Top Banner
www.altaposten.no – Tipstelefon . september 1 Nr. . Årgang . Løssalg kr ,– TIRSDAG Aronnesveien 45, 9514 Alta. Tlf. 78 44 41 00 Vi utfører g av alle bilmerker. Bolloveien Bolloveien er blitt en farse er blitt en farse Kjøpte Alta River etter campingferie Ekteparet Sirpa og Heikki falt pladask for camping- plassen i Øvre Alta. Da prisen var riktig, slo de til. Side 2 og 3 Gøyal avslutning Fotballspirene var høyt og lavt da årets siste turnering ble arran- gert på Aronnes. Sporten side 20 og 21 Tråkker til for de unge Nytt NAV-program skal hjelpe van- skeligstilte ungdom ut i arbeid. Side 14 og 15 Får egen TV-kanal Finnmarksløpet vil neste år vise både hundesport og kulturinnslag. Kultur side 18 og 19 Duket for enda mer veikrangel Fefo anker vedtak i jordskifteretten, dermed er det klart for ny rettsrunde rundt den omstridte veistubben. Avgjørelsen får hytteforeningas Bjørnar Bull (bildet) til å riste på hodet. Side 4 og 5
28
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: ALTAPOSTEN-25.9.12

www.altaposten.no – Tipstelefon

. september 1Nr. . Årgang . Løssalg kr ,–TIRSDAG

Aronnesveien 45, 9514 Alta. Tlf. 78 44 41 00

Vi utfører

gav alle bilmerker.

Bolloveien Bolloveien er blitt en farseer blitt en farse

Kjøpte Alta River etter campingferie

Ekteparet Sirpa og Heikki falt pladask for camping-plassen i Øvre Alta. Da prisen var riktig, slo de til.Side 2 og 3

Gøyal avslutningFotballspirene var høyt og lavt da årets siste turnering ble arran-gert på Aronnes. Sporten side 20 og 21

Tråkker tilfor de ungeNytt NAV-program skal hjelpe van-skeligstilte ungdom ut i arbeid.

Side 14 og 15

Får egen TV-kanalFinnmarksløpet vil neste år vise både hundesport og kulturinnslag.

Kultur side 18 og 19

Duket for enda

mer veikrangel

Fefo anker vedtak i jordskifteretten, dermed er det klart for ny rettsrunde rundt den omstridte veistubben. Avgjørelsen får hytteforeningas Bjørnar Bull (bildet) til å riste på hodet.

Side 4 og 5

Page 2: ALTAPOSTEN-25.9.12

NYHETER Tirsdag . september 1

ww

w.o

ae-a

s.no

• Varehenger fra kr• Båthenger fra kr• Yrkeshenger fra kr• Skaphenger fra kr• Hestehenger fra kr

Priser er veil inkl. mva. Frakt kr 500,- tilkombåt og yrkeshengere.Hest – Sk

FOB Gaupen Reg. Omk. K

Alta, Felleskjøpet Tlf. 03 520

NYHET 29 MODEL

Regionkorps Finnmarksetter opp forestillingenRingenes Herre.

Send AP (mellomrom) QUIZ (mellomrom) ditt svar til 2399.Vinneren får to billetter til forestillingen.

Pris pr. sms kr 5,-

SMS

På ferietur kom Sir-pa og Heikki Haarela over Alta River cam-ping. Nå har de over-tatt, og ser fram til å starte for fullt.

Sirpa og Heikki understreker at de skal drive campingplassen som før, med Marna Olli som daglig leder.

– Hun snakker fi nsk og det gjør alt så mye lettere for oss, sier ek-teparet.

DrømParet forteller at de har lett lenge etter en norsk virksomhet de

kunne ta over og drive videre.– Det har lenge vært vår drøm å kunne kjøpe en slik virksom-het i Norge. Vi har sett oss rundt mange steder og når denne plas-sen kom til salgs ventet vi til pri-sen var mer riktig, sier Sirpa og Heikki. Da de først lette seg fram til salgsannonsen på fi nn.no, var prisen satt til 15 millioner. Det var altfor drøyt for paret.

– Til slutt betalte vi det vi mente var en riktig pris, 7,9 millioner kroner.

Erfaring fra FinlandEkteparet Haarela har fra før an-svaret for driften av 100 hytter i Nord-Finland, ved Kemijärvi, ikke langt fra skianlegget Pelkoseni-emi ved Pyhätunturi. I området rundt de mange hyt-tene deres ligger landets største canyon og en rekke turløyper, i tillegg til skianlegg som drives av andre aktører.

Hyttene ligger spredd i et større område med opptil ti kilometer mellom hyttebyene. Deres fi nske selskap har ansvaret for utleie, vedlikehold, vask og service for hytteanleggene.

Skianleggene som ligger i nær-heten har høysesong på vinteren, fra februar og utover mot våren.

Dette passer godt med drifta i Alta. De skal være i Alta og drive Alta River Camping fra mai til september.

Oppå reiselivsjobbingen har paret begge arbeid ved siden av. Sirpa arbeider som fysioterpeut, mens Heikki er i sikkerhetsbran-sjen.

Planlegger fl ere helårshytter– Hvordan gjør dere det gjennom vinteren, når dere skal være i Fin-land?

– Marna Olli blir ansvarlig for driften hos oss gjennom vinte-ren, da vi leier ut de nyeste hyt-tene. I tillegg har vi utleierom i

kjelleren på hovedhuset, mens resten av campingplassens hytter kun er ment for sommerutleie, sier Sirpa. Hun legger ikke skjul på at de allerede har planer om å bygge noen fl ere fullservicehytter som kan brukes hele året. Når dette vil skje er ikke avklart.

– Vi har ennå ikke undertegnet papirene, så plassen er vår først når alle kontrakter er signert. Vi regner med at tinglysningen av eierskiftet vil skje i midten av ok-tober, sier ekteparet.

I brukbart god standEtter å ha gått over de forskjellige byggene søndag, var det tid for badstue for Heikki og Ari.

– Saunaen er veldig bra. Vedli-keholdet ellers på hyttene og fel-lesanlegget med toaletter, dusjer og kjøkkenrom er også bra. Det eneste vi må gjøre med en gang, er å reparere taket på den ene av hyttene som ligger ned mot elva.

Heldigvis er det ingen store ska-der på denne, forteller Heikki. Begge to gir inntrykk av at de sy-nes det aller meste er godt vedli-keholdt.

– Under våre reiser i Nord-Norge har vi vært på jakt etter et sted som ikke har restaurant, for dette er ikke lønnsomt å drive. Vi har derfor heller ingen planer om å bygge serveringssted i tilknyt-ning til campingplassen, sier Sirpa.

Som kan røpe at ekteparet har bodd på alle de tre campingplas-sene i Øvre Alta tidligere.

– Har dere, som mange andre fi n-lendere, en spesiell interesse for fi sking, siden dere vil være nært Altaelva?

– Neida, ikke vi, vi er ikke spesi-elt fi skeinteresserte, men broren til Sirpa sier han kan lære oss, for-teller Heikki Haarela, nyslått eier av Alta River Camping.

Av Magne Kveseth

[email protected]

Fant livsverket på Fant livsverket på campingturcampingtur

DRØMTE OM NORSK CAMPINGPLASS: Nå er drømmen blitt virkelighet for Heikki og Sirpa Haarela som har kjøpt Alta River Camping.

Page 3: ALTAPOSTEN-25.9.12

NYHETER Tirsdag . september 1

Statoil mot rekordår

Statoil har funnet mer olje og gass i lø-pet av de åtte første månedene i år enn i rekordåret 2011. I Tanzania har selska-pet i år funnet mer gass enn det som totalt er påvist på Snøhvit-feltet.

Statoil har beskrevet 2011 som det store leteåret da selskapet blant annet gjorde rekordstore funn som Johan Sverdrup i Nordsjøen og Skrugard i Barentshavet. Peregrino-funnet i Bra-sil var også med i regnskapet for i fjor. Men 2012 blir enda bedre, skriver Sta-vanger Aftenblad.

Letesjef på norsk sokkel, Gro Gun-leiksrud Haatvedt, sier at Statoil nå får full gevinst for innsatsen og de investe-ringene de har gjort.

– Det går mot et nytt rekordår, der både norsk og internasjonal sokkel bi-drar godt, sier Haatvedt, som opplyser

at Statoil planlegger å bore mellom 60 og 80 nye brønner på norsk sokkel fram til 2014.

Ressursanslagene fra fjorårets leteak-tivitet for Johan Sverdrup ligger på mel-lom 1,7 milliarder og 3,3 milliarder fat oljeekvivalenter. I tillegg er anslagene for Skrugard-funnet i Barentshavet på mellom 200 og 300 millioner fat olje-ekvivalenter.

– Året har vært veldig bra på norsk sokkel. Vi har gjort funn i Havis, i King Lear og vi fant betydelige volumer på Geitungen, som trolig vil bli inkludert i Johan Sverdrup, sier Haatvedt.

Foreløpige volumanslag totalt for Skrugard- og Havis-funnene ligger i størrelsesorden 400-600 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter. (©NTB)

(Illustrasjonsfoto: Statoil)

Fant livsverket på campingtur

Page 4: ALTAPOSTEN-25.9.12

NYHETER Tirsdag . september 1

Vann ingen hindring! Sonys nye Xperia™ acro S er både en robust tøffing og en avansert smart-mobil med 4,3” HD-skjerm, kraftig tokjerneprosessor og superraskt kamera med 12 megapiksler. Lillebror Xperia™ go med 3,5” skjerm er ekstra godt polstret og har høyeste grad av støv- og vann-bestandighet. Begge har ripesikkert mineralglass og tåler å ligge på en meters dyp i en halvtime!

Ring 815 44 400 eller se telehuset.no

Business as unusual

Forberedt på alt. Den følelsen.

Bedriftspakken fra TelenorAlt du trenger av mobil kommunikasjon i en enkel pakke løsning. Mobiltelefon i topp sjiktet, Mobilt Bredbånd og kontroll på bedriftens mobilutgifter. Forutsigbarhet, suveren dekning og full kontroll!

«Den eneste vanntette mobilen med virkelig gode spesifikasjoner»

amobil.no

«Lekker smartmobil som ikke lekker»

amobil.no

Nyhet!

Gjelder 11.09-02.10 ved kjøp av ny komplett brille og ved innlevering av max 1 stk. brille.

AMFI Alta Storsenter. Tlf. 78 43 86 00

Varehusgiganten IKEA sliter med å fi nne seg til rette i Trom-sø. Tomtespørsmålet skulle iføl-ge IKEAs prosjektledelse vært på plass i fjor høst, skriver Nordlys.

– Det er ingen drømmesitua-sjon at vi ennå ikke har klart å lande en tomt, innrømmer prosjektutvikler Pål Walberg til Nordlys.

– Er det aktuelt for IKEA å trek-ke seg ut av Tromsø?

– Nei, overhodet ikke. Tromsø er vårt eneste alternativ i nord.

Han innrømmer at høye tom-tepriser i Tromsø har overrasket prosjektledelsen.

– Vi ser at Tromsø er et press-område hvor en konsekvens er svært høye tomtepriser. Dette må vi ta i betraktning når vi skal forsvare våre investeringer i forhold til morselskapet. Vi skal tross alt tjene penger også i Tromsø, på samme måte som andre plasser i verden hvor vi er etablert, sier Walberg til Nordlys.

For dyrt for IKEA?

(Foto: Vidar Kristensen)

De som trodde på en snarlig løsning for Bolloveien må tro om igjen. Fefo har anket dommen, dermed er saken ut-satt minst ett år.

– Det overrasker oss at Fefo har anket saken. Om det er fordi de frykter at de selv må ta noe av ansvaret eller hva som er årsa-ken vet jeg ikke, sier rådmann i Alta kommune, Bjørn Atle Han-sen.

Redd for presedensDirektør i Fefo, Jan Olli, bekref-

ter at de frykter Bollo-avgjørel-sen, men også andre veisaker i fremtiden.

– Saken har stor prinsipiell betydning for oss, og kan skape presedens. Fefo som grunneier kan få store kostnader i fremti-dige saker. Derfor anker vi, sier Olli.

Dommer fra jordskifteretts-dommen, Dagfi nn Kleveland, bekrefter overfor Altaposten at Fefo har anket avgjørelsen.

– De er uenig i vår kjennelse fra i vår om at halve veien er kom-munal, mens den resterende

delen er privat. Fefo mener hele veien er kommunal, sier Kleve-land.

Overrasket BullBjørnar Bull i Bollo hyttefore-ning er paff over anken.

– Jeg er vel litt overrasket ja. Selv om vi er enige med Fefo i at hele veien er kommunal, var li-kevel dommen fra jordskifteret-ten noe vi kunne leve med. Dette

fordi vi endelig hadde fått en delløsning på ansvarsforholdet og kunne se frem mot en snarlig løsning, sier Bull om veien, der kommunen hadde fått tildelt ansvaret for veien fra Romsdal og frem til Fjellstuevannet.

Nå vil det ifølge dommer Kleve-land ta minst ett år før de igjen kan behandle veien.

– Alta kommune har tilsvars-

Av Hanne Larsen

[email protected]

UVISS SKJEBNE: Bolloveien fortsetter sin sørgelige ferd. Nå vil det ta ytterligere et år før ansvarsforholdene er avklart. (Foto: Magne Kveseth)

Ny runde rundt omstridt veisnuttNy runde rundt o

Page 5: ALTAPOSTEN-25.9.12

NYHETER Tirsdag . september 1

25. september

www.forskningsdagene.no

24. - 29. septemberden menneskelige faktor

Kollegatreff om sosialt arbeid Høgskolelektorene Ann-

Mari Andersen og Tanja Ba-

nerji presenterer forskning

knyttet til sosialt arbeid og

barnevern. Enkel servering.

Tid: kl. 18:00-20:00

Sted: Studenthuset City

26. september

Forskerspiren Fire forskere fra HiF besøk-

er Alta Ungdomsskole for

å forske med elever og

lærere.

Tid: kl. 11:50-15:15

Sted: Alta Ungdomsskole

Åpen dag om treningHøgskolen og Sykkelbyen

Alta forsker på effekten av

inne- og utetrening under

Forskningsdagene. På åpen

dag får du teste deg selv.

Tid: kl. 19.00-21.00

Sted: Glassgata, HiF Alta

PREMIERE 2013 LIANSHØSTMESSE 27. - 30. SEPTEMBER

Norges største utvalg av bobiler.

Andslimoen, 9325 Bardufoss - Tlf: 778 30 630 Tlf salgsavd.: 922 37 563 www.lianscaravan.no

Caravan & Fritid as

Følg oss på

GJØR ET BRUKT-

KUPP!

Åpningstider:

Fefo bryr seg ikke om tidsbruken. For dem er det viktigste at dommen blir rik-tig.

– Dette er en meget kompleks

sak, som berører mange. Den har versert i Alta kommune en årrekke. Om det nå tar en vinter ekstra for å få rett avgjørelse, så får det være. Det viktigste er at dommen blir riktig og at alle parter kan ha tillitt til avgjørel-sen, sier advokat og nestleder i Fefos grunn og rettighetsavde-ling, Ingvild Aleksandersen.

Risikerer motsatt utfall– Kan man risikere at lagmanns-

retten kommer til motsatt kjen-nelse av det dere ønsker? At hele veien blir privat?

– Det er en risiko, som vi har vurdert, sier Aleksandersen, som likevel anser utfallet som lite sannsynlig. Hun forstår de som frykter at kommunen får hele ansvaret for veien, og der-med nedklassifi serer den for å unngå en skikkelig opprust-ning.

– Ja, men det kunne de valgt å

gjøre dersom de bare hadde fått ansvaret for halve veien også, påpeker advokaten.

Ønsker fortgangAleksandersen sier at Fefo også ønsker fortgang i saken.

– Vi trenger ingen befaring langs veien og håper derfor at lagmannsretten avgjør saken så fort som mulig. Vi trenger ikke vente til neste sommer, påpeker hun.

Av Hanne Larsen

[email protected]

Vil ha «riktig» dom

Statoil må stenge pumpeneBytter gamle drivstoff-tanker.Det blir ikke mulig å fylle driv-stoff på Statoils avdeling på Elvebakken i den nærmeste ti-den. Arbeidet med å skifte ut de gamle drivstofftankene er nem-lig i full gang, noe som vil føre til stengning av pumpene.

– Vi er i gang med å bytte tan-ker. Dersom alt går som plan-lagt skal de være ferdige i løpet av uke 41, sier daglig leder Anne Slotten til Altaposten.Hele området rundt stasjonen kommer til å bli stengt av i pe-rioder.

– Vi bytter tankene på bensin-pumpene, og rørene til diesel-pumpene. Etter hvert vil også vaskhallene bli stengt av, og eneste atkomst til stasjonen vil bli på baksiden, ettersom det blir stengt fra innkjørselen ved rundkjøringen, sier Slotten.

Alt salg på selve stasjonen vil imidlertid gå som normalt.

– Butikken er åpen som vanlig, opplyser daglig leder Slotten.

MIDLERTIDIG STENGT: Grunnet arbeid med å skifte ut gamle tanker vil Statoil-stasjonen på Elvebakken være stengt i tiden fremover. (Foto: Odd Magne Haugen)

frist på anken frem til 22. okto-ber. Etter det vil anken gå videre til lagmannsretten, som har en behandlingstid på i snitt 6 må-neder. Det vil si at vi sannsyn-ligvis ikke vil kunne gjøre noe med saken før neste høst, sier Kleveland.

Nedklassifi seringBjørnar Bull frykter utfallet av en ny rettsrunde. Verste sce-nario er at hele veien blir kjent privat av lagmannsretten, noe Bull ikke tror vil skje. Men han frykter også fortsettelsen der-som Fefo vinner frem og veien blir heloffentlig.

– Frykten er at kommunen da vil nedklassifi sere veien, og i verste fall stenge hele veien for å slippe å utbedre den. Men det kan jeg selvsagt ikke forutsi, sier hyttelederen.

Han synes løsningen som jord-skifteretten kom frem til var til å leve med.

– Da kunne de private partene ha spleiset på utbedringen av resten av veien. Om vi hadde betalt 10.000 kroner, så hadde vi i alle fall sluppet å kjøpe fi re-hjulstrekkere. Slik det er i dag må alle ha fi rehjulstrekker for å kjøre til Bollo, fastslår Bull.

Kan ikke stengeRådmann Hansen i Alta kom-mune vil ikke forutse hva som skjer med veien, heller ikke der-som Fefo vinner frem.

– Det kan jeg ikke si noe om nå.– Kan dere i verste fall stenge

hele veien?– Nei, det kan vi ikke gjøre, lo-

ver Hansen, som likevel antyder at «driftige hytteeiere» må på

banen på nytt for å gjøre veien farbar.

– Så dere skyver på nytt ansva-ret over på hytteeierne?

– Vi hadde håpet å slippe det, men vi må jo se hva som skjer videre nå, sier rådmannen.

Bjørnar Bull sier dette om den årelange veikrangelen.

– Det begynner å bli en farse.

I dag må alle ha fi rehjulstrek-ker for å kjøre til Bollo.

Bjørnar Bull

Ny runde rundt omstridt veisnuttmstridt veisnutt

Page 6: ALTAPOSTEN-25.9.12

NYHETER Tirsdag . september 1

DENNE UKEN:Mandag kl. 17:30

Tirsdag kl. 17:30

Kl. 21:00–22:30:

Onsdag kl. 17:30

Torsdag kl. 17:30

Fredag kl. 17:30

Nå får du inn TV-Nord på følgende måter:

Har du husket å kjøpe bong?

Radiobingoonsdag kl. 21.00

Jackpottall 33: 4.000,- Jackpottall 45: 6.000,-

Her får du kjøpt bonger:

På Vestlandet går de i tog mot å få fem mil vei til fødetilbu-det. I nord er det tre ganger så lang vei til fødeavdelingen. Her betegnes protester som «sutring».

Leder for underskriftskampanjen og aksjonen i 2006 for å få føde-avdeling i Alta, Jenny Marie Ras-mussen, synes paradoksene og mangelen på likebehandling er uforståelig.

– Alta er Nord-Norges tredje største fødselskommune. Samti-dig har vi landets lengste og mest utilgjengelige vei til et sikkert fødetilbud om vi sammenligner med byer og større tettsteder, klargjør Rasmussen.

Gjør endringerHun reagerer på at fødende i Nordfjord får stor mediedekning, både i lokal- og riksmedia, når fødeavdelingen ved Nordfjord sykehus nå legges ned. Samtidig uttrykker rikspolitikere forståelse for reaksjonene.

I stedet for å kunne føde i Nord-fjord må fødende til sykehuset i Volda. Fødeavdelingen her er plutselig kommet mye nærmere de fødende gjennom åpning av en splitter ny tunnel og vei. I dagens struktur, som over helgen er his-torie, betjener fødeavdelingen på Nordfjordeid følgende kommu-ner: Stryn, Eid, Gloppen, Vågsøy og Selje.

– For store deler av folket som hører til fødeavdelingen på Nord-fjordeid, vil det bli mye kortere vei til Volda når Kvivsvegen åp-ner. Derfor gjennomfører vi ikke omleggingen før veien åpner, lo-

vet tidligere helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen da de verste proteststormene feide over områ-det.

Kortere og bedreDen lovnaden er holdt.

Fødeavdelingen ved Nordfjord sykehus tar i mot fødende fram til 1. oktober i år. Sist uke ble Kvivs-vegen, med den 6,5 km lange Kvivstunnelen, åpnet av samferd-selsminister Liv Signe Navarsete. Hun mener veiprosjektet til over én milliard kr blir et gode for alle i regionen – også fødende. At den nye veien innvirker på sykehustil-budet mener hun er naturlig. Tun-neler korter avstander, men sikrer også at veien i det rasutsatte om-rådet vil være åpen året rundt.

– Jeg tror det er viktig å skille katt og kaniner. Det var sterke krefter som ønsket å få vekk fødeavdelin-gen fra Nordfjordeid uavhengig av veien. Nå blir det i alle fall kor-tere vei til et sykehusalternativ for mange, sa Navarsete ifølge NRK da koblingen mellom vei og føde-tilbud ble dratt fram.

Må skje noeI Alta er Jenny Marie Rasmussen overrasket over at rikspolitikere og riksmedia problematiserer rei-seavstandene mellom sykehuset i Nordfjordeid og Volda – en av-stand som med den nye veien vil være som fra Talvik til et sykehus i Alta sentrum.

– Kommunene som sogner til fødeavdelingen på Nordfjord sy-kehus har ikke fl ere fødsler til sammen enn det Alta har alene. De fødende i Nordfjord-regionen vil få et topp alternativ «rett rundt hjørnet», mens fødende i Alta har nærmeste fødeavdeling to timer og kanskje en stengt fjellovergang unna. Og hva med avstanden til fødeavdeling for fødende i Kauto-keino?

Rasmussen hevder at både regio-nale og sentrale politikere må på banen for å forklare paradoksene og forskjellene.

– Det må skje noe, og de som sty-rer norsk helsepolitikk må sikre at likeverdige tilbud over hele lan-det. Vi kan ikke akseptere at store deler av Finnmarks befolkning er fl ere timer unna fødeavdeling og sykehustilbud. Jeg kan heller ikke forstå at rikspolitikerne kan for-svare slike forskjeller.

Ber om solidaritet rundt fødetilbudet

Av Jarle Mjøen

[email protected]

Det har i sommer vært snakket om en boligkrise. Men nå begyn-ner situasjonen å se bedre ut for studentene som har begynt på studier i Alta. De fl este har fått seg boplass.

– Vi har vel så godt som ingen i kø her hos oss, sier leder for Stu-dentsamskipnadens boliger, Tor Even Stamnes, til Radio Alta.

– Det står vel et par stykker på lista ennå, men jeg vet ikke om vi skal kalle det en kø, legger han til.

Men det har vært hektiske dager i Studentsamskipnaden for å få kabalen til å gå opp.

– Det var stor pågang på hybelsi-den. Vi har hatt en travel hverdag nå til vi har fått alt på plass. Nå ser det ut som om ting har roet seg og går sin vante gang, uttaler Stamnes.

– Har vi nok studentboliger i Alta?

– Ja, jeg føler vi har en bra dek-ningsgrad i Samskipnaden i Finn-mark. På bakgrunn av det tallet vi har i dekningsgrad i forhold til

De fl este studentene De fl esthar fått bolighar fått

Page 7: ALTAPOSTEN-25.9.12

NYHETER Tirsdag . september 1

Sesongstartonsdag 26. september 2012

E T KO N S E P T AV ME DI E H U S E T A LTA P O S T E N

AKSJON: Faksimilen fra nettsiden til NRK Sogn og Fjordane viser at i

Nordfjord ble stengingen av fødeavdelingen utsatt i påvente av en ny vei og

tunnel som korter avstan-den til sykehuset i Volda

for nordfjordingene. (Skjermdump: NRK)

REAGERER: Tidligere aksjonsleder Jenny Marie Rasmussen (t.v), her sammen med en annen forkjemper for fødeavdeling i Alta Hilde Søraa, ber nå rikspolitikerne se på avstanden til fødeavdeling for fødende i Alta-regionen.(Arkivfoto: Jarle Mjøen)

antall studenter ligger vi høyt på snittet. Vi har kanskje ikke samme utfordringer som andre samskip-nader som sliter med å få boplass til alle, fastholder han.450 boenheter

I Alta er det cirka 1.800 studen-ter. Samskipnaden har 450 boen-heter.

– Hvis du regner sånn har vi selv-

følgelig ikke plass til alle. Men alle ønsker ikke å bo hos oss, og i for-hold til det tallet og snittet ligger på dekningsgrad i landet, så har vi en bra dekningsgrad, bedyrer Stamnes.

– Så mye søkere og så bra dek-ning på hybelsiden har vi ikke hatt i mange år, sier han avslutnings-vis.

TAKLET BOLIGKRISA: Sif løste boligkabalen, for-teller Tor Even Stamnes. (Arkivfoto)

Nye Hammerfest sy-kehus kan bli et godt utbygd distriktsme-disinsk senter etter modell av Nordfjord sykehus.

– Det er den mest realsistiske utgangen dersom Helse Finn-mark og Helse Nord snur og foretar en konsekvensutred-ning hvor også strukturen utredes, sier en kilde sentralt plassert i foretakssystemet.

Nordfjord modellVedkommende, som stiller som krav for uttale seg at han får være anonym, viser til hvordan helseforetakene på Vestlandet har taklet struktu-rutfordringene i grenseområ-det Møre og Romsdal/Sogn og Fjordane.

– Det er store likhet mellom Nordfjord sykehus og Ham-merfest sykehus. Også Nord-fjord sykehus var et fullt ut-bygd lokalsykehus med både akuttilbud og fødeavdeling. I dag er mange av funksjonene samlet i lokalsykehuset i Vol-da, forklarer kilden.

Uten fødeavdelingBak strukturendringen står Helse Førde. Til tross for at det i Soria Moria-erklæringen til de rød-grønne hvor det går klart fram at ingen lokalsyke-hus skal legges ned, er det nå i ferd med å skje Nordfjord.

Først ble ortopedisk avde-ling lagt ned med 20 ansatte. Samtidig har operasjons- og anestesipersonale sittet og løst kryssord i nær ett år og ventet på eventuelle keiser-snitt. Nå fjernes også opera-sjonsteamet sammen med fø-deavdelingen (se annen sak).

I mai i år ble også overvåk-ningsavdelingen på sykehu-set vedtatt integrert i den me-disinske sengeposten. Senere på sommeren ble røntgenlege og fl ere stillinger på labora-toriet kuttet. I høst skal også den medisinske sengeposten reduseres fra 20 til 15 plasser.

Naturlig stegProsessen med å omorgani-sere Nordfjord sykehus til et sterkt distriktsmedisinsk sen-ter er en modell som spås å bli brukt over hele landet.

Ifølge «sykepleieren.no» som har fulgt strukturend-ringene rundt Nordfjord syke-hus, har Helse Førde lagt klare føringer som er offentliggjort på foretakets hjemmeside.

Her uttaler prosjektleder Odd Søreide:

«Underveis vil prosjektet og de mange arbeidsgruppene bli fulgt med interesse fra Helse-Norge. Hvorfor? Fordi utviklingen av lokalsykehus i resten av landet er ment del-vis å bygge på erfaringene fra pilotprosjektet i Nordfjord.»

SkremmendeVår kilde i foretakssystemet i nord tror at nettopp erfa-ringene fra Nordfjord gjør at motstanden mot å utrede strukturen i Vest-Finnmark er så stor.

– Det skremmer nok alle i Hammerfest, slår vedkom-mende fast og legger til:

– Det er ikke gitt noe nytt lokalsykehus i Alta. Her kan UNN og Tromsø være minst like aktuelt, men for Ham-merfests del er svaret gitt; dagens tilbud vil ikke være mulig å opprettholde. Både fødeavdeling og mange av de andre typiske sykehustilbu-dene vil forsvinne.

Fra sykehus til medisinsk senter

Av Jarle Mjøen

[email protected]

DISTRIKTSMEDISINSK SENTER: Sykehuset i Hammerfest kan bli bygd ned. Det har skjedd ved Nordfjord sykehus som regnes å være et pilotprosjekt på hvordan lokalsykehus over hele landet tilpasses en ny struktur.

De fl este studentene te studentene har fått boligt bolig

Page 8: ALTAPOSTEN-25.9.12

NYHETER Tirsdag . september 1

Tatt for narkoEn kvinne i begynnelsen av 40-årene og en mann i slutten av 30-årene ble i går brakt til lensmannskontoret i Alta.

– De mistenkes for besittelse og bruk av mindre mengder narkotika. Det er oppret-tet sak på forholdet, opplyser politiet.

De mistenkte ble løslatt i løpet av kvel-den.

Vinteren på vei?I morges måtte mange skrape bilru-tene sine, men frykt ikke. Vinteren er defi nitivt ikke på vei, opplyser vaktha-vende meterolog Ine-Therese Pedersen ved Meterologisk institutt i Tromsø.

– Det er typisk nattefrost. Det har vært fuktig og varmt om dagen, da leg-ger det seg rim på natta, sier hun.

«Værfast» i laksegarnEn vær ble sittende fast i laksegarn i går.

Politiet fi kk melding om saken klokken 16.25 mandag. En vær hadde satt seg fast i noen lakse-garn utenfor Alta. Eier ble orientert om dette og skulle ta seg av saken.

Nasking på fi lmI går ettermiddag kunne daglig le-der ved Kiwi i Alta sentrum opplyse at de har fi lm av et naskeri som skjedde på lørdag.

Gjerningsmannen skal være godt kjent av politiet i Alta de følger opp dette.

KS-advokatene me-ner Ellen Inga O. Hætta står fritt til å stemme når gruve-saken skal opp for kommunestyret.

Etter at Høyre-representant Ellen Inga O. Hætta ba om en vurdering av hennes habilitet i gruvesaken i Biedjovággi, send-te rådmann Mikkel Ailo Gaup saken til vurdering hos advoka-ter fra Kommunenes Sentralfor-bund (KS).

– Konklusjonen er at hun ikke er inhabil. Dette fordi svogeren hennes kun er varamedlem til styret i Arctic Gold, sier Gaup.

Rådmannen ønsker ikke å spe-

kulere i om kommunestyremø-tet i neste uke kommer fram til en annen konklusjonen.

– Jeg forholder meg til det ju-ristene har sagt, sier han.

Hætta ba om en habilitetsvur-dering etter at hennes svoger Johan Klemet Kalstad ble valgt som varamedlem i styret til det svenske gruveselskapet.

Formannskapet med jaMed tre mot to stemmer stemte formannskapet i Kautokeino mandag ja til at det svenske gru-veselskapet Arctic Gold skal få jobbe videre med gruveplanene i Biedjovággi.

Ordfører Klemet Erland Hætta (Sfp), varaordfører Hans Isak Ol-sen (Fastboendes liste) og Inger Marit Bongo (Ap) vil fastsette det endrede planprogrammet, slik at selskapet kan gå i gang med konsekvensutredningen og

reguleringsplanen for området nordvest i kommunen.

– Vi har hele tiden hatt den oppfatningen at planprogram-met skal gjennomføres. I og med at tiltakshaver har redu-sert området, og tatt med de samfunnsmessige virkningene i konsekvensutredningen, har de imøtekommet kommunens ønsker, begrunner varaordfører Olsen.Ikke overrasketI april ble planprogrammet av-vist i sin helhet av et knepent fl ertall i kommunestyret. Hen-synet til reindrifta må gå foran, argumenterte motstanderne anført av Flyttsamelista, Høyre og Venstre.

Formannskapsmedlem An-ders S. Buljo fra Flyttsamelista stemte imot planprogrammet i formannskapsmøtet mandag. Han er ikke overrasket over at fl ertallet fi kk sendt saken til

kommunestyret med en positiv innstilling.

– Det var som forventet, men det er vanskelig å si hva kommu-nestyret bestemmer seg for. Jeg har tro på at fl ertallet kommer til samme vedtak som i april-møtet. Vi ser at ordførergruppa er splittet, sier Buljo.

Avgjørende møteBuljo er enig i vurderingen fra KS-advokatene om at Ellen Inga O. Hætta ikke er inhabil, og der-med får være med å stemme over saken i kommunestyret.

Han utpeker neste ukes kom-munestyremøte som det avgjø-rende møtet for ny gruvedrift i Biedjovággi. Selv om kommune-styret har muligheten til å si nei til prosjektet når konsekvensut-redningen og forslaget til regu-leringsplan foreligger, mener Buljo denne muligheten kun er teoretisk.

– Settes planprogrammet i gang, kan vi ikke snu. Den teore-tiske muligheten fungerer ikke i praksis. Det er nå det gjelder, sier Buljo.

Kommer det innsigelser fra reindrifta, og fylkesmannen må megle, ender saken uansett hos departementet til endelig avgjø-relse, frykter Buljo.

– Departementet ser kun på formalitetene i saken, at alt er gått riktig for seg. De går inn og vurderer reindriftsinteressene, mener Buljo.

– Hætta er ikke inhabil

SAS krever 26,3 millioner kroner i kompensasjon for forsinkelser i fl ytrafi kken fordi Avinor hadde for få fl y-geledere på vakt i sommer.

Forsinkelsene varte fra 1. juni til 27. august. 1.876 SAS-fl yginger ble rammet. Kravet fra SAS er på 26,321 millioner kroner, eller 1.000 kroner minuttet, skriver Stavanger Aftenblad.

I et brev til administrerende direktør Dag Falk-Petersen i Avi-nor skriver konsernsjef Rickard Gustafson i SAS Gruppen at for-sinkelsene førte til en betydelig belastning for SAS.

SAS viser til at Avinor selv har ansett situasjonen som uaksep-tabel, og at det er beklagelig at fl yselskapene blir påført kost-nadene. Gustafson oppfatter

det slik at Avinor er åpen for en rimelig kompensasjon for ulem-pene som oppsto.

Kravet har tatt høyde for erstat-ning til passasjerene, hotellkost-nader, måltider, alternativ bak-ketransport, merkostnad for å sende passasjerer med konkur-rerende fl yselskaper, overtid for personell og teknikere, samt økt forbruk av drivstoff fordi fl yene

måtte oppholde seg lenger i luf-ten.

Informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS Norge opplyser at tapet kan ha vært dobbelt så stort som det oppgitte beløpet.

Tidligere i høst sendte direktør Torbjørn Lothe i arbeidsgiverfo-reningen NHO Luftfart krav på 100 millioner kroner til Avinor. (©NTB)

SAS krever mill. fra Avinor

(Illustrasjonsfoto)

KAN STEMME: Intet er i veien for at Ellen Inga O. Hætta er med på å ta avgjørelsen rundt gruvedrift i Biedjovággi. (Foto: Rita Heitmann)

KAMPKLAR: Flyttsamelistas Anders S. Buljo jobber for at fl ertallet i kommu-nestyret sier nei til gruveplanene i Bied-jovággi i neste uke. Her med partikol-lega Berit Marie E. Eira. (Foto: Robin Mortensen)

1. september.1. september.

NYHETERTirsdag 1. september 1

Beaivváš setter opp forestillingenSølvvannet i høst.

Grøss eller latter?Send AP (mellomrom) QUIZ (mellomrom) ditt svar til 2399

SMS

At svogeren til Ellen Inga O. Hætta (H) er vararepresentant til styret i gruveselska-pet Arctic Gold, kan få konsekvenser for henne.

Ellen Inga O. Hætta, en av de sterkeste motstanderne av gru-vedrifta i Biedjovággi, kan bli erklært inhabil når kommune-styret i Kautokeino skal ta den endelige beslutningen om Arc-tic Golds planprogram 3. okto-ber.

Fordi Hættas mann er halvbror til Johan Klemet Kalstad, som er nyvalgt vararepresentant i styret i det svenske gruveselska-pet, har Hætta i et brev datert 4. september bedt ordfører Klemet Erland Hætta (Sfp) om å få habi-litetsspørsmålet avklart i god tid før kommunestyremøtet.

Tidlig uteOverfor Altaposten sier Høyre-politikeren, som sitter i opposi-sjonen i kommunestyret, at hun tok opp saken straks hun ble kjent med Kalstads nye rolle.

– Jeg har lest lovverket nøye, og bestemte meg straks for å ta opp saken i god tid slik at dette ikke blir et spørsmål i kommunesty-ret, sier hun.

Hun understreker at hun ikke prinsipielt er imot gruvedrift, men at dagens lovverk er altfor dårlig på lokale ringvirkninger.

– Ikke inhabilI brevet til ordføreren skriver Hætta at hun ble klar over hen-nes svogers rolle i et møte mel-lom Arctic Gold og kommunen 29. august.

Hun ber kommunen foreta en juridisk vurdering av henne ha-bilitet, og at det innkalles vara-representant til kommunestyre-møtet, slik at planprogrammet faktisk blir behandlet i oktober.

Selv konkluderer hun med at hun ikke er inhabil. Dette be-grunner hun med at Kalstad ikke er part i saken siden han aldri har styrebehandlet Bied-jovággi-prosjektet.

– Dersom Johan Klemet Kal-stad hadde vært styremedlem i selskapet, så ville saken frem-stått som meget klar, og jeg ville vært inhabil, vurderer hun.

Hun mener det heller ikke har noen betydning om Kalstad har opptrådt som rådgiver for selskapet. Hun påpeker også at hun ikke har stemt i favør av noe som kan oppfattes som et begunstigende vedtak for sel-skapet – heller tvert imot.

– Ikke rådgiverSom Altaposten skrev i forrige uke, ble Johan Klemet Kalstad valgt som vararepresentant til Arctic Gold i mai. Han jobber som førsteamanuensis ved Sa-misk høgskole, men har også bakgrunn fra næringsavdelin-gen i Kautokeino kommune.

Han ønsker å korrigere inn-trykket om at han er hentet inn som rådgiver for svenskene. Rik-tignok deltar han i diskusjoner med selskapet og fungerer som kjentmann i Kautokeino-sam-funnet.

– Men jeg er slettes ikke ansatt som rådgiver. Jeg har status som vararepresentant, sier han.

Ellen Inga O. Hættas mulige in-habilitet som følge av hans rolle i Arctic Gold ønsker han ikke å mene noe om.

– Har ikke sett brevetOrdfører Klemet Erland Hætta sier han ikke har sett brevet det henvises til.

– Men om hun har bedt om en vurdering må vi gjøre det. Om hun er inhabil eller ikke har jeg ikke noen formening om nå. Det kom litt brått på, sier han.

Ber om vurdering av svogerspørsmål

Lørdag 1. sept.Lørdag 1 sept

NYHETERLørdag 1. september 1

Beaivváš setter opp forestillingenSølvvannet i høst

SMS

Arctic Gold trengte en okal kjentmann i Kau-okeino. Valget falt på ørsteamanuensis Jo-

han Klemet Kalstad.

Jeg har et håp om å være binde-edd mellom selskapet og lokal-amfunnet, sier Johan Klemet alstad fra Kautokeino.I mai ble han valgt inn som ararepresentant til styret i det venske gruveselskapet Arctic old. Selskapet ønsker å gjen-

pne de gamle gull- og kobber-ruvene i Biedjovággi, men har reløpig møtt motstand i kom-unestyret.

Kalstad er førsteamanuensis ed Samisk høgskole, og kan ye om reindrifta som næ-

ngsvei og kulturbærer. Han ar også jobbet i Kautokeino mmune på 70- og 80-tallet i

dmann Gunnar Stumos stab m næringsutvikler.

– Den gang jobbet kommunen tivt med å få gruvedrift i Bied-

vággi, og jeg jobbet med å til-ttelegge for dette, sier Kalstad.

hengig av arbeidsplasserlstad ser seg om en rådgiver

r selskapet, og håper å bidra til selskapet får til en gruvedrift m er til det beste for alle par-.Jeg har kunnskapene og er

henger av gruvedrift, sier han.Han mener Kautokeino er helt hengig av nye arbeidsplasser, is målet er vekst i kommunen.Vi blir utfordret i forhold til

onomisk bærekraft. Kauto-no har en bra kulturell bæ-raft, men den økonomiske

viklingen er utfordrende. Vi r høy og stabil arbeidsledig-, trekker Kalstad fram.an mener de moderne same-fortjener å bli hørt.

De moderne samene selger å sin arbeidskraft for erver-e av lønnsinntekter, og det

Mulig med begge delerKalstad mener det er mulig med både reindrift og gruvedrift, og viser til at det tidligere har vært to perioder med drift i Bied-jovággi.

– Og ikke bare i Biedjovaggi, men også andre steder erfarer vi at det drives gruvedrift og rein-drift – men klart, det er utfor-drende, erkjenner han.

Han tror på dialog mellom par-tene, og viser til at Arctic Gold allerede har justert planene ved å ta ut et område som var om-stridt for reindrifta.

– Gjennom kommunikasjon kan vi få dette til. Det er det som fø-rer til samarbeid og løsninger. I utgangspunkt er interessene motstridende, de kjemper om de samme arealene men klarer

noen som kunne hjelpe dem lokalt da Kalstads navn dukket opp.

– Vi synes det er bra å få på plass en person fra Kautokeino-samfunnet, og som kan prate fl ere språk. Mye går på samisk, og det kan ikke vi. Dessuten kjenner han mange i Kautokei-

no, og har kommet med gode spørsmål og innspill rundt vårt virke i Kautokeino, sier Claes-son.

Kalstad får ikke lønn annet enn for de møtene han deltar i. God-kjennes planprogrammet om ny gruvedrift i kommunestyret i oktober, kommer Arctic Gold til

å ansette en person på full tid i Kautokeino.

– Vi søker etter en lokal repre-sentant. Jeg reiser til Kautokeino i perioder, men det er bedre å ha noen på plass hele tiden. Vi er forberedt på å få til et kontor og en person på plass så fort som mulig, sier Claesson.

Han skal hjelpe gruve-drifta med Kauto-jobben

HJELPER TIL: Johan Klemet Kalstad fra Kautokeino er engasjert av Arctic Gold for å bidra til å få til gruveeventyret i Biedjovággi. (Foto: Robin Mortensen)

Av Robin Mortensen

[email protected]

Tidligere lensmann Nils Henriksen kan få den avgjørende stemmen i Bied-jovággi-saken.

– Det hadde vært fi nt å kunne avgjøre gruvesaken, sier Hen-riksen (H).

Han er førstevara for Høyre i kommunestyret i Kautokei-no, og om Ellen Inga O. Hætta blir erklært inhabil er det han som kalles inn i hennes sted.

I de tidligere behandlin-gene i kommunestyret har representantene vært fristilt og avstemningen vært jevn. Flere vararepresentanter har dessuten deltatt i møtene, og før den endelige beslutnin-gen om ja eller nei til plan-program og konsekvensut-redningen skal tas i oktober er saken derfor helt åpen.

– Jeg har ikke vurdert saken ennå, og vi må ta den opp i gruppemøte først. Jeg kan ikke si her og nå hva jeg ville stemt, sier Henriksen.

Fremmet lovlighetsklageIsak Mathis O. Hætta i Fast-boendes liste var blant de t

gruvesaken ble behandlet tidligere i år.

Hætta, Per Nils Saari (Ap) og Johan Anders Somby (Sfp) mente Mikkel Isak Eira (H) og Ellen J. Sara Eira (Sfp) kunne være inhabile, siden de had-de interesser i reindrifta i Biedjovággi.

Flertallet i kommunestyret avviste klagen i kommune-styremøtet i juni, og forelø-pig ligger saken til endelig vurdering hos Fylkesman-nen i Finnmark. Svar er vars-let i slutten av oktober.

Stoler ikke på HættaAt Ellen Inga O. Hætta tar opp sin habilitet allerede nå mener Isak Mathis O. Hætta er fornuftig.

– Når hun ber om en vurde-ring føler hun seg kanskje litt inhabil. Hvis ikke hadde hun bare orientert kommunesty-ret, sier han.

Han vil ikke konkludere noe ennå, og mener det hele kommer an på Kalstads rolle i Arctic Gold og hvor tett for-hold hun og Kalstad har.

Per Nils Saari (Ap) vil hel-ler ikke mene noe om hen-nes habilitet, men sier at han ikke stoler på henne uansett.

– Det baserer jeg på hen-nes tidligere menin

Kan avgjøre gruvesaken

KAN AVGJØRE: Gammel-lensmann Nils Henriksen (H) kan få en avgjørende stemme i Biedjovággi-saken. Her med Ellen Inga O. Hætta.

(Foto: Robin Mortensen)

Av Robin Mortensen

[email protected]

Av Robin Mortensen

[email protected]

Av Robin Mortensen

[email protected]

Page 9: ALTAPOSTEN-25.9.12

Tirsdag . september 1

Lyst og trivelig med lettmontert og ferdigmalt veggFerdigmalt veggplate i MDF. Vakker ogstabil vegg som er enkel å montere ogetterbehandle.

PRISKUPPPRISKUPPPRISKUPP

139,-139,-MDF veggpanel pr plate Eggehvit. Pr m2 kr 93,80

Eksklusivt og lettlagt parkett

Pen og slite-sterk laminat

399,-399,-

269,-269,-

Eik Residence Prince plank. Pr m2

Alloc Smoked Oak, 2 stav. Pr m2

PRISKUPPPRISKUPPPRISKUPP

319,-319,-Anbefalt av Baderomsplate Fortissimo

Hvit Slate F-23. 20x30 cm fliser m/steinstruktur Pr m2. Pr plate kr 489,55.

Baderomsplater for velvære og glede

LEGG NYTT GULV I HØST

PRIS-KUPPPRIS-KUPPPRIS-KUPP

ALLE OVNERFRA DOVRE

-25%-25%INNER- OGYTTERDØRER

-30%-30%SPAR ENERGI OGPENGER – SKIFT VINDU

-40%-40%Gjelder ikke fast lavpris og faste kampanjemodeller Gjelder ikke skyvtett fra Trenor eller HSD fra Natre

Kampanjeperiode uke 38 og 39

www.byggtorget.no

Tilbudene gjelder ukene 38 og 39-2012, eller så langt lageret rekker. Prisene gjelder kun lagerførte mønstre og størrelser. Priser og varesortiment kan p.g.a. fraktforhold, lokal bygge -skikk, lagerkapasitet mm. avvike fra brosjyren. Tilbudene er netto hentepris og gjelder kun ved kontant salg. Vi tar forbehold om trykkfeil! www.byggtorget.no

Øksfjord: E. FLÅTEN AS, tlf 99 33 23 33

Alta: FINNMARK BYGGSERVICE AS, tlf 78 44 09 44

Hos oss får du personlig rådgivning

KAMPANJE

Page 10: ALTAPOSTEN-25.9.12

1 DEBATT Tirsdag . september 1

ANSVARLIG REDAKTØR: Rolf E. Lund • POLITISK REDAKTØR: Jarle Mjøen

Veivalg som smerterI morgen samles styrene for Høg-skolen i Finnmark og Universitetet i Tromsø til det første av to felles-møter som vil drøfte og realitetsbe-handle fusjonsplanene. For høyere utdanning i Finnmark er dette et veivalg av stor betydning. Derfor er den forutgående debatten så viktig.

Med all respekt for betydningen av både rektorvalget og forsonlige styremøter gjennom lang tid; utluf-tingen i det offentlige rom har vært nødvendig for å synliggjøre at det eksisterer til dels betydelig uenig-het om hva som gagner næringsliv, befolkning og høyere utdanning i Finnmark. Vi forstår selvfølge-lig at uroen kommer ubeleilig for både rektorer og fusjonstilhengere, men i den grad det blir fusjon, vil styremedlemmer og ledelse ha en helt annen legitimitet for å «lande» detaljene og smelte sammen insti-tusjonene neste år.

Naturlig skepsisAt stemningen har blitt til dels opphetet i spaltene, viser bare at de involverte ikke stiller seg likegyldige til resultatet av en storstilt virksom-hetsoverdragelse. Det er nemlig det vi snakker om. Finnmarkfakultetet blir ett av åtte fakultet på nivå to i organisasjonskartet, med tre institutter styrt fra Alta. Sosialfag, idrettsfag og næringsrettede fag, som reiseliv og økonomi, vil ledes fra Finnmark, mens store, tunge og viktige utdanningsløp for lærere og sykepleiere blir direkte underlagt universitetet. Implementeringen gjør at Finnmark blir en del av universitetet. Det har sine fordeler, men vi mener en del av skepsisen er velbegrunnet:

■ Innfl ytelsen fra Finnmark blir sterkt begrenset, spesielt etter 2017 når automatisk representasjon faller bort. Det vil heller ikke være politisk innfl ytelse fra Finnmark på grunn av at fylkeskommunens rett til å oppnevne representanter forsvinner. Beslutningene vil tas av fl ertallet i Tromsø, selv om departe-mentet vil være en sikkerhetsventil med sine eksterne representanter.

■ I forslaget til felles plattform forutsettes det tilstedeværelse av sykepleierutdanning og lærerutdan-ning i Finnmark. Spørsmålet er om

kjøttvekta vil forandre likevekten over tid. Den risikoen gjelder også for instituttene som faglig skal styres fra Alta. Frykten er naturligvis at campusene utenfor Tromsø blir marginalisert. Det diffuse instituttet «regional utvikling» framstår for oss som en meget skjør konstruk-sjon.

■ Finnmarksfakultetet er sikret da-gens økonomiske rammebetingelser inn i fusjonen, men erfaringen i den virkelig verden er at pengestrøm-men endres og sentraliseres. På sikt tipper vi at denne type avgjørelser tas uten hensyn til «likevekt», blant annet fordi det er rasjonelt. I saks-fremlegget blir det da også påpekt at klausulen om at fusjonen ikke skal ha omfordelende effekt, ikke må forstås som et konserverende utgangspunkt. Det betyr ikke annet enn at man lukker og åpner døra på samme tid.

■ Vi har fått med oss at målsettin-gen er å bevare antall ansatte og at visjonen er fl ere studenter og større aktivitet, men vi fi nner det merke-lig at en fusjon ikke skal rokke ved administrative ressurser. Litt av poenget med en fusjon er gjerne å unngå doble kommandolinjer og dyrke stordriftsfordeler. På sikt vet vi hva dette betyr.

■ Det samme gjelder naturligvis for sammenslåingen av studentsam-skipnadene, som i dag omfatter 50 arbeidsplasser. Her er også betyde-

lig eiendomsmasser, fra student-boliger til barnehage, kafeer og en scene som ikke alltid har gått med overskudd.

Gjensidig tillit?Det kan innvendes at denne inn-fallsvinkelen til en fusjon er preget av mistenkeliggjøring. En fusjon er totalt avhengig av gjensidig tillit og at universitet rent faktisk ønsker alt godt for underbruket i Finnmark. Vi tviler for vår del ikke på at det gode krefter i sving for å fi nne optimale løsninger for begge parter, men er-faringene med fi lialisering gjør det naturlig å stille kritiske spørsmål. Ikke minst i forhold til de mer lang-siktige konsekvensene. Dokumentet «Felles plattform for fusjon» og saksfremlegget til møtet synliggjør en hel rekke utfordringer som krever fi nstemte overgangsordninger og en prosess som involverer både ansatte og fagmiljøet. Spørsmålet blir om ikke ting burde kommet i motsatt rekkefølge, nemlig en ende-lig beslutning basert på involvering og debatt. Det er tidkrevende, men har et langt større innslag av demo-kratisk forankring.

Bevisste valgAt mange politikere har valgt å sitte musestille i denne prosessen, må også betraktes som et bevisst valg, i den forstand at de mest sannsynlig ikke har noen ankepunkter mot fu-sjonen. Det kan skyldes ideologi eller et ønske om å utvikle alliansen Alta-Tromsø, men også at de rent faktisk

mener at skolen og samfunnet er best tjent med et fakultet underlagt universitetsstyret i Tromsø. Erkjen-nelsen for mange er at dagens høgskole vil forvitre uten drahjelp fra universitet, både når det gjelder rekruttering og faglig utvikling for studenter og fagpersonell. Det er for eksempel ikke vanskelig å se at utdanningsløp inn mot bachelor, master og doktorgrader blir let-tere og kan ta skolen og Finnmark nivåmessig noen hakk videre. Blant annet kan gulroten være ingeniør-utdanning og siviløkonomutdan-ning. Det er med andre ord tøffe avveininger mellom faglige løft og tap av selvstendighet.

Målet for alle er forhåpentligvis å sikre at institusjonen i Follums vei får best tenkelige rammebetingelser for å utføre sitt samfunnsoppdrag, nemlig fôre næringsliv og forvalt-ning med kvalifi sert arbeidskraft. Kompetanse regnes som en nøkkel-faktor for Finnmarks evne til å møte utfordringene i nordområdene. Der er alle enige.

Utluftingen i det offent-lige rom har vært nødvendig.

LEDER

Norske Samers Riksforbund (NSR) vil med dette uttrykke sin støtte til romfolket. Somme-rens hendelser og diskusjoner i Norge har fått oss til å reagere sterkt. Norge har som beskyt-ter av menneskerettigheter, og gjennom sitt internasjonale en-gasjement på det samme områ-det, et spesielt ansvar for å være i front for å arbeide med disse spørsmålene knyttet til rom-folket i Norge og i Europa. NSR ville ønsket en slik aktiv politikk

og handling velkommen – alle medmennesker burde nemlig reagere på den hetsen og be-handlingen som romfolket ut-settes for.

Det er nødvendig å arbeide med å utvikle redskaper i samfunnet slik at vi kan håndtere situasjo-nen og mennesken bak på en bedre måte enn hva vi har sett denne sommeren. Hvis ikke vil dette skje om og om igjen, og vi vil aldri komme videre.

NSR mener for det første at rom-folket har rett til å defi nere sin egen kultur, sitt eget språk og sitt eget levesett. For det andre har alle mennesker individuelle rettigheter. Et moderne sam-funn skal kunne ta høyde for disse forhold.

Det norske samfunnet, inklu-dert det samiske, har en moralsk plikt til å utvise solidaritet med romfolket som opplever mye av den samme stigmatiseringen og

undertrykkelsen som samene har gjennomgått gjennom for-norskningsprosessen i Norge. Samene har opplevd en forbe-dring av egen status i landet gjennom utvikling og institu-sjonalisering, gjennom interna-sjonal rettsutvikling, nasjonale lover og rettigheter, og mener at dette også gir samene et ansvar for å engasjere seg i andre grup-per med utfordringer.

NSRs landsstyre

Støtteerklæring til romfolket

Torsdag . septemberTorsdag . september

. september 1Nr. 1. Årgang . Løssalg kr ,–TORSDAG

S E R V I C E P Å B I L E N ?

FREDAG-LØRDAG

FREDAG

ukensGo`helg

1690

Vi er her Vi er her fordi vi fordi vier sultneer sultneMaria og tre familiemedlem-mer fra romfolket preger nå bybildet i Alta. – Vi er her for å tigge til mat, og bor i en parkeringskjeller, sier Maria til Altaposten.Side 8

Advarer motAdvarer motKautokeinoKautokeino

å billi

Styrer unnanedturen

Næring side 14 og 15

Svikter fi olinenKulturside 18 og 19

Tilltsvalgt Stein Roger Bang er ikke nådig i sin karakte-ristikk av Polyfemos-ledel-sen.Side 4 og 5

– Slåss mot banditter

I SAMME BÅT: Sveinung Eikeland og Jarle Aarbakke setter seg rundt samme bord for å lande fusjonen. Ordfører Laila Davidsen (H) og kommunestyret skal behandle saken politisk.

Page 11: ALTAPOSTEN-25.9.12

11DEBATTTirsdag . september 1

Regjeringen arbeider nå med ut-arbeidelse av en ny sjømatmel-ding, og fi skeriministeren har heist fanen høyt og sagt at mål-setningen er at Norge skal være verdens fremste sjømatnasjon. Hele den fi skeri- interesserte be-folkning er invitert til å komme med sine innspill og forslag til hvordan vi kan nå et slikt lang-siktig mål. Senterpartiet har samtidig arbeidet med forslag til nytt partiprogram som også omhandler fi skerinæringa. I media den senere tid er det blitt fokus på noen enkeltelementer som vi i partiet lenge har vært klar over at de fi nnes delte me-ninger om, men som det likevel er svært viktig å ta stilling til. Vi har fått mye støtte for forslaget fra programkomiteen, men også motstand, helt som forventet. Norges Fiskarlag synes forslaget til nytt partiprogram er spen-nende, mens Arne Pedersen og Steinar Friis er blant de som ytrer motstand.

La meg først understreke at uansett hvordan vi organise-rer norsk fi skerinæring, så er det viktig å legge til rette for lønnsomhet i hele verdikje-den i fi skerinæringa for å sikre livskraftige fi skerisamfunn. Driftsundersøkelsene taler sitt tydelige språk, og fl åten under 11 meter ligger dårligst an i for-hold til lønnsomhet. Enkelte rederi greier seg godt, men ikke tilstrekkelig mange til at gjen-nomsnittet har overskudd som skaper mulighet for fornyelse. Mer struktur alene løser ikke kystens utfordringer. Det må et helt sett av virkemidler til.

Jeg vil videre minne om at når gjennomsnittsalderen for båte-ne er 25-30 år, og gjennomsnitts-alder for fi skerne er over 50 år så viser dette at det er behov for fornying, og at det er viktig å legge forholdene til rette for re-kruttering. Jeg har lagt merke til at en rekke av de unge fi skerne tar til orde for økt mulighet for strukturering. Et eksempel er den unge fi skeren Mikael Stef-fensen fra Vesterålen, som har deltatt på fi skerikonferanser i sommer, og gitt melding om at lik struktur for alle grupper er løsningen, også for den minste fl åten. Jeg har møtt en rekke yn-gre fi skere som har ytret samme

syn som Mikael Steffensen, og jeg har lagt merke til deres ster-ke engasjement for ei framtids-rettet fi skerinæring.

Fra Kystfi skarlaget er det hevdet at de (større fartøy) som har fått anledning til å strukturere har fått altfor høy gjeld og det vil oppstå konkurser. Regnskap for aksjeselskap er en offentlig sak som alle lett kan sjekke i dagens internettverden. Jeg kan ta noen eksempler fra mitt område i Troms, og fartøy som Segla, Lise Beate, Skulbaren, Skagøysund, Einarson, EH. Senior – har vist gode resultater – ja, noen av de nærmest oppsiktsvekkende gode resultater. Det vil i tida framover være viktig å legge til rette slik at de båtene som ønsker det får et tilstrekkelig kvotegrunnlag og lønnsomhet som gir muligheter for å plan-legge driften med for eksempel avløsning og ferie. La meg un-derstreke at det er vanskelig å komme seg inn i næringa dess høyere prisen blir, og selvføl-gelig koster 2 kvoter mer enn 1. Men samtidig er det viktig å legge til rette for et grunnlag som gir lønnsomhet og som gir mulighet for fremtidsrettet ak-tivitet. To konkrete eksempler på dette er Hans Henriksen og Marius Johansen i Botnhamn på Senja. Begge lokale ungdommer som eier sitt eget rederi 100 %, som har mannskap med seg og som tjener penger. Begge har moderne fartøy og de har valgt å strukturere.

Jeg gjentar at struktur alene ikke er noen sesam-løsning. Det var ikke Senterpartiet som fant opp strukturkvoteordningene, og jeg legger heller ikke skjul på at det har sine negative sider. Det er klart at antall fartøy vil gå

ned når man slår sammen kvo-ter. Men etter nøye vurderin-ger er partiets programkomite kommet fram til at vi i det nye partiprogrammet foreslår økte muligheter for strukturering. Dette fordi Senterpartiet er et parti som er opptatt av å fi nne løsninger som næringa kan være tjent med. Denne oppfat-ningen deler jeg, og det gjenstår å se hva både Senterpartiet og Stortinget ender på til slutt. Jeg syntes imidlertid det blir i mes-te laget med retorikk fra enkelte hold. Alternativene (for å øke re-kruttering, fornyingstakt og sik-kerhet) er i liten grad kommet frem. Jeg har ingen tro på at sta-ten vil bidra med mye penger til en kondemneringsordning ,og det vil ta for lang tid. Dessuten har kondemnering de samme minus sidene som motstander-ne av struktur forfekter; det blir færre fartøy.

Jeg vil for øvrig minne om at både Stortingets næringskomite og Stortingets fi nanskomite har vært på Senja, der vi fi kk klare

tilbakemeldinger – lik struktur for alle grupper i kystfl åten var budskapet. Det er også et fak-tum at struktur er- og vil bli fri-villig, og ingen blir tvunget til å selge sin kvote. Det blir videre for enkelt å påstå at det bare er gjelda som øker. Det fi ns en rek-ke positive momenter knyttet til driften. Når kvoter fra 2 båter slås sammen til en så skal man bare på slipp med en båt, bare betale forsikring en gang osv.

Så noen betraktninger om over-regulering. Hvis kvoten på den minste fl åten deles matematisk på antall fartøy så vil kvotene bli langt mindre enn i dag. Hvert fartøy får over 30 prosent mer enn de «burde» hatt fordi det erfaringsmessig er en god del som ikke fi sker hele sin kvote. Det er både forståelig og legi-timt – men når det brukes som argument mot strukturering (overreguleringen vil bli borte) så blir det for meg merkelig. Det er altså ubenyttet kapasitet som ligger ved kai, og hvis denne tas i bruk så liker man det ikke. Jeg

legger også meget godt merke til at fl ere av strukturmotstan-derne er tilhengere av såkalt samfi ske, og da kommer de samme argumentene frem igjen – lønnsomheten og sikkerheten øker osv. Jeg har også truffet på motstandere av struktur som ut i samtalen viste seg hadde 3 sjar-ker selv. Motstanden hadde altså en ideologisk begrunnelse, men i det praktiske liv så trengte ved-kommende fl ere kvoter for å få tilstrekkelig lønnsomhet.

Jeg kunne nevnt mange fl ere ek-sempler på unge fi skere som har løst fl oken med å skaffe fi nan-siering til kvote og fartøy. Det er imidlertid ikke vanskelig å få øye på lokalsamfunn som har hatt en negativ utvikling også. Derfor har jeg respekt for at det fi nnes fl ere syn i saken. Mitt en-gasjement i Senterpartiet og på Stortinget kommer fortsatt til å være rundt de som vil skape noe på kysten og ellers i landet, og dermed bidra til livskraftige og framtidsretta lokalsamfunn.

KRONIKK

Irene Lange Nordahl Stortings-representant Troms Sp

Struktur i fi skefl åten

Det er med stor uro og undring vi registrerer at fylkesråd for utdanning nå legger fram for-slag om å legge ned restaurant og matfaglinjen ved Nordkapp maritime fagskole og videregå-ende skole. I Finnmarks største turistkommune er det et stort behov for ungdom med denne fagkompetansen, og lokalt er det stor søkning til dette utdan-ningstilbudet. Både Vg1 Restau-rant og matfag og Vg2 Kokk og servitør har god søkning, og dette har vært situasjonen gjen-nom mange år. 70 prosent av sø-kerne er jenter, og dersom dette tilbudet legges ned vil skolen i Nordkapp kun ha yrkesfaglige linjer som tradisjonelt rekrutte-rer fl est gutter.

Ved restaurant og matfag i Nordkapp har man i dag lære-krefter med bred kompetanse, og gjennom de siste årene har det blitt investert fl ere millioner kroner i oppgradering av kanti-

ne og kjøkken til godkjent stan-dard. I en tid da næringa lokalt og nasjonalt har et stort behov for fl ere kokker og servitører, er det sterkt beklagelig om man nå vurderer å bygge ned dette ut-danningstilbudet.

I dag står skolen i Nordkapp på trappene til å underskrive en intensjonsavtale med en vide-regående skole i Galicia i Spania. Dette er et spennende prosjekt med fokus på bruk av lokale rå-varer, og elever fra restaurant og matfag vil her få muligheten til å delta på elevutveksling.

Vi vil på det sterkeste anmode fylkespolitikerne til ikke å ra-sere det tilbudet som den vide-regående skolen i Nordkapp har bygd opp gjennom 30 år.

Ole DyrstadUtdanningsforbundet ved Nordkapp

maritime fagskole og videregående skole

Nordkapp trenger restaurant- og matfag

VIKTIG UTDANNING: Utdanningsfor-bundet i Nord-kapp reagerer med uro på forslaget om nedleggelse av restaurant- og matfaglinja. (Illustrasjons-bilde)

FLERE GREP: – Mer struktur alene løser ikke kystens utfordringer. Det må et helt sett av virkemidler til, mener Irene Lange Nordahl.

Page 12: ALTAPOSTEN-25.9.12

1 BYRUNDEN Tirsdag . september 1

Åpnet morgenbadetHver tirsdag og torsdag åp-ner Nordlysbadet for mor-gensvømming klokken halv syv. I dag var det Kjersti Heg-geli som tok imot de morgen-friske svømmerne.

– Det pleier å være rundt 30 personer som kommer for å svømme. Og så har vi 10-15 personer til frokost etterpå, sier hun.

Allerede klokken fem var hun oppe for å få seg en god frokost og en kopp kaffe før hun dro på jobb.

– Vi er tre på jobb på disse vaktene. Vi sjekker at alt er i orden og ordner frokost. Det er en god del gjengangere på morgensvømmingen, og de er veldig fornøyde med å få egg og bacon til frokost. En hyggelig vakt, sier hun.

Siden Kjersti var på jobb klokken seks i morges, var hun ferdig allerede klokken to i ettermiddag.

– Da har man god tid til å kose seg hjemme med famili-en resten av dagen, sier hun.

Men før hun drar hjem skal Kjersti benytte sjansen og trene litt styrke på Actic. Der-etter blir det hjem for å lage lapskaus til middag.

Senere på ettermiddagen blir det dugnad for Alta IFs gutter 98, hvor Kjersti er mor til en av fotballspillerne.

– Vi skal ha dugnad for Avi-nor på fl yplassen og plukke søppel. To ganger skal vi plukke søppel, nå og til vå-ren. Pengene skal gå til delta-kelse på Norway Cup til neste år, sier hun.

Etter dugnaden blir det hjem igjen.

– Etter å ha lagt minstejenta blir det kveld. Jeg har ingen spesielle planer, men er glad i å sitte oppe og kjenne på kvelden, sier Kjersti.

Jobben hennes på Nordlys-badet er kun en 40 prosent stilling. Kjersti har nemlig blitt heltidsstudent, og skal ta et år bedriftsøkonomi.

– Derfor blir det kanskje litt regnskapsføring på kvelden, sier hun.

Adelsten vurderer etablering i AltaAlta kan få landets nordlig-ste Adelsten-butikk. Kleskje-den har kastet sine øyne på Ottem-gården og har allerede vært i Alta og besiktiget loka-lene, bekrefter daglig leder ved Adelsten i Tromsø, Kjell Andreassen.

ÅR SIDEN

MIN DAG

Postboks 1, Alta — Tlf. , faks 11Hjemmeside: www.alta.kommune.no

Selvbetjening: portal.alta.kommune.no

Alta bibliotekMandag, tirsdag, torsdag ................ 1–1Onsdag, fredag ................................ 1–1Lørdag ............................................... 11–1Tlf. www.alta.folkebibl.no

Alta helsebadTlf. Mandag: Ingen familiebadTirsdag: Familiebading ..............1–1 Familiebading ............. 1–1 Gravidesvømming .......–1Onsdag: Familiebading .............. 11–1 Familiebading ............. 1–1 Familiebading ............. 1–1Torsdag: Familiebading .............. 11–1 Familiebading ............. 1–1 Familiebading ............. 1–1Fredag: Familiebading ............. 1–1

Talvik svømmebassengMandag og onsdag:Familie ..............................................1–Voksne ..............................................–1

HusetUngdom som har prosjekter på Huset får eget nøkkelkort med adgang alle dager i året. Ta kontakt hvis du trenger å bruke rom og utstyr på Huset.Tlf. 1 [email protected]

Ungdommens helsestasjonAlta helsesenter (inng. tannklinikken)Onsdag ................... (1– år) 1.–1.Tlf. (kun i åpningstiden)

(NB! Følger skoleruta.)

Vaksinasjon for utenlandsreiser:Ta kontakt i god tid, tlf. .

ServicesenteretAlta rådhusFra 1. mai. ........................................–1Tlf. , faks [email protected] til kommunen.Eksempel: Alta (ditt spørsmål) 1

Vertshuset EldresenterSentralbord .......................Tlf. Kjøkken ............................. Tlf. Fotpleie .............................Tlf. Frivillighetssentralen .........Tlf. 1Åpningstider (alle dager): ......–1.

Stengelsmoen avfallsanleggMandag–fredag .......................1–1.Torsdag .....................................1–1.Tlf.

Vakttelefon — Drift og utbyggingOppdager du noe unormalt ved noen av kommunes bygg eller tekniske anlegg,

ring: Tlf. (gjelder hele døgnet).

ALTA KOMMUNE

Billettsalg: 1-1 (1-1)

JEREMYRENNER

RACHELWEISZ

EDWARDNORTON

www no

DET VAR ALDRI

BARE ÉN

FESTIVALAVISA, DNF NRK P2 ADRESSEAVISA DN

VINNER BESTE NORDISKE FILM DEN NORSKE FILMFESTIVALEN

HAUGESUND 2012

/SOMDUSERMEG

CINEMA

FILMMAGASINET

©20

12 D

isne

y/P

ixar

SE DEN OGSÅ I DISNEY DIGITAL 3D™

FACEBOOK.COM/DISNEYNORGE

Tirsdag og onsdag kl. 18.00Norge/drama/15 år/1 t 58 min.

Tirsdag kl. 17.00 (3D norsk tale)Onsdag kl. 18.30 (2D norsk tale)USA/animasjon/7 år/1 t 40 min.

Tirsdag og onsdag kl. 17.00 (norsk tale)Danmark/animasjon/alle/0 t 43 min.

Tirsdag kl. 21.15Onsdag kl. 12.00 og 21.15Norge/drama/15 år, frarådes barn u/15 år/1 t 32 min.

Tirsdag kl. 20.45Onsdag kl. 12.00 (babykino) og 20.45Norge/drama/alle/1 t 58 min.

Tirsdag og onsdag kl. 19.15Norge/komedie/11 år/1 t 22 min.

Tirsdag kl. 20.45Onsdag kl. 12.00 og 20.45USA/action/thriller/15 år/2 t 14 min.

Se den i 3D og 2D

Tirsdag kl. 18.30 (2D norsk tale)Onsdag kl. 17.00 (3D norsk tale)USA/animasjon/alle/1 t 33 min.

Dette skal TV-aksjonen gå tilNRKs TV-aksjon arrangeres 21.oktober og går i år til Amnes-ty. Slagordet for årets aksjon er «Stå opp mot urett».

Pengene fra årets aksjon skal brukes blant annet til dette:■ Etterforske menneskerettig-hetsbrudd og tilby menneske-rettighetsundervisning■ Gjennomføre aksjoner for at overgripere gir seg og blir stilt for retten■ Fremme rettighetene til mi-noritetene og overvåke innfø-ringen av lover som diskrimi-nerer■ Gjennomføre kampanjer for at internasjonale selskaper re-spekterer menneskerettighetern Intensivere arbeidet for å av-dekke voldtekter i krigsområder og jobbe for at kvinner får opp-reisning.■ Reformere rettsystemer i Midtøsten og jobbe for løslatelse av ulovlig fengslede.

Amnesty International har i mer enn 50 år arbeidet for do-kumentert overgrep og gru-somheter, stanset tortur og for-følgelser, og gitt beskyttelse til modige mennesker som kjem-per for rettferdighet og mennes-kerettigheter.

Breidablikk blir stengt ved nr. 1På grunn av vedlikeholdsarbeid på avløpsledningsnettet vil Brei-dablikk bli stengt for gjennom-kjøring ved hus nr. 12, melder avdeling for kommunalteknikk i Alta kommune. Veien stenges for kjøretøy i perioden fra i dag tirsdag 25. september og ut uka.

Seniorsangen starterKolbjørn Johansen minner om at øvingene med Seniorsan-gerne starter opp igjen onsdag klokken 19.30 på Vertshuset eldresenter. Det er lenge siden forrige øving, forteller Kolbjørn, men ambisjonene er faste øvin-ger hver onsdag fremover.

Kan delta i skole-lederundersøkelseI disse dager har 43 barne- og ungdomsskoler og 18 videregå-ende skoler i Finnmark, Troms og Nordland fått tilbud om å delta i OECDs internasjonale læ-rer- og skolelederundersøkelse -TALIS 2013 (Teaching and lear-ning international survey).

TALIS er en internasjonal stu-die om lærerens betydning for

undervisning og læring. Den bygger på en felles internasjonal erkjennelse av at læreren er nøk-kelen til god skole, skriver Fyl-kesmannen i Finnmark på sin hjemmeside.

I 2013 deltar over 30 land i un-dersøkelsen, og alle de nordiske land er med. 550 skoler fordelt på barnetrinn, ungdomstrinn og videregående trinn er trukket ut til å være med i undersøkel-sen

Stadig muligå notere 1-top-persTrimtiltaket om å gå på 10 fjelltopper etter merkede stier og notere navnet sitt i bøkene på toppen er stadig åpent til 15. oktober.

«Alta 10-toppers, med merkede stier, er tilgjenge-lig i sommerhalvåret fra ca 9. juni til 15. oktober. Høst-fargene er her, gå tur til en topp og opplev fargeprak-ten.», skriver Alta kommu-ne på sin hjemmeside.

– Nå er det naturen på sitt beste. Flotte farger, klar luft og ingen insekter. Det er ennå tid til å komme seg på toppene. God høsttur og husk at det trekkes premie på hver topp, jo fl ere topper og fl ere tu-rer, desto fl ere lodd i trekkingen, heter det.

Foreløpige observasjoner tilsier at det blir rekordbesøk til noen av toppene. (Foto: Magne Kveseth)

Page 13: ALTAPOSTEN-25.9.12

1BYRUNDEN Tirsdag . september 1

Dette bildet som er tatt på Kronstad av Astrid Paulsen viser to gode venner fra 1960-tallet. Dette er fetter og ku-sine Bjørn Ole og Hege Suhr.– De er like gamle og hang sammen som er-teris, forteller Birgitt S. Johansen som har lånt oss bildet.

Lurer du på om Gud fi nnes? Eller tror du ikke på Gud i det hele tatt? Torsdag åpner Frikirka for diskusjon om livets store spørsmål.

Da starter et nytt Alpha-kurs, over ti år etter at kursene sist verserte i Alta. Kursets innhold kan oppsummeres i de fem bokstavene i Alpha. A for alle, L for læring og latter, P for pasta (varmretter hver kurskveld), H for å hjelpe hverandre og A for at du kan spørre om alt.

– Ingen spørsmål er for dum-me eller for fi endtlige. Vi er også veldig opptatt av dialog. Den er det viktigste under kurskvel-dene, sier pastor i Alta frikirke, Trond Vegge.

Sliter aleneHan understreker at kurset er åpent for alle, uansett livssyn. Man trenger ikke være personlig kristen for å komme.

– Absolutt ikke!

– Så dere sitter ikke med den hele og fulle sannhet?

– He-he, nei vi gjøt nok ikke det, selv om vi kanskje skulle like å tro det. Men det er klart vi har et syn som vi ønsker å få frem, men samtidig vil vi høre hva andre tenker rundt Gud og livet. Kanskje er det folk som sliter med de store spørsmålene alene og som på Alpha-kurset kan få noen å diskutere med, sier Veg-ge.

Kverulanter velkommen– Det kan jo hende at kurset vil tiltrekke seg en del kverulanter?

– Ja! Og de er i så fall hjertelig velkommen, ler pastoren, som satser på stor takhøyde og inklu-dering.

– Om du elsker Gud, eller kan-skje til og med hater Gud, er du velkommen.

16 millionerKurset går over ti kvelder.

– De to første er gratis, slik at folk kan komme å se hva dette er og om de vil fortsette. Deret-ter koster hele kurset, inkludert materiell, mat og weekendtur 300 kroner per person, forkla-rer Vegge. Han sier 16 millioner mennesker verden over har del-

tatt på Alpha-kurs, som har sin opprinnelse i England. Erfarin-gene fra Alta sist viste at interes-sen er stor også i Nordlysbyen.

– Vi hadde elleve kurs, hvor de fl este var rimelig godt oppfylte.

Unge og gamle– Tror du dette fenger unge men-nesker spesielt?

– Vi har folk fra 16 til over seks-ti. Her er ingen aldersgrense. Du kan også være både yngre enn 16 og eldre enn seksti for å komme, avslutter pastoren som minner om at første kurskveld starter førstkommende torsdag klokka 19.00, i Frikirkas lokaler vis a vis Prix på sentrum.

ÅPNER FOR DEBATT: Pastor i Alta frikirke, Trond Vegge, ønsker både kverulanter og andre hjertelig velkommen til å diskutere meningen med livet førstkommende torsdag og ti uker fremover. (Foto: Hanne Larsen)

GAMLE BILDERAv Hanne Larsen

[email protected]

Diskuteres livets Diskuteres livets mysteriummysterium

Page 14: ALTAPOSTEN-25.9.12

1 NYHETER Tirsdag . september 1

Unge med ruspro-blemer eller psykis-ke lidelser er også en arbeidsressurs. Det vet Nav, som har startet et helt nytt prosjekt.

Frank Nilsen, Hege Tårnes og John Helland hos Nav Finnmark/Alta vil ha fl ere unge med vansker ut i arbeid, gjennom det nye pro-sjektet:

– Målet er å få unge som står utenfor arbeidslivet eller studier over i aktivitet, som eksempelvis arbeid. Dette er en vinn-vinn-si-tuasjon, hvor arbeidstaker får en motivert person i jobb, samtidig som brukeren får en ny og me-ningsfull hverdag, sier trekløve-ret som er stasjonert i Nav Altas lokaler i sentrum av Nordlysbyen.

Antallet unge som sliter som følge av rus eller psykiske lidelser er økende i Finnmarks største by.

– Behovet for hjelp er langt høy-ere enn de tjue vi har plass til i programmet vårt, bekrefter leder for Nav Alta, John Helland.

DobbeldiagnostikkProsjektet er todelt, hvor Frank Nilsen leder den ene delen som kalles veilednings- og oppføl-gings los. Dette går ut på å plukke ut enkeltpersoner fra gruppen med psykiske lidelser under 30 år og følge dem tett. Hege Tårnes le-der den andre delen som vender seg mot tyngre brukere under 35 år og har navnet Rups (rus og psy-kiatri).

– Det er de med dobbeldiagnos-tikk, altså personer som sliter med rus og samtidig har en psy-kisk lidelse, forklarer Tårnes.

80 prosent fi kk hjelpHun forteller at prosjektet ble ut-prøvd i Øst-Finnmark i 2008, som et pilotprosjekt med 32 deltakere.

– Etter at prosjektet var over var 80 prosent av deltakerne en-

ten i jobb, i utdanning eller ute i annen aktivitet. Det tolker vi

som et bevis på at tett oppfølging av denne målgruppen gir resul-tater, sier Hege, som nå er i gang med prosjektet i resten av Vest-Finnmark, inkludert Alta.

Meningsfull jobbBåde Frank og Hege synes det er meningsfullt å jobbe på denne måten.

– Helt klart. Det å få hjelpe andre til å bruke sine ressurser er veldig givende, sier de samstemt.

– Det er mange som kanskje vil overraskes over at Nav driver så direkte som dette ut mot enkelt-personer?

– Ja, mange tror nok at vi bare sitter her og fl ytter på papir og sender ut vedtak med post. Men denne måten å jobbe på er hele tankegangen med Nav, sier Hel-land om det nye prosjektet.

Trenger det mestNav Alta samarbeider tett med det øvrige helseapparatet, som helsesøster, den kommunale 1. og 2. linjetjenesten, samt spesia-listhelsetjenesten. I tillegg fanger

de opp personer som allerede er i Nav-systemet.

– Vi plukker ut de som trenger det aller mest, sier Nilsen.

– Men samtidig er det viktig å understreke at dette er et tilbud, ikke et tiltak, føyer Tårnes til.

Kontakt med videregåendeBrukerne er i alderen helt ned til atten år. For å sikre at de fanger opp unge som sliter, planlegger Nav en offensiv inn mot videre-gående skole.

– Dette tror vi er en veldig viktig kontakt å få til, sier Helland og legger til:

– Blir de for gamle uten at noen fanger dem opp kan det være for sent. Har man sittet på gutte- el-ler jenterommet til man er 24 år, blir det vanskeligere å komme ut i aktivitet igjen.

Jobb er rusbehandlendeHege Tårnes og Frank Nilsen er

klar på at arbeid er svært viktig for å få folk på fote.

– Arbeid og behandling går hånd i hånd, sier Nilsen, mens Tårnes tilføyer:

Har du husket å kjøpe bong?

TV-bingotirsdag 25/9 kl. 21.00

Jackpottall 33: 12.000,- Jackpottall 45: 36.000,-Her får du kjøpt bonger: Alta: Narvesen Bossekop, Narvesen Alta Sentrum, COOP Prix Gakori, Narvesen AMFI Alta, Mega Elvebakken, COOP Marked Rafsbotn,

Bobbo, Altaposten. Hammerfest: Narvesen Rådhusplassen, Narvesen Idrettsveien. Hasvik: COOP Marked Hasvik Honningsvåg: Narvesen

Karasjok: COOP Prix Kautokeino: Rema 1000. Kvænangen: Sørstraumen Handel, COOP Marked Burfjord. Kåfjord: Joker Manndalen Loppa: COOP Marked Øksfjord,

Nuvsvåg Dagligvare. Nordreisa: Joker Søkjosen. Porsanger: Narvesen, COOP Marked Børselv.TV Nord er ikke erstatningspliktige mht. bortfall av TV-signaler.

Loser ungdom ut Av Hanne Larsen

[email protected]

Page 15: ALTAPOSTEN-25.9.12

1NYHETER Tirsdag . september 1

i arbeid

Nordmenn er ikke like harde på gasspedalen som før. Farten på nor-ske veier har gått ned de siste årene, viser tall fra Statens vegvesen.

En dybdeanalyse fra Vegvesenet viser at 130 personer omkom i trafi kken i 2008 i ulykker der høy fart var eneste eller en av fl ere årsaker. I 2011 var tallet sunket til 55.

Ifølge VG viser hittil upubliser-

te tall fra Vegvesenet at bilistene skal ha mye av æren for utviklin-gen. Vi har nemlig slakket av på farten siden 2006.

Siden 2006 har gjennomsnitts-farten i 50-sonen sunket fra 52,6 kilometer i timen til lovlydig hastighet. Også i 100-sonen på motorveiene er farten nå enten på eller under fartsgrensen.

– Dette er veldig interessant. Det viser en klar nedgang i hastig-heten generelt, sier seniorfor-sker på trafi kkatferd ved SINTEF, Dagfi nn Moe. (©NTB)

Det er altfor mange rein i Finnmark. Nå må rein-tallet reduseres med en femdel av bestanden, nesten 40.000 dyr, kre-ver landbruksminister Trygve Slagsvold Ved-um (Sp).

I Finnmark var det før kalving i fjor vår 186.300 rein. Landbruks-ministeren krever en reduksjon på 38.700 dyr for at det skal bli nok mat på vinterbeitene til alle, skriver Aftenposten.

Reinsdyrene har gått ned dra-matisk i vekt de siste årene. År-saken er for mange dyr på vin-terbeitene.

– Det dreier seg om næringens fremtid, mener Trygve Slagsvold Vedum og forlanger at næringen fi nner fram slaktekniven.

Departementet fordeler årlig om lag 104 millioner kroner til reindriften. Den som ikke er ly-

dig og reduserer antallet dyr, vil merke det på lommeboken.

– Reduksjonen må skje så fort som overhodet mulig. Vi for-utsetter at hvert distrikt gjen-nomfører nødvendige tiltak. Hvis ikke blir det tvangsmulkt og mindre økonomisk tilskudd, sier statsråden.

Leder Nils Henrik Sara i Norske reindriftssamers landsforbund (NRL) er enig i at antallet dyr må ned, men frykter en urettferdig prosess.

– Noen har allerede redusert, andre ikke. Om de nå må reduse-re ytterligere, blir de «ulydige» vinnerne, sier Sara til Aftenpos-ten.

Slagsvold Vedum utelukker ikke at prosessen kan virke urettferdig.

– Jeg oppfordrer heller til den kollektive fornuften. Dette ek-straordinære slakteuttaket vil føre til en levekraftig reindrift, med god økologi og økonomi, sier han. (©NTB)

Frank Nilsen me-ner det er en myte at næringsdriven-de skyr «problem-ungdom».

Nilsen er godt kjent med næ-ringslivet i Alta etter i en årrek-ke ha drevet klesbutikk i byen. Han mener det er en myte at næringsdrivende skyr rusmis-

brukere eller folk med psykiske lidelser.

– Mitt inntrykk er at de aller fl este er positive til å hjelpe og gi folk en sjanse. De jeg har vært i kontakt med gjennom prosjektet har i alle fall stilt seg positive, sier han, mens sjefen Johan Helland tilføyer:

– Vi er veldig glade for at vi har Frank som kjenner næ-ringslivet i Alta. Han er en dør-åpner for oss.

En ny sjanseNettopp det å jobbe og føle

mestring mener Frank Nilsen, Hege Tårnes og John Helland er alfa omega for et menneskes egenverd, og dermed også psy-kiske helse. De kjenner godt til eksempler både der mennesker ikke har blitt sett og har gått til grunne, og det motsatte.

– Det fi nnes stjerneeksempler i lokalsamfunnet på mennes-ker som har fått en ny sjanse, og tatt den. Der de virkelig har fått vist hva de er gode for i ar-beidslivet, sier Frank.

Positivt næringsliv

Av Hanne Larsen

[email protected]

– En bruker jeg kjenner har sagt at «det å ha jobb er rusbehandlende i seg selv».

– Vi hadde aldri gått i gang med dette dersom vi ikke ville trodd at det skulle hjelpe unge til et bedre liv, avslutter John Helland.

LOSER UNGE: Ungdom med psykiske lidelser eller rusproblemer skal få hjelp til å komme seg ut i jobb eller utdanning. Det sørger Nav-ansatte Hege Tårnes, Frank Nilsen og John Helland med. (Foto: Hanne Larsen)

Å ha jobb er rusbehand-lende i seg selv.

Hege Tårnes

Farta går ned

Krever reinkutt

MINDRE TRØKK I TRAFIKKEN: Gjennomsnittsfarten i -sonen har sunket fra , til lovlydig hastighet, viser tall fra Statens vegvesen. (Illustrasjonsfoto: Reiulf Grønnevik)

SKAL NED: Reintallet må reduseres kraftig for å sikre en bærekraftig næring, mener landbruksministeren. (Foto: Odd Magne Haugen)

Page 16: ALTAPOSTEN-25.9.12

1 Tirsdag . september 1

GARANTI Eiendomsmegling AltaSorenskriverveien 9 | 9513 AltaTlf: 974 30 000

Eva K.Nålelv

Lars ErikBjørn

GARANTI Eiendomsmegling AltaSorenskriverveien 9 | 9513 AltaTlf: 974 30 000 - www,garanti.no

Holstbakken BrlPrisant. 1 590000

Velholdt 3-roms endeleilighet påAronnesAdresse Blokkebærveien 55Andel f.gjeld 147 345Totalpris 1 737 345 + omk (prisant. + f.gj)Omkostninger 5 932Fellesutg.mnd 4 100BRA/P-rom 98m2/84m2

Eief./Byggeår Andelsleilighet/1985Visning Torsdag, 27.09 kl 16.30-17.00Avdeling AltaAnsv.megler Eva Kristine NålelvTelefon 996 46 480Web-id garanti.no/12109

Visning

Apanes BrlPrisant. 1 990000

Pen 4-roms leilighetmed sjøutsiktAdresse Apanesveien 67 CAndel f.gjeld 64 250Totalpris 2 054 250 + omk(prisant + f.gj)Omkostninger 5 932Fellesutg.mnd 3 468BRA/P-rom 115m2/ 106m2

Eief./Byggeår Andelsleilighet/1976Fellesvisning Tirsdag, 25.09 kl 18.00-18.30Avdeling AltaAnsv.megler Eva K NålelvTelefon 996 46 480Web-id garanti.no/12108

Visningi dag

Gode kundeopplevelser er vår drivkraft

Lars og Daniel, tlf. 99 23 12 00

Visninger i denne uken:

Onsdag 26/9 kl. 18.00, Grepplyngveien 39

Page 17: ALTAPOSTEN-25.9.12

1Tirsdag . september 1

Om du signerer oppdrag med oss

innen 30.11.2012, så betaler vi

regningen fra fotografen for deg.

Stikk innom oss for en kopp kaffe og

en hyggelig boligprat!

Vi gjennomfører visninger ALLE UKEDAGER!

(Lørdag og søndag etter avtale)

Se våre visninger på: www.finn.no eller www.privatmegleren.no/alta

Sjeldne anledninger er vår hverdagI samarbeid med Nordea

Løkkevn. 33, 9504 Alta • Tlf. 78 43 66 00 • Faks 78 43 66 01 • [email protected] • www.privatmegleren.no/alta

Visning Vårt profesjonelle team hjelper deg med boligsalget – ta kontakt!

Valget er ditt!VISNINGER:

Onsdag 26. september: Torsdag 27. september:

Saraveien 30

VISNING:

I morgen kl. 18.00

Page 18: ALTAPOSTEN-25.9.12

1 KULTUR Tirsdag . september 1

Mariel Nilsen og Char-lotte Guddingsmo skal lose deg gjennom mu-sikkversjonen av Rin-genes Herre.

En godt lest bok ligger i fanget til Mariel Nilsen. Her og der stikker klistrelapper ut fra utvalgte sider av Ringenes Herre. Vi er hos Alta kultur-skole, og Nilsen skal snart sammen med klassevenninne Charlotte Gud-dingsmo og dirigent Per Andersson velge ut hvilke deler av boka som skal leses opp under konserten som hen-ter navn fra den kjente bok- og fi lm-serien.

– Kulturskolen spurte om det var noen fra dramalinja som ville stille opp som fortellere under konserten. Jeg måtte nesten si ja, sier Mariel Nil-sen.

Det er Finnmark regionkorps som søndag 30. september fyller Alta kul-tursal med over 50 musikere. Salen skal da pyntes opp, dansere skaper ekstra stemning og historieforteller-ne gleder seg til å hjelpe publikum til å dra til Tolkiens eventyrverden.

Vanskelig stykkeAltaposten får denne dagen høre de-ler av musikkverket Ringenes Herre som opprinnelig ble skrevet for korps av nederlenderen Johan De Meij. Or-kesteret spiller tidvis rask og kreven-de i samme stil som du forventer å høre på kino.

– Dette høres ikke spesielt enkelt ut?– Finnmark Regionkorps består av

både amatører og profesjonelle mu-sikere. Kombinasjonen gjør at vi kan få dette til. Men det er mange som øver iherdig og kanskje plages litt for å få dette til, sier produsent Grethe Marit Olsen.

Dirigent Per Andersson sier at re-gionkorpset ønsker å lage spesielle forestillinger når de en gang i året kommer til Alta.

– Sist var det Sinatra som var i fokus. Nå har vi igjen en kjempestor forestil-ling som kommer til å bli veldig bra. Mange kjenner til Ringenes Herre og musikken vi spiller er storslått. Pri-sen for å samle alle og få dette til er

tilsvarende høy. Bare notene koster 10.000 kroner. Da er vi takknemlige for støtte fra Rica Hotels Finnmark.

Arrangørene tror de fl este har et forhold til Tolkiens univers.

– Enten kjenner man til bøkene el-ler fi lmene, eller har venner og noen i familien som er fans, sier Olsen.

Gandalfs dansFlere av Alta kulturskoles dansere øver for tiden på et eget dansestykke til forestillingen der 10 ungdommer skal på scenen under ett av numrene.

– Hvordan danser man til Ringenes herre?

– Vi leker med sjangre og det blir moderne dans med innslag av bal-lett og akrobatikk. Vi fokuserer på Gandalfs historie og han er en mann som er veldig fysisk selv om han er gammel.

Ørn, hobbiter, monsteret Balrog og den onde Saruman skal alle med på scenen når kulturskolen opptrer. Pu-blikum loves mye drama, forteller danselærer L-Jay Lunde.

Hun sa med en gang ja til oppdra-get. Ikke bare fordi hun kjenner godt til Ringenes herre-universet.

– Når vi vanligvis danser er det til kortere stykker og popmusikk eller musikk med en fast rytme. Nå må danserne lære seg til å lytte til klas-sisk musikk i stedet for å telle ryt-men, sier hun.

FortellerteaterDe unge dramaelevene går i tredje klasse på Alta videregående skole og skal i år fokusere på fortellerteater. Derfor passer det ekstra godt å få del-ta i helgas forestilling.

– De er limet i forestillingen. Nå må vi også fi nne ut av hvordan de skal kles opp.

Der har elevene allerede svaret.– I fjor hadde vi teater på Pæskatun

der vi brukte enkle drakter i jordfar-ger. Det tror vi kan passe godt. I til-legg har vi kjøpt inn alveører. Det er de som kjenner best til historien i Midgard, sier Charlotte Guddingsmo.

Ved siden av korpset, danserne og fortellerne hentes ekstra musikere og utstyr inn for å kunne framføre det krevende stykket.

– Vi må ha fi re tromboner og til tider er det opp til seks klarinettstemmer. I tillegg er det sinnssykt mye slagverk, sier Grethe Marit Olsen.

– Vi har kjøpt inn a

Nå har vi igjen en kjempestor forestil-ling som kommer til å bli veldig bra. Mange kjenner til Ringenes Herre og musikken vi spiller er storslått.

Per Andersson

Av Lars Richard Olsen

[email protected]

Finnmarksløpet vil nå ut til enda fl ere. I den nye kanalen skal også kulturpro-grammet få plass.

Finnmarksløpet har det siste året jobbet hardt med å få på plass en egen tv-kanal på nett un-der løpet. Dette skal ikke erstatte dekningen fra NRK.

– Vi skal ikke bryte samarbeidet med NRK. Tvert i mot. Dette blir et supplement. Vi vet at mange følger med på nett og vi ønsker å vise starten og målgang og mer under veis. Der blir det også naturlig å sende innslag fra kultur-programmet, sier Svanhild Pedersen.

Lederen for Finnmarksløpet sier at man i år hadde rundt 111 millioner treff under løpet, nesten en dobling fra året før.

– Nettsiden er en god plass å vise seg fram på og det blir spennende å få fram lokale talenter fra hele Finnmark i tillegg til stoff fra selve lø-pet, sier Pedersen.

Hun er fornøyd med summen på 500.000 kroner som gis ekstra til løpets kultursatsing.

– Vi har jobbet med dette i fl ere år og ønsker å lage enda mer liv rundt om kring i fylket. Summen er stor for oss og når dette kommer i statsbudsjettet regner vi med at dette blir et fast bidrag til løpet, sier Pedersen.

TV-kanalen vil starte i det små og alt arbeidet med fi nansieringen er ikke ferdig.

– Men vi regner med at vi får dette til slik at folk kan få med seg enda mer av løpet i 2013.

Får egen TV-kanal på nett

Av Lars Richard Olsen

[email protected]

Rita Lovise (bildet) med sitt knallsterke band gjør fem konserter i Finnmark. Alta får besøk 13. oktober.

Henning Gravrok, Bjørn Andor Drage, Finn Sletten og Bjørn Al-terhaug er med når Rita Lovise besøker Finnmark i neste må-ned. Med lovord fra kritikerne og turnéstipend fra festspillene

i ryggen er alt duket for et godt besøk.

– Rita Lovise er en sanger og låtskriver som formidler sterke opplevelser og følelser gjen-nom spennende akkordmani-pulerering, gjennomarbeidet lyrikk og sammenvevende me-lodiføring. Det siste året har hun turnert Norge rundt, og

er blitt meget godt mottatt av både publikum og presse, får Altaposten opplyst i en presse-melding.

Vadsø får første besøk i fylket med konsert 9. oktober. Deret-ter får Lebesby, Hammerfest, Honningsvåg og Alta møte ar-tisten. Sistnevnte konsert skjer hos Barila 13. oktober.

Erobrer fylket med jazz

Page 19: ALTAPOSTEN-25.9.12

1KULTUR Tirsdag . september 1

alveører

Skal involvere lokale krefter

Scene Finnmark vil bruke 500.000 kro-ner til å løfte fram lokale talenter under Finnmarksløpet.

Elin Kåven og Niko Valkeapää er blant artistene som de siste årene har fulgt Finnmarks-løpet i et eget kulturshow. I forrige uke ble det klart at arrangementet får 500.000 kroner ekstra i neste års stats-budsjett.

Scene Finnmark organiserer kultur-turnéen som skal vok-se betraktelig neste år.

– Jeg synes det er på sin plass å gi skryt til stortingsrepre-sentant Kåre Simensen som har jobbet for å få dette til. Jeg kommer rett fra en samling hvor representanter fra både Troms og Nordland lurer på hvordan vi fi kk dette til, sier Scene Finnmark-sjef Tor Hel-ge Reinsnes Moen.

Hans plan for neste år er å øke oppslutningen rundt og innholdet i showet.

– Den beste måten å gjøre det på er å involverer de lokale utøvere på stedene vi besøker. Til neste år blir det Karasjok, Nesseby, Kirkenes, Tana og Alta, sier Moen.

Mer dansVed siden av å bruke lokale krefter sammen med regiona-le stjerner skal også Stellaris dansteater få en større rolle.

– Det blir et profesjonelt show som i 2013 blir bedre enn noen sinne. Et av våre ho-vedoppdrag i Scene Finnmark er å lage store kulturopplevel-ser på små steder, sier Moen.

Etter å ha gjort en vurdering av årets forestillinger var en av hovedkonklusjonene at pu-blikumsoppslutningen måtte bli bedre.

– Det er slik vi har kommet fram til at lokale bidrag er vik-tig i denne turnéen. Ellers blir det litt tamt. Et alternativ er å hente inn store riksstjerner, men det blir igjen for dyrt, sier Moen.

På den andre siden blir årets show karakterisert som proft og med et høyt nivå. Med lo-kale bidragsytere vil den siste nøkkelen være på plass for å skape et show som et stort pu-blikum vil oppleve.

Oppmerksomhet på nettTil neste år kan det også hen-de at man prøver å vise fram kulturinnslagene på nett.

– Publikum ute i verden som følger Finnmarksløpets nett-sider er enormt og større enn de fl este kjenner til. Vi snak-ker om millioner av treff. Her

er en god kanal for å vise seg fram, sier Moen.

– Tidligere i år har dere sat-set på streaming av konserter. Kan det skje under Finnmarks-løpet?

– Det har vi ikke diskutert spesielt. Streaming i dag er kanskje først og fremst en vi-suell opplevelse. Lydkvalite-ten har ikke vært den beste. Samtidig kan det være vanske-lig å få det til i mørketida, sier Moen.

Scene Finnmark regner ikke med å få styrket sine budsjett ut over de 500.000 kronene som gis til dette prosjektet.

VINTERKULTUR: Niko Valkeapää er blant artistene som har stilt opp på Finnmarksløpets kulturprogram. (Foto: Lars Richard Olsen)

GOD ARENA: Med et stort publikum, både i løypene og på nett, mener Scene Finnmark at arrangementet er en god arena. (Foto: Reiulf Grønnevik)

Av Lars Richard Olsen

[email protected]

FØRST I FINNMARK: Musikkstykket Ringenes Herre for korps blir til helga framført for første gang i Finnmark. Mariel Nilsen og Charlotte Guddingsmo er fortellerne. (Foto: Lars Richard Olsen)

STORE PLANER: Svanhild Pedersen. (Foto: Magne Kveseth)

Regjeringen øker den kul-turelle skolesekken med 14 millioner kroner neste år.Det var kulturminister Hadia Tajik (Ap) som kom med budsjettlekkasjen da hun tirsdag var på sitt første offi sielle besøk som ny statsråd. Tajik besøkte Kampen skole i Oslo for å få med seg en skolekonsert.

Skolekonsertordningen, som innebærer

at alle elever i grunnskolen hvert år skal få tilbud om to konserter, er en del av Den kul-turelle skolesekken.

På Kampen skole fi kk den nye kulturmi-nisteren oppleve forestillingen «Superio-pera - og mysteriet med den magiske mu-sikkeliksiren», som er et bestillingsverk fra Rikskonsertene laget av komponist Knut Sævik.

Superiopera hadde verdenspremiere på Lakkegata skole i forrige uke, og turnerer

skoler i Oslo denne måneden. Tema for pro-duksjonen er hvordan vi møter det frem-mede.

I Finnmark er det Scene Finnmark som or-ganiserer ordningen. Det er i dag ikke klart hvor mye av de 14 millionene som vil ende opp i Finnmark. (©NTB)

KULTURMINISTER: Hadia Tajik (Ap). (Foto: Erlend Aas/Scanpix)

1 mill. til skolekultur

Page 20: ALTAPOSTEN-25.9.12

Dagmar Dahl var på vei hjem fra en idrettskon-feranse i Portugal da hun plutselig fi kk blod på tann.

Dagmar Dahl er en dame med mange jern i ilden. Altaværin-gen tok like godt med seg Oslo Maraton da hun mellomlandet og var på vei hjem fra en idretts-konferanse i Portugal.

– Jeg meldte meg på da jeg oppdaget at det var mulig å slå to fl uer i en smekk. Det var in-gen optimal inngang til løpet å tilbringe fl ere dager utenlands. Men jeg prøvde å gjøre det beste ut av situasjonen, sa 42-åringen

etter at hun hadde fullført lan-dets største maratonløp.

Trivdes bedre i TromsøI år var det nesten 18 000 som ga seg i kast med en av de tre dis-tansene i Oslo. Dahl valgte den lengste. Det til tross for at den var 42 195 meter. Det lokale inn-slaget så ikke mørkt på å løpe så langt.

– Det er distansen og utfordrin-gen som trigger meg. Jeg visste hva jeg gikk til ettersom jeg har tre maratonstarter fra før av. Det har blitt to i Tromsø og en i Oslo for åtte år siden. Stemningen og arrangementet i hovedstaden er bra. Jeg synes allikevel ikke det kan måle seg med det i Ishavs-byen. Tromsøværingene er langt mer entusiastiske enn det Oslo-befolkningen er. De er langt fl in-

kere til å skape stemning. Det er en helt annen atmosfære i Tromsø-gatene, sa Dahl.

Er allsidigHun er allsidig i treningsarbei-det. En vanlig treningsuke inne-holder også noen svømmeøkter. I mars reiser Dagmar til Stord for å delta i norgesmesterskapet og det årlige masterarrangementet for veteraner. I Sunnhordland skal den energiske altaværingen blant annet bryne seg på kon-kurrentene på 1500-meter fri som er hennes favorittdistanse. Det kan fort bli nye medaljer i NM.

– Jeg pådro meg en lårskade i forbindelse med maratonløpet i juni. Den er fortsatt ikke helt leget. Lårskaden var det største spenningsmomentet før løpet. I dag merket jeg heldigvis lite til den. Jeg er bestandig spent i forkant av et maratonløp. Det kan skje mye på en så lang og krevende distanse. Du får i reali-teten god tid til å tenke over hva du har begitt deg ut på. For meg var det aldri noen aktuell pro-blemstilling å gi seg. Jeg var fast bestemt på å fullføre.

– Hva er så spesielt med et ma-ratonløp bortsett fra lengden og utfordringen?

– Deltakelsen i maratonløp fun-gerer for mange som trenings-mål. Det skjer gjerne noe med hodet og kroppen i det du passe-rer 25 kilometer. Jeg er langt på vei enige med dem som hevder at et maratonløp først starter etter 30 kilometer. Det handler om å tenke positivt i de periode-ne hvor det butter. Den fi ne at-mosfæren og det fl otte vennska-pet bidrar nok til at det blir fl ere starter de neste årene. Tromsø og Berlin er allerede plottet inn i 2013, sa hun.

SPORT Tirsdag . september 1

sportsglimt

Ny kampdatoAlta IFs fotballdamer skulle opprinnelig møtt Avaldsnes på hjemmebane for en drøy uke siden. Men gjestene hadde fl ere spillere på landslagsoppdrag, og Alta man-glet Tonje Pedersen, som deltok på sam-ling med J1-landslaget. Dermed ble opp-gjøret utsatt. Nå har Norges fotballforbund satt en ny dato for kampen, og matchen vil bli spilt onsdag . oktober klokken 1.. Oppgjøret spilles i Finnmarkshallen.

Odin vant spurtenEn ny runde i Tverrelvdalen ILs motbakke-løp gikk av stabelen i forrige uke. Denne gangen var det Odin Foldvik Eikeland som var raskest opp fjellet.– Odin rykket 1 meter før mål i det femte og nest siste motbakkeløpet. Det var vått og glatt, og Odin løp til topps på tiden 1.. Han var i en gruppe på tre som kom til syne over kanten på siste strekk mot mål. I partiet hvor det fl ater ut, ca. 1 me-

ter før mål, rykket Odin fra Thomas Frost og Kjetil Fareth, som kom på henholdsvis andre- og tredjeplass, skriver TIL på sine nettsider.

Mathias Witte var for øvrig raskest på tiden . i den korte løypa i klasse gutter 1 år. Han var fem sekunder raskere enn Jørgen Strøm i gutter 1 år. Marie Sivertsen var eneste jente som løp den korte løype den-ne gang, og hun løp på tiden . blank.– Løypa bar preg av at det har regnet godt

de siste dagene, for det var svært vått i de bløte partiene og svært så glatt i de brat-teste delen av løypa. Men ikke noe pro-blem for de fl este løperne var godt skodd med gode trailsko med knaster, skriver Tverrelvdalen IL videre.

Femteplass i RCCAlta-gutten Jørgen Oliver Strøm ble num-mer fem i et RCC-renn i den nye K-plast-bakken i Midtstulien sist helg. Han hoppet

19 unge syklister har gjort seg fortjent til fl otte deltakerpremier i DnBs barnekarusell.

Totalt 19 barn i alderen 3-12 år har deltatt på minimum tre av årets seks sykkelarrangement i barnekarusellen denne som-meren. Det er Nordlysbyen sykkel som i samarbeid med DnB har gjennomført disse aktivitetene, og ifølge arran-gøren vil det også bli trukket ut seks gavekort fra G-Sport pålydende 500 kroner blant disse 19 ungene.

– De heldige vinnerne av gavekortene vil bli kontaktet av sykkelklubben i slutten av denne uka, opplyser leder Stig Misund.

De 19 barna som kan hente sin premie hos DnB denne uka er:

Trygve LosvarGard EldeEmil GrønnLars Einar HeggheimVilde Klemetsen MisundMarte Klemetsen MisundEirik WitteNikolai Leion PedersenJohannes H. BullNoah Holst Olsen VistnesHanna Helsvig NilsenIngrid Helsvig NilsenWilliam B. RasmussenTobias HættaEivind BergMarita Lundgren MathilassiEskil Lundgren MathilassiSunniva PedersenKonrad Klevstad Jakobsen

Deler ut premier

Tok Oslo Maraton på mellomlanding

Av Svein Halvor Moe

[email protected]

I MÅL: Dagmar Dahl hadde all mulig grunn til å være fornøyd etter at hun hadde fullført sitt første helmaratonløp. (Foto: Svein Halvor Moe)

Høstlig m110 mygg- og minilag sørget for en minne-verdig avslutning på årets fotballsesong.

Lørdag var det klart for en ny utga-ve av FD-cupen, som hvert år mar-kerer slutten på sesongen for de aller minste. Som vanlig var Alta idrettspark arenaen som ble tatt i bruk, og med hjelp av Tverrelvda-len IL og IL Frea fi kk arrangøren utnyttet arealet til fulle.

– Vi er veldig takknemlig for at Tverrelvdalen og Frea lånte oss

mål denne helga. Det gjorde at vi fi kk gjennomført 12 kamper sam-tidig. Dermed fi kk ungene en mer kompakt og aktiv turnering. Et tettere kampprogram er bra når høsttemperaturene slår inn for fullt, selv om vi var veldig heldige denne helga. Dette var en perfekt sesongavslutning på alle måter, sier Alta IFs Tone Pettersen til A-sporten.

God deltakelseTurneringen er et samarbeid mel-lom Alta IF og Finnmark Dagblad, og det er lite å si på interessen. Hele 110 lag deltok i år, noe som er en økning på 10-12 lag fra i fjor.

– Det er veldig artig å arrangere disse litt mindre turneringene, selv om også denne happeningen

Av Karl Eirik Steffensen

[email protected]

MANGE LAG: Totalt 11 lag deltok på lørdag, og Alta IF og BUL (bildet) stilte med fl est unge spillere denne helga.

Page 21: ALTAPOSTEN-25.9.12

1SPORT Tirsdag . september 1

m og ,m, og poengsummen på , holdt til en femteplass i denne klas-sen. Christian Røste Solberg fra IL Jardar vant rennet med svev på m og m, og fi kk poengsummen ,. Totalt 1 hop-pere deltok i RCC-klassen.

– Jørgen Oliver, som nå representerer Raufoss IL hopp, har mer å gå på i bakken. Han hopper langt, men trekker ikke hop-pet helt ut og kommer derfor høyt inn for landing. Da blir nedslaget ikke helt bra,

nemlig litt dypt og rufsete. Men dette er noe trener Øivind (Strøm) og Jørgen Oliver selv er klar over, og de jobber med dette. Når nedslaget er på plass, er Jørgen Oliver på pallen. Gratulerer med den gode plas-seringen og lykke til videre, skriver Alta IF hopp og kombinert på sine nettsider. Landslagshopper Anna Odine Strøm fra Alta var også på plass da Oslo-ordfører Fa-bian Stang offi sielt åpnet rekruttanlegget i Midtstulien. Hun er fortsatt ikke helt resti-tuert etter en skade hun pådro seg i som-

mer, men sto smilende ved siden av Stang under snorklippingen. Rekruttbakkene ligger for øvrig rett ved siden av Midtstu-bakken, og er ifølge rapportene blitt et praktanlegg for de yngre hopperne. Den største bakken er på K, og der var der RC-rennet ble arrangert sist helg.

Klare for sykkelrittIdrettsstudentene ved Høgskolen i Finn-

mark står som arrangør når Sandfallrittet går av stabelen førstkommende torsdag, opplyser Høgskolen på sine nettsider. Det-te er årets siste terrengsykkelritt, og arran-gementet er både for barn og voksne. Det koster ingenting å delta, og konkurranse-klassen starter torsdag klokken 1..

– Sandfallrittet arrangeres for . gang og det arrangeres av idrettsstudenter ved høgskolen. Dette er årets siste terrengsyk-kelritt i Alta. Arrangementet er en del

av kurset i terrengsykling på årsstudiet i idrett. Studentene står for alle deler av arrangementet; fra løypemerking til tek-nisk gjennomføring. I tillegg må de selv gjennomføre rittet som en del av ferdig-hetskravene på kurset. Som før satser er det individuell start og stempling på to-tre kontrollposter underveis. Oppmøte, start og mål ved Nyland, og løyper for barn, ungdom og voksne er lagt til området Høgskolen - Aronnes – Sandfallet, opply-ser HiF.

moro for de minstehar vokst seg stor. Vi synes det er svært gledelig at Kautokeino kom med åtte lag i år. Også Maze stilte med lag, og det er alltid morsomt med nye bekjentskaper. BUL og Alta IF er selvsagt størst, men dette er defi nitivt en turnering der mange forskjellige klubber er representert. Nerskogen og Frea imponerte nok en gang med mange deltakende lag, kommenterer Pettersen fornøyd.

Utvidet sesongenArrangøren tok en sjanse da de ut-satte arrangementet en uke. Været på denne tiden av året er svært skif-tende, og enkelte turneringer har vært en kald og guffen opplevelse for de unge fotballspirene. Men den-ne gangen skapte heldigvis været in-gen problemer for deltakerne.

– Vi ønsket å utvide sesongen litt, så vi tok en sjanse og utsatte turne-ringen en uke. Det viste seg å være et heldig trekk. Vi vil nok fortsette å arrangere FD-cupen den andre eller tredje helga i september, opplyser hun.

Det var Alta IF som sto for selve gjennomføringen, mens FD sørget for premier og annet snop til de unge fotballspillerne.

– Vi sto for kiosksalget selv, og det ga noen kroner i kassa. Så vi er vel-dig godt fornøyd med lørdagen sett under ett.

HØYT OPPE: Spillerne på Øksfjord ILs deltakende lag viste som alltid imponerende engasjement og innsatsvilje under turnerin-gen. (Alle foto: Steffensen)

FÅR SKRYT: IL Frea stilte både med mange lag og lånte arrangøren mål slik at de kunne spille 1 kamper samtidig.

FIN ØKNING: Kautokeino IL hadde åtte lag med i år. Det var en fi n økning for idrettslaget fra fjoråret, da de stilte med to lag.

Page 22: ALTAPOSTEN-25.9.12

Tirsdag . september 1

TIRSDAG 25. SEPTEMBER

©Un

iver

sum

RADIODagsnytt hver halvtime kl.06.00-08.30, ellers hver

hele time, unntatt kl. 17.00 og 18.00. Fly-tende nyheter inn i direkteflatene mellom kl.09.00-15.00. 09.03 Nitimen 11.05 Lønsj medRune Nilson 12.00 Norgesglasset 14.03 Distr.prgm. 17.00 Her og nå 18.30 Superblokka19.03 Kveldsåpent 20.30 Værmelding med 2-dagersvarsel 20.34 Kveldsåpent 22.00 Dags-nytt med værmelding 22.05 Herreavdelingen00.05 Nattønsket 02.03 Radio Rock 05.03Spill våken 05.33 Morgenandakt 05.45 Vær-melding med varsel for fiskebankene

Dagsnytt hver halvtime kl.06.00-08.30, ellers hver

hele time, unntatt kl. 17.00 og 18.00. 09.03Ekko – et aktuelt samfunnsprogram 11.03RadioSelskapet 12.30 Nyhetslunsj 13.03 Spil-lerom 13.30 NRK Sápmi 14.03 Kulturhuset16.30 Kulturnytt 17.30 Ekko – et aktuelt sam-funnsprogram 18.00 Dagsnytt atten 19.03 Boki P2 19.30 Musikk i P2 – Jazzklubben 21.30Diktafon 22.00 Dagsnytt med værmelding22.05 P2s Blå Mix 00.05 Notturno

Dagsnytt kl. 06.00, samt 20.00,21.00 og 23.00. Deretter kl.02.00, 04.00 og 05.00. 09.00

Miksteip 11.00 Radioresepsjonen 13.00P3nyheter 13.05 Popsalongen 15.00 VerdensRikeste Land 17.00 Hallo P3 20.03 Lydverket21.03 Pyro 23.03 DJ Friendly 24.00 P3natt02.03 Radioresepsjonen 04.03 P3natt 05.03P3natt

Nyheter hver halvtime kl. 06.00-19.00 og hver time kl. 19.00-24.00. 10.00 God formiddag

14.00 God ettermiddag 18.00 Norgesmagasi-net 19.00 Popcorn 20.03 Edda 20.05 Aspiran-tene 21.15 Radio Norge kvelden – kultur 23.15Radio Norge kvelden – flerkultur 24.00 Nattmiks

Nyheter hver hele time 06:00-24:00, hver halvtime 06:00-09:00og 15:00-17:00. Utvidet nyhets-

sending kl. 07:30. P4-Kultur ca. kl. 12:45 og14:45. P4-sport ca. kl. 06:50, 08:08, 09:08,15:03 og 16:03. Nyheter på samisk kl. 19:58.10.00 Poplunsj 12.00 P4 direkte 15.00 Midt iTrafikken 17.30 Sytten Tretti 18.00 Taxi 19.30Barnas Beste 20.00 Download 21.00 Kveldss-howet 23.00 Meggene 24.00 Lyden av P402.30 Sytten Tretti 03.00 Download 04.00Lyden av P4

07.00 Morgennytt 10.00 Puls (r) 10.30 Solgt!(r) 11.00 NRK nyheter 11.05 Nye triks (r) 12.00NRK nyheter 12.15 Herskapelig redningsaksjon(r) 13.00 NRK nyheter 13.05 Førkveld (r) 13.45Svenske hemmeligheter (r) 14.00 NRK nyheter14.05 Lindmo (r) 15.00 NRK nyheter 15.10Hygge i Strömsö (r) 15.50 Glimt fra Norge (r)16.00 NRK nyheter 16.10 Beat for beat (r)17.00 NRK nyheter 17.10 Valpekullet (r) 17.40Oddasat – nyheter på samisk17.55 Tegnspråknytt18.00 Førkveld18.40 Distriktsnyheter19.00 Dagsrevyen19.45 Ut på tur til Helgeland

Dokumentar. Krystallklart vann, sandstrenderog tusenvis av øyer. Nei, vi skal ikke til Hel-las, men til Helgeland!

20.45 Extra-trekning20.55 Distriktsnyheter21.00 Dagsrevyen 2121.30 Brennpunkt

Gir vindmølleutbygging i Norge et bedreklima i verden?

22.30 Snarveg til lykke(5) Sv. komiserie.

23.00 Kveldsnytt23.15 Lydverket (r)

(2) OL-komponistene Muse gir oss oppskrif-ten på den ultimate stadionlåten.

23.45 Folkeopplysningen (r)00.15 Løvebakken (r)00.45 Sporløst forsvunnet (r)01.25 Skavlan (r)02.25 Meisterklasse (r)03.10 Aktuelt (r)03.40 Nye triks (r)04.30-05.08 Førkveld (r)

09.10 Løysingar for framtida (r)10.00 Oddasat – nyheter påsamisk (r) 10.15 Distriktsnyheter(r) 13.35 Pakket og klart (r)14.05 Landeplage (r) 14.35 Aktu-elt (r) 15.10 Urix (r) 15.30 Dallas16.15 Jessica Fletcher (r) 17.00Derrick (r)18.00 Dagsnytt atten19.05 Hvem tror du at duer? (r)(2) Am. dokumentarserie.

19.45 Bakrommet20.15 Aktuelt20.45 Mitt liv

(3) Norsk dokumentarserie.Den største norske komponis-ten etter Edvard Grieg er inter-nasjonalt anerkjent for sinsamtidsmusikk. Nordheim varen pioner innen elektroniskmusikk og høstet også bredanerkjennelse i hjemlandet.

21.30 Bokprogrammet(3) I Ingvar Ambjørnsens nyebok «Natten drømmer omdagen» bærer det til skogs fraførste side.

22.00 NRK nyheter22.10 Urix22.30 Ein russisk rebell

Fi. dokumentar.23.20 Kvinnene i Tunis

Sv. dokumentar.23.50 Oljas mørke historie (r)00.40 Ut på tur tilHelgeland (r)

01.40 Oddasat (r)01.55-05.15 Distriktsnyheter(r)

06.30 Nyhetsmorgen 06.55 God morgen Norge10.00 God morgen Norge (r) 11.45 Ettermidda-gen (r) 13.10 Supernanny (r) 14.10 BeverlyHills 90210 (r) 15.00 Raising Hope 15.30 Rai-sing Hope 16.00 Home and Away 16.30 Homeand Away 17.00 En moderne familie (r) 17.30Ettermiddagen18.30 Nyhetene18.45 Været18.50 Sportsnyhetene19.00 Ettermiddagen19.30 Hotel Cæsar

(54) Norsk såpeopera. Runa og Storm skalha kosedag, men Runa kollapser og havnerpå sykehuset igjen. Nyhetene hun får der erikke gode. Runa trenger en ryggmargsdonor.

20.00 Pengene på bordet(10) Underholdningsprogram. Nora har medseg faren Geir, og håper at en god miks avkunnskaper skal være veien til den storepengegevinsten.

21.00 Nyhetene21.20 Været21.25 Sportsnyhetene21.40 Grey's Anatomy

(22) Am. dramaserie.22.40 Privat praksis

(13) Am. dramaserie.23.35 Jakten på kjærligheten (r)00.30 Brothers & Sisters01.20 Medium (r)02.05 Criminal Minds (r)02.50 The Cleaner (r)03.40 Sons of Anarchy04.25 Damages05.05 En moderne familie (r)05.30 Kontoret (r)05.55-06.00 Sonen

06.00 Se opp for Susan (r) 06.30Alle elsker Raymond (r) 07.00Tvins 2012 08.30 I gode og ondedager 09.20 Oprah (r) 10.10 Dr.Phil (r) 11.05 Dr. Phil 12.00Oprah (r) 13.00 Luksusfellen Sve-rige (r) 14.00 Redningsskøyta (r)14.30 Landsfareren (r) 15.30 TopChef (r) 16.30 Alle elsker Ray-mond (r) 17.00 The Mentalist (r)18.00 Bones (r)

(42) Am. krimserie.18.55 Luksusfellen Sverige

(1) Sv. livsstilsprogram.20.00 Redningsskøyta

(18) Norsk dokumentarserie.20.30 Kjendisbarnevakten

(2) Toralv Maurstad og Beatetar med Trym, Alexander, Tirilog Leona hjem til Holmenkol-len i ett døgn, og på agendaener blant annet vedhogst, golfog yoga.

21.30 Homsepatruljen(3) Fritz Aanes, nordlendingbosatt på Slattum, er bryter oglar aldri en sjanse til å spraderundt i bar overkropp gå fraseg.

22.30 Paradise Hotel Dan-mark

23.20 Sex og singelliv (r)23.55 Sex og singelliv (r)00.35 Kongen av Queens (r)01.05 Bones (r)01.55 The Mentalist (r)02.55 Mercy (r)03.55 Robinsonekspedisjo-nen 2011 (r)

05.05 Trust Me

06.05 Magikerne på WaverlyPlace (r) 06.30 Steg for steg (r)06.55 Steg for steg (r) 07.20What I Like About You (r) 07.45America's Funniest Home Videos(r) 08.10 America's FunniestHome Videos (r) 08.35 Densyvende himmel 09.25 Hunde-hviskeren (r) 10.15 4-stjernersmiddag (r) 11.05 Will & Grace (r)11.30 Christine (r) 11.55 CougarTown (r) 12.20 Friends (r) 12.50Slankekrigen (r) 14.45 One TreeHill (r) 15.40 Christine (r) 16.10Happy Endings (r) 16.40 CougarTown (r) 17.10 Friends 17.40 Twoand a Half Men18.05 The Big BangTheory (r)

18.30 The Big BangTheory (r)

19.00 America's FunniestHome Videos (r)

19.30 Gøy på landet(18) Norsk realityserie.

20.30 Sinnasnekker'n(4) Norsk underholdningsserie.

21.30 CSI: Miami(11) Am. krimserie.

22.30 CSI (r)23.30 Castle (r)00.25 CSI: Miami (r)01.20 Special Victims Unit (r)02.20 CSI (r)03.10 Human Target (r)04.00 Castle (r)04.45 Friday Night Lights (r)05.35-06.00 Steg for steg(r)

05.35Morgensending10.55 No program14.00 Alf14.30 Ricky Gervais Show14.55 Ricky Gervais Show15.20 Dallas16.10 Jessica Fletcher17.00 Glamour17.25Women Behind

Bars18.15 Forensic Files18.40 Forensic Files19.10 Fødestuen20.10 Deals from the Dark

Side20.35 Curious and Unusu-

al DeathsTrapped in Death.

21.00 På andre siden avfengselscellen

22.00 Lov og orden: NewYork

22.50 Evil Up Close23.40 Forensic Files00.10 Forensic Files00.35Women Behind

Bars01.25 Nattsending

07.00 La Liga09.00 La Liga11.00 La Liga

Kamper fra Spaniasbeste fotballiga.

13.00 La LigaKamper fra Spaniasbeste fotballiga.

15.00 La LigaKamper fra Spaniasbeste fotballiga.

17.00 La LigaKamper fra Spaniasbeste fotballiga.

19.00 La LigaKamper fra Spaniasbeste fotballiga.

21.00 La LigaWorldHighlights.

22.00 Serie A: The ShowHøydepunkter fraSerie A.

22.30 La LigaKamper fra Spaniasbeste fotballiga.

00.30-02.20 La LigaKamper fra Spaniasbeste fotballiga.

06.15Morgensending09.15 Judge Judy (r)09.40 Judge Glass (r)10.05 Charmed (r)10.55 Ugly Betty (r)11.50 Gossip Girl (r)12.45 Gilmore Girls (r)13.45 Judge Judy14.10 Judge Glass14.35 Ungemødre Dan-

mark (r)15.10 Ungemødre (r)15.40 Hus til salgs (r)16.45 Verdens strengeste

foreldre (r)18.00 Cupcake-krigen19.00 Ungemødre Dan-

mark (r)19.30 Ungemødre (r)20.00 Forbindelser20.30 Bunheads21.30 Slankekrigen23.20 Forbindelser (r)23.50 Cold Case (r)00.45Medium (r)01.40 The Closer (r)02.35 Charmed (r)03.25 Nattsending

06.20Morgensending12.35 Skattejegerne (r)13.30 Pantelånerne i

Detroit (r)14.00 Lagerkrigen (r)14.25 Two and a Half

Men14.55 Top Gear (r)15.55 Pantelånerne i Las

Vegas (r)16.25 Skattejegerne (r)17.20 Dusørjegeren (r)17.50 Grensevakten (r)18.20 Pantelånerne i

Detroit (r)18.50 Top Gear (r)20.00 Lagerkrigen (r)20.30 Pantelånerne i Las

Vegas (r)21.00 Fritt fall22.00 CarWarriors23.00 The Big Bang Theo-

ry (r)23.30 The Big Bang Theo-

ry (r)24.00 Top 20 Countdown

(r)00.55 Nattsending

19.30 Bondi Beach (r)(13) Austr. realityse-rie.

19.55 Leger i praksis(3) Br. dokumentarse-rie.

20.45 Kates affærar(6) Am. dramaserie.Marcus, en ung, krea-tiv oppfinner, blir des-perat når sjefen hansvil sparke ham frajobben. Kate måmegle i den sværtkrevende saken.

21.25 Dama til Hans OlavLahlum (r)(3) Underholdnings-program.

21.55 Top Gear (r)(2) Br. motormagasin.

22.55 Luther (r)(5) Br. krimserie. Konatil en kunsthandler ertatt som gissel.

23.55 Boardwalk Empire(r)

00.55 Nattsending

06.30 Fantorangen07.00 Supermorgen09.30 Kuraffen10.30 Drømmehagen (r)11.00 Superstrekar13.30 Supernytt (r)13.40 Dyrehjelperne (r)14.10 Bevinget (r)14.30 Ekkel og Lekker (r)14.45M.I. High (r)15.15 Brødrene Dalton (r)15.25 iCarly (r)15.50 iCarly (r)16.10 Big Time Rush (r)16.35 Spionligaen (r)17.00Mánáid-tv17.15 Chumballene (r)17.30 Frode Flodhest (r)17.35 Bosse (r)17.45 Timmy-tid (r)18.00 Ridder Mikkel18.10 Frøken Fridas hel-

sprøe eventyr (r)18.20 Fride på skipet (r)18.35 Brødrene Dalton (r)18.50 Supernytt19.00-19.30 Dyrehjelper-

ne

06.00Morgensending13.45 Lilyhammer (r)14.30 I dödens väntrum

Sv. film fra 1946.16.00 Rapport16.05 Gomorron Sverige16.30 En andra chans17.00 En andra chans17.30 Sverige idag17.55 Sportnytt18.00 Rapport18.10 Regionala nyheter18.15 Go'kväll19.00 Kulturnyheterna19.15 Regionala nyheter19.30 Rapport20.00 Ung & bortskämd21.00 Par i terapi22.00 Dox: Bully23.30 Rapport23.35 Järnets änglar01.25 Rapport01.30 Lilyhammer (r)02.15 Rapport02.20 Homeland (r)03.10 Rapport03.15 Nattsending

08.05Morgensending14.30 Jonas löfte (r)15.00 Han hejdade tidvå-

gen (r)15.35Merlin (r)16.20 Fritt fall (r)16.50 Fotbollskväll (r)17.20 Nyhetstecken17.30 Oddasat17.45 Uutiset18.00 Skitiga städer

genom historien18.50 Glömda brott19.00 Vem vet mest?19.30Magnus och Petski20.00Min sanning:

Gudrun Schyman21.00 Aktuellt21.40 Kulturnyheter21.45 Regionala nyheter21.55 Nyhetssamman-

fattning22.00 Sportnytt22.15 Korrespondenterna22.45 Entourage23.15 Kulturnyheterna23.30 Säkert! (r)00.30 Nattsending

05.10Morgensending09.40 Giuliana & Bill10.30 How Do I Look? (r)11.20 Amazing Race (r)12.10 The Talk13.00 Brothers & Sisters

(r)13.50 Frustrerte Fruer (r)14.40 Privat praksis (r)15.30 Grey's Anatomy (r)16.20 Glee (r)17.10 The Hills17.40 Say Yes to the Dress

– Big Bliss18.10 Amazing Race19.00 How Do I Look?20.00 Got to Dance21.00 Say Yes to the Dress

– Big Bliss (r)21.30 Supernanny (r)22.25 Eataholics23.25 Hotel Cæsar23.55 The Hills (r)00.25 Koneklubben01.15 Koneklubben02.05 Koneklubben02.55 Nattsending

06.00 Review07.00 News07.30 Premier League (r)09.30 Netbusters10.00 AGOTH (r)10.30 Premier League (r)12.30 Netbusters13.00 News13.30 Klassikeren: Nor-

wich – Liverpool 93/94(r)

14.00 Football Today16.00 Being: Liverpool (r)17.00 Premier League19.00 News19.30 Championship-run-

den20.40 Den engelske liga-

cupenLeeds – Everton.Direkte.

23.00 News23.30 Klassikeren: Nor-

wich – Liverpool 93/94(r)

24.00 Review of the Sea-son 08/09 (r)

01.00 Nattsending

09.15Morgensending12.30M*A*S*H (r)13.00M*A*S*H (r)13.30 Zebra Grand Prix (r)14.30 Crash Course (r)15.00MacGyver (r)16.00 Scrubs (r)16.30 Scrubs (r)17.00 South Park (r)17.30 South Park (r)18.00 That '70s Show (r)18.30 That '70s Show (r)19.00 Pizzagjengen (r)19.30 Sent med Simen

Sund (r)20.00 Little Britain20.30 Torsdag kveld fra

Nydalen21.30 Nattskiftet22.00 Sent med Simen

Sund22.30 Klovn (r)23.00 Criminal Minds (r)23.55 OZ01.05 Sent med Simen

Sund (r)01.35 Rush02.35 Nattsending

06.00Morgensending14.30 How I Met Your

Mother (r)15.00 Family Guy (r)15.30 Simpsons (r)16.00 Simpsons (r)16.30 The Fresh Prince of

Bel-Air (r)17.00 Kongen av Queens

(r)17.30 Program ikke fast-

satt18.00 How I Met Your

Mother (r)18.30 Family Guy (r)19.00 Simpsons (r)19.30 Simpsons (r)20.00 Two and a Half

Men (r)20.30 Ice Road Truckers (r)21.30 Storage Hunters22.00 Storage Hunters22.30 Bomb Patrol:

Afghanistan23.30 Family Guy (r)24.00 Family Guy (r)00.30 Nattsending

13.45 UEFA ChampionsLeague (r)

15.30MUTV: U18 (r)17.15MUTV: Premier Lea-

gueLiverpool – Manches-ter United.

19.00 Futbol MundialFotballmagasin.

19.30MUTV: Inside Car-rington

20.00MUTV: The BigMatchManchester United-legender diskutererog ser gjennom høy-depunkter fra klub-bens sist spilte kamp.

20.30 UEFA ChampionsLeague (r)Barcelona – SpartakMoskva.

22.15-00.00MUTV: Pre-mier League (r)Liverpool – Manches-ter United.

07.05Morgensending10.05 According to Jim10.35McLeods døtre11.25 Legene12.15 En, to, tre – oppus-

sing! (r)13.10 Drømmedesign (r)14.05 NYPD Blue (r)14.55Murdoch-mysteri-

ene (r)15.50 Gordon Ramsay

rydder opp (r)16.55 Et nytt liv på landet

(r)17.55 Drømmedesign (r)19.00 CSI: Miami20.00 Sporløst forsvunnet21.00 Hairy Bikers Europa

rundt22.10 Drømmedesign23.15 Gordon Ramsay

rydder opp (r)00.20 Letterman01.20 According to Jim (r)01.50 According to Jim (r)02.20 Sporløst forsvunnet

(r)03.15 Nattsending

19.45: Ut på tur til Helgeland 20.45: Mitt liv19.30: Hotel Cæsar 20.30: Kjendisbarnevakten20.30: Sinnasnekker'n

Page 23: ALTAPOSTEN-25.9.12

Tirsdag . september 1

ONSDAG 26. SEPTEMBER

©Un

iver

sum

RADIODagsnytt hver halvtime kl.06.00-08.30, ellers hver

hele time, unntatt kl. 17.00 og 18.00. Fly-tende nyheter inn i direkteflatene mellom kl.09.00-15.00. 09.03 Nitimen 11.05 Lønsj medRune Nilson 12.00 Norgesglasset 14.03 Distr.prgm. 17.00 Her og nå 18.30 Superblokka19.03 Kveldsåpent 19.45 4·4·2 NM fotballsemifinale menn 22.00 Dagsnytt med værmel-ding 22.05 4·4·2 NM fotball semifinale menn22.30 Kveldsmat 00.05 Nattønsket 02.03 Her-reavdelingen 04.03 Spill våken 05.33 Morge-nandakt 05.45 Værmelding med varsel for fis-kebankene

Dagsnytt hver halvtime kl.06.00-08.30, ellers hver

hele time, unntatt kl. 17.00 og 18.00. 09.03Ekko – et aktuelt samfunnsprogram 11.03RadioSelskapet 12.30 Nyhetslunsj 13.03 Spil-lerom 13.30 NRK Sápmi 14.03 Kulturhuset16.30 Kulturnytt 17.30 Ekko – et aktuelt sam-funnsprogram 18.00 Dagsnytt atten 19.03Kurer 19.30 Musikk i P2 – Trondheim kammer-musikkfestival 21.03 Musikk i brennpunktet22.00 Dagsnytt med værmelding 22.05 P2sBlå Mix 00.05 Notturno

Dagsnytt kl. 06.00, samt 20.00,21.00 og 23.00. Deretter kl.02.00, 04.00 og 05.00. 09.00

Miksteip 11.00 Radioresepsjonen 13.00P3nyheter 13.05 Popsalongen 15.00 VerdensRikeste Land 17.00 Hallo P3 20.03 Lydverket21.03 Urørt 23.03 DJ Friendly 24.00 P3natt02.03 Radioresepsjonen 04.03 P3natt 05.03P3natt

Nyheter hver halvtime kl. 06.00-19.00 og hver time kl. 19.00-24.00. 10.00 God formiddag

14.00 God ettermiddag 18.00 Norgesmagasi-net 19.00 Popcorn 20.03 Edda 20.05 Aspiran-tene 21.15 Radio Norge kvelden – kultur 23.15Radio Norge kvelden – flerkultur 24.00 Nattmiks

Nyheter hver hele time 06:00-24:00, hver halvtime 06:00-09:00og 15:00-17:00. Utvidet nyhets-

sending kl. 07:30. P4-Kultur ca. kl. 12:45 og14:45. P4-sport ca. kl. 06:50, 08:08, 09:08,15:03 og 16:03. Nyheter på samisk kl. 19:58.10.00 Poplunsj 12.00 P4 direkte 15.00 Midt iTrafikken 17.30 Sytten Tretti 18.00 Taxi 19.30Barnas Beste 20.00 Download 21.00 Kveldss-howet 23.00 Misjonen med Antonsen og Gol-den 24.00 Lyden av P4 02.30 Sytten Tretti03.00 Download 04.00 Lyden av P4

07.00 Morgennytt 10.00 Hvem tror du at duer? (r) 11.00 NRK nyheter 11.05 Nye triks (r)12.00 NRK nyheter 12.15 Herskapelig red-ningsaksjon (r) 13.00 NRK nyheter 13.05 Før-kveld (r) 13.45 Svenske hemmeligheter (r)14.00 NRK nyheter 14.05 Ut i naturen (r)14.30 Bondeknølen (r) 15.00 NRK nyheter15.10 Hygge i Strömsö (r) 15.50 Med film tilfolket (r) 16.00 NRK nyheter 16.10 Tore på spo-ret (r) 17.00 NRK nyheter 17.10 Snakkis 17.25Glimt av Norge (r) 17.40 Oddasat – nyheter påsamisk17.55 Tegnspråknytt18.00 Førkveld18.40 Distriktsnyheter19.00 Dagsrevyen19.45 4-4-2: Veien til Ullevaal

Semifinale Tromsø – Molde. Direkte.20.50 Vikinglotto20.55 4-4-2: Veien til Ullevaal

Semifinale Tromsø – Molde.22.00 Barnets beste

(3) Norsk dokumentarserie. Overnattingsbe-søk er viktig for far, mens fostermor er usik-ker på om 3-åringen er klar.

22.40 Glimt av NorgeBrynesteinen frå Eidsborg.

22.55 Lofoten fra luften (r)23.00 Kveldsnytt23.15 Nasjonalgalleriet (r)23.45 The Spiral (r)00.35 Snarveg til lykke (r)01.05 Ut på tur til Helgeland (r)02.05 Boardwalk Empire (r)03.00 Aktuelt (r)03.45 Landeplage (r)04.15 Nye triks (r)05.05-05.45 Førkveld (r)

09.10 Løysingar for framtida (r)10.00 Oddasat – nyheter påsamisk (r) 10.15 Distriktsnyheter(r) 13.35 Pakket og klart (r)14.05 Bakrommet (r) 14.35Aktuelt (r) 15.05 Urix (r) 15.25Dallas 16.15 Jessica Fletcher (r)17.00 Derrick (r)18.00 Dagsnytt atten19.00 Mitt liv (r)

(3) Arne Nordheim.19.45 Underveis

(1) Norsk livssynsserie. Forfire år siden oppdaget SolveigEgeland hvor mye søppel somkastes ut i sjøen. Det ble star-ten på et sterkt engasjement,og et prisbelønt kunstprosjektom gjenbruk og håp.

20.15 Aktuelt21.00 Dagsrevyen 2121.30 Status Norge:Bondelandet(3) Norsk dokumentarserie. PåAndøya skal bonden Eirikprøve melkerobot for førstegang, mens odelsjenta There-se drømmer om eget småbruk.Er det en framtid for norskjordbruk, mot alle odds?

22.00 NRK nyheter22.10 Urix22.30 Lydverket

(3) Karpe Diem er programle-dere for kveldens sending.

23.00 Krigen du ikkje ser (r)00.35 Ein russisk rebell (r)01.30 Oddasat (r)01.45-05.05 Distriktsnyheter(r)

06.30 Nyhetsmorgen 06.55 God morgen Norge10.00 God morgen Norge (r) 11.45 Ettermidda-gen (r) 13.10 Supernanny (r) 14.10 BeverlyHills 90210 (r) 15.00 Raising Hope 15.30 Rai-sing Hope 16.00 Home and Away 16.30 Homeand Away 17.00 En moderne familie (r) 17.30Ettermiddagen18.30 Nyhetene18.45 Været18.50 Sportsnyhetene19.00 Ettermiddagen19.30 Hotel Cæsar

(55) Norsk såpeopera.20.00 20.00 med Raske Menn

(5) Underholdingsprogram.21.00 Nyhetene21.20 Været21.25 Sportsnyhetene21.40 Dokument 2: Djeveldans

Norsk dokumentar. Marius Sørensen ogMaria Eikenes er begge barn av rusmisbru-kere. I denne dokumentaren forteller de sinehistorier fra en barndom med angst, frykt ogskam. Filmen tar for seg et samfunnspro-blem som er større og mer omfattende ennde fleste aner, og de menneskelige omkost-ningene er enorme.

22.40 Harde fakta23.10 Pengene på bordet (r)00.10 Blue Bloods01.00 Numbers01.50 Criminal Minds (r)02.35 The Cleaner (r)03.25 Sons of Anarchy04.10 Damages05.00 En moderne familie (r)05.20 Kontoret (r)05.45-06.00 Sonen

06.00 Se opp for Susan (r) 06.30Alle elsker Raymond (r) 07.00Tvins 2012 08.30 I gode og ondedager 09.20 Oprah (r) 10.10 Dr.Phil (r) 11.05 Dr. Phil 12.00Oprah (r) 13.00 Luksusfellen Sve-rige (r) 14.00 Redningsskøyta (r)14.30 Kjendisbarnevakten (r)15.30 Top Chef (r) 16.30 Alleelsker Raymond (r) 17.00 TheMentalist (r)18.00 Bones (r)

(43) Am. krimserie.18.55 Luksusfellen Sverige

(2) Sv. livsstilsprogram.20.00 Redningsskøyta

(19) Norsk dokumentarserie.20.30 Luksusfellen

(5) Norsk livsstilsserie.21.30 Boligjakten

(4) Norsk livsstilsprogram.Denne uken tar Siri turen opptil Hans Christians bakgård,Trondheim, hvor vi møter ekte-paret Terje og Alise.

22.30 Paradise Hotel Dan-mark(27) Da. realityprogram.

23.20 Sex og singelliv (r)(87) Am. komiserie.

23.55 Sex og singelliv (r)(88) Am. komiserie.

00.35 Kongen av Queens (r)(17) Am. komiserie.

01.05 Bones (r)02.00 The Mentalist (r)02.55 S.I.S

SIS. Am. actionfilm fra 2008.04.35 Weeds (r)05.05 Lov og orden (r)

06.00 Magikerne på WaverlyPlace (r) 06.25 Steg for steg (r)06.50 Steg for steg (r) 07.15What I Like About You (r) 07.40America's Funniest Home Videos(r) 08.05 America's FunniestHome Videos (r) 08.30 Densyvende himmel 09.20 Hunde-hviskeren (r) 10.10 4-stjernersmiddag (r) 11.00 Will & Grace (r)11.25 Christine (r) 11.50 CougarTown (r) 12.20 Friends (r) 12.50Slankekrigen (r) 14.45 One TreeHill (r) 15.40 Christine (r) 16.10Happy Endings (r) 16.40 CougarTown (r) 17.10 Friends 17.40 Twoand a Half Men18.05 The Big BangTheory (r)

18.30 The Big BangTheory (r)

19.00 America's FunniestHome Videos (r)

19.30 Gøy på landet20.30 Kompani Karlsen

(3) Norsk underholdning.21.30 I kveld med YLVIS

(5) Norsk talkshow.22.30 Episodes23.05 Castle (r)23.55 CSI: Miami (r)00.50 Special VictimsUnit (r)

01.45 CSI (r)02.40 Human Target (r)03.35 Castle (r)04.20 Friday Night Lights (r)05.05 Steg for steg (r)05.30-06.00 Steg for steg (r)

05.30Morgensending08.45 LionMan09.15 Columbo10.35 Glamour10.55 No program14.00 Alf14.25 Ricky Gervais Show14.55 Ricky Gervais Show15.20 Dallas16.15 Jessica Fletcher17.00 Glamour17.25Women Behind

Bars18.15 Forensic Files18.40 Forensic Files19.05 Fødestuen20.05 Sykehuset20.35 Sykehuset21.05 Oppdrag: Misbruk22.00 Lov og orden: New

York22.50 Forensic Investiga-

tors23.40 Forensic Files00.10 Forensic Files00.35Women Behind

Bars01.25 Nattsending

07.00 La Liga09.00 La Liga11.00 La Liga

Kamper fra Spaniasbeste fotballiga.

13.00 La LigaKamper fra Spaniasbeste fotballiga.

15.00 La LigaKamper fra Spaniasbeste fotballiga.

17.00 La LigaKamper fra Spaniasbeste fotballiga.

19.00 La LigaKamper fra Spaniasbeste fotballiga.

21.00 La LigaKamper fra Spaniasbeste fotballiga.

23.00 La LigaKamper fra Spaniasbeste fotballiga.

01.00-02.50 La LigaKamper fra Spaniasbeste fotballiga.

06.15Morgensending09.40 Judge Glass (r)10.05 Charmed (r)10.55 Ugly Betty (r)11.50 Gossip Girl (r)12.45 Gilmore Girls (r)13.45 Judge Judy14.10 Judge Glass14.35 Ungemødre Dan-

mark (r)15.10 Ungemødre (r)15.40 Hus til salgs (r)16.45 Verdens strengeste

foreldre (r)18.00 Cupcake-krigen19.00 Ungemødre Dan-

mark (r)19.30 Ungemødre (r)20.00 Forbindelser20.30 Pretty Little Liars21.30 Ekstrem oppryd-

ding22.30 Project Accessory23.30 Forbindelser (r)24.00 Cold Case (r)01.00Medium (r)01.55 The Closer (r)02.50 Nattsending

06.20Morgensending12.35 Skattejegerne (r)13.30 Pantelånerne i

Detroit (r)14.00 Lagerkrigen (r)14.30 Two and a Half

Men14.55 Top Gear (r)15.55 Pantelånerne i Las

Vegas (r)16.25 Skattejegerne (r)17.20 Dusørjegeren (r)17.50 Grensevakten (r)18.20 Pantelånerne i

Detroit (r)18.50 Top Gear (r)20.00 Lagerkrigen (r)20.30 Pantelånerne i Las

Vegas (r)21.00 Fikserne (r)21.30 Politiet UK22.30 Strike Back23.30 The Big Bang Theo-

ry (r)24.00 The Big Bang Theo-

ry (r)00.30 Nattsending

19.30 Bondi Beach (r)19.55 JessicaWatson –

aleine på havet(2) Br. dokumentar.

20.45 Skolen(6) Br. dokumentarse-rie.

21.35 18 år og begravel-sesagent (r)Br. dokumentar.

22.00 Trygdekontoret(3) Norsk debattpro-gram.

22.40 Ondt blod i NewYork (r)(1) Am. dramaserie.1860-årene i den skit-ne irske bydelen FivePoints på Manhattan,New York. Den unge,grovbarkede politi-mannen Kevin Corco-ran patruljerer i farli-ge omgivelser for åbevare freden i områ-det.

00.05 Leger i praksis (r)00.55 Nattsending

06.30 Fantorangen07.00 Supermorgen09.30 Kuraffen10.30 Drømmehagen (r)11.00 Superstrekar13.30 Supernytt (r)13.40 Dyrevenn (r)14.10 Bevinget (r)14.30 Ekkel og Lekker (r)14.45Mini-kryp (r)14.50M.I. High (r)15.15 Brødrene Dalton (r)15.25 iCarly (r)15.50 iCarly (r)16.10 Big Time Rush (r)16.35 Spionligaen (r)17.00Mánáid-tv – Samisk

barne-tv17.15 Chumballene (r)17.30 Frode Flodhest (r)17.35 Bosse (r)17.45 Timmy-tid (r)18.00 Kråkeklubben18.20 Dykk Olli, dykk (r)18.35 Superkviss (r)18.50 Supernytt19.00-19.30 Dyrevenn

06.00Morgensending14.10 Peter Pan

Am. film fra 2003.16.00 Rapport16.05 Gomorron Sverige16.30 Indien – ett land i

förändring17.25Mitt i naturen – tit-

tarfilm17.30 Sverige idag17.55 Sportnytt18.00 Rapport18.10 Regionala nyheter18.15 Go'kväll19.00 Kulturnyheterna19.15 Regionala nyheter19.30 Rapport20.00 Uppdrag gransk-

ning21.00 Bergmans video21.45 Danne och Bleckan22.00 Fatta katastrofen22.30 Barnet och orden –

om språk i förskolan23.00 Rapport23.05 Fem döttrar (r)23.55 Dox: Bully (r)01.25 Nattsending

08.10Morgensending14.00 Topboy – en hulig-

anberättelse (r)15.00 Ibsens kvinnor (r)15.35Magnus och Petski

(r)16.05 Året i trädgården16.35 Agenda (r)17.20 Nyhetstecken17.30 Oddasat17.45 Uutiset18.00 Skitiga städer

genom historien18.50 Glömda brott (r)19.00 Vem vet mest?19.30 Pop och politik (r)20.00 Trädgårdsonsdag20.30 Jonas löfte21.00 Aktuellt21.40 Kulturnyheter21.45 Regionala nyheter21.55 Nyhetssamman-

fattning22.00 Sportnytt22.15 Babel (r)23.15 Kulturnyheterna23.30 Ballroom dancer (r)00.30 Nattsending

05.00Morgensending09.40 Giuliana & Bill10.30 How Do I Look? (r)11.20 Amazing Race (r)12.10 The Talk13.00 Brothers & Sisters

(r)13.50 Frustrerte Fruer (r)14.40 Privat praksis (r)15.30 Grey's Anatomy (r)16.20 Glee (r)17.10 The Hills17.40 Say Yes to the Dress

– Big Bliss18.10 Amazing Race19.00 How Do I Look?20.00 The X Factor21.00 Say Yes to the Dress

– Big Bliss (r)21.30 The Sisterhood of

the Travelling PantsAm. komedie fra2005. (11 år)

23.40 Hotel Cæsar00.10 The Hills (r)00.40 Oscar and Lucinda03.05 Bad Girls Club (r)03.35 Nattsending

06.00 Fan Zone07.00 News07.30 Klassikeren: Fulham

–Man City 10/11 (r)09.30 Review10.30 Premier League (r)12.30 Netbusters13.00 News13.30 Championship-run-

den (r)14.00 Football Today16.00 Fan Zone17.00 Premier League (r)19.00 News19.45 Championship-run-

den (r)20.40 Den engelske liga-

cupenManchester United –Newcastle. Direkte.

23.00 News23.30 Barclays Premier

LeagueWorld24.00 Goals of the Season

08/09 (r)01.00 Klassikeren: Arsenal

– Chelsea 09/10 (r)03.00 Nattsending

06.00Morgensending12.30M*A*S*H (r)13.00M*A*S*H (r)13.30 Zebra Grand Prix (r)14.30 Crash Course (r)15.00MacGyver (r)16.00 Scrubs (r)16.30 Scrubs (r)17.00 South Park (r)17.30 South Park (r)18.00 That '70s Show (r)18.30 That '70s Show (r)19.00 Pizzagjengen (r)19.30 Sent med Simen

Sund (r)20.00 Sveriges verste bil-

fører21.00 Sveriges verste bil-

fører22.00 Sent med Simen

Sund22.30 Klovn (r)23.00 Criminal Minds (r)23.55 OZ01.05 Sent med Simen

Sund (r)01.35 The Dudesons02.05 Nattsending

06.00Morgensending15.00 Family Guy (r)15.30 Simpsons (r)16.00 Simpsons (r)16.30 The Fresh Prince of

Bel-Air17.00 Kongen av Queens

(r)17.30 Kongen av Queens

(r)18.00 How I Met Your

Mother (r)18.30 Family Guy (r)19.00 Simpsons (r)19.30 Simpsons (r)20.00 Two and a Half

Men (r)20.30 Two and a Half

Men (r)21.00 Two and a Half

Men (r)21.30 National Security

Am. actionkomediefra 2003. (15 år)

23.10 Family Guy (r)23.40 Family Guy (r)00.10 Cops (r)00.45 Nattsending

13.45 UEFA ChampionsLeague (r)

15.30 UEFA ChampionsLeague (r)

17.15MUTV: Premier Lea-gue (r)

19.00 Futbol Mundial (r)19.30MUTVMatchday

LiveAnalyser og intervjuerfra Manchester Uni-teds egen TV-kanal,direkte.

20.45 UEFA ChampionsLeague (r)Bayern München –Valencia.

22.45MUTVMatchdayLiveAnalyser og intervjuerfra Manchester Uni-teds egen TV-kanal,direkte.

23.30-00.00MUTVMatchday ReviewTilbakeblikk på Manc-hester Uniteds sistspilte kamp, direkte.

07.05Morgensending10.05 According to Jim10.35McLeods døtre11.25 Legene12.15 En, to, tre – oppus-

sing! (r)13.10 Drømmedesign (r)14.05 NYPD Blue (r)14.55Murdoch-mysteri-

ene (r)15.50 Gordon Ramsay

rydder opp (r)16.55 Et nytt liv på landet

(r)17.55 Drømmedesign (r)19.00 CSI: Miami20.00 Sporløst forsvunnet21.00 Storbyer med

Anthony Bourdain22.05 Drømmeprosjekter23.10 Gordon Ramsay

rydder opp (r)00.15 Letterman01.15 According to Jim (r)01.45 According to Jim (r)02.15 Sporløst forsvunnet

(r)03.10 Nattsending

22.00: Barnets beste 21.30: Status Norge: Bonde..20.00: 20.00 med Raske Menn 21.30: Boligjakten22.30: Episodes

Page 24: ALTAPOSTEN-25.9.12

tr

TEGNESERIER Tirsdag . september 1

- Nei, ho har nok bare funnet seg en annen kavaler, flirte Plassbakk kallenog stakk skjegget allvitende ut i været. - Du skjønner du er snart forgammel, du Tore nå. Tore snufset og var på gråten igjen. - Neiggu om je erfor gammal, men je trur at ho itte elsker meg lenger, sa han og tørket segopp i øyet med fingerknoken.

- Hu har vel itte elsket deg stor før heller, veit je, pep Myrenggubben ogsnøt seg. - Du har itte mye å tape om du mister ho. - Stopp, folkens, vi skalitte legge stein til byrden, sa Bustenskjold mandig. - Hadde vi hatt enkaffekjel og en liten kolekvinter, skulle vi laget en liten kosestund her påstranda til trøst og oppmuntring for oss all, sa han.

TV NORD Hele F innmarks TV-kanal !

FM 106,9 Din lokalradio!

På fi ber- og kabel-tv ser du TV Nord hele døgnet, sendingene starter hv me. På RiksTV ser du TV Nord fra kl. 17:30 l midna hver dag.

Radio Alta sendes direkte hver dag fra klokken 07.00 l l fredag. Vi gir deg de siste nyhetene,

reportasjer, meldinger, konkurranser - og mye god musikk!

TV-Bingo hv rsdag kl. 21:00

Radiobingo hver onsdag kl. 21:00

Tlf. 78 45 67 77 [email protected]

Tlf. 78 45 67 89 [email protected]

PONDUS

NEMI

ZITS

JENS VON BUSTENSKJOLD

MEDIEHUSET ALTAPOSTENBoks 1193, Sentrum, 9504 Alta

Altaposten er en fri og uavhengig avis for Alta, Loppa og Kautokeino.

Utgiver: Nordavis AS Ansvarlig redaktør: Rolf E. Lund

Direktør: Tor Sara

Sentralbord 78 45 67 00

Abonnement/Faktura/Kundesenter .......... 78 45 67 01Annonse bedrift .......................................... 452 07 272Annonse privat ............................................ 452 07 240 Faks annonseavd ........................................ 78 45 67 40Faks redaksjon ............................................ 78 45 67 41

E-POSTADRESSER (Husk å oppgi navn & adresse)[email protected], [email protected],[email protected], [email protected],[email protected]

Debatt: [email protected] Alta: ([email protected])TV Nord: ([email protected])

Bankgiro ................................................ 6420.05.74042

ABONNEMENTKvartal 3 mnd .................................................... kr 560 Halvår ................................................................ kr 1.005Årsabonnement ................................................ kr 1.910 Bedriftsabonnement ........................................ kr 2.865Studentab.: Elektronisk .................................... kr 290 Papiravis ...................... ÷ 20% på ord. prisEvt. budtillegg/fl ytillegg, pr. år ....................... kr 250

Ikke fått avisa: Send SMS til AP AVIS 2399. Husk, navn, adresse og dato.

Det betales gjeldende pris for den prisperioden man får avisen levert. (Endring normalt v/årsskifte)

ÅPNINGSTIDERMandag–torsdag ......................................kl 0800–1530Fredag .......................................................kl 0800–1500

DIREKTELINJER Mobil

Direktør Sara, Tor ........................................................911 38 742

Ansvarlig redaktørLund, Rolf Edmund ....................................... 901 37 819

Økonomisjef Andersen, Irene............................................. 917 32 171

ØkonomimedarbeiderSimensen, Lisbeth E...................................... 917 64 570

BudansvarligKjellmo, May Lillian ......................................907 49 238

AbonnementKarlsen, Bjørg Flage.....................................78 45 67 01

IT-konsulentPaulsen, Tom Hugo .......................................952 34 509 ([email protected])

Redaksjonen ([email protected])

Politisk redaktørMjøen, Jarle ..................................................977 76 656

NyhetsredaktørKristensen, Vidar ..........................................900 17 235

SportslederHalvorsen, Frank ...........................................911 38 720

KulturlederOlsen, Lars Richard .......................................952 31 958

JournalisterEilertsen, Kita ................................................482 90 670Ek, Magne (sport).......................................... 908 24 844Grønnevik, Reiulf ..........................................464 71 570Haugen, Odd Magne (redaksjonsass.) ........901 59 329Josefsen, Torill ……………………………………….. 415 13 611Kveseth, Magne............................................. 478 04 411Martinsen, Alf Harald ...................................906 07 194Mortensen, Robin .........................................932 29 664Okstad, Magnus ...........................................934 94 122Reginiussen, Arne .........................................952 45 385Skoglund, Tom............................................... 952 31 456 Steffensen, Karl Eirik (sport)......................... 906 13 617Steine, Jan-Erik .............................................405 50 533Østlyngen, Rune............................................ 915 35 447

Salg og markedsavdelingMarkedssjefReginiussen, Yngve...................................... .452 23 232

MarkedskonsulenterHansen, Jøran .............................................. 464 00 821 Lillegrend, Runa..................................... .......906 48 462 Skorpen, Jan................................................. .930 25 349

ReklameavdelingReklamesjefVesterslett, Ann-Siri ......................................413 37 852

ReklamekonsulenterKristiansen, Jahn Roald................................ 452 76 658Skjalmar, Geir ................................................452 74 088

Produsent/grafi kerIsaksen, Frank Rune..................................... .918 37 815

AnnonsesekretærAune, Maria.................................................. 400 00 692

Førtrykk ([email protected])

ProduksjonsjefJohansen, Tore.............................................. 908 24 955

TrykkeriansvarligJensen, Pål ....................................................922 78 201

TrykkerØyen, Erlend.................................................. 452 78 717

TypograferRomsdal, Trond............................................. 452 70 456 Tangstad, Egil................................................952 00 791

www.altaposten.no

Page 25: ALTAPOSTEN-25.9.12

ANNONSETirsdag . september

3-roms leil. t. l.på Elvebakken. Hvitevarerinngår. Kr 9.000,-/9.000,-.Tlf. 900 17 201

Ønskes leidVi er et rolig par på 25 og26 år, som trenger et sted åbo i Alta. Ikke røyker og vihar ikke hysdyr. Sikker bet.Tlf. 954 90 210

To storeselveierboligtomtermed godkjent utslipps-tillatelse til salg i Lathari.Visning kan avtales i uke39/12.Tlf. 957 31 971

Tusen takkfor alle hilsninger, støtte ogomsorg i forbindelse medmin kjære mann ogvår snille pappa KristianHammaris bortgang ogbegravelse. Tusen takk foralle blomster til hjemmeneog til hans båre.Edith, Arnold, Ågot, Lisbeth,Roger og Vibeke

Gratulerer meddagen til vår lille skatt LucasBergeton. Klem fra mammaog pappa, farmor og farfar iAlta, bestemor og gudfar ogbestefar i Kvænangen.

Live, 3 årEndelig har dagen kommetog det er din tur til å feirebursdag. Gratulerer meddagen godjenta vår!Klemmer fra Martin, Andrea,mamma og pappa.

Elina, 2 årHurra for lillemor som blir2 år! Vi er kjempeglad i deglille venn! Klem fra mammaog pappa. Stor klem tilAudun som også blir 2 åri dag!

Leil. t. leie på AronnesKr. 6500,- i mnd + strøm. 2mnd depositum.Tlf. 906 02 077

Vår kjære far, bror, onkel og venn

Arne Rugaas født 28.07.1929,

sovnet stille inn på Øksfjord sykehjem

21.09.2012.

Gode minner

Fred.

London, Frosta,Tromsø, Hammerfest,

Øksfjord

ToneliseGerd

Øvrige familie

Bisettelse fraØksfjord kirke

fredag 28.09.2012 kl. 12.00.

Attraktiv tomtt. eneb. t. s. sentr. i Gakorivn.Nært til skole, barnehagerog butikker. Rolige oghyggelige omgiv.m/lysløype og turomr. likeved. Tomt: 820 kvm og harferd. veiforb.Tlf. 992 03 573

Leil. ønskes leidGutt på 19, studerer påhøgskolen. Søker leil.snarest. Ikke røyker,sportslig.Tlf. 901 54 984

Lucas Bergeton, 1 årHipp hipp hurra forgodgutten vår som harettårsdag i dag! Vi håper dukoser deg på din aller førstebursdag. Stor klem fratanter, onkler og søskenbarni Trondheim.

Mercedes C180’01-mod. Km.st. 128.000.Defa system, s. + v.hjul.Alle servicer tatt. Eu-godkj.En eier.Tlf. 906 64 925/481 43 440

Vår kjære sønn, bror, onkel og pappa

Jøran Wirkola

født 17.09.1975, døde brått fra oss 12.09.2012.

En trøst i sorgenGud oss gjer,

at den vi elsket ei lider mer.Hvil i fred.

Karin og Arne(mor og far)

Kjæreste Joline

Isabell og Irja(barn)

Tanter, onkler, øvrige familie og venner

Begravelsen har funnet sted i stillhet.

Kjell-Arne † Svein

KateMona

†Vår kjære, gode og snille mamma, søster og tante

Inger Elisabeth Ellila født Svendsen 04.05.1935, sovnet stille inn 20.09.2012.

Du går i fra oss, men blir ikke borte.I våre tanker du fortsatt er.Takk for alle gode stunder.

Olaf Harald og Kjell(søsken)

Øvrige familie og venner

Begraves fra Elvebakken kirke fredag 28.09. kl. 11.00.

AnitaKarl-Tore(barn)

Gunnar

(svigerbarn)

TAKK

TIL LEIE

TIL SALGSGRATULASJONER

ØNSKES LEID

www.altaposten.no

ALTAPOSTEN er en fri og uavhengig lokalavis for Alta, Loppa og Kautokeino.

Send bestilling til [email protected]. Vi må ha studentbevis, fullstending navn og adresse i tillegg til e-postadresse og telefonnummer.

– Livet er lokalt!

Studenttilbud

290,-Elektronisk abonnementpå Altaposten, 1 år

Ord. pris 1.910,-

Alltid tilg

ang

på lokale

nyheter!

:-)

Ny mobilutgave!Test selv på

m.altaposten.no

Ha alltid nyhetene med deg.

Se stillingsannonser på altaposten.no

– Livet er lokalt!

Er du på utkikk etter jobb?

Page 26: ALTAPOSTEN-25.9.12

ANNONSE Tirsdag . september 1

øykehus m/røykutvikler. Røykrør ikke nødvendig.Pris komplett kr 3.990,- m/mva + frakt

Separat røykutvikler kr 1.2 ,- m/mvaSe www.shopacross.no eller ring 469 14 691

Hobbyrøykeriet Normann

Samarbeidspartner:

Regionkorps Finnmark

dirigent PER ANDERSSONfortellere CHARLOTTE GUDDINGSMOMARIEL NIELSENdanser/koreograf L-JAY LUNDE m/elever fra Alta kulturskolesolister: IDA HOLM OLAUSSEN, waldhorn SONDRE HEITMANN, altsaxofon

30. september kl. 14:00 i Alta Kultursal 24. februar kl. 14:00 i Aulaen, Sentrum skole, Vadsø Billettpris: 250,-/150,- Billettsalg: www.altakultursal.no og på konsertsteder.

ME

DIE

HU

SE

T A

LTA

PO

STE

N

Fosterhjem for barn/ ungdom over 12 år

Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat) har som hovedoppgave å gi våre brukere hjelp, støtte og informasjon med god kvalitet uansett hvor de bor i landet. Bufetat er organisert i fem regioner og et direktorat under Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet. Bufetat har ansvaret for det statlige barnevern, familievern og adopsjon.

Jobb

norg

e.no

Ill

ust

rasj

on

sfo

to

Har dere lyst til å bli fosterforeldre? Flere barn og ungdom trenger et nytt hjem for kortere eller lengre tid. Behovet er størst i de kommunene som har videregående skole. Vi søker mennesker som har tid, overskudd og lyst til å gi omsorg til barn og ungdom. Det vil være nødvendig med frikjøp fra jobb for en periode etter innflytting.

Vi søker ulike typer familier; blant annet noen som kan ta i mot søsken, barn med allergi eller barn fra andre kulturer.

Ta kontakt med Fosterhjemstjenesten i Hammerfest for nærmere informasjon ved:

466 15624466 15441

Samisk for nybegynnere del 2

Álttá Sámi Giellaguovddáš starter Innføringsstudium 2 i samisk (SAAL 2) 17. oktober 2012. Studiet er kompetansegivende, og arrangeres i samarbeid med Samisk høgskole. Undervisning ettermiddag/helg, i Alta.

Søknadsfrist: 27. september

Opptakskrav: Fullført SAAL 1 eller tilsvarende

Mer informasjon på vår hjemmeside www.alttasg.no eller ved å kontakte oss på tlf. 78 44 30 75/971 13 606.

MEDLEMSMØTENCC avd. Alta avholder medlemsmøte mandag 1. oktober kl. 19:00.Saker: Fremføring av strøm til oppstillingsplassen i SilisEventuelt – bl.a. innspill til årsmøtet i februar

EKSTRAORDINÆRT ÅRSMØTENCC avd. Alta avholder ekstraordinært årsmøte torsdag 4. oktober kl. 19:00Saker: Finansiering og låneopptak for fremføring av strøm til oppstillingsplassen i Silis.Gyldig medlemsskap i NCC må fremvises ved årsmøtet.Begge møtene avholdes på Nordlys Hotel AltaEnkel bevertning! Velkommen! STYRET.

HØSTTREFF 28/9-30/9: NCC avd. Alta arrangerer høsttreff ved Gamle brøytestasjonen 2,5 km forbi Leirbotnvann mot Skaidi.Bålkos, leker og spill for store og små, dans i lyngen, lotteri, fellesgrilling med mer. Ta med godt høsthumør og bli med påen koselig og uformell sammenkomst rundt bålet i flott natur. Ta med mat, drikke og noen vedkubber. Resten sørger vi for.Ingen treffavgift! Også ikke-medlemmer er hjertelig velkommen!ARR. KOMITEEN

BLODSMAKEN 2012Lørdag 29. sept

Klasser og løyper:REKRUTT For de yngste. Gjerne foreldre med barn. ca. 3 km KORT Passer for den vanlige turgåer. Løypa er lett o-teknisk. ca 6 km MELLOM Den litt trente. ca 10 km LANG Langt og tungt. ca 20 km

løpere. Løypene er relativt enkle.

enkel servering i høvelige lokaler. Pakk derfor med deg sekk med klesskift til bruk etter løpet. Dette fraktes til målområdet av arrangøren.

deltatt tidligere på o-løp.

STARTKONTINGENT: Betales på vei til start og inkluderer transport, premie og mat etter løpet. Kort eller cash.De over 17 år: kr. 300,- De under 16 år: kr. 100,-Familie: kr. 500,-

Løpsgeneral Arvid Pedersen. Spørsmål: tlf. 913 63 411.Påmelding: [email protected] innen torsdag 27. september

FRAMMØTE: BUL hallen kl. 10.00 løpsdagen. Bussen går 10.00.10.00.

IMI barnehage sin avdeling på Øytun markerer

10-årsjubileum torsdag 27. september

fra kl. 13.00 - 1600.

Vi ønsker spesielt tidligere ansatte, barnog foreldre hjertelig

velkommen.

www.altaposten.noTipstelefon 78 45 67 00TIPS OSS!

Åp

nin

gst

ider

:M

an-t

ors:

F

re: 08.00-15.00

Tlf. 78 45 67 00

www.altaposten.no

Page 27: ALTAPOSTEN-25.9.12

ANNONSETirsdag . september 1

Stiftelsen Betania Alta

Furuly sykehjem søker

Det legges stor vekt på å skape trivsel og et hjemlig miljø. Vi ønsker medarbeidere som vil vektlegge slike verdier. Ansatte forutsettes å arbeide lojalt i forhold til institusjonens kristne verdigrunnlag.

For nærmere opplysninger vedr. utlysningen kontakt Grete Ludvigsen eller Solfrid Lund,tlf. 78 44 64 00. E-post: [email protected]

Søknad skjer fortrinnsvis elektronisk via vår hjemmeside på www.betania-alta.no innen 30.9.2012. Oppgi ref.nr. 120930

Hjelpepleier/helsefagarbeider to faste 59 % stillinger, f.t.natt,

ledig fra 01.10.12 og 23.11.12 vikariat 85 % stilling 12.11.12 - 10.11.13

Arbeid hver 3.helg. Tariffavtale: Virke Helse- og sosiale tjenester

- engasjert omsorg

Våre verdier: Sikkerheten først - Omtanke og respekt - Tillit - Engasjement - Integritet - Objektivitet www.sibelconordic.combeel comlcoono

Sibelco Nordic er en del av det belgiske mi-

neralselskapet SCR-Sibelco og er Nordens le-

dende produsent av sandprodukter og industri-

mineraler som nefelinsyenitt, silikasand, felt-

spat og olivin. Selskapet har mer enn 20 pro-

duksjonsanlegg og salgskontorer i Norden,

samt eget salgskontor i Polen.

Vårt produksjonsanlegg på Stjernøy i Alta

kommune har ca. hundre ansatte og er en av

verdens største produsenter av mineralet ne-

felinsyenitt. Stjernøy ligger i naturskjønne om-

givelser ca. 1 times båttur fra Alta, og 20 mi-

nutter fra Øksfjord i Loppa. Området har svært

gode muligheter for turer og friluftsliv, med

nærhet til hav, fjell og vidder.

SkipningsoperatørVi ønsker søkere med truckbevis og helst logistikkbakgrunn (kai, lager, terminalarbeid), gjerne med fagbrev og litt teknisk innsikt. Søkere må kunne gjøre seg forstått på engelsk. Stillingen inngår i en skiftordning. HMS står i en særrolle hos oss, så søkere har skjønt og tar på alvor betydningen av egen og andres sikkerhet.

Arbeidsoppgaver vil være pakking og lasting av våre produkter, i tillegg inngår en del andre oppgaver som orden og renhold i avdelingen, renovasjon og brøyting på anlegget m.m. For fullstendig annonse-tekst gå inn på vår hjemmeside; www.sibelconordic.com/career.

For ytterligere spørsmål om stillingen kontakt oss på tlf. 78 48 28 00. Skriftlig søknad merket ”Skipningsoperatør” sendes innen 04.10.12 til:

Sibelco Nordic AS, Avd. Stjernøy, 9509 Alta eller pr e-post til: [email protected]

Til utfordrende stilling på Stjernøy søkesTil utfordrende stilling på Stjernøya søkes

Vi ønsker søkere med truckbevis og helst logistikkbakgrunn (kai, lager, terminalarbeid), gjerne med fagbrev og litt teknisk innsikt. Søkere må kunne gjøre seg forstått på engelsk. Stillingen inngår i en skiftordning. HMS står i en særrolle hos oss, så søkere har skjønt og tar på alvor betydningen av egen og andres sikkerhet.

Arbeidsoppgaver vil være pakking og lasting av våre produkter, i tillegg inngår en del andre oppgaver som orden og renhold i avdelingen, renovasjon og brøyting på anlegget m.m. For fullstendig annonse-tekst gå inn på våre hjemmesider; www.sibelconordic.com/career.

For ytterligere spørsmål om stillingen kontakt oss på tlf. 78 48 28 00.Skriftig søknad merket “Skipningsoperatør” sendes innen 04.10.12 til:

Sibelco Nordic AS, Avd. Stjernøy, 9509 Alta eller pr. e-post til: offi [email protected]

KURSLÆRER SAMISK SPRÅKVi planlegger å starte opp samisk språkkurs i Hammerfest, og søker kurslærer. Undervisningen vil foregå på kveldstid eller som helgesamlinger. Se fullstendig utlysningstekst på www.alttasg.no

Snarlig tiltredelse og kursstart. Søknadsfrist 1. oktober.

For ytterligere opplysinger kontakt daglig leder Dagrun M. Sarak Sara, tlf. 971 13 606.

Álttá Sámi Giellaguovddáš AS er ett av landets 10 samiske språksentre,

og er lokalisert i Alta. Våre hoved-aktiviteter er i dag innenfor områdene

voksenopplæring i samisk språk, samisk språk- og kulturarenaer, og dokumentasjon og videreføring av

områdets lokale samiske språk og kultur.

Altaveien 73, 9511 Alta. Tlf. 78 44 98 44www.alta-autosenter.no

Alta Autosenter as driver med salg og reparasjoner av Nissan per-son og varebiler, salg og reparasjoner av Solifer og Polar camp-ingvogner /bobiler. Har drevet med Nissan Solifer og Polar siden 1982. Har i dag 7 ansatte.

Vi søker etter

Bilmekaniker

med fagbrevKan du tenke deg fast stilling på et ryddig og strukturert bilverksted så må du ikke nøle med å sende oss en søknad.

kompetanseheving

For ytterligere opplysninger kontakt daglig leder og salgssjef Magne Thomassen på tlf. 911 07 902

Søknad kan sendes elektronisk til [email protected] eller til vår postadresse (se under)

Søknadsfrist: 05.11.2012

GUOVDAGEAINNU SUOHKANKAUTOKEINO KOMMUNE

BPA-assistenter Kautokeino kommune, enhet for hjemmetjenester har ledig:

Arbeidstid er i todelt vaktordning, dagtid og kveld, samt helg. Arbeidstiden kan endres etter behov. Nødvendig opplæring vil bli gitt.

Kommunen er en tospråklig kommune.Ansettelse i kommunen skjer på de lønns- og arbeidsvilkår som går frem av gjeldende lover, reglement og tariffavtaler. Medlemsskap i en god pensjonsordning.

Finnmark har skattelette, høyere barnetrygd og nedskrivning av studielån. Flytteutgifter dekkes ihht.

Ved tilsetting skal det fremlegges gyldig politiattest, jfr. HOL §5-4. stillinger på helse/omsorg

For nærmere informasjon ta kontakt med: Enhetsleder hjemmetjenester Sara-Kristine Loso, tlf. 78 48 72 71.Fagansvarlig Inga Britt Elen Siri, tlf. 78 48 72 72IP-koordinator Elle Kari Anti Sara, tlf. 934 99 027

Søknad med CV og bekreftede kopier av vitnemål og attester sendes:Kautokeino kommuneBredbuktnesveien 6, 9520 Kautokeino

STILLING LEDIG

Et våkent blikkmot DIN virkelighet

Åpningstider:Mandag-torsdag: 08.00-15.30 08.00-15.00

Tlf. 78 45 67 00

Page 28: ALTAPOSTEN-25.9.12

Sørøysundet

Månen I dag I morgen

Solen

Flo I dag FjæreI morgen I dag I morgen Bølgevarsel

Morgen: Midt på dagen: Kveld:

Alta:

Oppkl.kl.

Finnmark fylkei morgen:

I kveld I morgen

Torsdag Fredag Lørdag Søndag

De neste 4 dagene i FINNMARK FYLKETorsdag Fredag Lørdag

De neste 3 dagene LOKALT

m/s

m/s

m/s

m/s

m/s

m/sMorgen

Middag

Kveld

Vindtabell

5 m/s lett bris2 m/s svak vind

7 m/s laber bris10 m/s frisk bris12 m/s liten kuling15 m/s stiv kuling20 m/s sterk kuling22 m/s liten storm25 m/s full storm30 m/s sterk storm

Alta

Kautokeino

Loppa

Alta

Kautokeino

Loppa

Kautokeino

Alta

Karasjok

Hammerfest

Kirkenes

LoppaNed

VÆRET m m m

m/s m/s

I dag I morgen

OppNed kl.

kl. 06.1918.14

06.2318.10

10:4423:06

11:52--:--

04:2016:51

05:3217:57

+6

+5

+5

+4

+8

+6

0

+2

+8

+4

+5

+8

0/+5 +5/+10 +5/+10 0/+5 +5/+10 0/+5 0/+5

17.23 --:--17.32 00.34

2-5

2-5

4-7

6-9

4-7

2-5

1-4

Laber bris Laber bris

2-5

0.8 0.9 0.8Data fra Statens kartverk Sjø. Tnr 11/G679

JERNIA ØSTLYNGEN AMFI ALTA TLF. 78 43 97 40

Nå er det på tide å få vinterveden kappa!

1999,-vedkapp sag på 1500w til

www.byggmakker.no/ostlyngen

ØSTLYNGENBuktaveien 169515 AltaTlf. 78 45 62 00Ma-fr 7.30 – 16.30Lør 10.00 – 14.00

TSI Norway AS, Industrihøyden 4, 9513 Alta, Tlf. 995 55 874, www.vianor.no

ALT SKAL VEKK!20.000 sommerdekk skal ut, førstemann til mølla...September er tradisjonelt en måned med vekslende vær og temperatur. Behovet for gode dekk kan derfor være avgjørende i mange situasjoner.

Kom innom for et godt

tilbud!

Kampanjeperiode fra 17. august til så langt lageret rekker.

Klar for ny galskapTippeprogrammet «12 rette» er tilbake på TV Nord. Denne gangen med Frank Rune Isaksen som programleder.

Onsdag er det sesongpremiere på TV Nord-serien «12 rette». Det loves nye sprell og pinligheter med de deltakende bedriftene i den uhøytidelige tippekonkur-ransen.

Frank Rune Isaksen, som var vikar for programleder Frank Halvorsen i slutten av forrige se-song, er ny programleder denne sesongen. Han har vært både produsent og fotograf på serien tidligere, og lover å gjøre sitt beste også foran kamera.

– Jeg er hautoillat, så det går nok veldig bra. Jeg synes det er veldig artig å holde på med dette, og det gir et fi nt avbrekk i hverdagen, sier Isaksen, som til vanlig er produsent og grafi ker Mediehuset Altaposten.

Får utfordringerDet blir sending hver onsdag i ti uker fremover, og 16 Alta-bedrif-ter er med.

– Vi inviterer bedriftene med på utfordringer som får dem ut av komfortsonen. Det skal være humor og god TV, sier Isaksen.

Blant annet skal Isaksen ta med to av bedriftene til Aronnes skole denne uka. Der skal delta-kerne utfordres til klovneri og underholdning av en fjerdeklas-se, og med elevene som domme-re på hvem som for eksempel er best på ballongfi gurer.

– Det blir kanskje også en øn-

skereprise med zumba. Jetski-ene har vi i hvert fall pensjonert, sier Isaksen med et stikk til tid-ligere programleder Halvorsens kjærlighet for de små skitypene.

Formidabel endringIfølge Isaksen har «12 rette» vært gjennom en formidabel end-

ring. Fra et rent tippeprogram til et program hvor det er under-holdningen som er det viktigste, og med fotballtippingen mer som et bakteppe.

– Det er artig å se folk som åp-ner seg opp. De tør ikke si nei når «12 rette» kommer på besøk. Folk som er med må gi av seg

selv og ha selvironi, sier Isaksen.I sesongpremieren onsdag vil

det bli en presentasjon av årets bedrifter og deltakere. Isaksen er spesielt fornøyd med å ha mange nykommere med denne gangen, blant andre Ascella, City Scene og Expert.

Av Robin Mortensen

[email protected]

PREMIEREKLAR: Frank Rune Isaksen er programleder i den nye sesongen med «1 rette» på TV Nord. Her skal han i opptak til et av TV-stuntene med Vårin Bjørnnes Hågen-sen (t.v.) og Johanne Bjørnå. (Foto: Robin Mortensen)