Top Banner
XVÍT. ÉVF. SZOLNOK, 1941. DECEMBER HÓ 1?. SZÁM. KATOLIKUS ÉLET HITBUZGALMI- ÉS TÁRSADALMI FOLYÓIRAT ELŐFIZETÉSI díj : EGY ÉVRE 1 PENGŐ. CSEKKSZÁM : 40.011 Q te j/i/iz ttL m tq ^ g lU /iú ^ $ j.á jg ^ <. Népek élet-halál'irarcának vagyunk tanúi. Harctér ma min den. a gazdasági élet nem kevésbbé fronttá változott, mint a le vegő és a tenger A legdöntőbb harc mégis a szaporodás frontján ■folyik és az a nép lesz a föld ura, mely ezen á frontszakaszon legdicsöbben állja a sarat. Jó lesz egy kissé szemébe nézni e kérdésnek, mert e téren fog eldőlni hazánk sorsa is, és pedig a jelek szerint nem éppen kedvező irányban 1881-ben még első helyen állottunk Európa országai közt a szaporodás terén: 100 lélekre esett 44 1 szüle tés, most pedig alig 20. Ezt az arányszámot a történelmi Magyar- ország adataira átszámítva kb. évi 600 ezer ember veszteséget ka punk. A világháború 4 éve alatt veszítettünk ennyi embert. Tehát az 1881-i születésekhez viszonyítva félszázad alatt minden eszten dőben egy négyéves világháborút veszítünk el a szaporodás front- á n ! Ugyanakkor azonban a halálozások száma nem csökkent, úgyhogy !940-első felében már csak 3 4 tiszta szaporulat esett 1000 lélekre. Ha ez így folytatódik, még 1950 előtt egyenlő lesz a születések és halálozások száma, azután pusztulunk. Ez már a halál előszele! Hol vannak az elmaradt születések ? Hová lettek az elfojtott magyar életbimbók? Megfelel e néhány ide iktatott adat Budapesten a földalatti kanálisok tisztítása közben ezerszám ra találják az- óv.=zereket, egy nap állítólag 20 ezret is, Hány ma gyar élet létrejöttél akadályozták meg ezek! Mekkora csökkenést jelent továbbá a háiasságok késése vagy elmaradása. Ma átlag 5 évvel később házasodnak az emberek, mint még egy félszázaddal eiőbb is. A felnőtt férfiaknak pedig kb. 40°/o-a nőtlen. 1929-ben. Csonka-Magyarországon ezer lakosra évente még 9 1 házasságkö- 3I8L10THECA FftANC lSCANA
6

XVÍT. ÉVF. SZOLNOK, 1941. DECEMBER HÓ 1?. SZÁM ...XVÍT. ÉVF. SZOLNOK, 1941. DECEMBER HÓ 1?. SZÁM. KATOLIKUS ÉLET HITBUZGALMI- ÉS TÁRSADALMI FOLYÓIRAT ELŐFIZETÉSI díj:

Oct 21, 2020

Download

Documents

dariahiddleston
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
  • XVÍT. ÉVF. SZOLNOK, 1941. DECEMBER HÓ 1?. SZÁM.

    KATOLIKUS ÉLETHITBUZGALMI- ÉS TÁRSADALMI FOLYÓIRATELŐFIZETÉSI díj : EGY ÉVRE 1 PENGŐ. CSEKKSZÁM : 40.011

    Q t e j / i / i z t t L m tq ^ g lU / iú ^ $ j. á jg ^

  • KATOLIKUS ÉLET

    tés esett, 1938-ban már csak 8.2. De ugyanakkor egyedül Budapesten 20 ezerre emelkedett a prostitulált nők száma és a prostitúció összesen kb. 100 ezer magyar férfit tart lekötve

    És mit szóljunk a válások nemzetgyilkos pusztításáról ? Az 1895-ben megszavazott válási törvény valóban Magyarország halálos Ítélete le tt! 1896-ban még csak 287 házasságot bontanak fel, 1908 bán már 6157-et, 1929-ben pedig Csonka-Magyarországon 14 ezernél is többet, úgyhogy az utolsó tiz évben 100 ezernél is több ember vált el, Budapesten pedig minden 100 új házasságra 14-15 válás esik. És a következmények? A válás könnyítése óta 25 ezrelékkel csökkent a születések száma, a gyermekbiróság elé pedig egyedül Budapesten 11.870 kiskorú fiú és 1200 leány került egyetlen évben, feltűnő nagy százalékban elvált szülök gyermekei.

    M it mondjunk még ? Magyarországon kb. 100 ezer ember szenved nemi betegségben. Csak a kankó miatt évente kb. 20 ezerrel kevesebb gyermek születik; a vérbaj 7 00 abortusnak és 2600 halvaszületésnek okozója évente. Mindehhez még a bűnös emberi beavatkozás is hozzájárul és az évi 160 ezer abortus és beavatkozás évente átlag 16'i0 magyar anyának életébe kerü.

    És hogy a kép teljes legyen, még mondhatunk valamit. Budapesten még legutóbb is 15 ezer egy éven aluli gyermek és 23 ezer öleb volt és még mindig nem sújtja a társadalom megvetése azt, aki gyermek helyett kutyára pazarolja az elfojthatatlan szülői szeretet melegét. A szegénységet sem vádolhatjuk kizárólag, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy a jólét növekedésével a szaporodás fordítottan arányos. Egy 70 ezer lakosú magyar városban valamely ik évben 127-tel több volt a halálozás, mint a születés, de ugyanabban a városban ugyanabban az évben megittak kb. 4 m illió liter bort és elfüstöltek 2 m illió pengő értékű dohányneműt !

    Mindez pedig a A jelenti, hogy más népnek játsszuk kezére az ezeréves hazát! Hisz szomszédaink szaporodási arányszáma mind magasabb: a volt Jugoszláviában 27.7 volt, Romániában pedig. 30. Két magyar születésére tehát kb. 3 szerb és román és 4 orosz esik. Ez pedig, néhány évszázad alatt katasztrofális eltolódást jelenthet.

    Tehát a legsürgősebb nemzetvédelem ; a családok termékenysége ! Vissza a 44 ezrelékes születési arányszámot és akkor jog gal harcolhatunk az ezeréves határokért! De addig nincs erkölcsi

  • KATOLIKUS ÉLET

    jogosultságunk nagyobb élettér követeléséhez, mig a szaporodásról önként lemondva még a a meglevő hazát is idegeneknek engedjük á t !

    Áz Ur napjáért!Isten felségjoga.

    Testvérem, aki hiszed Istent, tudod-e mit rendelt el Isten felségjogai közt az elsők egyikérek ? Azt, amit a Sinai hegyen villámlás és mennydörgés küzt az urak Ura és királyok Királya minden eml)er számára kih irdetett;

    — Megemlékezzél arról, hogy az Úr napját megszenteljed !Ezzel a törvénnyel szentesilette saját példáját, amikor a te

    remtés hajnalán „megáldá és megszentelé a hetedik napot“ (Gén. II. 3 ) És az első törvényhozó ember, Mózes Isten parancsolatának hallatára kemény törvénnyel hirdette ki, hogy az Úr napját „aki megszentsé;;teleniti, halállal haljon, aki dolgozik rajta, irtassék ki népéből" (Móz. II. 31. 14.)

    Az apostoli Egyház idején és az öskereszténység első századaiban nem kellett ilyen szigorú fenyegetés, hiszen ők az „Ú r napját" (Apóst cselek.) a legnagyobb üldözések viharaiban is megtartották és megszentelték három évszázadon át a földalatti templomaikban. Tizenkétmillió vértanú bizonyltja abból az időből a keresztények buzgóságát. mert ők jól tudták, amit most sok keresztény elfeled ; korlátlan Ura van a világnak. Aki megszabhatja az időt és módot, ahogyan Neki hódolni kell.

    Az első magyar törvények.Testvérem, ne csodálkozzál, ha ezek után a keresztény Ma

    gyarország első királya. Szent István, a nemzeti és áhami lét alaptörvényei közé helyezte a|Vasárnap megszentelését. Sőt részletesen felsorolja kemény büntetéseit az Úr napjának megszegői ellen. íme néhány fejezet az első magyar törvénykönyvből :

    — Ha vasárnap ökörrel dolgozott, vegyék el ökrét.— Ha pedig lóval dolgozottt, vegyék el lovát.— Ha valakit egyéb szerszámmal találnak, vegyék el szer

    számait és ruháit, melyeket bőrén váltson meg, ha akar.- - Valaki e napokon vadászni talál, vegyék el ebeit és lovát.

  • KATOLIKUS ÉLET

    — Valaki vasárnap vásárt űz, bontsák el sátrát.— Aki kalmárkodik, lovát veszítse el.

    Aki nem szenteli meg a vasárnapot és ünnepnapokat nem tartja, tizenkét napon át vezekeljen kenyéren és vizen kalodába zárva.

    A szent király ezenfelül kemény rendelkezést küld a várispánoknak, lelkiismeretesen ellenőrizzék, vájjon a falubirák megtart- ják-e a következő rendelkezést; A falu apraja-nagyja, férfia-asz- szonya mind templomba menjen. Valaki pedig konokul hátramarad, csapják meg és kopasszák m eg..

    Kegyetlenül keménynek látszik mindez a mai szemmel nézve- mert a mai szem elsősorban az embert nézi, kényelmét dédelgeti, önzését mentegeti és csak azután gondol úgy ahogy Istenre. De Szent István az ö pogány népéből Isten hűséges népét akarta megteremteni Nem tűrt ellenkezést, félkereszténységet, mert szeme előtt lángolt Isten parancsa az Úr napjáról „Tartsátok meg a napomat, mert szent az nektek!“

    ___ ____ _ (Folytatjuk)

    cA. Szm tiíg.eA cÁty^cL a.p.astő-ll didájCLS^zadd ^ ö llk á s fL fiLlkdn.&-mak.

    Maglione bíboros-államtitkár a következő leiratot küldötte, amelyet P. Schrotty Pál dr. ferences tartományfőnök személyesen adott át P. Szabó Polikárpnak a november 9 -ik i egyházsközségi diszkuzgyűlésen :

    „A szentséges Atya P. Szabó Polikárpnak pappá szente lésének 2 5 -ik évfordulója a lka lm ábó l az ujabb isteni kegye lem nek zálogául apostoli áldását küldi.

    Ma-glione bíboros-állam titkár,"

    Kolozsvóry Mihály nagyprépost — püspöki helynök körlevélben értesítette az egyházmegye papságát a Megyéspüspök Úr súlyos betegségéről. Az egyházmegye papsága és a hivek százezrei alázatos és bizalomteljes imát küldenek a Megyés Főpásztorért, hogy teljesedjék mindenben a Mindenhatónak isteni akarata.

  • KATOLIKUS ÉLET

    A hajnali szentmisék templomainkban egyöntetűen reggel fél 7-kor vannak. A kereszténységnek majdnem 2 évezredes erénygyakorlata a felfokozott buzgósággal való elöi^észület a szent Karácsonyra Az éjszakai nyugalom készséges megszakításával ajkainkon a zsoltáros ihletett szavaival jöjjünk az Isten házába: „Öríi- lök és vigadok, amikor azt mondják nekem, hogy az Ur házába megyünk".

    Puszta Sándor országos hirü papköltönk szavaló estet tart Kulturházunk nagytermében decembei 14-ikén d.u 6 órai kezdettel. Az est tiszta jövedelme az újvárosi templom orgonalapját szolgálja.

    A kot. Nőszövetség december 2 -ikén d,u. 5 órai kezdettel a Kulturház nagy termében saját tagjai és hozzátartozói részére karácsonyfa ünnepélyt rendez

    A kát. Nőszövetség kézimunkakiállitását és a III-Rend M ikulásvásárát több ezren keresték fel Mindenkit igaz örömmel töltött el a rendezés ügyessége, szépsége s a kiállított tárgyak gazdag sokfélesége.

    Kántor bőjt lesz december 17, 19 és 20-án. 17 és 20-án felmentés folytán szabad húst enni, az egyszeri jóllakás azonban a 3-szori étkezés mellett betartandó.

    A Rém. kot. Konstantin iskola hagyományos pásztorjátéka december l8-án lesz d. u. 5 órai kezdettel 150 szereplővel a Városi Színházban. A pásztorjáték tiszta jövedelme a szegénysorsú iskolásgyermekek felruházását szolgálja

    December 21 -íkén d. u. 4 órakor a ferencrendi plébánia templomban karácsonyi énekpróba lesz, amelyre a karácsonyi énekfüzet elhozandó

    Karácsony vigiliáján december 24-én szigorú böjt van.Karácsony másnapján pénteki bőjt nincsDecember 31-ikén Szent Szilveszter napján este 6 órakor

    szentbeszéd és hálaadó istentisztelet.

    DC. O ü xa A Ó m kn a k cl iá tm i. D C iid e Á ( í liL íu ík a n

    k iú á m iiik . éx b&LcLo-q. / í f aztm dxit.

    c t mpi-mcLaí ázak u n s llitd íií. eJlaiéa LafuinJí e U illzd iiL á ta tg-if, W ft. n u ita d 1 ^p. JlajpjLnk fSaő- Lz(bn,á,h.i.ekkLafi»t m d lik e lü jtk . Sze— K-tí-ttel iqjpJkj/zzűMk kötíltzd±M jq£m lij/uk éjugj/t tm id .

  • K ATOLIKUS ÉLET

    A Karitász részére adott kegyes adományokat a leghálásabb köszönettel nyugtázzuk : Pataz József : 100 P., Rk Egyházközség P. Polikárp ezüstmiséje alkalmából: 500 P, Dr. Vargha Damján ; 10 P, november 9-ik i orgonahangverseny 17Ö P. 92 fill., Máv Szertári Tekézö Társaság 20 P, Dr. Szabó Elemérné ; 5 P , Neugebauer M ária : ■ P, Kelemen Józsefné 20 P. „Boldogok az irgalmasok mert ők is irgalmasságot nyernek".

    A kereszfség szentségében részesültek novemberben : Balázs Márton, G. Tóth Aranka, Jakab László Kovács József, Varga Mária, S Horváth Gyula, Ráfael Gábor, Bede Mihály, Hasznos Mária, Lambert István, Kanyó Sándor, Durucz József, Pintér Ferenc, Lékó Mihály, Menyhárt Erzsébet, Matuz Ilonka, Matuz Róbert, Bózsó Antal, Kádas Borbála, Török Judit, Hegedűs István, Takács János, Fekete Iréné, Sóti Anna, Sóti Sándor, Farkas László, Kis-Németi István, Eöry Mária Rafael Ilona, Szikla Károly, Balog László és Magyar Mihály. „Növekedjetek necsak korban, hanem bölcseségben és kedvességben Isten és emberek előtt."

    Házasságot kötöttek novemberben: Csikós Mihály és Csapó Erzsébet, Fülöp Károly és László Magdolna, Nagy De2sö és Báli Anna, Bózsó Antal és D. Szabó Julianna, Földes Ferenc és Bódi Margit, Dobos Ferenc és Szép Margit, Kónya József és Bo- zsik Márta, Szabó Sándor és Füredi Erzsébet, V. Nagy Mihály és Nagy Mária, Szilvássy Lajos és Bozóki Erzsébet, Kapui Vince és Szücs Terézia, Szabj István és Bózsó Margit, Tóth Sz.'József és Németh Julianna, Timár Miklós és Horváth Mária, Czinege András és Kovács Mária, Rajzik Gyula és Szilvássi Ilona. — „Amit Isten kötött össze, ember el ne válassza."

    Meghaltak november hóban •• Szabados Ferenc 37 éves, Czettl János 75 éves, Musztik József 5 hetes, Kocsis Frigyes, Mészáros Katalin, Antal Erzsébet 70 éves, Juhász János 47 éves. Ragó Mihály 78 éves, Czakó Etel 1 napos, L. Ondók Ferenc 78 év-es, Fogéi Erzsébet 6 hetes. Lévai Rozália 73 éves, Lékó Mária 51 éves, Blaskovics Béla 22 éves, Mondi Márton 4 napos, András Anna 72 éves, Cs. Kiss Mátyás, Hegedűs Klára 4 hónapos, Poz- derka Ferenc 79 éves, Jován Rozália 28 éves Pinczi János 7 i, éves, Mihályi Lajos 27 éves, Serföző Ilona, Szabó Mária 3 hetes, Munkácsi Katalin 87 éves. Nyugodjanak békében !

    F ö sze rke ^y tö : P. Szabó Polikárp p lé b á n o s . K i id ó : a S zt. F e re a c re n J i P lé b á n ia . N y o m a to tt a „S z o ln o k cs V id é k e " nyorDdájáb.-in. F e l üzem vezető : Zárabó L a jo s .