Top Banner
samen sterk voor gezondheid GENEESKUNDE VOOR DE DERDE WERELD WWW.G3W.BE driemaandelijkse nieuwsbrief van Geneeskunde voor de Derde Wereld juni-juli-augustus 2013 V.U. W. De Ceukelaire, Haachtsestwg 53, 1210 Brussel België – Belgique P.B.- P.P. 1099 Brussel X BC 15376 P-915304 Financiële resultaten 2012 Jouw solidariteit met Cuba loont
5

2013_2 G3W magazine

Mar 28, 2016

Download

Documents

juni-juli-augustus 2013
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: 2013_2 G3W magazine

samen sterkvoor gezondheidGENEESKUNDE VOORDE DERDE WERELDWWW.G3W.BE

driemaandelijkse nieuwsbrief van Geneeskunde voor de Derde Wereldjuni-juli-augustus 2013

V.U

. W

. D

e Ce

ukel

aire

, H

aach

tses

twg

53,

1210

Bru

ssel

België – BelgiqueP.B.- P.P.1099 Brussel XBC 15376P-915304

Financiële resultaten 2012 Jouw solidariteit met Cuba loont

Page 2: 2013_2 G3W magazine

meer dan 1000 woorden

Ik heb het derde jaar op rij met vriendinnen meegelopen in de 20 km door Brus-sel. Wij wonen in Brussel en joggen elke week samen. De laatste drie maanden hebben we dat trainingstempo opgedreven. In de weken vooraf probeer ik fami-lie, vrienden en kennissen aan te spreken om zo veel mogelijk geld in te kunnen zamelen voor G3W. Ook dit jaar waren de 20 kilometer zowel genieten als afzien. Maar we geraakten aan de finish en nadien hebben we met de andere lopers van G3W met een hapje en een tapje samen nagenoten.

MICHAELA

Doorbraak in de campagne ‘Free the Five’ - Cuba Samen met Initiatief Cuba Socialista voeren we al jaren actie voor de vrijlating van de ‘Cuban Five’. Nu komt er schot in de zaak.

levenslang. Onder druk van de internatio-nale publieke opinie kregen drie van hen in 2009 strafvermindering.

Op 7 oktober 2011 kwam René González als eerste van de Vijf vrij. Zijn Amerikaanse nationaliteit werd echter als voorwendsel gebruikt om hem nog drie jaar in de VS te houden in het kader van een herintegratie-programma in de maatschappij. In april 2013 kreeg René van de rechter toelating om de begrafenis van zijn vader in Cuba bij te wo-nen. Toen deed zijn advocaat opnieuw een aanvraag om René definitief in Cuba te laten blijven in ruil voor het opgeven van zijn VS-nationaliteit. Op 3 mei stemde de rechter in Miami daarmee in.

De feestvreugde in Cuba en bij alle solida-riteitsorganisaties wereldwijd was dan ook groot bij dit nieuws. De campagne voor de vrijlating van de 4 andere Cubanen gaat onverminderd verder.ww.cubanismo.net | www.freethefive.org

het gaat vooruit

Op 26 mei stond een ploeg van G3W met 112 lopers aan de start van de 20 km door Brussel. De lopers haalden maar liefst 14.614 euro sponsoring op met hun spor-tieve prestatie. Een fantastisch bedrag om onze Zuid-partners een flinke duw in de rug geven. En de giften komen nog altijd binnen. Bedankt aan alle sympathisanten en sportievelingen!

foto

: Ti

m D

irve

n

Michaela Daelemans – hier in het midden op de foto - liep al voor de derde keer mee. Wil je er volgend jaar ook bij zijn? Stuur dan een mailtje naar [email protected]. Een fotoreportage vind je op www.g3w.be.

De ‘Cuban Five’ zijn 5 Cubaanse agenten die terreurnetwerken in Miami infiltreerden om er terroristische acties tegen hun vaderland te voorkomen. In 1998 werden ze gearres-teerd. Na een politiek proces volgde een veroordeling, voor een aantal onder hen tot

Paascampagne voor Cuba: een gezonde microbe die zich razendsnel verspreidt!

Dankzij vele honderden vrijwilligers werd de Paascampagne een groot succes. De verkoop van paaseitjes bracht maar liefst € 12.200 op voor het gezondheidsproject van onze Cubaanse partner.

Geert, een vrijwilliger uit Leuven, is enthousiast over de campagne:

“Ik heb het zeer eenvoudig gehouden en een mailtje gestuurd naar m’n kennissen, vrien-den en familie. Ik kreeg meteen veel reacties: meestal wilden ze niet één maar meerdere zakjes. Enkelen hadden mijn oproep ook verspreid in hun vriendenkring. Na enkele weken waren er 110 zakjes de deur uit. Behalve de opbrengst voor het gezondheidsproject is het ook belangrijk dat mensen via de campagne horen en lezen waar Cuba voor staat!”

In de kijker

Page 3: 2013_2 G3W magazine

In Cuba ondersteunt G3W het werk rond actieve participatie van wijkbewoners rond gezondheidsproblemen. Sagitario is één van de vrijwilligers die al een vijftal jaar actief is in het ‘casa comunitaria’ in Havana. Hij vertelt hoe het zijn leven heeft veranderd.

“Ik ben kapper en leef in de wijk Centro Habana. Ik ben homo en heb een redelijk moeilijk leven achter de rug. In Cuba is er veel machisme en ook behoorlijk wat weerstand tegen mensen die homo zijn. Ik heb de wijkwerking heel toevallig leren kennen. Enkele jaren geleden had ik een serieus drankprobleem, ik werd zelfs gear-resteerd omdat ik fysiek geweld gebruikte tegen mijn partner. De politie heeft me toen aangeraden om hulp te zoeken in een centrum voor geestelijke gezondheid. Door een vergissing kwam ik in het huis ernaast terecht en dat bleek het ‘casa comunitaria’ te zijn. De verwelkoming was er zo hartelijk dat ik even bleef en mijn hart wat luchtte. Ik kreeg advies en het aanbod om deel te nemen aan de therapiegroep die werkte met rokers en alcoholverslaafden. Bij deze groep mensen voelde ik me eindelijk gewaardeerd. Ik wilde graag iets terugdoen en begon één dag per week oudjes gratis een kapbeurt te

Isla Puting Bato of ‘het eiland van de witte stenen’, een idyllische naam die zelfs in een toeristisch foldertje niet zou misstaan, maar de realiteit is anders. Achter de naam schuilt een immense krottenwijk aan de rand van de Filippijnse hoofdstad Manilla. De plek staat niet eens op het stadsplan. Nochtans wonen er ongeveer 12.000 men-sen, maar de Filippijnse overheid kijkt niet naar hen om.

intussen bij onze partners intussen bij onze partners

DE KRACHT VAN VERZET FILIPPIJNEN

De gezondheidsactivisten van CHD mo-biliseerden de bewoners die wekenlang actievoerden tegen de opgelegde uitzet-ting. Uiteindelijk keurde de lokale overheid een resolutie goed waardoor de bewoners konden terugkeren. Hoewel dit niet meteen een prachtig vooruitzicht lijkt, is de slop-penwijk de plek waar deze arme mensen hun leven, familie en vrienden hebben. Het werk van de afgelopen jaren, met vormin-gen in basisgezondheid en het organiseren van mensen in gemeenschapscomités, werpt nu zijn vruchten af. Al deze initi-atieven versterken de veerkracht en het zelfvertrouwen van de mensen. CHD zal ook in de toekomst deze mensen verder omka-deren in de strijd voor hun rechten.

“ 12.000 mensen die van geen tel zijn voor de Filippijnse overheid. Voor CHD zijn het één voor één mensen die recht hebben op een waardig leven.”

WIJKWERKING:

EEN GEZOND RECEPT CUBA

“ Het deelnemen aan de vergaderingen en het werk met de mensen uit de wijk gaf me energie.

SAGITARIO

geven. Het deelnemen aan de vergaderingen en het werk met de mensen uit de wijk gaf me energie. Ik ging inzien dat mensen me niet afwezen vanwege mijn homoseksuali-teit. Vandaag heb ik meer zelfvertrouwen en maak ik deel uit van een groep op wie ik kan rekenen, ook als ik het moeilijk heb. Ik besef nu dat ik een bijdrage kan leveren in de wijk waar ik woon en werk. Wanneer mensen samen dingen doen en problemen aanpakken is er veel mogelijk.”

Andere getuigenissen van vrijwilligers uit het project kan je lezen op www.g3w.be.

Een jaar geleden woedde er een hevige brand waarbij duizenden mensen het schamele dak boven hun hoofd verloren. De politie wilde toen van de situatie ge-bruikmaken om de bewoners te verjagen. Grote projectontwikkelaars hadden hun oog op dit terrein laten vallen en wilden het maar al te graag inpalmen. Maar dat was buiten het verzet en de organisatie-kracht van de vrijwilligers van onze partner CHD gerekend.

Page 4: 2013_2 G3W magazine

Geneeskunde voor de Derde Wereld realiseer-de in 2012 een omzet van 1,7 miljoen euro. Meer dan de helft daarvan werd besteed in het Zuiden. Iets minder dan een kwart ging naar het bewegingswerk en de campagnes in België. Slechts 3% werd besteed aan uitgaven voor de fondsenwerving.

De Filippijnen en de DR Congo staan samen in voor ongeveer de helft van onze Zuidwerking. Laos en Palestina ontvingen elk ongeveer 14% en Latijns-Amerika (waaronder Cuba) 10%. De resterende 11% ging naar een aantal kleinere projecten en een coöperant in de Filippijnen.Het merendeel van onze inkomsten zijn subsidies. In de eerste plaats komen die van de Directie-Generaal Ontwikkelings-samenwerking (DGD) van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

De fondsenwerving (giften en campagnes) staat in voor 13% van de inkomsten. Dit is een heel belangrijke bron van inkomsten omdat we ze als een hefboom kunnen gebruiken. Voor elke euro die we inbrengen in ons goed-gekeurd programma, legt DGD er 4 euro bij. Dank dus aan alle schenkers en ook sympa-thisanten die de werking van G3W een warm hart toedragen!

Het volledig jaarverslag van G3W kan je lezen op www.g3w.be/jaarverslag-en-publicaties. Op eenvoudige vraag sturen we jou het ook graag via post toe. Net zoals vele andere ngo’s publiceren we onze financiële resulta-ten op www.ngo-openboek.be.

focus

FINANCIËLE RESULTATEN 2012

RESULTATENREKENINGEN 2011 % 2012 %UITGAVEN 1.600.158 1.722.923Zuid-programma 803.453 50% 992.299 58%fondsen voor partners

/ naar partners in Congo 188.162 193.538/ naar partners in de Filippijnen 330.615 314.090/ naar partners in Palestina 139.202 138.356/ naar partners in Latijns-Amerika 87.969 96.291/ naar partners in Laos 0 141.776/ naar noodhulp projecten 8.803 1.209/ naar kleine projecten 19.449 47.056/ People’s Health Movement 27.589

personeelskost coöperanten 29.254 32.394

Noord-programma: bewegingswerk en mobilisatie in België 426.157 27% 380.300 22%werkingskost 89.764 90.192personeelskost 336.393 290.108

beheerskosten van het programma 114.251 7% 139.717 8%Noord-programma 42.989 41.036Zuid-programma 71.262 98.681

algemeen beheer 181.147 11% 143.017 8%huur kantoren, kosten en communicatie 99.838 63.749personeelskost (algemene werking) 81.309 79.268

kosten voor fondsenwerving 64.670 4% 50.315 3%personeelskost 24.350 23.258werkingskost 15.098 13.556aankoop campagnemateriaal 25.221 13.501

uitzonderlijke kosten 10.480 1% 17.275 1%provisie 9.562 9.973andere 918 354toevoeging aan de reserves 6.948

INKOMSTEN 1.600.158 1.722.923fondsenwerving 228.914 14% 231.726 13%giften 191.677 182.222verkoopscampagnes (Taybeh bier en Paascampagne) 37.237 49.504

subsidies 1.292.494 81% 1.422.746 83%subsidies van federale overheid DGD 956.245 1.020.485subsidies van de Europese Commissie 110.199subsidies van gemeenten, provincies, gemeenschappen 98.469 145.378subsidies van 11.11.11 en CNCD 63.821 61.247subsidies voor personeel 173.959 57.108subsidies People’s Health Movement 28.329

overige inkomsten 78.750 5% 68.451 4%activiteiten, lidgelden, publicaties 27.556 41.446recuperatie van kosten 27.776 24.245financiële opbrengsten 7.396 2.759

onttrekking aan de reserves 16.022

RESULTAAT 0 0

uitgaven 1.722.923 euro

inkomsten 1.722.923 euro

Zuid-programma992.299 euro

Fondsenwerving 13%Subsidies 83%Overige inkomsten 4%

Zuid-programma 59%Noord-programma 22%Beheerskosten programma 8%Algemeen beheer 8%Kosten voor fondsenwerving 3%Uitzonderlijke kosten 1%

DR Congo 20%|193.538 euroFilippijnen 32%|314.090 euroPalestina 14%|138.356 euroLatijns-Amerika 10%|96.291 euroLaos 14%| 141.776 euroNoodhulp en kleinere projecten 5%| 48.265 euroPeople’s Healt Movement 3%| 27.589 euroCoöperanten 3%| 32.394 euro

Page 5: 2013_2 G3W magazine

G3W op Manifiesta

Op 21 september is G3W present op het grootste solida-riteitsfeest van het jaar: Manifiesta in Bredene-aan-Zee. In onze volgende nieuwsbrief lees je er meer over. www.manifiesta.be

Word fan van G3W op Facebook en win een krat Taybeh-bier!

Facebook is voor G3W een belangrijke ma-nier om mensen te informeren over onze aanpak en het werk van onze partners.

Geneeskunde voor de Derde Wereld vzw (G3W) | Haachtsesteenweg 53 | 1210 Brusseltel. 02/209 23 65 | [email protected] | www.g3w.be | rekeningnr. BE15 0010 4517 8030

noteer alvast

bedankt en merci

Help jij ons netwerk verder uit te breiden en zo onze boodschap te verspreiden? Mo- menteel telt www.facebook.com/G3W.BE 479 fans. Op Manifiesta willen we onze 999ste fan in de bloemetjes zetten. Maar om daar te geraken hebben we jouw hulp nodig. Elke 500ste, 600ste, 700ste, 800ste, 900ste fan krijgt van ons een krat lekkere Taybeh* cadeau. Dus “like, share and win”! *Taybeh is Palestijns bier dat G3W verkoopt ten voordele van onze Palestijnse partner Health Work Committees.

Alle activiteiten op www.g3w.be/agenda

...Triodos Bank en de 2.047 klanten die deelnamen aan de winterspaaractie van deze bank. G3W ontving 20.470 euro van Triodos. Met dit bedrag zal onze Congolese partner mensen in de wijken sensibiliseren rond hygiëne en ijveren voor een betere watervoorziening bij de lokale overheid.

...Saskia en Jef, die bij de geboorte van hun zoon Arno, een mooie gift deden.

...Ello Mobile en alle mensen die een abonnement hebben bij deze alternatieve telefoonoperator. In 2012 leverde het bellen en verzenden van sms’jes 14.187 euro op voor het mensenrechtenproject van onze Filippijnse partner Gabriela. www.ello-mobile.be

...intal, die begin mei een swingende intal Fiesta organiseerde en de opbrengst van dit feest schonk aan de partners van G3W. Feesten was nog nooit zo leuk!