Top Banner
№18 Серпень Шлях до одужання
34

Amazonki August 2015

Jul 22, 2016

Download

Documents

 
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Amazonki August 2015

№18 Серпень

Шлях до одужання

Page 2: Amazonki August 2015

Наше життя складається із постійних змін: деякі події надихають, а інші змушу-ють замислитись і навіть переосмислити свої дії. Головне завжди сподіватись на краще і знати, що попереду чекають лише зміни на краще.

Будь-яка хвороба викликає у людини запитання: “Чому саме я? За що?”. Ми часто забуваємо, що хвороба — це не кара за якісь дії, а лише випробування, пройшовши яке, нам дається змога поглянути на своє життя по-новому.

Визначити, що має найбільшу цінність, а що і зовсім не варте нашої уваги, а тим паче переживань і сліз. Проходження усіх етапів прийняття хвороби може загартувати людину і надати їй наснаги перебороти усі складнощі.

Ми впевнені, що нам є про що пого-ворити з Вами, чому повчитися и що розповісти. Допомагаючи один одному, ми стаємо сильніше і впев-неніше в собі.

З повагою, головний редактор журналу “Амазонки” Юлія Скрибантович [email protected]

Здор

овье

дет

ейЗв

ерне

ння

до ч

итач

а

2

Page 3: Amazonki August 2015

Поради від жінок 4 «39 речей, щоб змусити людину з

раком усміхнутися»

Актуально 6 Подорожі за кордон з раком молочної

залози

Будемо знайомі 8 Благодійний Фонд «Здоров’я жінки і

планування сім’ї»

Краса і безпека 9 Догляд за кістками

Емоційний стан 12 Поганий настрій і депресія

Інтерв’ю з експертом 14 Про жіночі проблеми

при раку молочної залози: симптоми і наслідки естрогенного дефіциту

Потрібно знати 17 Атерома молочної залози

Побічні ефекти 19 Чи супроводжується рак молочної

залози болем?

Новини медицини 21 Розширене первинне хірургічне

втручання зменшує ризик повторної мастектомії

Дослідження 24 Перспективи появи вакцини проти

раку молочної залози

Фізична активність 25 Вправи після хірургії молочної залози

Корисне харчування 29 6 найкращих продуктів, які можуть

допомогти в боротьбі з хворобою

Рецепти 30 Рагу в марокканському стилі 31 Азіатський салат із локшини 32 Уолдорфський сметанний чізкейк

33 Наші контакти

Зміст

№18 Серпень

3

Page 4: Amazonki August 2015

4

Пор

ади

від

жін

ок

«39 речей, щоб заставити людину з раком усміхнутися»Сьюзен Рейф

У Сьюзан Райф діагностували рак молочної залози і через дев’ять місяців розпочалося лікування.

За час хіміотерапії, опромінення і операції, вона дізналася багато способів, за допо-могою яких сім’я, друзі і колеги можуть її підтримати.

Книга “39 речей, щоб заставити людину з раком усміхнутись”, є справжнім джерелом натхнення для тих, хто хоче допомогти близькій людині пережити таке захворювання як рак. Поради Рейф є практичними і ексцентричними і стануть у пригоді для широкого кола пацієнтів і їх рідних.

Це книга для читання, використання, зберігання і обговорення.

Практичні і короткі ідеї, які стануть корисними для хворих на рак.

Чітко написано, зі співчуттям і досвідом.

Багато корисних ідей з порадами.

Пропозиції позитивні і недорогі.

Легкі для сприйняття і втілення у життя ідеї.

Page 5: Amazonki August 2015

5

Пор

ади

від

жін

окСьюзан Рейф знає, що може викликати посмішку у людини з раком молочної залози. У серпні 2006 року вона пішла на чергову мамографію і через 16 днів розпо-чала курс хіміотерапії для боротьби з агресивною пухлиною молочної залози III стадії. Коли пухлина дещо зменшилась у розмірі і стала операбильною, Сьюзан пішла на хірургічне втручання, з наступ-ним опроміненням.

Рейф пише коротко і зрозуміло; часто ілюструє, як працює кожна з порад, розповідаючи історію або даючи при-клад. Книжка дає можливість зазирнути в життя авторки, познайомитися з сім’єю,

друзями і як лікування зробило їх ще ближчими один до одного. Поради дуже прості, починаючи з простої листівки і закінчуючи груповими проектами.

Цю книгу можна порекомендувати всім, хто зіштовхнувся із захворюванням сам або хоче допомогти члену сім’ї, колезі в лікуванні раку. Багато хто з нас зада-ються питанням: «Що я можу зробити, щоб допомогти?». Сьюзан Рейф радить 39 речей, які викликають посмішку, коли зовсім не до цього. І якщо 39 порад здається недостатньою кількістю, просто додайте до списку перелік власних кори-сних речей.

Page 6: Amazonki August 2015

Акт

уаль

но

6

Якщо ви запланували подорож за кордон, рак молочної залози не обов’язково має впливати на ваш

відпочинок. Але продумавши усі тонкощі заздалегідь, ви забезпечите більш ком-фортні умови для себе.

Медичні препарати Якщо ви приймаєте таблетки, такі як тамоксифен, гарною ідеєю буде взяти їх більше, ніж вам знадобиться (в разі затримки поїздки). Носіть ліки в ручній поклажі, так як багаж може прибувати із запізненням або загубитись. Необхідно при собі мати рецепт на медичні препарати.

Променева терапія і догляд за шкірою Якщо ви пройшли променеву терапію, шкіра в області опромінення може бути

більш схильною до сонячних опіків. Тому переконайтеся, що ця область прихована від прямих сонячних променів або засто-совуйте сонцезахисний крем з високим коефіцієнтом захисту, коли ви знаходи-тесь на сонці, навіть після закінчення лікування.

Щеплення Якщо ви плануєте подорожувати в країни, де необхідні щеплення, важливо обгово-рити це з вашим лікарем.

Живі щеплення Живі щеплення — які містять невелику кількість живого вірусу або бактерій — не рекомендується під час хіміотерапії або протягом шести місяців після цього. Вони можуть викликати серйозні інфекції.

Подорожі за кордон з раком молочної залози

Page 7: Amazonki August 2015

7

Акт

уаль

ноЖиві щеплення включають в себе: кір краснуха жовта лихоманка тиф туберкульоз (БЦЖ).

Інактивовані щеплення У той час як інактивовані вакцини безпечні після лікування, вони можуть бути менш ефективними, якщо у вас ослаблена імунна система. Це можливо протягом перших шести місяців після хіміотерапії.

Інактивовані вакцини включають в себе: холера дифтерія, правець та поліомієліт гепатит B грип японський енцефаліт менінгіт черевні інфекції кліщовий енцефаліт сказ.

Подорожі при лімфедемі Не існує причин, через які слід відмовля-тись від відпочинку при лімфедемі, але додатковий догляд і турбота не зашкодять.

Носіть вільний, зручний одяг під час подорожі.

Переконайтеся, що ювелірні вироби або годинник не тисне.

Використовуйте валізу на колесах.

Ручна поклажа повинна бути легкою і намагайтесь носити її за спиною, а не плечі.

Не сидіть занадто довго в одному положенні. Якщо подорожуєте на машині робіть регулярні зупинки, якщо ви подорожуєте в літаку — ходіть у проході літака. Нескладні вправи можна виконувати і сидячи для сприяння відтоку лімфи.

Якщо ви носите компресійну білизну, не забувайте носити її і під час подорожі.

Регулярно використовуйте сонце-захисний крем з високим фактором захисту від опіків. Необхідно носити вільний бавовняний одяг з довгими рукавами для захисту від сонця.

Використовуйте засоби від комарів кожен день, особливо у вечірній і нічний час. Укуси комарів можуть спричинити зараження і бути дискомфортними.

Візьміть із собою антибіотики на випадок виникнення інфекції.

Намагайтесь уникати екстремальних температур — особливо різких перепадів від занадто спекотної, то занадто холодної і навпаки.

Page 8: Amazonki August 2015

Благодійний Фонд «Здоров’я жінки і планування сім’ї»Б

удем

о зн

айом

і

8

Благодійний Фонд “Здоров’я жінки і плану-вання сім’ї”, заснований в Україні у 1996 році, є однією з провідних недержавних організацій, що працює в галузі охорони громадського здоров’я. Місія: збереження репродуктив-ного здоров’я та захист репродуктивних прав українських громадян. Попередження онколо-гічних захворювань населення України.

Благодійний Фонд “Здоров’я жінки і плану-вання сім’ї” з 1999 р. активно працює в галузі попередження онкологічних захворювань, зокрема раку молочної залози та прово-дить програми психосоціальної реабілітації жінок хворих на рак молочної залози. На базі Київської міської онкологічної лікарні ця програма проводиться з 2000 р. В рамках програми надаються безкоштовні послуги психолога, соціального працівника та фахівця з реабілітації. Широко залучаються волон-тери — жінки, що прооперовані з приводу раку молочної залози.

З 1999 року працює програма „Школа здо-ров’я”. Це щомісячні зустрічі-семінари для жінок, що перенесли рак молочної залози, з лікарями онкологами-хірургами, дієтологами, імунологами, психологами, хіміотерапевтами, гінекологами, реабілітологами та іншими спеціалістами за запитами жінок.

Починаючи з 2003 року в рамках благодій-ної програми “Разом проти раку молочної залози” онкодиспансери регіонального та обласного значення в АР Крим, Запоріжжі, Дніпропетровську, Миколаєві, Одесі, Вінниці, Черкасах, Ужгороді, Полтаві та Києві було оснащено сучасним діагностичним облад-нанням (дев’ять стаціонарних мамографів,

два мобільні мамографічні комплекси, УЗД-апарат експертного класу, чотири апарати, що перетворюють рентгенівські зображення знімків при мамографії у цифрове (дигітай-зери CR-85 и CR-35).

З 2005 року працює програма санатор-но-курортного етапу реабілітації жінок, що перенесли захворювання на рак молочної залози, загальною метою якого є забезпе-чення попередження рецидивів, закріплення стійкої ремісії, підвищення адаптаційних резервів організму. З 2010 року пріоритетним напрямком благодійної програми є підвищення знань та кваліфікації лікарів-рентгенологів, які працюють в області рентен-діагностики та мамографії. За два роки у рамках проекту “Школа сучасної мамографії” пройшли нав-чання понад 80 вітчизняних рентгенологів.

Благодійний Фонд проводить інформаційні кампанії, направлені на захист прав пацієнтів, що стосуються доступу до інформації та адекватного лікування раку молочної залози. Проводиться ланка заходів на рівні Верховної Ради України, прес-конференції та прес-клуби з метою поширення інформації, що направлена на адміністраторів в галузі охо-рони здоров’я, медичну спільноту, працівників державних установ, що залучені до програми з онкології, міжнародні організації та учбові заклади, а також організації пацієнтів.

Фахівці Фонду постійно працюють над ство-ренням і виданням спеціалізованої інформації для пацієнтів.

Телефон гарячої лінії 0–800–50–50–90 (без-платно для всіх регіонів України)

Page 9: Amazonki August 2015

Здоров’я кісток важливе протягом усього життя, але деякі методи ліку-вання раку молочної залози можуть

збільшити ризик розвитку остеопорозу.

Деякі прості зміни в способі життя, в тому числі режимі харчування і фізичної актив-ності, можуть допомогти зберегти ваші кістки сильними і здоровими.

Дізнайтеся більше про те, як лікування раку молочної залози може збільшити ризик розвитку остеопорозу.

Їжа та напої для здоров’я кісток Різноманітна збалансована д ієта забезпечує наш організм поживними речовинами, які важливі для сильних, здорових кісток. Здорове харчування повинне включати в себе:

невелика кількість продуктів, які містять вуглеводи, такі як хліб, картопля, макаронні вироби і крупи

багато фруктів і овочів

багаті білком продукти, такі як м’ясо, риба, яйця, боби і горіхи

молоко і молочні продукти

помірна кількість продуктів із вмістом жиру, солі або цукру.

Догляд за кістками

9

Кра

са і

безп

ека

Рекомендується споживати принаймні п’ять порцій фруктів і овочів щодня. Це включає в себе свіжі, заморожені, кон-сервовані або сушені продукти.

Кальцій Кальцій — це важливий мінерал для зубів і кісток, який надає їм силу і твердість. Головним джерелом каль-цію являються молочні продукти. Більшість людей можуть отримати достатню кількість кальцію за допо-могою здорового харчування, яке включає молочні продукти.

Page 10: Amazonki August 2015

Кра

са і

безп

ека

10

Якщо ви не вживаєте молочні продукти, важливо, щоб ви отримували достатню кількість кальцію з інших “немолочних” джерел. Можливо, необхідно приймати добавки кальцію, якщо ви не отримаєте достатню кількість кальцію з раціону.

Доступні джерела кальцію:

молоко і молочні продукти (у тому числі з низьким вмістом жиру), такі як йогурт, творог і сир

збагачені кальцієм зернові сніданки

сушені фрукти, такі як абрикоси і інжир

риба з їстівними кістками, така як анчоуси, сардини, кілька

зелені листові овочі, такі як брокколі, крес-салат і капуста Кале

квасоля, насіння і бобові, такі як квасоля, зелені боби, запечені боби і тофу (рослинний білок з соєвих бобів)

горіхи та насіння, такі як мигдаль, бразильський горіх, фундук та кунжут

Скільки кальцію мені необхідно?

Доросла людина потребує близько 700 мг кальцію в день, хоча людям з остеопоро-зом рекомендовано 1000 мг на день.

Таблиця показує значення кальцію дея-ких продуктів (всі цифри приблизні).

Продукт мг кальцію на 100 г

Знежирене молоко 120 мг (на 100 мл)

Сир чеддер 793 мг

Сардини в олії 500 мг

Консервований лосось 91 мг

Кресс-салат 170 мг

Запечена квасоля 53 мг

Сушений інжир 250 мг

Насіння кунжуту 670 мг

Білий хліб 177 мг

Хліб з борошна грубого помолу

106 мг

Вітамін D Вітамін D необхідний, щоб допом-огти організму засвоювати кальцій. Найкращим джерелом є сонячне світло, яке наш організм використовує для продукції життєво важливого вітаміну. 15–20 хвилин сонячних ванн в день про-тягом літа буде забезпечувати більшість людей достатньою кількістю вітаміну D протягом року. Тіло зберігає вітамін D для використання в зимовий період.

Якщо ви регулярно перебуваєте на свіжому повітрі, займаєтесь садівни-цтвом або іншою діяльністю надворі, ви, ймовірно, отримаєте достатню кількість сонячного світла.

Page 11: Amazonki August 2015

11

Кра

са і

безп

ека

Тим не менш, з віком організм стає менш здатний переробляти сонячне світло у вітамін D. В цьому випадку раціон харчування стає все більш важливим. Для людей старше 65 років необхідно вживати вітамін D у харчо-вих добавках.

Інші джерела вітаміну D:

маргарин

нежирні спреди

яєчні жовтки

жирні сорти риби, такі як оселедець і сардина

масло печінки тріски

зернові сніданки, збагачені вітаміном D.

Алкоголь Надмірне вживання алкоголю має руйнів-ний вплив на кістки. Рекомендована доза алкоголю для жінки не більше 2–3 оди-ниць алкоголю на день, а чоловіки не більше 3–4 одиниць на день.

Одна одиниця алкоголю складає близько 0,33 л пива або 125 мл вина.

Фізична активність Регулярні фізичні вправи допомагають стимулювати ріст і міцність кісток.

Вправи з навантаженням:

аеробіка

теніс

танці

швидка ходьба.

Який саме вид фізичних вправ ви оберете, залежатиме від ваших індивідуальних потреб і поточних можливостей (рівень фізичної підготовки, побічні ефекти після лікування або інші проблем зі здоров’ям).

Тим не менш, якщо у вас є остеопороз, слід уникати вправ з високим наван-таженням на кістки, такі як біг, через ймовірність травм. Поговоріть з вашим лікарем перед початком будь-якого тренування.

На додаток до допомоги зміцненню кісток, вправи після лікування раку молочної залози можуть також поліпшити деякі з інших побічних ефектів — наприклад, втоми і надмірної ваги — і деякі дослідження пока-зали, що фізична активність зменшує ризик рецидиву раку молочної залози.

Куріння Куріння завжди було пов’язано з більш високим ризиком остеопорозу. Можливо саме час кинути палити або хоча б змен-шити кількість цигарок в день.

Page 12: Amazonki August 2015

Емоц

ійни

й ст

ан

12

Депресія це стан, який може мати широкий спектр симптомів, від почуття постійно поганого настрою

до відсутності волі до життя.

Депресія — це нормальна реак-ція на пережиту травму та спосіб її подолання, але з часом настрій має покращитися. Рак молочної залози може стати причиною депресії для будь-кого на етапі як діагностики, так і лікування, або після його закінчення.

Як розпізнати депресію Якщо негативні думки заважають вашому життю і не зникають протягом декількох тижнів, або продовжують повертатися, це може означати, що у вас депресія.

Якщо ви або близькі Вам люди тур-буються, тому що у вас є будь-який з наступних симптомів, поговоріть з вашим лікарем (місцевий лікар), який може направити вас до консультанта, психіатра або психолога за допомогою і підтримкою:

втрата задоволення та інтересу до повсякденних речей

втрата інтересу до своєї зовнішності

постійні думки на тему: «Який сенс?»

відгородження від людей, зустрічей і спілкування

підвищення дратівливості

труднощі з концентрацією уваги

Поганий настрій і депресія

Page 13: Amazonki August 2015

13

Емоц

ійни

й ст

ан труднощі зі сном, або постійне, непереборне бажання спати

втрата апетиту або переїдання

поганий настрій і суіцидальні думки.

Ви не повинні ігнорувати ці почуття і боротися далі. Визнати свою проблему і звернутися за допомогою — найкращий вихід із даної ситуації.

Підтримка та лікування депресії МЕТоДи САМоДоПоМоги Будьте ласкаві до себе, потрібен час, щоб

відновитися і встановити досяжні цілі.

Діліться своїми переживаннями з партнером, членом сім’ї або другом.

Фізична активність може допомогти поліпшити ваш настрій.

РоЗМоВНІ ТЕРАПІЇ Ваш лікар може рекомендувати розмовну терапію для лікування депресії. Існує декілька типів данної терапії: консульту-вання і когнітивно-поведінкова терапія (КПТ).

КоНСУльТУВАННЯ Консультації відбуваються у приватній і конфіденційній обстановці. Ви зможете досліджувати такі почуття, як гнів, три-вога і печаль, які можуть бути пов’язані з вашим діагнозом раку, що допомагає їх легше зрозуміти і впоратися з ними.

КогНІТиВНо — ПоВЕДІНКоВА ТЕРАПІЯ (КПТ) КПТ може допомогти вам змінити стереотипи мислення і поведінки. На відміну від інших методів, вона фоку-сується на проблемах і труднощах, які виникли “тут і зараз”. Замість того, щоб досліджувати причини вашого лиха або симптоми в минулому, він шукає шляхи для поліпшення стану вашого розуму в даний час.

АНТиДЕПРЕСАНТи Антидепресанти можуть рекомендувати деяким людям, щоб лікувати симптоми депресії. Ефект і поліпшення стає поміт-ним лише після шести тижнів вживання, хоча це може зайняти більше часу, щоб відчути всі переваги.

Антидепресанти можуть бути додатковим методом підтримки під час особливо важ-ких часів.

Page 14: Amazonki August 2015

Інте

рв’ю

з е

кспе

ртом

14

Про жіночі проблеми при раку молочної залози: симптоми і наслідки естрогенного дефіциту

Олександра Громова, кандидат медич-них наук, гінеколог-ендокринолог Лікарні ізраїльської онкології LISOD

Хіміотерапія і антигормональна тера-пія — у багатьох випадках обов’язкові етапи комплексного лікування раку молочної залози. Після закінчення ліку-вання швидко зникають побічні явища, які проявляються під час хіміотерапії: проходить нудота, повертається апетит, відростають волосся і вії, відновлюються нігті. Однак є деякі наслідки терапії, які проявляються пізніше і залишаються на тривалий час після закінчення терапії. Це прояви естрогенного дефіциту, пов’язані з пошкодженням чи пригніченням функції яєчників. Такі зміни нерідко залишаються

без належної уваги як з боку онкологів, так і гінекологів. Ми задали Олександрі Громовій питання, які найчастіше турбу-ють наших пацієнток.

Чому в молодому віці під час або після хіміотерапії припиняються менструації і чи можуть вони відновитися?

При проходженні хіміотерапії припи-нення менструальної функції пов’язане з пошкодженням фолікулів в яєчни-ках. Фолікули — це місце в яєчниках, де живуть і чекають “зоряного” часу жіночі яйцеклітини. Під час росту фолікули відбуваються два паралельні процеси: дозрівання яйцеклітини і виробництво жіночих статевих гормонів.

Page 15: Amazonki August 2015

15

Інте

рв’ю

з е

кспе

ртомВ процесі росту фолікули перетво-

рюються просто на “міні-фабрики” з виробництва естрадіолу. Так як функ-ція яєчників порушується, порушується виробництво естрадіолу і здатність до зачаття. Всі ці процеси супроводжуються змінами, подібними до менопаузи, але не абсолютно ідентичними. Спільними з менопаузою є негативні прояви: “при-пливи”, нічна пітливість, зміни настрою, зниження щільності кісткової тканини, сухість слизових оболонок, напади сер-цебиття та інші симптоми. Згодна, що ці симптоми для будь-якої жінки — «погані новини». Але є і хороші!

По-перше, у багатьох жінок після завер-шення курсу хіміотерапії функція яєчників відновлюється в проміжку від 6 місяців до 2 років. До 40 років це відбувається у 60% жінок, після 40 — у 20%. Шанси на спонтанне відновлення функції яєч-ників тим більші, чим молодша жінка на момент старту хіміотерапії. Причому, це саме спонтанне відновлення. На жаль, поки що не існує спеціальних можливо-стей для збільшення ймовірності цього процесу певними лікарськими діями.

По-друге, якщо це спонтанне відновлення сталося, пацієнтка вилікувалась від РМЗ при варіанті не гормонозалежного раку молочної залози — можлива успішна вагітність. Термін, коли настання вагіт-ності є безпечним, визначає виключно онколог, а не гінеколог.

По-третє, переважна більшість нега-тивних наслідків естрогенного дефіциту піддаються корекції або, щонайменше, можуть бути значно знижені!

У разі гормонозалежного раку зупинка менструацій у молодому віці пов’язана з антигормональною терапією (препарати

групи агоністів ЛГРГ- золадекс, дека-пептил, диферелін та ін.). Припинення функції яєчників в результаті такого типу терапії також супроводжується значним зниженням рівня естрадіолу і симпто-мами, подібними до менопаузи. Симптоми схожі, але суть процесу принципово інша. При природній менопаузі так само, як і при хіміотерапії, основною проблемою є пошкодження фолікулів (хіміотерапія) або значне зменшення їх кількості (мено-пауза). При антигормональній терапії яєчники залишаються здоровими, але перестають працювати.

Це пов’язано з припиненням подачі команди до дії яєчникам від гіпофізу. Саме на такому рівні працюють золадекс і пре-парати, подібні до нього. Через два-три місяці після скасування антигормональ-ної терапії функція яєчників обов’язково відновлюється. Яєчники можуть не запра-цювати після скасування агоністів ЛГРГ в разі їх пошкодження внаслідок супут-ньої хіміотерапії або у жінок, які за віком близькі до природної менопаузи. Проблема в тому, що онкологічне лікування зазвичай тривале. Через довгочасне використання антигормональної терапії знижується щільність кісткової тканини і відбуваються несприятливі зміни в складі крові.

Чи можна боротися з симптомами та наслідками естрогенного дефіциту і як це робити?

Боротися можна і потрібно! Відразу домовимося, що гормональна терапія для пацієнтів, хворих на РМЗ або пере-несли РМЗ — під забороною. Також вкрай обережними потрібно бути з негормональними фітопрепаратами. Під питанням залишається використання фітопрепаратів на основі рослинних естрогеноподібних компонентів.

Page 16: Amazonki August 2015

Інте

рв’ю

з е

кспе

ртом

16

Це широко розрекламовані засоби на основі цимицифуги, червоної конюшини і сої. Для цих препаратів не проводи-лись належні високоякісні дослідженя у жінок, які перенесли РМЗ. Тому з приводу будь-якого рослинного, гомеопатичного, натуропатичного препарату — обов’язково радитися з лікарем. Незважаючи на те, що ці засоби безрецептурні, самостійно прий-мати їх не можна!

Проте полегшити собі життя можна. Насамперед, необхідно внести неве-ликі зміни в стиль одягу, в звички щодо харчування і організації простору. Одягайтеся багатошарово, повинна бути можливість зняти теплу кофтину або жакет на час припливу. Влітку носіть з собою віяло, відчуваючи себе романтичною персоною. Спіть в про-холодному приміщенні, обов’язково прогуляйтеся перед сном. Знизити частоту припливів, поліпшити настрій і зменшити прояви депресії допомагають йога і практики медитації. Це доведено серйозними науковими дослідженнями. Якщо такі прості заходи виявляться нерезультативними, порадьтеся зі своїм лікарем про можливість прий-ому в-аланіну або антидепресантів. В-аланін володіє певною ефективністю і абсолютно безпечний при раку грудей.

Антидепресанти також здатні знижувати припливи. Їх можна приймати тільки за призначенням лікаря, оскільки ці препа-рати мають ряд протипоказань і деякі з них не можна застосовувати разом з тамоксифеном. Захистити кісткову тканину допоможуть добавки кальцію і вітаміну D3, фізичні вправи помірної інтенсивності, наприклад, плавання, йога, скандинавська ходьба. Більш потужну захисну дію на кістки чинять препарати

групи біфосфонатів або стронцію ране-латн. Використання цих засобів можливе виключно за призначенням лікаря після спеціального обстеження. Крім того, поліпшити стан ліпідного обміну і запо-бігти судинним порушенням допоможуть фолієва кислота і омега-3 кислоти. При виражених порушеннях застосовуються препарати групи статинів, але це також компетенція лікаря.

Чи можлива вагітність після повного одужання?

Дуже складне питання. Довгий час вагіт-ність була під забороною. Коли стало відомо про різні форми раку — гормо-нозалежні і не гормононезалежні — ця парадигма дещо змінилася. Зараз нако-пичуються дані про жінок, які завагітніли і народили дитину після лікування від РМЗ. Ці дані дуже обнадійливі! Але поки їх мало. Сьогодні питання безпеки та допу-стимості вагітності вирішується тільки в процесі індивідуальних консультацій з клінічним онкологом — з урахуванням даних про гормональні рецептори пух-лини, стадії на момент захворювання, тривалість безрецидивного періоду.

Можливість безпечної для матері і дитини вагітності існує! Однак допустимість і час настання вагітності узгоджуються виклю-чно з онкологом.

І найголовніше. Незважаючи на всі труд-нощі онкологічного лікування, кожна пацієнтка має можливість залиша-тися ЖІНКОЮ — прекрасною, ніжною, люблячою і коханою. Головні союзники в боротьбі з хворобою — професіоналізм лікарів, ваш оптимізм, віра в успіх ліку-вання, підтримка близьких людей.

Я бажаю вам успіхів і повного одужання!

Page 17: Amazonki August 2015

Атерома являється новоутворенням, яке виникає внаслідок запалення сальної залози. Зовні вона вигля-

дає як наріст, що сильно виступає над шкірою. Воно може з’явитися на будь-я-кому місці на тілі.

Атерома — це щільне округле новоутво-рення з чіткими межами. Зазвичай вона нерухома щодо оточуючих тканин, але в деяких випадках прогресуючої атероми, її порожнина зростається зі шкірою. Зовні вона має сіро-сизий відтінок. Розмір варіюється від 2 мм до 2 см у діаметрі. 17

Пот

рібн

о зн

ати

Атерома молочної залози

Page 18: Amazonki August 2015

Здор

овье

дет

ейВ

оля

к ж

изни

18

Пот

рібн

о зн

ати Причини

Атерома молочної залози має ідентичне походження з іншими видами атером. Через закупорку протоки сальної залози, секрет не має змоги вийти назовні. Він накопичується в порожнин і розширює порожнину залози, яка потім перерод-жується в кістозний мішечок, наповнений густим вмістом. Складовими речовини стають відторгнуті клітини епітелію, шкірне сало, кристалики холестерину, відпалі рогові лусочки шкіри, мікроби, залишки волосся.

Частіше всього атерома виникає внаслі-док порушення в гормональному фоні організму, порушенням обміну речовин (наприклад, підвищена секреція шкірного сала), ушкодженням залози, ненормаль-ним розвитком деяких внутрішніх органів і генетичною схильністю, а також трав-мами молочної залози. Якщо людина курить, вживає алкоголь, проживає в місцях з поганим екологічним станом або нехтує правильною гігієною шкіри, ризик захворювання значно збільшується.

лікуванняОсновним методом лікування являється хірургічне втручання. Для запобігання невеликого ризику переродження новоут-ворення в злоякісну пухлину. До операції необхідно провести ретельну діагностику хвороби, щоб відкинути можливість наяв-ності інших пухлинних патологій. Атерому відрізняють за наявністю в середині новоутворення вивідної протоки саль-ної залози. У випадку сумнівів у діагнозі проводять пункцію. Клітинний матеріал піддають цитологічному аналізу.

Під час хірургічного втручання використо-вують місцеву анестезію. Через два тижні шви з рани знімають. На ранній стадії розвитку атероми, операцію замінюють лазерним лікуванням. Для надійності потрібно пройти процедуру декілька разів, поки атерома повністю не зникне.

Такий спосіб лікування не залишає піс-ляопераційних рубців, а за відсутності пошкодження шкіри неможливо повторне інфікування рани.

Page 19: Amazonki August 2015

Рак молочної залози на ранніх стадіях, як правило, протікає без-болісно, проте біль у грудях може

виникати і внаслідок інших причин. Прогресуючи, рак молочної залози може супроводжуватись болем, при чому навіть досить інтенсивного характеру. Проте, якщо ви очікуватиме, поки пухлина про-явить себе наявністю больових відчуттів, то не зможете її вчасно виявити, що значно знизить ефективність лікування.

Як правило, рак молочної залози рідко

супроводжується болем. Однак це не означає, що при наявності у вас болючого новоутворення в молочній залозі можна виключити діагноз рак.

Пам’ятайте: ви повинні регулярно виконувати самостійне обстеження молочних залоз на предмет наявності новоутворень, незалежно від того, чи відчуваєте ви біль. А в разі його появи необхідно одразу звернутись до лікаря для обстеження.

Чи супроводжується рак молочної залози болем?

Поб

ічні

еф

екти

19

Page 20: Amazonki August 2015

Поб

ічні

еф

екти

20

Рак молочної залози, як правило, не викликає больових відчуттів. Це злоя-кісне новоутворення, особливо на ранніх стадіях розвитку, не супроводжується симптомами, які б могли привернути до нього увагу. Проте жінки з раком молочної залози на ранніх стадіях можуть виявити:

безболісне новоутворення (пухлину) в молочних залозах або під пахвою, тверде та з нерівними краями

зміну зовнішнього вигляду та підви-щену чутливість грудей або соска, в тому числі почервоніння, поверхневий дефект або зморщеність шкіри

виділення з соска (кров’янисті або гнійні).

Експерти вважають, що рак молочної залози на ранніх стадіях, як правило, протікає безболісно, тому що пухлина росте дуже повільно, не вражаючи нерво-вих волокон. На пізніх стадіях можуть виникати виразки на шкірі, набряк руки, що розташована ближче до враженої молочної залози, і втрата маси тіла.

Що ж може викликати біль у грудях при раку?

Якщо біль локалізований, значить його спричинює розростання пухлини. Біль поширений у жінок, в яких про-довжуються менструації, ймовірно, виникає внаслідок гормональної сти-муляції, що спричиняє набряк молочної залози. Аналогічно цьому, гормональні зміни можуть викликати біль у грудях при менструації, вагітності, під час періоду статевого дозрівання і менопаузи. Біль у грудях також може виникати внаслідок інфекцій (оперізуючий лишай), впливу деяких лікарських засобів, травм.

Негайно звертайтеся до лікаря у наступних випадках:

При появі кров’янистих або гнійних виділень із соска.

При набряку або затвердінні грудей після пологів.

При появі почервоніння, жару, або інших ознак інфекційного процесу в молочних залозах.

При постійному відчутті болю у грудях без будь-якої видимої причини.

При появі болючої припухлості молочних залоз, що не зникає після закінчення менструацій.

Кожен раз, коли ви відчуваєте біль, це вказує на можливе порушення. Але біль у грудях не належить до звичних симптомів раку молоч-ної залози. Тим не менш, ви завжди повинні звертатись до лікаря, щоб встановити при-чину болю та вчасно її усунути.

Page 21: Amazonki August 2015

Зрозуміло, що жоден з пацієнтів з раком молочної залози, який переніс хірургічне втручання, не захоче

знову повертатися до операційної зали, адже з таким емоційним тягарем дуже важко впоратись. Проте статистичні дані свідчать, що у близько 20–40% пацієнтів після часткової мастектомії з часом знову виявляють наявність ракових клітин в молочній залозі. Значною мірою це пов’я-зано з недостатнім обсягом резекції країв порожнини, що залишилась після вида-лення первинної пухлини.

Однак нещодавно було проведене дослідження, на основі результатів якого можна припустити, що тисячі хворих на рак молочної залози можуть уникнути необхідності проведення повторної опе-рації, якщо хірурги видалятимуть більший об’єм тканин під час первинної часткової мастектомії. Розширена резекція країв порожнини, що залишилась після вида-лення пухлини, зменшує ймовірність наявності ракових клітин в здорових тканинах молочної залози, і, тим самим, зменшує шанси рецидиву захворювання.

Ризик повторної мастектомії зменшується при розширеному первинному хірургічному втручанні

21

Нов

ини

мед

ицин

и

Page 22: Amazonki August 2015

22

Нов

ини

мед

ицин

и

Для порівняння ефективності такого підходу розглядались результати лікування пацієнтів з допомогою резекції пухлини разом з краями залиш-кової порожнини та шляхом часткової мастектомії без резекції країв. Вказане втручання значно знижувало частоту виявлення ракових клітин на краях порожнини, що залишилась після видалення первинної пухлини. В групі пацієнтів, яким виконували резекцію країв залишкової порожнини ракові пухлини виявляли в 19% випадків, а необхідність повторного оперативного втручання виникала в 10% хворих, тоді як в разі лише часткової мастектомії вказані показники становили 34% і 21%, відповідно.

Резекція країв порожнини, що залиши-лась після видалення пухлини, практично вдвічі зменшує ймовірність того, що ракові клітини залишаться в молочній залозі. При цьому не відмічається негативного впливу на косметичний результат або збільшення частоти ускладнень. Проте варто зазначити, що при видаленні цих країв хірург практично не може встано-вити, в якій саме ділянці ракова пухлина знаходилась найближче до резекційного краю.

Та все ж, отримані результати свідчать про ефективність хірургічної методики видалення країв залишкової порожнини, яка підвищує шанси пацієнтів уникнути настільки небажаної повторної операції.

Page 23: Amazonki August 2015
Page 24: Amazonki August 2015

Дос

лідж

ення

24

Результати невеликого дослідження показали, що нещодавно винайдена вакцина проти раку молочної залози

є безпечною для застосування в людей.

Ця вакцина націлена на маммаглобін-A (МАМ-А), антиген, пов’язаний з раком молочної залози (токсин, що викликає імунну відповідь в організмі), який присутній в 60-70% випад-ків цього злоякісного захворювання.

Вакцину вводили 14 пацієнтам з мета-статичним раком молочної залози зі стабільним перебігом, які не отриму-вали хіміотерапію протягом принаймні 30 днів. Після цього в пацієнтів спо-стерігалось значне збільшення числа імунокомпетентних клітин, орієнто-ваних на знищення антигену МАМ-A. Будь-яких серйозних побічних ефектів в результаті такої вакцинації виявлено не було.

Наступним кроком у випробуванні цієї вакцини буде її застосування у пацієнтів на ранніх стадіях раку молочної залози перед хірургічним видаленням пухлини. Це дасть змогу дослідникам оцінити імунну відповідь в зразках пухлинної тканини, отриманих під час операції.

Якщо подальші дослідження продемон-струють хороші результати, вакцина зможе слугувати ефективним засобом для лікування раку молочної залози на ранніх стадіях.

Перспективи появи вакцини проти раку молочної залози

Page 25: Amazonki August 2015

Фіз

ична

акт

ивні

сть

25

ПРоДоВЖЕННЯ

Підйом по спиніЦю вправу можна виконувати в сидячому або стоячому положенні. Ви можете почати робити її в перший день після операції.

Покладіть руки за спину і обхопіть руку на ураженій стороні з іншого боку (мал. 5). Якщо ви перенесли операцію на обох грудях, використовуйте допоміжні предмети, щоб утримувати руки за спиною.

Повільно піднімайте руки по центру спини наскільки це можливо. Затримайтесь на найвищому положенні протягом 1 хвилини.

Якщо ви відчуваєте дискомфорт — зупиніться і зробіть декілька глибоких подихів. Якщо це допомогло — спробуйте підняти руки вгору трохи

далі. Якщо ні — зупиніться і не продовжуйте далі.

Протримайтесь на протязі 1 хвилини на досягнутому. Ви повинні відчувати легке тяжіння в районі плеча.

Через 1 хвилину, повільно опустіть руки.

Вправи після хірургії молочної залози

Page 26: Amazonki August 2015

Фіз

ична

акт

ивні

сть

26

Руки за шиюЦю вправу можна виконувати в сидячому або стоячому положенні.

Станьте або сядьте зручно, ноги на підлозі. Складіть руки в замок. Повільно підніміть руки до голови, тримаючи лікті разом перед собою. Тримайте голову рівно, не згинайте шию.

Заведіть ваші руки за голову, поки не дійдете до задньої частини шиї. Коли ви дійдете до цієї точки, розведіть лікті в сторони. Затримайтеся в цьому положенні на 1 хвилину.

У разі дискомфорту — зупиніться у позиції і зробіть декілька глибоких вдихів і видихів.

Дихайте нормально. Не затримуйте подих.

Повільно поверніться до вихідного положення.

Підйом по стініВам знадобиться 2 шматочки кольоро-вого скотчу для цієї вправи.

Підніміть здорову руку так високо, як зможете і відзначте цю точку за допомогою скотчу. Це буде мета для вашої ураженої руки. Якщо ви перенесли операцію на обох грудях, встановіть ціль, використовуючи руку, яка рухається найбільш вільно.

Покладіть обидві руки на стіну на одному рівні. За допомогою пальців підіймаємось вгору по стіні, наскільки це можливо, тримаючи руки на одному рівні. Намагайтесь не дивитися вище рівня рук чи вигинати спину.

Коли ви дійдете до точки, де ви відчуєте біль або дискомфорт — дихаємо глибше.

Поверніться у вихідне положення, перебираючи пальцями вниз по стіні.

Page 27: Amazonki August 2015

Фіз

ична

акт

ивні

сть

27

Повторіть цю вправу 10 разів. Кожен раз намагайтесь піднятися трохи вище.

На десятий раз поставте на стіні позначку скотчем, щоб відзначити найвищу точку, якої ви досягли пошкодженою рукою. Це дозволить вам відслідковувати свій прогрес кожного разу, коли ви виконуєте цю вправу.

З кожним разом ваша рука/и будуть наб-увати більшої рухомості, тому виникне необхідність зробити крок ближче до стіни.

Боковий підйом по стініВам знадобиться 2 кольорових стікери для цієї вправи.

Підніміть здорову руку так високо, як зможете і відзначте цю точку за допомогою скотчу. Це буде мета для вашої ураженої руки. Якщо ви перенесли операцію на обох грудях, встановіть ціль, використовуючи руку, яка рухається найбільш вільно.

Станьте ураженою стороною до стіни (мал.8). Піднімайтесь пальцями вгору по стіні, наскільки це можливо. Коли ви дійдете до точки, де ви відчуєте натяжіння, але не біль, зробіть дихальні вправи. Поверніться у вихідне положення, повзучи пальцями вниз по стіні.

Повторіть цю вправу 10 разів.

На десятий раз поставте на стіні позначку стікером, щоб відзначити найвищу точку, якої ви досягли

пошкодженою рукою. Це дозволить вам відслідковувати свій прогрес кожного разу, коли ви виконуєте цю вправу.

Ви не повинні відчувати біль під час виконання цієї вправи. Зосередьтесь на своєму диханні. Не затримуйте його.

Крім того, будьте обережні, щоб не повертатися тілом до стіни під час цієї вправи. Тримайте його під кутом 90 гра-дусів до стіни.

Масаж шрамівБагато жінок відчувають себе незатишно торкаючись шкіри в області шраму. Дуже важливо, щоб ви призвичаїлись до цього відчуття. Масажування шкіри допоможе поліпшити кровообіг і пом’якшити тканини.

Не починайте робити масаж, поки ваш розріз повністю не заживе і проконсуль-туйтесь зі своїм лікарем. На шкірі не повинно бути ніяких відкритих ран або подразнень.

Page 28: Amazonki August 2015

Фіз

ична

акт

ивні

сть

28

Площа рубця може бути онімівшою або дуже чутливою на початку. Обидва ці від-чуття є нормальними після операції.

Щоб зробити масаж, покладіть 2 або 3 пальці на шрам і обережно масажуйте шкіру у всіх напрямках. Робіть цей масаж один раз на день протягом 5–10 хвилин.

НабрякПісля операції може виникнути набряк або припухлість в руці або на прооперованому

боці. Це нормальне явище, і, як пра-вило, з часом зникає. Якщо ви помітили припухлість руки, піднімайте руку над головою кілька разів на день; повільно відкрийте і закрийте кулак 10 разів. Такі вправи допоможуть привести м’язи в тонус і запобігти лімфедемі.

Якщо ви в змозі спати на протилежній стороні від проопераваної, ви можете розмістити 1 або 2 подушки перед вами і класти руку на них. Якщо припухлість не спадає від 4 до 6 тижнів, зверніться до лікаря або медсестри.

Page 29: Amazonki August 2015

Фіз

ична

акт

ивні

сть

29

З кожним роком смертність від захворювання на рак збіль-шується, експерти попереджають,

що раннє виявлення та здорове харчу-вання може стати хорошим вибором в боротьбі із хворобою.

Існує 6 продуктів, які кожна жінка повинна включити в свій раціон для боротьби із захворюванням.

КВАСолЯ: На думку дослідників, жінки, які їдять бобові, принаймні два рази на тиждень, мають нижчі темпи розвитку раку молочної залози, ніж ті, хто їсть квасолю рідше через високий вміст клітковини. Чорні боби містять високий рівень антиоксидантів, як і можуть блокувати циркуляцію естрадіолу, форма естрогену, що ста-новить собою проблему для жінок у групі ризику естроген залежного раку молочної залози.

БРоККолІ: Це один з найбагатших при-родних джерел сульфорафана, з’єднання, який сильно гальмує розвиток клітин раку. Дослідження показують, що суль-форафан стимулює протиракові ензими організму, уповільнюючи швидкість роз-ростання раку простати та молочних залоз.

ЧАСНиК: У лабораторних експериментах, вчені виявили, що аліл сірки та інших спо-лук в часнику уповільнює ріст пухлинних клітин.

гРиБи: Вони багаті антиоксидантами: ерготионеіном і селеном, двох імуности-мулюючих антиоксидантів, які скорочують ризик розвитку раку і серцево-судинних захворювань.

лоСоСь: Дослідники з університету Південної Каліфорнії та Національного університету Сінгапуру виявили, що жінки в постменопаузі, які їли в середньому від 0,04 кг до 0,008 кг риби або молюсків щодня знизили на 26% вірогідність розвитку раку молочної залози протягом п’яти років дослідження, ніж ті, хто їв менше морепродуктів.

ШПиНАТ: Цей продукт багатий бета-ка-ротином і лютеїном. Дослідники з Національного інституту гігієни навко-лишнього середовища виявили, що жінки, які їли шпинат більш ніж два рази в тиж-день, мали більш низькі темпи розвитку раку молочної залози, ніж ті, хто рідко їли шпинат.

6 найкращих продуктів, які можуть допомогти в боротьбі з хворобою

Page 30: Amazonki August 2015

Реце

пты

1 Поміщаємо цибулю, часник, моркву, картоплю, баранячий горох і шматочки курячої грудки в муль-тиварку. У мисці змішуємо кумін, куркуму, корицю, чорний перець, зелень петрушки, сіль і посипаємо

курку та овочі цією сумішшю. Заливаємо усе томатною заправ-кою (по бажанню).

2 Готуємо приблизно 3–4 години або до готовності картоплі.

Рагу в марокканському стилі Кількість порцій: 8 Час підготовки: 20 хвилин Час приготування: 4 години 25 хвилин 

Харчова цінність (1 порція) Калорії: 290 Жири: 2 г Холестерин: 66 г Білки: 30,6 г Вуглеводи: 36 г Натрій: 625 мг 

Клітковина: 6,3 г 

Складові:1 цибулина (нарізана) 2 зубчики часнику (подрібнені) 2 великі моркви (очищені і нарізані кубиками) 2 великі картоплі (очищені і нарізані кубиками) 425 г баранячого гороху (заздалегідь приготовленного) 1 кг курячої грудки 

(нарізаної шматочками по 2,5 см) 1/2 чайної ложки меле-ного кмину 1/2 чайної ложки меленої куркуми 1/4 чайної ложки меленої кориці 1/2 чайної ложки меле-ного чорного перцю 1 чайна ложка сушеної петрушки 1 чайна ложка солі томатна заправка 

30

Page 31: Amazonki August 2015

Азіатський салат із локшиниКількість порцій: 4 Час підготовки: 15 хвилин Час приготування: 8 хвилин 

Харчова цінність (1 порція) Калорії: 230 Холестерин: 41 мг 

Жири: 4,8 г Білки: 8,7 г Вуглеводи: 36,6 г Натрій: 705 мг Клітковина: 3,5 г 

Інгредієнти:230 г тонких макаронів 226 г грибів шиітаке 1 червоний перець (тонко 

нарізаний) 1/4 склянки рисового оцту 3 столові ложки соєвого соусу 1 столова ложка рослин-ної олії 1 чайна ложка тертого свіжого імбиру 1 столова ложка нарізаної свіжої петрушки 

1 Готуємо макарони у великій каструлі з киплячою водою. Тим часом, чистимо і нарізаємо гриби скибочками. Додаємо гриби і червоний перець за 2 хвилини до кінця приготування пасти. Зливаємо воду.

2 У невеликій мисці змішуємо оцет,

соєвий соус, масло і імбир.

3 Перекладаємо макарони, гриби, перець у глибоку тарілку; перемі-шуємо з заправкою.

4 Перед подачею посипаємо петрушкою.

Реце

пты

31

Page 32: Amazonki August 2015

Реце

пты

1 Розігріваємо духовку до 190°С.

2 Змішуємо вафлі, маргарин, 2 столові ложки цукру, корицю в мисці; виклада-ємо тісто у форму для випікання.

3 Випікаємо до рум’яної скоринки, при-близно 10 хвилин.

4 Збиваємо вершковий сир зі склянкою цукра і лимонним соком до отримання однорідної маси. Вбиваємо яйця по 1 в суміш вершкового сиру, добре пере-мішуючи після кожного додавання; викладаємо на корж.

5 Випікаємо, в попередньо розігрітій духовці від 25 до 30 хвилин; даємо охолонути протягом 10 хвилин.

6 Збільшуємо температуру духовки до 245°С.

7 Змішуємо сметану, 2 столові ложки цукру і ванільний екстракт в мисці до кремоподібного стану; заливаємо чізкейк.

8 Випікаємо близько 5 хвилин. Охолоджу-ємо чізкейк до кімнатної температури і ставимо в холодильник до подачі на стіл.

Уолдорфський сметанний чізкейк

Кількість порцій: 16 Час підготовки: 30 хвилин Час приготування: 40 хвилин 

Харчова цінність (1 порція) Калорії: 366 Холестерин: 96 мг Жири: 26,9 г Білки: 5,6 г Вуглеводи: 27 г Натрій: 235 мг Клітковина: 0,3 г 

Інгредієнти:Корж:200 г ваніль-них вафель 

(подрібнених) 1/2 чашки маргарину (розплавлений) 2 столові ложки цукру 1 щіпка меленої кориці Начинка:285 г вершкового сиру 1 склянка цукру 2 столові ложки лимонного соку 4 яйця Крем:450 мл сметани 2 столові  ложки цукру 1 чайна ложка ванільного екстракту 

32

Page 33: Amazonki August 2015

На

ші к

он

так

ти

«Амазонки» - це результат спільної роботи багатьох людей. Кожен день наша команда докладає максимум зусиль для створення якісного, корисного і

цікавого джерела здоров’я - журналу «Амазонки». Сподіваємося, що об’єднання наших спільних зусиль і віра в спільну справу, зробить «Амазонок» незамінною частиною життя кожного читача.

Завжди раді Вашій участі та увазі!

Ми завжди на зв’язку:

Тетяна АвраменкоКерівник проекту[email protected]тел. +38 067 964 10 48Skype: RIA MED

Юлія СкрибантовичГоловний редактор[email protected]тел. +38 096 366 56 72

Аліна СлободянюкPR відділ, інформаційне співробітництво[email protected]

олександра КовінаВідділ продажів інтернет-реклами та спецпроектівтел. +38 067 460 02 [email protected]

олександр ШмерхлевРедактор - перекладач

Марина однорогSMM - адміністратор

Віталій КороліщукДизайнер

Інформація в журналі не повинна бути заміною кваліфікованому медичному призначенню або обслуговуванню. Будь-яка зміна раціону харчування, кількості фізичних навантажень або вживання медикаментів має бути узгоджена з фахівцем. Редакція не несе відповідальності за зміст і достовірність рекламних матеріалів.

Видання публікується за підтримки громадської організації «Амазонки - разом проти раку молочної залози». 33

Page 34: Amazonki August 2015

Читайте попередні випуски журналу Амазонки

А свіженький номер буде чекати Вас уже в вересні!

До зустрічі!

№17 Липень

Зміни на краще