Top Banner
1 Vi Skandinaver 1 - 2009 Vi Skandinaver GRATIS Nr 1 – 2009 / 8:e årgång Din lokala nyhetsportal www.mallorcanytt.com Mallorca, Menorca och Ibiza Vi säljer bostäder på Mallorca www.mallorcahouses.com VINTERTID ÄR BLOMSTERTID Här börjar Kaliforniens historia
36

Vi Skandinaver 01/2009

Mar 12, 2016

Download

Documents

Thomas Akerblom

En tidning för skandinaver pa Mallorca.
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Vi Skandinaver 01/2009

1 Vi Skandinaver 1 - 2009

Vi SkandinaverGRATIS

Nr 1 – 2009 / 8:e årgångDin lokala nyhetsportal

www.mallorcanytt.comMallorca, Menorca och Ibiza

Vi säljer bostäder på Mallorca www.mallorcahouses.com

VINTerTId Är BLoMSTerTId

Här börjar kaliforniens historia

Här börjar

Page 2: Vi Skandinaver 01/2009

2 Vi Skandinaver 1 - 2009

Vi [email protected]

www.viskandinaver.comApdo. Correos 196 | 07600 S’Arenal-MallorcaTel/fax: 971 441 702 Mobil: 661 993 293

Dep. Legal: M-44798-2008Copyright © Vi Skandinaver.

Särtryck av innehållet tillåtes endastmed tillstånd från utgivaren. Vinter och förvåren på Mallorca

är den årstid då inte bara ön visar sig på sitt vackraste med dignande apelsin- och

citronträd samt blommande mandelträd, det är också årstiden då sportarna kommer i fl ertal. Då fylls de hotell som håller öppet av vandrare, cyklister och golfare. Men även kulturälskare och stadsbesökare kan njuta av vintersolen, även om vädret kan vara förrädiskt och bjuda både på korta snöfall och stormvindar.

På en ö som Mallorca är luften fuktig och detta i samband med dåligt isolerade bostäder, gör att det ofta känns varmare ute i frisk luft och solsken än inne i en skuggig och dragig bostad. Men de kallare dagarna är få och redan i mitten av januari kunde vi njuta av kaffe och läcker smörgås på ett av de populära utekaféerna på Paseo Maritimo i Palma.

Bar Bosch mitt i Palma är ett annat café som samlar fastboende och besökare året runt, och även om priserna på de mest populära ställena är dyrare, är det trevligt att ses och mötas och känna stadens puls utan att frysa.

Det är också dessa populära platser som lider minst av det som kallas för ”krisen”, ett ord som naturligtvis har sin rätt när det gäller globalt bankvälde och aktiemarknader, men som ibland verkar främmande när man ser köerna under populära shoppingdagar. Där verkar

ordet ”kris” inte höra hemma.

Många företag sliter dock med lönsamhet, eftersom kunderna håller i plånboken för att gardera sig mot svårare tider. Samtidigt rapporterar delar av skandinavisk resebransch om en kraftig ökning av sin verksamhet på Mallorca. Fler researrangörer rapporterar också om nedläggning av resmål som ligger långt borta för att satsa på närmare resmål, både för att tänka mer miljövänligt och för att göra resan billigare.

Det är också här Mallorca kommer in som det idealiska resmålet, inte minst för familjer som vill resa på en solsäker och trygg semester, men också för de som vill njuta av fest och nöjesliv - som alltid håller hög nivå i populära Magaluf och Palmanova.

Öarnas turistministerium arbetar hårt för att göra Mallorca och de övriga öarna i arkipelagen till en året runt destination, de får också god hjälp av den modernisering av infrastruktur och hotell- restaurangbransch som hela tiden pågår. Men närheten till de stora turistmarknaderna är det bästa vapnet för att möta ”krisen”, som enligt fackmän blir av kortare slaget på öarna.

Thomas Åkerblom

REDAKTÖREN HAR ORDET

Omslags foto:“Almond Flowers”

De Reva ©

ChefredaktörThomas ÅkerblomTel/fax: 971 441 702Mobil: 626 210 [email protected]

Marknadschef / SpanienClaudia CussattiMobil: 678 707 [email protected]

LayoutLouise Varre & Yus [email protected]

Medarbetare i detta nummerBettina [email protected]

Marknadskonsulent John NielsenMobil: 622 422 [email protected]

Medarbetare i detta nummerDaniel ÅkerblomFoto/[email protected]

Medarbetare i detta nummerIsabel Diaz Sjö[email protected]

glöm inte att besöka vàr hemsida:

www.mallorcanytt.com

nyheter varje dag fràn Mallorca....

E.S. ConsultEdwin Silva

VI KAN HJÄLPA ER MED: myndigheter, advokater, invadrarverk,

kommun, vägverk

VI KAN SAMORDNA:transport, reparation, ombyggnad,

magasinering och mycket mer

Tel. 971 253 192 * Mob. 610 282 824 * [email protected]

Egen hemsida eller förnya din web / webkatalog mm?

Google optimering med Google Maps

Tel: 661 993 293

E-post: [email protected]

TeamWeb.SL

sPortarNas Mallorca

Page 3: Vi Skandinaver 01/2009

Vi Skandinaver 1 - 2009 3

Page 4: Vi Skandinaver 01/2009

4 Vi Skandinaver 1 - 2009

Präst FrÅN Mallorca laDe gruNDeN För KaliForNieN

tumi Bestard är president och catalina

Font är sekretare i föreningen som bevarar

minnet av Kaliforniens grundare.

Page 5: Vi Skandinaver 01/2009

Vi Skandinaver 1 - 2009 5

Franciskanerbrodern Junipero Serra, föddes den 24 november år 1713 i den lilla byn Petra på Mallorca. Samma dag döptes han också i byns församlingskyrka till Miquel Josep Serra i Ferrer. Namnet Junipero tog han senare för att ära Sankt Juniper, en av Sankt Franciskus av Assisis disciplar.

Alldeles i närheten av Junipero Serras barndomshem låg franciskanerklostret San Bernadino, som kom att betyda en stor del för uppkallandet av de nuvarande storstäderna Los Angeles och San Francisco i Kalifornien.

- När hans föräldrar var ute och arbetade på fälten runt byn, placerades den unge Serra ofta hos munkarna i San Bernardino klostret som gav honom starten på sitt religiösa liv inom den katolska kyrkan. Här fi nns än idag de altartavlor som han mest av allt älskade att beundra – de av San Francisco och Nuestro Sra. De Los Angeles, berättar fader Juan, en av de två klosterbröder som bor i det vackra gamla klostret i Petra.

Men den unge Serra togs också ofta med ut på fälten där han tidigt lärde sig konsten att få grödorna att växa i det torra klimatet.

En konst som han senare fi ck nytta av då han grundade missionsstation efter missionsstation utmed numera Mexikos och USA:s Stilla Havs kust i Kalifornien.

Serras födelsehus har idag förvandlats till en av öns minsta men mest sevärda byggnader, där det ligger inklämt mitt i byn mellan ett nyöppnat minneshus och museet som grundats till hans ära. Födelsehuset har anor helt till 1577 då det tillhörde hans farmor, och som övergick i faderns ägo den 29 oktober 1719.

När Junipero bara var 14 år gammal lämnade han hemmet i Petra för att påbörja sina präststudier i San Francisco klostret och senare i Luliana universitet i Palma. Efter utbildningen alternerade han sin verksamhet som både predikant och som lärare.

April år 1749 höll han sin sista pingstpredikan i Santuario de la Virgen i Bonany. Efter denna fi ck han sin tillåtelse att resa ut och missionera. Den 13 april samma år äntrade han ett fartyg med kurs för Mexico. Första stopp var Malaga, där de seglade vidare till Cadiz innan de la ut på den långa resan för att krossa Atlanten den 29 augusti år 1749. Resan blev händelserik och det tog 99 dagar innan de kunde gå

iland i Veracruz, varifrån Juniper Serra till fots tog sig till huvudstaden Mexico City. Under vandringen blev han biten av en insekt som skadade hans ben för resten av livet.

Redan i maj följande år började Serra och fader Palou att bygga en stor kyrka i Jalpan, som än idag beundras av besökare. Här stannade Serra i nästan nio år som missionär. Under åren 1759 och 1767 predikade Serra på missionsstationer i Mexico. Detta skedde samtidigt som jesuiterna drevs ut från Spanskt territorium, då Serra tog befäl över 16 munkar och påbörjade sitt missionsarbete i nuvarande USA.

Det hela statade i San Diego där stationen överfölls av indianer som försökte sätta eld på byggnaderna. I striderna dog två av hans följeslagare. Missionärerna blev emellertid vänner med indianerna och lärde deras barn det kristna budskapet och att läsa och skriva. De lärde också indianerna att ta vara på jorden och använda boskap, vilket väsentligt förbättrade deras livsförhållanden. Serras största problem var de spanska soldaterna som hindrade honom i sitt arbete.

Tillsammans med en ung indian begav

Vi Skandinaver 1 - 2009 5

fort. nästa sida...

tumi Bestard, Padre Pereto, Padre juan och catalina Font i san Bernardino klostret i Petra

i denna säng föddes junipero serra

Den gamla porten till hemmet (t.v.) måste tas

ner och placeras inomhus för att bevaras

I Petra fi nnes stora delar av amerikas spanska historik bevarad

Page 6: Vi Skandinaver 01/2009

6 Vi Skandinaver 1 - 2009

sig Serra till Mexico för att förhandla med den spanska vicekonungen och återvände med både tillåtelse att driva sina stationer samt mat och förnödenheter. Förutom jordbruk och språk, lärde missionärerna också ut sång, musik, konstmålning och teater.

Fray Junipero Serra startade nio missioner i Kalifornien innan han avled den 28 augusti år 1784. För detta arbete helgonförklarades Serra av påven i Rom 204 år senare. Det skedde den 25 september 1988, då han som första och hittills enda katolik från Mallorca ärades som en universell skapare. Ett stort uppbåd på över 3000 personer kom från Mallorca för att delta på den högtidliga helgonförklaringen. Bland dessa den dåvarande amerikanska vicekonsuln på öarna, Bartolomeu Bestard, som idag är president i föreningen som ser till att bevara Serras minne för eftervärlden.

Tumi Bestard, som han kallas av sina vänner, gick i pension från sitt konsulära ämbete förra året och ägnar nu sin tid med att samla in medel för att kunna restaurera de gamla byggnaderna i Petra som hyste en av historiens största katolska personligheter från Mallorca.

- Alla USA:s presidenter under min 44 år tid som amerikansk vicekonsul på ön hade ett förhållande

till Petra och Junipero Serra, en tradition som fortsätter med Obama. Hans säkerhetsrådgivare General James (Jim) Jones Jr var nyligen här på museet, berättar Tumi, som sedan 1983 är gift med svenska Olga Lallerstedt.

När Tumi Bestard låser upp dörren till Serras barndomshem för Vi Skandinaver, berättar han att både hemmet och museet en gång i tiden tillhörde staden San Francisco i USA.

- Nya lagar förbjöd amerikanska städer att äga egendomar utomlands och idag är det en stiftelse som äger husen medan vår vänförening står för arbetet med dess bevarande, säger Tumi. VS

amerikansk vicekonsul på ön hade ett förhållande till Petra och Junipero Serra, en tradition som fortsätter med Obama. Hans säkerhetsrådgivare General James (Jim) Jones Jr var nyligen här på museet, berättar Tumi, som sedan 1983 är gift med svenska Olga Lallerstedt.

När Tumi Bestard låser upp dörren till Serras barndomshem för Vi Skandinaver, berättar han att både hemmet och museet en gång i tiden tillhörde staden San Francisco i USA.

- Nya lagar förbjöd amerikanska städer att äga egendomar utomlands och idag är det en stiftelse som äger husen medan vår vänförening står för arbetet med dess bevarande, säger Tumi.

altartavlan inspirerade junipero serra till namnet san Francisco

tumi och catalina går igenom det prominenta bildarkivet

Page 7: Vi Skandinaver 01/2009

Vi Skandinaver 1 - 2009 7

Ring hem till Sverige!

Scan Telecom

Nästan 50.000 kunder pÅ 8 År kan inte ha fel Mer information hos:

Scan Telecom • Tel: 971 84 92 09 • Fax: 971 84 92 10 • [email protected]

FrÅn

2.9 Ct./Min.

Dygnet runt FrÅn din fasta telefon till andra fasta telefoner

Kanslist Britt Andréasson slutar i början av februari på konsulatet i Palma där hon varit verksam sedan 1991!

På hennes stol kommer nu Maria Font, född och uppvuxen på Mallorca; svensk mor och spansk far. Maria gick i Svenska skolan i Palma och talar flytande svenska!

Maria Font började på konsulatet för några månader sedan och är nu med på noterna då folk kommer med frågor och problem. Konsulatet hjälper till med exakt det samma som tidigare:

inskrivning av nyfödda svenska barn• information om hur man ordnar med •

svenskt pass intyg på spanska för att bestyrka civilstånd •

eller andra personuppgifter information om uppehållstillstånd i Sverige •

för icke EU-medlemmar levnadsintyg (för personer som uppbär •

pension från Sverige) blanketter för körkort, avregistrering från •

Sverige, hindersprövning mm utkvittering av pass & körkort• hänvisning till spanska myndigheter •

Detta är konsulatets rutinärenden; därtill bör läggas alla frågor av olika slag som dagligen ställs.

Du bör, om du bor eller befinner dig på Mallorca, alltid vända dig till konsulatet i Palma som täcker alla de Baleariska öarna. Om man där anser det lämpligt kontaktas

Ambassaden i Madrid som i sin tur ligger under UD i Stockholm.

Konsulatet har öppet mellan 10 & 13, måndag-fredag. Ingen telefonsvarare men 24 tim. fax: 00 34 / 971- 712 968 - vid allvarligt eller/och brådskande ärende t.ex. under ett veckoslut... Konsulatets emailadress är : [email protected]

Maria Font kommer at ta hand om er alla med glatt humör och tjänstvillighet. Britt passar på att säga adjö till alla ”kunder” genom Vi Skandinaver. Hon uppger att det känns lite vemodigt att ”dras in” men samtidigt ser hon fram mot sitt livs nya skede. VS

Ny personal påKoNsulatet

Page 8: Vi Skandinaver 01/2009

8 Vi Skandinaver 1 - 2009

I köket på restaurang Rocamar är det ägaren själv, 41–årige Pep Calafell, som är chef. Häromdagen visade han

upp sina kunskaper inom det traditionella mallorcanska köket genom att bjuda in pressen på showcooking.

Som bas för rätterna använder han fi skfond, fi sk, bläckfi sk och skaldjur som han förvandlar till mustiga soppor, boullabaise eller paellaliknande risrätter.

Inför den närvarande presskåren berättade och demonstrerade Pep i köket hur man lagar till traditionella mallorcanska rätter som alltid serveras med färsk skalad och skivad rättika.

Pep använder bara råvaror av högsta kvalitet, och även om fi sk och skaldjur upptar stor del av menyn, serveras också kötträtter. Nytt för i år är en menu del dia,

bestående av förrätt, varmrätt, dessert och dryck, som under lunchtid består av rätter med hög kvalitet till en kostnad av 17 euro.

Restaurang Rocamar ligger på Calle del Vicari Joaquim Fuster i Portixol. Här serveras en omfattande meny med färsk fi sk, skaldjur och risrätter som serveras i en trendig och modern miljö. Den vackra terrassen är öppen året om och även på vintern kan du inta din måltid med utsikt över Portixol hamnen.

Rocamar har blivit en populär mötesplats för affärsmän som samtidigt med lunchen håller sina möten. Här fi nns också ett privat rum med plats för runt 20 personer som kan bokas av företag eller privata. På kvällen är här en avslappnad och romantisk atmosfär för middagsgäster. VS

SKOLSPALTEN

LUSTFYLLT LÄRANDE MED HJÄRTA av Jörgen Klippmark, Matematik och NO-lärare, Svenska Skolan

Att gå på vår skola är ett stort äventyr och ett lärorikt äventyr dessutom. Vågar jag säga att det också är lustfyllt? Ja, det kan jag eftersom jag vet att barnen springer in på skolgården med glädje. Tänk vilket gott betyg det är! Att gå till skolan är roligt.

Nyligen gjorde vi en utfl ykt till Bellverparken. Under en hel dag skulle barnen få möta matematik i en annan form än matteboken. De frågade oss lärare – ”Men ska vi inte ha med någon bok?” Svaret var nej. Vi tog med oss allt annat än böcker, istället kom en hel dag att ägnas åt laborativ matematik. Vi skulle få uppskatta, jämföra och beskriva. De yngsta fi ck kanske för första gången hörs ordet ellips, de lite äldre barnen fi ck se om de kunde uppskatta avstånd och tillsammans

lärde vi oss mer om tiden och hur mycket en liter är!

Under dagen passade vi på att använda den fi na lekparken. Barn i alla åldrar lekte och skratten hördes lång väg. Men en sak till – att se hur vi tar hand om varandra. På skolan arbetar vi målmedvetet med SET. Social Emotionell Träning. Vi lär oss hur vi är med och mot varandra. Tänk dig att när den yngsta pojken snubblade omkull och nästan började gråta, då var ett äldre barn där och lyfte snabbt upp den minste, sa några tröstande ord och vips så försvann tårarna. Vilket hjärta blir inte varmt av att se något sånt? På Svenska skolan har vi varma hjärtan - samtidigt som vi lever upp till det lustfyllda lärandet.

Text: Thomas Åkerblom / Bilder : John NielsenText: Thomas Åkerblom / Bilder : John Nielsen

SHOWCOOkinG pÅ rocaMar

Page 9: Vi Skandinaver 01/2009

Vi Skandinaver 1 - 2009 9

RIALTO LIVING, C/ SANT FELIU 3C, 07012 PALMA DE MALLORCA. TEL 971 71 33 31. WWW.RIALTOLIVING.COM

Your lifestyle store in Palma.We have accessories, art, books, café, fabrics, fashion, fragrancies, furniture and interiors.

Some of our brands are:Acne,Aspesi, Coast, Daniel Cremieux, Emma Hope, Hartford, Jil Sander, L’ArtisanParfumeur, Mason’s, Miller Harris, MO851, Mulberry, P.A.R.O.S.H,Penhaligon’s, Sissirossi,William Yeoward.

COME AND SEE US, WE ARE OPEN MONDAY – SATURDAY 10.00 – 20.30.

Page 10: Vi Skandinaver 01/2009

10 Vi Skandinaver 1 - 2009

Du har inte upptäckt ris förrän du besökt restaurang Safrá21. Bara en gata upp från havet i Ciudad Jardín, på Illa de Corfú 10, finner du en av Palmas nya risspeciallister.

Vi välkomnas av trevlig personal och modern, stilren inredning i färgerna grönt, brunt och vitt. I en stillsam atmosfär bjuds vi på en sexrätters meny exklusive efterrätt. Safrà21 kallar sig för den första bistronomiska restaurangen i Palma, med egen fantastisk smakupplevelsemeny under kvällarna. För 25 Euro får dina smaklökar en upplevelse som gör att de nästan börjar klappa händerna! Priserna är dessutom väldigt bra sett till kvalitén på det som serveras.

I väntan på maten sattes hembakat bröd och All i oli fram på bordet. Genom ett avlångt fönster från matsalen, som istället för en tavla pryder väggen in mot köket, ser vi kockarna arbeta. Svart ris, Bläckfisk a la Romana, Carnaroli risrätter – gjorda på det typiska norditalienska riset som också används till risotto – var bara några av de kulinariska upplevelser som väntade oss.

Safrà21 vill sprida den ristradition som man under mer än 20 år redan har skapat i Madrid på restaurangerna Arrocerias Formentor – pionjärer när det gäller risrätter i Spanien. Förutom en stor variation av traditionella risrätter, finns mer sällsynta maträtter på menyn.

- Vi har två gastronomiska koncept i Palma; det traditionella riset under dagen,

och bistronomiska på kvällen, säger restaurangägaren Pedro Mayol.

- Vi vill behålla det traditionella köket när det gäller ris, och erbjuda samma kvalitet som vi gjort på våra restauranger i Madrid i över 20 år, förklarar Pedro.

Självsäkert, men ändå med ett ödmjukt leende, berättar han och svarar på frågor om maten. Det märks att krögaren vet vad han vill med sin restaurang.

- Med det bistronomiska konceptet, skapar vi ett nytt kulinarisk kök i Palma, fortsätter Mayol. Vi vill utvecklas och överraska, och överraskade det gjorde Safrá21. När vi mätta går ut genom dörren planerar vi redan vårt nästa besök. VS

www.safra21.com

Safrà21 en SmakupplevelSe i Ciudad Jardín

Investor RelationsAbbey HouseLevel 52 Triton SquareRegents PlaceLondon NW1 3ANe-mail: [email protected]

Bruce Rush Tel. +44 (0) 20 7756 4275Simon Donovan Tel. +44 (0) 20 7756 4476

Investor RelationsCiudad Grupo SantanderEdificio Pereda, 1st floorAvda de Cantabria, s/n 28660 Boadilla del Monte, Madrid (Spain)Tel.: +34 91 259 65 14 - +34 91 259 65 20Fax: +34 91 257 02 45e-mail: [email protected]

www.baxson.com

CALA EGOSDitt Bankkontor på Mallorca som

talar svenska!Lån, Sparkonton, FinansieringFörsäkringar, Pensionsfonder

Aktier & fonder etc

Ring eller e-posta oss på0034 971 659014

[email protected]/ Sa Vinya 10, 07660 Cala Egos

Text och bilder : Isabel Diaz Sjöholm

Page 11: Vi Skandinaver 01/2009

Vi Skandinaver 1 - 2009 11

svenska – engelska: Håkan Wiklund +358(0)400 418 103 [email protected] spanska – engelska: Linda Perusko Robets +34 671 836 288 [email protected]

Varför utsätta sig för mögel som kan orsaka hälsoproblem. Vi kan mögelsanera giftfritt ditt hus eller hotell utan att riva konstruktioner och utan att behöva flytta ut under saneringen. På utsidan och insidan. Allt kan behandlas t.ex. betong,trä o.s.v. Efter

behandlingen är det möjligt för dig att göra vad du vill med behandlade ytor t.ex. måla. Mögelsanera din båt och skydda ditt teakdäck mot mögel och förläng livslängden på däcket med

det dubbla. Flamskydda de flesta brännbara material och ytor för att försvåra antändning och brand.

Boka in en tid för gratis besiktning av ditt hus, hotell eller båt vecka 7, expert på plats på Mallorca.

För mer information besök vårt moderbolags hemsida, www.wsjsanitation.net

Det kommunala transportföretaget EMT i Palma de Mallorca har nyligen fått 11 nya bussar av modell Mercedes Citaro KO

530 modell, Euro 4. Stadens transportråd Joaquin Rodriguez

och EMTs vd, Fuensanta Paris, tog nyligen emot de nya fordonen.

- De nya bussarna är inte avsedda bara för att modernisera flottan, utan att erbjuda en bättre service till medborgarna, samtidigt som det är ett åtagande från EMT Palma med respekt för miljön, hållbar utveckling och bättre tillgänglighet, sa Rodriguez vid övertagandet.

Den 11 fordonen ska ersätta de minibussar som hittills använts i kommunen på linjerna 2, 10, 12, 28, 29 och 30. De nya bussarna förbättrar cirkulationen i Palma och bidrar till att minska utsläppen av förorenande gaser.

Citaro bussarna har lågt golv, två dörrar och en längd på 10,5 meter, men samma

passagerarkapacitet som en 12 meters buss och bättre manöverutrymme.

Bussarna som levererats till EMT i Palma har 28 sittplatser inklusive förare, med låg instigningsnivå som ger ett snabbt och enkelt flöde av passagerare.

De är utrustade med elektrisk ramp för handikappade och rullstolsbundna och har nya tekniska lösningar som minimerar underhåll minskar kostsamma driftstopp.

Bussarna har bl.a. antilock bromssystem,

ABS och ASR antispinnssytem och uppfyller de högsta säkerhetskraven. BlueTec dieselmotorer, Euro 4, uppfyller reglerna för låga utsläpp av föroreningar.

EMT Palma har beslutat att de nya bussarna, förutom att ha företegats vanliga blå färger, också ska ha en grön ton för att visa bolagets miljöengagemang.

En resa med buss förbrukar och förorenar tre till fem gånger mindre än samma resa i bil. VS

MiljöväNligare bussar i Palma

Page 12: Vi Skandinaver 01/2009

12 Vi Skandinaver 1 - 2009

Petra Wigermo är en av de många svenskar som valt att bosätta sig på Mallorca. Som många andra, har Petra också något nytt och spännande att erbjuda Mallorcabor – hon är utbildad yogalärare och holistisk rådgivare.

Efter att nästan ha gett upp tanken på att få ett bättre liv efter en whiplash olycka, inte minst allt motarbetande från försäkringsbolag, kom Petra i kontakt med Yoga som gav henne en positiv läkning från de smärtor hon trodde skulle vara för evigt. Petra blir så tänd på Yoga att hon reser till USA och utbildar sig till lärare i denna indiska healing gymnastik som inte bara ger lindring åt kroppen men också till själen.

I samma veva passade Petra på att också utbilda sig till holistisk rådgivare, och i 2006 startade hon den första verksamheten av detta slag i Göteborg. Idag är Petra certifi erad Holistisk Hälsorådgivare av AADP (the American Association of Drugless Practioners) samt certifi erad yogainstruktör enligt Yoga Alliance www.yogaalliance.com.

- Ursprungligen var jag utbildad systemvetare och arbetade med IT, där den senaste anställningen var på Ericsson där jag arbetade med bl.a. automatisering av processer och CRM system. Men efter en bilolycka 2002 fi ck jag en whiplashskada som ledde till en längre sjukskrivning och tillfällig sjukpensionering. Fick även besked om att jag med stor sannolikhet inte kommer att bli helt återställd att jag behövde medicineras för att klara av smärtan i det vardagliga livet.

Det var då som Petra beslutade sig för att prova på yoga, då hon innan skadan alltid varit fysiskt aktiv.

- Så småningom var jag helt biten och beslutade mig för att genomföra en yogalärarutbildning i USA, mera för

träningens skull än för att bli instruktör. Jag fi ck en aha-upplevelse och förstod vilken enorm potential det fi nns inom yoga - både för det fysiska och det mentala samt en djupare läkeprocess och kopplingar till inte bara musklerna men även nervsystemet. Yogan har hjälpt mig i tillfrisknandet på många olika plan och ledde också till att jag kunde sluta med min medicinering. Har därefter gått fl era yogalärarutbildningar under de bästa yogalärarna i USA. Är både certifi erad 200 tim yogalärare i Atmananda sekvensen och 800 tim certifi erad Jivamuktilärare, säger Petra.

Under hennes första yogautbildning träffade Petra en kvinna som var holistisk hälsorådgivare och blev både fascinerad och imponerad av detta. Hon beslöt sig för att genomgå utbildningen.

- Skolan heter The Institute for Integrative Nutrition (www.integrativenutrition.com) och är helt unik i sitt slag. Bara i NY fi nns det ca 3000 praktiserande holistiska hälsorådgivare. Vad innebär holistisk hälsorådgivning?

Petra driver idag företaget Atmananda Lifestyle som erbjuder holistisk hälsorådgivning, yogalektioner och workshops.

- Jag vänder mig till privatpersoner, företag och föreningar. Holistisk hälsorådgivning tar ett brett grepp om hälsofrågorna. Tillsammans med kunden kartläggs hans/hennes livsstil, vilket gör att obalanser åskådliggörs. Jag bearbetar med andra ord de underliggande obalanserna snarare än symptomen och pekar på de lösningar som håller genom att rätt åtgärd sätts in. Detta leder ofta i sin tur till att fl era hälsofrågor löses samtidigt.

- Som personlig Holistisk Hälsorådgivare hjälper jag också kunden att hitta både kost och livsstil som ger varaktigt välbefi nnande. Tillsammans introduceras

långsamt nya aktiviteter och hälsosam mat i hennes liv för att balansera den primära och sekundära näringen och för att kunden på egen hand ska lära sig lyssna på sin kropps signaler.

Exempel på aktiviteter som ingår i programmet förutom de personliga mötena är: botanisering i ett antal hälsokostbutiker, m a t l a g n i n g s t i l l f ä l l e , visuella övningar som hjälper att förbättra karriär, andlighet och förhållande. Jag erbjuder även yogalektioner som komplement under programmet för de som önskar eller ett matlagningspaket för nybörjare inom matlagning eller för de som vill vidareutveckla sina färdigheter.

- Här på Mallorca kommer jag att jobba med privat yogaundervisning,

men letar också efter en lokal för gruppundervisning i yoga och vill gärna ha även skandinaviska kunder, vilket också gäller Hälsorådgivningen. VS

Text och bilder : Thomas Åkerblom

YOGa med HOliSTiSk rÅdGivninG

Page 13: Vi Skandinaver 01/2009

Vi Skandinaver 1 - 2009 13

Page 14: Vi Skandinaver 01/2009

14 Vi Skandinaver 1 - 2009

Balear Nytt - Balear Nytt - Balear Nytt - Balear Nytt

STORT SUG EFTER CHARTERRESOR

Armengol i möte f.d. dansk statsminister Francina Armengol, ordförande i Consell

de Mallorca, har haft möte med den tidigare danska statsministern, Poul Nyrup Rasmus-sen.

Idag är Rasmussen dansk EU-parlamenta-riker för socialdemokraterna. Han var dansk statsminister mellan den 25 januari 1993 och den 27 november 2001 och satt i folketinget från den 10 maj 1988 till år 2004, då han invaldes i EU-parlamentet.

De två samtalade om det arbete som utförts av myndigheterna på Mallorca och Rasmussen uttryckte sitt hopp om att den

ekonomiska krisen inte påverkar ön i någon större grad.

Samarbetet mellan Europa och dess olika områden är viktigt för att komma sig ur den nuvarande situationen, och Rasmussen har sett på det åtgärdspaket som har genom-förts av den spanska regeringen, som kan bli en referens för övriga medlemmar i Euro-peiska unionen.

Under mötet med Rasmussen, som för närvarande är medlem av Europaparlamen-tet, deltog också den spanska parlamentsle-damoten Teresa Riera. VS

Januari månad är traditionellt en av de bästa försäljningsmånaderna för charterre-sor - i år inget undantag. Lågkonjunkturen till trots, var det högtryck hos Ving efter nyår med den tredje bästa försäljningsveckan någonsin. Detta trots att trettonhelgen låg mitt i veckan.

Det är under julhelgerna som många har tid att planera och prata ihop sig inför årets semestrar därför brukar en stor del av årets resor bokas redan de första veckorna inpå det nya året. Och suget efter resor tycks fortfarande vara väldigt stort trots lågkon-junkturen.

- Det har varit bra tryck på såväl hem-sidan som till telefonbokningen, säger Eivor Andersson, vd för Ving. Antal besökare på ving.se har ökat rekordartat om man jämför med samma vecka 2008. Det tyder på att många svenskar går i semestertankar just nu. Vi ser också en markant ökning av boknin-gar direkt via hemsidan jämfört med vecka

2, 2008. Hela 60 procent av Vings försäljning förra veckan bokades på nätet.

Största andelen resor som säljs just nu är till sommaren, de som vill försäkra sig om ett bra hotell och ett särskilt resmål under precis den tid man önskar och kan vara le-dig, vet att man måste boka tidigt. Framför allt är det Mallorca och Turkiet som toppar. Men glädjande är också att många passar på att boka även nästa vinter- och julresa. Julhelgen 2009 är nästan lika bra som 2008 sett till antal semesterdagar som man be-höver ta ut för att få lång ledighet.

- Något som även kan gynna resandet i år är att räntorna är låga och nu införs skat-telättnader som innebär lite mer pengar i plånboken för många, fortsätter Eivor An-dersson.

Till sommaren 2009 storsatsar Ving på Mallorca med fem nya resmål och 21 nya hotell av hög standard. VS

ARMENGOL I MÖTE F.D. DANSK STATSMINISTER

Francina Armengol, Poul Rasmussen och Teresa Riera

Page 15: Vi Skandinaver 01/2009

Vi Skandinaver 1 - 2009 15

Balear Nytt - Balear Nytt - Balear Nytt - Balear Nytt

CAMPOSKUSTEN BÖR BEVARAS

En undersökning från Balearerna univer-sitet föreslår att Campos bör ersättas av den regionala regeringen med ett belopp på 2,1 miljoner euro per år för att bevara sin, av turistnäringen, opåverkade kustlinje.

Ekonomie dr, Antoni Costa och Onofre Martorell, presenterade nyligen resultatet från sin forskning i Campos, där man analy-serat hur kustvärnet har påverkat kommu-nens ekonomi.

Ekonomerna anser att områden som inte kan dra nytta av turismen i sin stadsplaner-ing, på grund av kustvärnet, bör ersättas ekonomiskt.

Bland de många stränderna på Mallorca, är Sa Rapita, Ses Covetes och Playa d’es Trenc utmed Camposkutsen några av de vackraste. På sistnämnda kan också du som gillar att gå naken sola vid kusten utan att störas. VS

San Sebastian var kapten och god vän till den romerska kejsaren Diocletianus och Maximilian. Under sken av sitt innersta hedniska gömde han sin relation som en trogen kristen. När kristendomen upptäcktes, dömdes han till döden som förrädare mot sina förfäders religion.

Efter att ha blivit korsfäst plockades han upp av en kvinna vid namn Irene, som upptäckte att han levde och förde honom till sitt hus och vårdade honom tills han blev frisk. Han återgick senare till kejsaren men nekade att strida mot de kristna. Då blev han stenad och misshandlad och hans kropp kastades i en kloak. Enligt legenden skedde detta mellan år 286 till 303.

Under det nionde århundradet kom franska och tyska riddare till Spanien för att delta i den kristna erövringen. De använde sig av beskyddare av olika helgon vars strider mot fi ender till kristendomen hade uppmärksammats. Med hjälp av dessa helgons vapensköldar erövrades landområden och tempel restes i deras namn. Detta är förklaringen till att många städer i Spanien än i dag har namn från dessa heliga krigare.

Kung Jaume I förde arvet vidare till Mallorca med San Sebastian, känd för att ingripa mot epidemier. När ön drabbades av

pest, var det San Sebastian som invånarna i Palma vände sig till. Detta ledde till högtidligheter, ceremonier och festligheter för att hedra helgonet och är förklaringen till att St Sebastian ursprungligen fanns i de kapell som föregicks av katedralen.

Högtidligheterna kan fastställas helt tillbaka till år 1451, då St Sebastian högtidliggjordes med den stora klockan.

Mellan åren 1522 och 1523 drog den fruktade pesten åter fram över ön och nästan avfolkade Mallorca. Allt ändrades emellertid när miraklet skedde då St Sebastians kvarlevor ankom till ön, speciellt benet från en av hans armar. Enligt legenden kom de till Mallorca med tempelriddaren Manuel Suriavisqui, från Rhodos. Men varje gång han ville lämna hamnen i Palma, förhindrades hans skepp och manskap av en kraftig storm. Det verkade som om kvarlevorna från St Sebastian inte ville lämna ön. Munkarna från Rhodos beslutade sig då för att lämna kvarlevorna i Palma. Nästa morgon, seglade de till sjöss i absolut religiös stillhet.

Till minnet av denna händelse och pestens ändpunkt, blev helgonet en martyr för hela kungariket med plats i det nya kapellet.

I dag fi ras San Sebastian som den största festivalen i Palma. VS

En tredjedel av huvudstaden Palma med förorter har nu en befolkning som består av 25 procent utlänningar.Det visar de senaste befolkningstalen från Palmas stadsfullmäktige, som också slår fast att 25 av de 88 förorterna har en utländsk befolkning som övergår en fjärdedel av det totala antalet medborgare. Palma är för närvarande den re-gional huvudstad i Spanien med fl est utlänningar registrerade hos de lokala myndigheterna, med 22,11 procent av det totala antalet invånare. Av stadens 422 387 invånare, är 329 006 spanjorer (77,89 pro-cent), medan 93 381 är utländska. Av dessa kommer 59 232 från icke EU-länder medan 34 149 kommer från andra EU medlemsstater.

Hamnområdet i Palma har det högsta anta-let icke spanska medborgare och hela 52,77 procent av dessa kommer från utlandet. Därefter kommer närområdet Cala Major, som har 46,54 procent utländsk befolkning följt San Agusti (44,07 procent) och Son Gotleu (42,06 procent).VS

VARFÖR SAN SEBASTIAN I PALMA

NORDIC WALKINGLär dig att gå stavgång på det riktiga sättetTel:0045 98 18 44 mobil 0045 402 153 [email protected]

Svenska, Dansk, NorskSon Caliu (Calvia) och

Cala Mayor (Palma)

Tel: 660 81 44 25 971 68 12 11 Psykolog

Alice Liljedahl Svensson

KBT Col.Nº B-1502

INTERNATIONELLA PALMA

Page 16: Vi Skandinaver 01/2009

16 Vi Skandinaver 1 - 2009

I december hade Palma besök av den berömda tremastade norska fullriggaren Sk/S Christian Radich, storstjärna

under inspelningen av den klassiska fi lmen ”Windjammer”, inspelad under en segling över Atlanten 1957. Segelskeppet deltog också under inspelning av den brittiska TV serien Onedin linjen.

Den vackra fullriggaren har en segelyta på 1360 kvadratmeter och har Oslo som hemmahamn. Christian Radich byggdes på Framnæs Mekaniske verksted år 1937. Året därpå, seglade skeppet till New York där det gjorde stor succé.

Under den tyska nazi ockupationen i Norge användes fullriggaren av den tyska fl ottan som stöd för deras ubåtar. Efter kriget återfanns skeppet sönderbombat och till hälften nedsänkt i Flensburg. Christian Radich återtogs till Norge där segelfartyget

reparerades som skolskepp åt den norska marinen.

Idag drivs fullriggaren som en stiftelse med en egen kamratförening och används som både skolskepp och till uthyrning vid olika evenemang.

Christian Radich har en fast besättning på 15 man och kan ta upp till 88 elever och/eller passagerare. Fullriggaren är 62,5 meter lång (73 med bogspröt) och har en bredd på 9,70 meter med ett djupgående på 4,70 meter. Höjden över vattenytan är imponerande med 37,70 meter och totalvikten är 1050 ton.

För navigering in och ut av hamn och vid behov fi nns en 900 hk Caterpillar dieselmotor som ger en toppfart på 10 knop. Under fulla segel blir farten upp till 14 knop. VS

cHristiaN raDicH i PalMa

december hade Palma besök av den reparerades som skolskepp åt den norska

juanita Karlsen från tromsö hälsar vi skandinaver välkommen ombord.

svenske robert lange, normalt båtsman på Falken, studerar livet på en fullriggare.

eleverna christian evans och Preben

Franche hade vakt och visade runt.

löjtnant christian

Berg från oslo kom

till christian radich

första gången 2005.

Page 17: Vi Skandinaver 01/2009

Vi Skandinaver 1 - 2009 17

Då antal platser är begränsat, är det ”först till kvarn”-principen som gäller. Senast 11 februari 2009. Anmälan kan göras till Nykredit i Alicante på telefon: +34 965 216 864 eller via mail till: [email protected]

PROGRAM

Kl. 19.00 Inledning

Belåning av din spanska egendom

m/ Representationschef Steen R. Søndergaard

Förmögenhetsvård i ett nytt perspektiv

m/ Senior Private Banker Johnny Kirkeby

Kl. 21.00 Nykredit bjuder på smörgåsar och kaffe/te

Möjlighet att tala med Steen R. Søndergaard och

Johnny Kirkeby

Kl. 22.00 Avslutning

TID OCH PLATS Måndag 16 februari 2009, klockan 19.00

Svenska Kyrkan i Palma

Avenida Joan Miró 113B, Palma de Mallorca

Representationschef Steen R. Søndergaard

har arbetat för Nykredit i Spanien i två år. Han

har 17 års erfarenhet inom den fi nansiella

sektorn och är idag ansvarig för Nykredits

aktiviteter på Mallorca samt den spanska

Medelhavskusten, från gränsen till Frankrike

och ned till Costa del Sol. Steen R. Sønderga-

ard kommer att presentera Nykredits utlå-

ningsaktiviteter i Spanien.

Senior Private Banker Johnny Kirkeby har

arbetat för Nykredit i Spanien i tre år. Johnny

Kirkeby har 13 års erfarenhet inom den fi nan-

siella sektorn och har varit anställd i Nykredit

Privat Portefølje i sex år. Johnny Kirkeby pre-

senterar Privat Porteføljes unika tillgång till

förmögenhetsvård och hur den rätta strategin

ger en större avkastning.

INBJUDAN TILL NYKREDITS SEMINARIUMFrivärdebelåning och förmögen-hetsvård i ett nytt perspektiv

GÅR DU I GIFTETANKER?VI ARRANGERER BRYLLUP PÅ VAKRE MALLORCA

Norsk bryllupsarrangør på Mallorca

5 BRYLLUP5 BRYLLUPSREISER5 JUBILEERNorsk tlf. 97 55 12 35 Spansk tlf. 609 475 909 Besøksadr. Cala Ferrera www.beautifulwedding.as CALA D`OR, MALLORCA

Paco och MonaC/ Jardiel Poncela, 7 - Son Caliu - PalmanovaInternationellt kök - vi talar skandinaviska

Öppet 10-01:00 (stängt torsdagar)Tel: 971 683 998

Page 18: Vi Skandinaver 01/2009

18 Vi Skandinaver 1 - 2009

Bakom murarna på fami l jen Nigorras gård

F i N c a s a N t a P o N ç a

Text & Foto: Isabel Diaz Sjöholm

Många svenska tjejer kommer till Mallorca för att jobba som au-pair, reseguider eller andra områden inom turistbranschen. Svenska Maria Lindqvist, 19 år från Vara, hittar jag på gården Santa Ponça. Här jobbar hon med ett av sina största intressen - hästar!

Vem som helst släpps inte in på finca Santa Ponça. Det förstår man när man ser gårdsmuren och de stora portarna, som sakta öppnar sig för endast välkomna gäster. Gården, Finca Santa Ponça, ägs idag av den mallorcanska familjen Nigorra. Det är en av öns äldsta och största gårdar och här har det bedrivits jordbruk långt tillbaka i tiden.

Det sägs att tornet på gården är från år 1229. De första dokumentationerna hittar vi från 1426. Gården skall då ha ägts av señor Bernat Mateu Maçanet. Då bedrevs främst jordbruk. Med tiden köptes gården upp och ägdes av olika människor. Bland dessa en markis av Ariany vid namn Marc Antoni Cotoner. Mellan 1700-1800 gjordes stora renovationer. Här kom då kapell, klocktorn samt oliv- och spannmålskvarn,

liksom odlingar av frukt och grönsaker. Innan familjen Nigorra tog över gården

i 1995 fanns massor med djur, bland annat uppfödning av mulor. Ett viktigt möte ägde också rum här. 1984 träffades Libyens president Muammar al Gaddafi, dåvarande Österrikiska presidenten Bruno Kreisky och spanske presidenten Felipe Gonzales . Vad som sades kan bara murarna viska om idag.

Väl inne på Finca Santa Ponça med hjälp av Maria, träffar vi Juan Nigorra, en av sönerna i familjen. Familjen Nigorra är mest kända som ägare till Santa Ponça Golf. De står även bakom banken Banco de Crèdito Balear och fastighetsföretaget Imisa. Juan är ekonom och jobbar som fastighetsmäklare. Han berättar att han alltid haft stort intresse för jordbruk och hästar. På gården finns idag ett tiotal hästar; 4 portugisiska, en arab, och 5 spanska renrasiga hästar (PRE- pura raza española). Snart blir det också utökning, tre föl väntas.

– Hästar är en hobby jag har, fortsätter Juan. Han har tävlat en hel del, främst med tävlings- och avelshingsten Tomillo

(Timjan). I sadelkammaren ses bucklor och rosetter som bevis. Förhoppningsvis blir samlingen större i framtiden. Hästar på gården är också köpta för att ridas in och vidaresäljas.

Maria är tjejen som nu har chansen att sköta Juan Nigorras hästar. Hon är inte den första, många svenska tjejer har varit på gården för att praktisera genom hans svenska kontaktperson Mia i Sverige. Juan älskar det svenska språket, men det är inte bara därför han just har svenska tjejer hos sig.

– De jobbar bra och kommer oftast med bra erfarenhet av stallarbete.

Maria studerade på hästgymnasiet Uddetorp i Skara, där hon blev diplomerad hästskötare innan hon kom till Mallorca. Sommaren 2007 åkte hon hit första gången på skolpraktik i 4 veckor. Genom Mia i Sverige, kom hon tillbaka ett år senare, efter sin student, för en längre praktikperiod på 3 månader. Dessa månader har dock blivit väldigt långa. Nästan 10 månader senare är Maria fortfarande kvar, och har inga planer på att lämna Mallorca och Santa Ponça på ett tag.

Maria med hästen aroma och ryttarna Pedro soto

och juan Nigorra Maria kramar om liberal

Page 19: Vi Skandinaver 01/2009

Vi Skandinaver 1 - 2009 19

“Den bästa affären för ditt husdjur ”

Ett nytt konceptSpecialprodukterPersonlig serviceKunnig personal

Vi talar skandinaviska

Calle Blanquerna 27-B07003 Palma

Tel 660 296 889

www.petsplace.es

– Jag trivs här, säger Maria och ler. Hon berättar för mig som inte är så insatt

att det är svårt att få tag på bra hästjobb. - Många gånger rör sig stalljobb bara

om skötsel och inte så mycket ridning. Här får jag rida mycket med bra hästar och får hjälp med min ridning. Det, samt att Juan ger mig stort ansvar, gör att jag trivs och jobbet är givande och lärorikt.

Maria bor på gården och går upp tidigt varje morgon för att fodra och mocka till hästarna. Under förmiddagen rider hon 2-3 hästar. Ibland hinner hon inte med alla och får ta någon efter lunch, som självklart följs av traditionell siesta under varma sommardagar. Det är ingen dålig ridtur Maria tar varje dag. Hon tar med mig på den dagliga ridturen längs mandel, johannesbröd och fi kon träd. Vi rider upp i skogen och bestämmer oss för den långa rundan, vilket visar sig vara värt besväret. Snart blickar vi ut över en vykortsliknande utsikt över Santa Ponça och havet. Sittandes

på hästryggen, långt från bilarnas oväsen, med skogen i ryggen, får en att för ett ögonblick glömma vardagen och känna sig ett med naturen.

Vad Maria gör på eftermiddagarna varierar. Oftast kommer Pedro, Juans vän, för att rida. Det fi nns alltid hästar att rida in på gården. Maria får då ta ut och göra i ordning hästarna. I annat fall longerar hon hästarna i paddocken.

– I ett stall fi nns det alltid något att göra, berättar Maria. Stallplanen skall hållas fi n, utrustning göras ren och smörjas, höbalar köras iväg till stona som står i hagar och inte rids osv. Mycket är rutin.

Maria arbetar hårt 6 dagar i veckan med bara en dag ledigt. Hon tycker det är lite tråkigt att hon inte har tid till att utforska Mallorca riktigt så som hon önskar.

– Men jag jobbar med hästar och det är det jag vill jobba med i framtiden, säger Maria, när hon släcker lamporna och stänger stalldörren för kvällen.VS

på hästryggen, långt från bilarnas oväsen, med skogen i ryggen, får en att för ett ögonblick glömma vardagen

vem som helst kommer inte in bakom murarna på Finca santa Ponça

Många premier i stallet

Hästen agri får sig en dusch

Page 20: Vi Skandinaver 01/2009

20 Vi Skandinaver 1 - 2009

I slutet av december arrangerade Bendinatgruppen vinprovning och välgörenhet som drog in 3000 euro till föreningen Asociación Balear de Fibrosis Quística.

Närmare 100 personer hade sökt sig till föreningens nya centrum i San Agustín (Cala Major)för att delta på evenemanget och ge sitt stöd för att bekämpa denna sjukdom som drabbar andningsorgan och matsmältningsorgan.

Llull Teresa och Carlos Pons, ordförande

och verkställande direktör för stiftelsen Respiralia, Robert Winsor, som arrangerar Spaniens största välgörenhetsgolfturnering och Andrew Spence, marknadsansvarig på Bendinat gruppen, var bland deltagarna som hade en trevlig afton tillsammans med vänner och gott vin för 15 euro.

Vi träffade svenske Jan Hedengard som säljer fastigheter i Bendinatgruppen. Han berättade att han märker av den ekonomiska krisen, speciellt med en nedgång i efterfrågan från den brittiska

marknaden.- Det beror också på att pundet har gått

ned jämfört med euro. Men vi erbjuder mycket bra boende på Mallorca och har nyligen sålt bostäder till både tyskar och skandinaver, sa Jan.

Det arrangerades också en auktion för att samla in medel med gåvor från Lares Decoración, Instyle Living och Juan Oliver, som donerat två numrerade litografi er av Juli Ramis, som gav 750 euro. VS

Nästan 3000 euro till cystisk Fibros

www.

de-r

eva.

com

art

work

& g

raph

ic de

sign

+34

699

442

996

andrew spence hälsar vinklubben torres välkommen

jan Hedengard och claudia cussatti

Page 21: Vi Skandinaver 01/2009

Vi Skandinaver 1 - 2009 21

Den 16 februari kommer Steen R. Søndergaard och hans kollega Johnny Kirkeby – båda ekonomiska

specialister i danska Nykredit - till Mallorca och Svenska kyrkan och håller seminarium.

Steen är Nykredits representationschef i Alicante och har arbetat för Nykredit i Spanien i två år. Han har 17 års erfarenhet inom den finansiella sektorn och har ansvaret för Nykredits aktiviteter på Mallorca samt den spanska Medelhavskusten. Steen R. Søndergaard kommer att presentera Nykredits

utlåningsaktiviteter i Spanien.Hans kollega Johnny Kirkeby är Senior

Private Banker och har arbetat för Nykredit i Spanien i tre år. Johnny presenterar Privat Porteføljes unika tillgång till förmögenhetsvård och hur den rätta strategin ger en större avkastning.

- Mallorca utgör en allt viktigare del av vår verksamhet i Spanien och det sker faktiskt en del i fastighetsbranschen här just nu.

Steen R. Søndergaard berättar också att Nykredit lånar ut pengar till låga räntor.

- Vi är en kreditinstitution baserad på obligationsmarknaden som inte är i behov av att låna pengar från andra banker, säger Steen.

Förutom seminarium bjuds det på både te och kaffe samt smörgåsar.

- Men antalet platser är begränsade, så det gäller att boka, helst före den 11 februari. Det kan göras till vårt kontor i Alicante på telefon: +34 965 216 864 eller via mail till: [email protected], avslutar Steen. VS

Text: Thomas Akerblom

KreDitseMiNariuM

chefsekonom steen r. söndergaard vill låna ut pengar

till husköpare på Mallorca

Page 22: Vi Skandinaver 01/2009

22 Vi Skandinaver 1 - 2009

C/ Apuntadores 24 - La Lonja - Palma De MallorcaTel: 971 21 40 11 - Fax: 971 72 17 [email protected] - www.wineing.es

WINEING – GÖR VINSMAKNINGEN ROLIG

På vinbaren Wineing i Palma kan du provsmaka hela 48 olika viner i alla prisklasser och för alla smaker. Vid baren får du ett chipskort som du stoppar in i någon av de sex datorstyrda automaterna som håller vinet i perfekt temperatur och i ren miljö. Sedan är det bara att välja vinet du vill testa från någon av de 8 olika flaskorna i varje automat. Du betalar när du går eller fyller på kortet med den summa du vill provsmaka för.

- Här tycker folk det är roligt att prova även de dyraste vinerna, säger Mikael Apelqvist, som öppnade Wineing för ca ett år sedan.

På Wineing slipper du ta in en hel flaska för att få veta om du gillar vinet. Du kan välja mellan en provsmutt på 3, 6 eller 12 centiliter (1 glas) och priserna från 40 cent till 40 euro passar alla. Av de 48 vinsorterna är minst 8 väl valda rödviner från Mallorca.

Förutom goda viner serverar Wineing allt från speical-preparerade tapas, soltorkad skinka och ostbrickor, till läckra varmrätter som exempelvis en rejäl chuleton (club steak på ca: 1 kilo).

Naturligtvis kan du också köpa med ditt favoritvin hem, och du kan överraska vinälskaren med ett vinchips som presentkort från Wineing.

Vi �nns där du �nnsSwedbank i SpanienHar du sålt din bostad, vill du belåna din fastighet eller helt enkelt placera ditt kapital? Vi erbjuder dig Private Banking i Luxemburg som omfattar heltäckande privatekonomisk service inom investeringsrådgivning och kapitalförvaltning. Välkommen att kontakta oss för mer information och bokning av en tid som passar dig. Telefon 952 81 48 62 eller via e-post: [email protected]

Kontorets öppettider Måndag till fredag mellan 9.00-13.30, övriga tider enligt överenskommelse.

Swedbank S.A Representationskontor Spanien, Centro Plaza, O�cina 16, ES-29660 Nueva Andalucia (Marbella)

Olle Westerling, Christina Bergstén och Kent Schanke.

Page 23: Vi Skandinaver 01/2009

Vi Skandinaver 1 - 2009 23

Osteopat och Akupunktör Rune Lexberg arbetar med muskel och skelettmuskulaturen - som smärtor

i nacke, axlar, rygg och höftproblem. I vår öppnar han praktik på Hotel Brasilia i Can Pastilla, alldeles utanför Palma.

De senaste 3 åren har Rune arbetat med det norska cykellandslaget. Han har följt dem runt i Europa, senast under VM i Varese i Italien.

I 16 år har Rune arbetat som Osteopat och akupunktör hemma i Norge, där han driver en välmående praktik i Fagernes i Valdres.

- Under många år har jag velat fl ytta på mig, nu har barnen blivit stora och det är möjligt. Jag har varit på Mallorca med cykeln varje vår i 17 år och tycker ön är helt fantastiskt. Förra året tog jag beslutet att etablera mig här. Det blir på Hotel Brasilia där jag öppnar mottagning i källaren, där det redan fi nns ett gym och viss utrustning för behandling. Receptionschef Marita och hotelldirektör Domingo är mycket positiva och jag börjar i mitten av februari.

Som Osteopat och Akupunktör arbetar Rune mest med muskler samt med smärtor i skelettmuskulaturen - nacke, axlar, rygg och höft.

- Osteopati är en form där vi endast

använder händerna, berättar Rune.Osteopaten undersöker sambanden

mellan olika delar av kroppen, till exempel att halsproblem kan ge smärtor i skuldror och armar, att en dålig rygg kan ge höftbesvär, som sprider sig i benen eller ger smärta magen, etc.

- Vi normaliserar spänningar i kroppen som hindrar normal rörlighet och

cirkulation. Vi använder också en skonsam teknik som mobilisering (komma i rörelse), avkoppling, triggerpunkter, massage och ledkorrigering - där du får ett klick när vi behandlar.

Rune använder ofta akupunktur för att

få cirkulation och energi i kroppen. - Akupunktur är bra för de fl esta

vardagssjukdomar som huvudvärk, bihålor, magproblem och de fl esta smärtförhållanden.

De senaste tre åren har Rune arbetat med norska cykellandslaget. Som Osteopat och massör för landslaget har Rune många uppgifter, så att cyklisterna kan koncentrera sig på cykling, att äta och sova. Behandlingen består vanligen av fotmassage och små korrigeringar i nacke och rygg. Ibland använder han också akupunktur för att rehabilitera kroppen snabbare.

- Här på Mallorca ska jag också arbeta med cyklister, men hoppas att både bosatta och turister ska hitta hit, både när det gäller behandling av kroniska och akuta problem.

Osteopati grundades i mitten av 1800-talet i Amerika av läkaren Andrew Taylor Still, som också etablerade den första skolan år 1892. Sedan dess har osteopatin utvecklats och expanderat både teoretiskt och kliniskt till den grad att den nu är en av de främst vetenskapligt bevisade och effektiva alternativa terapierna inom den vanliga skolmedicinen. VS

ruNe Masserar NorsKa cYKellaNDslaget nu öppnar han praktik i palma

positiva och jag börjar i mitten av positiva och jag börjar i mitten av cirkulation. Vi använder cirkulation. Vi använder

kan koncentrera sig på cykling, att äta och kan koncentrera sig på cykling, att äta och sova. Behandlingen består vanligen av sova. Behandlingen består vanligen av fotmassage och små korrigeringar i nacke fotmassage och små korrigeringar i nacke och rygg. Ibland använder han också och rygg. Ibland använder han också akupunktur för att rehabilitera kroppen akupunktur för att rehabilitera kroppen snabbare. snabbare.

med cyklister, men hoppas att både bosatta med cyklister, men hoppas att både bosatta och turister ska hitta hit, både när det och turister ska hitta hit, både när det gäller behandling av kroniska och akuta gäller behandling av kroniska och akuta problem.problem.

1800-talet i Amerika av läkaren Andrew 1800-talet i Amerika av läkaren Andrew Taylor Still, som också etablerade den Taylor Still, som också etablerade den första skolan år 1892. Sedan dess har första skolan år 1892. Sedan dess har osteopatin utvecklats och expanderat både osteopatin utvecklats och expanderat både teoretiskt och kliniskt till den grad att den teoretiskt och kliniskt till den grad att den nu är en av de främst vetenskapligt bevisade nu är en av de främst vetenskapligt bevisade

Page 24: Vi Skandinaver 01/2009

24 Vi Skandinaver 1 - 2009

Det spanska hemmaköketDe två första tisda-garna i varje månad lär Åsa Johannesen

Alomar dig det bästa från det spanska och mallorcanska köket

hemma i Genova!

Åsa Johannesson Alomar - mobil: 629 560 929 Tel: 971 402 590 e-mail: [email protected]

Ring eller sänd mail om du vill delta och lära

vardagskökets goda hemligheter!

Vandra i bergen med ÅsaAtt vandra i Bergen

på Mallorca är underbart. Fler

aktiviteter finner du på hemsidan.

Åsa Johannesson AlomarTel/fax: +34 971 402 590 / Mobil: +34 629 560 [email protected]

www.personlig-guide-mallorca.com

MATSPALTEN

TE-RØKT ANDEBRYST MED ORIENTALSK SALAT av Martin Sveen, Sant Joan Restaurant & Winebar

Å røke sin egen mat kan høres vanskelig ut, men det er faktisk ganske enkelt. Man trenger ikke trespon, da man kan lage sin egen røkeblanding av ris, sukker og te. En røkeovn kan “bygges” i en stor kjele med lokk, og en rist som passer i kjelen. Dette kan gjøres med både kylling, mørk kjøtt og selvfølgelig fi sk.

2 andebryst50 g havsalt

Røkblanding50 g ris50 g sukker1 pose jasim te1 pose earl grey te

Andekrydder1 ts koriander frø1 ts Sechuan pepperkorn

Orientalsk salat100 g bønnespirer1 rød paprika1 gul paprika1 rød løk1 gulrot

Dressing1 dl sør soyasaus20 g brunt sukker1 lime50 ml sesamolje

Trim bort halvparten an fettet fra andebrytene, rut fettsiden med en skarp kniv, strø havsalt over og mariner i 45 minutter. Vask bort saltet, krydre med krydderblaningen. Stek kjøttet med fettsiden ned i 4 minutter, snu og stek i 20 sekunder på kjøttsiden. Kle bunnen av kjelen du bruker med aluminiumsfolie, hell røkblandingen over. Legg risten over, med

andebrystene på, sett på lokket og sett på sterk varme i 4 minutter, skru av varmen, og vent minst 20 minutter før du åpner lokket.

Finkuttt grønnsakene, og hell dressingen over, server med tynne skiver av andebryst.

Rör från Enagás ligger nu i hamnen i Alicante och väntar på att bli den nya gasledningen mellan Ibiza och Denia, i Alicante regionen.

Samtidigt avslutas utläggningen av den framtida gasledningen mellan Palma de Mallorca och Ibiza som utgör en fortsättning på ledningen mellan fastlandet och Balearerna.

Det specialbyggda rörläggningsfartyget “Castor Sei”, ligger nu cirka 35 kilometer från Palma för att slutföra kopplingen mellan de två öarna. Gasledningen löper

på ett medeldjup av 720 meter längs 146,5 kilometer.

Om inget problem uppstår, påbörjas arbetet med rörledningen mellan Punta de Cala Gració på Ibiza och stranden Devesa i Denia redan denna vecka.

Denna sträcka är 122,4 kilometer lång och rören läggs 997 meter under havsytan. Arbetet pågår till i början av februari, då rören börjar fyllas utanför kusten i

Alicante. Enligt Enagas används 56 ton stål och

betong för 21 881 rör med en längd på 12,2 meter vardera, vilket krävs för att integrera Balearerna i det spanska gassystemet.

Regeringen gav klartecken för gasledningen den 5 december 2003 och den förväntas komma i drift i juli 2009. VS

gasförbindelse från fastlandet

Page 25: Vi Skandinaver 01/2009

Vi Skandinaver 1 - 2009 25

Avda de la Platja 7(mitt emot Eroski) Palma Nova Tel 8 194863 Mob 680245929 Onsdagar Stängt7 7

Ny spännande meny och många nya

överaskningar öppet 1 -237

MÖGEL? FUKT?15 år med framgångsrik renovering på Mallorca

Certifierad specialist med kvalitetsprodukter

Byggdränering och • sanering

Renovering av • balkonger och terrasser

Mögelbesiktning •

Page 26: Vi Skandinaver 01/2009

26 Vi Skandinaver 1 - 2009

Hard Rock Cafe Mallorca ligger på östra delen av stadens bästa promenadströk utmed havet - Paseo Marítimo - nära stadsdelen

Santa Catalina och den gamla staden.

Caféet på Mallorca är det fjärde inom kedjan i Spanien, efter Barcelona, Madrid och Gran Canaria. Med 1500 kvadratmeter och 500 restaurangplatser är Hard Rock Cafe Mallorca också ett av kedjans största.

“Mallorca är en speciell ö med rik historia och kultur, och en av Spaniens mest populära destinationer, säger Hamish Dodds, VD för Hard Rock International.

“Vi är glada att få erbjuda Hard Rocks unika koncept och våra rock ‘n’ roll erfarenheter till både lokalbefolkning och besökare på ön.”

Förutom mat, med legendariska hamburgare, serveras drinkar från baren, allt från Hurricanes till Margaritas och på den alternativa rock menyn finns också alkoholfria drycker som Wildberry Smoothies.

Allt naturligtvis till musik, också levande, i en miljö med Hard Rocks samlingar som pryder väggarna med objekt och bilder av världens mest älskade musiker, som Jimi Hendrix, Madonna, Elvis Presley, Shakira och många fler.

På Mallorca hyllas också några av Spaniens främsta rockmusiker, bland annat med en vit Epiphone SG gitarr från bandet Heroes Del Silencio och en gitarr från rockbandet Barricada.

Hard Rock Cafe Mallorca har en stor terrass som kan njutas på soldagar, med vacker utsikt mot den gotiska La Seu katedralen.

Caféets Rock Shop säljer naturligtvis samlarprylar med emblemet Hard Rock Cafe Mallorca - som bara finns här.

Hard Rock International har 124 Hard Rock Café och nio hotell/casinon i 48 länder och är ett av världens mest globalt kända märken. Det började med en Eric Clapton gitarr, nu äger Hard Rock världens största samling av musikobjekt som visas runt om i världen. Hard Rock är också känt för sina samlarobjekt inom mode och musikrelaterade varor.

SvenSkt i leDningenRedan i somras mötte vi Victoria

Magnusson i Palma när hon inledde planläggningen för Hard Rock i Palma. Det var första gången på Mallorca – en ö

som Victoria genast blev förtjust i. Bland alla förberedelser, skulle hon också hitta rätt personal.

- Vi har nu runt 98 anställda och här har varit mycket att göra sedan Hard Rock öppnade dörrarna. Runt 2 timmars väntetid är normalt på helgerna och stämningen har varit hög, berättar Victoria som är assisterande vd på Hard Rock Café.

Victoria är född i dåvarande Persien och kom som baby till Sverige år 1976 när hon bara var 3 månader.

- Jag adopterades av Bitte och Ulf Magnusson som reste till Persien och tog sig an 3 barn. Min pappa öppnade företag i Bangkok, Thailand när jag var 10 och vi bodde där i 3 år. Sedan flyttade vi till Marbella där jag växte upp. Jag studerade på universitet i Schweiz, London och Hawaii innan jag slut hamnade i Atlanta, USA, där jag avslutade min utbildning med en BBA.

- Jag flyttade tillbaka till Marbella för ett år sedan och arbetade som fastighetsmäklare men blev snabbt uttråkad. Jag flyttade tillbaka till London där jag jobbade för Tootsies, TGI Friday och Henry’s Cafe Bar. I november förra året kom jag till Hard Rock Cafe i Barcelona innan jag kom hit till Palma för vara med och öppna Europas största Hard Rock Café.

- Jag stannar här, men vi ska öppna nästa café i 2009 och det vill jag också jag vara med om, avslutar Victoria. VS

Hard Rock Cafe MallorcaPaseo Maritimo s/nPalma de Mallorca 07014Öppettider:Restaurang: söndag - torsdag 12:00 - 1:30, fredag - lördag 12:00 - 2:30Shop: måndag - söndag 10:00 - 24:00Telefon: 971 281872

Hard rock cafe i PalMa De Mallorca

Page 27: Vi Skandinaver 01/2009

Vi Skandinaver 1 - 2009 27

Svenska Skolan i Palma följer svensk läroplan så hos oss blir övergången mellan Sverige och Spanien smidig för både elever och föräldrar. Eleven får internationell erfarenhet i trygg och invand miljö.

För barn till familjer som är bofasta på Mallorca erbjuder Svenska Skolan kontinuerlig skolgång från förskolan upp till gymnasiet. Utbildningen är godkänd av spanska myndigheter.

Små klasser och hög lärartäthet ger möjlighet att individanpassa undervisningen. Alla elever från förskola och uppåt har spanska varje dag .

Utbildningen är godkänd av svenska och spanska myndigheter.

CAMPUSEURO

SVENSKASKOLANPALMA de MALLORCA

+34 971 282 350www.svenskaskolanmallorca.com

VISST ÄR DET MÖJLIGT ATT GÅ I SVENSK SKOLA PÅ MALLORCA!

Mallorcafastigheter

Fika på takterrassen

Pris: 450 000 Euro

Renoverat takvåning i trendiga Santa Catalina, Palma. 2 sovrum. Boyta 120 och terrass 15 kvm Ref. # 2226.

Uthyres: Takvåning BendinatLägenheten har panorama utsikt över kust och strand. Har boyta 115 kvm och 70 kvm terrass. 2 sovrumRef.#160 Pris:3000 Euro m nadå

Vacker finca i SollerDenna vackra finca har utsikt över staden och bergen. Tomt 7500 kvm och boyta 200 kvm. 4 sovrum Ref. # 1832. Pris: 895 000 Euro

MedelhavslivstilDenna charmfulla lägenhet i Cala Fornells ligger direkt vid havet. 2 sovrum. 20 kvm terrass. Ref. # Ip128. Pris: 285 000 Euro

Detta är bara några exempel från vår portfölj med över 500 fastigheter

MallorcafastigheterMallorcafastigheter

Tel.: +34 667 51 54 76E-mail: [email protected]

Norske tattoo-artister, nordisk høy og sikker standard!

Vi har masse tattoo-design’s,og 1000'en vis av Piercingsmykker

Åpent 11 til 20mandag til fredag

Lørdag 11-18

c/ Monges 4 (ved Plaza Major) / Palma

[email protected] / www.inktattoo.es(+34) 971 719 266

Industria Pesquera 4, Es Mollet -Palma (Paseo Maritimo)Bokning: 971 72 11 82

FISKRESTAURANG CA´N EDUARDO I PALMAS GAMLA HAMNOMRÅDE

LLOTJA DEL PEIX

Clinic BrasiliaHotel Brasilia

Calla Pollacra 4, Playa de Palma, Mallorca

OSTEOPA ACUPUNC AGE

Treningsrom / Fitness room

Rune Lexber

Tel(clinic) +34 661 14 31 14Tel (private) +47 95 75 56 86

Tel (hotel) +34 971 74 42 80E-mail: [email protected]

www.hotelbrasiliaplaya.com

Page 28: Vi Skandinaver 01/2009

28 Vi Skandinaver 1 - 2009

capdepera är utan tvekan en av de mest fascinerande golfbanorna på Mallorca. 18-hålsbanan omfattar

cirka 100 hektar natursköna marker och grönskan vårdas i skydd av bergskedjan Sierra de Levante. Utsikten skiftar från blå vikar i Canyamel och Cala Mesquida till den pittoreska staden Capdepera med den gamla välbevarade borgen på höjden, bara tre kilometer bort.

Ett medeltida piratvakttorn, fortfarande beläget i en stenåldersby med fem tusen års historia, ingångar till underjordiska grottor och kullar dominerar golfen och bergen som omger fairways.

Banan öppnades 1989 och är designad av den berömde amerikanske arkitekten Dan Maples, som även har ritat fl ertalet banor i golfmekkat Pinehurst i North Carolina, USA. Capdepera Golf ingår i en koncern som även äger och driver två klubbar just i Pinehurst och en utanför Hannover i Tyskland.

Viktigt för administrationen är att erbjuda golf “till ett anständigt pris”, både för nybörjare och proffs, eftersom banan på grund av sin design är mycket

spelbar för alla. Här fi nns professionell golfskola där det talas fl era språk, bland annat svenska, med individuella och grupp lektioner samt en Pro Shop med artiklar från kända företag.

Med hjälp av de tyska ägarna och en fransk inredningsarkitekt, har den antika gården kärleksfullt återställts på ett mycket smakfullt och inbjudande sätt. Inredningen är rik på detaljer som skapar en speciell omgivning, som specialtillverkade dörrhandtag i brons av riktiga golfbollar från 50-talet.

Restaurant Roca Viva har en av öns vackraste terrasser och ett gott rykte när det gäller både internationellt och mallorcinskt Medelhavskök. Varje torsdagskväll, under sommarmånaderna, grillas det på terrassen med levande musik – något som värderas högt bland gästerna från Tyskland, Österrike, Schweiz, men också från England, Spanien och Skandinavien. Roca Viva är också en idealisk plats för privata bröllop, affärsmöten eller andra evenemang. VS

CAPDEPERA GOLFdÄr Ön Är SOm vaCkraST

www.mallorcanytt.comdin lokala nyhetsportal

av: Bettina Neumann

Svenske Mattias Amborn är kommersiell direktör på

Capdepera Golf

Page 29: Vi Skandinaver 01/2009

Vi Skandinaver 1 - 2009 29

Velkommen! til sjømannskirken i Palmanova. Gjennom hele uken har vi ulike aktiviteter og tilbud. Varm kaffe og nystekte vafl er står klar når kirken er åpen - og her er det alltid noen å prate med. Velkommen innom!

Besøksadresse:Calle Cala Blanca 7v/Playa Son Maties,

Palmanova

For kontakt: Apartado 360,

07 181 Palmanova de Mallorca

Kirkens telefon: +34 971 681 270Kirkens fax: + 34 971 682 198

www.sjomannskirken.no/mallorca www.sjomannskirken.no/barcelona

[email protected]@sjomannskirken.no

ATLE BRUNDTLANDVinterassistent

BERGLIOT BRUNDTLANDVinterhusmor

ØYVIND KOPPERUDAssistentMob: 676 452 830

KNUT ALVESjømannsprestDaglig lederMob: 630 878 344

ELSE-JOHANNE ALVEDiakonal medarbeiderMob: 649 911 479

ÅPNINGSTIDER Ti-On-To-Fre mellom 10-14. Søndag: 10.30-13

BIBLIOTEK med mange bøker til utlån.

INTERNETT tilkobling fi nnes på sjømannskirken og er tilgjengelig for besøkende.

SYKEBESØK er en viktig oppgave for oss og vi besøker jevnlig sykehus i Palma og Alcudia. Ved behov gjøres også hjemme- og hotellbesøk. Enkelte sosialsaker dukker også opp.

GUDSTJENESTE hver søndag kl.11 på sjømannskirken. I vinterhalvåret holdes også gudstjenester i Alcudia og i Santa Poncha.

UKEPROGRAM:Tirsdag: 10:00 - Boule på stranda 12:30 - Den glade tone: for alle som liker å synge litt

Onsdag: 11:00 - Malerklubb 15:00 - Kafètreff på Sun Wing Resort i Alcudia annenhver onsdag. Første gang 14. januar 18:00 - Fest på kjerka annenhver onsdag Første gang 21. januar.

Torsdag 11:00 - Den lyriske time. For deg som liker å lese eller høre dikt. Kanskje skriver du selv også? 12:30 - Spanskundervisning

Fredag 11:00 - Haydom-strikking 12:30 - Fredagsgrøten

Søndag….11.00 - Gudstjeneste

GRØTSERVERING

Hver fredag er det grøt med rød saft, smørøye og kanel og sukker å få på kirken.

Og at den smaker, kan disse to bevitne.

Page 30: Vi Skandinaver 01/2009

30 Vi Skandinaver 1 - 2009

KÖP - SÄLJSAM´S FUN BAR I MAGALUF Den största familje-Puben på Skandinaviska gatan i magaluf öppen till 04:00 alla dagar i veckan. Med över 300 kvmTerrass. 2 kök , Internet rum , spelapparater för vuxna och barn. Fullt utrustad med Gigantisk Satelit TV. DJ –hörna , Samt 2 Garageplatser. Fantastikst läge på c/Pinada. För mer info kontakta: Roberto Gourlay Mobil:0034-608.838.612 E-mail:[email protected]

MB 320CLK -2000, 1 ägare, säljes Endast 8000mil, servad och genomgången för 2000€ år 2007/2008. Spanskregistrerad sedan 2007. Mkt väl utrustad. 22.000€. Säljes pga fl ytt. Rolf +34 699 029 750 eller +46 707 78 50 77 [email protected]

Hus önskas hyra - Två barnfamiljer önskar hyra hus med pool och terrass, minst 3 sovrum och två badrum under perioden 20/6 – 5/7. [email protected]

Svensk ägd bar i Santa Catalina i Palma säljes Den är belägen i restaurang täta och populära området Santa Catalina nära Palmas centrum och hamnen. Har drivits som en svensk bar i fyra år. Det är en året runt bar, öppet alla dagar 17 -02. Fungerar även att ha öppet dagtid om så önskas. Det är en liten, charmig bar med terass. En bra fungerande verksamhet men säljes pga fl ytt. För mer information kontakta 0034661344813 eller [email protected]

Till salu - vackert belägen fi nca i Algaida Lantegendom med natursten i fasaden, i

idyllisk och romantisk omgivning, ca.5 km innan Algaida, nära fl ygplatsen och Palma. Bostadsyta ca.70 m2: vardagsrum, två sovrum, modernt kök, badrum, vind och ca. 40 m2 terrasser. El, dubbelglas, cistern, värme, stor öppen spis, träbalkar och telefon. Helt inhägnad tomt ca. 8000 m2, med tall, frukt och mandelträd, skjul (kan utökas) och en liten grotta, vattenbassäng, bevattningssystem. Tillgänglig i juli 2009.Mobil: 0034 696757400 (engelska)[email protected]

MARKIS med möjlighet att fälla ner två hela sidor. Ytan är 4 x 4 meter och höjd 2,55.Markisen är knappt använd.. Säljes p g a bråk med communidaden. Pris 15.000:-

Marina Ulfbåge +46 705 64 69 [email protected]

Uthyres - Palma ”El Terreno”Lägenhet 120 m2, 3 sovrum, stort vardagsrum med matsal och 2 fi na badrum.SVT Europa, disk- o tvättmaskin, luftkonditionering och centralvärme.Stor altan med strålande utsikt över Palma och havet. Allt i bästa skick och möblerat.Garageplats ingår. Helst månadsvis uthyrning. Ring + 46 (0) 708723110 för mer info.

Inarbetad business säljes på grund av sjukdom Välkänd restaurang med festlokal (200 personer) och terass (120 platser), bästa läge 50 meter från stranden, hotellrikt område på Playa de Palma. Svensk regi i 30 år. Inklusive 2 lägenheter och 618 kvm tomt. Pris: 865 000 euros Mer upplysningar, kontakta [email protected]

Mediespalten

Med detta nummer av Vi Skandinaver breddar vi innehållet i spalten och den kallas därför Mediespalten. Återkom gärna med synpunkter och frågor i medievärlden.

Den tekniska kvaliteten på SvT Europas satellitsändningar är ju lång ifrån vad vi i dagens HDTV•värld förväntar oss. Eurobird 9 är en populär satellit med hundratals TV•kanaler. Därför komprimeras signalerna i det man kallar Mpeg 4 radikalt. Men det fi nns trots detta plats för HD och ett antal kanaler sänds i HD•format. Detta kräver modernare kryptering och nästan 5 gånger bandbredd. Dyrt med andra ord. Men den grundläggande orsaken till bristande bildkvalitet tycks vara att sändningarna från SvT går via gamla analoga utrustningar till stor del. Jag återkommer med hur SvT ser på

kvalitetsfrågorna.

Nu måste du före den sista februari byta kanal på din satellitmottagare. Det fi nns detaljerade anvisningar att hämta på http://svt.se/europa.

Men en varning. Försök inte själv omprogrammera ifall du har den nya mottagaren TechniSat från Ocean Sat. Den saknar programvara för detta och hittar inte själv Eurobird 9. Du

riskerar att förlora SvT Europa om du följer nätanvisningarna.

Ring till leverantören och be om hjälp: 971 609 850.

Många av oss har en viss tvekan gått över till Windows Vista. Och får bättre, roligare och mer användarvänliga menyer. Nu har Windows kommit med det första större service•och

säkerhetspaketet, SP1. Det ska du absolut ladda ned. Nu fi nns en ny sökväg för Vista. Gå via Internet Explorer till saftey•windows update. Du får genast besked om de senaste uppdateringarna är installerade eller inte. Om inte följ anvisningarna.

Du som använder Offi ce 2007 programmen bör också kontrollera att du har SP3. Uppdateringen innehåller massor av förbättringar, framförallt säkerhet för Outlook. Samma sökväg.

I nästa spalt tänkte jag tala om just Outlook och mobiltelefonernas kalendrar. Har du frågor om detta, tveka inte att maila mig.

Mig når du på tfn 617 564 570 eller mail: [email protected]

SVT EUROPA BYTER KANAL OCH VISTA HAR FÅTT SERVICEPACK 1 av Janne Winblad von Walter

Den tekniska kvaliteten på SvT Europas

Men det fi nns trots detta plats för HD och ett antal kanaler sänds i HD•format. Detta kräver modernare kryptering och nästan 5 gånger bandbredd. Dyrt med andra ord. Men den grundläggande orsaken till bristande bildkvalitet tycks vara att sändningarna från SvT går via gamla analoga utrustningar till stor del. Jag återkommer med hur SvT ser på

Men en varning. Försök inte själv omprogrammera ifall du har

riskerar att förlora SvT Europa om du följer nätanvisningarna.

Ring till leverantören och be om hjälp: 971 609 850.

Många av oss har en viss tvekan gått över till Windows Vista. Och får bättre, roligare och mer användarvänliga menyer. Nu har Windows kommit med det första större service•och

Page 31: Vi Skandinaver 01/2009

Vi Skandinaver 1 - 2009 31

En måndag i månaden samlas männen för en lunch med goda samtal och god mat i Svenskakyrkan i Palma.

Det har sagts att det mest är kvinnor som träffas i kyrkan och att männen lyser med sin frånvaro. I viss mån får jag nog medge att det ligger något i det. Tittar man på andra kristna kyrkor så är det ofta männen som för den kristna traditionen vidare i familjen, det är de som bär barnen och visar dem vägen.

Erik, kyrkoherden i församlingen, har länge pratat om vad man skulle göra för att ordna något som kunde intressera männen och ”Gubbröran” var ett faktum.

tre rätters lunchKlockan 13 på dagen äter de en trerätters lunch tillsammans, oftast är lunchen också tillagad av gubbar. Vår präst Erik brukar få lite assistans av de andra gubbarna i arbetslaget, och krisar det kan det väl hända att ett eller annat litet kvinnligt fi nger hittar sin väg till någon maträtt.

Högt i takMånga kvinnor har frågat vad de samtalar om när de träffas, och det är ju egentligen inte jag rätt person att skriva om, men vår andra Erik, vaktmästaren på kyrkan,

han säger att det är väldigt intressanta samtal och han är en klurig en så honom litar jag på. Han säger att det är allt ifrån samhällsdebatt till politik och andlighet. Det viktigaste är att det får uttryckas på männens eget sätt och språk.Det är länge sedan John Gray skrev boken ”Män är från Mars, kvinnor är från Venus”. I den slås det tydligt fast att män och kvinnor har olika sätt att uttrycka sig, så olika att vi ibland inte har den ringaste aning om vad det andra könet pratar om. Kanske är det just därför som det ibland är viktigt att samtala bara män till män och kvinnor till kvinnor.

HälsoaspektAtt samtala om var man själv befi nner sig i livet och få göra det utan att behöva förklara sig mer än nödvändigt är kanske också en hälsofråga. Idag vet vi ju att hälsan är viktig och att vi även skall ta hand om vår inre människa för att må bra.När det är ”Gubbröra” får gubbarna vara ifred och det är hälsosamt det också.Om du tillhör ”gubbarna” här på Mallorca är du också välkommen att prova en ”Gubbröra” bara du anmäler dig till kyrkan i förväg. Nästa möjlighet är 23 februari.

Text och bild: Camilla Flodberg

GUBBRÖRA - en blandning av läckerheter, bara för män.

Page 32: Vi Skandinaver 01/2009

32 Vi Skandinaver 1 - 2009

Jag känner en kvinna i Sverige som alltid sa att det var hennes högsta dröm att gifta sig mitt i vintern, för då skulle hon ha vit päls!Nu blev det inte så men gift är hon.Här på Mallorca skulle det denna vinter däremot inte alls vara omöjligt att gifta sig i vit päls, tvärt om. Vill man vara utomhus nu skulle man nog behöva den vita pälsen. Turligt nog så har vi vår fi na kyrka i Palma. Där det går alldeles utmärkt att gifta sig, även på vintern.Det man behöver är dock alltid en hindersprövning från den lokala skattemyndigheten i Sverige och en vigselblankett från sin hemförsamling.

vigsel i all enkelhetMånga som gifter sig här på Mallorca gör det för att det helt enkelt inte blivit av tidigare. När man väntat så pass länge känns det mera rätt för många av våra brudpar när det blir en ceremoni i all enkelhet utan så många gäster. Det enda som krävs är två svenska medborgare över 18 år som vittnen, och kommer man till Kyrkan i Palma fi nns det alltid vittnen att tillgå.

”kan man gifta sig i jeans om man bara svarar ja” skaldade en låtskrivare för många år sedan. Visst kan man det, klädseln har inte någon betydelse för kyrkan. Det viktigaste är att brudparet känner sig bekväma. Inte heller åldern spelar någon roll så länge som man är över 18 år. Även om man träffas på ”gamla dar” så har man rätt att få Guds välsignelse över sin relation och gifta sig.

Brudbukett även utan brudklänning?Om man nu skulle vilja ha det lite extra ändå så visst kan man ha en brudbukett även om man inte har vit klänning. Om man behöver hjälp att ordna med bukett eller andra praktiska saker så hjälper kyrkans personal gärna till med det mesta.Vill ni veta mer om kostnader och hur det hela går till så fi nns det mer information på vår hemsida www.skutpalm.nu

Text och bild: Camilla Flodberg

Det går att gifta sig på Mallorca på vintern också- även utan vit päls

hela går till så fi nns det mer information på

Trodde vi ja!

Just nu i skrivandets stund (början på januari) känns det som om det vore världens största skämt. Jag saknar vinterjackan från Sverige, understället och den öppna spisen från Härjedalen och sist men inte minst min varma man.

Däremot så vet jag ju att det är med Mallorca som med resten av Guds skapelse, när våren kommer så känns det som om allt får nytt liv.

Redan kan vi ana att våren lurar bakom knuten. Mandelblommen har redan börjat spricka ut och nästa vecka kommer kyrkoherden tillbaka.

Hela skapelsen behöver vintervilan för att något nytt skall komma.

Vi får helt enkelt se det som att vi behöver sitta inne och kura för att samla nya krafter. Om vi utnyttjar tiden till att lyssna på- och prata med- varandra så bygger vi upp vår inre människa så att vi sedan kan njuta av

allt det goda när det väl kommer.

I en av de mest använda bibeltexterna för begravning står det att Gud säger: ”se jag gör allting nytt”. Det får vi ta till oss och leva på så här i vintermörkret och kylan.

Camilla FlodbergDiakon

Det är för värmens skull vi bor på Mallorca!

Page 33: Vi Skandinaver 01/2009

Vi Skandinaver 1 - 2009 33

På vintersäsongen fi rar Svenskakyrkan varannan vecka även gudstjänst i Alcudia.På hotellen Nuevas Palmeras, Viktoria och Princessa i Puerto de Alcudia bor det under vintersäsongen massor med svenskar och norrmän. De går under beteckningen ”långliggare” eftersom de fl esta av dem stannar betydligt längre än sommarturisternas en eller två veckor.

gudstjänst i restaurangenNär man är borta från Sverige så länge och dessutom har massor av tid att fylla med aktiviteter så vill många också fi ra gudstjänst. I Alcudia har Svenskakyrkan inte någon kyrkolokal men vi gör vårt bästa för att skapa en andlig atmosfär kring våra gudstjänster som hålls i restaurangen på

hotell Nuevas Palmeras.Klockan 15 ringer den lilla klockan till samling. Gudstjänstens utformning är enkel. Den varierar lite beroende på vilka av personalen från kyrkan som rest till Alcudia för dagen.

Möjlighet till Nattvardsfi randeOm prästen är med ges som regel möjlighet till nattvardsfi rande. Ofta bjuds det också på extra sång eller musikinslag. Bönen är en viktig bit av andakten. När man är långt borta från nära och kära känns det extra skönt att få tända ett ljus för dem och på så sätt lägga dem i Guds händer.

”kyrkcafé”Efter gudstjänsten fi nns det möjlighet att köpa kaffe, kanelbullar och lite annat hembakt från kyrkan. Man kan också läsa

en dagstidning eller veckotidning. Här fi nns också plats för det goda samtalet. Att ha tid att sätta sig ner och lyssna på varandra gör att man på en säsong fått förmånen att vidga sitt inre med massor av livsberättelser.Naturligtvis fi nns det också möjlighet till enskilda samtal de onsdagar vi kommer till Alcudia.

Samarbete med norska kyrkanDen här verksamheten är ett samarbete med den Norska kyrkan från Palma Nova. Det innebär att var annan onsdag när vi inte är där så fi nns Norska kyrkan på plats med ett liknande upplägg. På så sätt ges det möjlighet till andakt en gång i veckan även i Alcudia.

Text: Camilla FlodbergBilder : Roger Perneholm, Helena Taubner

Gudstjänst i Alcudia

Egen hemsida eller förnya din web / webkatalog mm?

Google optimering med Google Maps

Tel: 661 993 293

E-post: [email protected]

TeamWeb.SL

Page 34: Vi Skandinaver 01/2009

34 Vi Skandinaver 1 - 2009

Svenska kyrkan välkomnar till ett nytt år med verksamhet

Under vintersäsongen är Svenskakyrkan i Palma öppen alla dagar utom lördagar. I caféet kan man avnjuta såväl kanelbullar som annat hembakt.

I kyrkans café fi nns svenska tidningar och möjlighet att hyra in sig på Internet. Löser du medlemskap i Svenska kyrkan på Mallorca kan du också gratis låna böcker och fi lmer. Vi inbjuder också till en rad andra aktiviteter.

gudstjänst fi ras varje söndag klockan 18, dessutom en enkel vardagsmässa onsdagar klockan 11.30

vofför gör di på dette visetEn söndag i månaden samlas vi efter gudstjänsten för ett enkelt samtal om kyrkans liv, högtider och traditioner, den 8 februari och den 8 mars står närmast på tur.

SopplunchVarje torsdag när kyrkan är öppen serveras en enkel sopplunch klockan 14.00, kostnad 5€. Klockan 15.00 fi nns möjlighet att delta i en vardagsandakt kallad Andrum.

FilmkvällI samarbete med föreningen SWEA ser vi varje månad en svensk fi lm och äter en bit mat tillsammans. Den 18 februari klockan 20.00 visar vi ”Varg” med bland andra Peter Stormare, pris 8€ inklusive mat, obs anmälan.

visans vännerTräffas andra onsdagen i månaden i kyrkans lokaler för att sjunga allsång och äta tillsammans. Den 11 februari och den 11 mars är nästa, Pris 15€, obs anmälan. MusiksuppéOnsdagen den 25 februari klockan 20 har vi vårens första musiksupé, denna gång kommer Sven-Erik Öjner tillbaka med sina vänner för att ge oss en jazzkväll. Pris inklusive mat 15€ för medlemmar i Svenskakyrkan Mallorca, övriga 20€, obs anmälan.

kyrkans barntimmarBarnen samlas med någon vuxen till ”Kyrkis” klockan 17-18.30, en eftermiddag med barnen i centrum.

Ung på Mallorca (tidigare 18+)Ungdomar över 18 år är välkomna att delta. En söndag i månaden har vi vandrat, åkt på utfl ykter eller samlats i kyrkan för fi ka och samtal, ring eller kom ner för vidare information.

gubbröraMåndagslunch en gång i månaden med samtal om livets innersida. Ett spännande forum endast för män, nästa gång 23 februari, pris 12€, obs anmälan.

Öppettider:Måndag - fredag kl. 14 - 19 Söndagar kl. 17 - 20

Vi fi rar gudstjänst söndagar kl. 18.00

Telefon: 971 731 241 (kontor)

971 731 202 (köket)

686 284 524 (jourtel)

E-mail: [email protected]

Hemsida: www.skutpalm.nu

Adress: Avenida Joan Miró 113B

Det är oss du möter i Svenska kyrkan på Mallorca

text : Camilla Flodberg

Erik Flodbergkyrkoherde

Inger Ballinasekonom

Erik Weurlandervaktmästare

Camilla Flodbergdiakon

Lena Eriksson husmor

Johan Wieruppräst

Anna-Karin Lisellkantor

ALCOHOLICS ANONYMOUSProblems with alcohol – if you want to stop drinking International meetings in Mallorca:

MondayPalma 14:00 at Hotel Palace Atenea, Paseo

MaritimoManacor 20:00 at C/ Rector Caldentey, 2A

tuesdayPalma 20:30 at San Magin Church, C/Vicari

Marimon, 2Alcudia 20:30, opposite San Jaume Church

WednesdayMagaluf 19:30 at Casa de Cultura, C/ Sorolla, 3

thursdayPalma 19:30 at San Magin Church, C/Vicari

Marimon, 2Sunday

10:00 at at Hotel Palace Atenea, Paseo MaritimoAA phone: +34 616 088 883

Al-anon Sunrise group in english – Monday 19:30-20:30, Swedish Church, Joan Miro 113.

Page 35: Vi Skandinaver 01/2009

Vi Skandinaver 1 - 2009 35

Behöver du juridisk hjälp?

Kontakta oss för rådgivning vid förvärvning av fastigheter, arv, skatt och allmän juridisk rådgivning. Tala med skandinavisk expertis.

Montis advokatbyrå har över 25 års erfarenhet vid juridisk rådgivning, förvärvning av fastigheter, arv, skatt, mm

Kontor Pto AndratxCtra des Port 147,1tr, Tel: 971698686 Fax 971698687

Kontor PalmaSan Jaime nr 7, Tel: 971213096 Fax 971213279

[email protected]

Page 36: Vi Skandinaver 01/2009

36 Vi Skandinaver 1 - 2009

AF Intern Octubre.fh11 22/9/08 16:33 P�gina 1

Composici�n

C M Y CM MY CY CMY K