Top Banner
İSG çalışmalarının şirket katma değeri ? İSG Temel Hedef ? İSG yönetiminin temel hedefi çalışanların karşılaşacakları potansiyel iş kazalarını ve meslek hastalıklarını önceden değerlendirerek elimine etmek. Acil eylem planlarını hazırlayarak olası zararları en aza indirmek. Kaza sonrası geri dönüşler ile tekrarlarının önüne geçmek. -Özellikle gelişmekte olan ülkelerde sanayileşme, kamu ve özel kuruluşlarının üzerlerinde olan riskler dolayısı ile yaptırımlar çok büyük boyutta baskılar oluşturmaktadır. -Maddi boyutlarda ve kanuni yaptırımlar karşısında ciddi zararların olasılığı planlı, düzenli çalışmalar ve doğru araçların kullanımı sayesinde rahatlıkla bertaraf edilebilir. -Bu yaklaşım firma değerlerine pozitif yönde katkılar sağlayacaktır. ‘SIFIR’ İş Kazası ve Meslek Hastalığı
22

‘SIFIR’ İş Kazası ve Meslek Hastalığı İSG Temel Hedef · 2016. 5. 7. · ‘SIFIR’ İş Kazası ve Meslek Hastal ... Zaman t-t= Kaza Zaman t+ Çalışan Bildirimi Tehlikeli

Feb 07, 2021

Download

Documents

dariahiddleston
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
  • İSG çalışmalarının şirket katma değeri ?

    İSG Temel Hedef ?İSG yönetiminin temel hedefi çalışanların karşılaşacakları potansiyel iş kazalarını ve meslek hastalıklarını önceden değerlendirerek elimine etmek. Acil eylem planlarını hazırlayarak olası zararları en aza indirmek. Kaza sonrası geri dönüşler ile tekrarlarının önüne geçmek.

    -Özellikle gelişmekte olan ülkelerde sanayileşme, kamu ve özel kuruluşlarının üzerlerinde olan riskler dolayısı ile yaptırımlar çok büyük boyutta baskılar oluşturmaktadır. -Maddi boyutlarda ve kanuni yaptırımlar karşısında ciddi zararların olasılığı planlı, düzenli çalışmalar ve doğru araçların kullanımı sayesinde rahatlıkla bertaraf edilebilir. -Bu yaklaşım firma değerlerine pozitif yönde katkılar sağlayacaktır.

    ‘SIFIR’ İş Kazası ve Meslek Hastalığı

  • İSG Temel Yaklaşım

    ‘Acil Eylem Planı ve Tatbikatları’ Kaza anında olası hasarların şiddetini azaltmada rol oynar ve toplam sisteme %25 katkıda bulunur. Kaza sonucunda ‘Kök Sebep Analizi’ yapılması geri bildirim için çok önemlidir ve sisteme %10 katkı sağlar.

    ‘Önleyici Çalışmalar + Çalışan Katılımı’ potansiyel riskleri ve meslek hastalıklarını bulmada ve bertaraf etmede en önemli unsurdur. Kazaların ve Meslek Hastalıklarının %65 bu yaklaşım sayesinde engellenebilir.

    Aci

    l Eyl

    em P

    lan

    ı

    Önleyici Çalışmar + Çalışan Katılımı %65 Hasarı Azaltmak %25 Geri Bildirim %10

    İş GüvenliğiYıllık Çalışma PlanıPeriyodik Saha ZiyaretiPeriyodik KontrolRisk Değerlendirme ve Bulgu YönetimiPeriyodik Ekipman KontrolüOrtam ÖlçümleriKurul ToplantılarıAcil Durum Tatbikatlarıİş İzinleri

    İş SağlığıPersonel Sağlık FormlarıPeriyodik Sağlık ZiyaretleriSağlık TaramalarıMeslek Hastalığı Takipleri

    Eğitim ve DokümantasyonMevzuat Eğitimleri YönetimiÖzel ve Meslek EğitimleriUzaktan Eğitim ve SınavGünlük Hatırlatma EğitimleriDuyuru ve Haber YönetimiYönetmelik, Prosedür ve İş Talimatları İçerik Yönetimi.

    Raporlama ve AnalizMevzuat RaporlamalarıHızlı Raporlama Yönetim Raporları ve Skor kartİş Zekası raporlama ve Analiz

    Bildirimler ve AnalizKaza BildirimleriMeslek Hastalığı BildirimleriKök Neden Analizi

    Zaman t-

    t= Kaza

    Zaman t+

    Çalışan BildirimiTehlikeli Durum, Hareketler ve Ramak Kala Bildirimleri

  • OHSAS

    18002

    Planla

    Uygula

    Kontrol

    Önlem Al

    PUKO Döngüsü - OHSAS 18002

    OHSAS 18001, İSG faaliyetlerinin ‘PUKO döngüsü’ olarak bilinen adımlar çerçevesinde yapılmasının yararlı ve sağlıklı olacağı tavsiyesinde bulunmuştur.

    HSEPlus bunu standart kabul edip, firma yetkililerine, uzmanlara ve çalışanlara yol gösterici rehber olarak tasarlanmıştır.

    OHSAS 18001 Ana İlkeleri• Tehlikelerin belirlenmesi, risk değerlendirme, aksiyon

    planlama, takip ve kayıt.• İş tanımları ve sorumluluklar.• Çalışan eğitimleri, farkındalık ve geliştirme süreçleri.• Danışmanlık, katılım ve iletişim• Operasyon kontrolleri.• Acil eylem planı ve tatbikatları.• Performans değerlendirme (KPI)

    OHSAS 18001 Uyumlu

  • Türkiye’de İSG

    Geleceğe hazır mısınız?

    - İş Sağlığı ve Güvenliği çalışmaları eski yasa ve yönetmeliklerin derlenip toparlanması ve AB normlarına uyum çerçevesinde yeniden derlenmiş ve 2012 yılında 6331 sayılı yasa olarak gündeme girmiştir.

    - Kısa sürede kademeli olarak uygulanmaya başlanmış ve zaman içerisinde etkinliği çok daha artacak bir konudur. Firma içi ve dışı koordinasyonlar ile kurum ve kuruluşlara çok büyük sorumluluklar düşecek, faaliyetlerin kapsamı, beklentiler ve ihtiyaçlar logaritmik olarak çoğalacaktır.

    - Firmalar gerek kadrolarıyla ve gerekse kullanacakları yazılımlar ve uygulamalar ile geleceğe şimdiden hazır olmalıdırlar.

    Logaritmik Büyüme

    Be

    klen

    tile

    r ve

    İhti

    yaçl

    ar

    Zaman

  • HSEplus kullanmak için 11 neden

    1 - OHSAS 18001 Uyum2 - ISG Robot, Otomatik Çalışma Planı3 - Aksiyon Motoru (Aksiyon ve Hatırlatmalar)4 - Bütünleşik Yapı6 - Sektörel RD ve Kontrol Şablonları7 - Anlık ve Dinamik Bulgu Oluşturma8 - Etkin Eğitim Yönetimi ve Uzaktan Sınav9 - Elektronik Doküman Yönetimi

    10 - Yeni Nesil Uygulama Teknolojisi11 - Akıllı Raporlama

    Doğru sonuçlar almak için, doğru uygulamalar kullanılmalıdır.

  • HSEplus kendi içinde uyumlu olmakla beraber, istenildiğinde firmaların mevcut ERP sistemleriyle (SAP, LOGO, ORACLE / SQL tabanlı uygulamalar) bağlantılı çalışabilme, veri transferi yapabilme özelliklerine sahip yapısı bulunan WEB tabanlı bir platformdur.

    Personel veri transferiHiyerarşi veri transferiEkipman veri transferi gibi.

    1. Bütünleşik Yapı

    Mevcut network ağına zahmetsiz erişim.

  • İSG faaliyetleri çok kapsamlı ve takibi zahmetli çalışmalardır. HSE Robotu sorumlulara yardımcı olacak şekilde donatılmış, yapacakları çalışmalarda rehberlik edebilen, potansiyel veri hatalarını engelleyen, hatırlatma ve uyarılar ile ISG danışmanı şeklinde destek verme yeteneğine sahiptir. -Lokasyon ve Tehlike sınıfı bazında mevcut matrisler yardımıyla ISG işlemlerine yardımcı olur.-Mevzuat Eğitimlerini koordine eder, eğitim alanlar, almayanlar, düzenlenenler, bir sonraki eğitim zamanı uyarısı yapar.-Lokasyon çalışan sayısı bazında yapılması gereken İş Güvenliği ve İş Yeri Hekimi saha ziyaretlerini koordine ve takip eder. -Lokasyon ISG Takım (IG Uzmanı, İY Hekimi, İşveren Vekili, Atamalarının yapılması koordine eder. -Mevzuat çerçevesinde çalışan sayıları oranında lokasyon acil takımlar (AKUT, Yangın Söndürme, İlk Yardım, Çalışan Temsilcileri) üye sayılarının ve atamalarının kontrol ve takibi. -Yıllık Çalışma Planı (YÇP) taslak raporunun hazırlanmasını sağlar.

    HSE Robot

    İş yükünü ona bırakın, siz çözümlere odaklanın.

  • Aksiyonlar Takip Altında!

    - HSEplus etkin ‘Aksiyon Motoru’ olarak adlandırılan yapısıyla etkin aksiyon takibi, hatırlatma ve bildirim gönderimi, uyarı ve alarm sistemleri ile gecikmeleri önleyen bir yapıya sahiptir.

    - Aksiyonlar modüle ve kaynaklarına göre, atayana göre, önceliğine ve durumuna göre filtrelenebilir.

    - Gecikmiş aksiyonlar kırmızı renk ile uyarılır ve gecikme mesajı gönderilir. Aksiyon takvimi üzerinden takip edilir ve bildirim ekranı üzerinden aksiyon detayına gidilir.

    - Aksiyon performans raporları ile analiz ve değerlendirme yapılabilir.

    - Aksiyon motoru aynı zamanda bütün aksiyon, davet ve diğer hatırlatmaları elektronik posta ile sahiplerine yollayabilmektedir.

    3- Aksiyon Motoru (Aksiyon Yönetimi ve Takibi)

  • Işık hızında veri erişimi ve değerlendirme

    En detayda yapılan veri girişleri sistemdeki diğer işlemleri tetikler. Veriler baştan sona olması gereken formlarda, işlemlerde, raporlarda rol alırlar.

    -Sorumlular, yetkileri çerçevesinde bu bilgilere erişirler.

    -Yöneticiler gerçek zamanlı güncellenmiş raporları takip ederler.

    -Bulgular ve aksiyonlar anında görüntülenir ve değerlendirilir.

    -Hızlı karar verme ve aksiyon almak için destek verir.

    4- Baştan – Sona (E2E) Veri Entegrasyonu

  • 4- Erişimler ve Yetkiler Unvan BazındaUluslar arası standartlara uygun organizasyon hiyerarşisi

    Bölüm ve departman yönetimi,Unvan yönetim, görev tanımları,Personel kaydı açma ve görev atamaları. Kullanıcı oluşturmaErişim yönetimi tanımlamaları, personel atamaları, Kullanıcı ve erişim yönetimi temel yapı taşı olarak oluşturulmuştur.

    -Çoklu şirket (holding) yönetimi.-Çoklu Şube Yönetimi-Çoklu Lokasyon Yönetimi

    5- Hiyerarşik Yapı ve Çoklu Şirket Yönetimi

  • Hazır Şablonlar ve Özel Şablon Oluşturma

    - Temel sektörler bazında önceden hazırlanmış çok sayıda Risk Değerlendirme Şablonları

    - Firmalara özel, uzmanlar tarafından kendi şablonlarını oluşturma olanağı.

    - Firmalar tarafından özel işlemler için hazırlanabilecek Puanlı veya Y/N kontrol listeleri oluşturma olanağı.

    - Şablondan yeni şablon oluşturma olanağı.

    - Şablondan RD formu versiyonları oluşturma olanağı

    6- Sektörel Risk Değerlendirme ve Kontrol Şablonları

  • Size tablet yeter, kalem kağıda paydos

    -Risk değerlendirme yapılmış tehlikeyi ‘BULGU’ olarak tanımlarsak;-Başta RD şablonu ve sistemde mevcut her form üzerinden BULGU oluşturulma imkanı vardır. Hızlı Bulgu Oluştur seçeneği ile sadece tehlikenin fotoğrafı çekilir ve Hızlı Risk Değerlendirmesi yapılır.-Uzmanlara bu iş için sadece bir tablet ve şablon yeterlidir.

    7 - Anlık (Dinamik) Bulgu Oluşturma

  • BULGU(LAR) AKSİYON(LAR)BULGU REVİZE

    TEHLİKE YOK ETME

    HSEPlus Bulgu yönetimi konusunda uzmanlara rehberlik yapar. Yüksek dereceli bulguları kapatmak için;- en az bir veya daha fazla aksiyon alınmalı,- aksiyonlar sahipleri tarafından kapatılmalı,- bütün aksiyonları kapatılmış bulgular için revize risk

    değerlendirmesi yapılmalı,- bu işlemler sonunda bulgu kapatılması yapılabilir.

    - Yönetici raporlarında bulgu durumları takip edilebilir. Bu takip bulguların ve aksiyonların askıda kalmasını engeller ve dolayısı ile önleyici çalışmalar başarılı şekilde ve sürekli devam eder.

    Kontrollü bulgu yönetimi.

    8 - Bulgu Havuzu ve Yönetimi

  • Responsive (uyarlanabilir) tasarım

    HSEplus kullanıcıların işlerini kolaylaştırmak için en son kabul görmüş teknolojiler baz alınarak geliştirilmiştir.

    Yapılan işin güçlüğünü ve zorluklarını azaltmak için çok bilinen, sıkıcılıktan uzak, karışık olmayan bir tasarımdır.

    Kişisel bilgisayarlardan, tabletlere ve akıllı telefonlara kadar her ortamda kullanılacak yapısı bulunmaktadır.

    Görev tanımlarına göre özelleştirilebilen ön yüz tasarımı ile çalışmalar daha eğlenceli hale getirilmiştir.

    9- Kolay Kullanım ve Teknolojiye Uyum

  • 10 – Sürekli ve Etkin Eğitim Yönetimi

    İş kazalarını %82 si insan kaynaklı hatalardan oluşmaktadır. Bu noktada eğitilmiş personel çok önem kazanmaktadır. -Eğitim sürekli ve etkin olmalıdır. -Denetimler, sınavlar, hatırlatmalar her fırsatta yapılmalıdır. Bu sayede çalışanların İSG bilinci, bilgisi, algılaması, özümsemesi giderek yükselecektir.

    HSEplus etkin eğitim yönetim uygulamaları ile Kurum ve kuruluşlara yardımcı olmaktadır.

    -Mevzuat eğitimleri yönetimi-Özel ve meslek eğitim takip-Günlük hatırlatma eğitimleri takip-Web üzerinden eğitim verme platformu-Web üzerinden uzaktan sınav ve yarışmalar-Eğitim raporları ve performans değerlendirme

    Kimler eğitim aldı, kimler alacak, cevap kolay.

  • Akıllı raporlar, hızlı kararlar.

    HSEplus doğru zamanda, doğru formatlanmış, güvenilir verilere, her yerden erişim sağlayarak yöneticilere karar vermede yardımcı olur.

    Sayısal ve grafik görseller üzerinden özetten - detaya veriler arasında gezilmesine olanak sağlar.

    • Skor kartlar• Hızlı raporlar• Yönetici raporları• Analiz raporları• Operasyon raporları

    Bürodan, sahadan, kafeden, hava alanından, internet erişimi olan her yerden bilgiye ulaş !

    11- ISG Yönetimi ve Değerlendirme

  • Her zaman güncellenmiş AEP çıktısı.

    Acil Eylem Planlarının, yapılan takım düzenlemelerinde, ekipman değişikliklerinde veya bir başka nedenle devamlı güncel olması ve kolay erişim, Acil Durumlarda hasarın düşürülmesine büyük katkıda bulunur.

    HSE Plus Elektronik Şablonlarının, ünite, takım ve ekipman bilgilerinin birleşiminden oluşan Acil Eylem Plan çıktıları sürekli son bilgilerin erişilmesine yardımcı olur.

    Bir takım elamanı değiştiğinde, yangın söndürücüler değiştiğinde, ekipman ve malzemelerin sayısı ve yerleri değiştiğinde Elektronik Acil Eylem Planında her zaman son bilgilere erişilecektir.

    12- Elektronik Acil Eylem Planı

  • SkorkartYöneticiler öncelikli görmek istedikleri değerleri skor katlar yardımıyla görebilir ve üzerini tıklamak suretiyle rapor detaylarına erişirler.

    Haberler ve DuyurularKullanıcılar erişim yetkileri çerçevesinde şirket haberlerine, duyurulara, eğitim dokümanları ve videolarına erişebilirler.

    Harita AnalizleriLokasyonlar, müşteriler, tedarikçileri, şubeler ve benzeri yapılanmalar harita üzerinden incelenebilir ve analiz yapılır.

    Hatırlatma ve UyarıKişilere atanmış, aksiyonlar, davet bildirimleri, gecikme uyarıları ve hatırlatmalar.

    TakvimForm üzerinde yapılan planlar takvim tarafında görüntülenebilir, güncellenebilir, zamanları değiştirilebilir.

    Gafik AnalizlerKullanıcılar yetkileri çerçevesinde grafik raporlamalara hızlı erişim sağlayabilirler.

    Ön Yüz Yönetimi (Dashboard)

    Prosedür, Yönetmelik ve Bağlantı İçerik yönetimi kullanarak firmalar yetkilendirilmiş çalışanlarının erişebileceği belge, bilgi, prosedür, İş talimatları, kullanıcı dokümanları ve diğer uygulamalara bağlatılarıyönetebilir.

    Menü Çubuğu

  • Skor Kart – Detaylı Veri Analizi

    Skorkart üzerinden detay veri incelemesi yapmak üzere alt raporlara geçilebilir.

    Detay veri analizi

    Skor kartlar üzerinde çeşitli performans veriler oluşturulabilir ve yöneticiler bir bakışta bu rakamlara erişebilir

    Skor kart görüntileme

    Bazı raporlar için grafik görüntüleme yapılabilir.

    Grafik görüntüleme

  • Fonksiyonel FilitrelemeHSEplus Liste (Grid) yapısı sayesinde istenilen bilgiler hızlıca görüntülenebilir ve filtre edilerek spesifik veriler üzerinde çalışılabilir.

    Sağ Tuş FonksiyonuListede satırlar üzerindeyken sağtuşyardımıyla açılan menüden bir çok alt işlem yapılabilir.

    Örneğin ;• Üzerinde bulunulan kayıt ile

    filtreleme yapılır• Kayıt detaylarına erişilir• Alt kayıtlara ulaşılır• Değişik fonksiyonlar bağlanır.

    Standart Veri Görüntüleme (The Grid)

    Excel Aktarım

    Filtrelenmiş veriler excel dosyası olarak kullanıcının masa üztüneindirilebilir.

  • Gruplanmış Veri AdımlarıKayıt girişleri ve güncelleme işlemleri form yapısı altında tasarlanmış, gruplanmış veri adımları şeklinde yapılır. Genel bilgiler, katılımcılar, bulgular vs gibi gruplanmış veri kümeleri sayesinde kolay anlaşılır yapı oluşturulmuştur.

    Veri Giriş KontrolleriHatalı veri girişini engellemek için veri tipine göre kontrol mekanizmaları kullanılmaktadır.

    Adım adım kayıt girişi ( The Wizard)

  • Takvim Yönetimi

    Form üzerinden atanmış, işler, aksiyonlar Takvim üzerinden görüntülenir, güncellenir. Yeni bir giriş yapılabilir.

    Çalışma planını ve aksiyonlarını görüntüle