Top Banner
Een uitgave van VVV Zuid-Holland Zuid i.s.m Den Haneker De boer op... De stad in... Een dagje uit... 0900 46 36 888 www.vvvzhz.nl www.denhaneker.nl TOERISTISCHE GIDS 2012 GRATIS
76

VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

Mar 16, 2016

Download

Documents

VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

Een uitgave van VVV Zuid-Holland Zuid i.s.m Den Haneker

De boer op...De stad in...

Een dagje uit...

0900 46 36 888 www.vvvzhz.nl www.denhaneker.nlTOERISTISCHE GIDS 2012

GRATIS

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012_omslag.indd 1 09-12-11 12: 55

Page 2: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

Stichting Vrije Recreatie

Wij gaan ”natuurlijk” kamperen of logeren op een SVR-camping

Kamperen en logeren bij boeren en particulieren in binnen- en buitenland én in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden ook volop mogelijkheden.

Via de SVR kan men inmiddels kamperen en logeren op ruim 2000 SVR-campings in Nederland, en in vele, voornamelijk Europese, landen zijn ook volop mogelijkheden.

Een SVR-camping is een camping die is aangesloten bij de Stichting Vrije Recreatie. Hier houdt men zich aan de door de SVR opgestelde richtlijnen t.a.v. milieu, sanitair, rust, ruimte en betaalbaarheid; waar recreanten, die in de natuur rust en ruimte zoeken en de spelregels van de SVR onderschrijven van harte welkom zijn.

Vraag nu informatieWij sturen de algemene informatie gratis

STICHTING VRIJE RECREATIEDit is ook het adres van:

SVR-camping De Victorie

Broekseweg 754231 VD MeerkerkTel. 0183-352741Fax: 0183-351234E-mail: [email protected]: www.svr.nl

* Fotografie: Ewout Staartjes, Deventer Foto: Camping ‘De Victorie’, Meerkerk

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012_omslag.indd 2 09-12-11 12: 55

Page 3: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

1

36

Foto’sVVV Zuid-Holland Zuid, Den Hâneker, Nel Hakkesteegt Piet WingelaarOplage: 25.000 exemplaren

De inhoud van deze brochure is met de grootste zorg samengesteld. Aansprakelijkheid t.a.v. wijzigingen of onvolledigheden kan evenwel niet worden aanvaard.

ColofonTekstDen HânekerVVV Zuid-Holland Zuid

DrukwerkDe Groot Drukkerij bv, Goudriaan

Cartografie Peter de VriesUitgeverij Open Kaart © 2002

Uitgave VVV Zuid-Holland ZuidSpuiboulevard 993311 GN DordrechtTelefoon: (0900) 46 36 888Fax: (078) 6131783e-mail: [email protected]

Inhoud 2 Informatie algemeen 6 Den Hâneker 4 VVV Zuid-Holland Zuid 7 Bezoekerscentra 9 Overnachtingsadressen 9 (Mini) camping 12 Bed & Breakfast 16 Appartement, vakantiewoning 19 Op bezoek bij... 19 Streekbewoners op het platteland 22 Ambachten en bedrijven 23 Galeries 23 Sportaccommodaties 24 Theetuinen 27 Kerken, molens en monumenten 28 Musea 32 Evenementen 43 Tochtjes over land en water 43 Te voet 45 Met de fi ets 47 Paard en Wagen 49 Rederijen, kano- en bootverhuur 49 Jachthavens

50 Restaurants 53 Arrangementen 59 Tabellen 59 Appartementen/Vakantiewoningen 60 Bed & Breakfast 61 Campings 61 Catering/Partycentra Uitgaan/Vergaderen 63 Groepsaccommodaties 63 Jachthavens 63 Hotels/Pensions 64 Restaurants 66 Ambachten & Bedrijven 66 Galeries & Exposities 67 Kinderboerderijen & Speeltuinen 67 Kerken, Monumenten & Molens 68 Tuinen, Parken & Recreatieterreinen 68 Sport & Ontspanning 68 Veerdiensten 68 Verhuur

44

36

12

25

1914

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 1 09-12-11 13:00

Page 4: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

TOERISTISCHE GIDS 20122

Alblasserwaard en Vijfheerenlanden

Aan de zuidrand van het Groene Hart liggen de polders Alblasserwaard en Vijfheerenlanden, omarmd door de rivieren Lek, Noord, Merwede en Linge. Net buiten de drukke Randstad vind je hier een puur Hollands landschap met groene weiden met zwart bont vee, knotwilgen en molens, typische dijkdorpen, historische boerderijen en hoogstamfruitboomgaarden.

Het veenweidegebied, een oud cultuurland-schap met grote natuur- en landschaps-waarden, heeft zijn vorm gekregen sinds de vroege middeleeuwen. Boeren hebben in dit proces een grote rol gespeeld, maar ook de wind en het water lieten zich gelden.

Je ziet niet alleen rechtlijnige sloten, maar ook kronkelende veenriviertjes. Weidse vergezichten en landschapselementen als met bomen begroeide kaden en geriefbosjes vormen een afwisselend geheel. Opvallend op de weilanden zijn de vele weidevogels

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 2 09-12-11 13:00

Page 5: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

3

boven Bleskensgraaf, waar je wandelend of fietsend van kan genieten. Een ander natuurfenomeen zijn de wie-len, tijdens dijkdoorbraken ontstane waterplassen, die aantrekkelijk zijn voor recreanten (het Lammetjeswiel bij Alblasserdam) en natuurliefhebbers (het Schoonre-woerdse Wiel). En wist je dat de grootste purperreiger-kolonie broedt in de Zouweboezem, een moerasachtig natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen?

Actief op padMet kano of roeiboot verken je de vele watergangen, boezemwateren en veenriviertjes. Fietsers en wandelaars voelen zich thuis op oude tiendwegen, dorpswegen en dijken. Het fietsroutenetwerk maakt het fietsers gemakkelijk: vele voor de fiets geschikte paden zijn verbonden door knooppunten, die het zelf samenstel-len van een route eenvoudig en aantrekkelijk maken. Verschillende lange-afstand-wandelroutes doorkruisen de waarden. Voor een stevige dagwandeling kun je ook

en bloemrijke slootranden. Grienden en rietlanden begrenzen de brede rivieren aan de noord- en zuid-kant, langs het lieflijke riviertje Linge liggen vooral fruitboomgaarden.

Natuurlijke hoogstandjesPuur Hollands betekent vlak, en dat zijn de Alblas-serwaard en Vijfheerenlanden dan ook. Verrassend genoeg kom je hier en daar bulten in het landschap tegen die ‘donken’ genoemd worden. Het zijn in de prehistorie gevormde zandduintjes. Een van de mooiste plekjes in de Alblasserwaard is De Donk, net

kiezen uit diverse (bewegwijzerde) wandelroutes als het Ooievaarspad, het Kinderdijkpad, het Gorcums Postpad en de Schaapskooiroute. Informeer er naar bij de streeknatuurcentra en VVV’s in het gebied.

StadsgedruisKuierend over de wallen van Nederlands kleinste vestingstad Nieuwpoort lijkt het kanongebulder uit het verleden wel heel ver weg. Groter van omvang is de vesting van Gorinchem, een levendige stad met gezellige winkelstraten en terrassen, monumenten en authentieke vestingwallen. Met de veerboot maak je vanaf Buiten de Waterpoort een uitstapje naar nog meer vestinghistorie: het Slot Loevestein en het vis-sersstadje Woudrichem. Aanrader! De glasblazers die zich ooit in Leerdam vestigden legden de basis voor de huidige glasindustrie in het Lingestadje. Glasindus-trie en glaskunst gaan er eensgezind samen. Bezoek de Glasblazerij waar glasblazers doorlopend aan het werk zijn of één van de vele (glas) galerieën.

WerelderfgoedAan molens geen gebrek in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. De bekendste staan in Kinderdijk, langs de boezems van de Over- en de Nederwaard. Negentien stoere windmolens hebben er hun stempel gedrukt op het landschap en trekken bezoekers van over de gehele wereld. De molens van Kinderdijk hebben een plaats gekregen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Meer erfgoed vind je in musea en oud-heidkamers waar voorwerpen uit voorbije eeuwen je iets vertellen over leven en werk van de bewoners, het landschap en soms zelfs een ver verleden. Ga bijvoorbeeld kijken in Museum De Koperen Knop in Hardinxveld- Giessendam, ondergebracht in een historische boerderij en aantrekkelijk ingericht met originele meubelen en objecten.

Actuele informatie over alle onderwerpen in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden vind je op www.vvvzhz.nl en www.denhaneker.nl

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 3 09-12-11 13:00

Page 6: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

TOERISTISCHE GIDS 20124

VVV Informatie

Als u iets wilt weten over een leuk uitstapje in ei-gen land gaat u natuurlijk naar de VVV. Daar vindt u tal van kaarten, fiets- en wandelroutes en va-kantiegidsen. En bent u op zoek naar een mooi ge-schenk kijkt u dan eens in de VVV-winkels in Dor-drecht, Gorinchem, Leerdam en Oud-Beijerland. Dit zijn heuse winkels met een breed assortiment aan toeristische en betaalbare souvenirs. Een overzicht van VVV-diensten volgt hieronder. Neem eens een kijkje bij de VVV’s in Zuid-Holland Zuid. U zult zien: bij de VVV voelt u zich uit én thuis!

Toeristische InformatieVia een landelijk computersysteem kan zeer gedetailleerde infor-matie worden gegeven over geheel Nederland. Daarnaast kunt u bij de VVV-winkels terecht voor gidsen, (water) kaarten en plat-tegronden die u informeren over de verschillende fiets-, wandel- en kanomogelijkheden, accommodaties en bezienswaardigheden.

CadeaubonnenDe VVV Cadeaubon is zowel voor gever als ontvanger een ideaal cadeau. Inwisselbaar bij vele winkels in Nederland. Ook de Nati-onale Dinercheque, PODIUM Cadeaukaart, bol.com cadeaubon, Bongo belevenisbon en Bioscoopbon zijn bij VVV verkrijgbaar. Informeert u ook eens naar de vele leuke en orginele cadeauver-pakkingen!

GroepsdagtochtenBent u deze keer degene die het jaarlijks uitje van uw bedrijf of familie moet organiseren? De VVV heeft voor u een kant en klare brochure met allerlei ideeën voor een groepsdagtocht. Kortom: een geslaagd uitstapje begint bij de VVV!

VVV/ANWB AgentschapIn de regio Zuid-Holland Zuid is uitsluitend kantoor Oud-Beijerland een zgn. VVV/ANWB agentschap. U kunt bij dit kantoor terecht voor een uitgebreid ANWB assortiment.

Lekker makkelijkBij VVV kunt u terecht voor uw hotel- en bed and breakfast re-servering. Maar ook voor entreekaarten voor evenementen in de regio.

LayarHeeft u de Layar applicatie op uw telefoon? Dan kunt u in heel Zuid-Holland Zuid op pad met uw smartphone. Zoek op VVV Zuid-Holland en u heeft alle informatie die u op dat moment nodig hebt op uw telefoon. Heeft u de applicatie nog niet ga dan naar de app-

store van uw iPhone of de androidmarket van uw android toestel en download daar deze gratis applicatie.

QR-codesHeeft u internet op uw mobiele telefoon? Dan kunt u zich in Dord-recht, Gorinchem en Leerdam helemaal digitaal uitleven. Op diver-se plaatsen in deze steden zijn QR codes aangebracht om u meer informatie verschaffen. Zo kunt u in Leerdam op uw telefoon zien hoe de glasornamenten er in het donker uitzien. In Gorinchem luis-tert u naar beeldende verhalen over diverse gebeurtenissen in deze vestingstad. Ga naar http://get.neoreader.com en download de QR code reader als uw telefoon deze functie nog niet ondersteunt.

TIP

Ga naar uw appstore of androidmarket en download de toeristische app van VVV Zuid-Holland. Waar u ook bent, de VVV komt naar u toe!

VVV KANTOREN ZUID-HOLLAND ZUID

VVV Dordrecht / intree DordrechtSpuiboulevard 99, 3311 GN Dordrecht, 0900-463 6888, [email protected], www.vvvzhz.nl.

Gevestigd in intree Dordrecht waar men terecht kan voor alle informatie over recreatie, cultuur, wonen en werken in en om Dor-drecht. Het is het ontvangstcentrum voor àlle bezoekers aan de stad, of je nu toerist, woningzoekende of ondernemer bent. Be-zoekers worden hier geprikkeld de stad te gaan verkennen, excur-sies te boeken, ideeën op te doen voor tochtjes in en rond de stad door middel van audiovisuele presentaties, een stadsmaquette en bijzondere presentaties.Open ma: 12.00-17.30di-wo+vr: 09.00-17.30do: 09.00-21.00za: 10.00-17.001e + laatste zo vd mnd 12.00-17.00 feestdagen: zie website

VVV GorinchemGrote Markt 17, 4201 EB Gorinchem, 0183-631 525, [email protected], www.vvvgorinchem.nl.Openma-vr: 09.30-17.00za: 10.00-16.00

VVV Leerdam/BibliotheekDr. Reilinghplein 3, 4141 DA Leerdam, 0345-613 057,[email protected], www.vvvleerdam.nlOpenma: 13.30-17.00di-vr: 10.00-17.00za: 10.00-13.00

VVV Zuid-Holland Zuid

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 4 09-12-11 13:00

Page 7: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

5

Alblasserwaard en Vijfheerenlanden

VVV/ANWB Oud-BeijerlandWaterstal 1, 3262 JR Oud-Beijerland, 0186-616 000, [email protected], www.vvvhoekschewaard.nl.Uitgebreide ANWB-diensten als reisverzekeringenen ledenpakket.Openma: 13.00-17.00di-vr: 09.30-12.30 / 13.00-17.00za: 10.00-16.00

VVV Agentschappen van VVV Zuid-Holland ZuidHier kunt u terecht voor informatiebrochures, fiets- en wandelroutes en plattegronden uitsluitend van de regio. Ook zijn hier de VVV Cadeaubon en dinercheque te koop.

n Cultureel Centrum LandvastHaven 4, 2951 GC Alblasserdam, 078-691 2923, [email protected], www.landvast.nl. Open: ma-vr 10.00-22.00, za 11.00-22.00, zo 12.00-22.00.

n Tourist info AlblasserdamZuiderstek 1, 2952 AZ Alblasserdam, 078-6932114/06-24595993, contact@touristinfo-alblasserdam.nlwww.touristinfo-alblasserdam.nl Open: 1-4 t/m 31-10 dagelijks 09.30-17.30.1-11 t/m 31-3 za en zo 10.00-17.00.

n Theetuin De BeestenboelBrandwijksedijk 26, 2974 LC Brandwijk, 06-5592 8272. Open: di-vr 11.00-16.30.

n Kantoorboekhandel Groot-AmmersVoorstraat 5, 2964 AH Groot-Ammers, 0184-662 495, [email protected]. Open: ma-do 08.30-12.15 / 13.15-18.00, vr 08.30-12.15 / 13.15-21.00, za 08.30-16.00.

Overige VVV folderservicepunten:

n CR In Het Wapen van AmeideBenedendamsestraat 3, 4233 EN Ameide, 0183-602 415, [email protected], www.wapenvanameide.nl.Open: ma-za 10.00-23.00, zo 12.00-20.00.

n Streekcentrum Het LiesveltWilgenweg 3, 2964 AM Groot-Ammers, 0184-602 616, [email protected], www.streekcentrum.nl. Open: 01/04 t/m 13/09, di-zo 10.00-17.00.

n Museum De Koperen KnopBinnendams 6, 3373 AD Hardinxveld Giessendam, 0184-611 366, [email protected],

www.koperenknop.nl. Open: di-vr 13.00-17.00, za 11.00-17.00.

n CR Onder De LindenDorpsweg 135-136, 4223 NH Hoornaar, 0183-581 431, [email protected], www.onderdelinden.info. Open: 01/01-31/03 ma-do 16.30-23.00,vr-zo 12.00-23.00, 01/04-30/09 ma-zo 10.00-23.00. 01/10-31/12 ma-do 16.30-23.00, vr-zo 12.00-23.00.

n CR Onder De PannenLeerbroekseweg 53, 4245 KS Leerbroek, 0345-599 485,[email protected], www.onderdepannen.net.Open: ma-di 17.00-21.00, wo-zo 12.00-21.00.

n CR Het Kleine BrughuisDorpsplein 2, 4231 BA Meerkerk, 0183-352 208. Open: ma, wo-zo 11.30-21.00.

n IDwinkelGraafdijk Oost 49, 2973 XC Molenaarsgraaf, 0184-642 221, [email protected], www.idwinkel.nl. Open: ma13.30-17.30,di+do+vr 08.30-11.30 en 13.30-17.30,wo 08.30-11.30, za 08.30-16.00.

n Camping de GrienduilGeer 25, 4243 JS Nieuwland, 0183-351512, 06-50578269, [email protected], www.degrienduil.nl. Open: ma-zo 09.00-21.00.

n Gemeentehuis PapendrechtMarkt 22, 3351 PB Papendrecht, 078-641 8911, [email protected], www.papendrecht.nl. Open: ma-vr 08.30-14.30.

VVV Informatie

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 5 09-12-11 13:01

Page 8: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

Alblasserwaard  Vijfheerenlanden

w w w . d e n h a n e k e r . n l

Den Hânekerveelzijdig als de streek zelf

Den HânekerStreekkantoor Alblasserwaard-VijfheerenlandenWilgenweg 32964 AM Groot-Ammers

T: 0184 - 605 300E: [email protected]: www.denhaneker.nl

Landbouw & ZorgIedere dag buitengewoon!Zorgboeren Zuid-Holland biedt cliënten met een beperking een fijne en waardevolle dagbesteding of logeeropvang. Er zijn 40 zorgboerderijen bij ons aangesloten. Elke zorgboerderij is uniek, daarom kunnen we u zorg op maat bieden. Sinds 2009 heeft Zorgboeren Zuid-Holland een AWBZ erkenning. Zie voor meer informatie: www.zorgboerenzuidholland.nl

Plattelandstoerisme en StreekproduktenNederland op z’n HollandstDe Alblasserwaard-Vijfheerenlanden behoort tot de mooiste regio’s van Nederland. Ideaal voor (sportieve) rustzoekers, mensen die kunnen genieten van weidse uitzichten, natuur en cultuur. Voor een veelzijdig aanbod van B&B, theetuinen, culinaire fietsarrangementen en andere leuke tips en ideeën. Van oudsher zijn er veel boeren die de melk van hun koeien en geiten verwerken tot (boeren)zuivelproducten. Ook boomgaarden horen bij onze streek. Veel boerderijwinkeltjes verkopen fruit en flessen met zelf geperst sap. Ook ijs, jam, gerookte vis en wijn behoren tot onze streekpro-ducten. Van oudsher worden er veel streekproducten geproduceerd zoals: zuivelproducten, jams, sappen, wijn, ijs, vis. Op diverse plaatsen worden deze streekproducten verkocht. Lekker en verantwoord.

Agrarisch natuurbeheerBoter, kaas en... ijsvogelsDen Hâneker zet zich al jaren met succes in voor behoud van het unieke cultuurlandschap in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. Boeren worden ondersteund bij zaken als weidevogelbeheer, onderhouden van knotwilgen en andere landschapselementen en we leveren daarmee een bijdrage aan het behoud van biodiversiteit, natuur en landschap.

EducatieKinderen boeien met koeienKinderen die op jonge leeftijd in contact komen met de natuur en het boerenbedrijf hebben daar later als volwassene veel profijt van. Bovendien slaan wij graag de brug tussen boer en burger omdat dat het wederzijds begrip ten goede komt. Bezoek onze website voor meer informatie over excursies en lespakketten.

WAV en EnergieBewustwording van boeren en burgers in binnen- en buitenlandMet elkaar zoeken naar nieuwe, duurzame, wegen. Solidariteit en samenwerking, van elkaar leren en elkaar stimuleren. Contacten met agrariërs in derde wereld landen. Organiseren van voorlichtingsactiviteiten en opzetten van projecten.

Voor toeristische tips, de lekkerste adresjes voor streekproducten, groene pedagogie, vragen over zorg op de boerderij, natuur- en landschapsbeheer en lidmaatschap

< 1 >

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 6 09-12-11 13:01

Page 9: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

7

Bezoekerscentra

Streekcentrum Ooievaarsdorp Het Liesvelt Landelijk gelegen tussen Groot-Ammers en Nieuwpoort ligt “Het Liesvelt’. Een streekcentrum met bijenstal, boerenspeeltuin, riet-moeras, griendeiland, eendenkooi en molen. Tentoonstelling Boer-derij & Erf en watertentoonstelling “Hoe houden we het droog”. Daarnaast worden elk voorjaar de nesten bezet door de ooievaars, die hun jongen zelfstandig grootbrengen. Parkeer- en horecagele-genheid aanwezig. Huur vergaderruimte.

Open: apr tot half sept, di t/m zo 10.00-17.00 uur. Geopend 1e en 2e Paas- en 2e Pinksterdag. Entree: volw. € 3,50, kind. € 2,00. Arrangementen met o.a. koffie met gebak, rondleiding, koud en warm buffet zijn mogelijk op afspraak. Streekcentrum Ooievaarsdorp Het Liesvelt, Wilgenweg 3, 2964 AM Groot-Ammers, tel. (0184) 602616, e-mail: [email protected] www.streekcentrum

Streeknatuurcentrum AlblasserwaardHet Streeknatuurcentrum Alblasserwaard geeft voorlichting en educatie over het landschap, milieu en natuur in de Alblasser-waard, middels excursies, dialezingen en tentoonstellingen. In de aangrenzende educatieve tuin zijn kleine leefgemeenschap-pen nagebouwd en wordt uitgelegd hoe op kleine schaal natuur kan worden gemaakt in de eigen woonomgeving.

Open: apr t/m sep di t/m za 10.00-17.00 uur, okt t/m mrt za 10.00-17.00 uur en wo 12.00-16.00 uur. Entree: gratis. Excursies: op afspraak. Bezoekadres: Matenaweg 1, 3356 LS Papendrecht, de Matenaweg ligt aan de westzijde van het dorp Wijngaarden, (0184) 412618.Secretariaat: Natuur- en Vogelwacht “De Alblasserwaard”, Postbus 171, 3350 AD Papendrecht, internet: www.nvwa.nl

Natuurcentrum De Schaapskooi Bezoekerscentrum, ideaal als begin of pauzepunt voor vele wandel en fietsroutes in onze streek. Kijk, leer en geniet van onze koffie, vogelcollectie, diaserie, hoogstamsappen, expositie over natuur en milieu, of een lezing. Ook natuurboeken, nestkasten, streekpro-dukten en onbespoten fruit. Groepsprogramma op afspraak.

Open: gehele jaar donderdag 19.00-22.00 uur en zaterdag9.00-16.00 uur. Vanaf half april - half okt. wo. t/m vr. 13.00-16.00 uur Voor actuele openingstijden zie website. In juni-juli en augustus op zondag van 13.00-16.00 uur. Entree: gratis. Excursies: groepen (op afspraak) onder leiding van een gids, € 2,00 p.p. Natuur- en Vogelwacht De Vijfheerenlanden, Overboeicop 15, 4145 NN Schoonrewoerd, tel. (0345) 641201 of (06) 53612981 internet: www.natuurcentrum.nl

Een perfecte kennismaking met de streek Alblas-serwaard en Vijfheerenlanden begint bij één van de bezoekerscentra. Gastheren en gastvrouwen van de streek staan hier voor u klaar om op al uw vragen een antwoord te vinden. Naast informatie over natuur, cultuur en historie kunt u bij de centra ook informatie krijgen over verschillende wandel- en fietsroutes.

Natuurcentrum/KinderboerderijHet Van Andel-Spruijt Natuurcentrum, gelegen in het prachtige G.van Andelpark, omvat een Kinderboerderij , een Theehuis en een Educatief Centrum. Het biedt recreatie voor alle leeftijden. In het Theehuis zorgen cliënten van Syndion voor pannenkoeken, broodjes, ijsjes en drankjes. De dieren van de kinderboerderij wor-den verzorgd door cliënten van Syndion. Het Educatief Centrum biedt verhuur van leskisten, excursies naar de Avelingen en Loe-vestein, wisselende tentoonstellingen en organisatie van activiteiten rondom natuur –milieu. Het Natuurcentrum heeft een beheerder/bedrijfsleider en een educatief coördinator in dienst. Meerdere publieksactiviteiten worden per jaar georganiseerd: “Op weg naar Kerst”met een levende kerststal, live muziek, levende taferelen. “Lente Doe Dag” en “Herfst Doe Dag” in het voor-en najaar. Maar ook wordt een aantal maal per jaar de cursus ‘Assistent Dierver-zorger’ georganiseerd voor kinderen. Voor kinderfeestjes kunnen kinderen kiezen uit “Boer Hendrik”, “Cow-boys en Cowgirls”, “Tam Tam met Sam” of “De schat van timmer Teun”. In de vakanties worden logeerdieren opgevangen door de vrijwilligers van de kin-derboerderij. Op de kinderboerderij kunnen kinderen bij mooi weer tussen de geiten en de schapen lopen in de weide. 3x per dag is er ‘knuffelkwartier’, naar hartelust kunnen kinderen knuffelen met de konijnen van de kinderboerderij…

Gijsbert van Andelpark 1, 4204 HZ Gorinchem,(naast het Beatrixziekenhuis) tel.nr. Natuurcentrum (0183) 630911. internet: www.natuurcentrumgorinchem.nl e-mail: [email protected] Open: 1 mei – 1 november (zomertijd), di + do 9.30-16.30 uur. 1 november – 1 mei (wintertijd), di t/m do 9.30-16.30 uur. Toegang gratis.

Bezoekerscentra

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 7 09-12-11 13:01

Page 10: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

STANDARD OF EXCELLENCE

GLObAL SALES AND SuppORT

EXTENSivE RANGE OF pRODuCTS AND SERviCES

ONGOiNG pRODuCT DEvELOpmENT

clockwise from top left

DAmEN pLATFORm SuppLy vESSEL 7216

DAmEN ATD TuG 2412

DAmEN WORLDWiDE SuppORT SHip 8316

DAmEN FAST FERRy 4212

DAmEN ASD TuG 3213

DAmEN CLippER 'STAD AmSTERDAm'

DAmeN sHipYArDs GoriNcHem

industrieterrein Avelingen west 204202 ms Gorinchem

p.o. Box 14200 AA Gorinchem

the Netherlands

phone +31 (0)183 63 99 11 fax +31 (0)183 63 21 89

[email protected] www.damen.nl

member of the DAmeN sHipYArDs GroUp

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 8 09-12-11 13:01

Page 11: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

9

(Mini)campings

Overnachtingsadressen

SVR-camping Ter LeedeCamping Ter Leede is een rustige camping in een voormalige boomgaard. De camping is voorzien van verharde terrassen met mooi uitzicht over de weilanden.Rust en ruimte is het kenmerk.

Recht van ter Leede 28, 4143 LP Leerdam, tel. (0345) 599232, fax (0345) 599730,e-mail: [email protected] www.campingterleede.nl42 staanplaatsen. Open van 1/4 tm 30/9

Kampeerbosje Leerdam Kleinschalige camping met aandacht voor natuur en milieu. Ten-tenkampeerterrein met verhuur van 3 trekkershuisjes. Kampeer-bosje Leerdam is aangesloten bij de stichting Natuurkampeerter-reinen. Ook Bed en Breakfast mogelijk.

Kampeerbosje Leerdam, Recht van ter Leede 25, 4143 LN Leerdam, tel. (0345) 623600.e-mail: [email protected] internet: www.kampeerbosje.nl20 staanplaatsen. Open van 1/4 tm 31/10

SVR-camping Bij Nader Inzien Aan het Merwedekanaal, in een open polderlandschap, kunt u genieten in een oase van rust en vrijheid. Waar je kijkt zie je ruimte, grazend vee, fluitende vogels en voorbij varende bootjes. Vanuit de camping zijn er verschillende wandel- en fietsmogelijkheden. Er is ook een trekkershut aanwezig.

Goof den Hartogh, Heicopperweg 44, 4128 LP Lexmond, tel. (0347) 342542 of (06) 49740571, 50 staanplaatsen.e-mail: [email protected]: www.campingbijnaderinzien.nl

SVR-camping Boogert Boerderij met koeien en paarden gelegen in de Alblasserwaard. Dichtbij viswater. Zicht op weilanden. Mooie fiets- en wandel routes en gelegen aan Lek en Lingeroute. Centraal gelegen voor uitstapjes o.a. Gorinchem, Leerdam en Schoonhoven.

Jas en Nel Boogert-Vink, Broekseweg 61, 4231 VD Meerkerk, tel. (0183) 352270. e-mail: [email protected]: www.campingboogert.nl 15 staanplaatsen.

Er is zoveel te beleven in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden dat één dag nooit genoeg is om alles te kunnen zien. En wat is er lekkerder dan na een actief of (ont)spannend dagje in de streek heerlijk onder de wol te kunnen kruipen om de volgende dag uitgerust uit de veren te kunnen? In de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden vindt u diverse overnachtingsmogelijkheden. Zo kunt u overnachten bij verschillende hotels, pensions, groepsaccommodaties en (mini)campings in de streek. Maar u kunt ook bij één van de platteland-bewoners thuis genieten van Bed & Breakfast. En wat dacht u van een nachtje onder één dak met de boer en boerin?

CamperErf Landscheiding GiessenburgDe familie Blokhuis heet u welkom op campererf Landscheiding. Ons erf is direct gelegen aan het wandelpad “het Postpad”. Het erf omringd door groen ligt aan de rand van het dorp Schelluinen. Op loopafstand (<1km) vindt u de Dorpskern Schelluinen met Snackbar Zus en Zo en Eethuis ’t Centrum. Op fietsafstand kunt u naar (< 5 Km) Zwembad de Doetsekom of tropischzwempara-dijs Caribabad en een uitgebreid winkelcentrum Piazza met AH, Jumbo, Slagerij, Groenteboer, etc.Naast de mogelijkheid voor het tappen van vers water en het lozen van afvalwater bieden wij Elektra-aansluiting, WiFi verbinding en een kleinschalige speelvoorziening.

Lammert Blokhuis, Landscheiding 1, 3381 KK Giessenburg,tel. (06) 50563272 of (06) 53275873 internet: www.caravanshuren.nle-mail: [email protected]

Camping Slingeland Prachtige minicamping met 15 ruime plaatsen (6 Amp electra) mid-den in het weidelandschap van de Alblasserwaard, waar je de zon ziet opkomen en ondergaan. Geniet hier van de rust en ruimte. Veel fiets en wandelmogelijkheden. Verwarmd sanitair. € 15,- per nacht voor een caravan met 2 personen.

Teus en Marijke Dijksman Slingelandseweg 19, 3381 KZ Giessenburg, tel. (0184) 651624 / (06) 29370153internet: www.campingslingeland.nle-mail: [email protected]

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 9 09-12-11 13:01

Page 12: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

0184-641552 • www.gasterijdezwarteschuur.nl

Na bijna driehonderd jaar kan de oude ‘Zwarte Schuur’ samen met u van de rust in het Alblasserwaardse polderland gaan genieten. In de Zwarte Schuur kunt u overnachten in één van de bedsteden op de vloedzolder, of in één van de luxere kamers. In de Zwarte Schuur kunnen ongeveer vijfentwintig personen overnachten met hedendaags comfort. Voor meer informatie kunt u een kijkje nemen op onze site of neem contact met ons op via de telefoon. Natuurlijk bent u ook van harte welkom om het een en ander te komen bekijken.

ZWARTESCHUUR.indd 1 02-11-11 10:27

Theetuin / Bed & Breakfast”De Winde”

Nel HakkesteegtAchterland 4, 2964 LA Groot-Ammers

Telefoon (0184) 66 13 56www.theetuindewinde.nl

Workshop beeldhouwen in de theetuinvan april t/m oktober 2012

o.l.v. Rieke van der Stoep

0184-600336

www.rs-art-graphics.nl

Fam. Bikker Bazeldijk 66 4221 XZ Hoogblokland 0183-352373 WWW.LANDWINKEL.NL

Bezoek onze Landwinkel waar u een ruim assortiment ambachtelijke streek-produkten vindt die boerenexclusiviteit uitstralen waaronder Geiten- enBoerenkaas. Op afspraak verzorgen wij excursies. (min. 20 pers.)Open: Do.13.30-18.00Vr.9.00-18.00 en Za.9.00-15.00 uur

”DeBikkerhoeve”Geitenzuivelboerderij

KADOTIP!Laat een mooi ‘pakketje’ maken!

Hoge-Giessen 31 · 4223 MC Hoornaar 0183 - 58 22 44 · [email protected]

www.mb-catering.nl

Hoge-Giessen 31 · 4223 MC Hoornaar 0183 - 58 22 44 · [email protected]

www.mb-catering.nlHoge-Giessen 31 · 4223 MC Hoornaar 0183 - 58 22 44 · [email protected]

www.mb-catering.nl

Hoge-Giessen 31 · 4223 MC Hoornaar 0183 - 58 22 44 · [email protected]

www.mb-catering.nl

Wij bieden ook buffetten met biologische en streekprodukten aan

Hoge-Giessen 31 · 4223 MC Hoornaar 0183 - 58 22 44 · [email protected]

www.mb-catering.nl

AquaZoo Leerdam Maak kennis met deze unieke onderwaterdieren-tuin met ca. 40 grote aquaria

Er zijn zeepaardjes, kleurrijke zoet- enzout-watervissen, haaien, gifkikkers enmooie zee-anemonen.AquaZoo Leerdam is elke zondaggeopend van 13.00 tot 17.00 uur en vandi. tot za. op afspraak: bel 06-53550858.Ook zeer geschikt voor het organiserenvan schoolexcursies en personeelsuitjes

Adres: Kon. Emmalaan 82,4141 EE LeerdamEntree: Volwassenen: 5,50.Kinderen 4-11 jaar: 3,50 enKinderen 0-3 jaar gratis Zie ook:

www.aquazoo-leerdam.nl

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 10 09-12-11 13:01

Page 13: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

11

(Mini)campings

Camping VisserLandelijk gelegen mini-camping, konijnen- en zorgboerderij in bedrijf. Dichtbij viswater en rivier de Linge. 1.5 km van dorp en 4 km vanaf Leerdam. Veel mogelijkheden tot wandelen en fietsen. Zicht op wei-land en boomgaarden. Veel wandel- en fietsroutes in mooie natuur-gebieden in directe omgeving. Winkels op 1km afstand.

Camping Visser, Overheicop 46, 4145 KV Schoonrewoerd, tel. (0345) 642369 e-mail: [email protected] van 1/4 tm 15/10

SVR-camping Overheicop Fruitteelt- en melkveebedrijf met viswater op 100 meter afstand. Natuurcentrum ’De Schaapskooi’ op 500 meter afstand. Geopend van 1 april t/m 31 oktober. Tevens is er een toilet be-schikbaar voor de passerende recreant.

Nel en Arie Brouwer, Overheicop 72a, 4145 KV Schoonrewoerd, tel. (0345) 64182315 staanplaatsen

De KoekoekRuime, rustige camping, gelegen aan de rivier de Lek. In deze om-geving liggen prachtige fietsroutes. Ook voor kinderen een ideale camping.

De Koekoek, Lekdijk 47, 4235 VM Tienhoven,tel. (0183) 601491, fax: (0183) 602120e-mail: [email protected] internet: www.camping-dekoekoek.nl 250 staanplaatsen.

TIP

CampererfVerspreid in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden zijn bijzondere locaties te vinden waar camperaars welkom zijn, de zogeheten campererven. Hier ben je te gast bij de bewoners van de streek. Ook zijn er enkele kleinschalige campings aangesloten. Benieuwd waar jij met je camper terecht kan en welke voorzieningen er zijn?

Ga naar www.campererf.nl

SVR-camping De VictorieDe vertrouwde SVR-camping in de Alblasserwaard en Vijfheeren-landen. Een unieke camping om een lekker tot rust te komen, met het goede gastheerschap hoog in het vaandel. Voor rust, ruimte en betaalbaarheid. Volledig ingerichte sta- en tourcaravans en voorhuis van boerderij te huur.

Fam. van den Berg, Broekseweg 75-77, 4231 VD Meerkerk, tel. (0183) 352 741 / 352 006, fax (0183) 351234internet: www.campingdevictorie.nl Open: 15/3 tm 31/10.

Vekabo-camping De Groene Waard Gelegen in het Hart van Nederland, de groene Alblasserwaard, aan een rustig landweggetje met honderden knotwilgen. Prachtig uitgangspunt voor vele ontdekkingstochten per fiets, kano of te voet. Veel streekinformatie beschikbaar. Luxe verwarmde sanitaire ruimte. Liever niet afspreken op zondag.

Bas en Mattie Verspuij, Minkeloos 28, 4225 SP Noordeloos,tel. (0183) 581286 of (06) 51079464e-mail: [email protected] www.groenewaard.nl15 staanplaatsen naar eigen keuze.

Camping De GrienduilCamping de Grienduil bestaat uit een camping met 26 ruime plaat-sen, camperplaatsen,huurcaravans,vakantiewoningen en B&B.De diverse verblijfsmogelijkheden liggen prachtig tussen het park-achtige groen,vaak met vrij uitzicht over de weilanden.

Fam. Van Stuijvenberg, Geer 25, 4243 JS Nieuwland, tel. (0183) 351512 e-mail: [email protected] internet: www.degrienduil.nl

SVR-camping Het SalamandertjeMidden in de Albasserwaard gelegen minicamping bij voormalige boerderij. In de boomgaard omringd met wilgen. In nabijheid van wandelroutes en kanomogelijkheden. Ook vissers en fietsers kun-nen hier hun hart ophalen. Eventueel ook een vakantiewoning te huur. In de naast de boerderij gelegen Gasterij de zwarte schuur is er de mogelijkheid om te overnachten. (25pers) Hierbij heeft u de beschikking over een dubbele keuken, douches, zit en eethoek etc. De voormalige vloedschuur is herbouwd met behoud van het originele karakter, voorzien van hedendaags comfort, met een knipoog naar het verleden.

Familie Hijmering, A93, 2975 BD Ottoland, tel. (0184) 641552/642948 e-mail: [email protected] staanplaatsen. Kijk bij www.gasterijdezwarteschuur.nl

De PutCamping De Put landelijk gelegen gezellige, familie camping in de Alblasserwaard tussen Gorkum en Sliedrecht. Gelegenheid om te vissen en te zwemmen.

De Put, Bloklandsekade 3, 2975 LA Ottoland, tel. (0184) 641621, fax: (0184) 641761e-mail: [email protected]: www.campingdeput.nl Open van 15/3 tm 15/10

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 11 09-12-11 13:01

Page 14: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

TOERISTISCHE GIDS 201212

Bed & Breakfast

BoerenBed & Brood “De Verwondering” Geclassificeerd met 4 tulpen. Boerenbed en brood “De Ver-wondering” kenmerkt zich door ruimte, rust en natuur. Genietend op uw terras heeft u uitzicht over de grazende koeien en de kwet-terende eenden. Maar ook uw kamer is ruim en heeft een eigen badkamer. Er is tevens een (ruime) keuken voor algemeen gebruik. In totaal: 5 ka-mers, 14 plaatsen.

Jan en Hermineke Vonk, De Hoogt 14, 2977 LA Goudriaan, tel. (0183) 588088, e-mail: [email protected] internet: www.boerenbedenbrood.nl Prijs: €25,- - €40,- p.p.p.n.

De Meidenkamer In 2011 tweede plaats beste B&B van Nederland in de cate-gorie 2 Tulpen. Bij de Meidenkamer draait het om gastvrijheid.De Meidenkamer staat op een schitterende locatie langs het veen-riviertje de Goudriaan. Een ideale omgeving voor fiets- en wandel-tochten. Wij beschikken over een gastenverblijf voor 2 personen en een 3-persoons-, 2-persoons-, en een 1-persoonskamer. Vanuit de kamers heeft u een uniek uitzicht over de polder.De kamers zijn zeer ruim en zijn voorzien van TV,  en koffie/theezet faciliteiten en draadloos internet.

Gerda en Joop van der Grijn, Noordzijde 60a, 2977 XB Goudriaan,tel. (0183) 581359 / (06) 13829786 e-mail: [email protected]: www.meidenkamer.net Kamerprijs vanaf € 25,-

Bed & Breakfast “Het Groene Wout”Buiten- Gewoon- Natuurlijk. Graag heten wij u welkom in onze bed and breakfast gelegen in het plaatsje Goudriaan. Wij bieden u de mogelijkheid te recreëren in een prachtige omgeving waar fiet-sen en wandelen een schitterende ervaring is.Onze bed and breakfast is toegankelijk via een eigen ingang welke u brengt in het voormalige stalgedeelte van de boerderij.Het Groene Wout heeft 4 ruime kamers met eigen badkamer, een eetzaal/gezamenlijke “huiskamer” en een keuken.

Jelmer en Gerda den Hartog, B&B Het Groene WoutNoordzijde 48a, 2977 XA Goudriaan, tel. (0183) 511661, mobiel (06) 13104118, internet: www.hetgroenewout.nl

Het Gijbelandje en Heerlyckheid Hofwegen Onze bed &breakfast zijn landelijk gelegen accommodaties in de Alblasserwaard.De Heerlyckheid Hofwegen ligt in Bleskensgraaf wat meer in het dorp, ’t ‘Gijbelandje’ ligt buiten de bebouwde kom in Brandwijk. Beide locaties hebben een prachtig uitzicht op de Graafstroom.

Fam. Bakker, Hofwegen 43, 2971 XB Bleskensgraaf, tel. (0184) 641481 / (06) 20046377, 3x2 pers. kamer, 1x4 pers, kamer, studio voor 2 pers. v.a. € 30,- p.p.p.n. (incl. ontbijt)e-mail: [email protected]

’t Hoge Huis Van harte welkom op onze monumentale boerderij met waterzol-der, van rond 1600. Wij bieden u een 2 - pers.zit / slaapkamer met eigen douche en toilet. Er is een gezellig steigerhouten hoekje op de overloop, waar evt. ook kinderen kunnen slapen. Hiernaast hebben wij ook tweede 2- pers. zit/slaapkamer, die wij alleen in combinatie met de ander kamer verhuren.

Kees en Jopy Baan, Brandwijksedijk 48, 2974 LD Brandwijk, tel. (0184) 641216, mobiel (06) 30298152 e-mail: [email protected] internet: www.thogehuis.nl1 pers.kamer € 40,- 2x2-pers. kamer € 50,-, kinderen € 20,- p.n. Zondag zijn wij gesloten.

Bed & Breakfast De BeestenboelOnze Bed & Breakfast is landelijk gelegen midden in de polder van het dorpje Brandwijk.U treft een ruime 2 pers. zitkamer met keukentje, een aparte slaap-kamer en een douche met toilet.De zitkamer is voorzien van TV en internet.

Saskia Groenendijk, Brandwijksedijk 26. 2974 LC Brandwijk, tel. (0184) 632238 / (06) 55928272 e-mail: [email protected] incl. ontbijt € 35,- p.p.p.n.

Bed en OntbaaitBED EN ONTBAAIT: prachtig, gezellig en gastvrij!!! Iedereen zou moeten kennismaken met de schitterende omgeving en met het interieur van onze woonboerderij. In de slaap-zitkamer vormen twee antieke bedden met unieke ‘binnenluiken’ een mooi geheel. Wij verzorgen, indien gewenst, een heerlijk gezond en gevarieerd ontbijt.

Maartje Blokland,Binnendamseweg 64, 3381 GD Giessenburg, tel. (0184)612675 / (06) 55574007e-mail: info @bedenontbaait.nl internet: www.bedenontbaait.nlPrijs incl. ontbijt, koffie en thee € 35,- p.p.p.n bij 2 pers.kamer, € 45,- p.n bij 1-persoonsgebruik.

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 12 09-12-11 13:01

Page 15: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

13

Bed & Breakfast

Bed & Breakfast ”De Winde”Landelijk gelegen, in een typisch Hollandse polder. Een kamer met romantische bedstee en een ruime 2-pers. zit/slaapkamer voorzien van eigen douche en toilet, koffie/theezet mogelijkheid, kabel tv, draadloos internet, eigen entree. Bij mooi weer kunt u ontbijten on-der het afdak met uitzicht over de polder. ’s-Avonds kunt u vanuit het huisje in de tuin genieten van een mooie zonsondergang en de stilte. Vertrekpunt van diverse fiets- en wandelroutes.

Nel Hakkesteegt, Achterland 4, 2964 LA Groot-Ammers, tel. (0184) 661356, (06) 18565669 internet: www.theetuindewinde.nl2x2 pers.kamer € 60,-1-pers. € 50,- p.n., incl. ontbijt.

De KerkbuurtIn ons vrijstaande B&B vindt u alle comfort en privacy die nodig is voor een ontspannen verblijf in het groene hart van de Alblasser-waard. Compl. Keuken, douche/toilet, zit- en slaapgedeelte, TV/DVD, internet. Langere tijd bespreekbaar.

Mevr. A. van Driel, Dorpsweg 125, 4223 NH Hoornaar, tel. (0183) 581931 e-mail: [email protected] € 32,50 p.p.p.n. incl. ontbijt.

Hornedamme In het mooie dorpje Hoornaar wordt aangeboden een grote zit-slaapkamer met aparte opgang, 2 bedden, een zithoek, radio en tv. Deur naar tuin met zitje onder appelboom. Natuurbad De Donk op loopafstand. Wandel- en fietsroutes liggen gereed.

Mevr. de Bruijn, Dorpsweg 66, 4223 ND Hoornaar, tel. (0183) 581362, e-mail: [email protected]: www.vvvzhz.nl 1 x 2 pers. kamer vanaf € 50,- incl. ontbijt. Aparte douche en toilet.

Bed & Breakfast Fruitbedrijf Stek Bevindt zich in een stiltegebied en dus landelijke omgeving. Gelegen tussen de historische stad Gorinchem (10km) en de Glas-stad Leerdam (5km). Voor fietstochten een ideale omgeving, langs de Linge en Alblasserwaard. De kamers zijn zeer ruim en met vele faciliteiten, ook dakterras aanwezig. Kamers: 2x2 pers. en 1x4 persoons.

Marjan en Johan Stek, Tiendweg 2, 4247 EV Kedichem, tel. (0183) 561443 / (06) 26088798 / fax (0183) 565696Prijs: € 30,- p.p. incl. ontbijt Prijs: voor 1 pers. € 40,- incl. ontbijt, e-mail: [email protected]: www.bedandbreakfast-holland.nl

KiwokBed and Breakfast adres op 100m van de molens van Kinderdijk. Kamers zijn voorzien van douche/wc en hebben eigen ingang via de tuin. De tuin heeft gezellige zitjes. De omgeving is zeer geschikt voor fietsers, wandelaars of vissers. De polder in of met de water-bus naar Dordrecht of Rotterdam.

Connie Stam, Molenstraat 145, 2961 AK Kinderdijk,tel. (078) 6912041 / (06) 44212013, e-mail: [email protected] internet: www.kinderdyk.nl/kiwok2 x 2 pers.kamer en 1 x 3 pers.kamer, € 65,- 1e nacht, €55,- vanaf 2e nacht voor 2 pers., incl. ontbijt.

Vakantiehuisje / Bed & Breakfast Elck Syn SinBij de molens van Kinderdijk, aan de mooie rivier de Lek, vindt u B&B Elck Syn Sin (zie: www.elcksynsin.com)In ons romantische, vrijstaande vakantiehuisje kunt u genieten van een ontspannen verblijf. Prijs: p.p.p.n. € 28,- excl. ontbijt, incl. fietsen, handdoeken, keukenlinnen en eindschoonmaak. Onbeperkt koffie, thee, chocolademelk.

Martien en Anneke Verheij, Lekdijk 99, 2967 GE Langerak,tel. (0184) 609912 / (06) 23463673e-mail: [email protected] internet: www.elcksynsin.com

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 13 09-12-11 13:02

Page 16: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

TOERISTISCHE GIDS 201214

Bed & Breakfast

De MaatjeshofLandelijk gelegen, langs het riviertje ’De Graafstroom’, ligt de Maatjeshof. Op de bovenverdieping bevinden zich twee aparte slaapgelegenheden. Er is een ruim balkon met uitzicht over de polder. Tevens wordt de Maatjeshof omringd door een prachtige siertuin. Een ideaal uitgangspunt voor vele wandel-, vaar-, vis- en fietsmogelijkheden.

Corrie Maat, Graafdijk-Oost 13d, 2973 XA Molenaarsgraaf, tel. (0184) 641223 en (06) 20659024, e-mail: [email protected] 2x2 pers.kamer incl. beddengoed. Bijplaatsen bed en/of kinderbed mogelijk.Aparte douche en toilet. 1 pers.kamer € 35,-2 pers.kamer € 50,- (1 nacht € 60,-). Pension mogelijk.Studio met keuken: prijs per week € 150,- prijs per maand € 500,-

Bed & Breakfast De GrienduilAan de rand van Nieuwland, tussen de Lek en de Linge, liggen onze sfeervolle accommodaties.Allen voorzien van eigen entree, badkamer, keuken en woonka-mer.  Ideaal voor fietsers.

Fam. Van Stuijvenberg, Geer 25, 4243 JS  Nieuwland,tel. (0183) 351512 e-mail: [email protected]: www.degrienduil.nl 2 pers. kamer vanaf € 63,-

De UitspanningIn vestingstadje Nieuwpoort a/d Lek kunt u sfeervol overnachten in monumentaal pand : royale Grachtenkamer (3 bedden) of Tuinka-mer (2 bedden+slaapbank) met authentieke details. Privé douche, TV, waterkoker, wifi. Eigen entree. Lunchpakket, fietsverhuur mogelijk.

Nel den Braven, Buitenhaven 10, 2965 AE Nieuwpoort,tel. (0184) 602881, e-mail: [email protected] internet: www.bnbdeuitspanning.nl met meer informatie en foto’s. Tarief : vanaf € 30,- p.p voor overnachting en ontbijt.

Maria Johanna Hoeve – Bed & BreakfastIn deze zeer landelijk gelegen accommodatie zijn de kamers mo-dern en sfeervol ingericht. De 12 kamers, allen met douche en toi-let, bieden u het comfort om de volgende dag uitgerust op pad te gaan. Voor wandelaars en fietsers is dit een uitstekend vertrek- en rustpunt. De nieuwe wandelroute ‘Oude Hollands Waterlinie’ loopt langs de deur van de accommodatie. Alle gasten kunnen gebruik maken van draadloos internet en kunnen ’s avond genieten van een drankje. Huur van fietsen is ook mogelijk.

Fam Kool, Nieuwendijk 20, 4225 PE Noordeloos,tel. (0183) 582046 / (06) 51263525e-mail: [email protected]: www.mariajohannahoeve.nl

De BellefleurAan de Diefdijk die geflankeerd wordt door natuurgebieden staat ons gastenhuis voor 2 tot 4 personen, met vloerverwarming en open haard.Kortom een heerlijke plek om te onthaasten

Lies en Teun van Weverwijk, Diefdijk 44-a, 4143 MG Leerdam, tel/fax (0345)641791, e-mail: [email protected]: bij éénpers. € 50,00 p.n. & bij tweepers. € 40,00 p.p.p.n.

Bed & Breakfast Buiten-Gewoon Wilt u eens helemaal tot rust komen in een uitermate comfortabel en chique ingerichte totaal gerestaureerde boerderij (oorspronkelijk gebouwd in 1880) op één van de mooiste plekjes in de Alblasser-waard? Dan bent u van harte welkom (tot maximaal 6 personen).Eigen terrassen, alle ruimtes eigen TV’s met satelietontvangst, elektrisch boxspring matrassen, prachtige schilderijen, maximale privacy, eigen ingangen, fietsen aanwezig, chauffeurservice, ar-rangementen en services op maat en veel luxe. Maatwerk is ons specialisme en het motto van ons bijzonder B & B Buiten-Gewoon is: “Chique in de polder”. Overige mogelijkheden en tarieven graag in onderling overleg te bespreken.

Diederike Troost, Broekseweg 66, 4231 VG Meerkerk,tel. (0183) 353377 of (06) 53593978internet: www.bbuiten-gewoon.com e-mail: [email protected]

Broek’s Bed en BroodNieuwe comfortabele royale kamer met eigen badkamer. De ka-mer is voorzien van tv, internet, senseo-koffietzetapparaat, water-koker en koelkast.

Broekseweg 34, 4231 VE Meerkerk, tel. (0183) 601660 e-mail: [email protected]: www.broeksbedenbrood.nl1 x 2-pers. kamer € 65,- voor 2-pers incl ontbijt.

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 14 09-12-11 13:02

Page 17: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

15

Bed & Breakfast

Bed & Breakfast Streefkerk Voordelig overnachten met het gevoel van thuiskomen.Streefkerk is het ideale startpunt om de Alblasserwaard te ontdek-ken. Hier kunt u helemaal tot rust komen en lekker wandelen en fietsen door de polder, langs molens, slootjes, weilanden en de rivier. Ook logies voor langere tijd mogelijk.2 kamers met ieder 2 bedden.  Gedeelde badcel met douche/bubbelbad. Huisdieren in overleg toegestaan. Prijs per nacht per persoon vanaf € 20 inclusief ontbijt. 

Rob de Haan, Molenakker 8, 2959 AS  Streefkerk,tel. (0184) 795124, (06) 10925075.website: www.BedAndBreakfastStreefkerk.nl  e-mail: [email protected]

Bed & Breakfast SchoonrewoerdAan de Diefdijk gelegen bieden wij B&B in een vrijstaand gasten-verblijf met uitzicht over weiland en de grienden van het Zuid-Hol-lands landschap. Gastenverblijf beschikt over een keuken en living beneden en op de bovenverdieping de slaap- en badkamer. Verblijf is voorzien van T.V. en draadloos internet. Minimaal verblijf 2 personen, 2 nachten. Prijs € 32,50 p.p.p.n.

Bed and Breakfast Schoonrewoerd, Fam. van Zijl, Diefdijk 22, 4145 MJ Schoonrewoerd, tel. (06) 51352345, e-mail: [email protected]: www.bedandbreakfast-schoonrewoerd.nl

De WeteringAan de polder gelegen woonboerderijtje met daarnaast sfeervol volledig ingericht tuinhuis en terras met uitzicht over de weilanden. Prachtig wandelen en fietsen in de Vijfheerenlanden. Langer verblijf bespreekbaar. Tevens bruidssuite, vergaderen, team-uitjes e.a. mogelijkheden.

Bas Middelkoop, Kortgerecht 24, 4145 NL Schoonrewoerd, tel. (0345) 641822/ (06) 21863752, e-mail: [email protected] internet: www.de-wetering.com 2x2 personen in boerderij, 2x2 personen in tuinhuis prijs: vanaf € 40,-

Het Uilenest Aan de dijk langs de Lek staat het woonboerderijtje van de familie de Vroome. Op dit schitterende plekje zijn 3 kamers + douche en toilet apart. Liefst bellen voor 10.00 of na 18.00 uur. Vanaf hier zijn prachtige fietstochten te maken. Groep van 10 personen is mogelijk.

Theo en Nel de Vroome, Lekdijk 41, 4235 VM Tienhoven, tel. (0183) 602194. 1x2 + 1x3 + 1x4 personen met gebruik van douche + kinderledikantje. € 20,- p.p.

Bed & Breakfast Kussen en Veren Landelijk en rustig gelegen. Op de bovenverdieping zijn twee 2-persoonskamers met een gezamenlijke badkamer. Op de over-loop bevindt zich een kitchenette met koelkast, magnetron, kof-fiezetapparaat, waterkoker en 2-pitskooktoestel. Gebruik van koffie en thee is bij de prijs inbegrepen.

Lingedijk 173, 4163 LK Oosterwijk, tel. (0345) 631370, (06) 14520508, e-mail: [email protected] internet: www.kussenenveren.nl

PeperhoeveTemidden van de rust, de ruimte, het groene karakter en de his-torische plattelands-architectuur van de Alblasserwaard vindt u Oud Alblas, een klein dorpje in de gemeente Graafstroom. Aan de lintbebouwing langs het oude veenriviertje De Alblas liggen talrijke oude boerderijen. Een van die boerderijen is Bed & Breakfast De Peperhoeve, een grote woonboerderij uit 1915 aan de rustige Peperstraat.

Ineke Bieren & Robert van den Berg, Peperstraat 24, 2969 AZ Oud-Alblas, tel. (0184) 694072, e-mail: [email protected]: www.peperhoeve.nl 4 x 2 pers.kamer, 1 x 3/4 pers kamer, € 80,- tot € 85,- per kamer.

Margriethof.nlMargriethof.nl is gelegen in de Alblasserwaard op een unieke lo-catie op de rand van polder en stad. De kamers zijn luxe, sfeervol ingericht en voorzien van dubbele één persoons boxspringbedden, flatscreen televisie en WiFi. Rotterdam en Dordrecht zijn eenvoudig te bereiken met de ‘Waterbus’, de elegante, comfortabele en ex-treem snelle veerdienst in deze regio.

Dhr. H. Stam, Margriethof 27-29, 3355 EJ Papendrecht,tel. (078) 6159485, e-mail: [email protected] internet: www.margriethof.nl 2 x 2 pers. kamer, € 70,-tot € 95,- per kamer excl. ontbijt.

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 15 09-12-11 13:02

Page 18: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

TOERISTISCHE GIDS 201216

Appartement, vakantiewoning & groepsaccommodatie

VeldstudiecentrumVerblijfsaccommodatie in en bij een rijksmonumentale boerderij. Sfeervol ingericht terrein met open uitzicht over sloten en weiden. Vooral geschikt voor workshops, natuurkampen, cursussen, koor en orkest. Faciliteiten voor en begeleiding bij natuur activiteiten met microscoop, loep en verrekijker zijn aanwezig.

Geert van Griethuysen, Hei- en Boeicopseweg 143, 4126 RH Hei- en Boeicop,tel. (0347) 342085, fax (0347) 342279, e-mail: [email protected] www.natuurkampen.nl www.lizardpoint.nl Groepen tot max. 55 personen.

De RozenhofDichtbij Leerdam, aan de Linge ligt de gerestaureerde (Rijks)-monumentale boerderij ‘De Rozenhof’. Met z’n 11 slaapkamers, 5 badkamers en sfeervolle living. Een uitgelezen plek voor meer-daagse bijeenkomsten van familie, vrienden of zakelijke groepen. Hier omheen ligt een lommerijke tuin van van 4000m2. Onze boer-derij biedt alle mogelijkheden om het gezellig binnenzijn te combi-neren met volop genieten van buiten, op eigen terein.Samen met de recreatieve, culinaire en culturele mogelijkheden van de omgeving garandeert dit alles een onvergetelijk verblijf.

Familie Schilperoort, Lingedijk 111, 4247 EH Kedichem, tel. (0345) 614964 e-mail: [email protected] internet: www.in-de-rozenhof.nl

Vakantiewoning aan de Lek Het voorhuis van een boerderij als vakantiewoning.De woning is gemeubileerd en heeft 3 slaapkamers en biedt plaats aan 5 tot 6 personen. Verder is er buiten een speel- en zitplaats aanwezig. De omgeving is heerlijk rustig, aan de Lek is het goed toeven en fietsen. Stadjes als Nieuwpoort en Schoonhoven liggen binnen het bereik. Ook zijn er talloze routes te wandelen en te fiet-sen binnen de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden.

F.v.d. Stok, Lekdijk 17, 2967 GA Langerak,tel. (06) 20906462

Vakantiebungalow Hof van SchaaykZin in een vakantie op een boerderij? Dan is dit misschien wel iets voor u! Deze comfortabele bungalow biedt plaats aan 4 tot 5 per-sonen en is van alle moderne gemakken voorzien. De bungalow ligt op twee minuten van alle voorzieningen in Leerdam. Graag tot ziens!

Ad en Marry Voogd, Schaikseweg 32a, 4143 HG Leerdam, tel. (0345) 612683, e-mail: [email protected]

OeverprachtAan de oever van de Graafstroom staat deze twee onder één kap woning voor 5 personen. Gezellig ingericht en met een schitterend uitzicht. Genieten van de natuur en rust vanaf het terras. Voor va-kantie of langere periode.

Fam. C. v.d Stelt, Abbekesdoel 39, 2971 VB Bleskensgraaf,tel. (0184) 691788, (06) 22126040, e-mail: [email protected] internet: www.oeverpracht.tk

Aan de buurtIn het groene hart van de Alblasserwaard, liggend langs de Graaf-stroom vindt u een aantal gezellige gemeubileerde appartementen; voor vakantie, tijdelijke bewoning of overnachting. De grote tuin achter het huis biedt een speel- en zitplaats en grenst aan heerlijk viswater.

Jan en Aria van Dijk, Gijbelandsedijk 58, 2974 BD Brandwijk, tel. (0184) 642040. (06) 27340013. 5 appartementen voor 1 tot ± 4 pers. met zelfstandige keuken, douche en toilet. e-mail: [email protected]

Gastenverblijf Haas & UilVakantie-/logeeradres midden in de polder achterin voormalige boerderij. Eigen ingang, woonkamer met open keuken, boven twee 2-pers. kamers waarvan één met twee 1-pers. bedden en één met een 2-pers. bed. Douche boven, toilet beneden en boven. Prijs vanaf € 105,-- (weekend) - € 245,00 (week), evt. bedden-boed (4 x 1-pers.) € 6,50 p/set. Toeristenbelasting: € 1,00 pp/pn.

Fam. W.L. Kleinendorst, Brandwijksedijk 13, 2974 LB Brandwijk, tel. (0184) 642860 of (06) 10448701, fax (0184) 642826e-mail: [email protected]

Boerderij de BaatRuim authentiek 8 persoons appartement met het comfort van nu! Onze boerderij is centraal gelegen in de Alblasserwaard. Een prima uitvalsbasis voor diverse tochten door de streek. Wij hebben een terras aan het riviertje de Giessen waar u gebruik kunt maken van 2 kano’s.

Fam. G. de Baat, Oudkerkseweg 2, 3381 KR Giessenburg, tel. (0184) 651898 e-mail: [email protected]: www.boerderijdebaat.nl

Groepsaccommodatie “De Verwondering”Rust, ruimte en natuur zijn de kernwoorden van onze groepsac-commodatie. ‘Betlehem’ is een zelfstandig gebouw op onze boer-derij met 5 kamers en 14 slaapplaatsen, midden in de weilanden van de schitterende Alblasserwaardse polder. Iedere kamer heeft eigen badkamer. Er is een gezamenlijke ruimte, met keuken.

Jan & Hermineke Vonk, De Hoogt 14, 2977 LA Goudriaan, tel. (0183) 588088 e-mail: [email protected]: www.boerenbedenbrood.nlPrijs: € 700,- (All in, weekend)

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 16 09-12-11 13:02

Page 19: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

17

Appartement, vakantiewoning & groepsaccommodatie

JacobushoeveTe huur vakantie chalet Molenaarsgraaf gebied Graafstroom. Vakantie chalet aan het water vrijstaand, compleet ingericht, en beschikbaar voor alle jaargetijden.Speciaal voor mensen die van de natuur en rust houden in een landelijke omgeving, Mooie wandel en fietsroute’s, woonoppervlak 40m2, 2 slaapkamers, aantal personen max. 4, 100m2 terras, vis-vijver en roeiboot, fietsen beschikbaar, eigen parkeerplaats, gele-gen in parktuin. Geen kinderen geen huisdieren. € 500,- per week.

Trudy Overduin, Graafdijkwest 26, 2973 XD Molenaarsgraaf, tel. (06) 46351299, internet: www.thesevensource.nl

Vakantiewoning De Grienduil2 ruime, volledig ingerichte vakantiewoningen met prachtig uitzicht over de weilanden, voor max. 4 en 5 personen.Het gehele jaar geopend en ook tijdelijke bewoning mogelijk.

Fam. Van Stuijvenberg, Geer 25, 4243 JS Nieuwland,tel. ( 0183) 351512 e-mail: [email protected] internet:www.degrienduil.nl Per dag, weekend, midweek of maand te boeken.

De Groene WaardTwee 2-persoons appartementjes met geweldig mooi uitzicht over honderden knotwilgen, als onderdeel van onze mini-camping, met gebruik van het sanitair van de camping. Als gast krijgt u de be-schikking over een informatiemap over de streek met vele folders, wandel- fiets- en kanoroutes door de Alblasserwaard en Vijfhee-renlanden.

Bas en Mattie Verspuij, Minkeloos 28, 4225 SP Noordeloos,tel. (0183) 581286 of (06) 51079464,e-mail: [email protected] internet: www.groenewaard.nl

Maria Johanna Hoeve – GroepsaccommodatieIn Noordeloos ligt een unieke landelijke verblijfsaccommodatie. U verblijft midden in het oer Hollandse Landschap op een steen-worp afstand van de Randstad. Geschikt voor een korte vakantie, maar ook voor cursussen en teambuildings. De ruime, moderne en comfortabele accommodatie heeft 2 verblijfsruimtes en 12 slaapkamers. Maximaal 32 personen kunnen overnachten in de sfeervolle slaapkamers. Al de kamers zijn voorzien van douche en toilet. De verblijfsruimte heeft een luxe keuken die de mogelijkheid biedt om zelf maaltijden te bereiden. Graag vertellen wij u meer over onze mogelijkheden.

Fam Kool, Nieuwendijk 20, 4225 PE Noordeloos,tel. (0183) 582046 / (06) 51263525,e-mail: [email protected]: www.mariajohannahoeve.nl

Gasterij de Zwarte SchuurDe Gasterij is een voormalige vloedschuur  van ongeveer 300 jaar oud. Voorzien van een hedendaagse inrichting en comfort kan men hier met ongeveer 25 personen blijven overnachten, koken, genieten en ontspannen. Om precies er achter te komen wat de mogelijkheden zijn, bent u van harte welkom het een en ander te komen bekijken.

Fam. Hijmering, A 93, 2975 BD Ottoland,tel. (0184) 641552, e-mail: fam.hijmering @kpnmail.nlinternet: www.gasterijdezwarteschuur.nl

Rust en ruimte in de randstad Leuke vakantiebungalow aan het water voor mensen die van rust en ruimte houden. Huiskamer met houtkachel, open keuken en vide met openslaande deuren naar het terras aan het water. Bad-kamer met douche en ook wasmachine aanwezig. Geschikt voor tijdelijk onderbrengen van uw buitenlandse gasten of werknemers.

Jan Blokland, Westeinde 3, 2969 BK Oud-Alblas, tel. (0184) 693889 of (06) 53759325 (tussen 18.00 en 19.00 uur). 2 woningen voor max. 5 personen.

De Knotwilg Prachtig vrijst.ruime woning (max.13 pers) in de polder van het groene hart van de Alblasserwaard. Hier kunt u genieten van rust en ruimte !! Dicht bij de grote steden en toch op het mooie plat-teland. U kunt een kijkje nemen bij de koeien die gemolken worden met een melkrobot of soms aanwezig zijn bij de geboorte van een kalfje. Ook zijn er veel speelmogelijkheden voor kinderen, o.a. zandbak, schommel, traptrekker, en skelters. Hier is vakantie echt genieten!

Arnold en Ida Heijkoop, Heiweg 1, 2969 LC Oud-Alblas, tel. (0184) 692404, fax (0184) 694343, e-mail: [email protected] internet: www.knotwilg.com

De7bergenLandelijk overnachten in ons vrijstaande sfeervolle appartement, met ruime badkamer, comfortabele zithoek, openslaande deuren naar privéterras. U beschikt over een eigen ruime entree, mooi aangelegde tuin met terrassen en prieel.Prijs van appartement is €99,- per nacht.1 appartement.

Jan en Sheila van den Berg, Nieuwe Veer 17, 2959 AJ Streefkerk,tel. (0184) 683127, internet: www.de7bergen.nl

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 17 09-12-11 13:02

Page 20: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

SVR-Camping ”De Victorie” Meerkerk

Een unieke camping om eens lekker tot rust te komen, met het goede gastheerschap hoog in het vaandel,

voor rust, ruimte en betaalbaarheid.

Voor reserveringen:Tel. (0183) 352006/352741 Fax (0183) 351234

Kom gerust eens langs om uw vakantieplekje te bekijken.Of vraag gratis onze folder aan. De koffie staat altijd klaar.

Tot ziens bij SVR-camping ”De Victorie”Fam. van den Berg, Broekseweg 75-77, 4231 VD Meerkerk

E-mail: [email protected] Internet: www.campingdevictorie.nl

”De Victorie”

Welkom bij IJsboerderij Middelbroeck! Op ambachtelijke wijze bereiden wij met dagvers melk diverse soorten ijs. Kom op ons terras in Meerkerk of in Ottoland genieten van een heerlijk ijsje. In de boerderijwinkel in Meerkerk vindt u tevens andere ambachtelijke streekproducten voor thuis zoals; ijs in verpakkingen en ijstaarten, boerenkaas, honing en wijnen. Ook geven wij excursies en kinderfeestjes op afspraak.

IJsboerderij Middelbroeck IJssalon Middelbroeck Broekseweg 17a, Damseweg 109a 4231 VC Meerkerk 2975 LG Ottoland Telefoon 01 83 - 35 18 29 Telefoon 01 84 - 64 10 14Email: [email protected] Internet: www.middelbroeck.nl

Geopend van maandag t/m zaterdag. Excursies tot 90 personen.

Bezoek aan de zuivelboerderij

De volgende arrangementen zijn mogelijk• Diaserie over het kaasmaken en rondleiding over het bedrijf.

• Expositie van antieke gebruiksvoorwerpen uit de kaasmakerij.

• Pleisterplaats tijdens fietstochten en wandelingen met o.a. koffie en fris.

Bezoek aan de kaasboerderij is uiterst geschiktvoor groepen tot 45 personen. Een gezellig enleerzaam uitje voor b.v vrouwenverenigingen, personeels- en buurtverenigingen.

Graag op afspraak

Overheicop 444145 KV SchoonrewoerdTel. 0345-641333

Geopend:Dagelijkstot 18.00 uurVrijdag tot 19.30 uur

Zaterdag tot 17.00 uurGesloten: Dinsdag

ondags

s

C.M. van Houwelingweg 1A3381 KDGiessenburgtel.: 06-51229543

Natuurlijk gastvrij & verrassend culinair

Voor een sfeervolle lunch, diner of een gezellige activiteit bent u welkom in onze bistro ’t Raadhuis van Goudriaan.

’s Zomers is het heerlijk toeven op ons terras aan het water.

Alvast voorproeven ?Zie onze website voor al onze nieuwe activiteiten en

neem een kijkje op onze lunch en diner kaart.

Smoutjesweg 3 Maandag gesloten2977 AR Goudriaan [email protected]: (0183) 581283 www.raadhuisvangoudriaan.nl

Voor sport en spelmet lunch of barbecue in landelijke omgeving

Hof van Schaayk.nl

Hof van SchaaykSchaikseweg 32a

4143 HG Leerdam tel. 0345-623178

www.hofvanschaayk.nle-mail: [email protected]

Voor sport en spelmet lunch of barbecuein landelijke omgeving

Hof van SchaaykSchaikseweg 32a, 4143 HG Leerdam

tel. 0345 - 623178www.hofvanschaayk.nl

e-mail: [email protected]

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 18 09-12-11 13:02

Page 21: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

19

Op bezoek bij...

Streekbewoners op het platteland

Gezellig een dagje uit met het gezin, een groep vrienden, een vereniging of gewoon gezellig met zijn tweetjes? In de Alblasserwaard en de Vijfhee-renlanden staan tal van streekbewoners (op hun bedrijf) voor u klaar om u kennis te laten maken met de omgeving. Dit kan op boerenbedrijven, maar ook een bezoek aan wijngaarden, een kooiboer, een ten-toonstelling van miniatuur boerenwagens en diverse galerieën en exposities is de moeite waard.

Wat denkt u van actief de boerennatuur ontdekken met een schepnet in de hand en laarzen aan, van dichtbij beleven hoe glas-blazers op ambachtelijke wijze glasblazen, of met vrienden, familie of collega’s een poldersport beoefenen met of zonder nat pak?In de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden zijn veel boeren actief om verse producten van het land te halen of twee keer per dag de koeien of geiten te melken. Zo kunt u met een lege fietstas het gebied inkomen en deze goed gevuld met producten uit de streek weer meenemen. Naast het beleven van verschillende avonturen wordt er dus ook aan de inwendige mens gedacht! Verse groenten van het land, boerenkaas, zuivelproducten, vlees, producten van geitenmelk, fruit en fruitsappen van een hoogstamboomgaard, ho-ning en zelfs ijs is te verkrijgen.

De Graanbuurt Landelijk winkelen is genieten! De Graanbuurt gelegen in de Al-blasserwaard langs het riviertje De Giessen. U vindt er eigentijdse winkels met een buitengewoon assortiment, gevestigd in een bijzondere historische nagebouwde pandjes. Tussendoor geniet u van een kop koffie, huisgemaakte taart of een broodje op het ter-ras aan het water.

De Graanbuurt, Doetseweg 34-51, 3381 KE Giessenburg, tel. (06) 54217274e-mail: [email protected] internet: www.graanbuurt.nl

Kaas- en Zuivelboerderij Kuiper In de boerderijwinkel verkopen wij boerenkaas (ook 20+ kaas) met div. kruiden, yoghurt, karnemelk, vla, rijst- en griesmeelpap. Ook maken wij leuke cadeau-manden voor verjaardag, jubileum of brui-loft. Wij verzorgen ook excursies op de boerderij, met een film over kaasmaken. Nieuw: Nu ook boerenminigolf en boerenbowling.

Jan en Thera Kuiper, Heideweg 2, 3381 KH Giessenburg, tel. (0184) 652719, e-mail: [email protected] open: di 13.30-16.00 uur, vr 9.00-17.00 uur, za 9.00-15.00 uur. internet: www.giessenlander.nl

Retraitehuis De SpilAan de rand van Giessenburg vindt u De Spil. De Spil is een huis dat gastvrijheid biedt aan mensen die er voor kiezen een paar dagen (actief) bezig te zijn met geloof en levensvragen. Niet te verwarren met hulpverlening want dat is het niet. Overal vandaan en zelfs meer en meer van over de grenzen komen jongeren en ouderen om er een paar dagen echt met zichzelf en elkaar bezig te zijn. Er zijn themaretraites en individuele retraites. Lange tijd heeft De Spil ook bed en breakfast verzorgd in de regio maar daar zijn zij mee gestopt. Het werd te druk om de ‘eigen’ gasten en de pas-santen van B+B tegelijk goed te bedienen.

Stichting De Spil, Peursumseweg 57, 3381 KT Giessenburg, tel. (0184) 652895, fax: (0184) 654619, e-mail: de-spil @retraitecentrum.nl internet: www.retraitecentrum.nl

Vishandel van WijkFamiliebedrijf gelegen in de polder aan het water bij molens.Ambachtelijke palingrokerij. Detaillist in diverse soorten verse vis.Gelegenheid tot het nuttigen van div. vis/broodjes met drankje in sfeervolle ruimte. Bezichtiging palingkwekerij op afspraak. AED aanwezig.

Fa. W. van Wijk bv, Ammersekade 16, 2964 AP Groot-Ammers,tel. (0184) 66 1294, fax. (0184) 66 1773. Oplaadpunt elek.fietsen, e-mail: [email protected] internet: www.vanwijkvishandel.nl Rondleiding € 5,50 p.p. incl. toastje gerookte paling, (vanaf 15 pers.)

De BikkerhoeveMelkgeitenbedrijf met Landwinkel waar een ruim assortiment streek producten verkrijgbaar is. Op afspraak worden excursies verzorgd. Na een heerlijk kopje koffie + verrassing wordt u rondge-leid over het bedrijf. Minimaal 20 personen.

Marja en Hendri Bikker, Bazeldijk 66, 4221 XZ Hoog-Blokland, tel. (0183) 352373, e-mail: [email protected]: www.landwinkel.nlWinkel open: do 13.30-18.00 vr 9.00-18.00 uur, za 9.00-15.00 uur. Excursies op afspraak.

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 19 09-12-11 13:02

Page 22: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

TOERISTISCHE GIDS 201220

Streekbewoners op het platteland

Fruitbedrijf Pek Vanuit onze Landwinkel verkopen wij appels, peren, pruimen, kersen, aardbeien en div. vruchtensappen uit eigen boomgaard. Ook kunt u heerlijk vertoeven op ons terras. Toilet aanwezig.Openingstijden: dinsd. vrijd. en zaterdag van 10.00-12.00 uur en van 13.00-17.00 uur.

Fruitbedrijf Pek, Lekdijk 48, 2967 GC Langerak,tel. (0184) 600224, fax (0184) 600773, e-mail: [email protected]: www.pek.landwinkel.nl

Het Achterhuis De boerderij voor de gezelligste ontspanning. In een mooie na-tuurlijke omgeving. Informeer naar onze programma’s voor jong en oud. Met onder andere bedrijfsexcursies, kinderfeestjes, school-klassen, natuurwandelingen, familiefeestjes, personeelsuitjes. Opa en oma verjaardagen, vrijgezellenfeest enz.Rolstoelvriendelijk bedrijf.

Jan en José Zijderveld, Hoogeind 20 a, 4143 LX Leerdam, tel. (0345) 619887 e-mail: [email protected] internet: www.bezoekboerderij.nl Open: ma t/m za 10.00-18.00 uur op afspraak. Kinderfeestjes: zomer en winter allerhande speciale programma’s. Ook speciale regenprogramma’s.

Forellen Visvijvers ‘Zederik’Voor een ontspannen dagje vissen kunt u terecht bij de Forellen Visvijvers ‘Zederik’. Tevens ook uw adres voor gerookte forel. Dinsdag en donderdag gesloten.

Broekseweg 28, 4231 VE Meerkerk, Voor meer informatie: tel. (0183) 351625. Open: gehele week, di en do gesloten. e-mail: [email protected] internet: www.forelvisvijverszederik.nl

Welkom bij IJsboerderij Middelbroeck! Op ambachtelijke wijze bereiden wij met dagvers melk diverse soorten ijs. Kom op ons terras in Meerkerk of in Otterland genie-ten van een heerlijk ijsje. In de boerderijwinkel in Meerkerk vindt u tevens andere ambachtelijke streekproducten voor thuis zoals; ijs in verpakkingen en ijstaarten, boerenkaas, honing en wijnen. Ook geven wij excursies en kinderfeestjes op afspraak.

IJsboerderij Middelbroeck, Broekseweg 17a, 4231 VC Meerkerk, tel. Meerkerk: (0183) 351829. IJssalon Middelbroeck, Damseweg 109a,  2975 LG Ottoland,tel. Ottoland: (0184) 641014.e-mail: [email protected] internet: www.middelbroeck.nl Geopend van maandag t/m zaterdag. Excursies tot 90 personen.

Hoeve Catharine Elisabeth Op het Biologisch-Dynamisch melkveehouderijbedrijf zijn vele mo-gelijkheden. Trek je laarzen aan en ontdek de boeren-EKO-natuur, of maak een trektocht door het boerenland. Een rondleiding? Een speurtocht? Voor kinderfeestjes, scholen, familie-personeel en be-drijfsuitjes of excursies.

Huib Bor en Ria van Gils, Tiendweg 2, 4225 PN Noordeloos, tel. (0183) 581371, fax: (0183) 588275, e-mail: [email protected]: op afspraak evt programma op maat of dagarrangement. Kinderfeestjes in overleg.

Kaasboerderij Hooikaas Op vrijwel elke dinsdagmiddag (14.00-17.00 uur) kunt u bij ons terecht voor babykaasjes met of zonder kruiden. Op het erf staat geheel vrijblijvend een picknicktafel om even uit te rusten.

Kees en Paula Hooikaas, Damseweg 37, 2975 LG Ottoland, tel. (0184) 641406. e-mail: [email protected] open: dinsdagmiddag van 14.00 - 17.00 uur. Op een enkele uitzondering na of bel even voor de zekerheid.

Schaapskooi Ottoland Ontdek de veelzijdigheid van!!Een dag mee met de herder en maak kennis met de schapen en de natuur. Start uw fiets- of wandeltocht vanuit ons bezoekerscen-trum. In ons winkeltje zijn diverse streekproducten te koop, als-mede fiets- en wandelroutes en andere originele geschenken met als thema “Het Schaap”. Na een mooie fiets- of wandeltocht even bijkomen in onze theetuin onder het genot van koffie, thee, limo-nade etc. behoort ook tot de mogelijkheden. Heeft u aan één dag niet genoeg, dan is er de mogelijkheid te overnachten in één van onze vier ruime gastenkamers. Wij, Cocky en Huug, verwelkomen u graag in de Schaapskooi Ottoland.

Cocky en Huug Hagoort, A 89, 2975 BD Ottoland, tel. (0184) 642293 / (06) 51786764 e-mail: [email protected] internet: www.schaapskooiottoland.nl

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 20 09-12-11 13:02

Page 23: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

21

Streekbewoners op het platteland

Kaasboerderij BooijOmringd door de watermolens van Streefkerk ligt onze kaasboer-derij. Op ons familiebedrijf wordt al generaties de eeuwenoude traditie van het zelf kaasmaken in ere gehouden. We maken boe-renkaas van rauwe melk van eigen koeien, van jong tot oud, groot tot klein en met kruiden. Wij maken ook chutneys en jams van producten van eigen bodem. Lekker bij de kaas! Op ons bedrijf is veel mogelijk, van excursies tot proeverijen en lunches, komt u gerust langs!

Familie Booij, Middenpolderweg 63, 2959 LB Streefkerk, tel. (0184) 681008, e-mail: [email protected]. internet: www.kaasboerderijbooij.nl Winkel open: vrijdag 9.00 tot 18.00 uur en zaterdag 9.00 uur tot 15.00 uur. In de week even bellen of ik thuis ben. Rondleiding op afspraak. Dit kunt u combineren met een kaasplateau en een drankje of een lekkere lunch in de tuin.

Natuurgebied “DE KOOI”Als u onze wandelroute loopt (1 km) komt u langs een eenden-vangpijp zoals in de meeste eendenkooien in Zuid-Holland worden gebruikt, nu met expositie over eendenkooien in het kooihuisje. Langs een koof van vroeger, een griend, een poel, een bijenstal en nog veel meer moois. Alles wat er te zien is wordt met tekst-bordjes uitgelegd. Nu ook voor kinderfeestjes en groepen met o.a. pannenkoeken bakken op een houtvuurtje en diverse leuke spel-letjes. Bel ons voor info. U vindt ons natuurgebied in Streefkerk aan de Tiendweg tussen de Veerweg en de Halfweg langs de Molenroute (zie kaart). Vanaf de Halfweg is het 500 m fietsen of lopen als u uw auto aan de Half-weg heeft geparkeerd.

Openingstijden: Als het hek open is, of u belt even of we er zijn of voor een afspraak (06) 41145640. Fam van de Graaf .e-mail: [email protected] Kosten: toegang voor de passant gratis: voor groepen op afspraak € 1.00 p/p: voor een rondleiding € 1.00 p/p. Wij zijn tevens uw adres voor eendenbroedkorven, baggernetten en houten schouwen.

IJsboerderij ’t KoeiestalletjeOp onze boerderij maken we ambachtelijk ijs, van verse melk, room en vruchten in vele smaken. Voor mensen met een allergie hebben we diabetes of sorbet ijs. Ook gelegenheid om koffie/thee of fris te gebruiken. Als u met een groep wil komen, dan graag op afspraak.Kinderfeestje vieren, kan ook. Ook literdoosjes ijs te koopVoor evenementen ijskar aanwezig.Mooie stopplaats of stempelpost voor bijv. fietstochten.

Fam. van Krimpen, Westeinde 26, 3366 BM Wijngaarden, tel. (0184) 413358. e-mail: [email protected]

Op bezoek bij de Kooiboer Achter in de polder, volledig tussen het groen vindt u een volledig in bedrijf zijnde eendenkooi.

Teunis de Vaal, bezoekadres Oud-Alblas, tel. (06) 51604629. Postadres: Postbus 15 Molenaarsgraaf. Excursies : U kunt bij de kooiboer op bezoek van mrt t/m juni na telefonische afspraak. Een rondleiding kost per groep minimaal € 30,-. Bij een groep van boven de 10 personen wordt € 3,- p.p. extra geteld.

Landwinkel de Fruitheerlijkheid WELKOM BIJ DE FRUITHEERLIJKHEIDOns fruitteeltbedrijf is een bedrijf waar op natuur - en milieuvriende-lijke wijze diverse fruitsoorten (o.a. appels, peren, pruimen, kersen en aardbeien) worden geteeld. Een bedrijf waar smaak nog telt. Een gedeelte van de oogst wordt ambachtelijk verwerkt tot onder andere jam, sap en saus. Speciale bieren worden gebrouwen in onze eigen brouwerij, Brouwerij de Heerlijkheid. Dit alles en nog veel meer -van fruit en groenten tot streekproduc-ten en cadeaupakketten, het assortiment is uitgebreid- wordt in onze winkel, LANDWINKEL DE FRUITHEERLIJKHEID  verkocht.Verder organiseren wij o.a. kinderfeestjes en workshops en kunt u even heerlijk genieten op ons boomgaardterras of in onze ontvangstruimte. En wilt u de boomgaard eens met eigen ogen komen bekijken. Ook dat kan, op afspraak leiden wij u graag rond langs al dat moois wat ons bedrijf te bieden heeft.

Jan en Ester Korteland, Kerkbuurt 56, 3354 XK Papendrecht, tel. (078) 6440599, e-mail: [email protected] internet: www.fruitheerlijkheid.nl Rondleidingen en kinderfeestjes, in de maanden mei tot augustus en alleen op afspraak. Onze openingstijden zijn als volgt: maandag t/m woensdag 13.30 uur-17.30 uur donderdag 9.00 uur-17.30 uurvrijdag 9.00 uur 20.00 uur zaterdag 9.00 uur-17.00 uur.

Landwinkel Van Buuren Fruit In onze boerderijwinkel kunt u terecht voor milieu bewust fruit van eigen teelt zoals appels, peren en seizoensfruit waaronder aard-beien, kersen en pruimen. We hebben honing uit eigen imkerij en diverse soorten vruchtensappen.

Landwinkel van Buuren Fruit, Dorpsstraat 10, 4145 KC Schoonrewoerd, tel. (0345) 641937. internet: www.landwinkel.nl Winkel open: ma t/m vr 8.30 - 12.30 uur, 13.00 - 18.00 uur, vr. 18.30 - 20.00 uur, za 8.00 - 17.00 uur.

Zuivelboerderij Bikker Melkvee- en kaasbedrijf waar de familie Bikker een deel van de melk verwerkt tot boerenkaas, ook met kruiden. Er is een ontvangst-horeca ruimte ’De Hooizolder’ waar een dia-presentatie gegeven kan worden.

Anton en Teuntje Bikker, Overheicop 44, 4145 KV Schoonrewoerd, tel. (0345) 641333. e-mail: [email protected]: www.zuivelboerderijbikker.nl Winkel open: ma, wo, do 8.30-18.00 uur, vr tot 19.30, za 8.30-17.00 uur, zondag’s gesloten. Rondleidingen op afspraak. Zie ook advertentie.

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 21 09-12-11 13:02

Page 24: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

TOERISTISCHE GIDS 201222

Sta & Ga SegwaytoertochtenEen Segway is een milieuvriendelijk en stil vervoersmiddel. Uiter-mate geschikt om hierop een mooie tocht te maken door de Al-blasserwaard. Ondertussen kunt u heerlijk genieten van de mooie omgeving en de prachtige oude woonboerderijen. U raakt niet vermoeid, omdat de Segway elektrisch aangedreven wordt en dus het werk voor u doet. De Segway is voor jong en oud (mimimaal 16 jaar). Een segway-workshop is ook ontzettend leuk als familie- of bedrijfsuitje. Kijk voor alle mogelijkheden en onze arrangemen-ten op www.sta-en-ga.nl

Sta en Ga, Slingelandseweg 17 b, 3381 KZ Giessenburg, tel. (0184) 662174 / (06) 34274850e-mail: [email protected] internet: www.sta-en-ga.nl

Antiekboerderij GraaflandAntieke landkaarten en prenten van de Alblasserwaard en Vijfhee-renlanden In een monumentale boerderij is ons cartografisch antiquariaat gevestigd. Wij zijn gespecialiseerd in de verkoop van antieke land-kaarten, stadsplattegronden en stads- en dorpsgezichten van o.a. de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden. U kunt de collectie komen bekijken op zaterdagen van 10.00 tot 15.30 uur , via de website of volgens afspraak. Vanwege beurs deelname kunnen wij afwezig zijn. Kijk op de website of bel ons voor een actueel overzicht.

Antiekboerderij Graafland, Graafland 71-A, 2964 BK Groot-Ammers, tel. (0184) 600926 / 06-41245207website: www.antiekboerderijgraafland.nle-mail: [email protected]

Solexverhuur AlblasserwaardOntdek de schoonheid van de Alblasserwaard op een echte Solex oldtimer. Terug naar de rust en het geluk van de jaren vijftig uit de vorige eeuw. Leuk voor een geslaagd bedrijfsuitje, familie, vrienden en nog vele anderen. Groepen van 2 t/m 30 personen.Of huur een elektrisch aangedreven Funstep, makkelijk te bedie-nen voor jong en oud. Geruisloos door de Alblasserwaard toeren, je voelt alleen de wind door je haren. Milieu vriendelijk vanwege zijn elektrische motor. Groepen van 2 t/m 16 personen. Verhuur van Solex, Funstep, Fietsen en Tuktuk. Heel het jaar geopend.

Solexverhuur Alblasserwaard, Frans de Jong, Sluis 22, 2964 AR Groot-Ammers, tel. (06) 41554014 internet: www.solexverhuuralblasserwaard.nl

Viswinkel “Bij de Molen”Uitstekende vis op een unieke locatie met verhuur van roei- en vis-boten, dat is wat wij u te bieden hebben bij de tweede molen van Groot-Ammers. U bent van harte welkom voor het nuttigen van diverse broodjes vis en het proeven van onze heerlijke paling. Kijk voor meer info op www.viswinkelbijdemolen.nl

Viswinkel bij de Molen, Molenkade 3, 2964 LB Groot-Ammers, tel/fax (0184) 661465 / (06) 53643682, e-mail: [email protected] internet: www.viswinkelbijdemolen.nl

De WagenmakerijDe wagenmakerij van Verdoorn Gelegenheidskoetsen. Hier worden de rijtuigen, koetsen en arrensleden gerestaureerd en geheel nieuw gemaakt. Wij geven rondleidingen door de wagenmakerij waar we u laten zien hoe een wiel op authentieke wijze gemaakt wordt. Wist u dat een wagenwiel uit verschillende hout soorten bestaat? Weet u wat een dom is? U krijgt het allemaal uitgelegd door de wagenmaker.

Fam Verdoorn, Oost Kinderdijk 323, 2953 CN Alblasserdam,tel. (078) 6912759 / (06) 29341783e-mail: [email protected] website: www.gelegenheidskoetsen.nlEntree: € 4,- p.p.  Ook mogelijk met koffie en appelgebak.Alleen open op afspraak. Op Zondag zijn wij gesloten.

Expositieruimte De TuinkamerEen sfeervol atelier aan het randje van de Alblasserwaard, waar elke twee maanden nieuwe exposities te zien zijn van beelden en/of schilderijen. Vanuit de smaakvolle ruimte stapt men in de Vlindertuin ”De Punt”, waar bij mooi weer een picknick mogelijk is.

Schotdeuren 52, 4241 BS Arkel, tegenover de Arkelse molen. tel. (0183) 563002 (mw. Wilma Abspoel) e-mail: [email protected] Meer informatie: VVV Zuid-Holland, Den Hâneker www.depuntarkel.nl

Crien en ClaarGewoon....uit Nederland!!Ontstaan uit de gedachte dat Nederland ons alles kan bieden, is Crien en Claar een winkel waar u alleen producten uit ons eigen land aan zult treffen. Naast (h)eerlijke (streek) producten en Tosca bonbons, kunt u ook terecht voor leuke en originele cadeautjes. Het assortiment Nederlandse Streekproducten breidt zich steeds meer uit evenals ons assortiment bakvormen, fondant, marsepein etc. De enige winkel in de Alblasserwaard die de cupcake vorm-pjes van “Meri Meri” mag verkopen. Ook voor een ruim assorti-ment kookboeken en Oudhollands snoep bent u hier op het juiste adres. Daarnaast verzorgen wij zeer originele Hollandse (relatie)geschenken en zijn zij de bedenker van “Alblas Tapas” (het leveren van hapjes uit de Alblasserwaard op locatie). U kunt ons volgen op Twitter.

Gelegen in de Graanbuurt te Giessenburg, Doetseweg 43, tel. (06) 17796935 Open: woensdagmiddag 13.00-17.00 uur, donderdag/vrijdag/zaterdag 10.00-17.00 uur.e-mail: [email protected] internet: www.crienenclaar.nl of www.graanbuurt.nl

Ambachten en bedrijven

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 22 09-12-11 13:02

Page 25: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

23

Galeries/Sportaccommodaties

Aqua Zoo LeerdamBent u op zoek naar een leuke locatie voor een, schoolreisje, per-soneelsuitje, een bedrijfspresentatie, of voor een workshop, dan bent u bij ons aan het goede adres. Maak kennis met deze unieke onderwaterdierentuin met meer dan 40 aquaria. Er zijn zeepaard-jes, kleurrijke zoet- en zoutwatervissen uit alle werelddelen, jonge haaitjes, pijlgifkikkers, reptielen en fantastische zee-anemonen. Er is een bar en een ontvangstruimte tussen de aquaria met 40 à 50 zitplaatsen. Wij kunnen u ook diverse arrangementen aanbieden, in samenwerking met horeca-ondernemingen.

Openstelling: elke zondag van 13,00 tot 17,00 uur. Paas- en Pinkstermaandag open van 10.00-17.00 uur dinsdag t/m zaterdag open op afspraak: (06) 53550858 of via e-mail:[email protected] Bezoekadres: Kon Emmalaan 82 4141 EE Leerdam, duidelijk aangegeven middels borden met ons logo. Zie ook: www.aquazoo-leerdam.nl Entree: volw € 5,50 kinderen 4 t/m 11 jaar € 3,50Groepen van meer dan 25 personen aparte prijsafspraken.

Glasblazerij Leerdam Van alle ambachten is glasblazen zeker de spectaculairste. Vuur, behendigheid, pure spierkracht en jarenlange ervaring zijn nodig om de hete, stroperige substantie zo te vormen, dat er iets moois ontstaat. Glasblazen lijkt een koud kunstje, maar het is verdraaid moeilijk. De mooiste locatie om dit oude ambacht te bewonderen, is de historische houtloods van de Glasblazerij Leerdam. Vanaf een tribune heeft u een uitstekend uitzicht op het schouwspel dat zich op een paar meter afstand afspeelt.

Sundsvall 2, 4141 MP Leerdam, tel. (0345) 614960. internet: www.nationaalglasmuseum.nl Open: di-za 10.00-17.00 uur, zo 12.00-17.00 uur, Entree: volw. € 6,50 ; kind 6-13 jr € 5,-.

Boerengolf Hof van SchaaykZoekt u een leuke, betaalbare activiteit voor jong en oud dan is boerengolf iets voor u! Ons parcours, dat 10 holes heeft, moet in zo min mogelijk slagen worden afgelegd. Een ronde boerengolf duurt 1,5 tot 3 uur. Wij verzorgen ook lunches en barbecues. Graag tot ziens.

Hof van Schaayk, familie Voogd, Schaikseweg 32a, 4143 HG Leerdam, tel. (0345) 623178. www.hofvanschaayk.nl e-mail: [email protected]

Royal Leerdam Crystal Een bezoek aan Royal Leerdam Crystal bestaat uit een ontvangst met een kopje koffie of thee in de KristalWinkel, een introductie in de geschiedenis van de Leerdamse glasfabriek, het bekijken van een film over de productie van glas en kristal en een rondleiding door het Glasvormcentrum waar ervaren (meester-)glasblazers, slijpers en graveurs aan het werk zijn. U vindt de KristalWinkel op het parkeerterrein van de glasfabriek.

Lingedijk 8, 4142 LD Leerdam, tel. (0345) 636545, internet: www.royalleerdamcrystal.com Rondleiding di t/m do 13.00, vr 10.00 uur, na telefonische aanmelding.Groepen vanaf 10 pers. op afspraak. Entree: € 10,-

Golfbaan de Ponthoeve VianenKlompgolf en Discgolfbaan in de uiterwaarden bij Vianen met hoogteverschillen van 4 meter en wekelijks gemaaide greens. Deze tien holes baan vindt u op de boerderij van Theehuis de Ponthoeve. Nieuw spel: Discgolf, spel met de wind en het werpen van schijven (discs) in een basket.

Fam. Baars, Buitenstad 69, 4132 AB Vianen, tel. (0347) 371 627. e-mail: [email protected] internet: www.ponthoeve.nl

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 23 09-12-11 13:02

Page 26: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

TOERISTISCHE GIDS 201224

Xxxx

Theetuinen

Theetuin “Beestenboel”Gelegen temidden van de weilanden hebben wij theetuin Beesten-boel. En zoals de naam al verraad hebben wij een gezellig assorti-ment dieren. Op ons terras temidden van dit alles kunt u genieten van koffie, thee of fris met regelmatig lekkers uit eigen oven.Geopend van april tot oktober op dinsdag t/m vrijdag of als de Hâneker vlag uithangt.

Saskia Groenendijk, Brandwijksedijk 26, 2974 LC  Brandwijk,tel. (0184) 632238 / (06) 55928272e.mail: [email protected]

HannesHeerlijkHeid - Koffie, thee en lekkernijen

Onze Thee- en Koffietuin is gelegen aan de mooiste weg van de hele Alblasserwaard, en wel aan de Slingelandseweg in Giessen-burg. Heerlijk om deze al wandelend of fietsend te doorkruisen en dan even op adem te komen op deze unieke plek, met geweldig uitzicht over water en polderlandschap. U kunt genieten van heer-lijke verse koffie of thee en frisdranken. Daarnaast bieden we diver-se verse zelfgemaakte lekkernijen aan. Wij verwelkomen u graag!

“HannesHeerlijkHeid”, Slingelandseweg 17b, 3381 KZ Giessenburg, tel. (0184) 659011 / (06) 48939427, e-mail: [email protected] internet: www.hannesheerlijkheid.nl Open: zaterdag en zondag van 13.00 - 17.00 uur van 7 april t/m 30 september 2012. Voor groepen is het ook mogelijk om buitenom deze openingstijden de reserveren.

Theetuin - Lekker, eten en drinken.Het terras van Lekker, eten en drinken ligt op een magnifieke plek: op een vlonder pal aan de Giessen.  U kunt bij ons terecht voor een lekker kopje koffie of thee met gebak.  Voor de lunch serveren wij soep en diverse luxe broodjes. Of maak gebruik van onze High tea (minimaal een dag van te voren reserveren).Na afloop kunt u nog gezellig gaan winkelen in De Graanbuurt.

Lekker, eten en drinken, Doetseweg 43, 3381KE Giessenburgtel. (06) 51576543 e-mail: [email protected]: www.lekker-etenendrinken.nl Open: Donderdag t/m zaterdag van 10:00 - 17:00. Ook op andere dagen mogelijk voor groepen.

In het gebied treft u prachtige karakteristieke boer-derijen en goed onderhouden tuinen aan. Zomaar op een afgelegen plekje waar u het niet verwacht liggen schitterende tuinen die zelfs te bezoeken zijn. Streekbewoners delen deze streekpareltjes met u. Heerlijk genieten van de natuur en stilte om u heen. Een geurend kopje koffie of thee en heerlijk appel-gebak maken het bezoek aan de theetuin af.

Nostalgische RustplaatsOp het einde van de Lingeroute vindt u bij het laatste pontje de nostalgische rustplaats van mevrouw Westerbeek. Hier kunt u genieten van diverse lekkernijen of gewoon een kopje koffie alvorens u met het pontje oversteekt naar Spijk. Lunch- en buffet- mogelijkheden aanwezig, alleen op reservering. Ook diverse arran-gementen. Zie internet.

Woonark Duo, Mevrouw Westerbeek, Rietveld 14a, 4241 EB Arkel,tel. (0183) 561306 e-mail: [email protected] internet: www.fietspont.nl. Open: 10.00-18.00 uur, mei t/m oktober, in april en voor groepen op afspraak.

Theetuin - Vlindertuin “De Punt’Theetuin in boomgaardje & picknick aan het water. Heerlijke rust-plaats tijdens fiets- en wandeltochten. Houtwallen, knotwilgen, ooievaarsnest, paddenpoel, konijnenberg. Sfeervolle natuurtuin, op knooppunt (54) van de fietsroutes tussen Gorinchem en Leerdam. Start- en rustpunt voor fietsroutes (NAP-route) en wandelingen (Postpad). Rietveldse polder, tussen de Alblasserwaard - Vijfheerenlanden. Toegang via Wereldwinkel de Punt en expositieruimte De Tuinkamer. Dinsdag t/m zaterdag van 10.00 – 17.00 uurGroepen op afspraak.

De Punt, Schotdeuren 52 ,4241 BS Arkeltel. (0183) 563002 e-mail: [email protected]: www.depuntarkel.nl

Terras Klein & DorstVoor een lekkere cappuccino, vers kopje koffie, thee of wat fris met evt. huisgemaakte appeltaart bent u bij Klein & Dorst aan het juiste adres. Aan een van de picknicktafels kunt u genieten van de rust en ruimte om u heen. Groepen graag op afspraak.

Klein & Dorst, Brandwijksedijk 13, 2974 LB Brandwijk, tel. (0184) 642860 of (06) 10448701, fax (0184) 642826, e-mail: [email protected]

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 24 09-12-11 13:02

Page 27: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

25

Theetuinen

Theetuin ‘De Winde’ Op een rustige plaats, langs het water en met prachtig uitzicht op molens en de polder, kunt u een kopje thee, koffie of frisdrank met zelfgebakken appelpunt gebruiken. Ook oplaadpunt elektrisch fietsen.Wilt u er eens een dagje uit zijn en in alle rust in groepsverband deelnemen aan een cursus steenbewerken of mozaieken dan bent u hier ook op het juiste adres. Voor meer informatie beeldhouwen zie: www.rs-art-graphics.nl Info mozaieken zie: www.jacoba-deco.nl

Nel Hakkesteegt, Achterland 4, 2964 LA Groot-Ammers, tel. (0184) 661356, (06) 18565669 internet: www.theetuindewinde.nlOpen: als de gastvrouw thuis is. Groepen graag op afspraak.

De BuitenschuurSfeervol verbouwde boerenschuur met terrassen aan het water en uitzicht over de polder. Er wordt o.a. koffie/thee en zelfgebakken cake of appeltaart geserveerd.

Teuni Bieshaar, B130, 2975 BK, Ottoland, tel. (0184) 601511 of (06) 22769494 / (06) 10414959 e-mail: [email protected] Open: Vrijdagmiddag of als de Den Hâneker-vlag uithangt. Groepen op afspraak.

Theehuisje de PonthoeveGezellig theehuisje bij het fiets-voetveer van Vianen-Nieuwegein. Het terras aan de oever van de rivier geeft een schitterend uitzicht op de vele schepen die passeren op de grote vaarroute Rotter-dam/Amsterdam.

Fam. Baars, Buitenstad 69, 4132 AB Vianen, tel. (0347) 371627, e-mail: [email protected] Open: do t/m zo als de Den Hâneker-vlag uithangt. Ma t/m wo groepen volgens afspraak.

Boerenterras De GrootBezoek ons terras en geniet van het uitzicht, koffie met appelge-bak, een pannenkoek of slaap een nachtje in een echte bedstee in een pipowagen. Groepen groter dan 6 personen reserveren, ook voor een barbecue of boerenthee/lunch kunt u bij ons terecht(vanaf 8 personen). Geopend van mei tot oktober en als we thuis zijn, voor kinderen is er veel ruimte om te spelen. Welkom! 

Piet en Margret de Groot, v. Langeraadweg 9,3381 LB Giessenburg, tel. (0184) 651391e-mail: [email protected]: www.boerenbuitenterras.nl

Theetuin de MeidenkamerWat is er heerlijker dan na een flinke fiets- of wandeltocht neer te strijken in een theetuin waar je gastvrij wordt onthaald?In de tuin die grenst aan het water met uitzicht over de polder, zult u zich één voelen met de natuur. Wij serveren verse koffie en thee met wat lekkers erbij. De netto-opbrengst is voor de restauratie van de Goudriaanse kerk.

Gerda en Joop van der Grijn, Noordzijde 60a, 2977 XB Goudriaan, tel. (0183) 581359, (06) 13829786 e-mail: [email protected] www.meidenkamer.net

Theetuin De TheewagenIn Goudriaan, in het centrum van de Alblasserwaard ligt onze kleine, maar knusse theetuin De Theewagen. Het is een stille en rustige plek, langs diverse fiets-en wandelroutes, om even uit te rusten en te genieten van een kopje thee of koffie. Niet geschikt voor grote gezelschappen. Op ons terras aan het water met uit-zicht over de weilanden verzorgen wij op verzoek ook High-Tea’s of lunches voor kleine gezelschappen (max. 8 personen).In de theewagen staat veel brocant servies dat te koop is.

Lia Beijer, van Gentstraat 35, 2977 AN Goudriaan,tel. (0183) 581975 e-mail: [email protected] internet: www.detheewagen.nlopen: alle dagen, zomer en winter.

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 25 09-12-11 13:02

Page 28: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

SAMEN MUZIEK MAKEN MET ALS EINDDOEL EEN PRESENTATIE?

Kies voor het nieuwe muziek pakket van TOON!

25 groepslessen met leerlingen op hetzelfde instrument

7 samenspellessen met leerlingen op diverse instrumenten

3 projecten (workshop, presentatie of concert)

MEER MUZIEK

MET MEER

WWW.TOONJETALENT.NLKijk voor meer informatie op:

TOONJE TALENT!

EEN BREED AANBOD VOOR IEDER WAT WILS!

Kijk voor meer informatie op:

MEER BEELDMET MEER

TOONJE TALENT!

In Gorinchem en Woudrichem o.a.Tekenen Open atelier Schilderen – gemengde technieken Potje filosoferenInterieurarchitectuurSchrijfproeverij

Manege Pensionstal Arina’s Hoeve Fam. T. Bikker Graafland 43 2964 BJ Groot-Ammers 0184-661969 [email protected]

Verhuur paardentram

F. Bikker 0184-661426

*Groeps - en privé lessen *Pensionstal met weidegang *Kinderfeestjes/Bedrijfsuitje Veiligheidscertificaat (Stichting Veilige Paardensport)

s

www.vandergri j n.nl

Speciaalbakkerij Van der Grijnmaakt het verschil. . .

Bouter Cheese BV Rolweg 11 P.O. Box 200 4100 AE Culemborg www.boutercheese.eu

167919 algemeen.indd 1 16-11-09 15: 59

gedenkstenen in natuursteen

T: (0184) 609316 | [email protected] | www.mementa.nl

De groene hofsteeOver ons biologisch melkveebedrijf lopen

meerdere wandelroutes.Bij de stal kunt u genieten van een glas melk vers getapt uit de automaat. U kunt vlees kopen van

onze eigen koeien. Ingevroren in kleine porties, van biefstuk tot hamburger.

Frits, Gert-Jan en Ria KoolHei-en Boeicopseweg 14Hei-en Boeicop Tel. 0345-641383www.degroenehofstee.nl

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 26 09-12-11 13:02

Page 29: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

27

Kerken, Molens en Monumenten

Dieselgemaal Polder SliedrechtVan oudsher is er in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden strijd geleverd tegen het water. Na het inzetten van molens wer-den gemalen ingezet om het overtollige water weg te malen. Het dieselgemaal Polder Sliedrecht is één van die gemalen. Het heeft dienst gedaan van 1923 tot 1978. Het gemaal heeft een unieke tweecilinder motor van Brons met verstuiverbak. De motor kan een vermogen leveren van 110 PK bij 225 omwentelingen per minuut. Tijdens openstellingen is de motor meestal in bedrijf. Via mooie beelden is het gehele maalproces ook ter plaatse per video te bekijken.

Abbekesdoel 93a, 2971 VD Bleskensgraaf, tel. (0184) 692228. e-mail: [email protected] internet: www.gemalenstichting-albl-vijfh.nl Open: Elke tweede zaterdag van de maand vanaf mei tot en met oktober. Entree € 1,00 per persoon. Rondleidingen voor groepen van 15 personen op afspraak.  Entreeprijs groepen op aanvraag.

De VriendschapIn 1623 stond op deze plek een Wipkorenmolen. Deze werd in 1890 vervangen door de huidige ronde stenen korenstellingmolen De Vriendschap. Tussen 2000 en 2003 is de molen gerestaureerd en zijn alle aanbouwen opnieuw opgebouwd. In het winkeltje wor-den molenansichtkaarten en toeristische artikelen verkocht.

Heulenslag 3, 2971 VE Bleskensgraaf, tel. (0184) 694910. e-mail: [email protected] Open: apr-sep zaterdag 10.00-16.00 uur, okt-mrt zaterdag als de vlag uithangt. Entree: gratis.

Werelderfgoed KinderdijkHolland staat bekend om zijn molens, nergens ter wereld staan zoveel molens bij elkaar als in Kinderdijk. Deze 19 windmolens werden rond 1740 gebouwd en zijn tot op de dag van vandaag in oude staat bewaard gebleven. De museummolen is in werking tijdens openingstijden bij voldoende wind. Informatiecentrum over watermanagement in het Wisboomgemaal (1868) Een film op zes doeken toont het watermanagement in Nederland en van Kinder-dijk in het bijzonder.

Nederwaard 5, 2961 AS Kinderdijk, tel. (078) 6912830 /(06) 52083486. e-mail: [email protected]: www.molenskinderdijk.nl Open: 17 mrt-1 nov. Ma-zo 9.30-17.30 uur, 1 nov. - 17 mrt za-zo 11.00-16.00 uur. Entree: volw. € 6,-; kinderen € 4,-. Entree is inclusief bezoekmolen en Wisboomgemaal.

In de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden bevin-den zich in bijna alle dorpen en plaatsen kleine, bezienswaardige kerken. Deze kerkjes zijn vaak na afspraak met de koster te bezichtigen. Ook bevat de streek vele bezienswaardige molens die vaak na afspraak met de molenaar zijn te bezichtigen. Voor inlichtingen hierover kunt u terecht bij VVV Zuid-Holland Zuid. De hieronder vermelde kerken en molens hebben vaste openingstijden. De ope-ningstijden van de molens gelden alleen bij vol-doende wind.

Grote KerkEen laat-gothische kruiskerk met ingebouwde, deels Romaanse toren. Bord met tien geboden is geschonken door koning stad-houder Willem III. De kerk was tot 1573 Rooms-Katholiek en kwam toen in handen van de protestanten. Het oudste gedeelte, de toren is uit de dertiende eeuw. De kerk is na 1550 wat grootte betreft niet meer gewijzigd.

Kerkstraat 32, 4141 AX Leerdam, tel. (0345) 617110, Open: 1-6 t/m 12-9, wo+do+za 13.30-16.30 uur. Rondleidingen op afspraak. Entree: gratis.

DijksynagogeDe enige dijksynagoge ter wereld opgetrokken uit ijsselsteentjes in de Hollandse stijl van een dijkhuis uit de 19de eeuw. In 1998 moest het gebouw worden afgebroken i.v.m. dijkverzwaring. In 2001 werd het gebouw in segmenten teruggeplaatst en werd het interieur gerestaureerd met o.a. 19de eeuws synagoge-meubilair. In 2003 werd de synagoge heringewijd.

Rivierdijk 51, 3361 AE Sliedrecht, tel. (0184) 411527, e-mail: [email protected] internet: www.dijksynagoge.nl Open: 2e weekend v.d. mnd za-zo 14.00-16.00 uur. Rondleidingen op afspraak.

Kerken, Molens en Monumenten

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 27 09-12-11 13:03

Page 30: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

TOERISTISCHE GIDS 201228

Musea

Musea

Het ReghthuysCultuur historisch museum gevestigd in het voormalige gemeente-huis van Giessenburg, gelegen in het centrum aan de Giessen.Het museum herbergt een boerenkamer met gereedschap, am-bachtenkamer, stijlkamer met uitgebreide textielcollectie, oorlogs-hoek, oranjeverzameling en veel archeologische vondsten uit de Giessen. Tevens 3 keer per jaar wisselexposities. Ook is er een vernieuwde koffiekamer. In de zomer terras met aanlegsteiger aan de Giessen.

Dorpsstraat 10, 3381 AG Giessenburg, tel. (0184) 652872, b.g.g. (0184) 651577 e-mail: [email protected]: www.museumhetreghthuys.nlOpen: wo + za 13.30-17.00 uur. Groepen op afspraak dagelijks m.u.v. zondag. Entree: volw. € 2,00, kind. t/m 12 jr. € 1,00.

Ons MuseumUnieke verzameling zoals een oude smederij, oude snoepwinkel c.q. kruidenier, antieke kinderwagens, oude motoren, serviezen, antieke grammofoon- en radioapparatuur. Museum is gevestigd in een oude stoom graanmaalderij, het pand op zich is al een kijk waard.

Doetseweg 51, 3381 KE Giessenburg, tel. (0184) 653691, internet: www.graanbuurt.nlOpen: vr 13.00-17.00 uur, za 10.00-17.00 uur. Entree: gratis.

De molens van Kinderdijk zijn echt een toeristische trekpleister van het gebied. Maar ook de streekmu-sea in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden zijn een bezoek meer dan waard. Wat dacht u er-van om in een monumentale 17e eeuwse boerderij de sfeer van vroeger te beleven of op zoek te gaan naar een oude smederij of snoepwinkel van een eeuw geleden? Ontdek het verleden van toen!

Oudheidskamer Hist. Ver. West-Alblasserwaard

Oudheidskamer met wisselende exposities en bibliotheek.

Cortgene 3, 2951 EA Alblasserdam, tel. (0184) 682694, internet: www.hv-wa.nl Open: za 9.00-12.00 uur

Het PekellokaalTentoonstelling gereedschappen van de timmerman in vereni-gingsgebouw historische vereniging.

Folkertstraat, 4241 BE Arkel,tel. (0183) 561293 www.arkel-rietveld.com Open: za 14.00-16.00 uur.

Historisch museum Het VoorhuisHet museum is ondergebracht in het woongedeelte van een ver-plaatste monumentale Alblasserwaardse boerderij. U maakt kennis met de cultuurhistorie van de streek. Naast de permanente inrich-ting van een 17de eeuwse woonkamer, 19de eeuwse opkamer, de Oomskamer, keuken uit de jaren 50 en de kaas- en voorraadkel-der zijn er aaneensluitende wisselexposities. De bibliotheek over streek- en cultuurgeschiedenis is te bezoeken op afspraak.Rondom de boerderij is een boerenerf aangelegd met veel traditio-nele elementen zoals een groentetuin, boenstoep, een stort en ver-schillende bijgebouwen waaronder een schuurtje met een bijzon-dere paardenstal, een klompenmakerij en gereedschap waaronder een bijzondere timmermanskist en boerengereedschap.Het Voorhuis is uw bezoek zeker waard. Het is ook een geslaagde activiteit bij een (familie)feestje of viering.

Bezoekadres: Koekoekspad 1, 2971 BM Bleskensgraaf, Open: zaterdagmiddag van 14.00 tot 16.30 uur. Groepen ook op afspraak. tel. (0184) 64 16 29. Gedeeltelijk rolstoeltoegankelijk.Entree: leden Historische Vereniging Binnenwaard € 1,-, niet-leden: € 2,-, kinderen tot 12 jaar onder begeleiding: gratis. Speciale groepsarrangementen. Postadres: Tielmanstraat 14, 2973 AS Molenaarsgraaf. Nadere info internet: www.binnenwaard.nl e-mail: [email protected]

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 28 09-12-11 13:03

Page 31: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

29

Musea

Historisch Informatie CentrumHistorisch Informatie Centrum met fotoboeken, archiefstukken en boeken over de Alblasserwaard. Verder een computerhoek met genealogische gegevens en eigen uitgaven.

Peulenstraat 243, 3371 AM Hardinxveld-Giessendam, tel. (0184) 614563, e-mail: [email protected] internet: www.hv-hardinxveld-giessendam.nl Open: za 10.00-12.00 uur.

Bijbelmuseum LeerdamEen unieke collectie van honderden Nederlandse Bijbels bevat-tende de jaren 1550 tot 1900. Tijdens uw bezoek met een kopje koffie/thee kunt u kennis maken met Statenbijbels, Lutherse, Doopsgezinde, (oud) Katholieke en vrijzinnige Bijbels. Prent Bijbels met houtsneden, staal/kopergravures, etsen, steendrukken en kleurlitho’s. Een aantal Bijbels bevat historische landkaarten, grotendeels uit de tijd van de V.O.C. Bijbels met slo-ten van messing, koper, zilver en goud worden getoond. In het museum krijgt u een deskundige uitleg hoe oude Bijbels worden gerestaureerd.

Lingedijk 36, 4142 LD Leerdam, e-mail: [email protected] internet: www.statenbijbelmuseum.nltel. (0345) 577605, (06) 51991059. Open: wo 10.00-12.00 en 14.00-16.00, za 10.00-16.00 uur.Groepsrondleidingen op afspraak ook op andere dagen/tijden. Entree: volw. € 5.00, kind. € 2,50. Gezinnen met kinderen t/m 12 jr. max. € 10,-. Gids voor groepsrondleidingen € 15,- extra. Entreeprijs is incl. koffie/thee.

Gorcumse VestingwallenMet bastions, ravelijnen en coupures vormen samen met Woudrichem en Loevestein De Vesting3hoek en zijn onderdeel van de Hollandse Waterlinie. Onderdeel hiervan zijn De Dalempoort (1597), de laatste stads-poort van Gorinchem in gebruik als woning. De Kruitmagazijnen (1880), Dalemwal. Munitieopslagplaats Bastion VIII nu in gebruik als informatiecentrum Hollandse Waterlinie en werkplaats. De Caponnière, Kanselpoortweg. Bomvrije bunker nu in gebruik als wijnmuseum en proeflokaal. Al-leen op afspraak geopend. Wandeling over de wallen verkrijgbaar bij VVV, € 2,-.

Inlichtingen VVV Zuid-Holland Zuid, kantoor Gorinchem, Grote Markt 17, 4201 EB Gorinchem, tel. (0183) 631525, e-mail: [email protected] internet: www.vvvgorinchem.nl

Gorcums MuseumHistorisch en eigentijds museum. De interessante historische col-lectie geeft door middel van voorwerpen, schilderijen, maquettes, prenten en foto’s een helder beeld van de geschiedenis van de stad Gorinchem.

Grote Markt 17, 4201 EB Gorinchem, tel. (0183) 632821.e-mail: [email protected] internet: www.gorcumsmuseum.nlOpen: di t/m za 10.00-17.00, zo 11.00-17.00 uur, okt t/m mrt zo 13.00-17.00 uur. Gesloten op Nieuwjaarsdag, 1e Kerstdag, 2e Paas- en Pinksterdag. Entree: volw. € 4,50; CJP/groepen € 1,50, op woensdag en tijdens Culturele Route gratis. Rondleiding op afspraak.

HamelhuisHet Hamelhuis is gebaseerd op de avonturen van Hendrick Hamel en zal binnenkort haar deuren openen, waarschijnlijk half juni 2012.

Kortendijk 67, 4201 KS Gorinchem, internet: www.hamelhuis.nl

Museum De Koperen Knop 17e eeuwse boerderij met permanent ingericht deftig voorhuis, ontvangstzolder, wisselende klankbeelden over waardevolle ele-menten uit de streek en exposities van kunst en historie in ach-terhuis. Historische museumtuin met oude fruitrassen en diverse bijgebouwen. Een bezoek aan het bijzonder actieve museum roept heel veel herinneringen op aan vervlogen tijden. Groepsbezoeken, rondleidingen, lunchmogelijkheden en speciale groepsarrange-menten na afspraak.

De Koperen Knop, Binnendams 6, 3373 AD Hardinxveld-Giessendam, tel. (0184) 611366 fax. (0184) 617061, e-mail: [email protected] internet: www.koperenknop.nlOpen: di t/m vr 13.00-17.00 uur, za 11.00-17.00 uur, ook 2e Paas-, Pinkster-, en Kerstdag. Entree: volw. € 3,50, kind. 4 t/m 14 jr € 1,-, 65+/CJP/groepen € 2,-.

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 29 09-12-11 13:03

Page 32: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

Bezoek Historisch Museum “Het Stadhuis” in Nieuwpoort

Open: gehele jaar donderdag van 09.00 - 16.00 uur,van april t/m oktober zaterdag van 13.30 -17.00 uur en

juni, juli en augustus woensdagmiddag op afspraak.Entree: volwassenen € 1,00, kinderen t/m 12 jr. gratis.

Groepsrondleidingen voor min. 10 personen (€ 2,00 p.p.)

door het kleinste vestingstadje van Nederland.Reserveren: tel. 0184 601200 (do.) of per e-mail: [email protected]

In 2012 diverse thematentoonstellingen.

MUSEUM DE KOPEREN KNOPhistorisch en cultureel centrum

HET MUSEUM IN DE ALBLASSERWAARDpermanente collectie - exposities - koffiekamer - groepsontvangsten trouwlocatie - boekverkopen - bibliotheek - paviljoen betuweroute

gevestigd in historische boerderij met bijgebouwen en grote museumtuin

Open dinsdag t/m vrijdag 13-17 uur en zaterdag 11-17 uur

Groepen op afspraak – vraag naar de groepsfolder

Activiteiten informeer telefonisch of kijk op de website

EXPOSITIEPROGRAMMA 201219.11.11 – 29.01.12 OGEN BEDROGEN een wonderlijke expositie over gezichtsbedrog

04.02.12 – 24.03.12 AMATEURKUNST streekamateurs tonen op uitnodiging hun werk

31.03.12 – 30.06.12 GESCHIEDENIS VAN DE ROK ROK-festival langs de Giessen – veel activiteiten

07.07.12 – 08.09.12 LEGO doordacht speelgoed voor jong en oud

15.09.12 – 03.11.12 TUINGESCHIEDENIS van erf tot geciviliseerd park

10.11.12 – 19.01.13 NAALDKUNST jubileumexpositie Landelijke Organisatie KantKunst

Binnendams 6 • 3373 AD Hardinxveld-Giessendam • telefoon [email protected] www.koperenknop.nl

Ontdek de schoonheid van de Alblasserwaard op een echte Solex oldtimer.

Terug naar de rust van de jaren vijftig uit de vorige eeuw.

Nieuw !!! FunstepMet de elektrische Funstep geruisloos door de Alblasserwaard toeren.Stil, milieuvriendelijk, makkelijke bediening en comfortabel.

Informatie en reserveringen Frans de JongSluis 22, 2964 AR Groot Ammers, Tel:06 4155 4014www.solexverhuuralblasserwaard.nl e-mail: [email protected]

Kunst en Historie in het Gorcums Museum

Het hele jaar door gevarieerde en spannende tentoonstel-lingen over actuele onderwerpen in de kunst en regelmatig

wisselende presentaties in de historische opstelling.

Het Gorcums Museum: altijd verrassend.

Grote Markt 17, 4201 EB Gorinchemtel. 0183-632821Open: di t/m za 10-17 uur, zo 11-17 uur (1 oktober -1 april 13-17 uur)www.gorcumsmuseum.nl

Tel.: 06-53192887

Verhuur van Sampans voorzien van fluistermotor,kano’s, visboot.

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 30 09-12-11 13:03

Page 33: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

31

Musea

Museum Dorpsbehoud PapendrechtGerestaureerde cel waarin de geschiedenis van het gebouw (voor-malig marachausseekazerne/ Politiebureau) is ondergebracht. Bureel/ informatiecentrum in oude huiskamerstijl. Foto-ansichten van Oud Papendrecht, gebruiksvoorwerpen, gereedschappen, schilderijen, opgegraven voorwerpen.

Veerdam 6, 3351 AK Papendrecht, tel. (078) 6412255, fax (078) 6155377 e-mail: [email protected]: www.dorpsbehoud-papendrecht.nlOpen: wo 10.00-12.00 uur, za 14.00-16.00 uur. Entree: gratis.

Sliedrechts MuseumHier kunt u kennis maken met de cultuur-historische erfenis van het dorp. Brede collectie (ambachtelijke) historische voorwerpen, schaalmodellen, landkaarten en gereconstrueerde taferelen uit het verleden.

Kerkbuurt 99, 3361 BD Sliedrecht, tel. (0184) 413404, e-mail: [email protected] internet: www.sliedrechtsmuseum.nl Open: wo+za 14.00-17.00 uur en op afspraak. Entree: volw. € 2,- kind. <12 jr € 1,-.

Nationaal Baggermuseum Scheepsmodellen vormen de belangrijkste bezienswaardigheid, aangevuld met scheepsonderdelen, historische voorwerpen, ma-quettes, schilderijen en opgebaggerde voorwerpen. In een aparte schuur worden stoommachines en een werkende snijkopzuiger gedemonstreerd.

Molendijk 204, 3361 ER Sliedrecht, tel. (0184) 414166.internet: www.baggermuseum.nl e-mail: [email protected] Open: di t/m vr 14.00-17.00, za 11.00 -17.00 uur en op afspraak. Voor groepen ook andere uren na afspraak.Entree: volw. € 4,00, kind. 4 t/m 14 jr € 2,-.

Hofje Van AerdenDit hofje werd gebouwd ten behoeve van vrouwelijke familieleden. Het bestaat uit een aantal ruime woningen en een grote binnenplaats. Tegenover de toegangspoort, in het hoge gebouw met koepeldak, bevindt zich een regentenkamer, waar enige antieke meubelstukken, serviesgoed en een bijzondere schilderijenverzameling zijn te bezich-tigen. In de tuin zijn nog enkele resten te zien van het voormalige slot.

Kerkstraat 67a, 4141 AV Leerdam, tel. (0345) 614019, e-mail: [email protected] internet: www.hofjevanaerden.nl Open: mrt-dec, di-za 13.00-17.00 uur.Doorlopend rondleidingen. Entree: volw. € 5,-; kind. 0-10 jr. € 2,50.

Nationaal GlasmuseumHet museum toont de hele collectie in loopbruggen die twee dijk-villa’s met elkaar verbinden. Het museum bevat een verzameling glaswerk in alle mogelijke vormen uit de 19de en 20ste eeuw. Ui-teraard is een groot deel van de collectie gewijd aan de produkten die in Leerdam zelf zijn vervaardigd. Daarnaast is er een verzame-ling gebruiksglas te zien, ontworpen door beroemde architecten als K.P.C. de Bazel en H.P. Berlage. Heel bijzonder is de uitge-breide collectie unica. De collectie bevat ook veel glasobjecten van Andries Corpier, Floris Meydam, Willem Heesen en Siem van der Marel. De collectie wordt toegankelijk gemaakt met een iPod Touch, waarmee bezoekers achtergrondinformatie kunnen krijgen. Daarnaast heeft het glasmuseum 7 tentoonstellingsruimtes en een grote museumtuin. Hier staan steeds wisselende tentoonstellingen.

Lingedijk 28, 4142 LD Leerdam, tel. (0345) 614960, fax (0345) 613662 e-mail: [email protected]: www.nationaalglasmuseum.nl Open di-za 10.00-17.00, zo 12.00-17.00 uur. Entree: volw. € 7,50; kind. 6-13 jr. € 6,-. Combikaart museum en glasblazerij € 11,-.

Nederlands BridgemuseumIn dit museum kan men de geschiedenis van het bridgespel bekijken door middel van: boeken, tijdschriften en curiosa. Tevens zijn er al-lerhande voorwerpen die iets met het kaartspel te maken hebben.

J.T. Visserstraat 1, 4141 HV Leerdam, tel. (0345) 631744, internet: www.bridgemuseum.nlOpen: di 13.30-17.00 uur, za 10.00-17.00 uur, 1e zo van de maand 12.00-17.00 uur. Entree: volw. € 1,25.

Historisch museum Het Stadhuis De Historische Kring Nieuwpoort heeft in het oude stadhuis uit 1697 een oudheidkamer ingericht. Naast een stijlkamer uit begin 1900, is er een maquette van Nieuwpoort zoals het er in 1970 uitzag. Een keur aan oude gebruiksvoorwerpen uit de streek is tentoongesteld. Collectie voorwerpen uit geschiedenis Liesveld. Groepsrondleidingen (min. 10 pers.) door de vesting zijn mogelijk (€ 2,- p.p.).

Hoogstraat 53, 2965 AK Nieuwpoort, tel. (0184) 601200, e-mail: [email protected]: www.histkringnieuwpoort.nl Open: gehele jaar donderdag van 09.00 - 16.00 uur, april t/m oktober zaterdag van 13.30 - 17.00 uur. Entree: volwassenen € 1,00, kinderen t/m 12 jr. gratis. Groepsrondleidingen door vestingstadje mogelijk op afspraak (min. 10 pers. / € 2,00 p.p.).

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 31 09-12-11 13:03

Page 34: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

TOERISTISCHE GIDS 201232

Evenementen

Evenementen

Wijzigingen voorbehouden. Kijk voor actuele infor-matie en een compleet overzicht op www.vvvalblasserwaardvijfheerenlanden.nl of neem een abonnement op de digitale VVV agenda. Zie de website voor meer informatie.

AlblasserdamZaterdag 8 december Winterserietocht. Sportpark Souburg, vanaf 09.00 uur: Wandel-tocht over 5, 10, 15 en 25 km. Inlichtingen: 078-639 9160, www.knblo.nl

Woensdag 25 juliSint Jacobus Paardenmarkt. Kerkstraat, 07.00-12.30 uur: Traditio-nele paardenmarkt en warenmarkt, met paardentram en ponykeu-ring (tot 12.00 uur). Van 12:00 t/m 18:00 een wiellerronde. Ter afsluiting een hippisch festijn. Inlichtingen: www.alblasserdam.nl of tel. 14078.

Zaterdag 15 septemberHavenfestival Alblasserdam. Centrum, 09.00-24.00 uur: diverse activiteiten o.a. een grote braderie, stoommachines, activiteiten voor jongeren, shantykoren, demonstraties door verenigingen, bedrijvenpresentatie, bezichtiging Grote Kerk en torenklimmen; avondprogramma met muziekoptredens en lasershow (of vuur-werk). Inlichtingen: www.havenfestival-alblasserdam.nl

Ameide Donderdag 11 oktober355e paardenmarkt. Prinsengracht, centrum, 08.30-17.00 uur: met ’s morgens keuringen van paarden en pony’s. ’s Middags ringrijderij en shows. Tevens warenmarkt en kermis. Inlichtingen: www.paardenmarktameide.nl

ArkelZaterdag 2 en zondag 3 juniOpen Tuindag. 10.00 – 17.00 uur: toegang gratis. Het Rietveld / Fam. Koster, Rietveld 6a. Bezichtiging particuliere tuin met ‘tuin-kamers’, verkoop zelfgekweekte planten i.k.v. Betuwse Tuinroute. Inlichtingen: 0183-561 085, www.betuwsetuinenroute.nl

Zaterdag 18 en zondag 19 augustusOpen Tuindag. Zie 4 en 5 juni.

AsperenZaterdag 19 meiJaarmarkt Asperen. Voorstraat, 09.00-16.00 uur: met diverse attracties. Inlichtingen: 0345-614 419.

BleskensgraafZaterdag 27 oktoberSnerttocht. Zalencentrum de Spil, Willem van Heerikweg 1, vanaf 09.00 uur: Wandeltocht over 5, 10, 15 en 25 km. Inlichtingen: www.wsvnooitgedacht.nl

Zaterdag 11 februari, 24 maart, 12 mei, 23 juni, 6 oktober en 24 november Alblasconcert. Muziekzaal Stekershil, Abbekesdoel 80, aanvang: 20.00 uur. Inlichtingen: www.alblasconcerten.nl

GiessenburgZaterdag 21 januariWinterserietocht. Kantine vv Peursum, Sportplein 1, vanaf 09.00 uur: Wandeltocht over 5-10-15 en 25 km.

GorinchemElke tweede zondag van de maandCulturele Route Gorinchem. Route langs galeries, kunst- en antiek-zaken in de binnenstad, 13.00-17.00 uur. Inlichtingen: VVV Gorin-chem (zondag gesloten) en Gorcums Museum, Grote Markt 17.

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 32 09-12-11 13:03

Page 35: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

33

Evenementen

T/m 8 januariGorcums Winterfestijn. Grote Markt, dagelijks 10.00-22.00 uur: ijsbaan in kerstsfeer met diverse activiteiten.(uitsluitend1e kerstdag gesloten) Inlichtingen: www.gorcumswinterfestijn.nl

Zondag 8 januariJazzspecial. Theatercafé van Schouwburg De Nieuwe Doelen, Haarstraat 64,14.30-17.30 uur: Spectacles Jazzband. Inlichtingen: www.jazzhall72.nl

Zondag 29 januariJazz Café. Theatercafé van Schouwburg De Nieuwe Doelen, Haar-straat 64,11.30-13.30 uur: Bohém Ragtime Jazzband. Inlichtingen: www.jazzhall72.nl

Zaterdag 18 februari Carnavalsoptocht. Start: Schelluinsestraat, aanvang: 13.11 uur. Inlichtingen: www.gorcumscarnaval.nl, 06-13776145

Zondag 26 februariJazz Café. Theatercafé van Schouwburg De Nieuwe Doelen, Haarstraat 64,11.30-13.30 uur. Inlichtingen: www.jazzhall72.nl

Zondag 27 maartJazzspecial. Theatercafé van Schouwburg De Nieuwe Doelen, Haarstraat 64,11.30-14.00 uur. Inlichtingen: www.jazzhall72.nl

Donderdag 19 april t/m zondag 22 april40e Jazzfestival Gorinchem. Diverse locaties binnenstad, toegang grotendeels gratis: Jazz- en bluesfestival met binnen- en buitenop-tredens, streetparades, jazzkroegentocht Up to the Pub (vrijdag-avond) en gospeldienst in de Grote Kerk (zondag). Op zaterdag open podia met diverse artiesten en bands. Inlichtingen: 0183-626 910, www.jazzfestivalgorinchem.nl

Vrijdag 6 april Matthäus Passion. Grote Kerk, Groenmarkt 7, 13.30-17.30 uur, toegang €42,-: van J.S. Bach. Inlichtingen en reserveren: De Nieu-we Doelen, 0183-692 222, www.matthäuspassiongorinchem.nl

Maandag 9 aprilPaasmarkt. Grote Markt en Groenmarkt, 08.00-14.00 uur: uitgebreide Warenmarkt. Inlichtingen: Haven- en Markdienst 0183-659 314, www.veerdienstgorinchem.nl

Zaterdag 12 meiOpen Havendag. Binnenstad; in en rondom de Lingehaven. Inlich-tingen: Haven- en Markdienst 0183-659 314, www.veerdienstgorinchem.nl

1 en 2 juni 14de FilmfrontFestival Gorinchem. Filmfestival voor onafhankelijke filmmakers. Diverse locaties in het centrum. Inlichtingen: www.filmfrontfestival.nl

Vrijdag 1 juni, zaterdag 2 juni en zondag 3 juniDuveltjesrock. Feesttent Buiten de Waterpoort: Metal en Rock fes-tival. Inlichtingen: www.duveltjesrock.nl

MarktenMaandagAlblasserdam 11.00–16.00uurGorinchem 08.00–12.30uur

DinsdagHoornaar* 08.00–12.30uurMolenaarsgraaf* 09.00–12.00uurPapendrecht 10.00–16.00uurStreefkerk 13.00–17.00uur

WoensdagBleskensgraaf* 09.00–12.00uurGroot-Ammers* 13.00–17.00uurHei-enBoeicop 14.00–17.00uurSliedrecht 09.30–16.30uurVianen 10.00–16.00uur

DonderdagHoogblokland* 08.00–12.30uurLeerdam 08.30–12.30uurNieuw-Lekkerland* 13.00–16.30uurOud-Alblas* 08.00–12.00uur

VrijdagArkel 08.00–12.00uurAsperen 08.30–12.00uurBoven-Hardinxveld 13.00–17.00uurLangerak 13.00–17.00uurLexmond 08.00–12.00uurMolenaarsgraaf 09.00–17.00uurSchelluinen 13.00–17.00uur

ZaterdagAmeide 08.00–12.00uurGiessenburg* 07.30–13.00uurGorinchem* 09.00–17.00uurHardinxveld-Giessendam 07.00–13.00uurLeerbroek 13.00–15.30uurLeerdam* 14.00–17.00uurMeerkerk 08.00–12.00uurNieuwland 15.00–17.00uurNieuw-Lekkerland 15.00–17.00uurNoordeloos 07.30–13.00uur

* = minimarkt Koopavonden: Donderdag: Gorinchem, Sliedrecht. Vrijdag: Alle overige plaatsen, enkele tot 20.00 uur nl, Arkel, Giessenburg, Langerak, Nieuwpoort, Streefkerk, Hei-en Boeicop.Geen Koopavond: Kedichem, Noordeloos, Schoonrewoerd

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 33 09-12-11 13:03

Page 36: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

TOERISTISCHE GIDS 201234

Evenementen

December/januariGorcums Winterfestijn. Grote Markt: ijsbaan in kerstsfeer met acti-viteiten. Inlichtingen: www.gorcumswinterfijn.nl

GoudriaanZaterdag 2 juni11e Hobby- en tuindag. Terrein A. Bezemer en Chateau du Tets, Zuidzijde 146 en 151, 09.00-17.00 uur, toegang gratis: Op het weiland en in de boomgaard exposeren en demonstreren circa 30 hobbyisten uit Goudriaan hun werk, o.a. houtdraaien, boetseren, tuinieren , druivenwijngaard, fotografie, kalligrafie, gedichtenbun-dels, modelbouw, aquarelleren, sieraden en oldtimers. Tevens demonstratie schapendrijven door schaapsherder met circa 300 schapen en vele stands w.o. wijnproeverij, info en rondleidingen door de wijngaard. Inlichtingen: 0183-581 920/581 640, www.houtdraaierbezemer.nl /www.chateaudutets.nl

Zaterdag 1 septemberOpen Wijngaarddag. Chateau du Tets, Zuidzijde 151, 09.00-17.00 uur: Verkoop en proeven van eigen gemaakte wijn. Rondleidingen en deskundig advies over aanplanten van druiven, snoeien en het maken van wijn. Inlichtingen: 0183-581 640, www.chateaudutets.nl

Groot-Ammers 13-14 april, 11-12 mei, 8-9 juni, 6-7 juli, 3-4 aug, 7-8 sept, 5-6 oktTweedaagse workshop beeldhouwen. Theetuin “De Winde”, Ach-terland 4. Workshops o.l.v. kunstenares Rieke v.d. Stoep, in de landelijke omgeving van de theetuin.Inlichtingen: 0184-600 336, www.rs-art-graphics.nl

Hardinxveld-GiessendamVrijdag 3 februariLampionnenoptocht. Vanaf diverse locaties, 19.00 uur, deelname gratis. Inlichtingen: www.oranje-trouw.nl

Zaterdag 14 april46ste Merwede Wandeltocht. Sporthal de Wielewaal, Cornelisweer 2, vanaf 08.00 uur: Wandeltocht over 5-2,5 km, 15-10 km, 20 km en 40-30 km. Inlichtingen: 0184-613 961, www.nwb-wandelen.nl

HeukelumZaterdag 16 juniJaarmarkt Heukelum. Centrum, 09.00-17.00 uur: ruim 170 kramen tellende antiek-,curiosa en (oude) ambachtenmarkt met demon-straties, muziek en kinderattracties. Inlichtingen: www.jaarmarktheukelum.nl

HoornaarWoensdag 16 mei t/m zaterdag 19 meiFietsvierdaagse Alblasserwaard/ Vijfheerenlanden. Tent op Fokvee-dagterrein, Dorpsweg, 09.00-12.00 uur: Dagafstanden van 30, 40 en 60 km. Drie dagen of minder fietsen is ook mogelijk. Inlichtingen: www.fietswandelmeerdaagse.nl

Maandag 28 meiPinkstermarkt. Grote Markt en Groenmarkt, 08.00-14.00 uur: uitgebreide Warenmarkt. Inlichtingen: Haven- en Markdienst 0183-659 314, www.gorinchem.nl

Vrijdag 6 juli, zaterdag 7 juli en zondag 8 juliHippiefestival. Terrein Buiten de Waterpoort, gratis toegang: met o.a. een kleurrijke bazaar en optredens van diverse bands. Inlichtingen: www.hippiefestival.nl

Dinsdag 14 augustus t/m zaterdag 19 augustusZomerfeest Gorinchem. Groenmarkt en omgeving: jaarlijks feest met optredens door diverse landelijk bekende bands, diverse muziekgenres. Met nevenactiviteiten. Inlichtingen: St. Zomerfeest Gorinchem www.zomerfeest-gorinchem.nl en VVV Gorinchem 0183-631 525.

Zaterdag 8 september Open Monumentendag. Thema “Groen & Monument”, 11.00-16.00 uur: diverse monumenten geopend met diverse activiteiten. Inlichtingen: VVV Gorinchem, 0183-631525 en www.openmonumentendag.nl

Zaterdag 15 september4e Koorfestival Gorkum. Diverse locaties in Vesting3hoek, 11.00-17.00 uur, toegang gratis: Optredens door diverse koren o.a. klas-siek, pop, shanty, kamermuziek en barbershop op diverse locaties in de Vesting3hoek (Gorinchem, Woudrichem, Fort Vuren en Slot Loevestein).  Inlichtingen: 0183-636 986, www.vestingdriehoekvocaal.nl

Vrijdag 28 en zaterdag 29 septemberTweedehands Botenbeurs. Binnenstad; in en rondom de Lingeha-ven: Lingehaven i.s.m. Sleeuwijk Yachting. Ruim 100 occasions. Zaterdag ook markt met scheepsartikelen en vrijmarkt. Inlichtingen: Haven- en Markdienst 0183-659 314 en www.botenbeursgorinchem.nl

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 34 09-12-11 13:03

Page 37: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 35 09-12-11 13:03

Page 38: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 36 09-12-11 13:03

Page 39: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 37 09-12-11 13:04

Page 40: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

Uitgebreide collectie antieke landkaarten en prentenGespecialiseerd in de Alblasserwaard en VijfheerenlandenInloopdagen iedere zaterdag van 10.00 tot 15. uur

Wegens beursdeelname kunnen wij afwezig zijn. Kijk op de website of bel voor een actueel overzicht

03

www.antiekboerderijgraafland.nlGraafland 71-A, 2964 BK Groot-Ammers

Tel.: 0184 - 600926 / 06 - 41245207

Email: [email protected]

ANTIEKE LANDKAARTEN EN OUDE PRENTEN

De boerderij voor de gezelligste ontspanning.

Programma’s voor jong en oud

o.a. bedrijfsbezoek, kinderfeestjes,

natuurwandelingen,familiereünies,

personeelsuitjes, enz.

Fam. J. ZijderveldHoogeind 20a • 4143 LX Leerdam • Tel. (0345)619887

www.bezoekboerderij.nl • [email protected]

“Het Achterhuis”

Landelijk winkelen is genieten!

Het is sfeervol winkelen in en om de historische inpandige

winkelstraat. Countryliving & Lifestyle: interieur, eten &

drinken, mode, buitenleven, kids en gifts. Een graanmaalderij tot de nok gevuld met oude deuren, bouwmaterialen en oude

lampen. Rondvaarten over het riviertje De Giessen. Op het

terras wordt eigengemaakte chocoladetaart geserveerd.

Open: donderdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 u Doetseweg 43-51 ● Giessenburg ● www.graanbuurt.nl

Zaterdag

6 oktober

2012

in Hoornaar

Een ijzersterke traditie!

Bordenweg 8 • 4231 VH Meerkerk

T 0183-352747 • www.boerbv.com

KRAANVERHUUR

- Weg- ruwterreinkranen van 35 t/m 250 ton

- Snelbouw torenkranen (30-60 meter)

- Rupskranen met verhoogde cabine

HOOGWERKERVERHUUR

- Hoogwerkers (30-65 meter)

HEIWERKZAAMHEDEN

- Met Junttan mileuvriendelijke, hydraulische heimachine’s

- Beton-, hout- en stalenbuispalen

- Gespecialiseerd in heiwerk op moeilijk bereikbare plaatsen, ook inpandig

KOM EVEN BIJTANKEN BIJ

‘ETENSTIJD’ MARGRIETSTRAAT 17, WINKELCENTRUM ORANJEPLEIN IN

GROOT-AMMERS (400 METER VANAF FIETSKNOOPPUNT NO. 69)

EN GENIET VAN EEN HAPJE EN EEN DRANKJE VOORDAT U

UW TOCHT VOORTZET!

TEL: 0184 – 662461

Even bijkomen na een rit door de Alblasserwaard?

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 38 09-12-11 13:04

Page 41: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

39

Evenementen

km, 30 en 40 km. Inlichtingen: 0345-611 158, www.wsv-prinsbernhard.nl

Woensdag 18 aprilFruitbloesemtocht. Verpleeghuis Lingesteyn, Koningin Emmalaan 82, vanaf 08.00 uur, deelname €3: Wandeltocht over 25-20-15-10-5 km. www.wsv-prinsbernhard.nl

Zaterdag 12 meiLingeconcert. Lutherse Kerk, Nieuwstraat, 20.00 uur: Hommage aan Jules de Corte Kaartverkoop via VVV Leerdam. Inlichtingen: VVV Leerdam 0345-613 057, www.lingeconcerten.nl

Zaterdag 26 meiGlasstadmars. Sportcomplex Leerdam Sport 55, Quirinus de Pal-melaan 109, vanaf 06.30 uur: jaarlijkse wandeltocht met diverse afstanden, ook voor kinderen. Inlichtingen: 0345-617 196, www.glasstadmars.nl

Zaterdag 26 meiGlasstadjaarmarkt. Fonteinstraat/Kerkstraat, 09.00-17.00 uur: jaar-lijkse markt en braderie met attracties. Inlichtingen: 0345-613 539.

Zaterdag 25 augustusPalmtocht. Sportcomplex Leerdam Sport 55, Quirinus de Palmel-aan, vanaf 05.30 uur: Wandeltocht over 5, 10,15, 20, 30, 40, 50 en 60 km. Inlichtingen: 0345-612 632, www.nwb-wandelen.nl

Vrijdag 7 september t/m zondag 9 septemberInternationale Glaskunstbeurs. Cultureel Centrum Het Dak, Tiend-weg 9, vr 14:00-21:00 uur. Za 10:00-17:00 uur. Expositie en ver-koopbeurs van glazen objecten uit binnen- en buitenland. M.m.v. galeries, kunstenaars,verzamelaars en glasateliers. www.glaskunstbeurs.nl

Zaterdag 8 septemberOpen Monumentendag. Thema “Groen & Monument”, 11.00-16.00 uur: diverse monumenten geopend voor bezichtiging van 10.00-16.00 uur. Inlichtingen: VVV, 0345-613 057, www.openmonumentendag.nl

Zaterdag 29 septemberRondje Leerdam. Sportcomplex Leerdam Sport 55, Quirinus Pa-melaan, vanaf 06.30 uur: Wandeltocht over 40 km. Inlichtingen: 0345-616 886, www.nwb-wandelen.nl

Donderdag 17 mei t/m zaterdag 19 meiWandeldriedaagse Alblasserwaard Vijfheerenlanden. Tent op Fok-veedagterrein, Dorpsweg, vanaf 07.00 uur: Dagafstanden van 15, 25, 30 en40 km. Inlichtingen: 0184-651 543, www.fietswandelmeerdaagse.nl

Zaterdag 6 oktober100e Boerenlandfeest Fokveedag Hoornaar. Terrein Dorpsweg, 09.00-16.00 uur: Agrarische manifestatie met o.a. veekeuringen, Shetlandpony fokdag, expositie boerenkaas en keuring, overdekte warenmarkt, kleinvee en shows. Inlichtingen: www.fokveedag.nl

KedichemZaterdag 1 septemberJaarmarkt en rommelmarkt Kedichem. Kerkplein, 10.00-17.00 uur. Inlichtingen: mw. Van Houwelingen tel. 0183-563 015.

KinderdijkIedere zaterdag in juli en augustusMolendagen Kinderdijk. Molengebied, vanaf 13.00-17.30 uur: alle molens draaien; bezoekmolen geopend 09.30-17.30 uur; open-stelling molenkaden. Inlichtingen: St. Werelderfgoed Kinderdijk, 078-691 28 30, www.molenskinderdijk.nl

Zaterdag 2 juniMolenwaardtocht. Partycentrum de Klok, Molenstraat 117, vanaf 07.30 uur: Wandeltocht over 5, 10, 20, 30, 40 en 50 km. Inlichtin-gen: w.s.v. Kinderdijk, 0184-414 513, www.wsvkinderdijk.nl

Maandag 3 september t/m zaterdag 8 septemberMolens verlicht. Molengebied, 20.00-23.00 uur: alle 19 molens na zonsondergang spectaculair verlicht. Op vrijdagavond 9 september ‘molenmarkt’ in de nabijheid van de molens. Inlichtingen: Molens verlicht; St. Werelderfgoed Kinderdijk, 078-691 28 30, www.stichting-kinderdijk.nl en molenmarkt; comité Balkengat, [email protected]

LeerdamZaterdag 14 januariWinterwandeltocht. Wijkpaviljoen Patrimonium, Jeekelstraat 40 a, vanaf 08.00 uur, deelname €3: Wandeltocht over 10-5 km, 20-15 km, 30 en 40 km. Inlichtingen: 0345-611 158, www.wsv-prinsbernhard.nl

Zaterdag 18 februariWinterwandeltocht. Wijkpaviljoen Patrimonium, Jeekelstraat 40 a, vanaf 08.00 uur, deelname €3: Wandeltocht over 10-5 km, 20-15 km, 30 en 40 km. Inlichtingen: 0345-611 158, www.wsv-prinsbernhard.nl

Zaterdag 3 maart Bluesfestival Blues. Party Centrum Het Dak, Tiendweg 9, 20.00 uur: met (inter)nationale bluesbands in diverse zalen. Inlichtingen: 0345-613 626, www.blues89.nl

Zaterdag 17 maartWinterwandeltocht. Wijkpaviljoen Patrimonium, Jeekelstraat 40 a, vanaf 08.00 uur, deelname €3: Wandeltocht over 10-5 km, 20-15

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 39 09-12-11 13:04

Page 42: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

Streekproducten, bonbons, bier en wijn, kookboeken, molenaarsmixen, fondant, icing. etc. Het adres voor leuke, orginele cadeautjes!!

Ook voor uw relatiegeschenken en zakelijke cadeau’s. In ”de Graanschuur” • Doetseweg 43 • Giessenburg

Open: donderdag t/m zaterdag 10-17 uur.www.crienenclaar.nl tel 06-44308026

 B&B, groepsaccommodatie,  campererf 

        Boerderij “De Verwondering” De Hoogt 14, Goudriaan (ZH) 0183‐588088  www.boerenbedenbrood.nl  

een sluitende oplossingAzewijnseweg 2

4214 KC Vuren

Telefoon: 0183 – 56 20 38

Fax: 0183 – 56 34 34

DJS houdt alles in eigen beheer: het ontwerp, de fabricage, debouwkundige uitvoering én het in bedrijf stellen van een project.

E-mail: [email protected]

Internet: www.djs-hekwerken.nl

Gespecialiseerd in maatwerk, van modern tot klassiek

Jelmer en Gerda den Hartog

- Buiten Gewoon Natuurlijk

Jelmer en Gerda den Hartog

Noordzijde 48 a2977 XA GoudriaanTel. 0183-Tel. 0183-Mob. 06-13104118

[email protected]

&

Jelmer en Gerda den Hartog

Buiten Gewoon Natuurlijk -

Jelmer en Gerda den Hartog

Noordzijde 48 a2977 XA Goudriaan

-51 1661-51 166113104118

hetgroenewout.nlwww.hetgroenewout.nl

Breng eens een bezoek aan onze prachtige winkel met : mbachteli k gerookte paling it eigen rokeri erse panklare stoo bakpaling noekbaars kabel a w zalmmoten n ere soorten erse is i ens eest agen prachtig opgemaakte issala es elegenhei tot het n ttigen an gerookte paling en

i erse broo es met een rank e

Denk ook eens aan onze mooie cadeaupakketten

Firma W .Van Wijk een naam die staat voor kwaliteit al 114 jaar lang!

Geopend ma. t/m vr. 9.00 – 18.00, za. 9.00 – 17.00

Van Wijk adv.indd 1 03-11-09 09:31

Stichting Boerderij GijbelandHistorisch Museum Het VoorhuisJ.W. Ooms Stichting

In Boerderij Gijbeland is onder andere het prachtige Historisch Museum Het Voorhuis gevestigd dat onderdak biedt aan de Historische Vereniging Binnenwaard en de J.W. Ooms Stichting.

In Het Voorhuis kunt u vinden:• Een permanent ingericht woongedeelte• Wisselexposities over uiteenlopende onderwerpen• Verkoop van streekboeken over de cultuurhistorie van de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden• De Oomskamer, ingericht met boeken, aquarellen, schilderijen en meubels

De onderstaande mogelijkheden voor gebruik zijn aanwezig:• Groepsontvangsten• Trouwlocatie• Het houden van vergaderingen, lezingen en workshops

Open: Elke zaterdagmiddag van 14.00 tot 16.30 uur. Groepen ook op afspraak.

Het Voorhuis is gedeeltelijk rolstoeltoegankelijk.

Koekoekspad 1, 2971 BM Bleskensgraafwebsite: www.binnenwaard.nl

e-mail: [email protected]

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 40 09-12-11 13:04

Page 43: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

41

Evenementen

NieuwpoortZaterdag 8 septemberOpen Monumentendag Liesveld. Oude Stadhuis, Hoogstraat 53, 10.00-16.00 uur: openstelling van diverse monumenten in Nieuw-poort en andere kernen van de gemeente Liesveld. Inlichtingen: 0184-601 200, www.histkringnieuwpoort.nl

Woensdag 12 decemberKaarsjesavond Vesting Nieuwpoort. Huizen en straten in het cen-trum zijn verlicht met kaarsen. Kerstsfeer met muziek,zang,warme drankjes en lampionnenoptocht, van 19:00-21:00 uur. Informatie: tel.0184-602 881, www.vestingstadnieuwpoort.nl

NoordeloosDinsdag 31 juli35e Nationale Knikkerkampioenschap. Ovale Stuiterplein, Cen-trum, 19.00-21.00 uur: kampioenschap kuiltje knikkeren voor deelnemers vanaf 14 jaar en traditionele dorpenwedstrijd tussen Oranjeverenigingen van Hoornaar, Hoog-Blokland en Noordeloos. Inlichtingen: www.noordeloos.nl

Zaterdag 4 augustus37e Jaarmarkt Noordeloos. Centrum, 09.00-17.00: met ± 160 kramen, demonstraties van oude ambachten, kinderactiviteiten en bezichtiging van de Bonefaciuskerk mogelijk. Inlichtingen: 0183-589 015, www.noordeloos.nl

Oud AlblasZaterdag 16 juni50e Graafstroom Wandeltochten. Gemeenschapscentrum Tref-punt, Kon. Wilhelminalaan 1, v.a. 07.00 uur: Wandeltocht over 5,10,15 km, 20-30 km, 40 km en 50 km. Start 5,10,15 km tussen 08.00-14.00 uur, start 20-30 km tussen 07.00-10.30 uur, start 40 km tussen 07.00-09.30 uur en start 50 km tussen 07.00-08.30 uur. Inlichtingen: 0184-683 532, www.wsvnooitgedacht.nl

SchoonrewoerdZaterdag 12 mei45e Vijfheerenlandentocht. Eetcafé de Zwaan, Dorpstraat 5, v.a. 6 uur: Wandeltocht over 5-10 km, 15-20 km, 30-40 km en 50 km. Start 5 tot en met 20 km vanaf 08.00 uur, start 30-40 en 50 km tussen 06.00-09.00 uur. Inlichtingen: www.nwb-wandelen.nl

Vrijdag 18 meiJaarmarkt Schoonrewoerd. Dorpsstraat en omgeving, 09.00-13:30. ’s Middags vanaf 13.30 uur volksspelen voor alle leeftijden. Inlichtingen: 0345-641 297.Vijfheerenlandeltocht

StreefkerkZaterdag 23 april48e Lektocht. Vertrekpunt:”Het Wapen van Streefkerk” aan de Kerkstraat 13 vanaf 07.00 uur. Wandeltocht met diverse afstan-den; 5, 10, 15, 20, 30, 40 en 50km. Inlichtingen: 0184-682 494.

LexmondZaterdag 9 juniZederikdag: Historische voertuigen. Centrum, 09.30 uur: oldtimer-dag met oldtimerrit voor voertuigen ouder dan 25 jaar (tractoren, auto’s, motoren, bromfietsen e.d.). Routes door de kernen van de gemeente Zederik. Met diverse publieksactiviteiten. Inlichtingen: 0347-342 110, www.zederikdagen.nl

Zaterdag 2 juniZederikdag: Paarden en Wagens. Parkeerplaats Sportcomplex Het Bosch, Nieuwe Rijksweg 8, 09.30 uur: tocht met aangespannen paarden en wagens, met diverse stops. Bezichtigen van de paar-den en wagens mogelijk vooraf (09.00 uur) en na afloop (16.00 uur). In verband met het Pinksterweekend valt dit evenement gelijktijdig met de wandel- fiets- en skeeleractiviteiten in Meerkerk. Inlichtingen: 0347-342 180, www.zederikdagen.nl

Zaterdag 25 augustusJaarmarkt Lexmond. Dorpstraat/ Rondom de kerk, 09.00-16.00 uur: braderie en rommelmarkt. Inlichtingen: 0347-342 180.Jubileumwandeltocht.

Zaterdag 8 septemberJubileum wandeltocht ZHWB. Sportcomplex Het Bosch, Nieuwe Rijksweg 8. Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de ZHWB. Afstanden: 30 - 20 - 15 - 10 - 6 km. Starttijd 30 en 20 km: vanaf 08.00 uur. Andere afstanden: vanaf 09.00 uur. Inlichtingen: www.wsv-prinsbernhard.nl.

Zaterdag 17 novemberWinterserietocht. Sportcomplex Het Bosch, Nieuwe Rijksweg 8, v.a. 09.00 uur: wandeltocht over 5, 10, 15 en 25 km. Start 5 km tussen 09.00-14.00 uur, start 10 km tussen 09.00-13.00 uur, start 15 km tussen 09.00-12.00 uur en start 25 km tussen 09.00-11.00 uur. Inlichtingen: www.knblo.nl

Vrijdag 14 decemberWintermarkt. Dorpsstraat, 16.30-21.00 uur: braderie met muziek en attracties. Inlichtingen 0347-341 261.

MeerkerkMaandag 28 meiAutocross. Terrein Burggraaf, Bazeldijk, 11.00-19.00 uur. Inlichtingen: M.A.C. Magneet, 0183-581 606.

Zaterdag 16 juniZederikdag: Fietsen, skeeleren en wandelen. Eeterij Het Kleine Brughuis, Dorpsplein 2, 10.00 uur: wandel-, fiets- en skeelertocht (diverse afstanden). Onderweg zijn opengestelde (agrarische) be-drijven en bezienswaardigheden te bezoeken. In verband met het Pinksterweekend valt dit evenement gelijktijdig met het evenement ‘Paarden en Wagens’ in Lexmond. Inlichtingen: 0183-352 208, www.zederikdagen.nl

Begin juli37e Jaarmarkt Meerkerk. Raadhuisplein en omgeving, 10.00-16.00 uur: met ± 120 kramen, diverse activiteiten, ook voor kinde-ren. Inlichtingen: www.ovm-meerkerk.nl

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 41 09-12-11 13:04

Page 44: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

Het adres voor een middagje ontspanning voor u en uw kinderen. Kijk op onze internetsite!!

Verkoop van o.a.: Trampolines, schommels, speeltorens, glijbanen, skelters, picknicktafels, veerkippen, zwembaden rubber tegels, traptrekkers, enz, enz. Verhuur van o.a.: Trampolines en luchtkussens. Benschop Speelplezier, Smalzijde 25 b, 4243 JP Nieuwland, 0183-561172. www.benschopspeelplezier.nl www.benspelen.nl

Dordrecht, Gorinchem, Ridderkerk, Sliedrecht en Werkendam.Telefoon (0184) 658555

Zorgeloos op pad met Univé!

boerenklaasVoor al uw bruiloften, recepties en partijen

Zalen van 50 tot 350 pers.

Gijbelandsedijk 42 tel. (0184) 64 14 542974 BD Brandwijk www.boerenklaas.nl

Noordzijde 103A, 4225 PL Noordeloos, Tel. (0183) 58 21 92Fax (0183) 58 29 63, E-mail [email protected]

www.betuwemontagebouw.nl Uniek!De Groot Drukkerij is één van de meest veelzijdige en vooruitstrevende full service offsetdrukkerijen in Nederland. We innoveren constant in kwaliteit, milieu én service. Daarom durven wij onszelf uniek te noemen.

Kijk op onze website www.degrootdruk.nl of bel onze verkopers op 0183 58 3333.

De Groot Drukkerij, uw unieke drukwerkspecialist

A_Uniek_90x134.indd 1 13-10-10 08: 13

Waar iedereen over praat,

zijn de winkels op de Voorstraat.

Voorstraat 5 - 7 Groot-Ammers.

Telefoon: (0184) 66 24 95

Telefoon: (0184) 66 13 78

VVV Agentschap

Foders/Kaarten en andere informatie

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 42 09-12-11 13:04

Page 45: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

43

Tochtjes over land en water

en 15 km) en Vijfheerenroute (13 en 20 km) Natuurcentrum De Schaapskooi Schoonrewoerd; Kamsalamanderroute, 11,5 km, Schoonrewoerd. Lange Afstand Wandelroutes LAW 7-1 Pelgrimspad, LAW 1-3 Floris V-pad, LAW 6 Grote Rivie-renpad, Waterliniepad.

Stadswandelingen in Gorinchem, Leerdam, Nieuwpoort.

Fiets- en Wandelroutes door Lingewaal en LeerdamLosbladige routekaartjes met beschrijving van de route en infor-matie voor onderweg. Met de oranjetiproute vanuit Fort Vuren, IJsvogelroute rond Asperen, Klaproosroute rond Herwijnen, Orchi-deeenroute rond Heukelum, Dotterbloemroute door het Lingebos en Spijk en de Glaskunst- en beeldentuinroute langs de Linge en door Leerdam. Alle routes zijn gemiddeld 8 km. Wandelroutes zijn te combineren tot een fietstocht. Verkrijgbaar bij VVV Zuid-Holland Zuid.

Wandelingen o.l.v. een gidsAmeide/Lexmond/MeerkerkNatuurgebied De Zouweboezem, wandeling o.l.v. de beheerder rond dit niet-toegankelijke natuurgebied. Zie de natuuragenda op: www.zuidhollandslandschap.nl

AlblasserwaardNatuurwandelingen voor groepen o.l.v. IVN-gidsen. In de natuur-gebieden de Zouwe, De Avelingen, Slingeland en het Alblasserbos. Inl. Streeknatuurcentrum Alblasserwaard, (0184) 412618, of de Schaapskooi in Schoonrewoerdwww.nvwa.nl of www.natuurcentrum.nl

Leerdam/Gorinchem/Molengebied KinderdijkWandelingen o.l.v. een VVV gids mogelijk voor groepen op afspraak. Inl. VVV Zuid-Holland Zuid, afd. Reserveringen (078)6322422/6322477.

De streek Alblasserwaard en Vijfheerenlanden is op veel verschillende manieren te ontdekken. Zo kunt u genieten van een mooie stadswandeling of een wandeling door boerenland. Ook kunt u de streek met de fiets doorkruisen en genieten van de leuke afwisseling tussen steden, stadjes en plat-teland.

Heeft u even genoeg van ontdekkingstochten te fiets, te kano of te voet en wilt u toch genieten van al het moois dat de Alblas-serwaard en de Vijfheerenlanden u te bieden heeft? Dan kunt u natuurlijk ook een ander het werk laten doen door te kiezen voor paard en wagen. Heerlijk relaxen in een huifkar of paardentram en genieten van het mooie landschap, het hoefgekletter en het vrolijke briesen van de paarden. Beleef het landschap eens vanuit een ander gezichtspunt en stap eens in een kano of boot. Onderweg kunt u even uitstappen om een bedrijf- of museumbezoek af te leggen. Of wat dacht u ervan om eens lekker te gaan zwemmen in één van de binnen- of buitenbaden in de streek. Zelfs sporten, met water als één van de belangrijkste tegenstanders, behoort tot de mogelijkheden. De kantoren van VVV Zuid-Holland Zuid verkopen diverse natuurwandelingen in de vorm van brochures en platte-grondjes. Kijkt u voor uitgebreide beschrijvingen van de routes ook eens op de website www.vvvzhz.nl

ANWB wandelgids Groene Hart € 9,95 met 35 wandelingen (markering: geel-rood-geel) o.a.: Blok-weerroute (8 km) Alblasserdam, Arkelroute (11 km) Arkel/Gorin-chem, Avelingenroute (9 km) Hardinxveld-Giessendam, Tiendweg-route (8 km) Hardinxveld-Giessendam.

Natuurpaden€ 2,- per deel (markering: geel-rood-geel): Bleskensgraaf (13 km), Giessenburg (8 km), Gorinchem (7 km), Groot-Ammers (9,5 km), Leerdam (7,5 km) en Nieuw-Lekkerland (8,5 km).

Wandelfolders Zuid-Hollands Landschap Purperreigerroute (10 km) Meerkerk, Sprinkhaanzangerroute (12 km) Meerkerk.

Het Alblasserpad € 2,- met drie wandelingen: Historie en Bos (11 km) Papendrecht, Donkenwandeling (10 km) Streefkerk, Molen wandeling (18 km) Streefkerk.

Diverse losse routes o.a. Gorcums Postpad (22 km) NS-station Gorinchem/Arkel; NS wandelroute Fort Vuren (21 km) NS Station Gorinchem; Graafstroompad (35 km), Ooievaarspad (16 km) Streekcentrum Ooievaarsdorp Het Liesvelt Groot-Ammers; Schaapskooipad (10

Te voet

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 43 09-12-11 13:04

Page 46: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

Een instelling die zorgt voor het behoud en de ontwikkeling van

boerderijen, erven en landelijke bebouwing. Voor kennis, voorlich-

ting, advies, bijstand en overleg met overheden als het om boerde-

rijen gaat. Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Diverse publicaties verkrijgbaar

• Boer en boerderij € 35,00

• Het boerenerf € 13,95

• Boerenhofsteden… gaandeweg € 14,95

• Boerderijen bekijken € 4,95

• Boerderijspecial € 4,50

Zie de website of neem contact opPostbus 102 • 3370 AC Hardinxveld-Giessendam

tel. 0184-683127 • [email protected]

www.boerderijenerf.nl

Leden van de Vereniging Vrienden

van Boerderij & Erf A-V hebben een

streepje voor. Voor € 17,50 per jaar

blijft u van alles op de hoogte via

nieuwsbrieven en emails.

• Boerderijen bekijken € 4,95

Leden van de Vereniging Vrienden

van Boerderij & Erf A-V hebben een

streepje voor. Voor € 17,50 per jaar

blijft u van alles op de hoogte via

nieuwsbrieven en emails.

Proef het landleven!

Landwinkel Pek Lekdijk 48 2967 GC Langerak

Landwinkel De FruitheerlijkheidKerkbuurt 56 3354 XK Papendrecht

Heerlijke productenuit de Alblasserwaard en

de Vijfheerenlanden en meer

Landwinkel is een samenwerking van agrarische ondernemers met een professionele winkel op het platteland.

Door verkoop van ambachtelijke boerderij- en streekproducten wordt de betrokkenheid van de burger bij de

boerderij en het landschap versterkt.

www. landwinkel. nl

Het Nationaal Baggermuseum Boeiende historische collectie, authentieke stoombaggermolen uit 1936, echt werkende modellen en stoommachines, wissel­exposities in de nieuwbouw, videozaal, fraaie tuin met bagger­objecten, shop, restaurant en ruime parking. Geopend: di t/m vr 14.00 ­ 17.00 uurGeopend: za 11.00 ­ 17.00 uurGroepen op afspraak ook op andere tijden. Molendijk 204, 3361 ER Sliedrechttel. (0184) 414166, fax (0184) 410289www. baggermuseum.nl, e­mail: [email protected]

Meubelen, Tapijt, Parket & LaminaatGordijnen, Zonwering en Slaapcomfort

HARREWIJN b.v. Warmtetechniek

DebionBio-Energie

* Zonne energie* Wind energie * Verwarmen op hout

Goedkope en milieubewuste energie?

www.debionbioenergie.nl * www.harrewijnbv.nl

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 44 09-12-11 13:04

Page 47: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

45

Als u van fietsen houdt dan zit u goed in de Alblas-serwaard en de Vijfheerenlanden. Een mooi plekje uitzoeken voor de start, de fietsen lossnoeren van de fietsendrager en op pad. Een fiets huren kan natuurlijk ook.

FietsroutenetwerkMet het fietsknooppunten systeem kun je zelf onbeperkt fietsrou-tes en rondritten samenstellen. De knooppuntnummers worden aangegeven op groen-witte borden onderweg. Op elk knooppunt staat een overzichtkaart van het fietsroutenetwerk met recreatieve informatie voor onderweg. Verder kun je routes samenstellen aan de hand van de VVV recreatiekaart of VVV/Falkkaarten maar ook met de online fietsrouteplanner op de website www.vvvalblasserwaardvijfheerenlanden.nl.

VVV Recreatiekaart Zuid-Holland Zuid€ 6,95 Een overzichtskaart van het fietsroutenetwerk en recrea-tieve informatie over de directe omgeving.

VVV Fietsgids Zuid-Holland Zuid€ 5,-. Boekje met 12 fietsroutes met o.a. Molenroute (42 km) Al-blasserdam, Alblas- en Giessenroute (42 km) Alblasserdam, Gies-senroute (45 km) Gorinchem, Ooievaarsroute (37 km) Groot-Am-mers, Dorpenroute (31 km) Gorinchem en Vijfheerenlandenroute (33 km) Leerbroek.

Falk/VVV fietskaarten € 7,95. Falk heeft in samenwerking met VVV een nieuwe landelijke serie fietskaarten uitgegeven. Deze handige fietskaarten tonen het fietsknooppuntensysteem, aale fietspaden, plaatsnamenregister, toeristische informatie en per kaart een aantal beschreven fiets-routes. Schaal 1 : 50.000. Verkrijgbaar bij de kantoren van VVV Zuid-Holland Zuid.

Boerenkaasroutes Groene HartVijf routes uitgezet langs kaasboerderijen en landwinkels, door klei-ne dorpen en het afwisselende veenweidelandschap in het Groene Hart. Routes zijn gratis af te halen bij de deelnemende landwinkels of op www.groenehartboerenkaasroutes.nl

FietsarrangementenEén of meerdere dagen fietsen inclusief een lunch, picknick of VVV e-bike. VVV biedt allerlei mogelijkheden en thema’s bijvoorbeeld met gebruik van Waterbus of andere pontjes. Lees alle mogelijk-heden op de pagina Arrangementen in deze brochure of kijk bij Arrangementen op de website www.vvvalblasserwaardvijfheeren-landen.nl

TOP’sEen Toeristisch Overstappunt (TOP) is een startpunt waar u de auto kunt achterlaten om vandaar heerlijk te fietsen of te wandelen in een landelijke omgeving. Vanaf elke TOP kunt u bewegwijzerde of beschreven routes volgen, die u laten kennismaken met de mooiste plekjes van het Groene Hart.TOP’s in Zuid-Holland Zuid: Ameide: Lekdijk, Gorinchem: Buiten de Waterpoort, Hoornaar: Dirk IV Plein, Nieuwpoort: Het Hoofd. Meer informatie: www.toproutenetwerk.nl

Sta en Ga Electrische fietsen te huurBij Sta en Ga kunt u ook elektrische fietsen huren. U kunt hierop mooie tochten maken door de mooie Alblasserwaard zonder zwaar vermoeid te raken. Wij hebben al mooie tochten voor u uitgestippeld. Kijk voor alle mogelijkheden en onze arrangementen op: www.sta-en-ga.nl

Sta en GaSlingelandseweg 17b, 3381 KZ, Giessenburg, tel: (0184)662174 / (06) 34274850e-mail: [email protected] internet: www.sta-en-ga.nl

TOURISTINFOOp het Zuiderstek aan de haven in Alblasserdam is de nieuwe info-balie geopend van Tourist Info Alblasserdam.Onder het genot van een cappuccino bekijkt u de mogelijke fietsroutes en laten we u de leukste adressen en bezienswaardigheden zien! Ook zijn er wandel-routes en geven we informatie over Rotterdam en Dordrecht.60 Nieuwe urban fietsen en juniorfietsen staan klaar voor een prach-tige tocht door de Alblasserwaard; en met onze eigen waterbusdag-kaarten kunt u hier ook eenvoudig mee naar de Biesbosch, Rotter-dam of Dordrecht! Nabij de bus- en waterbushalte, fietsknooppunt 1 en aan de jachthaven, het perfecte startpunt voor een bezoek aan de Alblasserwaard! Met gratis grote parkeerplaats voor de deur....

Ook in Kinderdijk zelf verzorgt Tourist Info Alblasserdam rond-leidingen, begeleide fietstours en natuurlijk boottochten met een prachtige electrorondvaartboot. De ‘Djieuwke’ vaart voor groepen vanaf 15 personen langs de molens. U kunt opstappen bij de par-keerplaats, het Wisboomgemaal en de bezoekmolen. Kijk voor uitgebreide informatie over alle mogelijke toeristische ac-tiviteiten in het gebied op www.touristinfo-alblasserdam.nl of mail naar [email protected] gezellige, moderne lokatie is ook te huur voor groepsbijeen-komsten, vergaderingen en verjaardagen.

Tourist Info Alblasserdam, Zuiderstek 1, 2952 AZ Alblasserdam.open:1 april – 31 oktober dagelijks van 9.30 – 17.30 uur1 november – 31 maart zaterdag en zondag van 10.00 – 17.00 uur en 364 dagen per jaar voor groepen en individuele bezoekers op aanvraag.

Met de fiets

Tochtjes over land en water

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 45 09-12-11 13:04

Page 48: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

Kaas-en Zuivelboerderij KuiperHeideweg 23381 KH Giessen-Oudekerk

Telefoon: 0184-652719 E-mail: [email protected] Fax: 0184-652936 Homepage: www.giessenlander.nl

Voor echte Boerenkaas, zo lekker heeft u hem nog nooit geproefd.Ook in 20+ en met verschillende soorten kruiden.

Wij maken zelf ouderwetse karnemelk en dikke yoghurtOok rijstepap, griesmeelpap, havermoutpap, gortepap,vanille-en chocolade vlaWij verzorgen ook leuke excursiesover de boerderij met een film over het kaasmaken

Openingstijden winkel Di 13.30 - 16.00 Vr 09.00 - 17.00 Za 09.00 – 15.00

NIEUW: BOEREN MINIGOLF EN BOERENBOWLING.

Oergezellige vergaderlocatie, workshopruimte voor maximaal 70 personen met schouw, bedstee en kaasmakerij van 50 jaar terug.Dit is heel leuk te combineren met een excursie.

• Broodjes vis• Paling• Koffie, thee en fris• Botenverhuur

U vindt ons op Molenkade 3 te Groot-Ammers bij de tweedemolen (vanaf het dorp)

Uitstekende vis opeen unieke locatiemet botenverhuurU bent van harte welkomvoor het nuttigen van di-verse broodjes vis en hetproeven van onze heerlij-ke paling. Neem plaatsop ons terras of ga heer-lijk de omgeving vanafhet water verkennen ineen van onze vis-, roei-of fluisterboten

Viswinkel Bij de Molen

www.viswinkelbijdemolen.nl

Openingstijden:April-okt wo t/m za van 10 tot 17 uurBij mooi weer is onze winkelaltijd open.Okt-april vrij-za van 10-17 uurVerder op verzoek geopend.

Tel: 0184 - 661465B.g.g. 06-53643682

infobalie en kiosk op het Zuiderstek aan de haven in Alblasserdam

bij fietsknooppunt 1, Waterbushalte en grote gratis parkeerplaats

rondvaarten kinderdijk electroboot, rivier-watertaxi, groepsontvangsten

ruim koffiehuis, fietsverhuur met nieuwe fietsen en mooie, eigen routes

touristinfoAlblasserdam

contact@

touristinfo-

alblasserdam.nl

Nooit meer eenfiets die niet past

Met de Bike Totaal Body Scanning kunt u er zeker van zijn dat u en uw nieuwe fietsperfect op elkaar worden afgestemd. In een handomdraai wordt u door dit innovatieve meetsysteem ’opgemeten’. De gegevens worden gebruikt om de fiets in een voor uzo comfortabel mogelijke zitpositie te bren gen. Het enige wat u dan nog hoeft te doenis heerlijk gaan genieten van uw fiets op maat.Kom naar de Bike Totaal Tweewielerspecialist en laat u scannen!

ww

w.b

iket

otaa

l.nl

Nooit meer eenfiets die niet past

Met de Bike Totaal Body Scanning kunt u er zeker van zijn dat u en uw nieuwe fietsperfect op elkaar worden afgestemd. In een handomdraai wordt u door dit innovatieve meetsysteem ’opgemeten’. De gegevens worden gebruikt om de fiets in een voor uzo comfortabel mogelijke zitpositie te bren gen. Het enige wat u dan nog hoeft te doenis heerlijk gaan genieten van uw fiets op maat.Kom naar de Bike Totaal Tweewielerspecialist en laat u scannen!

www.

biket

otaa

l.nl

Nooit meer een fiets die niet pastMet de Bike Totaal Body Scanning kunt u er zeker van zijn dat u en uw nieuwe fiets perfect op elkaar worden afgestemd. In een handom-draai wordt u door dit innovatieve meetsysteem ’opgemeten’. De gegevens worden gebruikt om de fiets in een voor u zo comfortabel mogelijke zitpositie te brengen. Het enige wat u dan nog hoeft te doen is heerlijk gaan genieten van uw fiets op maat. Kom naar de Bike Totaal Tweewielerspecialist en laat u scannen!

BV

Ambachtsweg 9(industrieterrein Gelkenes)Groot-Ammerstel. 0184 - 601970

WWW.VANTHOOG.NL

A ± 40LO autoschade

vanthoog_advertentie.indd 1 01-11-11 12:45

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 46 09-12-11 13:04

Page 49: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

47

Tochtjes over land en water

Paard en wagen

‘Exclusief en nostalgisch’Wilt u iemand verrassen, of heeft u het voornemen om te trouwen, jubileum e.d. huur dan een Postkoets, trouwkoets, Jan Plezier en sledes. Ook kunt u bij ons terecht voor gezellige rondritten met Jan Pleziers (ook op zondag). Prijs op aanvraag. Bezichtiging van onze ongeveer 40 koetsen en arresledes is ook mogelijk.

Entree: € 5,00 incl. koffie/thee.Teun, Pleunie en Cees Reedijk, Lekdijk 17, 4235 VK Tienhoven, tel. (0183) 601400, (06) 22790127. internet: www.teunreedijk.nle-mail: [email protected]

Verdoorn GelegenheidskoetsenVerdoorn Gelegenheidskoetsen heeft vele mogelijkheden voor uw trouwerij, jubileum of een gezellig dagje uit! Wij rijden met mooie paarden en klassieke koetsen. Ook hebben wij een compleet aanbod aan arrangementen nabij de molens van Kinderdijk en in de Alblasserwaard met o.a. rondrit met de Janplezier evt. met rondvaart, bezoek wagenmakerij en een demonstratie met tamme uilen. Voor kleine en grote groepen! Gegevens: Voor ons complete aanbod arrangementen en prijzen zie onze website.

Verdoorn Gelegenheidskoetsen, Oost Kinderdijk 323, 2953 CN Alblasserdam,tel. (078) 69 12 759 / (06) 29 34 17 83 e-mail: [email protected]: www.gelegenheidskoetsen.nl Wij rijden niet op Zondag.

Stal Vonk in GiessenburgEen ritje door de Alblasserwaard, is meer dan de moeite waard.U kunt ons reserveren voor trouwerijen, jubilea, reünies en personeelsuitje’s. Dit alles is te kombineren met een rondvaart, molen of museum, ijs en kaasboerderij bezoek. Voor een pauze kunnen we een stop maken bij een restaurant. Tevens kunnen wij ook een picknick voor u verzorgen maar u mag het ook zelf meenemen. Wij beschikken over 1 Toeristenwagen, Koetsen, Jan-Plezier’s (waarvan 1 rolstoelvriendelijk) en een Huifwagen, evt. bezichtiging van oude paardenwerktuigen. Ook grote groepen mo-gelijk. Niet op zondag.

Voor informatie telefonisch contact opnemen met: Fam. Vonk, Binnendamseweg 18, 3381 GC Giessenburg, tel/fax: (0184) 614169 of (06) 25317601. e-mail: [email protected]: www.stal-vonk.giessenburg.nl

Arina’s Hoeve Op steenworp afstand van het Ooievaarsdorp staat Manege/Pen-sionstal Arina’s Hoeve.Met 1 buitenbak en 2 binnenbakken een ruime accomodatie voor ruiter en paard.Ook mogelijk: een rondrit met paardentram door Groot-Ammers en Nieuwpoort. Dit is een echte aanrader om kennis te maken met of eens op een andere manier te genieten van de Alblas-serwaard. Voor deze rit kunt U vrijblijvend informeren bij F.Bikker 0184-661426

Manege/Pensionstal Arina’s Hoeve, Fam. Bikker,  Graafland 43, 2964 BJ Groot-Ammers, tel. (0184) 661969 / (06) 49640899e-mail:  [email protected]

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 47 09-12-11 13:04

Page 50: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

Poldersport en kanovaren

0184 - 642638

www.notenhoeverecreatie.nl

Notenhoeve adv.indd 1 03-11-09 11:49

NIEUW: SKELTERRACEBAAN

Kantine de Molenhoek V.O.F

Uniek terras met fantastisch uitzicht op de molensUitgebreid assortiment streek-souvenirs

geopend van 1 april tot en met 1 oktober van 9.30 tot 18.00 uur

Nederwaard 1A, 2961 AS Kinderdijk

Tel: 078-6912755

privé: 0184684032

Lekdijk 43, 2967 GB Langerak Telefoon (0184) 60 26 26 E-mail: [email protected]

www.korevaar-langerak.nl

waliteit van Korevaar

asbestsaneringsloopwerk

bodemsaneringgrond- en straatwerk

agri- en groenactiviteitenafvalcontainerverhuur

afvalinz ameling

U het werk,

wij de mensenAgrarisch - Groen - Bouw - Techniek -

Transport - Infra - Loonwerk - Productie

Stationspark 725, 3364 DA Sliedrechttel. 0184-417777, [email protected]

www.abmiddennederland.nl

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 48 09-12-11 13:04

Page 51: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

49

Tochtjes over land en water

Rederij Leerdam en de BetuwestromenDagelijkse rondvaarten van 90 minuten of 120 minuten (de laatste kan in combinatie met Betuwse koffietafel of onbeperkt pannen-koeken eten) op de Linge. Mogelijkheid tot het exclusief afhuren van de schepen voor uw personeelsfeest, verjaardag, reunie, jubileum, bruiloft of andere feestelijke gebeurtenis. De Betuwse Stromen is het adres voor fiets- en kanoverhuur.

Rederij Leerdam en de Betuwse Stromen,Veerstoep 2, 4142 LA Leerdam, tel. (0345) 651269. www.rederijleerdam.nl www.kano.nl Reserveren is aanbevolen.

Recreatie ‘de Notenhoeve’ Lekker uitleven op of langs het water kan bij de Notenhoeve. Er zijn kano’s te huur, maar daarnaast kunnen er ook poldersporten beoefend worden zoals: schouwvaren, vlottenbouw en nog veel meer. Voor kinderfeestjes is een speciaal winterprogramma aanwezig o.a. handboogschieten, nieuw: skelterracebaan.

Familie Aantjes, A 81, 2975 BD Ottoland, tel. (0184) 642638/(06)57983104. e-mail: [email protected] internet: www.notenhoeverecreatie.nl Open: wo t/m za 7.00-19.00 uur, voor groepen reserveren.

De GlasshopperDe Graafstroom en de Alblas bekijken met een milieuvriendelijke rondvaartboot genaamd de ‘Glasshopper’. De Glasshopper is een rondvaartboot welke elektrisch wordt aangedreven. De ‘Glasshop-per’ vertrekt vanaf Café restaurant ‘De Krom’ in Oud-Alblas rich-ting Kinderdijk. In Kinderdijk kunt u de bezoekersmolen bezichtigen of de boot verlaten. U kunt er ook voor kiezen om terug te varen naar de plaats waar u bent ingescheept.

De Glasshopper Kinderdijk bv, Oosteinde 6, 2969 AS Oud-Alblas, tel. (06) 20432256. e-mail: [email protected]: www.kinderdijkcharter.nl Zie de website voor het vaarschema.

Jachthaven Liesveld Jachthaven Liesveld is een jachthaven met 250 ligplaatsen, die in het bezit is van de Blauwe Vlag, het symbool voor veiligheid, kwaliteit en service. Ook voor botenberging op de wal zijn wij gespecialiseerd. Ons restaurant met schitterend uitzicht op de rivier De Lek maakt het geheel compleet.

Nieuwe Haven 1a, 2959 AT Streefkerk, tel. (0184) 689375, fax (0184) 689376, e-mail: [email protected]: www.jachthavenliesveld.nl

De Chinese SchouwDe Chinese schouw verhuurt Sampans op de Giessen. Dit zijn Chi-nese rivierboten voorzien van een fluistermotor. Van het beginpunt aan de Peursumseweg in Giessenburg heeft u veel mogelijkheden om de Alblasserwaard vanaf het water te ontdekken. Een dagje uit? Een familie- of bedrijfsuitje? U kunt terecht met een gezel-schap van twee tot twintig personen. De Chinese Schouw verzorgt ook fiets-, vaar-, solex-, en hightea arrangementen. Varen met de SAMPAN is een unieke belevenis. En…. de Giessen is nog niet ontdekt door het grote publiek. Kom genieten van de schoonheid van de Giessen. Arrangementen kunnen ook op maat gemaakt worden. Naast Sampans verhuurt de Chinese Schouw ook kano’s en een visboot.Ook kunt u vrijblijvend gebruik maken van het pick-nicklandje aan de Giessen

Ria van Wijngaarden-van Harten, Peursumseweg 131,3381 KV Giessenburg,tel. (06) 53192887. Open:1 april tot 30 oktober, maandag tot en met zaterdag. Reserveren a.u.b. email: [email protected] internet: www.desampan.nl

Rederij GiessenstroomEen vaar- en ontdekkingstocht door de Alblasserwaard over het pittoreske riviertje de Giessen is een bijzondere beleving. Het stroomt langs monumentale panden en kunstwerken. Wij varen met groepen vanaf 20 personen. Hiervoor hebben we diverse arrangementen.

Verdere informatie (over dagtochten en arrangementen) Rederij Giessenstroom, Doetseweg 51, 3381 KE Giessenburg, Boottelefoon (06)53939328. internet: www.rondvaartboot.giessenburg.nl e-mail: infogiessenstroom.nl

Kanoverhuur Centrum ‘De Ammers’Om de Alblasserwaard vanaf het water te verkennen kunt u terecht bij kanoverhuurcentrum De Ammers. U kunt hier visroeiboten, (motor)boten 1, 2 en 3 persoons kano’s en kayaks per dag of per halve dag huren.

Verhuuradres: Molenkade 1a, Groot-Ammers,Correspondentieadres: Harry Rozendaal, Marijkestraat 14, 2964 CH Groot-Ammers. tel. (0184) 661678 of (06)15400786Open: 1/5 t/m 31/10 alle dagen open.

Rederijen, verhuur en jachthavens

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 49 09-12-11 13:05

Page 52: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

TOERISTISCHE GIDS 201250

Restaurants

smakelijk eten

Bistro ’t Raadhuis van GoudriaanAan de rand van het pittoresk dorpje Goudriaan vind u ’t Raadhuis.In het voorjaar en de zomer is het heerlijk vertoeven op ons terras aan het water, terwijl u geniet van koffie met appeltaart, een lunch of diner.Maar ook gedurende de (natte) herfstdagen en koude winterperiode vindt u warmte en gezelligheid in onze bistro.Kijk op onze website voor arrangementen, belevingen en menu’s.

Smoutjesweg 3, 2977 AR Goudriaan, tel. (0183) 581283, fax (0183) 581205, internet: www.raadhuisvangoudriaan.nle-mail: [email protected] Open: di t/m zo. Vanaf 11.00 uur, buiten seizoen zaterdag en zondag va 17.00 uur.

Restaurant/Partycentrum Onder de LindenDit landelijk ingericht restaurant is een perfect uitgangspunt voor het ondernemen van diverse fietstochten langs het riviertje ‘de Giessen’ en in het gebied van de zuidelijke Alblasserwaard ten Noorden van de Merwede en het Lingegebied. Na een inspan-nende tocht is het, genietend van een goed glas, voldaan uitblazen op het door lindebomen omgeven terras van ‘Onder de Linden’. Daarna staan uiteraard de deuren van het cafe-restaurant open voor een prima diner.

Dorpsweg 135, 4223 NH Hoornaar, tel. (0183) 581431, internet: www.onderdelinden.info Open: apr t/m sep ma t/m zo 10-23 uur, okt t/m mrt ma t/m do 16.30-23 uur, vr t/m zo 12.00-23 uur

Het Oude PosthuysIn het voormalige postkantoor van deze stad is Het Oude Post-huys gevestigd. Dit monumentale pand uit 1908 herbergt een sfeervol restaurant, zaal en een terras aan het water.

Meent 57, 4141 AB Leerdam, tel. (0345) 618393, e-mail:[email protected] internet: www.hetoudeposthuys.nlFrans, mediterraan restaurant, 70 zitplaatsen. Maandag gesloten.

In de streek Alblasserwaard en Vijfheerenlanden zijn vele restaurants en restaurantjes te vinden waar men zich naar eigen smaak te goed kan doen aan heerlijke maaltijden.

Eetcafe-Restaurant “In ‘t Wapen van Ameide”In het centrum van Ameide gelegen horecabedrijf, wat na de verbouwing in 2010 een moderne look heeft gekregen. Goede, uitgebreide a la carte kaart. Dit horeca bedrijf krijgt per jaar meer dan 1000 groepen met touringcars. Met 130 arrangementen in de mooie Alblasserwaard heeft ons bedrijf u veel te bieden voor per-soneelsfeesten, familiefeesten of gewoon een dagje uit.

Benedendamsestraat 3, 4233 EN Ameide, tel. (0183) 601308 www.hetwapenvanameide.nl Hollands restaurant

Campanile Hotel RestaurantCampanile Hotel Restaurant beschikt over een mooi net ingericht restaurant in de franse stijl. Campanile serveert naast zijn wisse-lende seizoens a la carte kaart ook iedere dag wisselende dagspe-cialiteiten.

Franklinweg 1, 4207 HX Gorinchem, tel. (0183) 625877, e-mail: [email protected] internet: www.campanile.com 40 zitplaatsen, dagelijks geopend

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 50 09-12-11 13:05

Page 53: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

51

Restaurants

Grandcafé WillaertsGelegen aan de rivier de Merwede met uitzicht op het 3-rivieren-punt. Voor lunch, brunch, buffetten, babyborrels, kraamfeesten, bruiloften en recepties.

Veerplein 1, 3351 RW Papendrecht,tel. (078) 6427576,www.willaerts.nlDagelijks open vanaf 11.00 uur.

Restaurant, Grandcafé en Brasserie Heeren van SlydregtHet vroegere stationsgebouw waarin Heeren van Slydregt is gevestigd is na een zeer grondige renovatie in volle glorie herrezen en wordt dankzij de sfeervolle inrichting ook wel ‘De Huiskamer van de Alblasserwaard’ genoemd. Het perron loopt nog steeds langs het gebouw waardoor de treinen letterlijk voor het restaurant stoppen.

Stationsplein 8, 3364 AM Sliedrecht, tel. (0184) 444888, internet: www.heerenvanslydregt.nlMa tm vr geopend vanaf 11.00 uur en za en zo vanaf 12.00 uur.

Herberg Restaurant De LingehoeveEeterij, feesterij en slaperij De Lingehoeve heeft een bijzonder res-taurant waar je bij het haardvuur kunt dineren in de pronck-kamer, in de boerenkeuken bij het schemerlicht van de olielampen of heerlijk in de sfeervolle tuin (stilte gebied). De Herberg is een klein gezellig hotel met 5 sfeervolle kamers: eenvoudig, luxe en bed-stede. Verder kunt u hier terecht voor een feest “op maat” voor 10 tot 160 personen.

De Lingehoeve, Lingedijk 199, 4163 LK Oosterwijk, tel. (0345) 612129, e-mail: [email protected]: www.herbergrestaurantdelingehoeve.nlOpen: Restaurant nov-mrt ma + di gesloten.Voor groepen dagelijks geopend.

De KromLandelijk gelegen in de Alblasserwaard. Zomer en winter is het een verademing om even bij te komen op het grote terras direct aan de Alblas tijdens of na een inspannende wandel-, fiets-, vaar-, auto- of schaatstocht. De menu kaart biedt ruime keuze uit diverse gerechten en dranken. Informeer telefonisch (0184) 691282 naar onze arrangementen.

Cafe/rest. De Krom, Oosteinde 6, 2969 AS Oud-Alblas, tel. (0184) 691282, fax (0184) 691496. Open: alle dagen. Kijk voor onze openingstijden op www.dekrom.info

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 51 09-12-11 13:05

Page 54: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

Buitenhaven 11, 2965 AD NieuwpoortTel.: 0184 601672

Party- en Zalencentrum

Party & Zalencentrum Het Arsenaal is ondergebracht in een oude 18e eeuwse opslagplaats voor wapens en munitie.Door restauratie werkzaamheden hebben wij de oude sfeer en gezelligheid kunnen handhaven doch zijn wij van alle gemakken voorzien.

Party & Zalencentrum Het Arsenaal is gespecialiseerd in de volledige organisatie en verzorging van

party’s, recepties, bruiloften.

Eetcafe “In ’t Wapen van Ameide” Benedendamsestraat 3 4233 EN Ameide 0183-601308

Het adres voor uw Lunch , Diner , Vergadering of gewoon als gezellige stop tijdens uw wandeling , fietstocht etc. Wij hebben diverse zalen (tot max 150 pers.) , en voor groepen meer dan 115 arrangementen om een dag of dagdeel door te brengen in onze mooie Alblasserwaard. Wij zijn 7 Dagen per week geopend en al onze verdere info kunt u vinden op www.wapenvanameide.nl of voor groepen www.dagtochtarrangementen.nl

Eetcafe “In ’t Wapen van Ameide”

Benedendamsestraat 34233 EN Ameide

0183-601308

Het adres voor uw Lunch , Diner , Vergadering of gewoon als gezellige stop tijdens uw

wandeling, fietstocht etc.

Wij hebben diverse zalen (tot max 150 pers.), en voor groepen meer dan 130 arrangementen om een dag of dagdeel door te brengen in onze

mooie Alblasserwaard.

Wij zijn 7 Dagen per week geopend en al onze verdere info kunt u vinden op

www.wapenvanameide.nl of voor groepen

www.dagtochtarrangementen.nl

Wapen van Ameide.indd 1 31-10-11 16: 06

Maria Johanna Hoeve Bed&Breakfast en Groepsaccommodatie

GGeelleeggeenn iinn hhéétt mmoolleennggeebbiieedd vvaann HHoollllaanndd mmeett vveeeell ffiieettss-- eenn wwaannddeellrroouutteess

NIEUW: We liggen sinds 2011 direct langs de wandelroute ‘Oude Hollandse Waterliniepad’ We beschikken over 12 slaapkamers , allen met douche en toilet, en een luxe verblijfsruimte.

Geschikt voor familieweekeinde (max. 32 pers.), maar ook Bed&Breakfast overnachtingen.

Familie Kool - Nieuwendijk 20 - 4225 PE - Noordeloos – Tel. 0183-58 9524 / 06-512 63 525

website: www.mariajohannahoeve.nl e-mail: [email protected]

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 52 09-12-11 13:05

Page 55: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

53

Arrangementen

OP STAP MET DEN HANEKERDagje uit in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden?De verschillende bij Den Hâneker aangesloten plattelandsonder-nemers hebben gezamenlijk een aantal kant en klare arrangemen-ten in elkaar gezet om u zo een leuke dag te laten beleven in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. In overleg met de betreffende ondernemer is het altijd mogelijk om het arrangement uit te breiden of om aanpassingen te maken.

Kijk op www.denhaneker.nl < op stap in de streek

PUUR CULTUUR GENIETENDagarrangement voor individuele bezoekers aan Leerdam met koffie met gebak en een bezoek aan het Nationaal Glasmuseum, lunch en een stadswandeling met een bezoek aan het Hofje van Mevrouw van Aerden. Een informatiepakket en een wijnglas van Royal Leerdam maakt het arrangement compleet

VVV Zuid-Holland Zuid, 0345-613 057. Vertrekpunt: VVV, Dr. Reilinghplein 3. Open: 1/3 t/m 31/12 di-vr 10.00-1700 uur, za 10.00-13.00 uur.

PUUR GLAS GENIETENDagarrangement voor individuelen verkrijgbaar bij VVV Zuid-Holland Zuid, kantoor Leerdam. Bevat koffie met gebak, entree Glasblazerij, lunch, stadswandeling, informatiepakket Leerdam Glasstad en een wijnglas van Royal Leerdam. Uit te breiden met een rondvaart of een bezoek aan het Nationaal Glasmuseum.

Verkrijgbaar: di-za. Op zondag is het VVV kantoor gesloten, het arrangement moet voor deze dag eerder aangeschaft worden.VVV Zuid-Holland Zuid, 0345-613 057. Vertrekpunt: VVV, Dr. Reilinghplein 3.

CULTUUR SNUIVEN IN DE VESTING3HOEK

Dagarrangement voor individuelen met koffie en gebak, stadswan-deling door Gorinchem, lunch, bezoek Slot Loevestein, gevelge-dichten wandeling door Woudrichem, bezoek Fort Vuren (optio-neel), aansluitend een diner (keuze uit meerdere restaurants) en een uitgebreid informatiepakket + dagkaart van de veerdienst.

Verkrijgbaar: 1/5 t/m 30/9 ma-za.VVV Zuid-Holland Zuid, 0183-631 525. Vertrekpunt: VVV, Grote Markt 17.

Arrangementen

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 53 09-12-11 13:05

Page 56: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

Om de Alblasserwaard vanaf het water te verkennen kunt u terecht bij kanoverhuurcentrum

Kanoverhuur Centrum ‘De Ammers’

Verhuuradres: Molenkade 1a, Groot-AmmersTelefoon: 0184 661678 of 06 15400786

Nieuwbouw -traditioneel -modern Restauratie Uitiliteitsbouw

Woningaanpassingen -dakkapellen -aanbouwen -serres

Noordzijde104,NoordeloosTel.0183-582210,www.panco.nl

VEELZIJDIG BOUWEN IS ONS SPECIALISME

Mooi, mooier, mooist…dat geldt voor de

Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden, mede

dankzij de 28 molens van de Simav. Om die in

stand te houden is veel, heel veel geld nodig!

Bankrekening 3427.00.464

Simav Nieuwe Veer 42 2959 AK STREEFKERKwww.simav.nl [email protected]

Simav advertentie.indd 1 28-10-10 14: 40

De vrijwilligers van de Simav gaan door!

23 van de 28 molens zijn gerestaureerd

en dan... de recon structie van het

Molencomplex Streefkerk.

De Simav heeft de wind in de zeilen!

Simav • Nieuwe Veer 42 • 2959 AK Streefkerkwww.simav.nl [email protected]

De Simav heeft de wind in de zeilen!

Uw administratie een puzzel?Eén oplossing is altijd goed: WEA

wea.nl • [email protected]

WEA DELTALANDBrielle (0181) 47 51 71Groot-Ammers (0184) 60 28 97Middelharnis (0187) 48 64 44Oud-Beijerland (0186) 64 10 11

WEA-accountants en adviseursnemen u veel werk uit handen,besparen u geld en zorgen ervoordat uw bedrijfsvoering aan dewettelijke voorschriften voldoet.WEA zorgt ervoor dat al uw administratieve en fiscale puzzel-stukjes op hun plaats vallen.

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 54 09-12-11 13:05

Page 57: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

55

RONDVAART NAAR MOLENS VAN KINDERDIJKDe Graafstroom en de Alblas bekijken met een milieuvriendelijke rondvaartboot genaamd de Glasshopper. De Glasshopper is een rondvaartboot welke elektrisch wordt aangedreven. De boot biedt, door de compleet glazen opbouw, een panoramisch uitzicht. Door het openen van de zijramen is het mogelijk om de stilte van de na-tuur te laten doordringen tijdens een mooie rondvaart.

Glasshopper Kinderdijk BV, 06-2043 2256. Vertrekpunt: CR De Krom. Open: Rondvaarten volgens vaarschema, inlichting bij de rederij: www.kinderdijkcharter.nl

FIETSARRANGEMENT NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIEFietsarrangement voor individuelen met koffie met gebak, lunch, aperitief, dagkaart van de veerdienst Gorinchem, fietsroute en uit-gebreid informatiepakket.

VVV Zuid-Holland Zuid, 0183-631 525. Vertrekpunt: VVV, Grote Markt 17.Verkrijgbaar: 1/5 t/m 30/9 wo-za.

PICKNICKARRANGEMENTEN

Stap in Gorinchem op de fiets met een dagkaart Gorinchemse veerboten op zak en voorzien van een heerlijk gevulde picknickrug-zak. De weg ligt voor je open, bezoek Fort Vuren, Slot Loevestein, de mooie vesting van Woudrichem. Heb je trek onderweg dan strijk je neer om van de heerlijkheden uit de picknickrugzak te ge-nieten. Dat is pas ontspannen op stap gaan!

Verkrijgbaar: 1/5 t/m 30/9 di-za. VVV Zuid-Holland Zuid, 0183-631 525. Vertrekpunt: VVV, Grote Markt 17.

HAPPEN EN TRAPPEN IN DE VESTING3HOEKFietsarrangement voor individuelen met koffie met gebak, bezoek Fort Vuren, bezoek Slot Loevestein, lunch, ijsje, dagkaart van de veerdienst en een uitgebreid informatiepakket.

Verkrijgbaar: 1/5 t/m 30/9 di-za. VVV Zuid-Holland Zuid, 0183-631 525. Vertrekpunt: VVV, Grote Markt 17.

LINGERONDJE MET PONTJES

Fietsarrangement vanuit glasstad Leerdam waarbij je aan de hand van de Lingefietsroute een mooie tocht maakt langs de Linge. Bij dit arrangement zijn de fietsroute, kaartjes veerponten, koffie met gebak en een kortingsbon voor 2 restaurants inbegrepen.

Verkrijgbaar: 1/4 t/m 30/9 di-za. Op zondag is de VVV gesloten. Voor deze dag dient het arrangement eerder aangeschaft te worden. VVV Zuid-Holland Zuid, 0345-613 057. Vertrekpunt: VVV, Dr. Reilinghplein 3.

Arrangementen

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 55 09-12-11 13:06

Page 58: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

Alblasserwaard en Vijfheerenlanden in het

Het Groene Hart. Waar weilanden, stadjes, molens en vergezichten je soms doen geloven dat de tijd heeft stilgestaan (maar niets is minder waar). Waar mens en dier ver onder de zeespiegel leven. Waar rivieren, meren, en sloten gemeengoed zijn. Waar alle grote steden van Nederland dichtbij liggen, maar waar rust, ruimte en groen nog volop aanwezig zijn. Waar het oorspronkelijk beeld van Holland je beet grijpt en niet meer loslaat.

Het Groene Hart. Waar je zomaar een paar dagen zoet kunt brengen, met de boot, op de fiets, te voet of met de auto. Waar je kunt rekenen op een gastvrij onthaal in hotels, restaurants, campings, B&B’s, hooiberghutten. Waar voor elk wat wils is (en voor iedere portemonnee). Waar koeien en schapen in de wei staan en melk bij de boer te koop is. Waar schilderachtige dorpen, stoere stadjes en statige boerderijen allemaal hun eigen beleving en hun eigen verhaal hebben. Waar de verschillende landschappen ieder hun eigen karakter en uitstraling tonen, uniek qua ligging en cultuurhistorie. Waar echt genieten op zoveel verschillende manieren kan. Waar op actief, lui, alleen of in een groep, geen maat staat. Alles is overzichtelijk weergegeven op www.groenehartkloppendhart.nl. Hier zijn de verschillende mogelijkheden te kiezen èn te combineren. In de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden, maar ook in en met de rest van het Groene Hart. Het Groene Hart is daarmee een uitstekende vakantiebestemming, voor een kort of een lang verblijf. Uitgekeken raken kan niet, iedere dag is er iets nieuws te bedenken en te ontdekken. Kijk daarvoor ook eens op www.groenehart.nl.

Groene Hart, kloppend hart is een samenwerkingverband van on-dernemers die allemaal hun beste beentje voor zetten, om het Groene Hart zo aantrekkelijk mogelijk te maken en te houden voor inwoners, toeristen en recreanten.

Boeren doen aan ecologisch verantwoorde landbouw en aan natuurbeheer. Fruittelers kweken hun fruit in nieuwe boomgaarden, maar houden vaak ook oude hoogstamgaarden in stand. Campings, hotels en B&Bís maken het verblijf voor hun gasten zo aangenaam mogelijk.

Daarnaast zijn er allerlei leuke activiteiten: actief bij de boer, poldersport, natuureducatie, well-ness, fietsen, wandelen, maar ook landelijk vergaderen, eten en drinken. Voor de kinderen is er ook veel te doen: slootje springen, kalfjes aaien, ponyrijden of weidevogels spotten. Het Groene Hart is natuurlijk een watersportgebied bij uitstek, met onder meer de Westeinder-plassen, de Kagerplassen, de Vinkeveensche Plassen en de Loosdrechtsche Plassen. Het Groene Hart is ook het gebied waar iedereen terecht kan voor verse groente, melk en kaas. Streekproducten zijn op korte afstand van de steden verkrijgbaar, bij boeren thuis en bij landwin-kels, maar ook op diverse (week)markten. Dagvers en verantwoord geteeld.

250 deelnemers hebben zich inmiddels, met hun - uiteenlopende - bedrijven aangesloten bij Groene Hart, kloppend hart. Dat aantal groeit nog steeds. Groene Hart, kloppend hart vervult een bemiddelende rol met overheden. De stichting zich in voor recreatie en toerisme, (nieuwe) streekproducten en educatie op verschillend gebied.

Stichting Groene Hart, kloppend hart Markt 27 - 2800 JJ Gouda Nadere informatie www.groenehartkloppendhart.nl www.ghkh.nl (deelnemers)

Lange Tiendeweg 29-312801 KE Gouda

GroeneHart.indd 1 01-11-10 15:07

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 56 09-12-11 13:06

Page 59: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

{mooi drukwerk}+

[makkelijk besteld]=

Premere

w w w. p r e m e r e . n l - i n f o @ p r e m e r e . n l

ONLINE DRUKKERIJ

B_Premere_90x134.indd 1 13-10-10 08:12

De ondernemende mens centraal

Als ondernemer ziet u mogelijkheden en benut u kansen. U gaat uitdagingen aan en weet zich te onderscheiden. U onderneemt. Alfa kan u daarbij ondersteunen op het gebied van accountancy, belastingen, bedrijfskundige zaken, lonen en sociale zekerheid en alles wat daarmee verband houdt.

Stephensonweg 1, GorinchemTelefoon 0183 [email protected]

Lissenveld 47A, RaamsdonksveerTelefoon 0162 [email protected]

Onderneem meer met Alfa

Wilt u weten of de werkkostenregeling ook voor u gevolgen heeft? Doe de quick scan op quickscan.alfa-accountants.nl.

90x135_fc.indd 1 26-10-2010 11:06:31

knapzakwandelingenop stap met de herder

schapen doedagenlammetjesdag

schaapsscheerdersdagworkshops

bed en breakfast

Cocky en Huug [email protected]

tel 0184-642293 • 0651786 764

VOOR ALLE: • Nieuwbouw

• Verbouwingen • Gevelrenovatie

Lage Giessen 7 | 4223 SG Hoornaar | tel 0183 - 582045 | fax 0183 - 582818www.vinkhoornaar.nl | [email protected]

Vink.indd 1 09-11-10 08:31

Alblasserwaard en Vijfheerenlanden in het

Het Groene Hart. Waar weilanden, stadjes, molens en vergezichten je soms doen geloven dat de tijd heeft stilgestaan (maar niets is minder waar). Waar mens en dier ver onder de zeespiegel leven. Waar rivieren, meren, en sloten gemeengoed zijn. Waar alle grote steden van Nederland dichtbij liggen, maar waar rust, ruimte en groen nog volop aanwezig zijn. Waar het oorspronkelijk beeld van Holland je beet grijpt en niet meer loslaat.

Het Groene Hart. Waar je zomaar een paar dagen zoet kunt brengen, met de boot, op de fiets, te voet of met de auto. Waar je kunt rekenen op een gastvrij onthaal in hotels, restaurants, campings, B&B’s, hooiberghutten. Waar voor elk wat wils is (en voor iedere portemonnee). Waar koeien en schapen in de wei staan en melk bij de boer te koop is. Waar schilderachtige dorpen, stoere stadjes en statige boerderijen allemaal hun eigen beleving en hun eigen verhaal hebben. Waar de verschillende landschappen ieder hun eigen karakter en uitstraling tonen, uniek qua ligging en cultuurhistorie. Waar echt genieten op zoveel verschillende manieren kan. Waar op actief, lui, alleen of in een groep, geen maat staat. Alles is overzichtelijk weergegeven op www.groenehartkloppendhart.nl. Hier zijn de verschillende mogelijkheden te kiezen èn te combineren. In de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden, maar ook in en met de rest van het Groene Hart. Het Groene Hart is daarmee een uitstekende vakantiebestemming, voor een kort of een lang verblijf. Uitgekeken raken kan niet, iedere dag is er iets nieuws te bedenken en te ontdekken. Kijk daarvoor ook eens op www.groenehart.nl.

Groene Hart, kloppend hart is een samenwerkingverband van on-dernemers die allemaal hun beste beentje voor zetten, om het Groene Hart zo aantrekkelijk mogelijk te maken en te houden voor inwoners, toeristen en recreanten.

Boeren doen aan ecologisch verantwoorde landbouw en aan natuurbeheer. Fruittelers kweken hun fruit in nieuwe boomgaarden, maar houden vaak ook oude hoogstamgaarden in stand. Campings, hotels en B&Bís maken het verblijf voor hun gasten zo aangenaam mogelijk.

Daarnaast zijn er allerlei leuke activiteiten: actief bij de boer, poldersport, natuureducatie, well-ness, fietsen, wandelen, maar ook landelijk vergaderen, eten en drinken. Voor de kinderen is er ook veel te doen: slootje springen, kalfjes aaien, ponyrijden of weidevogels spotten. Het Groene Hart is natuurlijk een watersportgebied bij uitstek, met onder meer de Westeinder-plassen, de Kagerplassen, de Vinkeveensche Plassen en de Loosdrechtsche Plassen. Het Groene Hart is ook het gebied waar iedereen terecht kan voor verse groente, melk en kaas. Streekproducten zijn op korte afstand van de steden verkrijgbaar, bij boeren thuis en bij landwin-kels, maar ook op diverse (week)markten. Dagvers en verantwoord geteeld.

250 deelnemers hebben zich inmiddels, met hun - uiteenlopende - bedrijven aangesloten bij Groene Hart, kloppend hart. Dat aantal groeit nog steeds. Groene Hart, kloppend hart vervult een bemiddelende rol met overheden. De stichting zich in voor recreatie en toerisme, (nieuwe) streekproducten en educatie op verschillend gebied.

Stichting Groene Hart, kloppend hart Markt 27 - 2800 JJ Gouda Nadere informatie www.groenehartkloppendhart.nl www.ghkh.nl (deelnemers)

Lange Tiendeweg 29-312801 KE Gouda

GroeneHart.indd 1 01-11-10 15:07

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 57 09-12-11 13:06

Page 60: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

Giessenlanden is buitengewoon veelzijdig in vele opzichten. Te midden van prachtig natuur-schoon met mooie vergezichten is het heerlijk varen, vissen, wandelen, zwemmen of fi etsen. In Giessenlanden bent u sportief en actief bezig terwijl u geniet van het schilderachtige landschap. Deze combinatie maakt uw uitstapjes in Giessenlanden buitengewoon plezierig.

Onze recreatieve kaart met bezienswaardigheden en toeristische activiteiten kunt u gratis ophalen in het gemeentehuis en bij diverse recreatieve ondernemers in Giessenlanden. Ook kunt u de recreatieve kaart downloaden op www.giessenlanden.nl.

Uitstapjes in Giessenlanden

www.giessenlanden.nlwww.giessenlanden.nl

Zaterdag 2 juni 2012 Paarden & WagensPrachtig uitgedoste paarden en wagens rijden een 30 kilometer lange tocht door het prachtige landschap en de karakteristieke dorpskernen

van de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Laat u meevoeren door het klepperen van paardenhoeven op het asfalt en de hobbelige

klinkerwegen van de Zederikse buurtschappen.

Zaterdag 9 juni 2012 Oldtimerdag Een lange, ronkende sliert van prachtige, historische auto’s, tractoren, legervoertuigen, vrachtauto’s, brommers en motoren rijdt op deze dag

vanuit het schilderachtige dorp Lexmond door het oogstrelende groene weide- en rivierenlandschap van Zederik.

Zaterdag 16 juni 2012 Fietsen & Wandelen, skeeleren, mOtOrtOertOchtVanuit Meerkerk kunt u tussen Lek en Linge genieten van flora en fauna langs paden en wegen. U mag op de pedalen, te voet, rollend of

gemotoriseerd. Keuze genoeg om op deze Zederikdag dit schitterende landschap te ontdekken!

meer informatie en foto’s van voorgaande edities: www.zederikdagen.nl

ORGANISATIE COMMISSIE ZEDERIKDAGEN, Dorpsstraat 72, 4128 BZ LexmondT 0347 - 342110, F 0347 - 341853, E [email protected], www.zederikdagen.nl

Het Groene Hart klopt, ronkt en kleppert!

tijdens de Zederikdagen 2012Genieten van het prachtige landschap van de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Van dijken, rivieren, karakteristieke dorpen, boomgaarden, weidse uitzichten, streekproducten en nog veel meer. Dat kan dit jaar weer op de Zederikdagen!Op zaterdag 2, 9 en 16 juni 2012 wordt het unieke landschap gastvrij ontsloten voor wandelaars en fietsers, skeelers en skaters, paarden en wa-gens, motoren en oldtimers. Leuk om naar te kijken, zeker zo leuk om aan mee te doen!

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 58 09-12-11 13:06

Page 61: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

59

Xxxx

Appartementen & Vakantiewoningen

TabellenAPPARTEMENTEN & VAKANTIEWONINGEN

Verklaring van de symbolen op pagina 59 en 62 € perweek

BleskensgraafDe Molenvliet, Abbekesdoel 16, 2971 VA, www.demolenvliet.tk 0184-691446 V 1 x 4/1 x 5 M -Oeverpracht, Abbekesdoel 40, 2971 VB, www.oeverpracht.tk 0184-691788 V 1 x 5 -BrandwijkAan de Buurt, Gijbelandsedijk 58, 2974 BD 0184-642040 A/V 2 x 1 M -Haas & Uil Gastenverblijf, Brandwijksedijk 13, 2974 LB 0184-642860 A/V 1 x 4 245.-/399.- B The Two Branches, Gijbelandsedijk 125, 2974 VH, www.twobranches.nl 0184-618613 V 1 x 4 500.-/600.- B -GiessenburgBoerderij De Baat, Oudkerkseweg 2, 3381 KR, www.boerderijdebaat.nl 0184-651898 A 1 x 8 500.-/560.- B -De Giessenhoeve, Binnendamseweg 62, 3381 GC, www.degiessenhoeve.nl 0184-611950 A/V 1 x 4 495.-/595.- B Het Uilenhuis, Doetseweg 46, 3381 KG 0184-659008 A/V 1 x 4 -GorinchemPakhuis Handelslust, Robberstraat 2, 4201 AK, www.pakhuishandelslust.nl 06-51274927 A 4 x 2 M -GoudriaanDe Verwondering, De Hoogt 14, 2977 LA, www.boerenbedenbrood.nl 0183-588088 A 1 x 14 1400.- B Hardinxveld GiessendamIn ‘t Steegje, Buitendams 247, 3371 BD 0184-642040 V 1 x 3 -KedichemDe Rozenhof, Lingedijk 111, 4247 EH, www.in-de-rozenhof.nl 0345-614964 V 1 x 25 B -LangerakElck Syn Sin, Lekdijk 99, 2967 GE, www.elcksynsin.com 0184-609912 V 1 x 4 B -Familie van der Stok, Lekdijk 17, 2967 GA 06-20906462 V 1 x 5 250.- B -LeerbroekCharmer Bed en Ontbijt, Leerbroekseweg 42, 4245 KV 0345-599933 A/V 3 x 10 -LeerdamHof van Schaayk, Schaikseweg 32 a, 4143 HG, www.hofvanschaayk.nl 0345-612683 V 1 x 5 B -MeerkerkSVR De Victorie, Broekseweg 75, 4231 VD, www.campingdevictorie.nl 0183-352006 C/V 1 x 4/1 x 2 B MolenaarsgraafTrudy Overduin, Graafdijk west 26, 2973 XD, www.thesevensource.nl 0184-642016 V 1 x 4 500.- -NieuwlandDe Grienduil, Geer 25, 4243 JS, www.degrienduil.nl 0183-351512 A/C/V 1 x 5/1 x 4 200.-/350.- NoordeloosDe Groene Waard, Minkeloos 28, 4225 SP, www.groenewaard.nl 0183-581286 A 1 x 2 -De Hofstee, Noordzijde 12, 4225 PG, www.vakantiewoningdehofstee.nl 0183-582759 A/V 1 x 5 200.-/425.- B -LanSchout, Botersloot 65, 4225 PS, www.lanschout.nl 06-51949793 V 1 x 2 B -OttolandRecreatie De Notenhoeve, A 81, 2975 BD, www.notenhoeverecreatie.nl 0184-642638 A/V 1 x 4 B -‘t Salamandertje, A 93, 2975 BD, www.campinghetsalamandertje.nl 0184-641552 V B -Oud-AlblasJ. Blokland, Westeinde 3, 2969 BK 06-53759325 V 2 x 5 -De Knotwilg, Heiweg 1 a, 2969 LC, www.knotwilg.com 0184-692404 V 1 x 13 B -Het Oude Koetshuys, Peperstraat 30, 2969 AZ 0184-659032 A 1 x 2 -PapendrechtB. Brandpunt Verhuurbeheer, Brandwijksedijk 15 b, 2974 LB, www.verhuurbeheer.com 0184-642930 V -

telefoonnummer

VVV donateur

A = appartement V = valantiewoning C = caravan

aantal bedden

€ perweek huurprijs per week

speciaal gebouw M = monumentaal gebouw B = boerderij

WIFI

deelnemer Den Hâneker

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 59 09-12-11 13:06

Page 62: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

TOERISTISCHE GIDS 201260

Bed & Breakfast

BED & BREAKFAST

Verklaring van de symbolen op pagina 62

AlblasserdamBed and Breakfast De Noord, Oost Kinderdijk 219, 2953 CL, www.benbdenoord.nl

078-6450939 45.- 60.- 2

AmeideOnze Bed & Breakfast, Fransestraat 11, 4233 EC, www.onze-bb.nl

0183-600590 65.- 75.- 2

ArkelKoster, Rietveld 6 a, 4241 EB 0183-561085 25.- 50.- 2AsperenDe Ruif, Voorstraat 50, 4147 CD 0345-619490 40.- 70.- 2BeesdB&B de Neust, Appeldijk 5 5, 4153 RV, www.marienwaerdt.nl

0345-687010 65.- 98.- 12

BleskensgraafDe Heerlyckheid Hofwegen, Hofwegen 43, 2971 XB

0184-641481 30.- 60.- 10

BrandwijkB&B Gijbelandje, Gijbelandsedijk 13, 2974 VC

0184-641481 30.- 60.- 14

‘t Hoge Huis, Brandwijksedijk 48, 2974 LD, www.thogehuis.nl

0184-641216 40.- 50.- 5

B&B The Two Branches, Gijbelandsedijk 125, 2974 VH, www.twobranches.nl

0184-618613 25.-/30.- 50.- 10

GiessenburgBed en Ontbaait, Binnendamseweg 64, 3381 GD, www.bedenontbaait.nl

0184-612675 45.- 70.- 4

Cuckoo’s Nest, Doetseweg 39, 3381 KE 0184-653188 20.- 40.- 20De Giessenhoeve, Binnendamseweg 62, 3381 GC, www.degiessenhoeve.nl

0184-611950 60.- 60.- 2

In de Wolken, Wetering 18, 3381 DL, www.bbindewolken.nl

0184-651636 55.-/57.50 65.-/70.- 3

Het Keerpunt, Sportplein 2, 3381 LL 06-2205 8630 20,- 40,- 4De Kuiperhoeve, Bovenkerkseweg 90, 3381 KC, www.dekuiperhoeve.nl

0184-670148 70.-/95.- 4

GorinchemW. Aartsen, Vissersdijk 14, 4201 ZD, www.bedandbreakfastgorinchem.nl

06-20948511 55.- 65.- 4

De Goesting, Vijfde Uitgang 1 a, 4201 XH

0183-635082 40.- 60.- 4

B&B Gorinchem, Vissersdijk 45 a, 4201 ZB, www.slapeningorinchem.nl

06-30586184 70.-/80.- 6

Mevr. Lamsma, Barbette 8, 4207 EX 0183-636742 50.- 2B&B De Pastorie, Haarstraat 25, 4201 JA, www.expositieruimtedepastorie.com

06-12763313 40.- 60.- 4

GoudriaanHet Groene Wout, Noordzijde 48 a, 2977 XA, www.hetgroenewout.nl

0183-511661 45.- 60.-/65.- 11

B&B De Meidenkamer, Noordzijde 60 a, 2977 XB, www.meidenkamer.net

0183-581359 25.-/30.- 45.-/60.- 7

Boerderij De Verwondering, De Hoogt 14, 2977 LA, www.boerenbedenbrood.nl

0183-588088 25.-/50.- 60.-/70.- 14

Groot-AmmersTheetuin De Winde, Achterland 4, 2964 LA, www.theetuindewinde.nl

0184-661356 60.- 4

HeukelumAppeltje-Eitje, Zuiderlingedijk 17, 4161 BM, www.appeltje-eitje.eu

0183-510879 35.- 50.- 2

B & B aan de Spijkse Waard, Zuiderlingedijk 33, 4161 BM, www.spijksewaard.nl

0183-564505 51.50 73.- 4

HoornaarB&B Hornedamme, Dorpsweg 66, 4223 ND

0183-581362 50.-/60.- 2

De Kerkbuurt, Dorpsweg 125, 4223 NH 0183-581931 32.50 65.- 2KedichemB&B Fruitbedrijf Stek, Tiendweg 2, 4247 EV, www.bedandbreakfast-holland.nl

0183-561443 38.-/40.- 56.-/60.- 6

Kinderdijk

Verklaring van de symbolen op pagina 62

B & B Kiwok, Molenstraat 145, 2961 AK, www.kinderdyk.nl/kiwok

078-6912041 55.-/65.- 7

Molenblick, Molenstraat 102, 2961 AN, www.molenblick.andcornet.nl

078-6930598 60.- 65.- 4

LangerakB&B Elck Syn Sin, Lekdijk 99, 2967 GE, www.elcksynsin.com

0184-609912 56.- 4

LeerbroekCharmer Bed en Ontbijt & Appartementen verhuur, Leerbroekseweg 42, 4245 KV

0345-599933 30.- 60.- 10

LeerdamDe Bellefleur, Diefdijk 44 a, 4143 MG 0345-641791 45.- 80.- 4B&B Het Verzetje, Tiendweg 124, 4142 EN, www.het-verzetje.nl

0345-610717 45.- 70.- 5

Kampeerbosje Leerdam, Recht van ter Leede 25, 4143 LN, www.kampeerbosje.nl

0345-623600 47.50 75.- 13

LeerdamB&B Landhuis ‘Loosdorp’, Loosdorp 7, 4143 LS, www.loosdorp.nl

0345-611461 50.-/55- 70.-/75.- 4

Natuurterrein Diefdijk, Diefdijk 31, 4143 MG, www.bandbdiefdijk.nl

06-27082476 50.- 75.- 4

LexmondDe Fruithof, Achthoven 39, 4128 LW 0347-320987 30.- 60.- 4Mooi Spul, Lakerveld 79, 4128 LE 0347-341893 65.- 2MeerkerkBroeks’ bed & brood, Broekseweg 34, 4231 VE, www.broeksbedenbrood.nl

0183-601660 60.- 65.- 2

B&B Buiten-Gewoon, Broekseweg 66, 4231 VG, www.bbuiten-gewoon.com

0183-353377 130.- 6

MolenaarsgraafB&B De Maatjeshof, Graafdijk Oost 13d, 2973 XA

0184-641223 30.-/35.- 50.-/60.- 6

NieuwlandB&B De Grienduil, Geer 25, 4243 JS, www.degrienduil.nl

0183-351512 63.-/125.- 74.-/136.- 15

Nieuw-LekkerlandLangs de Dijk, Lekdijk 259 a, 2957 CK 0184-686485 35.- 55.- 3NieuwpoortB&B De Uitspanning, Buitenhaven 10, 2965 AE, www.bnbdeuitspanning.nl

0184-602881 45.-/47.- 60.-/64.- 5

OosterwijkKussen en Veren, Lingedijk 173, 4163 LK, www.kussenenveren.nl

0345-631370 20.-/35.- 40.-/80.- 4

Oud-AlblasHet Oude Koetshuys, Peperstraat 30, 2969 AZ

0184-659032 80.- 2

De Peperhoeve, Peperstraat 24, 2969 AZ, www.peperhoeve.nl

0184-694072 60.-/65.- 80.-/85.- 14

PapendrechtKom Kom Erbij, Johannes Vermeerstraat 23, 3351 BN

078-6425183 20,-/25,- 40,-/50,- 3

B&B Margriethof.nl, Margriethof 27, 3355 EJ, www.margriethof.nl

078-6440595 70.-/90.- 75.-/95.- 4

PoederoijenSlot Loevestein, Loevestein 1, 5307 TG, www.slotloevestein.nl

0183-447171 90.-/170.- 10

SchoonrewoerdB & B Schoonrewoerd, Diefdijk 22 A, 4145 MJ, www.bedandbreakfast-schoonrewoerd.nl

06-51352345 56.-/65.- 56.-/65.- 3

B&B De Wetering, Kortgerecht 24, 4145 NL, www.de-wetering.com

0345-641822 40.- 60.-/75.- 8

StreefkerkB&B De 7 Bergen, Nieuwe Veer 17, 2959 AJ, www.de7bergen.nl

0184-683127 99.- 2

Bed & Breakfast Streefkerk, Molenakker 8, 2959 AS, www.bedandbreakfaststreefkerk.nl

06-10925075 20.-/25.- 40.-/50.- 4

TienhovenHet Uilenest, Lekdijk 41, 4235 VM 0183-602194 20.- 40.- 9VurenFort Vuren, Waaldijk 29 a, 4214 LB, www.wff.nl

0183-660950 29.50 14

De Kever, Waaldijk 120, 4214 LD 0183-633912 30,- 60,- 6

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 60 09-12-11 13:06

Page 63: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

61

Campings / Catering / Partycentra / Uitgaan / Vergaderen

CATERING / PARTyCENTRA / UITGAAN / VERGADEREN

Verklaring van de symbolen op pagina 62

AlblasserdamLandvast, Haven 4, 2951 GC, www.landvast.nl 078-6912923 10 350 Het Wapen van Alblasserdam, Dam 24, 2952 AB, www.wapenvanalblasserdam.nl 078-6914711 2 300 ArkelZalen- en partycentrum Odina, Pr. Marijkestraat 2, 4241 BG, www.tilgroep.nl 0183-561698 5 300 AsperenDe Schildkamp, Leerdamseweg 44, 4147 BM, www.schildkamp.nl 0345-618814 8 300 BeesdLandgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt, ‘t Klooster 5, 4153 RR, www.marienwaerdt.nl 0345-687010 6 6 BrandwijkPartycentrum Boerenklaas, Gijbelandsedijk 42, 2974 BD, www.boerenklaas.nl 0184-641454 2 50 GiessenburgHannesHoeve, Slingelandseweg 17b, 3381 KZ, www.hanneshoeve.nl 0184-659011 1 15 Kaas- en Zuivelboerderij Kuiper, Heideweg 2, 3381 KH, www.giessenlander.nl 0184-652719 1 70 De Til Groep, Breestraat 1, 3381 BS, www.tilgroep.nl 0184-651554 9 650 GorinchemCampanile, Franklinweg 1, 4207 HX, www.campanile.com 0183-625877 1 40 Caponnière, Kanselpoortweg 1, 4201 HH, www.wijnhandelvanouwerkerk.nl 0183-561133 1 15 Club Senz, Bloempotsteeg 8, 4201 JT, www.club-senz.com 0183-634969 Stichting Dorstige Types, Spijksedijk 54-56, 4207 GN, www.dorstigetypes.nl 0183-625777 1 200 Eetcetera, Weide 12, 4206 CJ, www.eetcetera.nl 06-12279417 Evenementenhal Gorinchem, Franklinweg 2, 4207 HZ, www.evenementenhal.nl 0183-680680 10 3500 Hotel Gorinchem, van Hogendorpweg 8-10, 4204 XW, www.hotelgorinchem.nl 0183-622400 6 210 ‘t Huys van Breughel, Knipsteeg 13, 4201 GD, www.breughel.nl 0183-665356 2 100 Kees Eten en Drinken, Grote Markt 5, 4201 EA 0183-631222 Sport- en Partycentrum Molenvliet, Kleine Schelluinsekade 3, 4204 TZ, www.piratenland.com 0183-625065 Poolcentrum De Munt, Bloempotsteeg 8, 4201 JT, www.poolcentrumdemunt.nl 0183-634969 Schouwburg De Nieuwe Doelen, Haarstraat 64, 4201 JD, www.denieuwedoelen.nl 0183-692222 3 550 De Nieuwe Kolfbaan & Hipper, Torenstraat 1 a, 4201 GS, www.denieuwekolfbaan.nl 0183-666695 2 150 Theater ‘t Pand, Korenbeurs 3-5, 4201 XD, www.theaterpand.nl 0183-638044 1 54 Theater Peeriscoop, Boerenstraat 11 b, 4201 GA, www.peeriscoop.nl 0183-690022 1 130

CAMPINGS

Verklaring van de symbolen op pagina 62 = &GiessenburgCamping Slingeland, Singelandseweg 19, 3381 KZ, www.campingslingeland.nl 0184-651624 1/4-31/10 4 - LeerdamKampeerbosje Leerdam, Recht van ter Leede 25, 4143 LN, www.kampeerbosje.nl 0345-623600 1/4-31/10 20 0 3 - -Camping Ter Leede, Recht van Ter Leede 28 a, 4143 LP, www.campingterleede.nl 0345-599232 1/4-1/10 42 0 0 - LexmondBij Nader Inzien, Heicopperweg 44, 4128 LP, www.campingbijnaderinzien.nl 0347-342542 1/4-30/9 20 32 1 - Camping Lexmond, Kom Lekdijk 1, 4128 BT, www.campinglexmond.nl 06-29738713 1/4-1/10 10 70 1 - MeerkerkJ. Boogert, Broekseweg 61, 4231 VD, www.campingboogert.nl 0183-352270 15/3-1/11 5 10 0 - De Victorie, Broekseweg 75 77, 4231 VD, www.campingdevictorie.nl 0183-352741 15/3-31/10 60 40 0 NieuwlandCamping De Grienduil, Geer 25, 4243 JS, www.degrienduil.nl 0183-351512 1/13-1/12 20 6 2 De Groene Geer, Geer 30, 4243 JS, www.degroenegeer.nl 0183-353276 1/4-31/10 5 0 0 - Nieuw-LekkerlandSVR Camping Landhoeve, Lekdijk 15, 2957 CA, www.landhoeve.info 0184-684137 1/4-15/10 16 0 0 - -NoordeloosDe Groene Waard, Minkeloos 28, 4225 SP, www.groenewaard.nl 0183-581286 1/4-30/9 10 5 0 - OttolandDe Put, Bloklandsekade 3, 2975 LA, www.campingdeput.nl 0184-641621 15/3-15/10 20 110 0 - ‘t Salamandertje, A 93, 2975 BD, www.campinghetsalamandertje.nl 0184-641552 8 7 0 - SchoonrewoerdMinicamping Overheicop, Overheicop 72 a, 4145 KV 0345-641823 1/4-31/10 15 0 0 - -Camping Visser, Overheicop 46, 4145 KV 0345-642369 1/4-15/10 8 1 0 TienhovenDe Koekoek, Lekdijk 47, 4235 VM, www.camping-dekoekoek.nl 0183-601491 1/4-30/9 150 100 0 VurenFort Vuren, Waaldijk 29 a, 4214 LB, www.wff.nl 0183-660950 0 0 0 - -Het Lingebos, Haarweg 6, 4214 KL, www.lingebos.nl 0183-630631 1/4-30/9 200 0 4

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 61 09-12-11 13:06

Page 64: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

TOERISTISCHE GIDS 201262

Catering / Partycentra / Uitgaan / Vergaderen

Verklaring van de symbolen op pagina 62

Roxy Theater, Appeldijk 61, 4201 AG, www.roxytheater.nl 0183-631058 3 500 Swingcafé Flashback, Grote Markt 11, 4201 EA, www.cafe-flashback.nl 0183-664946 GoudriaanD-E-R-U-I-M-T-E, Zuidzijde 96, 2977 XC, www.d-e-r-u-i-m-t-e.nl 0183-581100 8 100 Groot-AmmersCuisine Superieure, Graafland 18b, 2964 BH, www.cuisinesuperieure.nl 0184-662266 De Ooievaar, Ambachtsweg 34, 2964 LG, www.deooievaar.nl 0184-602711 Streekcentrum Ooievaarsdorp Het Liesvelt, Wilgenweg 3, 2964 AM, www.streekcentrum.nl

0184-602616 2 40

Hardinxveld GiessendamKampanje, Troelstrastraat 5, 3371 VJ, www.restaurantkampanje.nl 0184-612613 3 Zalencentrum Hervormd Centrum, Talmastraat 9, 3371 VG, www.hervormdcentrum.nl 0184-612570 11 777 Hei-en BoeicopVeldstudiecentrum, Hei en Boeicopseweg 143, 4126 RH, www.natuurkampen.nl 0347-342085 1 55 HoogbloklandDe Hoeksteen, Dorpsweg 81 a, 4221 LJ, www.tilgroep.nl 0183-562495 3 80 HoornaarBoom Partyservice & Catering, Dorpsweg 136, 4223 NH, www.boompartyservice.nl 0183-582000 Zalencentrum Het Bruisend Hart, Dirk IV-plein 32, 4223 NJ, www.tilgroep.nl 0183-589834 350 Partycentrum Onder de Linden, Dorpsweg 135, 4223 NH, www.onderdelinden.info 0183-581431 4 100 Discotheek The Ponderosa bv, Dorpsweg 136, 4223 NH, www.the-ponderosa.nl 0183-581431 1 KedichemDe Rozenhof, Lingedijk 111, 4247 EH, www.in-de-rozenhof.nl 0345-614964 3 48 KinderdijkPartycentrum De Klok, Molenstraat 117, 2961 AK, www.deklok.com 078-6912597 3 30 Wijnhandel Partyservice Kinderdijk, Kelvinring 26, 2952 BG, www.slijterijkinderdijk.nl 078-6913118 LeerdamDe Blauwe Hoed, Veerstoep 1, 4142 LA, www.deblauwehoed.nl 0345-643256 50 Het Dak, Tiendweg 9, 4142 EG, www.hetdak.nl 0345-613626 5 400 Gasterij het Oude Posthuys, Meent 57, 4141 AB, www.hetoudeposthuys.nl 0345-618393 1 80 Nieuw-LekkerlandCamping/Feestzaal Landhoeve, Lekdijk 15, 2957 CA, www.landhoeve.info 0184-684137 NieuwpoortParty- en Zalencentrum Het Arsenaal, Buitenhaven 11, 2965 AD, www.het-arsenaal.nl 0184-601672 180 NoordeloosDorpshuis Noordeloos, V. v. Hobokenstraat 15 b, 4225 RA, www.tilgroep.nl 0183-581409 2 250 OosterwijkDe Lingehoeve, Lingedijk 199, 4163 LK, www.herbergrestaurantdelingehoeve.nl 0345-612129 3 80 OttolandHet Dorpshuis, Stadhoudersplein 8, 2975 BV 0184-641297 1 125 Oud-AlblasGemeenschapscentrum Trefpunt, Koningin Wilhelminalaan 1, 2969 AN, www.trefpuntoudalblas.nl 0184-691622 8 100 PapendrechtHotel Apollo Papendrecht, Lange Tiendweg 2, 3353 EM, www.apollohotelsresorts.com/papendrecht 078-6152099 11 335 Zalencomplex De Palm, Van der Palmstraat 3, 3351 HA 078-6151837 7 300 Kookgemak, Scheepvaartweg 1, 3356 LL, www.kookgemak.nl Theater De Willem, Van der Palmstraat 4, 3351 HA, www.theaterdewillem.nl 078-6158226 1 470 Wokplanet & the Bridge, Parkweg 1-3, 3356 LM, www.wokplanet.com 078-6440022 4 200 SchelluinenOns Dorpshuis, Commanderijstraat 9, 4209 AP, www.tilgroep.nl 0183-621887 2 SchoonrewoerdZuivelboerderij Bikker, Overheicop 44, 4145 KV, www.zuivelboerderijbikker.nl 0345-641333 1 45 StreefkerkDe Hilde, Middenpolderweg 1a, 2959 LB, www.boervanhoorne.nl 0184-662322 1 60 De Vijf Lelies, Kerkstraat 33, 2959 BS 0184-682949 3 125 VurenFort Vuren, Waaldijk 29a, 4214 LB, www.wff.nl 0183-660950 1 12

CATERING / PARTyCENTRA / UITGAAN / VERGADEREN

telefoonnummer

VVV donateur

aantal bedden

WIFI

eenpersoonskamer

tweepersoonskamer

= �seizoensplaatsen

& vaste plaatsen

trekkershut

gas

elektra

campers

zitplaatsen

bioscoop

catering / restaurantcongres- / vergaderaccomodatiefeesten en partijen

theater / poppodium

uitgaan / bar

vergaderruimte

aantal kamers

koken

TV

douche

wasmachine

huisdieren

toilet

passanten

vaste plaatsen

lift

bar

y parkeren

gesloten

oplaadpunt

deelnemer Den Hâneker

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 62 09-12-11 13:07

Page 65: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

63

Groepsacc. / Jachthavens / Hotels & Pensions

JACHTHAVENSVerklaring van de symbolen op pagina 62

ArkelWSV De Gors, Rietveld 1, 4241 EB 0183-564036 20 150 GorinchemGorcumse Roei- en Zeilvereniging, Kleine Landtong 3, 4201 HL, www.gorcumse.nl 06-12199174 0 26 Lingehaven, Eind 5, 4201 CP, www.lingehavengorinchem.nl 0183-659314 100 0 Merwede, Buiten de Waterpoort 8, 4201 CS, www.wvdemerwede.nl 0183-631697 100 200 LeerdamDe Oude Horn, Sundsvall 1, 4141 MP, www.wsvdeoudehorn.nl 0345-613894 40 100 StreefkerkJachthaven Liesveld b.v., Nieuwe Haven 1a, 2959 AT, www.jachthavenliesveld.nl 0184-689375 15 250

GROEPSACCOMMODATIESVerklaring van de symbolen op pagina 62

GoudriaanDe Verwondering, De Hoogt 14 , 2977 LA, www.boerenbedenbrood.nl 0183-588088 14 5 - - 5 - Hei-en BoeicopVeldstudiecentrum, Hei en Boeicopseweg 143 , 4126 RH, www.natuurkampen.nl 0347-342085 55 3 - 7 KedichemDe Rozenhof, Lingedijk 111 , 4247 EH, www.in-de-rozenhof.nl 0345-614964 25 11 - - 4 - -NoordeloosMaria Johanna Hoeve, Nieuwendijk 20 , 4225 PE, www.mariajohannahoeve.nl 0183-589524 32 12 12 - -OttolandDe Zwarte Schuur, A 93 , 2975 BD, www.gasterijdezwarteschuur.nl 0184-641552 25 5 - - 4 - -

HOTELS & PENSIONS Verklaring van de symbolen op pagina 62

Alblasserdam yKinderdijk, West Kinderdijk 361, 2953 XV, www.hotelkinderdijk.nl

078-6912425 75.- 85.- 25 0 - - -

Het Wapen van Alblasserdam, Dam 24, 2952 AB, www.wapenvanalblasserdam.nl

078-6914711 80.- 97.50 40 250 -

AsperenHotel De Schildkamp, Leerdamseweg 44, 4147 BM, www.schildkamp.nl

0345-618814 59.25/120.50 84.50/135.50 113 250 -

GorinchemLe Bon 'Apart, Eind 16-18, 4201 CR, www.lebonapart.nl 0183-666211 - - 2 - - - - Campanile Hotel Gorinchem, Franklinweg 1, 4207 HX, www.campanile.com

0183-625877 - 74.-/89.- 53 24 -

Hotel Gorinchem, Van Hogendorpweg 8-10, 4204 XW, www.hotelgorinchem.nl

0183-622400 70.-/105- 70.-/115.- 51 300 -

Hotel B&B Klein Loevestein, Pompstraat 48, 4201 HB, www.kleinloevestein.nl

06-16504767 62.-/79.- 80.-/95.- 9 8 - - - - - -

Pension Willy, Westwagenstraat 11, 4201 HD 0183-630076 30.- 60.- 12 0 - - - - - LeerdamLucullus, Vlietskant 46, 4141 CM, www.hotellucullus.nl 0345-612532 50.- 55.- 30 0 - LexmondDe Gouden Leeuw, Kortenhoevenseweg 12, 4128 CL 0347-341883 37.50/47.50 80.-/123.- 8 0 - - - MeerkerkAC Restaurant en Hotel Meerkerk, Energieweg 116, 4231 DJ, www.ac.nl

0183-352198 - 69.-/99.- 140 200 -

NoordeloosMaria Johanna Hoeve, Nieuwendijk 20, 4225 PE, www.mariajohannahoeve.nl

0183-589524 50.- 69.- 32 2 - - - - -

OosterwijkDe Lingehoeve, Lingedijk 199, 4163 LK, www.herbergrestaurantdelingehoeve.nl

0345-612129 95.- 120.- 10 50 - -

PapendrechtHotel Apollo Papendrecht, Lange Tiendweg 2, 3353 CW, www.apollohotelsresorts.com/papendrecht

078-6152099 85,-/200,- 85,-/200,- 174 1600

StreefkerkDe Limonadefabriek, Nieuwe Haven 1, 2959 AT, www.limonadefabriek.nl

0184-689335 - 100,-/150,- 10 - - - - -

VurenHerberg de Swaen, Waaldijk 65, 4214 LC, www.herbergdeswaen.nl

0183-630412 145.- 145.- 2 - -

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 63 09-12-11 13:07

Page 66: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

TOERISTISCHE GIDS 201264

Restaurants

RESTAURANTS

Verklaring van de symbolen op pagina 62 soort

AlblasserdamRestaurant Damzicht, Plantageweg 1 2951 GN, www.restaurantdamzicht.nl 078-6931631 zo 70 LunchroomFoodmaster Alblasserdam, Haven 21 2951 GC, www.foodmaster.nl 078-6999455 32 LunchroomHotel Kinderdijk, West Kinderdijk 361 2953 XV, www.hotelkinderdijk.nl 078-6912425 185 Frans De Wachter, Dam 35 , 2952 AB, www.restaurantdewachter.nl 078-6990177 ma+zo 46 Frans Het Wapen van Alblasserdam, Dam 24 2952 AB, www.wapenvanalblasserdam.nl 078-6914711 80 Grand-café AmeideIn ‘t Wapen van Ameide, Benedendamsestraat 3 , 4233 EN, www.wapenvanameide.nl 0183- 601308 250 Eetcafé ArkelWoonark Duo, Rietveld 14 a, 4241 EB, www.fietspont.nl 0183-561306 nov-apr 35 Theetuin De Punt, Schotdeuren 52 , 4241 BS, www.depuntarkel.nl 0183-563002 zo Theetuin AsperenOud-Asperen, Achterstraat 1 , 4147 AA, 0345-623202 RestaurantDe Schildkamp, Leerdamseweg 44 , 4147 BM, www.schildkamp.nl 0345-618814 90 Wokrestaurant BeesdBrasserie Marie, Oude Waag 21 , 4153 RC, www.marienwaerdt.nl 0345-681966 ma+di Brasserie De Stapelbakker, Oude Waag 21 , 4153 RC, www.marienwaerdt.nl 0345-618901 200 Restaurant Brandwijk

De Beestenboel, Brandwijksedijk 26 , 2974 LC, www.denhaneker.nl 0184-632238nov-mrt + za-

zo-maTheetuin

Koffie- en theeschenkerij Klein & Dorst, Brandwijksedijk 13 , 2974 LB 0184-642860 TheetuinGiessenburgWokrestaurant Asian Delight, Dorpsstraat 65 , 3381 AD, www.asiandelightgiessenburg.nl 0184-652669 ma Wokrestaurant De Chinese Schouw, Peursumseweg 131 , 3381 KV, www.desampan.nl 06-53192887 zo+ okt-mrt Theetuin Boerenterras Piet en Margret De Groot, A .M .A. van Langeraadweg 9 , 3381 LB, www.boerenbuitenterras.nl

0184-651391 zo+okt-apr 25 Theetuin

HannesHeerlijkHeid, Slingelandseweg 17 b, 3381 KZ, www.hannesheerlijkheid.nl 0184-659011ma tm vr +

okt-mrtTheetuin

Het Keerpunt, Sportplein 2 , 3381 LL 06-22058630 EetcaféLekker Eten & Drinken, Doetseweg 43 , 3381 KE, www.lekker-etenendrinken.nl 06-51576543 ma tm wo+zo 50 BrasserieGorinchemTheehuis v. Andel-Spruijt Natuurcentrum, G. van Andelpark 1, 4204 HZ, www.natuurcentrumgorinchem.nl

0183-630911 ma 50 Theetuin

Le Bon ‘Apart, Eind 16 -18, 4201 CR, www.lebonapart.nl 0183-666211 BrasserieBoulangerie Brussé, Arkelstraat 33 , 4201 KA 0183-660222 32 CroissanterieBusato, Arkelstraat 11 , 4201 KA, www.busato.nl 0183-630467 di IJssalon Hotel Campanile, Franklinweg 1 , 4207 HX, www.campanile.com 0183-625877 40 Frans Pizzeria Delfino, Kwekelstraat 42 , 4201 JV, www.pizzadelfino.nl 0183-637917 50 Italiaans Delifrance Centrum, Hoogstraat 28 , 4201 CB, www.delifrance-gorinchem.nl 0183-633138 Croissanterie La Fontana, Achter de Kerk 15 , 4201 EG, www.lafontanagorinchem.nl 0183-633019 52 Italiaans Pizzeria Galileo, Hoogstraat 25 , 4201 CA, www.ristorante-galileo.nl 0183-636793 72 Italiaans De Gasterij, Grote Markt 29 , 4201 EB, www.degasterij-gorinchem.nl 0183-630501 30 Restaurant Grandcafé ‘t Gelagh, Varkenmarkt 17 , 4201 KP, www.gelagh.nl 0183-689191 30 Grand-café Hotel Gorinchem, Van Hogendorpweg 8 - 10 , 4204 XW, www.hotelgorinchem.nl 0183-622400 85 Frans El Greco, Schoutstraat 17 , 4204 EB, www.el-greco.nl 0183-636233 ma Grieks Hema Lunchroom-Coffeeshop, Arkelstraat 15 , 4201 KA 0183-630034 zo 160 LunchroomHipper, Torenstraat 1a , 4201 GS, www.hipper.nl 0183-666695 ma+di+wo 140 InternationaalEetcafe De Hoofdwacht, Grote Markt 6 , 4201 EA, www.hoofdwacht.nl 0183-638880 180 Eetcafé Jannis, Haarstraat 17 , 4201 JA, www.jannisgorinchem.nl 0183-631230 ma 35 GrieksKees Eten en Drinken, Grote Markt 5 , 4201 EA 0183-631222 Eetgelegenheid De Knijp, Langendijk 53 -55, 4201 CG, www.deknijp.com 0183-633540 ma 35 EetcaféDe Malle Molen, Arkelstraat 90 , 4201 KH, www.mallemolengorinchem.nl 0183-633233 di+zo 40 EetcaféMc Donald’s, Franklinweg 3 , 4207 HX, www.mcdonalds.nl 0183-699176 Fast foodMerwezicht, Eind 19 , 4201 CP, www.restaurantmerwezicht.nl 0183-689747 ma Frans Luncrestaurant Metropole, Melkpad 3 -5, 4201 HN, www.restaurant-metropole.nl 0183-699736 ma+zo 40 LunchroomRestaurant Misto, Molenstraat 26 , 4201 CX, www.mi-s-to.nl 0183-632977 70 InternationaalMykonos, Langendijk 79 , 4201 CG, www.degriek.com 0183-631007 140 Grieks Nieuw Azië, Dr H.B. Wiardi Beckmanpln 59 , 4207 NA 0183-621938 WokrestaurantNieuwe Oosten City, Twijnderstraat 23 , 4204 EL 0183-633864 80 Chinees/Indisch ‘t Oude Stadthuys, Grote Markt 17, 4201 MB, www.stadthuys.nl 0183-665588 60 Grand-café Peer, Grote Markt 19 , 4201 EB 0183-631467 30 BistroBistro Piccolo, Korenbrugstraat 28 , 4201 KZ 0183-631299 22 Bistro Rosella Pannenkoeken & Poffertjes, Langendijk 71 , 4201 CG, www.rosellagorinchem.nl 0183-631979 80 Restaurant Eetcafé Side, Westwagenstraat 24 , 4201 HH 0183-660137 50 EetcaféSirtaki, Koningin Wilhelminalaan 52 , 4205 EZ 0183-626816 GrieksSoestdijk, Langendijk 17, 4201 CE, www.soestdijk-gorinchem.nl 0183-666680 ma+di 32 EetgelegenheidSolo, Zusterhuis 1-2 , 4201 EH, www.restaurantsolo.nl 0183-637790 zo+ma Mediterraan

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 64 09-12-11 13:07

Page 67: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

65

Restaurants

Verklaring van de symbolen op pagina 62 soort

To Ouzeri, Langendijk 77 a, 4201 CG 0183-637319 36 GrieksVenezia di Agnoli, Grote Markt 26 -27, 4201 JM, www.veneziadiagnoli.nl 0183-631919 ma+di IJssalonWarung Jannie, Burgstraat 24 , 4201 AC 0183-660024 Chinees/IndischWok Gorkum, Nieuwstad 1 , 4201 GN, www.wokgorkum.nl 0183-664300 ma WokrestaurantBrasserie Zilt en Zoet, Arkelstraat 61 , 4201 KB, www.ziltenzoet.com 0183-664707 ma 60 BrasserieGoudriaanTheetuin De Meidenkamer, Noordzijde 60 a, 2977 XB, www.meidenkamer.net 0183-581359 Theetuin ‘t Raadhuis van Goudriaan, Smoutjesweg 3 , 2977 AR, www.raadhuisvangoudriaan.nl 0183-581283 ma 2 Bistro De Theewagen, van Gentstraat 35 , 2977 AN, www.detheewagen.nl 0183-581975 14 Theetuin Groot-AmmersEtenstijd, Margrietstraat 17 , 2964 CE, www.cuisinesuperieure.nl 0184-662461 zo+ma Eetcafé Theetuin De Winde, Achterland 4 , 2964 LA, www.theetuindewinde.nl 0184-661356 25 Theetuin Hardinxveld GiessendamHet Gevoel, Peulenstraat 137 b, 3371 AL, www.het-gevoel.nl 0184-622226 ma+di RestaurantKampanje, Troelstrastraat 5 , 3371 VJ, www.restaurantkampanje.nl 0184-612613 ma+zo 90 FransDe Koperen Snor, Stationsstraat 2 , 3371 AX, www.koperensnor.nl 0184-614394 ma+di 65 Grand-caféHeukelumHuiskamerrestaurant Appeltje-Eitje, Zuiderlingedijk 17 , 4161 BM, www.appeltje-eitje.eu 0183-510879 12 Huiskamerrestaurant Theeschenkerij De Uitspanning, Zuiderlingedijk 23 , 4161 BM, www.de-uitspanning.nl 0183-562656 ma+di, okt-mrt Theetuin HoornaarRestaurant Glashelder, Dirk IV plein 7 , 4223 NJ, www.restaurantglashelder.nl 0183-589094 ma+di 36 FransPartycentrum - Restaurant Onder de Linden, Dorpsweg 135 , 4223 NH, www.onderdelinden.info

0183-581431 40 Eetcafé

KinderdijkGrand Café Buena Vista, Molenstraat 230 , 2961 AR, www.grandcafebuenavista.nl 078-6912485 ma+di 72 Grand-café Grand Café De Klok, Molenstraat 117 , 2961 AK, www.deklok.com 078-6912597 60 Grand-caféKantine De Molenhoek, Nederwaard 1a , 2961 AS, www.kantinedemolenhoek.nl 078-6912755 okt-mrt 25 Eetgelegenheid LeerbroekOnder de Pannen, Leerbroekseweg 53 , 4245 KS, www.onderdepannen.net 0345-599485 275 Bistro LeerdamAlexy’s, Fonteinstraat 17 , 4141 CE 0345-613212 di 65 Grieks

Anders, Zuidwal 3 a, 4141 BE, www.restaurant-anders.nl 0345-633954okt-mrt: zo tm

wo; zoLunchroom

Backinette, Kerkstraat 26-28 , 4141 AW, www.backinette.nl 0345-610125 zo 90 Eetgelegenheid De Blauwe Hoed, Veerstoep 1 , 4142 LA, www.deblauwehoed.nl 0345-643256 60 MediterraanBrasserie De Uitblaserije, Sundsvall 2 , 4141 MP, www.uitblaserije.nl 06-43076000 nov-mrt+ ma 75 Brasserie China Garden, Hoogstraat 8 -10, 4141 BC 0345-619595 140 Chinees/ IndischDa Laura, Kerkstraat 21 , 4141 AT, www.dalaura.nl 0345-616262 ma 80 Italiaans Brasserie ‘t Luifeltje, Kerkstraat 53 a, 4141 AV, www.luifeltje.com 0345-612022 zo 42 Brasserie De Mandarijn, Meent 86 , 4141 AD 0345-613939 34 Restaurant Indoor speeluin Monkey Town Leerdam, Industrieweg 23 , 4143 HP, www.monkeytown.eu/leerdam

0345-619494 di 100 Restaurant

Wokrestaurant De Nieuwe Pauw, Tiendweg 69 , 4142 EH, www.denieuwepauw.nl 0345-613979 120 WokrestaurantOrkide, Hoogstraat 6 , 4141 BD 0345-618864 TurksGasterij Het Oude Posthuys, Meent 57 , 4141 AB, www.hetoudeposthuys.nl 0345-618393 ma 70 Mediterraan Sinsi, Vlietskant 21 , 4141 CK, www.sinsi.nl 0345-617840 di SurinaamsLa Stancia, Hoogstraat 5 , 4141 BA 0345-614174 100 ArgentijnsPannenkoeken Restaurant Het Veerhuys, Kerkstraat 93 , 4141 AV, www.veerhuys.com 0345-615262 ma 39 Lunchroom Villa Brazza Dinee Café, Stationsweg 2 , 4141 HB, www.villabrazza.nl 0345-570702 Grand-caféEetsalon Walter, Nieuwstraat 74 -76, 4141 CD 0345-612447 35 Eetgelegenheid LexmondHerbergh de Drie Snoecken, Dorpsstraat 67 , 4128 BW, www.driesnoecken.nl 0347-341217 50 Eetcafé De Gouden Leeuw, Kortenhoevenseweg 12 , 4128 CL 0347-341883 30 Eetcafé MeerkerkAC restaurant & hotel Meerkerk, Energieweg 116 , 4231 DJ, www.ac.nl 0183-352198 2 Restaurant Eeterij Het Kleine Brughuis, Dorpsplein 2 , 4231 BA 0183-352208 di 42 Restaurant McDonald’s, Energieweg 118 , 4231 DJ, www.mcdonalds.nl 0183-351704 150 Fast food NieuwpoortEetcafé De Dam, Buitenhaven 1 , 2965 AD, www.eetcafededamnieuwpoort.nl 0184-601384 1 Eetcafé De Poort, Hoogstraat 15 , 2965 AJ 0184-601494 20 Eetcafé NoordeloosBistro De Gieser Wildeman, Botersloot 1 , 4225 PR, www.degieserwildeman.nl 0183-582501 zo+ma 65 BistroOosterwijkHerberg Restaurant De Lingehoeve, Lingedijk 199 , 4163 LK, www.herbergrestaurantdelingehoeve.nl

0345-612129 nov-mrt: ma+di 40 Theetuin

OttolandDe Buitenschuur, B 130 , 2975 BK 0184-601511 Theetuin

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 65 09-12-11 13:07

Page 68: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

TOERISTISCHE GIDS 201266

Restaurants / Overige

RESTAURANTS

Verklaring van de symbolen op pagina 62 soort

Schaapskooi Ottoland, A 89 , 2975 BD, www.schaapskooiottoland.nl 0184-642293 zo+ma TheetuinOud-AlblasDe Kat in de Wilg, Peperstraat 28 , 2969 AZ, www.katindewilg.nl 0184-692770 80 Mediterraan De Krom, Oosteinde 6 , 2969 AS, www.dekrom.info 0184-691282 65 Eetcafé PapendrechtHotel Apollo Papendrecht, Lange Tiendweg 2 , 3353 CW, www.apollohotelresorts.com/papendrecht

078-6152099 90 Frans

Il Mercato, Markt 171, 3351 PA, www.ilmercato.nl 078-2000340 ItaliaansOlympia, Veerpromenade 15 , 3351 HM 078-6440000 ma 100 GrieksDe Pepermolen, Ps Gerbrandystraat 6 , 3354 BW, www.restaurantdepepermolen.nl 078-6153752 zo RestaurantEeterij & Tapperij De Veerstoep, Veerweg 7 , 3351 HB, www.veerstoep.nl 078-6150915 56 BistroGrand Café Willaerts, Veerplein 1 , 3351 RW, www.willaerts.nl 078-6427526 120 Grand-café Wokplanet & The Bridge, Parkweg 1-3 , 3356 LM, www.wokplanet.com 078-6440022 70 WokrestaurantSchelluinen‘t Centrum, Kerkplein 6 , 4209 AC 0183-621018 zo+ma Eetgelegenheid SliedrechtArt & Flowers, Kerkbuurt West 222 , 3361 BM, www.artenflowers.nl 0184-412304 zo+ma Theetuin Bellevue, Merwestraat 55 , 3361 HK, www.restaurant-bellevue.nl 0184-412237 zo 100 Restaurant De Heeren van Slydregt, Stationsplein 8 , 3364 AM, www.heerenvanslydregt.nl 0184-444888 100 Brasserie il Mago, Middeldiepstraat 89 , 3361 VR, www.ilmago.nl 0184-420510 ma+di 70 MediterraanDe Kock, Kerkstraat 9 , 3361 BP, 0184-412 191, www.restaurantdekock.nl zo+ma 70 Restaurant Streefkerk‘t Centrum, Dorpsstraat 17 , 2959 AG 0184-681826 wo 60 Eetcafé De Limonadefabriek, Nieuwe Haven 1 , 2959 AT, www.limonadefabriek.nl 0184-689335 ma+di 54 MediterraanBistro Prik, Nieuwe Haven 1 , 2959 AT, www.limonadefabriek.nl 0184-689335 ma+di BistroVurenFort Vuren / Herberg De Drie Mutsen, Waaldijk 29 a, 4214 LB, www.wff.nl 0183-660950 Theetuin Pannenkoekenhuis ‘t Lingebosch, Haarweg 9 , 4214 KL, www.hetlingebosch.nl 0183-661299 88 RestaurantRestaurant Oud Vuren, Waaldijk 70 , 4214 LC, www.oudvuren.nl 0183-660661 25 TheetuinHerberg de Swaen, Waaldijk 65 , 4214 LC, www.herbergdeswaen.nl 0183-630412 80 Iers

OVERIGE

Ambachten & Bedrijven Plaats Telefoon www InformatieZuivelboerderij Kuiper, Heideweg 2, 3381 KH Giessenburg 0184-652719 www.giessenlander.nl Veehouderij en kaasmakerijAtelier Persis, Langendijk 11, 4201 CE Gorinchem 0183-660221 www.persisvanschaik.nl Sieraden atelierStichting Toets, Buiten de Waterpoort 6a, 4201 CS Gorinchem 06-17150835 www.stichtingtoets.nl Atelier voor clavecimbel, clavichord en orgelbouwA.C. Bezemer, Zuidzijde 146, 2977 AM Goudriaan 0183-581920 www.houtdraaierbezemer.nl Hobby houtdraaierChateau du Tets, Zuidzijde 146, 2977 AM Goudriaan www.chateaudutets.nl WijngaardFa. W. van Wijk BV, Ammersekade 16, 2964 AP Groot-Ammers 0184-661294 www.vanwijkvishandel.nl Ambachtelijke palingrokerijBrouwerij Proeflokaal ‘t Kuipertje, Appeldijk 18, 4161 BH Heukelum 0345-611839 www.hetkuipertje.nl kleine brouwerijBikkerhoeve, Bazeldijk 66, 4221 XZ Hoogblokland 0183-352373 www.landwinkel.nl Melkgeitenbedrijf met kaasmakerijHet Achterhuis, Hoogeind 20a, 4143 LX Leerdam 0345-619887 www.bezoekboerderij.nl Boerderij met allerlei verschillende activiteitenGlasblazerij Leerdam, Sundsvall 2, 4141 MP Leerdam 0345-614960 www.nationaalglasmuseum.nl GlasblazerijRoyal Leerdam Crystal, Lingedijk 8, 4142 LD Leerdam 0345-636545 www.royalleerdamcrystal.nl Excursies glasfabriek Middelbroeck, Broekseweg 17a, 4231 VC Meerkerk 0183-351829 www.middelbroeck.nl Veehouderij en ijsboerderijDe Kastanjehoeve, Breezijde 29, 4243 JN Nieuwland 0183-561278 KaasboerderijAmber, Achter het Arsenaal 18a, 2965 AT Nieuwpoort 0184-602553 Keramiek atelierHoeve Catharine Elisabeth, Tiendweg 2, 4225 PN Noordeloos 0183-581371 Biologisch dynamisch melkveebedrijfNoorderlicht, Gorissenweg 1, 4225 ST Noordeloos 0183-511379 www.kaasboerderij-noorderlicht.nl Biologisch veeteeltbedrijfSchaapskooi Ottoland, A 89, 2975 BD Ottoland 0184-642293 www.schaapskooiottoland.nl Schaapskooi, bezoekerscenturmDe Fruitheerlijkheid, Kerkbuurt 56, 3354 XK Papendrecht 078-6440599 www.fruitheerlijkheid.nl FruitteeltbedrijfZuivelboerderij Bikker, Overheicop 44, 4145 KV Schoonrewoerd 0345-641333 www.zuivelboerderijbikker.nl KaasboerderijBooij, Midden Polderweg 63, 2959 LB Streefkerk 0184-681008 www.kaasboerderijbooij.nl KaasboerderijFam. van Hoorne, Middenpolderweg 1a, 2959 LB Streefkerk 0184-662322 www.boervanhoorne.nl Melkveebedrijf met moderne skyboxPottenbakkerij De Kever, Waaldijk 120, 4214 LD Vuren 0183-633912 PottenbakkerijGaleries & ExpositiesDe Tuinkamer, Schotdeuren 52, 4241 BS Arkel 0183-563002 www.depuntarkel.nl beelden, schilderijen en vlindertuinAtelier Loeviera, Bovenkerkseweg 80, 3381 KC Giessenburg 0184-670148 www.loeviera.nl atelier en expositiesArtoteek Gorinchem, Grote Markt 17, 4201 EB Gorinchem 0183-630717 www.artoteekgorinchem.nl ArtotheekAteliers Eind 40, Eind 40, 4201 CR Gorinchem 0183-634794 www.olafstevens.com Zweedse Crystal objecten De Etage, Kruisstraat 4, 4201 GE Gorinchem 0183-689950 www.boekhandelcursief.nl wisselende expositiesGalerie Gorinchem, Westwagenstraat 67, 4201 HE Gorinchem 06-20872868 www.galeriegorinchem.nl kunstenaarsatelierKunstgalerie Impressie, Eind 8, 4201 CR Gorinchem 06-38315587 www.kunstgalerieimpressie.nl schilderijenArt Gallery Kartina, Westwagenstraat 63, 4201 HE Gorinchem 06-47040162 www.kartina.nl. Oost-europese kunst

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 66 09-12-11 13:07

Page 69: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

67

Overige

Kunsthandel London, Molenstraat 9, 4201 CV Gorinchem 0183-510887 www.kunsthandelLONDON.nl klassieke schilderijenOntwerp 2, Westwagenstraat 34, 4201 HH Gorinchem 06-23875670 www.ontwerp2.nl twee- en driedimensionale objectenExpositieruimte De Pastorie, Haarstraat 25, 4201 JA Gorinchem 0183-635890 www.expositieruimtedepastorie.com eigen werkVrouw en Abstract, Infanteriepad 6, 4201 ME Gorinchem 0183-633914 www.minyvanleeuwen.nl schilderijenMarleen van Zwienen, Kalkhaven 68, 4201 BC Gorinchem 06-55962895 www.marleenvanzwienen.nlAteljee, Hoogstraat 47, 4141 BB Leerdam 0345-615263 www.celzza.nl eigen werkDe Blauwe Deel, Hoogeind 36, 4143 LZ Leerdam 0345-599941 www.deblauwedeel.nl kunst periode 1880-1940Glasgalerie Broft, Hoogstraat 33, 4141 BA Leerdam 0345-632610 www.broft.com Hedendaagse glaskunstGlas Galerie Leerdam, Zuidwal 44, 4141 BE Leerdam 0345-631424 www.ggl.nl Hedendaagse glaskunst.KristalWinkel, Lingedijk 8, 4142 LG Leerdam 0345-636545 www.royalleerdamcrystal.nl Glazen kunstobjecten, vazen en schalenGalerie Kunstlijn 13, Hoogstraat 60, 4141 BD Leerdam 06-21920865 www.kunstlijn13.com glasobjecten en wandobjectenGalerie De Smederij, Zuidwal 34, 4141 BE Leerdam 0345-632481 www.galeriedesmederij.nl GlaskunstGalerie Verboog, Achter de Kerk 17a, 4141 CJ Leerdam 0345-611480 www.galerie-verboog.nl Art Nouveau en Art Deco Galerij De Vlietskant, Vlietskant 6, 4141 CL Leerdam 0345-614123 www.deoudehorn.com GlaskunstDe Buitenschuur, B 130, 2975 BK Ottoland 0184-601511  Koffie- en theeschenkerij met expositieruimteGalerie Aitobo, Zernikelaan 1, 3356 XA Papendrecht 078-6413939 www.aitobo.nl traditionele Japanse nijverheidsartikelenBeeldenboulevard Merwehoofd Papendrecht www.beeldenparkdrechtoevers.nl Beeldenpark langs DrechtoeversKinderboerderijen & SpeeltuinenSV Kinderdijk, Fop Smitstraat -, 2953 CX Alblasserdam 078-6916755 www.speeltuinkinderdijk.nl SpeeltuinDe Plantage, H.J. de Haanstraat -, 2951 AD Alblasserdam 06-48130207 www.kinderboerderijalblasserdam.com Dierenweide en kinderboerderijKindervreugd, Graafstroomstraat 13a, 2971 AG Bleskensgraaf www.nuso.nl Speeltuinvan Andel-Spruijt Natuurcentrum, G. van Andelpark 1, 4204 HZ Gorinchem 0183-630911 www.natuurcentrumgorinchem.nl Kinderboerderij en speeltuinPiratenland Indoor Kinderspeelparadijs, Kleine Schelluinsekade 3, 4204 TZ

Gorinchem 0183-625065 www.piratenland.com Overdekt kinderspeelparadijs

Aqua Zoo Leerdam, Kon. Emmalaan 82, 4141 EE Leerdam 0345-610878 www.aquazoo-leerdam.nl onderwaterdierentuin met 40 aquariaMonkey Town, Industrieweg 23, 4143 HP Leerdam 0345-619494 www.monkeytown.eu/leerdam Indoor speeltuinSV De Schommel, Van Arkelstraat 13a, 2973 AJ Molenaarsgraaf www.svdeschommel.nl SpeeltuinChristiaan Huygens, Matenaweg 1, 3356 LG Papendrecht 078-6999481 www.verenigingchristiaanhuygens.nl sterrenwachtPapenhoeve, Adm. de Ruyterweg 1a, 3354 XA Papendrecht 078-6156042 www.papendrecht.nl/kinderboerderij Kinderboerderij met een KabouterpadKerken & Monumenten & MolensKunstfort Asperen, Langendijk 60, 4151 BR Asperen 06-15054728 www.kunstfortasperen.nl Fort, mei-sep di-zo 10.00-17.00Dieselgemaal Polder Sliedrecht, Abbekesdoel 93a, 2971 VD Bleskensgraaf 0184-692228 www.gemalenstichting-albl-vijfh.nl dieselgemaal, mei-okt 2e za vd mnd 10-16.30De Vriendschap, Heulenslag 3, 2971 VE Bleskensgraaf 0184-694910 koren stellingmolen, apr-sep za 10.00-16.00Gemaal Overslingeland, Postkade 1, 4223 ME Giessenburg oud diesel-schepradgemaal, doorlopend geopendDit is in Abraham’s Schoot, Langendijk 72, 4201 CJ Gorinchem 0183-634537 www.schuilkerk.nl Schuilkerk, bezoek op afspraak Grote Kerk, Groenmarkt 7, 4201 EE Gorinchem 0183-621122 www.kerkeningorinchem.nl Hervormde kerk met prachtig Baetz-Witte orgelGrote Toren, Krijtstraat -, 4201 GD Gorinchem 0183-631525 www.torenklimmen.nl Toren (14e-16e eeuw) te beklimmenDe Hoop, Dalemwal 6, 4201 BS Gorinchem 06-53574949 Stellingmolen, bezoek op afspraakMolen Nooit Volmaakt, Bagijnenwal 38, 4201 JJ Gorinchem 06-53574949 Stellingmolen, bezoek op afspraakOostmolen, Grote Schelluinsekade 2, 4204 TX Gorinchem 06-53574949 Wipmolen, bezoek op afspraakVestingwallen, Kanselpoortweg 1, 4201 HH Gorinchem 0183-631525 wandeling over wallen bij VVVWestmolen, Grote Schelluinsekade 18, 4204 TX Gorinchem 0183-511462 Wipmolen, bezoek op afspraakAchterlandse molen, Molenkade 5, 2964 LB Groot-Ammers 0183-681178 www.simav.nl Molen, bezoek op afspraakAchtkante molen, Molenkade 4, 2964 LB Groot-Ammers 0183-681178 www.simav.nl Molen, bezoek op afspraakGelkenes molen, Molenkade 2, 2964 LB Groot-Ammers 0183-681178 www.simav.nl Molen, bezoek op afspraakGraaflandse Molen, Molenkade 3, 2964 LB Groot-Ammers 0183-681178 www.simav.nl Molen, bezoek op afspraakDe Jonge Sophia, Wilgenweg 3, 2964 AM Groot-Ammers 0184-602616 www.streekcentrum.nl Korenmolen, apr-sep di-zo 10-17 Tiendwegse molen, Giessendamse Tiendweg 1, 3373 AV Hardinxveld

Giessendam0184-681178 www.simav.nl Wipmolen, bezoek op afspraak

Oudendijkse molen, Dorpsweg 63II, 4223 ND Hoornaar 0184-681178 www.simav.nl Wipmolen, bezoek op afspraakScheiwijkse molen, Lage Giessen 53, 4223 SJ Hoornaar 0184-681178 www.simav.nl Wipmolen, bezoek op afspraakWerelderfgoed Kinderdijk, Nederwaard 5, 2961 AS Kinderdijk 078-6912830 www.molenskinderdijk.nl 19 windmolens met een bezoekmolenWisboomgemaal, Overwaard 3, 2961 AT Kinderdijk 078-6932114 www.molenskinderdijk.nl voormalig stoomgemaal, bezoekerscentrum molensDieselgemaal Langerak, Nieuwpoortseweg 2, 2967 LB Langerak 0184-805000 DieselgemaalDe Westermolen, Nieuwpoortseweg 1, 2967 LB Langerak 0184-681178 www.simav.nl Wipmolen, bezoek als molen in werking isGrote Kerk, Kerkstraat 32, 4141 AX Leerdam 0345-617110 Laat-gotische kruiskerk,

jun-sep wo+do+za 13.30-16.30Hofje van Mevr. van Aerden, Kerkstraat 67, 4141 AV Leerdam 0345-614019 www.hofjevanaerden.nl Hofje, zie museaTer Leede, Lingedijk 3, 4142 LD Leerdam 0184-681178 www.simav.nl Wipmolen, bezoek op afspraakBonkmolen, Lakerveld 282, 4128 LM Lexmond 0184-681178 www.simav.nl Wipmolen, bezoek op afspraakVlietmolen, Zederikkade 223, 4128 LS Lexmond 0184-681178 www.simav.nl Wipmolen, bezoek op afspraakKerkmolen, Molenhoek 24, 2973 AG Molenaarsgraaf 0184-681178 www.simav.nl Wipmolen, bezoek op afspraakMiddelmolen, Graafdijk West 57, 2973 XE Molenaarsgraaf 0184-681178 www.simav.nl Wipwatermolen, bezoek op afspraakHet Stadhuis Nieuwpoort, Hoogstraat 53, 2965 AK Nieuwpoort 0184-601200 www.histkringnieuwpoort.nl Stadhuis, zie museaBoterslootse molen, Grotewaard 1, 4225 PA Noordeloos 0184-681178 www.simav.nl Wipmolen, bezoek op afspraakStijve molen, Molenpad 14, 4225 PZ Noordeloos 0184-681178 www.simav.nl Wipmolen, bezoek op afspraakDe Hoop, Oosteinde 7, 2969 AS Oud-Alblas 0184-691425 Stellingmolen, in gebruik voor veevoerPeilmolen, Peilmolenweg 1, 2969 BV Oud-Alblas 0184-681178 www.simav.nl Wipmolen, bezoek op afspraakSlot Loevestein, Loevestein 1, 5307 TG Poederoijen 0183-447171 www.slotloevestein.nl Kasteel, zie museaDe Dijksynagoge, Rivierdijk 51, 3361 AE Sliedrecht 0184-411527 www.dijksynagoge.nl Dijksynagoge, 2e za+zo vd mnd 14-16

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 67 09-12-11 13:07

Page 70: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

TOERISTISCHE GIDS 201268

Overige / Sport & Ontspanning / Veerdiensten

SPORT & ONTSPANNINGVerklaring van de symbolen op pagina 69

Alblasserdam Sportcentrum Blokweer, Esdoornlaan 25, 2951 BE, tel: 078-6921380 www.blokweer.nl/zwembad ZWArkel Het Huis van de Schoonheid, Poldershoek 2, 4241 XT, tel: 0183-565300 www.hethuisvandeschoonheid.nl BC HM SA

De Tobbe, Hoefpad 4, 4241 DT, tel: 0183-563381 www.tobbearkel.nl ZWAsperen De Schildkamp, Leerdamseweg 44, 4147 BM, tel: 0345-618814 www.schildkamp.nl BL TS VVV

Health Center De Schildkamp, Perendreef 1a, 4147 HA, tel: 0345-622333 www.healthcenterdeschildkamp.nl FN SA ZWGiessenburg De Doetse Kom, A M A van Langeraadweg 1, 3381 LB, tel: 0184-651653 www.dedoetsekom.nl ZW

Boerenterras Piet en Margret De Groot, A.M.A. van Langeraadweg 9, 3381 LB, tel: 0184-651391 www.boerenbuitenterras.nl BGKaas- en Zuivelboerderij Kuiper, Heideweg 2, 3381 KH, tel: 0184-652719 www.giessenlander.nl BG

Gorinchem A15 Karting, Franklinweg 5, 4207 HX, tel: 0183-567050 www.a15karting.nl BS KA LGCaribabad, Bataafsekade 8, 4204 AX, tel: 0183-623911 www.caribabad.nl ZWDe Molenvliet, Kleine Schelluinsekade 3, 4204 TZ, tel: 0183-625065 www.piratenland.com BL TS

Groot-Ammers Arina’s Hoeve, Graafland 43, 2964 BJ, tel: 0184-661969 MAOpenluchtzwembad De Dompelaar, Sportlaan 2, 2964 AN, tel: 0184-661547 www.optisport.nl/liesveld ZW

Bowling en Partycentrum De Ooievaar, Ambachtsweg 34, 2964 LG, tel: 0184-602711 www.deooievaar.nl BL TS VVVHardinxveld Giessendam De Duikelaar, Sluisweg 144, 3371 EX, tel: 0184-612723 ZWHoogblokland De Hoge Kamp, ‘t Hoog 14a, 4221 LM, tel: 0183-562067 www.zwembadhoogblokland.hyves.nl ZWLeerdam Laco Sportcentrum Berenschot, Tiendweg 9, 4142 EG, tel: 0345-615985 www.laco.eu/leerdam-berenschot.html FN ZW VVV

Boerengolf Hof van Schaayk, Schaikseweg 32a, 4143 HG, tel: 0345-623178 www.hofvanschaayk.nl BGSpeelparadijs Monkey Town Leerdam, Industrieweg 23, 4143 HP, tel: 0345-619494 www.monkeytown.eu/leerdam BL TS

Meerkerk Forellenvisvijvers Zederik, Broekseweg 28, 4231 VE, tel: 0183-351625 www.forelvisvijverszederik.nl VI VVVNieuw-Lekkerland Zwembad Schoonenburg, Vletstraat 2, 2957 GH, tel: 0184-681929 www.sportfondsennieuwlekkerland.nl ZW VVVNoordeloos De Spettertuin, Van Brederodestraat 20b, 4225 RD, tel: 0183-582175 www.noordeloos.nl ZWOttoland De Notenhoeve, A 81, 2975 BD, tel: 0184-642638 www.notenhoeverecreatie.nl BS SV VVVPapendrecht Zwembad De Hooght, Lange Tiendweg 12, 3353 CW, tel: 078-6151436 www.papendrecht.nl/zwembad ZW

Mariannehoeve Beautysalon, Nanengat 8, 3356 AA, tel: 078-6425141 www.demariannehoeve.nl BCThermen Sauna Papendrecht, Douwes Dekkerlaan 1a, 3351 CH, tel: 078-6153736 www.thermenpapendrecht.nl SA BC VVVPartycentrum Wokplanet & The Bridge, Parkweg 1-3, 3356 LM, tel: 078-6440022 www.wokplanet.com TS BL VVV

VEERDIENSTEN

soort Info/Internet

Ameide - Lopik 0183-602676 voetveer apr-oktArkel - Spijk 0183-561306 voetveer mei-okt www.fietspont.nlDordrecht - Papendrecht - Hollandse Biesbosch - Sliedrecht - Zwijndrecht 0900-8998998 voetveer/waterbus www.waterbus.nlDordrecht – Papendrecht- H.I. Ambacht - Alblasserdam - Ridderkerk - Krimpen a/d IJssel - Rotterdam 0900-8998998 voetveer/waterbus www.waterbus.nlDordrecht - Papendrecht - Alblasserdam - H.I. Ambacht - Zwijndrecht 010-4030303 watertaxi www.watertaxirotterdam.nlEnspijk - Heerlijkheid Mariënwaerdt 06-83102304 voetveer apr-sep www.marienwaerdt.nlGorinchem - Woudrichem – Loevestein - Fort Vuren 06-51604964 voetveer www.veerdienstgorinchem.nlGorinchem – Sleeuwijk 06-51604964 voetveer www.veerdienstgorinchem.nlGorinchem -Vesting3hoek - Hardinxveld-Giessendam - Slot Loevestein - Fort Vuren - Woudrichem 06-22558233 watertaxi www.veerdienstgorinchem.nlGroot-Ammers – Bergstoep 0182-351850 alle verkeerHeukelum – Oosterwijk (Galgenwaard) 06-12951808 voetveer half apr-half sep, www.uiterwaarde.nlKinderdijk - Krimpen a/d Lek - Ridderkerk voetveer www.driehoeksveer.nlKinderdijk – Krimpen a/d Lek 0180-514148 alle verkeer www.veerdienst-krimpen.nlSchoonhoven – Gelkenes 0182-382387 alle verkeer www.veerdienst-schoonhoven.nlWoudrichem – Slot Loevestein 06-14045374 voetveer www.voetveerwoudrichem.nl

Achtkantemolen, Beneden Tiendweg 3, 2959 BA Streefkerk 0184-681178 www.simav.nl Bezoek op afspraakKleine molen, Beneden Tiendweg 2, 2959 BA Streefkerk 0184-681178 www.simav.nl Wipmolen, bezoek op afspraakKorenmolen De Liefde, Nieuwe Veer 42, 2959 AK Streefkerk 0184-681178 www.simav.nl Grondzeiler, bezoek op afspraakOude Weteringmolen, Beneden Tiendweg 5, 2959 BA Streefkerk 0184-681178 www.simav.nl Grondzeiler, bezoek op afspraakFort Vuren, Waaldijk 29a, 4214 LB Vuren 0183-660950 www.wff.nl Fort, vr-zo 10-18, mei-sep ma-zo 10-18Tuinen & Parken & RecreatieterreinenPark Huis te Kinderijk, Lekstraat -, 2953 CD Alblasserdam www.parkhuistekinderdijk.nl Parktuin met wandelrouteLammetjeswiel, Cortgene 2, 2951 ED Alblasserdam 078-7706027 www.alblasserdam.nl Recreatiegebied met natuurbadDe Koster, Rietveld 6a, 4241 EB Arkel 0183-561085 Particuliere tuin, alleen op afspraakDe Punt, Schotdeuren 52, 4241 BS Arkel 0183-563002 www.depuntarkel.nl Theetuin, vlindertuin en natuurtuinLandgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt, ‘t Klooster 5, 4153 RR Beesd 0345-687010 www.marienwaerdt.nl landgoedNature and Culture, Wilgenweg 3, 2964 AM Groot-Ammers 0184-602616 www.streekcentrum.nl BeeldentuinZouweboezem en Polder Achthoven Meerkerk www.zuidhollandslandschap.nl natuurterrein en wandelgebiedDe Galgenwaard, Noorder Lingedijk 1a, 4163 LA Oosterwijk 0344-681644 www.uiterwaarde.nl Recreatiegebied, watersportSlingeland, Ottelandsekade 9, 2975 BZ Ottoland 010-2981010 www.recreatiezuidholland.nl Recreatieterrein met zwemplasStreeknatuurcentrum Alblasserwaard, Matenaweg 1, 3356 LS Papendrecht 0184-412618 www.nvma.nl Educatieve tuinOver-heicop, Over Boeicop Schoonrewoerd www.zuidhollandslandschap.nl klein natuurterrein bij natuurcentrumSchoonrewoerdse Wiel Schoonrewoerd www.zuidhollandslandschap.nl wiel met wandelrouteNatuurgebied De Kooi, Tiendweg -, 2952 AR Streefkerk 06-41145640 natuurgebieddekooi.blogspot.com Klein gebied met eendenvangpijpHet Lingebos, Haarweg 6, 4214 KL Vuren 0418-592411 www.vuren.info/recreatie/lingebos.html Recreatiegebied met strandbad

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 68 09-12-11 13:07

Page 71: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

69

Verhuur

SPORT & ONTSPANNINGVerklaring van de symbolen op pagina 69

Alblasserdam Sportcentrum Blokweer, Esdoornlaan 25, 2951 BE, tel: 078-6921380 www.blokweer.nl/zwembad ZWArkel Het Huis van de Schoonheid, Poldershoek 2, 4241 XT, tel: 0183-565300 www.hethuisvandeschoonheid.nl BC HM SA

De Tobbe, Hoefpad 4, 4241 DT, tel: 0183-563381 www.tobbearkel.nl ZWAsperen De Schildkamp, Leerdamseweg 44, 4147 BM, tel: 0345-618814 www.schildkamp.nl BL TS VVV

Health Center De Schildkamp, Perendreef 1a, 4147 HA, tel: 0345-622333 www.healthcenterdeschildkamp.nl FN SA ZWGiessenburg De Doetse Kom, A M A van Langeraadweg 1, 3381 LB, tel: 0184-651653 www.dedoetsekom.nl ZW

Boerenterras Piet en Margret De Groot, A.M.A. van Langeraadweg 9, 3381 LB, tel: 0184-651391 www.boerenbuitenterras.nl BGKaas- en Zuivelboerderij Kuiper, Heideweg 2, 3381 KH, tel: 0184-652719 www.giessenlander.nl BG

Gorinchem A15 Karting, Franklinweg 5, 4207 HX, tel: 0183-567050 www.a15karting.nl BS KA LGCaribabad, Bataafsekade 8, 4204 AX, tel: 0183-623911 www.caribabad.nl ZWDe Molenvliet, Kleine Schelluinsekade 3, 4204 TZ, tel: 0183-625065 www.piratenland.com BL TS

Groot-Ammers Arina’s Hoeve, Graafland 43, 2964 BJ, tel: 0184-661969 MAOpenluchtzwembad De Dompelaar, Sportlaan 2, 2964 AN, tel: 0184-661547 www.optisport.nl/liesveld ZW

Bowling en Partycentrum De Ooievaar, Ambachtsweg 34, 2964 LG, tel: 0184-602711 www.deooievaar.nl BL TS VVVHardinxveld Giessendam De Duikelaar, Sluisweg 144, 3371 EX, tel: 0184-612723 ZWHoogblokland De Hoge Kamp, ‘t Hoog 14a, 4221 LM, tel: 0183-562067 www.zwembadhoogblokland.hyves.nl ZWLeerdam Laco Sportcentrum Berenschot, Tiendweg 9, 4142 EG, tel: 0345-615985 www.laco.eu/leerdam-berenschot.html FN ZW VVV

Boerengolf Hof van Schaayk, Schaikseweg 32a, 4143 HG, tel: 0345-623178 www.hofvanschaayk.nl BGSpeelparadijs Monkey Town Leerdam, Industrieweg 23, 4143 HP, tel: 0345-619494 www.monkeytown.eu/leerdam BL TS

Meerkerk Forellenvisvijvers Zederik, Broekseweg 28, 4231 VE, tel: 0183-351625 www.forelvisvijverszederik.nl VI VVVNieuw-Lekkerland Zwembad Schoonenburg, Vletstraat 2, 2957 GH, tel: 0184-681929 www.sportfondsennieuwlekkerland.nl ZW VVVNoordeloos De Spettertuin, Van Brederodestraat 20b, 4225 RD, tel: 0183-582175 www.noordeloos.nl ZWOttoland De Notenhoeve, A 81, 2975 BD, tel: 0184-642638 www.notenhoeverecreatie.nl BS SV VVVPapendrecht Zwembad De Hooght, Lange Tiendweg 12, 3353 CW, tel: 078-6151436 www.papendrecht.nl/zwembad ZW

Mariannehoeve Beautysalon, Nanengat 8, 3356 AA, tel: 078-6425141 www.demariannehoeve.nl BCThermen Sauna Papendrecht, Douwes Dekkerlaan 1a, 3351 CH, tel: 078-6153736 www.thermenpapendrecht.nl SA BC VVVPartycentrum Wokplanet & The Bridge, Parkweg 1-3, 3356 LM, tel: 078-6440022 www.wokplanet.com TS BL VVV

VERHUUR

Alblasserdam Internet

Philip de Koning Uw fietsspecialist, Van Eesterensingel 131, 2951 CJ 078-6912973 www.philipdekoning.nl FI EFTourist Info Alblasserdam, Zuiderstek 1, 2952 AZ 078-6932114 www.touristinfo-alblasserdam.nl FI TM PSVerdoorn Gelegenheidskoetsen, Oost Kinderdijk 323, 2953 CN 078-6912759 www.gelegenheidskoetsen.nl HRRecreatiecentrum de Vinkenwaard, Vinkenpolderweg 40a, 2952 AV 078-6931605 www.devinkenwaard.nl KO OM WF RB FB PS VVVAsperenLingesloep Leerdam, Langendijk 60, 4151 BR 06-22276820 www.lingesloepleerdam.nl KO OM SLGiessenburgDe Chinese Schouw, Peursumseweg 131, 3381 KV 06-53192887 www.desampan.nl KO OM SNRederij de Giessenstroom, Doetseweg 51, 3381 KE 06-53939328 www.rondvaartboot.giessenburg.nl PSLekker, eten en drinken, Doetseweg 43, 3381 KE 06-51576543 www.lekker-etenendrinken.nl SLSta en Ga, Slingelandseweg 17b, 3381 KZ 0184-662174 www.sta-en-ga.nl EF SW VVVStal Vonk, Binnendamseweg 18, 3381 GC 0184-614169 www.stal-vonk.giessenburg.nl HR VVVGorinchemEco Boot, Langendijk 70, 4201 CJ 06-23633559 www.ecorecreatie.com FB VVVHertz Autoverhuur, Marconiweg 13, 4207 HH 0183-622474 www.hertz.nl AULingehaven, Eind 5, 4201 CP 0183-659314 www.lingehavengorinchem.nl EF FIStoomsleepboot Jan de Sterke, Ondervloed -, 4201 LD 0344-635650 www.jandesterke.nl PSVeerdienst Gorinchem, Eind 5, 4201 CP 0183-659314 www.veerdienstgorinchem.nl PS VVVVVV Zuid-Holland Zuid, Grote Markt 17, 4201 EB 0183-631525 www.vvvgorinchem.nl EF VVVGroot-AmmersKanoverhuurcentrum De Ammers, Molenkade 1a, 2964 LB 0184-661678 Kano, Open motorbootF. Bikker, Graafland 42, 2964 BJ 0184-661426 Huifkar/rijtuigTweewielerspecialist Hans Maat, Voorstraat 27, 2964 AH 0184-661381 Damesfietsen, Herenfietsen, VVVStreekcentrum Ooievaarsdorp Het Liesvelt, Wilgenweg 3, 2964 AM 0184-602616 www.streekcentrum.nl FI EF VVVSolexverhuur Alblasserwaard, Sluis 22, 2963 AR 06-41554014 www.solexverhuuralblasserwaard.nl ST SxViswinkel Bij de molen, Molenkade 3, 2964 LB 0184-661465 www.viswinkelbijdemolen.nl KO RB FBHardinxveld GiessendamMuseum De Koperen Knop, Binnendams 6, 3373 AD 0184-611366 www.koperenknop.nl EFHoornaarPartycentrum Onder de Linden, Dorpsweg 135, 4223 NH 0183-58143 www.onderdelinden.info FI VVVKinderdijkKantine De Molenhoek, Nederwaard 1a, 2961 AS 078-6912755 www.kantinedemolenhoek.nl FI VVVTourist Info Alblasserdam, Overwaard 2, 2961 AT 078-6932114 Kano, Roeiboot, FluiserbootLeerdamArdea Auto, Voorwaartsveld 5, 4142 DA 0345-611212 www.ardeaauto.nl AUDe Betuwse Stromen/Rederij Leerdam, Veerstoep 2, 4142 LD 0345-651269 www.kano.nl FI TM KO OM PS VVVHofje van Aerden, Kerkstraat 67a, 4141 AV 0345-614019 www.hofjevanaerden.nl EFProfile van Schaik, Vlietskant 26, 4141 CL 0345-615743 www.profilevanschaik.nl FILexmondWolterman, Kortenhoevenseweg 42, 4128 CR 0347-341201 www.autobedrijfwolterman.nl AUNieuwlandCamping De Grienduil, Geer 25, 4243 JS 0183-351512 www.degrienduil.nl FI VVVNieuwpoortA.J. Verstoep, Hoogstraat 59, 2965 AK 0184-602421 Tandem, FietsenOttolandNotenhoeve Recreatie, A 81, 2975 BD 0184-642638 www.notenhoeverecreatie.nl KO VVVOud-AlblasGlasshopper Kinderdijk BV, Oosteinde 6, 2969 AS 06-20432256 www.kinderdijkcharter.nl PS VVVDe Krom, Oosteinde 6, 2969 AS 0184-691282 www.dekrom.info FI TM EF KO RB FB WF VVVSliedrechtHetty Charter, Reinenweer 25, 3363 XR 085-8781940 www.hettycharter.nl PS VVVTienhovenStalhouderij Fa. T. Reedijk, Lekdijk 17, 4235 VK 0183-601400 www.teunreedijk.nl HR ON

AU Auto

BC Beautycentrum

BG Boerengolf

BS Boogschieten

BL Bowlen

EF Electrische fiets

FB �Fluisterboot

FI Fietsen

FN Fitness

HM Hammam

HR Huifkar/rijtuig

KA Karts

KO Kano

LG Lasergames

MA Manege

OM Open motorboot

ON Oldtimer

PS Partyschepen

RB Roeiboot

SA Sauna

SL Sloep

SN Sampan

ST Step

SV Survivals

SW Segway

Sx Solex

TM Tandem

TS Tennis/Squash

VI Visgebied

VVV VVV donateur

WF Waterfiets

ZW Zwembad

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 69 09-12-11 13:07

Page 72: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

Stap & Trap

in het

Groene

Hart

logo.indd 3 02-11-10 08:36

Elk jaar weer, in de week van Hemelvaartsdag organiseert de Fiets- en wandelmeerdaagse Alblasserwaard en Vijfheerenlanden

een fi etsvierdaagse en een wandeldriedaagse. Door vele wandelaars wordt de wandeldriedaagse gezien ter

voorbereiding van de Nijmeegse 4daagse.

Tijdens de fi ets- en wandeltochten zult u verbaasd zijn wat de Al-blasserwaard u te bieden heeft en u zult vaak verrast zijn door de

vele “gezichten” van de Alblasserwaard. Wij bieden u fi ets- en wandelroutes aan met veel afwisseling.

Elke dag zult u een ander gebied bezichtigen. De routes komen door pittoreske dorpjes en stadjes, langs prachtige knotwilgen, historische molens, traditionele boerderijen,

riviertjes en donken. Kortom, routes met veel afwisseling en bezienwaardigheden.

www.fi etswandelmeerdaagse.nl

Mid

den

door

het

gro

ene

hart

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 70 09-12-11 13:07

Page 73: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

www.zederik.nl

Zouweboezem

waar deftig langs de oever

van de sloot hoog, als op stelten,

voorzichtig, doordacht een reiger

loopt, een vleug van purperrood

dan waakzaam staat en wacht

waar de kiekendief laag over

het riet door een vlucht zwarte

sternen wordt belaagd dan gedragen

op de wind snel wegschiet wiekend

wijkend verjaagd

waar voorbij de Vlietmolen halfweg

Sluis een koekoek roept en dan van

ver weer één meegevoerd op het

fluisterend geruis van het verkeer

waar heen

Dirk Vruggink, 25 februari 2011

Ameide, Hei- en BoeicopLeerbroek, Lexmond, MeerkerkNieuwland en Tienhoven

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 71 09-12-11 13:07

Page 74: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

Alblasserdam een levendige gemeente met 19.400 inwoners.

Aan de ene kant de rust en ruimte van de Alblasserwaard.

Aan de andere kant scheepsindustrie en verstedelijking.

Voormalige scheepswerven worden locaties voor industrie, recreatie en toerisme.

In de Havenkom staat cultureel centrum Landvast met alle voorzieningen voor

vergaderingen en bijeenkomsten. Ook heeft Landvast een volwaardige bioscoop.

In en rond het centrum ontstaan nieuwe woongebieden met kwaliteit. Het Makado

winkelcentrum en de detailhandel aan de Plantageweg en het Raadhuisplein bieden

een gevarieerd aanbod.

Alblasserdam is het vertrekpunt voor een fietstocht naar het wereldberoemde molen-

complex Kinderdijk en voor fiets- en kanotochten door de Alblasserwaard. Tourist Info

Alblasserdam gesitueerd naast de ophaalbrug in Haven Zuid, verstrekt informatie over de

toeristische bezienswaardigheden in de regio. Rondvaarten in en om de Drechtsteden

en dagjes arrangementen beginnen vanaf Haven Zuid..

Twee maal per jaar zijn er grote feesten in Alblasserdam. Woensdag 25 juli 2012 is de Sint

Jacobus Paardenmarkt, gecombineerd met een wielerronde en een hippisch festijn.

Midden september is er het Havenfestival met bekende artiesten en een braderie.

Alblasserdam is prima bereikbaar met het openbaar vervoer, inclusief de Waterbus en ligt nabij de A15 Rotterdam naar Nijmegen.

Alblasserdam, een dijk van een dorp!

www.alblasserdam.nlwww.havenzuid.nlCortgene 2 - 2951 ED Alblasserdam - 078 6914 078

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012.indd 72 09-12-11 13:07

Page 75: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

www.rabobank.nl

Rabobank. Een bank met ideeën.

Rabobank sponsort Den Hâneker.

Den Hâneker en de Rabobank.Dat is het idee.De Rabobank staat midden in de lokale samenleving. De Rabobank is actief betrokken bij tal van lokale

initiatieven op het gebied van sport, kunst, cultuur en vrijwilligerswerk. We steken er geld, maar vooral

ook tijd, kennis en energie in. Want als we zeggen dat we midden in de samenleving staan, moeten we

dat ook bewijzen.

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012_omslag.indd 3 09-12-11 12: 55

Page 76: VVV / Den Haneker gids Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2012

248126_VVV_DHR-Toeristischegids2012_omslag.indd 4 09-12-11 12: 55