Top Banner
1
16

Business Region Skåne – årsrapport 2015

Jul 25, 2016

Download

Documents

Business Region Skåne – årsrapport 2015
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Business Region Skåne – årsrapport 2015

1

Page 2: Business Region Skåne – årsrapport 2015

2

Bilden av Skåne sprids över världen2015 blev ett händelserikt år i Skåne. IBM etablerade sig i vår region, tredje säsongen av TV-serien Bron hade premiär, mateventet White Guide Junior genomfördes och Skåne är starkare än någonsin på internationella gästnätter.

– Business Region Skåne marknadsför Skåne genom en mängd aktiviteter som på olika sätt stärker Skåne och gör Skåne mer synligt internationellt. Vi behöver de positiva händelserna för att väga upp utmaningarna som Skåne står inför, säger Bodil Rosvall Jönsson, VD för Business Region Skåne.

Under året inledde Business Region Skåne ett arbete med att uppdatera varumärket Skåne så att det ska kunna användas av ännu fler framöver och dessutom kunna fungera bra i relation med andra varumärken. Läs mer på sidan 16 om hur vi förnyar varumärket.

Anders Karlsson tog över som styrelseordförande för Business Region Skåne efter Göran Holm, som varit ordförande sedan koncernen bildades 2008.

– När jag började som ordförande sågjag särskilt fram emot att vidareutveckla den redan väldigt starka organisationen och verksamheten. Min spontana bild av Business Region Skåne när jag tog över ordförandeskapet var att det var en väldigt välskött koncern med hög effektivitet. Det är påtagligt att de som arbetar i koncernen har en stark känsla för sina uppdrag och det märks att det är ett starkt team som arbe-tar för att stärka Skåne, säger Anders Karlsson.

Anders Karlsson lägger stor vikt vid Business Region Skånes uppgift att kommunicera och marknadsföra Skåne som en stark och attraktiv plats:

– Vårt uppdrag är att sprida bilden av Skåne utomlands, och vi har mycket godaförutsättningar för detta framöver med tanke på etableringarna av forsknings- anläggningarna ESS och Max IV. Jag tror inte vi riktigt har förstått den fulla potentialen i dessa anläggningar än. De kommer verkligen sätta Skåne på kartan och Business Region Skåne har en mycket viktig roll i detta arbete.

Men Skåne har stora utmaningar. En sådan är den höga arbetslösheten som präglar flera delar av regionen.

– Business Region Skånes grunduppgift är att skapa dynamik i regionen så att vi iförlängningen kan få ut fler i arbete, säger Anders Karlsson.

www.skane.com

2

TIPS! Du har väl sett vår nya Skåne-film ”7 awesome facts about Skåne”? Se filmen på Play.skane.com.

Jag tror inte vi riktigt har förstått den fulla potentialen i ESS och Max IV.

Page 3: Business Region Skåne – årsrapport 2015

33

BUSINESS REGION SKÅNEBusiness Region Skånes uppdrag är att föra ut Skåne till världen och att välkomna världen till Skåne. Tillsammans med de fyra dotterbolagen Event in Skåne, Film i Skåne, Invest in Skåne och Tourism in Skåne arbetar koncernen för att locka fler besökare, stora evenemang, filmproduktioner och investeringar till Skåne. Business Region Skåne marknadsför Skåne och har ansvaret att stärka och utveckla varumärket Skåne.

STYRELSE Anders Karlsson, OrdförandePeter Danielsson, Ordinarie ledamot Region SkåneIlmar Reepalu, Ordinarie ledamot Region SkåneAngela Everbäck, Ordinarie ledamot Region SkånePierre Månsson, Ordinarie ledamot Region SkåneKent Mårtensson, Ordinarie ledamot Kommunförbundet SkåneChrister Wallin, Ordinarie ledamot Kommunförbundet SkåneGöran Holm, Suppleant Region SkånePia Ingvarsson, Suppleant Region SkåneLisa Bäck, Suppleant Region SkånePer O Andersson, Suppleant Region SkåneMagnus Nilsson, Suppleant Region SkåneAnnika Román, Suppleant Kommunförbundet SkåneFredrik Jönsson, Suppleant Kommunförbundet Skåne

Bodil Rosvall Jönsson, VD och Anders

Karlsson, styrelseordförande för

Business Region Skåne.

Page 4: Business Region Skåne – årsrapport 2015

44

Dansare från hela världen

I Helsingborg arrangerades Europeade med 6 000 deltagare från 24 nationer, vilket

förvandlade staden till en folkfest med dansare från hela världen. Totalt genererade eventet

cirka 26 miljoner kronor i turismomsättning.

Lilla bilden: Björn Bergman, styrelseordförande och Pehr Palm, VD för Event in Skåne AB.

STYRELSE EVENT IN SKÅNEORDFÖRANDEBjörn Bergman, Svenska Stadskärnor

ORDINARIE LEDARMÖTERMartin Martinsson, Musik i SydElisabeth Millqvist, Wanås KonstKarin Karlsson, Malmö LiveJohan Wester, komiker/entreprenör

Page 5: Business Region Skåne – årsrapport 2015

5

300 värvade event och möten2015 blev ett rekordår för Skåne som event- destination. Tillsammans med partners har Event in Skåne värvat 60 event och möten med ett beräknat framtida turismekonomiskt värde på 500 miljoner kronor. Sedan starten 2008 har Event in Skåne medverkat i över 300 värvningar till ett värde av två miljarder i turismomsättning. Utöver detta har kommunerna i Skåne, akademin, lokala föreningar och organisationer inom idrott, kultur och kongress

värvat och genomfört ytterligare event som bidrar till nya reseanledningar, arbetstillfällen, tillväxt och som stärker varumärket Skåne.

2015 var ett spännande eventår då Skåne fick stå värd för exempelvis ishockey-VM för damer, Nordea Masters, Helsingborg Open, ponny-EM, karting-VM, White Guide Junior, semifinal i Årets kock, European College of Sports Science (ECSS) och Mötesindustriveckan, som för första gången hölls i Skåne. Under året har Event in Skåne analyserat effekterna av några utvalda event där bland annat det turismekonomiska värdet har beräknats: Kiviks marknad genererade 32 miljoner, veteran-VM i badminton 17 miljoner, junior-VM i innebandy 7 miljoner och Europeade 26 miljoner.

– Vi ser fram mot handbolls-VM för herrar 2023 som när det senast genomfördes här genererade 175 miljoner kronor i Skåne. Utväxlingen på event och möten är ofta 5-10 gånger de investerade offentliga medlen, och för att kunna fortsätt leverera i samma takt i den allt tuffare konkurrensen krävs en långsiktig stabil offentlig finansiering, säger Pehr Palm, VD för Event in Skåne.

Event in Skånes vision är att Skåne ska vara en ledande eventregion i norra Europa. Som en del i arbetet för att uppnå detta har Event in Skåne under hösten tillsammans med Tourism in Skåne och näringslivet arbetat med att kalibrera sina respektive strategier för att Skåne ska bli en attraktivare destination. Samtidigt går arbetet vidare med att stödja kommunerna i deras arbete för att ta fram eventstrategier som en del i den lokala destinationsutvecklingen.

– 2016 ser vi fram mot att välkomna ett av världens största vandringsevent till Skåne, Eurorando. Det är ett extra spännande event för att det kopplar samman hela Skåne, säger Pehr Palm.

Eurorando förväntas locka cirka 5 000 deltagare och projektledningen sköts av Event in Skåne som arbetar i nära samarbete med European Ramblers Association, Svenska Turistföreningen, Tourism in Skåne, Skåneledens utvecklingsavdelning och de 26 skånska och 2 danska kommuner som är med och arrangerar och sätter programmet för Eurorando 2016. Andra event och möten att se fram mot nästa år är branscheventet Sweden Live, konferensen för analys av turism, Yrkes-SM, handbolls-EM för damer, boule-SM, karting-VM, utställningen Body World och Mänskliga rättighetsdagarna.

Event in Skåne fortsätter att arbeta gentemot de event och rättighetsinnehavare som genererar högst avkastning i hårda och mjuka värden på investerade medel. Skåne ska erbjuda en fantastisk mix av nya och återkommande event och möten samt livskvalitet i världsklass!

www.eventinskane.com

Över 90 procent är nöjda eller mycket nöjda med Event in Skånes verksamhet.

Page 6: Business Region Skåne – årsrapport 2015

6

Skånsk film med bredd och spetsSkånsk film samspelar med både nationell och in-ternationell utveckling. 2017 ersätts till exempel det statliga filmavtalet av en statlig filmpolitik med betydelse för hela filmområdet. Skåne står väl rustat inför framtiden genom den regionala strategi och handlingsplan för film, rörlig bild, transmedia och digitala spel som antogs under året. Regionernas roll i den nationella filmpolitiken blev också temat för Film i Skånes medverkan i Almedalen.

Film i Skåne stärkte även sina internationella samarbeten. Under senhösten bytte den mest internationaliserade verksamheten, Oresund Film Commission, namn till Southern Sweden Film Commission med uppdrag att marknadsföra Skåne och Blekinge som inspelningsplats. Filmproduktion är ofta resultatet av ett samarbete mellan flera länder. Inom talangutveckling deltog Film i Skåne i det europeiska nätverket Screen Talent Europe, som passande nog förlade en träff till Malmö under festivalen Nordisk Panorama.

Den svensk-danska TV-serien Bron avverkade sin tredje, kritikerhyllade säsong, och det spekulerades förstås om en fjärde säsong.

Film i Skåne samarrangerade inte mindre än elva skånska filmpremiärer i företrädesvis Malmö, men även Ystad och Lund. Tillsammans med SVT Malmö beslöt Film i Skåne att utveckla dramaserier för barn, och tillsammans med Svenska Filminstitutet och övriga produktionscentra i landet utvecklar man korta skräckfilmer inom satsningen It’s Alive.

Den regionala kulturnämnden beslöt under hösten att förstärka visningsnätverket CineSkåne, som tillsammans med filmfestivalerna utgör den infrastruktur som krävs för att i demokratisk mening tillgängliggöra ett brett utbud av film i hela Skåne. Filmbranschen i sin tur hade till-gång till internationella mötesplatser i Skåne under bland annat The Financing Forum for Kids Content, Malmö Arab Film Festival Market Forum och Nordisk Panorama Forum for Co-financing of Documentaries. Den viktigaste mötesplatsen för ung film var Pixel Skånes Filmfestival i Ystad, där Pixel Talent Award vanns av Caroline Eriksson.

Pixelfilmer visades också vid andra kulturevenemang som Kulturnatten i Lund, Samtidigt i Malme och Kulturdagen i Örkelljunga. I samarbete med Svenska Filminstitutet arrangerade Film i Skåne Skolbiodagen under BUFF (Barn- och ungdomsfilmfestivalen i Malmö) medan Kulturskolan Ystad arrangerade filmkurser i Ystad Studios Film Camp.

– Den stora utmaningen under 2016 och framåt blir att göra verklighet av den beslutade regionala handlingsplanen för film, rörlig bild, transmedia och digitala spel, säger VD Ralf Ivarsson. Inte minst filmfinansieringen måste öka för att vi ska dra fördelar av den stora potential som finns inom skånsk film.

– En utmaning på ett annat plan är att gå vidare i arbetet för jämställdhet och tillgänglighet, i allt från representa-tion till resursfördelning, avslutar Ralf Ivarsson.

www.filmiskane.se

Filmfinansieringen måste öka för att vi ska dra fördelar av den stora potential som finns inom skånsk film.

Page 7: Business Region Skåne – årsrapport 2015

77

Framgång för Unga Sophie Bell

Huvudrollsinnehavaren Felice Jankell i långfilmen

Unga Sophie Bell av Amanda Adolfsson nominerades

till en guldbagge 2016 för Bästa kvinnliga huvudroll.

Lilla bilden: Anna Nordström Carlsson, styrelseord-

förande och Ralf Ivarsson, VD för Film i Skåne AB.

STYRELSE FILM I SKÅNEORDFÖRANDE Anna Nordström Carlsson, FEW

ORDINARIE LEDAMÖTERAnna Boreson, Malmö högskolaHannes Holm, regissörKatarina Liljenberg, Katarina Liljenberg ABDavid Polfeldt, Massive Entertainment

Page 8: Business Region Skåne – årsrapport 2015

88

STYRELSE INVEST IN SKÅNEORDFÖRANDEUlrika Nilsson, Lunds universitet

LEDAMÖTERGunilla Jönson, Lunds universitetLars Dahl, Sibbhultsverken ABBertil Åhnberg, IF MetallLjubo Mrnjavac, Rosengård Invest AB

Visionen blir verklighet

Forskningen inom exempelvis fysik, kemi, biologi och materialvetenskap Max

IV-laboratoriet kommer att ske med hjälp av synkrotronljus, för att göra det

osynliga synligt och utvidga gränserna för kunnandet inom respektive vetenskap.

När anläggningen invigs sommaren 2016 kommer Max IV kommer att bli den

synkrotronkällan med den mest briljanta röntgenkällan i världen.

Lilla bilden: Ulrika Nilsson, styrelseordförande och Stefan Johansson, VD för Invest

in Skåne AB.

Page 9: Business Region Skåne – årsrapport 2015

9

Flera stora etableringar2015 var getens år enligt den kinesiska kalendern. Året skulle präglas av fred och harmoni. Vi vet att så inte blev fallet. För Invest in Skånes del präglades dock året av konstruktivitet, ett annat kännetecken för getens år. 2015 var ett år av konsolidering och konstruktivitet.

Några av de viktigare händelserna för verksamheten och för vår region var att vi tack vare EU:s nya struktur-fondsperiod, genom de projekt som har blivit beviljade, kan intensifiera stödet till de skånska bolag som behöver öka sin internationalisering och export.

Tillsammans med andra projektpartners fick Invest in Skåne EU-finansiering för totalt sex projekt varav det största är ESS & Max IV Cross Border Science and Society-projektet. Projektet har en budget om cirka 190 miljoner kronor och ett delprojekt leds av Invest in Skåne.

De andra fem projekten som Invest in Skåne är involverad i går ut på att förstärka platt- formar och kompetensen hos bolagen för att vidareutveckla sin internationalisering. Projekten riktar sig till främst till företag inom Skånes styrkeområden, det vill säga livsmedel och förpackning, life science, cleantech, informations- och kommunikationsteknik (ICT) och designnäringarna.

EU-medlen gör det möjligt för oss att trappa upp stödet till just de skånska företagen och stärka det skånska näringslivet. Samtliga projekt löper över tre år.

Lundabolaget Alligator Bioscience tecknade under året ett avtal med läkemedelsjätten Johnson & Johnson. Avtalet är värt ungefär sex miljarder kronor och är inte bara den största i skånsk läkemedelshistoria, det är den största molekylaffären i Sverige någonsin. Affären är mycket välkommen i den skånska bioteknikvärlden.

Under andra kvartalet meddelades Canons förvärv av Axis Communications i Lund. Som ny ägare kungjorde Canon kort därefter sitt långsiktiga engagemang och planer på att utveckla verksamheten i Lund. Koncernen bygger nu ett nytt huvudkontor för 1 100 nya medarbetare.

Några av de affärer som Invest in Skåne varit en bidragande part i är IBM:s öppnande av ett utvecklingscentrum i Malmö-Lundregionen. Centrumet ska tjäna företagets samtliga nordiska kunder och som kommer att anställa ungefär 300 IT-ingenjörer. Vidare har vi bidragit till etableringen av Royal Pride i Lund. Det holländska bolaget har en av världens mest avancerade teknologier för växthusindustrin och är specialister inom produktion och förpackning av tomater.

Den tyska industrikoncernen Boschs etablering i Lund var ytterligare en markering av den pågående strukturomvandlingen inom ICT med internet of Things (IoT). Etableringen stärker utvecklingen och affärsmöjligheterna för idéer och applikationer på uppkopplade enheter och mobila lösningar för fordon, infotainmentsystem. Företaget har 60 anställda som de tar över från Sony Mobile.

– Sammanfattningsvis har 2015 varit ett bra år med strategiskt viktiga utländska investeringar. Det har rört sig om stora internationella företag som har påbörjat betydelsefulla investeringar i Skåne, investeringar som stärker Skånes position som kompetensnav för de branscher som är våra styrkeområden, säger Stefan Johansson, VD för Invest in Skåne.

www.investinskane.com

EU-medlen gör det möjligt för oss att trappa upp arbetet och stödet till just de skånska företagen.

Page 10: Business Region Skåne – årsrapport 2015

10

Hållbarhet är en grundförutsättning som inte går att välja bort.

Kunskap och hållbarhet stärker besöksnäringenSkåne har fortsatt att stärka sin position som internationellt attraktiv destination, och de utländska gästnätterna har slagit nya rekord.

Tourism in Skånes uppdrag är att tillsammans med kommuner och näringsliv utveckla och marknadsföra Skåne. Viktiga ingredienser i arbetet är att förmedla kunskap och verktyg, bygga plattformar och samordna insatser för besöksnäringen, allt i ett interna-tionellt perspektiv.

Globala trender och omvärldsfaktorer som hållbarhet och digitalisering har stor påverkan på besöksnäring-en. En hållbarhetsstrategi har utarbetats under 2015. Hållbarhetsfrågorna kommer att genomsyra arbetet i den egna verksamheten för att sedan tas ut i kommunikationen internationellt och successivt omfatta även besöksnäringen i Skåne.

– Att arbeta dedikerat med hållbarhetsfrågorna är en grundförutsättning som inte går att välja bort när vi bygger den attraktiva destinationen Skåne framöver, säger Pia Jönsson Raj-gård, VD för Tourism in Skåne.

En digital strategi för marknadskommunikationen arbetas fram under hösten och vintern, i syfte att stödja och ge riktlinjer i valet av plattformar och kanaler. Webbplatsen Visitskane.com byggs om med tydligare struktur samt ökad inspiration och tillgänglighet. En annan digital nyhet är en gemensam satsning mellan regionerna i södra Sverige, Trails of Southern Sweden, i syfte att utveckla ledbaserad turism. Genom destinationsutvecklingsprocesser leds företagare och kommuner framåt mot ett kunddrivet och konkurrenskraftigt arbetssätt. 12 av Skånes 33 kommuner med några hundratal företagare går just nu igenom denna process.

Det tematiska arbetet fortskrider, och för Skåne som mat- och dryckesdestination tas nu en kommunikationsstrategi fram, som kommer att tydliggöra Skånes position globalt sett.

Outdoor, ett annat starkt tema, utvecklas bland annat genom ett processarbete kring Skåneleden, i syfte att göra utbudet kring leden attraktivt och tillgängligt för den utländ-ska besökaren. En stor insats kring Kattegattleden, som invigdes i juni 2015, har genomförts tillsammans med Region Halland, och det gemensamma arbetet med att marknadsföra leden kommer att fortsätta.

Marknadsinsatserna på de sju prioriterade marknaderna har fortgått tillsammans med VisitSweden, och Malmö Turism som partners i den så kallade Masterplanen.

Den långsiktiga strategin för tillväxt i besöksnäringen – Collaborative Tourism 2020, som formulerades 2012, har under året reviderats.

– Några delstrategier har förtydligats i ljuset av de senaste årens utveckling och vi fokuserar ännu hårdare på internationaliseringen, säger Uno Levinsson, styrelseordförande i Tourism in

Skåne.Inför 2016 ligger fokus på att positionera Skåne

i den ökande konkurrensen och arbeta dedikerat med digitaliseringens möjligheter och utmaningar, hållbarhetsfrågorna, innovativ marknadsföring och gediget utvecklingsarbete. Allt i samarbete med partners och andra intressenter.

www.tourisminskane.com

Page 11: Business Region Skåne – årsrapport 2015

11

Satsning på SkåneledenEtt stort utvecklingsprojekt ska göra Skåneleden mer attraktiv och tillgänglig.Ovan vänster: Höganäs Saluhall samlar ett stort utbud av lokalproducerade delikatesser.Ovan mitten: Nyutvecklade produkter kring Skåneleden presenterades på en minimässa i maj.Ovan höger: Stränderna i Skanör-Falsterbo håller internationell toppklass.Nedan vänster: Pia Jönsson Rajgård, VD och Uno Levinsson, styrelseordförande för Tourism in Skåne AB.

11

STYRELSE TOURISM IN SKÅNEORDFÖRANDEUno Levinsson, Kiviks Musteri

LEDAMÖTERPeter Weinhandl, Swedavia Anki Dahlin, Kulturen i Lund Johan Delfalk, Adventura Christian Wilander, Daleken ABAnna Wittgren, Malmö Turism Roger Larsson, Sjöbo kommun Emma Håkansson, Helsingborgs stadEva Berglund, Kristianstad kommun

Page 12: Business Region Skåne – årsrapport 2015

12

Skåne – året som gått

Rekordstort veteran- VM i badmintonVeteran-VM i badminton som arrang-

erades i Helsingborg slog alla tidigare

deltagarrekord, över 1 300 spelare från

48 nationer deltog. Totalt genererade

eventet cirka 17 miljoner kronor i

turismomsättning.

seniorbadminton2015.com

Malmö och Skåne på tyska bussarEn av Tysklands största onlineresebyråer, Opodo, blev så imponerad av

intresset för Skåne och Malmö bland sina besökare under Tourism in

Skånes senaste kampanj, att de valde Skåne och Malmö som resmål för

sin egen kampanj i Berlin och Hamburg. Även 2015 ledde kampanjen

för Skåne till att ett ökat antal bokningar både av flyg och hotellnätter.

Matevent ökar Skånes statusEvent in Skåne identifierar och

värvar mat- och dryckesevent

för att öka Skånes status som

kulinarisk destination. Två event

som genomfördes 2015 och som

var steg i den processen var

White Guide Junior, där den

offentliga maten stod i fokus

samt semifinalen i Årets Kock.

whiteguidejunior.com

aretskock.se

Page 13: Business Region Skåne – årsrapport 2015

13

2016 är Vandringens år i SkåneEvent skapar gränsöverskridande samarbeten. Inför och

under Eurorando, ett av Europas största vandringsevent,

som kommer till Skåne 2016, samverkar länsstyrelsen,

26 skånska kommuner och två danska för att visa upp

det bästa av Skånes natur och kultur för Europas vandrare.

Projektledare för Eurorando är Event in Skåne. För att

även inspirera de skånska medborgarna att ta sig ut i

sin lokala natur har 2016 utsetts till Vandringens år.

Tourism in Skåne har under 2015 arbetat med produkt-

utvecklingsprocesser tillsammans med kommuner och

företagare utmed Skåneleden. Målet är att göra Skåne-

leden exportmogen av internationell standard. Kriterier

vid framtagandet av vandringserbjudandena har varit

att de ska vara anpassade för utländska besökare

och deras behov, bokningsbara online och skapa nya

säsonger. De första produkterna presenterades på en

mässa i maj, och en ny omgång är redo att lanseras i

januari 2016.

eurorando2016.com

Skåne – året som gått

Bron lockar medierna till SkåneUnder 2015 har Tourism in Skåne tagit emot cirka 130

besökande utländska medier. Journalisterna har främst

kommit från de sju prioriterade marknaderna (Danmark,

Tyskland, Nederländerna, Storbritannien, Norge, Ryss-

land och Kina), men också från andra länder som Polen,

Frankrike och Italien. Journalisterna har kommit både

individuellt och på gruppresor. Viktiga teman, som Tourism

in Skåne jobbar vidare med 2016, har varit mat och

dryck och outdoor, med fokus på vandring och cykling.

Ett annat betydande tema under 2015 var tv-serien

Bron. Trycket från våra internationella marknader var

mycket stort framför allt i samband med världspremiä-

ren av Bron 3 som hölls i Malmö i höstas. På premiären

kom sju journalister från Tyskland, Nederländerna och

Storbritannien.

Stort intresse för Cleantech Venture DayVid Cleantech Venture Day i Malmö möttes över 250 investerare och företag

från hela Europa och Kina under två dagar för att tala om utmaningar och affärer.

Några av besökarna i år var direktören för Kinas klimatgrupp, Robert Bosch,

Venture Capital, BASF Venture Capital och dedikerade investerare inom

cleantech som IDinvest Partners och Greencoat Capital.

Läs och lyssna på intervjuer på investinskane.com

Page 14: Business Region Skåne – årsrapport 2015

14

Skåne – året som gått

Från Skåne till SeoulI augusti åkte fyra unga film-

skapare från Skåne till Seoul

International Youth Film

Festival för att representera

Sverige. Festivalen anordnade

ett veckolångt program för

unga mellan 14-17 år från

hela världen där man skapar,

ser och analyserar film. Veckan

bjöd också på föreläsningar

och Master Classes med

professionella filmarbetare.

Film i Skåne och BUFF (Barn-

och ungdomsfilmfestivalen i

Malmö) gjorde gemensam sak

och skickade fyra unga som

varit verksamma inom film

i flera år och följts av Film

i Skåne genom bland annat

Pixel Skånes Filmfestival och

filmlägret Kulturkampen.

Deltog gjorde: Märta Åkerberg

(Kivik), Liam Åkeson Rayner

(Klagstorp), Maya Åkeson

Rayner (Klagstaorp) och Jacob

Böös (Abbekås).

Golfens världsstjärnor tillbaka i Skåne För andra året i rad kom världseliten i golf för att avgöra Nordea Masters

på PGA Sweden National i Bara. Med golf i världsklass mitt i landets

starkaste golfregion var publiksuccén med över 80 000 åskådare ett

faktum. Totalt genererade eventet över 50 miljoner kronor i turism-

omsättning.

nordeamasters.se

Skånska filmer visade och prisadeSkånska filmer syns ofta på filmfestivaler runtom i världen. Under året visa-

des Under rymdskeppet i regi av Caroline Ingvarsson och Granny’s Dancing

on the Table i regi av Hanna Sköld på Toronto International Film Festival.

Granny’s Dancing on the Table visades dessutom på Festival Internacional De

Cine de San Sebastian och vann Best Director Award på Women’s Interna-

tional Film and Showcase i Hollywood. Under rymdskeppet visades även på

BFI London Film Festival. Push Me i regi av Tove Pils visades på festivaler i

Glasgow, Hamburg, London och Köpenhamn, samt vann publikens pris på

Festival Silhouette i Paris. Skräckthrillern Sensoria i regi av Christian Hallman

hade premiär på Fantastic Film Fest i Austin, Texas, och på samma festival

visades Mannen utan riktning i regi av Johannes Stjärne Nilsson, Nina Jemth

och Pelle Öhlund.

Page 15: Business Region Skåne – årsrapport 2015

15

Skåne – året som gått

Process för utveckling av besöksnäringenFlera hundra företagare inom besöksnäringen och 12 kommuner i Skåne

deltar i en tvåårig process som ska leda till ett kunddrivet och konkurrens-

kraftigt arbetssätt. Utvecklingsarbetet drivs av Tourism in Skåne tillsammans

med offentliga aktörer och näringslivet i syfte att öka lönsamheten inom

besöksnäringen på ett långsiktigt och hållbart sätt.

EU-pengar hjälper kulturella företag ut i världenTillsammans med andra partners fick Invest in Skåne EU-finansiering för

totalt sex projekt, därbland Southern Sweden Creatives. Syftet är att öka

internationaliseringsförmågan bland företag inom kulturella och kreativa

näringar (KKN) i södra Sverige. Insatserna ska öka och stärka företagens

internationella närvaro genom bland annat kompetensutveckling och

stöd för att ta sig ut på internationella arenor. De näringar som projektet

fokuserar på är rörlig bild och design i ett bredare perspektiv. USA:s damer vann VM i ishockeyUnder påskveckan arrangerades

ishockey-VM för damer i Malmö.

Åtta nationer gjorde upp om

guldet, som vanns av USA.

worldwomen2015.com/se

Text: Business Region Skåne

Foto: Bengt Flemark (1, 3, 5, 6, 9, 10), Niclas Lydeen (4), Nonstop (7), Perry Nordeng (8), Fredrik Johs (11), Carolina Romare (11), Sara Brynskog (11), Mickael Tannus (11, 16), VisitSweden (12), Fredrik Berggren (12), Familjen Helsingborg (13), Monika Agorelius (13), Apelöga (13), Nordea Masters (14), Johanna Åkerberg (14), Andre Ringuette (15), The Creative Plot (15) From Skåne (16), Inphokus by Funcke (16), Malin Lauterbach (16).

Grafisk form: Wilma Designbyrå

Bäst i Sverige på miljömärkta eventMedvetandet om hållbarhet ökar

och kraven höjs även inom det

området. Arrangörerna i Skåne

arbetar väldigt framgångsrikt med

Håll Sverige Rents certifiering

”Miljömärkt Event”. 2015 blev

Skåne för femte året i rad regionen

med flest miljömärkta event.

Starka skånska dokumentärerDe skånska dokumentärfilmerna Pervert Park av Frida

Barkfors/Lasse Barkfors och Blodssystrar av Malin

Andersson visades på Hot Docs i Toronto, och på

International Documentary Film Festival Amsterdam

(IDFA) visades Every Face Has a Name av Magnus

Gertten och Becoming Zlatan/Den unge Zlatan av

Magnus Gertten och Fredrik Gertten. Dokumentären

Bikes vs Cars av Fredrik Gertten visades på ett flertal

festivaler och blev också ett inlägg i samhällsdebatten.

Page 16: Business Region Skåne – årsrapport 2015

16

wilm

ades

ign.

se

Vi fortsätter utveckla varumärket SkåneDet har hänt mycket sedan Business Region Skåne bildades 2008. 2015 inleddes därför ett arbete med att förnya varumärket Skåne för att skapa nya möjligheter och berätta dagens historia om Skåne.

Under året samlade därför Business Region Skåne nyckelpersoner från det skånska näringslivet, regionala och nationella organisationer och det offentliga för att diskutera hur vi bäst utvecklar varumärket Skåne.

Resultaten av dessa spännande och konstruktiva träffar lades samman med de undersökningar om varumärket Skåne som genomförts de senaste åren. Vi frågade dessutom 4 500 skåningar via Skånepanelen (Region Skånes medborgarpanel) vad de brukar säga om Skåne när de pratar med människor utanför regionen.

Arbetet har även lett till en reviderad varumärkesplattform och en ny målposition för varumärket Skåne som ska göra kommunikationen av platsen Skåne skarpare och tydligare.

Under 2016 tar vi nästa steg i arbetet. Då är det dags för verkstad, och en öppen och inkluderande process inleds där så många som möjligt som har anknytning till varumärket Skåne involveras. I denna process ingår såklart utveckling av digital plattform och andra verktyg som gör användningen av varumärket Skåne effektiv och lätt.

Skåne in i finrummetNär New York Times stora resemagasin presenterade sin lista över de 52 mest

spännande platserna att besöka under 2016 stod det ”Skane – Sweden” på plats 9.

Artikeln om Skåne har rubriken ”Nordic cuisine’s next big thing”, och fokuserar på

den skånska matkulturen och nämner en rad framstående restauranger i olika delar

av Skåne. Det ”nästan mytologiskt svenska” landskapet lyfts fram som en viktig

skånsk attraktion.1

skane.com