Top Banner
VUOSIKERTOMUS 2012 ÅRSBERäTTELSE
40

Vuosikertomus 2012

Dec 27, 2014

Download

Suomen Ekonomit

Vuosikertomus 2012
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Vuosikertomus 2012

Vuosikertomus 2012 Årsberät telse

Page 2: Vuosikertomus 2012

2 kAtsAus VuoteeN 2012

4 eN bliCk PÅ 2012

6 HAlliNto jA tAlous

8 PAlVelut

11 VAikuttAmiNeN jA eDuNVAlVoNtA

15 ViestiNtä jA mArkkiNoiNti

17 lAkiYksikkÖ

18 tAPAHtumAt

20 jäseNmääräN jA jäseNmAksuN keHitYs

21 jäseNYHDistYkset

22 tuloslAskelmA

23 tAse

24 seFeN sijoitussAlkku

25 tiliNtArkAstuskertomus

26 HuomioNosoitukset

27 toimiHeNkilÖt

30 toimielimet

33 eDustukset

34 luottAmusHeNkilÖt seFeN toimielimissä

SISÄLTÖ:

Page 3: Vuosikertomus 2012

Vuosikertomus 2012 Årsberät telse

suomen ekonomiliitto – Finlands ekonomförbund – seFe ry

Page 4: Vuosikertomus 2012

Vuosikertomus 2012

YleistäVuotta 2012 leimasi euroalueen joutuminen taantu-maan, ja myös Suomen taloudessa elettiin vaikeita aikoja. Bruttokansantuotteen volyymi pieneni Tilas-tokeskuksen ennakkotietojen mukaan 0,2 prosentil-la. Kuluttajahintojen keskimääräinen vuosimuutos oli joulukuussa 2,4 %. Vuositasolla inflaatio oli 2,8 pro-senttia.

Palkansaajien nimellisansiot nousivat Tilastokes-kuksen ennakkotietojen mukaan loka-joulukuussa 3,2 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Reaaliansiot kasvoivat 0.8 prosenttia edel-lisvuoden viimeiseen neljännekseen verrattuna.

SEFEn palkkatasotutkimuksen mukaan työssäkäy-vien ekonomijäsenten mediaanipalkka oli 4 800 euroa. Palkkamediaani kasvoi 2,1 prosentilla vuoden 2011 lokakuuhun verrattuna. Samanaikaisesti ekonomien luottamus oman työpaikan varmuuteen heikkeni jon-kin verran.

Raamisopimus rauhoitti työmarkkinavuotta Vuosi oli sopimusneuvotteluiden osalta rauhallinen johtuen syksyllä 2011 solmitusta raamisopimuksesta. Raamisopimuksen eri työryhmät edistyivät työssään kuitenkin varsin hitaasti. Suurimpana haasteena oli kolmen päivän koulutusoikeutta koskeva kiista, jonka ratkaiseminen ei edennyt vuoden aikana. Työryhmän tekemä lakiluonnos ja koko hanke hylättiin Elinkei-noelämän keskusliiton hallituksessa syksyllä. Syksyllä vaihtui myös EK:n johtopari. Hallituksen puheenjoh-tajaksi valittiin Ilpo Kokkila ja uudeksi toimitusjoh-tajaksi Jyri Häkämies. EK:n linjaukset jyrkkenivät, ja vuodenvaihteessa alkoi näyttää siltä, että neuvottelu-vuodesta 2013 tulee varsin vaikea.

Kestävyysvajekeskustelu leimasi voimakkaasti vuotta ja eläkepolitiikassa eläkeiän alaikärajan nosta-minen oli keskeinen kiistelynaihe.

SEFE-yhteisö kasvatti jäsenmääräänsä Suomen Ekonomiliitto - Finlands Ekonomförbund - SEFE ry on kauppatieteellisen yliopistotutkinnon suorittaneiden ja alan opiskelijoiden palvelu- ja etu-järjestö. Liitolla oli vuoden lopussa jäseninä 25 eko-nomiyhdistystä ja 14 opiskelijayhteisöä. Vuoden-vaihteessa SEFE-yhteisössä oli 49 580 henkilöjäsentä. SEFE-yhteisössä oli kylteri- ja ekonomijäseniä yhteen-sä 1 018 enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

SEFE-yhteisöön kuuluu SEFE ry:n ja jäsenyhteisö-jen lisäksi tytäryhtiö Ekonomia Oy, jossa ei tällä het-kellä ole toimintaa.

Toiminnan tulosVarsinaisen toiminnan kulujäämä vuonna 2012 oli -12,1 milj. euroa (2011: -11,4 milj. euroa) ja se toteutui 3 prosenttia yli budjetoidun.

Varsinaisen toiminnan vastuualueiden Johto, Hal-linto, Viestintä ja markkinointi, Vaikuttaminen ja edunvalvonta ja Lakiyksikkö toteumat ylittivät 1 – 12 prosenttia budjetoidun. Palvelut vastuualue toteutui budjetoidusti.

Toimintaa rahoitettiin osin sijoitusomaisuuden tuotoilla. Liiton sijoitusomaisuuden toteutuneet tuo-tot vuonna olivat 8,4 milj. euroa (2011: 5,1 milj. euroa) ja kulut ilman arvonalennuksia 50 000 euroa (2011: 0,6 milj. euroa). Budjetoidut sijoitustoiminnan tuo-tot (korkotuotot, vuokratuotot ja osinkotuotot ilman myyntivoittoja ja -tappioita) toteutuivat 3 prosent-tia budjetoitua pienempinä. Myyntivoittoja kirjattiin 5,5 milj. euroa. Myyntitappioita ei syntynyt. Liiton sijoitus omaisuuteen tehtiin tilinpäätöksessä yhteensä - 0,02 milj. euron arvosta arvonpalautus- ja arvonalen-nuskirjauksia. Sijoitustoiminnan kokonaistulos oli 7,8 milj. euroa (2011: 1,1 milj. euroa).

Liiton hallitus on seurannut sijoitusomaisuuden ar-von kehitystä jokaisessa kokouksessaan.

Tilikauden päätöksiä, painopisteitä ja toimintaa Vuosi 2012 oli SEFEn 77. toimintavuosi. Vuoden kes-keinen ja haastava painopistealue oli liiton strategian uudistaminen ja siihen liittyvät valinnat. Syysliitto-kokous Kuopiossa 24. marraskuuta hyväksyi liiton uuden strategian vuosiksi 2013–2015. Strategian tur-vallisen kivijalan muodostavat alueellisuus, edunval-vonta, SEFEn itsenäisyys ja vakaa talous. SEFEn visio on olla kasvun mahdollistaja. Strategian missio on Me-nestyvä ekonomi. Strategian ydin on, että SEFE on yk-silöiden yhteisö. Keskeisiä elementtejä ovat osaamisen ja rohkeuden jakaminen.

Estonia Business School Helsinki -kauppakorkea-koulun Helsingin yksikön opiskelijoiden opiskelija-järjestö HEBS ry haki ensimmäisenä ulkomaalaise-na kauppatieteellisen yliopiston opiskelijajärjestönä SEFEn jäsenyyttä. Syysliittokokous ei kuitenkaan ha-lunnut kiirehtiä päätöksenteossa. SEFE-yhteisön on hyvä ensin luoda HEBS ryn kanssa läheisemmät yh-teistyösuhteet sekä tutustua Estonian Business School -kauppakorkeakoulun toimintaan ja tutkintoihin.

Toimintavuoden painopistealueita olivat asiak-kuuksien tunnistaminen ja palvelujen kehittäminen asiakkuusryhmittäin sekä luottamushenkilöiden pe-rehdyttäminen niin, että heillä on entistä paremmat valmiudet toimia tehtävässään. Painopistealueita oli-vat jäsenmäärän kasvattaminen ja jäsenpeiton paran-taminen, henkilöstön työhyvinvointi sekä kustannus-tehokkuuden parantaminen kaikessa toiminnassa.

S E F E n v u o S i k E r t o m u S 2 0 1 22

Page 5: Vuosikertomus 2012

Aija Bärlund, toiminnanjohtaja

Kasperi Launis, puheenjohtaja

Toiminnassa painotettiin yhteiskunnallista vaikut-tamista ja kauppatieteellisen alan kansallisen strate-gian jalkauttamista. SEFEn omien tulosmittareiden kehittäminen kuului vuoden toiminnallisiin tavoit-teisiin. Asiakaspalvelun sujuvuuteen ja toiminnan te-hokkuuteen kiinnitettiin erityistä huomiota. Samoin palvelujen ja jäsenlähtöisen toimintamallin sekä jäsen-yhdistysyhteistyön kehittäminen olivat keskeinen osa vuoden toimintaa.

Syksyn kunnallisvaalit näkyivät SEFEn yhteiskun-tapoliittisessa vaikuttamistyössä. Vuoden aikana uu-distettiin liiton koulutuspoliittiset suuntaviivat, jotka syysliittokokous hyväksyi.

SEFEn verkkosivusto uudistettiin ja siirrettiin julki-sivut Liferay-alustalle, jonka ansiosta sivut ovat luet-tavissa myös mobiililaitteilla. Sosiaalisen median hyö-dyntäminen sekä viestinnässä että jäsenhankinnassa saatiin hyvään vauhtiin.

Vuoden aikana kilpailutettiin Ekonomi-lehden kustannussopimus ja uudeksi kustantajaksi valittiin Alma360.

Toimintavuonna lakiyksikkö antoi oikeudellisia palveluita yhteensä noin 4 200 jäsenelle. Palvelutapah-tumia oli vuoden aikana yhteensä noin 13 700 kappa-letta.

Liiton hallinto jatkaa Liittokokouksissa päätösvaltaa käyttävät jäsen-yhdistysten vuosittain nimeämät edustajat, yksi jo-kaisesta jäsenyhdistyksestä. Edustajille on lisäksi ni-metty henkilökohtaiset varajäsenet. Liiton nykyisen hallituksen toimintakausi on 2012-2013. Hallituksen kokoonpano: Kasperi Launis (puheenjohtaja), Jerker Hedman (1. varapuheenjohtaja), Kirsi Meriläinen (2. varapuheenjohtaja), Tommi Ora (3. varapuheenjohta-ja, opiskelijaedustaja), Leila Auer, Juuso Enala, Juuso Heinilä, Ann-Louise Laaksonen, Jane Moilanen, Sami Sipilä, Esa Vilhonen ja Päivi Vuorimaa.

Syysliittokokous 2013 valitsee liitolle uuden halli-tuksen vuosiksi 2014-2015. Nimitystoimikunnan val-mistelijaksi syysliittokokous 2012 nimesi Timo Saran-pään.

Jäsenet tarvitsevat palveluita ja vaikuttamismahdollisuuksiaSEFEn ekonomijäsenten nettomäärä kasvoi toiminta-vuonna 383 jäsenellä. Kasvun jatkuminen edellyttää, että pystymme tarjoamaan jäsenillemme sellaisia pal-veluja, joita he haluavat ja tarvitsevat, ja joita he eivät saa muualta. SEFEssä onkin käynnistynyt osallistavia palveluja kehittävä työryhmä, ja tavoitteena on luo-da uudenlaisia toimintamalleja ja –tapoja, joilla tue-taan jäseniä yhä rankentuvassa työelämässä.Tärkeää on myös, että jäsenemme kokevat liiton omakseen ja tietävät, miten he voivat vaikuttaa omassa liitossaan sekä kehittää sitä ja sen toimintaa. Jäsenille ja poten-tiaalisille jäsenille tarjotaan laajasti erilaisia kanavia ja välineitä, joiden kautta saa tietoa, palveluja sekä voi jakaa omaa osaamistaan ja käydä dialogia. Erityisesti

panostetaan erilaisten sähköisten palvelujen ja fooru-meiden kehittämiseen sekä sähköisiin verkostoitumis-mahdollisuuksiin.

Kylterijäsenten vaikuttamismahdollisuuksia ja -ka-navia kehitetään yhteistyössä jäsenyhdistysten kans-sa. Kylterijäsenten kanssa käydään entistä tiiviimpää dialogia heidän odotuksistaan, tarpeistaan ja toiveis-taan sekä osallistetaan heitä toiminnan ja palvelujen kehittämiseen.

Uuden strategian mukaisesti SEFE palvelee ja vies-tii myös englanniksi. Ulkomaalaiset jäsenet ja poten-tiaaliset jäsenet ovat tärkeä kohderyhmä kasvunkin kannalta.

Vuonna 2013 selvitetään maisteriopiskelijoiden odotukset ja heidän kannaltaan SEFEn keskeiset vai-kuttamisalueet ja määritellään tavoitteet. Maisterivai-heen opiskelijat ovat heterogeeninen ryhmä, jonka haltuunottoon kiinnitetään erityistä huomiota 2013. Heidän tavoittamisensa edellyttää monikanavaista ja kohdennettua viestintää.

SEFE solmi loppuvuonna 2011 yhteistyösopimuk-sen Talentumin kanssa. Yhteistyön ansiosta jäsenet saavat myös keväästä 2013 lähtien entistä parempia ja monipuolisempia digitaalisia palveluja ja mahdolli-suuksia kehittää omaa ammatillista osaamistaan, mikä vaikuttaa jäsenhankintaan ja –pitoon.

Vakaa talous on tulevaisuuden kivijalkaSijoitustoiminnassa vuoden 2012 sijoitusomaisuuden markkina-arvo oli 75 milj. euroa sisältäen salkun kä-teisvarat. Arvo oli vuodenvaihteen jälkeen noin 78 milj. euroa (tilanne 7.3.2013).

Vuoden 2013 talousarvion laadintavaiheessa osin-kotuottojen ja tuotto-osuuksien tasoksi arvioitiin 1,8 miljoonaa euroa.

Kiitos luottamushenkilöille ja toimistolle vuoden 2012 aikana tehdystä työstä.

3

Page 6: Vuosikertomus 2012

Årsberättelse 2012

AllmäntÅret 2012 präglades av recession i euroområdet och även Finlands ekonomi drabbades. Enligt Statistikcen-tralens preliminära uppgifter minskade bruttonatio-nalproduktens volym med 0,2 procent. Konsumentpri-sernas genomsnittliga årliga förändring var 2,4 procent i december. På årsnivå var inflationen 2,8 procent.

Löntagarnas nominella inkomster var enligt Statis-tikcentralens preliminära uppgifter 3,2 procent högre i oktober–december än vid motsvarande tidpunkt fö-regående år. Realinkomsterna ökade med 0,8 procent jämfört med det sista kvartalet föregående år.

Enligt SEFEs lönenivåundersökning var de för-värvsarbetande ekonommedlemmarnas medianlön 4 800 euro. Lönemedianen var 2,1 procent högre än i oktober 2011. Samtidigt försvagades ekonomernas till-tro till en säker arbetsplats något.

Ramavtalet lugnade ned arbetsmarknadsåret Beträffande avtalsförhandlingar var året lugnt till följd av ramavtalet som ingicks hösten 2011. Ramavtalets olika arbetsgrupper gjorde dock mycket långsamma framsteg i sitt arbete. Den största utmaningen var tvis-ten om rätten till tre utbildningsdagar. Parterna när-made sig inte någon lösning på denna tvist under året. Arbetsgruppens lagutkast och hela projektet förkasta-des av Finlands Näringslivs styrelse på hösten. På hös-ten byttes också personerna i EK:s ledning. Ilpo Kokki-la valdes till styrelseordförande och Jyri Häkämies till ny verkställande direktör. EK:s riktlinjer blev vassare och i årsskiftet fanns det tecken på att förhandlingsåret 2013 kommer att bli mycket svårt.

Diskussionen om hållbarhetsgapet präglade året kraftigt och i pensionspolitiken tvistade man om höj-ningen av den nedre pensionsåldersgränsen.

SEFE-gemenskapen ökade sitt medlemsantal Finlands Ekonomförbund SEFE r.f. är en service- och intresseorganisation för personer som har avlagt hög-skoleexamen inom ekonomiska vetenskaper och för ekonomistuderande. I slutet av året hade förbundet 25 ekonomföreningar och 14 studerandeföreningar som medlemmar. Vid årsskiftet hade SEFE 49 580 person-medlemmar. SEFE-gemenskapen hade sammanlagt 1 018 studerande- och ekonommedlemmar fler än ett år tidigare.

Till SEFE-gemenskapen hör förutom SEFE r.f. och medlemsföreningarna även dotterbolaget Ekonomia Oy som för närvarande inte bedriver någon verksamhet.

Verksamhetens resultatDen egentliga verksamhetens underskott 2012 var -12,1 miljoner euro (2011: -11,4 miljoner euro) och ut-fallet var 3 procent över det budgeterade.

Utfallen för verksamhetens ansvarsområden Led-ning, Förvaltning, Kommunikation och marknadsfö-ring, Påverkan och intressebevakning och Juridiska enheten överskred det budgeterade med 1–12 procent. För ansvarsområdet Tjänster motsvarade utfallet det budgeterade.

Verksamheten finansierades delvis med intäkterna från investeringstillgångarna. De realiserade intäkter-na från förbundets investeringstillgångar var 8,4 mil-joner euro 2012 (2011: 5,1 miljoner euro) och kostna-derna utan värdeminskningar 50 000 euro (2011: 0,6 miljoner euro). Utfallet för de budgeterade intäkterna från investeringsverksamheten (ränteintäkter, hyres-intäkter och dividendintäkter utan försäljningsvinster och -förluster) var 3 procent under det budgeterade. 5,5 miljoner euro antecknades som försäljningsvin-ster. Försäljningsförluster uppstod inte. I förbundets investeringstillgångar gjordes i bokslutet anteckning-ar om rehabilitering och värdeminskning för ett värde på sammanlagt -0,02 miljoner euro. Investeringsverk-samhetens totalresultat var 7,8 miljoner euro (2011: 1,1 miljoner euro).

Förbundsstyrelsen har följt investeringstillgångar-nas värdeutveckling på varje möte.

Beslut, tyngdpunkter och verksamhet under räken-skapsperioden Året 2012 var SEFEs 77:e verksamhetsår. Årets cen-trala och utmanande tyngdpunktsområde var refor-men av förbundets strategi och valen i anslutning till detta. Den 24 november godkände höstförbundsmötet i Kuopio förbundets nya strategi för åren 2013–2015. Strategins trygga stenfot utgörs av regional fokus, in-tressebevakning, SEFEs oavhängighet och en stabil ekonomi. SEFEs vision är att möjliggöra tillväxt. SE-FEs mission är En framgångsrik ekonom. Kärnan i strategin är att SEFE är en gemenskap av individer. Viktiga element är att dela med sig av sitt kunnande och sitt mod.

Studentföreningen HEBS ry för studerande vid Es-tonia Business School Helsinki-handelshögskolans en-het i Helsingfors ansökte om medlemskap i SEFE som första utländska studentförening vid ett handelsve-tenskapligt universitet. Höstförbundsmötet ville dock inte genast fatta något beslut. SEFE-gemenskapen gör klokt i att först knyta närmare samarbetsrelationer med HEBS ry och bekanta sig med Estonian Business School-handelshögskolans verksamhet och examina.

Tyngdpunktsområdena under verksamhetsåret var identifiering av kundrelationer och utveckling av tjäns-ter för enskilda kundgrupper samt inskolning av för-troendevalda så att de har ännu bättre förutsättningar än tidigare att sköta sin uppgift. Till tyngdpunktsom-rådena hörde att öka antalet medlemmar och förbättra

S E F E n v u o S i k E r t o m u S 2 0 1 24

Page 7: Vuosikertomus 2012

Aija Bärlund, verksamhetsledare

Kasperi Launis, ordförande

medlemstäckningen, personalens arbetshälsa och att öka kostnadseffektiviteten i all verksamhet.

I verksamheten betonades samhällelig påverkan och tillämpande av den nationella strategin för den ekonomiska branschen. Ett av de funktionella målen under året var att utveckla SEFEs egna resultatmätare. Särskild uppmärksamhet fästes vid smidig kundbetjä-ning och effektiv verksamhet. Utveckling av tjänsterna och en medlemsorienterad verksamhetsmodell samt samarbetet med medlemsföreningarna var likaså en viktig del av verksamheten under året.

Höstens kommunalval syntes i det arbete SEFE gör i syfte att påverka samhällspolitiken. Under året för-nyades förbundets utbildningspolitiska riktlinjer som godkändes av höstförbundsmötet.

SEFEs webbplats förnyades och de allmänna sidor-na överfördes till plattformen Liferay. Tack vare det-ta kan sidorna läsas också med mobila apparater. De sociala medierna började användas effektivt både för kommunikation och medlemsvärvning.

Under året konkurrensutsattes förlagskontraktet för tidningen Ekonomi och Alma360 valdes till ny för-läggare.

Under verksamhetsåret bistod den juridiska enhe-ten sammanlagt cirka 4 200 medlemmar med juridiska tjänster. Under året registrerades sammanlagt cirka 13 700 händelser där medlemmarna betjänades.

Förbundets styrelse fortsätter På förbundsmötena utnyttjas beslutanderätten av de representanter som medlemsföreningarna årligen ut-ser, en från varje medlemsförening. Representanterna har dessutom personliga suppleanter. Den nuvarande styrelsens verksamhetsperiod är 2012–2013. Styrelsens sammansättning: Kasperi Launis (ordförande), Jerker Hedman (1:a vice ordförande), Kirsi Meriläinen (2:a vice ordförande), Tommi Ora (3:e vice ordförande, stu-deranderepresentant), Leila Auer, Juuso Enala, Juuso Heinilä, Ann-Louise Laaksonen, Jane Moilanen, Sami Sipilä, Esa Vilhonen och Päivi Vuorimaa.

Höstförbundsmötet 2013 väljer ny förbundsstyrel-se för åren 2014–2015. Höstförbundsmötet 2012 utsåg Timo Saranpää till ordförande för utnämningskom-mittén.

Medlemmarna behöver tjänster och möjlighet att påverkaNettoantalet ekonommedlemmar i SEFE ökade med 383 medlemmar under verksamhetsåret. En fortsatt tillväxt förutsätter att vi kan tillhandahålla sådana tjänster som våra medlemmar önskar och behöver och som de inte får annanstans. SEFE har därför tillsatt en arbetsgrupp som utvecklar delaktiggörande tjäns-ter. Målet är att skapa nya koncept och tillvägagångs-sätt som stöder medlemmarna i ett allt tuffare arbets-liv. Det är också viktigt att våra medlemmar upplever förbundet som sitt eget förbund och känner till hur de kan framföra sin åsikt i förbundet och utveckla både förbundet och dess verksamhet. Medlemmar

och potentiella medlemmar har tillgång till många olika kanaler och verktyg som de kan utnyttja för att få information, tjänster och för att dela med sig av sitt kunnande och föra dialog. Vi satsar särskilt på olika elektroniska tjänster, utveckling av olika forum och på möjligheter att nätverka elektroniskt.

Studerandemedlemmarnas möjligheter och sätt att påverka utvecklas i samarbete med medlemsförening-arna. Med studerandemedlemmarna för vi en ännu intensivare dialog än tidigare om deras förväntningar, behov och önskemål. De får också delta i utvecklingen av verksamheten och tjänsterna.

I enlighet med den nya strategin betjänar och kom-municerar SEFE också på engelska. Utländska med-lemmar och potentiella medlemmar är en viktig mål-grupp också med tanke på tillväxt.

År 2013 klarlägger vi magisterstuderandenas för-väntningar och SEFEs viktigaste arbetsområden ur de-ras synvinkel. Därtill fastställs mål. Magisterstuderan-dena är en heterogen grupp som vi särskilt satsar på att engagera 2013. För att nå denna grupp krävs speci-ficerad och mångsidig kommunikation.

I slutet av 2011 ingick SEFE ett samarbetsavtal med Talentum. Tack vare samarbetet får medlemmarna från och med våren 2013 ännu bättre och mångsidi-gare digitala tjänster och möjligheter att utveckla sin yrkeskompetens, vilket påverkar medlemsvärvningen och medlemsvården.

Framtiden byggs på en stabil ekonomi I investeringsverksamheten var investeringstillgång-arnas marknadsvärde 75 miljoner euro 2012 inklusive portföljens likvida medel. Värdet var efter årsskiftet cirka 78 miljoner euro (situationen 7.3.2013).

När budgeten för 2013 utarbetades beräknades di-videndintäkterna och intäktsandelarna uppgå till 1,8 miljoner euro.

Vi tackar de förtroendevalda och kontoret för det ar-bete som de utfört under 2012.

5

Page 8: Vuosikertomus 2012

Hallinto ja talous

Liittoneuvosto Hallitus

Koulutuspoliittinen toimikunta

Kunnan neuvotteluryhmä

Yrittäjä - neuvottelukunta

Valtion neuvotteluryhmä

Yksityisen sektorin verkosto

Yliopiston neuvotteluryhmä

Nimitystoimikunta

Sijoitustoiminnan johtoryhmä

Opiskelijapoliittinen toimikunta

Palvelu- toimikunta

Työelämän toimikunta

Toimikuntaorganisaatio 2012–2013

Jäsenhallinta

Uusi strategia linjaa, että SEFE palvelee myös englan-niksi. Jäsenrekisterissä englanti otettiin käyttöön pal-velukielenä toimintavuoden aikana. Jäsen voi valita palvelukielekseen englannin, jolloin hän saa käyttöön-sä jäsenrekisterisovelluksen englanninkielisen version tarkistaessaan ja päivittäessään omia jäsentietojaan verkkopalvelun kautta. Kaikki jäsenmaksulaskut, re-kisteriote ja myös muut jäsenrekisteristä lähetettävät viestit ja tiedotteet toimitetaan myös englanniksi.

Sähköinen muistutus erääntyneestä jäsenmaksus-ta oli käytössä vuoden alusta ensimmäisen kerran. Sähköinen muistutus osoittautui jo edellisen vuoden testauksessa tehokkaaksi. Sen ansiosta postitse lähe-tettävien muistutuslaskujen määrä väheni 40 % ver-rattuna vuoteen 2010, jolloin sähköistä muistutusta ei vielä käytetty.

Kohdennettua sähköistä tiedottamista on lisätty jä-senrekisterissä. Esimerkiksi kaikille optio-, kylteri- ja ekonomijäseneksi liittyville lähetetään automaattises-

ti sähköinen vahvistus jäsenyydestä välittömästi, kun jäsenyys rekisteröidään.

Jäsenrekisterissä käsiteltiin vuoden aikana 23 000 yhteydenottoa liittyen muun muassa jäsenyyteen, jä-senetuihin ja erityisesti jäsenmaksuihin.

Muu hallinto

Tietohallinto: Toimiston asiakirjahallintajärjestelmä Elsa (Microsoft Sharepoint Server) päivitettiin versioon 2010 ja tehtiin vastaava migraatio. Toimiston muissa ohjelmissa on tehty valmistelu- ja testaustyötä pilvipalveluihin siir-tymiseksi outlookin ja muiden Office-tuotteiden osal-ta. Pilvipalveluihin siirrytään vuonna 2013.

Henkilöstöhallinto:Henkilöstöhallinnon järjestelmää SympaHR:ää on ke-hitetty aiempaa käyttäjäystävällisemmäksi ja siitä on rakennettu liittymät kolmeen muuhun järjestelmään.

S E F E n v u o S i k E r t o m u S 2 0 1 26

Page 9: Vuosikertomus 2012

Jäsenmäärän kehitys 1985–2012

ekonomijäsenet

Jäsenmaksun kehitys 1985–2012

liitto Akava+YtN työttömyyskassa Yhteensä kertomusvuoden rahassa

opiskelijat

1985 1987 1989 1991 1993 1995 1997 1999 2001 2003 2005 2007 2009 2012

50 000

40 000

30 000

20 000

10 000

0

1985 1987 1989 1991 1993 1995 1997 1999 2001 2003 2005 2007 2009 2012

SijoitustoimintaVuoden alussa liiton sijoitussalkun arvo oli noin 70 miljoonaa euroa. Vuoden lopussa markkina-arvo oli noin 75 miljoonaa euroa. Sijoitusomaisuutta myytiin noin 12,8 miljoonalla eurolla ja ostettiin 13,0 miljoo-nalla eurolla erotuksen ollessa noin 0,2 miljoonaa eu-roa. Myyntivoittoja tuloutui vuoden aikana noin 5,5 miljoonaa euroa ja myyntitappioita ei tullut. Tilinpää-töksessä palautettiin aiempia alaskirjauksia noin 0,6 miljoonaa euroa ja tehtiin uusia alaskirjauksia noin 0,6 miljoonaa euroa. Myyntivoittojen ja -tappioiden, ar-vonpalautusten ja uusien alaskirjausten yhteisvaiku-tus tilinpäätöksessä oli siten 5,5 miljoonaa euroa. Sijoi-tusomaisuuden ns. efektiivinen tuotto (korot, osingot ja nettovuokratuotot) oli yhteensä noin 2,4 miljoonaa euroa, joka vastaa 3 % tuottoa salkun 75 miljoonan euron markkina-arvolle vuoden lopussa. Hallituksen asettama efektiivinen tuottotavoite oli yksi prosent-tiyksikkö yli 3 kk:n euriborin, joka vuoden päättyes-sä oli noin 0,2 %. Hallituksen asettamia volatiliteetin hälytysrajoja (koko salkku 16 %, osakesalkku 20 %) ei

vuoden aikana ylitetty merkittävästi, vaan rajat olivat vuoden päättyessä koko salkun osalta tasolla 12,3 % ja osakesalkun kohdalla 16,4 %. Efektiivisen tuoton, 2,4 miljoonaa euroa, lisäksi toimintaan siirrettiin vuoden aikana noin 2,0 miljoonaa euroa eli yhteensä 4,4 mil-joonaa euroa.

0

50

100

150

200

250

300

0

50

100

150

200

250

300300

250

200

150

100

50

0

7

Page 10: Vuosikertomus 2012

E S I M A K U A S E F E n p A l v E l U I S t A j A E d U I S t A , O l E H Y v Ä :

C v - S pA R R AU S

Tarkistuta hakemuksesi ja

CV:si. Saat sparrausta myös

työhaastattelutilanteisiin.

Ota yhteyttä: [email protected],

puh. 020 693 255 (klo 9–13)

tai varaa aika ajanvaraus kalenteristamme

t Yö S O p I M U S

Ennen kuin allekirjoitat sopimuksen,

tarkistuta se juristillamme.

He käyvät läpi myös johtaja-

ja kansainväliset sopimukset.

Ota yhteyttä: puh. 020 693 205 (klo 8.30–13)

tai varaa aika ajanvarauskalenteristamme

n E U v Ot t E lU - j A

S O p I M U S tO I M I n tA

Tavoitteena mm. ekonomien palkka-

kehityksen turvaaminen, joustavat

työaikajärjestelyt, palkkatasa-arvo ja

lainmukaiset korvaukset ylityöstä.

Ota yhteyttä: [email protected]

E KO n O M I Y R I t tÄ j Ä

Jos olet tai aiot yrittäjäksi, saat eko-

nomijäsenenä konkreettista tukea ja

neuvontaa esim. yrityksen perustamiseen

liittyvissä sopimuksissa ja osallistua ver-

kostoitumistilaisuuksiin.

juridiset kysymykset: puh. 020 693 205 (klo 8.30–13)

Uravalmennus: [email protected] tai

puh. 020 693 255 (klo 9–13)

j Ä S E n E d U t

Saat Ekonomi-lehden

ja Talouselämän sekä

alennuksia muista lehdistä

ja Ifin vakuutuksista.

lisätiedot: sefe.fi

U R AvA l M E n n U S

Kun mietit työpaikan tai alan

vaihtoa – tai vaikkapa uraa ulko-

mailla tai yrittäjyyttä, ota yhteyttä.

Ota yhteyttä: [email protected],

puh. 020 693 255 (klo 9–13)

tai varaa aika ajanvaraus kalenteristamme

pA l K K A n E U v O n tA

SEFE tekee vuosittain palkka-

tasotutkimuksen. Käytössäsi on

Palkkatutka-palvelu, ja saat myös

henkilökohtaista palkkaneuvontaa.

Ota yhteyttä: [email protected],

puh. 0201 299 206 (klo 9–13)

tai varaa aika ajanvarauskalenteristamme

KO U lU t U S

Osallistu ekonomijäsenille avoimiin ja

maksuttomiin koulutustilaisuuksiin.

Tarjolla on vuosittain vaihtuvia koulu-

tuksia ja webinaareja, kuten projekti-

ja esimiestaitojen valmennusta.

Koulutukset löydät sefe.fi-sivujen

tapahtumakalenterista

S Ä H K ö I S E t p A l v E l U t

E KO n O M I p ö R S S I

Ekonomeille suunnatut avoimet työpaikat

löydät Ekonomipörssistä ja voit tilata työ-

paikkatiedot sähköpostiisi. Työpaikoista saat

tietoa myös SEFEn LinkedIn-ryhmän kautta.

pA l K K At U t K A

Palkkatutka kertoo, paljonko yhtä kauan

samankaltaisessa yrityksessä ja tehtävässä

työskentelevät ekonomit keskimäärin ansait-

sivat edellisen vuoden palkkatasotutkimuk-

sen mukaan. Tiedosta on apua palkkaneuvot-

teluissa.

t Yö A I K A l A S K U R I

Työaikalaskuri selvittää, mikä on todel-

lisen työaikasi suhde työsopimuksen

mukaiseen työaikaan ja kuukausipalk-

kaan. Se kertoo, paljonko palkkasi tulisi

olla, jos saisit palkan myös vapaa-ajalla

tekemästäsi työstä.

A j A n vA R AU S K A l E n t E R I

SEFEn sähköisessä ajanvarauskalen-

terissa voit varata puhelinajan ura-,

palkka- tai työttömyysturvaneuvontaan

sekä juristille työsopimuksen tarkistuk-

seen tai kysyäksesi muista työelämän

oikeudellisista kysymyksistä. Varattuna

aikana soitamme sinulle. Kalenteri

löytyy sefe.fi-sivuilta.

Palvelut ovat SEFEn jäsensivuilla osoitteessa sefe.fi.

Kun kirjaudut jäsenpalveluun ensimmäisen kerran, käyttäjätunnuksesi on jäsennumerosi ja salasanasi on henkilötunnuksesi loppuosa. Jäsennumerosi löydät laskusta,

rekisteriotteesta, uutiskirjeestä tai Ekonomi-lehtesi takakannen osoitteestasi. Voit tiedustella jäsennumeroa myös jäsenrekisteristämme: puh. 020 693 200, [email protected].

Palvelut 2012

Urapalvelut

Jäsenten yhteydenotot SEFEn urapalveluihin työn-haun ja urasuunnittelun tilanteissa lisääntyivät edelli-sestä vuodesta noin kolmanneksella. Uravalmentajien tavoitettavuus parani sähköisen ajanvarauskalenterin käyttöönoton sekä [email protected] –osoitteen lisääntyneen käytön myötä. Erityisesti sähköinen ajanvarauskalen-teri on madaltanut kynnystä varata aikaa uravalmen-nukseen. Varsinkin miehiä ja uransa suuntaa ja osaa-mistaan kokonaisvaltaisesti pohtivia asiakkaita on tullut sen myötä lisää.

Palkkaneuvonnassa keskusteltiin yhä useammin palkkakeskustelujen argumentaatiosta tilastollisen tie-don lisäksi. Palkkatutka toimii hyvänä tukena jäsenten palkkavertailun tekemisessä.

Ekonomipörssi-sivusto on edelleen sähköisten pal-velujen suosituin jäsensivu. Kuukausittain sivuilla on parhaimmillaan kymmeniä tuhansia kävijöitä. Sivus-tolla on vuoden mittaan ollut auki kaikkiaan yli tuhat ekonomeille sopivaa työtehtävää, yhtäaikaisesti avoi-mia tehtäviä on yli 50.

Jäsenten työnhaun tueksi on kehitetty yhteistyötä suorahakukonsulttien kanssa. Uusiutuneilla verkkosi-vuilla suorahakukonsultit kertovat, mitä heillä on tar-jolla juuri ekonomiosaajille.

Yksilöllisen uravalmennuksen rinnalla tarjottiin työnhaunneuvonnassa webinaareja, joilla tavoitet-tiin satoja jäseniä. Työhakemusta ja CV:tä käsitellei-den webinaarien materiaali oli jäsenten käytettävissä myös tallenteina jäsensivuilla.

Ammatillinen kehittyminen

SEFE järjesti yhdessä koulutus.fin, TEKin ja Lakimies-liiton kanssa ensimmäisen johdolle ja ylimmälle joh-dolle suunnatun Leadership –kutsuvierastapahtuman helmikuussa. Tapahtuma täyttyi hetkessä, ja se uusit-tiin marraskuussa.

Esimiehenä kehittymisen tuki jäsenilleEkonomiEsimies kehittyy -koulutusta jatkettiin ja ke-hitettiin edelleen. Leadership Challenge -ohjelmasta ja esimiesosaamisen kehittämistyöstä luovuttiin. Uutena

S E F E n v u o S i k E r t o m u S 2 0 1 28

Page 11: Vuosikertomus 2012

koulutusmuotona mukaan otettu ryhmäcoaching to-teutettiin viisi kertaa. Uusi koulutusmuoto oli myös webinaari. Esimiehen oikeudet ja velvollisuudet to-teutettiin kaksi kertaa. EkonomiEsimies -lähikoulu-tusjaksoja järjestettiin viisi, joista yksi ruotsinkielinen. EkonomiEsimies–kehittyy -kokonaisuuden eri osioi-

hin osallistui kaikkiaan 708 jäsentä. Kokonaispalau-te oli 4,5/5.

SEFE kehittää ja kouluttaaKokopäiväisiä Syty ja sytytä –palautteenantoval-

mennuksia järjestettiin kuusi eri puolilla Suomea. Tilaisuus sai erinomaiset palautteet, 4,6/5. Edellisen vuoden suosittu Pidä projekti hallinnassa -koulutus järjestettiin vielä Kuopiossa ja Helsingissä.

Puolen päivän iltakoulutuksia järjestettiin neljätois-ta teemoina muun muassa kansainväliset presentaati-ot, sosiaalisen median tehoperehdytys, itsensä johta-minen sekä neuvottele ja vaikuta viisaasti.

Edellisenä vuonna aloitettuja webinaareja jatkettiin, tällä kertaa aiheena LinkedIn työnhaun apuna. Loka-kuussa SEFE järjestikin tiedettävästi Suomen suurim-man webinaarin, johon osallistui lähes tuhat henkilöä.

Koulutuksiin osallistui kaikkiaan yli 2 000 jäsentä eli kaksi kertaa enemmän kuin edellisenä vuonna. Ko-konaispalaute oli erinomainen 4,5/5.

MentorointiMentoroinnissa tehtiin uusia aluevaltauksia. Men-torointialumnien ensi-illassa puhui Helena Åhman. Toisena uutena toimintamallina otettiin käyttöön pienryhmätyöskentely, jolloin mentorilla on sparratta-vanaan 2 aktoria. Pienryhmätoiminta kiinnostaa niin aktoreita kuin mentoreita.

Yhteistyössä Hankenin ja Niordin kanssa aloitettiin ruotsinkielisille oma mentorointiryhmä. Näiden lisäk-si pääkaupunkiseudulla lopetti keväällä yksi ryhmä. Tammikuussa aloitti ryhmä, jossa on myös pienryh-miä. Uuden ryhmän organisointi alkoi syksyllä.

JärjestöpalvelutJärjestötapahtumat: Ekonomien SEFE-päivään 10.–11.2. Helsingissä osal-listui kolmisenkymmentä uutta jäsenyhdistysaktiivia. Kaksipäiväinen tilaisuus perehdytti SEFEn toimintaan ja palveluihin. Osallistujien kokonaisarvio tilaisuudes-ta oli 4,9/5.

Jäsenyhteisöjen teemapäivään kevätliittokokouk-sen yhteydessä Helsingissä 4.–5.5. kokoontui yhteen-sä 130 jäsenyhdistystoimijaa sekä SEFEn luottamus- ja toimihenkilöä. Teemapäivässä työstettiin strategiapro-sessia ja ryhmätöiden kautta strategialle saatiin uusia näkökulmia.

Puheenjohtajatapaaminen järjestettiin 21.–23.9. Itä-merellä pääteemana strategian työstö. Tapaamiseen osallistuivat ekonomiyhdistysten ja opiskelijayhtei-söjen puheenjohtajien lisäksi SEFEn hallitus sekä toi-miston johtoryhmä ja asiantuntijoita. Uravastaavien tapaaminen toteutettiin syksyllä.

Jäsenyhdistysten hallitusten jäsenille tarjottiin mah-dollisuutta osallistua TJS Opintokeskuksen yhdistys-toiminnan koulutuksiin.

Luottamushenkilösivuston rakennetta ja sisältö päi-vitettiin sefe.fi -verkkosivu-uudistuksen yhteydessä.

Ekonomigolf-tapahtuma järjestettiin muutaman vuoden tauon jälkeen, paikkana Annilan golfkeskus Mikkelissä. Kilpailua isännöi Suur-Savon Ekonomit. Kilpailuun osallistui kolmisenkymmentä ekonomia.

9

Page 12: Vuosikertomus 2012

Maailma, jossa voit varata aikaa itsellesi. SEFEn sähköisessä ajanvarauskalen-terissa voit varata puhelinajan ura-, palkka- tai työttömyys-turvaneuvontaan sekä juristille työsopimuksen tarkistukseen tai kysyäksesi muista työelämän oikeudellisista kysymyksistä. Varaamanasi aikana soitamme sinulle.

Ajanvarauskalenteri osoitteessa www.sefe.fi > Varaa aika

www.facebook.com/ekonomiliitto

Tutkimustoiminta

SEFEn raportteja -sarjan Vastavalmistuneiden kauppa-tieteiden maisterien ja kandidaattien palautekyselyn tuloksia esiteltiin yliopistoyksiköissä tavoitteena tu-kea yliopistojen omaa laatutyötä. Tulosten pohjalta tehtiin myös SEFEn uudet pro gradu -palkkiosuosi-tukset.

Tuloksista valmistui raportti ”Palautetta ekonomi-koulutuksesta – kysely vastavalmistuneille 2011”.

Raporttisarjassa ilmestyi yliopistojen ura- ja rekry-tointipalvelujen ns. Aarresaari-verkoston uraseuran-tahankkeen tohtoriaineistosta tehty raportti ”Vuosina 2008–2009 kauppatieteiden tohtoriksi valmistuneiden uran alku”, joka valottaa kauppatieteiden tohtorien työmarkkinatilannetta 1–2 vuotta valmistumisen jäl-keen ja heidän näkemyksiään tohtoriopinnoistaan.

Vuosittainen palkkatasotutkimus keräsi noin 5 300 vastaajaa. Tuloksia hyödynnettiin palkkaneuvonta-ohjelma Palkkatutkan päivityksessä sekä palvelujen ja edunvalvonnan kehittämisessä. Aineiston pohjalta laadittiin SEFEn uudet alkupalkkasuositukset. Vakio-kysymysten lisäksi YTN-liittojen yhteisillä kysymyk-sillä selvitettiin osaamisen kehittämiseen ja ylläpitoon liittyviä teemoja. Palkkatasotutkimuksen tulokset syk-

syltä 2011 yhdistettiin keväällä ns. YTN-dataksi, jossa mukana oli toistakymmentä liittoa. SEFEn palkkataso-tutkimuksen aineistosta vuodelta 2011 tehtiin erillinen ns. palkkaepätasapainotutkimus, jossa paneuduttiin sukupuolten sekä työnantajasektorien välisiin palkka-eroihin.

Kylterien kesätyökysely tehtiin alkusyksystä. Tu-losten perusteella laadittiin uudet kesätyöpalkkasuo-situkset. Järjestötutkimuksella haettiin jäsenten näke-myksiä SEFEn imagosta ja toiminnoista. Ensimmäistä kertaa vastauksia pyydettiin ekonomijäsenten ja luot-tamushenkilöiden lisäksi kyltereiltä.

SEFE oli mukana T-Median työnantajamielikuva-kyselyssä, jossa eri alojen opiskelijoilta ja työelämäs-sä olevilta kartoitetaan työelämätrendejä, Suomessa toimivien työnantajien vetovoimaisuutta sekä työelä-mään liittyviä toiveita ja arvostuksia.

S E F E n v u o S i k E r t o m u S 2 0 1 210

Page 13: Vuosikertomus 2012

Vaikuttaminen ja edunvalvonta

Yhteiskunnallinen vaikuttaminen

Yhteiskuntapoliittista vaikuttamistyötä tehtiin vuo-den aikana yhä tiiviimmin SEFEn vaikuttamiskärkien ympärillä: sukupuolten tasa-arvo ja perhevapaajärjes-telmä sekä harmaa työ. Uusiutuneen verkkopalvelun sisällöt vahvistavat vaikuttamistyön asiantuntijuutta.

Hyväksi todetun käytännön mukaisesti suurim-pien puolueiden edustajia tavattiin syksyllä rapu-illallisilla. Lisäksi järjestettiin vaikuttamistapaamisia poliittisten nuorisojärjestöjen sekä erityisavustajien ja kansanedustajien avustajien kanssa. Tilaisuuksiin saa-tiin käsiteltävien aiheiden kannalta relevantteja ja po-liittisesti merkittäviä osallistujia.

Syksyn kunnallisvaalit näkyivät SEFEn yhteiskunta-poliittisessa vaikuttamistyössä. sefe.fi -kuntavaali-sivuille koottiin tietoa sefeläisistä ehdokkaista ja vaa-litietoa jäseniä varten vaaliblogin, usein kysyttyjen kysymysten ja vaalien tärkeimpiä teemoja esittelemäl-lä. Kuntavaalien lähestyessä tehtiin jäsenkysely, jossa tiedusteltiin jäsenten näkemyksiä kuntapalveluista ja niiden rahoittamisesta.

Akavan työvaliokunnassa, hallituksessa sekä aka-valaisissa toimikunnissa vaikutettiin SEFEn linjausten sisällyttämiseksi Akavan linjauksiin ja tavoitteisiin.

Huhtikuussa SEFEn toimintaa ja tavoitteita esitel-tiin työmarkkina- ja politiikantoimittajille lehdistö-semi naarissa Budapestissa. Teemana oli harmaa aka teeminen työ ja vanhempainvapaan jälkeinen jälki-suoja.

Työmarkkinallinen vaikuttaminen

Yhdyshenkilö- ja kenttätoimintaSEFEn yhdyshenkilötoiminnassa on mukana lähes 600 jäsentä. Tavoitteena on lisätä tiedonkulkua SEFEn toi-miston ja yhdyshenkilöiden työpaikan ekonomien vä-lillä. Yhdyshenkilöitä koulutettiin peruskurssin lisäksi jatkokurssilla.

Perinteinen työmarkkinaseminaari järjestettiin 120 yhdyshenkilölle lokakuussa Työelämän etiikka ja vas-tuullisuus -teemalla. Seminaarissa puhui muun muas-sa ministeri Heidi Hautala.

Yhdyshenkilöille toimitettiin neljä työmarkkinatie-dotetta vuonna 2012.

Tasa-arvoJäsenille tehtiin SEFEn tasa-arvo-kysely ja perhe-vapailla olleille jäsenille kysely työhönpaluusta.

Toukokuussa tehdyn tasa-arvokyselyn mukaan 56 prosenttia naisekonomeista kokee puutteita tasa-arvon toteutumisessa omalla työpaikallaan. Perhe-vapaalta paluun mahdollisia ongelmia selvittänyt

kysely osoitti, että vain noin puolet sefeläisistä perhe-vapailla olijoista palasi takaisin entiseen työhonsä, vaikka 85 % todennäköisimmässä perheenperusta-misiässä olevista naisekonomeista työskentelee vaki-tuisessa työsuhteessa.

SEFE teetti jo kuudennen kerran selvityksen mies- ja naisekonomien selittämättömistä palkkaeroista. Ti-lanne tuntuu polkevan paikallaan, yksityisellä sekto-rilla selittämätön ero säilyy muuttumattomana ja on edelleen noin 12 %.

Naistenpäivää vietettiin viidennen kerran neljäl-lä eri paikkakunnalla. Aiheina olivat tyttöjen ja poi-kien kasvatuksen erot ja naiset yritysten suorahaun kandidaatteina. SEFE sai näkyvyyttä ekonominaisten palkkakehityksen ongelmakohdista mediassa, muun muas sa aamutelevisiossa.

Miestenviikolla ja isänpäivän tienoilla järjestet-tiin ensimmäistä kertaa miesjäsenillemme ”Isänä työ-elämässä” -tilaisuus, joka sai positiivisen vastaanoton. Panostus tasa-arvoasioihin ja erityisesti koulutettujen miesten perheen ja työn yhteensovittamiseen sai huo-mioita mediassa.

Ylemmät Toimihenkilöt YTN Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry vastaa Akavan jäsen-kentässä ylempien toimihenkilöiden neuvottelu- ja

Maailma, jossa kello käy harmaalle ylityölle.Jos 3 500 euroa kuukaudessa ansaitseva tekee palkatonta ylityötä kolme tuntia joka viikko, hän menettää useita satoja euroja joka kuukausi.

SEFE kannustaa jäseniään työaikakirjan-pitoon. Työaikalaskurillamme näet, paljonko palkkasi tulisi olla, jos saisit pal-kan myös vapaa-ajalla tekemästäsi työstä. Laskurin löydät SEFEn sivuilta.

Ekonomi, jos et vielä ole SEFEn jäsen, liity osoitteessa www.sefe.fi.

sefe_naistenpäivä_ilmo240x300_rep.indd 1

15.2.2012 10.51

11

Page 14: Vuosikertomus 2012

sopimustoiminnasta teollisuudessa sekä liike- ja pal-velualoilla. YTN:llä on yli 20 valtakunnallista tai yri-tyskohtaista työehtosopimusta. SEFE panosti edelleen voimakkaasti YTN:n toimintaan. Liiton asiamiehet toi-mivat kaikki vastuullisina asiamiehinä jollakin YTN-alalla ja osallistuivat toimintaan yhdellä tai kahdella muulla alalla.

Vuosi oli raamisopimuksen ensimmäinen sopimus-vuosi. Varsinaisia korotusneuvotteluja käytiin lähinnä teknologiateollisuudessa sekä tietotekniikan palvelu-aloilla, jossa neuvoteltiin paikallisen erä jakamisesta perälaudan turvin. Sopimusaloilla keskityttiin luot-tamusmiesten kouluttamiseen sekä alakohtaisten ky-symysten hoitamiseen. YT-neuvotteluita käytiin run-saasti.

Kaupan alalla vuoden suurin ponnistus oli ”Tulok-sentekijät” -kampanja, joka käynnistyi joulukuussa 2011 kutsuvierasseminaarilla. Kampanja kannusti alan ylempiä toimihenkilöitä järjestäytymään ja aktivoitu-maan oman työpaikkansa edunvalvonnassa. Kampan-ja lisäsi YTN:n tunnettuutta alalla ja avasi keskustelu-yhteyttä alan työnantajiin.

Finanssialalla toteutettiin syksyllä työhyvinvoin-ti-kiertue Helsingissä, Turussa ja Oulussa. Elokuus-sa toteutettiin finanssialan palkkausta koskeva kyse-ly, johon vastasi lähes 1 600 alan jäsentä. Rahoitusalan työehtosopimuksen työryhmät etenivät vuoden aika-na vaihtelevasti. Palkkausjärjestelmän seuranta ja ke-hittäminen – työryhmä sai palkkakeskusteluoppaan päivitettyä ja Työaika-työryhmä sai valmiiksi työaika-pankki-oppaan luonnoksen. YTN:lle keskeisessä yh-teyshenkilökorvaus-asiassa saavutettiin joulukuussa neuvottelutulos.

ICT–alalla käytiin neuvotteluja keväällä nimetys-sä ansiokehitystyöryhmässä, vaikka työehtosopimus oli voimassa raamisopimuksen mukaisesti. Ansioke-hitystyöryhmä selvittää, onko ylempien toimihenki-löiden ansiokehitys ICT-alalla ollut toimihenkilöitä hitaampaa vuodesta 2007 lähtien. Työryhmä jatkaa neuvotteluja vuonna 2013. YTN on jättänyt vuonna 2011 työtuomioistuimeen kanteen ICT-alaa koskevan työehtosopimuksensa soveltamisrajan rikkomisesta. Asian pääkäsittelyä ei kuitenkaan ehditty käydä vuo-den aikana.

Tietotekniikan palvelualoilla henkilöstöedustajille tehtiin kyselyt muun muassa palkkausjärjestelmästä ja palkitsemisesta, matkustamiskäytännöistä, tes-tavoit-teista ja painostusvalmiudesta. Syksyllä neuvoteltiin vuoden 2012 palkantarkistuksista. Alan luottamus-miesvaaleissa luottamushenkilöiksi valittiin monta sefeläistä. Alalle perustettiin uusi yritysyhdistys, Fu-jitsun Akavalaiset Fukava ry.

Yrityskehitysorganisaatioille saatiin uutena YTN-alana työehtosopimus. Palvelualan työnantajat PALTA

ja YTN solmivat yrityskehitysorganisaatiot koskevan työehtosopimuksen (innovaatio- ja teknologiakeskuk-set). Työehtosopimukseen sisältyy laajahko yhteistoi-mintasopimus. Järjestösektorilla solmittiin YTN:n ja PALTA:n välinen ammattikorkeakoulujen opiskelija-kuntien palveluksessa olevia toimihenkilöitä koskeva työehtosopimus, Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan toimihenkilöitä koskeva työehtosopimus sekä Suo-men ylioppilaskuntien liitto (SYL) ry:n toimihenkilöi-tä koskeva työehtosopimus.

Julkisen sektorin edunvalvonta

Sefeläisten työmarkkinaedunvalvonta julkisella sekto-rilla hoidetaan Julkisalan koulutettujen neuvottelujär-jestö JUKO ry:n kautta.

SEFEllä on omat neuvotteluryhmät valtio-, kunta- ja yliopistosektorilla. Neuvotteluryhmät käsittelivät ajankohtaista työmarkkinatilannetta sekä tilannetta julkisilla työpaikoilla.

Valtiosektorilla työskenteleville sefeläisille tehtiin syksyllä jäsenkysely.

Julkisen sektorin seminaari järjestettiin 8.5. Hel-singissä. Teemana oli julkisen sektorin tuottavuus ja tuloksellisuus. Puheenvuoroissa käsiteltiin ajan-kohtaisia tuottavuuteen ja tuloksellisuuteen liittyviä hankkeita sekä palkkauksen ja palkitsemisen suhdet-ta tuottavuuteen.

Teollisuuden palkansaajat (TP)Ekonomiliitto on jäsenenä Teollisuu-den Palkansaajissa (TP). Teollisuuden palkansaajat pitivät 11.12.2012 rekis-teröitynä yhdistyksenä perustamisko-kouksensa ja virallisesti toiminta al-kaa vuodenvaihteessa. Teollisuuden palkan saajat TP ry:hyn liittyi jäse-neksi yhteensä 11 jäsenliittoa kaikis-ta kolmesta palkansaajakeskusjärjes-töstä. Liitot edustavat noin 700 000 palkansaajaa. Jäsenliitot ovat Metalli-työväenliitto, Ammattiliitto Pro, Uusi Insinööri liitto UIL, Tekniikan Aka-teemisten Liitto TEK, TEAM, Suo-men Ekonomiliitto SEFE, Paperiliitto, Puu- ja erityisalojen Liitto, Sähköalo-jen ammattiliitto, Erityisalojen toimi-henkilöliitto ERTO ja Suomen Kone-päällystöliitto.

Toiminta yhteistoimintaryhmäs-sä, sopimuspoliittisessa ja elinkeino-poliittisessa työryhmässä sekä työ-ympäristöryhmässä jatkui edelleen.

Tervetuloa maailmaan, jossa arvostus kestää aikaa.

Jos et vielä ole SEFEn kylteri-jäsen, liity osoitteessa sefe.fi Jäsenyys on maksuton.

S E F E n v u o S i k E r t o m u S 2 0 1 212

Page 15: Vuosikertomus 2012

Kansainvälinen toimintaSEFE on jäsenenä palvelualan Union Network -am-mattisihteeristössä. Sektorikohtaisesti SEFE on fi-nanssi-, kaupan- ja ICT-alan jäsen. Suomessa toimin-ta keskittyy UNI-naiset -toimintaan, jossa kolmen palkan saajakeskusjärjestön kahdeksan UNI-jäsenliit-toa toimivat tasa-arvoisemman työelämän puolesta. Toimintavuonna toteutettiin seminaari liittojen jäsenil-le teemalla ”Ansaitset enemmän” ja vaikutettiin aktii-visesti pohjoismaisella tasolla. Suomi sai huomattavan paljon paikkoja Eurooppa-tasolle, muun muassa Eu-roopan naisten hallitukseen sekä Euroopan hallituk-seen varapaikan. Kummassakin edustaja on SEFEstä.

Koulutuspolitiikka Koulutuspoliittinen toiminta keskittyi osaamisen ke-hittämisen kysymysten haltuunottoon, yleiseen koulu-tuspoliittisen edunvalvonnan edellytysten parantami-seen sekä uusien koulutuspoliittisten suuntaviivojen luomiseen. Ekonomien osaamisen kehittämiseen työ-elämässä keskittyvä koulutuspoliittinen asiamies aloitti työnsä SEFEssä helmikuun alussa.

Uudet koulutuspoliittiset suuntaviivat hyväksyttiinPäivitetyt koulutuspoliittiset suuntaviivat hyväk-syttiin syysliittokokouksessa 24.11. Suuntaviivojen työstämiseen osallistettiin laajasti SEFEn toimikun-

tia ja sidos ryhmiä. Uusien suuntaviivo-jen ydinasioita ovat koulutuksen syn-nyttämän osaamisen merkittävyys järjestelmän rakenteisiin verrattuna, sel-keyden tarve korkeakoulututkintojärjes-telmässä ja maisterivalinnoissa sekä tarve toimenpiteille, jotta koko työuran jatku-vasta osaamisen kehittämisestä tulisi it-sestäänselvyys.

Osaamisen kehittäminen vaikuttamistyön keskiössäEdunvalvonnallisessa työssä osaamisen kehittämisen kannalta vuoden keskeisiä teemoja olivat kysymys kolmen päivän koulutusoikeudesta ja siihen liittynyt la-kiehdotus osaamisen kehittämisestä, opin-tovapaalain uudistustyö, uudenlaisten henkilökohtaiset koulutustilit sekä tutkin-non jälkeisten erikoistumisopintojen kehit-täminen. Näihin kysymyksiin vaikutettiin erityisesti YTN:n ja Akavan kautta. Kaik-kien teemojen osalta edunvalvonnallinen työ jatkuu vuonna 2013.

SEFE osallistui Opetushallituksen alaisen Kaupan, yrittäjyyden, liiketalouden ja hallinnon sekä finanssi-alan koulutustoimikunnan koordinoimaan liiketalous-alan osaamistarpeita kartoittavaan hankkeeseen, jossa kartoitettiin tulevaisuuden osaamistarpeisiin liittyvää ennakointitietoa koulutuksen suunnittelun tueksi. Li-säksi osallistuttiin opetus- ja kulttuuriministeriön ra-hoittamiin valtakunnallisiin kehittämishankkeisiin, kuten Futurex (Future Experts), ERKO (Erikoistumis-koulutusten toteuttaminen yliopistoissa) sekä Vipua ja vetoa töihin (aikuisten uraohjauksen kehittäminen).

Sidosryhmä- ja vaikuttamistyöskentelyä vahvistettiinVaikuttamistyötä ja sen edellytysten luomista palve-levaa sidosryhmätyöskentelyä jatkettiin. Koulutus-politiikasta vastaaville kyltereille ja opintohallinnon edustajille järjestettiin puolivuosittain jo perinteisik-si muodostuneet, erittäin hyvää palautetta saaneet se-minaarit. Sidosryhmätapaamisia järjestettiin muun muassa SYL:n, SAMOK:n, KY:n, ylioppilaskunta-kyltereiden sekä poliittisten opiskelija- ja nuorisojär-jestöjen kanssa. Osallistuttiin European Foundation for Managment Developmentin alaisen EQUAL Board think tankin kokouksiin säännöllisesti. Toukokuussa Boardin jäsenet kokoontuivat Helsingissä SEFEn isän-nöidessä kokousta Suomen Kauppakorkeakoulut ABS ry:n kanssa. SEFE osallistui aktiivisesti ABS ry:n halli-tustyöskentelyyn ja toiminnan kehittämiseen.

Verkostoituminen kauppatieteellisten täydennys-koulutusta tarjoavien täydennyskoulutuskeskusten ja MBA-ohjelmien johtajien kanssa eteni.

Opetuspalkinto LappeenrantaanVuoden Ekonomiliiton opetuspalkinto -kilpailu käy-tiin teemalla Kotikansainvälistyminen. Opetuspalkin-non saivat kansainvälisen markkinoinnin professorit Olli Kuivalainen ja Sami Saarenketo Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) kauppatieteellisestä tiede-kunnasta. Master in International Marketing Mana-gement -maisteriohjelmaan kuuluva International Entrepreneur ship -kurssin ansioita olivat muun muas-sa vaihto-opiskelijoiden korkea osuus, opiskelijoiden välille syntyvä aito vuorovaikutus, tuore tenttijärjes-telmien muoto, tosielämän casejen käyttäminen sekä aito ja vakuuttava palautteen keruu.

Opetuspalkinto-kilpailun kilpailun sääntöjä muu-tettiin niin, että voittaneen kilpailuesityksen tehnyt kylteriyhteisö palkitaan 1 000 eurolla. Yliopistojen tutkimus- ja opetushenkilökunnalle lähetetään neljäs-ti vuodessa opetuspalkintoa koskeva uutiskirje.

Tervetuloa maailmaan, jossa arvostus kestää aikaa.

Jos et vielä ole SEFEn kylteri-jäsen, liity osoitteessa sefe.fi Jäsenyys on maksuton.

13

Page 16: Vuosikertomus 2012

Opiskelijatoiminta

Opiskelijoiden edunvalvontaYlioppilaskuntakyltereitä tavattiin keväällä ja syksyllä järjestettiin ns. pre-SYL -tapaaminen.

Ylioppilaskunnissa toimivat kylterivaikuttajat, SEFEn opiskelijapoliittinen toimikunta ja kylteri-puheenjohtajien verkosto kokoontuivat yhteiseen ta-paamiseen keväällä jo toista kertaa. Tapaamisessa käsiteltiin muun muassa vaikuttamistyötä ja kokous-tamisen taitoja. Workshop-osuudessa suunniteltiin kylteriyhteistyötä ylioppilaskuntaliikkeessä, SYL-vai-kuttamista käytännössä ja vaihdettiin hyviä käytän-töjä. Pre-SYL-tapaamisessa käytiin läpi SYL:n liitto-kokouk sen asioita kyltereiden kannalta.

Vuoden aikana tiivistettiin yhteistyötä kylteri-puheenjohtajien verkoston, opiskelijapoliittisen toimi-kunnan ja SEFEn toimikuntien opiskelijaedustajien kesken muun muassa järjestämällä yhteinen work-shop keväällä. Tavoitteena on yhtenäistää opiskeli-jajäsenten edunvalvontaa. Opiskelijajäsenet haluavat aktiivisesti olla vaikuttamassa liiton elimissä heitä lä-hellä oleviin asioihin sekä osallistua tulevaisuuden luomiseen. .

Estonia Business School Helsinki -kauppakorkea-koulun Helsingin yksikön opiskelijoiden opiskelija-järjestö HEBS ry haki SEFEn jäsenyyttä. Syysliitto-kokous päätti, että SEFE-yhteisö tutustuu ennen jäsenyyttä läheisemmin Estonian Business School -kauppakorkea koulun toimintaan ja tutkintoihin. Myös kylteripuheenjohtajat toivoivat tiivistyvää yhteis työtä HEBS:n kanssa. HEBS:llä on 50 jäsentä.

Verkkosivuston uudistamisen yhteydessä opis-kelija sivusto kylterit.net sulautettiin verkko palveluun.

Vuoden aikana aloitti kahdeksan uutta kylteri-yhdyshenkilöä. Uuden kyllin saivat Finanssi, War-rantti/SSHV, KY, Enklaavi, Pörssi, SHS, TuKY/PorKy ja Optimi/Preemio.

Tapahtumat

• Kylterihallitusten SEFE-päivä järjestettiin Helsin-gissä 1.2.

• Kylteripäivät KYPÄ 2.–3.2. keräsi Helsinkiin 500 osallistujaa eri puolilta Suomea. Puhujina olivat Tiina Alahuhta-Kasko, Marimekko, Matti Apunen, EVA - elinkeinoelämän valtuuskunta, Saku Tuomi-nen, Idealist Group, André Nöel Chaker, Veikkaus Oy ja Peter Vesterbacka, Rovio Oy.

Osallistujien kokonaisarvio tilaisuudesta oli 4,11/5.• Opiskelija-asiamiehet osallistuivat kaikilla yli-

opisto paikkakunnilla järjestettyihin Ekonomina työelämään -tapahtumiin.

• Kylterihallitusten sektoritapaamisessa 31.8. koulu-tettiin esiintymistaitoa.

• Boomi järjesti opiskelijoiden golf-kisan Kylteri Openin Tampereella.

• Ensimmäinen KylteriRUN-juoksutapahtuma jär-jestettiin syyskuussa samanaikaisesti Oulussa, Vaa-sassa, Tampereella ja Turussa. Haastetapahtuman tuotot lahjoitettiin nuorten ja nuorten aikuisten syr-jäytymistä ehkäisevään työhön.

Kylteriyhdyshenkilöt järjestävät erilaisia SEFE-tapah-tumia ja -infoja oman yksikkönsä opiskelijoille. Pääosin tapahtumat järjestetään yhteistyössä pai-kallisyhdistysten kanssa. Lisäksi SEFEn toimiston

asiantuntijat pitävät sparrausluentoja, cv-klinikoita yms. messujen yhteydessä. Ohes-sa esimerkkejä kylteriyhdyshenkilöiden jär-jestämistä tapahtumista: • Positiivisesti maailmalle. Venäjä & Kasvu yrittäjyys -tapahtuma 22.3. Lappeen rannassa• SEFE-ilta: myyntikoulutus 28.3. Tampereella• SEFEn lobbausilta 11.4. Jalon klubilla Jyväs kylässä• SEFE & TEK Wappugrilli 30.4. Vaasassa• NESU-seminaari, SEFE-workshop 7.11. Oulussa• SEFE-ilta: verkostoitumis-, yrittäjyys- ja median lukutaitokoulutus 27.11. Tampereella

Tervetuloa maailmaan, jossa svengataan yhteisin sävelin.

S E F E n v u o S i k E r t o m u S 2 0 1 214

Page 17: Vuosikertomus 2012

Viestintä ja markkinointi

Sisäinen viestintä Luottamushenkilöiden SEFE-tiedote ilmestyi vuoden aikana 12 kertaa. Luottamushenkilösivuja verkko-sivuilla kehitettiin verkkopalvelu-uudistuksen yhtey-dessä loppuvuodesta.

Kaikille ekonomijäsenille lähetettävä uutiskirje il-mestyi kuusi kertaa ja kyltereiden uutiskirje neljästi, molemmat sekä suomeksi että ruotsiksi. Lisäksi stra-tegiasta ja uudistuneesta verkkopalvelusta lähti kaikil-le jäsenille omat uutiskirjeensä. Kohdennettuja uutis-kirjeitä lähetettiin muun muassa nuorille ekonomeille, ulkomaille asuville ekonomeille ja ekonomiyrittäjille.

Kaikki uutiskirjeet ja kutsut tapahtumiin lähetet-tiin sähköisen Apsis-uutiskirjejärjestelmän kautta. Keväällä otettiin käyttöön uudistettu uutiskirjepohja ja uusi kuvamaailma. SEFE kustantaa Apsiksen myös ekonomi yhdistysten ja opiskelijayhteisöjen käyttöön. Tällä hetkellä Apsista käyttää 17 ekonomiyhdistystä ja 4 opiskelijayhteisöä.

SEFEn toimiston sisäinen tiedote ilmestyi 32 kertaa. Sisäisiä tiedotustilaisuuksia järjestettiin kuukausittain. Aiheina olivat muun muassa ajankohtaiset tutkimuk-set ja kehityshankkeet.

Helsingissä 9.-10.3. järjestettyyn viestintä- ja mark-kinointiseminaariin osallistui noin 40 henkilöä 25 eri ekonomi- tai opiskelijayhdistyksestä. Palautekyselys-sä seminaari sai arvosanan 4,3/5.

Ulkoinen viestintäHelmikuussa järjestettiin palkkatasotutkimuksen leh-distötilaisuus Helsingissä. Palkkaepätasapainotutki-muksen tuloksia käsiteltiin paneelikeskustelussa maa-liskuussa.

Työmarkkinatoimittajien seminaariin Budapestissä huhtikuussa osallistui valtakunnallisen median 10 toi-mittajaa. Syysliittokokouksen yhteydessä järjestettiin lehdistölounas Kuopiossa.

SEFE oli mukana SuomiAreena -tapahtumassa Po-rissa heinäkuussa ja liiton keskustelutilaisuuden ai-heena oli Kestävä johtajuus.

Kesätoimittajille pidettiin YTN-yhteistyönä työ-markkinakoulutusta, jossa SEFEn edustajat olivat myös puhujina. YTN:n Viestintäryhmä järjesti työ-markkinatoimittajatapaamisen joulukuussa aiheena työaikadirektiivi.

Lehdistösuhteita ylläpidettiin lisäksi henkilökoh-taisissa tapaamisissa ja erilaisissa sidosryhmätilai-suuksissa sekä toimittamalla tiedotteita, jotka jul-kaistiin myös netissä. Sähköistä julkisuutta seurattiin MeltwaterNews-palvelun kautta ja M-Brainin leike-palvelu seuraa printtiä ja perinteisiä sähköisiä medi-oita.

Sähköiset palvelutSEFEn julkinen sefe.fi-verkkopalvelu uudistui raken-teeltaan, sisällöltään ja visuaaliselta ilmeeltään loppu-vuonna. Julkisivut siirrettiin mobiili- ja tablettilaitteille skaalautuvalle Liferay-alustalle. Myös sefe.fi-jäsensi-vujen ulkoasu ja sisältö uudistettiin. Uusille netti-sivuille ohjattiin printissä, netissä ja sosiaalisessa mediassa näkyvällä Hot or Not –kampanjalla. Kam-panjakysely sai lähes 6 000 vastaajaa.

Uusiutuneen verkkopalvelun sivuilla kävijämää-rä nousi noin 40 prosenttia edelliseen verkkosivustoon verrattuna, mikä on poikkeuksellista Google-hakuun tulevan tauon vuoksi . Sefe.fi-verkkopalvelun julkaisus-sa ja markkinoinnissa onnistuttiin ja huippukävijämää-rät loppuvuonna olivat noin 17 000 käyntiä päivässä.

Uudeksi työvälineeksi kehitettiin ja otettiin käyt-töön sähköinen ajanvarauskalenteri. Kalenterissa jä-sen tai jäseneksi liittyvä voi varata ajan SEFEn juristil-le, uravalmentajalle tai työttömyysturva-asiamiehelle. Miesjäsenten määrä urapalveluiden käyttäjinä on sel-västi lisääntynyt kalenterin käyttöönoton ansiosta.

Vuoden aikana otettiin käyttöön uusia sosiaalisen median kanavia: uudistunut SEFEn blogi, Youtube-ka-nava, Twitter, Slideshare ja LinkedIn-organisaatiosivu.

Maailma, jossa se pieni ero eläköön muualla kuin työsuhteissa.Naisten ja miesten välinen tasa-arvo tunnustetaan

Suomessa työelämän tärkeäksi perusarvoksi.

Erot muun muassa palkoissa ja vanhempainvapaiden

pitämisessä todistavat, ettei tasa-arvoa ole vielä

käytännössä saavutettu.

Tasa-arvon edistäminen työelämässä on yksi

SEFEn tärkeimmistä tavoitteista. Työmme tueksi

toteutimme työelämän tasa-arvokyselyn, johon

vastasi yli 1 500 ekonomia. Tutustu kyselyn

yhteenvetoon ja lue aiheesta lisää:

sefe.fi/tasa-arvo

Ekonomi, jos et vielä ole SEFEn jäsen,

liity osoitteessa sefe.fi.

www.facebook.com/ekonomiliitto

15

Page 18: Vuosikertomus 2012

Facebookissa ja LinkedInin Suomen Ekonomiliitto –ryhmässä kasvu oli suurta. Facebookin tykkääjämää-rä nousi vuoden alun noin 3 000 tykkääjästä loppu-vuoden vajaaseen 5 000 tykkääjään. Ekonomiliitto –LinkedIn-ryhmä oli vuodenvaihteessa Suomen suurin noin 7 000 jäsenellä.

SEFEn blogi siirrettiin Wordpress-alustalle ja se uu-distui ulkoasultaan ja sisällöltään. Blogiin kirjoittavat vuorollaan SEFEn asiantuntijat, luottamushenkilöt ja silloin tällöin vieraskirjoittajat. Lukijat jakoivat SEFEn blogikirjoitusta sosiaalisessa mediassa keskimäärin 250 kertaa kirjoitusta kohden.

Jäsenhankinta ja –pitoVuoden 2012 lopussa ekonomijäseniä oli 33 348 (32 965 vuonna 2011). Ekonomijäsenten määrä kasvoi 383 jäse-nellä (291), joten nettokasvu oli 1,2 prosenttia. Vuoden aikana uusia ekonomijäseniä liittyi kaikkiaan 1 561 (1 409). Ekonomien järjestäytymisaste oli 64 prosenttia.

Opiskelijajäseniä 31.12. oli 16 232 (15 597). Kaik-kiaan vuodenvaihteessa SEFE-yhteisössä oli jäseniä 49 580 (48 562). Jäsenmäärän nettokasvu yhteensä edelliseen vuoteen verrattuna oli 1 018.

Keskeisenä painopisteenä jäsenhankinnassa ja -pi-dossa oli järjestäytymisasteen kasvattaminen. Jäsen-hankinnassa toimenpiteitä kohdistettiin erityisesti vastavalmistuneisiin ja lähellä valmistumista oleviin kyltereihin.

Jäsenpidossa keskityttiin palvelujen entistä sel-keämpään markkinointiin sekä uusien tilaisuus-konseptien luomiseen. Kohderyhmänä panostettiin erityisesti ns. eroherkän ryhmän, 3–5 vuotta ekonomi-jäseninä olleiden, markkinointiviestintään. Jäsen-tapahtumissa kohderyhminä olivat erityisesti van-hempainvapaalla olevat ja ekonomimiehet.

Ekonomina työelämään tilaisuuksia järjestettiin kaikilla yliopistopaikkakunnilla, yhteensä 15. Nuoret Ekonomit -tilaisuuksia järjestettiin kahdeksan, niistä kolme yhdessä Ekonomina työelämään tilaisuuksien kanssa. Työtä ja perhettä -aamiaistilaisuus järjestet-tiin perhevapailla oleville ja vasta työhön palanneil-le huhti kuussa. Tilaisuudessa SEFEn asiantuntijat puhuivat urasuunnittelusta, tasa-arvosta ja perheva-paisiin liittyvästä juridiikasta. Osallistujien käytössä oli Mannerheimin Lastensuojeluliiton lapsiparkki. Ke-väällä järjestettiin Talousaamiainen-tilaisuus rahoitus- ja talouskysymyksistä.

Vuoden aikana otettiin käyttöön mahdollisuus liit-tyä jäseneksi tekstiviestitse.

Soittokampanjalla lähestyttiin vastavalmistunei-ta liittymättömiä ekonomeja sekä keväällä että syk-syllä. Keväällä soitettiin hyvällä menestyksellä niille ekonomi jäsenille, joilla jäsenmaksu oli rästissä.

Yhteistyössä Aalto-Talentum-SEFE tutkittiin kor-keasti koulutettujen ammattilaisten käytänteitä sekä median kuluttajina että ammatillisten yhteisöjen jä-seninä. Korkeasti koulutetut odottavat ammatillisil-ta yhteisöiltä ja verkostoilta asiapitoista sisältöä sekä apua verkostoitumiseen ja kontaktien luomiseen.

SEFEn markkinointiviestinnän visuaalinen ilme uudistettiin. Käyttöön otettiin aiheisiin opastava puuha mies, joka ristittiin nimikilpailussa Severiksi. Kylteripäivien yhteydessä julkaistiin SEFEn promoo-tiofilmi. jonka muistuttaa, että maailma on parempi paikka yhteisten ponnistelujen tuloksena. Tavoitteena on tehdä näkyväksi muun muassa edunvalvontaa ja mitä yhdessä saadaan aikaan.

Muu markkinointiKoulutusalan markkinoinnissa yhteistyö tehtiin Suomen kauppakorkeakoulut ABS ry -yhdistyksen kanssa. Muun muassa Studia-messuilla esiinnyttiin yhteis osastolla. Jatkossa yhdistys vastaa suurelta osin koulutusalan markkinoinnista ja erityisesti yhteis-valintaviestinnästä.

Ekonomiliiton kirjallisuuspalkintoEkonomiliiton kirjallisuuspalkinto parhaalle suoma-laiselle yrityskirjalle jaettiin yhdeksännen kerran. Kil-pailuun ilmoitettiin 38 teosta. Pääpalkinto 24 000 euroa annettiin Helena Åhmanin teokselle Mielen johtami-nen organisaatiossa. Tunnustuspalkinto 6 000 euroa jaettiin Arto Hiltusen kirjalle Johtamisen taito ja Mat-ti Laineman kirjalle Enkeleitä, onko heitä? Palkinto-lautakunnan muodostivat puheenjohtaja, ED, profes-sori, vararehtori Malin Brännback Åbo Akademista, EM, johtaja Petri Kokko Saksan Googlesta ja DE, VT, kansanedustaja ja eduskunnan valtiovarainvaliokun-nan puheenjohtaja Kimmo Sasi. Kirjallisuuspalkinto jaettiin Helsingin kirjamessuilla 26.10.

Ekonomi-lehtiEkonomi-lehti ilmestyi 9 kertaa sekä printtiversiona että digilehtenä. Numeroista 6-9 tehtiin myös mobii-li- ja tablettilaitteille soveltuvat verkkoversiot. Lehden kustantajana toimi Otavamedia.

Ekonomi 3/12 sai hopeaa Folio Awards -kilpailun Ozzies-kategoriassa. Lehti kilpaili sarjassa Best Use of Photography, Association/Non-Profit. Palkinto tuli lehden kansijutulla “Ay-liike uuteen aikaan”. Folio Awards on maailman suurin lehtikilpailu.

Vuoden aikana kilpailutettiin Ekonomi-lehden kus-tannussopimus. Uudeksi kustantajaksi vuoden 2013 alusta valittiin Alma360. Lehti ilmestyy jatkossa kuusi kertaa vuodessa. Samanaikaisesti printtilehden kanssa julkaistaan näköisversiona digilehti sekä verkkolehti.

S E F E n v u o S i k E r t o m u S 2 0 1 216

Page 19: Vuosikertomus 2012

lakiyksikkö

Vuoden aikana lakiyksikkö antoi oikeudellisia palve-luita yhteensä noin 4 200 jäsenelle. Asiakashallinta-rekisterin mukaan palvelutapahtumia oli vuoden ai-kana yhteensä noin 13 700, joista 12 400 koski työ- ja virkasuhdeasioita ja 1 300 liittyi työttömyysturvaan. Lisäksi oikeudellisia neuvontapalveluja annettiin muun muassa yrittäjyyteen ja yhdistystoimintaan liit-tyvissä kysymyksissä. Työnantaja-asemassa olevia jä-seniä konsultoitiin työsuhdekysymyksissä.

Epävakaan taloudellisen suhdanteen seuraukse-na noin kolmasosa lakimiesten antamista neuvonta- ja kiistojen ratkaisupalveluista koski yhteistoiminta-menettelyä (9 %), taloudellisia ja tuotannollisia irtisanomisperusteita (8 %), työntekijän henkilöön liittyviä irtisanomis- ja purkuperusteita (2 %) ja työ-suhteen päättämistä sopimusteitse (8 %). Toisaal-ta laki miesten puoleen kääntymisen syynä oli noin viides osassa tapauksista uuden työsopimuksen (19 %) tai johtajasopimuksen (2 %) konsultoimiseen liittyvät syyt. Aiempien vuosien tapaan perhevapaalta palaa-miseen liittyvät ongelmat (5 %) olivat tyypillisiä laki-miesten käsiteltäväksi tulevia aiheita.

Työsuhteen päättämiseen liittyvät kysymykset työllistivät myös laajasti työttömyysturvaneuvontaa ja palvelun ruuhkautuessa yksikön lakimiesresurs-seja kohdennettiin lisää työttömyysturvaneuvonnan puolelle.

Lakimiehet ratkaisivat valtaosan heidän hoidetta-vakseen osoitetuista työ- ja virkasuhdekiistoista. Uu-sia oikeusturvavahinkoilmoituksia tehtiin vuoden aikana 31 kappaletta. IF Vahinkovakuutus Oy:n kor-vaamat oikeudenkäyntikulut laskivat hieman vuoden 2011 tasosta ja olivat 148 000 euroa.

Yksikkö otti käyttöön sähköisen ajanvarausjärjestel-män, jonka avulla jäsen voi varata SEFEn nettisivuil-ta ennalta puhelinajan työ- ja virkasuhdekysymyksien tai työttömyysturvaan liittyvien kysymyksien käsitte-lemiseksi. Lakimiehet tai työttömyysturva-asiamies soittavat jäsenelle ennalta sovittuna aikana. Palvelua käyttäneiden jäsenten palaute on ollut positiivista: jär-jestelmä on toimiva ja jäsenlähtöinen.

Yksikön lakimiehet osallistuivat aktiivisesti Ylem-mät Toimihenkilöt YTN:n työehtosopimus- ja edun-valvontatoimintaan mm. finanssi-, rakennus- ja tilin-tarkastusaloilla.

Lakimiehet kävivät jäsentilaisuuksissa ja työpai-koilla luennoimassa työsuhdeaiheista muun muassa yhteistoimintamenettelyyn liittyen ja opiskelijatoimin-nasta vastaava lakimies kiersi kouluttamassa opiske-lijoita yliopistojen työelämäkursseilla. Lakimiehet osallistuivat myös YTN:n luottamusmieskoulutusten ”Luottamusmiesavain 1–3” järjestämiseen.

Ekonomi-lehteen kirjoitettiin artikkeleja ajankoh-taisista työsuhde- ja työttömyysturva-aiheista.

Maailma, jossa löydät sen oikean ekonomin.

17

Page 20: Vuosikertomus 2012

Kylteripuheenjohtajien perehdytysseminaari Opiskelijat 11.–12.1. Esiinny eduksesi - Kansainväliset presentaatiot Ekonomijäsenet 12.1. TampereToimikuntien koulutuspäivä Luottamushenkilöt 21.1. Helsinki Kylterien SEFE-päivä Opiskelijat 1.2. Helsinki Kylteripäivät Opiskelijat 2.–3.2. Helsinki EkonomiEsimies - Ryhmäcoaching: yhteisdynamiikalla uuteen kasvuun Ekonomijäsenet 2.2.–24.5. HelsinkiEkonomiEsimies-lähikoulutus: Itsetuntemuksen kautta muutokseen Ekonomijäsenet 3.2.–10.3. HelsinkiHelsingin mentorointiryhmä 2012 Ekonomijäsenet 7.2. HelsinkiLeadership kirjallisuus: reflektoimalla paremmaksi esimieheksi Ekonomijäsenet 9.2.–15.2. verkkokoulutusLeadership-litteratur: reflektera och bli en bättre ledare Ekonomijäsenet 9.2.–15.2. verkkokoulutusEkonomien SEFE-päivä Ekonomiyhdistysten hallitusten jäsenet 10.–11.2. HelsinkiPidä projekti hallinnassa Ekonomijäsenet 16.2. KuopioEkonomiEsimies - Ryhmäcoaching: yhteisdynamiikalla uuteen kasvuun Ekonomijäsenet 22.2.–30.5. HelsinkiEsiinny eduksesi - Kansainväliset presentaatiot Ekonomijäsenet 23.2. HämeenlinnaLedarskap för ekonomen - Gruppcoaching: dynamisk samverkan ger nya lösningar Ekonomijäsenet 29.2.–30.5. HelsinkiNaistenpäivä Oulu Naiset 1.3. Oulu Naistenpäivä Naiset 6.3. TampereNaistenpäivä Naiset 7.3. Jyväskylä SOME-workshop Luottamushenkilöt 7.3. HelsinkiNaistenpäivä Naiset 8.3. Helsinki Viestintä- ja markkinointiseminaari Luottamushenkilöt 9.–10.3. HelsinkiNuek + Ekonomina työelämään Maisteriopiskeljat ja vastavalmistuneet 14.3. Lappeenranta Sosiaalisen median tehoperehdytys Ekonomijäsenet 15.3. PoriEkonomina työelämään Opiskelijat 16.3. Helsinki Työmarkkinaseminaari Erityisavustajat 15.–17.3 Levi Ekonomina työelämään Opiskelijat 22.3. Helsingfors Ekonomina työelämään Opiskelijat 22.3. Oulu Pidä projekti hallinnassa Ekonomijäsenet 22.3. HelsinkiEkonomina työelämään Opiskelijat 23.3. Rovaniemi Arbetsmarknaden i de sökandes händer, är du redo? Ekonomijäsenet 26.3. TurkuLinkedIn työnhaun apuna -webinaari Ekonomijäsenet 27.3. WebinaariSosiaalisen median tehoperehdytys Ekonomijäsenet 27.3. LahtiNuek + Ekonomina työelämään Maisteriopiskeljat ja vastavalmistuneet 28.3. Kuopio Ekonomina työelämään Opiskelijat 29.3. Joensuu Ekonomina työelämään Opiskelijat 29.3. Jyväskylä Tehokas CV ja hakemus Ekonomijäsenet 12.4. verkkokoulutusToimittajamatka Toimittajat 15.–17.4. Unkari Opiskelijoiden YTN-edunvalvontakoulutus Opiskelijat 16.–17.4.Ekonomina työelämään Maisteriopiskeljat ja vastavalmistuneet 17.4. VaasaSyty ja sytytä -palautteenantovalmennus Ekonomijäsenet 17.4. OuluWEBINAARI - Esimiehen oikeudet ja velvollisuudet Ekonomijäsenet 17.4. WebinaariEkonomina työelämään Opiskelijat 18.4. Pori Yhdyshenkilöseminaari Uudet ja vanhat yhdyshenkilöt 20.–21.4. Vantaa Ekonomina työelämään Opiskelijat 24.4. Turku ja Åbo Ylioppilaskuntakyltereiden tapaaminen yo-kuntien kylterit + kpv + Oppol 27.4. HelsinkiAkavan opiskelijavaltuuskunta Opiskelijat 4.5. Helsinki Kevätliittokokous Liittokokousedustajat 4.5. Helsinki SEFE-teemapäivä Luottamushenkilöt 5.5. Helsinki Sosiaalisen median tehoperehdytys Ekonomijäsenet 9.5. Vaasa

Tilaisuus/tapahtuma Kohderyhmä Ajankohta Paikkakunta

tapahtumat 2012

S E F E n v u o S i k E r t o m u S 2 0 1 218

Page 21: Vuosikertomus 2012

Tehokas CV ja hakemus Ekonomijäsenet 9.5. VaasaNeuvottele ja vaikuta viisaasti Ekonomijäsenet 22.5. TurkuSuomi Arena Pori Kylterien esiintymiskoulutus kylterihallitukset 31.8. HelsinkiSyty ja sytytä -palautteenantovalmennus Ekonomijäsenet 4.9. TampereNeuvottele ja vaikuta viisaasti Ekonomijäsenet 5.9. OuluEkonomiEsimies lähikoulutus - itsetuntemuksen kautta muutokseen (28 h) Ekonomijäsenet 13.9.–19.10. TurkuSyty ja sytytä -palautteenantovalmennus Ekonomijäsenet 17.9. SeinäjokiEkonomiEsimies, Ryhmäcoaching:yhteisdynamiikalla uuteen kasvuun Ekonomijäsenet 18.9.–18.12. Kotka/Kouvola

PuheenjohtajatapaaminenJäsenyhdistysten puheenjohtajat + SEFEn hallitus 21.–23.9. Tukholman risteily

Neuvottele ja vaikuta viisaasti Ekonomijäsenet 25.9. RaumaTehokas CV ja hakemus Ekonomijäsenet 26.9. verkkokoulutusNuek Maisteriopiskelijat ja vastavalmistuneet 27.9. Turku Oktoberfest Vaalirengas 27.–29.9 Saksa EkonomiEsimies - lähikoulutus: itsetuntemuksen kautta muutokseen (28 h) Ekonomijäsenet 28.9.–27.10 HelsinkiEkonomiEsimies - lähikoulutus: itsetuntemuksen kautta muutokseen (28 h) Ekonomijäsenet 28.9.–27.10 HelsinkiUrailta/Tunnetko itsesi, tiedätkö vahvuutesi? Ekonomijäsenet 2.10. JyväskyläEkonomiEsimies - Ryhmäcoaching: yhteisdynamiikalla uuteen kasvuun Ekonomijäsenet 4.10.–16.12. OuluEkonomiEsimies - Leadershipkirjallisuus: reflektoimalla paremmaksi esimieheksi Ekonomijäsenet 4.10.–10.10.Leadership-litteratur: reflektera och bli en bättre ledare Ekonomijäsenet 4.10.–10.10.Työmarkkinaseminaari Yhdyshenkilöt 5.–7.10. Laiva WEBINAARI - EkonomiEsimies - Esimiehen oikeudet ja velvollisuudet Ekonomijäsenet 9.10. WebinaariTehokas CV ja hakemus Ekonomijäsenet 10.10.Sosiaalisen median tehoperehdytys Ekonomijäsenet 16.10. HyvinkääSosiaalisen median tehoperehdytys Ekonomijäsenet 16.10. HyvinkääNuek Maisteriopiskeljat ja vastavalmistuneet 18.10. Oulu LinkedIn työnhaun apuna -webinaari Ekonomijäsenet 23.10. WebinaariItsensä johtamisella kohti mielekästä työelämää Ekonomijäsenet 24.10. ja 31.10. RovaniemiNeuvottele ja vaikuta viisaasti Ekonomijäsenet 25.10. JoensuuNuek Maisteriopiskeljat ja vastavalmistuneet 25.10. Vaasa Teknologiayrittäjyysseminaari (yhteistyö) Yrittäjät 27.10. Oulu Syty ja sytytä -palautteenantovalmennus ekonomijäsenet 30.10. LappeenrantaMentorointialumni (vain kutsutuille) ekonomijäsenet 31.10. HelsinkiIlo irti yrittäjyydestä seminaari (yhteistyö) Yrittäjät 1.11. Helsinki Leadership 2012 ekonomijäsenet 1.11. HelsinkiWEBINAARISARJA - Mitattavaa hyötyä verkkomarkkinoinnista - OSA I ekonomijäsenet 7.11. WebinaariNuek Maisteriopiskeljat ja vastavalmistuneet 8.11. Rovaniemi Ylioppilaskuntakyltereiden pre-SYL yo-kuntakylterit 14.11. HelsinkiSyty ja sytytä -palautteenantovalmennus Ekonomijäsenet 20.11. TurkuWEBINAARISARJA - Mitattavaa hyötyä verkkomarkkinoinnista - OSA III Ekonomijäsenet 21.11. WebinaariNuek Maisteriopiskeljat ja vastavalmistuneet 22.11. Helsinki Ledarskap för ekonomen - Närutbildning: via självkännedom till förändring Ekonomijäsenet 23.11.–5.12. HelsinkiSyysliittokokous 24.11. Kuopio

Tilaisuus/tapahtuma Kohderyhmä Ajankohta Paikkakunta

19

Page 22: Vuosikertomus 2012

Jäsenmaksu € Jäsenmäärä

Vuosi Liitto Akava+YTNIAET

Tyött. kassa YhteensäEkonomi-

jäsenet Opiskelijat Yhteensä1985 31,80 17,30 4,70 53,80 13 504 0 135041986 34,30 18,20 4,70 57,20 14357 0 143571987 32,30 18,20 6,70 57,20 15209 0 152091988 34,50 19,30 6,70 60,50 16188 0 161881989 41,20 19,30 6,70 67,20 17037 0 170371990 46,10 21,20 6,70 74,00 17809 8404 262131991 53,50 23,00 7,60 84,10 19828 8242 280701992 54,20 22,40 42,00 118,60 20938 8731 296691993 62,40 20,00 58,90 141,30 21848 8062 299101994 65,30 17,20 92,50 175,00 22432 8604 310361995 84,10 16,80 92,50 193,40 22842 9166 320081996 94,20 16,80 75,70 186,70 23582 8702 322841997 104,30 16,80 54,70 175,80 24302 9254 335561998 106,00 16,80 50,50 173,30 25135 9464 345991999 107,60 16,80 43,70 168,10 25898 10530 364282000 112,70 18,50 38,70 169,90 26407 11017 374242001 116,00 18,50 35,30 169,80 27093 12059 391522002 119,00 19,00 35,00 173,00 27815 12188 400032003 122,30 18,70 36,00 177,00 28396 12634 410302004 130,40 18,60 40,00 189,00 28861 13390 422512005 130,40 18,60 45,00 194,00 29334 14314 436482006 130,40 18,60 45,00 194,00 29798 15208 450062007 130,40 18,60 45,00 194,00 30506 15581 460872008 140,40 18,60 45,00 204,00 32212 14433 466452009 147,60 21,40 45,00 214,00 32696 14048 467442010 149,73 21,27 78,00 249,00 32674 14526 472002011 153,87 21,13 78,00 253,00 32965 15597 485622012 168,79 21,21 75,00 265,00 33348 16232 49580

jäsenmäärän ja jäsenmaksun kehitys

S E F E n v u o S i k E r t o m u S 2 0 1 220

Page 23: Vuosikertomus 2012

Yhdistys, lyhenne ja paikkakunta Puheenjohtaja Jäsenmäärä 31.12.2012Ekonomföreningen Merkur rf, Merkur, Åbo Alexandra Rehnberg 772Ekonomföreningen Niord rf, Niord, Helsingfors Magnus Eriksson 3877Etelä-Hämeen Ekonomit ry, EHE, Hämeenlinna Jurkka Sipilä 265Etelä-Karjalan Ekonomit ry, EKE, Lappeenranta Virve Juntunen 437Etelä-Pohjanmaan Ekonomit ry, EPE, Seinäjoki Jorma Soukka 437Helsingin Ekonomit ry, Heko, Helsinki Kasperi Launis 16995Kainuun Ekonomit ry, KaE, Kajaani Helena Hynynen 84Keski-Suomen Ekonomit ry, KeSE, Jyväskylä Mari Pitkänen 888Kymenlaakson Ekonomit ry, KymE, Kotka Maria Länsimies 319Lahden Seudun Ekonomit ry, LaSE, Lahti Anne Säämänen 641Lapin Ekonomit ry, LapE, Rovanniemi Mari Vähäkuopus 275Lounais-Hämeen Ekonomit ry, LouHE, Forssa Johanna Tanhuanpää 57Oulun Ekonomit ry, OulE, Oulu Juuso Heinilä 1023Pirkanmaan Ekonomit ry, PME, Tampere Jari Hirvonen 1998Pohjois-Karjalan Ekonomit ry, PoKE, Joensuu Hanne Huhmarsalo 211Pohjois-Savon Ekonomit ry, PoSE, Kuopio Sami Sipilä 450Porin Seudun Ekonomit ry, PorSE, Pori Petri Koistinen 434Rauman Ekonomit ry, RaumE, Rauma Anne Suominen 159Riihimäen-Hyvinkään Ekonomit ry, RiHyE, Riihimäki Veikko Tapola 295Savonlinnan Seudun Ekonomit ry, SaSE, Savonlinna Tuula Höglund 70Suur-Savon Ekonomit ry, SuSE, Mikkeli Heli Tavasti 168Turun Seudun Ekonomit ry, TSE, Turku Ville Niukko 2330Vaasan Ekonomit - Vasa Ekonomer ry, VaSE, Vaasa Heidi Hellström 855Varkauden seudun ekonomit, VarSE, Varkaus Mervi Markkanen 54Expatriaattiekonomit, Expa Kasperi Launis 594Kunniajäsenet (luku sisältyy kokonaisjäsenmäärään) 7Ekonomijäsenet yhteensä 33348

OpiskelijayhteisötBoomi ry, Tampere Riku Jokinen 859Enklaavi ry, Lappeenranta Juuso Almgren 1158Finanssi ry, Oulu Lauri Tenhunen 1512Futuuri ry, Rovaniemi Annukka Erkheikki 94Optimi ry, Joensuu Petri Makkonen 383Helsingin kauppakorkeakoulun ylioppilaskunta KY, Helsinki Sauli Böhm 3049Merkantila klubben - MK rf, Åbo Mikael Lindén 607Preemio ry, Kuopio Lauri Jukarainen 406PorKY ry, Pori Suvi kaskimäki 434Pörssi ry, Jyväskylä Juho Tikkanen 1472Svenska Handelshögskolan i Vasa studentkår SSHV, Vasa Markus Heikkilä 564Svenska Handelshögskolans studentkår - SHS, Helsingfors Rasmus Savander 2012Turun kauppakorkeakoulun ylioppilaskunta - TuKY, Turku Jussi Heikkonen 1759Warrantti ry, Vaasa Ossi Cavén 1954Opiskelijajäsenet yhteensä 16232

Jäsenet yhteensä 49580

jäsenyhdistykset

21

Page 24: Vuosikertomus 2012

Rahayksikkö EURO 01.01.2012–31.12.2012 01.01.2011–31.12.2011

Varsinainen toiminta Tuotot 364 956,72 372 254,51 Kulut Henkilöstökulut -3 456 982,80 -3 219 992,96 Poistot -180 762,99 -187 363,10 Muut kulut -8 810 130,10 -8 331 621,78 Kulut yhteensä -12 447 875,89 -11 738 977,84

Varsinaisen toiminnan kulujäämä -12 082 919,17 -11 366 723,33

Varainhankinta Tuotot Jäsenmaksut 7 188 275,42 6 773 266,32 Kulut Jäsenmaksuperinnän kulut -52 371,73 -50 482,66

Varsinaisen toiminnan ja varainhankinnan kulujäämä -4 947 015,48 -4 643 939,67

Sijoitus- ja rahoitustoiminta Kiinteistösijoitukset Vuokratuotot 134 459,20 148 891,20 Vastikkeet -100 788,77 -73 486,20

33 670,43 75 405,00 Muu sijoitustoiminta Osinkotuotot 2 048 106,78 1 978 373,52 Sijoitusten myyntivoitot 5 461 430,89 2 525 194,11 Korkotuotot 288 381,12 334 347,62 Arvopapereiden arvonpalautus 551 739,32 162 370,48

8 349 658,11 5 000 285,73 Kulut Sijoitustoiminnan kulut -46 878,66 -47 580,20 Arvopapereiden arvonalennus -572 673,08 -3 370 419,68 Sijoitusten myyntitappiot 0,00 -539 901,98

-619 551,74 -3 957 901,867 763 776,80 1 117 788,87

Kulujäämä 2 816 761,32 -3 526 150,80

Tilikauden tulos 2 816 761,32 -3 526 150,80

TILIKAUDEN YLI-/ALIJÄÄMÄ 2 816 761,32 -3 526 150,80

tuloslaskelma

S E F E n v u o S i k E r t o m u S 2 0 1 222

Page 25: Vuosikertomus 2012

Rahayksikkö EURO 31.12.2012 31.12.2011

VASTAAVAA

PYSYVÄT VASTAAVATAineettomat hyödykkeet Muut pitkävaikutteiset menot 112 258,58 212 940,17

112 258,58 212 940,17Aineelliset hyödykkeet Koneet ja kalusto 157 277,10 121 816,16

157 277,10 121 816,16Sijoitukset Käyttöomaisuus Osuudet saman konsernin yrityksissä 20 000,00 20 000,00 Osakkeet ja osuudet 2 010 314,02 2 010 314,02 Sijoitusomaisuus Kiinteistöosakkeet 1 583 610,68 1 583 610,68 Muut osakkeet 56 153 995,22 50 276 725,12

59 767 919,92 53 890 649,82

60 037 455,60 54 225 406,15

VAIHTUVAT VASTAAVATSaamiset Pitkäaikaiset Saamiset saman konsernin yrityksiltä 81 257,39 81 257,39 Muut saamiset 1 302 076,80 2 381 043,60

1 383 334,19 2 462 300,99 Lyhytaikaiset Myyntisaamiset 17 506,96 13 774,27 Muut saamiset 1 084 794,80 1 078 966,80 Siirtosaamiset 184 819,90 123 305,66

1 287 121,66 1 216 046,73

Rahoitusarvopaperit Muut arvopaperit 0,00 1 000 000,00

0,00 1 000 000,00

Rahat ja pankkisaamiset 1 187 960,99 2 126 534,38

3 858 416,84 6 804 882,10

Vastaavaa yhteensä 63 895 872,44 61 030 288,25

VASTATTAVAA

OMA PÄÄOMAToimintapääoma (edellisten tilikausien ylijäämä/alijäämä) 59 948 499,22 63 474 650,02Tilikauden ylijäämä/alijäämä 2 816 761,32 -3 526 150,80

62 765 260,54 59 948 499,22

VIERAS PÄÄOMALyhytaikainen Ostovelat 383 890,67 422 254,43 Muut velat 104 474,00 108 614,34 Siirtovelat 642 247,23 550 920,26

1 130 611,90 1 081 789,03

1 130 611,90 1 081 789,03

Vastattavaa yhteensä 63 895 872,44 61 030 288,25

tase

23

Page 26: Vuosikertomus 2012

31.12.12Omaisuuslaji Määrä Kpl Markkina-arvo Milj. euroa

OsakkeetElisa oyj 69 000 1,15Fortum 306 500 4,34Kemira 132 000 1,56Kesko 219 000 5,42Kone 58 000 3,24Metso 41 000 1,31Neste Oil 120 000 1,17Nokian Renkaat 72 000 2,17Sampo A 225 000 5,48Sanoma 80 000 0,59Sponda 260 000 0,94Stockmann 45 000 0,61Stora Enso Oyj R 300 000 1,57

OsakerahastotIcecapital Global Utilities & Energy 13 572 1,35Ishares MSCI Emer Mkts Acc 157 000 3,60Danske Invest Kestävä Arvo K 1 386 751 3,01Danske Invest North America Enhanced Index K 1 754 136 2,52Dbx-Trackers Dj Eu STx 50-1C 158 000 4,90Vontobel -Emerging Markets Equity H eur 23 234 4,57JPM Emerging Markets Opportunities EUR 30 343 2,43UBS GEM Opportinity Fund I-EUR 22 319 2,39

Korkoinstrumentit ja käteinenMandatum Life Kapitalisaatiosopimus 25 814 3,57Nordea Korkosalkku 3,71Optimivakuutus Kaleva 5,97Käteinen ( sis. Talouselämä lehden-ennakkomaksut 2,16 M€ ) 2,16Aktia Likvida+D 14 153 355 3,74

Noteeraamattomat ja kiinteistötKiinteistö Oy Asemapäällikönkatu 12 18 504 1,58Koy Jerisjärvi 2Koy Vierumäen Kuntokylä 2 640Ekonomia Oy 1 000Yhteensä 75,05

seFen sijoitussalkku

S E F E n v u o S i k E r t o m u S 2 0 1 224

Page 27: Vuosikertomus 2012

tilintarkastuskertomus

25

Page 28: Vuosikertomus 2012

Hallitus on myöntänyt seuraavat huomionosoitukset:

Hopeinen ansiomerkkiMarkku Aapakari (KeSE)Maria Bäck (Niord)Reino Koskinen (TSE)Heidi Tuominen (TSE)Jarl Waltonen (Niord)

Viiri / standaariKatariina Kyckling (Heko)Leena Petäjä (Heko)

SEFE-mitaliHannele Haapamäki (TSE)Hanna-Maija Kiviranta (KeSE)Eva-Maria Koslowski (TSE)Katja Lassila (VaSE)Birgit Lindholm (SEFE)Mari Pitkänen (KeSE)Marjatta Postinen (TSE)Erja Saario (VaSE)

Huomionosoitukset 2012

S E F E n v u o S i k E r t o m u S 2 0 1 226

Page 29: Vuosikertomus 2012

toimihenkilöt 2012

Andersson Erica, KTM6.8.2012 – tapahtumakoordinaattori (opintovapaan sijainen)

Bärlund Aija, MBA1.4.2011 –toiminnanjohtaja

Degerlund Jan, oik. kand, VT5.12.2011 –lakiyksikön johtaja

Erkkilä Carita, yo-merkonomi1995 –jäsensihteeri

Falck-Hvilstafeldt Marianne, VTM15.8.2011 –verkkotiedottaja

Feodoroff Carina, yo-merkonomi 1994 –jäsensihteeri

Fjäder Sture, EM1989 –neuvottelujohtaja (palkaton vapaa 2.7.2011 – Akavan puheenjohtajakauden ajan)

Grönholm Salla, tradenomi16.8.2010 –assistentti, vaikuttaminen ja edunvalvonta

Haakana Katri, KTM13.8.2010 – opiskelija-asiamies

Haapalainen Heidi, VTM6.10.2008 – tiedottaja

Hankia Tanja, KTM2008 – opiskelija-asiamies

Happonen Teija, HSO-siht.1990 –toiminnanjohtajan ja hallituksen sihteeri

Heikinheimo Hannele, ekonomi 1996 –asiantuntija, ammatillinen kehittyminen

Hollsten Viktor, kyo1.1.2012 – kylteriyhdyshenkilö (VY/SHHV)

Hulden Anna-Maria, kyo1.8.2010 – 31.12.2012kylteriyhdyshenkilö (ÅA)

Hurme Kirsi-Marja, KTM1982 –hallintojohtaja

Hutukka Päivi, kyo1.8.2012 – kylteriyhdyshenkilö (SHH)

Hyyppä Kosti, VTM2009 – asiamies, työmarkkina- ja yhteiskuntapolitiikka

Hämäläinen Hannele, tradenomi2007 –tapahtuma-assistentti (opintovapaalla)

Hämäläinen Johanna, OTK2008 – yhteiskunta-asioiden päällikkö/työsuhdelakimies

Iliev Veera, kyo 1.8.2012 –kylteriyhdyshenkilö (TSE)

Jaulimo Jarmo, ekonomi1983 – projektipäällikkö

Johansson Lasse, OTM2008 –työsuhdelakimies

Jokinen Sini, kyo25.10.2012 –opiskelija-asiamies (perhevapaan sijainen)

Kivelä Heidi, kyo1.1.2011 – 31.12.2012kylteriyhdyshenkilö (TAY)

Kivelä Petteri, OTK2006 –työsuhdelakimies

Koivu Päivi, KTM1986 – 7.2.2012asiantuntija, urapalvelut

Koponen Noora, yo22.2.2011 – 30.4.2012toimistoapulainen (määräaikainen)

Kulmala-Portman Sirja, KTM2006 –asiantuntija, urapalvelut

27

Page 30: Vuosikertomus 2012

Kutvonen Päivi, yo-merkonomi12.11.2012 – assistentti

Kääriäinen Taija, KTM 2005 –asiantuntija, urapalvelut

Laaksonen Kimmo, kyo1.1.2010 – 31.5.2012kylteriyhdyshenkilö (JY)

Leino Antti, BA, MSc16.8.2012 –asiamies, työmarkkina- ja yhteiskuntapolitiikka (toimivapaan sijainen)

Lillomäki Anssi, yo1.11.2011 – 31.3.2012rekisterisihteeri (määräaikainen)

Lillomäki Leena, KTM2008 – talouspäällikkö

Lindberg Tage, valt. yo2004 –asiamies, työmarkkina- ja yhteiskuntapolitiikka(palkaton vapaa 24.8.2011 – 31.12.2015)

Lindholm Birgit, EM2002 –asiantuntija, ammatillinen kehittyminen

Lähteenmäki Johanna, KTM2006 – 31.5.2012asiamies, työmarkkinatoiminta

Mykkänen Riikka, valt. yo2006 –asiamies, työmarkkina- ja yhteiskuntapolitiikka

Mäkinen Tuija, KTM1995 –asiakashallintapäällikkö

Niemelä Ulla, FM2006 –suunnittelija (perhevapaalla)

Nieminen Minna, VTM, tradenomi1.2.2012 –asiamies, koulutuspolitiikka

Nykyri Jouni, kyo1.1.2012 –kylteriyhdyshenkilö (OY)

Oksanen Juha, FT, KTM1999 –tutkimuspäällikkö

Parpala Arja, KTM23.4.2010 –asiantuntija, urapalvelut

Pihlainen Alexander, kyo1.1.2012 –kylteriyhdyshenkilö (HSE)

Rantamaula Maria, KTM2005 –markkinointisuunnittelija (toimivapaalla)

Reinikainen Emilia, OTK, VT2008 –työsuhdelakimies

Ridanpää Sari, yo-merkonomi1991 –jäsensihteeri

Riittinen-Saarno Eeva, ekonomi 2003 –viestintäjohtaja

Rintala Susanna, tradenomi2001 –asiamies, työttömyysturva

Räisänen Raisa, kyo2009 – 31.5.2012kylteriyhdyshenkilö (TSE)

Räsänen Maija, tradenomi2008 – 25.10.2012assistentti

Salmela Maria, kyo1.1.2012 –kylteriyhdyshenkilö (LTY)

Salmenpohja Eeva, VTM2008 – asiamies, koulutuspolitiikka

Salo Krista, yo2008 –toimistosihteeritapahtuma-assistentti (työnkierron sijainen 30.4.2012 asti)

Salokannel Riku, oik. yo2004 –lainopillinen asiamies

Savinko Lotta, KTM2006 –edunvalvontajohtaja (23.6.2011 – Sture Fjäderin Akavan puheenjohtajakauden ajan)

Simonsen Leena, akat. siht.1988 –asiamies, urapalvelut

S E F E n v u o S i k E r t o m u S 2 0 1 228

Page 31: Vuosikertomus 2012

Sipilä Riikka, hallintotiet. maist.17.10.2011 –asiamies, työmarkkina- ja yhteiskuntapolitiikka

Taivainen Satu, KTM2008 –asiamies, järjestöpalvelut

Tanttu Tuomo, kyo1.8.2012 –kylteriyhdyshenkilö (JY)

Tikkanen Tarja, ekonomi2005 – 10.5.2012asiantuntija, ammatillinen kehittyminen (toimivapaa 1.2.2011 – 30.9.2011)asiamies, urapalvelut (sairausloman sijaisuus 1.9.2011 – 10.5.2012)

Toivanen Jenna, kyo1.8.2012 –kylteriyhdyshenkilö (JoY&KuY)

Tolvanen Ville, ekonomi, FM25.4.2012 –suunnittelija (perhevapaan sijainen)

Uljas Anja, KTM1986 –kehitysjohtaja

Wahlroos Anni, kyo15.8.2012 –markkinointisuunnittelija (toimivapaan sijainen)

Vainikainen Laura, kyo1.8.2010 – 31.5.2012kylteriyhdyshenkilö (JoY/KuY)

Varis Richard, kyo1.8.2010 – 31.5.2012kylteriyhdyshenkilö (SHH)

Varpenius Anu, KTM1.8.2012 –asiantuntija, ammatillinen kehittyminen

Viinikainen Suvi2004 –taloussihteeri

Viskari Tuomas, YTM11.10.2011 – asiamies, työmarkkina- ja yhteiskuntapolitiikka

Voutilainen Timo, OTK2004 –työsuhdelakimies

29

Page 32: Vuosikertomus 2012

toimielimet 2012

S E F E n v u o S i k E r t o m u S 2 0 1 230

SEFEN HALLITUS (toimikausi 2012–13)

Puheenjohtaja Launis Kasperi (Helsingin Ekonomit)I varapuheenjohtaja Hedman Jerker (Ekonomföreningen Niord)II varapuheenjohtaja Meriläinen Kirsi (Etelä-Hämeen Ekonomit)III varapuheenjohtaja Ora Tommi (Helsingin kauppatieteiden ylioppilaat, KY)

Auer Leila (Lapin Ekonomit)Enala Juuso (Turun Seudun Ekonomit)Heinilä Juuso (Oulun Ekonomit)Laaksonen Ann-Louise (Ekonomföreningen Niord)Moilanen Jane (Helsingin Ekonomit)Sipilä Sami (Pohjois-Savon Ekonomit)Vilhonen Esa (Helsingin Ekonomit)Vuorimaa Päivi (Helsingin Ekonomit)

LIITTONEUVOSTO 2012 Puheenjohtaja Tuomala PerttiVarapuheenjohtaja Leppänen MikkoJäsenet Ant-Wuorinen Jukka

Dahlbäck Andersvon Hertzen MarkkuHietanen JarmoHuhtala TaunoHärmälä JukkaKentala JaakkoLakkonen JormaLehtinen LeeaMeinander GöranRamm-Schmidt KatheRaulo HannuRaulo JarmoTilli HarriTöyrylä Veli-MattiWidomski SirpaÅhman Göran

Lisäksi liiton puheenjohtajat Launis KasperiJäsenet Hedman Jerker

Meriläinen KirsiOra Tommi

SIJOITUSTOIMINNAN JOHTORYHMÄ (toimikausi 2012-13)Puheenjohtaja Hedman JerkerVarapuheenjohtaja Launis KasperiJäsenet von Hertzen Markku

Hietanen JarmoKoski MarkkuLeppiniemi JarmoMurto RistoTöyrylä Veli-Matti

PALVELUTOIMIKUNTA (toimikausi 2012-13)Puheenjohtaja Moilanen Jane (Helsingin Ekonomit) Jäsenet Ahlbäck Helena (Ekonomföreningen Niord)

Hirvonen Jari (Pirkanmaan Ekonomit) Niiranen Marjo, (Etelä-Karjalan Ekonomit) Raita Antti (Finanssi), opiskelijaedustaja Repo Sanna (Turun Seudun Ekonomit) Salminen Tiina (Helsingin Ekonomit) Saranpää Timo (Helsingin Ekonomit) Suominen Anne (Rauman Ekonomit)

Asiantuntijajäsenet toiminnanjohtajat Marjaana Töyli (Helsingin Ekonomit) & Catarina Söderström (Ekonomföreningen Niord)

YRITTÄJÄNEUVOTTELUKUNTA (toimikausi 2012-13)Puheenjohtaja Saranpää Timo (Helsingin Ekonomit)Jäsenet Iso-Hookana Heli (Helsingin Ekonomit)

Keso Heidi (Pirkanmaan Ekonomit) Kopakkala Olli (Warrantti), opiskelijajäsen Leppilahti Kari (Vaasan Ekonomit) Lintala Joonatan (KY), opiskelijajäsen Päivike Taru (Helsingin Ekonomit) Ramm-Schmidt Kathe (Ekonomföreningen Niord)Töyrälä Tatu (Lahden Seudun Ekonomit)

KOULUTUSPOLIITTINEN TOIMIKUNTA (toimikausi 2012-13)Puheenjohtaja Heinilä Juuso (Oulun Ekonomit) Jäsenet Bäck Maria (Ekonomföreningen Niord)

Hookana Heli (Porin Seudun Ekonomit) Jokinen Sini (KY), opiskelijajäsen Järvinen Janne (Oulun Ekonomit) Kantosalo Marget (Helsingin Ekonomit) Lipiäinen Miika (Helsingin Ekonomit) Markkanen Jouni (Boomi), opiskelijajäsen Tilli Harri (Helsingin Ekonomit)

Asiantuntijajäsen Leivonen Juuso (Helsingin Ekonomit), ABS ry

Page 33: Vuosikertomus 2012

31

OPISKELIJAPOLIITTINEN TOIMIKUNTA Puheenjohtaja Ora Tommi (KY) Jäsenet Högnäs Mattias (SSHV)

Laitala Laura (Turun KY) Saukkonen Aku-Jaakko (KY) Sulin Otto (Turun KY)Vartiainen Joonas (Helsingin Ekonomit) Vatjus-Anttila Joni (Finanssi) Viitanen Johanna (Warrantti) Savander Rasmus (SHS), kylteripuheenjohtajien edustaja

Asiantuntijajäsen Nurminen Topias (Boomi)

KYLTERIPUHEENJOHTAJIEN VERKOSTO (toimikausi 2012)Jäsenet Jokinen Riku (Boomi)

Almgren Juuso (Enklaavi)Tenhunen Lauri (Finanssi )Erkheikki Annukka (Futuuri)Böhm Sauli (KY)Lindén Mikael (Merkantila Klubben)Makkonen Petri ( Optimi)Kaskimäki Suvi (PorKY)Jukarainen Lauri ( Preemio)Tikkanen Juho (Pörssi)Heikkonen Jussi (Turun Ky)Savander Rasmus (SHS)Heikkilä Markus (SSHV)Cavén Ossi (Warrantti)

TYÖELÄMÄTOIMIKUNTA (toimikausi 2012-13)Puheenjohtaja Vilhonen Esa (Helsingin Ekonomit)Jäsenet Aapakari Markku (Keski-Suomen Ekonomit)

Erkheikki Annukka (Futuuri), opiskelijajäsen Heikkilä Eeva (Helsingin Ekonomit) Jaatinen Teemu (Helsingin Ekonomit) Kapanen Airi (Turun Seudun Ekonomit) Knifsund Ulla (Ekonomföreningen Merkur) Kuha Rita (Vaasan Ekonomit) Leppänen Riku (Helsingin Ekonomit)

KUNNAN NEUVOTTELURYHMÄPuheenjohtaja Kuha Rita (Vaasan Ekonomit)

Dahlbom Kalevi (Helsingin Ekonomit)Huikuri Satu (Pohjois-Karjalan Ekonomit)Koivisto Pirjo (Pirkanmaan Ekonomit)Selin Marko ( Turun Seudun Ekonomit)Sipilä Sami (Pohjois-Savon Ekonomit)Tapola Ulla (Helsingin Ekonomit)Uljas Pia (Helsingin Ekonomit)

VALTION NEUVOTTELURYHMÄPuheenjohtaja Kapanen Airi (Turun Seudun Ekonomit)Varapuheenjohtaja Putula Vesa (Helsingin Ekonomit)Jäsenet Fagerlund Erja (Helsingin Ekonomit)

Halme Mika (Helsingin Ekonomit)Kanervo Helena (Helsingin Ekonomit)Lepistö Kaarlo (Vaasan Ekonomit)Lotvonen Juha (Helsingin Ekonomit)Möllari Markku (Helsingin Ekonomit)Partanen Jarmo (Helsingin Ekonomit)Suutari Sirkkaliisa (Helsingin Ekonomit)

YLIOPISTONEUVOTTELURYHMÄPuheenjohtaja Knifsund Ulla (Ekonomföreningen Merkur)Jäsenet Houtbeckers Eeva (Helsingin Ekonomit)

Manninen Olli (Pirkanmaan Ekonomit)Ruokolainen Tapio (Keski-Suomen Ekonomit)Suominen Anne ( Rauman Ekonomit)

Page 34: Vuosikertomus 2012

LIITTOKOKOUSEDUSTAJAT

Ekonomiyhdistys Varsinainen edustaja 1. varaedustaja 2. varaedustaja

Helsingin Ekonomit ry Timo Saranpää Kasper Stenbäck Marjaana TöyliOulun Ekonomit ry Juuso Heinilä Janne Järvinen Teemu KemiläKeski-Suomen Ekonomit ry Mari Pitkänen Kirsi-Marja Oinonen Aarne TöllinenPohjois-Savon Ekonomit ry Sami Sipilä Suvi Honkanen Ville RäsänenPirkanmaan Ekonomit ry Jari Hirvonen Janika Lanne Paula SyväniemiTurun Seudun Ekonomit ry Ville Niukko Katri Kronsröm Maija TähtinenVaasan Ekonomit - Vasa Ekonomer ry Heidi Hellström Heidi Äijö Jussi LoukiainenPorin Seudun Ekonomit ry Petri Koistinen Saku Vähäsantanen Sari Räikkä-MikkolaKainuun Ekonomit ry Helena Hynynen Ritva Piipponen Paula MuranenKymenlaakson Ekonomit ry Maria Länsimies Kati Nikunen Laura KarinenEtelä-Karjalan Ekonomit ry Virve Juntunen Marjo Niiranen Päivi JäkäläLahden Seudun Ekonomit ry Anne Säämänen Tuula Nurminen Mika LeppänenPohjois-Karjalan Ekonomit ry Hanne Huhmarsalo Mari Eerikäinen Satu HuikuriLapin Ekonomit ry Mari Vähäkuopus Tarja Porsanger Heli PuroSuur-Savon Ekonomit ry Heli Tavasti Pekka Arpiainen Matti PolviEtelä-Hämeen Ekonomit ry Jurkka Sipilä Sari Hellman Outi LindbergRauman Ekonomit ry Anne Suominen Susan Pietilä Elisa VahteristoVarkauden Seudun Ekonomit ry Mervi Markkanen Arja Hukkanen Anitta KoivistoEtelä-Pohjanmaan Ekonomit ry Jorma Soukka Jarkko Kallioniemi Kirsi PeltonenSavonlinnan Seudun Ekonomit ry Tuula Höglund Teemu Kilpiä Markku von HertzenRiihimäen-Hyvinkään Ekonomit ry Veikko Tapola Kirsti Honkala-Mäenpää Hannu LuutonenLounais-Hämeen Ekonomit ry Johanna Tanhuanpää Pasi Jokela Jaana SintonenEkonomföreningen Niord rf Magnus Eriksson Tomas Hildebrandt Tomas OllusEkonomföreningen Merkur rf Alexandra Rehnberg Helena Nordström Ulla Knifsund

Opiskelijayhteisöt Varsinainen edustaja 1. varaedustaja 2. varaedustaja

Helsingin kauppatieteiden ylioppilaat ry (KY) Sauli Böhm Miro Hemanus Aku-Jaakko SaukkonenSvenska Handelshögskolans Studentkår (SHS) Rasmus Savander Valter Huldén Jockum BackmanTurun kauppatieteiden ylioppilaat ry Jussi Heikkonen Otto Sulin Jukka KujalaMerkantila Klubben rf Mikael Lindén Jean SalminenBoomi ry Riku Jokinen Ville Kaukoranta Ville MiettinenWarrantti ry Ossi Cavén Mikko Leinonen Taru PajunenPörssi ry Juho Tikkanen Sanna Koistinen Jenna AnttonenStudentföreningen vid SHHV Markus Heikkilä Alexandra Vikberg Josefine NygårdFinanssi ry Lauri Tenhunen Heidi Kippola Anna IkäheimoEnklaavi ry Juuso Almgren Pauliina Määttä Harri HyvärinenFutuuri ry Annukka Erkheikki Mari Mäki Hanna KantolaPreemio ry Lauri Jukarainen Annukka Katainen Sami IvaskaOptimi ry Petri Makkonen Eeva Kalliomaa Petteri LauronenPorin Kylterit ry (PorKy) Suvi Kaskimäki Otto Oksanen Asta Kiiski

S E F E n v u o S i k E r t o m u S 2 0 1 232

Page 35: Vuosikertomus 2012

edustukset 2012

AKAVA

HallitusEsa Vilhonen, Maria Bäck (varaj.)Lotta Savinko, Bärlund Aija (varaj.)

TyövaliokuntaLotta Savinko

Koulutus- ja työvoimapoliittinen toimikuntaSalmenpohja Eeva / Minna Nieminen

Työelämän toimikuntaLotta Savinko, Johanna Hämäläinen (varaj.)

Ammatinharjoittajien ja yrittäjien neuvottelukuntaTimo Saranpää (asiantunt.jäsen), Riku Salokannel

Sosiaalipoliittinen toimikuntaJohanna Lähteenmäki / Johanna Hämäläinen

Elinkeinopoliittinen toimikuntaRiku Salokannel / Lotta Savinko

Järjestöpoliittinen toimikunta YTY / Riikka Mykkänen

OpiskelijavaltuuskuntaTanja Hankia Janne LehtonenJouni MarkkanenAntti Johanssonvaralla Daniel Lahti

LiittokokousedustajatAija BärlundJuuso HeiniläJohanna HämäläinenAiri KapanenKasperi LaunisLotta SavinkoAnja UljasEsa Vilhonen

Varaedustajat:Jan DegerlundKatri HaakanaKosti HyyppäJohanna LähteenmäkiRiikka MykkänenEeva SalmenpohjaRiku SalokannelTimo Voutilainen

TiedottajatEeva Riittinen-Saarno

A-LOMAT

HallitusKirsi-Marja Hurme, Satu Taivainen (varaj.)

AKAVAN ALUETOIMIKUNNAT

Uusimaa: Eeva HeikkiläVarsinais-Suomi: Airi Kapanen ja Ulla KnifsundSatakunta: Raimo TamminenPirkanmaa: Pirjo KoivistoKaakkois-Suomi: Tarja Vahtokari-SahariEtelä-Savo: Pekka Arpiainen ja Heli Aaltonen Pohjois-Savo: Arja HukkanenPohjois-Karjala: Tuuli MartikainenKeski-Suomi: Hanna-Maija Kiviranta ja Marianne Kuusijärvi (opiskelijaedustaja)Pohjanmaa: Johanna Ahopelto Pohjois-Pohjanmaa: Juuso HeiniläLappi: Heikki LähdesmäkiKainuu: Merja MäkinenEtelä-Pohjanmaa: Ulla AutioHäme: Veikko Tapola

JUKO

Valtion neuvottelukuntaJohanna Hämäläinen

KVtes-jaostoTuomas Viskari

Yliopiston neuvottelukuntaTuomas Viskari

JEA RY

HallitusJohanna Hämäläinen

YLEMMÄT TOIMIHENKILÖT YTN RY

HallitusLotta Savinko (vpj.)Johanna Lähteenmäki

TyövaliokuntaLotta Savinko Riikka Mykkänen

IAET-KASSA

HallitusFjäder Sture, Päivi Koivu (varaj.) 5/2012 saakkaHannu Simström, Catarina Söderström (varaj.) 5/2012 saakkaKasperi Launis, Catarina Söderström (varaj.) 5/2012 alkaenLotta Savinko, Eeva Salmenpohja (varaj.) 5/2012 alkaen

TyövaliokuntaLotta Savinko

OTTY ry

HallitusAnja UljasSirja Kulmala-Portman

NCF (Nordiska Civilekonomförbund)Maria Bäck Jerker HedmanAija Bärlund Lotta Savinko

EQAUL

HallitusEeva Salmenpohja

KAUPALLISTEN JA TEKNILLISTEN TIETEIDEN TUKISÄÄTIÖ KAUTE

HallitusVeli-Matti Töyrylä (pj.)Timo Löyttyniemi Anja Uljas

ValtuuskuntaSirpa Widomski, 1. varapj (2011–13) Jarmo Hietanen (2010–12) Jukka Eklin (2012–14)Janne Järvinen (2012–14)

KAUTEN SEFEN ERIKOISRAHASTON NEUVOTTELUKUNTAKasperi LaunisJerker HedmanKirsi MeriläinenTommi Ora

EKONOMIA OY:N HALLITUS

Kasperi Launis (pj)Jerker HedmanKirsi MeriläinenTommi Ora

33

Page 36: Vuosikertomus 2012

luottamushenkilöt seFen toimielimissä 2012

Aapakari MarkkuTyöelämätoimikunta, jäsen

Ahlbäck HelenaPalvelutoimikunta, jäsen

Almgren JuusoLiittokokous, edustaja

Anttonen JennaLiittokokous, 2. varaedustaja

Ant-Wuorinen JukkaLiittoneuvosto, jäsen

Arpiainen PekkaLiittokokous, 1. varaedustaja

Auer LeilaSEFEn hallitus, jäsen

Backman JockumLiittokokous, 2. varaedustaja

Bäck MariaKoulutuspoliittinen toimikunta, jäsen

Böhm SauliLiittokokous, edustaja

Cavén OssiLiittokokous, edustaja

Dahlbom KaleviKunnan neuvotteluryhmä, jäsen

Dahlbäck AndersLiittoneuvosto, jäsen

Eerikäinen MariLiittokokous, 1. varaedustaja

Enala JuusoSEFEn hallitus, jäsen

Eriksson MagnusLiittokokous, edustaja

Erkheikki AnnukkaTyöelämätoimikunta, opiskelijaedustajaLiittokokous, edustaja

Fagerlund ErjaValtion neuvotteluryhmä, jäsen

Halme MikaValtion neuvotteluryhmä, jäsen

Hedman JerkerSEFEn hallitus, 1. varapuheenjohtaja

Heikkilä EevaTyöelämätoimikunta, jäsen

Heikkilä MarkusLiittokokous, edustaja

Heikkonen JussiLiittokokous, edustaja

Heinilä JuusoSEFEn hallitus, jäsenKoulutuspoliittinen toimikunta, puheenjohtajaLiittokokous, edustaja

Hellman SariLiittokokous, 1. varaedustaja

Hellström HeidiLiittokokous, edustaja

Hemanus MiroLiittokokous, 1. varaedustaja

Hietanen JarmoLiittoneuvosto, jäsenSijoitustoiminnan johtoryhmä, jäsen

Hildebrandt TomasLiittokokous, 1. varaedustaja

Hirvonen JariPalvelutoimikunta, jäsenLiittokokous, edustaja

Honkala-Mäenpää KirstiLiittokokous, 1. varaedustaja

Honkanen SuviLiittokokous, 1. varaedustaja

Hookana HeliKoulutuspoliittinen toimikunta, jäsen

Houtbeckers EevaYliopistoneuvotteluryhmä, jäsen

Huhmarsalo HanneLiittokokous, edustaja

Huhtala TaunoLiittoneuvosto, jäsen

Huikuri SatuLiittokokous, 2. varaedustajaKunnan neuvotteluryhmä, jäsen

Hukkanen ArjaLiittokokous, 1. varaedustaja

Huldén ValterLiittokokous, 1. varaedustaja

Hynynen HelenaLiittokokous, edustaja

Hyvärinen HarriLiittokokous, 2. varaedustaja

Härmälä JukkaLiittoneuvosto, jäsen

Höglund TuulaLiittokokous, edustaja

Högnäs MattiasOpiskelijapoliittinen toimikunta, jäsen

Ikäheimo AnnaLiittokokous, 2. varaedustaja

Isohookana HeliYrittäjäneuvottelukunta, jäsen

Ivaska SamiLiittokokous, 2. varaedustaja

Jaatinen TeemuTyöelämätoimikunta, jäsen

Jokela PasiLiittokokous, 1. varaedustaja

Jokinen RikuLiittokokous, edustaja

Jokinen SiniKoulutuspoliittinen toimikunta, opiskelijaedustaja

Jukarainen LauriLiittokokous, edustaja

Juntunen VirveLiittokokous, edustaja

Jäkälä PäiviLiittokokous, 2. varaedustaja

Järvinen JanneKoulutuspoliittinen toimikunta, jäsenLiittokokous, 1. varaedustaja

Kalliomaa EevaLiittokokous, 1. varaedustaja

Kallioniemi JarkkoLiittokokous, 1. varaedustaja

Kanervo HelenaValtion neuvotteluryhmä, jäsen

Kantola HannaLiittokokous, 2. varaedustaja

Kantosalo MargetKoulutuspoliittinen toimikunta, jäsen

Kapanen AiriTyöelämätoimikunta, jäsenValtion neuvotteluryhmä, puheenjohtaja

Karinen LauraLiittokokous, 2. varaedustaja

Kaskimäki SuviLiittokokous, edustaja

S E F E n v u o S i k E r t o m u S 2 0 1 234

Page 37: Vuosikertomus 2012

Katainen AnnukkaLiittokokous, 1. varaedustaja

Kaukoranta VilleLiittokokous, 2. varaedustaja

Kemilä TeemuLiittokokous, 2. varaedustaja

Kentala JaakkoLiittoneuvosto, jäsen

Keso HeidiYrittäjäneuvottelukunta, jäsen

Kiiski AstaLiittokokous, 2. varaedustaja

Kilpiä TeemuLiittokokous, 1. varaedustaja

Kippola HeidiLiittokokous, 1. varaedustaja

Knifsund UllaTyöelämätoimikunta, jäsenLiittokokous, 2. varaedustajaYliopistoneuvotteluryhmä, puheenjohtaja

Koistinen PetriLiittokokous, edustaja

Koivisto AnittaLiittokokous, 2. varaedustaja

Koivisto PirjoKunnan neuvotteluryhmä, jäsen

Kopakkala OlliYrittäjäneuvottelukunta, opiskelijaedustaja

Koski MarkkuSijoitustoiminnan johtoryhmä, jäsen

Kronström KatriLiittokokous, 1. varaedustaja

Kuha RitaTyöelämätoimikunta, jäsenKunnan neuvotteluryhmä, puheenjohtaja

Kujala JukkaLiittokokous, 2. varaedustaja

Laaksonen Ann-LouiseSEFEn hallitus, jäsen

Laitala LauraOpiskelijapoliittinen toimikunta, jäsen

Lakkonen JormaLiittoneuvosto, jäsen

Lanne JanikaLiittokokous, 1. varaedustaja

Launis KasperiSEFEn hallitus, puheenjohtajaSijoitustoiminnan johtoryhmä, varapuheenjohtaja

Lauronen PetteriLiittokokous, 2. varaedustaja

Lehtinen LeeaLiittoneuvosto, jäsen

Leinonen MikkoLiittokokous, 1. varaedustaja

Leivonen JuusoKoulutuspoliittinen toimikunta, asiantuntijajäsen

Lepistö KaarloValtion neuvotteluryhmä, jäsen

Leppilahti KariYrittäjäneuvottelukunta, jäsen

Leppiniemi JarmoSijoitustoiminnan johtoryhmä, jäsen

Leppänen MikaLiittokokous, 2. varaedustaja

Leppänen MikkoLiittoneuvosto, varapuheenjohtaja

Leppänen RikuTyöelämätoimikunta, jäsen

Lindberg OutiLiittokokous, 2. varaedustaja

Lindén MikaelLiittokokous, edustaja

Lintala JoonatanYrittäjäneuvottelukunta, opiskelijaedustaja

Lipiäinen MiikaKoulutuspoliittinen toimikunta, jäsen

Lotvonen JuhaValtion neuvotteluryhmä, jäsen

Loukiainen JussiLiittokokous, 2. varaedustaja

Luutonen HannuLiittokokous, 2. varaedustaja

Länsimies MariaLiittokokous, edustaja

Makkonen PetriLiittokokous, edustaja

Manninen OlliYliopistoneuvotteluryhmä, jäsen

Markkanen JouniKoulutuspoliittinen toimikunta, opiskelijaedustaja

Markkanen MerviLiittokokous, edustaja

Meinander GöranLiittoneuvosto, jäsen

Meriläinen KirsiSEFEn hallitus, 2. varapuheenjohtaja

Miettinen VilleLiittokokous, 2. varaedustaja

Moilanen JaneSEFEn hallitus, jäsenPalvelutoimikunta, puheenjohtaja

Muranen PaulaLiittokokous, 2. varaedustaja

Murto RistoSijoitustoiminnan johtoryhmä, jäsen

Määttä AnnaLiittokokous, 1. varaedustaja

Mölläri MarkkuValtion neuvotteluryhmä, jäsen

Niiranen MarjoPalvelutoimikunta, jäsenLiittokokous, 1. varaedustaja

Nikunen KatiLiittokokous, 1. varaedustaja

Niukko VilleLiittokokous, edustaja

Nordström HelenaLiittokokous, 1. varaedustaja

Nurminen TopiasOpiskelijapoliittinen toimikunta, asiantuntijajäsen

Nurminen TuulaLiittokokous, 1. varaedustaja

Nygård JosefinLiittokokous, 2. varaedustaja

Oinonen Kirsi-MarjaLiittokokous, 1. varaedustaja

Oksanen OttoLiittokokous, 1. varaedustaja

Ollus TomasLiittokokous, 2. varaedustaja

35

Page 38: Vuosikertomus 2012

Ora TommiSEFEn hallitus, 3. varapuheenjohtajaOpiskelijapoliittinen toimikunta, puheenjohtaja

Pajunen TaruLiittokokous, 2. varaedustaja

Partanen JarmoValtion neuvotteluryhmä, jäsen

Peltonen KirsiLiittokokous, 2. varaedustaja

Pietilä SusanLiittokokous, 1. varaedustaja

Piipponen RitvaLiittokokous, 1. varaedustaja

Pitkänen MariLiittokokous, edustaja

Polvi MattiLiittokokous, 2. varaedustaja

Porsanger TarjaLiittokokous, 1. varaedustaja

Puro HeliLiittokokous, 2. varaedustaja

Putula VesaValtion neuvotteluryhmä. Jäsen

Päivike TaruYrittäjäneuvottelukunta, jäsen

Raita AnttiPalvelutoimikunta, opiskelijaedustaja

Ramm-Schmidt KatheLiittoneuvosto, jäsenYrittäjäneuvottelukunta, jäsen

Raulo HannuLiittoneuvosto, jäsen

Raulo JarmoLiittoneuvosto, jäsen

Rehnberg AlexandraLiittokokous, edustaja

Repo SannaPalvelutoimikunta, jäsen

Ruokolainen TapioYliopistoneuvotteluryhmä, jäsen

Räikkä-Mikkola SariLiittokokous, 2. varaedustaja

Räsänen VilleLiittokokous, 2. varaedustaja

Salminen JeanLiittokokous, 1. varaedustaja

Salminen TiinaPalvelutoimikunta, jäsen

Saranpää TimoPalvelutoimikunta, jäsenYrittäjäneuvottelukunta, puheenjohtajaLiittokokous, edustaja

Saukkonen Aku-JaakkoOpiskelijapoliittinen toimikunta, jäsenLiittokokous, 2. varaedustaja

Savander RasmusOpiskelijapoliittinen toimikunta, jäsenLiittokokous, edustaja

Selin MarkoKunnan neuvotteluryhmä, jäsen

Sintonen JaanaLiittokokous, 2. varaedustaja

Sipilä JurkkaLiittokokous, edustaja

Sipilä SamiSEFEn hallitus, jäsenLiittokokous, edustajaKunnan neuvotteluryhmä, jäsen

Soukka JormaLiittokokous, edustaja

Stenbäck KasperLiittokokous, 1. varaedustaja

Sulin OttoOpiskelijapoliittinen toimikunta, jäsenLiittokokous, 1. varaedustaja

Suominen AnnePalvelutoimikunta, jäsenLiittokokous, edustajaYliopistoneuvotteluryhmä, jäsen

Suutari SirkkaliisaValtion neuvotteluryhmä, jäsen

Syväniemi PaulaLiittokokous, 2. varaedustaja

Säämänen AnneLiittokokous, edustaja

Söderström CatarinaPalvelutoimikunta, asiantuntijajäsen

Tanhuanpää JohannaLiittokokous, edustaja

Tapola UllaKunnan neuvotteluryhmä, jäsen

Tapola VeikkoLiittokokous, edustaja

Tavasti HeliLiittokokous, edustaja

Tenhunen LauriLiittokokous, edustaja

Tikkanen JuhoLiittokokous, edustaja

Tilli HarriLiittoneuvosto, jäsenKoulutuspoliittinen toimikunta, jäsen

Tuomala PerttiLiittoneuvosto, puheenjohtaja

Tähtinen MaijaLiittokokous, 2. varaedustaja

Töllinen AarneLiittokokous, 2. varaedustaja

Töyli MarjaanaPalvelutoimikunta, asiantuntijajäsenLiittokokous, 2. varaedustaja

Töyrylä Veli-MattiLiittoneuvosto, jäsenSijoitustoiminnan johtoryhmä, jäsen

Töyrälä TatuYrittäjäneuvottelukunta, jäsen

Uljas PiaKunnan neuvotteluryhmä, jäsen

Vahteristo ElisaLiittokokous, 2. varaedustaja

Vartiainen JoonasOpiskelijapoliittinen toimikunta, jäsen

Vatjus-Anttila JoniOpiskelijapoliittinen toimikunta, jäsen

Widomski SirpaLiittoneuvosto, jäsen

Viitanen JohannaOpiskelijapoliittinen toimikunta, jäsen

Vikberg AlexandraLiittokokous, 1. varaedustaja

Vilhonen EsaSEFEn hallitus, jäsenTyöelämätoimikunta, puheenjohtaja

von Hertzen MarkkuLiittokokous, 2. varaedustajaLiittoneuvosto, jäsenSijoitustoiminnan johtoryhmä, jäsen

Vuorimaa PäiviSEFEn hallitus, jäsen

Vähäkuopus MariLiittokokous, edustaja

Vähäsantanen Saku-VilleLiittokokous, 1. varaedustaja

Åhman GöranLiittoneuvosto, jäsen

Äijö HeidiLiittokokous, 1. varaedustaja

S E F E n v u o S i k E r t o m u S 2 0 1 236

Page 39: Vuosikertomus 2012

37

SEFE-yhteisö

Suomen Ekonomiliitto – Finlands Ekonomförbund – SEFE ry on kauppatieteellisen yliopistotutkinnon suorittaneiden ja alan opiskelijoi-den palvelu- ja etujärjestö. Liitolla oli vuoden 2012 lopussa jäseninä 25 ekonomiyhdistystä ja 14 opiskelijayhteisöä. Vuodenvaihteessa SEFE-yhteisössä oli 49 580 henkilöjäsentä.

SEFE-yhteisöön kuuluu SEFE ry:n ja jäsenyhteisöjen lisäksi tytäryhtiö Ekonomia Oy.

Page 40: Vuosikertomus 2012

Suomen Ekonomiliitto – Finlands Ekonomförbund – SEFE ryratavartijankatu 2, 00520 Helsinki

p. 0201 299 299www.sefe.fi