Top Banner
Kvůli nepřekonatelným bariérám jako jsou vysoké obrubníky nebo schody ve veřejných budovách či prostředcích MHD se nemohli prakticky nikam dostat. Nemohli navštívit divadelní předsta- vení, sportovat, zajít si na výstavu. O možnosti pracovat ani nemluvě. Po roce 1989 se situace dramaticky změ- nila. Především díky neziskovým organi- zacím se začalo o zapojování postižených do veřejného života mluvit a věci se začaly měnit k lepšímu. Od počátku de- vadesátých let přitom bylo v této oblasti nejviditelnější především Konto Bariéry Charty 77. Tématu postižených se po- stupně začala věnovat i celá řada dalších nadací a neziskových organizací. I když se za dvaadvacet let v přístupu společnosti k postiženým mnohé změ- nilo, stále zůstává jak mnoho fyzických bariér pro pohyb postižených ve veřej- ném prostoru tak bariér mentálních při jejich zapojování do zaměstnání. Při je- jich odstraňování hrají tuzemské nadace a jejich projekty stále klíčovou roli. Nadační fond pro podporu zaměstná- vání osob se zdravotním postižením (NFOZP) letos úspěšně dokončil pilotní projekt ochranné známky Práce postiže- ných. „V průběhu dvou let úspěšně prošlo auditem-hodnocením dvacet za- městnavatelů zdravotně postižených, kterým byla přidělena ochranná známka v kategoriích „vyrobeno“, „baleno“, „kompletováno“ a „služby“. Hodnocení jednotlivých zaměstnavatelů provádí Sdružení pro oceňování kvality, majite- lem ochranné známky je náš Nadační fond NFOZP,“ uvedla Hana Potměšilová, ředitelka NFOZP. Známky pro poctivé Firma, která získá známku musí při hodnocení prokázat, že na výrobku či službě se minimálně ze 75 procent podí- lely osoby se zdravotním postižením. „Známka, která byla v roce 2010 zařa- Postižení nepotřebují lítost _______________ 1 Osobnost měsíce - Tomáš Jindříšek __________ 4 Svět filantropie ______________________ 6 Profil – Nadace Jana Husa ________________ 7 Nadace v regionu _____________________ 8 Dobré zprávy ________________________ 9 Kalendář _________________________ 12 www.donorsforum.cz Z obsahu: Vážení čtenáři, přejeme vám příjemné prožití vánočních svátků. Do nového roku hodně zdraví a mnoho osobních i pracovních úspěchů. Těšíme se na setkávání s vámi v roce 2012 Vaše Fórum dárců Postižení nepotøebují lítost, ale možnost uplatnìní Téma Být postižený znamenalo před rokem 1989 téměř totéž, jako být ve vězení. Lidé s handicapem sice formálně mohli dělat v podstatě cokoliv, fakticky však naráželi na bariéry prakticky na každém kroku. 12 12/2011
12

bulletin FD 09 2011

Mar 27, 2016

Download

Documents

Bulletin Fóra dárců
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: bulletin FD 09 2011

Kvůli nepřekonatelným bariérám jako jsou vysoké obrubníky nebo schody ve veřejných budovách či prostředcích MHD se nemohli prakticky nikam dostat.

Nemohli navštívit divadelní předsta-vení, sportovat, zajít si na výstavu.O možnosti pracovat ani nemluvě.Po roce 1989 se situace dramaticky změ-nila. Především díky neziskovým organi-zacím se začalo o zapojování postižených do veřejného života mluvit a věci sezačaly měnit k lepšímu. Od počátku de-vadesátých let přitom bylo v této oblasti nejviditelnější především Konto Bariéry Charty 77. Tématu postižených se po-stupně začala věnovat i celá řada dalších nadací a neziskových organizací.

I když se za dvaadvacet let v přístupu společnosti k postiženým mnohé změ-nilo, stále zůstává jak mnoho fyzických bariér pro pohyb postižených ve veřej-ném prostoru tak bariér mentálních při jejich zapojování do zaměstnání. Při je-jich odstraňování hrají tuzemské nadace

a jejich projekty stále klíčovou roli.Nadační fond pro podporu zaměstná-

vání osob se zdravotním postižením (NFOZP) letos úspěšně dokončil pilotní projekt ochranné známky Práce postiže-ných. „V průběhu dvou let úspěšněprošlo auditem-hodnocením dvacet za-městnavatelů zdravotně postižených, kterým byla přidělena ochranná známka v kategoriích „vyrobeno“, „baleno“, „kompletováno“ a „služby“. Hodnocení jednotlivých zaměstnavatelů provádí Sdružení pro oceňování kvality, majite-lem ochranné známky je náš Nadační fond NFOZP,“ uvedla Hana Potměšilová, ředitelka NFOZP.

Známky pro poctivé

Firma, která získá známku musí při hodnocení prokázat, že na výrobku či službě se minimálně ze 75 procent podí-lely osoby se zdravotním postižením. „Známka, která byla v roce 2010 zařa-

Postižení nepotřebují lítost _______________ 1

Osobnost měsíce - Tomáš Jindříšek __________ 4

Svět filantropie ______________________ 6

Profil – Nadace Jana Husa ________________ 7

Nadace v regionu _____________________ 8

Dobré zprávy ________________________ 9

Kalendář _________________________ 12

www.donorsforum.cz

Z obsahu:

Vážení čtenáři,

přejeme vám příjemné prožití vánočních svátků.Do nového roku hodně zdraví a mnoho osobníchi pracovních úspěchů.Těšíme se na setkávánís vámi v roce 2012

Vaše Fórum dárců

Postižení nepotøebují lítost,ale možnost uplatnìní

Téma

Být postižený znamenalo před rokem 1989 téměř totéž, jako být ve vězení. Lidé s handicapem sice formálně mohli dělat v podstatě cokoliv, fakticky však naráželi na bariéry prakticky na každém kroku.

1212/2011

Page 2: bulletin FD 09 2011

2

zena do Národní politiky kvality,tak ukazuje, že toto je kvalitní, prově-řená a férová práce lidí se zdravotním postižením. Známka má velmi jasněa přísně nastavena pravidla, vymezuje se proti nepoctivému podnikání a zneu-žívání zdravotně postižených. Známka byla udělena firmám napříč obory,“ do-dala Hana Potměšilová.

Známku získala například úklidová firma, výrobna archivačních materiálů (šanony, obaly, obálky atd.), masérská společnost, výrobci speciálních textiliía oděvů nebo keramická dílna. Projekt ochranné známky začal pomáhat také při výběrových řízeních či udílení grantů na podporu práce zdravotně postižených některým krajům, obcím a státem zříze-ným organizacím.

Stejně, jako je pro dospělé důležitézaměstnání, je pro mladé lidi s handica-pem klíčové vzdělání. Poradní sbor Fondu vzdělání, který je společným dlou-hodobým projektem ČSOB a Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové, v září udělil pravidelné stipendium dalšímdevíti studentům se zdravotním a sociál-ním handicapem. Ke stávajícím 49 stu-dentům, kteří již dostávají dlouhodobá stipendia, tak přibyli noví studenti, kteří by si studium bez pomoci Fondu vzdě-lání nemohli dovolit.

„S každým novým stipendistou Fondu

vzdělání lépe poznáváme potřeby han-dicapovaných studentů,“ říkáMilena Černá, ředitelka Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové. „Fond vzdě-lání považujeme za jeden z nejúčinněj-ších nástrojů začleňování znevýhodně-ných mladých lidí do společnosti Podporou vzdělání jim dáváme lepší šanci pro život,“ dodává ředitelka.

Konto Bariéry v letošním roce předsta-vilo úspěšný projekt Cesty k lidem.Cílem projektu, který trvá patnáct týdnů, bylo získat prodejem výrobků označených logem projektu v hypermar-ketech Globus prostředky na nákupvelkoprostorových vozidel pro patnáct vybraných charitativních organizací. Projekt, jehož patronkou byla zpěvačka Lucie Bílá, se setkal s velkým ohlasem. Dva týdny před koncem sbírky se na je-jím kontě sešlo již 10 712 840 korun.

„Jsem nesmírně šťastná, že si Cestyk lidem doslova našly cestu, jak oslovit lidi ochotné pomoci druhým,“ říká Bo-žena Jirků, ředitelka Konta Bariéry.Každý, kdo se do projektu zapojil, umož-nil handicapovaným klientům to, co je pro ostatní samozřejmostí – jednoduše se přemisťovat z místa na místo a třeba si vyjet na výlet, dopravit se do kina, nebo se denně přepravovat do školy či zaměstnání.

Další nadační projekty se zaměřují na

postižené, kteří potřebují pravidelnou pomoc. „S podporou Nadace Euronisa bylo zprovozněno Centrum sociálnírehabilitace, jehož provozovatelem je Diakonie Dubá. Poskytované službyv tomto pobytovém zařízení směřujík budoucímu samostatnému životu lidí se zdravotním postižením, a to buď ve vlastním bezbariérovém bytě, rodině či jiném vhodném zařízení, které bude schopné dosaženou samostatnost na-dále podporovat,“ říká Petra Kuntošová, grantová manažerka Nadace Euronisa.

Do podobné oblasti směřuje i pomoc Nadace dětský mozek. „V rámci projekt Bechlín jsme pomohli pěstounské rodině

Šustrových se šesti dětmi, z nichž jsou dvě postižené - autismus, epilepsie -a ostatní si nesou následky týránía zneužívání z původních rodin, sehnat finanční prostředky na výstavbu Centra sociální rehabilitace a Prodejní dílny vý-robků české tradice, které bylov Bechlíně slavnostně otevřeno v pátek 18. listopadu,“ říká ředitelka Nadace Dětský mozek Miroslava Weiglová.

Další projekty na pomoc postiženým nadace chystají. „Od ledna příštího roku připravujeme s agenturou Ogilvy edukační a osvětovou kampaň na práci osob se zdravotním postižením. Mys-líme si, že tato kampaň díky svémunekonvenčnímu stylu vyvolá ve společ-nosti diskuzi a pomůže lidem se zdra-votním postižením lépe najít práci,“ zmínila Hana Potměšilová z NFOZP.

Nadace Euronisa se chystá podpořit několik projektů organizací, kteréposkytují služby či zaměstnávají zdra-votně postižené, například podporakaždoročního festivalu „Patříme k sobě 2012“ Podkrkonošské společností přátel dětí zdravotně postižených Semily.Nadace Dětský mozek příští rok podpoříorganizaci Vítej…, která poskytuje chrá-něné bydlení pro dospělé autisty.

Zaostøeno na benefice

Nadace Divoké husy klade důraz nejen na zaměření pomoci, ale také na způsob, jakým neziskovkám k financím pomáhá. „Jednou větou se dá říct, že naše nadace znásobuje výtěžky benefičních akcí, čímž motivujeme druhé k aktivitě. Zná-sobujme nejen peníze, ale i radost,“ říká ředitelka Nadace Divoké husy Marcela Nevšímalová. Každý měsíc minimálněve třech a více městech republiky se pod „husí vlajkou“ konají benefice - diva-delní představení, koncerty, jarmarky, prodejní výstavy či aukce.„Zapojí se právě i ti, kteří se mnohdy stáhnou do ústraní a jsou nešťastníz neúspěchů svých žádostí, které smě-řovaly státním institucím,“ dodalaMarcela Nevšímalová. Snažení žadatelé pak nadace odměňuje zdvojnásobením výtěžku akce až do výše 60 tisíc korun.

Při zaměstnávání postižených zů-stává největším problémem nedostatek alternativních úvazků. „Každý, koho po-stihne závažnější onemocnění, si je vě-dom, že se musí ve svém životě na chvíli zastavit: přehodnotit svůj čas, prioritya zařadit mezi své běžné aktivity také pravidelné návštěvy lékaře či ustoupit ze svých kariérních nároků. Proto si

Foto

Na

da

ce D

ětsk

ý m

ozek

Page 3: bulletin FD 09 2011

3

také začne hledat práci, která mu bez potíží umožňuje jednou, dvakrátdo měsíce navštívit své odborné lékař-ské centrum, aby si vyzvedl novou dávku svých specifických léků či strávil něko-lik hodin na lůžku a léky mu byly podány nitrožilně,“ vysvětluje Hana Potměšilová a pokračuje: „Bohužel naši zaměstnava-telé neradi přistupují na flexibilní pra-covní úvazky a tím vlastně znemožňují téměř zdravým lidem pracovat v oboru, který umí, který vystudovali a kde zís-kali praxi Málokomu z nás by se asi chtělo každých čtrnáct dní hlásit svému zaměstnavateli, že budete opět celý den mimo kancelář, protože si jedete nechat píchnout lék na druhou stranu repub-liky. Málokomu z nás by bylo asipříjemné, že na něj kolegové koukají jako na toho, kdo na ně pravidelně pře-hazuje svoji práci…“

Při snaze změnit zažité zvyklosti zatím NFOZP často naráží na neochotu man-agementů či majitelů. Přitom problém alternativních a flexibilních úvazků se netýká jen osob se zdravotním hendica-pem, ale i rodičů, kteří mají malé dětia chtějí pracovat.

Zaměstnávání postižených se potýkái s dalšími překážkami. „Jde hlavněo nedostatečný právní rámec prozaměstnávání zdravotně postižených -například absence legislativy pro odběr výrobků a služeb organizací, které za-městnávají zdravotně postižené orgány veřejné správy. A také problematickéfinancování organizací, které poskytují služby zdravotně postiženým,“ doplnila Petra Kuntošová z Nadace Euronisa.

Konec bariér

Symbolem necitlivého přístupu k po-stiženým byly po dlouhá léta bariéry, které bránily vozíčkářům vyjet si na ná-kup, do divadla nebo na výstavu. V této oblasti se hodně změnilo, k ideálu má však současný stav daleko. „Tyto kroky by mohly postupovat rychleji. Problé-mem je též nedostatečná konzultacese zdravotně postiženými při výstavběnových a rekonstrukci starších budov,“ poznamenala Petra Kuntošová.

Podobně jako u alternativních úvazků má i odstraňování bariér pozitivní pří-nos také pro další skupiny obyvatel. „Osobně jsem stavební bariéry začala vnímat nejvíce před osmi lety, kdy jsem dělala po českých městech a obcích se synem „kočárkovou rallye“. Od té doby mi přišla do rukou nemalá řada pro-jektů, jejichž cílem bylo zmapovatnapříklad bezbariérové hrady a zámky,divadla, veřejné budovy, horské stezky, ale třeba i vinařské sklípky. Domnívám se, že jsme začali více přemýšlet nad tím, jak ulehčit život lidem s pohybovým handicapem. Ale občas zapomínáme třeba na maminky s malými dětmia seniory a jejich potřeby,“ upozornila Hana Potměšilová.

Konto Bariéry má odstraňování překá-žek pro postižené již ve svém názvu.Letos mimo jiné působil jako dobrovolný garant soutěže Banka bez bariér. Vítě-zem letošního, druhého ročníku se stala ČSOB, na dalších místech pak skončily Česká spořitelna a Komerční banka. Bezbariérovost jednotlivých poboček

bank hodnotilo čtrnáct vozíčkářů na různých místech republiky.

Nejčastějšími problémy, s jakými se vozíčkáři setkávají v bankách, jsou na-příklad vysoko umístěné čtečky karet, znemožňující vstup do pobočky mimo pracovní dobu nebo vysoko umístěný bankomat. „Bankovní účty jsou, jako ka-ždá virtuální služba, bezbariérové. Banky ale během jednoho roku přišly na to, že je to málo. Poměrně častým problé-mem jsou stále těžké dveře. Naopakvelice kladně bylo hodnoceno interne-tové bankovnictví, vyzdvihována byla možnost bezplatné návštěvy finančního poradce v místě bydliště. Při osobním jednání na pobočkách se hodnotitelé často setkávali s ostychem, málokdy však už s neochotou,“ popsala zlepšení Božena Jirků.

Řada zemí je však v této oblasti stáleo poznání dál než Česko. A nemusí jít přitom jen o vyspělé země západníEvropy. „Byla jsem nedávnov Budapešti, kde jsem byla velmi pře-kvapená právě tím, že jsou tam bezba-riérové přístupy téměř všude,“ upozor-nila Miroslava Weiglová.

Přestože zahraniční zkušenosti mo-hou v Česku v mnohém pomoci, řada tu-zemských organizací je již natolik vy-spělá, že může sama inspirovat kolegy v jiných zemích. Přesvědčila se o tom například Evropská asociace zaměstna-vatelů osob zdravotně postižených a po-skytovatelů sociálních služeb (EASPD), které se rozhodla otevřít svoji pobočku pro střední a východní Evropu v České republice. Garantem této české aktivity je NFOZP. „EASPD je zřízena Evrop-skou komisí. A k naší radosti vnímá aktivity vedoucí k zaměstnávání zdra-votně postižených u nás v republice jako vzorové. Vidí je jako projekty, které by mohly v dílčích věcech napo-moci zaměstnávání zdravotně postiže-ných v dalších zemích Evropské unie,“ uzavřela Hana Potměšilová.

Dalibor Dostál

Foto

Obč

an

ské

sdru

žen

í D

.R.A

.K.

Foto

Ma

ccia

ni

Page 4: bulletin FD 09 2011

4

Jaké inovace jste připravili kedruhému výročí projektu Darujspravne.cz?

Darujspravne.cz se pořád vyvíjí. Aktuálně před měsícem dostalo cenu Zlaté Effie, což je nejprestižnějšíreklamní ocenění. Máme z toho samo-zřejmě radost, i když to v naší práci není to nejdůležitější. Největší inovací, která se postupně implementuje,je možnost pro všechny organizace, mít na Darujspravne.cz vlastní adresu. Tedy jméno svojí organizace za lomítkem po názvu stránek. Tuto adresu budou moci uvádět a rovnou na ní směrovat svépotenciální dárce.

To ale nebylo jediné ocenění?

Získali jsme rovněž skvělou cenu100 tisíc korun na internetovou kam-paň za vítězství v soutěži Internet Effectiveness Awards. Za tyto peníze spustíme před Vánocemi edukativní kampaň na další cílovou skupinu, která bude směřovat na Darujspravne.cz.

Do povědomí veřejnosti jste vstou-pili i velmi výraznou kampaní...

Ta kampaň je hodně netradiční, jak se v marketingu říká, guerrilová. Ve spolu-práci se studenty DAMU „přepadáváme“ lidi na ulicích. Říkáme jim: Přispějte na charitu, dejte dvacku. Zdaleka ne všichni se přitom vůbec zeptali, na co to je. A každý druhý přispěl. Když pak lidé otevřeli krabičku, kterou za dar dostali, byla v ní jiná dvacetikoruna s dopro-vodným textem, který je vyzýval, aby si příště lépe vybrali, komu peníze dávají. Nejlépe prostřednictvím Darujspravne.cz. Mělo to velký úspěch.

Vraťme se ještě k novinkám na Darujspravne.cz. Co ještě přibude?

Plánujeme rozšířit portál o další verti-kály. Původně jsme začínali s čistědarovacím modelem. Dnes mohou lidé díky IBM darovat také čas svého počí-tače, a díky partnerům z Jobs.cz mohou darovat svůj čas na dobrovolnické práce. To další, co přijde, je modul, který by měl pomoci organizacím,které něco prodávají. Ať už věciz chráněných dílen, vlastní výrobkya podobně. Pro ně s naším partnerem připravujeme e-shop. Zatím ještě nemá cenu, aby se neziskové organizace se svými výrobky hlásily, projekt je třeba domyslet a rozvinout. E-shop sice může naprogramovat skoro každý, to není tak složité, ale náročná je logistika. Tedy jakým způsobem zajistit distri-buci, rozesílku, poštovné, a tak dále.

Zmínil jste, že lidé mohou darovat svůj čas. Jaký je zájem o to být dobrovolníkem?

Je o to opravdu velký zájem. Tato sekce má velkou návštěvnost. Samozřejmě to není jenom o Darujspravne.cz, snažíme se spolupracovat i s dalšími projekty. Doporučuji třeba server Dobrovolník.cz, který provozuje organizace Hestia. Nebo je to náš další partner, společnost LMC, která je největší firma z oborunabízení internetového trhu práce,má servery prace.cz a jobs.cz , odkudbereme nabídky práce. Mají rovněž spe-ciální sekci pro zdravotně a mentálně postižené. Dobrovolnictví se nám přeta-vuje také do dalšího projektu, který funguje na bázi profesního, expertního dobrovolnictví. Právníci, manažeřia další odborníci radí neziskovým orga-nizacím. Velmi úspěšný projektRadost 3.0 přichází právě s profesním dobrovolnictvím a programem Daruj den. Renomovaní manažeři z oblasti marketingu, komunikace a dalších

oborů, jako je ředitelka českého Googlu Taťána le Moigne nebo Tomáš Hrivnák, partner společnosti Idealisti, jednouza půl roku darují den neziskovým or-ganizacím. Sám mám tu čest být lekto-rem tohoto projektu, učím tam již tři roky a mohu ho doporučit.

Zatímco práci dobrovolníka si do-káže představit každý, nabídnout práci svého počítače, to byste mohl přiblížit...

Je to jednoduché. Společnost IBM má speciální program, a pokud máte svůj počítač stále připojený k internetu

Projekt Darujspravne.cz se za dva roky svého fungování stal velmi důležitým nástrojem, který pomáhá neziskovým organizacím získávat finanční pro-středky od individuálních dárců. Podle duchovního otce projektu Tomáše Jindříška přitom bude právě tento zdroj finančních prostředků pro nezis-kovky stále důležitější.

Tomáš JindøíšekOsobnost mìsíce

Tomáš Jindříšek

Tomáš Jindříšek působil posledních deset let jako ředitel OgilvyInteractive, inter-netové divize jedné z největších komu-nikačních agentur na světě. Od ledna odstartuje vlastní společnost Dark Side. Je rovněž členem představenstva Aso-ciace direct marketingu a zásilkových služeb. Marketingové komunikaci a in-ternetu se profesionálně věnuje od roku 1998. Pravidelně přednáší a publikuje. Je členem řady odborných porot jako je např. Zlatá Pecka, Internet Effectiveness Awards, Křišťálová Lupa nebo TOP Filan-trop. Působí i jako konzultant a zabývá se zkoumáním vlivu nových komunikačních prostředků a sociálními změnami, které ve společnosti vyvolávají. V roce 2008 spoluzaložil diskusní server Mikroblogy.cz, který se stal nejlepším malým inter-netovým projektem dle soutěže IEA. Jeho koníčkem je aktivní pomoc obecně pro-spěšnému sektoru.

Individuální dárcovstvíje budoucnost neziskovek

Foto

ww

w.ji

nd

rise

k.c

om

Page 5: bulletin FD 09 2011

5

a zrovna u něj nesedíte, v tu chvíli počí-tač začne „chroustat“ data a pomáhá decentralizovanému počítači zpracová-vat informace a rozšiřuje tím jehovýpočetní kapacitu. Můžete si dokonce vybrat, na které celosvětové projekty čas vašeho počítače věnujete. Jsou tam různé projekty univerzit, výzkum rako-viny, boj proti AIDS a podobně.

Počítáte do budoucna, že by se rozši-řovaly i platební brány a podobně?

Určitě. Samozřejmě ve světě internetu se nedá vývoj zastavit. Platebních mož-ností tam neustále přibývá. Čím více jich je, tím je větší pravděpodobnost,že někdo daruje. Nedávno tam přibyla Komerční banka, takže její klientimohou platit napřímo. Kromě plateb platební kartou, což je univerzální pro všechny, bychom chtěli dosáhnout cílo-vého stavu, aby na našem portálu byly všechny banky. Pro klienty konkrétní banky je samozřejmě pohodlnější, když mohou využít „svoje“ platební tlačítko.

Když byste mohl po dvou letech zhod-notit fungování Darujspravne.cz?

Hodnotím to velmi kladně. Skutečnou realitu vždycky ukáže až praxe. Některé věci byly jinak, než jsem si představoval a posouváme je dopředu. Některé věci trvají na můj vkus déle, než by mohly. Nicméně projekt shromáždil mezideseti až patnácti miliony, a to je nejdů-ležitější. Zapojilo se na sto osmdesát malých a velkých neziskovek. Lidézačínají o tomto projektu vědět. Co mě překvapilo, je rozdíl mezi tématy, která lidé chtějí podporovat. Hodně prefero-vané téma je pomoc dětem, potom i zví-řata jsou hodně v kurzu. Ale třeba věci, jako je vzdělávání, které jsou složitější a lidé k nim nemají takovou emoční vazbu, je třeba ještě podporovat.

Bude do budoucna pro neziskovky klíčové získávat peníze od individu-álních dárců? Dary od firem v době krize klesají.

Myslím, že je to naprosto nezbytná bu-doucnost. Je to jako v té pohádceo třech prasátkách, kde si dvě prasátka postaví jenom domeček, který jimvyřeší okamžité potřeby. A jen jedno prasátko do toho investuje. A proč to vyprávím… Neziskový sektor je dnes z velké části financovaný prostřednic-tvím grantů, ať už od státu nebo Evropské unie. Tyto zdroje budou ča-sem vysychat, jak budeme na stále vyšší ekonomické úrovni. Málokteráorganizace dnes primárně žije z darů nebo z komunity. Přitom to je ve vyspě-lých zemích běžné. Kromě toho seneziskové organizace musí naučit jednu věc. Když beru, tak také dávám. Musí lidi motivovat, nestačí jen říkat:

Přispějte na dobrou věc. Protože kon-kurence je obrovská. Existuje patnáct tisíc neziskových organizací, i když ne všechny jsou samozřejmě stejněaktivní. Proto je třeba dávat také zpátky. Lidé chtějí satisfakci. V tomhle případě nedává neziskovka peníze, ale poskytuje informace a dává lidem pocit spoluzodpovědnosti.

Umí to české neziskovky?

Umí to minimálně. Je samozřejmě pár organizací, které jsou na tom posta-veny, ať už je to Skaut nebo organizace typu Greenpeace. Ale není jich mnoho. Neziskovky se budou muset naučit do vztahu s dárci investovat. Udělat třeba večeře s partnery. Ono se to možná zdá jako vyhazování prostředků, protože dárce má hlavně něco přinést. Ale když k němu nemáte vztah, když mu nedá-váte pocit, že jste pro něho něco udělal a bavíte se s ním, tak je partnerstvínefunkční. Do vztahu se musí investo-vat. I peníze, když to nejde jinak.

Když se mluvilo o Tomáši Jindříškovi jako otci Darujspravne.cz, vždy jste vystupoval jako ředitel OgilvyInteractive. Od nového roku tomu bude jinak. Kam míříte?

OgilvyInteractive jsem řídil deset let. Bylo to krásné. Rozhodl jsem se po rela-tivně dlouhé době, že se zase posunu dál. Primárně proto, abych se naučil něco nového od zajímavých lidí. Spouštím agenturu Dark Side, akciovou společnost, kde jsou moji společníci lidé, kteří už v oboru něco dokázali.Ať už je to Michal Kříž, který kdysi vy-tvořil První Multimediální, první on-line agenturu na českém trhu. Pavel Doležal a Petr Dejm, pánové kteří vytvořili spoustu aktivit a vytvořili a prodali firmu Ataxo a dnes mají rozsáhléaktivity v Brazílii. Poslední společnicí je Jana Žižková, jedna z předních damčeského IT, která deset let vedla firmuSAS Institute, leadera v oblasti data CRM. Dneska má rozsáhlé aktivity v Singapuru. Plus pár dalších zajíma-vých lidí. Spolu s našimi sesterskýmiinternetovými agenturami, které jsou různě majetkově a zájmově provázány, tvoříme skupinu Digital Eye - protože sídlíme v pražském gotickém doměU Božího oka v Malé Štupartské ulici. Věřím, že to bude zajímavé i pro naše klienty.

Jaké to je jít do takového projektu v době krize?

Vnímám to jako velkou obchodní příle-žitost. A vlastně je to tak trochu záměr. Kromě velké orientace na kreativitu,se orientujeme také na data. Dnes té-měř nikdo neumí těžit data pro on-line potřeby. Například banky analyzují

data, dělají klasickou segmentaci zá-kazníků, direct marketing, ale neumí to propojit s internetem. Protože jestli ně-kdo uspěje v době krize, tak ten, kdo přinese úspěšnost řešení. To, co jsme schopni nabídnout, je propojení s pro-dejními daty. Zkrátka, abyste věděli,že nové kanály komunikace fungují.

Proč jste zvolili právě název Dark Side?

Ladí s motem naší agentury „Skrytá strana vašich možností“. To je asi todůležité. Po letech strávených v marke-tingu vycházíme z toho, že název by měl být snadno zapamatovatelný. Lidé se různě ptají, co to znamená, nás to baví, což je také důležité.

Co Dark Side a neziskový sektor?

Jedna z menších divizí, kromě té stě-žejní, zaměřené na internetovou komu-nikaci, je právě společenská odpověd-nost. Děláme pro bono aktivity. Já stále budu dělat zadarmo pro Darujspravne.cz a pro Nadaci Terezy Maxové dětem, pro-tože jsou to moji partneři. Zároveň jsme schopni vytvořit strategie a komuni-kace společenské odpovědnosti firem. Dnes je CSR bráno jako dobročinnost, jenom přerozdělení peněz na charitu. Ale dobře integrovaná společenskáodpovědnost může vytvořit i zisk. Věřím, že i tohle firmám bude připadat zajímavé.

Kromě pro bono aktivit pro vaše stálé partnery, budete spolupracovat i s dalšími neziskovkami?

Budeme se snažit dál dělat platformy, kde se budeme propojovat aktivitydalších subjektů. Společně s YouTube chystáme v rámci Darujspravne.cz sou-těž o videích, chceme se zaměřit na vzdělávání, s Fórem dárců budeme dělat konference a podobně. Budeme pokra-čovat i v soutěži Být vidět, zaměřenou na komunikaci neziskovek.

Jakým způsobem jim v tom chcete pomoci?

Chci hodně propojovat komerční svět, nekomerční oblast a univerzity. Máme partnerství s několika univerzitami, nejvíce propojení budeme asi s Ústavem marketingové komunikace pod Univerzitou Tomáše Bati ve Zlíně. Systém stáží, ať už v naší agentuřenebo i v dalších agenturách, bychom chtěli v ideálním případě nabídnouti neziskovým organizacím.

Dalibor Dostál

Page 6: bulletin FD 09 2011

6

Většinové vlastnictví a jeho zdaněníPravidla, jež určují většinové vlastnic-tví, se v jednotlivých zemích rovněž liší. V České republice, Maďarskua Slovinsku není většinové vlastnictví povoleno. Ve většině zemí je většinové vlastnictví povoleno, ovšem aktivní účast na managementu či uplatňování volebních práv může podléhat zdanění, protože se jedná o výdělečnou činnost.

Příjem z výdělečných činnostíNeméně důležitým bodem je způsob zdanění výdělečných činností, které obvykle probíhá třemi způsoby. Ně-které členské státy zdaňují veškerévýdělečné činnosti, ať již se jednáo hlavní nebo doplňkovou činnost.Ve většině zemí podléhají dani příjmy z doplňkových činností, ale příjmy z hlavních činností do určitého roz-sahu zdanění nepodléhají. Některé členské státy (zejména Maďarsko,Německo, Španělsko a Velká Británie) jdou ještě dál a osvobozují od daní i do-plňkové výdělečné činnosti. Přesto však všechny státy osvobozují od daní pouze doplňkové výdělečné činnosti menšího rozsahu.

Zdanění nadací se sídlemv zahraničíPatnáct sledovaných zemí uvedlo,že nadace sídlící v zahraničí mohou požívat některých daňových výhod jako domácí nadace. Například v Bul-harsku a v České republice mohou or-ganizace se sídlem v Evropské unii čiv Evropském hospodářském prostoru využívat stejných daňových

zvýhodnění jako domácí nadace. Ve Švýcarsku mají nevýdělečné organi-zace registrované v cizině nárok nadaňová zvýhodnění za stejných podmí-nek jako domácí nadace. V Dánsku si může každá nadace zažádat u finanč-ního úřadu o oprávnění, že provozuje veřejně prospěšnou činnost, za účelem daňového zvýhodnění (odpočty z daní a dary nadacím či jiným veřejněprospěšným organizacím). Každoročně je zde pak vydáván seznam organizací, které jsou vedeny jako veřejně pro-spěšné. Podobně je tomu ve Velké Bri-tánii, kde zahraniční nadace, které chtějí získat úlevu na dani, musejí být registrovány u britského finančního úřadu (HMRC), jenž vydává osvědčení, že jsou srovnatelné s charitativními or-ganizacemi Velké Británie. Jiné země, jako Francie, Německo a Řecko povo-lují zahraničním nadacím úlevy na dani, jen pokud splní jistá doplňující kritéria.

Zdanění individuálních a firem-ních dárcůPrávní systémy většiny zemí obsahují úlevy na daních pro dary od soukro-mých i firemních dárců. Pouze naSlovensku neexistuje daňová podpora pro soukromé a firemní dárcovství, za-tímco ve Finsku a Švédsku se jisté úlevy na daních poskytují pouze firem-ním dárcům. V některých zemích se úlevy na daních z darů poskytnutých soukromými či právnickými osobami poskytují pouze za jistých úzce vyme-zených okolností. Jinde, napříkladv Itálii, Litvě, Polsku, Portugalsku, na Slovensku a ve Španělsku, existujíprocentní schémata, podle nichž siindividuální dárci mohou určit, že část jejich daní půjde na veřejně prospěšný účel.

Zdanění přeshraničních darůV mnoha zemích nejsou dary nadacím, které nemají v dané zemi sídlo, kvalifi-kovány k úlevě na dani, ovšem jen do jisté míry. Míra poskytování daňových úlev a podmínky jejich udělení se v jed-notlivých zemích liší. Některé země

udělují daňovou podporu zahraničním veřejně prospěšným organizacím,pokud je daná organizace v zemiregistrována (například v Dánsku,Nizozemsku a Rakousku).

V rámci Evropské Unie zahájilaEvropská komise takzvaná „řízení o po-rušení“ vůči těm členským státům,jejichž způsob zdaňování darů veřejněprospěšným organizacím se liší podle toho, jestli je příjemce daru/dárcedomácí nebo zahraniční subjekt.Evropská komise považuje takové jed-nání za diskriminační a v rozporu se Smlouvou o fungování Evropské unie. V posledních letech některé členské státy Evropské unie (Belgie,Nizozemsko, Polsko a Velká Británie) změnily v reakci na tato řízení svojilegislativu. V některých případech (jedná se o Belgii a Nizozemsko) ovšem došlo k tomu, že jisté klauzule této nově upravené legislativy i nadálepodle Evropské komise ustanovují zby-tečná omezení a Evropská komisezažádala o jejich další úpravu. NaSlovensku a ve Švédsku neexistují da-ňové pobídky pro přeshraniční dary, vzhledem k tomu, že takové pobídky nejsou stanoveny ani pro dary v rámci dané země.

Co se týče zemí mimo území Evropské unie, dary od rezidentů Švýcarska,Turecka a Ukrajiny veřejně prospěš-ným organizacím se sídlem v jiné zemi nejsou odečitatelné z daní. VeŠvýcarsku zákon stanovuje, že pří-jemce musí mít registraci veŠvýcarsku, aby dárci, kteří jsou švýcar-skými rezidenty, mohli za dar získat úlevu na dani. Podle tureckého zákono-dárství veřejně prospěšné organizace se sídlem v jiné zemi neodpovídajíkritériím veřejného prospěchu. Na Ukrajině nejsou dary organizacím se sídlem v jiné zemi i zastupujícímpobočkám zahraničních nadací kvalifi-kovány pro poskytnutí daňové úlevy.

Výše uvedené informace se zabývají pouze některými trendy v nadačních zákonech sledovaných zemí.

Svìt filantropie

Srovnání rozdílù v legislativní praxi pro nadace v rámci èlenských státù EUPřinášíme vám pokračování článku z publikace Evropského nadačního centra: „Většinové vlastnictví, příjem z výdě-lečných činností, Zdanění nadací se sídlem v zahraničí a Zdanění individuálních a firemních dárců.

Foto

Isi

fa /

Ale

x M

acn

au

ghto

n

Page 7: bulletin FD 09 2011

7

Až do změny režimu v roce 1989sídlila nadace v zahraničí, ať už ve Velké Británii, Francii, Kanadě, USA, Belgii či Německu. Odtud pomáhala českýma slovenským aktivistům vytvořit síťtajných bytových seminářů, která se později stala proslulou pod názvem "podzemní univerzita". Semináře sekonaly nejdříve v Praze, později se rozší-řily také do Brna a Bratislavy. Kromě toho se podílela na překládání a vydá-vání nejdůležitějších děl západnídemokratické literatury v samizdato-vých edicích a organizovala nezávislé kulturní aktivity.

Ani po roce 1990, po obnově demo-kracie v zemi, nezanikly důvody proexistenci nadace. Bylo totiž zřejmé,že napravit všechny škody způsobeném čtyřmi desítkami let, nebude jednodu-ché ani rychlé. A právě desítkyzahraničních spolupracovníků nadace mohli s tímto úkolem velmi významně pomoci. V roce 1990 byla založena Československá Vzdělávací nadace Jana Husa sídlící v Brně s pobočkamiv Praze a v Bratislavě.

Díky práci, kterou nadace dělala více než desetiletí v mnoha západníchzemích, se jí dařilo získávat finanční prostředky od prestižních zahraničních

nadací a institucí, jako National Endowment for Democracy, The Margaret Thatcher Foundation nebo The Ford Foundation.

Po rozpadu společného státu vznikla na Slovensku samostatná nadace ne-soucí Husovo jméno. Obě dál pracovaly na společných projektech, ale i svýchvlastních programech. Vzájemné propo-jení posilovalo i to, že obě nadace měly totožnou správní radu složenou z Čechůa Slováků. Z ekonomických důvodů na-konec slovenská pobočka přede dvěma lety ukončila činnost a její programy převzala česká část nadace. Svou čin-ností se tak nadace snaží napomáhat rozvoji vzdělávání a posílení občanské společnosti v obou republikách.

Na mezinárodní kořeny nadace do-dnes odkazují některé její projekty. Především Letní univerzita francouzské filozofie, která se koná od roku 1991ve spolupráci s Association Jan Hus ve Francii střídavě v Česku, na Slovenskua ve Francii.

Nadace rovněž podporuje mladé talen-tované pedagogy na vysokých školách, kteří jsou ohroženi odchodem špatně ohodnocených, nadaných učitelůa badatelů společenskovědních

a humanitních oborů. „Podle méhonázoru je tato forma podpory velmi důle-žitá. Mladí učitelé v České republicenejsou stále zdaleka ohodnoceni tak, jak by si zasloužili,“ říká ředitelka nadace Jana Švábová.

Právě chybějící finanční prostředky omezují rozvoj tuzemského školství velmi citelně. „Nedostatek peněz není asi jedinou slabinou tuzemského škol-ství, určitě je ale jedním z jeho největ-ších problémů,“ dodává Jana Švábová.

S finančním ohodnocením je proto spojena také cena Vladimíra Jochmanna pro středoškolské učitele, kteří ve stu-dentech podněcují zájem o historii, spo-lečnost a další humanitní témata. Podle nadace bývají žáci od těchto oblastí často odrazováni současným tlakem na praktickou stránku výuky ve školách.

Další projekt nadace – stipendium Georga Placzeka - je určeno pro studenty gymnázií České republiky, kteří bylipřijati ke studiu fyziky na univerzitě kdekoliv na světě. Jeho cílem je motivo-vat studenty k tomu, aby byli schopni spojovat výsledky přírodních věd s vě-dami humanitními.

„Samizdatový“ původ nadace dodnes připomíná soutěž pro studenty střed-ních škol o Cenu Bronislavy Müllerové, která je zaměřená na chápání svobody slova současnými mladými lidmi. Symbolicky tak připomíná zásluhy dnes už většinou neznámých a bezejmenných lidí, kteří se v době totality podíleli na tvorbě, rozmnožování a rozšiřovánízakázaných tiskovin

Také ostatní projekty Vzdělávací na-dace Jana Husa pro střední a vysoké školy podporují učitele a studenty tak, aby vzdělanost zůstávala i nadálespojena se svobodou, kulturou a demo-kracií. Právě vědění je podle nadace pro budoucnost demokracie nezbytné.Bez vzdělání totiž ztrácí smysl soutěž stran a volba mezi nimi, a společnost rovněž ztratí možnost volit si, kam by měla směřovat v době moderní techniky a technologií. Právě vzdělání je jednou z nejdůležitějších pojistek proti tomu, aby se současné vyspělé země nezměnily jen v centra technologie a moci, a zů-staly stále centry demokracie a svobody.

Dalibor Dostál

Profil Představujeme členskénadace a nadační fondyFóra dárců

Od podzemní univerzity k podpoøe mladých uèitelùKdyž vznikala Vzdělávací nadace Jana Husa, vládla v tehdejším Československu ještě hluboká totalita. Místem jejího vzniku byl proto britský Oxford, odkud na sklonku sedmdesátých let začala pomáhat ohroženékultuře a vzdělanosti v komunistickém Československu. Klíčovou roli tehdysehrál filosof Julius Tomin, který koncem roku 1978 propašoval do Oxfordu dopis se žádostí o podporu.

Předání ceny studentkám z Gymnázia Hladnov

Foto

Vzd

ělá

vací

na

da

ce J

an

a H

usa

Page 8: bulletin FD 09 2011

8

Vyhlášení kampanìNadaèního fondu OZP„Jsou zdraví?“

byl založen v roce 2007 a zaměřuje svou činnost především na oblast sociální pomoci. Snažíme se vlastní činností či finančním příspěvkem pomoci v řešení mnoha složitých sociálních či zdravotních problémů všude tam, kde je to potřeba a kde jsou často na pomoc z venku odkázáni. Rovněž se věnujeme výuce znakované češtiny pro širokou veřejnost, projektu firemního dobrovolnictví, spolupráci s dětskými domovy, domovy seniorů, rehabilitačnímistacionáři, komunitními centry, finanční podpoře projektů několika zdravotnických oddělení ve Fakultní Thomayerově Nemocnici v Krči.Jedním z hlavních témat, kterým se Nadační fond věnuje, je téma komunikace mezi zdravotnickým personálem a paci-enty nebo rodiči hospitalizovaných dětí. Nadační fond Porozumění upozorňuje na potřebu zřízení statutu tzv.„kontaktní sestry“, která je velmi důležitým prvkem v komu-nikaci mezi zdravotnickým personálem a pacientem nebo rodičem hospitalizovaného dítěte.Tato osoba by měla ulehčit pobyt v nemocnici, pomoci paci-entům či rodičům hospitalizovaných dětí s organizačními problémy, vysvětlit vše potřebné, zprostředkovat kontakt s lékaři a jinými odborníky. Měla by poskytnout pacientům nebo rodičům zdravotně-sociální poradenství. Cílem naší dlouhodobé činnosti je rovněž tuto „pracovní pozici“ dostat na seznam placených úhrad zdravotními pojišťovnami. Nadační fond se snaží o osvětu pořádáním seminářů na dané téma a v roce 2012 chce vydat informační brožuru pro zdra-votníky i pacienty.Všechny projekty Nadačního fondu by nemohly být realizo-vány bez finančního přispění sponzorů a nadšení mnohadobrovolníků. Proto bychom chtěli všem, kteří nám pomá-hají, poděkovat.

Vyhlášení kampaně NFOZP s provokativním názvem „JSOU ZDRAVÍ?“ proběhlo 15. listopadu.Současně byli oceněni nejlepší zaměstnanci osob se zdravot-ním postižením z řad společností,které mají licenci k užívání ochranné známky Práce postižených.Zájemci o účast v soutěži mohli na www.jsouzdravi.cznahrávat své originální fotografie, které dokumentovaly"chorou" práci zdravých lidí.Vítězné fotografie vybírala ši-roká veřejnost a odborná porota, patronem kampaně se stal český designér Maxim Velčovský. Vítězem se u odborné po-roty stala fotografie pana Jakuba Kmocha (cenovky nalepené etiketovacím strojem přímo na pečivo), u veřejnosti zvítězil pan Jan Skála (nové a nepoužité tiskoviny, které někdo hned vyhodil do kontejneru). Na myšlenku vyhlásit soutěž o nejlepšího zaměstnance u fi-rem, které jsou držiteli ochranné známky Práce postižených, pak přivedl tým NFOZP fakt, že stojí za to nejen zviditelňo-vat samotné držitele ochranné známky Práce postižených, ale také jejich zaměstnance. Vybrat absolutního vítězebylo pro porotu velmi těžké. Vítězkou se stala paníHana Klírová, která má 3. stupeň invalidity a ve společnosti Santé Network z Prahy pracuje čtvrtým rokem jako koordi-nátorka operátorů.

Nadace v regionu

Nadaèní fond Porozumìní

Cenovky nalepené etiketovacím strojem přímo na pečivo

Foto

Ra

dek

Ma

tou

šek

Foto

Ja

ku

b K

moc

h

Page 9: bulletin FD 09 2011

9

Téma dětí ze sociálně ohrožených rodin odsou-zených v naší zemi k životu v ústavní péči, častěji než je tomu v zahraničí, se konečně podařilo přenést z parlament-ních lavic do regionů. V rámci Iniciativy za rozvoj náhradní rodinné péče se tohoto úkolu zhostila Unie center pro ro-dinu a komunitu, které se v těchto týdnech podařilo nasemináře v Praze, Pardubicku a Olomouci přivést více jak stovku zájemců z mnoha měst České republiky. „Setkání ukázala, že jak krajské tak obecní samosprávy se vespolupráci s neziskovou sférou velice intenzivně zabývají problematikou mediálně známého rušení kojeneckých ústavů a seriózně se připravují na zařazení stovek dětí z těchto ústavů do rodinné péče,“ komentovala přínos pro-jektu ředitelka Nadačního fondu J&T, Mgr.Marie Oktábcová. Jak zástupkyně fondu, tak i poslankyně z parlamentníkomise pro rodinu Mgr.Helena Langšádlovái MUDr.Jitka Chalánková na akcích mnohokrát zdůraznily, že jsou to právě samosprávy, které budou rozhodovat, zda současné legislativní změny péče o ohrožené děti budou v praxi úspěšně implementovány. Více o tématu lze nalézt na webu Iniciativy www.odsouzeni.cz.

Zachrání samosprávy odsouzené dìti?

Dobré zprávy

Helena Langšádlová (poslankyně), Karin Marques (Unie center pro rodinu a komunitu), Marie Oktábcová (NFJ&T)

Cena Michala Velíška

Charitativní e-shop pro Afriku Imana.cz

Nadaèní fond Umìní doprovázet navštívil hospic Haus Omegav Lucembursku

Do 6. ročníku Ceny Michala Velíška bylo přihlášeno 41 příběhů, z nichž výbor vybral tři, které se nejvíce podobaly hrdinskému činu Michala Velíška. Po jejich odvysílání ve Střepinách TV Nova může široká veřejnost od 28.listopadu do 11. prosince internetovým hlasováním vybrat vítěze. Ten, v rámci dlouhodobého projektu Hrdinové mezi námi, převezme 15. prosince na Magistrátě hl.m. Prahy Cenu Michala Velíška. Na programu bude tradičně i seminář, jehož hosté budou diskutovat na téma „Odvaha vytrvat aneb Několik let po události“ (seminář je pro účastníky zdarma). Blížší informace na www.nadace-adra.cz.

Štědrost zdobí nejen osobnost, ale také tělo. Alespoň v pří-padě bižuterie a módních doplňků z nového charitativníhoe-shopu Imana.cz, který zahájil provoz 21. listopadu. Zákazníci mohou vybírat ze široké nabídky náušnic, ná-ramků, náhrdelníků, originálních afrických šperků a mód-ních doplňků. Výtěžek z prodeje pomáhá projektům nadač-ního fondu Lejly Abbasové Asante Kenya v Keni a neziskové organizace Njovu v Zambii. Nákupem bižuterie podpořiliprojekty Asante Kenya také hosté Black Fashion Weeku v pražském hotelu Augustin, kde byly pro Asante Kenyavydraženy také 2 vázy Bořka Šípka za 95 000 korun, a ná-vštěvnici vernisáže fotografií Petra Slavíka v Mělníce, který věnoval do charitativní dražby šest svých fotogra-fií a které se vydražily za 31 500 korun.

Zástupci Nadačního fondu Umění doprová-zet společněs Hospicovým hnutím - Vysočina, o.s. na-vštívili ve dnech 16. - 19. listopadu 2011 lucembur-ský hospic Haus Omega, který zde,

jako jediný v zemi, provozuje sdružení Omega 90. Zároveň si prohlédli i oddělení paliativní péče v Hospital Kirchberg, kde pečují o umírající pacienty. Součástí třídenní návštěvy bylo také přátelské setkání s velvyslancem ČR Vítem Korseltem a benefiční koncert houslisty Jaroslava Svěceného a cembalistky Jitky Navrátilové v lucemburské filharmonii.

Foto

UC

KR

Foto

NF

Um

ění

dop

rová

zet

Page 10: bulletin FD 09 2011

10

Dobré zprávy

Benefièní aukce Nadace EURONISA získala 889 tisíc korun

Úspìch celorepublikového happeningu v sázení stromù

Darujte stromeèek pod stromeèek

Jubilejní 15. benefiční aukce se uskutečnila v sobotu26. listopadu 2011 v reprezentativních prostorách Krajského úřadu v Liberci. Téměř 200 hostů motivoval pat-ron nadace herec Stanislav Zindulka, který aukci zahájil. Ze 180 dražených děl od českých autorů zde našlo nového majitele 128 z nich a vydražila se díla v celkové hodnotě 889 200 korun. Nejvýznamnějším dílem byla skleněná plastika od slavné umělecké dvojice Stanislav Libenský

a Jaroslava Brychtová s názvem Hlava s hranatým okem. Z původních 60 000 ko-run se, po urputném dražebním boji, prodala za neuvěřitelných 185 000 korun. Několikanásobný nárůst cen zaznamenaly i další skleněné plastiky, například Modrý objekt od Aleše Vašíčka. Mezi obrazy získal pomyslné první místo akryl na lepence od brněnského malíře Vlastimila Zábranského. Portrét „Jste ve správné chvíli na správném místě“ se vydražil za 48 000 korun. Nevydražená díla je stále možné zakoupit v doprodeji na webových stránkách Nadace EURONISA. Ještě mnoho dalších významných českých výtvarníků věnovalo do aukce zdarma svá díla a všem také patří poděkování nejen jménem Nadace EURONISA, ale hlavně jménem všech potřebných, kterým v našem regionu každoročně výtěžek z benefiční aukce pomůže zlepšit kvalitu života. Tradiční benefiční aukce tak za 15 let vynesly již 11 200 000 korun. Čistý výtěžek letošní aukce bude použit, stejně jako v minulých letech, na podporu sociálně za-měřených neziskových organizací působících v Libereckém kraji a Šluknovském výběžku.Další možnost podpořit potřebné bude v polovině prosince, kdy Nadace EURONISA uspořádá zimní část 9. ročníku veřejné sbírky „Pozvedněte slabé!“.

Nadace Partnerství uspořádala 28. října první český rekord v sázení stromů. Na 204 místech republiky se ho zúčastnilo celkem 3 892 lidí, díky nimž v naší zemi přibylo 6 910 nových stromů. Mezi nejčastěji sázené druhy patřily ovocné

stromy, včetně jejich krajových odrůd. Oblíbená byla takénapříklad okrasná japonská třešeň. Cílem hromadné sázecí akce bylo připomenout význam stromů, zažít něco výjimečného, oslavit Den stromů i letošních 20 let Nadace Partnerství.

Pokud chcete koupit originální a smyslu-plný dárek k Vánocům, nemusíte trávithodiny v obchodních centrech. V e-shopu Nadace Partnerství si můžete z pohodlídomova vybrat certifikát, který potěší a zá-roveň pomůže vysadit strom do české krajiny. Vybrat si mů-žete ze tří druhů - podle velikosti sazenice (stromek nebo strom) a místa vysazení (do krajiny nebo do města). Více: http://www.nadacepartnerstvi.cz/stromzivota/darujte--strom

Stanislav Zindulka (vlevo), Tomáš Řehák

Foto

Ra

dek

Ma

tou

šek

Foto

Na

da

ce P

art

ner

ství

Page 11: bulletin FD 09 2011

11

Dobré zprávy

Adventní benefièní koncert„Jaroslav Svìcený pro Motýlek“V kostele sv. Martina ve zdi v Praze se 28. listopadu uskutečnil adventní benefiční koncert, pořádaný Nadačním fondem Porozumění. Zahráli Jaroslav Svěcený, jedenz nejlepších současných českých houslistů a popularizátor houslové hry, společně s Miloslavem Klausem doprovázejícím pana Svěceného na kytaru.Celkový výtěžek z koncertu ve výši šedesát tisíc korun věnoval Nadační fond Porozumění Komunitnímu centru Motýlek, sdružení na pomoc handicapovanýmdětem.Zvláštní poděkování patří společnosti MERO ČR, a. s., která přispěla vysokou část-kou nad rámec zakoupených vstupenek. Velký dík patří rovněž hudebníkům Jaroslavu Svěcenému a Miloslavu Klausovi a hlavně všem 150 návštěvníkům, kteří svojí účastí podpořili dobrou věc.Na akci bylo možné zakoupit milé vánoční dárky z handicap dílny Ateliér 6tej smysl. Dílna pracuje s lidmi s mentálním postižením, kteří vyrábějí rozmanité vý-robky z keramiky, ovčího rouna a dalších materiálů. Výtěžek z prodeje bude použit na náklady dílny.

Fashion for kids 2011 – EVOLUTION Již sedmý ročník exkluzivní charitativní módní přehlídky Nadace Terezy Maxové dětem se uskutečnil 2. listopadu, v praž-ském Obecním domě. Důvodem proč tentokrát akce nesla podtitul„evoluce“ byla snaha poukázat na jedi-nečnou možnost změny českého sys-tému v péči o dítě. Na přehlídce měla světovou premiéru tzv. pre-collection „jaro 2012“ známého italského návrhář-ského domu MIssoni, dále představila svou kolekci Klára Nademlýnská a večer obohatila také kolekce herečky Aňi Geislerové – Aňa for pietro with love.

Výtěžek akce do-sáhl částky6 miliónů korun, které podpoří znevýhodněnéa opuštěné děti.

Foto

Ja

n K

olm

an

Foto

Pet

r K

ozlí

k

Hlavním partnerem Bulletinu FDje Pioneer Investments ÈR

Page 12: bulletin FD 09 2011

12

Elektronický Bulletin Fóra dárců – časopis pro nadace a nadační fondy. Vydává Fórum dárců, o. s., Štěpánská 61, 116 02 Praha 1, tel.: 224 215 385, e-mail: [email protected], kontaktní osoba pro doručování příspěvků: Alena Prokopová, e-mail: [email protected], grafické zpracování: Ivan Prokop, Jaroslav Skokan, Lenka Prokopová.

www.donorsforum.cz