Top Banner
06-2010 A+ FOOD YEMEK, KÜLTÜR, YAŞAM DERGİSİ SAYI:2 APLUS FOOD MAGAZINE
66

APLUS FOOD MAGAZINE

Mar 11, 2016

Download

Documents

A Plus

APLUS FOOD MAGAZINE YEMEK, KÜLTÜR, YAŞAM DERGİSİ
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: APLUS FOOD MAGAZINE

06-2010 A+ FOOD YE MEK, KÜLTÜR, YAŞAM DERGİSİSAYI:2

APLUS FOOD MAGAZINE

Page 2: APLUS FOOD MAGAZINE
Page 3: APLUS FOOD MAGAZINE
Page 4: APLUS FOOD MAGAZINE
Page 5: APLUS FOOD MAGAZINE

Nasreddin Hoca 13. yüzyıl Anadolusu’nda yaşadığına inanılan bir halk bilgesinin adı olup,

Türk folklorunun en önemli fıkra kahramanıdır.

Yazıya geçirilmiş ilk Nasrettin Hoca hikayesi 1480 tarihli Sarı Saltuk'un hayatını anlatan Ebu’l Hayr Rumi’nin Saltuknamesi'de bulunmaktadır. Fatih Sultan Mehmet'in oğlu Cem Sultan'ın şehzadeliği esnasında verdiği talimat üzerine Ebül hayr Rumi tarafından Saltukname yedi senelik bir çalışma sonucunda Türk sözlü geleneğinden toplanarak 1480 yılında tamamlanmış ve kitaplaştırılmıştır. Abdullah Efendi´de başlamış ve tahsilinin sonunda babasının yerine köyünde imamlık yılında vefat ettiği şeklindeki rivayet göz önüne alınırsa, onun, Selçuklular devrinde yaşadığını ve Timur Han ile görüşmediğini dikkate almak gerekir.

Nasreddin Hoca, insanlara doğru yolu gösteren, iyilikleri bildiren, doğruya sevk eden ve kötülüklerden sakındıran bir veli idi. Bu işi yaparken tabiatı icabı kendisine has bir yol tutmuştur. Böylece hakkın anlatılması ve cemiyetteki bozuk yönlerin düzeltilmesi için, meseleyi halkın anlayacağı bir dil ve üslub ile, gayet manidar latifeler halinde kısa ve öz olarak dile getirmiştir. Özhan Öztürk Nasreddin Hoca'nın Moğol işgali altında kıvranan Anadolu halkının çaresiz yazgısının sembolü olduğunu, yazılı basının olmadığı bir dönemde yöneticiler ve kamu düzeninin eleştirisi Hoca’nın ağzından dile getirildiğine [1] Pertev Naili Boratav

Bu latifelerin toplandığı eserlerden biri, Londra´da British Museum´da. Haza Terceme-i Nasreddin Efendi Rahme başlıklı yazma eserdir. Ancak bu eserdeki latifelerin bir kısmı, onun üslubuna ve nükte tekniğine uymamaktadır. Nitekim eserin sonunda bu durum: "İşte Nasreddin Efendinin kibar-ı evliyadan (Evliyanın Büyüklerinden) olduğuna şek ve şüphe yoktur. Merhumun bu kıssalardan haberi var, yok böyle yazmışlar. Her kim okuyup tamamında bu merhumun ruhu için bir Fatiha bağışlarsa, Hak sübhane ve teala ol kimsenin ahir ve akıbetini hayr eyleye" şeklinde belirtilmiştir. Ayrıca, Nasreddin Hoca adlı eserde başka nüktelerine yer verilmiştir.

Nasreddin Hoca, fert ve toplumu her yönüyle çok iyi tanımış, insanların aile, komşuluk, dostluk, ticari münasebetlerine ait cemiyette gördüğü aksaklıkları düzeltmek ve onlara nasihat etmek maksadıyla nüktelerle dile getirmiş, onları düşünmeye ve doğruya sevk etmiştir. Sosyologlar ve psikologlar, insanı ve cemiyeti tanıyıp, onların çeşitli yönlerini incelemek için onun latifelerinden çok istifade etmişlerdir. dönemin ünlü kadılarının bile Nasrettin Hocadan yardım ve öğüt aldığı söylenir. Nasreddin Hoca fıkraları, batı dillerine de çevrilmiş ve bu dillerde Hoca hakkında mühim neşriyat yapılmıştır. Bunlar arasında Pierre Mille´in Nasreddin et son epouse adlı kitabı, Edmonde Savussey´in La Litterature Populaire Turque adlı eserindeki Nasreddin Hoca bölümü, Jean Paul Carnier´in Nasreddin Hoca et ses Histoires Turques adlı eserleri zikretmek yerinde olur.

Page 6: APLUS FOOD MAGAZINE
Page 7: APLUS FOOD MAGAZINE
Page 8: APLUS FOOD MAGAZINE
Page 9: APLUS FOOD MAGAZINE
Page 10: APLUS FOOD MAGAZINE
Page 11: APLUS FOOD MAGAZINE
Page 12: APLUS FOOD MAGAZINE
Page 13: APLUS FOOD MAGAZINE
Page 14: APLUS FOOD MAGAZINE

AR KEBAP EXPRESSSİZE ÖZEL DEĞİŞMEYEN LEZZET

ATATÜRK BULVARIVİŞNELİK M. NO:124BESKİŞEHİR TÜRKİYE>>2242211-2242212<<[email protected]

ATATÜRK BULVARIAKP-BMW ARASI

http://www.arkebap.tr.gg/http://www.arkebap.webs.com/

http://www.arkebap.tr.cx/http://www.arfood.tr.cx/

Mobile:http://winksite.mobi/arkebap/wap

Page 15: APLUS FOOD MAGAZINE
Page 16: APLUS FOOD MAGAZINE
Page 17: APLUS FOOD MAGAZINE
Page 18: APLUS FOOD MAGAZINE
Page 19: APLUS FOOD MAGAZINE
Page 20: APLUS FOOD MAGAZINE
Page 21: APLUS FOOD MAGAZINE
Page 22: APLUS FOOD MAGAZINE
Page 23: APLUS FOOD MAGAZINE
Page 24: APLUS FOOD MAGAZINE
Page 25: APLUS FOOD MAGAZINE
Page 26: APLUS FOOD MAGAZINE
Page 27: APLUS FOOD MAGAZINE

Kahvaltıyı Atlayan Çocuk Dikkatsiz Oluyor

Beslenme alışkanlıklarımız yaşamımızın her döneminde farklı etkileri ile yaşam kalitemizi şekillendirir. Fakat en önemlisi bu alışkanlıkların temelinin atıldığı çocukluk dönemidir. Okul dönemindeki çocuklara kazandırılması gereken en önemli beslenme alışkanlığı ise kahvaltıdır.

Kahvaltı yapmadan okula giden bir çocuğun, gün içindeki dikkat ve algılama faaliyeti çok düşük olacaktır. Kahvaltı alışkanlığı olmayan çocuklarda en sık görülen sorunlar; dikkat azlığı, öğrenmede zorlanma, problem çözmede güçlük, fiziksel güç azlığına bağlı kas koordinasyonunda azalmadır. Tüm aile bireylerinin bulunacağı bir kahvaltı sofrası hazırlamak, kahvaltı alışkanlığı kazandırmak için ilk adım olmalıdır.

Yemiyordiyeüzülmeyin

Ailelerin en büyük şikayetleri; çocuklarının bir şey yemediği şeklindedir. Her çocuğun besin gereksinimi, çocuğun yaşına, ağırlığına, boyuna ve fiziksel aktivitesine bağlı olarak farklılık gösterir. Bir çocuğun sağlıklı bir beslenme alışkanlığı olup olmadığını değerlendirmek için her besin grubundan ne kadar tükettiği ve bunların dağılımı göz önünde bulundurulmalıdır. İkinci planda ise bu besinleri, hangi sıklıkla ve ne şekilde tükettiği önemlidir. Okul öncesi dönemde aileden etkilenen beslenme alışkanlıkları; okul ile birlikte arkadaş, öğretmen gibi kişilerden de etkilenir. Aileden sonra okulda da beslenme eğitimi verilmesi çok önemlidir.

Doğru yeme alışkanlığı kazandırmak için ne yapmalı?

Anne ve babalar çocuklarının yeme alışkanlıkları konusunda yanlış davranışlarda bulunabiliyor. Bu konuda dikkat edilmesi gerekenlerse şöyle sıralanabilir:

Öğrenme stili ile ilgili genel bilgiler

• Çocuklarınızı yemek yerken oturmaya teşvik edin. Ayakta dururken, yürürken veya yatakta uzanmış bir şekilde yemek yemesini engelleyin. • Çocuğunuzu yemekle değil, sevgiyle ödüllendirin. Çocuğu yemekle ödüllendirmek veya cezalandırmak, yemekle ilgili sağlıksız alışkanlıklar kazanmasına

neden olur. • Onların besin seçme ve bazı besinleri reddetmelerine izin verin. • Çocuklarınızı “hayır, teşekkür ederim” demeye teşvik edin. Besin seçimi yapabilmek, çocuğun edinmesi gereken bir davranıştır. Eğer çocuğunuz, bir besin

grubundaki tüm besinleri iki haftadan daha fazla süreyle reddediyorsa, bir uzmandan yardım alınmalıdır. • “Yasaklanmış” yemek kavramından kaçının. Bu davranış, o yiyeceği daha çok istemesine neden olabilir. • Servis şeklini değiştirmek, sağlıklı beslenme planının bir parçası olabilir. • Çocuklarınızı kendi kendine servis yapmaya teşvik edin. Bu davranış şekli, onların özgüven kazanmaları için de çok önemlidir. • Eğer çocuğunuz öğle öğününü okulda tüketiyorsa, okulda çıkan yemeklerin çocuk beslenmesi için ne kadar uygun olduğu sorgulanmalıdır. • Sunulan yemeklerin her besin grubundan besin içerip içermediğine bakılmalıdır. • Okul menüsünde çocukların büyüme ve gelişiminde ilk sırada olan protein grubundan (et, süt, yoğurt, kuru baklagiller vs.) bir besin mutlaka olmalıdır. • İkinci yemek seçimiyse, temel enerji kaynağı olan karbonhidratlardan (makarna, pilav, börek vs.) sağlanmalıdır. • Üçüncü besin diğer iki besinin tamamlayıcısı olmalıdır. (Yoğurt, sütlü tatlı, salata, ayran gibi.) • Yine bu menüdeki yemeklerin çocukların çiğneme ve yutma faaliyetlerine uygun olup olmadığı önemlidir. • Koku, görüntü, lezzet öğelerine dikkat edilmeli, bu nedenlerden dolayı çocuğun besinden uzaklaşmasına neden olunmamalıdır. • Yemekler; çocukların sevdiği yiyeceklerden, uygun hijyen ve pişirme yöntemlerine göre hazırlanmalıdır.

Hangibesindennekadartüketmeli?

Birçok farklı besin büyüme, enerji ve sağlık için gereken temel besin öğelerini sağlarlar. Bu besin öğelerini içeren besin grupları ise şunlardır: Birinci grup: Et, tavuk, balık, yumurta ve kuru baklagiller bu grupta yer alır. Bu gruptaki besinler, iyi kalite protein ve minerallerce zengindir. Özellikle büyüme ve gelişme, doku kazanımı için bu gruptaki besinler oldukça önemlidir. Bu gruptaki besinlerden, günde 2-3 porsiyon tüketilmelidir.İkinci grup: Süt, yoğurt, peynir, süt ürünleri bu gruptadır. Bu gruptaki besinler kemiklerin, dişlerin gelişimi için gerekli kalsiyum, A-B vitamini ve iyi kalite protein içermektedir. Günde 300 - 400ml süt ya da yoğurt ve bir kibrit kutusu kadar peynir tüketilmelidir.Üçüncü grup: Bu grupta, temel enerji kaynağı besin tahıllardır. Tahıllarda bitkisel protein ve B vitamini bulunur. Günde 2-3 porsiyon tüketilmelidir.Dördüncü grup: Sebze ve meyve grubudur. C vitamini açısından zengindir. Bir günde 3-4 porsiyon tüketilmelidir.

Beşinci grup: Şeker ve yağlar bu gruptadır, enerji sağlarlar. Aşırı tüketimden kaçınılmalıdır.

Eğer çocuğunuz okulda, evden götürdüğü besinlerle bir öğün tüketiyorsa, besin seçimi iyi yapılmalıdır. Besin seçilirken çocuğunuzun sevdiği besinlerden seçmeye, bir öğünde tüketebileceği miktarlarda, uygun saklama koşullarında hazırlamaya özen göstermelisiniz.

Beslenme çantasına neler koyabilirsiniz?

Peynirli bir sandviç veya bir tost

• İçecek olarak meyve, süt ya da meyve suyu, ayran • Ara öğün şeklinde bir öğün tüketilecekse evde yapılmış cevizli ya da meyveli bir kek ya da kurabiye • Tahıl gevreği, süt

• Şarküteri ürünü içermeyen domates, biber, peynirli pizza ya da zeytinli, yumurtalı kanapeler Annenin Köşesi sayfaları sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sizlere aktardığımız bilgiler, tavsiye niteliğinde olup, reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Bu sitedeki bilgilerin doktorunuz denetiminde kullanılması, gerçek bir tanı ve tedavi için, hasta ve doktorun yüzyüze gelmesi, öncelikli tavsiyemizdir. Bu sitede verilen bilgilerin kullanılması nedeniyle doğabilecek mağduriyetlerden doğan sorumluluk tümüyle kullanıcıya aittir.

Page 28: APLUS FOOD MAGAZINE
Page 29: APLUS FOOD MAGAZINE
Page 30: APLUS FOOD MAGAZINE
Page 31: APLUS FOOD MAGAZINE

Beğendili Kebap

Malzemeler 600 gr Kuzu kuşbaşı110 gr margarin100 gr Soğan1 çorba kaşığı Domates salçası1 tatlı kaşığı TuzBaharat torbası2.5 bardak Su1 Kg Patlıcan80 gr Un1 lt Süt80 gr Kaşer peyniri rendesi1/2 adet Limon

Yemeğin Tarifi Ön hazırlık olarak soğanı ayıklayıp, küçük küpler halinde doğrayın. Yağı, orta boy bir tencerede, orta ateşte eritin. Yağ kızmaya başlayınca kuşbaşı doğranmış kuzu etini ilave edin. Ateşi açın. Etleri bir kevgirle ara sıra karıştırarak, 5-6 dakika, pembeleşinceye kadar sote edin. Soğanı tenceredeki etlere ilave edin. Yine ara sıra karıştırarak, birkaç dakika daha pişirin. Salçayı katın. Ara sıra karıştırmaya devam ederek, birkaç dakika da salçayı kavurun. Tuzunu serpin. Baharat torbasını ilave edin.

Ateşi kısın. Tencerenin üzerine bir tas kapayın, 1 bardak sıcak suyu, tasın kenarından dökün. Tencerenin kapağını sıkıca örtün. Kebabı ağır ateşte 8-10 dakika pişirin.

Tenceredeki malzeme suyunu çekince, kalan 1 1/2 bardak sıcak suyu koyup, yine ağır ateşte, yaklaşık 20 dakika, etler yumuşayıncaya kadar pişirin. Bu süre içinde, ara sıra tencerenin kapağını açıp, etlerin pişip pişmediğini kontrol edin. Gerekirse pişirme süresini uzatın.

Bu arada kebap suyunu çekerse, bir miktar sıcak su ilave edebilirsiniz. Kebabın, tencereyi ateşten aldığınızda, yaklaşık 1 bardak salçası olmalıdır.

Kebap pişerken bir yandan beğendiyi hazırlayın. Bunun için büyükçe bir tencerenin içine 1/2 limonun suyunu sıkın, 1 tatlı kaşığı tuz ilave edin. Patlıcanları tercihan kömür ateşinde, bu mümkün değilse kızgın yağda ya da fırında, gerektiğinde alt üst ederek, yumuşayıp yer yer su sızdırmcaya kadar pişirin. Saplarından kesip, tuz ve limonun bulunduğu tencereye koyun. Üzerlerini örtecek kadar su ilave edip, soğumaya bırakın.

Soğumuş patlıcanların kabuklarını keskin bir bıçakla soyup, atın. Patlıcanların etli kısımlarını bir başka kaba aktarın.

Sütü bir taşım kaynatıp, bir kenara alın. Yağın kalan 80 gramını orta boy bir tencerede, orta ateşte ısıtın. Yağ kızmaya başlayınca ununu ilave edin. Meyaneyi, tahta bir kaşıkla sık sık karıştırarak pişirin. Un sararmaya başlayınca birkaç dakika daha pişirip, tencereyi ateşten alın. Bir kenarda ılınmaya bırakın.

Meyane ılınınca tencereyi tekrar orta ateşe oturtun. Sıcak sütü, tahta bir spatulayla sürekli karıştırarak, azar azar meyaneye yedirin. Çok ağır ateşte 10 dakika pişirin.

Patlıcanları iyice sıkıp, çok ince kıyın. Patlıcanları ateş üzerindeki meyaneye ilave edin. Yumurta teliyle karıştırarak 5-6 dakika daha pişirin. Kaşer peyniri rendesini ilave edin. Karıştırın. Beğendiyi ateşten alın.

Page 32: APLUS FOOD MAGAZINE

Sahanda Kuzu Pirzola (4 Kişilik)

Malzemeler 8 adet kalem pirzolaYarım çorba kaşığı un4 çorba kaşığı salça12 adet arpacık soğanı12 adet ayva dilimiYarım çay kaşığı zencefilYarım çay kaşığı kekik10 adet tane karabiber1 su bardağı suKarabiber, tuzKızartmak için: Sıvı yağ

Yemeğin Tarifi Etleri, tuz ve karabiberle ovun. Sonra pirzolaları una bulayın. Fazla unu silkeleyin. Kızdırılmış sıvı yağda arkalı önlü yarı yarıya kızartın. Pişireceğiniz kaba koyun. Hafifçe sulandırılmış salçayı üzerine dökün.

Kalan yağın içine kabuklarını soyduğunuz arpacık soğanlarını koyup hafifçe soteleyin. Pirzolaların üzerine ilave edin. Ayva dilimlerini pirzolaların üzerine dizin. Yarım çay kaşığı zencefili ve yarım çay kaşığı kekiği serpin. Tuzunu ayarlayın. Tane karabiberleri serpin, 1 su bardağı suyu ilave edin.

Hızlı ateşte 15 dakika pişirip, servis yapın.

Bıçak Tatlısı (8 Kişilik)

Malzemeler 1 Paket Margarin2 Su Bardağı Süt3 Su Barağı Un1 Adet YumurtaŞerbet İçin:500 gr Şeker1,5 Su Bardağı Su1/2 Limonun Suyu

Yemeğin Tarifi Önce şerbeti hazırlayın. Bunun için şeker ve 1. 5 su bardağı suyu kaynatın. Limon suyunu ilave edin.

Derin bir kapta margarini eritin. Sütü ekleyin. Kaynadıktan sonra altını kapatın. Unu azar azar ekleyin. Sürekli karıştırarak hamur yapın. Hamur ılınınca, yumurtayı ekleyin. İyice yoğurun. Hamuru fırın kabına yayın. Elinizle düzeltin. Bıçakla baklava dilimleri şeklinde kesin.

Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında üzeri kızarana dek pişirin. Fırından çıkınca üzerine soğuk şerbet gezdirin. 4 saat dinlendirip, servis yapın.

Page 33: APLUS FOOD MAGAZINE
Page 34: APLUS FOOD MAGAZINE
Page 35: APLUS FOOD MAGAZINE
Page 36: APLUS FOOD MAGAZINE
Page 37: APLUS FOOD MAGAZINE
Page 38: APLUS FOOD MAGAZINE
Page 39: APLUS FOOD MAGAZINE
Page 40: APLUS FOOD MAGAZINE
Page 41: APLUS FOOD MAGAZINE

AR KEBAP EXPRESSSİZE ÖZEL DEĞİŞMEYEN LEZZET

2242211-12KAHVALTI SERVİSİ BAŞLAMIŞTIR

07:00-02:00 AÇIKTIR

GRUP REZERVASYONLARINDA ,PAKET SERVİSLERİNDE ,

TOPLU YEMEK VETATLI SİPARİŞLERİNDE

İNDİRİMLERİMİZ DEVAM ETMEKTEDİR

AR KEBAP EXPRESS MENÜ

Aperatifler: Fındık Lahmacun ,Patates Tava ,Yoğurt ,Çiğ Köfte ,İçli KöfteKebaplar:Adana Kebap ,Adana İskender Yoğ. ,Döner Kebap Sade ,Döner İskender, Döner İskender

Yoğ.,Sac Kavurma ,Şiş Köfte ,Şiş Köfte İskender Yoğ.

Special Kebaplar:Beyti Lokma ,Beyti Lokma (Salatalı) ,Bonfile ,Domatesli Urfa ,Izgara Köfte ,Kaburga Kebap ,Kiremitte Tavuk Konfor ,Kiremitte Şiş Konfor ,Patlıcanlı Kebap ,Pirzola ,Tavuk

Bonfile (Kaşarlı),Tavuk şiş ,Tepsi Kebap ,Çoban KavurmaPideler:Karışık Pide,Kaşarlı Pide ,Kuşbaşılı Pide ,Kıymalı Pide ,Lahmacun, Pastırmalı Yumurtalı

Pide ,Peynirli Pide ,Special Karışık Pide ,Sucuklu Kaşarlı Pide ,Sucuklu Yumurtalı PidePilavlar:Pirinç Pilavı

Special Tatlılar:Ceviz Sarma ,Dürüm Baklava ,Fıstık Dolma,Fıstık Ezme ,Fıstık Sarma, ,Kaymak ,Kuşgözü,

Künefe ,Sütlü Tatlılar,Dondurma , Fırın Sütlaç ,Keşkül, Profiteröl, Supangle,Süt HelvasıTatlılar:Baklava ,Bülbül Yuvası ,Dilber Dudağı ,Mendil ,Revani, Tel Kadayıf ,Tulumba ,Şöbiyet

Salatalar: Cacık ,Ezme Salata, Gavurdağ Salata, Karışık Söğüş ,Marul Salata,Mevsim Salata ,Çoban Salata

Meşrubatlar:Ayran,Kutu Kola, Maden Suyu ,Meyva Suyu ,Portakal suyu,Sade Gazoz ,Su ,Yedigün

Page 42: APLUS FOOD MAGAZINE
Page 43: APLUS FOOD MAGAZINE
Page 44: APLUS FOOD MAGAZINE
Page 45: APLUS FOOD MAGAZINE
Page 46: APLUS FOOD MAGAZINE

ESESLİ AR KEBAP

ESKİŞEHİRSPORA BAŞARILAR DİLER

Page 47: APLUS FOOD MAGAZINE
Page 48: APLUS FOOD MAGAZINE
Page 49: APLUS FOOD MAGAZINE
Page 50: APLUS FOOD MAGAZINE
Page 51: APLUS FOOD MAGAZINE
Page 52: APLUS FOOD MAGAZINE

AR KEBAP SALONU2242211-12

AREXPRESSATATÜRK BULVARI

VİŞNELİK M. NO:124BESKİŞEHİR TÜRKİYE>>2242211-2242212<<[email protected]

ATATÜRK BULVARIAKP-BMW ARASI

[email protected]

Page 53: APLUS FOOD MAGAZINE
Page 54: APLUS FOOD MAGAZINE

AR KEBAP EXPRESS

2242211-12

http://www.arkebap.tr.gg/http://www.arkebap.tr.cx/http://www.arfood.tr.cx/

Mobile:http://winksite.mobi/arkebap/wap

Page 55: APLUS FOOD MAGAZINE
Page 56: APLUS FOOD MAGAZINE
Page 57: APLUS FOOD MAGAZINE
Page 58: APLUS FOOD MAGAZINE
Page 59: APLUS FOOD MAGAZINE
Page 60: APLUS FOOD MAGAZINE
Page 61: APLUS FOOD MAGAZINE
Page 62: APLUS FOOD MAGAZINE
Page 63: APLUS FOOD MAGAZINE
Page 64: APLUS FOOD MAGAZINE
Page 65: APLUS FOOD MAGAZINE
Page 66: APLUS FOOD MAGAZINE