Top Banner
AKTEPE OKULU 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI VATANDAŞLIK VE DEMOKRASİ EĞİTİMİ DERSİ 8. SINIFLAR 2 DÖNEM 2. SINAVI Yönerge: Bu sınav 20 çoktan seçmeli sorudan oluşmuştur. Her soru 5 puan olup toplam puan 100’dür. Başarılar dilerim.
5

VATANDAŞLIK_II_DÖNEM_II_25 TEST.doc

Jan 15, 2016

Download

Documents

İlyas Özen
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: VATANDAŞLIK_II_DÖNEM_II_25 TEST.doc

AKTEPE OKULU 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILIVATANDAŞLIK VE DEMOKRASİ EĞİTİMİ DERSİ 8. SINIFLAR 2 DÖNEM 2. SINAVI

Yönerge: Bu sınav 20 çoktan seçmeli sorudan oluşmuştur. Her soru 5 puan olup toplam puan 100’dür. Başarılar dilerim.

Page 2: VATANDAŞLIK_II_DÖNEM_II_25 TEST.doc
Page 3: VATANDAŞLIK_II_DÖNEM_II_25 TEST.doc

1-Fenerbahçe-Trabzonspor maçında, Trabzonsporlu futbolcu Zokora; “Emre Belözoğlu net bir şekilde bana ‘pis zenci’ dedi. Bu olay yenilgiye

olan üzüntümün bile önüne geçti” ifadelerini kullandı. Emre Belezoğlu ise “Maç atmosferinde böyle bir ifade kullanmış olabilirim. Aptalca bir ifadeydi.” dedi. Buna göre Emre’nin yaptığı ne tür bir ayrımcılığa örnektir?

a) Irk b) Cinsiyet c) Din d) Engelli

2-

Batı Afrika’nın geleneksel şarkılarını tüm dünyaya duyuran, sevdiren ülkesi Mali’nin sesi olan Salif Keita’nın yukarıdaki cümlesine göre aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

a) Farklılıklarımızı sonradan kazanırız.b) Farklılıklarımızın “farkında” olmamız önemli değildir.c) Farklılıklarımız bizi özel kılar.d) Farklılıklarımızın bize kattığı bir şey yoktur.

3-Atatürk’ün yukarıdaki sözüyle vurgulamak istediği aşağıdakilerden hangisidir?

a) Toplumda sadece belli bir sınıfın üstünlüğü vardır.b) Kadın ve erkeğin ancak birlikte ilerlemesi mümkündür.c) Kadınlar her alanda çalışmamalıdır.d) Yasalar herkese eşit uygulanmalıdır.

4- Hukuksal olarak bir ülkeye vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkese vatandaş denir. Vatandaş olma bilincine sahip insanlarda kimi özellikler aranır. Aşağıdakilerden hangisi bu özelliklerden değildir?a) Seçme ve seçilme hakkını kullanarak sorumluluğunu yerine getirir.b) Sivil Toplum kuruluşlarına üye olarak ülke yönetimine dolaylı yoldan katılır.c)İnsanların rahat ve huzuru için düzenlenen kanun ve kurallara uyar.d)Vergisini kendisi dilediği kadar verir.

5- Yukarıdaki görsellerde vurgulanan nedir?a) Kadın ve erkek toplum her alanında eşittir.b) Erkekler çalışma hayatında daha etkindir.c) Yasalar erkeklere daha çok hak tanır.d) Kadınlar çalıştıklarının karşılığını tam alamazlar.

6-Şems-i Tebrizi; “Kainat yek vücut, tek varlıktır. Herkes ve her şey birbirine bağlıdır. Unutma ki dünyanın öte ucunda yek bir insanın kaderi tüm insanlığı mutsuz edebilir. Bir kişinin mutluluğu

herkesi mutlu edebilir.” Demiştir. Şemsi- Tebrizi’nin bu cümlesinde vurgulamak istediği aşağıdakilerden hangisi olamaz?

a) İnsanlığın sorunları bir zincirin halkaları gibidir.b) Sorunlara duyarlı olmak hayata ve insanlığa karşı duyarlı

olmaktır.c) Bir sorun zamanla bizi de etkileyebilir.d) Sorunlara bireysel olarak yaklaşılmalıdır.

7-Hayatlarının büyük bir kısmını topluma hizmet etmekle geçirmiş insanların yaşlandıkları ve bakıma muhtaç oldukları dönemde insan onuruna yaraşır bir biçimde aktif olmaları ve yaşama bağlı kılınmaları gerekmektedir. Çeşitli nedenlerle ailelerinden ve çocuklarından bu hizmeti yeterince alamayanlara devletimiz yardımcı olmaktadır. Bu durum devletimizin hangi özelliğinin bir sonucudur?

a) Hukuk devleti olmasınınb) Sosyal devlet olmasınınc) Demokratik bir devlet olmasınınd) Laik bir devlet olmasının

8-Aşağıdaki STK’lerden hangisinin görev alanı tamamen eğitim ile ilgilidir?

a) b)

c)

d)

9- Her toplumun sahip olduğu ve topluma millet olma özelliği katan değerler vardır. Bunlar; bilgi, sanat, tarih, dil, din ahlak, ört, adetler gibi unsurlardır. Söz konusu değerleri gelecek nesillere aktarmak konusunda bireye, aileye, medyaya, devlete ve sivil toplum kuruluşlarına büyük görev düşmektedir. Buna göre bu görevle ilgili hangi seçenekte yanlış eşleştirme yapılmıştır?

Kurum/Kişi Kültürün korunmasında görevia) Aile Okulla işbirliği yapmakb) Medya Tanıtıcı programlara yer vermekc) STK Yasa çıkarıp kültürü korumakd) Okul Kültürümü tanıtmak, benimsetmek

10-Şeyh Edebali’nin yukarıdaki cümlesinde anlatmak istediği aşağıdakilerden hangisidir?

a) Devlet, ancak vatandaşların çok çalışması ile yoluna devam edebilir.

b) Devlet, vatandaşına en iyi koşulları sağlamalıdır ki devam edebilsin.

c) Devlet, sosyal görevlerini yerine getirirken vatandaş tarafından da desteklenmelidir.

d) Devlet, vatandaşlarına gerekli sağlık koşullarını sağlamalıdır.

11- Toplumda düzeni, refahı, huzuru ve barışı sağlayan yazılı hukuk kuralları olduğu gibi yazılı olmayan gelenek, görenek, din ve görgü gibi toplumda bütünleştirici etkisi olan yazısız kurallar da vardır. Buna göre aşağıdakilerden hangisi yazılı kurallardandır?

a) Kırmızı ışıkta geçmemek.

Farklılıklarımız bize doğuştan verilen bir hediyedir. Hediyelerimizin farkına

varmak önemlidir. Farklılıklarımız bizi özel kılıyor.

“İnsan topluluğu kadın ve erkek denilen iki cins insandan mürekkeptir. Kabil midir ki, bu kütlenin bir parçasını

ilerletelim, ötekini ihmal edelim de kütlenin bütünlüğü ilerleyebilsin? Mümkün müdür ki, bir cismin yarısı toprağa

zincirlerle bağlı kaldıkça öteki kısmı göklere yükselebilsin?”

İnsanı yaşat ki devlet yaşasın!

Page 4: VATANDAŞLIK_II_DÖNEM_II_25 TEST.doc

b) Yaşlılara saygı göstermek.c) Başkalarının düşüncelerine saygı göstermek.d) İnsanların dini düşüncelerine hoşgörülü olmak.

12- İnsan toplumdan bağımsız olarak düşünülemez. Her insanın farklı ihtiyaçları vardır. Ondan bu ihtiyaçları tek başına karşılaması beklenemez. Evde, okulda, sosyal hayatta insanların ihtiyaçlarının karşılanması, hayatın daha yaşanabilir olması için işbölümü ve dayanışma gereklidir. Bu metne en uygun başlık aşağıdakilerden hangisidir?

a) SOSYAL BİR VARLIK: İNSANb) İNSAN NASIL GELİŞİR?c) İNSANIN MEDENİYETE KATKISId) ZAMAN VE İNSAN

13- Hangi yaşta olursa olsun her birey kendisinin ve içinde yaşadığı toplumun yaşam kalitesini artırmak için rol alabilir. Biz de kendi çevremizden başlayarak bir takım sorumluluklar alabilir, evimizde, sınıfımızda, okulumuzda yaşamın daha güzelleştirilmesi için sorumluluklar üstlenebilir, çalışmalar yapabiliriz. Buna göre aşağıdaki davranışlardan hangisi kaliteli bir yaşam için yapılan bir davranış olarak kabul edilemez?a) Nisa’nın okulundaki atık pil toplama kampanyasına katılması.b) Metin Öğretmen’in mahallesindeki kütüphaneye kitap bağışlaması.c) Asel’in bir sivil toplum kuruluşunda aktif olarak görev alması.d) Espinay’ın dersine zamanında girip çıkması.

14- 20 Kasım 1989’da BM tarafından kabul edilen aşağıdaki sözleşmelerden hangisi halen dünya üzerine yürürlükte olan tüm sözleşmeler içerisinde en katılımlı ve en çok kabul gören sözleşme olma özelliğini elinde bulundurmaktadır?

a) Çocuk Hakları Sözleşmesib) Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesic) İnsan Hakları Evrensel Beyannamesid) Fransa İnsan Hakları Sözleşmesi

15- Bora, sabah 07.00’de kalkmış kahvaltısını yaptıktan sonra her zamanki gibi okuluna gitmiştir. Derslere katılmış, fikirlerini ifade etmiş, öğretmeninden “aferin” almıştır. Akşam ailesi ile hafta sonunu geçirmek üzere bir tatil beldesine gitmiş ve kardeşi ile eğlenceli bir hafta sonu geçirmiştir. Buna göre Bora, aşağıdaki hak ve özgürlüklerinden hangisini kullanmamıştır?

a) Eğitim Hakkıb) Seyahat Özgürlüğüc) Düşünce Özgürlüğüd) Yerleşme Özgürlüğü

16- Vazgeçilmez haklarımızdan biridir. Tüm evrensel belgelerde, büyün dinlerin tamamında en kutsal değerler arasında sayılmıştır. Peygamber Efendimiz, Veda Hutbesinde “cana kıymanın” haram olduğunu belirtmiştir. Bununla birlikte Mevlana, Hacı Bektaşi veli ve Yunus Emre’nin insan hayatına verilen değeri dile getirmeleri kültürümüzde bu hakka ne kadar değer verildiğini göstermektedir. Burada bahsedilen hakkımız hangisidir?

a) Sağlık b) Kişi dokunulmazlığı b) c)Yaşama d)Din ve Vicdan Özgürlüğü

17- Memleket isterimGök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun;Kuşların çiçeklerin diyarı olsunNe başta dert, ne gönülde hasret olsun;Kardeş kavgasında bir nihayet olsun.

Ne zengin fakir, ne sen ben farkı olsunKış günü herkesin evi barkı olsunYaşamak, sevmek gibi gönülden olsunOlursa bir şikâyet ölümden olsun.Cahit Sıtkı Tarancı

Yukarıdaki şiire göre şairin istekleri arasında hangisi yoktur?

a) Sosyal sınıf farkları olmasıb) Herkesin birbirini sevmesic) Dertlerin olmamasıd) Ayrılıkların olmaması

18- Yaşadığımız topluma ait aidiyet duygusu, sosyal varlık olmamızı sağlayan temel dayanaklardan biridir. Ülkemizde pek çok toplumsal sorun yaşanmaktadır. Trafik, çarpık kentleşme, göç, işsizlik, yoksulluk vb. Buna göre toplumsal sorunların çözümünde aşağıdakilerden hangisinin yapılmasının sorunun çözümüne bir katkısı yoktur?

a) Sadece bizi ilgilendiren/etkileyen sorunlarda çaba göstermek

b) Soruna yönelik farkındalık oluşturmak.

c) Yanlış davranışlardan kaçınmak.

d) Sivil toplum kuruluşlarına üye olmak.

19- Demokratik bir toplumda insanlar sorunlarını uzlaşarak çözer. Hakkımızı aramamız için başvuracağımız bazı yollar vardır. Bunun için başvuracağımız ilk yol aşağıdakilerden hangisidir?

a) Karşı tarafla anlaşmaya çalışmak.b) Hukuksal yola başvurmak.c) Kendi başımızın çaresine bakmak.d) Şiddet uygulamak.

20- Türkçe Öğretmeni Betül Hanım, Bir STK’ye üye olmuş, bu STK’nin imza kampanyası, sergi, konferans vb. etkinliklerine katılmıştır. Buna göre Betül Hanım için için aşağıdakilerden hangisi en az söylenebilir?

a) b)

c) d)

Test bitmiştir. Cevaplarınızı kontrol ediniz.

İlyas ÖZEN / Sosyal Bilgiler