Top Banner

of 27

atestat Pipi finalll.doc

Mar 07, 2016

Download

Documents

Dorin Papa
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript

Plasamentul la mas al invitailor

ARGUMENTServirea consumatorilor cu preparate culinare si bauturi, in unitatile pubile de alimentatie, in cantine sau alte unitati de consum colectiv, constituie un moment de evaluare a gradului de civilizatie a unei societati. Asigurarea unei baze tehnicomateriale, necesare pregatirii si servirii hranei in unitati specializate, permite realizarea unor productii culinare diversificate, care sa satisfaca cele mai exigente gusturi ale populatiei, aplicarea principiilor unei alimentatii cat mai rationala, stiintific determinate, respectarea normelor membrilor societatii, pe care sa-l folosesca in scopuri cultural-educative, social-politice sau de odihna, pentru mentinerea sau refacerea societatii.

Gradul de civilizatie a unei tari poate fi dimensionat si de numarul persoanelor care apeleaza la serviciile din unitatile publice de alimentatie, de volumul si structura operatiilor care se executa pentru pregatirea si servirea preparatelor culinare si a bauturilor, de marimea timpului astfel castigat, pentru a fi folosit de membrii societatii respective pentru culturalizare sau alte activitati.

Prin alimentaie publica se intelege activitatea economic ace se ocupa cu producerea unei game variate de preparate culinare, ce se servesc consumatorilor, impreuna cu alte produse agro-alimentare, consumul acestora facandu-se in unitati proprii, special amenajate. Productia si servirea preparatelor se asigura de catre un personal cu pregatire profesionala specifica.

In contextual general al activitatii de alimentatie publica, servirea consumatorilor constituie factorul determinant, care caracterizeaza nivelul atins de aceasta activitate intr-o tara, regiune, localitate sau unitate.

Prin servirea consumatorilor se intelege ansamblul de metode, sisteme si mijloace folosite pentru transportul, prezentarea si oferirea spre consum a preparatelor culinare si a bauturilor, intr-o unitate publica de alimentatie. Volumul, structura si caracteristicile operatiilor de servire sunt diferite, fiind influentate de natura si particularitatea preparatelor sau bauturilor servite, dimensiunile timpului rezervat consumarii hranei, gradul de pregatire profesionala al personalului care le efectueaza, etc..

Avantajele create pentru consumatori sunt urmatoarele:

timpul destinarii hranei poate fi redus la nivelul dorintelor fiecaruia;

consumarea meniurilor dorite se face intr-o atmosfera de respect, destindere si ambianta cat mai placuta;

se stimuleaza optiunea de a se apela la serviciile oferite de unitatile de alimentatie publica sau cantine, pentru a-si asigura hrana cotidiana sau pentru sarbatorirea unui eveniment mai deosebit din viata unei personae sau colectivitati;

Avantajele pentru personalul unitaii sunt:

usurarea la minimum a efortului depus in manipularea obiectelor de servire folosite la transportul, prezentarea si servirea preparatelor culinare sau a bauturilor;

reducerea timpului destinat executarii operatiunilor de pregatire a salilor de consum, de primire a consumatorilor, de prezentare si servire a preparatelor culinare si a bauturilor;

evidentierea gradului de pregatire profesionala, de pricepere si deprindere in exercitarea atributiilor ce revin personalului dintr-o unitate de servire;

posibilitatea ca fiecare lucrator sa-si dovedeasca calitatile fizice si morale de care dispune in relatiile cu consumatorii, de dialogul ospatar-consumator, in rezolvarea operativa si competenta a unor situatii create de procesul muncii.

CAPITOLUL I TIPURI DE EVENIMENTE PENTRU CARE SE ORGANIZEAZ PROTOCOLUL 1.1 Condiii necesare

Organizarea de evenimente: reuniuni, congrese, conferine, simpozioane, seminarii joac un rol important n activitatea din hoteluri i restaurante.

Condiiile necesare pentru a concura cu succes pe piaa organizrii de evenimente pot fi ierarhizate astfel:

Condiii generale

Organizare perfect Echipament modern pentru derulare de conferine, seminarii Servicii perfecte Oferta gastronomica adecvata Calitate superioar a ofertei Existena unor spaii pentru expoziiiAmplasament

Acces uor din punct de vedere rutier Ambian natural atractiv Zon geografic central Obiective turistice atractive Ora turistic renumitSelectarea locaiei

Recomandare Ghid turistic Agenie de turism Pres de specialitate

Pentru derularea optim a unui eveniment, se impune o mare flexibilitate din partea personalului i deci, gsirea unor soluii rapide n caz de disfuncii inerente.

1.2 Tipuri de evenimente care se pot organiza

1. CONGRESUL manifestare cu caracter informativ, de la 100 la 1000 persoane, durnd ntre 2 sau 3 zile. Restauraia se ocup de organizarea banchetelor, a meselor principale, a pauzelor.

2. REUNIUNE manifestare cu caracter comercial, promoional, publicitar sau informativ, grupnd de la 30 la 150 persoane. Durata evenimentului trece rar de 3 zile. Restauraia asigur mesele principale, eventual cocteiluri i punerea la dispoziie permanent de buturi (bar deschis).

3. CONFERIN reuniune n cursul creia o persoan trateaz un subiect, fr participarea activ a publicului, acesta fiind doar auditoriu.

4. COLOCVIU reuniune animat de experi, cu un subiect dat, durnd mai multe zile.

5. SEMINAR se constituie ca o reuniune de lucru. Avnd o durat de la 3 la 5 zile, restauraia asigur mesele principale i pauzele cu rcoritoare.

6. SIMPOZION un grup de experi discut ntre ei despre un subiect n faa publicului, care este astfel informat despre implicaiile acestuia.

7. DEJUN OFICIAL / DINEUL DE GAL se organizeaz cu prilejul unor vizite la nivel nalt, n prezena unor personaliti marcante din viaa social, oameni de afaceri, de art etc. particip un numr mai mic sau mai mare de invitai, n funcie de interesele organizatorilor , de posibilitile concrete ale unitii. Dejunul se desfoar n intervalul 12,00 15,00, iar dineul n intervalul 18,30 21,30, durata fiind n medie de dou ore. inuta osptarilor, calitatea preparatelor i a serviciilor trebuie s fie la nivelul maxim al exigenei.

8. LUNCH semnific o mas uoar, luat la ora prnzului.

9. COCTEIL se organizeaz cu ocazia prezenei unor delegaii strine, inaugurarea unor firme sau a altor obiective economice, sociale, culturale, n cinstea participanilor la diferite congrese tiinifice, manifestri culturale etc. Aciunea se organizeaz la cererea beneficiarilor la dejun sau la cin. n funcie de numrul participanilor i dorina organizatorilor, cocteilul poate dura o or sau chiar mai mult. Invitaii stau n picioare i se servesc singuri cu buturi de la barurile organizate i cu preparate de la masa bufet.

10. BANCHET este o mas care reunete un numr mare de invitai (de la 15 pn la 1000 sau chiar mai mult), crora li se servete acelai meniu. De obicei dureaz circa 2 ore (timp destinat pentru servirea preparatelor).

11. RECEPIE desemneaz o manifestare cu caracter festiv i de nalt nivel, n cursul creia se servesc preparate i buturi de o calitate deosebit. Se organizeaz n aceleai mprejurri ca i cocteilul, dar i la aciuni mult mai importante: ziua naional, n cinstea unor delegaii strine la nivel nalt. De asemenea, numrul invitailor este mai mare, gama sortimental mult mai bogat i variat, poate dura mai mult, n funcie de dorinele organizatorilor. La fel ca i la cocteil, invitaii se servesc singuri de la barurile aranjate n salon i de la masa bufet. La recepie se pot organiza mese cu plasament (farfurie suport i tacmuri), dar invitaii rmn tot n picioare.

12. CUPA DE AMPANIE se organizeaz cu ocazia unor acorduri protocolare, economice, conferine de pres, aniversare unor instituii sau firme, premierea sportivilor etc. Se ofer ampanie i, eventual picoturi. Aciunea n sine este relativ simpl: osptarii poart tvile cu flutele sau cupele de ampanie i picoturile aezate pe farfurii de desert. inuta osptarilor este aceeai ca i la cocteil. Dup servire osptarii se retrag i revin pentru a debarasa. 1.3 Condiii minime necesare pentru organizarea evenimentelor

1. Spaii de cel puin 4 m lime, 2.5 m nlime, o suprafa util de cel puin 36 mp;

2. Iluminat natural i posibilitate de acoperire a geamurilor (ntunecarea ncperii);

3. Iluminat artificial de min. 300 Lux;

4 . Ventilare adecvat a spaiului (aer condiionat);

5 .Zgomot exterior de max. 45 dB;

6. Cel puin 3 prize n spaiu;

7. Mobilier (mese, scaune) pentru cel puin 20 participani;

8. Decoraiune adecvat: culori relaxante, flori, instalaii de aerosoli cu arome florale etc;

9. Modaliti de amenajare flexibil a spaiului: glasvand pe ine, perei mobili, paravane, suporturi metalice pe care se pot aga table, panouri, flipchart, ecran etc;

10. Lista de preuri cu mijloace disponibile;

11. Dotare tehnic: retroproiector cu lamp de rezerv, ecran de proiecie, instalaie de proiecie audio video, tabl, flipchart cu hrtie i markere, tablou de afiaj, aparat de fotocopiat , laser pointer, microfoane cu sau fr fir, telefon, fax, internet etc.

CAPITOLUL II CONTRACTE PENTRU ACIUNILE DE PROTOCOL

2.1 Rezervarea aciunii se face ca urmare a rspunsului clientului la o ofert. Rspunsul trebuie fcut n scris, cu menionarea acceptrii condiiilor evenimentului (condiii de desfurare, suma de plat aferent serviciilor efectuate, modaliti de plat). 2.2 Datele din fia aciunii Pentru buna desfurare a evenimentului, se alctuiete fia aciunii n care se noteaz toate detaliile evenimentului i anume:- Data aciunii

- Coordonatele societii solicitante

- Numele persoanei de contact

- Descrierea prestaiilor cerute de client

- Orele ntre care se va desfura evenimentul

- Numrul de persoane confirmate

- Locul n care are loc manifestarea

- Detalii referitoare la meniul agreat

- Detalii referitoare la suplimentele servite

- Detalii despre preul- Detalii referitoare la aranjarea slii- Avansul virat

- Modalitatea de plat

2.3 Contractul dup efectuarea rezervrii ferme (cerere oferte - confirmare), se pregtete un contract n care se stabilesc obligaiile fiecrei pri. Se pltete eventual un avans n baza contractului.Pentru buna desfurare a evenimentului, se alctuiete fia aciunii n care se noteaztoate detaliile evenimentului.

Toate schimbrile survenite la cererea clientului vor fi notate n Fia cu modificri, care va fi semnat de managerul de eveniment. Att Fia aciunii ct i Fia cu modificri vor fi completate pentru fiecare eveniment n parte, iar facturarea clientului se va face n funcie de datele menionate n aceste dou documente.Fia aciunii trebuie completat cu mult rigoare la toate rubricile pe care le include, eventualele erori putnd duce la eecul aciunii. Numrul de exemplare n care se ntocmete fia aciunii depinde de sectoarele care vor fi implicate n derularea acesteia.

De exemplu:

Originalul cu prima copie sunt expediate clientului pentru a confirma comanda sa, prima copie semnat de client se constituie ca un veritabil contract de vnzare i va fi trimis napoi la unitate;

A doua copie la directorul de hotel i/ sau la recepie, pentru rezervarea saloanelor i facturare;

A treia copie la serviciul Banchete pentru organizarea aciunii;

A patra copie la buctrie pentru a planifica i realiza producia;

A cincea copie la directorul de restaurant sau la asistentul acestuia;

A asea copie la serviciul comercial (aprovizionare) sau control restauraie.

n funcie de categoria unitii hoteliere, de importana aciunii, copiile suplimentare pot fi prevzute i pentru alte departamente: bar de serviciu, laborator cofetrie, serviciul stewarding, tehnic, financiar.

Fi Contract de aciune

Fi Contract

Denumire firm:.. Participani: aprox. 200

Organizator.. Sosire: ora 19,30 Servire: ora 20,00

Adres.. Acont: lei

Telefon Termen plat acont:

Data eveniment. Pre total/cuver lei

Salon .. TVA %

Tip eveniment: Dineu cu dans Data ..

Meniu Aranjarea slii Pre Servicii oferitePre

Consomm dublu

Pai parmezan

File de calcan

Muchi de vac

Wellington

Garnitur de legume

Ananas cu kirsch

Cafea

Lei

(fr TVA)nchiriere salon InclusivMas bufet / tacmuri

Flori 20 x . lei List de meniuLei

Suport lumnriPlan de mas tipritInclusiv

Maestru ceremoniiCartoane de primireInclusiv

Spoturi luminiInclusivRing de dansInclusiv

Formaie de muzicLei Pupitru

Masa formaiei de muzic8 x . leiProiector

Pian InclusivTabl / flipchart

Casete muzicFotograf

Microfon InclusivVestiar Inclusiv

Cabaret TVA.. %

Prjituri / tort Factura nr.2430

TOTALLei ..

Cerine speciale

Cafea .. Toate buturile i igrile vor fi pltite cash de fiecare invitat individual.Ceai .. Prelungire program pn la ora Vinuri: Fr mas de onoareLichioruri .. 20 x 10 cuvere, igarete 4 meniuri vegetariene, nr. mesei i numele invitailor urmeaz a fi notificate

De transmis la: Client Departament Control financiar Director general Buctar ef Asistent manager Recepie hotel Director restaurant Conciergeef aprovizionare

Prezenta constituie confirmarea dumneavoastr i contractul pentru evenimentul ce urmeaz a fi organizat.Numrul exact al participanilor la mas trebuie s ne fie comunicat cu cel puin 48 ore nainte de data fixat pentru eveniment.Plata se va face ntr-un interval de 14 zile de la data la care a avut loc evenimentul.V rog s semnai i s ne restituii o copie.Semntura

CAPITOLUL III PLASAMENTUL LA MAS AL INVITAILORPentru realizarea corect a serviciului este important s se cunoasc anumite reguli privind plasarea invitailor la mas, n special, pentru realizarea mise-en-place-ului, decorarea mesei, respectarea ordinii de prioritate la servire etc. Cu alte cuvinte, trebuie ca fiecrei persoane s i fie atribuit locul i atenia care i se cuvine.

La orice mas cu mai muli invitai, dar mai ales la un dineu la care sunt invitai strini i locali, este absolut necesar ntocmirea unui plan de aezare la mas.

Prima regul este ca locurile atribuite invitailor locali s alterneze cu cele ale oaspeilor strini. Acest plasament va garanta c ntlnirea acestora se va realiza n condiii optime.

De asemenea, este recomandabil s existe mai muli invitai locali dect strini: dac sunt 12 invitai strini, cel puin 20 de personaliti din partea locului vor veni s le in companie. Pe de alt parte, aceast disproporie permite evitarea ca la captul mesei s stea invitai strini, aici putnd fi plasai invitai locali.

La un astfel de dineu, trebuie s se in cont, desigur, i de capacitile lingvistice ale invitailor locali, pentru a asigura conversaia n timpul mesei, avnd n vedere i afinitile celor plasai alturat. Cel mai ru lucru este s fie plasat un oaspete ntre dou persoane care nu vorbesc nici limba acestuia, nici o alt limb comun.

In msura n care ordinea protocolar nu este perturbat, se vor grupa persoane care au interese comune, la fel cum invitaii locali care au funcii similare cu cele ale vizitatorilor vor fi plasai alturi de acetia, la aceeai mas. Elaborarea listei de invitai va ine seama de acest luciu.

Cu alte cuvinte, persoanele care vin din afar vor avea prioritate n toate, la fel ca n cazul unui dejun informai, invitaii au prioritate fa dc membrii familiei.

3.1 Mas dreptunghiular

Planul aezrii la mas pentru o mas dreptunghiular poate fi alctuit n manier francez sau manier englez

In varianta francez cel care prezideaz (gazda = G) va ocupa locul dc la mijlocul mesei, iar dac este acompaniat de soie sau masa este coprezidat de un brbat i o femeie (Gr), cei doi vor fi plasai fa n fa. (Fig. 5)

Dac o singur persoan arc invitai, va fi plasat la fel (Fig. 6)

Fig.5

fig. 6

De asemenea, se poate ca n maniera francez, gazda i invitatul de onoare (Io) sa ocupe locurile din centru, fa n fa (Fig. 7 ).

Fig. 7

In varianta englez cuplul-gazd va fi plasat la capetele mesei (Fig. 8 ), fa n fa. Dac o singur persoan are invitai, va fi plasat la fel (Fig. 9 ).

Fig. 8

fig.9

Conform tradiiei occidentale, locul cel mai important dup cel din centru ocupat de cuplul-gazd sau de gazd i invitatul de onoare, este locul din dreapta laa de acest centru.

Primul loc de onoare este situat la dreapta persoanei care prezideaz sau care a tcut invitaia (G), in ambele variante de cuplu (Fig. 10 i Fig. 11)

Fig.10

Fig 11

Iar n cazul unei persoane singure (G), n faa (varianta francez, Fig. 12) i la dreapta (varianta englez, Fig. 13 ) acesteia.

Fig. 12

Fig. 13

La o mas coprezidat de un brbat i o femeie i la care particip i soiile/ soii invitailor sau un numr aproape egal de brbai i femei, plasarea acestora se face destul de uor. La dreapta doamnei va sta invitatul masculin numrul 1 i la stnga invitatul numrul 2, la fel, la dreapta domnului soia invitatului numrul 1 i la stnga soia invitatului numrul 2 (Fig. 14 i Fig. 15).

Ca regul general, se recomand ca ceilali brbai i femei s fie plasai la mas alternativ, dei acest lucru nu este ntotdeauna posibil. Altdat femeile erau invitate doar n calitate de soii, dar astzi ele trebuie s-i ocupe locul ierarhic dup cum o cere titlul sau funcia lor. n principiu, trebuie evitat de a plasa femeile, respectiv brbaii fa n fa sau unul lng cellalt. De asemenea, cuplurile nu se plaseaz fa n fa i nici unul lng cellalt.

De remarcat c n varianta englez nu este permis ca o femeie s stea n faa unui brbat (Fig. 15)

Fig. 14

Fig.15

Dac la mas sunt i invitai strini, regula alternanelor sexelor va trebui combinat cu cea a alternanei invitailor locali cu cei strini (Fig. 16). De exemplu:

G i GF - gazdele

BS1 i FS1 - cuplu strin (invitai principali)

BS2 i FS2 - cuplu strin

B3 i F3 - cuplu local (invitai principali)

B4 i F4 - cuplu local

Fig. 16

La un dejun de familie, grupnd persoanele urmtoare:

un cuplu care a invitat G, GF prinii domnului care a invitat B2, F2

doi copii ai cuplului care a invitat B3, F3

un cuplu de prieteni al celui care a invitat B4, F4 un alt cuplu de prieteniB5, F5Plasamentul acestora, n varianta francez, se poate face conform regulilor enunate (Fig. 17) sau partenerii cuplurilor pot sta alturat (Fig. 18):

Fig. 17

Sau

Fig. 18

Nu este posibil ntotdeauna s se respecte aceste reguli. Trebuie tiut dac anumite persoane nu se prea bucur s stea lng unul sau altul dintre imitai sau dac partenera unui cuplu cstorit de mult timp prefer s stea unul lng cellalt sau desprii. In cazul tinerilor cstorii, acetia sunt ntotdeauna aezai alturat.n cazul n caic locul din faa gazdei este ocupat de un invitat de onoare (Fig. 19), n ordinea protocolului, primul loc este la dreapta gazdei, cel de al doilea la dreapta invitatului de onoare, al treilea, la stnga gazdei, al patrulea n stnga invitatului de onoare. Se continu cu plasarea celorlali invitai, conform rangului care le csle atribuit; al cincilea loc va fi al doilea din dreapta gazdei, al aselea, cei dc al doilea din dreapta invitatului dc onoare.

Fig. 19

Planul de aezare la mas, dup maniera francez, ofer avantajul de a permite celor dou persoane, cel care prezideaz masa i invitatul su de onoare, s poat sta de vorb, aezai fa n fa.

ntruct cel mai adesea la dejunurile oficiale, att gazda, ct i invitatul, de onoare sunt brbai, iar invitaii nu sunt nsoii ntotdeauna de soiile lor, ci att brbaii, ct i femeile particip n calitate de persoane oficiale de un anumit rang, plasarea la mas se va face n conformitate cu regulile de protocol stabilite de oficialitile organizatoare, fr a respecta riguros alternana brbat, femeie.3.2 Mas rotund

De aceeai manier se procedeaz i la mesele rotunde, la care se recomand ca numrul de invitai s fie par.

n cazul n care exist doar o singur persoan care prezideaz masa, avnd un invitat de onoare, acesta poate fi plasat fie la dreapta gazdei (Fig. 20), iar ceilali n ordinea cunoscut, ncepnd de la dreapta invitatului de onoare i stnga gazdei, alternnd, pe ct posibil sexele, fie cei doi vor fi plasai fa n fa (Fig. 21), alternana celorlali ncepnd de la dreapta primilor.

Fig. 20

Fig. 21

Dac masa este prezidat de un cuplu, cei doi vor fi plasai fa n fa (Fig. 22), invitaii fiind plasai la dreapta i la stnga fiecruia, n aceeai ordine dc prioritate (protocol) ca la cea dreptunghiular.

Fig. 22n cazul n care exist doi invitai de onoare cele dou gazde vor fi plasate n diagonal (fig. 23), iar indivitatul nr. 1 la dreapta uneia dintre gazde, invitatul nr 2 la dreapta celeilalte gazde, tot n diagonal, iar ceilali invitai ntre ei.

Fig. 23

Atunci cnd la o mas rotund trebuie plasai invitai autohtoni i strini (Fig. 24), se respect, la tel, alternana dintre sexe i cea dintre invitaii locali i cei din afar.

Dac numrul convivilor este de 10, anume 2 gazde (G, Gr), 2 perechi de localnici (B., F.i, B4, F4) i 2 perechi strini (B,, F,, B2, F2), prin plasarea invitailor strini la dreapta i la stnga gazdelor, pentru a nchide masa" vom plasa alturi invitaii locali.

Fig. 24

Dac numrul de invitai este 14, dintre care 4 perechi strini, sc va ajunge la situaia de a nchide masa" alturnd invitaii strini. Aceast ultim ipotez nu este recomandabil, deoarece regula spune c firesc este s fie mai muli invitai locali dect cei strini, tocmai pentru a putea acorda atenia cuvenit acestora i a evita situaia ca ei s stea alturat, mai ales cnd este vorba de membrii aceleiai delegaii. n acest caz, numrul de invitai romni, inclusiv gazdele, trebuie s fie cel puin egal cu cel strin (2 gazde, 3 perechi localnici).

Cum numrul invitailor strini nu poate fi schimbat, se va avea n vedere ca numrul de invitai localnici s fie stabilit astfel nct s se realizeze un plasament corect la o mas rotund.3.3 Mas ptrat

Toate combinaiile pentru mesele dreptunghiulare i cele rotunde sunt aplicabile, cu condiia ca invitaii s fie n numr par.

Avantajul special al mesei ptrate este c poate fi prezidat de patru persoane, fiecare pe o latur a ei. Cu alte cuvinte, pe fiecare latur, locul din mijloc, este considerat loc de onoare.

In cazul n care masa este prezidat de un cuplu, sau dc gazd i invitatul de onoare (marcai cu 0), acetia sunt plasai fa n fa (Fig. 25 ), ceilali n ordinea tiut de protocol, Ia dreapta i la stnga lor.

103

0oo

50o7

9oo10

8006

ooo

402

Fig. 25

n cazul n care pe fiecare latur este plasat la mijloc o persoan important (marcat 0), la dreapta i la stnga acestora vor fi plasai persoanele stabilite prin protocol a fi numrul 1 (la dreapta) i numrul 2 (la stnga), conform rangului sau a funciilor deinute (Fig. 26 ).102

ooo

20o1

0oo0

10o2

ooo

201

Fig.26

n cazul n care nu trebuie luate n calcul astfel de reguli stricte de protocol, dup ce persoanele importante (0) au fost plasate pe locurile din mijloc (Fig. 27 ), ceilali invitai sunt plasai n ordine ierarhic n jurul mesei.]03

o0o

7006

0o00

5oo8

0oo

402

Fig. 273.4 Masa de onoare

n cazul unor evenimente cu un numr mare de invitai, personalitile invitate sau participante la evenimente vor ocupa loc la o mas de onoare, amplasat, dc obicei, separat, vizibil pentru toi invitaii i uor accesibil pentru personalul de servire.Locul unde sc va aeza masa dc onoare arc o mare importan n amenajarea unei sli, ntruct dc modul ci dc plasare i decorare depinde calitatea ntregii ambiane.

Adesea masa de onoare este amplasat pe o estrad (podium), fiind ocupat doar pc o latur a ei, astfel nct personalitile aezate aici s fie vizibile pentru toi invitaii dc la mesele din faa ei. Acest plasament arc avantaje i dezavantaje pentru cei aezai la ca. De ex. la evenimentele la care particip un mare numr de invitai, la care nu s-au putut face prezentrile individuale, masa de onoare, plasat astfel, atrage atenia asupra personalitilor de prim rang, iar contactul vizual cu acetia va compensa strngerea de mn care nu a avut loc.

Pe dc alt parte, faptul dc a fi expus astfel, pe toat durata unui dejun, poate s sc dovedeasc destul de incomod. Cei expui astfel se simt observai, ceea cc i oblig la un comportament n consecin. Fiecare va putea avea, de altfel, o conversaie limitat, numai cu vecinul din dreapta sau din stnga, iar dac acetia ntmpltor stau de vorb cu vecinii lor, va fi jenant s rmn astfel izolat, n vzui tuturor. La fel cei plasai la extremitatea mesei, au o ans" din dou s nu aib cu cine conversa.

Din ce n cc mai rspndit este utilizarea unei mese de onoare rotunde, ovale sau dreptunghiulare, la care persoanele importante sunt aezate de jur mprejur, plasat n mijlocul slii. nconjurat de celelalte mese. Ceilali invitai se simt astfel onorai de a fi n apropierea personalitilor prezente la evenimentul respectiv.

Locul mesei dc onoare trebuie ales i innd seama de ui, ferestre i de traseul care trebuie parcurs pentru a ajunge acolo. Uzanele cer ca ea s fie plasat pe latura opus uilor de intrare sau ferestrelor, dac acestea sunt laterale.

O soluie de compromis ar fi instalarea mesei de onoare, cu oaspeii de seam plasai de jur-mprejur, la peretele de pe latura lung a slii, n apropierea microfonului destinat alocuiunilor.

n nici un caz, masa nu trebuie s fie pus n faa uilor de serviciu, oblignd gazda i invitaii principali s contemple ui care se deschid n ritmul aducerii platourilor cu mncare sau strngerii veselei.

De asemenea, sc va evita plasarea mesei de onoare n faa unui mare spaiu gol, mai ales dac oaspeii nu ocup dect o singur latur. Acest plasament este posibil doar la o serat unde se i danseaz sau dac se ofer un spectacol, atunci masa poate fi plasat n faa spaiului prevzut n acest scop.

Pentru a face o bun alegere, se va ine seama de natura evenimentului, dc dorinele gazdelor i dc tradiiile specifice instituiei care primete invitaii. Exist cercuri sociale n care a face parte dintre cei invitai la masa de onoare este o distincie rvnit i se dorete ca acest lucra s fie vzut de toat lumea. n acest caz, plasarea mesei dc onoare pc o estrad este soluia cea mai bun. O mas de onoare plasat la mijloc va marca, n schimb, o mai mare convivialitate.

Locurile la masa de onoare

La o mas cu locurile ocupate pc o singur parlc, dac gazda sau preedintele dc onoare ocup central (Fig. 28), cel mai important dintre comeseni este plasat la dreapta sa, iar cel de-al doilea, la stnga, alternnd apoi locurile dc la dreapta la stnga, pentru ceilali. Dac este posibil sc respect alternana de sexe, dac nu, n orice caz doamnele nu vor fi plasate la captul mesei. n acest caz, numrul de personae este neaprat impar7531G2468

ooooooooo

Fig. 28

Dac gazda i invitatul de onoare din dreapta sa ocup mpreun centrul mesei (Fig. 29 i Fig. 30), ceilali invitai sunt plasai alternativ de la dreapta la stnga, conform rangului lor. n acest caz, numrul de persoane este par.7531IoG2468

oooooooooo

Fig. 29

Sau

4321IoG1234

oooooooooo

Fig. 30

Dac sunt de fa cupluri, centrul va fi ocupat de gazd (GB) i de invitatul su de onoare (IoB), cu partenerele plasate dc o parte i dc alta, soia gazdei (GF) n dreapta invitatului de onoare, iar soia acestuia (IoF), n stnga gazdei, conform regulii separrii cuplurilor, toi patru formnd centrul mesei (Fig. 31). Se alterneaz apoi celelalte cupluri, separndu-le, dc-o parte i dc alia, n funcie dc rangul acestora. Pentru ca extremitile mesei de onoare s fie ocupate de doi brbai, vom plasa n acest caz invitaii numrul 3 i 4 pe locurile lor, partenerele lor fiind aezate la una din primele mese, dac nu chiar la prima.B3F2B,CFIoGBIo,B2F1B4

oooooooooo

Fig. 31

Dac gazda este un domn (GB) i invitatul de onoare este o doamn (IoF),aceasta va sta n mod firesc n dreapta gazdei, iar partenerii lor, la fel desprii, de-o parte i alta a acestora, vom obine astfel un centru format din doi brbai i dou femei aezai alturat (Fig. 32), regula separrii cuplurilor fiind respectat, clar nu a mai putut fi respectat cea a alternanei de sexe. Dup ce s-a format acest centru de patru ersonae, sc pot alterna n dreapta i n stnga, separnd cuplurile i alternnd sexele.B3F2B1GFIoFgBIoBF1B2F3

oooooooooo

Fig. 32

In cazul organizrii unor mese oficiale, plasamentul invitailor va fi stabilit de ctre organizatorul acesteia.

In cazul unui banchet cu un numr mic dc invitai se afieaz la intrare un plan al mesei (Fig. 33 ) foarte vizibil, care indic locul fiecruia

Fig. 33 Plan de mas Banchet mic

Dac numrul invitailor este mai mare, se face un plan general al salonului (Fig. 34) care se plaseaz la intrare, n care se indic dispunerea meselor i numrul acestora.

Fig. 34 Plan de sala BANCHET 60 invitati

Se nmneaz fiecrui participant un carton de primire pe care este desenat planul de ansamblu cu aezarea meselor, cu indicaia numrului mesei i a locului su (Fig.35). Este foarte important ca toate cele marcate pe carton s corespund cu numerele de mas i bristolurile plasate pe fiecare mas.

FIG. 35 Carton de primire pentru invitat

eful de sal ajut pe cei care ezit sau pe eventualii ntrziai, n cazul unei aciuni mai puin protocolare, doar invitaii de la masa de onoare au locul rezervat, ceilali grupndu-se dup afiniti.BIBLIOGRAFIE

C. Florea Organizarea de evenimente si banqueting inM. Belarous structurile de primire, Editura THR- CG, Bucuresti, 2004B. DobrescuTehnica Servirii Consumatorilor, Editura tehnica

S. Stavrositusi Pedagogica Bucuresti 2003

C-tin FloreaServiciile in restaurant si bar Editura Larousse 1994

Radu NicolescuTehnologia restaurantelor, Editura Inter Rebs Bucuresti

E. DobrescuTehnica Servirii Consumatorilor, Editura Didacica

C. Morjan si Pedagogica, R A Bucuresti 1995,

G. Balanescu

S. StavrosituGhid profesional in alimentatie publica, Editura Tehnica Bucuresti

ANEXE

Amplasament masa rotund

Amplasament mas ptrat

Amplasament mas dreptunghiular

Cuprins

1ARGUMENT

3CAPITOLUL I TIPURI DE EVENIMENTE PENTRU CARE SE ORGANIZEAZ PROTOCOLUL

6CAPITOLUL II CONTRACTE PENTRU ACIUNILE DE PROTOCOL

9CAPITOLUL III PLASAMENTUL LA MAS AL INVITAILOR

93.1 Mas dreptunghiular

143.2 Mas rotund

163.3 Mas ptrat

173.4 Masa de onoare

22BIBLIOGRAFIE

23ANEXE

G

GF

G

G

IO

1

2

21

1

G

G

GF

G

GF/IO

2

1

1

2

G

1

2

2

1

GF

G

2

1

G

3

2

1

GF

F4

B2

B1

F3

F1

F2

B3

G

B4

G

GF

F1

B2

B1

F4

F2

F3

B3

B4

GF

F4

BS2

BS1

F3

FS1

FS2

B3

G

B4

G

GF

F3

B3

B5

F2

F5

F4

B2

G

B3

GF

F3

B3

B2

F2

F5

F4

B5

G

B4

I0

8

4

2

6

1

3

5

G

7

I0

1

3

5

7

8

6

4

2

G

I0

1

3

5

6

4

2

G

GF

1

3

5

7

8

6

4

2

G

I1

GFG

3

8

7

I2

6

4

2

G

B2

GFG

F1

B4

B3

B1

F4

F3

F2

G

Dl. Simion

Dna Anton

Dna Gheorghiu

Dl. Constantinescu

Dl. Frncu

Dna. Barbu

Dna Marinescu

Dl. Iancu

P

1

2

3

4

5

6

7

1

2

5

6

7

3

4

P

dl. Marinescu Gheorghe

P

3

2

1

7

6

5

4