Top Banner

of 6

Binnenstad Nieuwegein ENG

Mar 19, 2016

ReportDownload

Documents

Binnenstad Nieuwegein ENG

  • City CentreNieuwegein, The Netherlands (1997present)

    In its earliest phase, at the start of the 1970s, construction activity in new town Nieuwegein concentrated on its residential areas. Around when the city centre was about to have its turn, the economic climate offered little space for financing. The result was an introverted, cheap-looking shopping mall. Like many other new towns, Nieu-wegein now faces the task of transforming the old shopping mall into a new vibrant heart. The structure inherited from the 1970s is to be subjected to a comprehen-sive revision. The municipalitys develop-ment vision is elaborated in detail by Ben van Berkel (un Studio), Michael van Gessel and Bureau B+B: a unique task, whose aim and scope are comparable to the urban core designed by OMA in the same years for Almere. The process of financing this urban renewal project, whose plan provides for a wide-ranging programme, includ-ing homes, offices, a town hall, an urban theatre, a cinema, a music centre, a library

    and a doubling of the present shop floor space, results in the programme being placed under considerable pressure. These significant additions are only attainable by means of an intensive, manifold use of the available space. The design proposes a dynamic whole, comprised of transpar-ent storeys, in which continuous activity is possible from morning to night. The city centre becomes outwardly open in a representative manner and makes contact with the water of the Doorslag Canal. The public space is distributed over different levels, unified by means of a folded ground level that leads the visitor in a self-explan-atory manner to all components of the programme. The elaboration of the design for the public space has as its concept the blooming city. This translates into a strik-ing pavement pattern employing natural stone in two different mixtures. The pattern breaks free of both plan and architecture by means of an abstract representation of such

    Type:Urban Design, Inner City, Public space

    Designteam:Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuurin collaboration with UN Sudio and Michael van Gessel

    Program:theater, offices, restaurants, shops, town hall, housing and public space

    Surface:67.650 m2

    Budget:-

    Client:Municipality of Nieuwegein

  • theater

    offices

    increased square

    shopping

    housing

    catering

    town hall

    program

  • natural elements as branches and flowers. The greenery is concentrated on the plazas. Tree islands and raised tree-squares with integrated seating elements give each plaza its own unique character. Blossoming trees, such as magnolias and prunuses, alternating with trees that

    feature lovely autumn colours, give the new urban heart an attractive appearance throughout the year. One of the plazas owes its identity in part to its unusual fencing. Here, the floral pattern attains independence in the third dimension.

    supply/ shops

    exterior facade

    inside flexible

    positioning

    outdoor areas

    exterior and inside

  • start realizing public space 2009 street furniture is an integral part of the public space

    the Stadsplein