Top Banner
YSTÄVÄKIRJE Varsinais-Suomen Ev.lut. Kansanlähetys 3/2013 "Ja kaikille metsäeläimille ja kaikille taivaan linnuille ja kaikille, jotka maassa matelevat ja joissa on elävä henki, minä annan kaikkinaiset viheriät ruohot ravinnoksi." Ja tapahtui niin. Ja Jumala katsoi kaikkea, mitä Hän tehnyt oli, ja katso, se oli sangen hyvää. 1. Moos. 1:30-31
14

Yst%c3%a4v%c3%a4kirje%203 2013

Mar 31, 2016

Download

Documents

http://varsinais-suomi.sekl.fi/sites/default/files/Yst%C3%A4v%C3%A4kirje%203.2013.pdf
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Yst%c3%a4v%c3%a4kirje%203 2013

YSTÄVÄKIRJEVarsinais-Suomen Ev.lut. Kansanlähetys 3/2013

"Ja kaikille metsäeläimille ja kaikille taivaan linnuille ja kaikille, jotka maassa matelevat ja joissa on elävä henki, minä annan kaikkinaiset

viheriät ruohot ravinnoksi." Ja tapahtui niin. Ja Jumala katsoi kaikkea, mitä Hän tehnyt oli, ja katso, se oli sangen hyvää. 1. Moos. 1:30-31

Page 2: Yst%c3%a4v%c3%a4kirje%203 2013

2

Pääkirjoitus

SUURESSA MUKANA!"Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Menkää siis ja tehkää kaikki kansat mi-nun opetuslapsikseni: kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa. Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti." Matt. 28:18-20

Hyvin usein olen itse kiinnittänyt huomiota tuossa tutussa lähetyskäskyssä vain keskimmäiseen kol-mannekseen. Siinä puhutaan meidän osuudestamme Jumalan pelastussuunnitelmassa. Jos

tuossa toimeksiannossa ei olisi ensimmäistä ja jälkimmäistä kolmannesta, tehtävä tuntuisi muserta-valta ja mahdottomalta. Varmasti yksi jos toinenkin olisi laittanut ”hanskat tiskiin” hyvin nopeasti.

Antaessaan lähetyskäskyn Jeesus tiesi sen olevan valtava urakka ja haaste ope-tuslapsilleen. Siksi hän halusi painottaa omaa osuuttaan sekä alussa että lopussa. Tämän ymmärtäminen on hyvin tärkeää myös meille. Se avaa toivottomuuden keskelle toivon ja tekee mahdottomasta tehtävästä mahdollisen. Lähetyksen Herra, Jeesus, muistuttaa meitä siitä, että valta kuuluu viimekädessä Hänelle.

Niin läheteillä kuin lähettäjilläkin voi monesti tulla yksinäinen ja orpo olo. Siksi Jeesus haluaa muistuttaa lopussa, ettei hän jätä omiaan koskaan eikä missään tilanteessa yksin. Antaes-saan toimeksiantoa Hän ei jätä meitä oman onnemme nojaan, vaan lupaa olla itse siinä kanssamme mukana.

”Menkää siis…”, Jeesus aloittaa kehotusosan. Jeesus muistuttaa, että koska Hänellä on kaikki valta, niin sen vuoksi menkää. Meidän ei siksi tarvitse jäädä voivottelemaan omia mahdollisuuksiamme, vaan saamme nostaa kat-seemme Jeesukseen ja Hänen mahdollisuuksiinsa. Koska Hänellä on kaikki valta taivaassa ja maan päällä, niin Hänen mahdollisuutensa ovat rajattomat. Eikö tämä rohkaise ja anna uutta intoa, kun saamme olla itseämme suuremmassa mukana?

Kysyt ehkä, miten voisit olla mukana? Toiset on kutsuttu lähtijöiksi ja toiset lähettäjiksi. Kumman-kin rooli on yhtä tärkeä. Erityisesti uudet lähettimme, kuten Anna Vähäkangas, tarvitsevat lisää lähettäjiä. Lue hänen haastattelunsa ja tule mukaan lähettäjäksi. Rukouksin ja uhrein sinäkin voit olla mukana tärkeänä lenkkinä maailman suurimmassa pelastusoperaatiossa. Kysymys ei ole vain ihmisten ajallisesta hyvinvoinnista, vaan ennen kaikkea heidän iankaik-kisesta kohtalostaan.

sinusta kiittäen ja siunatenAri Malmi, piirijohtaja

Page 3: Yst%c3%a4v%c3%a4kirje%203 2013

3

HAASTATTELUSSA:ANNA vähäKANGASKuka olet? Mistä olet kotoisin?

Olen Anna Vähäkangas, 40-vuotias kielenkääntäjä ja kielitieteilijä. Olen alunperin Tervakoskelta, Etelä-Hämeestä, mutta asunut pitkään myös Turussa, jonne muutin aikoinaan opiskelun takia. Nyt asun Ryttylässä, lähellä lapsuudenkotiani, ja opiskelen Kansanlähetys-opiston lähetyslinjalla.

Miten sait tutustua Jeesukseen?

Olen uskovasta kodista, joten uskonasiat ja seura-kunta ovat olleet tuttuja lapsesta lähtien. Uskosta tuli henkilökohtaista lukioaikana. Sitä ennen yritin pitää Jeesuksen sopivalla etäisyydellä, ettei hän pääsisi sot-kemaan elämääni liikaa, mutta sitten erästä saarnaa kuunnellessani ymmärsin, että hänellä onkin oikeasti hyvä tahto minua kohtaan, ja hän haluaa antaa syntini anteeksi. Vaikka senkin jälkeen on ollut ylä- ja alamäkiä, on turvallista tietää, että elämäni on minua suuremmissa käsissä ja Jeesuksen armo ja anteeksian-tamus riittää joka päivälle.

Miten sait lähetyskutsun?

Kuulin lähetystyöstä jo pienestä pitäen, sillä vanhem-pani tukivat seurakuntamme nimikkolähettiä, joka oli raamatunkäännöstyössä Papua-Uudessa-Guineassa. Iltarukouksessa muistimme aina Liisaa ja hänen työtoveriaan. Olin koulussa hyvä kielissä ja lukiossa tuli mieleeni, että voisin jollain tavalla hyödyntää kielitaitoani Jumalan valtakunnan työssä. Silloin en vielä ajatellut lähtemistä lähetystyöhön, vaan se ajatus kypsyi vähitellen opiskeluaikana. Valmistumisen jälkeen hankin tarvittavaa työkokemusta ja kävin Jerusalemin Raamattukodilla tutustumassa raamatunkääntäjien kouluttamiseen. Israelista palattuani kysyin, minne Jumala haluaisi minun seuraavaksi suuntaavan, ja koin, että oli tullut aika hakeutua lähetystyöhön. Lähe-tyksen esikoulutuskurssi Hopen ja muutaman muun kurssin kautta olen päätynyt tähän pisteeseen.

Mitä lähetyskurssi on sinulle antanut?

Kurssi on ollut todella monipuolinen ja mielekäs. Olemme opiskelleet Raamattua, tutustuneet luterilai-seen uskoomme, pohtineet lähetystyöhön ja kulttuurei-hin liittyviä kysymyksiä, harjoitelleet erilaisia käytännön taitoja ja kuulleet kertomuksia lähetyskentiltä. Monet opettajista ovat itse entisiä tai nykyisiä lähettejä, joten heidän kokemuksistaan olen saanut oppia paljon. Tie-tenkin monissa asioissa todellinen oppiminen tapahtuu vasta kentällä käytännön kautta, mutta on hyvä kuulla niistä jotain jo nyt. Kun kurssilla on muita samassa elämäntilanteessa olevia opiskelijoita, voimme myös jakaa keskenämme lähtöön liittyviä iloja ja suruja.

Millä mielellä olet valmistautumassa lähtöön?

Toisaalta jännityksellä, toisaalta innoissani. Vielä on monia asioita, joiden pitää järjestyä, jotta pääsen lähtemään. Kentällä tulee varmasti vastaan paljon uutta ja outoa, vaikeaakin, ja totta kai on haikeaa jättää taakseen tuttu ja turvallinen kotimaa ja rakkaat ihmiset. Kun katson itseäni, ihmettelen, miten tällainen muka kelpaa lähetystyöhön. Toisaalta minua innostaa mahdollisuus päästä palvelemaan raamatunkäännös-työtä omilla lahjoillani ja on lohdullista muistaa, että lähetys on loppujen lopuksi Jumalan työtä. En siis ole lähdössä yksin omassa voimassani ja viisaudessani tekemään omaa juttuani, vaan Jumala on luvannut olla kanssani, johdattaa ja varustaa. Samalla tavalla hän on tietenkin niidenkin kanssa, jotka palvelevat häntä täällä koti-Suomessa. Missään emme pärjää ilman häntä.

Page 4: Yst%c3%a4v%c3%a4kirje%203 2013

4

Lähettien terveiset

Kevätterveiset Helsingistä!

Työni on jatkunut 1. Mooseksen kirjan parissa. Kiitosaiheena on se, että ersämordvan Tamara-

kääntäjämme on innostunut työstään. Hänet on kutsuttu 24- 25.8. Oulun hiippakunnan lähetystapahtumaan kertomaan äidinkielisestä raamatunkäännöstyöstä. Joko minä tai työtoverini Mirjam on hänen tulkkinaan siellä. Samalla hän jää työskentelemään Suomeen noin viikoksi. Kiitos rukouksista hänen matkansa puolesta. Hän on myös aloittanut kääntää 4. Mooseksen kirjaa.

Myös Tatjana-kääntäjämme sai uuden innon ja lupautui jatkamaan Raamatun tekstien kääntämistä. Luvassa ovat nyt mm. Saarnaaja, Laulujen laulu ja 1. Kuningasten kirja. Hänen kotikylänsä ersäläiset tutut olivat kannustaneet häntä ja sanoneet hänelle, miten tär-keää työtä hän tekee. He olivat kehuneet jo näkemäänsä Psalmien käännöstä ja pyytäneet mahdollisimman pian nähtäväksi valmistunutta Sananlaskujen käännöstä. RKI:ssä mietitään nyt, milloin voisimme lähiaikoina pai-nattaa valmiit kirjat Ruut, Joona ja Sananlaskut.

Mokšamordvan työsaralla kiitosaiheena on, että äidinkielinen Sana innostaa. Siitä merkkinä on se, että mokšan käännöstyöryhmään on tullut auttamaan

Mordvan luterilaisen mokša-serurakunnan yksi aktiivi-simmista nuorista, n. 23 v Olga. Hän teki yliopistolla äidinkieltään opiskellessaan lopputyönään Raamatun termejä käsittelevän tutkimuksen. Hän on jo vuosien ajan seurakunnassakin juurtunut sanaan, jonka tuntee hyvin. Näyttäisi siltä, että Jumala on avaamassa hänelle nyt oven raamatunkäännöstyöhön. Kiitos rukouk-sista nuoren Olgan puolesta! Hän oli kesällä 2010 mokšanuorten mukana Suomessa. Hän on ollut Sarans-kissa nyt avustamassa kokopäiväisesti jo kaksi kuukautta uutta mokšatyöryhmämme jäsentä Satu Cottrellia UT:n viimeisten kirjeiden tarkistuksessa. Satu itse vasta opis-kelee mokšaa. Kiitosaiheena on myös se, että pitkällä sairaslomalla ollut mokšan tarkistajamme Linnea on palannut toukokuun alusta virkistyneenä työhön.

Omalla kohdallani mahdollinen syksyn työmatka Mordvaan on vielä auki. Kiitosaiheena on se, että minulle järjestyi nyt kesälomallani 27.6.- 23.7. matka Israeliin. Opiskelemme kaksi viikkoa nykyhepreaa kib-butzilla keskellä Negevin autiomaata ja teemme joitakin retkiä. Opiskelun jälkeen olen vielä noin viikon Jerusale-missa. Kiitos rukouksistanne!

siunausta! Terveisin Riitta

RIITTA PYYKÖN TERvEISET

Page 5: Yst%c3%a4v%c3%a4kirje%203 2013

Tämän lausahduksen saimme taas kokea todeksi kun Alastaron talkooporukka oli toukokuun alussa kunnos-

tamassa Tihkovitsan leirikeskuksen kappelirakennusta.Koko leirikeskus on Jumalan ihme. Koko kaksikym-

menvuotisen olemassaolonsa aikana on luotettu Jumalan johdatukseen. Leirikeskuksella ei ole omaa vuosibudjettia, vaan joka vuosi on toimittava johdatuksen varassa. Kaikki nämä vuodet Tihkovitsa on antanut lepoa ja Raamatun opetusta lastenkodin lapsille, perheille ja ikäihmisille. Monet suomalaiset ryhmät ovat saaneet siellä vaatimat-toman yösijan Venäjän matkalla. Koko kesä on täynnä toimintaa. Varsinkin Siiverskajan lastenkodin lapset odottavat innolla pääsyä leirille. Leirejä on heille ympäri vuoden ja niistä vastaavat lahtelaiset ystävät yhdessä kolppanalaisten kanssa. Meidän perheelle Tihkovitsa on erittäin rakas, olemmehan olleet sen toiminnassa mukana koko leirikeskuksen olemassaolon ajan. Ihmeellinen joh-datus on ollut tuo alastarolaisten talkoolaisten porukka,

joka jo kymmenen vuotta on käynyt siellä ”kätten töin” julistamassa kristittynä elämistä.

Minä kiertelen edelleen Länsi-Inkeriä vähän laajemmin. Inkeriläiset, suomea puhuvat mummot ovat nyt vähäinen joukko. On tärkeää käydä heitä tervehtimässä ja viettä-mässä Jumalan kansan juhlaa heidän kotonaan. Olin edellisen kerran siellä ennen pääsiäistä ja kävimme esi-koislestadiolaisten saarnaajien kanssa ystävämme Kertun luona. Hän oli sairas ja tuskainen oman heikkoutensa vuoksi. Voi sitä juhlaa, kun yhdessä lauloimme ja miehet julistivat synnit anteeksi Jeesuksen nimessä ja sovintove-ressä. Kerttu kertoi saaneensa pääsiäisen ilon. Pian käyn-timme jälkeen Kerttu pääsi taivaan iloon.

Volosovon ja Kolppanan kirkossa toimivat taas pyhä-koulut ja nuorempia perheitä näkyy kirkossa. Luterilaiseen kirkkoon ei ole suurta ryntäystä, mutta hiljaista kasvua ja elämää on nähtävissä. Rukousaihe on meille, että muis-taisimme paikallisia työntekijöitä ja vapaaehtoisia. Heillä on raskas ja suuri vastuu pienellä palkalla. Toivottavasti sydämessämme on sija Inkerin kirkolle.

terveisin Helvi ja Veikko

hELvI JA vEIKKO KLEMETIN TERvEISET

JORMA LAINEEN TERvEISETTerveiset Kazanista!

Kazanin kirkon rakentamista koskeva iso kysymys on, voiko rakentamista jatkaa toiseen vaiheeseen, joka

käsittää varsinaisen kirkkosalin rakentamisen. Sakari Pinola (eläkkeellä oleva Suomen Lähetysseuran johtaja) on Kazanin kirkkohankkeen keräyspäällikkö ja hän joutuu vastaamaan rahasta ja siitä, antaako rahoitus mahdollisuuden aloittaa kirkon toisen vaiheen rakentamisen tämän vuoden syyskuussa suunnitelman mukaisesti. Toinen vaihtoehto on, että joudumme lopettamaan työt ensimmäisen vaiheen valmistuttua tämän vuoden elokuussa. Totesimme yhdessä, että Kazanin kirkon rakentaminen on Jumalan käsissä ja että me voimme luottaa Häneen. Jumala vie aloittamansa työn päätökseen. Ajoimme Kazanista noin 100 km:n päässä sijaitsevaan marilaiskylään, jossa olimme vieraina. Matkallamme meillä oli oppaana Sergei, joka on myös itse marilainen ja tuntee hyvin Marinmaan, joka sijaitsee Tatarstanin länsipuolella. Marinmaan lähemmäs 700 000 asukkaasta lähes puolet on ortodokseja. Marilaisten ortodoksisuudessa on kuitenkin säilynyt runsaasti perinteitä ja tapoja heidän vanhasta luonnon uskonnostaan. Osa marilaisista on edelleen oman marilaisen uskontonsa tunnustajia. Lisäksi maassa on pieni muslimivähemmistö, joka koostuu lähinnä tataareista.

terveisin, jorma

Ystäväpiirissämme on lentävä lause: ”Vähä vähäl-tä, sanoi Soitun Arvo kun Tihkovitsaa rakennetaan.

Länsi-Inkerin kuulumisia 23.5.

Rukousaiheet:

Kazanin kirkkohankeen rahoituksen ja Sakari Pinolan työn sekä Marinmaan ihmisten puolesta.

Page 6: Yst%c3%a4v%c3%a4kirje%203 2013

6

hEINOSTEN TERvEISET

Lähettien terveiset

Presidentin vaalit Keniassa ovat nyt takanapäin ja elämä asettunut normaalimpiin uomiin.

Meillä huollossa kuitenkin eletään tilapäisluonteista aikaa kun pääme-kaanikkomme Henry päätti palveluksensa MAF:ssa ja siirtyi Kenian

ilmailuviranomaisen leipiin. Hänen varamiehensä John hoitaa päämekaanikon tehtäviä väliaikaisesti. Hannu on ollut todella iloinen Hermannin paluusta.

Koulutus ja työkokemus kotimaassa Sveitsissä on antanut Hermannille paljon uusia eväitä MAF:n työhön. Hän on ollut aktiivisti mukana uusien laitteiden asen-nustöiden suunnittelussa ja koko MAF Kenian huoltotoiminnan hoitamisessa.

Alex on yrittänyt saada radiomekaanikon lupakirjansa kattamaan myös lentokoneiden autopilotit ja suorittanut viranomaiselle kirjal-lisen ja suullisen kokeen. Rukoillaan, että Kenian ilmailmailuviranomainen myöntää Alexille oikeuden allekirjoittaa autopilottijärjestelmiin tehdyt työt. Kenialainen Purity, joka työskentelee MAF:n lentokoneiden papereiden kimpussa synnytti huhtikuun puolessa välissä pienen pojan. Rukoillaan, että tämä pieni mies saa jatkaa hyvin alkanutta kasvua ja niin vahvistua. Logistiikassa työskentelevällä toisella Puritylla ja laatuosastolla työskentelevällä Faithillä laskettu aika lähestyy myös. Rukoillaan heille terveyttä erityisesti nyt odotusaikana.

siunaavin terveisin,Heinoset Hannu, Päivi ja Samuel

LEhTISTEN TERvEISET

Kiitosaiheita:

vaalit Keniassa sujuivat rauhallisesti •

Hermann takaisin Keniassa •

Päivi on jälleen terve•

Rukousaiheita:

johdatusta Henrylle uusissa tehtävissä •

johdatusta Alexille lupakirjakokeisiin •

terveyttä Puritylle ja Faithille odotusaikana•

johdatusta Samuelin matematiikan •kokeisiin

johdatusta Lydialle opiskeluasiassa•

Kiitosaiheet:

Kausilomamme Suomessa•

Lasten viihtyminen Suomessa•

Ystävät ja sukulaiset•

Terveys•

Hyvä kotiseurakunta Lahdessa•

Rukousaiheet:

Työlupien uusiminen•

Kodin löytyminen•

Kotiopettajan löytyminen Noahille •3 luokka) ja Mateolle (1 luokka)

Sopeutuminen Etiopiaan•

Viisautta työhön •

Lasten hyvinvointi•

Työmme Jimmassa pitäisi jatkua ns. entiseen malliin kummilapsiprojektissa sekä HIV-projektissa. Lisäksi tulemme tekemään jonkin verran myös seurakuntatyötä Jimman uuden synodin alaisuudessa.

Näin lähdön kynnyksellä meillä on siis moni asia avoinna ja täytyy myöntää, että omien tunteidemme kanssa olemme saa-neet käydä läpi erilaisia skaaloja. Vaikeinta on elää tilanteessa, jossa varmaa on vain lähtöpäivä ja kellonaika. Sen jälkeen

kaikki muu näyttää olevan hämärän peitossa. Vaikka lähtemisemme saattaa kuulostaa hieman yksinkertaisen ihmisen touhulta, uskomme Jumalan johdattavan meitä tässäkin asiassa ja samalla hän varmaan haluaa koetella meidän uskoamme ja sitoutumistamme Häneen ja Hänen kutsuunsa.

toivotamme teille kaikille oikein siunattua kesää. olkoon jumala teidän kanssanne!

Mika, Tania, Noah, Mateo, Natanael, Naomi ja Eden

Page 7: Yst%c3%a4v%c3%a4kirje%203 2013

7

Kummilapsiohjelmamme kaipasi Bongan kaupungissa luokkatilaa ja saimme Kokkolasta Markku Sarkkisen rakennustöihin

vapaaehtoistyöntekijänä. Markku viipyi Bongassa, kaukana muista ulkolaisista, yhteensä pari kuukautta ja sai siinä ajassa rakennustyöt tehtyä. Etiopialaisille työmiehille teurastettiin lammas ja pidettiin hienot rakennuksen valmistumisjuhlat. Olemme tosi kiitollisia Markun avusta!

Minut valittiin Addis Abeban kansainvälisen Mekane Yesus seura-kunnan councilin, eli kirkkoneuvoston puheenjohtajaksi (täkäläisittäin kirkkoneuvoston presidentti!) johon aika lailla epäröiden suhtauduin, koska puheenjohtajan nuijaa pitää heiluttaa englanniksi. Avuksi on ollut amerikkalainen pastori ja kanadalainen sihteeri. Tällä hetkellä

suurin haaste on löytää seurakunnalle pastori, vaikkapa vain 3 kk kerrallaan. Jos tiedätte jonkun sopivan innokkaan englannin kielen taitoisen ehdokkaan, vihjaiskaa!

Sateiset terveiset Etiopiasta. Luonto vihertää ja on kaunista. Isännät kyntävät härkävalja-kolla peltojaan. Kevät on tullut tännekin!

TERvEISET KESKI-AASIASTATerveiset sinne Pohjolaan täältä “Pohjoisesta kaupungista”, Valkoisen moskeijan kadulta.

Nukuimme viime yönä ekaa kertaa omassa uudessa kodissamme! Vain yksi tuuletin oli tarpeen. Ulkona on päivisin noin +35 C, mutta yöllä viilenee lähelle kahtakymmentä

astetta. Oli ihana päästä taas omaan sänkyyn! Muuttotavaramme olivat saapuneet tänne noin viikko sitten juuri oikeaan aikaan eli päivä sen jälkeen kun talomme remontti oli valmistunut.

Olemme nyt neljättä päivää laittaneet huushollia asuttavaan kuntoon, purkaneet muuttolaatikoita, koonneet huonekaluja ja ostaneet uusia tavaroita Länteen jätettyjen tilalle. Talomme on tosi kiva ja uskomme, että siitä tulee meille viihtyisä koti. Kaikesta tästä olemme kovasti kiitollisia. Olemme samalla alkaneet vähitellen perehtyä myös töihimme. Palaamme 24.5. pääkaupunkiin johtoryhmän kokouksiin, joten vilskettä riittää.

kiitos kaikille teille varsinais-suomessa, jotka monin tavoin rohkaisitte meitä siellä käydessämme. ja kiitos kun muistatte meitä ja tätä maata rukouksissanne!

Keski-Aasian lähetit

Jimman asunnotSaimme kuulla yllättäen, että lähettiemme asuntojen vuokra-nantaja kale hiwot -kirkko irtisanoi vuokrasopimuksemme. He tarvitsevat asuntoja omille yhteistyökumppaneilleen. Syksyllä tarvitsemme siis asunnot Lehtisille, heidän lastensa opettajalle, sekä Heinoloille. Lisäksi yhdessä asunnossa vuokralla olleet saksalaiset Mekane Yesus kirkon työntekijät tarvitsevat myös asunnon. Jimmaan etsimme siis myös opettajaa Lehtisten lap-sille. Vihjeitä ja ilmoittautumisia otamme kiitollisuudella vastaan.

UM-tarkastusViimeisin suurempi tapahtuma oli Suomen ulkoministeriön kansalaisyksikön ylitarkastajan Petri Hautaniemen vierailu

”koulutuksen, perheen tulotason ja ympäristön kehittämispro-jektissa” Limun alueella. Kävimme tutustumassa neljään eri kasteluviljelyalueeseen, yhteen valmistuneeseen kouluun, sekä risiiniöljynpuristamoon. Lisäksi vieraamme tutustui Jimmassa lähetyksemme HIV/AIDS projektiin. Olemme aloittaneet yhteistyön uuden, Jimmassa sijaitsevan Shenen Gibe-sairaalan kanssa nuttuprojektin tiimoilta. Sairaala sijaitsee erittäin köyhällä alueella, ylilääkärinä on Leena Heinolan entinen kerho-tyttö, tohtori Ayantu Tafesse. Koko viime talvi Suomessa on kerätty nuttuja Tuuriin, Hanna Saarenpään nuttuvarastoon. Ensi kesänä ne pitäisi saada lähetetyksi tänne Etiopiaan.

TUPPURAISTEN TERvEISET

Rukoilettehan rahoituksen, virallisten papereiden ja tullauksen puolesta. Pirkko ja Aki

Page 8: Yst%c3%a4v%c3%a4kirje%203 2013

8

���������

Myllymäentie 22Pe 21.6. klo 17.15 Rukoushetki klo 18.00 Ahtaalla, mutta emme umpikujassa, Matti Vuolanne Tarjoilua!klo 19.30 AattojuhlaMatti Vuolanne, Leila Myllyoja, Esa Mäkinen, Matti Nieminen ja Ilontipat

La 22.6.klo 17.15 Rukoushetki klo 18.00 Neuvottomat, mutta emme toivottomat, Matti Vuolanne Tarjoilua!klo 19.30 Valon juhlaMatti Vuolanne, Ulla Kukkanen, Ari Malmi

Valoa elämään Juhannusjuhlat 21. – 23.6.2013

Martin kirkkoSu 23.6. klo 10 saarna Matti Vuolanne, lit. Liisa Kuusela

Vuorikoti, Vuorikatu 8klo 17.15 Rukoushetkiklo 18.00 Aarre saviastioissa, Matti Vuolanne klo 19.15 Matti Vuolanne, Ari Malmi

Tervetuloa!

Page 9: Yst%c3%a4v%c3%a4kirje%203 2013

99

leikkinurkka

klo 18-19 ohjelmaalasten

kanava

Henrikin kirkossa 25.–29.8.2013 Peltolantie 2 (Bussit 9, 11, 12 ja 61)

Mukana Henrikinseurakunnan työntekijöitä.

2013La 24.8.klo 16 Kirjat Henrikin kirkolleklo 18 Sielunhoitokoulutus Ruususalissa, Raija Majanen

Su 25.8.klo 10 Messu, saarnaa Aarre Kuukauppi, liturgina Heidi Jokinen. Kirkkokahvit.klo 12 Inkerin kirkko tänään! Aarre Kuukauppiklo 16.30 Jumalan koukku, Ilkka Puhakka klo 18 Seurakunnan kasvun salaisuus, Aarre Kuukauppiklo 19.15 Mahdollisuus muutokseen -ilta: Marjo Sjöroos, Ilkka Puhakka, Kirsi Huoponen ja Päivi Lautamäki

Ma 26.8.klo 10 Rukouksen lähteellä Nuppu-huoneessaklo 16.30 Mitä näet? Ilkka Puhakkaklo 18 Taivaan mitta, Ilkka Puhakkaklo 19.15 Mahdollisuus muutokseen -ilta: Rita & Hannu Ilola, Ilkka Puhakka ja Heikki Mäntylä

Ti 27.8.klo 10 Rukouksen lähteellä Nuppu-huoneessaklo 16.30 Masennuksen monet kasvot, Petri Välimäkiklo 18 Masennuksesta voi toipua, Petri Välimäkiklo 19.15 Mahdollisuus muutokseen -ilta: Sakari Orava, Ilkka Puhakka, Heidi Jokinen, koulukuoro Ari Hynysen johdolla ja Sohva-lauluryhmä

Ke 28.8.klo 10 Rukouksen lähteellä Nuppu-huoneessaklo 16.30 Syyllisyydestä vapautuminen, Petri Välimäki klo 18 Haavoittuneen itsetunnon eheytyminen, Petri Välimäki klo 19.15 Mahdollisuus muutokseen -ilta: Janne Pohja, Ilpo Salo, Petri Välimäki ja Heikki Mäntylä

To 29.8.klo 10 Rukoushetki Nuppu-huoneessaklo 16.30 Hän muutti kaiken! Eero Junkkaala klo 18 Kaikki ei muuttunutkaan! Eero Junkkaalaklo 19.15 Mahdollisuus muutokseen -ilta: Laura Kalaja, Juhana Markkula, Eero Junkkaala ja Toni Pätsi

VäLIAJOILLA LäHETySKAHVILA

Henrikinseurakunta

Page 10: Yst%c3%a4v%c3%a4kirje%203 2013

Maakunnassa taPahtuu

4.8. klo 10 KarinainenJumalanpalvelus+lähetystilaisuus, Juhani Harjunpää

5.8. klo 13-15 SaloKesäkahvio Kaffemukissa, mukana Rauniot

18.9. klo 18.30 Salon srk-taloUsko Arjessa -ilta; vieraana Daniel Nummela

22.9. klo 10 KuusjokiJumalanpalvelus+lähetystilaisuus

22.9. klo 10 Naantalin kko Jumalanpalvelus+lähetystilaisuus. Sakari Leppänen ja Joki-Erkkilät

29.9. klo 10 Perniön kkoJumalanpalvelus+lähetystilaisuus

LOIMAAN KUULUMISIA

Keski-Aasian nimikkolähettimme olivat lomansa aikana kaksi kertaa Loimaalla. Toinen tilaisuus oli puuhanaisemme Helvi Sirosen kotona. Loimaalla on pieni solu, ”usko tai älä”, joka on Alfa-ryhmän jatkoa. Ryhmän vetäjänä toimii Marjaana

Reuhkala. Kysyntää on ollut enemmän kuin olemme voineet järjestää. Olemmekin sopineet, että syksyn toimintaan lisätään ainakin toinen ryhmä. Viisi Ryttylän opiskelijaa oli huhtikuussa viikon ajan meillä Loimaalla. He pitivät kouluilla tunteja, olivat nuorten illassa ja seurakunnan työntekijäkokouksessa. Olemme erittäin kiitollisia heidän vierailustaan.

Vuorikoti on suljettu heinäkuussa 8. – 19.7.2013

Iloista kesää!

Nyt jos koskaan kannattaa tilata Uusi Tie -lehti! Uusien kestotilaajien kesken arvotaan Israelin matka yhdelle henkilölle. Tilaushinta on ainoastaan 55 euroa/vuosi, tai 2 x 27,50 euroa (norm. 99,60 euroa/v). Lehti ilmestyy viikottain. Kampanja on voimassa 31.12.2013 asti. Matka arvotaan 2.1.2014. Lehtien tilaukset voi ilmoittaa Vuorikodin toimistoon p. 02-2519540 tai [email protected].

Page 11: Yst%c3%a4v%c3%a4kirje%203 2013

11

TYÖN TIIMOILTA

Keväällä meillä oli 3 risteilyä uudella Viking Grace laivalla. Osallistujia oli yhteensä yli 300. Uusi laiva sai monien suusta ihastusta osakseen. Eniten mieltä läm-mitti kuitenkin se, että ohjelma sai koskettaa ja puhutella monia. Osallistujien joukossa oli niin vanhoja tuttuja aiemmilta risteilyiltä ja muusta toiminnastamme, kuin myös uusia tuttavuuksia. Syksyllä on tulossa risteilyjä sekä Siljalla että Vikingillä. Katso erilli-set mainokset tästä kirjeestä.

Mahdollisuus muu-tokseen kirjakurii-ritehtäviä saimme hoitaaksemme 60. Lisäksi monet ystä-vät olivat kuriireina omien seurakuntiensa kautta. Kirjan saa-neissa on ollut monia kiinnostuneita ja niitä-kin, jotka ovat olleet valmiit antamaan jo elämänsä Jeesukselle. Rukoillaan, että Pyhä Henki saisi edel-leen tehdä työtään kiinnostuneiden parissa. Missiotoimisto aivan Turun ydinkeskustassa jatkaa edelleen toimintaa ja meillä Kansanlä-hetyksellä on joka toinen keskiviikko kahvitus- ja päivystysvuoro siellä. Paikka on osoittautunut

erinomaiseksi paikaksi tavoittaa ihmisiä. Tule rohkeasti mukaan sinnekin!

Turku-aktio on tänä vuonna Mahdolli-suus muutokseen teemalla. Joka ilta on mukana myös mission todistuspuheenvuoron antaneita. Teemaa käsitellään monesta näkö-kulmasta myös päivittäin Raamattu-opetuk-sissa. Iltoihin on hyvä kustua myös mukaan kirjan saaneita ja muitakin kiinnostuneita. Ohjelmia on saatavissa erikseen Vuorikodilta ja myös Henrikin kirkolla niitä on jaossa. Muis-tathan tapahtumaa rukouksissa!

Haluatko liittyä sähköpostirinkiimme? Siinä jaamme pikaisia rukousaiheita ja tiedo-tusasioita. Postikulujen säästämiseksi lähetti-kirjeemme, kuten myös ystäväkirjeemme on mahdollista saada sähköisinä versioina, ovat jo vaihtaneetkin kirjeen sähköiseen muotoon. Jos haluat tehdä sen niin ilmoita meille asiasta sähköpostilla: [email protected].

Kesällä lähetyksemme tulokäyrässä on monesti ollut notko. Kulut ovat kuitenkin koko vuoden samalla tasolla ja siksi toivomme ruko-usta myös taloutemme puolesta. Siksi haluamme jättää taloutemme kesän osalta erityiseksi rukous-aiheeksi.

olavi syväntö

varajuutalaiset-yhtye.

sivun kuvat helatorstain israel-risteilyltä.

Olethan muistanut maksaa v. 2013 jäsenmaksusi? Yhdistyksemme jäsenmaksu on 25e/vuosi paitsi opiskelijoilta, eläkeläisiltä ja työttömiltä 12,50e/v. Jäsenenä saat 10 % alennuksen ostoksistasi kirjapöydältämme. Vii-tenumero jäsenmaksua varten on 62307.

Page 12: Yst%c3%a4v%c3%a4kirje%203 2013

12

Pvm Teema Puhuja Säestys/musiikki Juonto

30.6. Kesäillan keidashetki Eero Kaumi, Janne Pohja Lauri Karttunen Esa Mäkinen

7.7. Kesäillan keidashetki Matti Jarvansalo Helena & Markku Fager Esa Mäkinen

14.7. Kesäillan keidashetkiHannu, Päivi ja Sakari Heinonen

Teuvo Aittokallio Veikko Klemetti

21.7. Kesäillan keidashetki Ismo Seivästö Teuvo Aittokallio Matti & Sinikka Ala-Uotila

28.7. Kesäillan keidashetki Juho Sankamo Jussi Kanervo Esa Mäkinen

4.8. Kesäillan keidashetkiJuhani Harjunpää, Jorma & Astrid Laine

Reino Mäkilä Esa Mäkinen

11.8. Kesäillan keidashetki Joel NorrvikTiia Viinikka ja Marja-Terttu Lampimäki

Ari Malmi

18.8. Kesäillan keidashetki Mikko Paavola Charlotte Palmu Ari Malmi

25.8. Turku-aktio Ks. erillinen ohjelma

1.9. Lähde-ilta Juho Sankamo Helena & Markku Fager Esa Mäkinen

8.9. Lähde-ilta Osmo Leikasto Jussi Kanervo Veikko Klemetti

15.9. Lähde-ilta Liisa PuraTiia Viinikka ja Marja-Terttu Lampimäki

Ari Malmi

22.9. Lähde-ilta Leppäset Esa Mäkinen

29.9. Lähde-ilta Eero Kaumi Charlotte Palmu Ari Malmi

Lähde-illat Vuorikodissa, Vuorikatu 8, sunnuntaisin klo 18

Rukousaamu joka perjantai klo 8–9 . Tervetuloa kaikki mukaan!

Vuorikodissa kokoontuvat piirit seuraavasti:Aamurukous – joka perjantai klo 8-9, alkaen 2.8. /Ari MalmiMiesten Raamattupiiri – joka maanantai klo 18, alkaen 2.9. /Aarne NummelaNaisten Raamattupiiri – parittomat viikot keskiviikko klo 16.30, alkaen 14.8. /Airi JääsköNaisten ilosanomapiiri – parittomat viikot keskiviikko klo 19, alkaen 11.9. /Tuula EklundSolu – parilliset viikot keskiviikko klo 18 alkaen 4.9. /Helvi Kaitaniemi

Valoa elämään -juhannusjuhlat 21. – 23.6.2013 Katso erillinen ilmoitus tässä lehdessä!

Siivoustalkoot Vuorikodilla 23.-24.7. Tervetuloa auttamaan!

Ilosanoma Jeesuksesta -telttapäivät Lauste, os. Itäkaari 30.7. – 2.8.2013 ja Runosmäki, Signalistinkadun ja Varusmestarintien risteys 20. – 23.8.2013

tuLevaa toiMintaa

ToIMINTaa TUrUssa

Page 13: Yst%c3%a4v%c3%a4kirje%203 2013

13

ALFA-KURSSI 17.9.2013 KLO 18 ALKAENllmoittautumiset Esa Mäkiselle: [email protected], p. 050-378 5165.

Mikä Alfakurssi on?Alfakurssi käsittelee kristinuskon perusasioita. Sen aikana käydään leppoisassa ilmapiirissä läpi

kristinuskon keskeiset asiat luentoja kuunnellen ja pienryhmissä keskustellen. Alfassa on tilaa ajatella, kysellä, epäillä, etsiä ja toivottavasti myös löytää.

Kurssi on ilmainen ja kokoontumisia on tiistai-iltaisin 10 viikon ajan + viikonloppu tapahtuma.

Retki Kansanlähetyspäiville Kankaanpäähän 6.7. Lähtö Vuorikodilta klo 06.00 ja paluu saman päivän illalla klo 24.00. Reitti: Turku-Mynämäki-Rauma-Pori-Kankaanpää. Hinta 30eur/hlö. Ilmoittautumiset Vuorikodille 02-2519540 tai [email protected].

risteiLYt

Matkalla paranemiseen -risteily Siljan Baltic Princess laivalla pe 27.9. klo 20.15 – la 28.9. klo 19.15Mukana Salme Blomster, Asko Matikka ja tiimi sekä Päivi Lautamäki musiikissa.

Parisuhderisteily Viking Grace -laivalla la 19.10. klo 21 – su 20.10. klo 19.50Mukana mm. Helka & Markku Silventoinen ja Hanna Ranssi-Matikainen.

Usko ja tiede -risteily Viking Grace laivalla la 2.11. klo 21 – su 3.11. klo 19.50Mukana mm. Leif Nummela, Matti Leisola, Lennart Saari, Tapio Puolimatka ja Vesa Ollilainen.

Hinnat / hlö: B-4 h 89e, B-2h 109e, A- 4h 99e, A-2h 119e, Deluxe luokan 2h 149e (sis. erikoisaamiaisen) hinnat sis. ohjelman, hyttipaikan, iltapalan, meriaamiaisen, päivällisen ja varausmaksun. Lisämaksusta: Bussikuljetukset satamaan, Vaasa 42e, Kankaanpää 32e, Pori/Rauma 22e, Jyväskylä 32e, Tampere 22e

Ilmoittaudu netissä: www.matkapojat.fi/risteily/teemaristeilyt/kl-risteilyt tai sähköpostilla: [email protected]. Ohjelmaan osallistuminen edellyttää matkan varaamista Matkapoikien kautta p. 010-2323200 (puhelinvaraukset 10e, netissä 0e)

Page 14: Yst%c3%a4v%c3%a4kirje%203 2013

14

Ilmoittautumiset ja tiedustelut: p. 019 77920, www.kansanlahetys.fi

rYttYLässä taPahtuu

RukouskalenteRi Kiitosaiheita: •Keväänristeilyt•Mahdollisuusmuutokseenmissio

Rukousaiheita: •Lähetyksemmetalouserityisestikesällä•Turku-aktio

•AnnaVähäkankaankannatusrenkaanmuodostuminen

Elokuu

27.-30.8. raamatun punainen lanka Leif Nummela ja Vesa Ollilainen (huom! Poikkeuksellisesti neljän päivän periodi)

Syyskuu

2.-4.9. raamatun arvovalta ma: Kaanonin syntyminen ja rajat, Marko Turunen ti: Raamatun arvovalta kirkon historiassa, Niilo Räsänen ke: Raamatun itseilmoitus, Matti Väisänen

9.-11.9. kristillisen uskon puolustamisen alkeet ma: Johdanto apologetiikkaan, Ilkka Rytilahti ti: Jumalatodisteet ja taustaoletusten merkitys (epistemologia), Pasi Turunen ke: Pahuuden ongelma, Jarkko Haapanen

9.-11.9. työkaluja markkinoimiseen Radio-ohjelman teko ja tekniikka

16.-18.9. 1. Mooseksen kirja (luvut 1-19) Jarkko Haapanen

16.-18.9. raamatun tulkinta ma: Hyvän Raamatun tulkinnan periaatteita, Daniel Nummela ti: Raamatun virheettömyys, Leif Nummela ke: Raamatun oletetut ristiriidat, Leif Nummela

23.-25.9. 1. korinttilaiskirje, Marko Turunen

30.9.-2.10. raamatun ulkopuoliset tekstit ma: Kuolleen meren kirjakääröt, Jouni Anttila ti: Vanhan testamentin apokryfit, Jarkko Haapanen ke: Gnostilaiset kirjoitukset, Vesa Ollilainen

30.9.-2.10. armolahjat, Kai Niemelä

Aineisto seuraavaan Ystäväkirjeeseen22.8.2013 mennessä.