Top Banner
ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ МИНИСТАРСТВО САОБРАЋАЈА И ВЕЗА РС Поштовани, Обраћамо Вам се овим путем као већинским акционарима Жељезница Републике Српске (ЖРС), и молимо да на тематску сједницу Владе Републике Српске уврстите и документ који достављамо у прилогу. У документу који је припремио Самостални Синдикат машиновођа, репрезентативни синдикат ЖР, фокусирали смо се на проблеме који оптерећују и отежавају пословање ЖРС. Указивањем на ове проблеме, желимо да се они што прије отклоне и да се лоше стање у којем се налазимо напокон превазиђе. У Жељезницама Републике Српске задњих годину и по дана дешавају се углавном негативне и лоше ствари које доприносе пропадању предузећа и губљењу повјерења дугогодишњих клијената али и путника. Као ријетко који његов претходник, садашњи генерални директор Драган Савановић има безрезервну подршку Владе Републике Српске. Изгледа да му таква подршка није довољна јер је он погрешно користи, па умјесто консолидације предузећа, он застрашује, уноси немир, незадовољство и панику међу радницима селективним пријетњама отказима и умањењем примања. Такве методе генералног директора ЖРС, Самостални синдикат машиновођа одбацује као неприхватљиве и крајње лицемјерне.
21

Zavrsni predlog Vladi januar 2013

Jan 17, 2023

Download

Documents

Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Zavrsni predlog Vladi januar 2013

ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕМИНИСТАРСТВО САОБРАЋАЈА И ВЕЗА РС

Поштовани,

Обраћамо Вам се овим путем као већинским акционарима ЖељезницаРепублике Српске (ЖРС), и молимо да на тематску сједницу ВладеРепублике Српске уврстите и документ који достављамо у прилогу.

У документу који је припремио Самостални Синдикат машиновођа,репрезентативни синдикат ЖР, фокусирали смо се на проблеме којиоптерећују и отежавају пословање ЖРС. Указивањем на овепроблеме, желимо да се они што прије отклоне и да се лоше стањеу којем се налазимо напокон превазиђе.

У Жељезницама Републике Српске задњих годину и по дана дешавајусе углавном негативне и лоше ствари које доприносе пропадањупредузећа и губљењу повјерења дугогодишњих клијената али ипутника.

Као ријетко који његов претходник, садашњи генерални директорДраган Савановић има безрезервну подршку Владе Републике Српске. Изгледа да му таква подршка није довољна јер је он погрешнокористи, па умјесто консолидације предузећа, он застрашује,уноси немир, незадовољство и панику међу радницима селективнимпријетњама отказима и умањењем примања.

Такве методе генералног директора ЖРС, Самостални синдикатмашиновођа одбацује као неприхватљиве и крајње лицемјерне.

Page 2: Zavrsni predlog Vladi januar 2013

Истичемо чињеницу да је од његовог доласка на чело ЖРСзапослио скоро 200 нових радника, највише у предизборнојкампањи за локалне изборе 2012. године. Када је именован загенералног директора ЖРС “противио” се пријему нових радника,али убрзо послије тога и он сам прима раднике без конкурса,искључује могућност преквалификације постојеће радне снаге иангажмана на нове послове у ЖРС. Због свега наведеног молимо вас да документ у прилогу уврститена тематску сједницу Владе РС, како би се укупна ситуацијарасвјетлила из свих релевантних извора.

С поштовањем,

ПРОБЛЕМИ КОЈИ ОПТЕРЕЋУЈУ ПОСЛОВАЊЕЖРС

2

Page 3: Zavrsni predlog Vladi januar 2013

Добој, јануар 2013.г.

Увод:

Самостални синдикат машиновођа Жељезница Републике Српске (ССМЖРС), детаљном провјером и након бројних разговора са запосленимрадницима Жељезница Републике Српске (ЖРС), уочио је пропустекоји додатно отежавају стање у ЖРС.

У овом документу, ти проблеми наведени су по редним бројевима.Иако је укупан број уочених проблема много већи износимо самоједан дио јер цијенимо ваше вријеме а приморани смо да укажемона бројне нелегалне радње и пропусте.

Циљ ове информације је упознавање надлежних са чињеничним стањему нашем колективу како би се спријечило да појединци изуправљачке структуре упропаштавају предузеће ради нестручностии личних интереса.

3

Page 4: Zavrsni predlog Vladi januar 2013

Избор кадрова Демократског народног савеза (ДНС) на кључнепозиције у предузећу сам по себи не би представљао проблем да сене доводе компромитовани и неспособни кадрови, чиме се предузећунаноси несагледива штета.

Списак наведених проблема наводимо како слиједи:

1) Шиканирање радника и безакоње довело до масовних радничкихтужби

Смјена способних а партијски неподобних стручњака Прибављање противправне имовинске користи од стране генералногдиректора

Велики број тадашњих директора смијењени су уз образложење да суопструисали рад Управе Друштва, затим се наводи да није постојала

4

Page 5: Zavrsni predlog Vladi januar 2013

довољна сарадња између Управе Друштва и смијењених директора.Наведене тврдње никада нису доказане.

Индикативно је и то да је генерални директор, кадар ДНС,самоиницијативно, без одлуке Управе Друштва смјењивао неподобнедиректоре. Наводимо имена једног броја смијењених директора,већином кадрова СНСД: Цвијановић Ненад, Лукић Драженко, ГојковићВојо, Пантић Никола, Радић Жељко, Лазаревић Слободан, Калем Боро,Васиљевић Зоран, Ратковић Драган, Орозовић Ранко, Манојловић Миркои други. Његов простаклук ишао је до те мјере да је претходномгенералном директору, господину Здравку Савићу, понудио рјешењереферента не осврћући се на његову беспријекорну биографијуадвоката, па извршног а затим и генералног директора у ЖРС.

На њихова мјеста доведени су углавном кадровици недорасли датимфункцијама.

Против нелегалних смјена неки од наведених радника уложили су тужбеи добили пресуде са обештећењима. Кулминацију масовногнезадовољства јасно осликава и 2000 радника, угрожених злоупотребоми кршењем закона, који су децембра 2012. године затражили судскузаштиту. Генерални директор је оваквом бахатошћу и нестручношћузадао тежак ударац Републици Српској у очувању социјалног мира аЖељезнице Републике Српске може довести до финансијског колапса.Овим путем тражимо заштиту права и закона од Владе РС јер је ријечо незабиљеженом и веома опасном нарушавању стабилности стратешкогколектива о чему смо и раније упозоравали и информисали.

Познато је свима да је Надзорни одбор господина Савановића надужност генералног директора именовао у априлу 2011. године. Генерални директор је тек након четири мјесеца потписао Уговор ораду са ЖРС, па Вас молимо да провјерите сљедеће: “ како је могућеда се у спорна четири мјесеца дешава да се именовани директорпотписује у својству одговорног лица испред ЖРС, а да претходноније потписао Уговор о раду, затим да ли су у наведеном периодуодлуке које је потписивао ваљане и валидне и како је могуће да јегосподин Савановић истовремено примао плату и на ЖРС и од градскетоплане Приједор, гдје је претходно био у сталном радном односу.

2) Већ годину дана укинут Колективни уговор, а до данас нијеусаглашен нити други потписан

5

Page 6: Zavrsni predlog Vladi januar 2013

Генерални директор 06.09.2011.године једнострано доноси одлукуза отказивање појединачног Колективног уговора а да предходноније постигао сагласност са синдикатима.

На овај начин није испоштовао одредбе Закона о раду члан 191став 1, 2 и 3, Општег колективног уговора члан 59 тачка 6.

Исти је био у обавези да са синдикатом постигне договор иусагласи нови приједлог Колективног уговора а затим и приступипотписивању самог документа, што до данашњег дана није урађено.

Ово је преседан да предузеће нема усаглашен важећи Колективниуговор.

3) Незаконито велико ретроактивно умањење топлог оброка,приправности и накнаде трошкова превоза код доласка на посао иповратка са посла, које је произвело незадовољство запослених

Дана 28.06.2012.године доноси одлуку за умањење топлог оброка са185 на 112 КМ не поштујући одредбе Општег колективног уговора чл 33тачка г., Посебног колективног уговора чл 75 тачка 5. ипојединачног колективног уговора чл.56 тачка 6. а што ћерезултирати великим бројем тужби од стране запослених.

Убрзо послије тога доноси одлуку да умањи накнаду за приправност(дежурство) непоштујући појединачни колективни уговор чл 48 тачкаГ. што је код радника који дежурају изазвало љутњу а постоје ииндиције да појединци туже ЖРС због непримјењивања одредбиПојединачног колективног уговора ЖРС.

У јулу 2012.године доноси треће измјене Упутства за примјенуколективног уговора за ЖРС, у коме се дефинише тачком 4.1. данакнада трошкова превоза код доласка на посао и повратка са посла,неможе бити већа од 150 конвертибилних марака. Оваквом одлукомповријеђене су одредбе Општег колективног уговора чл.33 тачка б,Посебног колективног уговора саобраћаја и веза чл.75 тачка 3, иПојединачног колективног уговора ЖРС чл.56 тачка 4. а што ћесвакако резултирати већим бројем тужби против ЖРС, чиме ће ЖРС,уколико изгубе судске спорове, бити на великом финансијскомгубитку.

6

Page 7: Zavrsni predlog Vladi januar 2013

4) Није урађен приједлог одрживе систематизације

Генерални директор ЖРС, у своме обраћању јавности наговјештава,план консолидације предузећа што подразумијева и сачињавање одрживесистематизације ЖРС. Управа Друштва доставила је Влади РС предлогнове систематизације укључујући и макро организацију предузећа, сапланом да се формирају нова предузећа у саставу холдинга ЖРС. Уплану је и раздвајање предузећа на жељезничког оператера иинфраструктуру. Из оваквог предлога Синдикат сматра да ово ниједобра систематизација и макро организација из разлога што би великиброј радника у веома кратком периоду остао без посла. Свједоци смода је у 2005.години тадашња Управа донијела одлуку да из Предузећаиздвоји комплементарне дјелатности ЖАС и Угоститељство ЖРС каозасебна Предузећа, што се нажалост показало као изузетно лошпројекат. Велики број тужби од стране радника ЖАС-а и УгоститељстваЖељезницу је коштало неколико милиона конвертибилних марака.Синдикат страхује да се издвајањем неких дијелова ЖРС непоновиисти проблем сличан оном из 2005.године.

5) Одсуство фер дијалога са синдикатима

У мјесецу јуну 2011.г. потписао је протокол са Синдикатоммашиновођа, везано за цијену вриједности километар сата а штогенерални директор није испоштовао. Неисплаћивање уговореневриједности км/х машиновођама је отежало њихову финансијскуситуацију, чиме су били принуђени на прекид рада како не биугрозили безбједност жељезничког саобраћаја. У времену прекида радамашиновођа, са њима није желио успоставити дијалог и постићидоговор, како би се смањило наношење штете Друштву. Био је спреманда у току прекида рада прими око 30 нових машиновођа (на неодређеновријеме) и тиме ЖРС доведе у тешку финансијску ситуацију, Укупнапримања која се требају исплаћивати новопримљеним радницима многосу већа од оних које је требало исплатити машиновођама. Да стварбуде гора за вријеме прекида рада наградјен је већи број радника(страначких колега) са износима од 200 до 500 КМ уз образложење дасу доприњели успостави саобраћаја. Оправдан прекид рада коштало јеЖРС више милиона КМ, а свима је познато да су машиновође

7

Page 8: Zavrsni predlog Vladi januar 2013

предлагале Влади и ресорном министарству да се формира независнакомисија која би требала испитати одговорност управе друштва исамих машиновођа. Да се није примјењивала сила и да се приступилоставу да је боље преговарати и кроз дијалог доћи до рјешењазасигурно би ЖРС данас имала мањи губитак. Иако сте упознати саовим чињеницама било би добро да предложите формирање комисије сациљем утврђивања правог кривца за насталу штету.

6) Упропаштен, наслијеђен, добар концепт упошљавања радионица ињених 500 радника и јефтино ремонтовање својих средстава рада(локомотиве, електро-возови, теретни вагони итд.). Непознатутрошак 16.000.000,00 КМ намјењених за ремонт вагона илокомотива у нашим радионицама.

Генерални директор је, по доласку на функцију, затекао на рачунупредузећа 16 милиона КМ. Кроз тендерске поступке требало је доћи донајповољнијих партнера који би сервисирање наших вучних и вученихсредстава, као и других машина и опреме у већем дијелу обавио унашим радионицама чиме би се постигао дупли ефекат. Наши радници ирадионички капацитети били би упослени и технички унапријеђени, анеопходни вагони, локомотиве и друга средства била би оспособљеназа основну функцију. За више од годину и по дана није урађено НИШТА

7) Оправка осовинских слогова у фирми Магрел из Бања Луке

Жељезнице Републике Српске су од када постоје вршиле обраду профилаточкова својих жељезничких возила, јер за то имају специјалнемашине. Из неких, у сваком случају неоправданих разлога ЖРС јепрошле године први пута у свом постојању послала осовинске слоговепружних возила на поправку у приватну фирму Магрел из Бања Луке, уфирму која се никада прије није бавила овим или сличним пословиманити за исто има овлаштење, због чега је реаговао и републичкиинспектор за безбијадност жељезничког саобраћаја и забранио рад наосовинама фирми Магрел, што ипак није испоштовано.

8) Довођење у питање међународних споразума о страним улагањима уРепублику Српску у области жељезнице (Могућност за пренос

8

Page 9: Zavrsni predlog Vladi januar 2013

фабрике вагона у Републику Српску од стране пољске компаније ЕККВагон)

Поред оптимистичних изјава Предсједника Владе у Народној Скупштини,о пројекту преноса фабрике вагона компаније ЕКК Вагон, из Пољске уРепублику Српску, нажалост смо увјерени да је Ген.директор послијегодину и по дана „неозбиљног“ преговарања довео овај одличанпројекат до пропасти, чиме је додатно угрозио не само интересе ЖРС,него и углед Владе Републике Српске јер је посао и заснован нањеним дипломатским контактима са Владом Републике Пољске.

9) Занемарена инвестиција у туристичку пругу у Вишеграду.

Потпуно занемарена инвестиција у туристичку пругу у Вишеграду укоју је Влада уложила више од 10 000 000КМ

10) Пројекат набавке специјалних машина и постројења „Рафамет“ заоправку осовинских слогова

„Планом пословања ЖРС за 2009 год.“, планирана је набавка измеђуосталих и три нове машине за оправку осовинских слогова (у склопупројекта „Рафамет“- набавка нових и ремонт постојећих машина заоправку осовинских слогова). Ради се о вертикалном стругу за обрадуточкова, затим о хоризонталном стругу за обраду осовина и о пресиза свлачење са и навлачење точкова на осовине. У том пројекту јепланирано и на свим институцијалним нивоима донесене су регуларне илегитимне одлуке неопходне за званично покретање једне овакозначајне инвестиције,

То су слиједећи документи и одлуке:

- Усвојени План пословања ЖРС, са ставкама наведених машина уплану,

- Одлука Управе предузећа-друштва о набавци истих,- Одлука Надзорног одбора ЖРС, - Одлука Скупштине акционара и - сагласност надлежног Министарства и Владе РС на основу чега је

потписан међународни Уговор између фирме Рафамета из Пољске и ЖРС уприсуству представника двије владе, Владе РС и Владе Пољске.

9

Page 10: Zavrsni predlog Vladi januar 2013

Подлога за доношење наведених одлука била је стварна потреба заистима на терену, а економско-техничка оправданост за улазак уовакве инвестиције је поткријепљена „Елаборат“-ом којега је израдиоМашински факултет из Бања Луке, на захтјев ЖРС и ресорногМинистарства. У свим горе наведеним документима, а посебно у наведеном елаборатунедвосмислено је исказано гдје се која машина планира инсталисати игдје технолошки припада. У самом почетку реализације испорукемашина, дошло је до промјене менаџмента Предузећа, који језлоупотребљавајући положај и овлаштења, одмах и без икаквихразумних и технолошких оправдања, (без легитимних институционалниходлука о промјени претходно донесених одлука) ниподаштавио свепретходно донесене и горе наведене одлуке и Елаборат, тесамоиницијативно промијенио план испоруке двију од три спорнемашине. Тако да је, умјесто у Добој гдје су планиране и једино упакету све три заједно економско оправдане и технолошки одрживе,двије од њих три преусмјерио у Приједор и тиме напросто унаказиотехнолошки процес који никада неће у оваквом размјештају битиекономски оправдане и технолошки функционалне, нити ће моћи наовакав начин икада у потпуности заживјети. Овдје је битно јенапоменути да су ове три спорне машине коштале ЖРС цца 2,3 милионаЕура и да су двије набављене још прије годину и по дана, а трећаприје неколико дана и да још нико на ЖРС не зна рећи када ће и дали ће икада оне почети са радом за што су намијењене и када ће сеи да ли ће се оне икада моћи отплатити у оваквом размјештају.

ЖРС су са Пољском фирмом Рафамет уговориле генерални ремонт самодернизацијом постојећих и набавку нових машина за поправкуосовонских слогова (Уговор бр. ПЛ-271577318/09-1137) Потписивањуовог уговора присуствовали су и тадашњи премијер РС Милорад Додик иминистар саобраћаја и веза Недељко Чубриловић.

и Прилогом 1 Уговора и Елаборатом о оправданости инвестиције, јасноје дефинисано гдје ће која од новонабављених машина битиинсталисана и за такав распоред је урађена студија економскеоправданости од стране овлаштене институције од стране ресорногМинистарства, односно студију је радио Машински факултет из БањаЛуке.

По том елаборату и по свим претходно донесеним одлукама распоред јебио слиједећи:

10

Page 11: Zavrsni predlog Vladi januar 2013

- вертикални Карусел струг KCM 150 N, хоризонтални Пореба -струг за осовине и преса COMAK CWP 600 DC су предвиђени уДобој.

- Карусел је инсталисан у Добој, а струг Пореба за коју је употпуности урађен темељ у Добоју и преса COMAC CWP 600 DCпреусмјерен у Приједор.

- Оваква прерасподјела машина је урађена на основу приједлогаКомисије за кола, а она је у супротности са горе наведенимелаборатом и прилогом 1 Уговора, који има значај међународногуговора.ЖРС су писмено тражиле од Пољске фирме Рафамет да се урадиАнеx Уговора о прерасподјели машина, што Пољаци нису жељели,али су испоручили преостале двије машине на захтјев ЖРС уПриједор.

- оваква прерасподјела машина (растављање Карусела од Поребе иПресе) је тотално нарушила технолошку цјелину и и не можевршити све послове због којих је набављена.

- Карусел струг је допремљен и исталисан у Добој прије 20мјесеци, а још не може радити послове због којих је набављен,јер је струг испоручен без уговором дефинисаних неопходнихалата и програма за послове због којих је и наручен. Безпреостале двије машине, у пару, без обзира да ли био комплетанили не, као и њих двије без Карусела, сви заједно нисуупотребљиве за намјену због које су набављени. Само три машинеу пакету могу оправдати њихову набавку.

- Пореба је набављена прије 15 мјесеци и још није упослена јерза њу нема посла без Карусела и пресе. За Поребу је изливентемељ у Добоју прије него је била стигла, а онда се темељморао поново градити у Приједору. Цијена темеља није ни маломала.

- Преса је набављена прије 5 мјесеци. По Уговору је планиранаДобој, а преусмјерена је у Приједор.

- Уговором је уговорена преса COMAC tip CWP 600 DC што значипреса са два цилиндра снаге 600 тона, а набављена је преса саједним цилиндром која не одговара ни по облику, ни по снази,ни по технолошким могућностима, а самим тиме не може бити нипо цијени , уговорене,

- Преса COMAC CWP 600 DC је амерички производ, - На набављеној преси уз ознаку COMAC CWP 600 DC стоји лого

фирме Рафамет (???).- Само три машине заједно могу одговорити захтјевима због којих

су набављене, без обзира гдје биле исталисане, уз услов да сукомплетне баш онако како су уговорене. Свако одступање од

11

Page 12: Zavrsni predlog Vladi januar 2013

комплетности и пакета неће дати квалитет у послу или ће битипосао тотално угрожен.

- Приједорски Карусел KCH 110 не може замијенити Карусел KCM 150ни ремонтован. Потпуно је неоправдано да се улаже у KCH 110поред постојећег KCM 150, само да би неко оправдао технолошкине оправдану одлуку о раздвајању трију машина.

11. Недостатак теретних вагона за превоз робе

Још од 2011 год, а посебно у 2012 години ЖРС су са све мање вознихсопствених теретних вагона, због чега су на нашим пругама све чешћеи све више виђени страни унајмљени вагони, тако да и оно мало послашто се нађе не можемо наплатити у потпуности јер морамо плаћатинајамнину унајмљених страних вагона. Разлог недостатка теретнихвагона треба потражити прије свега у нередовном и готово никаквомснабдјевању радионица потребним дијеловима за оправке, сумњивимтендерима и испоручиоцима дијелова, као и наведеним упропашћавањемпројеката упошљавања наших радионица и стратешке сарадње сакомпанијом ЕКК Вагон.

12. Недостатак локомотива

ЖРС до сада нису имале никада овако изражен проблем недостаткалокомотива као што се десило ове године од јуна мјесеца па доданашњег дана. Наиме, због до сада у историји жељезницанезабиљеженог стања, ЖРС су недавно остале на свега 4-5 локомотиваод 18 колико је актуелни менаџмент наслиједио доласком на чело ЖРС,а и њих 5 је „спорном одлуком“ Управе друштва саобраћало и саобраћаи данас мимо дозвољених техничких карактеристика и услова забезбједан саобраћај. Овом стању у великој мјери допринијела је икрајње сумњива набавка неквалитетних бандажа точка који се трошенеуобичајено великом брзином. Поред тога што Управа нема техничкогобразложења а ни рјешења за насталу ситуацију „брзог трошења“ и недозвољеног „окретања“ бандажа на наплатку точка, нису успијели ниублажити тренутно стање јер нису имали у складишту ни једногјединог бандажа у резерви, што је недопустиво. Због свега тогаумјесто електро-локомотива у саобраћај су укључене дизел-локомотиве, које су до сада служиле само за станично-маневарскепослове а њихова вуча је 4 до 5 пута скупља од вуче електро-локомотивама, а врло дискутабилно је како је набављана нафта задизелке када планом нико није ни предпостављао насталу ситуацију акамоли да је планирао тако велику количину нафте.

12

Page 13: Zavrsni predlog Vladi januar 2013

Сумњамо да је упропаштавање локомотива ЖРС циљано и смишљено какоби се оправдала потпуно нерационална набавка 10 електро-локомотиваод пољске фирме Мултико која продаје потпуно неиспитане пилот-пројекте. Прецизније, Управа је спремна набавити локомотиве у чијисе квалитет још нико у Европи није увјерио.

13. Оправка цистерни за Рафинерију Модрича

У мају мјесецу ове године је на свим средствима информисања билаударна вијест да ЖРС и Рафинерија Модрича уговарају посао вриједан350.000 КМ. Тачно је да је уговорен посао вриједан 350.000 КМ, алине између ЖРС и Рафинерије, него између Рафинерије и фирмеМеталотехна из Кнежева. Међутим, ЖРС су тај исти посао уговорилеса Металотехном за који од 350.000 КМ могу наплатити свега 96.000КМ јер је Уговором уговорена вриједност норма сата од 15 КМ, што јеуствари вриједност интерног норма сата, а не 40 КМ колика је цијенанорма сата за услуге другима.. Треба напоменути да ЖРС за свеизвршене послове оправке вагона, било да се ради о билателарнимуговорима или АВВ споразуму, врше обрачун радних налога и наплаћујуисте по новом цјеновнику који је усвојен одмах по доласкуактуелног ген директора у вриједностии 40 КМ по сату, што се лакоможе провјерити увидом у било који од радних налога или било којегуговора осим овог којег примједбујемо. Зато је врло индикативно дасамо са Металотехном ЖРС закључују уговор са вриједности сата рада15 КМ. На овом послу ЖРС су изгубиле 160.000 КМ (20 цистерни x 320сати x (40-15) КМ = 160.000 КМ. Уговор са Металотехном је врлоинтересантан и због више пута доношене кориговане одлуке Управедруштва ЖРС о вриједности норма сата за поменути уговор (прваодлука је донесена на 20 КМ/Нч, затим је прва поништена па донесенадруга одлука од 18 КМ/Нлч и напокон треће одлука од 15 КМ/Нч), иакоје исти Менаџмент претходно усвојио цјеновник како је горенаведеноса вриједности Норма сата 40 КМ и како је горе наведеноса свима осталим нашим наручиоцима склопљени су уговори са цијеномнорма сата 40 КМ. Било би врло интересантно видјети шта је одматеријала и резервних дијелова уграђено на цистерне.

Уговор о оправки вагон цистерни за рафинерију уља Модрича прекофирме Металотехна из Кнежева закључен је на штету ЖРС .

Уговор је потписан 21.5.2012.год а штетан је зато што се у вријемеважења цијене норма сата за услуге другима у висини од 40 КМ чијувриједност је донио ген.дир. Савановић, у мају 2011 година,потписује уговор са Металотехном из Кнежева по цијени норма сата од

13

Page 14: Zavrsni predlog Vladi januar 2013

15 КМ. Ова цијена норма сата је три пута коригована док нијеутврђена на 15 КМ. Ова цијена је јединствена само за МеталотехнаКнежево. Према свим другим корисницима наших услуга је цијена 40КМ/Нч. и таква се обрачунава од маја 2011.год. (лако је провјеритина било којем налогу за оправку страних кола) .

ХРОНОЛОГИЈА ДЕШАВАЊА У СЛУЧАЈУ ОПРАВКИ МОДРИЧКИХ ЦИСТЕРНИ

1. Прва понуда за оправку вагонских цистерни за Рафинерију уља изМодриче, од стране ЖРС према Металотехни из Кнежева која јеносилац предметних оправки и уједно снабдјевачрепроматеријалима, урађена је 05.05.2011.год, са тадашњомважећом цијеном рада од 25 КМ/Нч или по једној цистерни 8.000КМ (норматив за оправку једне цистерне 320 сати пута 25 КМ/Нч= 8.000 КМ), а у случају да се појави вишак рада исти би сеобрачунавао такође по цијени 25 Км/Нч.

2. Непосредно послије тога, тачније 18.5.2011.год, ЖРС усвајанову вриједност Нч за оправке туђих теретних вагона кроз„ново“ Упутство о текућем одржавању кола и са 25 КМ/Нч подижецијену на 40 КМ/Нч, а вриједност интерног Нч остаје иста уизносу 15 КМ, По овом цјеновнику од дана подизања цијене рададо данас врши се обрачун радних налога за оправку кола свихстраних жељезничких управа и и свих приватних кола која сезатекну због неког квара у нашим радионицама било по АВВспоразуму или по билатералним уговорима.

3. Послови Операција 24.5.2011.год., подносе Управи ЖРС писмениприједлог да се за оправку цистерни према Металотехни иде сановом (мањом) цијеном рада и да она износи 20 КМ/Нч.

4. На сједници Управе 03.6.2011.год. слиједи нови приједлог иисти се усваја а то је да се према Металотехни из Кнежева неиде са цијеном 20 КМ/Нч него са цијеном 18 КМ/Нч иако је већ15 дана на снази био цјеновник од 40 КМ/Нч

5. Послије ове сједнице Управе од 03.6.2011 год ништа се ниједешавало све до марта године 2012. када Управа на својој 336сједници од 12.3.2012 донијела опет нову одлуку да севриједност Нч за оправку цистерни смањи са 18 КМ/Нч на 15 КМ.Цијена Нч од 15 КМ је истовремено и вриједност интерног Нч.

14

Page 15: Zavrsni predlog Vladi januar 2013

6. Послије тога, тачније 21.5.2012 године потписује се Уговор саМеталотехном на вриједност Нч 15 КМ.

7. Овдје је битно запазити да је Металотехна већ склопила Уговоро оправци цистерни са рафинеријом 26.4.2012.год. (ово јескинуто са интернета под насловом „Ремонт цистерни вриједан350.000 КМ, а види се датум 27.4.2012год, а у тексту се позивана „јучерашњи дан“ када је потписан Уговор

8. На основу горе изнесених чињеница лако се може израчунатиколико је коме од 350.000 КМ припало. Пошто није било ниједног сата вишка рада значи да је ЖРС припало (15 КМ/Нч x 320сати/цистерни x 20цистерни)=96.000 КМ, а разлика између350.000 КМ и 96.000 КМ припала је Металотехни за посредовање иза обезбјеђење репроматеријала. Рачуном седолази до податка даје Металотехни припало 254.000 КМ.

Провјером радних налога се може тачно израчунати шта је оддијелова и материјала уграђено и колико је то кошталоМеталотехну, односно колика је зарада Металотехне?!

14. Ремонт теретних вагона у Србији

У вријеме када се на сва звона прича о „великом броју вишка“радника и када би нам свака оприходована марка била од значајаУправа ЖРС се одлучила, да вагоне које можемо сами да поправљамо,шаље у Србију на поправку и за исто диже не мали кредит. За набавку 37 нових теретних кола, реконструкцији 50 Гас кола иремонту 195 Еас кола узима се кредит од 10 милиона ЕУР-а.Не спори се набавка нових ни реконструкција Гас у Е кола, али спорисе редовна оправка 195 Еас кола у радионицама Србије поред нашихрадионица које су недовољно упослене и које би уз мало бољуорганизацију могла урадити и више од те количине.

15. Оправка мотора и мјењача на дизел моторним возовима

Управа друштва је на својој 335 сједници од 28.02.2012.годдонијела врло сумњиву одлуку за ремонт два мотора, два мјењача идва диференцијала за дизел моторне возове у вриједности 500.000 КМ.Врло лако су се одлучили на процјену вриједности од пола милиона КМнаведеног посла без икаквих ваљаних подлога, понуда. Премаинформацијама са којима располажемо овај посао ће бити реализованпреко посредничке фирме, Агрометал из Бања Луке која се никада није

15

Page 16: Zavrsni predlog Vladi januar 2013

бавила ремонтом мотора, због чега је тај исти посао урадила уЗрењанину. Према незваничним информацијама квалитет извршеногремонта је врло упитан, из разлога што наведена фирма нема никаквог искуства у вези саовим пословима. Оваквих и сличних послова у последње вријеме имасве више. Један од примјера је оправка осовинских слогова возила запосебне жељезничке сврхе код фирме чија је основна дјелатностизрада алу и пвц столарије. За обављање оваквих послова и билокојих послова везаних за безбиједност саобраћаја фирме које вршеуслуге за ЖРС морају имати одобрење од надлежног ресорногминистарства, што у овом случају није испоштовано. Ово потврђује ииспостављено Рјешење републичког инспектора о забрани вршењапредметних послова код одабране фирме.

16. Ремонт пруге Јошавка – Српска Костајница Поштовани, располажемо непровјереним информацијама да се у токуизвођења радова на ремонту пруге Јошавка Српска Костајница нисупоштовале одредбе Уговора, па Вас молимо да провјерите следеће:- Да ли су враћене предвиђене количине туцаника, од извођачарадова обзиром на дужину ремонтоване дионице. ( према нашимсазнањима нису враћене предвиђене количине, из разлога што јетуцаник разбациван по приватним парцелама, јер се извођач ниједржао уговорених депонија и локација за депоновање )- Провјерите да ли је кординациони тим прихватио велике количинестарог туцаника, као утрошене у проширење планума, уређењестаза, насипа итд у којим количинама или је то само фиктивнозато што се у току ремонта стари туцаник одвозио на непознателокације.- Провјерите да ли је тачно да се у станици Драгаловци наприватној парцели, грешком кординационог тима одложило око 4000м3 туцаника и да је ЖРС тужена за узурпацију посједа. Ако је овотачно да ли ће кординациони тим и Генерални директор одговаратиза нанешену штету ЖРС.- Провјерите да ли је тачно да се материјал који је враћан саремонта, одлагао дуж пруге по километарским положајима, затимстаницама као нпр.Драгаловци, Укрина, Сњеготина без надзора ипрописаних мјера о чувању имовине ЖРС. ( да ли је било отуђењавраћеног материјала и зашто се нису поштовале одредбе потписаногмеђународног уговора )- Провјерите да ли је тачно да су ЖРС са ЕФТО-м термоелектраномСтанари, склопиле фиктивни уговор о извођењу радова на шинскојстази у руднику, када и да ли ће ЖРС извести исте радове и

16

Page 17: Zavrsni predlog Vladi januar 2013

фактурисати за ту услугу. Или је исти уговор послужио да би сеса ЕФТО-м извршила„ класична продаја“ 3000 м дужних шине, 500комада прагова и 20 000 м3 туцаника по нижим цијенаманепроводећи потребну процедуру „ надметања о јавној продаји“дефинисану важећим Законом и Правилником о продаји на ЖРС.- Провјерите да ли је тачно да је извођач радова на ремонтупруге, избјегао да у тунелу Сњеготина демонтира око 2200 праговаскине колосјечни прибор са прагова и ако је по уговору био уобавези. ( ако је то тачно питамо се шта су предузели нашкординациони тим и Генерални директор )- Провјерите да ли је извођач радова на основу преузетих обавезаиз уговора, извршио демонтажу тирфона и подложних плочица саполовних прагова ( а ради се о хиљадама комада ), У колико јеово истинито питамо се шта је предузео кординациони тим иГенерални директор, да се ова радња изврши јер је извођач радоваплаћен за ту услугу.- Провјерите да ли је тачно да се извођачу радова, омогућило дана ремонтованој прузи непоштује пројектну документацију, да неугради потребну количину туцаника / 1,98 м3 / односно дауграђивани материјал у наведеним количинама не одговарафактурисаним количинама.- Провјерите да ли је тачно да се са необезбијеђених локацијадуж пруге, вршила крађа колосјечног прибора затим да је устаници Добој извршена крађа колосјечног прибора у вриједностиоко 114 000. конвертибилних марака. Да ли је тачно да се савагона под сумљивим околностима у станици Добој, гдје постојиобезбјеђење / чуварска служба / извршила крађа старог материјалау количини око 17 300.кг / Постојили одговорност Генералногдиректора, кординационог тима и сектора обезбеђења ЖРС занебригу / - Провјерите зашто се на ремонтованој дионици на којој јеуграђен нови колосјечни прибор, прагови, шине / нова пруга /увео велики број лаганих вожњи гдје возови возе смањеномбрзином, зашто се без накнаде на истој прузи изводе одређенирадови са нашим машинама ЗОП-а и нашом радном снагом. Ако јепруга примњена а ремонтована за веће брзине, и још подгаранцијом како је могуће да се на тој дионици изводе наприједнаведени радови, и да за те пропусте нико неодговара. - Провјерите зашто се на ремонтованом дијелу пруге, наконпроласка наших мјерних кола и доступних мјерних листи налазивећи број грешака као нпр. недозвољено сужење колосијека, нагибаколосијека и др. што је утицало на енормну потрошњу вијенца

17

Page 18: Zavrsni predlog Vladi januar 2013

бандажа на локомотивама и колима, зашто су исте лок. и колаискључивани из саобраћаја, а ЖРС претрпјеле огромне трошкове. - Посебно провјерите колико су ЖРС коштале колсунтантске услугеза ремонт пруге, а колико су требали коштати претходно уговоренипослови.

17. Награђивање радника прије одржавања локалних избора.

Прије одржавања локалних избора, Генерални директор награђујераднике са новчаним износима од 200 до 500.конвертибилних мараказа наводни допринос у раду као нпр.У току прекида рада машиновођа, новчаном накнадом награђуједиректора сектора вуче возова, директоре секција вуче возова,распоредне раднике, контролно пријемне органе, раднике секторавуче возова и др. Поставља се питање зашто су одређене особенаграђиване, кад се поуздано зна да су утоку свога радногвремена, обављали своје редовне радне обавезе и да нису моглинити су учестовали у превозу возова. Неки од набројанихнаграђивани су по два и више пута. Пошто се нису задовољилинаграђивањем Генерални директор наставља са истом работом и 25радника из ОШВ Приједор награђује са 10% на плату а директораОШВ Приједор са 20% на плату, за наводни учињени рад нацистернама Рафинерије Модрича, занемарујући чињеницу да истарадиона ОШВ Приједор није остварила зацртани план у 2012.години.У последње вријеме награђено је више радника из разних секција исектора, па Вас молимо да се провјери тачан број награђенихрадника, у мандату садашњег Генералног директора, као и основ иоправданост истих награђивања.

18. Компензација са Свителским за набавку два друмско - шинскабагера

По завршеном ремонту Генерални директор се опредијелио нанабавку два друмско шинска багера од извођача радова са ремонтапруге фирме Свителски па наше питање гласи:- Никоме није јасно шта то директном погодбом ЖРС и фирмаСвителски договарају, о каквим је пословима ријеч а посебно јеинтересантно утврдити старост и цијену наведених машина, затимоправдање за ангажман особе којој се плаћало обучавање нашихрадника ЗОП-а на истим машинама.

19. Набавка дизел горива без објаве тендера

18

Page 19: Zavrsni predlog Vladi januar 2013

Сектор набаве и продаје у 2011.години вршио је набавку дизелгорива без претходне објаве тендера, иако је био свјестан дакрши одредбе Закона о јавним набавкама. О овим проблемимаСиндикат је својим дописом упознао Генералног директора, који уконкретном случају није подузео ништа да се то спријечи. Било биинтеренсантно и корисно да Влада формира комисију која бипосјетила Сектор набаве и продаје у ЖРС, с циљем да извршианализу тендерске документације за већину проведених тендера,након чега би било познато свима да ли се штимају тендери заједан број недодирљивих који су игром случаја скоро увијекприсутни на већини расписаних тендера, и исте добивају и убрзанонаплаћују. Генерални директор је на сједници Управе Друштва,донио одлуку да набавку дизел горива реализује наравнодиректном погодбом.

20. Потрошња дизел горива у 2012.години

У 2012.години у секцији за вучу возова Бања Лука, правдане сувелике количине потрошње дизел горива на шифру рада „ рад дизелмотора на празно у преводу рад мотора на леру „ што наводи насумњу нерегуларности па желимо да:- Провјерите зашто је потрошња дизел горива у јануару 2012.год.била око 1700.литара, фебруару око 2100 литара, марту 1500литара, априлу 1750 литара, мају 3250 литара, јуну 3200 литара,јулу 5000 литара, августу 6100 литара и септембру 8150 литара.Када упоредимо потрошњу дизел горива у мјесецима када јетемпература у минусу, и када се у пракси дизел мотор остави даради са мјесечном потрошњом у мјесецима када су температуредостизале чак +40 степени видимо да је разлика у потрошњи дизелгорива јануар – септембар скоро 5 пута већа. Напомињемо да сеискључиво ради о правдању потрошње дизел горива на шифри раддизел мотора на празно. Сумљиво и сиптоматично јесте и то што сеу предизборној кампањи повећала потрошња, па Вас молимо да се тоистражи и утврди евентуална одговорност. 21. Непотребно стварање залиха резервних дијелова и материјала

У фебруару 2012. год. ЖРС је набавила 50 хладњака за локомотиву 661у укупном износу 300.000 КМ, иако ЖРС има мање од десет таквихлокомотива, познато је да хладњаци не спадају у потрошну робу. Збогријетке потребе за замјеном хладњака велика вјероватноћа је да ћесе хладњаци прије покварити од стајања него што ће потребати.

19

Page 20: Zavrsni predlog Vladi januar 2013

Питање је да ли ће уопште локомотиве бити у употреби док баремједан мали дио хладњака не буде уграђен.

Молимо Вас да испитате, оправданост стварања толико непотребнезалихе начин плаћања и рокови исплате наведених хладњака, имефирме која је испоручила робу, затим набавку и другихрезервних дијелова који стоје на сталажама.

А П Е Л

Позивамо Владу Републике Српске, већинског акционара ЖељезницаРепублике Српске, да спријечи даље малверзације и злоупотребеположаја као и да заустави и санкционише одговорне за нелегалнерадње који извргавају руглу наш колектив и саму Републику Српскуи могу довести до стварања незадовољства ширих размјера.

Достављено: Надзорни одбор ЖРС а/а

Предсједник ССМ ЖРС ____________________ Цвјетковић Симо

20

Page 21: Zavrsni predlog Vladi januar 2013

21