og snedækkede veje. Oplev den nyeste version af vores prisvindende vinterdæk - med den innovative 3D-BIS Technology®. Lær mere på goodyear.dk

* Sammenlignet med gennemsnitsresultatet for tre førende konkurrenter på sne, målt af TÜV SÜD Automotive i marts 2012. Dækstørrelse: 225/45R17 94V; Testbil: Audi A3 1.8 TFSI Sportback; Sted: Ivalo (FIN), Mireval (FR); Rapportnr.: 76248182.

Kombination af 3 lamelteknolo-gier

: Fremragende manøvreevne i sne

Savformet ribbe i midten med va-rierende kantvinkler

: Bedre træk- og bremseevne på sne

CoolCushion-lag

: Lavere rullemodstand

Testvinder i Autobild-vinterdæktest #43 -2012

Made to get through winter roads.

GOO-1

00-0

0178-C

Page 12: Dæk-Magasinet nr. 9 2013

Firestone har introduceret det nye Maxi Traction Combine for at imødekomme kravene fra moderne landbrug: et påli-

deligt dæk, så nedbrud undgås i den kritiske høstperiode, med høj belastningskapacitet til stadigt tungere høstmateriel og som sam-tidig belaster jorden minimalt.

På verdensplan ses en generel tendens i retning af tungere mejetærskere, hvilket gør Combine dækkets bæreevne afgørende. Firestone Maxi Traction Combine dæk er bygget til at bære korntanke med kapacitet på op til 12.500 liter. En sådan bæreevne opnås ved hjælp af særligt forstærkede karkasser. “Det er især ved cyklisk markar-bejde, at Maxi Traction Combine er bedst i sin klasse. Med et højere dæktryk kan man opnå en belastnings bonus på op til 70% sammenlignet med normale traktordæk. Det er en væsentlig forbedret effektivitet”,

siger Keld Andersen, Bridgestone Danmark A/S.

Timing er afgørende; på ganske få dage skal måneders arbejde høstes og driftsstop må undgås for enhver pris. Optimeret kar-kassekonstruktion og skæreresistente gum-miblandinger gør Firestone landbrugsdæk modstandsdygtige overfor strabadserne fra konstant varierende belastninger. Den særlige konstruktion af dæksiderne tillader større fleksibilitet, hvorved dækket får et større fodtryk og dermed større kontakt-flade. Det medfører ikke alene langsom og ensartet slitage men også reduceret kompri-mering af jorden på trods af de store vægte. Endvidere benyttes Firestone’s unikke Dual Angle Lug teknologi. Det giver bedre træk-kraft, minimerer jordpåvirkning og mere effektiv selvrensning, så landmanden kan dække mere jord hurtigere, øge effektivite-

ten samt beskytte jorden. Firestone Maxi Traction Combine er nu tilgængeligt både for maskinproducenterne samt på eftermarke-det. n

Nyt Firestone Maxi Traction Combine - ekstremt pålideligt og holdbart med høj bæreevne

Tre vigtige grunde til at sikre, at du kører rundt med det korrekte dæktryk. Hel-digvis bliver det nemmere og nem-

mere at tjekke. Inden længe kan du bruge din smartphone til det. Nye sensorsystemer vil også være en stor hjælp for bilisterne. Og så er der selvfølgelig også altid den gode gamle tabel, der viser, hvor stort dæktryk-ket skal være.

”Engang kunne man se oversigten på de fleste tankstationer. Sådan er det ikke mere, og derfor kan man risikere at skulle lede længe efter det rette dæktryk. Som hjælp til bilejerne udarbejder vores tekniske afdeling derfor hvert år en tabel, der omfatter cirka 700 bilmodeller. Nyeste version kan down-loades fra vores hjemmeside www.conti.de under menuen Viden om … Dæktips”, oply-ser adm. direktør Georg Nielsen, Continen-tal Dæk Danmark A/S.

En teknologi, der snart bliver standard på nye biler, er en sensor, der følger dæk-trykket. Her vil Continental tilbyde en app,

hvor føreren får en alarm fra sin smartphone, hvis trykket bliver kritisk lavt. App’en vil også kunne bruges ved påfyldning af luft. Når det rette tryk i forhold til bilens totalvægt er nået, giver smartphonen signal. ”Dæktrykket er afgø-rende for bilens vejgreb. Hvis man er på vej på bil-ferie her i efterårsferien, kan det sagtens tænkes, at bilens totalvægt – med bagage og flere passagerer – er noget højere end til dagligt. Derfor skal dæktrykket også øges”, forklarer Georg Nielsen.

Dæktrykket spiller også en stor rolle for kørselsøkonomien. Med korrekt tryk bliver dækkets rullemodstand lavere, og bilen kører derfor længere pr. liter brændstof. Endelig medvirker det rette tryk til at for-længe dækkets levetid. Den dækrazzia, der

blev gennemført i september, viste, at 65 % ikke havde tjekket dæktryk inden for den seneste måned, og 9 % af de kontrollerede biler havde mindst ét dæk, hvor dæktrykket var under 1,6 bar. På begge områder var der tale om fremgang i forhold til razziaen i 2012, hvor 77 % ikke havde tjekket dæktryk den seneste måned, og hvor 13 % havde mindst ét dæk med et tryk under 1,6 bar. n

Vi er blevet bedre til at tage dæktrykketBilen har bedre vejgreb. Kørslen bliver mere behagelig. Og du kører længere på literen.

12 · DÆK-Magasinet 9 · 2013

Page 13: Dæk-Magasinet nr. 9 2013

> flex1one A/S | ladelundvej 37-39 | 6650 Brørup | 76 15 25 00 | mail: [email protected]

11

61

47

13

se tilbud på flex1one.dk

Samlet TIlBUDSprIS 39.900,- Samlet TIlBUDSprIS 99.900,-

siCe s63 Afbalanceringsapparat medautomatisk indtastning af data.Mange programmer for alufælge,også for skjulte vægte bag egerne.pris kr. 26.900,-

siCe s42Halvautomatiskdækskiftermed vippetårn.Spænder hjul 12”–22” pris kr. 21.800,-

siCe s45 topTop fuldautomatisk dækskifter med hjælpearm, God til lavprofil og ”run flat”. Håndterer hjul 13” – 25”. Inverter motor 220 volt, 2 hastigheder. pris kr. 52.200,-

siCe s68-s Afbalanceringsapparat med ultralyd sensor for mål af højde-slag og sidekast, muliggør op-timering af dæk/fælg i forhold til rundhed. elektro mekanisk opspænding og mange pro-grammer for alufælge, også for skjulte vægte bag egerne. pris kr. 54.800,-

ekstra4 fingerflange +5 fingerflange +varevognsflangesæt.pris kr. 13.000,-

sisiCe s42 siCe s63 Afbalanceringsapparat medautomatisk indtastning af data.

siT

siC siCe s45 top esi siCe s68-s

Alle priser er ekskl. moms, levering og montagearbejde. priserne er gældende til og med den 31. december 2013.

Mercedes og BMW er nærmest ind-begrebet af bund solid tysk kvali-tet, og nu har de to legendariske

bilproducenter besluttet at udvide samar-bejdet med Hankook og OE montere model-ler fra Mercedes E-klassen og BMW 5-serien med Hankook’s fl ere gange prisvindende high-end produkt - Hankook Ventus S1 evo2.

Deutche Qualität vælger koreansk kvalitet”Hankook er i forvejen OE leverandør til andre Mercedes og BMW modeller. Og at deutche Qualität atter vælger koreansk kvalitet understreger yderligere Hankook’s position som én af verdens førende dæk-producenter, som også er i stand til at levere high-end produkter til nogle af verdens ypperste bilmærker”, siger Klauz Christen-

sen, salgschef på Auto hos den danske Han-kook importør, Nordisk Dæk Import.

Fokus på støjniveau og rullemodstandDen nye ultra miljøvenlige Mercedes-Benz E 220 BlueTEC BlueEFFICIENCY Edition vil rulle ud fra fabrikken i Stuttgart monteret med 17” Hankook Ventus S1 evo2. I udviklingen af Ventus S1 evo2 har der været fokus på reduceret støjniveau og lav rullemodstand, hvilket til fulde matcher den miljøvenlige linje, som Mercedes signalerer med sin E 220 BlueTEC BlueEFFICIENCY Edition.

Hos BMW er det modellerne 520i, 528i, 530i, 535i og 520d, der nu fra fødslen er monteret med 17” Hankook Ventus S1 evo2. BMW har i øvrigt også Hankook som OE leve-randør til Mini samt BMW 1 og 3 serierne,

og Mercedes offentliggjorde tidligere på efteråret, at man har valgt at OE montere Hankook Ventus Prime2 dæk på den nye Mercedes S-klasse.

Hankook udvider produktionen i EuropaHankook rangerer blandt verdens 7 største dækproducenter og er OE leverandør til en række af verdens førende bilproducenter. Det er foruden Mercedes og BMW blandt andre VW, Audi, Ford, Opel, Kia og Hyundai. På Hankook’s topmoderne fabrik i Ungarn produceres millioner af dæk til OE montering på europæiske bilmærker. Fabrikken blev taget i brug i 2007, og Hankook investerer p.t. mere end 300 mio. euro i en udvidelse, som vil bringes den europæiske produktion af Hankook dæk op på 17 mio. stk. årligt. n

Tyskerne vælger koreansk kvalitet:

Mercedes E-klassen og BMW 5-serien monteres med Hankook dæk fra fødslen

DÆK-Magasinet 9 · 2013 · 13

Page 14: Dæk-Magasinet nr. 9 2013

Trelleborg lancerer:

Load Calculator app til AndroidTrelleborg har udvidet sit digitale udbud

med lanceringen af sin “TLC – Trelle-borg Load Calculator” app til brug på

Android tablets. Appen som allerede er tilgængelig til iPad og desktops, hjælper til ved beregningen af det optimal lufttryk til traktorer, en yderligere version af appen til brug på iOS smartphones, vil blive lanceret i forbindelse med den førende internatonale landbrugsudstilling, AGRITECHNICA 2013, som bliver afholdt i Hannover, Tyskland, fra den 10. – 16. November, 2013. Mød Trel-leborg i hal 9, stand E06.

Roberto Angelucci, Digital Marketing Manager ved Trelleborg Wheel Systems siger: “Moderne landbrug kræver, at land-brugets fagfolk er opdateret, med de nyeste værktøjer, løsninger og tjenester der er til rådighed for dem, med henblik på at drive deres landbrugsbedrift mere effektivt og produktivt.

“Hvad angår, den overvældende popu-laritet af “TLC – Trelleborg Load Calculator” app, ved brugere af iPads og desktops, har vi taget beslutningen om, at udvide tilgæn-geligheden af appen yderligere både til iOS og Android mobil og tablets.”

Den smarte og brugervenlige app, er specielt udviklet til landmænd, maskinsta-tioner, dækforhandlere og maskinhandlere, og er et professionelt værktøj, der giver den præcise beregning af traktorens belastning pr. Aksel, for at bestemme det optimale luft-tryk for en given arbejdsopgave, så man får mest ud af dækkene og dermed maksimerer produktiviteten.

“TLC – Trelleborg Load Calculator” er tilgængelig på 12 sprog, og kan blive down-loaded fra Apple store, Google Play og Trelleborg Wheel Systems hjemmeside:

www.trelleborg.com/en/wheelsystems/Technical-Information/Trelleborg-Load-Calculator

Henrik Bitzer.

Nordic Consumer Sales Director tiltrådt hos BridgestoneHenrik Bitzer er pr. 1. august 2013 til-trådt stillingen som Nordic Consumer Sales Director hos Bridgestone.

Henrik kommer fra stillingen som adm. direktør for Euromaster Danmark og har arbejdet de seneste 15 år hos Michelin Gruppen.

14 · DÆK-Magasinet 9 · 2013

Page 15: Dæk-Magasinet nr. 9 2013

Er du voresnye GummiGuru?

First Stop søger gummieksperter

Ring 87 64 66 68 og hør nærmere i dag,eller send en e-mail til os på info@fi rststop.dk

CE

R T I F I ED

DE A L E

R

CE R T I F I E D

DE A L E R

CE

R T I F I ED

DE A L E

R

CE R T I F I E D

DE A L E R

Som en del af First Stop i Danmark, har du og dine medarbejdere adgang til nogle af de bedste kurser

og efteruddannelses-tilbud i branchen. Vi sikrer også, at dit dækcenter eller værksted bliver

Certifi ed Bridgestone Dealer, så du er godt rustet til at tilbyde dine kunder de bedste produkter.

Ved du hvilken type gummi, der er sikrest ved hårdt brug? Hvilken type der holder bedst? Hvilken der passer perfekt og samtidig støjer mindst? Og kan du uden at blinke sige, hvilken slags gummi, som giver den bedste ydeevne?

Hvis du kan svare ja til ovenstående spørgsmål, og ovenikøbet driver et dækcenter, et bilværksted eller er ansat og har lyst til at starte selvstændigt, så er du måske lige den, vi søger.

First Stop, der er en del af en stor international kæde, lancerer nemlig et nyt dækcenter-koncept, med fokus på rådgivning, kvalitet og service, og vi søger i disse dage nye partnere i fl ere forskellige områder rundt omkring i landet.

Så hvis du gerne vil være med til at sættestandarden inden for rådgivning om gummi,så ring til os og hør nærmere.

Page 16: Dæk-Magasinet nr. 9 2013

Kim Have fra Jens Lillelund & Co. Eftf. A/S, som har importen af Corghi fra italien fortæller, at hele Corghi’ s maskinprogram indenfor afbalancering, har været igennem den helt store opda-

tering. ”Der er lanceret enormt mange spændende tekniske løsninger, der

sikrer en hurtig og præcis afbalancering. Men generelt er hele afbalan-ceringsprocessen blevet markant mere enkel i de nye modeller, og vi er glade for at kunne præsentere dem for vores kunder”, siger Kim have.

Corghi EM 9580 C kan afbalancere person-, motorcykel- og lette varevognsdæk.

Maskinen leveres, som udgangspunkt med elektronisk opspænd af fælge. Dette sikrer en præcis og ensartet opspæn-ding af fælgene hver gang. Den kan håndtere op til 28” fælge

I Danmark markedsføres maskinen kun med integreret sonar i beskyttelsesskærmen. Det vil sige, at det frem over kun er nød-vendigt, at markere på indersiden af fælgen, hvor vægten skal sidde, og automatisk ved maskinen, hvilket program der skal anvendes. Når man så lukker skærmen, så ved maskinen samti-digt, hvor bred fælgen er. Så alt i alt er hele processen blevet hurtigere og lettere.

Maskinen kan naturligvis arbejde med skjulte vægte. Efter endt afvejning kører maskinen selv frem til det punkt, hvor vægten skal placeres. I Aluprogrammet markeres punktet med laserlys, igen for at mindske fejlmulighederne for operatøren, og dermed undgå ekstra arbejde.

Maskinen vil selv gøre opmærksom på, hvis hjulet bør optimeres.

Corghi har gennemgået

STOR opdatering

Her er der en simpel og overskuelig menu, der bærer operatøren igen-nem processen. Vægtoptimeringsprocessen er også blevet markant lettere, og mere overskuelig.

Corghi EM 9980 C kan naturligvis også afbalancere person-, motorcykel- lette varevognsdæk. Dette er dog steppet op og afba-lanceringsmaskinen til den mere krævende bruger. Den arbejder med Touchscreen, og kan tage op til 32” hjul. I gennemsnit tager en afvejning og optimeringsdiagnosticering 5,5 sekunder. Den er ligeledes med elektronisk opspænd af hjul.

Ved at trykke på skærmen, der viser et gennemskåret fælg, og de placeringsmuligheder der er af vægte, ved maskinen hvilket program der skal køres, og man lukker skærmen ned… alt andet foregår auto-matisk.

Med laserlys analyseres hjulets dimension, og der laves samtidigt en diagnosticering af højde-/sidekast. Dette foregår alt sammen i en arbejdsgang, og tager derfor ikke mere af operatørens tid. Han undgår bare rettidigt, at montere problem dæk, hvis problemet kan minimeres eller elimineres fra starten.

Efter endt cyklus, kører maskinen frem til punktet hvor vægten skal placeres, og ved tryk på en knap, frem til den andens sides ubalance. Her bremses hjulet automatisk.

Maskinen leverer naturligvis alle de funktioner der forventes, også bl.a. splitvægt funktion til alufælge. Flere operatører kan endvidere arbejde med forskellige dækdimensioner på skift, idet maskinen husker og genkender hver enkelt operatørs opgaver. Det hele betjenes Touch-screen. n

16 · DÆK-Magasinet 9 · 2013

Page 17: Dæk-Magasinet nr. 9 2013

Dunlop klar med innovativt vinterdæk til små og kompakte bilerDenne vinter udvider Dunlop sit udvalg af vinterdæk med dækket Winter Response 2 til små og kompakte biler. Dækket imponerer med sine håndterings- og bremseegenskaber under vinterforhold. Samtidig kommer en ny udgave af SP Winter Sport 4D, der er et high-performance vinterdæk.

Winter Response 2 er udviklet med henblik på den europæiske dæk-mærkningsordning, der trådte i

kraft i november sidste år. I dag er det et krav, at alle nye dæk skal mærkes i for-hold til deres brændstofforbrug, vådgreb og eksterne rullestøj. Dunlops nye Winter Response 2 er blevet klassificeret med B i vådgreb i 16 af de 22 dimensioner dækket kommer i.1

Winter Response 2 er designet til at hjælpe bilisten med at bremse og styre på sne, is og i vådt føre. Disse krav bliver opfyldt ved hjælp af innovativ teknologi. Den nye teknologi dækker over skulderblade i 45 graders vinkel. De forbedrer vejgrebet på sne og is samt i kurverne. Dækkets nye profil har også en innovativ blokgeometri. Det giver et bedre træk under acceleration og når man skal bremse på snedækkede vinterveje. Desuden giver den større lamel-tæthed bedre bid i kanterne og en mere stabil kørsel i vådt føre. Dertil kommer et forbedret træk, kortere bremselængde og bedre drejeegenskaber på sne. Og endelig er også brændstoføkonomien forbedret i Winter Response 2*.

Dækket kommer i 22 dimensioner i området 155/65 R14 til 195/65 R 15.

For dækproducenten er Winter Response 2 det perfekte supplement til

et andet vinterdæk — SP Winter Sport 4D. Dette dæk hører til i high-performance-delen af Dunlops vinterdæksportefølje.

SP WinterSport 4D (High-performance)SP WinterSport 4D er et specialudviklet dæk uden pigge til de forskelligartede vinterfor-hold på de europæiske veje. Dækket har fået sit navn pga. det innovative 4D-lamelsystem og har V-formede riller med et unik system til bortledning af sne. Det sikrer, at slidba-nen ikke blokeres af kompakt sne. En anden egenskab er den savtakkede inderside af blokkene, som forbedrer bremseegenska-berne i dyb sne.

SP WinterSport 4D egner sig også til våde veje, som aldrig ser solen eller bliver så varme, at de kan tørre. For at kunne præ-stere under disse forhold har dækket fået et retningsbestemt design og et dynamisk slid-banemateriale, der effektiv bortleder vand ved at fjerne turbulens i rillerne. Materia-lesammensætningen giver desuden et for-træffeligt vejgreb.

Dunlop SP WinterSport 4D fås i 37 dimensioner fra 195/65R16 til 255/35R19. Dermed passer dækket til flere end 8 ud af 10 biler på markedet for high performance-dæk. n

1. De viste klassificereringer er kun estimater og kan ændres. De endelige klassificeringer for dette nye dæk vil fremgå ved lanceringen på markedet.

* Sammenlignet med dets forgænger.

Thomas Jacobsen er startet som salgskonsulent med ansvar for København, Østsjælland, øerne og

Bornholm, og afløser Flemming Christen-sen der gik på pension lige før sommer-ferien.

Yokohama’s nye salgskonsulent kom-mer til jobbet med stor salgserfaring fra

tidligere virke i andre brancher og en stor personlig lidenskab for biler og teknik. Efter en grundig oplæring i selskabet i Hvidovre, er Thomas Jacobsen nu på lan-devejen for at servicere selskabets mange kunder. Vi byder ham velkommen i Dæk-branchen. n

Nyt ansigt hos Yokohama

DÆK-Magasinet 9 · 2013 · 17

Page 18: Dæk-Magasinet nr. 9 2013

DÆKIMPORTØR-FORENINGENBESTYRELSE 2012/2013 Kenneth Saust, formandHammerholmen 12, 2650 HvidovreTel. 3645 0046

Georg Nielsen, kassererBanemarksvej 50E, 2605 BrøndbyTel. 4323 0400

F.F.R.D.BESTYRELSE 2012/2013

Erik Neuberg Rasmussen, formandNørrelundparken 7F, 6760 RibeTel. 2044 1684

Benny Kristensen, næstformandEuroband A/S, Merkurvej 7, 6650 BrørupTel. 7960 2600

Sten E. JeppesenN.O.G.I., 8220 BrabrandTel. 8747 7171

Henrik NielsenVulkan Dæk A/S, Hvedevej 28, 8920 Randers NV, Tlf.: 8642 4288

David GalvinTobøl Dæk A/S, Vesterbyvej 29, Tobøl, 6683 Føvling, Tlf. 7539 8300

DÆK SPECIALISTERNES LANDSFORENINGBESTYRELSE 2012/2013

Jesper S. Sørensen - formandSuper Dæk Service DanmarkMerkurvej 7, 6650 BrørupTel. 7615 1112

Felix RatgenSkodborg Dæk Service ApSIndustriparken 16, 6630 RøddingTel. 7484 8580

Christian JakobsenEuromaster Danmark A/SBådehavnsgade 20, 2450 Kbh. SVTel. 8728 2828

Brian LundFirst Stop, Bridgestone DanmarkSigma 1, Søften, 8382 HinnerupTel. 8764 6696

Bjarke LarsenPointS, GaltenØstergaardsvej 27, 8464 GaltenTel. 8694 6069

Per KlosterALCAR Danmark A/SBizonvej 2A, Skovby, 8464 GaltenTel. 7015 0000

Preben ThinggaardA/S Ovethi, Dansk Dæk ServiceOdensevej 35-37, 5591 Gelsted Tlf. 6449 1063

NOVEMBER/DECEMBER 2013FØDSELSDAG15/11/80 Stefan Will 33 Kjellerup Vulkanisering og Dækcenter17/11/61 Søren Bak Rasmussen 52 Euromaster Aalborg17/11/66 Kurt Kjær Schultz 47 Kjellerup Vulkanisering og Dækcenter20/11/47 Kai Mikkelsen 66 Ovethi, Gelsted20/11/72 Bjørn Rosgaard Hamann 41 Kjellerup Vulkanisering og Dækcenter22/11/50 Jens Moesgaard Leth 63 Nordisk Olie- & Gummi Import25/11/59 Villy Lassen 54 Super Dæk Service Assens26/11/60 Jan Jensen Møller 53 Euromaster Herlev29/11/43 Per Laursen 70 Point S Silkeborg29/11/62 Jan Villadsen 51 Super Dæk Service Odense Syd29/11/68 Bjarne Perlt 45 Point S Dækringen Vordingborg30/11/53 John Bachmann 60 Euromaster Nyborg30/11/64 Lars Christian Nissen 49 Ovethi, Gelsted30/11/65 Flemming Brandt 48 Super Dæk Service Aabenraa 02/12/76 Pasi Pietikainen 37 Starco Danmark02/12/78 Christian Ellern Gøttsche 35 Euromaster Grenå02/12/86 Klaus Hvid 27 FirstStop Eriks Dækservice, Slagelse04/12/53 Mads M. Sørensen 60 Point S Hadsund Vulkanisering05/12/69 Martin Thorsson 44 FirstStop Nordsjællands Auto & Dæk Center05/12/69 Niels Thorrson 44 FirstStop Nordsjællands Auto & Dæk Center05/12/82 Nicolaj K. Nielsen 31 Ovethi, Hjørring06/12/68 Ole Hvenegaard Nielsen 45 Ovethi, Varde07/12/60 Jørgen T. Jacobsen 53 Grusbakkens Autogummi, Gentofte09/12/45 Svend Andersen 68 Svend’s Dæk, Odder09/12/58 Michael Nielsen 55 Tikøb Dæk11/12/69 Claus Wraae Andersen 44 FirstStop Brædstrup Dækcenter12/12/76 Johnny Kamph 37 Kjellerup Vulkanisering og Dækcenter13/12/78 Henrik Ivar Jensen 35 Ivar Jensen Autogummi, Helsingør14/12/47 Verner Løbner Jørgensen 66 Ovethi, Gelsted JUBILÆUM 01/12/78 Børge Rasmussen 35 Ovethi, Gelsted

Fødselsdage – MærkedageFødselsdage – MærkedageDato Navn Alder Firma

Dæk-Magasinet vil gerne have endnu fl ere læsere. Derfor tilbyder vi nu, at medarbejderne i foreninger-nes medlemsvirksomheder kan få deres eget abon-nement og få sendt Dæk-Magasinet direkte hjem til privatadressen. Et medarbejder årsabonnement på

Dæk-Magasinet koster kun kr. 280,- (inkl. moms) for 11 eksemplarer, idet vi kvitterer med en gratis fremsendelse

af december nummeret 2013. Alle nye abonnenter deltager endvidere i lodtrækning om 2 billetter til SuperCross & Freestyleshow i Herning 2014.

Konkurrrencen slutter d. 31.12.2013 og vinderne får direkte besked d. 6.1.2014. Årsabonnement på Dæk-Magasinet tegnes på Dækbranchens webshop: webshop.dsl-tyres.dk

Medarbejder tilbud:

Årsabonnement til halv pris + konkurrence

Erik Neuberg Rasmussen, formand

Euroband A/S, Merkurvej 7, 6650 Brørup11 eksemplarer, idet vi kvitterer med en gratis fremsendelse

Medarbejder tilbud:

Årsabonnement til halv pris

Brancheblad

udgivet af

Dækbranchens

Fællesråd

ISSN 1901-9068 · 86. Årgang

November 2013 - NR. 9

Stigende politisk opbakning Side 4

Mere om TPMS

Side 10

Kom med til

Dækfirma til filmen Side 20

November 2013 - NR. 9November 2013 - NR. 9

Udvidet vinter nummer28 sider

Kom med til Kom med til

& FREESTYLESHOW

18 · DÆK-Magasinet 9 · 2013

Page 19: Dæk-Magasinet nr. 9 2013

Større vækst og udviklingSuper Dæk Service har udviklet sin mar-kedsføringsstrategi, som med mange nye digitale tiltag har et større fokus på vækst og salg – både indenfor salg af dæk, men i høj grad også inden for autoservice. Før-ste spadestik i denne nye strategi er rekla-mefi lmen ”Alle skal vide”, hvor kæden for-tæller hele verden, at de også er et super godt værksted. For at styrke denne stra-tegi har kæden ændret i sin organisation og oprustet med fl ere nye ansættelser.

Super Dæk Service går nu målrettet efter at hente kunder på markedet for autoservice. Kæden lancerer derfor et nyt totalkoncept, som skal øge omsæt-ningen på værkstedkunder fra 120 mio. kroner til 300 mio. kroner inden for en fem-årig periode. Ni ud af 10 kunder ser Super Dæk Service udelukkende som et dækværksted og ved ikke, at vi også er et godt serviceværksted. Vi har en klar mål-sætning om at være branchens bedste på begge områder, så opgaven er meget klar, nemlig at ændre på den opfattelse hos eksisterende og nye kunder, siger Jonas Højland Pedersen, der er Administrerende Direktør hos Super Dæk Service.

Nye regioner og nye ansigter Organisationen har et solidt tag i hele landet gennem de tre regioner: Nord, Syd og Øst. Dette tag fastholdes og sikres af de tre nyudnævnte regionschefer Peter H. Skriver, Peder Hansen og Jens S. Jør-gensen, der varetager drift og salg i de tre regioner.

Den øgede fokus på salg og vækst følges op af ansættelsen af den erfarne salgsdirektør Jesper Mauritzen, der har en fortid i branchen fra bl.a. GM og Goodyear/Dunlop. Pr. 01/11-2013 skal hans store net-værk og erfaring styrke salgsledelsen og -udviklingen i organisationen.

Et kendt ansigt hos Super Dæk Service – Jesper Sørensen – er nu pr. 01/10-2013

udnævnt som marketingdirektør og har ansvaret for, at den nye strategi føres ud i livet gennem nye digitale tiltag og opfølg-ning på den landsdækkende reklamefi lm. Selvsamme Jesper Sørensen går desuden forrest i kampen om at sprede budskabet om kædens gode værksted, da han selv spiller hovedrollen i reklamefi lmen. Dette er et glimrende eksempel på, at kæden med sin nye organisation og strategi sæt-ter handling bag sine ord, når de siger, at de vil være ”branchens bedste”. n

Super Dæk Service styrker strategien og opruster organisationenSuper Dæk Service har en vision om at være branchens bedste. Det være sig både som dækspecialist og indenfor autoservice, hvilket i disse dage illustreres gennem en omfattende reklamefi lmskampagne. Oprustning i organisationen og en styrket strategi skal føre visionen ud over rampen.

Når Dækværksteder også vil udføre mekanisk arbejde

Flere og flere dækværksteder er begyndt at tilbyde kunderne meka-nisk reparationer på deres biler, hvil-

ket må ses som en naturlig udvikling til at skabe større omsætning og indtjening for dækvirksomhederne.

Man har fra myndighedernes side fået fokus på denne udvidelse i dækbranchen, og begyndt at give påbud om ventilation m.m.

Men omstilling af et værksted fra rent dækservice værksted, til også at foretage mekanisk værksted, er ikke helt uproble-matisk og det kan være forbundet med store omkostninger. Omstillingen indebæ-rer straks, at værkstedet skal leve op til de samme krav til indretning, miljø m.m. som et almindeligt autoværksted.

Eksempel på de vigtigste store detaljer i forbindelse med omstillingen er:

Rum ventilation fordi:• der foretages Olieskift• der er brug af kemiske hjælpemidler,

rustløsner , bremserens m.m• der foretages opstart af motor ved skift

af olie/frostvæske• der udledes dampe fra olie/kølervæsker

m.m.Udsugning for udstødningsgasser fordi:• der sker opstart af motor ved skift af

olie/frostvæske/motorjustering m.m.Særlige lovkrav til affaldshåndtering af: • olie, fi lter, bremseklodser, kølervæske

m.m.

Ovennævnte er kun en del af de ændringer der skal tages hensyn til, hvis man vil udvide sit tilbud til kunderne til også at omhandle mekanisk arbejde. Derfor anbefaler DSL, at tager kontakt til Dækbranchens arbejdsmil-jørådgiver, og få foretaget en kortlægning af, hvad der kræves af tiltag for den enkelte virksomhed, inden den lovligt kan foretage omstillingen.

For yderligere oplysninger kontakt Dækbranchens Arbejdsmiljørådgiver AMS-Miljø på tlf.: 20 80 55 62 eller mail: [email protected]

Jesper Sørensen

Jesper Mauritzen

DÆK-Magasinet 9 · 2013 · 19

Page 20: Dæk-Magasinet nr. 9 2013

Bridgestone Amerika annoncerede i begyndelsen af marts 2013 en mang-foldig promoverings kampagne til

støtte af DreamWorks Animation’s seneste 3D fi lm, Turbo, om en ordinær havesnegl der drømmer om at deltage i Indy 500. Alliancen mellem Bridgestone’s ikoniske Firestone brand og DreamWorks Animation, kendt for deres hit fi lm; Shrek, Kung Fu Panda og Madagascar, vil give Firestone kunder mulig-hed for at stifte bekendtskab med den snar-ligt berømte hurtige snegl og hans snedige racing team.

Bridgestone afdelinger over hele verden benytter denne mulighed til at promovere Firestone navnet. I Europa, hvor fi lmen har været vist siden begyndelsen af denne måned, har Firestone iværksat fl ere salgs-kampagner i en række lande, heriblandt, Danmark.

“Firestone er et ikonisk brand, der har været repræsenteret i Europa siden 1930’erne. Det er stadig et navn, der er kendt af mange – især i det sydlige Europa – for dets motorsportsaktiviteter Formel 1, Le Mans 24-timer og Indy Car. Denne fi lm og sponsorpakken giver os en mulighed for at bringe Firestone tilbage på landkortet igen”, siger Jake Rønsholt, General Mana-

Bridgestone’s og dets Firestone brand går sammen med DreamWorks Animation og Turbo filmen

ger, Corporate and Brand Communications, Bridgestone Europe.

Firestone Racing dæk, det offi cielle dæk i det amerikanske IZOD IndyCar mesterskab, har en fremtrædende position i fi lmen, der delvis foregår ved Indy 500 løbet. Film-skaberne har haft et tæt samarbejde med Bridgestone Amerikas Motorsportsafdeling, og Firestone ingeniører for at kunne forstå teknologien bag racerdækkene og for at sikre præcision og autenticitet i denne høj-hastigheds fi lm.

“Vi så muligheden for at gå sammen med DreamWorks Animation, og at fortælle historien om en hurtig snegl der drømmer om at konkurrere i Indy 500, som en natur-

lig forlængelse af vores engagement i at introducere sporten til en ny generation af motorsportsfans”, udtaler en talsperson for Bridgestone Amerika. “Turbo’s udholdenhed og mod er helt på linje med Firestone’s arv i IndyCar racing og på Indianapolis Motor Speedway. Vi kunne ikke være mere begej-strede for dette samarbejde.”

“Denne alliance med Bridgestone Ame-rika og Firestone tilfører ægte racing begej-string til Turbo, en sjov 3D tur i højt tempo for hele familien”, siger Anne Globe, Dream-Works Animation’s Chief Marketing Offi cer. “Fans vil elske de muligheder, som dette iko-niske brand skaber, for at møde Turbo uden for biografen.” n

www.turbomovie.com www.dreamworksanimation.com/movies/turbo/

20 · DÆK-Magasinet 9 · 2013

Page 21: Dæk-Magasinet nr. 9 2013

SDS Albertslund åbner topmoderne drive-in værksted!Den 28. oktober slår Super Dæk Service Albertslund portene op til et nyrenoveret drive-in værksted. Her kan travle kunder få skiftet dæk og klaret mindre reparationer uden at bestille tid i forvejen med garanti for, at alle kommer til!

Ifølge Jens Schnack, regionschef hos Super Dæk Service, opstår det nye drive-in værksted efter ønske fra kunderne. ”I

en undersøgelse fortalte kunderne, at de ønsker bedre service med lange åbningsti-der, og at de ikke behøver bestille tid til dæk-skift eller mindre reparationer. Derfor har vi

drive-in til kl. 20 på mandage og onsdage, og lørdagsåbent frem til den 21. december,” fortæller Jens Schnack.

Nyt højteknologisk værksted og nye folk!Selvom SDS indfører god, gammeldags ser-vice, hvor kunderne kan køre ind, når de har fri, så er der ikke noget gammeldags over værkstedet. Der er nyt udstyr overalt med nye monteringslinjer, så der kan arbejdes hurtigt til glæde for kunderne samtidig med, at de tunge løft klares mekanisk, til glæde for medarbejderne.

”Hele værkstedet er bygget om til drive-in. Der er hele 6 baner til dækskift og to høj-teknologiske monteringslinjer, der forsyner folkene med dæk. Vi har fået et nyt digitalt, laserstyret afbalanceringsapparat og nye digitale pumpebure. Læg dertil vores 6 nye lifte til mekanisk arbejde på biler og vare-vogne, så vi også er klar til småreparatio-ner på stedet” fortæller Søren A. Sørensen, afdelingsleder i SDS Albertslund, som sam-tidig har oprustet med nye, dygtige folk til værkstedet.

Det tunge arbejde er fortid Værkstedet har alt det nyeste tekniske løf-teudstyr inklusiv trolleyer til at transportere dæk og fælge. Det er et lovkrav, men hos SDS er det helt naturligt at passe på sine medarbejdere. Derfor køres dæk og fælge f.eks. på trolleyer, så medarbejderne ikke bliver slidt af de mange tunge løft i løbet af en arbejdsdag.

”Hvis drive-in bliver en succes, vil vi se det på andre udvalgte SDS værksteder. Det er desværre ikke nok at være et moderne, højteknologisk værksted med dedikerede medarbejdere for at få succes med drive-in. Det kræver også den rigtige beliggenhed tæt på store trafi kårer, så kunderne kører lige forbi og får bedst mulige adgangsforhold til og fra drive-in værkstedet,” slutter Jens Schnack. n

Continental på australsk topmærkeDet australske topmærke Holden Spe-

cial Vehicles, HSV, har valgt at mon-tere Continentals ContiSportContact

5P på alle modeller af deres hidtil mest kraft-fulde bil, Gen-F GTS, der har 585 HK og et drejningsmoment på 740 Nm. Gen-F bilerne kører ikke blot i Australien, men eksporteres også til New Zealand og UK. n

DÆK-Magasinet 9 · 2013 · 21

Page 22: Dæk-Magasinet nr. 9 2013

Gebyr på dæk - 2. kvartal 2013Miljøministeriets bekendtgørelse om gebyr og tilskud til nyttiggørelse af dæk, nr. 148 af 16. februar 2009.

I parentes er angivet tallene for 2. kvartal 2012 til sammenligning. I forhold til 2012 viser 2. kvartal 2013 en fremgang i stykantallet på 18 %.

Dækbranchens Miljøfond • e-mail: [email protected] • www.dmf-tyres.dk

Samlede gebyrindtægter for 2. kvartal 2013 kr. 13.177.722 (kr. 11.240.454)

Små dæk (gruppe 1 og 2) udgør kr. 8.191.910 (kr. 6.879.167)

og store dæk (gruppe 3, 4, 5, 6 og 7) udgør kr. 4.985.812 (kr. 4.361.288)

1. Nye og brugte personbil- & MC-dæk samt varebil-, industri- og landbrugsdæk<= 7.00-15 el. 255-15

kr. 8.191.485(kr. 6.878.887)

= 819.149(687.889)

dæk

2. Regummierede personbil- & MC-dæk samt varebil-, industri- og landbrugsdæk <= 7.00-15 el. 255-15

kr. 425(kr. 280)

= 85(56)

dæk

3. Nye og brugte varebil-, lastbil-, industri- og landbrugsdæk > 7.00-15 el. 255-15 og < fælgd. 19,5”

kr. 876.000(kr. 758.150)

= 35.040(30.326)

dæk

4. Regummierede varebil-, lastbil-, industri- og landbrugsdæk > 7.00-15 el. 255-15 og < fælgd. 19,5”

kr. 18.300(kr. 6.813)

= 1.464(545)

dæk

5. Nye og brugte lastbil-, industri-, landbrugs- og traktordæk >= 19,5” og < fælgdiameter 24”

kr. 2.013.900(kr. 1.758.225)

= 26.852(23.443)

dæk

6. Regummierede lastbil-, industri-, landbrugs- og traktordæk >= 19,5” og < fælgdiameter 24”

kr. 607.462(kr. 751.125)

= 16.199(20.030)

dæk

7. Nye, brugte og regummierede industri-, landbrugs-, traktor- og entreprenørdæk >= fælgdiameter 24”

kr. 1.470.150(kr. 1.086.975)

= 6.534(4.831)

dæk

Total kr. 13.177.722 905.322 dæk

(kr. 11.240.454) (767.120)

22 · DÆK-Magasinet 9 · 2013

Page 23: Dæk-Magasinet nr. 9 2013

400/55 × 22.5385/65 × 22.5400/60 × 22.5500/45 × 22.5500/50 × 22.5500/60 × 22.5550/45 × 22.5550/60 × 22.5600/50 × 22.5

600/55 × 22.5700/40 × 22.5700/50 × 22.5600/55 × 26.5700/50 × 26.5800/45 × 26.5650/65 × 30.5750/60 × 30.5850/50 × 30.5

flotation dæk

BRIXIUS TRADING A/SLogistikparken 16-18 . 8220 Brabrand

Tlf. 86 24 42 55 . Fax 86 24 41 [email protected]

Hvert år kårer Super Dæk Service det værksted, der har gjort det bedst i hele landet. Der bliver målt på øko-

nomiske nøgletal som vækst, omsætning og overskud, men der kigges naturligvis også på kundetilfredsheds skemaer og medarbej-dernes trivsel. Og i år var SDS Hjørring klart bedst blandt 59 værksteder!

For afdelingsleder, Hans Poulsen, hand-ler det om teamet og udvikling af værkste-det. ”Vi har udviklet og strømlinet værkste-det, så der er 100 % fokus på kunderne og deres behov. Kunderne har travlt, så vi skal arbejde hurtigt. De har brug for at få repa-reret bilen nu, eller få nye vinterdæk i dag og ikke om 14 dage! Det stiller krav til med-arbejderne om fl eksible arbejdstider, men når de samtidig oplever, at folk roser os i lokalområdet og at kunderne strømmer ind, så kan de godt se meningen med den ekstra indsats,” fortæller Hans Poulsen.

Danmarksmestre i holdånd Ifølge Hans Poulsen er alle stolte over kårin-gen som landets bedste SDS værksted. ”Det er hele huset, der har vundet pokalen og checken på de kr. 5.000, som jeg i øvrigt har givet til medarbejderne, og de fi nder så ud af, hvad den skal bruges til, og hvis de vil have mig med, så tager jeg med”, griner

Hans Poulsen. SDS regionschef, Peter Skriver, fortæller,

at SDS Hjørring er braget frem. ”De vinder på holdningen til at ville opnå gode resultater og hele deres adfærd med at yde god service over for både private og erhvervskunder. Vi har en vision hos SDS, hvor vi siger, at ”vi vil være branchens bedste”. Det taler man ikke om i Hjørring, her gør man det! Og da alle mand ved det, så går de også den ekstra

mil for kunden, og det bliver bemærket - og fortalt videre”, siger Peter Skriver.

”SDS Hjørring er et udsædvanligt godt team med en fantastisk kultur og hold-ånd. Det tager tid at opbygge den holdånd og mestre de kompetencer, der skaber så god service, så de er helt sikkert også langt fremme i feltet ved kåringen af Danmarks bedste SDS værksted til næste år,” slutter Peter Skriver. n

Super Dæk Service Hjørring er Danmarks bedste SDS afdeling!Super Dæk Service i Hjørring kan godt være stolte. Afdelingen er netop blevet kåret til Danmarks bedste SDS værksted i 2012/2013. Det kræver hårdt arbejde, en klar og tydelig strategi alle forstår - og et godt sammenhold at nå så langt.

DÆK-Magasinet 9 · 2013 · 23

Page 24: Dæk-Magasinet nr. 9 2013

Goodyears højtydende vinterdæk- UltraGrip 8 Performance - leverer varen på sne, sjap og isGoodyear har for nylig lanceret high-performance vinterdæk UltraGrip 8 Performance. Det er udviklet til at give bilisterne et bedre vejgreb i den kolde europæiske vinter med sjap, is og sne. Og det er bilisterne interesseret i. For Goodyears markedsundersøgelser har vist, at bilisterne er utrygge ved at køre om vinteren. De ønskede et bedre vej-greb, mere føling med underlaget og bedre bremseevne.

„Mange bilister prøvede at køre på de sne-dækkede veje, da de hårde vintre ramte Europa for et par år siden. Det husker de stadig og det har ført til en stærkere og mere målrettet efterspørgsel efter bedre vejgreb og bremseevne i vintervejret. Derfor udvik-lede vi UltraGrip 8 Performance dækket til at opfylde disse behov,” siger Fabien Desarcon, der er Goodyears marketingschef for vinter-dæk. Det nye dæk er udviklet til at kunne give optimalt vejgreb under skiftende vejr-forhold. Silikat-mønsterblanding i dækket gør, at det kan fastholde sin elasticitet og et godt vejgreb selv ved lave temperaturer. Samtidig har dækket tilpas stivhed over en større temperaturskala.

Ved at kombinere tre dækteknologier har Goodyear altså udviklet et dæk, der både giver dækket stivhed og en fremra-gende håndteringsevne på sne. Dækkets hydrodynamiske riller giver det også gode egenskaber på sne i hele dets levetid. Og den sav-formede ribbe i midten af dækket fungerer som en sneplov, der griber fat i den øverste sne for ekstra trækkraft.

Den forbedrede håndteringsevne afspej-ler sig også i uafhængige testresultater. De viser, at det nye dæk i gennemsnit er 3% bedre at håndtere på sne sammenlignet med konkurrenterne1.

Under bremsning fungerer den savtak-kede midterribbe som en sneplov. Det giver en 6% kortere bremselængde på sne, sam-menlignet med de tre hovedkonkurrenter2. Og om vinteren tæller hver en meter, når der skal bremses ned. De forskellige vinkler på hjørnerne af savtakkerne sikrer desuden et bedre træk på sne. Da der imidlertid aldrig er sne uden sjap, har Goodyear sørget for brede skulderriller, der effektivt frigør sne under hele køreturen. En større nettokon-taktfl ade i midten med større aftryk øger bremseevnen og giver bedre kontrol på is sammenlignet med forgængerne. “Vi har

gjort os umage med at levere et high perfor-mance-dæk, der kan klare forhold med sne og is. Det er ofte de mest ekstreme forhold, og derfor har de fået ekstra opmærksom-hed. Af samme årsag arbejder vi på at løse selv de mindste problemer, så vi leverer et førsteklasses dæk, der er pålideligt,” siger Fabien Desarcon.

76 forhandlere i Goodyears Test Driver-program har testet UltraGrip Performance 8 i mindst fi re måneder og har givet det rigtig gode anmeldelser. De vurderede dækket på en skala fra 1 til 4 for et antal parametre og dækket fi k en særligt høj vurdering for dets evne til at bremse i vådt føre (3,65) og dets håndtering på sne (3,34).

Oktober måned plejer at være et godt tidspunkt for bilister at skifte til vinterdæk. Her kan temperaturen nemlig sagtens krybe under de 7 grader. Det er den temperatur, det normalt anbefales at sætte vinterdæk på bilen. n

1 Sammenlignet med gennemsnitlig performance hos tre førende konkurrenter på sne, målt af TÜV SÜD Automotive i marts 2012, dækdimensioner: 225/45R17 94V, Testbil: Audi A3 1.8 TFSI Sportback, Sted: Ivalo (FIN), Mireval (FR), Rapportnr.: 76248182.

2 TÜV SÜD rapport nr.: 76248182.

24 · DÆK-Magasinet 9 · 2013

Page 25: Dæk-Magasinet nr. 9 2013

Med et nyt dæk til lette lastvogne op til 16 ton giver dækproducen-ten Michelin nu en hjælpende hånd

til driftsøkonomien i landets mindre trans-portvirksomheder. Michelin X® MULTI D for-længer således dækkenes levetid med 18 procent, mens rullemodstanden reduceres med 12 procent. Begge dele betyder lavere driftsomkostninger.

- 75 procent af alle lette lastvogne fi n-des i mindre transportvirksomheder og kører under 100.000 kilometer årligt. Så for transportørerne er en meget vigtig faktor i driften, at dækkene er funktionsstærke i lang tid og under varierende forhold – både sommer og vinter. Man skal kort og godt kunne stole på, at dækkene leverer, kilome-ter efter kilometer, år efter år, siger Anders Lindgren, teknisk ekspert for lastvognsdæk hos Michelin Nordic.

MICHELIN X® MULTI™ D:• 18 procent længere levetid sammenlignet

med den foregående serie (MICHELIN XDE 2).

• 12 procent lavere rullemodstand sammen-lignet med den foregående serie (MICHE-LIN XDE 2). Det giver lavere brændstof-forbrug.

• 5 dB mindre dækstøj end sin forgænger.• Godkendt som vinterdæk i Sverige og

Norge i henhold til gældende lov (3 Peak Mountain Snow Flake-mærket).

MICHELIN X® MULTI D introducerer et helt nyt mønster med lameller, som går helt ned i bunden af mønsteret. Dette sikrer optimalt vejgreb i hele dækkets levetid. Det nye dæk er udviklet og designet på Michelins forsk-nings- og udviklingscenter i Clermont-Fer-rand i Frankrig. Det produceres på Michelins højteknologiske fabrik i Karlsruhe, Tyskland.Dækket fi ndes i følgende størrelser:215/75 R 17.5, 225/75 R 17.5, 235/75 R 17.5, 245/70 R 17.5 n

MICHELIN X® MULTI™ D

Michelin lancerer nyt dæk til lette lastvogneLængere levetid, lavere rullemodstand og mindre dækstøj. Michelin lancerer nyt dæk til lette lastvogne* med en totalvægt op til 16 ton.

Den mørke tid er over os og derfor uddelte Michelinmanden refl eksve-ste til de morgentravle cyklister i

København to dage i slutningen af oktober måned.

Da det er livsvigtigt for cyklister at blive set, især i efterårets og vinterens mørke timer har dækfirmaet Michelin valgt, at sætte ekstra fokus på sikkerheden for de bløde trafi kanter.

Uddelingen af gule overtræks refl eks-veste skete langs to af de mest trafi kerede cykelstier i Danmark, nemlig ved Dron-ning Louises Bro og Gyldenløvsgade, hvor ansatte fra Michelin i selskab med den vel-kendte Michelin-mand stod klar i eftermid-dags- og morgentimerne.

”Nogle vil sikkert spørge, hvad bildæk har med cyklister at gøre. Til det er svaret: En hel del. For sikkerheden for alle trafi kanter er et helt centralt aspekt i Michelins arbejde –

Cyklister skal ses i mørket

både, når vi udvikler vores bildæk, og når vi laver cykeldæk, hvad mange faktisk ikke ved, at Michelin også gør”, siger Lennart Loma-eus, miljøchef hos Michelin Nordic.

”Baggrunden for, at vi sætter fokus på det at blive set over for cyklister i Køben-havn er, at Michelin er partner i WHO’s glo-bale kampagne ”Decade of Action For Road Safety 2011-2020”, tilføjer han.

Målet med WHO’s kampagne er at fore-bygge fem millioner trafi kdrab rundt om i verden frem til 2020.

”Det ses meget tydeligt, at København er cyklisternes by. Vi har udleveret lidt over 2000 veste på ganske få timer, hvilket tog noget længere tid i Stockholm, hvor cykel-trafi kken langt fra er som her i den danske hovedstad” slutter Lennart Lomaeus og fort-sætter uddelingen til de smilende cyklister.

Cykler i fakta Sammenlignet med mange andre lande er cyklen en helt central del af det sam-lede transportbillede i Danmark.

Seneste tal fra DTU (Transport-vaneundersøgelsen 2012) om cykel-trafi kken i Danmark viser, at danskere i alderen 10-84 år i snit foretager 0,47 cykelture per dag. Her kører de 3,16 km for hver tur, svarende til 1,49 km om dagen i gennemsnit. Cykelen står i dag for 16 pct. af al persontransport i Danmark. Det svarer til 3,6 pct. af trans-porten i kilometer. For erhvervsaktive og studerende i byer som København og Aarhus er tallene markant højere. Eksempelvis tager 36 pct. af alle, der arbejder eller studerer i København, cyklen. Og 52 pct. af københavnerne, der arbejder eller studerer uden for kommunen, tager cyklen..

MICHELIN X® MULTI™ D

et helt centralt aspekt i Michelins arbejde – bygge fem millioner trafi kdrab rundt om i verden frem til 2020.

kommunen, tager cyklen.

DÆK-Magasinet 9 · 2013 · 25

Page 26: Dæk-Magasinet nr. 9 2013

Pirelli Snowcontrol 3 - Vinterspecialist til kompaktklassen

Pirelli Snowcontrol 3 er udviklet specielt til de krav, der stilles til biler i kompaktklassen og brillerer med dynamiske og sikre køreegenskaber. Dækket giver

et maksimum af vejgreb, traktion og stabilitet på snedæk-ket, våd og tør kørebane. Samtidig sikrer vinterspeciali-sten korte bremselængder og maksimal kontrol. Pirelli Snowcontrol 3 er en ”velafbalanceret vinterspecialist med sportsligt-dynamiske håndteringskvaliteter i vådt føre, præ-cise styreegenskaber samt minimale bremselængder på snedækket og våd kørebane”, vurderede testeksperter. Dækket opnåede topkarakterer ved bremsning på sne og i vådt føre, ved håndtering på våd kørebane og på rundbane i en stor test og i det endelige testresultat kårede eksper-terne Snowcontrol 3 til “ægte vinterkonge”.

Interactive-Brickwork-Siping-teknologi (IBS)Takket være dækkets specielle profildesign og det runde tværsnit giver Snowcontrol 3 masser af traktion på sne-dækkede kørebaner. Interactive-Brickwork-Siping-tekno-logi (IBS) i lamelprofilen, en specifik lamelgeometri, giver profilblokkene mulighed for vertikale, uafhængige bevæ-gelser og sørger således for optimale ydelser på både tør og våd kørebane.

I produktionen anvendes gummiblandinger, som giver toppræstationer ved sne og vådt føre. Den innovative tolags slidbaneblanding og den specielle vulstgeometri sikrer maksimal stabilitet og præcis håndtering af bilen. Brugen af højt-mættet vinyl-polybutadien forbedrer balan-cen mellem hysterese (køreegenskaber på våd kørebane) og blandingens elasticitet (egenskaber på sne) og skaber således totalt set særdeles afbalancerede køreegenska-ber. Snowcontrol 3 fremstilles af miljøvenlige materialer, som reducerer miljøbelastningen i produktion og i dæk-kets levetid til et minimum. Dækket opfylder EU-direktivet vedrørende lavere støjgrænseværdier og giver desuden en høj kørekomfort. n

Trelleborg viser bredeste sporvidde og trædeflade på det største dæk nogensinde

Trelleborg vil præsentere det gigantiske IF900/65R46 TM1000 High Power dæk på Agritechnica udstillingen som finder sted fra 10. til 16. november 2013 i Hannover, Tyskland. Det innovative TM1000

High Power mønsterdesign maksimerer sporvidden og sikrer den bredest mulige trædeflade på markedet, giver optimal trykfordeling og den største respekt for jorden.

Piero Mancinelli, R&D direktør for dæk til land- og skovbrug hos Trel-leborg Wheel Systems, siger: “BlueTireTM teknologiens slidbane som er udviklet til vores nyeste kæmpedæk er et resultat af vores avancerede teknik. Den nye BlueTireTM slidbane øger slidbanebredden væsentligt, og når den anvendes på IF900/65R46 TM1000 High Power sikrer det en ekstra bred trædeflade ved lavt tryk. Dette resulterer i en optimal fordeling af trykket på jorden for at øge høstudbyttet og samtidig forhindre at jorden sammenpresses.”

Lorenzo Ciferri, marketingsdirektør for dæk til land- og skovbrug hos Trelleborg Wheel Systems, siger: “For at opfylde behovene hos nuvæ-rende og kommende generationer af High Power traktorer, har Trelle-borg gennem årene gennemført mange produktudviklinger med førende traktorproducenter. I 60’erne og 70’erne var Trelleborg den første til at introducere lavtrykskoncept for landbrugsdæk med Trelleborg Twin Trac-tor serien. I det seneste årti, har Trelleborg lanceret det første 710/75R42 2,15 meter dæk i 2005, det første 900/60R42 dæk i 2007 såvel som den første IF750/75R46 2,3 meter dæk i 2011.”

Trelleborg er den eneste dækproducent som tilbyder to alternativer i 2,3 meter størrelsen i 46 tommer segmentet, IF750/75R46 og det nye IF900/65R46 som begge fås som komplette hjul med THK Trelleborg fælge.

Lorenzo Ciferri fortsætter: “Udvidelsen af TM1000 High Power og dets THK fælgsortiment har været drevet af to vigtige mål; forbedret ydeevne og mindre miljøbelastning. Med andre ord sigter vores nyeste udviklinger mod at øge effektiviteten og produktiviteten i dagens og morgendagens landbrug og samtidig nedsætte traktorens miljøbelastning.”

På Agritechnica vil de særlige egenskaber ved det nye dæk blive demonstreret og der sættes fokus på Trelleborgs fortsatte engagement i omsorg for miljøet. n

26 · DÆK-Magasinet 9 · 2013

Page 27: Dæk-Magasinet nr. 9 2013

Som oplyst tidligere i år, har Dækimpor-tørforeningen set sig nødsaget til, at afslutte den mangeårige service, som

importørernes kunder har kunnet benytte sig af i form af reklamationsbehandling af dæk hos Teknisk Service i Brøndby.

Dækkenes kvalitet er, gennem de næsten 80 år som Teknisk Service har eksi-steret (mange husker det stadig som A.O.R), blevet bedre og bedre, og antallet af rekla-mationssager er i dag så få, at det desværre ikke længere er muligt at opretholde den nationale service overfor kunderne.

Dækimportørforeningen og Kurt Holst vil dog gerne gøre ”rent bord” og derfor fore-tages der reklamationsbehandling på vanlig vis t.o.m. udgangen af november måned i år. For at Kurt dog kan nå at klare opgaverne i

sit normale hurtige ekspeditionstempo, skal dæk som ønskes reklamationsbehandlet af Teknisk Service fremsendes, så de er Tek-nisk Service i hænde – senest fredag d. 15. november 2013.

Dæk, som ankommer senere end oven-stående dato, ser vi os desværre nødsaget til at returnere til afsender for afsenders regning, meddeler Dækimportørforeningen. Fremtidig reklamationsbehandling af dæk vil individuelt blive informeret til kunderne af hver enkelt dækimportør.

Kurt Holst vil dog ikke forlade branchen helt, idet han indtil videre fra årsskiftet vil være at finde i Dækbranchens Fællesråds sekretariat, hvor Kurt med sin store viden og ekspertise kan bidrage på mange områder. n

Sidste mulighed for reklamationsbehandling af dæk i Teknisk Service

Japanske Toyo er nu på banen med Snowprox S943, der er efterfølgeren til det populære vinterdæk til mindre

og mellemstore biler, Snowprox S942. Med tusindvis af Snowprox S943 og andre Toyo dæk på hylderne markerer den danske Toyo importør, Nordisk Dæk Import, at japanerne med fornyet kraft ruller ind på det dansk dækmarked.

- Toyo har i et par år været mærket af ulykken på atomkraftværket Fukushima, som var energileverandør til Toyo fabrikken. Det kunne aflæses på leveringssikkerheden, men Toyo er nu atter oppe i gear som en sikker leverandør af deres bund solide brand til det europæiske marked, siger Klauz Chri-

stensen, salgschef på Auto hos Nordisk Dæk Import A/S.

Fremragende EU-værdier for et vinterdækToyo producerer altså igen på højtryk, og vinternyheden Snowprox S943 er som skræddersyet til dansk vinterføre. Dækket klarer sig fornemt under meget varierende vinterforhold med sne, slud, regn og tør vej, som er så typiske for dansk vinterføre.

- Med Snowprox S943 har Toyo udviklet et støjsvagt vinterdæk med et fantastisk vej-greb i både tørt og vådt føre - uden at det er gået ud over køreegenskaber og bremse-evne på snedækkede veje. Den danske vin-

ter får ganske enkelt svært ved at overraske Snowprox S943, påpeger Klauz Christensen, som henviser til værdierne på dækkets EU-label.

- Dækket har opnået værdien C for både ”rullemodstand” og ”vådgreb” samt 2 lyd-bølger (70 dB) for ”ekstern støj”. Det er frem-ragende værdier for et vinterdæk!

25 år med ToyoToyo har 70 års jubilæum i 2015, og Nordisk Dæk Import har samarbejdet med japanerne i 25 år. Toyo har 6.000 ansatte og er en af verdens ledende dækproducenter, og det kendte brand OE-monteres på mange bil-modeller verden over. n

Toyo Snowprox S943 er som skræddersyet til dansk vinterføre

DÆK-Magasinet 9 · 2013 · 27

Page 28: Dæk-Magasinet nr. 9 2013

Vinter teknologi – udViklet i samarbejde med de førende bilproducenter – din sikkerhed under alle Vinterforhold.

pirelli distributør danmark: strini tires a/stel.: 4589 4400 fax.: 8030 4415 mail: [email protected]

DET NYE Winter sottoZero™ 3

www.pirelli.DK

132467PTD_DU_SOTTO3_Daek_Mag_RZ.indd 1 22.10.13 14:30