Top Banner
Välkomna till
21

Välkomna till

Feb 04, 2016

Download

Documents

Välkomna till. Ett samverkansprojekt mellan. Projektet har fått sitt namn efter en liten, grå, oansenlig fågel som är svår att få syn på men som sjunger väldigt vackert. Grundidén är ömsesidig nytta och nöje. Många av oss vuxna har haft någon person att se upp till när - PowerPoint PPT Presentation
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Välkomna till

Välkomnatill

Page 2: Välkomna till
Page 3: Välkomna till

Ett samverkansprojekt mellan

Page 4: Välkomna till

 

Projektet har fått sitt namn efter en liten, grå, oansenlig fågel som är svår att få syn på men som

sjunger väldigt vackert.

Page 5: Välkomna till

Grundidén är ömsesidig nytta och nöje

Page 6: Välkomna till

Många av oss vuxna har haft någon person att se upp till när vi var små. En person som man

fick goda råd av och som stöttade en när det var jobbigt. Ibland kan något så enkelt som en gest eller ett ord påverka ett

barns självuppfattning.

Page 7: Välkomna till

Syftet är att mentorerna:

ska vara en vuxen förebild i en nära relation med ett barnska få inblick i ett barns liv och ökad kunskap, förståelse och empati för människor olika livsvillkor, ett komplement i en högskoleutbildning

Syftet är att barnen:

ska få nya erfarenheter och kunskaper i en relation med en högskolestuderande ska få en vuxen förebild, en studerande vid Kristianstad Högskolaska få ökad självkänsla!

Page 8: Välkomna till

Mål

Målet med Näktergalen Kristianstad är att främja integration genom att verka för social och etnisk mångfald.

Målet är att mentorerna genom sitt mentorskap långsiktigt ska motverka snedrekrytering till högskolor och universitet och därigenom bidra till en utjämning av social och utbildningsmässiga skillnader.

Målet är att barnen ska klara sig bättre i och utanför skolan och i högre utsträckning söka sig till högskolestudier.

Målet är att vänskapen mellan barn och mentor leder till en ökad förståelse, respekt och tolerans för varandras olika sociala och kulturella bakgrunder.

Page 9: Välkomna till

Det finns ett stort intresse för projektet både internationellt och nationellt.

Näktergalen mentorsverksamhet i Malmö startade 1997 och är nu en permanent verksamhet vid Malmö högskola. År 2002 tilldelades Näktergalen Malmö stads integrations- ochmångfaldspris. I dag samarbetar Näktergalen Malmö med sex mångkulturella skolor och ca 100 barn och 100 mentorer deltar varje år!

Våren 2005 startade Kristianstad Högskola och Campus Helsingborg vars ett pilotprojekt som bygger på Näktergalen Malmö. I Kristianstad har sedan start 2005 ca 80 barn och 80 mentorer medverkat. Näktergalen Kristianstad har blivit tilldelat extra medel från Myndigheten för skolutveckling. Dessa pengar ska användas till att sprida information om projektet och verka för att det blir permanent.

Näktergalen startar på fler orter i Sverige, nu närmast i Borås. Ute i Europa harmentorsprojeket startat i Spanien, Tyskland, Österrike, Schweiz, Slovenien och Norge. Norge kommer under 2008 att starta projektet på ytterligare åtta orter.

Page 10: Välkomna till

Alla barn som går på de här skolorna kan söka till Näktergalen

Centralskolan

Gamlegårdskolan

Gustav Hellströmskolan

Näsby skola

Vilan skola

Skolorna är mångkulturella och barnen som är med i Näktergalen är i åldrarna 8 –11 år. Barnen har tillsammans med sina föräldrar ansökt till projektet.

Page 11: Välkomna till

På skolorna finns kontaktpersoner med ett särskilt ansvar för projektet

Kontaktpersonens uppgift är:

Att rekrytera barn till projektetAtt utgöra en länk mellan projektet och familjenAtt kontinuerligt informera om och sprida projektetAtt verka för att projektet blir en permanent verksamhet Att delta under start och avslutningsdagarAtt tillsammans med barnen genomföra utvärderingar av mentorsperioden

Page 12: Välkomna till

På Högskolan arbetar Näktergalens koordinator

Koordinatorns uppgift är:

Att marknadsföra, informera och sprida projektet

Att verka för att projektet permanentas Att rekrytera och anställa mentorer Att genomföra intervjuer med sökande

barn Att matcha barn och mentorer Att utbilda och handleda mentorer Att dokumentera och vidareutveckla

projektet Att ansvara för gemensamma aktiviteter

Page 13: Välkomna till

Alla som läser på Högskolan Kristianstad kan söka till projektet

De som blir anställd som mentorer får:

utbildning handledning3 000 krmeriterande arbetsintygökad förståelse för människors olika villkorett minne för livet

Page 14: Välkomna till

Projektledningen matchar barn och mentor med utgångspunkt från intervjuer som görs med barnen respektive med de sökande studenterna.

Mentorn och barnet träffas en gång i veckan, ca 2-3 timmar. De träffas utanför skoltid, från oktober till april. De bestämmer tillsammans vad de ska göra och när de ska träffas. Utifrån bådas intressen finns möjlighet att tillsammans ta del av vad Kristianstad har att erbjuda, till exempel kultur, sport, natur och nöjen. Näktergalen har också gemensamma aktiviteter för barn och mentorer.

Alla flickor får kvinnliga mentorer och pojkar kan få manliga eller kvinnliga mentorer. Hittills har fler kvinnor än män sökt till projektet.

Page 15: Välkomna till

De flesta aktiviteter är vardagsnära som exempelvis att spela boll, baka, pyssla, gå på stan, packa en matsäck och ge sig ut i naturen. Allt beroende av vad barnet och mentorn kommer överens om. Barnets medverkan i projektet kostar inget för föräldrarna, däremot får de betala barnets utgifter för exempelvis fika och biljettpriser. Ibland organiseras gemensamma kostnadsfria utfärder till mål som exempelvis Skånes djurpark eller Kreativum i Karlshamn.

Page 16: Välkomna till

I en utvärdering från de år mentorsprojektet Näktergalen funnits i Malmö lyfter mentorerna framförallt fram hur roligt de haft med ”sitt” mentorsbarn! Många beskriver mötet med en annan värld, kön, klass, etnicitet som särskild lärorikt.I Kristianstad säger mentorer som varit med:

Projektet Näktergalen är en jättebra idé som borde finnas i alla städer!

Det är något som är bra för barn som behöver en extra ”kompis”. Näktergalen är ett toppenprojekt.

Det har varit en trevlig period.

Man får lära sig mer om andra kulturer och får ett minne för livet.

Page 17: Välkomna till

Roligt, givande, god gärning.

Det är väldigt givande.

Jättebra engagemang!

Det känns som vi har kommit varandra nära, vi kan prata om det mesta.

Det ger mycket, man känner sig behövd!

Hela projektet är underbart, hoppas det får fäste och fortsätter.

Det har varit en rik erfarenhet! TACK!

Vi har fått en bra relation och kommer troligen att träffas efter att mentorsåret är slut.

Projektet är roligt och berikande.

Man utvecklar sig som människa.

Page 18: Välkomna till

Denna erfarenhet har varit bra för både mig och barnet. Målet är att få en in blick i varandras liv, vilket har skett här. Det är även bra för den personliga utvecklingen.

Kan rekommendera andra att delta.

Jag tycker det här en mycket god idé!

Ett minne för livet.

Ett arbete som utvecklar en individuellt och man upptäcker saker om sig själv som man inte tänkte på innan.

Ett sätt att finna empati och förståelse för andra människor med olika bakgrund och kulturer.

Näktergalen är ett toppenprojekt.

Ett roligt och givande avbrott från vardagen.

Bra merit!

Intressant, givande och utvecklande för både mig och barnet.

Page 19: Välkomna till

I Kristianstad säger barnen som varit med

Det var jätte roligt att ha en mentor. Jag jätte roliga saker med min mentor. Min mentor är jätte snäll. Jag hoppas att vi får ha kvar neckter-galen

Du har varit snäll mot mej. Bowlingen va de kul. Malmö var de kul utan jag va lesen. Andys Lekland 2 gånger var de kul. Skånes Djurpark var de kul. De var kul när vi va hemma hos dej.

Jag tycker det är kul i Näktergalen för man får en snäll mentor som bryr sig om den personen som sökte med i Näktergalen. Som till ex. gå på bio eller baka eller fråga roliga saker. Det är kul att vara med i Näktergalen för att ha en trevlig dag med ens mentor.

Page 20: Välkomna till

Jag har varit med i nektergalen och min mentor är den besta mentor man kan önska saj. Hon är rolig golig söt och vaker. Jag har varit med på andys skones djurpark stan vi har kalat på film varit hemma hos henne och hon har varit hemma hos mig, det var roligt. Matat ankorna fikat. Hon är golig så man vill bara krama henne jäte hort jag bara hoppas jag ser henne igen och hon är jäterolig att vara med (Hjärtan)

Jag har varit med i näktergalen. Jag är en pojke men min mentor är en flicka. Vi har spelat fotboll och simmat och tittat på fillm.

Jag tycker att man ska söka in till näktergalen för att man träffar nån att ha roligt med. Man kan gå hem till personen och baka. Man kan också gå och handla, man kan gå till andys och man kan gå och simma. Man kan göra många saker med sin mentor, det är nästan vad man vill som går att göra. Det var roligt att man är med Näktergalen. Det var spenade att

höra vem jag fick. Tack att jag fick vara med. Jag tackar väll mycket min mentor. Hej då och tack jag fick vara med…

Page 21: Välkomna till

Efter ett halvår tar mentorsperioden slut och för många har det lämnat minnen som öppnar

för nya möjligheter i framtiden. Bildspel av Anna Odén