Vakıflar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair ...TEMA Vakfı, “Yeryüzü Eğitimi: Değişen Gezegende Eğitimi Yeniden Düşünmek” temalı Dünyanın Durumu 2017

Post on 05-Jul-2020

6 Views

Category:

Documents

0 Downloads

Preview:

Click to see full reader

Transcript

Vakıflar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Yayımlandı

Vakıflar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 28.02.2018 tarih ve 30346 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğegirmiştir. Yönetmelik ile; vakıfların doldurmakla yükümlü oldukları Vakıf Beyannamesi ve vakıf formları ile bunların beyan süre ve usulleri ileilgili çeşitli değişiklikler yapılmıştır. Yönetmeliğe buradan ulaşabilirsiniz.

TÜSEV 25 Yaşında

1993 yılında sivil toplumun yasal, mali ve işlevsel altyapısınıgeliştirmek için ilk adımı atmamızın üzerinden 25 yıl geçti. Bu 25yılda, Mütevelliler Heyeti Üyelerimizin desteği ile ortak bilgimiziartırmak için hayata geçirdiğimiz tüm çalışmalarda, ortakdeneyimimizi paylaştığımız her bir etkinlikte ve ortak kaynaklarıçeşitlendirdiğimiz tüm faaliyetlerimizde sivil toplum kuruluşlarınındaha elverişli bir ortamda çalışmaya devam etmelerini amaçladık.Sahip olduğumuz bilgi birikimi ve deneyimin ışığında çalışmaya,üretmeye ve paylaşmaya devam edeceğiz.

Bireysel Bağışçılarla İlişkiler ve Bağışçı VerileriYönetimi Toplantısı Gerçekleşti

TÜSEV’in stratejik bağışçılık ve filantropi ile ilgili konularda bilgi vedeneyim paylaşımını teşvik etmek amacıyla düzenlediği FilantropiProfesyonelleri Konuşuyor toplantı serisinin üçüncüsü 28 Şubattarihinde düzenlendi. “Bireysel Bağışçılarla İlişkiler ve BağışçıVerileri Yönetimi” başlıklı etkinlikte, Filantropi Profesyonelleri EğitimProgramı 4. Dönem mezunları, ÇEKÜL Vakfı Kaynak GeliştirmeKoordinatörü Hülya Bozkurt Doğan ve TEMA Vakfı Bilgi Sistemleri veRaporlama Bölüm Başkan Yardımcısı Alican Yurtsever konuşmacıolarak yer aldılar. Bireysel bağışçılarla uzun vadeli bir ilişki kurmakiçin dikkat edilmesi gereken noktalar ve bağışçı verilerininyönetilmesi konularının tartışıldığı etkinlikle ilgili detaylı bilgiye vetoplantı notlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Destekle Değiştir İzmir 10 Şubat’ta Gerçekleşti

Toplumsal değişime önem veren bireylerin, fon kaynaklarına erişimikısıtlı sivil toplum kuruluşları ile bir araya gelerek sosyal değişimyaratan projeleri tanıma fırsatı bulduğu Destekle Değiştir etkinliği,10 Şubat günü İzmir’de Havagazı Fabrikası’nda düzenlendi.TÜSEV’in teknik desteğiyle Tülay Aktaş Gönüllü Kuruluşlar GüçBirliği tarafından İzmir’de ilk kez düzenlenen etkinlikte, BARIŞÇocuk Orkestrası Koruma ve Geliştirme Derneği, İzmir GörmeEngelliler Gençlik ve Spor Kulübü Derneği ve Uluslararası ProjeEğitim ve Gençlik Merkezi Derneği projelerini tanıtarak destekçilerlebir araya geldiler. 110 kişinin katıldığı etkinlikte 87 destekçi üçproje için toplam 44,350 TL destek taahhüdünde bulundu. TÜSEV’inmodeli uygulamak isteyen kuruluşlara sağladığı teknik destekhakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Vakıf ve Dernekleri İlgilendiren Mevzuat TablosuGüncellendi

TÜSEV, Türkiye’deki sivil toplumu ilgilendiren mevzuata dairgelişmeleri takip ederek yaygınlaştırmaya devam ediyor. 2001yılından beri mevzuatta yapılan değişikliklerin listelendiği ve sonolarak 5 Mart 2018 tarihinde güncellenen Vakıf ve Dernekleriİlgilendiren Mevzuat Tablosuna buradan ulaşabilirsiniz.

TÜSEV On Birinci Kalkınma Planı PaydaşToplantısına Katıldı

TÜSEV, 2019-2023 döneminde Türkiye’nin yapısal dönüşümalanlarını ve bu alanlara ilişkin hedef ve stratejileri ortaya koymayıhedefleyen On Birinci Kalkınma Planı’nın, İstanbul Kalkınma Ajansıkoordinasyonunda 16 Şubat 2018 tarihinde düzenlenen yerelpaydaş toplantısına katılım sağladı. 120 temsilcinin katılımıylagerçekleşen toplantıda belirlenen 17 öncelik sıralanarak,Demokrasi, Güvenlik ve Adalet başlığı altında kamu politikalarınınsüreç planlamasında STK ve diğer ilgili paydaşların görüş veönerilerinin dikkate alınması ve buna yönelik mekanizmalarıngeliştirilmesi tedbir olarak belirlendi. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

TÜSEV Dasra Filantropi Forumu’na Katıldı

TÜSEV Genel Sekreteri Başak Ersen, Worldwide Initiatives forGrantmaker Support’un (WINGS) Yönetim Kurulu toplantısınakatılmak üzere gittiği Hindistan’da, ülkenin önde gelen filantropialtyapısını geliştirme kuruluşlarından Dasra’nın 24 Şubat’tadüzenlediği Dasra Filantropi Forumu’na da katılım sağladı. DasraFilantropi Haftası kapsamında düzenlenen forumda, filantropialanındaki yeni eğilimler değerlendirilerek alanın önceliklerine,işbirliklerine dayalı girişimlere, filantropi alanında teknolojikullanımına, hibe veren kuruluşlara ve filantropi alanının geleceğinedair bilgi ve deneyim paylaşımında bulunuldu. Bain & Companytarafından hazırlanan Hindistan Filantropi Raporu 2018’in detanıtıldığı forum hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Avrupa Ekonomik Alanı (EEA)ve Norveç Fonu BaşvurularıAçıldı

Avrupa Ekonomik Alanı (AEA)ve Norway Grants’in Avrupabölgesi ve bölgenin ortaksorunlarına odaklanan, bukonularda bilgi ve iyiuygulamaların paylaşımı vekapasite geliştirmeyihedefleyen, sınır ötesi veuluslararası işbirliğiniteliklerine sahip projelerindestekleneceği hibe fonubaşvuruları açıldı. Fonkapsamında AEA ve NorwayGrants‘in öncelikli sektörleriolan inovasyon, araştırma,eğitim ve rekabetçilik, sosyaliçerme, gençlerin istihdamı veyoksulluğun azaltılması,çevre, enerji, iklim değişikliğive düşük karbon ekonomisi,kültür, sivil toplum, iyiyönetim, temel hak veözgürlükler ile adalet veiçişleri alanlarındaki projelerdesteklenecek. Toplambütçesi 34.5 milyon Avro veson başvuru tarihi 1 Temmuz2018 olan fon programı vebaşvuru koşulları hakkındadetaylı bilgi için tıklayınız.

Türkiye - AB KültürlerarasıDiyalog Hibe Programı TeklifÇağrısı Yayımlandı

Türkiye-AB Katılım Öncesi MaliYardım Aracı 2014-2020dönemi (IPA II) kapsamında,Avrupa Birliği Bakanlığı’nınlider kuruluş olduğu SivilToplum Sektörü altında yeralan Türkiye-AB KültürlerarasıDiyalog Hibe Programınailişkin teklif çağrısıyayımlandı. Yunus EmreEnstitüsü tarafındanyürütülecek hibe programıkapsamında desteklenecekprojelerin, Türkiye ve ABarasında uzun dönemli, çokuluslu ortak kültürelgirişimlerin geliştirilmesine veuygulanmasına katkıdabulunması ve Türkiye’de veAB üyesi ülkelerde Türkiye-ABarasındaki sivil toplumdiyaloğunun görünürlüğünüartırması bekleniyor. Müzik,opera, sahne sanatları, plastikve görsel sanatlar, grafiksanatları, halka açık sanat,geleneksel sanat, dijital sanat,edebiyat, kent kültürü,sinema, belgesel, animasyon,mimarlık, halk kültürü,kültürel diplomasi, tarih gibitematik alanlarda yürütülecekprojeler destekleneceği vetoplam bütçesi 2 milyon Avroolan hibenin, son başvurutarihi 10 Nisan 2018 olarakbelirlendi. Başvuru koşullarıve detaylı bilgi için tıklayınız.

Türkiye’de Sivil ToplumKuruluşlarının TemelFaaliyetlerinin DesteklenmesiTeklif Çağrısı Yayımlandı

Avrupa Birliği TürkiyeDelegasyonu, Sivil ToplumAracı ve Medya Programı2016-2017 dönemikapsamında, Türkiye’de SivilToplum Örgütlerinin TemelFaaliyetlerinin Desteklenmesiçağrısını yayımladı. Program,insan hakları alanında çalışansivil toplum kuruluşlarınınişleyişlerini güvence altınaalmak ve ifade özgürlüğü,güven ve hoşgörü unsurlarınıpekiştirip, farklı etnik,toplumsal ve siyasi gruplarınkarşılıklı saygı çerçevesindebir arada yaşamasınıdesteklemek içinSTK’ların kapasitelerininartırılması olmak üzere ikibölümden oluşuyor. Teklifçağrısının başlıca öncelikalanları hak temellifaaliyetlerin desteklenmesi,üçüncü taraflara etkilifinansman desteğininsağlanması, toplumsalcinsiyet eşitliği, insan hakları,demokrasi ve hukukunüstünlüğüne saygı, çocukhakları, çevre ve iklimdeğişikliği gibi konulara önemverilmesi, eylemlerinbelgelenmiş tanı ve ihtiyaçanalizine dayanması ve AB ilediğer ortakların Türkiye’dedesteklediği diğer programlarıtamamlaması ve bunlarlasinerji yaratması olarakbelirlendi. Son başvuru tarihi20 Mart 2018 olan teklifçağrısı ile ilgili detaylı bilgiiçin tıklayınız.

The Future Evolution of CivilSociety in the European Unionby 2030 Raporu Yayımlandı

Avrupa Birliği Ekonomik veSosyal Komitesi tarafındanhazırlanan, sivil toplumkuruluşlarının karşılaştıklarıtemel sorunlara, eğilimlere vedeğişim tetikleyicileri ilegelecekte karar almamekanizmaları ile sivil toplumkuruluşlarının arasındakiilişkiye dair görüşlere yerverilen “The Future Evolutionof Civil Society in theEuropean Union by 2030”raporu yayımlandı. Gelecek 13yılda Avrupalı sivil toplumkuruluşlarını ilgilendirengelişmeler, başlıca sorunlar vebu sorunların üstesinden nasılgelinebileceğine odaklananrapor yakın dönemdehazırlanan analiz veçalışmalara yönelikaraştırmaların, Avrupalı siviltoplum temsilcileri ileakademisyenlerle yapılangörüşmelerin ve komiteüyeleriyle yapılan anketçalışmasının sonuçlarınıkapsıyor. Son yıllarda AvrupalıSTK’ları en çok etkileyentoplumsal eğilimlerindemografik değişiklikler,ekonomik krizler, dijitalleşme,popülizm ve sivil alanındaralması olarak belirlendiğiraporda STK’lara ve kamutemsilcilerine yönelik önerilerde yer alıyor. Ayrıntılı bilgi içintıklayınız.

29. Genç İletişimciler Yarışması Kazananları Belli Oldu

Aydın Doğan Vakfı tarafından bu yıl 29. kez düzenlenen Genç İletişimciler Yarışması’nın kazananları 28Şubat akşamı düzenlenen törenle ödüllerine kavuştu. Sürekli gelişimi teşvik ederek, iletişim fakültesiöğrencilerinin medyanın çağdaş liderleri olarak yetişmesine katkı sunmayı amaçlayan yarışmaya 42üniversiteden, yazılı, görsel, işitsel, reklam, halkla ilişkiler ve internet yayıncılığı dallarında 917 proje ile1.087 öğrenci başvurdu. 25 üniversiteden 102 öğrencinin 59 proje ile ödül aldığı yarışma hakkında detaylıbilgi için tıklayınız.

11. Gönülden Ödüller Başvuruları Başladı

2007 yılından bu yana Özel Sektör Gönüllüler Derneği (ÖSGD) tarafından Türkiye’de özel sektör kurumlarıve çalışanlarının gönüllülük çalışmalarını destekleyerek yaygınlaşmasını sağlamak ve toplumda farkyaratan iyi örnekleri ödüllendirmek amacıyla verilen Gönülden Ödüller’in yeni dönem başvuruları başladı.Bu yıl 11. kez düzenlenecek ve şirket çalışanlarının geliştirip uyguladıkları “Gönüllülük Program veProjeleri”nin ödüllendirileceği Gönülden Ödüller’e başvurular 23 Mart 2018 Cuma gününe kadaryapılabilecek. Düzenlenecek ödül töreninde Mayıs ayında yayımlanacak “Türkiye’de Kurumsal GönüllülükAraştırması”nın sonuçları da katılımcılarla paylaşılacak. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Tazelenme Üniversitesi, Sabancı Vakfı’nın Fark Yaratanlar Programı’na Seçildi

Sabancı Vakfı’nın toplumsal sorunlara çözüm üreten sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini anlattığı FarkYaratanlar programının dokuzuncu sezonunun yedinci Fark Yaratan’ı Tazelenme Üniversitesi oldu.Türkiye’de giderek artan yaşlı nüfusuna yönelik algıyı değiştirmek ve Türkiye'ye özgü yenilikçi birüniversite modeli oluşturmak hedefiyle ortaya çıkan Tazelenme Üniversitesi projesi, AkdenizÜniversitesi’nin yürüttüğü Türkiye Gerontoloji Atlası araştırması kapsamında ortaya çıkan ‘‘insanın yaşamboyu öğrenme’’ ihtiyacı doğrultusunda hayata geçirildi. Prof. Dr. İsmail Tufan öncülüğünde kurulanTazelenme Üniversitesi, 60 yaş üzeri bireylere sağlıktan arkeolojiye, sosyolojiden ekonomi ve güzelsanatlara kadar pek çok farklı alanda eğitim imkânı sunuyor. Projeye dahil olan bireyler ayrıca, yaşlılıktayaşanan sağlık sorunları, bu hastalıklara yakalanmamak için yapılması gereken el hareketleri veegzersizler gibi eğitimlere de katılabiliyorlar. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

TEMA Vakfı Dünya Eğitim Literatürüne Girdi

TEMA Vakfı, “Yeryüzü Eğitimi: Değişen Gezegende Eğitimi Yeniden Düşünmek” temalı Dünyanın Durumu2017 kitabını ve eğitimde çocuk doğa ilişkisinin önemini bir basın toplantısı ile duyurdu. Dünyanın Durumukitap serisinde eğitim çalışmalarıyla bu yıl ilk defa yer alan TEMA Vakfı, düzenlediği basın toplantısındaDünyanın Durumu 2017 kitabını tanıttı ve uzun yıllardır uyguladığı doğa eğitim programlarını anlattı.Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

17. Vehbi Koç Ödülü’nün Sahibi Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen Oldu

Türkiye’nin ilk özel vakfı olarak 49 yıl önce kurulan Vehbi Koç Vakfı’nın her yıl sırasıyla kültür, eğitim vesağlık alanında verdiği Vehbi Koç Ödülü’nün bu yılki sahibi, eğitim alanındaki çalışmaları ile Prof. Dr. YılmazBüyükerşen oldu. Koç Ailesi üyelerinin ve konukların katıldığı törende ödülü kendisine takdim edilen Prof.Dr. Yılmaz Büyükerşen, üniversite eğitimin yaygınlaşmasını hedefleyen Açık Öğretim sistemininoluşturulması ve uygulamaya geçirilmesinin yanı sıra iki dönem rektörlük görevini de yürüterek, AnadoluÜniversitesi’nin gelişmesine önemli katkılar sağladı. Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın kuruluşu ve ilkprojelerin geliştirilmesi sürecinde aktif görev üstlenen ve faaliyet gösterdiği her alanda eğitimin yalnızcaeğitim kurumlarına ait olmadığı ilkesiyle hareket eden Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Prof. Dr.Büyükerşen müzeler, sanat kurumları ve belediye merkezleri tarafından da desteklenmesi gerektiğinisavundu. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

top related