Top Banner
• Ağustos 2012 • Zabıta Vakfı’nın ücretsiz yayınıdır twitter’dayız... www.twitter.com/zabitagazetesi Zabıta’nın Ramazan Mesaisi Ramazan ayı geldiğinde bambaşka manevi bir atmosfere bürünen İstanbul’da, Büyükşehir Belediyesi’nin farklı konseptlerde hazır- ladığı bir dizi Ramazan etkinliği, bu yıl da vatandaşların yoğun katılımıyla gerçekleşti. Başta Beyazıt Meydanı, Sultanahmet Meyda- nı ve Feshane olmak üzere gerçekleştirilen Ramazan etkinliklerinde, vatandaşların huzurunu ve güvenliğini Zabıta ekipleri sağladı. İstanbul Zabıtaları iftarda buluştu İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı’nın ge- leneksel iftar yemeği programı 10 Ağustos Cuma günü Üsküdar Fethipaşa Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirildi. İBB Anadolu Ya- kası Zabıta Müdürlüğü ise 1 Ağustos’ta Selimiye’deki binasının bahçesinde düzenlediği geleneksel iftar programı ile Zabıta yöneticilerini ve personelini aynı sofrada buluşturdu. Engellilere Tüketici Hakları Semineri İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesinde hizmet ve- ren Özürlüler Müdürlüğü (İSÖM), İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta Destek Hizmetleri Müdürlü- ğü ve Tüketiciyi Destekleme Der- neği (TUKDES) ile birlikte tüketici hakları konusunda bilinçlendirme seminerleri düzenlendi. Konak’ta gürültü kirliliğine geçit yok İ BB Başkanı Kadir Topbaş, İs- tanbul’daki muhtarlarla iftarda bir araya geldi. Masaları tek tek gezerek sohbet eden Topbaş, iftarın ardından muhtarlara hitap etti. Ka- dıköy-Kartal Metrosu’nun bayram- da hizmete açılacağını hatırlatan Başkan Kadir Topbaş, “Kadıköy- Kartal Metrosu’na belediye olarak 3 milyar TL harcadık. Üstelik dün- yada 3-4 şehirde olan son teknolo- jiyi kullanıyoruz. Akıllı sistemle metrolarımız sürücüsüz sefer yapa- bilecek ve park edebilecek. Biz her şeyde en ilerisi olmak zorundayız. Esasında, bu yüzyılın Türk yüzyılı olmasına zemin hazırlıyoruz. Şahsi dostluğumuzun olduğu Güney Kore Cumhurbaşkanı İstanbul ziyaretin- de, Türkiye’nin gelecek 10 yıl için- de dünyanın geleceğine karar veren 4 ülkeden biri olacağını söyledi. Her birimiz böyle bir ülkeye hizmet etmekle gurur duyuyoruz” dedi. “21. Asır Türk Yüzyılı Olacak’’ İstanbul’daki muhtarlarla Haliç Kongre Merkezi’ndeki iftarda buluşan Başkan Kadir Top- baş, öncü belediye İstanbul’u önümüzdeki yüzyılın yıldızı olarak hazırladıklarını ifade etti. Esentyurt’ta 6 ton kokmuş et ele geçirildi Körfez’de ÇEKİRDEK Kabuğuna Ceza Zabıtanın Ramazan Topu Nöbeti 2 4 12 Yıl: 5 • Sayı 54 3 6 8 14
9

ZABITA GAZETESİ AĞUSTOS 2012

Mar 19, 2016

Download

Documents

Zabita Site

ZABITA GAZETESİ AĞUSTOS 2012
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: ZABITA GAZETESİ AĞUSTOS 2012

• Ağustos2012 • ZabıtaVakfı’nınücretsizyayınıdır

twitter’dayız...

www.twitter.com/zabitagazetesi

Zabıta’nın Ramazan MesaisiRamazan ayı geldiğinde bambaşka manevi bir atmosfere bürünen İstanbul’da, Büyükşehir Belediyesi’nin farklı konseptlerde hazır-ladığı bir dizi Ramazan etkinliği, bu yıl da vatandaşların yoğun katılımıyla gerçekleşti. Başta Beyazıt Meydanı, Sultanahmet Meyda-nı ve Feshane olmak üzere gerçekleştirilen Ramazan etkinliklerinde, vatandaşların huzurunu ve güvenliğini Zabıta ekipleri sağladı.

İstanbul Zabıtaları iftarda buluştu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı’nın ge-leneksel iftar yemeği programı 10 Ağustos Cuma günü Üsküdar Fethipaşa Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirildi. İBB Anadolu Ya-kası Zabıta Müdürlüğü ise 1 Ağustos’ta Selimiye’deki binasının bahçesinde düzenlediği geleneksel iftar programı ile Zabıta yöneticilerini ve personelini aynı sofrada buluşturdu.

Engellilere Tüketici Hakları Semineri

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesinde hizmet ve-ren Özürlüler Müdürlüğü (İSÖM), İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta Destek Hizmetleri Müdürlü-ğü ve Tüketiciyi Destekleme Der-neği (TUKDES) ile birlikte tüketici hakları konusunda bilinçlendirme seminerleri düzenlendi.

Konak’ta gürültü kirliliğine geçit yok

İBB Başkanı Kadir Topbaş, İs-tanbul’daki muhtarlarla iftarda bir araya geldi. Masaları tek tek

gezerek sohbet eden Topbaş, iftarın ardından muhtarlara hitap etti. Ka-dıköy-Kartal Metrosu’nun bayram-da hizmete açılacağını hatırlatan Başkan Kadir Topbaş, “Kadıköy-

Kartal Metrosu’na belediye olarak 3 milyar TL harcadık. Üstelik dün-yada 3-4 şehirde olan son teknolo-jiyi kullanıyoruz. Akıllı sistemle metrolarımız sürücüsüz sefer yapa-bilecek ve park edebilecek. Biz her şeyde en ilerisi olmak zorundayız. Esasında, bu yüzyılın Türk yüzyılı

olmasına zemin hazırlıyoruz. Şahsi dostluğumuzun olduğu Güney Kore Cumhurbaşkanı İstanbul ziyaretin-de, Türkiye’nin gelecek 10 yıl için-de dünyanın geleceğine karar veren 4 ülkeden biri olacağını söyledi. Her birimiz böyle bir ülkeye hizmet etmekle gurur duyuyoruz” dedi.

“21. Asır Türk Yüzyılı Olacak’’İstanbul’daki muhtarlarla Haliç Kongre Merkezi’ndeki iftarda buluşan Başkan Kadir Top-baş, öncü belediye İstanbul’u önümüzdeki yüzyılın yıldızı olarak hazırladıklarını ifade etti.

Esentyurt’ta 6 ton kokmuş et ele geçirildi

Körfez’de ÇEKİRDEK Kabuğuna Ceza

Zabıtanın Ramazan Topu Nöbeti

2

4

12

Yıl:5 • Sayı54

3

6

814

Page 2: ZABITA GAZETESİ AĞUSTOS 2012

02 03AĞUSTOS 2012AĞUSTOS 2012 İSTANBUL İSTANBUL

• Yıl: 5 • Sayı: 54 • Ağustos 2012 • [email protected]ıta Vakfı’nın ücretsiz yayınıdır • www.zabita.com

YÖNETİM YERİ İstanbul Belediye Zabıta Vakfı İktisadi

İflletmesiÇırpıcı Mah. Prof. Turan Güneş Cad. No: 113/A Zeytinburnu / ‹stanbul

Tel: (0212)6375181 Faks: (0212)6375182

İbrahim KÖSE(İstanbul Belediye Zabıta Vakfı Başkanı)

İmtiyaz Sahibi Vedat TAŞKIN(Zabıta Vakfı İktisadi İşletme Müdürü)

Sorumlu Yazı İşleri MüdürüZafer TAHMAZ

Gazetemiz bas›n meslek ilkelerine uyma sözü vermifltir.Gazetemizde yay›nlanan köfle yaz›lar›ndan, yazarlar›

sorumludur, ayr›ca telif hakk› ödenmemektedir.

Baskı: Akademi Tel: (0212) 493 24 67 (3 Hat) Davutpafla Cad. Güven San. Sit. C Blok No: 230 Topkap› /İSTANBUL

www.zabita.com [email protected] www.zabita.com [email protected]

Yay›n EditörüTülay AŞIKKUTLU

Hukuk Dan›flman›Av. Tuğba ÇIRAK

Görsel YönetmenMurat BOYRAZ

YapımAjans S‹S (0212) 255 72 73

Sanayi Sitesi’nde kaçak et imalatı yapıldığına dair bir ihbarı değerlendiren Esen-

ler Zabıta ekipleri, işyerine bas-kın yaptı. Zabıta ekiplerini de şaşkına çeviren baskında, işyeri kapısının açılmasıyla birlikte ağır bir kokuyla karşılaşan ekip-ler, içeride yaklaşık 6 ton kokmuş et bulunduğunu tespit etti. Bu et-lerden kavurma ve sucuk yapıldı-ğını gören Zabıta ekipleri, duru-mu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne haber verdi.

Maske takarak imalathanede inceleme yapan Zabıta ve sağlık ekipleri, içeride satılmaya hazır paketlenmiş şekilde sucuk, ka-vurma ve bu ürünlerin yapımın-da kullanılan sakatat ve tavuk eti

buldu. İmalathanede rengi griye dönmüş tonlarca kırmızı et ve paketlere yapıştırılmak üzere eti-ketler bulundu. İşyerinde incele-me yapan Zabıta ekipleri büyük kazanlar içinde yapılmış ve bo-zulmuş kavurma da tespit etti. İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri ima-lathane içinde bulunan bozulmuş et, kavurma ve su-cuk örneklerinden alarak incelemeye gönderdi.

İncelemelerin ardından kokmuş etler ile paket ha-lindeki kavurma ve sucuklar bir kamyona yüklendi. Kamyonlara yükle-

nen bozuk etler, imha edilirken ruhsatsız işyeri ise süresiz ola-rak mühürlendi. İşyeri yakının-daki diğer işyeri sahipleri ise imalathanede sadece geceleri ve pazar günleri çalıştıklarını, gelen ağır koku nedeniyle şüp-helendiklerini söyledi.

Esentyurt’ta 6 ton kokmuş et ele geçirildiKOKMUŞ ETLERİ

Kavurma Yapıp Vatandaşa

YEDİRECEKLERDİ

Esenyurt Belediyesi Zabıta ekipleri, bir imalathaneye yaptığı baskında 6 ton kokmuş et ve bu etlerden yapı-lan çok sayıda kavurma ve sucuğu ele geçirdi. İmalathaneyi mühürleyen Zabıta ekipleri, etleri de imha etti.

İlçe sınırları içerisindeki camilere gece düzenlenen operasyonla otuz

dilenci gözaltına alınırken, dilenci-lerin Maltepe’de ikamet etmedikleri, çoğunlukla civar ilçelerden geldik-leri tespit edildi. Cami önlerindeki dilencilerin yanı sıra; trafik ışıkla-rında kağıt mendil sattırılan çocuklar da Emniyet Çocuk Bürosu’na teslim edildi. Dilencilerin üzerlerinden çıkan paralar, Kabahatler Kanunu gereğince makbuz kesilerek belediyeye aktarıl-dı.

Maltepe Belediye Başkanı Prof.

Dr. Mustafa Zengin, “Maltepe’de yaşayan tüm vatandaşlarımızın huzu-runu sağlamak için çalışıyoruz. Özel-likle cami önlerinde yaşanan tatsız

sahnelerin tekrarlanmasını istemiyo-ruz. Vatandaşlarımızın duygularıyla oynamaya ve bunu bir geçim kaynağı olarak görmeye kimsenin hakkı yok-tur. Sağlık ve hijyen konularında ol-duğu gibi bu konuda da ekiplerimiz çalışmalarını titizlikle sürdürecekler-dir” dedi.

Maltepe Belediyesi Zabıta Müdür-lüğü çalışmalarının aralıksız olarak devam edeceğini, tüm cami önlerinin kontrol altına alınacağını ve sömürüye meydan vermemekte kararlı oldukla-rını belirtti.

Sultanbeyli Belediyesi Zabıta ekipleri, gıda ve hijyen denetimlerini Ra-mazan ayında sıklaştırarak sürdürdü. Vatandaşların sağlıklı ve güvenli alışveriş yapması için yoğun gayret gösteren ekipler, ilçede hizmet veren 140 ekmek fırınında ve unlu mamul üretimi yapan işyerinde denetim yaptı.

Sultanbeyli Belediyesi Zabıta ekipleri, özellikle iftar sofralarının baş tacı pide üretimi yapan

işyerlerinde gramaj, temizlik ve üretim izinlerini sıkı kontrole tabi tuttu. Sultanbeyli Belediyesi Za-bıta Müdürü Salih Nur, gerçekleştirilen bu dene-timlerle vatandaşın sağlığını ön planda tuttuklarını ve hijyen konusunda müsamaha göstermeyecekle-rini belirtti.

Müdür Salih Nur, denetimlerde pide ve ekmek gramajlarının tam olmasının memnuniyet verici olduğunu, ancak tespit edilen diğer eksikliklerle ilgili 10 işyerinin uyarı cezası aldığını ifade etti. Nur, denetimler sırasında işyeri ruhsatı, ürünlerin gramajı, hijyen gibi konuların yanı sıra; fiyat ta-rifelerinin de vatandaşın görebileceği yerlere ko-nulması konusunda incelemede bulunulduğunu söyledi.

Sultanbeyli Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ile Çevre Koruma Müdürlüğü ekipleri, Ramazan ayı-nın ilk günlerinde semt pazarlarını denetleyerek, kurallara uymayan esnafa uyarı cezası vermişti.

Sultanbeyli’de pide denetimleri

Maltepe’de sömürüye geçit yokMaltepe Belediyesi Zabıta Ekipleri, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte, cami önlerinde sayıları ar-tan ve vatandaşın manevi duygularını sömürerek el açan dilencilere yönelik operasyon düzenlendi.

Zabıta Daire Başkanı Musta-fa Tahmaz’ın ev sahipliğinde düzenlenen iftar programına;

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Av-rupa Yakası Zabıta Müdürü Bahtiyar

Yılmaz, İstanbul Büyükşehir Beledi-yesi Anadolu Yakası Zabıta Müdürü Mehmet Akif Can, İstanbul Büyükşe-hir Belediyesi Zabıta Tedbir Müdürü Tayfun Karali, İstanbul Büyükşehir

Belediyesi Zabıta Destek Hizmetleri Müdürü ve Zabıta Vakfı Başkanı İb-rahim Köse de katıldı.

Zabıta müdürlerinin, müdür yar-dımcılarının, amirlerin ve komiserle-

rin de davetli olduğu iftar programı, çay ikramı eşliğinde yapılan keyifli sohbetlerle son buldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı’nın geleneksel iftar yemeği programı 10 Ağustos Cuma günü Üsküdar Fethipaşa Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirildi.

İstanbul Zabıtaları iftarda buluştu

Anadolu Yakası Zabıta Müdürü Mehmet Akif Can’ın ev sahipliğinde 1 Ağustos Çarşamba günü gerçekleştirilen iftar programına; İstanbul

Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Mustafa Tahmaz, İstanbul Büyükşehir Zabıta Vakfı İktisadi İş-letme Müdürü Vedat Taşkın ve Zabıta Gazetesi Sorum-lu Yazı İşleri Müdürü Zafer Tahmaz da katıldı.

İftar duasıyla oruçlarını açan davetliler, iftar sonrası çay ikramıyla sohbetlerine devam etti. Sohbette katı-lımcıların iftara göstermiş olduğu yoğun ilgiden mem-nuniyet duyduğunu ifade eden Daire Başkanı Mustafa Tahmaz, yoğun ve yorucu işlerinin arasında dostlarıyla bir arada olmanın verdiği mutluluğu dile getirdi.

Anadolu Yakası Zabıta Müdürlüğü de İftarda Bir Araya Geldiİstanbul Büyükşehir Belediyesi Ana-dolu Yakası Zabıta Müdürlüğü’nün düzenlediği geleneksel iftar progra-mı, Zabıta yöneticilerini ve persone-

lini aynı sofrada buluşturdu.

Çatalca’da pastane denetimi

Çatalca’da yapılan denetimlerde ekipler özellikle sağlıklı üretim ve hijyen konusunda işletmeleri uyararak, eksikliklerin giderilmesini istedi. Halkın sağlıklı gıda tüketmesini amaçlayan Çatalca Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri Ramazan ayının başlaması ile beraber, fırın ve pastanelerin üretim ve satış yerlerine denetime çıktı.

Çatalca Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri Ramazan ayı dolayısıyla ilçede bulunan pide ve tatlı üretimi yapan pastane ve fırın denetimlerini sıklaştırdı.

Page 3: ZABITA GAZETESİ AĞUSTOS 2012

04 05AĞUSTOS 2012AĞUSTOS 2012 GÜNCEL YORUM

Dâhilik ve delilik arasında bazen ince bir perdenin bulunduğuna dair bir çok görüş ortaya atılır. Bazen de dahî

ve deli kimliğini birlikte taşıyabilen akıllı delilerden de bahsedilir. Kim bilir, Neyzen Tevfik de belki o kategoride değerlendiril-mesi gereken ünlülerdendir.

Şiirleri ve ney çalmaktaki hünerleriyle olduğu kadar “ne söylediğini bilmeyen” derbeder yaşayışı ile de yakın tarihimizin pek tanınmış bir İstanbul siması olan Ney-zen Tevfik (1879–1953), Bodrum’da doğ-muştur. Babası Hafız Hasan Fehmi Efendi, orada Rüştiye muallimi idi. Tevfik, çocuk-luğunda pek yaramaz idi. Bu yüzden Ba-basından dayak yerdi. Okulunu da munta-zam olarak tâkip etmemiştir. Yedi yaşında Bodrum’da tepecik kır kahvesinde ney üf-leyip, gazel okuyan iki dervişi dinledikten sonra da “bir daha aslına dönmemek üzere kendinden geçer”. Ruhî veya sinirsel oldu-ğu düşünülen rahatsızlığını bertaraf ede-bilmek için, nefesi kuvvetli birkaç hocaya götürülür; ancak bir netice alınamadı.

Gençlik çağında İzmir İdadisine gön-derildiği hâlde, önce Urla›dayken bir ber-berden öğrenmeye başladığı neyi, İzmir›de çalgıcı Kıptîlere katılarak ve sonra Mevle-vi Dergâhına devam ederek ilerletmiştir. Rahatsızlığı devam ettiğinden dolayı, son çare olarak dönemin ünlü doktoru Pepo›ya gidilir. Daha ilk muayenesinde Doktor Pepo, çare olarak neyi üflemeye devam etmesini tavsiye eder ve «ney üflüyorsa, üstüne fazla gitmeyin» der.

İzmir’deyken meşhur hiciv usta-sı şair Eşref’i, Abdülhalim Memduh’u, Tokadîzâde Şekib’i tanımış, bir yandan şiirler yazmış, bir yandan da Kur’an- Kerim’i hıfz etmiştir. Bir ara Babası, onu Fatih Medresesine vermiş, Tevfik de sa-rıklı olarak 4 yıl dinî dersler görmesine rağmen, musikîli içki âlemlerine de katı-lırmış. Bunun yanında, Galata ve Kasım-paşa Mevlevihânelerine gidermiş. Ayrıca, Bektaşî tarikatına girerek, Sütlüce Tekkesi Şeyhi Münir Babaya bağlanmıştır (1902).

İstanbul’un bazı değerli kalem adam-ları ile ve bu arada meşhur milli şairimiz Mehmet Akif’le de tanışmıştır. Siyasî hi-civlerinden dolayı hükümetçe takip edil-diği düşüncesiyle Mısır’a kaçarak, orada yaklaşık 5 yıl ney üflemekle hayatını ida-me ettirmiş ve zamanının birçoğunu mey-hanelerde geçirmiştir.

Bakırköy Akıl Hastalıkları Hastanesinin Müdavimlerindendiİstanbul’a döndükten sonra, aşırı içki-

nin ve çocukluğundan beri kendinde görü-len sar’a (epilepsi) ya benzeyen hâlin et-kisi ile sık sık rahatsızlandığından dolayı, Bakırköy (Toptaşı) deki akıl hastanesine birkaç kez girip çıkmıştır. Orada, tanınmış hekimlerimizden Dr. Mazhar Osman tara-fından tedavi edilmiştir. Zamanın İstanbul Valisi Fahrettin Kerim’in müsamahasıyla ara sıra bazen tedavi, bazen de bir süre dinlenmek için Bakırköy Akıl Hastalıkla-rı Hastanesinde yattı. Canı istediği zaman, orada kendisine tahsis edilmiş hazır bir odada kalırdı.

«Bir buluttum, yıldırım oldum da düştüm pâyine; Meclisi yaranda çaktım, Toptaşın-

da gürledim” gibi beyitleriyle bu hâlini kendi de yazılarında anlatır.

Başkalarının ve özellikle basının kendisi hakkında söylenenlere ve yazılanlara da-yanarak, kendisini şu şekilde anlatmakta-dır:

Beni bir gün kahraman yapıyorlar / Bir gün yerin dibine batırıyorlar

Bir gün özgürlük âbidesiyim / Diğer gün ise sarhoşun tekiyim

Evsiz Barksız, İçkiyi Bırakamayan, Kural Tanımayan Bir Mecnun

Bazen otellerde, bazen saraylarda, bazen konaklarda, bazen kahvehanelerde, bazen sokaklarda, bazen de cami avlularında sa-bahlardı. Bir ara da Nuri Demirağ’ın Beşik-taş’taki tayyare fabrikasında (şimdi Deniz Müzesi’nin bir parçası) bir odada kalırdı.Yaz kış aynı kıyafette, üzerinde asker ka-putuna benzer kalın aba cinsinden, etek-leri yere kadar uzanan bir palto, kafasında kukuleta, külah gibi bir başlıkla gideceği yere kararsız olan adımlarla âdeta sürüye-rek yürürdü. Saçları dağınık, çehresi yorgun ve somurtuk idi. Çoğu zaman Şehzade başı Camii’nin karşısındaki dükkânlardan birine girer, günlük ihtiyacı ve nevalesi olan rakı ve meze olacak nesneleri alır, sokak arala-rında bir köşede oturur ve demlenirdi. Ba-zen de bir kahvehanede oturur, keyfi geldiği zaman ney üflerdi. İçkiye aşırı düşkünlüğü, onu perişan bir yaşayışa itmiş, ömrünün sonuna kadar top-lumsal kurallara uymadan derbeder bir ha-yat sürmesine sebebiyet vermiştir.Ney›i her dudağına götürdüğünde, sıradan bir ayyaşın aklının ucuna gelmeyecek bir tarzda aklından kendisine ait olan şu mıs-raları geçirirdi:

Serserinim, düştüm aşkınla meye, / Nasıl girdin elimdeki şu ney’e ?

Hem seversin beni Neyzen’im diye, / Hem de sarhoş diye destan edersin !

Espri ve Fıkraları İle Meşhur Bir ZâtTüm gününü bede-

nin ayrılmaz iki parçası ney ve mey ile geçiren Neyzen Tevfik, kah II. Abdülhamid’i hicvederek idama mahkum olur, kah ittihatçıları eleştirerek on-ların hışmına uğrar, kah yeni Cumhuriyet yöneti-mini hicveden şiirleriyle pervasızca tenkit ettiği için, yeni rejim tarafından uzun bir süre tâkip altına alınırdı.

Ne var ki, Cumhuriyet döneminde bir çok devlet adamının takdirini de ka-zanmıştır. Devlet adam-larını umursamayan, ama bütün o insanların ya dilinin şerrinden korktukları, ya da hakikaten ona sevgi ve saygı besledikleri için, bu tuhaf adamın adına çıkarılmış bir yığın doğru-yanlış fıkra da ortalıklarda dolaşırdı.

Örneğin, Neyzen Tevfik, Mustafa Ke-mal Atatürk’ün musikî meclislerinde de bulunmuş, neyden üflediği efsunlu ses karşısında Atatürk son derece etkilenmiş, esprilerinden fevkalade hoşlanmış ve ne-şelenmiştir. Atatürk’ü güldüren Neyzen Tevfik’in esprilerinin başında şu hikâye gelmektedir:

Fahrettin Kerim Gökay, içkinin za-rarları konulu bir konferans vermektedir. Gökay›ın, «İki kovadan birisine su, diğeri-ne rakı doldursak ve eşeğin önüne koysak, eşek hangisini içer ?» şeklindeki sorusu karşısında, dinleyiciler hep bir ağızdan «suyu» demişler. Aldığı karşılık karşısında memnun olan Gökay, bu kez de «Neden ?» diye sorunca cevap bu sefer Neyzen›den gelmiş: «Eşekliğinden». Salonu almış bir kahkaha... Bu espri dilden dile dolaşmış ve nihayetinde Ahmet Rasim aracılığı ile Atatürk›e kadar ulaşmış. Bu fıkra, neden bilinmez, Atatürk›ün çok hoşuna gitmiş. Hatta o kadar ki, Atatürk bir akşam Çiftlik-te yemek yerken, civarda dolaşan bir köylü çocuğu yanına çağırarak sormuş: «Biz ne içiyoruz ?» «Rakı...», demiş çocuk. «Peki, bir kovaya rakı, diğerine su doldurup bir eşeğin önüne koysak, eşek hangisini içer sence ?» Çocuk, bu tuhaf soruya, belki de içinden geldiği gibi ve fazla düşünmeden «Rakıyı» demiş. Bu cevabı herhalde bek-lemeyen Atatürk, etrafındakilerine dönmüş ve «Aman ha, neden diye sakın sormaya-lım» diye ikaz etmiş.

Özürlülere gayet müşfik davranan Ney-zen Tevfik’e Birinci Dünya Savaşı yıların-da, iki gözü de hiç görmeyen bir dostu sor-muş: “Durumlar nasıl Neyzen ?” Neyzen’in cevabı her zaman olduğu gibi tabiî ki hazır-dır: “Tıpkı gördüğün gibi ahbap !”

Tasavvufa İlgi Duyan, Dini Savunan İnançlı Bir Kalemşor Şatahâta bulaşmış, bir başka ifadeyle

manevî sarhoşluk içinde söylediği mu-vazenesiz sözleri, tasavvufî yönünü de göstermektedir. Bazı yazarlar, onu bu

yönüyle El-Maarî’den, Hayyam’dan gelen ve Yaradan’a yan bakan bir kısım Bektaşî şair-leri arasında görürler. Gençliğinde hem Bektaşî dergâhlarını, hem de Mevlevîhanelerini ziya-ret etmiş olması, onlara hayatı boyunca sempati duymasına vesile olmuş-tur. Musiki ile gönülleri yücelten iki tekke kültü-rünün yansımaları şiirle-rinde de görülür:

Ben ezel sermestteyim, meydanım arş-ı müste-vi / Aksedince gönlüme şems-i hakikat perte-vi / Meyde Bektaşî gö-ründüm, neyde oldum Mevlevî1

Bakmadan gören ve okumadan bi-len bir yaratılış harikası olan Neyzen Tevfik’i iyi tahlil etmiş olan Hakkı Süha’nın şu sözleri epey dikkat çeki-cidir. “En çapraşık tasavvuf akideleri-ni, Hurufilik, muammalarını şaşılacak bir kudretle anlayıp çözerdi. Hayat ve hadiseler hâkimiyetine gelince; 1917’de Rus İhtilali henüz kopmadan dehasının antenleri havadaki siyasî sırları avlamış ve ona şu beyti yazdır-mıştı”

Dübbi ekber kutbuna baktım tefeül eyledim / Taht-ı çarı tersine dönmüş ufukta Moskofun!

Ömrü, tâbir caizse, meyhane ile tımarhane arasında geçmesine rağ-men, inançlara saygılı bir insan ol-makla beraber, Allah’a inancını da hiçbir zaman yitirmemişti. Hatta öyle ki, dine, dolaylı veya dolaysız ola-rak saldıranları da kınamamaktaydı. Meselâ, bir zamanların dönmeliğiyle ün yapmış, Selanik doğumlu Ahmet Emin Yalman’ı ve gazetesi “Vatan”ı, şu dörtlüğüyle hırpalamıştır:

Şu bizim dönme dolap Ahmet Emin / Din-ü imanımıza çatmaktadır

Başımız ağrımaz etsek de yemin / Vatan›ı beş kuruşa satmaktadır

Ölmeden önce hep ölüm üzerinde ko-nuşan Tevfik, cenazesine çelenk gön-derilmesine karşı çıkmıştır. Kendisi-ne, her zamankinden farklı bir rahat-sızlık gelince, durumunun vahametini anlamış, işaretle kendisine Kur’an-Kerim’den surelerin okunmasını iste-miş, iki saat sonra da komaya girdik-ten sonra ruhunu teslim etmiştir. Son yolculuğuna çok farklı kesimlerden büyük bir cemaat katılır. O gün, serse-riler, ayyaşlar, ilim ve fikir adamları, sanatkârlar, gazeteciler, iş adamları, din adamları, siyasetçiler ve halktan bir çok insan, “sönen bir yanardağ”ın ortak hüznünü paylaşırlar.

Neyzen Tevfik (Kolaylı)(1879–1953)

Dâhilik ve Delilik Alanında Varlığını Sürdüren İlginç Bir Portre

SOSYALYAKLAŞIM

Prof. Dr. AliSEYYAR

Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü

Sosyal Siyaset ve Sosyal Güvenlik Ana Bilim Dalı Başkanı

[email protected]

www.zabita.com [email protected] [email protected]

•KOCAELİ

1Ezel:Başlangıcıolmayangeçmişzaman/Sermest:Başıdönmüş./Müstevi:Düz,Yüzey/Şems:Güneş/Pertev:Işık/Mey:Şarap,İçki.Kaynak: Seyyar, A. (2006). Meşhur Ruhsal Özürlüler. Hayat Yayınları. İstanbul.

Park ve bahçelerde yerlere çekirdek kabuğu atan kişilerin, fotoğrafla tespit edilip cezai işlem uygulana-

cağını söyleyen Körfez Belediyesi Zabıta Müdürü Cumali Gündoğdu, son günlerde yaptıkları denetimlerde sahillerin çekirdek kabuklarıyla aşırı derecede kirlendiği için bu uygulamayı başlatacaklarını ifade etti.

Yerlere atılan kabukların zararı büyük‘‘Çevreye duyarlı vatandaşlarımızdan

çekirdek kabuklarının yerlere atılmasıyla ilgili çok sayıda şikayet alıyoruz. Bu ne-

denle Belediye olarak halkımızın yoğun olduğu sahillere çevrenin kirletilmemesi için uyarı levhaları koyduk. Yerlere atılan kabuklar görsel çevre kirliliği oluşturduğu gibi tuzlu olması nedeniyle çimlere de za-rar veriyor’’ diyen Gündoğdu, yapılabile-cek her türlü uyarıyı yaptıklarını, bundan sonraki süreçte çekirdek kabuğunu yere atanların fotoğrafını çekeceklerini ve cezai işlem uygulayacaklarını söyledi. Temiz bir çevre için mücadele ettiklerini vurgulayan Gündoğdu, halkın da bu konuda destek vermesini istedi.

Körfez’de ÇEKİRDEK Kabuğuna Ceza

Kocaeli Körfez Belediyesi sahillerde bulunan park,

bahçe ve gezinti alanlarında yerlere çekirdek kabuğu atanlar

hakkında cezai işlem başlatıyor.

Altındağ Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, özellikle Ulus civarındaki has-tanelerin çevrelerinde düzenledikleri

operasyonla, halkın duygularını istismar eden dilencilerin çalışmalarına son verdi. Trafik ışıklarında, cami önlerinde ve insanların yo-ğun olarak bulunduğu yerlerde dilen-meyi alışkanlık haline getiren dilenciler, belediye ekipleri tarafından toplanarak, Bü-yükşehir Belediyesi Di-lenci Barınma Evi’ne teslim edildi.

Dilenciliği meslek haline getiren bazı ki-şilerin yıllardır şehrin kalabalık noktalarında dilendiklerini vurgula-yan Altındağ Belediye-si Zabıta Müdürü Şaban Güldoğan, ‘‘Bugün topla-yıp cezai işlem uyguladığımız dilenciler, yarın yine aynı yerlerine geri dönüyorlar. Bunu bir meslek olarak gö-rüp insanların iyi niyetlerini ve duygularını suiistimal ediyorlar’’ dedi.

‘‘Yardım istemenin daha onurlu yolları vardır’’Bu mücadelede vatandaşları sorumlu dav-

ranmaya çağıran Güldoğan, bu insanlara

para vererek dilenciliğin bir sektör haline gelmesine ve dilencilerin sayısının artma-sına sebep olmamaları uyarısında bulun-du. Yaz aylarında mevsimlik olarak başka şehirlerden göç eden dilencilerin arttığına dikkat çeken Güldoğan, özellikle başka il-

lerden gelen kadın dilencilerin has-tane önlerini mesken tuttukla-

rını belirterek, vatandaşları uyardı.

Gerçekten ihtiya-cı olan insanların di-lenmediklerini söy-leyen Güldoğan, ‘‘Altındağ’ın yoksul bir bölge olduğunu kabul ediyoruz ancak

unutulmasın ki bele-diyemiz bölgede yaşa-

yan yoksul vatandaşlara yardım etmek için Altınay

Yardım Organizasyonu’nu hizmete soktu. Bu birim büyük

bir özveriyle ihtiyaç sahiplerine yardım eli uzatıyor’’ şeklinde konuştu. ‘‘Yoksulluk dilenmek için sebep değildir, yardım iste-menin daha onurlu yolları vardır’’ diyen Güldoğan, ihtiyaç sahibi olan Altındağlı vatandaşların Altınay’a müracaat etmeleri gerektiğini belirtti.

Ankara’da Dilenci Operasyonu

Ankara’nın Altındağ İlçesi’nde Zabıta ekipleri Ramazan ayı nedeniyle halkın duygularını istismar eden dilencilere yönelik operasyon düzenledi.

Açıkta süt satışıyla ilgili bir ihba-rı değerlendiren Bozüyük Zabıta

Müdürlüğü ekipleri, açıkta süt satışı yapan üreticilere baskın yaparak süt-lerini imha etti. Belediye Zabıta ekip-leri arkası açık kamyonetler üzerinde ve açıkta süt tespit ettikleri araçları durdurdu. Üç farklı araç üzerinde sa-tıldığı tespit edilen sütler olay yerin-de dökülerek Kabahatler Kanunu’na göre işlem yapıldı. Sütleri toprağa dökerek imha eden Zabıta ekiple-ri süt satıcılarını da bu şekilde satış yapmalarının yasak olduğu konusun-da uyardı.

Ayrıca yetkililer tarafından her türlü gıda maddesinin açıkta satışının yasak olduğu belirtilirken, özellikle de sütün açıkta satışının hijyen ku-rallarına uygun olmadığını ve sütün sıcak yaz günlerinde bozulma ihtima-linin çok yüksek olduğu hatırlatıldı.

Bozuyük’te açıkta süt satışı YASAKBilecik Bozuyük’te açıktan süt satışı yapmak yasaklandı. Açıkta süt satışı yaptığı tespit edilen üreticilere Kabahatler Kanunu’na göre işlem yapılacak.

•BİLECİK

Safranbolu Belediyesi Zabıta Mü-dürlüğü ekiplerince rutin olarak

yapılan denetimler sonucu sağlık, per-sonel ve hijyen konusunda gerekli tüm önlemlerini alan Murat Pastanesi sahi-bine Safranbolu Belediyesi tarafından teşekkür belgesi verildi.

Yapılan törenle Teşekkür Belgesi’ni alan Murat Pastanesi Yöneticisi Ali Sarı, “Müşterimizin sağlığı bizim için her şeyin önünde gelir. Gerek bizler gerekse personelimizin bu konudaki hassasiyeti herkes tarafından bilinmek-tedir. Bu belgeyi bizlere layık gören Safranbolu Belediye Başkanımız Sayın Dr. Necdet Aksoy’a ve Safranbolu Be-lediyesi Zabıta Müdürlüğü personeline teşekkür ediyorum” dedi.

Belediye Başkanı Necdet Aksoy

da özellikle gıda ürünleri imalatı ve satışı yapan firmalarının halk sağlığı konusunda en çok dikkat etmesi ge-reken yerler olduğunu ve Safranbolu Belediyesi’nin de bu konuda oldukça hassas çalıştığını dile getirdi. Teşekkür belgesi almaya hak kazanan Ali Sarı’yı tebrik eden Belediye Başkanı Aksoy, Zabıta ve sağlık ekipleri tarafından denetimlerin aralıksız sürdürüleceğini söyledi.

Safranbolu Belediyesi’nden Esnafa Teşekkür Belgesi

Page 4: ZABITA GAZETESİ AĞUSTOS 2012

06 07AĞUSTOS 2012AĞUSTOS 2012 GÜNCEL GÜNCELwww.zabita.com [email protected] www.zabita.com [email protected]

Keçiören Belediyesi Zabıta Müdürlüğü’nün her yıl geleneksel olarak düzenlediği iftar yemeği, bu yıl Ovacık Mahallesi’nde bulunan Seyyar Ekip Zabıta Merkezi bahçesinde düzenlendi.

İftar yemeğine Keçiören Belediye Başkan Yardımcıları Temindar

Aytekin, Nihat Yıldız, Celal Semiz ve diğer birim müdürleri ile Zabıta personeli katıldı.

Coşku içerisinde açılan iftarın ardından yapılan dua sonrası bir ko-nuşma yapan Keçiören Belediyesi Zabıta Müdürü Mehmet Gündoğ-muş, on bir ayın sultanı Ramazan ayının birlik, beraberlik, hoşgörü ve paylaşmaya vesile olduğunu, bu manada kurulan iftar sofrasının da Keçiören Belediyesi’nde görev yapan Zabıta personelinin manevi gücünü arttırdığını ifade ederek, önümüzdeki yıllarda da bu gelene-ğin sürdürüleceğini söyledi.

İSÖM Florya Özürlüler Yaz Kampı’nda ücretsiz bir hafta tatil yapan ve Halkalı ile çevre-

sinde yaşayan özürlü aileler, dü-zenlenen seminerlere büyük ilgi gösterdi. Seminerlerde, Tüketiciyi Destekleme Derneği adına konuş-ma yapan Kemal Ertuğrul Öztürk, tüketici haklarının günümüz dün-yasında evrensel bir değer oldu-ğuna vurgu yaparak, Türkiye’nin de tüketiciye, gelişmiş ülkeler

standartlarında haklar tanıdığını kaydetti.

Kanunların tüketiciye tanıdığı haklar konusunda açıklamaları-na devam eden Öztürk; “Sadece, tüketicinin korunması hakkında kanunla ilgili 21 yönetmelik ve 4 tebliğ var. Tüketici, reklam ve pi-yasa gözetim ve denetimiyle ilgi-li toplam 138 hukuki düzenleme var. Herkesin bu düzenlemelerin her birini bilmesi mümkün değil-

dir. Hatta konunun üzerinde çalış-mayan avukatların dahi, hepsini bilmesi beklenemez. Sivil toplum kuruluşları, vermiş olduğu hizmet-lerle tüketiciyi sahip olduğu haklar konusunda bilinçlendirirken, sağ-lamış olduğu dayanışma ortamı ile tüketicinin sesinin daha güçlü çıkmasına sebep olmaktadır” dedi. TUKDES olarak hatalı ürün, hak-sız ticaret ve hizmet konusunda her türlü gelişmeyi yakından ta-kip ettiklerini ifade eden Öztürk; “TUKDES, vermiş olduğu hukuk mücadelesiyle, yanlış yapan, hak-sız kazanç sağlayan, hatalı ürünü piyasaya süren müesseselerin de teşhir olmasını sağlıyor. Bu yö-nüyle derneğimiz ticari itibar ko-nusunda sektörel bir otokontrolü de ortaya çıkarmaktadır” diyerek konuşmasını tamamladı.

Tüketiciyi bilinçlendirme se-

minerlerinin ikinci konuşmasını yapan Zabıta Destek Hizmetleri Müdürlüğü Tüketici Hakları Zabı-ta Amiri Önder Koçtemiz de, fiyat etiketi üzerinden yapılan haksız ticari kazanca değinerek, etiket konusunda Zabıta Destek Hizmet-leri Müdürlüğü-Tüketici Hakları Zabıta Amirliği olarak yetki sahi-bi olduklarını ve her türlü şikâyeti hassasiyetle işleme aldıklarını kay-detti.

Tüketici 30 gün içerisinde başvurmalı Ayıplı mal ve hizmet konusun-

da da açıklamalarda bulunan Koç-temiz, 30 gün içerisinde tüketicinin yazılı başvuruda bulunarak, ürünü yenisiyle değiştirme veya para ia-desi hakkının bulunduğuna dikkat çekti. Ürün satın alınırken ürünle

verilen belgelerdeki servislerden veya markanın danışma hattından destek alınarak, servis hizmeti ta-lebinde bulunulması gerektiğini hatırlatan Koçtemiz; ayıplı mal ve hizmet, kapıdan satışlar, garanti hizmetleri, kredi kartları ve diğer tüketici hakları konusunda bilgiler vererek sözlerini sonlandırdı.

Seminerlerin soru cevap kıs-mında ise engelli bireyler ve aile-leri, yapmış oldukları alış verişler sonrasında yaşadıkları sıkıntıları dile getirerek, çözüm yolları konu-sunda Kemal Ertuğrul Öztürk ve Önder Koçtemiz’den bilgi aldı.

İSÖM ve Tüketici Hakları Za-bıta Daire Amirliği ve TUKDES ortaklığında özürlü ve ailelerini bi-linçlendirmek amacıyla İstanbul’un değişik merkezlerinde, 18 tüketici bilinçlendirme seminerinin daha düzenlenmesi planlanıyor.

BİLGİLENDİRME SEMİNERİİstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesinde hizmet veren Özür-lüler Müdürlüğü (İSÖM), İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta Destek Hizmetleri Müdürlüğü ve Tüketiciyi Destekleme Derneği (TUKDES) ile birlikte tüketici hakları konusunda bilinçlendirme seminerleri düzenlendi.

Engelli ve ailelerine

TBMM Genel Kurulu’nda 1. bölü-mü kabul edilen tasarıya göre tü-tün ürünlerini; kamu binalarının

kapalı alanlarında, birden çok kişinin girebileceği binaların kapalı alanların-da, taksiler de dâhil olmak üzere toplu taşıma araçlarında, ilk ve orta öğrenim kurumlarının, kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı ve açık alanlarında, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerde tüketenler ile spor, kültür, faaliyetlerinin yapıldığı yerlerde kulla-nanlar Kabahatler Kanunu’na göre ce-zalandırılacak.

Çevreye izmarit, paket, ağızlık, kağıt

ve benzeri atıkları atanlara kamu görev-lileri ve zabıta görevlilerince 50 TL para cezası verilecek. Kişi, çevre kirliliğini derhal giderirse para cezasına çarptırıl-mayacak.

18 yaşını doldurmamış kişilere satılamayacakTütün ürünleri gibi, tütün ürünü ihtiva

eden ve etmeyen nargile de 18 yaşını dol-durmamış kişilere satılamayacak, tüketim-lerine sunulamayacak.

Tütün ürünleri üretici, ithalatçı ve da-ğıtıcı firmaları ile tütün ürünlerinin; isim, marka, amblem, logo veya bunları doğrudan çağrıştıran diğer isim ve alametleri, tütün

ürünleri sektörü harici mal ve hizmet sek-törlerindeki firma ve ürünlerle ilişkilendiri-lemeyecek ve tütün ürünüyle diğer ürün ve hizmetin birbiriyle ilişkili olduğu izlenimi verecek biçimde kullanılamayacak.

Tütün ürünleri harici mal ve hizmet sek-törlerindeki firma ve ürünlerin; isim, marka, amblem veya logo ya da bunları doğrudan çağrıştıran diğer isim ve alametler de tütün ürünleriyle veya firmalarıyla ilişkilendiri-lemeyecek. Hiçbir ürünün üzerinde tütün ürünlerini çağrıştıran işaret ve renk buluna-mayacak.

Türkiye’de üretilen veya ithal edilen tü-tün ürünleri paketleri ile tabanı hariç, nargile

şişelerinin üzerine, en geniş iki yüzünden her birine, bu yüzlerin alanlarının yüzde 65’inden az olmamak üzere, özel çerçeve içinde tütün ürünlerinin zararlarını belirten resimli ve Türkçe yazılı uyarılar veya mesaj-lar konulacak.

İthal edilen veya Türkiye’de üretilen tü-tün ürünlerinin paketlerinde ve etiketlerinde; bu ürünlerin özellikleri, sağlığa etkileri, teh-likeleri veya emisyonları ile ilgili yanıltıcı ve eksik bilgi verilemeyecek; tüketimi özendi-ren, teşvik eden veya tüketiciyi yanıltan ya da ürünü cazip kılan metin, isim, marka, iba-re, mecaz, resim, figür, işaret veya renkler ve renk kombinasyonları kullanılamayacak.

İzmarit atana 50 TL cezaÇevreye izmarit,

paket, ağızlık, kâğıt

ve benzeri atıkları

atanlara kamu görev-

lileri ve zabıta görev-

lilerince 50 TL para

cezası verilecek.

Çiğli Belediye binası önün-de zabıtalarla bir araya

gelen Başkan Solak, zabıtanın hizmetlerini çok daha kaliteli ve hızlı yapabilmesi için çift

kabinli iki yeni hizmet aracı satın aldı. Başkan Solak, yeni araçların anahtarlarını Zabıta Müdür Vekili Zekai Aşıcı’ya teslim etti. Törenin ardından

zabıta personeliyle toplantı yapan Başkan Solak, zabıtanın belediyenin başarısının en te-mel öğelerinden biri olduğunu söyledi.

Trabzon’da fırınlar kontrol altında

Denetimlerini Gıda Tarım Hayvan-cılık İl Müdürlüğü ile Esnaf ve

Sanatkârlar Odaları temsilcileriyle sür-düren Trabzon Belediyesi Zabıta ekip-leri, ramazan ayı öncesi gıda üretimi ve satışı yapan 53 işyerini denetledi.

Yapılan denetimler sonucu 44 işye-rine ihbarname düzenlenerek eksik-liklerini gidermeleri için süre verildi. Verilen süre zarfında eksikliklerini gi-dermeyen üç işyeri hakkında yasal iş-lem yapıldı. Zabıta ekipleri fırın sahip-lerine; ‘‘Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği’’ maddelerine göre üretim ve satış yapmaları gerekti-ğini belirtti.

Trabzon Belediyesi Zabıta ekipleri, Ramazan ayı öncesinde başladığı fırın ile unlu gıda üretimi yapan işyerlerine yönelik denetimlerine, Ramazan süresince de devam etti.

İzmir Çiğli Zabıtası’na iki yeni araç müjdesi

Belediye Zabıta personeliyle bir araya gelen İzmir Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak, hizmetlerinden oldukça memnun olduğu Zabıta Birimine iki yeni hiz-met aracının anahtarını teslim etti.M anisa Belediyesi Zabıta

Müdürlüğü ekipleri, fı-rınlarda gerçekleştirdiği

operasyonların yanı sıra; Beledi-ye Veteriner İşleri Müdürlüğü iş-birliği ile kasap ve marketlerdeki denetimlerini sıklaştırdı. Kasap ve marketlerdeki işyeri ruhsatı ve sağlık karnelerini denetleyen ekip-ler, satışa sunulan etlerle ilgili de denetim yaptı.

Özellikle Ramazan ayında halk sağlığını önemsediklerini belirten Zabıta Müdürü Aydoğan İra, ‘‘Manisa merkezdeki işyer-lerinde denetimlerimizi Ramazan

ayı dolayısıyla sıklaştırdık. Kent genelinde yaklaşık 20 işletmede denetimlerde bulunduk. Rama-zan pidesi ve ekmeklere yönelik denetimlerimizin yanı sıra, kasap ve marketlerdeki iş yeri ruhsatı ve sağlık karnesi gibi resmi yazı kontrollerine de ağırlık verdik. Be-lediye Veteriner İşleri Müdürlüğü ekipleri ile ortaklaşa çalışarak sa-tışa sunulan etlerdeki denetimle-rimize de periyodik aralıklarla de-vam ediyoruz. Halkımızın sağlıklı gıda tüketimini sağlamak için de-netimlerimize yıl boyunca devam edeceğiz’’ dedi.

Manisa’da sıkı denetimlerManisa Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri ile Vete-riner İşleri Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenlediği dene-timlerde market ve kasapların incelenmesine hız verildi.

•MANİSA

• TRABZON

• İZMİR

Keçiören Zabıtası’ndan Geleneksel İftar Yemeği

2020 Olimpiyat Oyunlarını dü-zenlemeye aday olan 2012 Avrupa Spor Başkenti İstanbul

büyük bir organizasyona daha ev sa-hipliği yaptı. Türkiye Milli Olimpi-yat Komitesi (TMOK) önderliğinde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen organi-zasyonun en önemli etkinliği olan yüzme yarışlarında Türkiye ile 41 ülkeden çeşitli yaş gruplarında ka-dın-erkek 1181 sporcunun katılımı ile bu yıl bir kez daha rekor kırıldı. Kanlıca Vapur İskelesi’nden onar dakika arayla verilen üç ayrı startla

başlayıp 6.5 kilometrelik bir mesafe sonrası Kuruçeşme Cemil Topuzlu Parkı’nda sona eren yarışmada 678 erkek, 180 kadın Türk yüzücü ile 248 erkek, 75 kadın yabancı yüzücü mücadele etti.

İBB Zabıta Müdür Yardımcısı Rıfat Yel, Zabıta Komiseri İlhami Kutlu, Zabıta Eski Tedbir Müdürü, Darülaceze Müdürü İsrafil Aydın ve Zabıta Memuru Kahraman Balkı’nın da katıldığı yüzme yarışları, binlerce İstanbullu tarafından ilgiyle izlendi. Yarışı tamamlayan katılımcılara ser-tifikaları verildi.

•ANKARA

“2 Kıta 1 Yarış’’ sloganıyla 24. kez gerçekleştirilen Boğaziçi Kıtala-rarası Yarışları nefes kesti. 41 ülkeden 1181 sporcunun katılımıyla gerçekleştirilen yüzme yarışlarına İBB Zabıta Teşkilatı da katıldı.

Zabıta, Boğaz’ı yüzerek geçti

Page 5: ZABITA GAZETESİ AĞUSTOS 2012

08 09AĞUSTOS 2012AĞUSTOS 2012 www.zabita.com [email protected]

Zabıta’nın Ramazan MesaisiAsırlık Tatlar ve Sanatlar Fuarı

Ramazan ayına özel Sultanahmet Meydanı’nın tarihi çehresine uygun ola-rak yapılan düzenleme ile hem vatan-

daşlar hem de turistler, maneviyatın tarih ile yoğrulduğu kutlu bir kent olan İstanbul’da ol-manın ayrıcalığını yaşadı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta ekiplerinin denetimleri saye-sinde huzur ve güven ortamı hiç bozulmayan Sultanahmet Meydanı’nda, İstanbul’la özdeş-leşen firmaların ürünleri ve unutulmaya yüz tutmuş eski mesleklerin tanıtımı yapıldı.

Ramazan süresince fuarı ziyarete gelen İs-tanbullular; özü İstanbul’a ait olan tatların ta-rihi ve üretimi hakkında bilgi sahibi olurken; kaybolmaya yüz tutmuş sanatların yapım aşa-malarını da görme fırsatı yakaladılar. Asırlık Tatlar ve Sanatlar Fuarı’nda; cam, ebru, çini, tezhip sanatı, halı dokuma, sedef işi, porselen gibi geçmişi çok eskilere dayanan mesleklere ait stantlar da yer aldı. Ziyaretçiler, bu sanatla-rın inceliklerini maharetli ellerden görme şan-sına da sahip oldu.

Geleneksel Gösteri Sanatları, Şiir Dinletileri veKonserler İstanbul’un Ramazan etkinlikleri geçen yıl

olduğu gibi bu yıl da Feshane Bahçesi’nde ve Beyazıt Meydanı’nda müzik, eğlence, şiir ve konserleri İstanbul halkıyla buluştu.

Feshane Bahçesi ve Beyazıt Meydanı, 30 gün boyunca iftar öncesi, iftar sonrası ve te-ravih sonrası tasavvuf müziğinden Türk Halk ve Türk Sanat Müziği dinletilerine, sema gös-terilerinden mehteran konserlerine, geleneksel gösteri sanatlarından çocuk eğlencelerine ka-dar çok sayıda etkinliğe ev sahipliği yaptı.

Ahmet Özhan, Orhan Hakalmaz, Zekai Tunca ve Özdemir Erdoğan’ın da aralarında bulunduğu sanatçıların konserlerinin yanı sıra; şiir dinletileri de Feshane Bahçesi ve Beyazıt Meydanı’nda gerçekleştirildi.

Ramazan İstanbul Etkinlikleri çerçevesinde Feshane Bahçesi ve Beyazıt Meydanı’nda ço-cuklar için de çok renkli ve çok eğlenceli prog-ramlar hazırlandı.

Beyazıt Ramazan Sohbetleri Ramazan ayının ilk günü başlayan Beyazıt

Ramazan Sohbetleri, Kadir Gecesi’ne kadar birbirinden değerli 26 yazarın katılımı ile ger-çekleştirildi. Türkiye Diyanet Vakfı ve ESKA-DER işbirliği ile yapılan ve her yıl artan bir ilgiyle karşılanan Beyazıt Ramazan Sohbetleri, bu yıl da Kitap Ve Kültür Fuarı’nın vazgeçil-mez bir parçası oldu.

31. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı 31. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı, Türkiye

Diyanet Vakfı ile İstanbul Büyükşehir Beledi-yesi iştiraklerinden Kültür A.Ş. tarafından Be-

yazıt Meydanı’nda gerçekleştirildi. 28 yıl boyunca İstanbul Sultanahmet

Camii’nin avlusunda yapılan fuar, İstanbul 2010 Kültür Başkenti Projesi Yürütme Kurulu ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. tarafından iki yıl önce Beyazıt Meydanı’nda düzenlenmeye başlanmıştı. Her yıl yoğun bir ilgiyle karşılanan fuara gelen ziyaretçiler, dün-yaca ünlü yazarların kitaplarını büyük indirim-lerle uygun fiyatlara sahip olma imkânı buldu.

Günde 20 bin kişiye iftar

İstanbul Büyükşehir Belediyesi her yıl ol-duğu gibi bu yıl da Ramazan ayında İstanbul halkını iftar sofralarında buluşturdu.

Her yıl 20 bin kişiye verilen hizmet, bu Ra-mazan ayında da İstanbul’un farklı meydan-larında kurulan iftar sofralarında devam etti. Sokaklarda kurulacak iftar sofralarıyla, bölge halkının birbirleriyle dayanışma ve beraberlik-lerinin arttırılması, örf ve adetlerimizin unu-tulmaması; ihtiyaç sahibi aileler ve gönüllüleri sokak sofralarında buluşturarak unutulmaz Ra-mazan hatıraları bırakmak amaçlandı. Sokak iftarlarında da vatandaşları yalnız bırakmayan Zabıta ekipleri, binlerce kişinin huzuru ve gü-venliği için İstanbul’un dört bir yanında kuru-lan iftar sofralarının başında da görevdeydi.

Güvenlik Tamİstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dai-

re Başkanlığı bünyesindeki zabıtalar Ramazan ayı boyunca Sultanahmet Meydanı, Beyazıt

Meydanı ve Feshane başta olmak üzere diğer ilçe belediyelerinin düzenlemiş oldukları Ra-mazan etkinliklerinde de vatandaşların güven-liğini ve etkinlik alanlarının genel denetimle-rini sağladı. Vatanlaşların huzurlu ve güvenli alışveriş yapmasını sağlamak ve Ramazan ayında herhangi bir olumsuzluğa sebebiyet vermemek için çalışan Zabıta ekipleri 7/24 gö-revlerini aksatmadan devam ettirdi.

Ramazan’nın her gecesini bir başka mane-vi atmosferde geçiren İstanbullular, Ramazan ruhuna yakışır şekilde hazırlanan etkinliklerde kendilerine huzur ve güven ortamı sağlayan Zabıta ekiplerinin çalışmalarından son derece memnun olduklarını dile getirdiler.

Yardımlaşma ve kardeşlik duygularının pekiştiği mübarek Ramazan ayının İstanbul’un her bir köşesinde bir başka güzel yaşanmasını sağlayan Zabıta ekipleri, gece gündüz görev başındaydı.

Ramazan ayı geldiğinde bambaşka manevi bir atmosfere bürünen İstanbul’da, Büyükşehir Belediyesi’nin farklı konseptlerde hazırladığı bir dizi Ramazan etkinliği, bu yıl da

vatandaşların yoğun katılımıyla gerçekleşti. Başta Beyazıt Meydanı, Sultanahmet Meydanı ve Feshane olmak üzere gerçekleştirilen Ramazan etkinliklerinde, vatandaşların huzurunu

ve güvenliğini Zabıta ekipleri sağladı.

Page 6: ZABITA GAZETESİ AĞUSTOS 2012

10 AĞUSTOS 2012 GÜNCELwww.zabita.com [email protected]

Ramazan ayının ilk gününden son gününe kadar fırınları denetim altında tutan Konak

Zabıta ekipleri, pide üretiminin hijyen kurallarına uygun olarak kaliteli ve doğru gramajda olması gerektiğine dikkat çekildi. İzmir-lilerin sofralarında sağlıklı ve gü-venilir gıdalar olması gerektiğini söyleyen Konak Belediye Başkanı

Dr. Hakan Tartan, halkın sağlığın-dan ödün verilemeyeceğini belirte-rek, esnafla el ele vererek yapılan denetimlerin süreceğini söyledi. ‘‘Ramazan’ın ilk gününden itiba-ren fırınlardaki denetimlerimize başladık. Ramazan pidesi, sahur ve iftarlarda sofralardan eksik ol-mayan bir gelenek. Önemli olan esnafımızın da dikkati ve çabasıy-

la, halkın sağlığının güvence al-tında olmasıdır. Fırınlarda yapılan denetimler de bir ceza değil, hal-kın sağlıklı, doğru gramajda, kali-teli ürünü gönül rahatlığıyla evine götürebilmesi için bir dayanışma örneğidir’’ dedi.

İzmir Fırıncılar Odası Başkanı ve Belediye Meclis Üyesi Nejdet Durmuş da, denetimlerden mem-nun olduklarını kaydederek, ‘‘Ko-nak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan her zaman esnafın yanında oldu. Gerek encümen kararları ge-rekse Belediye Meclis kararlarıyla esnaf dostu başkan olduğunu her zaman gösterdi. Konak’taki fırın-ların yüzde 90’ı pide üretimi ger-çekleştiriyor. Meslektaşlarımız hij-yen, gramaj, kalite konularında dik-katli davranıyor” şeklinde konuştu.

İzmir Konak Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, iftar ve sahur sofralarının vazgeçilmezi Ramazan pidesi üreten fırınları denetledi. Zabıta ekipleri, eksiklerin giderilmesi konusunda bazı iş yerlerini uyardı.

Konak’ta iftardan sahura fırın kontrolü

Yenişehir Belediyesi Za-bıta Müdürlüğü, kayıt dışı sebze ve meyve ti-

caretinin önlenmesi amacıyla üreticilere, ürünlerini sisteme tanıtılmış tüccar komisyoncu ve depolara vermeleri uyarı-sında bulundu.

Yenişehir Zabıta ekipleri, yaş sebze ve meyvelerin sevki-yatını bildirimsiz olarak yapan nakliyeci ve tüccar komisyon-cular ile hal kayıt sistemine tanıtılmamış paketleme, depo-lama ve yükleme yerlerine sıkı denetim yapıyor. Denetimler-de bildirimsiz sevkiyat yapan veya hal kayıt sistemine kayıt olmayanlara ceza kesiliyor.

Zabıta Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada üreticinin zarara uğramaması, alacak-larının tahsili için en güvenli pazarın Yenişehir Yaş Sebze ve Meyve Hali olduğu bildi-

rildi. Bu konuda üreticilerin, Hal Müdürlüğü ya da Zabı-ta Müdürlüğüne başvuruda bulunarak her türlü soru ve şikâyetlerini iletebilecekleri kaydedildi.

Yenişehir Belediyesi Za-bıta Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, kayıt dışı sebze ve meyve ticaretinin önlenme-si amacıyla üreticilere, ürünle-rinin sisteme tanıtılmış tüccar komisyoncu ve depolara ve-rilmesi konusunda uyarılarda bulunularak üreticinin zarara uğramaması, alacaklarının tahsili için en güvenli pazarın Yenişehir Yaş Sebze ve Mey-ve Hali olduğu bildirildi. Bu konuda üreticiler, Hal Müdür-lüğü ve Zabıta Müdürlüğü’ne şahsen ya da telefonla başvu-ruda bulunarak her türlü soru ve şikâyetlerini iletebilecekler.

Bursa Yenişehir Belediyesi Hal Zabıta ekipleri, 5 bin 957 sayılı yasa kapsamında yol ve depo denetimlerini sıklaştırdı.

•BURSA

Yenişehir’de Hal Zabıtası Denetimlerin Başında

•İZMİR

Vakıflar Sarayı önünde kaldırımı iş-gal eden ve görsel çirkinliğe neden

olan tablacılarla mücadelesini sürdüren Zabıta Daire Başkanlığı ekipleri, uygu-

lama sırasında bazı şahıs-ların saldırısına uğradı. Taş ve kesici aletle yaralanan zabıta memurları Önder Çelikkanat, Gökhan Kö-mürcü ile Erşat Cankoca, diğer memurlar tarafından hastaneye kaldırılarak te-davi altına alındı. Olaydan sonra kaçan saldırganlar, şikâyet üzerine polis tara-fından yakalanarak gözal-tına alındı.

‘‘Saldırılar bizi yıldırmayacak’’Konuyla ilgili soruşturma sürerken açık-lama yapan Adana Büyükşehir Beledi-yesi Zabıta Daire Başkanı Tarık Öncel, “Saldırılar bizi yıldırmayacak” dedi. Görev başında tablacıların saldırısına uğrayan ve darp edilen memurların sağ-lık durumunun iyiye gittiğini söyleyen Tarık Öncel, “Zaman zaman saldırı ve direnişle karşılaşıyoruz. Ancak, ilk kez 3 memur arkadaşımız darp sonucu ciddi şekilde yaralanmıştır. Zabıta Daire Baş-kanlığı olarak sorumluluk alanlarımız-daki kaldırımları tablacıdan temizleme-ye kararlıyız” şeklinde konuştu.

Adana’da Zabıta memurlarına darpKaldırım işgaliyle mücadele eden Adana Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Zabıta ekipleri saldı-rıya uğradı. Olayda 3 zabıta memuru çeşitli yerlerinden yaralanırken, 3 kişi gözaltına alındı.

Yasak olmasına rağmen, kaldı-rımlara konulan reklam tabela-ları, yürüyüşü engellediği için

Zabıta ekipleri tarafından kaldırıl-dı. Değirmenlik Sokak, Kemalyeri Sokak ve Cumhuriyet Bulvarı’nda kaldırım üzerine bırakılan reklam ta-belalarını toplayan ekipler, esnafları da bu konuda uyardı. Zabıta ekipleri, yayaların kaldırımda yürümelerini zorlaştıran reklam tabelalarının top-lanması uygulamasını sürdürecekle-rini belirtti.

Çanakkale’de Tabela TemizliğiÇanakkale Belediyesi Zabıta ekipleri, yasak olmasına rağmen esnafla-rın kaldırım üzerine bıraktığı reklam tabelalarını toplayarak kaldırdı.

İstanbul Belediye Zabıta Vakfıkalite ve güvencesiyle...

Erkek GiyimindeŞıklık ve Zerafet

- Takım Elbise- Blazer Ceket- Gömlek- Kravat, Fular,Kol Düğmesi, Kemer- Ayakkabı

uygun fiyatlarla hizmetinizde...

İSTANBUL BELEDİYE ZABITA VAKFIİKTİSADİ İŞLETMESİ

Çırpıcı Mh. Prof. Turan Güneş Cd. No: 113 / AZeytinburnu / İSTANBUL

TEL: 0212 637 51 81

FAKS: 0212 637 77 53

www.zabita.com•ADANA

•ÇANAKKALE

Page 7: ZABITA GAZETESİ AĞUSTOS 2012

12 13AĞUSTOS 2012AĞUSTOS 2012 GÜNCEL GÜNCELwww.zabita.com [email protected] www.zabita.com [email protected]

Iğdır Zabıtası’ndan Gece Denetimi

• ESKİŞEHİR

G ece başlayıp sabah saat 07.30’a kadar devam eden kontrollerde; işyeri açma ruhsatları, hafta sonu tatil ruhsatları, çalışanların portör mua-

yene kartları, iş elbiseleri, soyunma odaları, işçilerin saç, sakal ve tırnak kontrolleri, hamurun yapıldığı tekneler, hamurların bekletildiği odalar, ekmekle-rin yapıldığı malzemeler, un çuvallarının saklandığı ambarlar, odaların temizliği ve sağlığa uygunluk du-rumu, dezenfekte paspas, iş yeri genel temizliği, ha-valandırma sistemleri, ekmek etiketleri, tuvaletlerin temizliği, ekmek gramajları, çöp toplama yerleri, tek tek kontrol edildi ve görülen eksiklikler fotoğraflan-dırılarak tespit edildi.

Denetimlerle ilgili açıklama yapan Belediye Zabıta Müdürü Erdal Bagane: “Başlatmış olduğumuz fırın de-netimlerimiz aralıksız olarak devam edecektir. Ekmek imalathanelerinin halkımıza daha hijyenik şartlarda imalat yapıp satışa sunmaları ve halkımızın sağlığını tehdit etmeyecek koşullarda hizmetlerine devam etme-leri için müdürlüğümüzce üzerimize düşen her türlü gö-revi yaparak, gerekli tedbirleri almak zorundayız” dedi.

Zabıtadan sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Elif Dağgöl ise: “Gerek fırın işletmecileri gerekse işçilere; gerekli uyarıları yaparak daha hijyenik ve daha temiz bir ortamda vatandaşlarımızın sağlığıyla oynamayacak şekilde çalışmalarını sürdürmelerini ve bundan sonra bu tip denetimlerimizin sürekliliğinin devam edeceği hu-susunda fırın esnaflarına uyarılarda bulundu” şeklinde açıklama yaptı.

Ekmekler eksik gramajlı çıktıSabahın ilk ışıklarına kadar süren denetimlerde

birçok ekmek fırınının yapmış olduğu ekmek grama-jının 250 gram standartlarına uygun olması gerekir-ken, 20 ile 40 grama yakın fire vererek 210 ila 230 gram arası olduğu tespit edildi. Zabıta ekipleri tara-fından, eksik gramajda olan ekmeklere el konularak tanzim edilen tutanaklarda eksikliklerin tespiti yapı-lan ekmek fırınları hakkında cezai işlem uygulanaca-ğı fırın sahiplerine iletildi. Yapılan denetimde fırın-ların birkaçının standartlara uygun olmadığı görüldü ve işyerlerine uyarılarda bulunuldu. Halkın ekmeğini küçülten hiçbir fırına tolerans gösterilmeden denetim-lerin devam edeceğini belirten Iğdır Belediyesi Zabıta ekipleri, şehir merkezinde sadece fırınların değil tüm gıda üretim merkezlerinin, marketlerin, pastanelerin, bakkalların, erkek-bayan kuaförlerinin, restoranların, otellerin, manavların ve diğer tüm iş yerlerinin de de-netleneceğinin bilgisini verdi.

Iğdır Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, Iğdır Merkez’de faaliyet göste-ren 21 ekmek fırınını sabaha karşı saat 02.30 sıralarında denetledi.

•IĞDIR

Eskişehir’de dilencilere

Belediye Zabıta ekipleri tarafından yaya olarak

dilencilerin yoğun oldu-ğu bölgelerde yapılan ani baskınlar sonucu, kucakla-rında bebekleri ile birlikte dilencilik yapan üçü genç kadın olmak üzere top-lam 12 dilenci yakalandı. Yakalanan dilencilerin, za-bıta görevlileri tarafından yapılan üst aramasında her dilencinin üzerinden yaklaşık 70 TL para çıktı. Kabahatler

kanunu kapsamında, yaka-lanan dilencilerin vatandaş-lardan topladıkları paralara el konulurken, her dilenciye de para cezası uygulandı. Dilenciliğin önlenmesi için operasyonların artarak devam ettiğini vurgulayan yetkililer, özellikle Ramazan ayında vatandaşların dini ve vicda-ni duyguları istismar eden dilencilere para verilmemesi konusunda uyarılarda bulun-dular.

geçit yok

Eskişehir Odunpazarı Belediyesi, kent merkezi başta olmak üzere 43 mahalle genelinde dilencilere yönelik operasyon düzenledi.

Törende konuşan Zabıta Daire Başkanı Sadık Tuğluer; ekonomik ve sosyal se-beplerle stresi her geçen gün artan bir

görevi sürdürdüklerini belirterek, vatandaşla-rın ucuz olduğu gerekçesiyle işportaya, sağlık-sız şartlarda üretilip satılan gıdalara yönelme-sinin işlerini daha da zorlaştırdığını söyledi.

Başkan Tuğluer, hizmet alanlarındaki ko-nularla ilgili kanuni yaptırımların caydırıcı

olmadığını da vurgulayarak şunları kaydetti: ‘‘Yayaların faydalandığı kamuya ait yolların, kaldırımların ve diğer alanların işgal edilme-sinin cezası sadece 82 lira. Çoğu kez yazılı ve görsel basında yer aldığı gibi zabıtamızın en önemli konusu olan seyyar ve işgalle müca-delede can güvenliğimiz açısından son derece çaresiz durumlara düşüyoruz. Kendimizle, aile fertlerimizle ilgili tehditlere maruz kalıyoruz.

Döner bıçakları, sopalar, demir çubuklarla karşı karşıya kalıyoruz. Karşı koyma hakkımız yok, kendimizi savunmaya çalışıyoruz.’’

Destek istedikleri emniyet güçlerinin de kanun karşısında kısıtlı imkânlara sahip ol-duğunu sözlerine ekleyen Tuğluer, adli bir olay meydana gelmedikçe polisin müdahale-de bulunamadığını söyledi. Kamu düzenini sağlaması beklenen Zabıta teşkilatının gerekli

yetkilere sahip olmadığını ifade eden Tuğlu-er, görev sırasında yaşanan en ufak bir geri-limde dahi kendilerini mahkeme kapılarında bulduklarını ve tehditlerle karşılaştıklarını dile getirdi. Görevleri sırasında türlü tehlikelerle karşılaşan zabıta personelinin yıpranma hak-kından mahrum bırakıldığına da dikkat çeken Tuğluer, kanuni düzenlenmelerle bu sıkıntının giderilmesini istedi.

Zabıta Teşkilatı’nın yaşadığı zorluklar İzmir’de dile getirildi

İzmir’de Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törene katılan İzmir Büyükşehir Belediye-si Zabıta Daire Başkanı Sadık Tuğluer, yerine getirdikleri görevin zorluklarına dikkat çekti.

Zile Belediyesi Zabıta ekipleri Ramazan ayı dolayısıyla fırın ve ramazan pidesi yapan imalathanelerde denetimlerine hız verdi.

Fırınların üretim yaparken işçilerin bone, eldi-ven takması tırnak ve el temizliğine dikkat edil-mesi konularda bilgilendirildiklerini ifade eden Belediye Zabıta Müdürü Metin Günfer; ‘‘De-netimlerimizin amacı, vatandaşların sağlıklı güvenli ve tüketici haklarına uygun hizmet al-malarının sağlamaktır. Gıda işletmelerinde tes-pit edilen olumsuzluklar konusunda işletmeler uyarıldı. Mevzuata uymayan işlemler hakkında yasal işlemler yapıldı’’ şeklinde açıklama yaptı.

Zile’de Ramazan Denetimleri

Tokat Zile Belediyesi Zabıta ekip-leri Ramazan ayı dolayısıyla fı-rınlarda denetimlerini sıklaştırdı.

Merkez Seyhan İlçesi Müze Kavşağı’nda 80

yaşındaki dilencinin halkın dini duygularını istismar ettiği ve vatan-daşları rahatsız etmesi üzerine artan şikayetle-ri değerlendiren Zabıta ekipleri, dilenciyi Adana Büyükşehir Belediyesi Zabıta’ya getirdi. Za-bıta aracına bindirildi-ği sırada ‘‘Parayı alın, ben gidiyorum’’ diyerek uzaklaşmaya çalışan yaş-lı dilenciye, Kabahatlar Kanunu’na muhalefetten

83 lira ceza kesildi. Dilenci olmadığını

belirterek, üzerinden çı-kan paranın geri veril-mesini isteyen yaşlının, çarşı merkezinde özel-likle kadınlardan ”has-tayım, tedavi olacağım, il dışına gideceğim” gibi mazeretlerle para iste-diği görgü tanıklarının ifadeleriyle tespit edildi. Zabıta ekipleri, tutanak-la el konulan 4 bin 495 TL’nin yapılacak işlem-lerin ardından hayır ku-rumlarına verileceğini bildirdi.

Adana’da dilencinin üzerinden 4 bin 495 TL çıktıAdana Seyhan’da dilenirken yakalanan yaşlı bir dilencinin üzerinden 4 bin 495 TL çıktı. 80 yaşındaki dilencinin üzerinden çıkan yüklü para, hayır kurumlarına dağıtıldı.

Kırşehir Belediye Zabıtası kontrolleri sıklaştırdıGenel temizlik ve fiyat listelerini

kontrol ederek, toplamda 44 lokan-tayı denetleyen Zabıta ekipleri,

12 lokantayı Ramazan ayında kapalı olması nedeniyle denetleyemedi. Lo-kantalardan 30 tanesinde herhangi bir olumsuzluğa rastlamayan Kırşehir Belediyesi Zabıta ekipleri, iki iş ye-rine tertip ve düzenden dolayı ihtar-name verdi. Lokantaların yanı sıra 18 fırını da denetleyen Zabıta ekipleri, 16 adet fırında herhangi bir soruna rastlamazken iki fırına fiyat listesi, tertip ve düzenden dolayı ihtarname verdi.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Kır-şehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci;

“Ramazan ayı süresince Kırşehir Be-lediyesi Zabıta ekiplerimiz lokanta ve

fırınların denetimlerine devam etti. Belediye olarak Zabıta Müdürlüğü ekiplerimiz Ramazan ayı öncesi ve Ramazan süresince denetimleri sık-laştırarak, tüm hijyen kurallarının eksiksiz uygulanması ve çalışan-ların sağlık kontrollerinin düzenli yapılması gibi hayati kuralların ta-kibini yaptı. Bu tür denetimlerimiz sürekli olarak gerçekleşmekte, hal-kın sağlığını ön planda tutmak için ekiplerimiz gece gündüz kontrolle-rine devam etmektedir” dedi.

Zabıta ekipleri, Ulus Yeni Hal Kara-kol Amirliği denetimlerinde etiket kontrolü yaparken, ürünlerin tazeliği,

son kullanma tarihi, genel temizlik, yangın tüpleri, vergi levhası, çalışanların sağlık karnesi, teftiş defteri gibi her konu gözden geçirdi. Zabıta ekipleri; gereksiz işgali-ye yapılmaması, etiket takılması, meyve sebzelerin taze olması ve genel temizlik yönünde uyarıda bulunurken, ürünlerinin açıkta satılmaması, iş önlüğü ve eldiven kullanılması yönüne de dikkat edilmesini istedi. Denetimler sonucu eksiklikleri görü-len esnafa, uyarılarda bulunulurken, dene-timlerin süreceği, eksikliklerin bir an önce giderilmesi hatırlatıldı.

Denetimlerin Ramazan ayında daha da artırıldığını belirten Büyükşehir Belediyesi

Zabıta Daire Başkanı Mehmet Ercan, va-tandaşların sağlıklı ve hijyenik ortam or-tamlarda alışveriş yapabilmeleri için çaba gösterdiklerini söyledi.

Ulus Yeni Hal’in periyodik olarak her gün denetlendiğini anlatan Mehmet Ercan, Ramazan ayında vatandaşların yoğun uğ-rak yeri olan tarihi Ulus Yeni Hal’de etiket-lerde oynama olmaması, vatandaşlara sağ-lıksız meyve sebze satılmaması, genel te-mizlik kurallarına uygunluğun sağlanması amacıyla denetimlerin arttırıldığını belirtti.

Başkentli tüketicilerin ekonomik olma-sı nedeniyle tercih ettiği Ulus Yeni Hal’de denetimlerin süreceğini belirten Mehmet Ercan, “Vatandaşların daha sağlıklı ve gü-venli alışveriş yapmalarına olanak sağlıyo-ruz” dedi.

Ulus Hali’nde A’dan Z’ye Kontrol

Adana Zabıta Daire Başkanı Tarık Ön-cel eşliğinde denetim yapan Zabıta ekipleri, iş yerlerinde eksik gördükle-

ri hususlarda uyarılarda bulundu. Bir iş ye-rinin imalathanesinde şeker ve tatlı üretilen makinelerin üzerinin naylon ile örtülmesinin sakıncalı olacağı konusunda uyarı yapıldı.

Aynı zamanda şeker üretimi sırasında du-varlarda leke oluştuğu bunun için duvarların komple fayans olması gerektiği de belirtildi. Başkan Tarık Öncel, Ramazan Bayramı’nda vatandaşın sağlıklı tatlı ve şeker tüketmesi için denetim yaptıklarını bu denetimlerini bayrama kadar devam edeceğini söyledi.

Bayram öncesi Zabıta denetimleriAdana Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı, Ramazan Bayramı öncesi halkın daha sağlıklı şeker ve tatlı tüketmesi için denetimlerini arttırdı.

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde, her akşam ezan ile birlikte halka iftar vaktini haber veren ‘Ramazan Topu’ Ereğli Belediye-

si Zabıta Müdürlüğü ekiplerince ateşleniyor. Topu patlatan ekipler, iftarı kamyonetin arka-sında getirdikleri pide ve zeytinle açıyor.

Ramazan ayında, geleneksel hale ge-len iftar vaktini haber veren Ramazan topu, Ereğli’de her akşam Göztepe Mevkii’nden atılıyor. Akşam ezanının okunmasıyla birlik-te atılan topla ezan sesini duyamayan vatan-daşlara iftar saatinin geldiği haber veriliyor. Ereğli Belediyesi Zabıta ekipleri, atılan Ra-mazan topu için Göztepe Mevkii’ne iftardan 15 dakika önce çıkarak hazırlıklarını tamam-lıyor. Toprağa gömülen ve ateşlendikten 5 saniye sonra 80 metre yükseklikte patlayan

ses bombasının patlamasının ardından, zabıta ekipleri kamyonetlerinin kasasında hazırla-dıkları iftarlıklarla oruçlarını açıyor.

Zabıtanın Ramazan Topu Nöbeti

• TOKAT

•ADANA

•KIRŞEHİR•ZONGULDAK

•ANKARA

• İZMİR

•ADANA

Page 8: ZABITA GAZETESİ AĞUSTOS 2012

15AĞUSTOS 2012BASINDAN www.zabita.com [email protected]

Çırpıcı Mh. Prof. Dr. Turan Güneş Cd. No: 113 /A Zeytinburnu / iSTANBUL

Tel: (0212) 637 51 81 Fax: (0212) 637 51 82 www.zabita.com

İSTANBUL BELEDİYEZABITA VAKFI

İKTİSADİ İŞLETMESİİktisadi İşletme bünyesinde Zabıta Yönetmeliği’neuygun olarak hazırlanankılık - kıyafet, rütbe, arma, apolet, kimlik & tanıtım kartları,araç tanıtım yazıları ve amblemlerihizmetinizde

Zabıta’yadairher şey...

İtfaiye, Güvenlik ve İşçi Personel içintüm kıyafetler bulunur

Konak Belediyesi, özelikle sabahın erken saatlerinden itibaren ses cihazları ile gü-rültü yapan kişilerin şikâyet edilebilmesi

için özel bir telefon hattı da kurdu.İzmir Konak Belediyesi Zabıta ekiple-

rine artan şikâyetler üzerine harekete geçen Zabıta ekipleri, gerçekleştirdikleri ani bas-kınlar ile çok sayıda ses cihazı ve megafona el koydu. Kabahatler Kanunu’na göre cezai işlem uygulanan seyyar satıcılar, megafon kullanmayacakları konusunda söz verdi. Konak Belediyesi’nin her zaman yanlarında olduğunu bir kez daha hissettiklerini anlatan vatandaşlar,

Zabıta ekiplerinin duyarlı çalışması nedeniyle huzur bulduklarını ifade ettiler. Gürültü kirli-liğine karşı sıkı bir mücadele sürdürdüklerini vurgulayan Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, yerel yönetimlerin sorumluluklarını ye-rine getirirken halkın huzurunu ön planda tut-tuklarını söyledi.

Gürültü kirliliği için özel hat kurulduBelediye Başkanı Tarlan, gürültüden rahat-

sız olan vatandaşların 484 15 10 numaralı te-lefonu arayarak, gürültü kirliliği konusundaki şikayetlerini aktarabileceklerini ifade etti.

Konak’ta gürültü kirliliğine geçit yokSon günlerde gürültü kirliliği ile yoğunlaşan şikâyetleri değerlendiren İzmir Konak Belediyesi Zabıta ekipleri, sabahın erken saatlerinde başlayan sıkı bir denetim gerçekleştirdi.

Körfez Belediyesi Zabıta Müdürü Cumali Gün-doğdu gözetiminde yapılan denetimlerde; iş-yerlerinde görevli personelin sağlık muayene

kartı, etiket ve fiyat tarifesi, yangın söndürme tüp-leri, tüp satış izin belgeleri, ekmek gramajı, çalışma ruhsatları, temizlik, iş yerinin fiziksel hijyenik şart-ları gibi konular değerlendirilerek olumsuzluk tespit edilen işyeri sahiplerine tutanak ve ihtar düzenlendi.

Denetimlerle ilgili olarak açıklama yapan Kör-fez Belediyesi Zabıta Müdürü Cumali Gündoğdu; “Denetimlerin Ramazan ayı süresince artarak de-vam ettiğini ve Körfez Belediye Başkanı Yunus Pehlivan’ın da ilçe genelinde bulunan tüm işyerle-rinin tertip ve düzenleri konusunda hassas olduğu-nu söyledi. ‘‘Biz hem denetim yapıyoruz, hem de esnafımıza bu konuda rehberlik ediyoruz. İşletme-lerimizin birçoğu, gerekli uyarılar yapıldıktan sonra eksikliklerini gideriyor. Amacımız esnafımıza ceza yazmak ve herhangi bir işletmeyi kapatmak değil. Esnafımızdan beklediğimiz işyerlerinin temiz ve tertipli olmasıdır. Halkın sağlığı bizim için her şey-den önemlidir’’ diyen Gündoğdu, halkın sağlığını olumsuz yönde etkileyebilecek iş yerlerinin faaliyet göstermesine izin verilmeyeceğini belirtti.

Körfez Zabıtası’ndan Sıkı Denetim

Kocaeli Körfez Belediyesi Zabıta ekip-leri, başta fırınlar ve kasaplar olmak üzere ilçede faaliyet gösteren tüm iş-yerlerinde denetimlerde bulundu.

14 AĞUSTOS 2012 GÜNCELwww.zabita.com [email protected]

• İZMİR

•KOCAELİ

Page 9: ZABITA GAZETESİ AĞUSTOS 2012