Top Banner
Isi tempat kosong dengan pilihan jawapan yang betul. Saya dan kawan-kawan saya suka …………………………………….. ( bermain bola / bermain hoki ) . Saya bermain bola bersama ……………………………………………… ( kawan-kawan / adik-adik ) . Saya selalu bermain bola pada waktu ………………………………………….. ( petang / malam ) . Kami bermain bola di ……………………………….. ( padang / gelanggang ) yang berhampiran. Bermain menyihatkan ………………………….. ( badan / kaki ) saya. Saya memakai …………………………………….. ( kasut / selipar ) semasa bermain bola. Isi tempat kosong dengan menggunakan kata kerja. Kemudian bina ayat. 1. menyiram tanaman – ____________________________ _____________________________________________ 2. mengesat peluh – ______________________________ _____________________________________________ 3. membaca buku – _______________________________ _____________________________________________ 4. menuang kopi – ________________________________ _____________________________________________
7

Bm thn 1 aktiviti cuti

Jan 21, 2017

Download

Education

yanthi3007
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript

Isi tempat kosong dengan pilihan jawapan yang betul.

Saya dan kawan-kawan saya suka .. ( bermain bola / bermain hoki ) . Saya bermain bola bersama ( kawan-kawan / adik-adik ) . Saya selalu bermain bola pada waktu .. ( petang / malam ) . Kami bermain bola di .. ( padang / gelanggang ) yang berhampiran.

Bermain menyihatkan .. ( badan / kaki ) saya. Saya memakai .. ( kasut / selipar ) semasa bermain bola.

Isi tempat kosong dengan menggunakan kata kerja. Kemudian bina ayat.

1. menyiram tanaman _________________________________________________________________________

2. mengesat peluh ___________________________________________________________________________

3. membaca buku ____________________________________________________________________________

4. menuang kopi _____________________________________________________________________________

5. menabur baja _____________________________________________________________________________

Pilihjawapan yang sesuai berdasarkan petikan.menjualrumputmenyiramterungsawiKacangbendikubis

Tulis kata nama khas yang sesuaiUniversiti Putra MalaysiaPort DiksonSJKT Kangar

GopalRestoran Jia Hook

1. Cikgu Malar bekerja di ............................................................ .2. Encik ......................................menjemput ayah kerumahnya pada hari Deepavali.3. Kami sekeluarga makan di ..................................................... .4. Durga berkelah di pantai ................................................ .5. Kakak saya menuntut di ............................................................... .Baca petikan di bawah dan jawab soalan kefahaman berikut.

Rao dan keluarganya pergi berkelah. Mereka berkelah di tepi sungai. Mereka tiba pada pukul 9.00 pagi. Abang, kakak dan adik Rao bermain di sungai. Mereka mandi sambil bermain bola. Setelah penat mandi, mereka berhenti makan. Mereka makan roti dan kuih. Mereka gembira kerana dapat berkelah bersama-sama keluarga.

1. Ke manakah Rao dan keluarganya pergi? Rao dan keluarganya pergi _______________________ .2. Di manakah mereka pergi berkelah? Mereka pergi berkelah di ________________________ .3. Bilakah mereka tiba di sana? Mereka tiba di sana pada pukul ____________________ .4. Apakah makanan yang mereka makan? Mereka makan ____________________________ .5. Bagaimanakah perasaan mereka ketika itu? Mereka _____________________________________ .

BAHASA MELAYU TAHUN: 1Gariskan kata kerja yang betul bagi ayat-ayat di bawah ini.

1. Kakak ( memberus / menggosok) baju dengan seterika.

2. Jangan ( marah / bising) ketika berada di dalam perpustakaan.

3. Ravi ( menggunting / menebas ) rambut pelanggannya dengan berhati-hati.

4. Kakinya ( terpijak / tersepak ) seketul batu.5. Jangan ( tidur / diam) ketika guru sedang mengajar.

Susun perkataan supaya menjadi ayat yang betul.

1. sangat / berat. / itu / Kotak

____________________________________________

2. pergi / berkelah / di / pantai. / Kami

___________________________________________

Isi tempat kosong dalam petikan di bawah ini supaya menjadi suatu karangan yang lengkap.

menyikat rambut bangun memberus gigi pakaian mandi

Setiap pagi Hisham ___________________ pada pukul 6.00 pagi. Dia _____________________ dan _________________ supaya berasa segar.

Selepas itu, dia memakai _________________ dan ______________________ sebelum bersarapan.

Lengkapkan ayat di bawah menggunakan perkataan sendiri.

Emak sedang _______________ di dapur.

Datuk _______________ ikan di dalam akuarium.

Abang Amin seorang ________________.

Ini gambar _______________ saya.

Nenek suka _________________ donut.

Baca petikan dan jawab soalan-soalan yang berikutnya.

Ketupat ialah makanan tradisional masyarakat Melayu. Makanan ini dibungkus dengan daun kelapa. Biasanya ketupat dihidangkan semasa Hari Raya Puasa bersama dengan rendang, serunding dan kuah kacang. Ketupat juga boleh dimakan dengan sate. Ketupat digemari oleh semua kaum di Malaysia.Kini, terdapat ketupat segera di pasaran. Ketupat segera ialah beras yang dibungkus dalam plastik kecil dan hanya perlu direbus. Walaupun penyediaannya mudah, ketupat segera ini tidak dapat menandingi keenakan ketupat asli.

1. Ketupat ialah makanan tradisional kaum ____________A. Cina B. Melayu C. India 2. Ketupat dibungkus dengan daun __________________A. Kelapa B. Pisang C. keladi 3. Makanan yang dimakan bersama ketupat ialah:i)_____________ , ii) _______________. iii) ___________4. Beras yang dibungkus dalam plastik kecil dinamakan

_______________________________________________

Tulis kata ganda yang sesuai dengan berpandukan gambar yang diberikan.kura-kura rama-rama labah-labah gula-gula itik-itik 1.

2.

3.

4.

5.