Top Banner
2011. MÁJUS INGYEN!
16

2011 Május Családi Hírnök

Mar 28, 2016

Download

Documents

Andrea Fejér

Családi Hírnök 2011 Májis
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: 2011 Május Családi Hírnök

2011. MÁJUS

INGYEN!

Page 2: 2011 Május Családi Hírnök

CÍMLAPSZTORI 2 HHíírrnnöökkN E M M I N D E G Y2 HHíírrnnöökkCÍMLAPSZTORI 2 HHíírrnnöökkP R O G R A M A J Á N L AT2 HHíírrnnöökk

Megelõzés: Egy kullancs esetleges támadásá-ra általában két irányból számíthatunk A kul-lancsfajok az aljnövényzet nedves, árnyékos fû-szálain kapaszkodva, vagy cserjéken és bokroklevelein tanyázva, akár 1-1,5 méteres magas-ságból is rávetik magukat az emberre

A legjobb védekezés a zárt ruházat (viseljünkhosszúnadrágot, a nadrágunkat tûrjük a zokninkalá, trikónkat tûrjük a nadrágba, kislányok,vagy hosszú hajú fiúk fogják össze a hajukat,tûrjék sapka alá). A kullancsriasztóból bõrre fúj-hatót, vagy kenhetõt használunk, s lehetõlegbio, illóolaj hatóanyagú legyen, így nem mér-gezzük szervezetünket.

Sajnos, igen gyakori, hogy családi házakkertjében szaporodik el a kullancs. Ez nemcsakellehetetleníti az udvaron való tartózkodást, derendkívül veszélyes is lehet, ilyenkor a legjobb,felkeresni egy kullancsirtó szakembert, és meg-rendelni a mentesítést.

A kullancs által terjesztett betegségek közülegyet meg tudunk elõzni védõoltással is (kul-lancsencephalitis, vagyis agyvelõgyulladás), er-rõl késõbb még szólunk.

Eltávolítás: Lehetõleg az észlelést követõenazonnal ki kell szedni a bõrbe fúródott élõskö-dõt. A kullancs eltávolításához nem kell orvos-hoz menni. Kullancseltávolító kanállal, hajlítottvégû csipesszel (szemöldökcsipesszel), vagyakár egy cérnaszállal is ügyesen kivehetjük azélõsködõt. Az eltávolítás után fel kell jegyezni acsípés idõpontját, és figyelni kell a helyét.

Kullancs által terjesztett leggyakoribb be-tegségek: Kullancs encephalitis – agyvelõgyulla-dás. Ezt a betegséget okozó VÍRUS-t csak min-den ezredik/tízezredik kullancs hordozza, így amegbetegedés lehetõsége csekélyebb, azonban abetegség „öntörvényû”, gyógyszeresen nem tud-juk befolyásolni. Így tehát itt a megelõzés azegyetlen lehetõségünk, amelyet az általános véde-kezésen túl, a védõoltással tehetünk meg.

Lyme kór: Ezt a betegséget egy, a kullancs

által terjesztett BAKTÉRIUM okozza. A fertõ-zések egy része tünetmentesen lezajlik, ritkánazonban progresszív (súlyos) lefolyást mutat.

A kullancsok 10-50%-a fertõzött a Borreliaburgdorferi nevû kórokozóval, azonban nemminden fertõzött kullancs okoz megbetegedést.Ha a kullancsot 24 órán belül eltávolítják a fer-tõzõdés valószínûsége minimális, 48 óra múlvamár 30%, 72 óra elteltével pedig közel 100%.

A Lyme-kór szinte sohasem jár lázzal. Jelleg-zetes elsõ tünete a Lyme-folt, amely a csípés he-lyén keletkezik, gyûrû szerû rajzolat, s fokozato-san szélesedik. A betegség kezdõdhet a késõbbiformák valamelyikével: szívritmuszavart okozószívizomgyulladás, agyhártyagyulladás, arcideg-bénulás, ideggyulladás és nagy-, (többnyire térd-) ízületi gyulladás alakulhat ki a fertõzés utánihetekben, hónapokban. Kezelés nélkül a folya-mat évekig-évtizedekig rosszabbodik.

A Lyme kór ellen nincs védõoltás, csak aklasszikus védekezési módok hatásosak. Bizo-nyított megbetegedés esetén antibiotikum keze-lés szükséges, amit a szakember rendel.

Dr. Milei KrisztinaCsecsemõ- és gyermekgyógyász

Kullancsok okozta veszélyek, betegségek

Óvatosan a vérszívókkal!A tavaszi, nyári kirándulószezon kezde-tével ismét egyre többet találkozhatunkkullancsokkal. Fontos, hogy tisztán lás-suk mitõl kell félnünk, miért nem kellpánikolnunk és mit tehetünk, hogy a leg-kevesebb veszélynek legyünk kitéve.

Tanár-szülõ: „Lánya az órán állandóanbeszél!” „Szerintem az anyjától tanulta.Mindkettõnek ellátom a baját!”

*Két vásott gyerek figyeli az újonan esketett

fiatal párt. Az egyik azt mondja:– Figyeld, megviccelem õket.Ezzel odaszalad az ifjú férjhez és azt mondja

neki: Gratulálok, apu, igazán jól választottál...

Page 3: 2011 Május Családi Hírnök

CSALÁDI AJÁNLATOK

2011. MÁJUSMEGJELENIK: HAVONTA,A HÓNAP 3. SZERDÁJÁN

www.hirnok.huwwwcsaladi.hirnok.hu

FÕSZERKESZTÕ:ifj. Meggyesi GyulaMobil: 06-20-9359-952

E-mail: [email protected]

FÕSZERKESZTÕ-HELYETTES:Fejér Andrea 06-20-480-1751

[email protected]

KÖZPONT ÉS LEVÉLCÍM:2146 Mogyoród, Nagyhomoki út 10.

Telefon/fax: 06-28-540-160 E-mail: [email protected];

IRODA: 1142 Budapest, Ungvárutca 44. 06-1-783-1136, 06-1-783-1134

HIRDETÉSFELVÉTEL:06-20-480-1751;

06-28-540-160; 06-20-9359-952;

Kiadja a

Alapítva: 1992

NYOMÁS:Premier nyomda

HU ISSN 1787-1239 (Nyomtatott) HU ISSN 1787-1328 (Online)

CÍMLAPON: KONCZ PÉTER

(Fotópályázatunkra érkezett)

A PROGRAMOK, INFORMÁCIÓKTÁJÉKOZTATÓ JELLEGÛEK!

Az írások és hirdetések máshol történõ megje-lenéséhez kiadónk hozzájárulása szükséges.

A hirdetések tartalmáért felelõsséget nem vállalunk!

3HHíírrnnöökk

Gyermekprogramok GÖDÖLLÕI GYERMEKNAP2011. május 28. (szombat) 9:00-14:00

Gödöllõi Sport Gyermeknap – Táncsics Mihály úti SportcentrumFutóverseny, A látogatók kipróbálhatják a Gödöllõn megtalálható sportágakat.Mozizz a gyermekekért! Aranyhaj és a nagy gubanc – animációs gyermek-film vetítés.

2011. május 29. (vasárnap) 10:30-19:00Gödöllõ, Fõtér. Ládafia Bábszínház elõadása: Viadal, avagy, a kakas, a csá-szár meg a gyémánt félkrajcár;

11-16 óráig Állandó foglalkozások:Kézmûves foglalkozások – Autonómia Egyesület • Ügyességi játékok, arcfes-tés – Royal Rangers • Könyvtár Kommandó – Gödöllõi Városi Könyvtár • Pe-likán Makett Klub • Civil szervezetek • Kézmûves vásározók...Rossz idõ esetén a programok a Török Ignác Gimnáziumban (Gödöllõ, Petõfiút 12.) lesznek megtartva!

VERESEGYHÁZ GYERMEKNAP

2011. május 29.Helyszín: a veresegyházi Pamut tó mellett lévõ Majális térenProgramok: Bûvész show, Roy és Ádám koncert, lovaglás, íjászat, ugráló vár, bi-ka rodeó, gumiasztal, légszörf, lebegõszõnyeg, trambulin, arcfestés, kötélhúzás,zsákban futás, kosárpalánkra dobás, Tûzoltóautó, valamint a gyerekek palacsintátsüthetnek az apukákkal. A Gyermeknap alkalmával a helyszínen gyermekgyógy-ászati tanácsadás, továbbá dr. Marik György segítségével ingyenes egészségügyimérés is lesz. A rendezvényen minden játék ingyenesen használható!

XVI. KERÜLET: GYEREKNAP EGÉSZ NAP

CORVIN MÛVELÕDÉSI HÁZ – ERZSÉBETLIGETI SZÍNHÁZ

2011. május 29.Cím: 1165 Budapest, Hunyadvár utca 43/b . Gyereknap egész nap

VI. KERÜLET: GYERMEKNAPI CSALÁDI NAPHelyszín: Vörös Oroszlán Teaház. VI. kerület Jókai tér 8.Hozd el családodat érezd jól magad egy fantasztikus hangulatú rendezvényen.

A Jótékony célú családi nap ke-retén belül megtalálható leszjátszóházunk meglepetései, kü-lönbözõ programok a gyerme-kek, családok számára Arcfes-tés, Táncbemutatók, Baba-Mama tánc, Tombola. A Baba-Divat kiváló fotósai egész napjelen lesznek, ahol teljesen díj-talanul fotózzák majd a rendez-vényre érkezõ családokat, gyer-mekeket.További információk:

www.anyukam.hu

Gózon Gyula Kamaraszínház– KICSIKNEK ÉS NAGYOKNAK!

www.gozon.hu

Page 4: 2011 Május Családi Hírnök

C S I N Á L D M A G A D4 HHíírrnnöökk

Napjainkra a technika magasszintû fejlõdése a foltvarrás terü-letén jelentõs változásokat ho-zott. A gépesítés azonban nemfeledteti, hogy a kézi varrássalelkészített mûvek nagyobb érté-kûek, hiszen kézzel pontosabbanvarrunk, és az összhatás fino-mabb, lágyabb lesz! Afoltvarrástfelhasználják takarók, ágyne-mûk, falvédõk és különbözõ fel-sõruházati cikkek elõállításáradivattól függõen manapság is!

A fentiek mellett számos la-kásdekorációs terméket is ké-szíthetünk a szebbnél-szebbpatchwork anyagokból, hiszena mintadarabok számának ésmegvalósításuknak csak a kép-zeletünk szabhat határt!

A nyár közeledtével, amikorbõvelkedünk a finomabbnál fi-nomabb gyümölcsökben, a textilgyümölcsök készítését ajánljuk afigyelmükbe! Hiszen a valódigyümölcs szinte azonnal elfogy,a patchwork gyümölcsök vi-szont a nyár végéig díszíthetiklakásunkat. Sõt, folyamatosanbõvíthetjük gyümölcs és zöldségkészletünket, ahogy a természet-ben is elõfordulnak. Így mindigaz évszaknak megfelelõ, „friss”áru díszítheti asztalunkat!

Az elkészítésükhöz szükségvan patchwork anyagokra, cér-nára és tûre, ollóra, filcre éskartonlapra. Ezek – kivéve azanyagokat – szinte mindenháztartásban elõfordulnak, ígynem igényel túlzott befektetéstaz elkészítésük. A sok szépanyag közül pedig élvezet lesza válogatás! A kívánt gyümölcsformáját megrajzolják a karto-non, kivágják, majd az anyagrais átrajzolják, szintén kivágják.Utána már csak a varrás vanhátra! Ugye milyen egyszerûaz elkészítés, viszont annálmutatósabb a végeredmény!

Kezdõknek is ajánljuk, hiszenez a varrás nem igényel na-gyobb gyakorlatot, sõt, a sokzöldség és gyümölcs elkészítésesorán kellõ rutinra tehetnekszert! Vonjuk be nyugodtan anagyobb gyerekeket is a varrás-ba, hiszen amellett, hogy egykellemes családi programot töl-tünk el, fejlõdik a gyerekek kéz-ügyessége is! Kifejezetten ajánl-juk a nyári táborok foglalkozá-sai közé, hiszen kitûnõ elfoglalt-ság az esti idõtöltésre vagy akárrosszabb idõ esetén is!

A képen látható finomságokközül az eper elkészítéséhezszeretnénk segítséget nyújtani.A szabásmintánál az eperhezegy kör palást alakot kell meg-rajzolni, míg a leveléhez egynyolcágú csillagot. Miután át-rajzoltuk és kivágtuk az anyag-ból, félbehajtjuk, hogy egy töl-csér alakot kapjunk, aminek atetejét a kitömést követõen

összevarrjuk. A csillag alakúlevelet az eper tetejére varrjuk,ami az összehúzást is takarja.Már kész is az élethû gyü-mölcs! Ugye nem is gondoltákvolna, hogy ennyire könnyû ésgyors az elkészítése!

A képeken látható termékekelkészítésérõl még több leírástés fotót találnak honlapunkon:www.hobbymuvesz.hu

Cégünk, az Art-Export BovaKft. 2010. májustól az Üllõiúti Hobbymûvész boltban(1085 Budapest, Üllõi út 32.)bõvítette a kínálatát a patch-work textilekkel és kiegészí-tõkkel, ami az üzletben egykülön helyen, a Patchworkrészlegben található.

Minden érdeklõdõ kedvéreválogathat az amerikai és ja-pán gyártók neves tervezõi ál-tal megálmodott különbözõstílusú és színvilágú patch-work anyagok nagy választé-kából.

A magyar piacon újdonság-nak számítanak a retro és mo-dern mintás anyagok, amelye-ket megtalálnak üzletünkben.Természetesen a klasszikus ésnosztalgikus minták kedvelõiis gyönyörû anyagokból és szé-les választékból válogathatnak!

A kínálatunkban megtalálha-tók nagy, neves gyártók, mint pl.Moda, Lecien, Benartex, West-minster, amelyen belül híres ter-vezõk mintáit vonultatjuk fel.

Textilgyümölcsök készítése

Patchwork technikaA patchwork (foltvarrás) története a szövés feltalálásá-nak idejére esik. Az elsõ foltvarró asszonyok minden fol-ton-folt takarójukat kézi varrással készítették. Kisebbközösségekben a hosszú téli estéken ezzel a kézimunká-zással múlatták idejüket.

Page 5: 2011 Május Családi Hírnök

C S I N Á L D M A G A D 5HHíírrnnöökk

– A gyerek bemegy a tisztítóba, ésleteszi a pultra az inget.

– A papám ingét elcseszték, és aztüzeni, ha nem adnak helyette egy má-

sikat, idejön és összetöri a berendezést.– Mutasd csak, hányas inget visel a papád?– Harmincötöset.– No, akkor mondd meg neki, hogy várjuk.

*– Pistike, megint sáros a nadrágod!– Ne haragudj mama, olyan gyorsan estem

el, hogy nem volt idõm levetni.

A patchwork anyagok elõ-nyös tulajdonságai között sze-repel a kiváló minõség, hatal-mas választék, többféle stílus,jó kombinálhatóság, teljes so-rozatok, a legújabb trendek ésminták!

Szeretnénk figyelmükbeajánlani külön patchwork hon-lapunkat, a Patchwork Mû-helyt: www.patchwork.hobby-muvesz.hu

Olvashatnak az aktuális,legfrissebb híreinkrõl. A web-shopban – www.hobbymu-vesz.hu/webshop – lehetõsé-gük van a textilek és kiegészí-

tõk megvásárlására. Letölthe-tik a legújabb trendeket, sza-básmintákat, megtekinthetikaz újdonságokat, ötleteket me-ríthetnek a szebbnél-szebbmintadarabokból!

Üllõi úti üzletünkben kezdõés haladó patchwork tanfo-lyamok indultak, amelyekrõlrészletesen szintén honlapun-kon tájékozódhatnak. Az ér-deklõdés már a kezdetektõlóriási, hiszen szakértõ kolléga-nõnk tanítja a patchwork-el is-merkedõket és a már rutino-sabbakat is.

BOLTJAINK:Üllõi úti Hobbymûvész,

Swarovski kristály és Mû-vészellátó Bolt: 1085 Bp., Ül-lõi út 32.Mammut Hobbymûvész,Swarovski kristály és Mû-vészellátó Bolt: 1024 Bp.,Lövõház utca 2-6. Mammut I.3.emelet

Bartók Béla úti Hobbymû-vész Bolt: 1113 Bp., BartókBéla út 62.Savoya Park HobbymûvészBolt: 1117 Bp., Hunyadi Jánosút 19. Savoya ParkMûvészellátó Szakbolt: 1065Bp., Nagymezõ utca 45.Honlapok: www.hobbymuvesz.huwww.patchwork.hobbymu-vesz.huwww.kristalybolt.huwww.muveszkellek.hu

Page 6: 2011 Május Családi Hírnök

Hogyan (miért) alakul kiaz élelmiszer-allergia?

Az allergia az immunrendszerhelytelen mûködése következté-ben kialakuló reakció. Az ételal-lergiás beteg szervezete az éte-lekben megtalálható, egyébkéntártalmatlan anyagokat idegen-ként ismeri fel, s ellenanyagoktermelésével reagál. Ha a szer-vezet ismételten találkozik azadott étellel, ezek az ellenanya-gok beindítják az allergiás reak-ciót, amely változatos tünetek-ben nyilvánulhat meg.

Az ételallergia elsõ tünetei: Az ételallergia okozhat bõrtü-

neteket (csalánkiütést, ekcémát,duzzanatokat), gyomor-bélrend-szeri panaszokat (hányást, has-menést, székrekedést, hasfájást,puffadást, emésztési zavart, ét-vágytalanságot, súlyvesztést,esetleg véres székletet). Kivált-hat náthás tüneteket, asztmát,nehézlégzést is. Legsúlyosabbformája az anafilaxia, amely azegész testre kiterjedõ csalánki-ütés, nyelv-, ajak-, tenyér-, talp-, arcviszketés- és duzzanat, re-kedtség, hányinger, hányás, ha-

si fájdalom, hasmenés, nyugta-lanság, zavartság, köhögés, sí-poló, nehezített légzés (asztma),szédülés, vérnyomásesés, ájulás,légzési és keringési elégtelenségformájában jelentkezhet.

A tünetek megjelenésemennyi idõvel az étel elfo-gyasztása után alakul ki?

A tünetek néhány percen be-lül is jelentkezhetnek, de akárnapok múlva is elõjöhetnek azétel által kiváltott reakciók.

Kinõhetõ-e az élelmiszerallergia (gyermekeknél ésfelnõtteknél)?

Az ételallergia bármely élet-korban jelentkezhet, leggyako-ribb az elsõ években. A gyerme-kek 7-8 %-át érinti. Felnõtteknélsokkal ritkább, 1 % körüli azelõfordulása. A gyermekkoriételallergia gyakran megszûnik,de hatéves kor után a gyógyulá-si arány sokkal kisebb.

A tojásallergia és a csecse-mõkori ekcéma összefüggése.

A tojás, egyéb fehérjékhez ha-sonlóan, okozhat ekcémát. Aköztudatban elterjedt, hogy azekcéma mindig allergiás eredetû.

Ezzel szemben a tény, hogy nemmindig sikerül kimutatni aller-gént a panaszok hátterében.Ilyenkor tüneti kezelés javasolt.

Lassan itt a nyaralásokideje. Tengerparton nagyongyakran helyi jellegzetesség-ként halakat, rákot, kagylótés más tengeri gyümölcsöteszünk. Mivel idehaza ritkánfogyasztjuk õket, gyakrancsak külföldön derül ki, hogyallergiás tüneteket okozhat-nak. Hogyan kezdjünk hoz-zá, hány éves kortól szabadmegkóstoltatni gyermekink-kel ezeket a fajta ételeket?

Magyarországon ritka a halraés tenger gyümölcseire jelentke-zõ allergia. Ennek az az oka,hogy sajnálatos módon hazánk-ban nagyon kis mennyiséget fo-gyasztunk ezekbõl az értékestáplálékokból. Ha a családbannem fordul elõ halmozottan al-lergia, halat már 8 hónapos kor-tól adhatunk a csecsemõnek.

Milyen gyógyszereket ér-demes vinni az utazáshoz?

Allergiás reakció esetéreutazáskor vigyünk magunkkalallergiaellenes gyógyszert (ún.antihisztamint), rovarcsípésreFenistil gélt. Akinek korábbananafilaxiás reakciója volt, s azallergológus ellátta életmentõ,önbelövõ injekcióval, feltétle-nül vigye magával az utazásra.

Dr. Kaszó BeátaAllergológus,

gyermektüdõgyógyászwww.allergiadoktor.com

E G É S Z S É G6 HHíírrnnöökk

Nyaralásnál is vigyázni kell

Élelmiszer-allergiaLassan itt a a nyaralások ideje, amikor ál-talában a megszokottól eltérõ dolgokat ésételeket próbálunk ki, amelyek felszínrehozhatják többek között az élelmiszeraller-giás tünetet.

LEGYEN A MUNKATÁRSUNK, PARTNERÜNK!HIRDETÉSSZERVEZÕKET, FRANCHISE PARTNEREKET

keresünk NYOMTATOTT és ON-LINE magazinjainkhoz! Részletek a www.hirnok.hu honlapon

(állásajánlataink)

H I R D E T É S F E LV É T E L : 0 6 - 2 0 - 4 8 0 - 1 7 5 1

Page 7: 2011 Május Családi Hírnök

E G É S Z S É G 7HHíírrnnöökk

Ha a Streptococcus pyogenessokáig ingerli az immunrend-szert, fennáll a lehetõség, hogy atermelt ellenanyag megtámadjaaz ember saját szerveit, és ko-moly betegségeket okoz. Ezeknagyon súlyos, esetleg halálosbetegségek kialakulásához is ve-zethetnek. (Szerencsére ritkán.)Ide tartozik a szívbelhártya, a ve-sék, az ízületek, az idegrendszergyulladásos folyamata.

Mint említettem, ezektõl aszövõdményektõl az antibioti-kumok felfedezése óta nem kel-lene tartanunk. Sajnos azonbanaz utóbbi évtizedben Magyaror-szágon feledésbe merülõbenvan az a nagyon szigorú sza-bály, hogy a tüszõs mandula-gyulladást 10 napig kell antibio-tikummal kezelni. Ennek oka,hogy az erõsnek tartott antibio-tikumokról az orvosok nagy ré-sze (részben a gyártók informá-ciója alapján) azt feltételezi,hogy rövidebb idõ alatt is el-pusztítják ezt a speciális bakté-riumfajtát. Ez azonban nincsígy! A Streptococcus pyogenesa legtöbb antibiotikumra érzé-keny, de nagyon kitartó kóroko-zó, képes 7-8 napi kezelés utánis megmaradni a szervezetben,esetleg súlyosnak látszó tüneteknélkül. Pont ez az az eset, ami-kor az immunrendszer folyama-tosan termeli ellene az antiteste-ket, amelyek aztán a saját szer-vezet ellen fordulhatnak.

A legtöbb mandulamûtétrepedig azért kerül sor, mert a rö-vid (5-7 napos) kezelés után abaktériumok kis része életbenmarad. Néhány nap, 1 hét utánújra elszaporodnak, és visszatéra torokfájás, lázas állapot. Hatöbbször is a leírt módon keze-lik a beteget, hamar kialakul aza vélemény, hogy gyógyszere-sen nem kezelhetõ, súlyos, ve-szélyes állapotról van szó,amely miatt a mandulát ki kellvenni. Holott az elsõ kezelés-kor kellett volna egy helyett kétdoboz gyógyszert felírni!

A mandulamûtét veszélyeitlegjobban azzal háríthatjuk el,ha csak indokolt esetben kerülsor a mûtétre. (Ez vélemé-nyem szerint a hazánkban el-végzett mûtétek számát leg-alább megtizedelné.)

Az esetleg elõforduló veszé-lyek, szövõdmények legna-gyobb részének elkerülése az or-vosok, nõvérek feladata. Problé-mák adódhatnak az altatás miatt,de ezek tapasztalt szakemberekmûködése során ritkán lépnekfel, és elháríthatóak. A jókezû éshiggadt fül-orr-gégész számára amandulamûtét nem jelent ko-moly nehézséget. A mûtét köz-ben fellépõ vérzések elállításanem jelent gondot.

Ha mégis megtörténik a be-avatkozás, a következõkre kella szülõnek figyelni:

Fel kell rá készülni, hogy a

gyerek általában nyugtalanul,zaklatottan ébred, ettõl nemkell megijedni, ilyenkor az al-tatószerek hatására még nemtiszta a tudat.

A legfontosabb a mûtét utáni7-8 napban, hogy észreve-gyük, ha esetleg utóvérzés lépfel. Ennek a veszélye nyilván-való, ezért gyorsan kell reagál-ni. Ha a szájban, orrban véresváladékot látunk, azonnal visz-sza kell menni a kórházba,hogy eldönthessék, van-eszükség orvosi beavatkozásra.

Ettõl eltekintve, kisebb gye-rekeknél a helyzet nem szokottnagyon kellemetlen lenni. Hafájdalom jelentkezik, csillapí-tani kell megfelelõ szerekkel.Nem szabad aszpirint, kalmo-pyrint használni, mert ezek gá-tolják a véralvadást.

A diéta lényege, hogy kerül-jük a fûszeres, forró ételeket,mert csípik a sebet. Meleg ita-lok vérbõséget okoznak, amiesetleg vérzéshez vezethet.

Viszonylag mérsékelt aktivi-tás hasznos, ha a gyerek haj-landó rá. Ha ordításhoz vezet arendszabály, inkább mondjunkle róla.

Mandulamûtét után helyes agyermeket egy hétig otthontartani, hogy a vérzést idõbenészrevegyük. Elutazni nem ta-nácsos, hogy idõben beérjünka kórházba.

www.orr-ful-gegeszet.hu [email protected]és minden nap:

1037 Budapest, Mátyáshegyi út 43.

Bejelentkezés (lehetõleg reggel 9-kor):

06-30-914-1477

Nem mindig szükséges a mûtét

A mandula betegségeiA tüszõs mandulagyulladás (illetve a veleközeli rokonságban lévõ skarlát) veszélyesbetegségnek számít, illetve számított az an-tibiotikumok felfedezése elõtt. Ennek na-gyon érdekes oka van. A kórokozó baktéri-um sejtfalának egyik összetevõje nagyonhasonlít az emberi szervezetben elõfordulóegyik molekulához.

4 éves kisfiam meg-kérdezte tõlem.:

– Anya ki vitt be té-ged a kórházba mikor meg-szülted APÁT?

Page 8: 2011 Május Családi Hírnök

E G É S Z S É G8 HHíírrnnöökk

Ha nagyon általánosan fogal-maznék, akkor azt mondanám:olvasászavar. S tulajdonképpenez a kulcs: OLVASÁS. Tehát,egy óvodáskorú gyermekre egy-általán nem mondható, hogydiszlexiás. Esetleg bizonyos ké-pességei elmaradnak az életko-rában várható eredménytõl, sezért diszlexia-veszélyeztetett.Ha ezek az elmaradások nem túlnagyok, és a terápia idõben el-kezdõdik, akkor lehet, hogy nemis alakul ki az olvasászavar.

Diszlexiásnak csak az általá-nos iskola második osztálya vé-gén nyilvánítanak egy gyerme-ket, mégpedig akkor, ha az átla-gos, vagy az átlagosnál maga-sabb intelligenciája és a helyesolvasástanítási módszer ellené-re sem tudott két év alatt megta-nulni olvasni.

A diszlexia öröklõdik: Egy-re több kutatás folyik ennekmegállapítására. A modern le-hetõségeknek köszönhetõenmár tudományosan is beigazo-lódott a tény, hogy az olvasás-zavar öröklõdik. Megtaláltákugyanis a diszlexiáért felelõsgént: genetikusok azt állítják,hogy a 6. kromoszóma rövi-debb ágán lévõ eltérés okozhat-ja a problémát. Ráadásul férfi-ágon az öröklõdés magasabbarányú – azaz, ha egy férfi disz-lexiás, csaknem 50% az esélyarra, hogy fiú gyermeke is azlesz. Anyai ágon ennek a való-színûsége csak 25 %.

Sérülések a szülésnél: Azanyaméhen belül, születés köz-ben, vagy a születés utáni idõ-szakban felléphet egyfajta oxi-génhiányos állapot a gyermekszervezetében. Esetleg kissúlyú,

koraszülött csecsemõk esetébenis jelentkezhetnek ezek a prob-lémák, amelyek minimális ideg-rendszeri károsodáshoz vezet-hetnek. Ezek olyan minimáli-sak, hogy szinte ki sem mutat-hatók, csak a fejlõdés folyamánderül ki, hogy a gyermek olva-sási nehézsége ezekre az okokravezethetõ vissza. Szerencséreaz orvostudomány napjainkbanolyan fejlett, hogy ma már olyangyermekek is teljes, boldog éle-tet élhetnek, akik néhány évvelezelõtt, életben sem maradtakvolna. Az esetleges minimálisidegrendszeri eltérés pedig(amely a diszlexia oka lehet) el-törpül az öröm mellett, amit az aszülõ érez, akinek 700 grammoscsecsemõjét megmentették.

Látászavar, gyulladt fül:Elõfordulhat, hogy nem jól lát,vagy nem jól hall a gyermek, semiatt nehéz neki elsajátítaniaaz olvasást. Rejtett szemten-gelyferdülése van, vagy gyor-san elfárad a szeme. Ezért haazt látja, hogy gyermeke a várt-nál nehezebben boldogul az ol-vasással, feltétlenül kérje ki egyszemészorvos véleményét.

Az állandóan gyulladt fül,vagy a megnagyobbodott orr-mandula miatt megeshet, hogygyermeke nem jól hall, ezért ne-hézséget jelent neki az egymás-hoz nagyon hasonló hangokmegkülönböztetése. Ilyenek azöngés-zöngétlen párok: v-f, t-d,k-g, ty-gy-ny stb. Ezért ha aztveszi észre, hogy gyermeke fõ-ként ezeket a betûket tévesztiössze, keressen fel orr-fül-gégész szakorvost, aki meg tud-ja állapítani, hogy csemetéje hal-lásával minden rendben van-e.

Szociális helyzet? Nagyonsok kutatást végeztek arra vo-natkozóan, hogy az olvasásza-var összefügghet-e a szülõk szo-ciális helyzetével, iskolázottsá-gával. Azt találták, hogy a való-ban diszlexiás gyermekek vala-mennyi szociokulturális hely-zetben elõfordulhatnak. Azaz adiszlexia nem „válogat”. Iskolá-zatlan szülõk gyermeke nemlesz feltétlenül olvasászavaros, sez fordítva is igaz – egyetemiprofesszorok csemetéje is küzd-het ezzel a problémával.

Szó-kép: Nagyon sokan azolvasástanítási módszereket hi-báztatják a diszlexiás gyerme-kek számának növekedéséért.„Régen csak egyféle könyv lé-tezett, mindenki abból tanult ol-vasni – nem is volt ennyi tanu-lási zavaros gyermek” – hallomgyakran idõsebb kollégáimtól.Valóban igazuk van. Léteznekolyan módszerek, amelyek nemelõnyösek a részképesség zava-ros gyermekek számára. Tehát,ha már óvodában látja, hogygyermeke bizonyos területekennem túl jól teljesít, feltétlenülkérje ki az intézmény logopédu-sa véleményét az iskolaválasz-tással és az olvasástanítási mód-szerrel kapcsolatban.

Hogy melyik a legelõnyösebbolvasástanítási program? A ma-gyar nyelv sajátosságai miatt ahangoztató - elemzõ - összetevõmódszer a legszerencsésebb. Eza program megtanítja a hango-kat jelölõ betûket, s így olvassákössze (elõtte természetesen sza-vakat bontottak hangokra). Amásik módszer, amikor szóké-peket tanítanak a gyermeknek(„ide az van írva: papa”). Sze-rencsére, ma már elvétve alkal-mazzák ezt a típusú olvasástaní-tást. Vannak olyan gyermekekegyébként, akinek nem jelentgondot a szóképes olvasástaní-tás – tehát ne essen kétségbe, hagyermeke ezzel tanul olvasni.Azonban, ha már óvodáskorá-

Az olvasászavar okai

Öröklõdik a diszlexia?Napjainkban egyre több a diszlexiás gyermek. Vajon tényleg ígyvan? Vagy csak eddig nem tudtunk róluk? Mi is a diszlexia?

Page 9: 2011 Május Családi Hírnök

E G É S Z S É G 9HHíírrnnöökk

ban nehézségei adódtak akár alátási megkülönböztetõ-képes-séggel, akár a hallásival, akkorszerencsésebb a hangoztató-elemzõ-összetevõ módszer (Pl.Meixner Ildikó: Játékház).

Ne akard azonnal! Gyakranokoz az is olvasási zavart, haegy pedagógus nem veszi figye-lembe a tanulók képességeit, éstúl gyorsan akar mindenkitmegtanítani. Sajnos (vagy sze-rencsére?) nem vagyunk egy-formák, a gyerekek képességeiis jelentõsen eltérõek. Vannakolyan diszlexiás tanítványaim,akik kiemelkedõ intelligenciá-val rendelkeznek, mégis nehéz-séget okoz számukra az olvasásmegtanulása, mert egy-egy ké-pességterületen elmaradnak akortársaiktól. Ha egy pedagó-gus nem veszi ezt figyelembe, s

mindenkit egyformán kezel, ak-kor elõfordulhat, hogy egy ki-emelkedõ intelligenciával ren-delkezõ gyermek szó szerint el-kallódik. Ugyanis a sok tanulá-si kudarc egyenes következmé-nye a magatartási probléma: ag-resszívvá, „nemtörõdömmé”válik a tanuló. Tapasztalataimszerint azonban egyre több pe-dagógus érdeklõdik a diszlexiairánt, és segítõ szándékkal for-dul az ilyen gyermekek felé.

Játékötlet: Nagyon fontos-nak tartom a mozgást is, ezértegy mozgásos játékot is aján-lok. A játék neve: Akrobata.

Szigetelõszalaggal húzzonegy hosszú vonalat a padlóra –ez legyen a kötél. (Szabadban aföldre is lehet vonalat húzni egybot segítségével). Ezen a „köté-len” kell az akrobatának végig-

sétálnia úgy, hogy le ne essen a„mélybe”. Különbözõ feladato-kat lehet végrehajtani: az akro-bata mehet egyszerû lépésekkel,láblendítéssel, felhúzott térdek-kel, oldalazva, lábujjhegyen,sarkon, külsõ talpélen, belsõtalpélen, hátrafelé stb. Továbblehet nehezíteni a feladatot az-zal, ha nem egyenes a kötél, ha-nem hullámos, cikkcakkos vagykör alakú. Az a legügyesebb ak-robata, aki egyszer sem esett le akötélrõl. Vidám cirkuszi mutat-ványokat kívánok!

Ha további információkat,ötleteket, érdekességeket sze-retne megtudni a diszlexiáról,látogasson el ide:

www.varazsbetu.huIngyenes diszlexiateszt szü-

lõknek:www.diszlexiateszt.hu

A magyar Kormány és az Európai Unió az ideiévben munkahelyi egészségfejlesztés népszerûsíté-sére irányuló pályázatot (TÁMOP 6.1.2.) hirdetett,amelynek célja többek között az egyes szervezetek-nél rejlõ lehetõségek feltárása a munkatársak egész-ségének fejlesztésére, valamit a vállalatok motiválá-sa a hosszú távú egészségterv kialakítására.

Az említett pályázaton a péceli Freudenberg NOKMechatronics Hungary Gyártó és Kereskedelmi Bt.(FNMH) ÉRTED, RÓLAD, NEKED SZÓL! – el-nevezésû, egészségfejlesztési programjához mintegytíz millió forintos támogatást nyert el.

A program elsõ lépéseként a munkatársak álta-lános egészségi állapota lett felmérve, melyek fi-gyelembevételével megoldások lettek javasolva ahelyenként tapasztalt akut problémákra. Másodiklépésként középtávú egészség megõrzési stratégiakerült kidolgozásra melynek alapját az állapot fel-méréshez csatlakozó 210 munkatárs adta. Ezt kö-vetõen a munkatársak mintegy fele csatlakozott azegészségfejlesztõ programokhoz, melyekben azalábbi elemek találhatóak:

– Stressz-kezelõ tréning a társas kapcsolatokbóleredõ feszültségek csökkentésére

– Energiaegyensúly tréning a helyes táplálkozásés mozgás népszerûsítésére

– Relaxációs tréning a lelki egészség fejlesztésére

A péceli Freudenberg telephelyén az egészségfej-lesztõ stratégia folyamatosan változik és kerül meg-újításra. Ennek keretében újabbnál újabb egészségmegõrzési és fejlesztési programok kerülnek meg-szervezésre többek között: vállalati sportnapok.

Már most jól látható, hogy az ügyvezetés által tá-mogatott, ÉRTED, RÓLAD, NEKED SZÓL!program iránt nagy az érdeklõdés. „Vállalatunk si-kerének oszlopai maguk a munkatársak” – hangsú-lyozza Karagics András, a péceli Freudenberg NOKMechatronics gyárának igazgatója. „A Freudenberg,családi vállalatcsoport tagjaként komoly felelõssé-get érzünk dolgozóink egészségi állapotáért, ebbõlkifolyólag vállalatunknál különösen elõtérben van amunka- és egészségvédelem!”

A magyar program a világszerte megvalósuló,„We all take care” elnevezésû Freudenberg kezde-ményezés fontos része. A vállalatcsoport ezen ke-resztül szólít fel minden egyes munkatársat arra,hogy a környezetvédelemre, munkavédelemre ésegészségmegõrzésre irányuló erõfeszítésekben te-vékenyen részt vállaljon.

„ÉRTED, RÓLAD, NEKED SZÓL!„ Egészségfejlesztési program a péceli Freudenberg NOK Mechatronics gyárban

Nemzeti Fejlesztési Ügynökségwww.ujszechenyiterv.hu

06 40 638 638

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Page 10: 2011 Május Családi Hírnök

S Z Ü L Õ - G Y E R M E K10 HHíírrnnöökk

A mindig kötelességtudógyermeknek – sõt késõbb a fel-nõttnek is – jól esne, ha néhalehetne kevésbé kötelességtu-dó, és nem kellene folyton askatulyának megfelelõen visel-kednie, mert azt várják el tõle.

Meglepõ, hogy milyen sokesetben hatnak a szülõ általpozitívnak szánt és annak tar-tott megerõsítések negatívan agyerekekre. Ez leggyakrabbanártatlanul kezdõdik ugyan, pl.ha a gyermek hosszasanigyekszik meggyõzni valami-rõl a szüleit „jaj, ne legyél márilyen erõszakos!” Ám az agyermek, aki gyakran halljamagáról, hogy õ erõszakos,elõbb-utóbb valóban azzá vá-lik, lassan megtanul a címkeszerint viselkedni. Felmerül akérdés: vajon az is ilyen hatás-sal van a gyermekeinkre, hanem mondjuk ki, hogyan véle-kedünk róluk – azaz gondolat-ban skatulyázunk? Vajon a kinem mondott véleményünkkelis képesek vagyunk befolyá-solni a gyermekünk viselkedé-sét? Nagyon szemléletes a tré-ningen kapott válasz: a gyere-kek percek, de néha másodper-cek alatt felismerik, hogyanvélekednek róluk a szüleik, kisem kell mondaniuk azt. Szá-moljunk csak utána, egyetlennap leforgása és a velünk töl-

tött idõ alatt hány és hány le-hetõség adódik a skatulyázás-ra, és annak a gyermekünk ál-tal újra és újra megtapasztalá-sának? Ügyetlen, bizonytalan,rendetlen... még ha javítószándékkal mondjuk is, ha túlsokat hallja, már nem is veszia fáradtságot, hogy bizonyítsa,hogy tud õ ügyes, magabiztosés rendes is lenni, hiszen úgy-is megkapja majd, hogy mármegint...

Fontos tehát kimondanunk,hogy nem csak az érzelmeiket,de a viselkedésüket is befolyá-solja, hogyan vélekedünk ró-luk. Lássuk, mit tehetünk, haszeretnénk lebontani gyerme-künk szerepjáték-dobozánakfalait:

– keressünk olyan lehetõsé-get, amelyben másként tekint-het önmagára vagy új oldalátismerheti meg: „Annak ellené-re, hogy ez a kedvenc sütid,hagytál belõle a húgodnak és anagymamának is!”

– beszéljünk pozitívan rólamások elõtt, és mi magunk isviselkedjünk úgy, ahogy sze-retnénk, ha a gyermekünk vi-selkedne. „ Nem könnyû ve-szíteni, fõleg, hogy már biztosvoltam benne, hogy legyõzte-lek, de az utolsó pillanatbanbehoztad a lemaradást. Szépjáték volt, gratulálok!”

– mondjuk el, hogy érezzükmagunkat, ha a címkéje szerintviselkedik, és ismertessük azelvárásunkat. „Azt a sütit azegész családnak hoztam, bár-mennyire is szereted, elvárom,hogy hagyj belõle mindenki-nek egy szeletet!”

A szerepjátékok során rá-döbbenünk, hogy miért is iga-zán nehéz változtatni: mertszinte mindegy, hogy a márbeskatulyázott fél hogyan vi-selkedik, az, aki már elköny-velte õt egy adott „szerepben”,úgy fog hozzá viszonyulni,mintha mindig ugyanannak aviselkedésmintának felelnemeg. Nagyon nehéz kitörniegy skatulyából, segítsünk agyermekünknek azzal, hogytudatosan elkerüljük ezt.

További információ a kom-munikációs módszerrõl és atréningekrõl:

www.ertsunkszot.hu vagy20/260-8903

[email protected] Erika

Azzá válhatunk, aminek mondanak minket

Vessünk véget a „skatulyázásnak”Amikor a skatulyázás témaköréhez érkezünk, a foglalkozásfolyamán mindenki bevallja, hogy bizony elõfordult, hogyõt magát skatulyázták már be, vagy õ maga „tett dobozba”valaki mást. Fontos megjegyezni, hogy a pozitív szerepek is,mint a „megbízható, kötelességtudó, okos” néha nagy ter-het rónak arra, akirõl ez az általános vélekedés.

HONLAPUNK: www.csaladi.hirnok.huHIRDETÉSFELVÉTEL: 06-20-480-1751

Fotópályázatunk egyik gyöngyszeme:

Boross Krisztián 4 éves

Page 11: 2011 Május Családi Hírnök

Nélküle nem élnénk, csak vegetálnánk

A stressz az élet sava-borsa?!

A stressz fogalma alatt ma egyértelmûen ahosszan tartó, káros, megbetegítõ hatásokatértjük. Ugyanakkor tudnunk kell, hogy bizo-nyos mértékû stresszre szükségünk van, hisz –ahogy Selye fogalmazott – e nélkül nem él-nénk, csak vegetálnánk. Ahogyan fûszerekre isszükség van ahhoz, hogy érezzük az étel ízét,de ha túlzásba visszük a fûszerezést, az márnem tesz jót sem az ételnek, sem a fogyasztó-nak. Újdonságokra, változásokra, kihívásokratehát szükség van, hiszen ezek nélkül nagyonegyhangú életet élhetnénk. Vannak olyan pozi-tív életesemények, amelyekre mindannyianvágyunk és határtalan örömmel töltenek elminket, de ezzel együtt jelentõs stresszt okoz-nak. Gondoljunk pl. egy esküvõ megszervezé-sének, lebonyolításának bonyodalmaira, egyúj, kihívással járó munka elvállalására, vagyakár a szülõvé válásra.

Óriási egyéni különbségek vannak abban, ki-nek mi jelenti az elviselhetõ, vagy elviselhetet-len stresszt. A pszichológiában megküzdési po-tenciálról, stratégiákról, pszichológiai immun-rendszerrõl beszélünk a stressz vonatkozásában.A nehézségekkel való megküzdés készsége márgyerekkorunktól formálódik, alakul. A tanulásifolyamatban nagy szerepe van a tapasztalatok-nak, a környezetünkben látott mintának. Ma-gyarán szólva, egy gyerek leginkább úgy reagála nehézségekre és úgy kezeli a feszültségeket,ahogyan azt a szüleitõl látja, és azokat a normá-kat teszi belsõvé ezen a téren is, amit a családközvetít felé. Van, ahol az az elfogadott, hogy aproblémákról nem beszélünk, az érzéseinketmagunkba fojtjuk, míg máshol „ami a szíve-men, az a számon” típusú hozzáállás az általá-nos. Egyesek azt tanulják meg, hogy a problé-mákra jobb nem gondolni, míg mások számáraaz a természetes, hogy a problémák azért van-nak, hogy megoldjuk õket, és amibe nem ha-lunk bele, attól erõsebbek leszünk.

A nehézségekre adott re-akcióink tehát eléggé auto-matikusak, de ha felismer-jük, mi az, ami nem segítia megküzdést és ártalmas,akár számunkra, akár ahozzánk közel állókra néz-ve, akkor már megtettük azelsõ fontos lépést. A testi-lelki jólét egyik fontos ösz-szetevõje, hogy megtalál-juk azt a harmóniát,amelyben az állandóság és a változás, a nyuga-lom és a kihívás egyensúlyban van. Mi az, amitmuszáj vállalnom? Mit tudok leadni a terheim-bõl? Min kellene változtatnom, hogy kiegyen-súlyozottabb legyek? Mit tehetek azért, hogykönnyebben kezeljem a feszültségeket?

Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket gyakranfelteszünk magunknak, de nem mindig jutunk ela megfelelõ válaszokhoz.

A stresszkezelésben jártas szakember segítsé-gével felmérhetõ, hogy milyen mértékû az adottszemély életében jelen lévõ stressz, mik a jel-legzetes stresszforrások és ezek milyen kihatás-sal vannak a testi-lelki egészségére, viselkedé-sére, kapcsolataira. Másrészrõl feltérképezhet-jük, hogy milyenek az egyén megküzdési straté-giái, mely területeken eredményes, s hol lennemég szüksége fejlõdésre.

Jó ha tudjuk tehát, hogy a stresszel való meg-küzdési készség megfelelõ önismereti és önfej-lesztõ munkával, továbbá célirányos életmód-beli változtatásokkal jelentõs mértékben javít-ható. Így elérhetjük, hogy a „levesünk” ne le-gyen ehetetlenül sós, csak éppen annyira,amennyire szükséges az ízek harmóniájához.

Rácz Tímea – tanácsadó szakpszichológusVeresegyház www.tanacsadopszichologus.hu

Tel: 06-20-803-1365

A fenti kijelentés Selye János biológustólszármazik, az õ tudományos vizsgálatainakköszönhetõen vált ismertté a stressz fogal-ma. Selye idejében még megkülönböztettékaz eustresszt, vagyis a jó stresszt a dis-tressztõl, de ez a megkülönböztetés nemment át a köztudatba.

P S Z I C H O L Ó G I A 11HHíírrnnöökk

– Kisöcsém háromévesen: ült a für-dõkádban, nézegette magát, majd fel-kiáltott: anya, nézd, meghosszult akuk@com

*- Amedveféléknek több faja van, pl: a barnamed-

ve, jegesmedve, grizzlymedve és Micimackó

Page 12: 2011 Május Családi Hírnök

T E S T Ü N K12 HHíírrnnöökk

Az alakformálás egyaránt régi igény a fitneszstúdiók világában és a szépségiparban is. ABODY COACH vibrációs testedzõ gép egyspeciális, un. Teljes Test Vibráció elvén mûkö-dõ különleges, forradalmian új edzõgép, amelya teljes test átmozgatása mellett esztétikus és di-namikus izomzat fejlesztésére is alkalmas.

A valódi, teljestest-vibráció a test saját folya-matait aktivizálja. A változatos testhelyzetekenkeresztül a pad mozgása és a rezgések instabili-tást eredményeznek, amit a szervezet megpróbálkiegyenlíteni. Az egyensúlyi állapot fenntartásá-hoz folyamatos izom-összehúzódásokra van szük-ség, emiatt az izmok intenzívebben dolgoznak azegész testben anélkül, hogy megerõltetõ munkátvégeznénk. A vibrációs tréninggel a hagyomá-nyos testmozgásnál lényegesen intenzívebb ha-tás érhetõ el, az izomzat fejlesztése, erõsítése, a

zsírégetés és az anyagcserefolyamatok élénkítésében.A vibrációs tréning lényegeez az izom összehúzódás,ami a nyújtó reflex ered-ménye, s az izomrostok100%-át aktiválja, ezért azizom a lehetõ leghatékonyabb edzést kapja.

Egy edzés hossza 20, maximum 30 perc. Ezmeglepõ lehet azok számára, akik 1-1,5 óráttöltenek el kondi teremben.

A vibráció jótékony folyamatokat indít el aszervezetben.

Az izommunka olyan gyors és erõs – másod-percenként akár 25-50 összehúzódással –, hogyészrevétlenül megemelkedik a pulzus, felgyorsula vér- és nyirokkeringés, felerõsödnek a szerve-zet méregtelenítõ funkciói. Az izomzatban fellé-põ egyensúlyhiány rövid idõ alatt megszûnik, illet-ve kiegyenlítõdik, ezáltal a testtartásbeli problé-mák és a fájdalmak enyhülnek. Már az elsõ páralkalom után láthatóvá válnak az eredmények akövetkezõ sorrendben: alakformálás, kötõszövet-feszesedés, a cellulit kisimulása, zsírégetés, izom-stabilizálódás. Mindezt szakember segítségévelés irányításával érhetjük el.Mikor használjuk?1) Sport jellegû edzés: Kitartás növelése, Rob-banékonyság, Dinamika növelése, Erõ növelé-se, Fitnesz, Golf, Futás, Síelés, Tenisz, Labda-rúgás, Kerékpározás, Úszás2) Wellness- Fitness edzésprogram: Cellulitkezelés, Alakformálás, Fogyasztás3) Rehabilitációs edzésprogram: Csontritkulásmegelõzése és karbantartása, Vér- és nyirokkerin-gés stimulálása. Stabilitás tréning, Alsó deréktájifájdalom kezelése, Szülés utáni alakformálás.

Gyõry Rita® - személyi edzõ

Napi 30 perc mozgás, az egészségért...Sokszor hallom azt a „kifogást” – NINCSIDÕM – és ha csak 30 percet kérek a ked-ves olvasótól?

���

Page 13: 2011 Május Családi Hírnök

T Á B O R O K 13HHíírrnnöökk

Veresegyházon, a SuttogóLovas udvarban mûködik,gyönyörû erdei környezetben,hangulatos rönkházzal, állatsi-mogatóval, nagy árnyas kará-mokkal a SUTTOGÓ LOVASEGYESÜLET.

Pataky Kata, a híres Suttogó,Monty Roberts tanítványa idénnyáron egyetlen alkalommalegyhetes nyári táborban a gyere-keknek is megtanítja a lovakkalvaló suttogás titkait – mindezt já-tékosan, vidáman, sok fejlesztõgyakorlattal, gyönyörû környe-zetben, ahol a pacik mellet kis-malacok, vadászgörények, nyu-lak, tengerimalacok és egy 30éves póni várja a gyerekeket.

A Suttogó tábor nem csak alovaglásról, hanem a ló-emberkapcsolatról szól, amit a köz-

nyelven suttogásnak hívunk.Mit, miért tesznek a lovak? Mi,mit jelent a lovak nyelvén? Ho-gyan kell a lovakhoz helyesenközeledni? Hogyan kell a lo-vakkal bánni? Minden gyerek atermészetben és tudásban hozzávaló lóval gyakorolhatja a lo-vaglást és a lovak körüli egyébvidámságokat. Ha már gyerek-korban megismerjük a lovak sa-ját nyelvét, a lovaglás és a min-den lovas tevékenység hatéko-nyabb és biztonságosabb lesz.Ez a legjobb alap a lovakkal va-ló kapcsolatteremtéshez.

Programok: lóápolás, istálló-takarítás, szerszám és nyergelésiismeretek, természetes lovazásalapjai, futószárazás, állatsimo-gató, lovaglás tudásszintnekmegfelelõen, íjászkodás, sporto-

lás a teniszpályán, fürdés (me-dencében), kézmûvesedés(agyagozás, rajzolás, gyöngyfû-zés - lószõrékszer készítés), ker-ti sütögetés és sok-sok játék!

A Tábor ideje:5 nap (benntalakásos): H-P-ig.5 nap (napközis):

H-P.: 8-17 óráigGyermekfelügyelet:

H-P.: 9-16 óráigTovábbi információkat a tá-borról a 06-70-2966-281-es te-lefonszámon valamint a www.suttogolovasudvar.euhonlapon talál.

Békés hangulat, családias légkör

„Suttogó” lovas tábor

H I R D E T É S I Á R A I N K Az árak a HHíírrnnöökk MMaaggaazziinn (Szabadidõs és Információs lap),

Családi HHíírrnnöökk,, és az Otthon SzÉpítõ HHíírrnnöökk kiadványainkra érvényesek!1/16 oldal elsõ terület: 6 000 Ft. / további területek: + 2 000 Ft.

1/8 oldal elsõ terület: 9 500 Ft. / további területek: + 4 000 Ft.

1/4 oldal elsõ terület: 18 000 Ft. / további területek: + 6 000 Ft.

1/2 oldal elsõ terület: 28 000 Ft. / további területek: + 8 000 Ft.

1/1 oldal elsõ terület: 48 000 Ft. / további területek: + 10 000 Ft.(A árak nettó összegek, az Áfát nem tartalmazzák)

Page 14: 2011 Május Családi Hírnök

É S Z B O N T Ó 14 HHíírrnnöökk

Feladat: Az üres négyzetekbe úgy kell beír-nunk a hiányzó számokat, hogy a négyzet-rács mind a kilenc sorában és mind a kilencoszlopában megtalálhatóak legyenek a szá-mok 1-tõl 9-ig, de egyetlen szám se ismétlõd-jön. A 3x3-as négyzetekben minden számszintén csak egyszer szerepelhet.

GYAKORLOTT HIRDETÉSSZERVEZÕKETkeresünk 19 éve sikeresen mûködõlapkiadónkhoz, nyomtatott és onlinehirdetési felületek értékesítésére.

Tel.: 06-20-480-1751

SZUDOKU – SZUDOKU – SZUDOKU

Page 15: 2011 Május Családi Hírnök

P Á R K A P C S O L AT O K 15HHíírrnnöökk

Elvált szülõknél a gyerek is tud irányítani

Amikor a kamasz dönt helyettünk

Férjemtõl 4 éve váltam el, anagyobbik lányom kamaszkor-ba lépett. A problémám már vá-lásunk után kezdõdött, amikor avolt férjem úgy döntött, hogynem hajlandó többé beszélni ve-lem. A gyerekeket csak külön-külön vállalja el, mert egyszerresok neki a két lány. Ha átmentekhozzá, semmi közös program-ajánlat, csak a tévénézés egésznap, így a gyerekek eddig nemis annyira vágytak hozzá.

A középiskolai évek alattazonban a nagyobbik lányom-nál fordult a kocka. Mivel azapja megengedi, hogy hétvégénelmenjen bulizni a barátokkal,sokkal szívesebben jár át hétvé-gére. Amikor megpróbáltammegbeszélni vele a dolgokat, aszemembe vágta, hogy Apusokkal „lazább” mint én va-gyok, Õ legalább éli az életét ésnem savanyodik be, mint én.Apja persze elnézi azt is, hogyrágyújt, ha buliban van.

Amikor próbálok vele beszél-ni, és nem tetszik valami, akkoregybõl azt mondja, „jó akkor át-költözök Apuhoz”, már beszél-tem vele, és azt mondja, hogynyugodtan. Én nem szeretnékrossz anya lenni, nem szeret-ném tiltani tõle a dolgokat, demivel az apja sem engem támo-gat, így nagyon nehéz jó irány-ba terelni a gyereket.

Egyáltalán a gyerek felé nyis-sak, vagy az apját próbáljam

meg meggyõzni, hogy ez nem ahelyes irány. Talán még annyitkell tudni, hogy a férjem költö-zött el tõlünk – bár nem indokol-ta meg, hogy miért, csak annyitmondott, hogy nem érdemlemmeg õt – de egyikünk sem él az-óta sem párkapcsolatban.

Kedves Asszonyom!A levelébõl úgy tûnik, hogy 4

éve csak jogilag vált el. Érzel-mileg, lelkileg lezáratlan ez atörténet. Abból gondolom, hogynem tudja, miért költözött el aférje, miért döntött úgy, hogynem beszél többet Önnel. Lezá-ratlan sérelmek, csalódások, fáj-dalmak lehetnek mindkét olda-lon. Ráadásul a gyerekek semtudhatják, hogy miért szakítot-tak a szüleik, miért hagyta el azapjuk a családot. Ha pedig errõlcsak homályos sejtéseik lehet-nek, vagy más-más utalásokathallanak, nincs egyértelmû ma-gyarázat, gyakran a gyerekekmagukat hibáztatják. Azt hiszik,miattuk ment el az apjuk, velükvan baj. Ez nagyon megterhelõszámukra.

Amíg ezekrõl nem tudnakbeszélni, egyikõjük sem tudtúllépni a veszteségen, az egy-más iránt érzett feszültségek agyerekeken keresztül csapó-dnak le. Az Önök között levõrivalizálásból a lányok érzelmizsarolással maguknak elõnytkovácsolhatnak, ez torzíthatja aszemélyiségük fejlõdését, ma-

guk pedig nem tudnak közösplatformra kerülni szülõként.

Azt gondolom, még most semkésõ, hogy rendezze volt férjévelszülõként a kapcsolatát. Hibázta-tás, szemrehányás helyett õszin-te érdeklõdéssel hallgassák megegymást. Ne akarják saját állás-pontjukat ráerõltetni a másikra,mint egyedül üdvözítõ megol-dást. Azt próbálják kiemelni, amia gyerekek érdekét és kettõjükszülõi kapcsolatának javulásátszolgálja. A lányok kamaszkorbaléptek. Ez az idõszak amúgy isnagyon nehéz, érzékeny korszakfelnõttnek, fiatalnak egyaránt. Acsaládtól való fokozatos leválásideje. Természetes, hogy a gye-rekek buliba járnak, keresik egy-más társaságát. Persze életko-ruknak megfelelõ határok kö-zött, közösen megbeszélt szabá-lyok alapján, de hagyni kell azönállósodást, a kortársakkal valóidõtöltést. Azonban akadályoz-hatja ezt a folyamatot, ha anyu-kájuk szomorúan egyedül üldö-gél otthon. Ne csak a volt férjefelé nyisson, de a külvilág felé is.Egy vidám anya jobban tud kap-csolódni kamasz lányaihoz, segítmegtalálni velük a közös hangot.

Lehet annak elõnye is, hogyhétvégeken külön-külön jönnek-mennek a lányok. Több szemé-lyes idõ jut egyenként rájuk, a fi-gyelem sem osztódik ketté. Soklehetõség rejtõzhet abban, ha azegyik héten az egyik lány van azapjával, addig Ön a másikkal, ésa következõ héten fordítva han-golódhatnak egymásra. Ha nemsikerül volt férjét bevonni egytisztázó, lezáró beszélgetésbe,vagy eredménytelenül zárul, kér-je/ék szakember segítségét.

További információk, segít-ség: 06-30-414-2464

A családban, illetve a párkapcsolatok-ban rengeteg konfliktusra egyszerûen,vagy nehezen megoldható problémárakerülhet sor, amely sokszor a helyeshozzáállással megoldható. HorváthMagdolna család- és párterapeuta,mediátor, tréner ad választ olvasóinkkérdéseire.

Page 16: 2011 Május Családi Hírnök

R E K L Á M16 HHíírrnnöökk