Top Banner
ABDULKADİR PAKSOY ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ FİGEN GÜDER 2014 YGS HAKKINDA HER ŞEY… Üniversiteye girmek isteyen adaylar için yepyeni bir sınav dönemi başladı. Adaylar 2014 Ygs ‘ye hazırlanmaya başladılar. Bu dönemde uzmanların en çok dikkat çektikleri konuların başında çok çalışmaktan ziyade neye ne zaman nasıl çalışmanın önemli olduğu geliyor. Bu noktada da 2014 Ygs Konuları Konu Dağılımı büyük önem taşıyor. Tüm bu sebeplerle birlikte 2014 yılı YGS adayları için soru değerlendirmeleri, konulara göre soru dağılımları ve her derse özel uzman tavsiyelerini de içinde barındıran 2014 Ygs Konuları ‘nı hazırladık. Bu dosyamızda yer alan bilgiler ÖSYM’nin son 5 yılda yaptığı sınavlardan hareketle hazırlanıyor. Bilindiği üzere ÖSYM sınav yapılmadan YGS Konuları’nı açıklamıyor. Bu yüzden ygs konuları ile yazılan yazılar ve değerlendirmeler bir önceki yıllardan hareketle ve tahminlerle yazılıyor. Bizler de bu tahminlerle sizlere 2014 Ygs Konuları (Yeni Müfredat) paylaşıyoruz. Sizler için Ygs’de yer alan tüm testlerin konuları hakkında detaylı bir şekilde yazılar hazırladık. Yazılarımızda her derse ait konuları, pratik bilgileri, hangi konuların hangi sınıflarda işlenildiğini tablolar ve grafikler halinde detaylı bir şekilde öğrenebileceksiniz. Aşağıdaki linklere tıklayarak istediğiniz dersi inceleyebilirsiniz. Ygs Konuları 2014 dosyamızın herkese faydalı olmasını umuyoruz… YGS DİN KÜLTÜRÜ YGS’nin son testi olan Sosyal Bilimler testinin son bölümü sınava 2013 yılında dahil olan Ygs Din Kültürü. Bu yazımızda 2012 YGS’de sınava eklenen ve birçok tartışmalara yol açan 2014 Ygs Din Kültürü Konuları ‘nı sizlere vereceğiz. 2013 yılında sınava girenler, hangi konulardan sorular gelecek? Hangi konulara çalışmalıyım? gibi birçok soruya cevap bulamadan Din Kültür soruları ile karşı karşıya gelmişlerdi. 2014 YGS’ye 1
27

28083127 drs

Mar 27, 2023

Download

Documents

Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: 28083127 drs

ABDULKADİR PAKSOY ANADOLU LİSESİ

REHBERLİK SERVİSİ

FİGEN GÜDER

2014 YGS HAKKINDA HER ŞEY…

Üniversiteye girmek isteyen adaylar için yepyeni bir sınavdönemi başladı. Adaylar 2014 Ygs‘ye hazırlanmaya başladılar. Budönemde uzmanların en çok dikkat çektikleri konuların başındaçok çalışmaktan ziyade neye ne zaman nasıl çalışmanın önemliolduğu geliyor. Bu noktada da 2014 Ygs Konuları Konu Dağılımıbüyük önem taşıyor.

Tüm bu sebeplerle birlikte 2014 yılı YGS adayları için sorudeğerlendirmeleri, konulara göre soru dağılımları ve her derseözel uzman tavsiyelerini de içinde barındıran 2014 YgsKonuları‘nı hazırladık. Bu dosyamızda yer alan bilgilerÖSYM’nin son 5 yılda yaptığı sınavlardan hareketlehazırlanıyor. Bilindiği üzere ÖSYM sınav yapılmadan YGSKonuları’nı açıklamıyor. Bu yüzden ygs konuları ile yazılanyazılar ve değerlendirmeler bir önceki yıllardan hareketle vetahminlerle yazılıyor.  Bizler de bu tahminlerle sizlere 2014Ygs Konuları (Yeni Müfredat) paylaşıyoruz.

Sizler için Ygs’de yer alan tüm testlerin konuları hakkındadetaylı bir şekilde yazılar hazırladık. Yazılarımızda her derseait konuları, pratik bilgileri, hangi konuların hangisınıflarda işlenildiğini tablolar ve grafikler halinde detaylıbir şekilde öğrenebileceksiniz. Aşağıdaki linklere tıklayarakistediğiniz dersi inceleyebilirsiniz. Ygs Konuları 2014dosyamızın herkese faydalı olmasını umuyoruz…

YGS DİN KÜLTÜRÜ

YGS’nin son testi olan Sosyal Bilimler testinin son bölümüsınava 2013 yılında dahil olan Ygs Din Kültürü. Bu yazımızda2012 YGS’de sınava eklenen ve birçok tartışmalara yol açan 2014Ygs Din Kültürü Konuları‘nı sizlere vereceğiz. 2013 yılındasınava girenler, hangi konulardan sorular gelecek? Hangikonulara çalışmalıyım? gibi birçok soruya cevap bulamadan DinKültür soruları ile karşı karşıya gelmişlerdi. 2014 YGS’ye

1

Page 2: 28083127 drs

girecekler biraz daha şanslı çünkü önümüzde artık somut sorularvar.

YGS Din Kültürü Testi’nin Genel Özellikleri Neler?

Ygs Din Kültürü testi Sosyal Bilimler testi içerisinde yer alanve 5 sorunun çıktığı bir bölüm. İlk olarak Din Kültür dersiyeni sistemin ardından liselerde okutulması zorunlu olanderslerden biri haline geldi. Sonrasında ise ilk olarak 2013yılından itibaren Din Kültürü soruları Ygs Sosyal Bilimlertestinde yer almaya başladı.

 Din Kültürü bölümünden Ygs Sosyal Bilimler testinde 5 soru çıkıyor. 

Hangi Adaylar Din Kültürü Sorularını Çözüyor?

YGS’de Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini yasal olarak almakzorunda olan adaylar Din Kültürü sorularını çözüyorlar. Yaniadaylar Sosyal Bilimler testinin ilk 40 sorundansorumlular. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini yasal olarakalmak zorunda olmayan veya farklı müfredat ile alan adaylarise Felsefe sorularını çözüyorlar. Bu adaylar ise ilk 35sorudan sonra testin 41,42,43,44 ve 45. sorularındansorumlular.

2013 DİN KÜLTÜRÜ SORULARI DEĞERLENDİRMESİ:2013 Ygs Din Kültürü soruları ilk olması itibariyle merak konusuydu. Sorular beklendiği yönde ÖSYM’nin genel soru mantığına uygun yorum gücüyle çözülebilen ve detaylı bilgi gerektirmeyen nitelikteydi. 2013 Ygs Din Kültürü sorularının dikkat çeken yönü Felsefe soru mantığına yakın bir biçimde karşımıza gelmesi oldu. ÖSYM’nin Din Kültürü soruları ile ilgili Detaylı Açıklaması İçin Tıklayınız.

2013-YGS Sosyal Bilimler Testinde toplam 45 soru bulunacaktır. Cevap kâğıdında bu test ile ilgili alanda 45 cevap alanı bulunacaktır.

Tüm 2013-YGS adayları ilk 35 sorunun tamamından sorumlu olacaklardır. Tüm adaylar soru kitapçığında yer alan ilk 35 sorunun tamamını cevaplayacaklardır.

2

Page 3: 28083127 drs

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini yasal olarak almak zorundaolan tüm adaylar Sosyal Bilimler Testinin ilk 40 sorusunu cevaplandırmakla yükümlüdür. Bu durumdaki adaylar 41.,42., 43., 44. ve 45. felsefe alanı sorularını cevaplandırmayacak ve cevap kâğıdının ilgili alanında herhangi bir işaretleme yapmayacaklardır.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini yasal olarak almak zorundaolmayan veya farklı müfredat ile alan öğrenciler Sosyal Bilimler Testinin ilk 35 sorusunu cevaplandırdıktan sonra aynı testin 41., 42., 43., 44. ve 45. felsefe alanı sorularını cevaplandıracaklardır. Bu adaylar, cevap kâğıdında 41., 42., 43., 44. ve 45. cevap alanlarını dolduracaklardır. Bu durumdakiadaylar, soru kitapçığındaki 36., 37., 38., 39. ve 40. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alanı sorularını cevaplandırmayacaklar, cevap kâğıdının ilgili alanında herhangibir işaretlemede bulunmayacaklardır.

Değerlendirme;

Cevap kâğıdının Sosyal Bilimler Testi alanında 36., 37., 38., 39. ve 40. cevap alanlarında herhangi bir işareti olanların bu cevapları dikkate alınacak değerlendirme bu cevaplar üzerinden yapılacaktır. Cevap kağıdının 36., 37., 38., 39. ve 40. cevap alanlarında herhangi bir işareti bulunanlar, aynı zamanda cevapkâğıdının 41., 42., 43., 44. ve 45. cevap alanlarında da işaretleme yapmışlarsa bu adayların 36-40 arası işaretlemeleri değerlendirmeye alınacak; 41-45 arası işaretlemeleri dikkate alınmayacaktır.

Cevap kâğıdının Sosyal Bilimler Testi alanında 36-45. cevap alanlarında herhangi bir işareti bulunmayanların değerlendirme işleminde ilk 40 soru dikkate alınacaktır.

Sınav sonrası yapılacak düzeltme istekleri kesinlikle kabul edilmeyecektir.

Sınavda kullanılacak soru kitapçıklarının ilgili bölümünde de adaylara yönelik gerekli uyarı bulunacaktır.

2013 yılından soruların yorum gücüyle çözülebilen çok kolay sorulardan oluşmasından yola çıkarak bu bölümü önemsememek yanlış bir yaklaşım olacaktır. 2013 yılı bir ilk olması

3

Page 4: 28083127 drs

sebebiyle soruların kolay sorulmuş olması 2014 yılında da aynısının gerçekleşeceğini bize göstermiyor. Biraz daha bilgi gerektiren sorulara karşı tedbirli olmak ve lise Din Kültür kitaplarından genel bir okuma yapmaları Ygs Din Kültür testine hazırlanan adaylara tavsiyemizdir. ORTAÖĞRETİM DİN KÜLTÜRÜ KİTAPLARI

Çalışmak yapmak isteyen adaylar aşağıdaki linklerden DinKültürü ve Ahlak Bilgisi kitaplarını indirebilirler:

Lise-1 Din Kültür ve Ahlak Bilgisi Kitabı- MEB Yayınları Lise-2 Din Kültür ve Ahlak Bilgisi Kitabı- MEB Yayınları Lise-3 Din Kültür ve Ahlak Bilgisi Kitabı- MEB Yayınları

Bu detaylı bilgilerden sonra 2014 Ygs Din Kültürü Konuları‘nageçebiliriz. Aşağıda tablo olarak konuları inceleyebilirsiniz.Konular 2013 YGS’ye göre oluşturulmuş olup 2014 YGS’de çıkmasıen muhtemel konulardır. Soru sayıları 2013 YGS’ye aittir. Fikirvermesi amacıyla konulmuştur.

Aşağıdaki tablodan 2014 YGS Din Kültürü Konuları ve soru dağılımına ulaşabilirsiniz:Bul: Sıra YGS DİN KÜLTÜRÜ KONULARI 2013 Ygs Soru Sayıları

1 Kur’an-ı Kerim’in Anlaşılması ve Kavranması 3

2 İncil ve Kur’an-ı Kerim ayetlerinin Ortak Noktaları 1

3 Alevilik ve Bektaşilik 1

TOPLAM 5

YGS TÜRKÇE

ÖSYM’nin Sınav Takvimi’ni de açıklamasıyla beraber 2014 Ygsdönemi artık resmen başladı. Bu dönemde YGS çalışmaya erkendenbaşlayan adaylar için şüphesiz en önemli nokta YGS Konuları.Bizler de 2014 YGS dosyamıza sınavın ilk testi olan 2014 YGSTürkçe Konuları ile başlıyoruz. Evet YGS’de hangi sorular hangi

4

Page 5: 28083127 drs

konulardan geliyor?Hangi konular hangi sınıflarda işlendi?Genel olarak bu soruların cevaplarını almaya çalışacağız. İlkolarak Türkçe testinin yorumlamasıyla başlayalım, dahasonra 2014 Ygs Türkçe Konuları üzerine bilgileri paylaşalım.

YGS Türkçe Testi’nin Genel Özellikleri Neler?

Ygs Türkçe testi yorum sorularının ağırlıkta olduğu bir test.Bilgi soruları sınavın yaklaşık olarak %25′ini oluşturuyor.Fakat yorum sorusu deyip geçmeyelim. Özellikle ÖSYM’nin sonyıllarda yaptığı sınavlarda (bknz: 2012 YGS, 2011 YGS) adaylarıoldukça zorladığını gözlemliyoruz.

2013 TÜRKÇE SORULARI DEĞERLENDİRMESİ:2011 ve 2012 yıllarındaki YGS‘de soruların uzun paragraflardan oluşması ve yorum gücü gerektirmesi adayları süre bakımından zorlamış ve çokça itiraz gelmişti. ÖSYM bu itirazları göz önünealmış olacak ki 2013 YGS‘de sorular daha kısa ve yorumdan birazdaha arındırılmış olarak karşımıza çıktı fakat süre sıkıntısı yine değişmedi. Çünkü geçen yıllara göre biraz daha kısa olan sorular bu defa da zorluklarıyla adayları terletti.  Anlatım Bozukluğu ve Yazım Kuralları konularından 2012′de hiç soru yokken 2013 YGS’de bu konular da yer aldı. 2014 YGS Türkçe testine çalışan adaylar için tavsiyemiz yorum soruları için mümkün olduğunca kitap okumaya özen göstermeleri ve özellikle 2013 yılına bakarak bilgi sorularıının yoğun olma olasılığına karşı 2014 Ygs Türkçe Konuları‘nı iyi bilmeleri.

Bu bilgilerden sonra isterseniz 2014 Ygs Türkçe Konuları‘na geçelim.Aşağıda tablo olarak konuları inceleyebilirsiniz. Konular 2013YGS’ye göre oluşturulmuş olup 2014 YGS’de çıkması en muhtemelkonulardır. Soru sayıları 2013 YGS’ye aittir. Fikir vermesiamacıyla konulmuştur. Ayrıca hangi sınıftan hangi konularınçıktığına dair hazırlağımız grafiği de inceleyebilirsiniz.

SıraYGS TÜRKÇE KONULARI Soru Sayıları

1 Paragraf (Yardımcı Düşünce) 8

2 Paragraf (Ana Düşünce) 5

5

Page 6: 28083127 drs

SıraYGS TÜRKÇE KONULARI Soru Sayıları

3 Dil Bilgisi – Karma Dil Bilgisi 5

4 Paragrafta Yapı 3

5 Paragraf (Anlatım Teknikleri) 4

6 Cümle Anlamı (Kavramlar) 1

7 Sözcük Anlamı 3

8 Cümle Yorumu 4

9 Cümle Anlamı (Karma) 2

10 Anlatım Bozukluğu 1

11 Noktalama İşaretleri 1

12 Ses Bilgisi 1

13 Yazım Kuralları – Noktalama İşaretleri 2

Hangi Ygs konusunun hangi sınıf müfredatında yer aldığı aşağıdaki tabloda yer alıyor:

6

Page 7: 28083127 drs

YGS MATEMATİK

2014 YGS sürecinde şüphesiz en önemli derslerden biriMatematik. Sınavın ikinci testi olan YGS Matematik testi çokzor sorulardan oluşmasa da adayları en eleyici nitelikteki testolmasıyla dikkat çekiyor. Bu yazımızda sizlere 2014 YGSMatematik Konuları‘nı vereceğiz. İsterseniz öncelikle biraz YGSMatematik testinin genel özelliklerinden bahsedelim:

Matematik testi YGS’de adayların daha çok temel işlemselkabiliyetlerini, matematiksel becerilerini ölçen çoğu adayın en

7

Page 8: 28083127 drs

çok zorlandığı test. Çok fazla bilgi sorularından oluşmayan butest için adayların konu bilgisinden daha çok test pratiğinedönük çalışma yapmalarını gerektiriyor. Ne kadar test ve denemedemek bu bölümde o kadar fazla net çıkarmak demek.  2014 YGSMatematik Konuları‘na geçmeden önce önceki yıllara ait sınavlarındeğerlendirmelerine bakalım.2012 Matematik testinin müfredata uygun bir biçimdehazırlandığını ve sınava ortalama bir şekilde sınava hazırlananöğrencinin hemen hemen kolaylıkla çözebileceği bir testolduğunu söyleyebiliriz. Özellikle 2011 Ygs’ye göre 2012Ygs’nin daha kolay olduğu ve adaylar tarafından zorlanmadançözüldüğü yapılan değerlendirmeler arasında. 2014 YGSMatematik Konularına ulaşmak için aşağıdaki tabloyuinceleyebilirsiniz. Ayrıca görsel olarak da hazırladığımızgrafiği inceleyerek 2014 ygs matematik soru dağılımlarınaulaşabilirsiniz.

8

Page 9: 28083127 drs

Ygs Soru Konuları Dağılımı 2014:

9

Page 10: 28083127 drs

YGS GEOMETRİ

Ygs Matematik testi içerisinde yer alan Geometri dersi toplamda8 tane sorunun yer aldığı bir bölüm. Sizlere bu yazımızda 2014YGS Geometri Konuları‘nı detaylarıylarıyla birlikte vereceğiz.Öncelikle geometri sorularının genel sınav içerisindekidurumunu şöyle bir inceleyelim daha sonra da 2014 YGS GeometriKonuları‘na bir göz atalım.

YGS Geometri Testi’nin Genel Özellikleri Neler?

Ygs’de sorulan geometri sorularının genel özelliği dikkatgerektiren sorulardan oluşması. Sınavda sorulan sorularadayları çok fazla zorlamayan yalnızca dikkat becerileriniölçen sorular olma niteliği taşıyor. Bu arada YGS Geometri Konularıile LYS Geometri konularının hemen hemen aynı olduğunu fakatsoruların zorluk derecesi bakımından farklılaştığını daatlamayalım.

 Geometri bölümünden Ygs Matematik testinde 8 soru çıkıyor. 2013 GEOMETRİ SORULARI DEĞERLENDİRMESİ:

2013 Ygs Geometri sorularına baktığımızda genel olarak zor vekolay soruların dengeli bir şekilde dağıldığını söyleyebiliriz.Sorularda geçen yıllardan farklı olarak diğer sorulara görebiraz daha kolay kabul edilen üçgen sorularının yer almadığını,çokgenler ve kare konularından sorular geldiğinisöyleyebiliriz. Bunun dışında yeni müfredatta yer alan veadayların zorlandıkları vektörler konusundan soru gelmediğidikkat çeken noktalar arasında. 

2012 Ygs Geometri sorularının değerlendirmesini yapmakgerekirse; soruların çok kolay sorular olmadığı, orta ve üzeriseviyede sorular sorulduğu uzmanlar tarafından belirtilenlerarasında.

2013 YGS Geometri testine çalışan adaylar için tavsiyemiz; Ygs Geometri‘nin bilgiden çok şekilleri iyi okumayı ölçtüğünün farkında olmaları gerektiği ve bu yüzden konu çalışmaktan ziyade bol bol soruçözmelerinin zorunluğu olduğu.

10

Page 11: 28083127 drs

Bu bilgilerden sonra  2014 Ygs Geometri Konuları‘na geçelim. Aşağıdatablo olarak konuları inceleyebilirsiniz. Konular 2013 YGS’yegöre oluşturulmuş olup 2014 YGS’de çıkması en muhtemelkonulardır. Soru sayıları 2013 YGS’ye aittir. Fikir vermesiamacıyla konulmuştur. Ayrıca hangi sınıftan hangi konularınçıktığına dair hazırlağımız grafiği de inceleyebilirsiniz.

Aşağıdaki tablodan 2014 YGS Geometri Konuları ve soru dağılımına ulaşabilirsiniz:

YGS GEOMETRİ KONULARI 2013 YGS’de ÇIKAN SORU SAYILARI

1 Temel Kavramlar-Doğruda Açı 0

2 Üçgende Açı 0

3 Üçgenler 0

4 Yamuk 1

5 Kare 1

6 Dikdörtgen 1

7 Üçgende Açı-Kenar Bağıntıları 0

8 Çokgenler 1

9 Çember-Daire 1

10 Katı Cisimler 1

11 Doğrunun Analitiği 0

12 Analitik Geometri 2

13 Simetri-Döndürme 0

TOPLAM ÇIKAN SORULAR 8

11

Page 12: 28083127 drs

YGS TARİH

YGS’nin son testi Sosyal Bilimler testi. Sosyal Bilimlertestinde karşımıza çıkan ilk ders ise Tarih dersi. Ygs Tarih’ehazırlanan adaylar için 2014 YGS Tarih Konuları derledik buyazımızda. Sizlere Ygs’de yer alan Tarih konularını, sorularınsoruluş biçimlerini, kolaylık-zorluk derecelerini aktarmayaçalışacağız. 2014 YGS Tarih Konuları‘ndan önce kısaca Ygs Tarih ileilgili genel bir değerlendirmede bulunalım:

YGS Tarih Testi’nin Genel Özellikleri Neler?

Tarih testi; Ygs Sosyal Bilimler testi içerisinde yer alan ve15 sorudan oluşan bir testtir. Tarih testinde genellikleadayların temel tarih bilgileri üzerinden öncüller verilerekyorumlama yapmaları istenir. Son yıllarda bu durumun öncekiyıllara nazaran azaltıldığı görülmektedir.

 Tarih bölümünden YGS Sosyal Bilimler testinde 15soru çıkıyor. 

2013 TARİH SORULARI DEĞERLENDİRMESİ:

12

Page 13: 28083127 drs

Geçtiğimiz yıllardaki Tarih soruları yorum gerektiren öncüllü sorulardan oluşuyor ve adaylar bu sorularda zorlanıyorlardı. 2013 YGS’de karşımıza çıkan YGS Tarih soruları öncüllü sorular azaltılarak karşımıza çıktı. Test içerisinde sadece bir öncüllü soruyer aldı. 2013 YGS Tarih testinde dikkat çeken bir diğer nokta da olumsuz soru köklü soruların ağırlıkta olmasıydı. Sınavda sorulan soruların yaklaşık yarısı olumsuz soru köklü sorulardı. Son yıllardaeleştirilerin odağı olan uzun paragraflı soruların yerini de kısa sorular almaya başladı. 2013 Ygs Tarih soruları arasında önceki yıllara nazaran daha kısa sorular yer aldı. Genel bir değerlendirme yapmak gerekirse Tarih sorularının 2012 ve 2011 yıllarına göre daha kolay ve çözülebilir olduğunu söyleyebiliriz. 

2012 Ygs Tarih Soruları; öncüllü soru sayısı azaltılarak yinediğer yıllara nazaran daha kolay bir şekilde soruldu.

2011 Ygs Tarih Soruları; öncesindeki yıllara oranla dahakolaylaştırılmış olarak çıktı karşımıza çıktı. Öncekiyıllardaki üst düzey ve bilgiyle birleştirilip çözülmesigereken yorum sorularının yerini 2011 Ygs’de dahakolaylaştırılmış yorum soruları yer aldı.

2014 YGS Tarih testine çalışan adaylara tavsiyemiz:Son yıllarda uzun paragraflardan oluşan yorum sorularının yerini almaya başlayan daha kısa ve bilgi gerektiren soruları dikkate alarak artık Tarih sorularının soruyu okuyarak  çözülemeyeceğinin farkına vararak 2014 YGS Tarih Konuları‘nı çok iyi bilmeleri ve yine son yıllardaki olumsuz soru köklü soruları dikkate alarak soruları çok dikkatli okuyup acele etmeden çözmeleri.

Bu detaylı bilgilerden sonra 2014 Ygs Tarih Konuları‘na geçebiliriz.Aşağıda tablo olarak konuları inceleyebilirsiniz. Konular 2013YGS’ye göre oluşturulmuş olup 2014 YGS’de çıkması en muhtemelkonulardır. Soru sayıları 2013 YGS’ye aittir. Fikir vermesiamacıyla konulmuştur. Ayrıca hangi sınıftan hangi konularınçıktığına dair hazırladığımız grafiği de inceleyebilirsiniz.

Aşağıdaki tablodan 2014 YGS Tarih Konuları ve soru dağılımına ulaşabilirsiniz…

13

Page 14: 28083127 drs

YGS TARİH KONULARI 2014 YGS Soru Sayıları

1 İlk Çağ Medeniyetleri 1

2 İslam Öncesi Türk Tarihi 1

3 İslam Tarihi ve Uygarlığı 1

4 Türkiye Selçuklu Devleti 1

5 Beylikten Devlete Osmanlı (1300-1453) 1

6 En Uzun Yüzyıl (1800 – 1922) 1

7 20. yüzyılda Osmanlı Devleti 1

8 Yakınçağ’da Avrupa 1

9 Kurtuluş Savaşına hazırlık dönemi 2

10 Kurtuluş Savaşı Muharebeleri 1

11 İnkilaplar 1

12 Mondros Ateşkes Antlaşması ve Sonrasındaki Gelişmeler 0

13 Mustafa Kemal’in Çalışmaları ve Amasya Genelgesi 0

14 Erzurum ve Sivas Kongreleri 0

15 Amasya Görüşmesi, Son Osmanlı Mebusan Meclisi’nin Toplanması 0

16 Misak – ı Milli ve İstanbul’un İşgali 0

17 I. Dönem TBMM, TBMM’ye Karşı Ayaklanmalar 0

18 Sevr Antlaşması 0

19 Lozan Antlaşması 0

20 Cumhuriyetin İlanı, Halifeliğin Kaldırılması 0

21 Jeopolitik Konum 1

14

Page 15: 28083127 drs

YGS TARİH KONULARI 2014 YGS Soru Sayıları

22 Atatürk Devrimleri 1

23 Türk Dış Politikası 1

TOPLAM 15

Hangi Ygs konusunun hangi sınıf müfredatında yer aldığı Ygs Tarih Müfredatı’nda alıyor:

15

Page 16: 28083127 drs

YGS COĞRAFYA

Ygs’nin son testi olan Sosyal Bilimler testinin Tarih dersindensonraki ikinci dersi olan Coğrafya dersinin konularını 2014 YGSCoğrafya   Konuları  sayfamızda veriyoruz. İlk olarak Ygs Coğrafyatestinin genel bir değerlendirmesini yapıp sonrasında konularageçeceğiz. Bu yazımızda Ygs Coğrafya testinde kaç soru çıkar?Sorulara göre konu dağılımı nasıl gerçekleşir? Coğrafya dersinenasıl çalışmalıyım? gibi sorulara cevap bulabileceksiniz.Öncelikle genel bir değerlendirme ile başlayalım.

YGS Coğrafya Testi’nin Genel Özellikleri Neler?

Ygs Coğrafya testi, YGS Sosyal Bilimler testi içerisinde yeralan ve yaklaşık olarak 12-13 sorunun çıktığı bir testtir. Sonyılları dikkate aldığımız Ygs Coğrafya testinin genel güncel vegenel coğrafi bilgileri ölçme amacı taşıdığındanbahsedebiliriz.

 Coğrafya bölümünden YGS Sosyal Bilimler testinde 12soru çıkıyor. 

2013 COĞRAFYA SORULARI DEĞERLENDİRMESİ:2013 Ygs Coğrafya soruları son yıllardaki sorularla aynı doğrultuda olarak güncel sorular ağırlıklı olarak karşımıza çıktı. Sorularda genel olarak lise 1 ve lise 2 müfredatı temel olarak hazırlanmıştı. 2013 yılındaki sorular 2012 Ygs Coğrafya sorularından daha kolaydı. Önceki yıllarda karşımıza çıkan grafik ve tablo okuma soruları 2013 yılında yer almadı.  

2011 ve 2012 Ygs Coğrafya testlerinde “Türkiye Fiziki Coğrafyası” ağırlıklı sorular gelmeye başladı. Yine aynı şekilde son yıllarda güncel sorulara da yer verilmeye başlandı ve “İleri Saat Uygulaması” ile ilgili sorular karşımıza çıktı.Sorular genellikle yorum ağırlıklı olarak soruldu. Soruların sadece 2 tanesi bilgiyi ölçen cinstendi.

Ygs Coğrafya dersine çalışan adaylara tavsiyemiz; son yıllardaki güncel konulardan hazırlanan soruları dikkate alarakgündemi iyi takip etmeleri. Örneğin UNESCO’nun 2013 yılını PiriReis’i Anma Yılı ilan etmesi olayı belirtilerek harita-ölçek

16

Page 17: 28083127 drs

ilişkisi sorulmuştu. Ygs Coğrafya testinde soruların azalması adayları konuların da azaldığı görüşüne yöneltmesin çünkü soruların azalmasıyla beraber bir soruda birden çok konuyu bilme tarzında sorular ÖSYM tarafından sorulmaya başlandı. Bu sebeple 2014 Ygs Coğrafya Konuları‘nı bilmek daha da önem kazanıyor.

Bu detaylı bilgilerden sonra 2014 Ygs Coğrafya Konuları‘na geçebiliriz. Aşağıda tablo olarak konuları inceleyebilirsiniz. Konular 2013 YGS’ye göre oluşturulmuş olup 2014 YGS’de çıkması en muhtemel konulardır. Soru sayıları 2013 YGS’ye aittir. Fikirvermesi amacıyla konulmuştur. Ayrıca hangi sınıftan hangi konuların çıktığına dair hazırladığımız grafiği de inceleyebilirsiniz.

Aşağıdaki tablodan 2014 YGS Coğrafya Konuları ve soru dağılımına ulaşabilirsiniz:Bul:

YGS COĞRAFYA KONULARI 2013 YGS Soru Sayıları

1 Harita Bilgisi 1

2 Rüzgarlar 1

3 Türkiye’nin İklimi 1

4 İç Kuvvetler 1

5 Toprak Tipleri 1

6 Dış Kuvvetler 1

7 Doğal Afetler 1

8 Nüfus 1

9 Ortak payda: Bölge 1

10 Ulaşım Yolları 1

11 Çevre ve İnsan 1

12 Coğrafya’ nın Bölümleri 1

17

Page 18: 28083127 drs

YGS COĞRAFYA KONULARI 2013 YGS Soru Sayıları

TOPLAM 12

Hangi Ygs konusunun hangi sınıf müfredatında yer aldığı Ygs Coğrafya Müfredatı’nda alıyor:

YGS FELSEFE

Ygs Felsefe testi için hazırladığımız ve  Ygs Sosyal Bilimlertesti içerisinde yer alan 2014   YGS Felsefe Konuları buyazımızın konusu. Ygs felsefe testinde hangi konulardan sorularçıkar? Çıkan soruların zorluk dereceleri nedir? Felsefe dersinenasıl çalışmalıyım? Sorularının cevaplarını arayacağız.Sonrasında felsefe açısından 2011, 2012 ve 2013 yıllarında Ygsarasındaki farklar konusuna da değindikten sonra 2013 YGS FelsefeKonularına geçeceğiz. Öncelikle isterseniz genel olarak YgsFelsefe testinin genel bir değerlendirmesini yapalım.

YGS Felsefe Testi’nin Genel Özellikleri Neler?

Felsefe testi Sosyal Bilimler testi içerisinde yer alan, 9sorunun yer aldığı bir testtir. Özellikle 2011 Ygs’de yer alan“meşhur fili soru” gibi vakalardan sonra Felsefe, sınavın ilgiçekici testlerinden biri oldu. Test; sayısal adayların en çokzorlandığı test olarak da dikkat çekiyor. Adayları çok fazla

18

Page 19: 28083127 drs

bilgi sorusuyla karşı karşıya bırakmasa da uzun paragrafları,yoğun düşünme gerektiren soruları ile zorluyor.

 Felsefe bölümünden Ygs Sosyal Bilimlertestinde 8 soru çıkıyor. 

2013 FELSEFE SORULARI DEĞERLENDİRMESİ:2013 Ygs Felsefe soruları 2011 yılından sonraki zor sınavdan sonra 2012 yılındaki yorum soruları odaklı sınava paralel olarak yine yorum ve kavrama odaklı çözülebilir sorulardan oluştu. 2013 Ygs’de alışılagelmiş konular ve sorulardan farklı,sürpriz sayılabilecek sorular karşımıza çıkmadı. Hatta sorular geçen yıllardaki sorulara birebir benzer nitelikteydi.

2012 Ygs Felsefe testi 2011 yılına göre daha kolay ve çözülebilir sorular karşımıza çıktı.

2011 Ygs Felsefe testi meşhur “filli soru” tarzında sorularla oldukça zorlayıcı olarak karşımıza çıktı.

Ygs Felsefe testine hazırlanan adaylara tavsiyemiz;Felsefe sorularının önceki yıllarla büyük benzerlik taşımasını dikkate alarak özellikle son 5 yılın sorularını birkaç defa çözmeleri ve çözemedikleri soruları detaylarıyla birlikte öğrenmeleri. Ayrıca yorum ve kavrama sorularını dikkate alarak 2014 YGS Felsefe Konuları‘nı iyi bilmeleri.

Bu detaylı bilgilerden sonra 2014 Ygs Felsefe Konuları‘na geçebiliriz. Aşağıda tablo olarak konuları inceleyebilirsiniz. Konular 2013 YGS’ye göre oluşturulmuş olup 2014 YGS’de çıkması en muhtemel konulardır. Soru sayıları 2013 YGS’ye aittir. Fikirvermesi amacıyla konulmuştur. Ayrıca hangi sınıftan hangi konuların çıktığına dair hazırladığımız grafiği de inceleyebilirsiniz.

Aşağıdaki tablodan 2014 YGS Felsefe Konuları ve soru dağılımına ulaşabilirsiniz:Bul:

Sıra YGS FELSEFE KONULARI 2013 Ygs Soru Sayıları

1 Felsefenin Alanı 2

19

Page 20: 28083127 drs

Sıra YGS FELSEFE KONULARI 2013 Ygs Soru Sayıları

2 Bilgi Felsefesi 1

3 Bilim Felsefesi 1

4 Varlık Felsefesi 1

5 Ahlak Felsefesi 1

6 Siyaset Felsefesi 1

7 Sanat Felsefesi 1

8 Din Felsefesi 0

TOPLAM 8

Hangi Ygs konusunun hangi sınıf müfredatında yer aldığı Ygs Felsefe Müfredatı’nda alıyor:

20

Page 21: 28083127 drs

YGS FİZİK

2014 YGS sürecinin başlamasıyla beraber adayların en çokihtiyaç duydukları nokta ygs konuları. Bu yazımızda Ygs FenBilimleri Konuları arasında yer alan 2014 YGS Fizik Konularınayer veriyoruz. Ygs Fizik testinde hangi konulardan ağırlıklıolarak soru çıkıyor? sorusunun cevabını vereceğimiz yazımızaöncelikle Ygs Fizik testinin genel bilgilendirmesiylebaşlayalım. Ygs Fizik testi genel olarak ne tür sorulardaoluşur? Testin adaylardan istedikleri nelerdir? gibi sorularacevap bulduktan sonra asıl konumuz olan 2014 YGS Fizik Konuları‘nageçeceğiz.

YGS Fizik Testi’nin Genel Özellikleri Neler?

Bilindiği üzere Fizik testi Ygs Fen Bilimleri testi içerisindeyer alan ve 14 sorudan oluşan bir testtir. Fizik testi diğertestlerden biraz daha farklı olarak ilköğretim müfredatı daodaklıdır. Test sayısal bölümü öğrencilerin kolaylıklaçözebileceği sorulardan oluşmaktadır. Fakat eşit ağırlık, sözelve meslek lisesi gibi Fizik soruları çözme durumuyla karşıkarşıya kalan diğer bölümlerin öğrencilerinin sorularkarşısında zorlandığını söyleyebiliriz.

 Fizik bölümünden Ygs Fen Bilimleri testinde 14 soru çıkıyor. 2013 FİZİK SORULARI DEĞERLENDİRMESİ:

2013 Fizik sorularının önceki yıllardan en büyük farkı yeni uygulamaya konan müfredattan 2013 yılında ilk defa soruların gelmiş olmasıdır. 2012 yılında uygulamaya konan müfredattan 2013 Ygs’de 3 soru yer aldı. Sorular genel itibariyle kolaylıkla çözülebilecek nitelikteydi.

2014 YGS Fizik testine hazırlanan adaylar için tavsiyemiz;Fizik testi soruları genellikle belli kalıplarda adayların karşısınagelir. Yani adayların karşısına sürpriz sayılabilecek sorular gelmez. Bu sebeple adaylar düzenli bir şekilde YGS Fizik sorusu çözerler ve karşılarına gelebilecek hemen hemen tüm kalıplara kendilerini hazırlarlarsa 2014 Ygs Fizik Konuları‘nda zorluk çekmeyeceklerdir.

21

Page 22: 28083127 drs

Verdiğimiz tüm bu bilgilerden sonra 2014 Ygs Fizik Konuları‘nageçebiliriz. Aşağıda tablo olarak konuları inceleyebilirsiniz.Konular 2013 YGS’ye göre oluşturulmuş olup 2014 YGS’de çıkmasıen muhtemel konulardır. Soru sayıları 2013 YGS’ye aittir. Fikirvermesi amacıyla konulmuştur. Ayrıca hangi sınıftan hangikonuların çıktığına dair hazırladığımız grafiği deinceleyebilirsiniz.

Aşağıdaki tablodan 2014 YGS Fizik Konuları ve soru dağılımına ulaşabilirsiniz:

Bul:

Sıra YGS FİZİK KONULARI Soru Sayıları

1 Fiziğin Doğası 1

2 Basınç 1

3 Isı ve Sıcaklık 2

4 Doğrusal Hareket 1

5 Dinamik 1

6 İş ve Enerji 1

7 Elektrik 3

8 Mıknatıslık 1

9 Optik 1

10 Ses 1

11 Sıvıların kaldırma ilkesi 1

Toplam 14

Hangi Ygs konusunun hangi sınıf müfredatında yer aldığı Ygs Fizik Müfredatı’nda yer alıyor:

22

Page 23: 28083127 drs

YGS KİMYA

Ygs Kimya, Ygs’de Fen Bilimleri testinde Fizik dersinden sonrayer alan bir ders. Özellikle sayısal öğrencileri için önemtaşıyan 2014 YGS Kimya Konuları‘na bu yazımızda yervereceğiz. Ygs Kimya’da en çok hangi konulardan sorularkarşımıza çıkıyor? Önceki yıllarda hangi konulardan ne kadarsorular gelmiş? Geçtiğimiz yıllarda Ygs Kimya konuları ve sorudağılımı ne şekilde oluşmuş? gibi sorulara cevap bulacağımızyazımıza öncelikle Ygs Kimya testi değerlendirmesi ilebaşlıyoruz. Ardından 2014 YGS Kimya Konuları‘na geçeceğiz.

YGS Kimya Testi’nin Genel Özellikleri Neler?

YGS Kimya testi Ygs Fen Bilimleri testinin 13 soruluk birkısmını kapsayan bir test. Testte adayların ders hakkındaöğrendikleri bilgilerle, yorum ve görme becerilerinibirleştirmeleri bekleniyor. Kimya testi genel olarak adaylartarafından çok  zor olarak nitelendirilmeyen testler arasındayer alıyor.

23

Page 24: 28083127 drs

 Kimya bölümünden Ygs Fen Bilimleri testinde 13 soru çıkıyor. 2013 KİMYA SORULARI DEĞERLENDİRMESİ:

2013 Ygs Fizik soruları 2012 ve 2011 yıllarındaki YGS’lere paralel nitelikteydi. Soru kalıplarında göze çarpan büyük farklılıklar yoktu. Sorular hazırlanırken yeni müfredatın kullanıldığını söylemekmümkün. 2013 Ygs Kimya testi için söyleyebileceğimiz bir diğer noktaise soruların yorumdan çok bilgiye dayalı gelmiş olması. Sonuç olarak  2013 yılı Ygs Kimya’sının genel yorumu kolay ve rahatlıkla çözülebilecek sorulardan oluştuğu.

2014 YGS Kimya testine çalışan ve iyi bir net çıkarmak isteyen adayların uygulamaya konulan yeni müfredata uygun çalışmalarını ve son yıllardaki, yorum sorularından ziyade bilgi soruları ağırlıklı sistemi dikkate alarak 2014 Ygs Kimya Konuları‘nı daha iyi bilmelerini tavsiye ediyoruz. 

Bu detaylı bilgilerden sonra 2014 Ygs Kimya Konuları‘nageçebiliriz. Aşağıda tablo olarak konuları inceleyebilirsiniz.Konular 2013 YGS’ye göre oluşturulmuş olup 2014 YGS’de çıkmasıen muhtemel konulardır. Soru sayıları 2013 YGS’ye aittir. Fikirvermesi amacıyla konulmuştur. Ayrıca hangi sınıftan hangikonuların çıktığına dair hazırladığımız grafiği deinceleyebilirsiniz.

Aşağıdaki tablodan 2014 YGS Kimya Konuları ve soru dağılımına ulaşabilirsiniz:

Bul:

Sıra YGS KİMYA KONULARI Soru Sayıları

1 Bağlar 1

2 Bileşikler 4

3 Kimyasal Değişimler 2

4 Çözünürlük 2

5 Hayatımızdaki Kimya 1

6 Madde ve Özellikleri 1

24

Page 25: 28083127 drs

Sıra YGS KİMYA KONULARI Soru Sayıları

7 Atomun Yapısı 1

8 Periyodik Cetvel 1

9 Maddelerin Ayrıştırılması 0

Toplam 13

Hangi Ygs konusunun hangi sınıf müfredatında yer aldığı Ygs Kimya Müfredatı’nda alıyor:

YGS BİYOLOJİ

25

Page 26: 28083127 drs

Ygs Biyoloji, Ygs’de Fen Bilimleri testinin Fizik ve Kimyadansonra yer alan son dersi. Bu yazımızda sizlere 2014 YGSBiyoloji Konularını vereceğiz. Bu yazımızda Ygs Biyolojitestinden kaç sorunun sorulduğunu, Ygs bakımından biyolojikonularının zorluk derecelerini, Biyolojinin adaylar açısındanne ifade ettiğini ve son olarak da 2014 YGS Biyoloji Konularınıbulabileceksiniz. Fakat öncelikle Ygs Biyoloji testi geneldeğerlendirmesiyle başlayalım.

YGS Biyoloji Testi’nin Genel Özellikleri Neler?

Biyoloji Ygs Fen Bilimleri testi içerisinde yer alan ve 13sorunun yer aldığı bir test. Ygs’de sorulan Biyoloji soruları9.sınıf Biyoloji müfredatına uygun olarak sorulan sorulardanoluşmakta. Sorulan sorular yoruma dayalı ve basit sorularolarak karşımıza çıkıyor.

 Biyoloji bölümünden Ygs Fen Bilimleri testinde 13 soru çıkıyor. 2013 BİYOLOJİ SORULARI DEĞERLENDİRMESİ:

2014 Ygs Biyoloji soruları ilköğretim 6,7 ve 8.sınıf müfredatı ve lise 1.sınıf müfredatının birleşimi olarak karşımıza çıktı. Sorular son yıllardakinin aksine yorumdan ziyade daha çok temel bilgileri ölçen sorulardı. Genel bir değerlendirme yapmak gerekirse Biyoloji soruları beklendiği doğrultuda ve her zamankinden farksız bir şekilde 2014 Ygs’de yer aldı.

2014 YGS Kimya testine hazırlanan adaylara 9.sınıf müfredatının yanısıra ilköğretim müfredatına da iyi çalışmalarını,  son yıllardaki yorumdan ziyade bilgiye dayanan soruları dikkate alarak 2014 Ygs Kimya Konuları‘nı daha iyi bilmelerini tavsiye ediyoruz. 

Bu detaylı bilgilerden sonra 2014 Ygs Biyoloji Konuları‘nageçebiliriz. Aşağıda tablo olarak konuları inceleyebilirsiniz.Konular 2013 YGS’ye göre oluşturulmuş olup 2014 YGS’de çıkmasıen muhtemel konulardır. Soru sayıları 2013 YGS’ye aittir. Fikirvermesi amacıyla konulmuştur. Ayrıca hangi sınıftan hangikonuların çıktığına dair hazırladığımız grafiği deinceleyebilirsiniz.

Aşağıdaki tablodan 2014 YGS Biyoloji Konuları ve soru dağılımına

ulaşabilirsiniz:

26

Page 27: 28083127 drs

YGS BİYOLOJİ KONULARI 2013 YGS Soru Sayıları

1 Biyoloji Bilimi-Bilimsel Çalışma 0

2 Canlıların Ortak Özellikleri 0

3 Canlıların Temel Bileşenleri 1

4 Hücrenin Yapısı 2

5 Hücre Bölünmeleri 1

6 Nükleik Asitler 0

7 Metabolizma 1

8 Bakteri 2

9 Canlıların Sınıflandırılması 0

10 Ekoloji 2

11 Duyu Organları 1

12 Mitoz-Mayoz Hücre Bölünmeleri 0

13 Kalıtım-Evrim 1

14 Bitki Fizyolaojisi 1

15 Vücudumuzdaki Sistemler 0

16 Endokrin Sistem 1

Toplam 13

BAŞARILARINIZIN DEVAMINI DİLERİZ…

ABDULKADİR PAKSOY ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ

27