Top Banner
VORES BLAD BEBOERBLADET FOR ØSTJYSK BOLIG Artikler / Reportager / Billeder / Info / Nyheder FEBRUAR 2015  #15 INTERVIEW SIDE 5: Kommunens folkesundhedschef om almen sundhed PRÆSENTATION SIDE 14: Østjysk Boligs Serviceafdeling – se hvem de er PORTRÆT SIDE 16-17: Mød en ildsjæl fra en ungdomsafdeling TEMA: DE GODE VANER MERE SUNDHED I DEN ALMENE SEKTOR SIDE 4-1 1
24

Vores Blad februar 15

Apr 07, 2016

Download

Documents

Østjysk Bolig

 
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Vores Blad februar 15

VORES BLADBEBOERBLADET FOR ØSTJYSK BOLIG

Artikler / Reportager / Billeder / Info / NyhederFEBRUAR 2015  #15

INTERVIEW SIDE 5:Kommunens folkesundhedschef om

almen sundhed

PRÆSENTATION SIDE 14:Østjysk Boligs Serviceafdeling – se hvem de er

PORTRÆT SIDE 16-17:Mød en ildsjæl fra en ungdomsafdeling

TEMA: DE GODE VANER

MERE SUNDHEDI DEN ALMENE SEKTORSIDE 4-1 1

Page 2: Vores Blad februar 15

VORES BLAD — FEBRUAR 2015 LEDER

SPIS SUNDT, DYRK MOTION OG LAD VÆRE MED AT RYGE

Ja, hvis vi alle sammen bare gjorde det, så var vi mange bekymringer kvit. Men desværre er det ikke så nemt. Gode intentioner er som bekendt ikke nok, og nytårsfortsætter holder jo ikke sig selv.

I dette nummer af Vores Blad sætter vi fokus på de gode vaner. Hvordan får vi gang i dem, hvordan holder vi fast på dem og hvordan kan vi hjælpe hinanden bedst ude i afdelingerne?

Årsagen til temavalget er ikke lutter lagkage. Eller også er det. Faktum er, at beboere i almene boliger meget oftere er indlagt på grund af livsstilssyg­domme end andre borgere. Diabetes og lungesygdomme trives alt for godt i almene boligområder.

Den generelle helbredstilstand er altså i bund – men i stedet for at pege fingre og gætte på årsager, så tager Vores Blad skeen i den anden hånd og sætter fokus på, hvad vi så kan gøre ved det. Vi kigger på gode eksempler og kommer med gode ideer. Forhåbentlig kan du bruge nogle af dem ude i din egen afdeling – enten bare for dig selv eller sammen med nogle naboer.

Et godt eksempel kan man også kalde Janne Christensen fra afdeling 16. Hun gør på fjerde år et stort stykke arbejde i sin afdelingsbestyrelse. Bestyrelsesarbejde, og især planlægning af aktiviteter, har ikke altid de bedste kår i ungdomsafdelingerne – måske på grund af den store udskift­ning – men i afdeling 16 har Janne og resten af bestyrelsen fået gang i noget godt. Læs med på side 16­17.

Go’ læselyst!

Vibeke Thiim Harder Kommunikationsansvarlig i Østjysk Bolig og redaktør af Vores Blad

BEBOERBLADET FOR ØSTJYSK BOLIG

Bladet udkommer hver anden måned. Stof til næste nummer (udkommer 1. april) skal være redaktionen i hænde senest 6. marts.

REDAKTIONAllan Søstrøm (ansv.), Vibeke Harder, Nadia Bjørnson-Langen, Connie Koppel og Else Christensen.

Redaktionen kan kontaktes telefonisk alle hverdage kl. 9.00-15.00 på tlf. 28 58 25 38.

LAYOUTIneo Designlab / ineo.dk

TRYKWe Produce / weproduce.dk

POSTADRESSEØstjysk BoligSøren Frichs Vej 258000 Aarhus CAtt.: Vibeke Thiim Harder

Vores Blad e-mail: [email protected]

OPLAG430 eksemplarer

Bladet kan også læses online på: www.østjyskbolig.dk

Forsidefoto: vildmedfoto.dk

Den generelle helbredstilstand er altså i bund – men i stedet for at pege fingre og gætte på årsager, så tager Vores Blad skeen i den anden hånd og sætter fokus på, hvad vi så kan gøre ved det.

Vibeke Thiim HarderREDAKTØR

Page 3: Vores Blad februar 15

VORES BLAD — FEBRUAR 2015 INDHOLD

6-7 12-13 4-11

INDFLYTNING I ATRIUMHUSET

Den 2. januar fik 128 unge lejere nøg-

lerne til deres spritnye lejligheder.

Livsstilssygdomme rammer hårdt i de almene boliger. Hvad kan vi gøre for at forbedre hverdagens vaner?

SIDE SIDE SIDE

TAREK LAVER SUNDT FRIVILLIGT

ARBEJDE I BISPEHAVEN

Uden frivillige kræfter ville de sunde

aktiviteter ikke være nær så mange

eller gode.

GODE VANER

8 SIDERS

TEMA

Page 4: Vores Blad februar 15

VORES BLAD — FEBRUAR 2015

4

TEMA: GODE VANER

FOKUS PÅ DE GODE VANER

Vibeke Thiim Harder

I september sidste år viste en ana-

lyse fra KL og BL, at diabetes og

lungesygdomme rammer beboere i

almene boliger særligt hårdt. Faktisk

indlægges almene beboere mere end

dobbelt så ofte på grund af livsstils-

sygdomme. Det vil Østjysk Bolig og

Vores Blad gerne være med til at

ændre på. Derfor sætter dette num-

mer fokus på de gode vaner, de gode

eksempler og de positive tiltag.

Lavede du et nytårsfortsæt for i år? Holder du det stadig? Godt gået, i så fald. Hvis ikke, så fortvivl ikke – det behøver ikke, at være nytår for at ændre på dårlige vaner.

Beboere i almene boliger er i gennem­snit indlagt 53 procent så ofte som andre borgere. Især livstilssygdomme, som oftest hænger sammen med rygning, manglende motion og usund kost, er skyld i indlæggelserne.

I stedet for at kigge efter forklaringer på, hvorfor det mon er sådan, så lad os i stedet prøve at finde ud af:

I dette nummer af Vores Blad kigger vi på, hvilke tiltag der bliver gjort ude i vores afdelinger – hvem gør noget godt, der kan inspirere andre? Først og frem­mest tager vi en snak med kommunens folkesundhedschef, for politikerne må jo også have nogle gode ideer til, hvad almene beboere kan gøre for at komme til at leve bare lidt sundere.

Forhåbentlig kan bladet inspirere til at indarbejde bare en smule mere sundhed i hverdagen. Enten i form af et ekstra stykke agurk på leverpostejmaden, at tage trappen i stedet for elevatoren – bare engang imellem – eller at få sig tilmeldt gymnastikholdet.

Således så nyhedsbrevet Momentum ud i september sidste år

HVAD KAN VI GØRE FOR AT ÆNDRE PÅ DET?

Page 5: Vores Blad februar 15

VORES BLAD — FEBRUAR 2015

5

TEMA: GODE VANER

ALLE HAR RESSOURCER – DEM SKAL VI UDNYTTE

Vibeke Thiim Harder

Vibeke Brønnum er folkesundheds-

chef i Aarhus Kommune. Her får du

hendes bud på, hvad der skal til for

at få mere sundhed ind i de almene

boliger. Det handler blandt andet

om at få mobiliseret de kræfter, der

allerede findes ude i områderne.

– Det kommer desværre ikke bag på mig, at folk, der bor alment, oftere er indlagt, fortæller Aarhus Kommunes folkesundhedschef, Vibeke Brønnum. På hendes arbejdsplads arbejder de meget med at få almene beboere til at blive sundere. Men det kan være svært, fortæller hun.

– Vores største udfordring er at komme i kontakt med folk. Vi ved, at vi kun får fat i de bedste af de dårligste, hvis man kan sige det sådan. De allerdårligste når vi ikke ud til.

Vibeke Brønnum håber, at kommunen og boligforeningerne i samarbejde kan nå ud til de almene beboere, der har mest behov for det.

Derfor mener Vibeke Brønnum, det er vigtigt, at kommunen og boligforeningerne arbejder sammen for at nå ud til alle.

FÆLLESKABSAGENTER

I øjeblikket har kommunen blandt andet gang i et projekt med nogle såkaldte fællesskabsagenter – det er mennesker fra udsatte boligområder, der frivilligt vælger at bruge nogle af deres ressourcer på at gøre ting for deres lokalområder og medmennesker. De opsøger folk, sætter projekter i gang og skaber relationer.

På den måde får de fat i mange både børn og voksne i de udsatte områder og for eksempel sat dem i gang med fritids­aktiviteter.

– På den måde får vi netop gjort brug af nogle af de ressourcer, der allerede findes ude i områderne. Fællesskabs­agenterne når ud til nogle mennesker, vi fra kommunen ikke ville kunne nå ud til, fordi mennesker bedre kan relatere til folk, der minder om en selv, siger Vibeke Brønnum.

LIGHED I SUNDHED

Aarhus Kommune har rigtig mange tilbud til folk, der gerne vil forbedre deres sundhed. Og tilbuddene er gratis. Det kan for eksempel være folk, der gerne vil stoppe med at ryge. Det kan være diabetespatienter. Det kan være folk med hjertekarsygdomme. Det kan være alkoholikere, der gerne vil lægge flaskerne på hylden.

– Vi har et motto, der hedder ’Lighed i sundhed’, men som det ser ud i dag, har ikke alle lige muligheder i forhold til sundhed, fordi rigtig mange ikke kender til alle de muligheder, der findes. Det vil vi gerne lave om på, slutter folkesund­hedschefen.

Page 6: Vores Blad februar 15

VORES BLAD — FEBRUAR 2015

6

TEMA: GODE VANER

Vibeke Thiim Harder

I Bispehaven har der gennem tiden

været rigtig mange sundhedstiltag,

fodboldturneringer, fælles løbeture

og så videre. Meget er planlagt af

ansatte på stedet, og afdelingens

foreninger gør også en stor indsats,

men det meste af det var aldrig blevet

til noget, hvis afdelingen ikke havde

engagerede frivillige kræfter. En af

dem, der har taget teten igennem

flere år, hedder Tarek El Abdallah

og er 24 år. Ham kan du møde her.

Tarek i sit andet hjem – Bispehaven i Aarhus V

TAREK TAGER SIG AF TRÆNIN G EN

Page 7: Vores Blad februar 15

VORES BLAD — FEBRUAR 2015

7

TEMA: GODE VANER

– Jeg føler, jeg har styr på mine egne ting. Derfor har jeg et overskud, som jeg ligeså godt kan udnytte, fortæller Tarek El Abdallah.

– Desuden får jeg selv mere overskud af at dele mit overskud med andre.

Så enkelt kan det siges. 24­årige Tarek har boet i Bispehaven i 22 år. Han har altid været aktiv i forskellige foreninger i afdelingen, og han har også gerne brugt sine frie timer på at hjælpe med at få arrangementer op at stå.

– Jeg har været med til at arrangere for­skellige sportsaktiviteter; alt fra fodbold til stavgang, men især fodboldturneringer og løbeture har jeg været inde over. Jeg har planlagt riiigtig mange fodbold­turneringer, smiler den unge mand.

BRUGER SIN FAGLIGHED Faktisk bor Tarek slet ikke i Bispehaven mere – han er flyttet hjemmefra og bor nu i Risskov. Men hans forældre og mange af hans kammerater bor stadig i afdelingen, som han også betragter som sit andet hjem. Han kommer stadig ofte i Bispehaven og han er stadig meget aktiv som frivillig.

– Selvom jeg ikke har så meget fritid, som jeg havde, da jeg læste, så bruger jeg stadig meget gerne min fritid på at lave frivilligt arbejde, fortæller han.

Tarek er uddannet ergoterapeut, og han arbejder til hverdag med børn. Hans faglighed har han også kunne bruge som frivillig i Bispehaven.

– Der er tit nogen, der ringer, og lige skal have et godt råd, for eksempel i forbindelse med styrketræning, hvor det er vigtigt, at man bruger kroppen rigtigt. Og det er helt fint, det må de meget gerne! Selvom jeg ikke har så meget tid mere, så kan man altid ringe til mig, og jeg vil altid gerne komme med gode råd eller gode ideer til ét eller andet!

UNGE ER MERE DOVNE

En af grundene til, at Tarek gerne fort­sætter som frivillig så længe, han har tid til det, er, at der altid er god opbakning til de projekter, han er med til at sætte i søen.

– Jeg synes, folk tager rigtig godt imod de initiativer, vi tager, fortæller Tarek.

– Og det er heller ikke altid de samme mennesker der kommer, faktisk synes jeg tit, jeg ser nye ansigter.

Dog synes Tarek, at han gennem årene har set en lidt kedelig tendens – nemlig en tendens til, at de unge er blevet mere dovne.

– Da jeg var yngre, spillede vi fodbold i al slags vejr. Vi var altid at finde ovre på fodboldbanen, og om aftenen var vi gerne fire eller fem hold, der spillede mod hinanden. Nu er banen helt tom, bare det regner lidt – det er ærgerligt, siger han.

Måske kan Tareks eksempel give lidt flere lyst til at lægge joysticket fra sig og tage løbeskoene eller fodboldstøvlerne på i stedet.

BISPEHAVEN I BEVÆGELSE: Igennem tiden har mange forskellige motionsarrangementer, sundhedscafeer og så videre fundet sted i Bispehaven.

I øjeblikket er Peter Povlsen, boligsocial medarbejder i Trivselshuset (Bispehavens beboerhus og hjemstedet for

boligsociale tiltag), i gang med at sætte alt, der har med sport, motion og sundhed i Bispehaven at gøre, i system – et

system, han har døbt Bispehaven i Bevægelse. Bispehaven i Bevægelse skal ses som en tankegang, der, ved hjælp af

et samarbejde mellem beboere og ansatte, skal sætte fokus på motion i nærområdet. Ideen er desuden, at når flere

er aktive i området, vil det samtidig fremme trygheden, når man færdes udenfor. Hold øje med opslagstavlerne i Triv-

selshuset, og også snart med www.bispehaven.dk, som inden længe går i luften.

Page 8: Vores Blad februar 15

VORES BLAD — FEBRUAR 2015

8

TEMA: GODE VANER

SQUATS FOR SENIORER SKABER ENERGI

Vibeke Thiim Harder

For ti år siden tog to kvinder fra

Rønnehegnet i Tilst initiativ til at

samle et gymnastikhold – og lige

siden har tirsdag formiddag betydet

squats, mavebøjninger og høje

knæløft i fælleshuset.

– Det kan godt være, man lige synes, man er i gang med noget derhjemme – men af sted skal man altså. Det giver så meget energi!

Ordene kommer fra en af de 13 tilmeldte gymnaster fra Afdeling 9 – Rønnehegnet i Tilst. Tirsdagstræningen er netop overstået, og snakken går på, hvorvidt træningen fører til træthed – det er ikke tilfældet, er svaret. Tvært imod.

I timen forinden er de i dag ni fremmødte ældre kvinder ellers blevet tæsket godt

igennem af Isak, som hver uge kommer fra FO og træner med flokken.

Godt nok er tempoet ikke lige så højt som i træningslokalerne i FitnessWorld. Og der lyder nok også lidt flere knæk, host og prust undervejs. Men til gengæld er gennemsnitsalderen også over de 70.

DET ER DER DA INGEN, DER VIL! I 2005 fik to beboere i afdelingen, Inge­lis Knudsen og Alice Petersen, ideen til fællesgymnastikken.

– Ingen troede på det dengang, fortæller Ingelis, der kendes som Lissen.

– ’Det er der da ingen, der vil!’, sagde folk, da vi præsenterede dem for ideen. Men det var der.

Lissen tog kontakt til kommunen, som i samarbejde med FO tilbyder noget, de kalder nærgymnastik.

– Vi skal bare sørge for et lokale, så stiller FO en træner til rådighed en time om uge – det koster os kun 200 kroner om året, fortæller Alice. Og sådan gik det til, at Isak nu er en fast ugentlig gæst i Rønnehegnet.

FØRST TRÆNING – SÅ HYGGE

Først varmes der op. Så kommer pulsen lidt op, inden de lodrette øvelser – i dag i selskab med røde og gule elastikker – skal udføres. Sidste del af timen foregår vandret, hvor både ryg, mave og bækken får en tur. Hele kroppen har altså været udsat for kærlig behandling, når timen slutter ved middagstid. Når måtterne pakkes sammen, står kaffen og små kagerne klar til at tage over.

Yngste gymnast er 66 år – Ella (i den grønne trøje) er ældst med sine 80 år

Page 9: Vores Blad februar 15

VORES BLAD — FEBRUAR 2015

9

TEMA: GODE VANER

For selvom hovedformålet er at få sig rørt, så er det sociale aspekt næsten lige så vigtigt for flokken, der får vendt både stort og småt med hinanden.

– Sidste gang inden jul bestiller vi smørre­brød, som vi spiser sammen – og når der er halv­ eller helrunde fødselsdage, så køber vi en lille gave til hinanden, fortæller de.

Kvinderne synes godt, flere af deres naboer kunne komme ned og være med.

– Der er altså flere, der kunne have godt af at komme lidt op af stolen, konstate­rer alderspræsidenten på 80 år, som bestemt ikke lignede en alderspræsident på gymnastikgulvet.

FAKTA OM TIRSDAGS-GYMNASTIKKEN:

Holdet mødes hver tirsdag klokken 11 til

en times gymnastik i afdelingens fælleshus

(Havkærvænget 100). Efterfølgende er der

kaffe mm., hvis man har lyst.

Holdet er for beboere, der har én eller anden

fysisk skavank; for eksempel problemer

med ryggen eller benene.

Du kan kontakte Lissen (nr. 72) eller Alice

(nr. 80), hvis du vil vide mere om holdet.

Stemningen mellem træner og gymnaster er god – kvinderne er glade for Isak

Når træningen er slut, står kaffen parat i baggrunden og venter på at tage over i Havkærvængets fælleshus, som ikke bare fungerer som festlokale men også som gymnastiksal

Page 10: Vores Blad februar 15

VORES BLAD — FEBRUAR 2015

10

TEMA: GODE VANER

Her på siden finder du blandt andet eksempler på mennesker, der har

gjort noget sejt – måske kan det inspirere til at gøre noget lignende!

GODE EKSEMPLER

– TIL INSPIRATION:

LINEDANCE I AFDELING 20

SOCIAL

Motion behøver jo ikke altid betyde

mange kedelige gentagelser af mange

kedelige øvelser. Det kan også betyde

sjov og dans i festligt lag.

På Marienlyst vangen har de lavet et line-

dancehold – her får de rørt sig i fælles-

skab samtidig med, at de har det skægt.

LENE STOPPEDE MED AT RYGE

SUNDHED

Lene Willis, sekretær for Østjysk Boligs

direktør, har røget i mange år – og hun

var rigtig god til det. Men i november

sidste år stoppede hun. Egentlig var

hun glad for cigaretterne, men hendes

mand skulle stoppe af helbredsmæs-

sige årsager, og så valgte Lene også at

kysse tjærepindene farvel.

– Det har været hårdt, men faktisk ikke

helt så hårdt, som jeg havde forventet,

fortæller Lene. På de hårdeste dage

tager hun et stykke nikotintyggegummi,

men hun er endnu ikke faldet i med den

ægte vare.

– Og det kommer jeg heller ikke til!,

siger hun.

AFDELING 1 LØB SAMMEN

SUNDHED

– Er der nogen, der vil med?, blev der

sidste år spurgt i afdeling 1’s Facebook-

gruppe. Og det var der. En flok beboere

fra afdelingen drog derfor sammen

af sted til Aarhus Hjælper Løbet ved

Egå Engsø i september. Sådan kan en

Facebook-gruppe også bruges!

Foto: vildmedfoto.dk

1 2 3

Page 11: Vores Blad februar 15

VORES BLAD — FEBRUAR 2015

11

TEMA: GODE VANER

AKTIVITETER I GLOBUS1

SPORT

Lige ud til Hasle Ringvej, ikke langt fra

hverken Bispehaven eller Ryhaven,

ligger Globus1, som er en stor idrætshal

med masser af gratis aktiviteter. Drenge

kan for eksempel spille fodbold to dage

om ugen, hele familien kan tage til

legelørdag en gang om måneden eller

ungerne kan bruge ferierne derovre.

Det er ganske gratis, og så lærer man

samtidig andre fra nærområdet at kende.

Se mere på hjemmesiden

www.globus1.dk.

KOMMUNEN HJÆLPER GERNE!

SUNDHED

Aarhus Kommune har en masse – billige

eller gratis! – tilbud om både kostvejled-

ning, motion, rygestop og så videre. På

hjemmesiden www.aarhus.dk/da/bor-

ger/sundhed-og-sygdom/sundhedstil-

bud.aspx kan du gå på opdagelse i de

mange forskellige muligheder, du har

for at blive sundere.

HOLD ØJE MED BISPEHAVEN

SOCIAL

Bispehaven har altid gang i en masse

aktiviteter. Hold øje med dem, for

eksempel via opslag i Trivselshuset. Det

er ikke kun for beboere i Bispehaven,

mange aktiviteter er for alle – det vil

sige også for dig, der bor i Ry, hvis du

har lyst.

4 5 6

Page 12: Vores Blad februar 15

12

VORES BLAD — FEBRUAR 2015 ARTIKEL

128 INDFLYTNINGER I ATRIUMHUSET FORLØB FREDELIGT

Fredag den 2. januar stod Østjysk Boligs nyeste skud

på stammen klar til indflytning. 128 lækre ungdoms-

boliglejligheder på Bispehavevej i Aarhus V. Der var

nøgleudlevering for alle lejemål på samme dag

– derfor havde udlejningsafdelingen spået, at der

kunne blive kaotiske tilstande og lange elevatorkøer

på dagen. Men det skete heldigvis ikke, alt foregik

i fin ro og orden.

På siderne her kan du se billeder fra dagen.

2

1

3

Page 13: Vores Blad februar 15

13

VORES BLAD — FEBRUAR 2015 ARTIKEL

Den store atriumgård, der ligger mellem de to blokke, mindede til tider om Aarhus’ store banegårdshal.

Venner og familie brugte dagen på at hjælpe de unge godt på plads.

Østjysk Bolig havde sørget for, at en med­arbejder tog imod de nye beboere ved ind­gangen. Ham kunne de henvende sig til, hvis de havde spørgsmål. Rigtig mange fik hjælp til at greje låsen, der åbnes med brik.

De unge beboere har en stor fælles tagter­rasse i fjerde sals højde. Herfra har de udsigt ud over hele byen og Aarhusbugten.

Lidt kø kunne der opstå ved elevatorerne. De unge mennesker tog det dog med ophøjet ro.

Grå, grøn og glas er gennemgående i arkitek­turen i Atriumhuset.

Heldigvis er der god plads foran bygningen, så flyttebiler og trailere kunne holde tæt på døren.

I den ene ende af den ene blok ligger mødre­kollegiet. Her bor 12 unge mødre med deres børn, mens de studerer.

1

2

3

4

5

6

7

8

4

6

5

7

8

5

4

Page 14: Vores Blad februar 15

14

VORES BLAD — FEBRUAR 2015 AKTUELT

ØSTJYSK BOLIGS EGNE HÅNDVÆRKEREHov, hvad var det lige, han hed, ham der, der sagde, han

skulle ind i min lejlighed?

I forbindelse med renoveringer eller andre arbejder ude

i afdelingerne får man som beboer i en almen bolig nogle

gange besøg af forskellige håndværkere i sit private hjem.

Det kan være rart at vide, hvem det er, man får inden for

døren, så her får du en præsentation af de håndværkere,

Østjysk Bolig selv har ansat i Serviceafdelingen.

MUR

ERM

ikke

l Ver

ner-

Lass

en

TIDL

IGER

E M

URER

(nu

varm

emes

ter i

Ry)

Stef

an H

anse

nTØ

MRE

RSø

ren

Kjel

leru

p Ra

uffTØ

MRE

RD

anie

l Pou

lsen

MAL

ERTh

eres

e St

ampe

Boy

e

MAL

ERKl

aus

Her

sind

Bøg

h

MAL

ERLÆ

RLIN

G

Loui

se A

nder

sen

TØM

RER

Kaj S

chnu

chel

AFDE

LING

SLED

ER

Torb

en B

rand

iTØ

MRE

RJa

n N

iels

enM

EDHJ

ÆLP

ER

Mar

k Sk

ovva

ng N

iels

en

MAL

ERRü

dige

r Ras

ch

TØM

RER

Jørg

en B

one

Pede

rsen

Hvis du vil i kontakt med afdelingen,

så skal du ringe på tlf.nr. 86 15 12 15

eller skrive på mailadressen

service [email protected].

Page 15: Vores Blad februar 15

15

VORES BLAD — FEBRUAR 2015 HYGGESIDE

STRIBE

REBUS

SØRENSENABDULLAHJØRGENSEN

TØM

RER

Jørg

en B

one

Pede

rsen

Løsningen på både rebus og spørgsmål

finder du på Opslagstavlen.

REBUSSEN DANNER ET SPØRGSMÅL – KAN DU SVARET?

Page 16: Vores Blad februar 15

16

VORES BLAD — FEBRUAR 2015 PORTRÆT

BESTYRELSESARBEJDET GIVER GLÆDE OG GODE VENNER

Vibeke Thiim Harder

Janne Christensen er formand for

afdelingsbestyrelsen i Afdeling 16

– Ryhavevej/Rytoften i Aarhus V. Det

har hun været i 3,5 år, og det har gjort,

at hun i dag kender mange af bebo-

erne i afdelingens 102 lejligheder. Det

havde hun ikke gjort, hvis hun ikke

havde været engageret i bestyrelses-

arbejdet. Og engageret, det er hun.

For 4,5 år siden flyttede en 18­årig Janne Christensen og hendes kæreste hjem­mefra og ind på Ryhavevej i Aarhus V. Hun havde ikke et indtryk af, at man i afdelingen havde så meget med hinanden at gøre, og når man mødte hinanden på gangen, betød det ikke nødvendigvis, at man også hilste. Det var ærgerligt, syntes Janne, der hurtigt fattede interesse for bestyrelsesarbejdet. Her øjnede hun en mulighed for at få indflydelse på, hvad der foregår i afdelingen.

– Den gamle bestyrelse skulle stort set skiftes helt ud, da vi havde boet her i et års tid. Jeg meldte mig ind og meldte ud, at jeg ikke havde noget imod at være formand, fortæller den unge psykologi­studerende med et smil på læben.

GRUNDEN TIL AT BO HER

Janne har ikke bare fået indflydelse på, hvad der sker i hendes afdeling, ved at blive valgt ind i bestyrelsen. Hun har også fået en række rigtig gode venner.

– Vi har et rigtig godt sammenhold i bestyrelsen – både blandt vi bestyrelses­medlemmer og vores kærester. Vi er fem par, der ses rigtig tit, og pigerne er faktisk blevet nogle af mine bedste veninder, fortæller hun.

I mange ungdomsafdelinger kan besty­relsesarbejdet og især planlægningen af fælles aktiviteter godt køre lidt trægt – måske fordi, der er en naturlig stor udskiftning i beboerne i ungdomsboliger. Men i afdeling 16 bliver der arrange­ret mange aktiviteter – for eksempel sommerfest, julehygge, FIFA­aftener, tøseaften og bowling.

Ikke alle aktiviteter er lige populære, men der dukker gerne omkring 20 bebo­ere op til hvert arrangement, og arrange­menterne er rigtig vigtige for lysten til at bo i afdelingen, siger Janne.

– Hvis vi ikke havde det sammenhold, vi har her, så var vi nok flyttet for længst. Det er helt klart grunden til, at vi er blevet boende.

IKKE SÅ TRAVLT MED HUS

Men selvom Janne og hendes kæreste ikke har aktuelle flytteplaner, så kom­mer man jo ikke udenom, at man på ét eller andet tidspunkt skal flytte fra en ungdomsbolig.

– Næste skridt for os er hus, og for min kæreste kan det kun gå for langsomt, griner Janne.

– Jeg har til gengæld ikke heeelt så travlt, for jeg tænker meget på, at vi så ikke kommer til at have vores gode naboer så tæt på.

I denne portrætserie vil du hver anden måned kunne

møde mennesker, der på den ene eller anden måde har

at gøre med Østjysk Bolig. Det kan både være beboere,

bestyrelsesmedlemmer og ansatte.

ØSTJYSK BOLIGS ANSIGTER

Page 17: Vores Blad februar 15

17

VORES BLAD — FEBRUAR 2015 PORTRÆT

KORT OM JANNE:

• Hun er 23 år

• Hun er fra Esbjerg, og flyttede til

Aarhus sammen med sin kæreste

for 4,5 år siden

• Hun læser psykologi på Aarhus

Universitet – hun er færdig til

januar 2016

Selvom bestyrelsesarbejdet og det, det har ført med sig, overvejende har været godt, så er der selvfølgelig også nogle irritationsmomenter ved både ungdoms­bolig og bestyrelsespost engang imellem – for eksempel når en anden beboer larmer til langt ud på natten, når nogen stjæler den juletræsfod, som skulle gøre det så hyggeligt, eller når folk på andre måder ikke følger de fælles spilleregler.

– Og så er det selvfølgelig træls de gange, hvor vi har lagt kræfter i at arran­gere noget, og der så ikke dukker andre end os selv op. Så bliver man da sådan lidt – ”Øv!”, siger hun.

Heldigvis har de positive ting overskyg­get de negative de sidste 4,5 år. Og når Janne inden så længe skal videre, så håber hun, at nogle af de nyere kræfter har lyst til at tage over på bestyrelses­arbejdet.

– Forhåbentlig er der andre, der har lyst til at fortsætte det, vi har fået op at køre, slutter hun.

23­årige Janne Christensen har boet i afdeling 16 i 4,5 år og har været bestyrelsesformand i 3,5 år

Page 18: Vores Blad februar 15

18

OPSLAGSTAVLE

Østjysk Boligs administration har for nylig overtaget administra-tionen af fælleslokalet og gæsteværelser i Bispehaven. Hvis du har booket en af delene i fremtiden, så må du meget gerne ringe til administrationen (86 15 66 88) og sikre dig, at bookingen er blevet noteret i kalenderen.

HAR DU BOOKET FÆLLESLOKALE ELLER GÆSTEVÆRELSE I BISPEHAVEN?

Hver fredag mødes mødre og deres børn i Bispehaven. Her taler de voksne om for eksempel kost eller søvn, mens ungerne hygger sig med hinanden.

Gruppen mødes i kælderlokalet under Hasle Centervej nr. 169 mellem kl. 16 og 19. Alle er velkomne til hyggeligt samvær med andre mødre, og barnets alder er lige meget. Vel mødt!

MOR/BARN-GRUPPE I BISPEHAVEN

Rebussen på side 15 danner spørgsmålet: Hvad hedder Danmarks statsminister?

Svaret er Helle Thorning-Schmidt

SVAR PÅ REBUSSEN

Den 1. november afholdt afdeling 9, Rønnehegnet, for femte gang børnebanko. 20 børn fra afdelingen deltog i konkur-rencen om flotte præmier – blandt andet børnelamper, som Bauhaus i Tilst havde sponsoreret.

BØRNEBANKO I AFDELING 9

Page 19: Vores Blad februar 15

VORES BLAD — FEBRUAR 2015 OPSLAGSTAVLE

Den 26. november kunne Østjysk Bolig holde rejsegilde for 33 bæredygtige rækkehuse på Hjarsbækvej i Gl. Rye. Blandt de fremmødte var Skanderborg Kommunes borgmester, der glædede sig over, at der kommer flere almene boliger til byer som Gl. Rye.

Byggeriet af afdelingen, der bliver opført i sorte mursten og grønne omgivelser, begyndte i juni 2014. Den forventes at være klar til indflytning den 15. juli.

REJSEGILDE I GL. RYE

19

Østjysk Boligs ældste afdeling er kommet med på Facebook-moden, og har fået sin egen gruppe på det sociale medie. Gruppen hedder Præstehaven, Afd. 1, og rummer blandt andet forslag til fælles-arrangementer. Hvis du ikke kan finde gruppen, kan du kontakte afdelingsbestyrelsen, så hjælper den gerne.

AFDELING 1 ER KOMMET PÅ FACEBOOK

Page 20: Vores Blad februar 15

20

VORES BLAD — FEBRUAR 2015 INFO

for Østjysk Bolig

KALENDER

4. februar: Orienteringsmøde i afdeling 17

15. februar: Fastelavnsfest i afd. 9

26. februar: Fællesspisning i afd. 9

4. marts: Stiftende afdelingsmøde i afdeling 17

7.-8. marts: Kursusweekend for afdelings-bestyrelsesmedlemmer, personale og organisationsbestyrelse

Vibeke Thiim Harder

Mange beboere i almene boliger ved ikke,

at det er deres eget ansvar at tegne en

indboforsikring. Vidste du det?

Den mørke tid er stadig over os, og det betyder blandt andet flere indbrud i private hjem. Og efter sådan ét er det rigtig surt at opdage, at ens ejendele ikke var forsikret.

Når du bor til leje i en almen bolig, er det boligselskabets pligt at tegne en ejendoms­forsikring, som dækker selve bygningen – taget, facaden, loftet og så videre. Men alle de ting, du opbevarer i din lejlighed eller i dit kælderrum, skal du selv sørge for at få forsikret.

Du kan for eksempel starte på hjemmesiden forsikringsguiden.dk, hvis du ikke har en forsikring og gerne vil have et tilbud tilsendt. Du kan også bruge guiden, hvis du allerede er forsikret, men godt kunne tænke dig at se, om det kan gøres billigere.

ER DIT INDBO FORSIKRET?

WWW.FORSIKRINGSGUIDEN.DK

Page 21: Vores Blad februar 15

21

VORES BLAD — FEBRUAR 2015 ARTIKEL

21

VORES BLAD — FEBRUAR 2015

for Trivselshusets café

Mandag, tirsdag, onsdag & torsdag

Fra kl. 17.00 – 18.00

Hasle Centervej 159 / 8210 Aarhus V

MADPLAN

MAN 9/2 Millionbøf med kartoffelmos og surt

TIR 10/2 Møbradgryde med ris

ONS 11/2 Pasta med kødboller og tomatsovs

TOR 12/2 Skipperlabskovs med rugbrød

MAN 16/2 Hakkebøf med bløde løg og brun sovs

TIR 17/2 Flæskesteg med rødkål og kartofler

ONS 18/2 Paneret kotelet med champignonsovs og kartofler

TOR 19/2 Bankebøf med mos

MAN 23/2 Frikadeller med kartofler, brun sovs og rødkål

TIR 24/2 Amerikansk farsbrød med kartofler

ONS 25/2 Fiskepakker med stegte kartofler

TOR 26/2 Hamburgerryg med stuvede grønærter og gulerødder

MAN 2/3 Fyldt kalkunbryst med stegte kartofler

TIR 3/3 Lasagne med salat

ONS 4/3 Medister med brun sovs og kartofler

TOR 5/3 Sprængt and med stegte kartofler

MAN 9/3 Paneret rødspættefilet med hollandaise

TIR 10/3 Gammeldags bøfsandwich med pommes frites

ONS 11/3 Stuvet hvidkål med medister og kartofler

TOR 12/3 Kalkungryde med ris

MAN 16/3 Gammeldags kylling med sovs og kartofler

TIR 17/3 Forloren and med kartofler og rødkål

ONS 18/3 Fiskefrikadeller med kartofler og persillesovs

TOR 19/3 Paneret kalkunfilet med paprikasovs og ris

MAN 23/3 Gammeldags grydesteg med sovs og kartofler

TIR 24/3 Boller i karry med ris

ONS 25/3 Hønsekødssuppe og tarteletter med høns i asparges

TOR 26/3 Gullash med kartoffelmos og surt

MAN 30/3 Kalkungryde med ris

TIR 31/3 Stegt flæsk og persillesovs

ONS 1/4 Karbonader med grønærter og gulerødder

TOR 2/4 Glaseret skinke med stuvede kartofler

Alle hverdage kan der købes sand-

wich, fiskefilet, grillkylling, hamburger,

smørrebrød og pommes frites til

rimelige priser (mad ud af huset skal

bestilles i forvejen).

1 middag kr. 25,-

Ud af huset kr. 30,-

Ekstra kød kr. 10,-

Emballage kr. 10,-

Levering kr. 5,-

10 klip kr. 230,-

10 klip ud af huset kr. 330,-

(inkl. emballage og udbringning)

MADPLAN

Page 22: Vores Blad februar 15

VORES BLAD — FEBRUAR 2015 INFO

AFDELINGER

VARMEMESTRE & SELSKABSLOKALER

KONTAKTOPLYSNINGER

Afdeling 9 – Rønnehegnet

Varmemester Keld Laursen

Træffetid 8.30-9.00

Havkærvænget 100

Tlf.: 86 24 64 66

[email protected]

Udlejning af Fælleshuset og

gæsteværelser: Mød op på besty-

relsesmødet 1. tirsdag i måneden

ml. 18.30-19.00, eller kontakt

Inge-Lise på: [email protected]

Afdeling 10 – Neptunvej

Varmemester Thomas Engberg

og Karlo Kortsen

Træffetid 8.30-9.00

Bispehavevej 3, kælderen

Tlf.: 87 44 76 49

[email protected]

Fælleslokalet udlejes ved

afdelingsbestyrelsen. Udlejes kun

til egne beboere.

Afdeling 11 – Holbergsgade

Varmemester Erik Bendsen

Træffetid 8.30-9.00

Silkeborgvej 44

Tlf.: 86 19 98 91

[email protected]

Afdeling 12 – Bymosevej

Varmemester Søren Voigt

Træffetid 8.30-9.00

Stavnsvej 193

Tlf.: 86 15 27 39

[email protected]

Fælleshuset Bymosevej 194

udlejes ved afdelingsbestyrelsen.

Udlejes ikke til private fester.

Afdeling 13 – Wilstergade

Varmemester Erik Bendsen

Træffetid 8.30-9.00

Silkeborgvej 44

Tlf.: 86 19 98 91

[email protected]

Afdeling 1 & 2 – Præstehaven

Varmemester Rino Jensen

Træffetid 8.30-9.00

samt torsdage 16.00-17.00

Præstevangsvej 16

Tlf.: 86 15 57 52

[email protected]

Udlejning af selskabslokaler:

Jette Hansen, tlf. 30 66 59 03 Ring

venligst på hverdage ml. 15-18.

Afdeling 3 – Ryhaven

Varmemester Dennis Pedersen

Træffetid 8.30-9.00

Ryhaven 65

Tlf.: 86 25 73 13

[email protected]

Udlejning af selskabslokaler:

Lene Nørgaard Madsen

Tlf.: 86 18 81 56

[email protected]

Udlejes kun til egne beboere.

Afdeling 5 – Rosengården

Varmemester Erik Bendsen

Træffetid 8.30-9.00

Silkeborgvej 44

Tlf.: 86 19 98 91

[email protected]

Afdeling 6 – Bispehaven

Varmemestrene

Træffetid 8.00-10.00

samt torsdag 15-17

Hasle Centervej 209

Tlf.: 87 44 75 93

[email protected]

Udlejning af selskabslokale

og gæsteværelser:

Henvend dig til administrationen

i kontorets åbningstid.

Afdeling 14 – Tuestensvej

Varmemester Jørn Abildgaard

Træffetid 8.30-9.00

Marienlystvangen 125

Tlf.: 87 44 27 40

[email protected]

Afdeling 15 – Stavnsvej

Varmemester Søren Voigt

Træffetid 8.30-9.00

Stavnsvej 193

Tlf.: 86 21 68 23

[email protected]

Beboere fra afdelingen kan leje

fælleslokalet på Stavnsvej.

Kontakt afdelingsbestyrelsen.

Afdeling 16 – Rytoften-Ryhavevej

Varmemester Thomas Engberg

og Karlo Kortsen

Træffetid 8.30-9.00

Bispehavevej 3, kælderen

Tlf.: 87 44 76 49

[email protected]

Beboere fra afdelingen kan leje

fælleslokalet på Ryhavevej, mail:

[email protected]

Afdeling 17 – Atriumhuset

Varmemestre Thomas Engberg

og Karlo Kortsen

Træffetid 8.30-9.00

Bispehavevej 3, kælderen

Tlf. 87 44 76 49

[email protected]

Afdeling 19 – Skødstrup

Varmemester Jørn Abildgaard

Træffetid 8.30-9.00

Marienlystvangen 125

Tlf. 87 44 27 40

[email protected]

Afdeling 20 – Marienlystvangen

Varmemester Jørn Abildgaard

Træffetid 8.30-9.00

Marienlystvangen 125

Tlf.: 87 44 27 40

[email protected]

Afdeling 22 – Bjørnholms Allé

Varmemester Thomas Engberg

og Karlo Kortsen

Træffetid 8.30-9.00

Bispehavevej 3, kælderen

Tlf.: 87 44 76 49

[email protected]

Alle afdelinger i Ry

Varmemester Hans Døssing

og Stefan Hansen

Træffetid man.-tors. 9.00-9.30

Rugaardsvej 5

Tlf.: 87 44 76 43

[email protected]

Afdeling 78 – Isagervej

Afdelingen råder over både

gildesal og gæsteværelse. Andre

afdelinger i Ry kan også leje disse.

For udlejning kontakt:

Hanne Dittmar

Isagervej 23 A st. 1

8680 Ry

Tlf.: 86 89 10 01

[email protected]

Afdeling 85 – Moselunden

Afdelingen råder over både

selskabslokale og gæsteværelse.

Det udlejes til beboerne i afdeling

85. Derudover kan afdeling 76, 82

og 83 leje det til beboeraktiviteter,

f.eks. afdelingsmøder.

For udlejning kontakt:

Janna Bjarkadóttir

Moselunden 12 C

Tlf.: 31 53 16 18

Afdeling 88 – Skæphøj

Afdelingen råder over både

selskabslokale og gæsteværelse,

som udlejes til beboere i alle

Ry-afdelingerne.

For udlejning kontakt:

Katja Hillers

Skæphøj 11

8680 Ry

Tlf.: 40 47 45 80

[email protected]

22

Page 23: Vores Blad februar 15

VORES BLAD — FEBRUAR 2015 INFO

ADMINISTRATION

Søren Frichs Vej 25 · 8000 Aarhus C · Tlf. 86 15 66 88

Administrationens åbnings- og telefontider:

Man: Pers. henv. 10.00-12.00

Tlf. henv. 9.30-12.00 + 13.00-14.30

Tirs-ons: Pers. henv. 10.00-12.00 + 13.00-14.30

Tlf. henv. 9.30-12.00 + 13.00-14.30

Tors: Pers. henv. 10.00-12.00 + 13.00-17.00

Tlf. henv. 9.30-12.00 + 13.00-17.00

Fre: Pers. henv. 10.00-11.30

Tlf. henv. 9.30-11.30

Rugaardsvej 5 · 1. lok. 23 · 8680 Ry · Tlf. 86 15 66 88

Administrationens åbnings- og telefontider:

Man: Pers. henv. 10.00-12.00

Tlf. henv. 9.30-12.00 + 13.00-14.30

Tirs-ons: Pers. henv. 10.00-12.00 + 13.00-14.30

Tlf. henv. 9.30-12.00 + 13.00-14.30

Tors: Pers. henv. 10.00-12.00 + 13.00-17.00

Tlf. henv. 9.30-12.00 + 13.00-17.00

Fre: Pers. henv. 10.00-11.30

Tlf. henv. 9.30-11.30

Else Christensen (formand)

Præstevangsvej 12 st. tv.

8210 Aarhus V

Tlf.: 26 85 03 46

[email protected]

Lene Hansen (næstformand)

Præstevangsvej 22, st. tv.

8210 Aarhus V

Tlf.: 21 62 84 93

[email protected]

Leif Scherrebeck

Hasle Centervej 239, 1. tv.

8210 Aarhus

Tlf.: 60 77 21 55

[email protected]

Anne Kristensen

Isagervej 21 B 01 1

8680 Ry

Tlf.: 22 39 63 40

[email protected]

Tina Slot Schmidt

Stavnsvej 203

8381 Tilst

Tlf.: 20 15 13 21

[email protected]

Katja Hillers

Skæphøj 11

8680 Ry

Tlf.: 40 47 45 80

[email protected]

Thomas Bruun Hansen

Tronkærgårdsvej 76

8541 Skødstrup

Tlf.: 21 49 89 51

[email protected]

Tommy Jørgensen (suppleant)

Skansehøj 6

8680 Ry

Tlf.: 23 35 69 32

[email protected]

Træffetider: Hverdage 8.15–8.45

Samt torsdage 15.00–17.00

Ryan Jørgensen

Tlf. 87 44 75 92

[email protected]

Lars Bertelsen

Tlf. 87 44 75 97

[email protected]

Ryan Jørgensen er inspektør for

afdeling 1, 2, 3, 5, 6, 11, 13, og 19.

Lars Bertelsen varetager syn i alle

afdelinger, og er inspektør for afde-

ling 9, 10, 12, 14, 15, 16, 17, 20, 22, 23,

24, 71, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 80, 81,

82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, og 89.

ØVRIGE

AARHUS-AFDELINGER

INSPEKTØRER

ORGANISATIONSBESTYRELSEN

RY-AFDELINGER

Vores Blad

87 44 75 84

Søren Frichs Vej 25

8000 Aarhus C

[email protected]

Trivselshuset

86 15 91 97

Pia Mortensen

Hasle Centervej 159

8210 Aarhus V

Serviceafdelingen

86 15 12 15

Søren Frichs Vej 25

8000 Aarhus C

[email protected]

Vagttelefon

Uden for normal arbejdstid

Aarhus: 87 44 75 95

Ry: 87 44 76 46

23

Julie Kiil (suppleant)

Stavnsvej 101

8381 Tilst

Tlf.: 28 74 59 09

[email protected]

ANDRE NYTTIGE

Page 24: Vores Blad februar 15

MØRBRADBØF MED URTER I APPELSIN (2 PERS.):Ingredienser: 250 g svinemørbrad salt og peber ------ 2 stk porrer 1/2 stk agurk 2 tsk raps- eller olivenolie 1 kvist rosmarin (eller 1/2 tsk tørret) 1 dl vand eller grønsagsbouillon 1 dl appelsinsaft 1 tsk majsstivelse 1 dl grønne ærter ------ Tilbehør: 200 g kartofler

Tilberedning: Puds mørbraden og skær den ud i 4 små bøffer a ca. 60 g. Krydr med salt og peber og steg dem ca. 5 min. på hver side. Skær porrerne i strimler. Skrab kernerne ud af agurken og skær i strimler på størrelse med porrestrimlerne. Varm olien op i en pande og tilsæt porre, agurk og rosmarin. Sautér grønsagerne et par minutter, til porrerne begynder at blive gennemsigtige. Tilsæt vand og appelsinsaft og lad det simre ca. 5 minutter. Jævn majsstivelse udrørt i lidt koldt vand, kog det hele igennem og tilsæt de grønne ærter. Smag til med salt og peber. Servér med kogte kartofler.

MÜSLIBARER:Ingredienser: 50 g blandede nødder, fx mandler, hasselnødder og valnødder 50 g tørrede abrikoser 50 g tørrede figner 100 g sukker 100 g mørk sirup 50 g peanutbutter 200 g havregryn 50 g græskarkerner

Tilberedning: Tænd ovnen på 160 grader. Hak nødderne. Skær abrikoser og figner i meget små stykker. Kom sukker, sirup og peanutbutter i en lille gryde og kog op ved svag varme. Tilsæt havregryn, nødder, kerner og tørret frugt. Tag gryden af varmen og rør godt rundt. Fordel massen i en lille ildfast form cirka 20x30 cm foret med bagepapir. Glat overfladen med håndfladen og bag i cirka 30 minutter. Afkøl helt før den skæres i 18 stykker.

De otte kostråd, som Sundhedsstyrelsen står bag, kan være gode at skele lidt til, når man overvejer dagens menu.

Hjerteforeningen har rigtig mange gode opskrifter på mad, der både er sundt og nærende på deres hjemme-side www.hjerteforeningen.dk. Herunder finder du et par eksempler. God appetit!

SUND MAD BEHØVER IKKE AT VÆRE KEDELIGT

Vibeke Thiim Harder

Sund mad behøver ikke at være hverken tørt,

besværligt eller kedeligt. Man behøver ikke at

gå på 5:2-kur, leve efter LCHF eller gå all in på

Raw Food for at leve sundt. Tvært imod kan man

sagtens leve både sundt og lækkert samtidig.

Se bare her:

DE 8 KOSTRÅD• Spis frugt og grønt 6 gange om dagen

• Spis fisk og fiskepålæg flere gange om ugen

• Spis kartofler, ris eller pasta og groft brød hver dag

• Spar på sukker især fra sodavand, slik og kager

• Spar på fedtet især fra mejeriprodukter og kød

• Spis varieret og bevar normalvægten

• Sluk tørsten i vand

• Vær fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen

Fotos: Hjerteforeningen