Top Banner
Hela denna bilaga är en annons från Västerås stad ANNONS ANNONS Distribueras med Dagens Nyheter februari 2010 Energi och miljöstad i framkant s.10 Bostadsdröm för alla s.8-9 Vi valde Västerås s.6 FOTO JEANETTE HÄGGLUND FOTO PETRA BJÖRKLUND Staden där ALLT är möjligt s.4
16

Västerås

Mar 13, 2016

Download

Documents

Carin Lundh

Västerås2010
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Västerås

Hela denna bilaga är en annons från Västerås stad ANNONS ANNONSHela denna bilaga är en annons från Västerås stad ANNONS ANNONS

Distribueras med Dagens Nyheter februari 2010

Energi och miljöstad i

framkants.10

Bostadsdröm för alla

s.8-9

Vi valde Västerås

s.6

FOTO

JE

AN

ETT

E H

ÄG

GLU

ND

FOTO

PE

TRA

BJÖ

RK

LUN

D

Staden där ALLT är möjligt s.4

Page 2: Västerås

2

Hela denna bilaga är en annons från Västerås stad ANNONS ANNONS

En starkt bidragande orsak till den posi-tiva utvecklingen är vårt livskraftiga och expansiva näringsliv, där vår starka tradi-

tion av ingenjörskunnande förs vidare av företag som ABB, Bombardier, Westinghouse med fl era. Vår position som regionalt handelscentrum där Ikea nu bygger ett nytt fullstort varuhus och etableringen av Mälardalens Högskola – idag en av Sveriges största högskolor – har också stor be-tydelse för den tillväxt vi nu ser. Vårt strategiska läge här i Mälardalen och närheten till Stockholm är givetvis också betydelsefullt. Arbetspendling i båda riktningarna är idag en självklar möjlighet för allt fl er.

Men även det faktum att vi kan erbjuda attrak-tiva bostäder längs Mälaren, bostäder som sam-tidigt är centralt belägna i staden, bidrar till den positiva utvecklingen. Varje besökare som känner Västerås sedan tidigare kan nu se och uppleva hur vår stad förändrats under det senaste årtiondet. Omvandlingen av gamla och uttjänta industri-

Textansvarig: Per-Åke Hultberg Formgivning: Camilla Lindmark/CL MediaRepro: Bildrepro Stockholm AB Tryck: DNEX Tryckeriet

För bilagor kontakta: Active Mediapartner Nordic AB Andreas Wetche, 0708-18 34 50018-18 34 [email protected] www.activemediapartner.com

PRODUCERAD AV ACTIVE MEDIAPARTNER NORDIC AB VID FRÅGOR OM INNEHÅLLET KONTAKTA

Lotta Lindstam, stadsbyggnadsdirektörE-post: [email protected]: 021-39 10 80

www.vasteras.se

■ ■ 135 626 personer bor i Västerås (sep-tember 2009) som är Sveriges sjätte största kommun.

■ ■ Under hela 2000-talet har kommunen varit en av de som haft den största befolk-ningsökningen, drygt 1 000 personer/år.

■ ■ Ända fram till den 15 mars kan du åka skridskor på den konstfrusna ba-nan på Stora Torget. Varför inte gå dit och glänsa med en tjusig piruett eller klassikern ”Köttbullen”?

Visste du att ...

MÄLARSTADEN VÄXER VIDARELIVSKVALITET. Göran Landerdahl, kommunfullmäktiges ordförande och fastighetsnämndens ordförande (FP), Claes Kugelberg, kommunalråd och byggnads-nämndens ordförande (M) och Elisabeth Unell, kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande (M) gläds åt kommunens ökade attraktionskraft.

Hittills har cirka 1 000 lägenheter byggts i vackra, sjönära lägen i Östra Hamnen, påLilludden och Öster Mälarstrand.

Västerås har under en längre tid växt med cirka 1 000 personer per år och är idag Sveriges sjätte största kommun. Att människor vill fl ytta hit och att vi hela tiden blir fl er invånare är oerhört glädjande. Det är också ett bra bevis på stadens och kommunens attraktionskraft.

och hamnområden, till moderna och spännande bostadsmiljöer, har skapat en ny och skön atmos-fär, Västerås Mälarstaden. Hittills har cirka 1 000 lägenheter byggts i vackra, sjönära lägen i Östra Hamnen, på Lilludden och Öster Mälarstrand, och minst 3 000 återstår under de närmaste åren.

Samtidigt pågår en målmedveten satsning på att förnya och förstärka city, bland annat genom att bygga fl er centralt belägna bostäder, gärna i anslutning till arbetsplatser. Det handlar bland annat om att skapa blandade stadsmiljöer med verksamheter i gatuplan och lägenheter på övriga våningsplan. Att avkontorisera city genom att kontorslokaler återfår sin ursprungliga funktion som bostäder är en trend som vi också ser mycket positivt på.

Ambitionen med denna förtätning i centrala staden, som för övrigt påbörjades redan på 1990-talet, är att skapa ett levande och attraktivt city – ett trivsamt vardagsrum för både västeråsare och besökare. Men det är samtidigt en vision om

den gröna, kompakta och hållbara staden, prome-nad- och cykelstaden som med väl utbyggd kollek-tivtrafi k möjliggör korta arbetsresor. Här förenas den stora stadens styrkor med dess stora utbud av handel, tjänster, kultur och nöjen med den lilla stadens fördelar av närhet och småskalighet. Vårt vackra teaterhus, vårt nybyggda konserthus och det nya konstmuseet, som invigs i september, ga-ranterar ett rikt kulturliv. Utbudet av sportaktiv-iteter är stort. Vi har fl era moderna arenor bland annat en inomhusplan för bandy och många hallar för innebandy.

Den utveckling som vi länge eftersträvat och prioriterat här i Västerås har gjort att en stor del av vardagens göromål kan utföras utan onödigt långa resor. Ärenden som i Stockholm tar en timme eller mer görs här i Västerås på tio minuter och Mälaren och våra grönområden är aldrig långt borta. Det kallar vi livskvalitet!

Välkommen till Västerås, Mälarstaden.

Göran Landerdahl, kommunfullmäktiges ord-förande och fastighetsnämndens ordförande (FP), Claes Kugelberg, kommunalråd och byggnads-nämndens ordförande (M) och Elisabeth Unell, kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande (M).

■ ■ Medelvästeråsaren är 41,8 år (kvinnor) och 39,6 år (män). Under 2008 inleddes 1 533 äktenskap.

■ ■ Den kortaste gatan i kom-munen är Lappgränd, med bara 25,1 meter och den äldsta gatan är Smedjegatan som fi nns om-nämnd i text från 1500-talet.

■ ■ Under 2008 föddes det 4,1 barn i Västerås varje dag.

FOTO

JE

AN

ETT

E H

ÄG

GLU

ND

FOTO

JE

AN

ETT

E H

ÄG

GLU

ND

ILLUSTRATIONER ISTOCKPHOTO.COM

Page 3: Västerås

Hela denna bilaga är en annons från Västerås stad ANNONS ANNONS

NCC är det ledande företaget i utvecklingen av fram tidens miljöer för arbete, boende och kommunikation. Tillsammans med Västerås Stad bygger vi just nu Östra Hamnen – en helt ny stadsdel i det gamla hamnområdet. Samtidigt underhåller vi stadens vägar, bygger om tusentals

VI BYGGER DITT VÄSTERÅS

www.ncc.se

kvadratmeter fabrikslokaler till attraktiva kontor och skrädd-arsyr dem efter hyresgästernas behov. Vi bygger nytt och renoverar gammalt. Vi bygger broar mellan viktiga knytpunk-ter och mellan människor. Vi är stolta över det vi gör och vi hoppas att du gillar det du ser.

ÖSTRA HAMNEN

DOMSTOLSVERKET VÄGAR OCH BROAR

Page 4: Västerås

4

Hela denna bilaga är en annons från Västerås stad ANNONS ANNONS

Det känns fantastiskt att det bland män-niskorna som bor och lever här i Västerås fi nns ett så stort engagemang i att vara

med och påverka vår gemensamma framtid, säger stadsdirektör Monica Ericsson.

Den senaste visionen – Mälarstaden 2013 – som styrt utvecklingen under det senaste de-cenniet, är nu i stora delar uppfylld. Staden har, precis som det uppsatta målet var, vänt sitt ansikte mot Mälaren. Detta med ny vattennära bebyg-gelse med modern och spännande arkitektur, en förändring som blivit ett enormt lyft för Västerås. När det så blev det dags för en ny vision för stadens långsiktiga utveckling fortsätter den Mälarnära utvecklingen, allt för att ytterligare stärka stadens attraktionskraft. Men om den förra visionen hade fokus på fysisk framtoning har den nya ett betyd-ligt bredare anslag.

Nu handlar det lika mycket om den egna men-tala självbilden. Och för att visionen ska vara tro-värdig och samtidigt möjlig att genomdriva tar den avstamp från Västerås stolta historia. Fram-förallt på industri- och teknikområdet, där man fortfarande i högsta grad besitter världsledande kompetens. Tittar man bakåt ser man också den logiska fortsättningen framåt, som Monica Erics-son påpekar.

– Utifrån ledorden innovationer, samverkan och handlingskraft, något som verkligen präglat

Västerås i över hundra år, ser vi framför oss staden utan gränser, en stad att vara stolt över och en stad med människan och tekniken i en framgångsrik symbios.

Just handlingskraft är ett nyckelbegrepp. Alla som känner Västerås vet att det sedan gammalt fi nns en kultur av att åstadkomma resultat.

– Vi pratar inte bara – vi levererar och det ska vi fortsätta med, säger Monica Ericsson. Här är det alltså tänkt att den nya visionen ska hjälpa till som vägvisare.

Monica Ericsson ser framför sig en rörlig, färgstark och händelserik stad som bubblar av engagemang – något som sannerligen fi nns re-dan idag – en öppen stad där mångfalden är en tillgång, en stad som pulserar av liv och lust, och som samtidigt stimulerar till upplevelser, avkop-pling och rekreation. En stad med både harmoni, trygghet och tillväxt.

TEXT PER-ÅKE HULTBERG

Attraktiva city – Trivsammare och tryggareVästerås city ska fräschas upp rejält. I projektet, Gå-City, gemensamt mellan kommunen och fastighets-ägare i centrum, är ambi-tionen att rusta upp och fräscha till de idag något slitna och föråldrade gatu-miljöerna. – Det ska kännas attraktivt att röra sig i city. Vi ska skapa förutsättningar för en levande stadskärna där männi-skor trivs och kan mötas, säger Hans Näslund, direktör Tekniska nämnden Västerås stad.

Byggprojektet Gå-City innefattar de centrala delarna kring Hantverks-gatan, Torggatan och Smedjegatan

och förväntas påbörjas i sommar och pågå fram till november 2011. En vik-tig del i upprustningarna är att funk-tionsanpassa ytorna utifrån dagens krav och behov. Det mesta i området är byggt på 80-talet när behoven var andra än idag. Nu ska City bli ett mer trivsamt område med tidlösa ytor och miljöer.

– Med Gå-City höjer vi stadens värde, gör Västerås vackrare, tryggare och mer trivsamt för alla. Vi kommer att bygga om alla ytor och därmed by-ta ut all gatubeläggning i området. Vid utformningen lägger vi bland annat stor vikt vid funktionalitet, material-val, belysning och möblering, allt för att skapa en attraktiv och inbjudande

stadsmiljö, säger hans Näslund.Bland annat kommer man att

knyta an till Västerås gamla tradition med mycket tegelytor. Till exem-pel kommer alla bänkar i city stå på tegelröd gatubeläggning samt belysas underifrån vilket får ett glödande re-sultat.

Även Sigma torg får sig en rejäl upprustning, bland annat genom att scenen som idag täcker det optiska synfältet fl yttas.

– Sigma torget ska bli ett attrak-tivt och tillgängligt serveringsstråk med lekyta för mindre barn. Ge-nomgående är tanken att skapa öppna och ljusa miljöer.

TEXT EZRA HULTBERG

■ Byte av gatubeläggning och möblering

■ Ny ljussättning ochgatubelysning

■ Renovering av gång- ochcykelvägar

■ Nya cykelparkeringar■ Ny scen på Sigma torg■ Lekplats för barn■ Platser för konst och design■ Trädplantering

Hur ska Västerås se ut 2026? Den frågan är utgångspunkten för det visionsarbete som pågått i snart tre år där medborgarna bidragit med över 4 500 förslag. I slutdokumentet som klub-bas nu i dagarna konstateras att i Västerås fi nns både kraften och viljan att skapa staden utan gränser, staden där män-niskorna känner att allt är möjligt.

"Vi pratar inte bara – vi levererar och det ska vi fortsätta med."Monica Ericsson

STADSDIREKTÖR. – Västerås 2026 är som en magnet för entreprenörskap och har en förmåga att kombinera teknisk utveckling med mänskliga behov, säger stadsdirektör Monica Ericsson.

■ ■ 305 västeråsare har dubbel anledning att fi ra på julafton eftersom det också är deras födelsedag. På nyårsafton fi rar 354 västerå-sare sin födelsedag. Kanske med fyrverkeri?

■ ■ Det fi nns 90 stadsdelar i Västerås. En av dem heter Vega, döpt efter det skepp som Adolf Erik Nordenskiöld 1878-1880 seglade till Nordpolen. Vid ett tillfälle frös skeppet fast i isen under tio månader.

■ ■ En tredjedel av befolkningen har minst eftergymnasial utbildning. Drygt 15 000 personer mellan 16 och 64 pluggar på gymnasiet, högskola eller komvux.

Visste du att ...■ ■ Västerås största byggnad är Icas centrallager som omfattar 90 998 kvadratmeter. Icas nuvarande logotyp har förresten använts sedan 1963.

ng.

ombyggnationen av city innefattar bland annat:

FOTO

JE

AN

ETT

E H

ÄG

GLU

ND

ILLUSTRATIONER OCH FOTO ISTOCKPHOTO.COM

Västerås 2026STADEN DÄR ALLT ÄR MÖJLIGT

Page 5: Västerås

Hela denna bilaga är en annons från Västerås stad ANNONS ANNONS

I takt med att Västerås växer och in-vånarantalet ökar, blir arbetspendling en allt viktigare fråga. I syfte att förbättra tågtrafi ken i Mälardalen kommer därför Västerås stad att medfi nansiera Citybanan i Stockholm med 173 miljoner.

– Vi ser idag att pendlingsströmmarna mot Stockholm blir allt starkare. Satsning-en på Citybanan är ett gyllene tillfälle att möta behovet att stärka arbetsmarknaden, underlätta kompetensförsörjningen och att knyta Västerås närmare Stockholm, säger Håkan Johansson, infrastrukturstrateg på Stadsledningskontoret i Västerås.

Citybanan är en mycket viktig del i det tågsystem som knyter samman hela Mälardalen. Håkan Johansson poängterar att för Västerås del, kommer Citybanan och

utbyggnaden av Mälarbanan att innebära tätare och pålitligare trafi k mellan Västerås och Stockholm.

För att möta pendlingsbehovet och förbättra kommunikationerna mellan Västerås och Stockholm, kommer också hela stationsområdet i Västerås att förnyas och ett nytt resecentrum att byggas.

Men det är inte bara Västerås stations-område som står inför en förändring. I syfte att öka antalet resor mellan Västerås och Stockholm kommer ytterligare två spår att byggas mellan Tomteboda och Kallhäll. I slutänden kan det innebära en restid till Stockholm på cirka 40 minuter. Hela 15 minuter snabbare än det är idag.

– Det kan självklart tyckas anmärknings-värt att samtliga kommuner i Västmanland tillsammans med landstinget medfi nansi-erar i Citybanan med totalt 576 miljoner kronor. Men för att utvecklas lokalt måste vi tänka regionalt, avslutar Håkan Johansson.

TEXT SAMUEL HULTBERG

– I vår strävan att bygga och utveckla den täta, hållbara, levande och blandade staden, där alla ytor har en kvalitet och funktion, har stationsområdet en nyckelroll, säger stads-byggnadsdirektör Lotta Lindstam.

Området är själva länken mellan den nuvarande stadskärnan och vattnet, där nya attraktiva bostadsområden växt upp på det gamla hamnområdet under det senaste decenniet. Det är stort och på sina ställen mycket dåligt utnyttjat, övergivet, ruffi gt och otryggt.

– Huvudsyftet, betonar Lotta Lindstam, är att tillsammans med fastighetsägarna ta vara på ett fantasiskt område mitt i stan och att där skapa en ny spännande mötesplats. Det är en oerhörd potential. Utöver ett resecentrum kan vi tänka oss ytor för både handel, boende och rekreation.

Att bygga bort järnvägens barriäreffekt är också en viktig del i projektet. Hur det ska gå till och hur området i stort ska ut-

formas är dock alldeles för tidigt att säga. Än så länge handlar det om en framtidsvi-sion där tre olika arkitektkontor, Bystrups i Köpenhamn, Wingårdhs i Göteborg och Tovatts i Stockholm, har fått i uppdrag att ge varsin bild av hur området skulle kunna gestaltas. Efter att ett politiskt inriktnings-beslut fattas under våren kan det egentliga program- och planarbetet påbörjas. Under tiden har stadsbyggnadskontoret arbetat med att utreda förutsättningarna.

– Eftersom det är en så viktig del i Västerås gäller det att inte gå för fort fram. Vi kommer att tidigare än vad som är van-ligt i planprocesser lyssna på medborgarna, som också kontinuerligt under det fortsatta arbetet kommer att få ge sina synpunkter, avslutar Lotta Lindstam.

TEXT PER-ÅKE HULTBERG

Fotnot: Västerås stad har för sitt planerings-arbete med stationsområdet fått stöd från Del-egationen för Hållbara städer.

Stationsområdet – länken mot Mälaren– En oerhörd potential Västerås centralstation ska bli ett modernt och effektivt resecen-trum. Det är i alla fall kommunens ambition. Det handlar delvis om skapa nya förutsättningar för kollektivt resande och för större resan-deströmmar, men kanske i ännu högre grad om att förädla det för staden strategiskt viktiga stationsområdet.

FÖRÄDLING. Vad ska hända med Sta-tionsområdet? Tre olika arkitektkontor, Bystrups i Köpenhamn, Wingårdhs i Gö-teborg och Tovatts i Stockholm, har fått i uppdrag att ge varsin bild av hur området skulle kunna gestaltas.

Stockholm närmare Västerås

ILLU

STR

ATIO

N IS

TOC

KP

HO

TO.C

OM

ILLU

STR

ATIO

N T

OVA

TTS

ILLU

STR

ATIO

N B

YS

TRU

PS

ILLU

STR

ATIO

N W

ING

ÅR

DH

S

Telefon: 021-19 50 00 (vxl) | Fax: 021 - 19 51 35 (huvudfax)

Besöksadress: Västra Ringvägen 1 VÄSTERÅS | Postadress: 721 86 VÄSTERÅS

Länsstyrelsen i Västmanlands län

Foto: Kim Lill

Vår vision: I samverkan utvecklar vi det goda och hållbara Västmanland

Vår verksamhetsidé:

För västmanlands invånare ser vi till att:

nationella mål får genomslag

olika samhällsintressen vägs samman och länets förutsättningar tas tillvara

våra beslut är rättssäkra och servicen god

vi är en efterfrågad samarbetspart

Länsstyrelsen arbetar för ett hållbart Västmanland

Till ytan är Västmanlands län

ett av Sveriges mindre län, men har desto mer att bjuda på i form av intressant historia,

varierande natur, strategiskt läge och ett arbetsliv i framkant.

Länet utmärks av en omväxlande och härlig natur med många intres-santa och vackra bruksmiljöer och slott. I söder finns Mälarens vidsträckta landskap, rikt på fåglar och flora. I norr är terrängen mer kuperad med

höga berg, djupa dalgångar och skogar. Länet är ett övergångsland från det mellansvenska låglandet till norrlandsterrängen. Länet har ett centralt läge i Sverige och Mälardalen. Residensstaden Västerås ligger bara 10 mil väster om Stockholm. Snabbtåg, insjöhamnar,

bra vägar och flygplats knyter samman länet med expansiva delare av landet och världen. De allt kortare restiderna med snabbtågen gör att länet integreras med en sammanhängande Stockholm-Mälarregion.

Det är ur detta perspektiv man ska betrakta Västmanlands län idag! I Stockholm-Mälardalsregionen bor en tredjedel av landets befolkning.

Här finns en tredjedel av landets högskolestudenter och en tredjedel av landets forskare. Här finns också en koncentration av stora företag med

världsrykte, varav många finns i Västmanland.

Webb: www.lansstyrelsen.se/vastmanland

E-post: [email protected]

Om Västmanland!

Page 6: Västerås

6

Hela denna bilaga är en annons från Västerås stad ANNONS ANNONS

I fjol, under fi nanskrisens mörkaste månader, lade många bostadsföretag sina projekt på is. Mimer gjorde tvärtom. I stället för att dra i handbromsen satsade det kommunala bostadsbolaget i Västerås ännu mer.

– Vi har klarat fi nanskrisen väldigt bra. Istället för att dra ner på satsnin-garna har vi dragit på. Sedan 2008 har vi tredubblat invester-ingskostnaden, säger vd Fredrik Törnqvist.

Förra året star-tade Mimer ett gediget investeringspro-gram. 600 lägenheter ska byggas fram till 2012 för närmare 1,1 miljarder kro-nor. Utöver nyproduktionen kommer 900 lägenheter att ses över och byggas om för 400 miljoner kronor.

– Vår viktigaste uppgift är att bi-dra till att Västerås kan utvecklas och fortsätta vara en stark tillväxtkommun. Det gör vi genom att möta bostadsbe-hovet och bygga för fl er invånare. Det är oerhört viktigt att vi vågar investera och ha framtidstro, även under en lågkon-junktur, poängterar Fredrik Törnqvist.

Mimer är inte direkt någon nykom-ling. Redan 1920 startades bolaget, 1937 blev det till hundra procent ägt av Västerås stad. En grundpelare i företaget är att bygga för alla, i alla lägen.

– För tio år sedan satsade vi mycket på studentbostäder. Sedan 2004 inves-terar vi framförallt i vanliga bostadspro-jekt. Att vi jobbar med en bred portfölj och strävar efter att erbjuda olika upp-låtelseformer, både hyresrätter och bostadsrätter, är inte bara en vision utan är grunden i hela vår affärsidé, säger Fredrik Törnqvist och förklarar att det är kommunens ambition att var tredje bostad som byggs ska vara hyresrätt.

– Ett av vårt primära mål för fram-tiden är att höja kvaliteten och statusen på hyresrätter. För människor som söker bostad i Västerås, ska hyresrättervara ett lika attraktivt alternativ som bostadsrätter.

TEXT SAMUEL HULTBERG

Jonas jobbade och bodde i Stockholm, hans fru Anna Lina i Arboga. Västerås som ligger mittemellan var därför det naturliga valet när de skulle skaffa gemensamt boende.

Annars var det inte självklart för Jonas Axelsson att fl ytta hem till Västerås igen. Efter gymnasiet bar det av till Stockholm

och studier på KTH. – Jag hade aldrig tänkt att jag skulle fl ytta till-

baka. När vi väl gjorde det så tänkte jag att ett år är väl okej, inte mer. Nu har vi bott här i drygt två år och trivs riktigt bra, säger Jonas och skrattar.

Valet föll på en nybyggd hyresrätt i Lillåud-den, ett nytt bostadsområde i gamla industri-hamnen, ett stenkast från Västerås centralstation.

ute på en udde, varje dag går vi över en liten gång-bro till stationen, berättar Jonas Axelsson.

Självklart kan han sakna storstadspulsen men kan samtidigt se hur hans hem-stad förändrats till det bättre under åren han bott i Stock-holm. Det är helt klart mer fart och fl äkt över stadslivet idag än då han gav sig iväg på 90-talet. Fler invånare och nya människor utifrån ställer nya krav på service och utbud av olika slag, något som verk-ligen märks i Västerås.

– Här fi nns en nyföretagaranda och en öppen-het som aldrig funnits tidigare. Att man öppnat upp staden mot Mälaren med nya bostadsom-råden har haft stor betydelse och nu byggs det ännu mer. Det blir verkligen jättefi nt.

TEXT PER-ÅKE HULTBERG

"Nu har vi bott här i drygt två år och trivs riktigt bra."

VI VALDE VÄSTERÅS

PENDLARE. Det är som Västerås version av Hammarby sjöstad och ligger perfekt vid stationen. Det är därför många pendlare bor här och jämfört med Stockholm är det ju bra mycket billigare, säger Jonas Axelsson här tillsammans med frun Anna Lina Axelsson.

Jonas Axelsson

Fredrik Törnqvist, vd Mimer.

Under drygt ett års tid har pro-jektet 1000jobb i Västerås lyckats tillsätta 1 000 jobb och det mitt under fi nanskrisen.– Ambitionen, att tillsätta1 000 jobb har vi uppnått och nu fortsätter arbetet med att hitta sys-selsättning även för ungdomarna här i Västerås, säger Björn Nordén, projektledare på 1000jobb.

Framgångssagan tog sin fart för drygt ett år sedan. 1000jobb fi ck stor uppmärksamhet i media runt om i Sverige och budskapet var tydligt, ”i Västerås fi nns job-ben”. Anledningen är den stora tekniksektorn som gör att vi är mindre känsliga för denna typ av lågkonjunkturer, menar Björn Nordén.

– Idag fi nns fortfarande stora behov av personal i Västerås inom teknikbranschen. Därför drar vi nu

igång nästa projekt, YOU – Yrke-sorientering för unga – som syftar till att hjälpa ungdomar att komma till arbete, förklarar Björn Nordén.

Projektet har precis startat upp, kommer till en början löpa under tre år – utan bortre gräns upp och kommer omfattar totalt 170 ung-domar per år. Det primära syftet är att synkronisera ungdomar och deras utbildning med ar-betsmarknaden och näringslivets behov. Och redan idag kommer

förfrågningar från hela landet om att få föreläsningar om projektet, även från övriga länder i Norden.

– Nu kan arbetsgivare äntligen tala om för ungdomar och framtida anställda vad man söker och vilka krav man har. YOU belyser helt enkelt vilken väg man bör gå för ett visst jobb, yrke eller bransch, avslutar Björn Nordén.

TEXT EZRA HULTBERG

Stora personalbehov

Här bygger vi bostäder även under lågkonjunktur

bostad i r

Grundkravet var möjligheten att smidigt kunna pendla, både till Stockholm och till Arboga. Till Stockholm fungerar det oftast riktigt bra, med direkttåg tar det 50 minuter. Åt Arbogahållet är det betydligt sämre när det gäller antal avgångar, konstaterar Jonas. Boendet är det däremot inget fel på, tvärtom.

– Det är som Västerås version av Hammarby sjöstad och ligger perfekt vid stationen. Det är där-för många pendlare som bor här och jämfört med Stockholm är det ju bra mycket billigare. Läget vid vattnet är otroligt fi nt. Vi bor fantastiskt vackert

FOTO

PE

TRA

BJÖ

RK

LUN

D

FOTO

N IS

TOC

KP

HO

TO.C

OM

FOTO

PIA

NO

RD

LAN

DE

R

Page 7: Västerås

Hela denna bilaga är en annons från Västerås stad ANNONS ANNONS

VÄSTERÅS BRF KLYVAREN

Peab är med och utvecklar Västerås nya stadsdel vid Öster Mälarstrand, som totalt omfattar över tvåtusen nya bostäder. I den första etappen bygger Peab 64 nya bostadsrättslägenheter åt Brf Klyvaren, längs Öster Mälarstrands allé med utsikt över vattnet.

Lägenheterna fi nns i varierande storlekar från 2-5 rok om 52-126 kvm och är interiört väl planerade.

De fl esta lägenheter får uteplats, balkong eller takter-rass. Till varje lägenhet erbjuds bilplats i garage under husen eller parkering i närheten av husen. Infl yttning enligt överenskommelse.

PRISEXEMPEL2 ROK, 62 KVM, 1 640 000 KR, 2 568 KR/MÅN3 ROK, 94 KVM, 2 590 000 KR, 3 893 KR/MÅN4 ROK, 107 KVM, 2 500 000 KR, 4 432 KR/MÅNFÖR VISNING KONTAKTA MÄKLAREN!Försäljning: Aroseken Mäklarnatel: 021-17 91 10

VÄSTERÅS BRF DANSBANAN

Västerås är en växande stad. Allt fl er fl yttar till Mälarstaden och behovet av bra bostäder ökar. Mellan Korsängsskolan och gamla folkets park bygger Peab 29 lägenheter åt Brf Dansbanan. Storlekarna kommer variera från 2-4 rok på 54-114 kvm.

Lägenheterna har bra planlösningar och ljusa vardags-rum med parkettgolv. Helkaklade badrum och kök med den senaste utrustningen. Alla lägenheter har balkong.

Infl yttning beräknas ske hösten 2010.

KVARVARANDE LÄGENHETER2 ROK 59 KVM, 1 275 000 KR, 3 171 KR/MÅN2 ROK 59 KVM, 1 275 000 KR, 3 171 KR/MÅN3 ROK 74 KVM, 1 395 000 KR, 3 978 KR/MÅN

KONTAKTA MÄKLAREN FÖR VISNING!Försäljning: Länshem Fastighetsförmedlingtel: 021-40 31 30

Page 8: Västerås

8

Hela denna bilaga är en annons från Västerås stad ANNONS ANNONS

ALLA HAR VI DRÖMMAR – BOSTÄD

MÄLARNÄRA. När det gäller sjönära boende fi nns i Västerås planer på totalt 5 000 lägenheter, både bostadsrätter och hyresrätter, även äldreboende. På gångbron över till Lilludden står stadsbyggnadsdirektör Lotta Lindstam, Björn Dahlberg, direktör för stadens miljö- och samhällsbyggnadsenhet och fastighetsdirekör Anders Ekstrand.

Mälarstranden: Nästa etapp av Mälarstranden med stor variation i be-byggelsen från ett högt skulpturalt punkthus, som blir ett tydligt landmärke och ger platsen identitet, till en liten grupp med tvåvånings radhus.

Kleopatra: Mimer bygger cityliv med 66 nya lägen-heter i både hyres- och bostadsrätt.

Östra Hamnen: Östra Hamnen är idag en levande stadsdel, där sista etappen av utbyggnaden pågår. Öster Mälarstrand: Från Öster Mälarstrand mot

centrum byggs bostäder och rekreations möjlighe-terna längs Mälaren förbättras med nya cykelvägar

och parker. De första husen står redan klara.

Hållgatan: Flerfamiljsvillor i parkmiljö kommer att byggas nära stadskärnan.

Bergsgrottan: I kv. Bergsgrot-tan bygger Mimer passivhus med 20 miljödeklarerade bostä-der varav 10 sexkantiga parhus.

Sjövillor: En liten exklusiv och annorlunda bostadsgrupp planeras med 8 sjövillor och 5 brygghus vid Mälaren.Bovieran: I Bovierans bostads-

område nyttjas vinterträdgården som en gigantisk solfångare.

URVAL AV PÅGÅENDE OCH KOMMANDE BYGGPROJEKT

FOTO

JE

AN

ETT

E H

ÄG

GLU

ND

FOTO

JE

AN

ETT

E H

ÄG

GLU

ND

FOTO

JE

AN

ETT

E H

ÄG

GLU

ND

ILLU

STR

ATIO

N A

RC

HU

S

ILLU

STR

ATIO

N A

RC

HU

S

ILLU

STR

ATIO

N A

RO

S A

RK

ITE

KTE

R

FOTO

BO

VIE

RA

N

FOTO

OLO

V G

YN

T

FOTO

VE

RA

AR

KIT

EK

TER

Page 9: Västerås

9

Hela denna bilaga är en annons från Västerås stad ANNONS ANNONS

Nära till centrum – men ändå på landet. Byggklara tomter i Västerås. Västerås vid Mälaren erbjuder attraktiva bostäder, cityliv, ett rikt friluftsliv och Sveriges största småbåtshamn. Västerås fortsätter att växa och planering för nya tomter pågår. Välkommen hit du också!

Gäddeholm – lyckan att bo nära sjönVill du ta med i dig båten när du flyttar till Västerås? Flytta till Västerås nya Mälanära stadsdel Gäddeholm. Området byggs i samklang med gammal jordbruksmark och herrgårdsmiljö. Gäddeholm är Sveriges hittills största projekt för lågenergi-hus. På Herrgårdsängen, som är den första etappen, finns tomter för dig som vill bygga själv och småhus byggda av NCC och Aroseken. Tomt- och husförsäljning pågår.

Skälby – ett område som växerSkälby är ett etablerat område i västra delen av Västerås. Här finns barnomsorg, skola och du får nära till stort handels-område med många affärer. I höst finns möjlighet att köpa en stor tomt för att bygga ett modernt lågenergihus med anslutning till fjärrvärmenät.

Lillhamra – nära till rekreation och serviceLillhamra ligger fem kilometer öster om centrala Västerås. I första etappen av utbyggnaden planeras för 300 bostäder med blandad bebyggelse. I området finns förskolor och skolor. På Lillhamra har du nära till Mälaren och friluftsområdet Björnön men också till handelscentrum.

Mer information om aktuella tomter hittar du på www.bostadvasteras.se

Vissa har det, andra inte. Västerås hör defi nitivt till den första kategorin, det vill säga städer och kommuner med den där sköna känslan som en bra bostadsort ska ha. I Västerås är den känslan visserligen inte ny men har kraftigt förstärkts med de cirka 1 000 nya bostäder som hittills byggts vid Mälarens strand.

Vad vi framför allt fokuserar på är att kunna erbjuda både bredd och variation, säger stadsbyggnadsdirektör Lotta Lind-

stam, som betonar att boendet bara är en del av livet, det är så mycket mer som ska fungera. Vi är alla olika, har olika behov som dessutom förändras över tiden, beroende på vilket skede av livet man befi nner sig i.

– Ja, alla har vi ju drömmar, säger fastighetsdi-rektör Anders Ekstrand och förklarar att stadens målsättning är att kunna tillfredställa alla behov och smakriktningar när det gäller boende. En del vill bo sjönära, andra vill bo miljövänligt i småhus nära naturen och en del vill kunna känna pulsen i centrum där allt händer.

När det gäller sjönära boende fi nns planer på totalt 5 000 lägenheter, både bostadsrätter och hyresrätter, även äldreboende. I den nya hållbara stadsdelen Geddeholm, belägen cirka en mil från centrala Västerås, byggs huvudsak-ligen småhus men även en del fl erfamiljshus. Ett alternativ till naturnära boende är Skälby med sina hästhagar, cirka 7 kilometer från stan. Och så fi nns då även möjligheten att hitta nypro-ducerade bostäder i blandad stadsmiljö i city, där cirka 1 000 nya lägenheter planeras i stadsdelen Östermalm.

Som stor utbildningsstad har Västerås även planer att förstärka på bostadssidan för studenter med nya bostäder nära den centralt belägna högskolan. Just nu fi nns cirka 2 500 studentlägenheter samtidigt som balans råder mellan utbud och efterfrågan.

Som gammal stockholmare, infl yttad till Västerås, visserligen för ganska många år sedan, vet Björn Dahlberg, direktör för stadens miljö- och samhällsbyggnadsenhet, att det är så mycket mer än jobb och en bra bostad för att man som

familj ska vilja fl ytta till en ny ort.– Västerås känns samtidigt som en liten

storstad såväl som en stor småstad med alla dess samlade fördelar. Goda och varierade boen-demiljöer, där vi 135 000 västeråsare trivs riktigt bra. För barnfamiljen en stad som är enkel och praktisk att leva i och där alla grusplaner sedan länge är utbytta mot gräs. Ett tillräckligt stort utbud alla kategorier. Tillräcklig puls men aldrig för trångt. Närhet till Bergslagen och Mälaren. Har man behov att ta sig till den stora staden Stockholm, är man där på en dryg timme.

Överhuvudtaget är det en närhet till precis allt som gör att livet blir så mycket enklare än om man bor i Stockholm, som vi gjorde tidigare, säger Björn Dahlberg.

För Lotta Lindstam med förfl utet i bland annat Helsingborg och Göteborg, och nu senast i Södertälje, är närhet till vatten ett måste.

– Var jag än befi nner mig längtar jag efter vat-ten. Det har jag nu ute

vid Lilludden där jag bor med underbar utsikt över Mälaren, samtidigt som jag har nära till både staden och naturen.

Anders Ekstrand, som fortfarande bor kvar i Stockholm, säger med glimten i ögat att även han nu skulle kunna tänka sig att fl ytta till Västerås. Anledningen är de sjövillor som ska byggas vid Mälaren.

– Ja det vore väl nåt´, det kan inte ens Stock-holm erbjuda. TEXT PER-ÅKE HULTBERG

DER FÖR ALLA

"Vad vi framför allt fo-kuserar på är att kunna er-bjuda bå-de bredd och varia-tion."Lotta Lindstam

Kungsängsgatan: Sista etappen i Östra Hamnen blir ett höghus. Byggstart i vår.

Svartån: Av Televerkets gamla lokaler längs Svartån har det blivit radhus på taken och bostadsrätter i det gamla kontoret.

Östermalm: Mitt i staden på Öster-malm har det byggts och byggs bostäder. En lugn gårds-miljö och ett gatuliv med restaurang och butiker.

FOTO

JE

AN

ETT

E H

ÄG

GLU

ND

FOTO

JE

AN

ETT

E H

ÄG

GLU

ND

ILLU

STR

ATIO

N A

RK

ITE

KTM

AG

AS

INE

T

Page 10: Västerås

10

Hela denna bilaga är en annons från Västerås stad ANNONS ANNONS

Västerås får i höst en ny spännande kulturscen, då Västerås konstmuseum och Västmanlands läns museum fl yttar ihop i samma bygg-nad.– Det här betyder väldigt mycket för Västerås. Kulturen kommer utan tve-kan att lyfta ett stort steg, säger kul-turdirektör Lennart Fast.

Frågan om nya lokaler för Västerås

konstmuseum föddes redan på 1970-talet. Men det var först i början på 2000-talet som frågan togs upp på allvar och intensifi erades.

– Det fi nns en tydlig problembild i de gamla lokalerna där tillgänglighet-en och funktionaliteten är klart brist-fällig. Detsamma gäller Länsmuseet. Läget som museerna nu får är över-lägset de gamla, mitt inne i centrum, i hjärtat av Västerås. Aseas vackra indus-

tribyggnad från 1910-talet är en sym-bol för stadens och länets industriella utveckling och kommer att fungera utmärkt som museilokaler.

Att två skilda museer går in i samma byggnad är ovanligt men inte unikt, berättar Lennart Fast. Det som däremot är speciellt intressant är den gemensamma verksamhetsidén och det tydliga uppdrag om samverkan som de får.

– Genom gemensamma ytor, verksamhetssamarbeten och möj-lighet att visa upp ännu mer av egna samlingar, blir detta en fantastisk till-gång för hela Västmanland.

– Vår förhoppning är att det nya museihuset ska bli en mötesplats och ett besöksmål som lockar människor från hela Stockholm-Mälarregionen, avslutar Lennart Fast.

TEXT SAMUEL HULTBERG

Västerås är redan sedan tidigare en av Sveriges ledande kommuner på miljö- och energiområdet. Här fi nns till exempel ett

fjärrvärmenät som gör Västerås till Sveriges fjärr-värmetätaste stad, dessutom den med lägst pris när det gäller större städer.

– Med våra nya satsningar stärker vi vår posi-tion ytterligare, säger Hans Derenkow, ansvarig för utveckling och affärsstöd på Västerås stads fastighetskontor. Det handlar både om imple-mentering av ny teknik, lågenergikoncept och inte minst om att förändra beteenden.

– Vi börjar beteendedelen med de unga ge-nom projektet Energijägarna, som syftar till att ge skolelever insikt och kunskap inom klimat- och energiområdet.

Bakgrunden till projektet som involverar NO-lärare i grundskolan och 850 elever i årskurs 5, är det faktum att energianvändningen under de senaste tio åren ökat i allt snabbare takt, mycket på grund av teknikutvecklingen i samhället.

– Det här är en unik investering för framtiden. Kan vi förändra beteendet hos de unga är det en satsning som kommer att ge en stor långsiktig effekt, förklarar Hans Derenkow.

När det gäller stadens egna fastigheter – skolor och förskolor inkluderade – ligger målsättningen fastslagen. Fram till 2015 ska elanvändningen minskas med 10 procent och uppvärmningsen-ergin med 15 procent. En viktig del handlar om att minimera elanvändningen i skolor och övriga lokaler och dessutom ska all direktverkande el samt olja helt fasas ut.

En intressant satsning är ett projekt där tre skolor har utrustas med varsin solcellsanläggning för elproduktion. En av anläggningarna är för övr-igt en av Sveriges största. Där är 580 kvadratmeter takyta belagd med solceller, vilka periodvis pro-ducerar mer än tillräcklig för hela skolans behov.

Intresset för just solceller är också något som kommunens energi- och klimatrådgivare, Carin Råberger, märker av. I sitt arbete, som riktar sig både mot allmänheten och mot små- och me-delstora företag, möter hon många frågor som rör alternativa system för uppvärmning och alltmer mot just solceller.

Västerås stad investerar under fem år 100 miljoner kronor på olika energiåtgärder. Sam-tidigt görs en storsatsning på lågenergihus i Gäddeholm, Sve-riges första småhusstadsdel med specifi ka energikrav.

ENERGISTAD I FRAMKANTFRAMKANT

– Att minska energianvändningen är också något som engagerar alltfl er företag och här fi nns utan tvekan stora summor att spara. Ofta kan gan-ska enkla insatser, genom att bara se över belys-ning, uppvärmning och ventilation, göra stora skillnader, säger Carin Råberger.

Västerås stad har utökat energi- och klimatråd-givningen med ytterligare en tjänst. Tillsammans anordnar berörda förvaltningar och bolag i staden särskilda energikampanjdagar ute i stadsdelarna och i de små samhällena.

TEXT PER-ÅKE HULTBERG

Det ur ett större perspektiv kanske mest intressanta en-ergi- och miljöprojektet i Väs-terås just nu är den satsning som görs på lågenergihus i den nya småhusstadsdelen Gäddeholm.

– Vi är faktiskt först i Sverige på att ställa specifi ka energikrav på all nybyggnation i en småhusstadsdel, berättar Bo Göranssson, projektledare på fastighetskontoret. Det handlar självklart om energieffektiv miljövän-lig uppvärmning och om extremt god isolering men också om effektiv ventila-tion och installationer av övrig teknisk utrustning, något som sammantaget verkligen krävt nytänk hos de olika småhustillverkarna.

Eftersom begreppet ”lågenergihus” än så länge inte har någon fast defi nition i Sverige har vi själva slagit fast tydliga kriterier för vad som ska accepteras som ”lågenergihus” och hur det ska följas upp, avslutar Bo Göransson.

Unik satsning på lågenergihus

Två museer – i en byggnad

ENERGI-JÄGARE. Illustrationen är hämtad ur arbetsmate-rial för elever i årskurs 5 i projektet En-ergijägarna, som är fram-taget av Fast-ighetskontoret i Västerås.

ILLU

STR

ATIO

N IS

TOC

KP

HO

TO.C

OM

ILLU

STR

ATIO

N N

ATH

ALI

E P

ETT

ER

SS

ON

*Se www.nilsholgersson.nu

I Västerås är det billigt att leva. Det bekräftas i den årliga avgiftsundersökningen Nils Holgersson*, där man jämför boendekostnaderna i alla Sveriges kommuner. Västerås hamnar på tredje plats, mycket tack vare våra låga priser på fjärrvärme, vatten och el.

I snart 150 år har Mälarenergi levererat el, värme, vatten och avlopp. Och sedan 10 år även stadsnät. Via optisk fiber kan våra kunder surfa, titta på TV och prata i telefon till några av Sveriges lägsta priser och med en kapacitet på 100 Mbit/si båda riktningarna.

Ett bekvämt liv, helt enkelt.Läs mer på malarenergi.seeller ring 021-39 50 50

Livet ska vara enkelt,varje dag, året om.

Page 11: Västerås

11

Hela denna bilaga är en annons från Västerås stad ANNONS ANNONS

”Nu halverar vi energiförbrukningen”

55 kWh per kvadratmeter, 70 klimatsmarta hyreslägenheterSjömärket 2 på Lillåudden, Västerås

Mer info på www.byggvesta.se

Strålande utsikt vid vackraMälarens strand!Direkt vid strandkanten på Öster Mälarstrand bygger JM kvarteret Stagseglet. Området är beläget i södra delen av Västerås mellan natusköna Mälarparken och Mälarens strand. Försäljningen av bostäder pågår.

Bo mitt i centrala Västerås!JMs första etapper på Östermalm har väckt stort intresse och nu bygger vividare. Östermalm ligger mycket centralt. Här bor du i en stadsdel där du fårbåde pulsen i city och bor i ett lugntoch trivsamt kvarter. Försäljningen av bostäder pågår.

VIP-kund hos JM. Hitta hem före andra!Som VIP-kund hos JM får du förtur till JMs bostäder. Du får också

JMs kundtidning och flera nyhetsbrev under året.

Gå in på www.jm.se och anmäl dig!

Nyproducerade bostäder i Västerås !

www.jm.se

För mer information: JM Kundtjänst 020-57 00 57Fastighetsmäklare [email protected]

Lysande utsikter i Västerås!Kadesjös Projekt AB uppför exklusiva boenden på Lillåudden – en vacker marin miljö i mälarstaden Västerås.

För detaljerad information: www.kadesjos.seeller anmäl ditt intresse till: [email protected]

Utsikt från Ljusbojen 2, plan 3

Utsikt från Ljusbojen 2, plan 5

Tel. 021-15 58 00Köpmangatan 5, 722 15 Västerås

Tel. 021-15 10 40

Lillåudden är en förhållandevis ny stads-del där de första bostäderna uppfördes 2003. Med hjälp av Lillåuddsbron tar du dig smidigt över till Östra hamnen med restauranger och caféer. Både centralstationen och Västerås city finns inom bekvämt promenadavstånd.

Ljusbojen 1 – toppmodernt hus i 8 plan. Färdigbyggt och inflyttat.

Ljusbojen 2 – vinkelhus om 26 lägen-heter i 6 plan. Längsgående balkonger efter hela fasaden mot sydväst som ger huset dess speciella karaktär mot parken nedanför. Utsikt mot hamn-bassängen och Östra hamnen.

Försäljning av lägenheter är igång och sker genom Fastighets byrån i Västerås. Inflyttning hösten 2011.

Page 12: Västerås

12

Hela denna bilaga är en annons från Västerås stad ANNONS ANNONS

Det kändes väldigt trevligt att få komma hit efter 37 år i Stockholm. Jag bor nu på slottet och har jobbet på andra sidan

gatan. Tidigare pendlade jag två timmar till job-bet i Borlänge så visst är det en förbättring av livskvaliteten som inte är oväsentlig.

Hur ser du på ditt nya jobb som lands-hövding?– Tidigare har jag mest jobbat inom ett enskilt sakområde, till exempel luftfart, vägar med mera. Nu handlar det mer om att verka för ett geograf-iskt område. Det känns spännande, både att byta perspektiv och att pröva något nytt. Jag hoppas nu kunna bidra till att utveckla Västmanland och

allt det fi na som redan fi nns, att helt enkelt vara en katalysator tillsammans med kommunerna och näringslivet. Ska det bli något riktigt bra så måste man göra det tillsammans.

Allt det fi na som redan fi nns, vad tänker du på då?– Inte minst naturen som är som en miniatyr av Sverige, den väna Mälarnaturen som man ser här utanför mitt fönster för att bara några mil härifrån få möta den sydliga Norrlandsnaturen. Här fi nns dessutom fantastiska kulturmiljöer med hela den svenska brukstraditionen. Här fi nns också Sverig-es industriella vagga. Att Västerås, som centrum för hela länet, än idag är en stark industristad

NYTT JOBB. – Här fi nns en utvecklings-kraft och en vilja till förändring. Det är själv-klart inte samma puls som i Stockholm, det

är lite lugnare och lite billigare. Fördelen är en större närhet, det går betydligt snab-

bare att transportera sig. Ett ärende tar tio minuter istället för en timme, säger Ingemar

Skogö, landshövding i Västmanland.

Klassisk musik, jazz, visor, dans, stand-up, folkmusik, pop & rock... Västerås Konserthus har något för alla och det bästa av allt. Du behöver inte åka till storstaden – här kommer det internationella musiklivet till dig.

www.vasteraskonserthus.se Västerås Konserthus drivs av Västmanlandsmusiken - en länsmusikorganisation med uppgift att stödja musik- och danslivet i hela Västmanlands län. Totalt arrangerar vi över 900 evenemang per år. I Västerås Konserthus genom-förs över 200 konserter och dansföreställningar per år.

Västerås Konserthus – ett av Sveriges bästa

Louise Hoffsten Dans

Digitalsänd opera från Metropolitan

– Carmen

Martin Fröst och Västerås Sinfonietta

Världsberömda Brodskykvartetten

fakta■ E18 norr om Mälaren är tillsam-mans med E20 söder om Mälaren den viktigaste vägförbindelsen mellan Göteborg och Stockholm respektive Oslo och Stockholm. E18 är idag hårt trafi kerad med cirka 17 000 fordon per dygn strax öster om Hummelsta, mel-lan Enköping och Västerås. Andelen tung trafi k är cirka 10 procent. E18 ingår i det vägnät som prioriteras av EU-kommissionen, i det s.k. Transeuro-peiska Transportnätverket (TEN-T).

Ingemar Skogö är van att leda. Har bland annat varit general-direktör på Luftfartsverket i nio år, nu senast åtta år på Vägverket. Har också varit stadsdirektör i Södertälje. Sedan i somras leder han som ny landshövding hela Västmanland med Västerås som bas.

VÄSTERÅSVÄSTERÅS

Till hösten blir Ikeas storsatsning i Västerås klar. Då invigs ett nytt mö-belvaruhus och en ny galleria vid Eriks-lunds-området invid E18.

– Det här innebär en stor skjuts för handeln i Västerås. Ett dubbelt så stort Ikeavaruhus plus en ny galleria drar till sig köpkraft från hela regionen, säger Kerstin Enaeus, biträdande Fastighets-

direktör.Ikea har funnits i Västerås sedan

1984. Varuhuset blir dubbelt stort, vilket medförde att ett helt nytt läge valdes på andra sidan stan, nära E18.

– Det är oerhört glädjande att vi lyckades hitta ett så pass bra läge för Ikea. En sådan här stor etablering befäster Västerås som stark handelsstad. Samti-digt öppnar det upp för nya satsningar i området.

Ikea storsatsar■ Området är totalt på 214 000 kvm och köpe-summan 205 miljoner kronor.■ Det är Ikano Retail – som ägs av familjen Kamprad – som bygger gallerian bredvid Ikea.■ Försäljningen är nästa steg i utvecklingen av Erikslundsområdet där fullföljandet av västerleden mellan E18 och riksväg 66 också ingår för att för-bättra trafi ksituationen. ■ Västerås stad planerar samtidigt olika åtgärder för att stärka centrums attraktionskraft.

fakta om bygget

med fokus på forskning och utveckling, är ingen slump. Det i sig skapar en stabilitet som spiller över på hela länet.

Västerås som bostadsort, vad säger du då efter att ha bott så länge i Stockholm?– En av Västerås styrkor är att det går snabbt att ta sig hit. På knappt en timme tar man sig till och från Stockholm, min fru pendlar och det fungerar bra. Det är lätt att tycka om Västerås med sin öppna och trivsamma atmosfär. Här fi nns en ut-vecklingskraft och en vilja till förändring. Det är självklart inte samma puls som i Stockholm, det är lite lugnare och lite billigare. Fördelen är en större närhet, det går betydligt snabbare att transport-era sig. Ett ärende tar tio minuter i stället för en timme. Ändå är Västerås Sveriges femte största stad med en tydlig egen identitet, en tusenårig historia, ett rikt kulturliv, en stark handel och ett livaktigt näringsliv. Här fi nns också många nya, attraktiva boendemiljöer i fantasiska lägen utefter Mälaren. Som sagt, det är lätt att tycka om Västerås. TEXT PER-ÅKE HULTBERG

Äntligen blir det motorväg på E18 mellan Västerås och En-köping. Till hösten invigs första delen, sträckan mellan Sagån och Enköping. E18 mellan Enköping och Västerås har ansetts ålderdomlig och länge varit i behov av förnyelse. Den viktigaste delen i bygget, sträckan Sagån-Enköping, öpp-nas i höst 2010. Total kostnad för det 15 kilometer långa vägstycket uppgår till närmare 720 miljoner kronor.

– Att tvåfi liga vägar och 50-vägar er-sätts med motorväg, innebär en enorm förbättring för trafi ken, säger Håkan Jo-hansson, infrastrukturstrateg på Stadsled-ningskontoret i Västerås. Dels kommer transportförutsättningarna mot Stock-holm att förbättras generellt, men i syn-nerhet kommer godstrafi ken att gynnas av färre störningar vilket ytterligare förbättrar Västerås styrka som logistiknav och han-delsstad.

I syfte att ytterligare förbättra för trafi ken på E18 vill Vägverket bygga om även delen Västerås-Sagån, till motorväg, en sträcka på cirka 10 kilometer. Just nu pågår arbetet med arbetsplanen.

– Nya och bättre vägar öppnar upp för fl era nya utbyggnadsområden, säger Håkan Johansson. Ökad framkomlighet på vägen förbättrar förutsättningarna för regional utveckling. Att E18 nu byggs om gynnar både Västerås hamn och den nya kombiterminalen. Det kommer även att innebära att vi får närmare till handelspart-ners utanför Sverige.

TEXT SAMUEL HULTBERG

E18 blir motorväg mot VästeråsDET ÄR

LÄTT ATT TYCKA OM

ILLU

STR

ATIO

N IS

TOC

KP

HO

TO.C

OM

FOTO

KE

RS

TIN

ALV

ING

E

Page 13: Västerås

Hela denna bilaga är en annons från Västerås stad ANNONS ANNONS

Sunt förnuft från Dalarna

Anrik byggnad blir konst- och länsmuseum

www.byggpartner.com

Mimers Salar, ABBs gamla plåtverkstad, helrenoveras för att inrymma Västerås nya konst- och länsmuseum. Arbetet utförs av ByggPartner.

Vi är stolta över att ha fått förtroendet att ansvara för om-

byggnationen av en så viktig byggnad. Beställare är London

& Regional Properties som äger stora delar av Mimerkvarte-

ren i Västerås. Infl yttning sker efter sommaren 2010.

ByggPartner i Dalarna AB är ett byggföretag som verkar i

Dalarna, Mälardalen och Stockholm med tjänster inom

byggentreprenad, byggservice och fastighetsutveckling.

Nyligen förstärktes ByggPartners etablering i Västerås

då Skultunabyggen förvärvades – välkommen att kontakta

Johan Bertilsson, arbetschef Mälardalen, 021-81 10 50.

Pär Lindh och Jukka Allila från ByggPartner vid Västerås blivande konst- och länsmuseum.

Page 14: Västerås

14

Hela denna bilaga är en annons från Västerås stad ANNONS ANNONS

Sedan förra sommaren erbjuder entre-prenören och äventyraren Tony Berglund allmänheten att prova på aktiviteten Verti-

cal Run i Västerås. Precis som det låter handlar det om att gå eller

springa vertikalt, utför en vägg på bästa action-fi lmmanér.

– En pryl åker allt som oftast ner i byrålådan för att ersättas av en annan pryl. Minnet från en sådan här upplevelse däremot, blir bara starkare allt eftersom tiden går, säger Tony Berglund som förklarar hur det hela går till.

Det hela börjar med att man som deltagare får en kortare instruktion varefter man går upp på hustaket. 25 meter ovanför marken är det så dags.

– Du ska nu gå ut för kanten. Vertical Run

innebär att du, fäst i en sele, går, springer eller hoppar ner för en husvägg. Kroppen är i vertikal ställning och ansiktet riktat rakt ned mot marken.

Vertical Run utvecklades från början som en militär nedfi rningsteknik när man hoppade från helikopter under vietnamkriget. Idag används tekniken av polis, militär och äventyrare som Tony Berglund i Västerås.

Själv kom han i kontakt med den här sporten i Nya Zeeland för tio år sedan i och med ett foto-jobb.

– Jag satt och åt lunch på 23:e våningen då plötsligt någon for ner mot marken precis utanför fönstret. Jag blev naturligtvis nyfi ken och tog mig upp till taket där dom körde Vertical Run för fullt. För drygt ett år sedan startade vi upp här i Västerås, säger Tony Berglund.

Det hela utspelar sig på Hakon Hotell & konferens husvägg. Här kan de som vågar boka en Vertical Run. Det är en upplevelse som passar nästan alla, menar Tony Berglund, från kompis-gänget till företaget, ung som gammal.

– Vertical Run är en av de mest säkra upp-

"Vertical Run innebär att du, fäst i en sele, går, springer eller hoppar ner för en husvägg." Tony Berglund

Den åttonde maj kommer intresserade västeråsare få ta del av ett världsrekord-försök i Vertical Run. Då kommer äventyraren Tony Berglund att springa ned för Skrapan mitt i centrala Väs-terås och han planerar att göra det snabbare än självaste Usain Bolt.

levelsesporterna man kan prova på. Det bästa är friheten. Det är en otroligt härlig känsla som verk-ligen stärker ens självbild. Man fylls av en wow-känsla, att härefter klarar man alla utmaningar.

Vid världsrekordförsöket kommer Tony Ber-glund att springa hundra meter rakt ner och räknar med en tid mellan 5 och 9,5 sekunder och en hastighet mellan 70 och 100 kilometer i timmen.

– Senare i sommar kommer vi att släppa en spektakulär aktivitet för allmänheten, en världs-unik nyhet, som än så länge är hemlig. Men det kommer att utspela sig i Västerås och vi väntar med spänning på att få berätta mer, avslutar Tony Berglund.

TEXT EZRA HULTBERG

TONY TONY SPRINGERSPRINGER NEDÅTNEDÅT VÄGGARNAVÄGGARNA

VÄRLDSREKORD? – Det bästa med Veritcal Run är friheten. Det är en otroligt häftig känsla som verkligen

stärker ens självbild, säger Tony Berglund.

2002 köpte familjen Lidström en fastighet i Framnäs vid Mälaren. Huset som då fanns på tomten är jämnat med marken – nytt ska byggas för hockeystjärnan som mellan åren 1988 och 1991 spelade i Västerås IK.

– Det här är ett oerhört trevligt uppdrag, säger arkitekt Gert Wingårdh, vars arkitektkon-tor har ritat huset. Det är alltid lika spännande

att rita privata hus, speciellt då jag själv bor i villa. – Lidströms kom verkligen över en vacker

tomt. Läget är naturskönt alldeles intill Mäla-rens vatten.

Än så länge är det inte bestämt när huset ska börja byggas. Men inom två år måste byggna-tionen börja för att bygglovet ska gälla.

TEXT SAMUEL HULTBERG

Nicklas Lidström bygger hem

Ritningarna är klara, bygglov är beviljat. När NHL-proffset, Nicklas Lidström fl yttar hem är det Västerås och det nya huset vid Mälaren som gäller.

■ Boarean är 708 kvadratmeter, biarean 235 kvadratmeter. ■ Fastigheten som köptes 2002 kostade 4,7 miljoner kronor.■ Villan kommer att innehålla allt från vinkällare till gym. ■ Vid vattnet är en sjöstuga planerad.

fakta om Lidströms villa: Nicklas Lidström, till vardags i USA och NHL-laget Detroit Red Wings, kommer att bygga ett 3-våningspalats i Väs-terås. Villan kommer att ligga endast ett slagskott ifrån Mälarens vatten.

ILLU

STR

ATIO

N W

ING

ÅR

D

FOTO

DA

N4T

H N

ICH

OLA

S

FOTO

JO

NA

S B

ILB

ER

G

Nu bygger vi nästa etapp på Lillåudden!108 sjönära lägenheter i kv Fyrtornet i Västeråsn äslra ära n tga l eera ä hha l eeä nhhägee hh rFk Fkvv tovv F rk Fyy t i Värkv F ortFyy rrrny et i VVässteråssVäet i Va l h rn steråssäg etter i kv steråeter i ön irrrretth108 öö8 sjö8Nu tar vi nästa steg på Lillåudden och bygger kvarteret Fyrtornet. Här får du allt i ettto fågea s geg Lillåudpåt dg Lilllåuudpå eud ed gg ygg rerartt orn tger kv Häe yrett r du allt ir frnet. Hät i ettch byga s ger kv r du alltggn och bygnäs dedNu tar vi nn– en ny ljus fräsch lägenhet med sjönära läge, promenadstråk och grönområden vidrå nosjöäfrfr h läcs heth lägec näggenhhet medm ge prmed läj sname åo kge, prlä h öe dstdd idvg n önk och grs fräsc nh t gönära områdeområde vidägsjönäraus rat m– en ny lj sjueMälaren, men ändå gångavstånd från city och centralstationen. Ett av de fyra husen ärddåm nmm frdå gånggav tn ånggavsgå ngg s n y och cd Eecy ch e E e fyra ääh shh nv tt amenn ä e urån citd f hMä ån c ym ciånstvälaren,äMäMMMavsedda för vårt boendekoncept Lätt att leva 55+, ett bekvämt sätt att bo även när duLäö bö b deboen koö bb nboen eko pc lev 555p t+va 555 kvä ätt+ e b äätmbekvämt sätt att bo ävör vårt ätt attptde evravsedda fö lett a f att oeavs ablivit lite klokare. Vi bygger också en förskola, perfekt läge för barnfamiljen.ke V ygggeree Vi bk bre. Vi b g ko p jjbygger också en förskola, perfekt läge för barnfamiljen.blivit lite klokt V yggk ka e V bVi bygg nrnk ger amb r oc gkså rf t bör o fögbliv sken fte öocr ogblivit l e itt

Page 15: Västerås

Hela denna bilaga är en annons från Västerås stad ANNONS ANNONS

Ett boende med verklig livskvalitet hemma i VästeråsVi är glada att berätta för dig om Bovieran som ska byggas hemma i Västerås. Det är ett unikt sätt att bo i trivsamma lägenheter med en enorm vinterträdgård alldeles utanför dörren. Bovieran är ett perfekt boende när barnen flyttat hemifrån eller om du helt enkelt vill ha nära till både njutning, aktiviteter och social samvaro. Bovieran utgår från trädgården. Den är ett extra vardagsrum, en plats att umgås på och där du hittar total avkoppling bland palmer, olivträd och porlande vatten. Bovierankonceptet finns på olika platser i Sverige. Vill du veta mer om vårt bygge i Västerås? Välkommen in på vår hemsida www.bovieran.se

Flytta hem till Bovieran

Som att bo på Rivieran

Välkommen hem till

www.brygg

huse

t.org

Västerås planerar för framtidens boende, vill du vara med?Vi har fått fram platser för sjövillor i absolut bästa läge påTegeludden i Västerås, de beräknas vara klara under 2011. Varje hus är på ca. 200 kvm och står på en friköpt tomt medegen brygga. De är utrustade med garage samt sjöbod förbåten. På taket finns ett generöst tilltaget soldäck. Husen är av lågenergityp och anslutna till kommunalfjärrvärme, vatten och avlopp.Nu har ni chansen att komma in med en intresseanmälan.Läs mer på vår hemsida om detta unika projekt!

B R Y G G H U S E T A BS k u l t u n a v ä g e n 17 2 2 1 7 V ä s t e r å sT e l e f o n : 0 2 1 - 1 8 1 9 0 3

Archus Bostad skapar framtidens boende för allabehov i samhället. Många års erfarenhet och ettbrett spektrum av alla sorters bostadsproducenteri hela vår region har givit oss en unik kunskap.Genom intressant arkitektur med nytänkande ochattityd, uppskattade planlösningar, ekonomiskproduktion och låga driftskostnader kan vi erbjudakonkurrenskraftiga projekt för alla aktörer påmarknaden.

www.archus.se

Page 16: Västerås

Hela denna bilaga är en annons från Västerås stad ANNONS ANNONS

Det är en rejäl ansiktslyftning som kvarteret har fått i samband med namnbyte och ombyggnad. Den gamla benämningen Arosian kan västmanlänningarna lägga på hyllan bredvid det ännu äldre Domushuset. I stället får man säga Igor och samtidigt se fram emot en helt ny mötesplats med bästa möjliga läge mitt i staden.

– Målet är att skapa den attraktivaste handelsplat-sen i Västerås, dit kunderna gärna återvänder och handlarna säljer bra, säger Örjan Södergren, affärsut-vecklare på fastighetsägaren Atrium Ljungberg.

Området har historiskt sett varit stadens hjärta med handel på Stora Torget och spirituell spis i domkyrkan ett stenkast bort. Men successivt har centrum förskju-tits mer och mer ner mot Punkt.

– Med Igor vill vi knyta ihop staden och tillsammans med övriga aktörer i city stärka centrumhandeln och möta konkurrensen från externhandeln, fortsätter Örjan Södergen.

Fyra våningar shopping och inspirationOmbyggnaden påbörjades 2008 och i november förra året invigdes första etappen med entré ut mot Vasaga-tan. När allt är klart i höst kommer Igor att erbjuda fyra våningar shopping istället för två som tidigare, med ett utbud av ett 40-tal butiker.

– Vi skapade butiksyta i bottenvåningen och bygg-de på med en våning till längst upp, förklarar ÖrjanSödergren

Kundmagneten Clas Ohlson öppnade i november i nya lokaler på fjärde våningen och Systembolaget och Coop invigde samtidigt sina nya lokaler på plan 1. Sys-tembolaget och Coop kompletterar varandra på ett bra sätt och kunden behöver inte byta våning för att hitta mat och dryck till middagen. Vägg i vägg med Coop ligger ett café och så småningom kommer den öppna ytan i mitten att fyllas av blommor till försäljning.

På de två mittersta våningarna kommer allsköns af-färer för lustfylld shopping att dyka upp under våren.

– Vi väntar med att berätta vilka de nya butikerna är, säger Örjan Södergren och ler hemlighetsfullt. Men västeråsborna har att se fram emot en hel del nya bu-tikskoncept.

Tonvikten kommer att ligga på mode kryddat av media, mat och dryck. Den modeintresserade kommer att hitta en spännande och inspirerande blandning av bas/trend och fest/vardag.

En vitvarukedja kommer också att fi nnas på plats med ett mer cityanpassat kon-cept.

– Fler espressobryggare än kylskåp, menar Örjan Sö-dergren.

Ljuset i husetGallerians 14 000 kvadrat-

meter badar i ljus från takvåningen ända ner till plan 1. De öppna, fyrkantiga atriumgårdarna bryts upp med diagonala rulltrappor och skapar en enkel, grafi sk hel-het. Vita väggar möter gula, rosa eller blåa glasskärmar. Hit kan man komma, trivas och lämna gallerian fylld med inspiration, välmående och med en och annan shoppingkasse.

– Vi vill skapa en upplevelse för både hjärta och hjärna, säger Örjan Södergren.

Har man riktigt mycket att bära går det bra att ta bi-len hit och ställa den på någon av de 300 parkerings-platserna som fi nns i huset.

I september är det dags för den stora invigningen. Då står Igor färdig i full prakt och gallerians alla butiker kommer att vara öppna.

Vad händer mer under invigningen?– Det säger jag inte än, skrattar Örjan Södergren.

Man får helt enkelt vara på plats och se själv.

Det är nytt, det är ljust, det är annorlunda. Förvandlingen av handels-kvarteret Igor har börjat och redan nu kan kunderna upptäcka en del av det som ska bli Västerås fräschaste galleria.

IGOR ÄR HÄR

”Målet är att skapa den att-raktivaste han-delsplatsen i Västerås."

FAKTA IGOR

Namn: Kvarteret Igor, ny galleria mitt i Västerås

Arkitekt: Martin Wentz, Archus Arkitekter.

Inrikting: mode, media, mat och dryck.

Nuvarande hyresgäster: System-bolaget, Coop, Clas Ohlson, Kicks och Harrys.

Blivande hyresgäster: totalt cirka 40 butiker i september.

Storlek: 14 000 m2.

Antal parkeringsplatser: 300.

www.kvarteretigor.se

FAKTA ATRIUM LJUNGBERG

Bildades: 2006 då LjungbergGrup-pen och Atrium Fastigheter gick samman.

Börsnoterat på Nasdaq OMX Stockholm sedan 1994.

Antal fastigheter: 48.

Finns i: Västerås, Stockholm, Upp-sala och Malmö, Östersund.

Inriktning: utveckling och förvalt-ning av handels- och kontorsfas-tigheter.

Antal anställda: 240 inkl. dotter-bolaget TL Bygg.

Största ägare: Konsumentfören-ingen Stockholm, Familjen Ljung-berg , Familjen Holmström.

www.atriumljungberg.se

Örjan Södergen

I september invigs gallerian Igor med pompa och ståt. Ett fyrtiotal butiker kommer att samsas på fyra ljusa våningar mitt i Västerås.