Top Banner
HENNE · LØNNE · LUNDE · OUTRUP · NR. NEBEL · KVONG · LYDUM SOGNENYT 1 · 2016 SIDSTE HVILESTED I FORANDRING Alle kirkegårde i Blåbjerg pastorat skal i de kommende 50 år ændres for at tilgodese nutidens behov for at blive begravet. Læs mere side 2-3
16

Blåbjerg - Sognenyt - Nr. 1 - 2016

Jul 27, 2016

Download

Documents

Nr. Nebel - Kvong - Lydum - Lunde - Outrup - Henne - Lønne
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Blåbjerg - Sognenyt - Nr. 1 - 2016

HENNE · LØNNE · LUNDE · OUTRUP · NR. NEBEL · KVONG · LYDUM SOGNENYT1

· 201

6SIDSTE

HVILESTED I FORANDRING

Alle kirkegårde i Blåbjerg pastorat skal i de

kommende 50 år ændres for at tilgodese nutidens

behov for at blive begravet.Læs mere side 2-3

Page 2: Blåbjerg - Sognenyt - Nr. 1 - 2016

22

På den 2. side

I årene fremover vil Nr. Nebel kirkegård slette op mod 1000 gravsteder. I stedet udlægges nye former fra urne- og begra-velsespladser. Målet er at til-godese nutidige ønsker om at blive begravet. Sidegevinsten er skønnere natur. På Nr. Nebel kirkegård findes der 1574 små gravsteder med hække omkring. Mange står tomme og en beregning over fremtidens behov viser, at der reelt kun er behov for 635 grav-steder.Det sendte de kreative tanker på overarbejde i Varde Provsti, som sammen med menigheds-rådet i de syv Blåbjerg sogne, har sat gang i et udviklingsar-bejde med lange perspektiver.På Nr. Nebel kirkegård er man som en af frontløberne i gang med det omfattende projekt.

Graver Peter Pedersen forkla-rer:I 2014 fik vi muligheden for at kigge på kirkegården i et nyt lys. Det er meget spændende og udviklende. Fremskrivningen af tallene viser jo klart, at men-nesker i dag har helt andre øn-sker til at blive begravet en hid-til.Det må vi tage højde for.

NYE BEHOVPeter Pedersen forklarer, at tid-ligere var det slet ikke aktuelt med urnegravsteder, og dem man havde på Nr. Nebel kirke-gård var gemt væk bagerst på kirkegården. I stedet har man masser af små firkantede grav-pladser med en grøn hæk om-kring. Den nye plan har rykket helt rundt på dette. I dag brændes

næsten halvdelen efter bisættel-sen, og en stor firkant med plads til to kister kan virke overvældende for mange pårø-rende.Derfor er urnepladserne flyttet, og der er skabt et smuk plads lige indenfor indgangen til dis-se.

LANG PLANDet er landskabsarkitekt Anne-Marie Møller fra Århus, som har kortlagt de nye behov og tegnet en langtidsplan for kir-kegårdene.Og der er tale om lange planer. Når man bliver begravet tager det op mod 30 år inden gravste-det kan bruges igen eller æn-dres. Derfor laver man ikke bar en ny plan og sætter i værk på én gang. Planen her tager højde for de næste 50 års udvikling.

KIRKEGÅRDEN ÆNDRES EFTER MODERNE ØNSKER

Graver Peter Pedersen fra Nr. Nebel er glad for den nye udviklingsplan, som giver en skønnere kirkegård for gæsterne, men også et mere udviklende arbejde for de ansatte.

2

Page 3: Blåbjerg - Sognenyt - Nr. 1 - 2016

Til gengæld er både moderne behov, og de faktiske mulighe-der på kirkegården indarbejdet i planen. Og det giver mulighed for, at kirkens eget personale kan stå for ændringerne hen over årene.

FRI FOR OMKOSTNINGERDet er ikke hensigten på kort sigt, at der skal spares på mand-skabstimer på kirkegårdene. Økonomien skal bare budget-teres anderledes.Graver Peter Pedersen forklarer om det.Det er faktisk dyrt i timer, at gå rundt på kirkegården og holde alle disse små firkanter. Nu får vi dem lagt om og så bliver de lettere at holde, og det tager kortere tid.Det frigiver tid, som vi så i ste-det investerer i selv at omlægge kirkegården efter den overord-nede plan.

Han konkluderer: Det er da også meget sjovere, og der er langt mere perspektiv i det ar-bejder.

TILFREDSE PÅRØRENDEPeter Pedersen understreger også, at han fornemmer, at på-rørende på kirkegården er til-fredse med de nye muligheder. Han oplever i hvert fald kun tilfredse gæster.De synes både mulighederne er blevet bedre, og de synes også, at her er blevet flottere og mere varieret. I sidste ende skal vi jo skabe en kirkegård, som er tids-svarende, og her mener jeg, vi er godt på vej, konkluderer gra-verne.I Nr. Nebel har man endda fået et jordstykke i overskud, som udlånes til skolen. Dette jord-stykke lægges i græs og der la-ves et nyt gærde af bevoksning, for at adskiller arealet i forhold til den øvrige kirkegård.

Fakta om forvandlingen• Projekteterigangsati 2014 og er finansieret af puljemidler fra Varde Provsti.• Allesyvkirkegårdei Blåbjerg Pastorat er omfattet af forandrings- processen.• Derskaltypiskeslettes over halvdelen af traditionelle gravstedet på kirkegården.• Istedetoprettesminde- lunde, nye gravsteds- typer og mulighed for blot at have en sten i en græsplænen.• Projekteterrådgivetaf landskabsarkitekt Anne-Marie Møller, Århus.• Planentagerhøjdefor en udvikling over de kommende 50 år.• Determenighedsrådet, som tager endelig beslutning om udviklingen.

Tekst: Journalist Jens Kr. LynderupFotos: Gitte Volsmann

Her har engang været et gravsted med sten

og planter – nu er hækkene fjernet og

området lagt i græs. Det er lettere at holde og det giver variation.

FAKTA

3

Page 4: Blåbjerg - Sognenyt - Nr. 1 - 2016

4

Det sker | Henne & Lønne sogne

DØBTE Sept. – nov. 2015

Henne kirke:29. sept. Christian Axelgaard

Lønne kirke:

11. okt. Mads Høj Arnum

18. okt. Johan Refsgaard Bernhard

DØDE & BEGRAVEDE fra Allehelgen 2015

Henne kirke:Anna Kristine Dorthea JepsenRuth JensenJørn Benned JensenThorvald FogJens Peter Taulborg MadsenVilly Rauhe NielsenPetra Sofie JepsenKirsten Marie JensenBarbara Kirstine LauritsenEsther Margrethe Hynkemejer

Lønne kirke:Vera Jenny ChristensenPeder Kruse MadsenKirsten Sofie AstrupJohanne Marie SkovenPer Ivan PræstegaardSvend JakobsenConnie Jean Thorsted NielsenSonja HagelsteinKaj Anker SkjødtKirsten Bækdal JensenHans Oluf Hansen

JULEGUDSTJENESTE FOR DE SMÅTorsdag den 17. december kl. 10.00 i Henne KirkeGudstjeneste specielt for børn under skolealderen. Tag gerne julepynt med til kirkens juletræ. Efter gudstjenesten er der saft/kaffe og kage.

KAFFE MED KURTOnsdag den 20. januar kl. 19.00 i konfir-mandstuen, Blåbjergvej. Kom og få en kop kaffe med Kurt Leth, Tv-Syd. Kurt Leth vil på bedste vis fortælle menneskelige historier. Tilmelding af pladshensyn til sognepræsten. Menighedsrådet er vært for kaffe og kage.

4

KOM GODT IND I DET NYE ÅRTraditionen tro er menighedsrådet vært for et lille glas og kransekage efter gudstjenesterne nytårsaftensdag.

JULEKONCERT MED LUNDE SANGKORTorsdag den 10. december kl. 19.00 Traditionen tro synger koret i Lønne kirke nu med den nye dirigent, Elisabeth Fischer Jessen.Efter koncerten er der hyggeligt samvær på Lønne Familie Restaurant. Kaffe/kage kan købes á 40 kr.

Page 5: Blåbjerg - Sognenyt - Nr. 1 - 2016

5

KIRKEBIO»De andres liv« er temaet for Kirkebio

Tirsdag den 23. februar kl. 19.00 i konfirmandstuen, Blåbjergvej

Der vil være en kort introduktion til filmen og tid til en »snak« under kaffen efter filmen

Se en fantastisk film om en tid, som måske ikke er mere.

5

SALMEMARATON I VARDE PROVSTI12. januar: Janderup kirke26. januar: Næsbjerg kirke9. februar: Ølgod kirke23. februar: Billum kirke8. marts: Østerlund kirkesal Alle aftener er kl. 19.00.Der vil være en kort introduktion til salmerne, og der serveres kaffe i pausen.

FASTELAVN FOR BØRN & FORÆLDRE Tirsdag den 9. februar kl. 17.00 i Henne KirkeKom som du er – og se ud som du har lyst.Efter gudstjenesten spiser vi sammen i konfirmandstuen, Blåbjergvej.Tilmelding senest den 5. februar til sognepræsten.

AT FÅ LOV TIL AT KOMME HJEM Det er en stor glæde for Bodil og mig, at vi har fået lov til at blive præstepar i Henne-Lønne. Jeg har været præst siden 1987, og vi har været præstepar flere steder. Jeg har de sidste år haft mange administrative opgaver i sognene og på provsti- og stiftsplan. Derfor er det fantastisk nu at få lov til at være »rigtig« præst igen - at komme hjem til det, vi kom fra.

Bodil er sønderjyde, og jeg er født 20 km nord for Varde. De sidste 23 år har vi haft hus i pastoratet, så Henne-Lønne er for os og vore 3 voksne børn »at være hjemme«. Vi har hidtil ikke kunnet være en del af alt det, som sker i sognene, men det glæder vi os nu til at blive.

Bodil og Thue Raakjær Jensen

Page 6: Blåbjerg - Sognenyt - Nr. 1 - 2016

6

Det sker | Outrup og Lunde sogne

6

LUCIAGUDSTJENESTESøndag den 13. december kl. 19.00 er der aftengudstjeneste i Lunde Kirke, hvor 3. klasse fra Blaabjergsko-len Lunde-Kvong afd. går lucia. Det glæder vi os til!Så vel mødt til en hyggelig luciagudstjeneste i julemånedens tegn.

FASTELAVNS-GUDSTJENESTESå er fastelavn om hjørnet, og Lunde Sognefor-ening og Sognepræst Kasper Bøtker vil i den forbindelse gerne invitere alle børn og barnlige sjæle til en sjov og underholdende eftermiddag søndag den 7. februar i Lunde Kirke kl. 13.00 og på Blaabjergskolen Lunde-Kvong afd. kl. 14.00. Vi begynder med fastelavnsgudstjeneste i kir-ken og går efterfølgende over på skolen, hvor vi starter med at finde årets bedste udklædte i tre aldersgrupper. Derefter vil der være tøndeslag-ning - og sidst, men ikke mindst: musik og un-derholdning for alle. Der vil være mulighed for at slutte eftermid-dagen af med lidt mundgodt, som 5. klasse vil stå for. Dette vil være en bod, hvor der er mu-lighed for at købe kaffe, fastelavnsboller, soda-vand mm. Alle børn får en slikpose og en soda-vand af Sogneforeningen efter tøndeslagnin-gen. Entré: 25 kr. for alle ikke udklædte.Vi håber på en hyggelig eftermiddag med mas-ser af sjove, spændende, skræmmende og uhyggeligt udklædte børn og voksne. På gen-syn til Fastelavn!

Mvh. Lunde Sogneforening og sognepræst Kasper Bøtker

ÆLDREGUDSTJENESTETorsdag den 10. december kl. 14.00 er der ældregudstjeneste i Lunde Kirke. Gudstjenesten er særligt for de ældre i Lunde og Outrup sogne, men alle er natur- ligvis hjertelig velkomne. Efter gudstjene-sten går vi over i Lunde Forsamlingshus, drikker kaffe og »julehygger«.

Der er buskørsel med Lunde Taxa fra

Møllegården i Outrup og Baunbo i Lunde til og fra arrangementet.

Vel mødt!

KIRKENS KORSHÆRS BUTIK I LUNDEÅbningstider i julen:22/12 kl.10-1728/12 kl. 13-1729/12 kl.13-1730/12 kl. 13-17 2/1 kl. 10-12

Kirkens Korshærs genbrugsbutik i Lunde vil gerne benytte lejligheden til at takke alle, der har handlet i butikken eller doneret brugte ting / pengegaver i året, der er gået.

GUDSTJENESTER PÅ BAUNBO I LUNDETorsdag den 7. januar kl. 14.30 ved sognepræst Ann Andersen.Torsdag den 11. februar kl. 14.30 ved sognepræst Kasper Bøtker.Torsdag den 10. marts kl. 14.30 ved sognepræst Kasper Bøtker.

Page 7: Blåbjerg - Sognenyt - Nr. 1 - 2016

77

JULEGUDSTJENESTER FOR STORE OG SMÅ Onsdag den 16. december kl. 10.00 er der julegudstjeneste for Børnehaven Lundparken i Lunde Kirke.Torsdag den 17. december kl. 10.30 er der julegudstjeneste for Outrup Børnehave i Outrup Kirke.Fredag den 18. december kl. 9.30 er der jule-afslutningsgudstjeneste for Outrup Skole i Outrup Kirke. Samme dag kl. 13.00 er der juleafslutningsgudstjeneste for Blaabjergskolen Lunde-Kvong afd. i Lunde Kirke.Alle forældre, bedsteforældre, søskende, øvrig familie og andre interesserede er hjertelig velkomne til disse julegudstjenester.

LUCIAGUDSTJENESTESøndag den 13. december kl. 16.00 er der luciagudstjeneste i Outrup Kirke, hvor KFUM & K spejderne fra Outrup går lucia. Det glæder vi os til!Så vel mødt til en hyggelig luciagudstjeneste i julemånedens tegn.

SKUMRINGS-GUDSTJENESTERSøndag den 31. januar 2016 kl. 17.30 i Outrup Kirke og Missionshus.

Onsdag den 9. marts 2016 kl. 17.30 i Lunde Kirke og Forsamlingshus.

Husk spisning i Missionshuset og Forsam-lingshuset efter gudstjenesterne til den nette sum af kun 70 kr. for en hel familie og 35 kr. for en enkeltperson. Gudstjenesterne egner sig til Guds børn i alle aldre - både børn, voksne, unge og ældre - dvs. os alle!

Så vel mødt til et par hyggelige skumrings-gudstjenester i Outrup og Lunde sogne i 2016!

GUDSTJENESTER PÅ MØLLEGÅRDEN I OUTRUPTorsdag den 7. januar kl. 14.30 ved sognepræst Thue Raakjær Jensen.Torsdag den 4. februar kl. 14.30 ved sognepræst Kasper Bøtker.Torsdag den 3. marts kl. 14.30 ved sognepræst Kasper Bøtker.

FASTELAVNS-GUDSTJENESTESøndag den 7. februar kl. 10.30 er der fastelavnsgudstjeneste i Outrup Kirke. Efter gudstjenesten er der tøndeslagning og fastelavnsboller i Outrup Missionshus på Jernbanegade 9 i Outrup. Kom gerne udklædt! Vi glæder os til at se Dig!

NYTÅRS-GUDSTJENESTER Efter gudstjenesterne i Outrup og Lunde kirker 1. januar kl. hhv. 14.30 og 16.00 er menighedsrådene ved Outrup og Lunde kirker værter med kransekage og et lille glas i våbenhuset. Rigtig god nytår!

Mvh. Outrup og Lunde Menighedsråd

Page 8: Blåbjerg - Sognenyt - Nr. 1 - 2016

88

Det sker | Outrup og Lunde sogne (fortsat)

KFUM & KFUKDecember11. Julefrokost i Missionshuset kl. 17.30 sammen med IM. Tilmelding senest d. 7/12 på tlf. 27 64 19 96.30. Juletræsfest kl. 14 i Missionshuset.

Januar 12. Debataften hos Tina og Jørgen Jespersen, Kløvbakken 32.28. IM generalforsamling i Missionshuset kl. 19.30.

Februar 7. Fastelavnsgudstjeneste og slå katten af tønden v. Missionshuset.23. Møderække i Missionshuset kl. 19.30.

Marts 1. Generalforsamling Blåvandgård. 8. Stormøde KFUM & K distrikt.15. Inspirations aften med Helle Braad Mikkelsen, forstanderkone på Nøvlingskov Efterskole. Sted: Kirkehuset i Ølgod.18. Familieaften. Nærmere information kommer senere.

INDRE MISSIONFælles program for alle. Bemærk: Hvor der ikke er andet tidspunkt anført, er alle møder kl. 19.30

December 3. Adventsfest i Nr. Nebel Missionshus. Taler: Ejnar Lindbjerg, Videbæk.11. Julefrokost og syng julen ind i Missionshuset kl. 18.00.30. Juletræsfest i Missionshuset kl. 14.00.

Januar 9. Seniorstævne i »Betania« Vestergade 11, Ølgod. Program følger.11. Bedemøde i Missionshuset.12. Bedemøde i Missionshuset.19. Bibeltime hos Bodil og Bernhard Simonsen, Trekanten 2.28. Generalforsamling i Missionshuset ifølge vedtægter.

Februar 9. Bibeltime hos Birthe og Niels Jespersen, Enghavevej 28.Uge 8: Møderække i Missionshuset23. KFUM & K står for aftenen.24. Sognepræst Kasper Bøtker taler.25. Oda Hansen fra Ølgod taler.

Marts 3. Studerende fra Menighedsfakultetet besøger os. Møde i Missionshuset15. KFUM & K seniorer indbyder til møde i Ølgod. Program følger. Formand: Bernhard Simonsen tlf. 75251192Kasserer og udlejning: Bent Krog tlf. 75251183

BLIV KØRT I KIRKEDer er mulighed for at benytte kirkebil til gudstjenesterne i Lunde, samt til andre kirkelige arrange menter. Ønsker man at benytte sig af dette tilbud, kan man ringe til Lunde Taxa på tlf. 75282013.

Page 9: Blåbjerg - Sognenyt - Nr. 1 - 2016

99

Det sker | Nr. Nebel, Lydum & Kvong sogne

JULEOPTOGSøndag d. 13. december kl. 13.00: Traditionen tro begynder juleoptoget i Nr. Nebel med en musikgudstjeneste, hvor der bliver mulighed for, at synge med på nogle af vore dejlige julesalmer.

JULEKONCERT Tirsdag d. 8. december kl. 19.30 i Nr. Nebel KirkeI år får vi besøg af koret »Vokabilitum«, som er et blandet rytmisk kor, der øver på Tistrup Skole en gang om ugen. Koret er et blandet kor, bestående af 7 mænd og 11 kvinder fordelt på mindst 4 stemmer. Vi arbejder seriøst med sangene og musikken, men har samtidig et fantastisk socialt samvær, der får øve aftenerne til at flyve af sted. Det er noget, der tydeligt skinner igennem på vores optræden, der er præget af koncen-tration, humor og sangglæde.Vores korleder - Søren Abel - har været med os alle år. Ud over en uhøjtidelig og dog meget professionel tilgang til korlederrollen, finder han altid spændende og udfordrende korsatser, der er dejlige at arbejde med, og gode at lytte til.Vi glæder os til at præsentere et varieret program for jer, der består af gode danske og engelske julesalmer-og sange i spændende arrangementer.

SALMESANGSAFTEN I LYDUM KIRKEOnsdag d. 16. december, kl. 19.00:Kom og vær med til at synge julen ind i Lydum kirke. I første del er salmerne fastlagt men efter kaffepausen er der mulighed for selv at byde ind med ønsker til salmer der skal synges.

Alle er velkomne.

LÆSNINGER i Kvong KirkeSøndag d. 13. december kl. 19.003. søndag i advent bliver i år til en gudstjeneste med læsninger og julesalmer.Efter gudstjenesten er der luciaoptog og kaffe i forsamlingshuset.

JULEKONCERTTirsdag d. 1. december kl. 20.00 er der koncert i Kvong kirke. Horne Gospelkor under ledelse af Lydiah Wairimu og pianist Morten Digmann Schmidt, gæster Kvong kirke. Koret begyndte januar i 2007, og består af ca. 45 medlemmer, som øver hver tirsdag i Tistrup Sognehus. Koret har blandt andet sunget i Mariehaven og været opvarmnings kor for Oslo Gospel Choir.

Fri entré. Alle er velkomne.

Page 10: Blåbjerg - Sognenyt - Nr. 1 - 2016

1010

Det sker | Nr. Nebel, Lydum & Kvong sogne (fortsat)

KIRKEBILDer er mulighed for at benytte kirkebil til gudstjeneste i Nr. Nebel og Lydum og til øvrige arrangementer i kirkeligt regi.Vil man benytte sig af tilbuddet, kan man ringe til Lunde Taxi på tlf. 75 28 20 13.

KIRKESUPPESøndag d. 28. februar er der gudstjeneste i Kvong kirke kl. 17.00, og derefter er der suppe i konfirmandstuen, Langgade 13 A, Kvong. Alle er velkomne.

Pris: 30 kr.

Tilmelding til Inge Bech Thomsen tlf. 75 25 40 95 eller Birte Nielsen tlf. 75 25 41 91.

NYTÅRSDAG I KVONGFredag d. 1. januar kl. 15.00:Efter gudstjenesten er der mulighed for at ønske hinanden godt nytår med et glas champagne.

NYTÅRSDAG I NR. NEBELFredag d. 1. januar kl. 16.30:Efter gudstjenesten er der mulighed for at ønske hinanden godt nytår med et glas champagne.

HØJSKOLEDAG I KVONGSøndag d. 24. januar kl. 10.30:

Dagen begynder med gudstje-neste i Kvong kirke kl. 10.30, efter gudstjenesten er der en let frokost i konfirmandstuen.

Efter frokosten vil Knud Erik Mark, Viborg holde foredrag om sin mormor: »Helene (1903-1998). Mor til 19 børn«. En fortælling om et enestående menneske med et helt usædvan-ligt liv. Et menneske, som satte sig spor uden pletter. Det er en enorm præstation at føde og opfostre så mange børn. Det særlige i Helenes tilfælde var, at hun gjorde det under meget svære, sociale og økonomiske forhold, og at hun i de meget svære perioder af sit liv udviste fine og værdifulde menneskelige egenskaber i enhver situation.

Pris: 75 kr.

Tilmelding til Inge Bech Thomsen tlf. 75 25 40 95 eller Birte Nielsen tlf. 75 25 41 91.

FASTELAVN I NR. NEBEL KIRKESøndag d. 7. februar kl. 14.00:Efter gudstjenesten er der kaffe, fastelavnsboller og hygge i konfirmandstuen, Bredgade 88, Nr. Nebel. Alle er velkomne.

Page 11: Blåbjerg - Sognenyt - Nr. 1 - 2016

11

GUDSTJENESTER PÅ BLÅBJERG PLEJEHJEMDecemberTirsdag d. 1. december, kl. 14.15 Torsdag d. 24. december, Juleaften, kl. 10.30

JanuarTirsdag d. 5. januar, kl. 14.15Tirsdag d. 19. januar, kl. 14.15

FebruarTirsdag d. 2. februar, kl. 14.15Tirsdag d. 16. februar, kl. 14.15

INDRE MISSIONNr. Nebel missionshus, Jernbanealle 9, 6830 Nr.Nebel.Kontaktperson: Inger Larsen, mobil 23496106.

DecemberTorsdag d. 3. Adventsfest i missionshuset. Taler Ejnar Lindbjerg, Videbæk.

Tirsdag d. 15. Pynte juletræ i missionshuset.

Mandag d. 28. Julefest i missionshuset.

Julefesten er det sidste møde der afholdes i missionshu-set. Missionshuset vil herefter blive sat til salg.

ØVRIGE ARRANGEMENTER- HOLD ØJE MED DAGSPRESSEN!

HJEMMESIDEsamarbejdet på tværs af de 7 sogne i Gl. Blaabjerg har givet plads til en fælles hjemmeside: www.blaabjergkirker.dk. Nørre Nebel, Lydum og Kvong sogne findes under blokken Blåbjerg Nord, som jo også er pastoratets navn.

FORMIDDAGSKAFFE i Nr. Nebel

Formiddagskaffe på følgende tirsdage: 12. januar, 23. februar og 15. marts.Alle dage kl. 10.00 – 11.00 i konfirmand-stuen, Bredgade 88. På gensyn.

FORMIDDAGSKAFFE i Kvong

Formiddagskaffe på følgende onsdage: 6. januar, 3. februar og d. 2. marts.Alle dage kl. 10.00 – 11.00 i konfirmand-stuen, Langgade 13, A. På gensyn.

KONFIRMANDUNDERVISNING FOR VOKSNEVi fortsætter i det nye år, på følgende dage:Torsdag d. 21. januar: »Det gode og det onde«.Torsdag d. 25. februar: »Gudstjenesten og kirkeåret«.Torsdag d. 31. marts: »Livet fra fødsel til død«.Alle dage kl. 19.30-21.00 i konfirmandstuen Bredgade 88, Nr. Nebel.

Vel mødt!

Page 12: Blåbjerg - Sognenyt - Nr. 1 - 2016

12

Fødsel: Fra 1. oktober 2010 registreres fødsel på grundlag af jorde-moderens anmeldelse til sognet. Er forældrene ikke gift skal omsorgs- og ansvarser-klæring udfyldes på: www.borger.dk, inden 14 dage, ellers bliver sagen sendt til statsforvaltningen for videre behandling.Dåb/navngivelse: Dåb/navngivelse skal ske inden 6. måneder efter fødslen.

Dåb sker ved henvendelse til sognepræsten.Navngivning sker på: www.borger.dkVielse: Vielse aftales med sognepræ-sten ved den kirke, hvor vielsen skal finde sted. Prøvel-sesattesten, som er gyldig i 4 måneder fås ved henvendelse til borgmesterkontoret. Prøvelsesattesten må således højest være 4 måneder gammel på bryllupsdagen.

Den afleveres til sognepræsten vedlagt parrets dåbsattester samt evt. skilsmissebe-villing(er).Begravelse: Dødsfald anmeldes hurtigst muligt og senest 2 hverdage efter dødsfaldet til sognepræ-sten i det sogn, hvor afdøde havde bopæl. Begravelsens/bisættelsens forløb aftales med den præst, der skal foretage handlingen. Sognekirken kan altid benyttes.

Hvad gør man...?

Det sker | Fælles for alle syv sogne

STJERNESTØV I OUTRUP KIRKE Chaimae fra X-FAKTOR kommer til Outrup Kirke den 24. januar kl. 19.00 – 21.00, hvor hun vil synge danske og udenlandske sange for konfirmanderne 2015 og 2016 fra de 7 sogne. Vi håber at få en hyggelig aften, hvor der også bliver tid til en pause med sodavand og kage og en snak med den unge sangerinde, som også bor i denne del af Varde kommune. Tilmelding er ikke nødvendig, men kom i god tid, så I sikrer jer en god plads.

Mange venlige hilsner fra Outrup og Lunde Menighedsråd

BABYSALMESANGBabysalmesang henvender sig til babyer i alderen ca. 2-10 måneder med én eller flere voksne. Babysalmesang taler til alle sanser gennem sange, bevægelse, gestik og lyde. Det er med til at fremme barnets koncentrations-og indlæringsevne, berige samværet mellem barn og forældre og bevare vores enestående danske salmeskat. Er Du og Din baby interesse-rede, starter vi op igen i vinter/forårssæsonen 2016. Kontakt Din lokale sognepræst for mere info:Blaabjerg Nord (Nørre Nebel-Kvong-Lydum): Sognepræst Ann Andersen, tlf. 75 28 80 79, [email protected]ønne: Sognepræst Thue Raakjær Jensen, tlf. 75 25 51 35, [email protected] Lunde-Outrup: Sognepræst Kasper Bøtker, tlf. 75 28 20 71, [email protected] Babysalmesang er et fælles arrangement for alle 7 sogne, og det er gratis at være med. Vi mødes otte formiddage klokken 10.00 i kirken og synger og danser i kirkerummet til musik og sæbebobler. Bag-efter hygger vi med en kop kaffe eller te og et stykke frugt og kiks, hvis man har lyst.

Mange venlige hilsner fra de syv sogne

12

Page 13: Blåbjerg - Sognenyt - Nr. 1 - 2016

13

Dejlig er den himmel blå (1)Tekst: N. F. S. Grundtvig, 1810Melodi: Thomas Laub, 1917

Dejlig er den himmel blå,lyst det er at se derpå,hvor de gyldne stjerner blinke,hvor de smile, hvor de vinkeos fra jorden op til sig.

Kommer, små, og hører til:Jeg for eder sjunge vilom så lys og mild en stjerne.Jeg det ved, I hører gerne:Himlen hører eder til.

Det var midt i julenat,hver en stjerne glimted mat,men med ét der blev at skueén så klar på himlens buesom en lille stjernesol.

Langt herfra, i Østerlandstod en gammel stjernemand,så fra tårnet vist på himlen,så det lys i stjernevrimlen,blev i sind så barneglad.

Når den stjerne lys og blidsig lod se ved midnatstid,var det sagn fra gamle dage,at en konge uden mageskulle fødes på vor jord.

Derfor blev i Østerlandnu så glad den gamle mand,thi han ville dog så gernese den lyse kongestjerne,før han lagdes i sin grav.

Han gik til sin konges slot,kongen kendte ham så godt,hørte og med hjertens glæde,at det lys var nu til stede,hvorom gamle spådom lød.

Han med søn og stjernemandfluks uddrog af Østerlandfor den konge at oplede,for den konge at tilbede,som var født i samme stund.

Klare stjerne ledte demlige til Jerusalem.Kongens slot de gik at finde,der var vel en konge inde,men ej den, de ledte om.

Klare stjerne hasted frem,ledte dem til Betlehem.Over hytten lav og lillestod så pludselig den stille,strålede så lyst og mildt.

Glade udi sjæl og sindginge de i hytten ind,der var ingen kongetrone,der kun sad en fattig kone,vugged barnet i sit skød.

Østerlands de vise mændfandt dog stjernen der igen,som de skued i det høje,thi i barnets milde øje,funklende og klar den sad.

Den var dem et tegn så vist,at de så den sande Krist,derfor nejed de sig glade,ofrede på gyldne faderøgelse med søden lugt.

Vil I små ej også gernese den lyse, milde stjerne,for den konge dybt jer neje,som Guds rige har i ejeog vil lukke jer derind?

Ser I til den himmel blåmed de gyldne stjerner på,der den stjerne ej I finde,men den er dog vist derindeover Jesu kongestol.

Thi det barn, som var på jord,blevet er en konge stor,og han sidder nu deroppeover alle stjernetoppehos Gud Faders højre hånd.

Nejer eder kun, I små!han fra himlen ser derpå.Sender ham med hjertensglædelov og pris til høje sæde!Det er røgelse for ham.

Stjernen ledte vise mændtil nyfødte konge hen.I har og en sådan stjerne,og når I den følger gerne,kommer I til Jesus vist.

Denne stjerne lys og mild,som kan aldrig lede vild,er hans guddomsord det klare,som han os lod åbenbaretil at lyse for vor fod.

DEJLIG ER DEN HIMMEL BLÅDette er salmens lange, charmerende udgave fra 1810. Grundtvig henvender sig direkte til barnet med et ligefremt fortællende sprog. Han kaldte da også selv sit digt for »En barnesang«. Mange år senere, i 1853, forkortede Grundtvig salmen fra 19 til kun 7 strofer. Den forkortede udgave er idag den mest udbredte. Til den oprindelige 1810-udgave foretrækkes Thomas Laubs enkle melodi som - antallet af strofer taget i betragtning - er mere overkommelig.

13

Page 14: Blåbjerg - Sognenyt - Nr. 1 - 2016

14

HENNE & LØNNE KIRKERSognepræstThue Raakjær JensenBlåbjergvej 160, Kirkeby6854 HenneTlf. 75 25 51 35 E-mail: [email protected]

Organist Mona Schmidt, Hjerting, tlf. 75 15 89 69

KirkesangereKaj Nielsen, Kragelund Kirstine Vestergaard Sørensen, Frøstrup

Graver på Henne kirkegårdBirgit Sepstrup OlesenMobil 24 66 13 55

Graver på Lønne kirkegårdJonna Kristensen,Mobil 20 44 50 67

Mandag er fast fridag for præst, organister, kirkesangere og gravere

HENNE-LØNNE SOGNSMENIGHEDSRÅD Formand Niels Finsen NielsenTlf. 75 25 50 23 / 23 93 87 87

Næstformand Karsten Lillebæk JepsenTlf. 75 28 92 53

Kasserer Ulla FynboTlf. 75289595

Kirkeværge i HenneAnette NissenTlf. 21 69 83 55Kirkeværge i Lønne Birthe Fuglkjær KristensenTlf. 75 28 90 46 / 30 31 59 54

KontaktpersonKim HildebrandtTlf. 75 25 55 67 Ingelise Pedersen,Tlf. 75 28 97 84

NR. NEBEL, LYDUM & KVONG KIRKERSognepræstAnn AndersenBredgade 886830 Nr. NebelTlf. 75 28 80 79

Graver Nr. Nebel og LydumPeter PedersenTlf. 29 79 48 51undt. mandag

Graver KvongAnn NeidelTlf. 40 10 81 37undt. mandag

Organist:Lene ClausenTlf. 28 30 66 03undt. mandag

KirkesangereHelge KnudsenTlf. 75 28 70 05undt. mandag

Birgitte KudskTlf. 75 25 00 69 Mobil 61 79 13 32undt. mandag

NR. NEBEL-LYDUM SOGNS MENIGHEDSRÅDFormand Anette HansenTlf. 75 28 82 39

Næstformand Else BergTlf. 75 28 86 39

Kasserer Jonna MadsenTlf. 75 28 86 86

Kirkeværge Nr. Nebel/LydumLars Lyhne ChristensenTlf. 60 93 26 54

Kontaktperson:Klaus BomgaardTlf. 29 92 15 27

Menigt medlemAnna Marie Gandrup LauridsenTlf. 26 80 73 49

KVONG SOGNS MENIGHEDSRÅDFormandInge Bech ThomsenTlf. 75 25 40 95 Næstformand Birte NielsenTlf. 75 25 41 91 Kirkeværge Marianne Benedicte Ransby JuhlTlf. 75 25 43 10

Adresser

14

Page 15: Blåbjerg - Sognenyt - Nr. 1 - 2016

15

AdresserKasserer Inger-Marie Bay JørgensenTlf. 21 77 90 15 KontaktpersonBettina Ravnholt ØrskovTlf. 23 27 36 18

OUTRUP & LUNDE KIRKERSognepræst Kasper Thingemann BøtkerLundtangvej 216830 Nr. NebelTlf. 75 28 20 71 Mobil 40 49 83 05 E-mail: [email protected]

Organist Jens Kruse KristensenMobil 22 12 13 48

Kirkesanger Preben OlesenMobil 21 63 08 86

Graverhuset ved Outrup KirkeBirkegade 1, 6855 OutrupTlf. 75 25 14 04

Graverhuset ved Lunde KirkeGl. Lundevej 3, Lunde, 6830 Nørre Nebel tlf. 75 28 23 14

Præstesekretær Birte R. ThomsenTræffes tirsdag fra 9-13Tlf. 75 28 20 71 E-mail: [email protected]

OUTRUP SOGNSMENIGHEDSRÅDFormand Birthe Jespersen Mobil 21 96 05 81

NæstformandLone Holm Iversen Mobil 21 60 41 27 Kasserer Jørgen JespersenTlf. 75 25 19 13

Kirkeværge Inger Marie Rønnstad tlf. 75 25 16 20 KontaktpersonEgon Madsen Tlf. 75 25 12 13 Sekretær Petra Krogh Tlf. 75 25 15 62

LUNDE SOGNS MENIGHEDSRÅDFormand Karin HansenMobil 21 46 22 76

Næstformand Thorkild Møller Christensen Mobil 51 20 61 85

Kasserer Tove LillebækMobil 29 71 22 41 Kirkeværge Kirsten LarsenMobil 61 60 21 66

Kontaktperson Egon PedersenTlf. 75 28 22 43

HUSK - det er ingen ulejlighed at ringe til præsten, hvis man har behov for denne, evt. ved en hjemmealtergang, eller blot ved en samtale. Det sam-me gælder ved indlæggelse på sygehuset, kontakt mig ven-ligst, hvis mit besøg ønskes, da jeg ikke automatisk får be-sked, fra sygehuset.

DEADLINE Næste kirkeblad

udkommer i uge 10.

Deadline for indlevering af stof til kirkebladet er

den 2. februar 2016.

Stof sendes til sognepræsterne.

15

Page 16: Blåbjerg - Sognenyt - Nr. 1 - 2016

246

www.blaabjergkirker.dk

Team Lynderup

97 17 34 08

Gudstjenester | 7 sogne i Gl. Blåbjerg

KTB

= Ka

sper

Thi

ngem

ann

Bøtk

er •

AAN

= A

nn A

nder

sen

• TRJ

= T

hue

Raak

jær J

ense

nRe

t til

ænd

ringe

r for

beho

ldes

Dag Henne Lønne Lunde Outrup Nr. Nebel Kvong Lydum6. dec. 9.00 TRJ

Indsættelse10.30 TRJIndsættelse

10.30 KTB*

9.00 KTB Se øvrige Se øvrige Se øvrige

10. dec.Torsdag

Se øvrige Se øvrige 14.00 KTBÆldregudstj.

Se øvrige Se øvrige Se øvrige Se øvrige

13. dec. 10.30 TRJ 9.00 TRJ 19.00 KTBLuciagudstj.

16.00 KTBLuciagudstj.

13.00 AANJuleoptog

19.00 AAN **Læsninger

Se øvrige

17. dec.Torsdag

10.30 TRJSmåbørnsjul

Se øvrige Se øvrige Se øvrige Se øvrige Se øvrige Se øvrige

20. dec. Se øvrige Se øvrige Se øvrige Se øvrige 14.00 AAN 10.30 AAN Se øvrige

24. dec. 14.30 TRJ 16.00 TRJ 14.00 KTB 16.00 KTB11: Møllegården

16.00 AAN 14.30 AAN 13.00 AAN

25. dec. 9.00 TRJ 10.30 TRJ 9.00 KTB 10.30 KTB 10.30 AAN 9.00 AAN Se øvrige

26. dec. 10.30 TRJ Se øvrige Se øvrige 9.00 TRJ Se øvrige Se øvrige Se øvrige

27. dec. Se øvrige Se øvrige Se øvrige Se øvrige 10.30 AAN Se øvrige Se øvrige

31. dec. 14.00 TRJNytårsreception

12.30 TRJNytårsreception

Se øvrige Se øvrige Se øvrige Se øvrige Se øvrige

1. januar Se øvrige Se øvrige 16.00 KTB 14.30 KTB 16.30 AAN 15.00 AAN Se øvrige

3. januar 9.00 TRJ 10.30 TRJ Se øvrige Se øvrige 9.00 AAN 10.30 AAN Se øvrige

10. januar 10.30 TRJ 9.00 TRJ 10.30 KTB* 9.00 KTB 10.30 AAN 9.00 AAN Se øvrige

17. januar Fælles i Kvong Fælles i Kvong Fælles i Kvong Fælles i Kvong Fælles i Kvong 10.30 Fælles i Kvong

24. januar 9.00 TRJ 10.30 TRJ 9.00 KTB 10.30 KTB 9.00 AAN 10.30 AANHøjskoledag

Se øvrige

31. januar 10.30 TRJ 9.00 TRJ 10.30 KTB* 17.30 KTBSkumringsgudstj.

10.30 AAN 9.00 AAN 19.00 AAN

7. februar 9.00 TRJ 10.30 TRJ 13.00 KTBFamiliegudstj.

10.30 KTBFamiliegudstj.

14.00 AAN 10.30 AAN Se øvrige

9. februarTirsdag

17.00 TRJFamiliegudstj.

Se øvrige Se øvrige Se øvrige Se øvrige Se øvrige Se øvrige

14. februar 10.30 TRJ 9.00 TRJ 10.30 KTB* 9.00 KTB Se øvrige Se øvrige Se øvrige

21. februar 10.30 BRJ 10.30 TRJ Se øvrige Se øvrige 9.00 TRJ Se øvrige Se øvrige

28. februar Se øvrige Se øvrige 9.00 KTB 10.30 KTB 10.30 AAN 17.00 AANKirkesuppe

Se øvrige

6. marts 10.30 TRJ 9.00 TRJ 10.30 KTB 9.00 KTB 9.00 AAN 10.30 AAN Se øvrige

9. februarTirsdag

Se øvrige Se øvrige 17.30 KTBSkumringsgudstj.

Se øvrige Se øvrige Se øvrige Se øvrige

13. marts 9.00 TRJ 10.30 TRJ Se øvrige Se øvrige 10.30 AAN 9.00 AAN Se øvrige

* =

Børn

ekirk

e

AAN, TRJog KTB

** =

Efte

rflg.

kaf

fe o

g lu

ciaop

tog

i for

sam

lings

huse

t