Top Banner

of 41

0886-06 2 szóbeli tételek részletes

Jul 18, 2015

Download

Documents

perec666
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript

Kuntr Csaba 0886-06 Vllalkozsi ismeretek

1

1. n egy vllalkozst szeretne beindtani. Szksge van alkalmazottakra. Milyen trvnyeket kell ismernie ahhoz, hogy tisztban legyen a munkajogi szablyozssal? Mit tartalmaznak e trvnyek? rtelmezze a rendelkezsre bocstott trvnyeket! A munkajog szablyozsa s ltalnos szablyai A Magyar Kztrsasg Alkotmnya A Munka Trvnyknyve A munkajog: o trgya maga a munka o alanya a munkavllal o tartalma a jogok s ktelezettsgek A Magyar Kztrsasg Alkotmnya 70/B. (1) A Magyar Kztrsasgban mindenkinek joga van a munkhoz, a munka s a foglalkozs szabad megvlasztshoz. (2) Az egyenl munkrt mindenkinek, brmilyen megklnbztets nlkl, egyenl brhez van joga. (3) Minden dolgoznak joga van olyan jvedelemhez, amely megfelel vgzett munkja mennyisgnek s minsgnek. (4) Mindenkinek joga van a pihenshez, a szabadidhz s a rendszeres fizetett szabadsghoz. A Munka Trvnyknyve 1992. vi XXII. Trvny Rendelkezseit munkavgzs esetn, llampolgrsgtl fggetlenl alkalmazni kell. Alkalmazni kell: magyar munkltat munkavllalja klfldn kikldetsben vgzi munkjt Nem kell alkalmazni: klfldi munkltat klfldi munkavllalja Magyarorszgon vgez munkt A Munka trvnyknyve a kvetkezket ktelez rvnnyel rgzti: a munkaviszonyban lvk jogait s ktelessgeit s ezek teljestsnek szablyait a munkaviszony ltestsnek s megszntetsnek feltteleit a munkavgzsre vonatkoz elrsokat a munka djazsnak mdjait a munkaidre, pihenidre s a szabadsgra vonatkoz elrsokat krtrtsi felelssg szablyait meghatrozza azokaz az elrsokat, amelyekkel a munkagyi kapcsolatok sorn felmerl problmk megoldhatk, s az egyb vits krdsek rendezhetk Specilis trvnyek: Kzalkalmazottakra vonatkoz 1993. vi XXXIII. trvny Kztisztviselk jogllsrl szl 1992. vi XXIII. trvny Munkajogi nyilatkozat rsban s szban is megkthet. Munkaszerzds- rsban Utasts, figyelmeztets- szban is lehet A munkavllal ktelezheti a munkltatt, hogy minden jognyilatkozatot foglaljon rsba.

Kuntr Csaba 0886-06 Vllalkozsi ismeretek

2

2. n egy vllalat alkalmazottja. A munkltatja tbbszr is megsrtette az n munkavllali jogait. Milyen szervezethez fordulhat az nt rt srelmek miatt? Milyen tevkenysget vgeznek, milyen jogostvnyaik vannak ezeknek az rdekvdelmi szervezeteknek? rtelmezze a rendelkezsre bocstott kollektv szerzdst! A szakszervezet tevkenysge, jogostvnyai A szakszervezet a munkavllalk olyan szervezete, amelynek clja a munkavllalk munkaviszonnyal kapcsolatos rdekeinek elmozdtsa, vdse. A tjkoztatsi jog A szakszervezet tjkoztatja a munkavllalt anyagi, szocilis s kulturlis, valamint let- s munkakrlmnyeiket rint jogaikrl s ktelezettsgeikrl. A szakszervezet kpviselheti a tagjait. A szakszervezeti kifogs A tjkoztats megtagadsa vagy hinyos tjkoztats, az indokls elmaradsa jogalapot ad a szakszervezeti kifogs (vt) benyjtsra. A vt az egyik legersebb jogi eszkz az rdekvdelemben. A munkaid-kedvezmny A szakszervezeti tisztsgviselket munkaid kedvezmny illeti meg, amelyrl trvny rendelkezik. Hrom tag utn havi 2 ra. A tisztsgviselk munkajogi vdelme A szakszervezeti tisztsgviselket ne rjk htrnyok A kollektv szerzds A munkltat s a munkavllal, valamint az rdekkpviseletket ellt szakszervezet kzs megllapodsval jn ltre. Megktse nem ktelez, de a munkavllal szempontjbl az ltalnosnl kedvezbb szablyok kiktse rhet el. A kollektv szerzdsben rgzteni lehet a munkaviszonybl szrmaz jogokat s ktelezettsgeket, ezek gyakorlsnak, illetve teljestsnek mdjt, a kapcsolatos eljrs rendjt, valamint a szerzd felek kztti kapcsolatrendszert. A szerzds tartalmazza: o Munkaidt o Munkarendet o Pihenidt o Szabadsgols rendjt o Munka djazst o Munkltat ltal biztostott eszkzket o Munkajogi szablyokat stb. Kollektv szerzds felmondsa: o Hat hnap utn lehet szabadon felmondani o Hrom hnapi hatridvel Kollektv szerzds hatlyt veszti: o Munkltat vagy szakszervezet jogutd nlkli megsznse esetn.

Kuntr Csaba 0886-06 Vllalkozsi ismeretek

3

Az zemi tancs tevkenysge Az zemi tancs mkdsvel valsul meg a munkltati vezetsben val munkavllali rszvtel. Tevkenysge a dolgozk jlti, szocilis jogainak rvnyestse. rdekkpviseleti szerv. Az zemi tancs jogai, ktelezettsgei o A tancs tagjai egyenjogak, az gyek eldntsben, a vlemnyk kpviseletben s az informcihoz val juts tekintetben egyenlsggel rendelkeznek A konzultcis ktelezettsg A Munka Trvnyknyve szerint a szakszervezet, illetve az zemi tancs s a munkltat kztt vlemnycsert s prbeszdet jelenti A munkavdelem s a munkavdelmi szablyzat Tartalmazza mindazokat az ltalnos kvetelmnyeket, valamint a munkavgzs szemlyi s trgyi feltteleit, amelyek az egszsget nem veszlyeztet s biztonsgos munkavgzs kvetelmnyei A munkavdelem iratanyagai Munkavdelmi szablyzat Egyni vdeszkzk juttatsnak rendje Kockzatrtkels rintsvdelmi minst irat Szabvnyossgi fellvizsglat Villmvdelem fellvizsglat Veszlyes anyagok bejelentse Egszsgvdelmi s biztonsgi terv (ptsi kivitelezsi munkknl)

Kuntr Csaba 0886-06 Vllalkozsi ismeretek

4

3. n egy vllalat gyvezet igazgatja. Egy j munkavllalt alkalmaz. Munkaszerzdst ktnek. Milyen ismeretekkel kell rendelkeznie a munkaviszony ltestshez? Mit kell tartalmaznia a munkaszerzdsnek? Az j munkaer tovbbtanulst n mint munkaad tmogatja. Mit kell tartalmaznia a tanulmnyi szerzdsnek? rtelmezze a rendelkezsre bocstott munkaszerzdst! A munkaviszony ltestsnek szablyai A munkaviszony a munkltat s a munkavllal kztt ltrejtt munkaszerzds. Ktoldal megllapods, a melyben a munkavllal ktelezettsget vllal a rbzott feladatok elvgzsre, a munkltat pedig arra, hogy az elvgzett munkrt pnzt fizet. A munkaviszony alanyai A munkltat Munkltat az lehet, aki jogokat szerezhet s ktelezettsgeket vllalhat- jogkpes Munkltat lehet: o Termszetes szemly (magnszemly, egyni vllalkoz) o Jogi szemly (llami vllalat, trszt, egyb llami gazdlkod szervezet, szvetkezet, jogi szemllyel rendelkez gazdasgi trsasg) o Jogi szemlyisggel nem rendelkez trsasg A munkavllal Munkaviszony keretben msnak munkt vgz termszetes szemly, aki tanktelezettsgt teljestette. A munkaviszony felttele, megfelel letkor, szakkpzettsg, egszsggyi s erklcsi alkalmassg. A munkaszerzds, a munkaszerzds tartalma A munkavllal s a munkltat megllapodsn alapul, rsba foglalt szerzds, a mely a munkaviszony jogalapja. Tartalmaznia kell. Munkavllal szemlyi alapbrt Munkakrt Munkavgzs helyt A munkavgzs kezdett A prbaidt A szemlyi alapbr A munkavllal eltr megllapods hinyban- szemlyi alapbrnek megfelel mrtk munkabr illeti meg. Idbr teljestmnybr Munkakri lers Tartalmazza a munkavllal ltal az adott munkaszerzds alapjn elltand munka jellegt, a munkakrt betlt munkavllal rszletes feladatait. A munkaszerzds ktelez tartalmi elemei kz nem tartozik. Munkavgzs helye A munkaviszony lland vagy vltoz munkahelyen val munkavgzsre jn ltre. A munkavgzs kezdete A munkaviszony kezdete a munkaszerzdsben meghatrozott munkba lps napja. A prbaid

Kuntr Csaba 0886-06 Vllalkozsi ismeretek

5

A munkaszerzdsben prbaid kikthet. A prbaid ltalban 30 nap, de legfeljebb 3 hnap. A prbaid alatt a munkaviszonyt brmelyik fl azonnali hatllyal megszntetheti. A tanulmnyi szerzds A szerzdsben a munkltat vllalja, hogy a tanulmnyok alatt tmogatst nyjt, a msik fl pedig ktelezi magt, hogy a megllapods szerinti tanulmnyokat folytatja, illetleg a kpzettsg megszerzse utn meghatrozott idn keresztl a munkavllalval munkaviszonyt fenntartja. rsba kell foglalni s rgzteni kell a munkltatt terheltmogats formjt s mrtket, a munkavllal munkaviszonyban tltend idejnek tartalmt, amely t vnl hosszabb nem lehet.

Kuntr Csaba 0886-06 Vllalkozsi ismeretek

6

4. n alkalmazottknt dolgozik egy vllalatnl. Milyen jogok illetik meg, s milyen ktelezettsgei vannak mint munkavllalnak? A munkltatja milyen jogokkal s milyen ktelezettsggel rendelkezik? rtelmezze a rendelkezsre bocstott Munka Trvnyknyv ide tartoz paragrafust! A munkltat s munkavllal ktelezettsgei A munkltat ktelezettsge, hogy a munkavllalt a vonatkoz szablyok megtartsval gy foglakoztassa, hogy rszre a munkavgzs szksges tjkoztatst s irnytst megadja. A munkavllal ktelessge, hogy a munkt a munkltat utastsa szerint ellssa. A munkltat jogai Utastsi jog A Munka trvnyknyve a munkltat rszre a munkaviszonnyal sszefggsben utastsi jogot biztost, amely a munkltat legfontosabb joga. o Az alkoholtilalom ellenrzse A munkltat a munkavgzs sorn brmikor ellenrizheti a munkavllal munkra kpes llapotnak megltt, tovbb e krben ellenrizni kteles, hogy a munkavllalk betartjk-e az alkoholtilalomra vonatkoz szablyokat. Kikldets joga A munkltat gazdasgi rdekbl ideiglenesen, a szoksos munkavgzsi helyen kvli munkavgzsre is ktelezheti a munkavllalt. Kirendels joga A munkltat a munkavllalt ms munkltathoz is kirendelheti, ha a munkltatk kztt errl megllapods jtt ltre. Eltilts joga A munkavllal a munkltat gazdasgi rdekeit veszlyezteti, a munkltat megtilthatja, hogy a munkavllal a munkaviszonynak fennllsa alatt tovbbi munkaviszonyt vagy munkavgzsre irnyul jogviszonyt ltestsen Informciads A munkltat a munkavllalra vonatkoz tnyt, adatot, vlemnyt jogosult harmadik szemllyel kzlni, hogyha azt a trvny elrja, vagy a munkavllal elzetesen hozzjrult. A munkltat ktelezettsgei A munkahely s a munkavgzs krlmnyei A munkavllal szmra a munkahely s a munka jellegnek megfelelen biztostani kell: o Megfelel mennyisg s minsg ivvizet o ltzkdsi, tisztlkodsi, egszsggyi, tkezsi, pihensi s melegedsi lehetsget o Rendet, tisztasgot, a keletkez anyagok, hulladkok megfelel kezelst o Megfelel minsg, egszsget nem veszlyeztet levegt o Megfelel termszetes s mestersges megvilgtst o Zajhatsok, rezgsek, por s vegyi anyagok nem veszlyeztethetik a munkavgzs biztonsgt o Kijratokat, meneklsi utakat meg kell jellni s szabadon kell tartani o Padozat s kzlekedsi utak csuszs mentessgt, egyenletessgt biztostani kell. Orvosi vizsglat

Kuntr Csaba 0886-06 Vllalkozsi ismeretek

7

A munkltat a munkba lpst megelzen, illetve a munkaviszony fennllsa alatt rendszeres idkznknt kteles biztostani az egszsggyi alkalmassgi vizsglatot. Fizets nlkli szabadsg A munkavllal rszre a munkltat fizets nlkli szabadsgot kteles engedlyezni. (pl.: kzeli hozztartoz otthoni polsa) Nyilvntartsok, szemlyi anyag A munkltat a munkavllalnak szemlyi adatai kzl csak azt kteles nyilvntartani, amelyek hatsgi ellenrzsek, illetve jrulkfizetsek rdekben nlklzhetetlen Munkba jrs A kzigazgatsi hatron kvlrl trtn napi rendszeres munkba jrs s htvgi hazautazs. A munkavllal jogai A munkavgzs krlmnyei A munkavllal jogosult megkvetelni a munkltattl: o Egszsget nem veszlyeztet biztonsgos munkavgzs feltteleit o Egszsget nem veszlyeztet biztonsgos munkavgzshez szksges ismeretek rendelkezsre bocstst, a betanulshoz val lehetsget o Munkavdelmi szempontbl szksges felszerelsek, munka- s vdeszkzk,, az elrt vdital, tisztlkod szerek s tisztlkodsi lehetsg biztostst. Brezs, szabadsg A munkavllalt a munkaviszonyalapjn pnzbeli s termszetbeli juttats, illetve a munkaviszonyban eltlttt id utn szabadsg illeti meg. A munkavllal ktelezettsgei Megjelens A munkavllal kteles az elrt helyen s idben, munkakpes llapotban megjelenni s a munkaidejt munkval kitlteni, s a munkaid alatt munkavgzs cljbl brmikor a munkltat rendelkezsre llni. Munkavgzsi ktelezettsg A munkavllal kteles a munkjt szemlyesen elltni. A munkavllal csak biztonsgos munkavgzsre alkalmas llapotban, az egszsget nem veszlyeztet s a biztonsgos munka vgzsre vonatkoz szablyok betartsval vgezhet munkt. Szakrtelem A munkavllal kteles a munkjt az adott munkakrre elvrhat szakrtelemmel s gondossggal, a munkjra vonatkoz szablyok, elrsok s utastsok szerint vgezni. Egyttmkdsi ktelezettsg A munkavllal kteles a munkatrsaival munka kzben egyttmkdni, valamint olyan magatartst tanstani, hogy az ms egszsgt s testi psgt ne veszlyeztesse, munkjt ne zavarja, anyagi krosodst ne idzzen el. A munkavllal munkaviszonynak fennllsa alatt a munkltatval is egyttmkdni kteles. Tovbbkpzs Ha a munkltat a munkavllalt arra ktelezi, hogy magt meghatrozott formban tovbb kpezze, gy a munkavllal kteles a kijellt tanfolyamon vagy tovbbkpzsen rszt venni.

Kuntr Csaba 0886-06 Vllalkozsi ismeretek

8

5. n egy tvenfs vllalkozs vezetje. Nagyon sokfle, vltozatos munkt vgeznek. Dolgoznak vidken, dolgoznak jszaka s nappal is, st gyeletet is vllalnak. Van olyan alkalmazottja, akinek az elvgzett munka mennyisge utn, van, akinek a munkval tlttt id utn fizet. A munkavllalk milyen brezsi szablyait ismeri? rtelmezze a rendelkezsre bocstott Munka Trvnyknyv ide tartoz paragrafust! A munkavllal brezse Munkabrnek minsl minden, a munkavllal rszre a munkaviszony alapjn kzvetlenl vagy kzvetve nyjtott pnzbeli s termszetbeli juttats. Idbr, teljestmnybr, garantlt br Idbr: A munkban tlttt id hossztl fggen jr br. Teljestmnybr: A munkabr sszege rszben vagy teljes egszben- az levgzett munkaeredmnytl fgg. Tiszta teljestmnybr Kombinlt teljestmnybr Prmiumos idbr Jutalkos rendszer Garantlt br: sszegt alapveten az hatrozza meg, hogy a munkavllal tle fggetlen okbl milyen mrtk teljestmnytl s ahhoz tartoz brtl esik el. Munkabr formi: Szemlyi alapbr Brptlkok Prmium s jutalom Szemlyi alapbr A munkavllalt szemlyi alapbrnek megfelel mrtk munkabr illeti meg. A szemlyi alapbrt idbrben kell meghatrozni: rabr, napibr, hetibr, havibr. Szemlyi alapbrknt legalbb a ktelez legkisebb munkabr jr, ha a munkavllal teljes napi munkaideje 8 ra. 2008- 82.800 Ft. Szakkpzett minimlbr A brptlkok jszakai ptlk jszakai munkavgzs estn a munkavllalt 15%-os jszakai brptlk is megilleti. jszakai munkavgzs: 22.00-60.00 Mszakptlk Tbbmszakos munkaid-beosztsban, illetve a megszakts nlkli munkarendben foglalkoztatott munkavllalnak dlutni, illetve jszakai mszakptlk jr. Rendkvli munkavgzs esetre jr djazs Elre nem lthat, vratlan helyzetekben, rendkvli krlmnyek miatt a munkavllal a rendes munkaidejn tl is ktelezhet munkavgzsre. Kszenlti s gyeleti dj Kszenlt esetn a szemlyi alapbr 20%-nak, gyelet esetn a szemlyi alapbr 40%nak megfelel munkabr jr. Tvollti dj o llampolgri ktelezettsg teljestsekor o Szabadsg idtartamra o Munkaszneti nap miatt kiesett idre

Kuntr Csaba 0886-06 Vllalkozsi ismeretek

9

o Ktelez orvosi vizsglat idtartamra o Kzeli hozztartoz hallakor 2 munkanapra stb. Prmium s jutalom A prmium elre meghatrozott sztnz jelleg brezs, a feladat teljestse esetn jr. A munkltat grhet a munkavllalnak egy-egy feladat teljestse utn jutalmat vagy ms sztnz juttatst. Az tlagkereset szmtsa Az tlagkereset az alapul szolgl irnyad idszakra kifizetett munkabr idarnyosan szmtott tlaga. Figyelembe vehet munkabrrszek: szemlyi alapvr, brptlk, kiegszt fizets, prmium, jutalom, mozg br. A munkabr kifizetse A munkabrt a munkavllalnak kell kifizetni, kivve akkor, ha erre ms szemlyt hatalmaz fel valamint akkor, ha valamilyen hatsgi hatrozat ebben a munkltatt korltozza. A munkavllal rszre jr munkabrt havonta utlag, egy sszegben kell elszmolni s kifizetni kivve, ha a felek mshogy llapodnak meg. Levons a munkabrbl Munkabr levons csak jogszably, vgrehajthat hatrozat vagy a munkavllal hozzjrulsa alapjn trtnhet. Jogszably alapjn. o Munkabr-elleg o Szemlyi jvedelemad-htralk o Egszsgbiztostsi jrulk, nyugdjjrulk, magn nyugdjpnztri tagdj o Munkavllali jrulk Bren felli juttatsok A munkavllal munkjt nem pnzbeli brrel ismerik el. Cges aut, mobiltelefon, tkezsi hozzjruls, tovbbkpzs stb.

Kuntr Csaba 0886-06 Vllalkozsi ismeretek

10

6. n egy vllalkozs alkalmazottja. Az n szakmjban kevs a szakember, ezrt a munkltatja napi 10 rban dolgoztatja, htvgn is, szabadsg s pihenid nlkl. Milyen szablyokat srtett a munkaadja? Mit tud a munkavgzs idejrl, a pihenidrl, a rendkvli munkavgzsrl, a szabadsgrl szl szablyokrl? rtelmezze a rendelkezsre bocstott Munka Trvnyknyv ide tartoz paragrafust! Munkban eltlttt id A munkarendet, munkaidkeretet s a napi munkaid beoszts szablyait a munkltat hatrozhatja meg, ha errl a kollektv szerzds nem rendelkezik. A munkaid legfeljebb 12 rnyi,illetve legfeljebb heti 60 ra munkavgzs minsthet a teljes munkaid kitltsnek. Munkarend Munkaidkeret A munkaid a munkanapokra egyenltlenl is beoszthat. Napi munkaid-beoszts A beosztst legalbb ht nappal korbban s legalbb egy htre elre kzlni kell. A munkaid beosztsnl figyelembe kell venni: a munka jellegt, egszsges s biztonsgos munkafeltteleket A pihenid Munkavgzs kzben jr pihenid Legalbb 20 perc munkakzi sznetet kell biztostani a dolgoznak, ha a beoszts szerinti napi munkaid vagy a rendkvli munkavgzs idtartama a 6 rt meghaladja, valamint minden tovbbi 3 ra munkavgzs utn. Munkanapok kztti pihenid A napi munka befejezse s a msnapi munkakezds kztt legalbb 11 ra pihenidt kell biztostani. A munkavllalt hetenknt kt pihennap illeti meg, melyek kzl az egyiknek vasrnapra kell esnie, vagy hetenknt legalbb 48 rt kitev, megszakts nlkli pihenidt kell biztostani. Munkavgzs vasrnap s munkaszneti nap Vasrnapra rendes munkaidben trtn munkavgzs csak akkor rendelhet el, ha: o E napon is mkdik a munkltat o Kszenlti jelleg munkakr o Megszakts nlkli, illetve hrom vagy ennl tbb mszakos a munkarend o Pihennapot a munkltat a munkaidkeret alkalmazsa miatt sszevontan adja ki. Pihennapok sszevonsa Munkaidkeret alkalmazsa esetn a pihennap kthetente, kollektv szerzds vagy a felek megllapodsa alapjn havonta, idnymunka esetn a felek megllapodsa alapjn legfeljebb kthavonta rszben vagy egszben- sszevonhat. A rendkvli munkavgzs Rendkvli munkavgzs a munkaid-beosztstl eltr, a munkaidkereten felli, illetve az gyelet alatti munkavgzs, tovbb a kszenlt alatt elrendelt munkavgzs esetn a munkahelyre rkezstl a munkavgzs befejezsig terjed idtartam. A szabadsg Rendes szabadsg

Kuntr Csaba 0886-06 Vllalkozsi ismeretek

11

Az vi rendes szabadsg az a naptri vknt jr hosszabb pihenid, amelyre minden munkaviszonyban ll munkavllalnak alanyi joga van. Rendes szabadsg alapszabadsgbl s klnbz jogcmen jr ptszabadsgbl ll, amelyet az letkor alapjn llaptanak meg. Az alapszabadsg mrtke 20 nap. 25 letvtl 21 nap, 28 letvtl 22 nap, 31 letvtl 23 nap Rendkvli szabadsg Az vi rendes szabadsg mellett sajtos kategrit jelent a rendkvli szabadsg. Fizetett szabadsg s ktelez kiadni, ha a trvny gy rendelkezik. Fizets nlkli szabadsg ltalban nem illeti meg alanyi jogon a munkavllalt , az csak kln krelemre s a munkltat mrlegelse alapjn adhat. A szabadsg kiadsa A szabadsg kiadsa idpontjnak meghatrozsnl a munkavllalnak s a munkltatnak a szndkok sszehangolsra kell trekedni.

Kuntr Csaba 0886-06 Vllalkozsi ismeretek

12

7. n egy vllalkozst vezet. Ltszmleptst kell vgrehajtania. Milyen mdon lehet a munkaviszonyt megszntetni? Milyen szablyai vannak a munkaviszony megszntetsnek? rtelmezze a rendelkezsre bocstott Munka Trvnyknyv ide tartoz paragrafust! A munkaviszony megszntetsnek formi A munkaviszony automatikus megsznse Munkavllal halla Munkltat jogutd nlkli megsznse Hatrozott id lejrta Kzs megegyezs A munkaszerzdst kt feleknek brmikor lehetsgk van arra, hogy kzs megegyezssel megszntessk a munkaviszonyt. Lehet azonnali hatly vagy meghatrozott idpontban sznik meg. Lehetsg van vgkielgts adsra vagy munkavgzs alli felmentsre. Rendes felmonds Egyoldal nyilatkozat, amely a felmondsi id elteltvel a munkaviszonyt megsznteti. Ha a munkaviszonyt hatrozatlan idre ktttk, akkor rendes felmondssal azt brmelyik fl megszntetheti. A munkavllalnak nincs indoklsi ktelezettsge. A munkltatnak a felmonds okt egyrtelmen meg kell adni. A munkltat egyes esetekben rendes felmondssal nem szntetheti meg a munkaviszonyt. (betegsg miatti kereskptelensg, zemi baleset)- felmondsi vdelem Felmondsi id min. 30 nap, amely a munkaviszonyban eltlttt idvel arnyosan nvekszik. Rendkvli felmonds A munkltat illetve a munkavllal akkor szntetheti meg rendkvli felmondssal a munkaviszonyt, ha a msik fl a munkaviszonybl szrmaz ktelezettsgeit szndkosan vagy slyos gondatlansggal jelents mrtkben megszegte, vagy olyan magatartst tanst, amely a munkaviszony tovbbi fenntartst lehetetlenn teszi. A rendkvli felmondst rsba kell foglalni. Munkavllali rendkvli felmonds A munkaviszonyt a munkltat hozzjrulsa nlkl azonnal megsznteti. Munkltati rendkvli felmonds Amennyiben a munkavllal nem vitatja a munkaviszony azonnali hatllyal megsznik. A munkavllal jogorvoslattal l a munkaviszony a jogorvoslat jogers elbrlsig fennll.

Kuntr Csaba 0886-06 Vllalkozsi ismeretek

13

8. Egy nagyvllalat alkalmazottjaknt dolgozott eddig, de megsznt a munkahelye. Egyni vllalkozknt szeretn tovbb folytatni a munkjt. Mutassa be az egyni vllalkozs alaptsnak a menett, mkdst! Egyni vllalkozs belfldi termszetes szemly zletszeren folytatott termel vagy szolgltat tevkenysg. Egyni vllalkoz lehet: Magyarorszgi lakhellyel rendelkez, cselekvkpes magyar llampolgr, letelepedett, bevndorolt, ill. meneklt joglls szemly. Nem alapthat egyni vllalkozst: Akit gazdasgi, vagyon elleni vagy egyb szndkos bncselekmny miatt jogersen, vgrehajtand szabadsgvesztsre tltek. Aki a vlasztott tevkenysg elrt foglakoztatsi tilalom al esik Aki gazdasgi trsasg korltlanul felels tagja Akinek ad-, vm vagy trsadalombiztostsi tartozsa van s azt nem rendezte. Az egyni vllalkozs alaptsa, a vllalkozi igazolvny Egyni vllalkozs csak vllalkozi igazolvny birtokban vgezhet! A vllalkozi igazolvnyt a leend vllalkoz szkhelye szerinti illetkes Okmnyiroda adja ki. Az igazolvny ignylshez formanyomtatvnyt kell kitlteni, amelynek tartalmaznia kell: Egyni vllalkoz nevt, lenykori nevt, szletsi helyt s idejt, anyja nevt Vllalkozs szkhelyt, telephelyeit s fiktelephelyeit ( ms jegyzhz tartoz hely) Tevkenysgi krt s tevkenysgnek megnevezst ( Kzponti Statisztikai Hivatal honlap) Mellkelni kell: Nyilatkozat arrl, hogy nincs eltiltva az ltala folytatni kvnt tevkenysg vgzstl rvnyes hatgi erklcsi bizonytvny Amennyiben elrt a kpestst igazol okirat Hatsgi engedlyhez kttt tevkenysg esetn az elrt hatsgi engedlyeket Krelmez nyilatkozata az adszm s az adazonost jel megllaptshoz szksges adatokrl. Nyilatkozni kell, hogy milyen mdon szeretne adzni. A vllalkozi igazolvny kiadsa illetkkteles. Az igazolvnyt az Okmnyirodnak 30 napon bell kell kiadni. Az egyni vllalkozi igazolvny kzokirat senki nem rhat vagy javthat bele, msrszt az adatokat ellenkez bizonytsig mindenki hitelesnek kteles elfogadni. Az egyni vllalkozs mkdse Egyni vllalkoz a tevkenysgbl ered ktelezettsgeirt teljes vagyonval, korltlanul felel. A tevkenysg vgzshez belfldi pnzforgalmi bankszmlval kell rendelkeznie. Egyni vllalkoz msnak is adhat munkt, ekkor 15 napon bell kteles a szkhelye szerint illetkes nyugdjbiztostsi s egszsgbiztostsi igazgatsi szervhez bejelenteni. Az egyni vllalkozs megszntetse

Kuntr Csaba 0886-06 Vllalkozsi ismeretek

14

Vllalkoz visszaadja vllalkozi igazolvnyt az azt killt Okmnyirodnak s a vllalkozknt eltlttt idszakra vonatkoz ad-, vm- s jrulkfizetsi ktelezettsgnek eleget tett Az igazolvnyt az azt killt Okmnyiroda visszavonja A vllalkoz meghal vagy elveszti cselekvkpessgt.

Kuntr Csaba 0886-06 Vllalkozsi ismeretek

15

9. Egyni vllalkozknt dolgozott eddig, de vllalkozst bvteni szeretn, ezrt ms vllalkozi formra szeretne ttrni. Milyen lehetsgek kzl vlogathat? Mutassa be a leggyakoribb gazdasgi trsasgok fajtit, jellemzit! rtelmezze a rendelkezsre bocstott a trsasgokrl szl 1997. vi CXLIV. trvnyt! A leggyakoribb gazdasgi trsasgok alaptsa, mkdse, megszntetse Kzkereseti trsasgok KKT A trsasgi szerzdsben a tagok ktelezettsget vllalnak arra, hogy korltlan s egyetemleges felelsgk mellett kzs gazdasgi tevkenysget folytatnak, s ehhez a szksges vagyont a trsasg rendelkezsre bocstjk. A trsasgnak van kzs vagyona, de a tagok teljes magnvagyonukkal is felelnek az egsz trsasgi tartozsrt. KKT- t ltrehozhatnak: Termszetes szemlyek egyms kztt Jogi szemlyek egyms kztt Jogi s termszetes szemlyek egyms kztt A nyeresg vagy a vesztesg a tagok kztt a hozzjruls arnyban oszlik meg. Kifel trtn kpviseletet a vlasztott kpvisel ltja el. Tagsgi viszony, ill. a trsasg megsznik: Tagok kzsen megegyeznek Azonnali hatly felmondssal Hall esetn Kizrssal Rendes felmondssal Jogutd nlkli megszns Betti trsasgok BT Alaptsa A trsasgi szerzdssel a tagok ktelezettsget vllalnak kzs gazdasgi tevkenysg folytatsra oly mdon, hogy legalbb egy tag (beltag) felelsge korltlan s a tbbi beltaggal egyetemleges a trsasg ktelezettsgeirt. Legalbb egy tag (kltag) felelsge vagyoni bettje mrtkben korltozott. Termszetes szemly egyidejleg csak egy kzkereseti trsasgnak lehet tagja, illetve csak egy betti trsasgnak lehet korltlanul felels beltagja. Kzkereseti s betti trsasg nem lehet msik kzkereseti trsasgban tag, illetve betti trsasgban korltlanul felels beltag. Kiskor nem lehet tagja kzkereseti trsasgnak, tovbb nem lehet beltagja, illetve korltlanul felels kltagja betti trsasgnak. Az alaptsi folyamat els mozzanata a trsasgi szerzds megktse. A trsasgi szerzdst kzjegyz ltal ksztett kzokiratba kell foglalni, vagy gyvd, illetve az alapt jogtancsosa ellen jegyzi. A sikeres alaptsi folyamat a cgbrsgi bejegyzssel s ennek kzzttelvel zrul. A cgeljrsban ktelez a jogi kpviselet.

Kuntr Csaba 0886-06 Vllalkozsi ismeretek

16

A trsasg mkdse a trsasg gyeinek intzsre s a trsasg kpviseletre csak a beltagok jogosultak a szoksos zleti tevkenysge nem tartoz gyekben azonban bel- s kltagok egyttesen dntenek A beltag Az egyetemleges felelssg azt jelenti, hogy ha a trsasg vagyona nem elegend a tartozsok kifizetsre, azok behajthatk brmelyik beltag vagyonbl. Az rintett beltag a tbbi beltagtl ksbb kvetelheti a behajtott tartozs rjuk es rsznek kifizetst. A kltag felelssge vagyoni bettjk erejig korltozott. A kltagok teht a trsasg tartozsrt sajt vagyonukkal nem felelnek. A trsasg megsznse A betti trsasg (bt.) vagy jogutdlssal (ez az talakuls) vagy jogutd nlkl sznik meg. A trsasg jogutd nlkli, valamint jogutdlssal (talakulssal) trtn megsznsnek az elhatrozshoz a tagok gylsnek, teht a trsasg valamennyi tagjnak az egyhang hatrozata szksges Mivel a trsasg valamennyi tag konszenzusval jtt ltre, nyilvnval hogy nemcsak az gy megkttt trsasgi szerzds mdostsa, hanem a trsasg megszntetsnek az elhatrozsa is csak a tagok egyhang dntsn alapulhat. A trsasgbl valamennyi beltag, illetve valamennyi kltag kivlik, a betti trsasg megsznik. Azonban mindkt esetben van lehetsget arra, hogy a beltag(ok) nlkl maradt kltag(ok), illetve a kltag(ok) nlkl a beltag(ok) 6 hnapos hatridvel elhatrozhassk a trsasg tovbbvitelt j tag belptetsvel. A beltag nlkl maradt kltagok vagy a kltag nlkl maradt beltagok a cg kzkereseti trsasgknt val tovbbvitelt is elhatrozhatjk, melyhez a tagok gylsnek egyhang hatrozatval lehetsges, mivel szerzdsmdostsnak minsl. Korltolt felelssg trsasgok KFT A tagok felelssge a trsasg tartozsairt korltozott. A tagok csak a trsasgba bevitt tkjket s annak fel nem osztott nyeresgt kockztatjk, vagyontrgyaik biztonsgban vannak. Alaptsa A vagyont a tagok adjk ssze- trzsbett A trzsbettek sszessge a trsasg trzstkje, amely a mkdshez szksges vagyon forrsa s biztostka. A trzstke nem lehet kevesebb, mint 500.000 Ft. A trsasg tagjainak a trsasg kzs vagyonbl ket megillet hnyadrszt, illetve a tagokat a trsasggal szemben megillet jogokat s az ket terhel ktelezettsgeket az zletrsz testesti meg. Mkdse gyvezet: vezet tisztsgvisel hatrozott idre, legfeljebb 5 vre vlaszthat. A trsasg kpviselett ltja el, intzi a trsasg mindenkori gyeit, valamint a trsasg alkalmazottjai felett a munkltati jogokat gyakorolja.

Kuntr Csaba 0886-06 Vllalkozsi ismeretek

17

Taggyls: a tagok sszessgnek gydnt testlete, a trsasg legfbb dntshoz szerve, amelyet minden vben legalbb egyszer az gyvezetnek kell sszehvni. Taggyls azokban az gyekben dnt, amelyeket a trvny a hatskrbe utal. Felgyel bizottsg Knyvvizsgl Megszns Jogutdlssal vagy jogutdls nlkl sznhet meg. A taggyls hromnegyedes sztbbsggel hozott hatrozata szksges. Amennyiben a tagsg tagjainak szma 1 fre cskken, akkor a trsasg nem sznik meg. egyszemlyes trsasg Rszvnytrsasgok A rszvnytrsasg olyan gazdasgi trsasg, amely elre meghatrozott szm s nvrtk rszvnyekbl ll alaptkvel (jegyzett tkvel) alakul, s amelynl a tag (rszvnyes) ktelezettsge a rszvnytrsasggal szemben a rszvny nvrtknek vagy kibocstsi rtknek szolgltatsra terjed ki. A rszvnytrsasg ktelezettsgeirt a rszvnyes nem felel. Rszvnytrsasg alaptsa akkor indokolt, ha a tevkenysghez jents sszeg alaptke szksges, s ezt tbb rszvnyestl lehet a legknnyebben sszegyjteni. Az Rt. mkdtethet zrtkren s nyilvnosan, amelyet a trsasg nevben meg kell jelenteni. Mkdse Kzgyls: A rszvnyesek sszessgbl ll. Igazgatsg: A rszvnytrsasg gyvetet szerve, amely legalbb hrom, legfeljebb tizenegy termszetes szemly tagbl ll. Felgyel bizottsg: Vdi a gazdasgi trsasg s a rszvnyesek rdekeit Knyvvizsgl Rt talakulsa Az Rt. ms gazdasgi trsasgg val talakulsakor a rszvnyek rvnytelenn vllnak.

Kuntr Csaba 0886-06 Vllalkozsi ismeretek

18

10. A munkja mellett szeretne az albbi tevkenysgekkel foglalkozni: a) hajlktalanok tmogatsa b) trsashz zemeltetse Milyen vllalkozsi formban tudn a felsorolt tevkenysgeket mkdtetni? Mutassa be az egyb trsasgi formkat s mkdsket! Szvetkezetek Az alapszablyban meghatrozott sszeg rszjegy tkvel alaptott, jogi szemlyisggel rendelkez szervezet, amelynek clja a tagjai gazdasgi, valamint ms trsadalmi ( kulturlis, oktatsi, szocilis, egszsggyi) szksgletei kielgtsnek elsegtse. A szocilis szvetkezet fogalma A szocilis szvetkezet olyan szvetkezet, amelynek clja munkanlkli, illetleg szocilisan htrnyos helyzetben lv tagjai szmra munkafelttelek teremtse, valamint szocilis helyzetk javtsnak egyb mdon trtn elsegtse; Szvetkezetet legalbb 7 alapt tag rszjegy jegyzsnek ktelezettsgvel lehet alaptani. Alapt tagok belfldi s klfldi termszetes szemlyek, jogi szemlyek, valamint jogi szemlyisg nlkli gazdasgi trsasgok lehetnek. A szvetkezet legfbb nkormnyzati szerve a tagok sszessgbl ll kzgyls. A kzgylst szksg szerint, de vente legalbb egyszer ssze kell hvni (rendes kzgyls). ptkzssgi szerzds A felek arra vllalnak ktelezettsget, hogy az adott plet felptse sorn egyttmkdnek, s a szksges vagyoni hozzjrulst kzs rendelkezsre bocstjk. Az rsos ptkzssgi szerzdsben a felek ktelezettsget vllalnak arra, hogy pts utn rendezik tulajdoni viszonyaikat. Trsashz esetn azt jelenti, hogy meghatrozott pletrszeket a kzssg egyes tagjainak kln tulajdonba, az egyb pletrszeket pedig a tulajdonuk arnyban a tagok kzs tulajdonba adjk. ( Trsashz Alapt Okirat) Kzhaszn trsasg Nyeresg- s vagyonszerzsi cl nlkl vgez rendszeresen kzhaszn tevkenysget. Tevkenysge lehet: egszsgmegrzs rehabilitcis tevkenysg szocilis tevkenysg memlkvdelem nevels oktats termszetvdelem stb. Kzhaszn trsasg nonprofit szervezet, de zletszer gazdasgi tevkenysget a kzhaszn tevkenysg elsegtsre vgezhet. A trsasg tevkenysgbl szrmaz nyeresg nem oszthat fel a tagok kztt. A mkdsre vonatkoz szablyok nhny eltrstl eltekintve azonosak a Kft-nl alkalmazottakkal.

Kuntr Csaba 0886-06 Vllalkozsi ismeretek

19

Kzhaszn szervezet Kzhaszn szervezett minsthet a Magyarorszgon nyilvntartsba vett a) trsadalmi szervezet, kivve a biztost egyesletet s a politikai prtot, valamint a munkltati s a munkavllali rdekkpviseleti szervezetet, b) alaptvny, c) kzalaptvny, d) kzhaszn trsasg, e) kztestlet, ha a ltrehozsrl szl trvny azt lehetv teszi.

Kuntr Csaba 0886-06 Vllalkozsi ismeretek

20

11. Alaptott egy gazdasgi trsasgot. Mutassa be az alapts feltteleit, a trsasg mkdst, megsznst, talakulst! Mit jelent a cgbrsgi bejegyzs? rtelmezze a rendelkezsre bocstott a trsasgokrl szl 1997. vi CXLIV. trvnyt! A gazdasgi trsasgok alaptsa A gazdasgi trsasg csak az errl szl trvnyben meghatrozott formban alapthat. A gazdasgi trsasgi formk a kvetkezk: kzkereseti trsasg, betti trsasg, korltolt felelssg trsasg, rszvnytrsasg, kzs vllalat. A gazdasgi trsasgok egy rsze - kzkereseti trsasg, betti trsasg - jogi szemlyisg nlkli trsasg. A jogi szemlyisg nlkli trsasgok f jellemzje, hogy ezek a tagoktl elklnlt, nll szervezettel nem rendelkeznek, jogkpessgk, jogalanyisguk azonban ettl fggetlenl a jogi szemlyisg trsasgokval azonos terjedelm. A megklnbztetsnek fleg gyakorlati jelentsge van, bizonyos tevkenysgeket ugyanis kizrlag jogi szemlyisggel rendelkez - korltolt felelssg trsasg, rszvnytrsasg, kzs vllalat - trsasgok folytathatnak. Gazdasgi trsasg alapti, tagjai klfldi s belfldi termszetes s jogi szemlyek, jogi szemlyisg nlkli gazdasgi trsasgok lehetnek. A gazdasgi trsasg alaptshoz - a korltolt felelssg trsasg s a rszvnytrsasg kivtelvel - legalbb kt tag szksges. Termszetes szemly egyidejleg csak egy gazdasgi trsasgban lehet korltlanul felels, kiskor pedig egyltaln nem lehet korltlanul felels tag. Kzkereseti s betti trsasg nem lehet msik gazdasgi trsasg korltlanul felels tagja. Egyszemlyes gazdasgi trsasg - ha trvny ettl eltren nem rendelkezik - nem lehet gazdasgi trsasg egyedli tagja, illetve rszvnyese. A gazdasgi trsasg alaptsa trsasgi szerzds megktsvel, egyszemlyes gazdasgi trsasgnl s zrtkren mkd rszvnytrsasgnl alapt okirat, nyilvnosan mkd rszvnytrsasgnl pedig alapszably elfogadsval trtnik. Korltozott a felelssge a betti trsasg kltagjnak, a korltolt felelssg trsasg tagjnak, a rszvnytrsasg tagjnak (rszvnyesnek). Korltlan a felelssge a kzkereseti trsasg tagjainak (egyetemleges), a betti trsasg beltagjnak (tbbi beltaggal egyetemleges), betti trsasg kltagjnak, ha a neve a trsasg cgnevben szerepel, a kzs vllalat tagjainak (kezesi felelssg), egyszemlyes kft., egyszemlyes rt. tagjnak, abban az esetben, ha a trsasg ltest okiratban, illetve annak mdostsban korltlan s teljes felelssget vllal. A cgbrsgi bejegyzs, cgjegyzs A gazdasgi trsasg alaptshoz trsasgi szerzds megktse, egyszemlyes gazdasgi trsasgnl alapt okirat elfogadsa szksges.

Kuntr Csaba 0886-06 Vllalkozsi ismeretek

21

A trsasgi szerzdst s az alapt okiratot valamennyi tagnak /alaptnak/ al kell rnia. A tag helyett a trsasgi szerzdst /alapt okiratot/ kzokiratba vagy teljes bizonyt erej magnokiratba foglalt meghatalmazssal rendelkez kpviselje is alrhatja. A rszvnytrsasg alapszablyt a trsasg alakul kzgylse fogadja el. A trsasgi szerzdst /alapt okiratot/ a kzjegyz ltal ksztett kzokiratba kell foglalni, vagy gyvd illetve jogtancsos ellen jegyzi. Az gyvdek az ltaluk ksztett szerzdseket, alapt okiratot ltjk el ellenjegyzssel, s az gyfllel kttt megbzsi szerzds alapjn kpviselik a megbzikat a Cgbrsg eltt. A gazdasgi trsasg alaptst - ha a cgnyilvntartsrl, a cgnyilvnossgrl s a brsgi cgeljrsrl szl trvny ettl eltren nem rendelkezik - a trsasgi szerzds megktstl /alapt okirat, alapszably elfogadstl/ szmtott legfeljebb 30 napon bell bejegyzs s kzzttel vgett be kell jelenteni a cgjegyzket vezet megyei /fvrosi/ brsgnak /tovbbiakban: Cgbrsgnak/ Ha a gazdasgi trsasg ltrejtthez alaptsi engedly szksges, a cgbrsgi bejelentst az engedly kzhezvteltl szmtott harminc napon bell kell teljesteni. A gazdasgi trsasg mkdse, megsznse, talakulsa, egyeslse Gazdasgi trsasgok szrmaztatott alaptsa A szrmaztatott alaptsnl mindig van jogi elzmnye a gazdasgi trsasgnak. Ez trtnhet cgforma vltssal trtn talakulsknt. Ilyenkor a gazdasgi trsasg csak formt vlt, de tovbbra is egy trsasg marad. Pldul a korltolt felelssg trsasg rszvnytrsasgg alakul t. Ez az talakuls jellemz alapesete. Cgszm vltozssal trtn talakulsrl akkor van sz, ha a folyamat rinti a gazdasgi trsasgok szmt is. Ez az talakuls specilis esete, vgeredmny egy vagy kt ltrejv jogutd. gy beszlhetnk egyeslsrl (beolvads, sszeolvads), illetve sztvlsrl (klnvls, kivls). 1. Beolvads Ebben az esetben van beolvad egy vagy tbb gazdasgi trsasg s egy msik, gynevezett tvev gazdasgi trsasg, amelynek a beolvad a rszv vlik. Az tvev gazdasgi trsasgra, mint jogutdra tszll a beolvad gazdasgi trsasg egsz vagyona. A beolvad megsznik, az tvev gazdasgi trsasg vltozatlan formban mkdik tovbb. Ebben a formban nem beszlhetnk j vllalkozs, azaz j gazdasgi trsasg ltrejttrl. 2. sszeolvads Az sszeolvadsnl az rintett gazdasgi trsasgok megsznnek s vagyonuk egszben az jonnan ltrejv jogutd gazdasgi trsasgra szll t. Azonban, ha az sszeolvad gazdasgi trsasgok azonos formjak voltak, akkor a lehetsges jogi formkon bell brmilyen formj gazdasgi trsasg ltrejhet. Abban az esetben viszont, ha klnbz formjak voltak, akkor sszeolvads rvn ltrejv gazdasgi trsasg csak valamelyik sszeolvad trsasg formjt veheti fel.

Kuntr Csaba 0886-06 Vllalkozsi ismeretek

22

3. Klnvls Klnvlsnl az eredeti gazdasgi trsasg megsznik s vagyona az gy ltrejv jogutdokra szll t. A jogutdknt ltrejv gazdasgi trsasgok vagyona nem felttlen egyenl mrtk, ez a vagyon tszllsnak mrtktl fgg. Klnvlsnl a trvny nem korltozza, hogy a jogutd milyen trsasgi formval jhet ltre, ebbl kvetkezen brmilyen cgformt vlaszthat. 4. Kivls Kivlsrl akkor beszlnk, ha egy gazdasgi trsasgbl (anyatrsasg) a tagok egy rsze kivlik, s a kapott vagyon felhasznlsbl j gazdasgi trsasgot hoznak ltre. Tevkenysgket vlasztsuk szerint brmilyen formj gazdasgi trsasgban folytathatjk. A gazdasgi trsasg vagyona KKT- A trsasgnak van kzs vagyona, de a tagok teljes magnvagyonukkal is felelnek az egsz trsasgi tartozsrt. BT- A trsasgnak van kzs vagyona, de a beltagok teljes magnvagyonukkal is felelnek az egsz trsasgi tartozsrt. KFT- A tagok csak a trsasgba bevitt tkjket s annak fel nem osztott nyeresgt kockztatjk, vagyontrgyaik biztonsgban vannak. RT- A rszvnytrsasg olyan gazdasgi trsasg, amely elre meghatrozott szm s nvrtk rszvnyekbl ll alaptkvel (jegyzett tkvel) alakul, s amelynl a tag (rszvnyes) ktelezettsge a rszvnytrsasggal szemben a rszvny nvrtknek vagy kibocstsi rtknek szolgltatsra terjed ki. A rszvnytrsasg ktelezettsgeirt a rszvnyes nem felel.

Kuntr Csaba 0886-06 Vllalkozsi ismeretek

23

12. n egyni vllalkoz. Milyen adzsi szablyok vonatkoznak nre? Mit tud a szemlyi jvedelemadrl? rtelmezze a rendelkezsre bocstott trvnyeket! Az ad fogalma s klnbz fajti Az llam s az nkormnyzatok a kiadsaik finanszrozsra, a kzs trsadalmi feladatok elltsnak fedezetre bevteli forrsokat keres, ezrt klnbz adkat vet ki az llamban l adzkra. Adk csoportostsa: Jvedelemhez kapcsolt o SZJA o Trsasgi ad Fogyasztshoz kapcsolt o FA Vagyonhoz kapcsolt o Ingatlanad o Gpjrm ad A szemlyi jvedelemad A bevtel Magnszemly ltal megszerzett, a tevkenysg ellenrtkeknt vagy egyb jogcmen kapott vagyoni rtk. A jvedelem A magnszemlyeknek az adz vben valamilyen cmen s formban megszerzett bevtelnek az elismert kltsgekkel cskkentett rsze, illetve egy meghatrozott hnyada. A kltsgek A bevtelszerz tevkenysggel kzvetlenl sszefgg, a tevkenysg folytatsa rdekben a adz vben tnylegesen kifizetett, bizonylattal igazolt kiads. A bevtelekbl az albbi tteleket nem kell figyelembe venni a jvedelem meghatrozsakor: o Nyugdj, csaldi ptlk, kapott tartsdj, szocilis seglyek, munkanlkli tmogats, lakscl tmogats, iskolakezdsi tmogats, visszatrtett adadelleg, stb. Az adjvrs Az advben a jvedelmet terhel adt az adjvrssal cskkenteni lehet. Alap adjvrs: 2008. janur 1-jtl egysges adjvrs kerl bevezetsre. Az adjvrs mrtke tovbbra is az advben megszerzett br 18%-a marad, havi fels rtke azonban 11.340 forintra emelkedik, kifuttatsa pedig az vi 1.250.000 forint s 2.762.000 forint kztti svban trtnik. A kiegszt adjvrs megsznik. Az adjvrst a magnszemly nyilatkozata alapjn a munkltatnak az adelleg megllaptsnl addig kell rvnyestenie, amg az advi adelleg-alapok sszege el nem ri a jogosultsgi hatrt.

Kuntr Csaba 0886-06 Vllalkozsi ismeretek

24

A vllalkozi jvedelem szerinti adzs Az egyni vllalkoz a tevkenysgbl szrmaz jvedelmt a vllalkozi bevtelbl a vllalkozi kltsg levonsval hatrozza meg. 16% vllalkozi szemlyi jvedelemad helyett 50 milli forintos adalap sszeghatrig s 10%-kal adzhat, m a kltsgek fltti rsz 50%-t, admegtakartsknt bankszmln kell, lekttt bettknt elhelyeznie s csak a trvny ltal elrt mdokon hasznlhatja fel. Ez lesz a fejlesztsi tartalka, amit beruhzsra, vagy feljtsra felvett hitel trlesztsre felhasznlhat. Egyb - igen szigor - megktsek is vonatkoznak r, pldul minimum egy ft kell foglalkoztatnia. Ha nem ri el a bevteleinek s kltsgeinek klnbzete, az eladott ruk s kzvettett szolgltatsok egyttes rtkvel cskkentett bevtel 2%-t, eldntheti, hogy az elvrt jvedelmet tekinti-e adalapnak vagy bevallsban kiegszt nyilatkozatot tesz. Az egyni vllalkoz talnyadzsa Az egyni vllalkoz a vllalkozi jvedelem szerinti adzs helyett advenknt az adv egszre az adzs rendjrl szl trvny rendelkezsei szerint talnyadzst vlaszthat akkor, ha a) az talnyadzs megkezdst kzvetlenl megelz advben az egyni vllalkozi bevtele a 8 milli forintot nem haladta meg, s b) nem ll munkaviszonyban, s c) az egyni vllalkozi bevtele az advben nem haladja meg a 8 milli forintot. talnyadzsi forma csak az egyni vllalkozi tevkenysg egszre vlaszthat. A nyugtaadsi ktelezettsg mulasztsval az talnyadzsra val jogosultsg azonnal megsznik. Egyni vllalkoz talnyadzsra csak 4 adv elteltvel lesz jra jogosult. Az talnyad alapjt a bevtelbl fszablyknt: a) az egyni vllalkoz 40 szzalk, b) az adv egszben kizrlag a meghatrozott tevkenysget folytat egyni vllalkoz (pl.: ipari s mezgazdasgi termk-elllts, ptipari kivitelezs, feldolgozipari szolgltats, halszati szolgltats, nvnytermelsi, llattenysztsi, vadgazdlkodsi s erdgazdlkodsi szolgltats) 80 szzalk, c) az adv egszben kizrlag kiskereskedelmi tevkenysget folytat egyni vllalkoz 87 szzalk, d) a c) pontban emltett egyni vllalkoz - feltve, hogy a tevkenysge kln-kln vagy egyttesen az adv egszben kizrlag az szja-trvnyben felsorolt zlet(ek) pl. lelmiszer jelleg ruhz, lelmiszer jelleg vegyes zlet, gygyhats ksztmnyek szakzlete, vegyi ruk zlete - mkdtetsre terjed ki - 93 szzalk, e) a mezgazdasgi kistermel 85 szzalk, illetleg a bevtelnek azon rszbl, amely llattenysztsbl vagy llati termk ellltsbl szrmazik, 94 szzalk kltsghnyad levonsval llaptja meg.

Kuntr Csaba 0886-06 Vllalkozsi ismeretek

25

13. n alaptott egy gazdasgi trsasgot. Milyen adzsi szablyok vonatkoznak nre? rtelmezze a rendelkezsre bocstott trvnyeket! A trsasgi ad s osztalkad alanyai o gazdasgi trsasg, egyesls s eurpai rszvnytrsasg o szvetkezet o llami vllalat, -trszt, -gazdlkod szerv o gyvdi iroda, kzjegyzi iroda o Vizi trsulat, erd birtokossgi trsulat o Alaptvny, kzalaptvny, egyhz, kzhaszn trsasg o Az a klfldi szemly, akinek zletvezetsnek helye Magyarorszgon van stb. Adfizetsi ktelezettsg, a trsasgi ad mrtke A kedvezmnyes trsasgi ad mrtke az adalap 50 milli forintjig10% lehet akkor, ha az adznak

rendezett munkagyi kapcsolatai vannak nem volt ellene munkagyi, munkavdelmi vagy egyenl bnsmd megsrtse miatt kzigazgatsi hatrozat munkagyi brsg nem llaptott meg jogsrtst eleget tett a rendezett munkagyi kapcsolatok feltteleknt a Munka trvnyknyvben elrt rdekkpviseleti szervekkel kapcsolatos ktelezettsgnek a minimlbr ktszeresnek s a foglalkoztatottak ves tlagos llomnyi ltszma szorzatnak megfelel sszegre vallott be nyugdj-, s egszsgbiztostsi jrulkot. Egyb esetekben a trsasgi ad mrtke 16%.

Elvrt jvedelem (jvedelem-nyeresg minimum) adja 2008.janur 1 ta van ez az jfajta, vesztesges vllalkozsoknak is fizetend minimlis ad. Amennyiben a trsasgi adalapja, vagy az adzs eltti eredmnye (a kett kzl a nagyobb) kisebb, mint az elvrt jvedelem adalapja, akkor az ad alapja ez utbbi sszeg s az ad mrtke ennek 16%-a. Vlaszthat gy is, hogy kitlt az apeh rszre egy 32 oldalas nyilatkozatot, de ez utbbi megoldst senkinem nem ajnlom. Az elvrt ad sszege annyira minimlis, hogy egyszerbb befizetni, mint kihvni a sorsot magunk ellen..-) Elvrt jvedelem adalapja : + sszes bevtel (rbevtel,egyb bev., pnzgyi mveletek bevtele) - Eladott ruk beszerzsi rtke (ELB) - Eladott kzvettett szolgltatsok rtke - Klfldi telephely bevtele Adalap * 0,02 = Elvrt adalap Ad = elvrt adalap * 0,16 Az adelleg bevallsa Az adbevalls esedkessgt kvet msodik naptri hnap els napjval kezdd 12 hnapos idszakra trsasgi adelleget kell bevallani, az esedkessgi idre es sszeg feltntetsvel.

Kuntr Csaba 0886-06 Vllalkozsi ismeretek

26

Adelleg esedkessge: o havonta, egyenl rszletekben esedkes, ha az elz advi fizetend ad meghaladja az 5.000.000 Ft-ot o hromhavonta egyenl rszletekben esedkes, ha az elz advi fizetend ad legfeljebb 5.000.000 Ft. o Feltltsi ktelezettsg A ketts knyvvitelt vezet belfldi illetsg adznak s a klfldi vllalkoznak az adelleget az advben az advi vrhat fizetend ad sszegre ki kell egszteni, ez a feltltsi ktelezettsg. December 20-ig. Az osztalkad 20% mrtk osztalkad terheli az osztalkban rszesl belfldi szemlyt ( magnszemly kivtelvel) s az osztalkban rszesl klfldi szemlyt. Osztalkad fizetse esetn is van adelleg fizetsi ktelezettsg.

Kuntr Csaba 0886-06 Vllalkozsi ismeretek

27

14. n egyni vllalkoz. Mutassa be vllalkozsnak mkdst adzsi szempontbl. rtelmezze a rendelkezsre bocstott trvnyeket! Egyszerstett vllalkozsi ad 2002-tl j adnem bevezetse. Az ad mrtke 25%. Az EVA bevezetsnek clja, a kisvllalkozsok adminisztrcis s adfizetsi terheinek cskkentse. Egyni vllalkoz esetn kivltott ad: Vllalkozi szemlyi jvedelemad 16% a vllalkozi osztalkadt vagy talnyadt ltalnos forgalmi ad Az EVA-s vllalkoz tevkenysgre bevezettk a bizonylatolsi ktelezettsget. EVA alanyok lehetnek: Egyni vllalkoz KFT, KKT, BT, Szvetkezet, gyvdi iroda, vgrehajti iroda. Adbevalls Az EVA-t advenknt kell megllaptani s bevallani. A bevalls benyjtsnak hatrideje egyni vllalkoz esetn az advet kvet februr 15. Adelleg Az adalany az adv els hrom negyedvre a negyedvet kvet hnap 12. napjig kteles adelleget fizetni. Az elleget az adv els hrom negyedvre negyedvenknt kell megllaptani s negyedvenknt befizetni. Az eva megfizetse EVA-t az adellegek beszmtsval a bevalls benyjtsra elrt hatridig meg kell fizetni. Amennyiben az advben mr megfizetett adellegek sszege meghaladja az advre megllaptott EVA-t, a klnbzetet az adalany jogosult visszaignyelni. ltalnos forgalmi ad Az FA jellemzje, hogy a fogyasztshoz vagyis a forgalomhoz ktdik. Az ad jellemzje, hogy a termk valamennyi rtkestsi fzisban meg kell fizetni, melynek eredmnyeknt az elad csak a z ltala hozzadott rtk utn fizet adt. FA-t kell fizetni az adalany ltal belfldn teljestett termkrtkests s szolgltatsnyjts utn, valamint az Eurpai Kzssgen bellrl trtn termkbeszerzs utn. Trgyi admentessg Bizonyos, trvny szerinti termkrtkestsek mentesek az FA all. Alanyi admentessg Az az adalany, akinek a gazdasgi tevkenysgnek szkhelye vagy az lland lakhelye belfldn van, jogosult az adv elejn alanyi admentessget vlasztani. Felttel: a bejelentst megelz advben az ltala teljestett termkrtkestsek s szolgltatsnyjtsok sszestett ellenrtke, valamint az advben vrhat bevtele nem haladja meg a 4.000.000 Ft-ot.

Kuntr Csaba 0886-06 Vllalkozsi ismeretek

28

Szmlaadsi ktelezettsg Az adalany kteles az ltala teljestett termkrtkestsrl s szolgltatsrl egyszerstett szmlt vagy szmlt kibocstani. A szmlban fel kell tntetni a forgalmi ad alapjt s az thrtott FA sszegt, a felszmtott admrtk szerinti rszletezsben s sszestve is. Szmla Szmlnak minsl az adigazgatsi azonostsra alkalmas brmely olyan papr alap, vagy a vevvel trtnt megllapods alapjn - kln jogszably ltal meghatrozottak szerint elektronikus ton kibocstott bizonylat, amely legalbb a kvetkez adatokat tartalmazza: 1. 2. 3. 4. a szmla sorszma; a szmla kibocstsnak kelte; a termkrtkestst teljest, szolgltatst nyjt adalany neve, cme s adszma; a vev neve, cme, valamint kzssgi adszma - ennek hinyban adszma -, ha a vev az ad fizetsre ktelezett; 5. Kzssgen belli admentes termkrtkests esetn a vev kzssgi adszma; 6. a teljests idpontja, amennyiben az eltr a szmlakibocsts idpontjtl; 7. a termk (szolgltats) megnevezse, valamint besorolsi szma; 8. a termk, szolgltats mennyisgi egysge s mennyisge; 9. a termk, szolgltats ad nlkl szmtott egysgra; 10. a termk (szolgltats) ad nlkl szmtott ellenrtke sszesen; 11. a felszmtott ad szzalkos mrtke; 12. az thrtott ad sszege sszesen; 13. a szmla vgsszege; 14. j kzlekedsi eszkz msik tagllamba trtn rtkestse esetn erre a tnyre trtn utals, a kzlekedsi eszkz els forgalomba helyezsnek idpontja, s szrazfldi kzlekedsi eszkz esetn a futott kilomterek szma, vzi kzlekedsi eszkz esetn a hajzott rk szma, lgi kzlekedsi eszkz esetn a replt rk szma; 15. amennyiben az ad fizetsre a pnzgyi kpvisel ktelezett, annak neve, cme s adszma; 16. admentes termkrtkestsek, szolgltatsnyjtsok esetn erre a tnyre, valamint az alanyi admentessg s a klns adzsi szablyok alkalmazsa esetn hivatkozs az adzs utalt mdjra. Az egyszerstett szmla tartalma Egyszerstett szmla az adigazgatsi azonostsra alkalmas brmely olyan papr alap, vagy a vevvel trtnt megllapods alapjn - kln jogszably ltal meghatrozottak szerint elektronikus ton kibocstott bizonylat, amely legalbb a kvetkez adatokat tartalmazza: 1. 2. 3. 4. a szmla sorszma; a szmla kibocstsnak kelte; a termkrtkestst teljest, szolgltatst nyjt adalany neve, cme s adszma; a vev neve, cme, a levonsi joggal trtn admentes Kzssgen belli termkrtkestsnl, illetve ha a vev az ad fizetsre ktelezett, annak adszma; 5. Kzssgen belli admentes rtkests esetn, amennyiben a Kzssgen bellrl trtn termkbeszerzs sorn a vev az ad fizetsre ktelezett szemly, ennek kzssgi adszma;

Kuntr Csaba 0886-06 Vllalkozsi ismeretek

29

6. a termk (szolgltats) megnevezse, valamint besorolsi szma; 7. a termk, szolgltats mennyisgi egysge s mennyisge; 8. a termk, szolgltats adval egytt szmtott egysgra; 9. a termk (szolgltats) adval egytt szmtott ellenrtke sszesen; 10. az adval nvelt ellenrtket a felszmtott admrtk szerinti rszletezsben is fel kell tntetni, tovbb azt a felszmtott admrtknek megfelel szzalkrtket kell szerepeltetni, amely az adt is tartalmaz rbl az thrtott ad sszegnek a meghatrozshoz szksges; ez az emltett szzalkrtk: 20 szzalkos felszmtott admrtknl 16,67 szzalk, 5 szzalkos felszmtott admrtknl 4,76 szzalk ; 11. j kzlekedsi eszkz msik tagllamba trtn rtkestse esetn erre a tnyre trtn utals, a kzlekedsi eszkz els forgalomba helyezsnek idpontja, s szrazfldi kzlekedsi eszkz esetn a futott kilomterek szma, vzi kzlekedsi eszkz esetn a hajzott rk szma, lgi kzlekedsi eszkz esetn a replt rk szma; 12. amennyiben az ad fizetsre a pnzgyi kpvisel, vagy a jvedki adrl szl trvny szerinti adgyi kpvisel ktelezett, annak neve, cme s adszma; valamint 13. admentes termkrtkestsek, szolgltatsnyjtsok esetn erre a tnyre, valamint az alanyi admentessg s a klns adzsi szablyok alkalmazsa esetn hivatkozs az adzs utalt mdjra. Nyugta Nyugtnak minsl az adigazgatsi azonostsra alkalmas brmely olyan bizonylat, amely legalbb a kvetkez adatokat tartalmazza: 1. 2. 3. 4. a nyugta sorszma, a nyugta kibocstjnak neve, cme, adszma, a nyugta kibocstsnak kelte, valamint a fizetend sszeg. A szmla helyesbtse

A szmla, illetleg egyszerstett szmla kibocstst kveten az adalany helyesbt szmlt (egyszerstett szmlt) kteles kibocstani, ha 1. az thrtott ad sszegt, illetve az annak meghatrozshoz szksges tteleket mdostja, vagy 2. az adt utlag kvnja felszmtani s thrtani. A helyesbt szmlnak (egyszerstett szmlnak) tartalmaznia kell: 1. a helyesbts tnyre utal jelzst; 2. az eredeti szmla, egyszerstett szmla azonostshoz szksges adatokat, tovbb 3. az eredeti, a mdostott tteleket s a klnbzetet. A helyesbtst az adalany a helyesbt szmla, egyszerstett szmla kibocstsnak napjt tartalmaz ad megllaptsi idszakban kteles figyelembe venni. Az adfizetsi ktelezettsg sszegt rint helyesbtsre az adalany ezzel a lehetsggel csak akkor lhet, ha a helyesbts az ad alapjnak cskkense miatt szksges, vagy az thrtott ad sszegt egybknt cskkenti. Stornrozs

Kuntr Csaba 0886-06 Vllalkozsi ismeretek

30

A gyakorlatban elfordulhat, hogy a szmlt, egyszerstett szmlt a kibocstnak stornroznia kell, mert a szmla, egyszerstett szmla kibocstst kveten 1. a teljests meghisul, vagy 2. a szmtgppel, illetve elektronikus ton ellltott szmla lezrst kveten szlelt hibt kell javtani, vagy 3. a szmtgppel ellltott szmlt, elektronikus szmlt mszaki hiba miatt jra el kell lltani. A storn szmlnak tartalmaznia kell: 1. 2. 3. 4. a szmla sorszmt; a stornrozand (eredeti) szmla sorszmt; a szmla kibocstjnak nevt, cmt, adszmt; a vev nevt, cmt, a Kzssgen belli - adlevonsi joggal trtn termkrtkests esetn, illetve ha a vev az ad fizetsre ktelezett, annak adszmt; 5. a szmla kibocstsnak keltt; tovbb 6. a stornrozand (eredeti) szmla sszestett adalapjt, adsszegt, adval nvelt ellenrtkt negatv eljellel.

Kuntr Csaba 0886-06 Vllalkozsi ismeretek

31

15. n egy szzfs vllalkozs vezetje. Ismertesse milyen tpus s mrtk trsadalombiztostsi jrulkot fizet a dolgozi utn? Az alkalmazottainak kell-e trsadalombiztostsi jrulkot fizetnik? rtelmezze a rendelkezsre bocstott trvnyeket! A trsadalombiztosts a trsadalom tagjainak kzs kockzatvllalsa alapjn mkd rendszer, amelynek fenntartshoz minden trsadalombiztostsi jogosultnak befizetsekkel s jrulkokkal kell hozzjrulnia. A trsadalombiztostsi trvny biztostottnak tekinti azokat a szemlyeket akik (ill. akik utn a munkltat) trsadalombiztostsi jrulkot fizet. A foglalkoztat ltal fizetett trsadalombiztostsi jrulkok tpusai Trsadalombiztostsi jrulk 24% nyugdjbiztostsi jrulk 5% egszsgbiztostsi jrulk ( 4,5 % termszetbeni 0,5 pnzbeli rsz) Tteles egszsggyi hozzjruls A munkltat havi 1950 Ft tteles egszsggyi hozzjrulst fizet minden foglalkoztatott ill. velk tagsgi viszonyban ll szemlyesen kzremkd szemly utn. ( napi 65Ft.) Szzalkos egszsggyi hozzjruls A trsadalombiztostsi, a baleseti, illetleg egszsggyi szolgltatsi jrulkterhet nem visel jvedelem utn 11% Meghatrozott jvedelmek (osztalk, rfolyamnyeresg) utn a magnszemlyt is terheli szzalkos egszsggyi hozzjrulsi kltsg 14%, a hozzjruls fels hatra 450.000 Ft. A foglalkoztatott ltal fizetett trsadalombiztostsi jrulkok tpusai Egszsgbiztostsi jrulk A munkavllal ltal fizetett egszsgbiztostsi jrulk 6% (4 % termszetbeni 2% pnzbeli rsz) Nyugdjjrulk Kizrlag trsadalombiztostsi nyugdj hatlya al tartoz biztostott esetn 9,5% Magn-nyugdjpnztri tag esetn 1,5% Magn-nyugdjpnztr tagja a nyugdjjrulkot tagdjfizetssel fizeti meg 8%.

Kuntr Csaba 0886-06 Vllalkozsi ismeretek

32

16. Az n feladata egy vllalkozs elindtsa. Milyen eszkzkkel, forrsokkal rendelkeznek a vllalkozsok? Milyen hitellehetsgek lteznek, amivel elindthat, mkdtethet egy vllalkozs? A vllalkozs vagyona anyagi s nem anyagi javakbl, eszkzkbl s forrsokbl ll. A vllalkozs eszkzei, forrsai Eszkzk A befektetett eszkzk Tartsan, legalbb egy vig szolgljk a vllalkozst Immaterilis javak - vagyoni rtk jogok, zleti vagy cgrtk, szellemi termkek rtke Trgyi eszkzk ingatlanok, mszaki berendezsek, gpek, jrmvek, felszerelsek, beruhzsok Befektetett pnzgyi eszkzk ms vllalkozsba befektetett pnzeszkzk, rszesedsek, rtkpaprok, adott klcsnk, hossz lejrat bakbettek A forgeszkzk Egy termelsi ciklusban vesznek rszt, ltalban egy vnl rvidebb ideig szolgljk a vllalkozst Kszletek vllalkozs birtokban lv anyagok, ruk, termkek. Kvetelsek szlltsi, vllalkozsi, szolgltatsi s egyb szerzdsekbl jogszeren ered, pnzformban kifejezet fizetsi ignyek. rtkpaprok vagyonnal kapcsolatos jogot megtestest forgalomkpes okirat: vlt, csekk, rszvny, vagyonjegy stb. Pnzeszkzk pnztrban lv pnz, csekk, pnzintzetben elhelyezett bett. Forrsok A sajt tke A vllalkozs vagyonnak sajt forrsa, amit a tulajdonosok vglegesen a vllalkozs rendelkezsre bocstanak. (jegyzett tke, eredmnytartalk, mrleg szerinti eredmny. Cltartalk Sajt elhatrozsbl az adzs eltti eredmny terhre kpzett tartalk a vrhat vesztesgek s meghatrozott ktelezettsgek fedezetre. Ktelezettsgek Erforrsok Valamilyen cl megvalstst segt szellemi, anyagi tnyezk, valamint a vllalkozs szemlyi tulajdonsgai. Anyagi technikai eszkzk Munkavllalk, emberi tnyezk Informcik Pnzgazdlkods Hatkony pnzgazdlkods feladatai: A folyamatos fizetkpessg, likvidits megrzse A pnzfolyamatok hatkonysgnak javtsa tmenetileg szabadd vl pnzeszkzk hasznostsa.

Kuntr Csaba 0886-06 Vllalkozsi ismeretek

33

Hitelek fajti Idegen forrs bevonsa a vllalkozsba hitel ignylse. Hitel folysts felttelei: A klcsn adott pnz utn kamatot s kezelsi kltsget szmol fel Garancit kr a visszafizetsre Fogyasztsi hitelek Fleg magnszemlyek rszre folyst a bank: Szemlyi hitelek - brmire fel lehet hasznlni ruhitel csak elre meghatrozott rucikk vsrlsra lehet felhasznlni Vllalkozi hitelek (folyszmla hitel, beruhzsi hitel, bankgarancia) Folyszmla hitel Rvid lejrat eszkzfinanszrozs, idben elre nem tervezhet kiads esetn ajnlott. A hitelkeret futamideje ltalban 12 hnap. Beruhzsi hitel Nyjthat ingatlan, felszerels, gp vagy berendezs vsrlsra, fejlesztsre vagy ingatlan ptsnek finanszrozsa cljbl. Elnye- nem kell a vllalkozs nagyobb sszeg fejlesztseit sajt erbl megvalstani. Futamideje ltalban 3-5 v. Bankgarancia Egy vllalat bankgarancival biztostja valamely szolgltatsnak teljestst, ilyenkor a bank helytll a vllalat ktelezettsgei helyett. A bankgarancia megersti az zletfelek bizalmt.

Kuntr Csaba 0886-06 Vllalkozsi ismeretek

34

17. n egy vllalkozst mkdtet. Pnzforgalmnak lebonyoltsra milyen lehetsgei vannak? Milyen megtakartsi formkat ismer? Fizetsi tranzakciit milyen mdon bonyolthatja le? Szmlavezets A pnzforgalmi bankszmln kerlnek nyilvntartsra s kezelsre a szmlatulajdonos gazdasgi s egyb tevkenysgvel kapcsolatos pnzeszkzk. Bankbett A megtakartott pnzzel a bank gazdlkodik, illetve klcsn adja egy harmadik szemlynek. Ltra szl bett A banknl elhelyezett pnzt nem ktik le, brmikor felhasznlhat. A kamat a legalacsonyabb. Lekttt bett A pnzt elhelyez a bakkal kttt szerzdsben lemond az adott sszeg hasznlatrl a lekts lejrtig. A bank magasabb kamatot fizet. Bemutatra szl bett A bettknyv bemutatsval brki felveheti a pnzt. Kamatoz bett A bett utn a bank a kivt napjn, meghatrozott kamatot fizet. Fenntartsos bett Csak az juthat a pnzhez, akit a bett elhelyez banki meghatalmazssal erre feljogost. rtkpaprok Vagyonnal kapcsolatos jogokat magba foglal okirat, amelynek rtke van, gy adhatk s vehetk. Az rtkpaprok rt a kereslet- knlat hatrozza meg. Ktvnyek Kamatoz, nvre szl, hitelviszonyt megtestest rtkpapr. Ktvny esetn az ads ktelezi magt, hogy a megjellt pnzsszeget s annak elre meghatrozott kamatt a jutalkokkal egytt a hiteleznek a kijellt idpontban megfizeti. A ktvny nem teszi megvsrljt a kibocst cg tulajdonosv. tvnyt kibocst: Nemzeti Bank, llamok, nkormnyzatok, jogi szemlyisggel rendelkez gazdlkod szervezetek llampaprok Az llam bocstja ki, adssgnak, vagy a kltsgvets hinynak fedezsre. Kockzatmentes rtkpapr. llampaprok tpusai: llamktvny 2,3,5,10 ves futamid, kamatoz rtkpapr. Diszkont kincstrjegy 1 vnl nem hosszabb futamidej elektronikus rtkpapr, nvrtknl alacsonyabb ron lehet megvenni. Kamatoz kincstrjegy 1 ves futamidej kamatoz rtkpapr. kincstri takarkknyv 1 ill. 2 ves futamid, Fix, lpcss kamatozs rtkpapr. Nyomtatott formtum. Fizetsi mdok, pnzforgalom Kszpnz A vev az eladnak termszetben nyjtja t a szolgltats vagy termk ellenrtkt. tutals Az gyfl arra utastja a bankot, hogy az ltala, a megbzsban meghatrozott sszeget utalja t a megjellt bankszmlaszmra.

Kuntr Csaba 0886-06 Vllalkozsi ismeretek

35

Csekk Pnzkvetelsre szl rtkpapr, amely a hitelviszonyt helyettesti. A bank a csekk birtokosnak a csekk alapjn meghatrozott sszeget kifizeti. Vlt Nemzetkzi kereskedelemben elterjedt, lejrtakor esedkes fizetst megtestest rtkpapr a vlt. Idegen vlt fizetsi felszlts Sajt vlt fizetsi gret Faktoring Olyan pnzgyi szolgltats, amelyben az ru eladja rbevtelt eladja a faktornak ( bank), aki garantlja a kvetels behajtst az adstl, illetve magra vllalja a behajts sikertelensgnek kockzatt.

Kuntr Csaba 0886-06 Vllalkozsi ismeretek

36

18. n egy gazdlkod szervezet vezetje. Kell-e nnek beszmolt ksztenie? Ha kell, mikor lehet, s mikor ktelez kszteni? rtelmezze a rendelkezsre bocstott Szmviteli Trvnyt! A bizonylati rend A bizonylat valamilyen esemny megtrtntt hitelesen igazol olyan okmny, amelyet gazdasgi esemny szmviteli nyilvntartsa cljra ksztettek. Minden gazdasgi mveletrl bizonylatot kell killtani. Bizonylatok ellenrzse A bizonylatokat killts utn, de mg a feldolgozs eltt ellenrizni kell alakilag, szmszakilag s tartalmilag. Szmla esetn ellenrizni kell: Szmlt az arra jogosult vllalkozs nyjtotta-e be A szmla kifizetshez a megkvnt mellkleteket csatolta-e a pnzkvetelsre jogosult A szmlt a mi vllalkozsunk megrendelsre szlltott rurl, vgzett szolgltatsrl lltottk ki A vsrolt ru vagy szolgltats KSH meghatrozsa szerinti Vm Tarifaszm (VTSZ), illetve Szolgltatsi Jegyzk (SZJ) szma megfelel-e. Szmln a mennyisgi s egysgr helyessgt, FA kiszmolst, szmla vgsszegt Kifizetshez szksges egyb kellkek (cgszer alrs, cgblyegz stb.) A beszmol clja, a beszmol ksztsi ktelezettsg A beszmol ksztsnek clja a megbzhat s vals kp biztostsa a vllalkozs vagyoni, pnzgyi s jvedelmi helyzetrl, azok szmra, akik rintettek lehetnek ebben. Egyni vllalkozsnak nincs beszmolsi ktelezettsge. A beszmolt nyilvnossgra kell hozni, illetve bizonyos vllalkozsok esetn kzz kell tenni. Egy vllalkozs brmikor kszthet beszmolt az rdekeltek ignyei szerint, de vente egyszer mindenkpen ktelez elkszteni. A beszmol magyar nyelven kszl s a vllalkozs erre feljogostott kpviselje rja al. ves beszmol Minden ketts knyvvitelt vezet vllalkozs, kivve amelynl a kt egymst kvet vben a mrleg fordulnapjn a kvetkez hrom mutatrtk kzl kett nem haladja meg az albbi hatrrtkeket: Mrleg fsszege 150 milli forint ves nett rbevtel 300 milli forint A trgyvben tlagosan foglalkoztatottak szma 50 f ves beszmol rszei: Mrleg Eredmny kimutats Kiegszt mellkletek Egyszerstett ves beszmol Egyszerstett ves beszmol rszei: Egyszerstett mrleg Egyszerstett eredmny kimutats Egyszerstett kiegszt mellkletek

Kuntr Csaba 0886-06 Vllalkozsi ismeretek

37

19. n egy vllalkozs vezetje. Ismernie kell a vllalkozs vagyoni helyzett. Mit mutat meg a vllalkozs mrlege? Mit neveznk nyeresgnek, mit neveznk vesztesgnek? A mrleg A vllalkozs vagyoni helyzett tkrz kimutats, amely a vagyont ktoldalan eredet s felhasznls oldalrl mutatja. A vagyon eredet oldalrl forrsnak, felhasznls oldalrl eszkzknek nevezzk. Befektetett eszkzk Immaterilis javak Trgyi eszkzk Befektetett pnzgyi eszkzk Forgeszkzk Kszletek Kvetelsek rtkpaprok Pnzeszkzk Sajt tke Jegyzett tke Jegyzett, de be nem fizetett tke Tketartalk Eredmny tartalk Lekttt tartalk rtkelsi tartalk Mrleg szerinti eredmny Cltartalkok Ktelezettsgek Htrasorolt ktelezettsgek Hossz lejrat ktelezettsgek Rvid lejrat ktelezettsgek Az eredmny kimutatsa A vllalkozs valamennyi tevkenysgbl szrmaz hozamok s ezzel sszefggsbe keletkezett rfordtsok eljel szerinti sszevonst jelenti. Nyeresg Pozitv eredmny Vesztesg Negatv eredmny

Kuntr Csaba 0886-06 Vllalkozsi ismeretek

38

Az eredmny kimutats clja, jellemzi Clja: Eredmnyre hat tnyezk sszegzett hatsainak szmszerstse A vllalkozsnl marad, a vagyont mdost mrleg szerinti eredmny megllaptsa Jellemzi: A vllalkozs helyzetrl kialakul vals kp alapvet dokumentuma Az sszehasonlthatsg, elemezhetsg rdekben az elz idszak adatait is tartalmazza Elklnlten mutatja a klnbz tevkenysgek hozamait s rfordtsait.

Kuntr Csaba 0886-06 Vllalkozsi ismeretek

39

20. n egy vllalkozst mkdtet. Kell-e pnztrknyvet vagy naplfknyvet vezetnie? Mit tartalmaz a pnztrknyv, mit tartalmaz a naplfknyv? Az adnyilvntartsok Az nll tevkenysget vgz magnszemlyek az adkteles jvedelem megllaptshoz vkzben folyamatosan nyilvntartst kell vezetni. A pnztrknyv A pnztrknyv a pnztri kszpnzforgalom elszmolsra szolgl. Pnztrknyvet kell vezetni azon tevkenysg(ek)re vonatkozan: amely(ek)re a magnszemly FA-levonsi jogot rvnyest, illetve amely(ek) utn FA fizetsre ktelezett, amely(ek)et a magnszemly egyni vllalkozknt vgez, amely(ek)nl az -ftl fggetlenl- az egyni vllalkoz alkalmazottat, segt csaldtagot foglalkoztat, amely(ek)re az egyni vllalkoz ( nll tevkenysget vgz magnszemly, stermel) egybknt pnztrknyv vezetst vlasztja. Az adktelezettsg teljestshez a pnztrknyv tartalmi kvetelmnyei az albbiak: a bevteleket s a kiadsokat idrendben, folyamatosan, naponknti bontsban, sorszmmal, dtummal havonta, legksbb a trgyhnapot kvet h 12-ig kell bejegyezni (az Szja-trvny elrsai szerint), a bevteleket s a kiadsokat okmnyok (szmla, ms bizonylat, rszletez nyilvntarts) alapjn kell feltntetni, a kszpnzbevteleket naponta - az FA kulcsok szerinti rszletezsben - kell bejegyezni, vagy naponta pnztrtvteli bizonylaton rgzteni, s a bizonylati adatokat legalbb havonknt tl-ig jellssel kell bevezetni, a szmlval, egyszerstett szmval ksrt rtkestsek esetn be kell jegyezni azok szmt, nyugts rtkestskor, sszestett bevtel bevezetse esetn a felhasznlt nyugtk sorszmt tl-ig jellssel kell bejegyezni, a tves bejegyzseket thzssal s a helyes ttel (sszeg) bejegyzsvel lehet kiigaztani, az egyni vllalkoznak a bevteleket s kltsgeket havonta legksbb a trgyhnapot kvet 12 napon bell - sszestenie kell, az v utols napjval pedig ves zrst kell ksztenie, a befizetett adelleget a befizets napjn kell bejegyezni a bizonylat azonost sorszmnak feltntetsvel, az okmnyokat megfelel idrendi sorrendben, mellkletknt kezelve kell megrizni. A naplfknyv Az SZA- trvny vezetst nem rja el ktelezen, ezrt annak vezetsre nem tartalmaz rszletes szablyokat.

Kuntr Csaba 0886-06 Vllalkozsi ismeretek

40

Annak az egyni vllalkoznak clszer vlasztani, akinek a tevkenysge szksgess teszi, hogy napraksz legyen a bankszmla s a pnztr kztti pnzmozgs, az zleti partnereivel s a kltsgvetssel szembeni kvetels s tartozs.

Kuntr Csaba 0886-06 Vllalkozsi ismeretek

41