Top Banner
workbook av : sofie Nilsson
26

Workbook i Illustrativ typografi 2012

Mar 30, 2016

Download

Documents

Sofie Nilsson

Workbook i Illustrativ typografi 2012
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Workbook i Illustrativ typografi 2012

wor kbook

av : sofie Nilsson

Page 2: Workbook i Illustrativ typografi 2012
Page 3: Workbook i Illustrativ typografi 2012
Page 4: Workbook i Illustrativ typografi 2012
Page 5: Workbook i Illustrativ typografi 2012

Innehall.

•Nimis•Vinylomslag•Filmaffisch•Jokerman•StockholmsStadsmission

1-23-45-8

9-1213-16

Page 6: Workbook i Illustrativ typografi 2012

Nimis

Efter att vi gjort en inspirationsresa till Lars Vilks installation Nimis i Skåne fick vi i uppgift att tolka det på ett typografiskt sätt. Då det-ta var den första uppgiften i den här kursen så måste jag erkänna att jag hade ganska svårt att komma på vad jag skulle göra. Man är så inrutad i sina gamla mönster och hur man brukar jobba att det är svårt och tänka nytt. Det slutade med att jag gjorde två olika tolkningar, en mer typografisk och en ritad för hand.

Jag blev väldigt överväldigad när vi besökte Nimis för hur stort det var. Jag hade inte så bra koll på det och hade en bild av att det skulle vara en liten hög med pinnar i princip. Men det fick jag motbevisat, och jag måste säga att jag blev väldigt imponerad av hela grejen.

Jag gillar grejen med att besöka en plats och bli inspirerad av den under sin skapelseprocess, det här arbetssättet var något helt nytt för mig men väldigt lärorikt.

Nummer ett:Det kändes som att hela Nimis var en enda stor labyrint och jag ville försöka illustrera den här känslan. Genom att använda mig utav ordet Nimis i mitten och sedan låta bokstäverna fortsätta ut på ritytan skapas en sort labyrint eller organiserat kaos om man så vill. Och det var såhär jag upplevde platsen när vi var där. Väldigt stort kaos, men samtidigt organiserat annars hade det ju aldrig kunnat stå och hålla för oss att gå på. Jag har även skapat två olika “lager” av streck, för att försöka skapa något form av djup i illustrationen.

Nummer två:Här har jag snarare inspirerats av materialet som Nimis är upp-byggt av – trä. Jag valde att skriva ordet Nimis i just olika träbitar för att illustrera att hela konstverket är uppbyggt av drivvirke som kommer från förlista skepp. Detta gör att man kanske kan få en liten aning om vad det handlar om även om man inte varit där.

1

Page 7: Workbook i Illustrativ typografi 2012

2

Page 8: Workbook i Illustrativ typografi 2012

Vinylomslag

Att tolka musik och skapa något utifrån det tyckte jag var väldigt spännande. Att verkligen försöka sätta sig in i vilken känsla en speciell låt ger när man lyssnar på den och att sedan försöka få ner den känslan på ett papper.

Min första tanke var att jag ville inspireras av ett kalejdoskop då det var detta jag fick upp i mitt huvud när jag hörde låten första gången. Jag fick inte till någon bra lösning hur jag i kombination med det skulle kunna experimentera med typografin, därför valde jag att istället gå vidare med nya idéer.

Eftersom den här låten är väldigt mycket ’håll käften’ och låten heter Wrestler så kom jag ganska tidigt på idén att jag

ville kombinera en bild på en brottare med något som inte alls förknippas med den sporten. Jag valde då att jobba med en chockrosa, eftersom rosa för de flesta anses vara en tjejig färg.

Då låten kändes som ett hot och hela texten känns ganska hotfull så kom jag och tänka på att jag skulle kunna klippa ut bokstäver ifrån tidningar. Så som det görs i många brittiska filmer då man skriver hotbrev. Detta var ett manér som jag ville inspireras utav och försöka mig på. Under redovisningen fick jag feedbacken att jag kanske skulle ha provat att inte göra typografin så ”uppstyrd” utan istället låta den andas mer kaos. Så som låten känns.

3

Page 9: Workbook i Illustrativ typografi 2012

Almost Gold AB, 2012 © All rights reservedRecorded at the Almost Gold Studio, L.A.

4

Page 10: Workbook i Illustrativ typografi 2012

FILMAFFISCH

Uppgiften var att skapa en filmaffisch till dokumentärfilmen om mig själv. Jag valde att fokusera på att framställa mig och mina egenskaper som grafisk formgivare/illustratör. Även här har jag gjort två olika eftersom jag tyckte det var alldeles för svårt att köra på ett spår och bestämma vilken jag gillade mest.

Jag kom på en titel: “En kreativ själv”, och sedan började jag helt enkelt bygga upp en bild runt tyoografin.

Jag har illustrerat lite av en fantasivärld men även fått in noter som ska symbolisera att jag utöver grafisk design också sysslar med musik och att det är en stor del av min personlighet. Jag jobbar nästan aldrig utan att lyssna på musik och jag tror att det bidrar till min skapelseprocess och kanske även påverkar under-medvetet vilka val jag gör. Tanken är att den tomma, vita ytan längst ner på affischen ska innehålla information som datum osv All den nödvändiga informationen som en filmaffisch bör innehålla med andra ord. Tanken med affischen är att den ska spegla mig som illustratör och jag tycker att den gör det. Med mer tid hade jag egentligen velat jobba vidare på den och få in ännu fler spän-nande element i illustrationen. Men ibland blir det dåligt med tid och därför kommer jag istället färdigställa den utanför kursen.

5

Page 11: Workbook i Illustrativ typografi 2012

6

Page 12: Workbook i Illustrativ typografi 2012

7

Page 13: Workbook i Illustrativ typografi 2012

Den andra affischen är, till skillnad från den första, endbart baserad på typografi. Jag ville försöka berätta om att just färg och form har varit en stor del av mig i hela mitt liv. Jag valde att jobba med ett klassiskt citat ur en låt som jag hörde många gånger då jag var liten: Jag ska måla hela världen lilla mamma.

Tanken med den här meningen är att den ska kommunicera att färg och form varit en del av mitt liv sedan jag var liten och att jag väldigt länge har vetat att det är det här jag vill jobba med. Även om det varit kämpigt många gånger med utbildningar av olika slag så har mina föräldrar alltid stöttat mig.

När jag brainstormade kring hur jag skulle kunna tänka mig att gestalta detta så försökte jag komma på ett uttryckssätt som skulle kännas jag, och som kan förknippas med min person-

lighet. Tanken slog mig då att jag faktiskt har väldigt många (kanske onormalt många?) nagellack hemma. Alla möjliga färger och nyanser fyller nästan hela mitt badrumsskåp, så varför inte typografera med nagellack? Sagt och gjort, så blev det. Kanske var det också för att det kändes som att just måla med nagellack på annat underlag än just naglar känns som något ett barn skulle kunna göra, och då skulle det återspegla textens innebörd ännu bättre. Jag jobbade med att blanda linjärer och antikvor, men även gemener och versaler. Detta för att skapa en spänning och jag ville ge en känsla av att det faktiskt skulle kunna ha varit ett barn som skrivit.

För att komplettera affischen när jag var nöjd med nagellacks-målningen så skrev jag med en smal fineliner längst ner:en färgstark dokumentär om en svensk formgivare.

8

Page 14: Workbook i Illustrativ typografi 2012

Jokerman

Att välja ut ett typsnitt och tolka det kändes i början som en svår utmaning. Jag satte mig ner och började skissa på vad jag skulle kunna göra och bestämde mig ganska snabbt för att istället för att jobba med mitt favorittypsnitt så valde jag det som är fulast: Jokerman.

Det här är ett typsnitt som nog de flesta hatar. Men trots det så finns det folk som använder det. Jag började med att titta efter i vilka kontexter Jokerman främst används. Min egen konnotation är barnkalas och inbjudningar till barnkalas. När jag googlade så fick jag det bekräftat och jag fick upp bilder liknande den här till höger. Då jag redan innan jag började googla främst kopplade ihop Jokerman med just barnkalas så valde jag att köra på det

hållet och började tänka vad som brukar finnas på just barn-kalas. Det finns ju förmodligen inte ett enda barnkalas där det inte finns ballonger och därför valde jag att köra på det spåret.Jag införskaffade därför ballonger som är till för att skapa olika saker av och började forma dem till bokstäver. Jag blev inspi-rerad till att faktiskt göra något fysiskt med händerna efter de workshops vi haft under kursens gång, och det kändes faktsikt skönt att lämna datorn och försöka sig på något annat istället.

Mitt slutresultat liknar ju inte det ursprungliga typsnittet Jokerman utan jag valde istället att köra på spåret att försöka skapa något utifrån min tolkning och känsla av det. För att skapa mening åt detta satte jag in ordet i en kontext som syns på nästa sida.

9

Page 15: Workbook i Illustrativ typografi 2012

10

Page 16: Workbook i Illustrativ typografi 2012

11

Page 17: Workbook i Illustrativ typografi 2012

En melankolisk dokumentär omSveriges första yrkesclown.

www.jokerman-filmen.se

i samarbete med

S verige prem i är 24 marS 2 014

För att få in min skapelse i en kontext så bestämde jag mig för att namnet Jokerman nu istället var namnet på Sveriges första yrkesclown istället för just ett typsnitt. Jag har valt att ta fram en affisch till filmen om hans liv. Tonen i filmen är väldigt melankolisk och därför valde jag att göra affischen helt vit med endast just ballongtexten plus kompletterande text.

Under redovisningen fick jag bra respons och även några tips om hur jag kunde ha jobbat vidare med just ordbilden för att förstärka den melankoliska känslan. Kanske skulle några bokstavsballonger vara söndriga för att ge en ännu starkare känsla av just melankol. Kanske skulle jag ha satt in ordet i en kontext där en person håller de i snörre så som man gjorde med ballonger när man var liten. Ja, som ni märker så finns det många fortsatta ingångar att jobba med och jag tycker att det här var en väldigt spännande uppgift.

12

Page 18: Workbook i Illustrativ typografi 2012

Stadsmissionen - nattjouren

Efter en uppvärmningsuppgift vi fick där vi skulle typografera hjälp genom illustration fick vi i uppgift att göra detsamma men med en given avsändare. Vi fick välja mellan några olika och jag valde att arbeta med Stadsmissionen Nattjouren. Såhär beskriver dem sig på sin hemsida: “Nattjouren är en uppsökande verksamhet som under kvällar och nätter verkar för att etablera kontakt och skapa relation med människor i utsatthet eller hemlöshet och som befinner sig på stadens gator.”

Det budskapet som jag ville få fram i min folder var hur viktigt Nattjourens jobb är. Jag vill spela på känslor och tog fram ett x antal ord som jag kommer tycker speglar Stadsmissionens

verksamhet, människorna de hjälper och deras känslor. Jag val-de att sätta Stadsmissionens logotyp i mitten av ett hjärta för att visa att det är där dom vill vara. I folks hjärtan, men även hjälpa de mest utsatta i vårt samhälle att läka sina hjärtan genom att sträcka ut en hjälpande hand då ingen annan gör det.

FormatFormatet jag valde att jobba med blev en A3:a vikt på mitten och sedan tre gånger. Vi hade fått det givna formatet A4 egentligen men efter att jag provat skriva ut det första utkastet på den stor-leken så kände jag att det var alldeles för litet. Främst eftersom jag hade tanken på att det skulle förvandlas till en affisch när den är helt uppvecklad. I A4 kändes det som att den blev alldeles för liten och därför gick jag över till A3 istället.

13

Page 19: Workbook i Illustrativ typografi 2012

14

Page 20: Workbook i Illustrativ typografi 2012

utKaSt 1:

1. Uppvecklad folder tillA4-affisch

2. Folder i mindre format (utvecklat är det A4)

3. Första uppslaget i foldern. Illustration och pratbubbla. (A3)

1

2

3

15

Page 21: Workbook i Illustrativ typografi 2012

ILLuStratIoNFör att knyta an till känslan av att det handlar om riktiga människor så ville jag få in en illustration av något slag i min folder. Därför blev det en relativt enkel illustration i kombination med en pratbubbla med en vädjan som säger:”Den du minst anar kan behöva nattjourens hjälp.”

FÄrGJag har valt att enbart jobba i de två färgerna som representerar Stadsmissionens profil: orange och svart. Detta för att skapa en igenkänning i foldern men jag såg det även som en utmaning att enbart få jobba med två färger.

utKaSt 2Efter respons på redovisningen testade jag att göra om lite saker i foldern. Bland annat så testade jag att skriva orden runt hjärtat för hand istället för i datorn. Detta för att skapa en mer genuin och äkta känsla, och jag tycker att det blev mycket bättre än det datorskrivna. Jag ska även försöka mig på att skriva orden runt hjärtat på folder för hand, då jag tror att det även här kan förstärka uttrycket.

Jag ändrade även lite andra saker i layouten, bland annat så la jag en svart platta under den texten som är en beskrivande historia om vad Stadsmissionen gör. Detta var för att väga upp layouten så att de olika svarta fälten skulle komplettera varandra. Jag la också till information om hur man ska göra för att skänka pengar, då jag glömt det på första utkastet.

16

Page 22: Workbook i Illustrativ typografi 2012

Stadsmissionen - Vidare utveckling

När vi sedan fick uppgiften att vidareutveckla någon av de uppgifterna som vi jobbat med under kursens gång så kände jag ganska snabbt att det var Stadsmissionen-foldern jag ville fortsätta på. Detta för att det var i denna uppgiften som jag fick fram det bästa resultatet tycker jag själv.

Jag gillade det formspråk och uttryck som jag lyckats skapa åt Nattjouren i den första uppgiften vi fick gällande Stadsmissio-nen och försökte brainstorma kring vad jag kunde göra för att ta det ett steg längre. Tanken slog mig då att Stadsmissionen har second hand-butiker runt om i Stockholm och att detta är en bidragande del till de pengar som dem får in. Genom att er-bjuda tygkassar som alternativ till de vanliga plastpåsarna som

17

säljs i secondhand-affärer när man handlat något så kan man både göra en insats för miljön men även dra in extra pengar till Stadsmissionen. En tygkasse slängs inte som en plastpåse ofta görs, utan kunden kan använda den hur många gånger som helst.Tanken är också att hjärtat som symbol kanske blir så pass inarbetat till slut att man inte behöver ha med Stockholm Stadsmissions logotyp mitt i till slut, för det skulle kunna göra att just tygkassen kanske blir ännu mer attraktiv för kunderna. Jag gjorde även pins (som kanske kan fungera liknande Ro-sabandet) och små anteckningsblock. Man kan utöka det här konceptet hur mycket man vill till ännu mer produkter, det är bara fantasin som sätter gränserna.

Page 23: Workbook i Illustrativ typografi 2012

18

Page 24: Workbook i Illustrativ typografi 2012
Page 25: Workbook i Illustrativ typografi 2012
Page 26: Workbook i Illustrativ typografi 2012