Top Banner
Teema Logistiikka ja päästöjen vähentäminen Yritys & ympäristö 1 2011 Ympäristöyritysten Liitto ry & Stellatum Oy Mika Jyrkönen, Valio Jakeluauto testaa bioetanolia
16

Yritys & Teema ympäristö päästöjen vähentäminen · 2011. 3. 28. · Logistiikka ja päästöjen vähentäminen ... lehden välissä. Julkaisija Stellatum Oy, Purotie 1 B, 00380

Jan 26, 2021

Download

Documents

dariahiddleston
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
  • TeemaLogistiikka ja

    päästöjenvähentäminen

    Yritys &   ympäristö

    1 ■    2011

    Ympäristöyritysten Liitto ry & Stellatum Oy

    Mika Jyrkönen, Valio

    Jakeluauto testaa bioetanolia

  • Yritys & ympäristö 1 ■          20112

    1l   2008

    Yritys &   ympäristö

    Yritys ja ympäristö -liitettä julkaistaan Ympäristöyritysten Liitto ry:n ja Stellatum Oy:n yhteistyönä. Se ilmestyy neljä kertaa vuodessa Ympäristö-lehden välissä.

    JulkaisijaStellatum Oy, Purotie 1 B, 00380 Helsinki, www.stellatum.fi

    Vastaava toimittajaKatri Penttinen, toimitusjohtaja, Ympäristöyritysten Liitto rypuh. 09 1728 4339, [email protected]

    ToimitusPia Vilenius, Ympäristöyritysten Liitto rypuh. 09 1728 4338, [email protected]

    Heikki Nenonenpuh. 040 560 6729, [email protected]

    TaittoAnnu Pörhönen/Stellatum Oy

    PainopaikkaHämeen Kirjapaino Oy

    ISSN 1797-6650

    Kannen kuva: Jyrki VesaKansikuvassa Valion suunnittelupäällikkö Mika Jyrkönen ja uusi etano-lidieseliä käyttävä jakeluauto.

    Mika Jyrkönen, ValioUUsi biopolttoaine kokeilUUn raskaassa liikenteessäValio on mukana transeco-projektissa, johon liittyen Valio otti helmikuussa käyttöön reD95-etanolidieseliä käyttävän jakelu-auton. se on ensimmäinen laatuaan suomessa.

    8-9MaailMalta

    10–11Mikko Mustakallio, axel GroupJäteastiat reaaliaikaiseen seUrantaankeravalainen axel Group logistic systems oy on tuomassa suomen markkinoille älykkään seurantajärjestelmän.

    12–14satu räsänen, elinkeinoelämän keskusliittoie-DirektiiVi lUpaa Vain Vähän MUUtoksia ie-direktiivi (industrial emissions Directive) on saamassa lain voiman suomessa kahden vuoden kuluessa.

    15YMpäristöhUoltoalan nYkYtila Ja kehitYsnäkYMät tUtkittiin kolMatta kertaa

    TÄSSÄ NUMEROSSA:

    4–8

  • Yritys & ympäristö 1 ■                   2011 3

    EU etsii vihreitä työpaikkoja – entä Suomi?

    katri penttinen, päätoimittaja

    PÄÄKIRJOITUS

    komissiolla on useita aloitteita vihreiden työpaikkojen luomi-seksi. tammikuussa komissio julkaisi vihreän kirjan julkisten

    hankintojen politiikan uudistamisesta. helmikuussa komissio järjesti sidosryh-mille workshopin, jossa pohdittiin kei-noja synnyttää jätelainsäädännöllä vih-reitä työpaikkoja.

    hankintoja koskevaa vihreää kirjaa voi kommentoida komissiolle. Yksi tar-kasteltava kysymys on, miten julkisia hankintoja voidaan strategisesti käyttää vastaamaan uusiin haasteisiin. komissi-on mielestä julkisyhteisöt voivat tukea merkittävällä tavalla eurooppa 2020 –ta-voitteiden saavuttamista käyttämällä os-tovoimaansa sellaisten tavaroiden ja pal-velujen hankkimiseen, joihin liittyy suu-rempi yhteiskunnallinen arvo, koska ne edistävät innovointia, säästävät ympäris-töä ja torjuvat ilmastonmuutosta sekä vähentävät energiankulutusta ja paran-tavat työllisyyttä.

    eU odottaa, että julkisyhteisöjen ta-holta tuleva laaja kysyntä vihreämmistä, vähähiilisistä, innovatiivisemmista ja yh-teiskunnallisesti vastuullisemmista tava-roista ja palveluista muovaisi tuotanto- ja kulutussuuntauksia. eU siis haluaa viher-tyä, ja julkisyhteisöjen tulisi olla viherty-misen veturi. Vaikka hankintojen tavoit-teet voivat konsultaatiossa vielä muut-tua, suunta on selvä. Merkkejä tästä tu-lee useilta eri suunnilta.

    päätöksenteon kriteereinä ei jatkossa voi enää olla pelkästään edullisin hinta,

    vaan muitakin arvoja tulee ottaa huomi-oon. edelleen on vaikea vertailla eri tuot-teiden ympäristöystävällisyyttä, mutta si-tä ei voi jatkuvasti käyttää verukkeena. kyllä menetelmät löytyvät, jos halua on.

    Vaaleissa on oiva paikka näyttää tu-levaa suuntaa. Vaikka taloustilanne on keskustelussa pinnalla ja suuri huolenai-he, vaaleissa ei saa unohtaa sitä, miten turvaamme puhtaan veden, ilman ja ym-päristön vielä lastenlapsillemmekin. nyt tarvitaan todellista integraatiota – ta-louskasvu ja ympäristön hyvinvointi pi-tää kyetä yhdistämään.

    tulevassa hallitusohjelmassa ympäris-töteknologian kehittäminen ja käyttöön-otto tulee olla keskeisellä sijalla. siihen voidaan vaikuttaa lainsäädännöllä ja ta-loudellisilla ohjauskeinoilla. Ympäristöys-tävällisillä toimintatavoilla voidaan luoda tuhansia työpaikkoja ja uutta liiketoimin-taa eri puolille suomea.

  • HAASTAT TELU

    Yritys & ympäristö 1 ■          20114

  • Yritys & ympäristö 1 ■                   2011 5

    Raskas liikenne kokeilee bioetanolia Kotimainen jäte kuorma-autojen polttoaineeksi uudella tavalla

    TEKSTI: HEIKKI NENONENKUVAT: JyRKI VESA

    Valio on helmikuussa ottanut käyttöön reD95-etanolidiese-liä käyttävän jakeluauton.

    Vaikka kysymyksessä on dieselauto, sen polttoaineena on etano-li. Moottori on scanian valmistama.

    – st1 tekee dieselmoottoriin sopivaa bioetanolia, jonka nimi on reD95. kysy-myksessä on ensimmäinen tällä konsep-tilla toimiva jakeluauto suomessa, suun-nittelupäällikkö Mika Jyrkönen Valiol-ta kertoo.

    Valio on mukana transeco-projektis-sa, jossa tutkitaan tieliikenteen energi-ansäästöä ja uusiutuvaa energiaa.

    Jyrkönen sanoo, että Valio on hake-nut jakeluliikenteeseen mahdollisimman ympäristöystävällistä lähitulevaisuuden ratkaisua. etanolikonsepti osoittautui olevan valmis testattavaksi käytännössä.

    ratkaisu on Jyrkösen mukaan kahdel-la tavalla ympäristöystävällinen.

    – st1 tekee kotimaisista jätteistä polt-toainetta, jolloin fossiilisten päästöjen vähenemä on noin 90 prosenttia. Myös moottorin hiukkaspäästöt ovat normaa-lia dieseliä pienemmät.

    Vain yksi tankkauspiste Suomessa auton on ostanut Valio, joka on vuok-rannut sen edelleen VV-kuljetus oy:lle. auton jakelualueeseen kuuluvat Van-taan alueen koulut ja päiväkodit.

    tankkauspiste sijaitsee Valion pää-konttorin pihalla pitäjänmäellä. Vastaa-vaa polttoainetta ei ole vielä saatavilla muualla.

    polttoneste perustuu st1-yhtiön val-mistamaan kotimaiseen jätepohjaiseen etanoliin.

    kokeilun aikana selviävät esimerkik-si mahdolliset kylmäkäynnistysongelmat.

    – Meitä totta kai kiinnostaa se, ovat-ko tällaiset autot oikeasti ympäristöystä-vällisiä. Ympäristövaikutuksista on ylei-sesti paljon ristiriitaisia mielipiteitä, ja haluammekin hankkeen aikana selvittää koko konseptin todelliset ympäristövai-kutukset.

    – lähtökohta tuntuu tosin aika var-malta, koska taustalla on runsaasti tes-tejä.

    toinen kiinnostuksen kohde ovat to-delliset kustannukset.

    – autossa on tiheämpi huoltoväli, ja se on myös hankintahinnaltaan hivenen kalliimpi. kun etanolissa on vähemmän energiaa kuin perinteisessä dieselissä,

    polttoaineen kulutus on selvästi dieseliä suurempi, jopa kaksinkertainen.

    – toisaalta kun kulutus on suurempi,

    verotus ei hirveästi kannusta käyttämään biopolttoaineita. nyt se on kallista käyt-tää. Mutta jos verotus muuttuu niin kuin on kaavailtu, niin se vaikuttaa edullises-ti kustannuksiin.

    Myös yleiset käyttökokemukset ovat kiinnostavia.

    Kolmen vuoden tutkimusjaksotutkimusjakso on kolmen vuoden mit-tainen. auto käy tänä aikana monta ker-taa Vtt:llä tutkittavana.

    – sitä ”ajetaan” siellä koepenkissä sa-manlaisissa olosuhteissa kuin meillä ja-kelutehtävissä.

    Valion jakeluauton kuljettaja Raine Vartiainen esittelee uutta tipatonta tankkaus-järjestelmää. Etanolidieseliä ei pääse valumaan luontoon. Oranssi kaapeli menee polttoainetankin anturiin.

  • Yritys & ympäristö 1 ■          20116

    HAASTAT TELU

    ”On mielenkiintoinen ajatus, että olisimme polttoainehuollossa osittain omavaraisia.”Suunnittelupäällikkö Mika Jyrkönen, Valio

    – tietoa kerätään suoraan kentältä mobiilijärjestelmien avulla, ja tätä tietoa Vtt käyttää hyväksi testeissään.

    Jyrkönen sanoo, että reD95-kalus-ton määrää voidaan lisätä jo ennen kol-men vuoden määräaikaa, jotta saadaan enemmän tutkimustuloksia. Myös mah-dollisia muita konsepteja voidaan ottaa tutkittavaksi.

    Myös sivuvirrat energiaksipohdinnassa on myös se, että Valion tuotannosta sivuun meneviä ihmisravin-noksi kelpaamattomia tuotteita hyödyn-nettäisiin etanolin tuotannossa. Myös asiakkailta tulee tuotepalautuksia, jois-ta voisi tehdä etanolia.

    – nyt nämä menevät rehun tuotan-toon, eivät siis hukkaan, Jyrkönen pai-nottaa.

    – olisi mielenkiintoinen ajatus, et-tä olisimme polttoainehuollossa osittain omavaraisia. hintakaan ei silloin heilah-

    telisi maailmanmarkkinoiden tahtiin.

    SITA Finland: Kiinnostava vaihtoehtokehityspäällikkö Tiila Korhonen sita Finland oy:stä sanoo, että kokeilupro-jektia varten heille on tulossa alkukesäs-tä yksi reD95-etanolidieseliä käyttävä pakkaava jäteauto.

    se sijoitetaan pääkaupunkiseudulle, koska tankkauspisteitäkin on tällä het-kellä vain yksi, Valion pihalla.

    – auto tulee normaaliin kaupalliseen ajoon. Yrityksiltä kerätään mm. pakat-tua biojätettä ja energiajaetta, korho-nen kertoo.

    korhonen sanoo, että jos kokeilupro-jektista saadaan hyvät kokemukset, voi-

    daan reD95-etanolidieseliä käyttäviä au-toja hankkia enemmänkin.

    – Jos tulokset ovat positiivisia, niin näitä autoja mietitään yhtenä vaihtoeh-tona, koska päästöjä on pienennettävä.

    – sitalla panostetaan konkreettisiin ympäristötoimenpiteisiin, ja tämä on yksi viime aikojen parhaista esimerkeistä sii-tä, miten käytännössä voidaan vähentää ympäristökuormitusta ja pienentää hiili-jalanjälkeä myös kuljetusten osalta, kor-honen sanoo.

    sitalla on käytössään lähes 250 ras-kasta ajoneuvoa.

    Scan-Auto: Ruotsin tekniikkaa Suomeen ja muualletuotepäällikkö Mika Jukkara oy scan-auto ab:stä sanoo, että suomessa käy-tettävä etanolimoottori perustuu tek-niikaltaan scanian vastaavankokoiseen 8,9 litran 5-sylinteriseen dieselmootto-riin, joka on sovitettu toimimaan etano-lilla sekä suuremmalla puristussuhteel-la (28:1).

    kyseessä on siis dieselperiaatteella toimiva etanolimoottori, jonka sisäiset osat ja polttoaineputkistot ovat etanoli-käyttöön suunniteltuja. Moottori täyttää voimassa olevaa euro 5 -pakokaasunor-miakin tiukemman eeV-normin (enhan-ced environmentally friendly Vehicle) vaatimukset.

    Ruotsissa jo vuodesta 1989ruotsia voi pitää asiassa edelläkävijä-maana: ruotsissa scanian valmistamia etanolimoottoreita on käytetty vuodes-ta 1989 alkaen.

    – ruotsissa etanolidieseliä käyttäviä linja-autoja on noin 500–600 kappalet-

    ta. koko maailmassa on noin 800 etano-limoottorilla varustettua kuorma- ja lin-ja-autoa, Jukkara sanoo.

    – nyt meillä on – kiitos st1:n – mah-dollisuus saada kotimaastakin jätepoh-jaista bioetanolia. aikaisemmin käytölle oli esteenä se, että täällä ei ollut polt-toainetta eikä tankkausmahdollisuutta.

    Maailmalle mahdollisuuksien mukaan Jukkara sanoo, että scanian etanoli-moottoreita toimitetaan maailmalle mahdollisuuksien mukaan.

    – etanolimoottoreita voidaan ottaa käyttöön niissä maissa, joissa on tarjolla moottoriin sopivaa etanolia ja tankkaus-

    Suunnittelupäällikkö Mika Jyrkönen Valiolta sanoo, että uuden RED95-kaluston määrää voidaan lisätä jo ennen projektin kolmen vuoden määräaikaa, jotta saa-daan enemmän tutkimustuloksia.

  • Yritys & ympäristö 1 ■                   2011 7

    verkosto. asia on maailmalla aivan alus-sa. kaikkialla ei polttoainetta ole saata-villa, eikä infrastruktuuria etanolia varten ole olemassa.

    Jukkara kertoo, että ruotsin koke-mukset ovat varsin hyviä.

    – edut tulevat erityisesti päästöpuo-lelta. hiilidioksiditase on parempi (suo-messa noin 90 %) ja hiukkaspäästöt ovat noin 70 % pienemmät. sen takia näitä autoja käytetään paljon tukhol-man alueella.

    – kuljettajan kannalta ajamisessa ei ole eroa. Jos verrataan maakaasumoot-toriin, niin tekniikka on edullisempaa, ja tankkausjärjestelmät ovat huomattavasti helpompia ja edullisempia järjestää kuin kaasulla.

    etanolidieselissä ei ole yhtä paljon energiaa yksikköä kohden kuin fossiili-sessa dieselpolttoaineessa.

    – käytännössä autot kuluttavat noin 1,6 – 1,7 kertaa enemmän kuin vastaa-vat autot samanlaisella dieselmoottoril-la, koska etanolin energiasisältö on pie-nempi. tämä tulisi ottaa verotuksessa huomioon.

    – Veroratkaisut joko edesauttavat tai jarruttavat näiden ratkaisujen etenemis-tä. Vaihtoehtoisiin polttoaineisiin siirryt-täessä kustannukset huollon ja käytön osalta yleensä nousevat hieman, Jukka-ra sanoo.

    VTT: Jatkoa jo tehdylle tutkimukselletutkimusprofessori nils-olof nylund Vtt:ltä kertoo, että Vtt on ollut muka-na monessa uuden energiateknologian kokeiluhankkeessa. reD95-bioetanolia käyttävät dieselautot ovat johdonmu-kainen jatko jo tehdylle tutkimustyölle.

    Osa TransEco-kokonaisuuttaRED95-etanolidieselhanke on St1:n, VTT:n, Scanian, Lassila & Tikanojan, SITA Finlan-din, Helsingin seudun liikenteen, Helsingin Seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän ja Valion kolmivuotinen yhteisprojekti. Se liittyy TransEco-tutkimuskokonaisuuteen, jonka tavoitteena on tieliikenteen energiankäytön tehostaminen ja uusiutuvan energi-an käyttöönoton lisääminen. TransEco kestää viisi vuotta, 2009–2013.

    SITA Finland saa RED95-etanolidieseliä käyttävän pakkaavan jäteauton alkukesästä. Se kulkee näissä väreissä. Taustalla SITAn naapurissa Vantaalla sijaitseva St 1:n etanoli-asema.

    – olemme katsoneet raskaita kaasu-autoja ja uudentyyppistä biodieseliä. nyt tutkimme etanolin käyttöä raskaiden au-tojen polttoaineena, nylund sanoo.

    – ensimmäiset alustavat mittaukset, joita laboratoriossa tehtiin bussilla ja kuorma-autolla, antoivat sen verran hy-viä tuloksia, että päätimme lähteä hank-keeseen mukaan.

    nylund toteaa, että Vtt:n tehtävänä on seurata autojen toimintaa ja päästö-jä monin tavoin.

    – tulemme tekemään laboratoriossa pakokaasu- ja polttoaineenkulutusmitta-uksia kokeen alkaessa ja sitten vuoden

  • Yritys & ympäristö 1 ■          20118

    välein. selvitämme myös sen, miten au-tot pysyvät kunnossa ja miten ne pidem-män päälle toimivat.

    Bioetanoli vaatii oman moottorinnylund painottaa sitä, että bioetanoli vaatii dieselkäytössä sille varta vasten ra-kennetun moottorin. etanoli vaatii myös hieman lisäainetta, jotta se syttyy diesel-

    moottorissa. Moottorin puristussuhde on normaalia dieseliä isompi.

    – reD95-polttoainetta ei voi laittaa olemassa oleviin autoihin. biodiesel (var-sinkin kehittyneemmät versiot) käy sen sijaan olemassa olevaan kalustoon ilman muutoksia.

    – Uskon, että jatkossa tarvitaan mo-lempia vaihtoehtoja.

    nylundin mukaan reD95:n valtti on se, että suomessa käytetty etanoli on tuotettu jätteestä. Myös hiukkaspäästöt vähenevät rajusti.

    – taajamissa hiukkaset ovat yksi pa-himmista ilmanlaadun ongelmista, ny-lund painottaa.

    Valion jakeluauton säiliöitä. Vasemman puoleisessa tankissa on bioetanolia ja lieriön muotoisessa nestemäistä hiilidioksidia. Nestemäinen hiilidioksidi on otettu talteen teollisuuden hukkaprosessista. Sillä jäähdytetään kuormakori, jolloin perintei-nen dieselkäyttöinen kylmäkone on voitu poistaa.

    MAAILMALTA

    HAASTAT TELU

    Jätelain kokonaisuudistus hyväksyttiin eduskunnan ensimmäi-sessä täysistuntokäsittelyssä 8.3.2011. Ympäristövaliokun-ta teki hallituksen esitykseen mm. perustuslain vaatimuksista johtuvia muutoksia. Myös jätteenkuljetusjärjestelmiä koskevia pykäliä muutettiin. Uusi laki on tarkoitus tulla voimaan vuo-den kuluttua sen vahvistamisesta eli keväällä 2012.

    kaikessa toiminnassa on mahdollisuuksien mukaan nouda-tettava ns. jätehuollon etusijajärjestystä. sitovana velvoitteena se koskee toiminnanharjoittajia, joiden tuotannossa syntyy jä-tettä tai jotka keräävät tai käsittelevät jätettä ammatti- tai lai-

    tosmaisesti, sekä tuottajavastuutahoja. etusijajärjestyksessä tu-lee saavuttaa kokonaisuutena arvioiden terveyden- ja ympäris-tönsuojelun kannalta paras tulos.

    käsittelyn yhteydessä eduskunta oli erityisen huolestunut jätteenpolton kohtuuttomasta lisääntymisestä. siksi edellyte-tään, että hallitus säätää asetuksilla riittävän kunnianhimoi-set yhdyskuntajätteen, biojätteen, tuottajavastuujätteen, ra-kennus- ja purkujätteen sekä mahdollisuuksien mukaan muun jätteen kierrätystavoitteet, seuraa tavoitteiden toteutumista ja kiristää tavoitteita ottaen huomioon teknologisen kehityksen.

    Uusi jätelaki voimaan 2012

  • Yritys & ympäristö 1 ■                   2011 9

    MAAILMALTA

    Euroopan ympäristöpalkinnot yrityksille -kilpailu jälleen 2011

    Joka toinen vuosi järjestettävä euroopan ympäristöpalkinnot yrityksille -kilpailu (european business awards for the environ-ment) järjestetään jälleen kesällä 2011.

    Vuodesta 1987 järjestetyssä kilpailussa haetaan yrityksiä, jotka ovat edelläkävijöitä ympäristöystävällisissä toiminnoissa, tuotteissa ja prosesseissa. kilpailu nostaa esille yrityksiä, joiden liiketoiminnat tukevat kestävän kehityksen periaatteita.

    kilpailu eU:n ympäristöpalkinnoista on kaksivaiheinen. kai-kissa eU:n jäsenmaissa ja eU:hun liittymässä olevissa maissa järjestetään ensin maakohtaiset kilpailut, joiden parhaat eh-dotukset palkitaan kansallisesti. sen jälkeen kukin maa lähet-tää parhaat ehdotukset kansainväliseen kilpailuun, jonka pää-järjestäjä on euroopan komission Ympäristöosasto.

    suomen osakilpailun kansallisena koordinaattorina toimii Ympäristöyritysten liitto. kilpailuehdotusten arvioinnin suo-rittaa raati, jossa on edustajat useista keskeisistä organisaa-tioista.

    Kilpailuaika on 1.8.-30.9.2011. Voittajat julkistetaan mar-raskuussa 2011.

    kilpailusarjoja on neljä. ne liittyvät ympäristöalan johta- miseen, uusiin ympäristöalan tuotteisiin ja prosesseihin sekä kansainväliseen ympäristöalan yhteistyöhön.

    kilpailuun voivat osallistua kaikki suomalaiset yritykset. kus-sakin sarjassa palkitaan kolme ehdotusta.

    lisätietoja osoitteista: www.ymparistoyritykset.fi/ebae ja www.ebae.eu. (komission sivut).

    Sivutuoteasetuksen kaupan eläinperäisiä jätteitä koskevat muutokset voimaan

    kaupan entisiä eläinperäisiä elintarvikkeita koskevat sivutuo-teasetuksen muutokset tulivat voimaan 4.3.2011. samalla ku-mottiin kaikki suomessa aiemmin annetut siirtymäsäännökset ja aiemmat asetukset.

    sivutuoteasetuksessa asetetaan vaatimuksia kaupan eläin-peräisten jätteiden käsittelylle. asetus koskee eläimistä saa-tuja raakoja ja kypsennettyjä elintarvikkeita, jotka poistetaan myynnistä esim. päiväysten ylittyessä tai kylmäketjun katket-tua. Vaatimuksia ei sovelleta leipomotuotteisiin.

    eläinperäisten elintarvikkeiden jätehuoltoa koskevat mää-räykset koskevat kauppoja, joissa jätteeksi luokiteltavia eläin-peräisiä elintarvikkeita syntyy viikossa yli 50 kg. Vaatimuk-set eivät koske eräitä lapin, kainuun ja pohjois-pohjanmaan alueen kuntia.

    Tekesin rahoitussivut on uusittu

    tekes on uusinut rahoitussivunsa aiempaa helppokäyttöisem-miksi. asiakas ohjataan suorempaan tiedon lähteille, ja aikai-sempia päällekkäisyyksiä on poistettu. Uutta ovat esimerkik-si asiakassegmenttien nimet. Uudet otsikot ovat pk-yritykset, suuret yritykset, tutkimusorganisaatiot ja julkisten palvelujen tarjoajat. sivut löytyvät osoitteesta www.tekes.fi

    Biohajoavien jätteiden end of waste -kriteerien laadinta alkaa keväällä 

    biologisesti käsitellyn biohajoavan jätteen end-of-waste -kri-teerien valmistelu alkaa keväällä 2011. lopputavoitteena on päätös laatukompostin ym. eoW-kriteereiksi.

    työ alkaa euroopan komission Joint reseach Centerissä (JrC) ja jatkuu komitologiamenettelyssä siten, että ehdotus valmistuisi 2012.

    Julkisten hankintojen EU-sääntelyyn ehkä suuriakin muutoksia

    eU:n komissio hyväksyi vihreän kirjan eU:n julkisten hankin-tojen sääntelyn uudistamisesta. käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että eU:n hankintadirektiivejä muutetaan. konkreettisiin lainsäädäntöehdotuksiin on tarkoitus päästä viimeistään vuo-den 2012 aikana. komissio on käynnistänyt kuulemisen, jon-ka avulla varmistetaan, että tulevassa lainsäädännössä ote-taan huomioon kaikkien sidosryhmien näkemykset. kuulemi-seen voi osallistua 18.4.2011 asti.

    kuulemisen lisäksi komissio tekee perusteellisen arvioinnin julkisia hankintoja koskevien nykyisten eU-sääntöjen vaikutuk-sista ja kustannustehokkuudesta. arvioinnin ja kuulemisen tu-loksista keskustellaan brysselissä 30.6.2011 järjestettävässä julkisen hankinnan uudistamista käsittelevässä konferenssissa.

    Uudistustyö aiheuttaa tarpeen muuttaa myös suomen kan-sallista lainsäädäntöä. hiljattain uudistusten alla olleet hankin-talaki ja erityisalojen hankintalaki joutuvat jälleen tarkasteluun. odotettavissa on lukuisia muutoksia ja täsmennyksiä nykyisten direktiivien sääntelyyn.

    Uudistustyön tavoitteena on muun muassa helpottaa ja joustavoittaa julkisten hankintasopimusten tekemistä. Uudis-tuksella pyritään muun muassa siihen, että julkisissa hankin-noissa voitaisiin ottaa entistä paremmin huomioon eU:n mui-ta politiikkatavoitteita, kuten innovaatioiden edistäminen se-kä ympäristötekijöiden ja sosiaalisten kriteerien huomioimi-nen. sääntelyä halutaan myös yksinkertaistaa ja helpottaa, mil-lä edistettäisiin varsinkin pk-yritysten mahdollisuuksia osallis-tua julkisiin hankintoihin.

    komission mielenkiinnon kohteena tulevat luultavasti ole-maan myös hankintasääntelyn soveltamisalaan liittyvät kysy-mykset, kuten sidosyksikkösuhteen täyttymisen edellytykset ja rajanveto siitä, milloin on kyse hankinnasta toiselta kunnalta ja milloin taas sääntelyn ulkopuolelle jäävästä kuntien välises-tä järjestelystä.

  • Yritys & ympäristö 1 ■          201110

    HAASTAT TELU

    TEKSTI: HEIKKI NENONEN

    keravalainen axel Group logis-tic systems oy on tuomassa suomen markkinoille älykkään seurantajärjestelmän, joka so-

    pii erinomaisesti suurten jäteastioiden ja muiden säiliöiden reaaliaikaiseen tason mittaukseen. se mahdollistaa jätteiden keräilyn juuri oikeaan aikaan.

    Myyntijohtaja Mikko Mustakallio axel Groupista sanoo, että tällä hetkellä ratkaisulle haetaan pilottiasiakkaita suo-messa.

    – etenemme pienin askelin ja lä-hestymme asiasta kiinnostuneita yri-tyksiä, Mikko Mustakallio sanoo.

    – tavoitteena on tuoda suo-meen aivan uudenlainen, kestä-vää kehitystä tukeva tapa käsitel-lä jätteitä.

    Ultraääntä ja datasiirtoaJärjestelmän on kehit-tänyt ruotsalainen noticia ab. se pe-rustuu jätteen tai muun kierrätysma-teriaalin pinnan tason mittaukseen ultraäänen avul-la. tiedot lähetetään sitten lan-gattomasti Gprs-siirtona halut-tuun osoitteeseen. astiassa oleva materiaali voi olla esimerkiksi pa-peria, lasia, metallia tai muovia.

    – tämä sopii hyvin keskitettyi-hin keräyspisteisiin: isoille syväas-tioille ja myös kookkaammille pin-ta-astioille, Mustakallio selvittää.

    Jos hälytysraja ylittyy, paikalle saa-daan auto nopeasti. toisaalta tarpeetto-mat ajot vähenevät.

    – tiedetään, että jopa 40–60 prosent-tia jäteastioista tyhjennetään liian var-

    hain, Mustakallio sanoo.– noticia-järjestelmä mahdollistaa

    urakoitsijoilla tehokkaamman, dynaami-semman hinnoittelun. auto lähtee liik-keelle vain silloin, kun on tarve.

    Vastaavasti uusi hinnoittelumalli kiin-

    nostaa urakoitsijan asiakkaitakin. tur-hasta ei tarvitse maksaa.

    – noticia-järjestelmä tulee jo aivan al-kuvaiheessa kysymykseen sellaisella rei-tillä, jossa yksi keräyspiste on kaukana muista. se saattaa säästää vaikkapa 50 kilometrin mittaisen turhan ajon, Mus-takallio kuvaa.

    Raportit suoraan logistiikka-järjestelmiintyypillisesti järjestelmä antaa kaksi ra-porttia vuorokauden sisällä. tämä määrä on muokattavissa, kuten häly-tysrajatkin.

    – noticia-järjestelmä on mahdol-lista kytkeä myös yrityksen omiin logistiikkajärjestelmiin, jolloin da-ta saadaan suoraan esimerkiksi ajoneuvotietokoneelle.

    astiaan asennettava moduuli on korkeudeltaan hieman

    alle 200 millimetriä, josta säiliön ulkopuo-lelle jää puolet.

    itse tasomittari on rakenteeltaan var-

    sin tukeva. sitä voidaan etä-ohjelmoida. normaalissa käytössä akku täytyy vaihtaa uuteen noin viiden vuoden välein. Muuta ylläpi-toa ei tarvita. Mittarin hinnaksi on kaavailtu noin 600 euroa, sovelluk-sen vuokra ja ylläpito maksavat 11 euroa kuukaudessa laitetta kohden.

    Järjestelmää on asennettu jo ruotsiin, norjaan ja myös keski-eu-

    rooppaan. Mittareita on jo myyty yli 2 000 kappaletta.

    axel Group toimittaa ja ylläpitää tie-toteknisiä ratkaisuja logistiikka-alalle. Yritys on perustettu vuonna 2003.

    Jätteet reaaliaikaiseen seurantaan

    Tasomittarin kokonaiskorkeus on alle 200 millimetriä. Virran se saa akusta, jo-ka täytyy vaihtaa noin viiden vuoden välein.

  • Yritys & ympäristö 1 ■                   2011 11

    Kuva

    Hei

    kki N

    enon

    enMikko Mustakallio. Taustalla ruudussa ratkaisu, jossa mittari on kiinni syväkeräyssäiliössä.

    Kuva

    t Not

    icia

    AB

    Pienvenesataman jäteastia on saanut Noticia-järjestelmän tasomittarin.

  • Yritys & ympäristö 1 ■          201112

    ”Suomessa ongelmaksi saattaa nousta se, saadaanko teollisuuden omiin taustatyöryhmiin hallinnon

    puolelta vetäjiä.”EK:n luonnonvara- ja ympäristöoikeuden asiantuntija Satu Räsänen

    HAASTAT TELU

    TEKSTI: HEIKKI NENONEN

    ie- eli teollisuuden päästöjä koskevaa direktiiviä (industrial emissions Direc-tive) sovelletaan eU:ssa kahden vuo-den kuluessa. ie-direktiivin alla on

    vanha ippC-direktiivi (integrated polluti-on prevention and Control), jota on tie-tyiltä osin uudistettu.

    – ie-direktiivistä tulee nyt eräänlai-nen sateenvarjo, kun sen alle sijoitet-tiin muutamia vanhoja direktiivejä. ie-di-rektiivi kattaa nyt omat erityissäännök-sensä polttolaitoksista, jätteenpoltosta ja rinnakkaispoltosta, orgaanisia liuotti-mia käyttävistä laitoksista ja titaanidiok-sidia tuottavista laitoksista, elinkeinoelä-män keskusliiton luonnonvara- ja ympä-ristöoikeuden asiantuntija satu räsänen kertoo.

    – Direktiivissä on tavallaan kaksi osaa; yleiset periaatteet ja velvoitteet toimin-noille, joista aiheutuu päästöjä, niitä kos-kevasta luvituksesta ja tarkkailusta. sit-ten on myös tiettyjä toimialoja koske-via erityisiä velvoitteita ja niitä koskevat päästöraja-arvot.

    Direktiivi tuli voimaan tammikuussa. kansalliseen täytäntöönpanoon on kak-si vuotta aikaa.

    Parhaat käytössä olevat tekniikat taustalla Vanha ja uusi direktiivi nojaavat bat:iin eli parhaisiin käytössä oleviin tekniikoi-hin, jotka on kirjattu teollisuuden, hal-linnon ja ympäristöjärjestöjen dialogin pohjalta. bat ei ole ollut suoranaises-ti sitova, vaan sitä voidaan kuvailla mit-tatikuksi luvituksen työkaluna. siitä on

    tarvittaessa voitu myös poiketa. parhaat käytännöt on sitten kuvattu bat-vertai-luasiakirjoissa eli breF:eissä (best avai-lable techniques reference Documents).

    ie-maailmassa parhaat käytännöt on siirrettävä ympäristölupiin neljän vuo-den aikana siitä, kun uudet bat-päätel-mät on hyväksytty.

    räsänen kertoo, että ensimmäiset toimialat, jotka joutuvat soveltamaan ie-direktiivin velvoitteita, ovat lasi-, rauta- ja teräs- sekä metsäteollisuus, jotka tule-vat direktiivin piiriin noin vuosina 2015–2016.

    niiden breF-asiakirjat olivat valmis-telussa jo ennen kuin direktiivi tuli voi-maan. nyt niistä tehdään suoraan ie-so-veltuvia.

    – tilanne on hieman erikoinen. ky-seisten toimialojen breF-asiakirjoja alet-tiin valmistella toisenlaiseen säädösmaa-ilmaan. nyt bat-päätelmät tulevat sito-viksi. tällaisessa tilanteessa haasteeksi voi muodostua esim. teknisten ratkaisu-jen laadunvarmennus. Myöskään esteitä uuden tekniikan markkinoille pääsyyn ei tulisi rakentaa, räsänen sanoo.

    – komissio on ehdottanut, että kaikki

    vuoden 2006 jälkeen valmistuneet bat-

    asiakirjat muunnettaisiin ieD-soveltuvak-si nopeutetussa aikataulussa. Jää nähtä-väksi, onko komissiolla resursseja tähän.

    – suomessa ongelmaksi saattaa nousta se, saadaanko teollisuuden omiin taustatyöryhmiin hallinnon puolelta ve-täjiä. on väläytetty sitäkin mahdollisuut-ta, että bat-valmistelun koordinointi sii-rettäisiin sYke:stä Motivaan.

    räsäsen mukaan työ on niin tärkeä, että tätäkin mahdollisuutta on harkitta-va, jos resurssit ympäristöhallinnon puo-lella eivät riitä.

    räsänen sanoo, että direktiivi koskee toimialasta riippuen ilmapäästöjen osal-ta mm. rikki-, typpi-, hiukkas-, raskas-metalli- ja häkäpäästöjä. sen sijaan se ei koske hiilidioksidia. päällekkäisen sään-telyn välttämiseksi kasvihuonekaasujen päästökauppajärjestelmään kuuluvien laitosten lupiin ei sisällytetä kasvihuone-kaasujen suorien päästöjen raja-arvoja.

    Kaikki päästöt samaan tarkasteluun– ippC:ssä ja uudessa ie:ssä on ideana päästöjen yhdennetty tarkastelu, ”in-tegrated pollution prevention”. katso-

    Uusi IE-direktiivi lupaa vain vähän muutoksia

    Päästöt kokonaisvaltaiseen hallintaan

  • Yritys & ympäristö 1 ■                   2011 13

    taan päästöt ilmaan, maaperään ja ve-sistöön. painopiste on nyt ilmansuoje-lun puolella, mikä näkyy varmasti niiden teollisuudenalojen kustannuksissa, joille tulee tiukempia päästöraja-arvoja esim. rikkipäästöissä, räsänen toteaa.

    – bat on tehty nyt sitovaksi. siellä on päästöjen vaihteluväli kutakin toimialaa kohden, ja ympäristöluvassa on määrät-tävä päästöt osumaan tuolle vaihteluvä-lille. se on keskeisin muutos entiseen, räsänen sanoo.

    Myös poikkeukset ovat mahdollisia.– poikkeaminen on tietyillä ehdoilla

    mahdollista. Jos kustannukset suhtees-sa ympäristöhyötyihin alkavat olla liian suuret, niin voidaan myöntää paikallises-ti poikkeuksia. Uskoisin, että näitä jou-dutaan kansallisesti käyttämään.

    – poikkeaminen on komission valvon-nassa. kaikkien mahdollisten tahojen pi-tää saada siitä tiedot, ja komissiolle ra-portoidaan tilanteesta.

    suomessa ippC-direktiivi on aikanaan pantu käytäntöön paljon laajemmin kuin mitä se on edellyttänyt.

    – Meillä on noin 20 000 laitosta ym-päristöluvan piirissä. ie:n piirissä on mää-rällisesti huomattavasti pienempi jouk-ko. Uskon, että joukko yritetään jatkos-sa rajoittaa direktiivin tarkoittamiin suu-riin yrityksiin.

    Ehdoton kattonormi mahdollisesti tulossa satu räsänen kertoo, että mitään suu-ria yllätyksiä uusi direktiivi ei tuo muka-naan.

    – ippC-direktiivissä on jo laitosluette-lo. Muutokset siinä tulevat olemaan pie-niä. päätoimialat pysyvät samoina.

    pientä huolta aiheuttaa euroopan parlamentin ajatus siitä, että pitäisi luo-da yhteinen euroopan laajuinen ”pääs-töturvaverkko”, toimialoittain kulkeva kattonormi, jota ei saisi ylittää.

    – tämä asia kulki pitkään valmistelus-sa mukana. loppuvaiheessa se lieventyi sellaiseksi, että kun komissio ensimmäi-sen kerran vuonna 2015 tarkastelee di-rektiivin täytäntöönpanoa, se arvioi sa-malla, pitäisikö jollekin toimialalle aset-taa minipäästöraja-arvot, joista ei myös-kään voi poiketa.

    – tämä on musta hevonen: mitä ko-missio lähtee tällä alueella tekemään, räsänen sanoo.

    – raja-arvot kuitenkin annetaan ta-vallisessa lainsäädäntöjärjestyksessä, jo-ten yksin komissio ei niitä pääse määrit-tämään.

    Hallinnollinen taakka keveämmäksi sekä eU:ssa että suomessa on havah-duttu siihen, että ympäristölupien hal-lintaa ja lupabyrokratiaa yleensäkin pi-täisi vähentää. puhutaan hallinnollisen taakan keventämisestä.

    – eU:n tasolla on huomattu, että siel-

    Satu Räsänen kertoo, että uusi direktiivi koskee toimialasta riippuen ilmapäästö-jen osalta mm. rikki-, typpi-, hiukkas-, raskasmetalli- ja häkäpäästöjä.

    Elin

    kein

    oelä

    män

    kes

    kusli

    itto

  • Yritys & ympäristö 1 ■          201114

    A JANKOHTAISTA

    TEKSTI: PIA VILENIUS

    lä on päällekkäisyyksiä ja vanhoja käy-täntöjä. raportoidaan useampaankin kertaan tietoja, joilla kukaan ei tee mi-tään, räsänen kertoo.

    hallinnollisella taakalla käsitetään nii-tä toimenpiteitä, joita yritykset joutuvat lain nojalla tekemään, ja joita ne eivät siis muuten tekisi.

    – suomessakin työ- ja elinkeinominis-teriö aloitti jo vuonna 2008 eU:n ajat-telua mukailevan hankkeen, jossa tode-taan, että vuoteen 2012 mennessä tä-tä taakkaa pitäisi purkaa 25 prosenttia.

    tehtyjen selvitysten mukaan yrityk-siin kohdistuva kokonaistaakka on hie-man alle kaksi miljardia euroa vuodessa. tämä on noin 1,2 prosenttia bruttokan-santuotteesta. kolme selvästi raskainta aluetta ovat työnantajana toimiminen, verotus ja taloushallinnon raportointi. neljänneksi merkittävin taakka yrityk-sille aiheutuu ympäristöluvista ja niihin liittyvästä valvonnasta, todetaan teM:in tiedotteessa.

    – Ympäristölupien osuus tästä on lä-hes 200 miljoonaa euroa vuodessa, rä-sänen painottaa.

    Kevyempiin vaihtoehtoihin Ympäristöluvituksen vaihtoehdoksi pi-täisi nyt löytää kevyempiä, joustavampia ja edullisempia vaihtoehtoja.

    – erityisesti ympäristöpuolella sek-toroitu lainsäädäntö on ongelmallinen. kussakin laissa on oma menettelynsä, eivätkä lait juuri keskustele keskenään. ongelma on laajempi kuin pelkästään lupakysymys.

    räsänen kertoo esimerkin ympäristö-vaikutusten arvionnista, jossa kaavoitus ja ympäristövaikutusten arviointiprosessi pahimmillaan kulkevat rinnakkain.

    – Jos kunta hoitaa kaavoitusta ja elY-keskus YVa:a, saman hankkeen vaiku-tuksia voidaan arvioida molemmissa yh-täaikaisesti. sitten vielä toimivaltaiset vi-ranomaiset antavat asiassa toisilleen ris-tiin lausunnot.

    – nopea lupamenettely on kaikkien etu: menettelyjä parantamalla ei pitäisi olla pelkoa siitä, että suojelutaso huo-nonee. eivät asiat vuosien vetkutuksel-la parane.

    räsänen nostaa esille myös sen, pitäi-sikö muutoksenhakua ympäristöasioissa jollain tavoin rajoittaa.

    – nyt ympäristöasioiden muutok-senhaussa ei ole minkäänlaista kynnys-tä aina korkeimpaan hallinto-oikeuteen saakka.

    – suomi on euroopan ihmisoikeus-

    tuomioistuimessa (eit) saanut viime vuo-den puolella rapsut myös ympäristöluvi-tusta koskien. Muutoksenhaun käsittely kesti liian pitkään: 6,5 vuotta.

    siinä ympäristökeskus valitti kunnan myöntämästä huoltoasemaluvasta kah-teen otteeseen. eit tarkasteli kestoa ko-konaisuutena ja totesi, että käsittelys-sä ei toteutunut oikeus oikeudenmu-kaiseen oikeudenkäyntiin kohtuullises-sa ajassa.

    deryhmälle. kohderyhmiä ovat yritysten ympäristö- ja jäteasioista vastaavat, ym-päristöministeriön ja muiden keskeisten ministeriöiden virkamiehet, kunnallisten jätelaitosten johtajat, kuntien ympäris-tönsuojelusta vastaavat, kuntien luotta-mushenkilöt, ympäristöjärjestöjen edus-tajat, isännöitsijät, elinkeinoelämän jär-jestöt sekä ympäristöalan yritykset.

    Vastanneet kattoivat hyvin eri kohde-

    Tutkimus:

    Lainsäädäntöön kaivataan sitovia tavoitteita jätteen synnyn ehkäisylle ja kierrätykselle

    Ympäristöyritysten liitto (YYl) toteutti Ympäristöhuoltoalan nykytila ja kehitystarpeet -tut-kimuksen tammi-helmikuussa

    2011 jo kolmatta kertaa. tutkimus teh-dään kahden vuoden välein.

    Vuonna 2011 sähköinen kysely lähe-tettiin noin tuhannelle vastaajalle. kyse-lyyn vastasi 210 henkilöä.

    kysely lähetetään hyvin laajalle koh-

    ryhmät; aktiviisimpia olivat ympäristön-suojeluviranomaiset, isännöitsijät ja ym-päristöalalla toimivat yritykset.

    Käsitys ympäristöhuoltoalasta myönteinenkäsitys ympäristöhuoltoalasta ja sen toi-mijoista oli varsin myönteinen.

    lähes kaikki vastaajat olivat yhtä miel-

  • Yritys & ympäristö 1 ■                   2011 15

    tä siitä, että ympäristöhuoltoalan merki-tys kasvaa tulevaisuudessa. alan nähtiin monipuolistuvan ja sille nähtiin syntyvän runsaasti uudenlaista liiketoimintaa. Ym-päristöhuoltoala on kasvava liiketoimin-nan ala.

    Jätteenkuljetusyritykset ovat ammattitaitoisiatutkimuksessa pyydettiin arvioimaan yri-tysten toimintaa erilaisin adjektiivein.

    Jätteenkuljetusyrityksiä pidettiin am-mattitaitoisina ja aktiivisesti toimintaan-sa kehittävinä. niillä nähtiin olevan myös hyvin toimiva asiakaspalvelu.

    Jätteenkuljetusyritykset saivat toimin-nastaan kiittäviä arvioita erityisesti isän-nöitsijöiltä sekä yritysten ympäristö- ja jäteasioista vastaavilta. kriittisimmin nii-hin suhtautuivat ympäristöjärjestöjen edustajat.

    Yksityiset jätteen hyödyntämis-laitokset kehittävät aktiivisesti toimintaansaYksityisiä jätteen hyödyntämislaitoksia pidettiin asiantuntevina ja ammattitai-toisina. niiden osaamisen nähtiin anta-van hyvät edellytykset alan kehittämi-selle.

    Myönteisimmin niiden toiminnan ar-vioivat alan yritysten ja elinkeinoelämän järjestöjen ohella yritysten ympäristö- ja jäteasioista vastaavat. kriittisintä suhtau-tuminen oli ympäristöjärjestöillä ja kun-nallisten jätelaitosten johtajilla.

    kunnallisia jätteen käsittelylaitok-sia luonnehdittiin luotettaviksi ja vas-

    tuullisiksi toimijoiksi. niihin suhtautuivat myönteisimmin jätelaitosten johtajien li-säksi kuntien ympäristönsuojelutehtävis-sä toimivat ja kriittisimmin yritysten ym-päristö- ja jäteasioista vastaavat.

    Kierrätykseen ja jätteen synnyn eh-käisemiseen tarvitaan tavoitteitaVastanneista lähes kaikki olivat sitä miel-tä, että jätehuoltoa tulisi kehittää ns. etusijajärjestystä noudattaen niin, että mahdollisimman suuri osa jätteestä saa-daan kierrätykseen. Muista vastaajaryh-mistä selkeästi poikkeavan näkemyksen antoivat kunnallisten jätelaitosten joh-tajat. isännöitsijöistä suurin osa kannat-ti mahdollisimman suuren osan jätteestä hyödyntämistä sekajätteen polttolaitok-sessa. Muissa vastaajaryhmissä polttolai-tosvaihtoehto ei saanut kovinkaan suur-ta kannatusta.

    Jätelakiin haluttiin sitovia tavoitteita jätteen synnyn ehkäisylle ja kierrätyksel-le. tärkeinä nähtiin myös tehokkaiden

    taloudellisten ohjauskeinojen käyttö etu-sijajärjestyksen noudattamisen varmista-miseksi.

    sitovien tavoitteiden asettamista jät-teen synnyn ehkäisylle kannattivat erityi-sesti ympäristöviranomaiset ja ympäris-töjärjestöt. niiden asettamista vastaan olivat elinkeinoelämän järjestöt ja kun-nallisten jätelaitosten edustajat. nämä kaksi vastaajaryhmää eivät muista vas-taajaryhmistä poiketen kannattaneet myöskään sitovien tavoitteiden asetta-mista kierrätykselle. tehokkaiden ohja-uskeinojen käyttö jätehuollon etusijajär-

    jestyksen noudattamisen varmistamisek-si sai näissä kahdessa vastaajaryhmässä myös selkeästi muita vähemmän kanna-tusta.

    Kansalaisten asenteiden ja lain-säädännön kehittymisellä suuri merkitysYmpäristöhuoltoalalla toimivien yritys-ten osaamisen nähtiin antavan hyvät edellytykset alan kehittymiselle.

    tärkeimpänä asiana ympäristöhuol-toalan kehittämisessä nähtiin kansalais-ten asenteiden kehittyminen. lainsää-dännön kehittämisellä nähtiin myös ole-van suuri merkitys. Uusien teknisten rat-kaisujen ja yritysten palveluvalikoiman kehittämisen nähtiin olevan avainase-massa.

    Valvonnan lisäämiseen ei sen sijaan

    uskottu. selkeimmin valvonnan lisäämis-tä kannattivat ympäristöjärjestöt. Ympä-ristöverotuksen kehittäminen ei saanut suurta kannatusta missään vastaajaryh-mässä, ympäristönsuojeluviranomaisia lukuun ottamatta.

    Ympäristöalan monipuolistumiseen ja uuden liiketoiminnan syntymiseen alal-le uskoivat voimakkaimmin kuntien jä-telaitosten johtajat. Muut vastaajatahot olivat lähes poikkeuksetta samaa mieltä, mutta kuntien luottamustehtävissä toi-mivat suhtautuivat alan tulevaisuuteen muita vastaajaryhmiä negatiivisemmin.

    kaikki vastaajat pitivät tärkeänä kun-tien ja yksityisten yritysten yhteistyön li-säämistä.

    ympä

    ristö

    yrity

    sten

    Liit

    to